ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY"

Transkript

1 Základní škola a Mateřská škola Rudná pod Pradědem, příspěvková organizace Stará Rudná 121, Rudná pod Pradědem, IČ: ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY Datum :

2 PROCHÁZKA PO BAREVNÝCH KAMÍNCÍCH Motto : Kamínek třpytný našel jsem, jenž září jako tvé oči. Já do kapsy ho uschoval a vzpomněl na kouzlo jeho moci. Vize : Pozitivní orientace dítěte na život. Uspokojovat přirozené potřeby dítěte a rozvíjet jeho osobnost ve spolupráci s rodinou.

3 Identifikační údaje o mateřské škole Adresa : Základní škola a Mateřská škola Rudná pod Pradědem, příspěvková organizace Stará Rudná 121, Rudná pod Pradědem Telefon : E- mailová adresa : zs.rudna@seznam.cz IČO : Odpovědná osoba : Typ Stanovená kapacita : Provozní doba Kopečný Vojtěch - ředitel školy s celodenním provozem 15 dětí hodin

4 Charakteristika MŠ Škola je vesnická, 1 třídní. Zřizovatelem je Obec Rudná pod Pradědem. Objekt je tvořen jednou budovou, přilehlá zahrada.má pískoviště a dětským zahradním vybavení. Podmínky vzdělávání : Budova MŠ je značně zastaralá, vybavení školy se částečně v rámci možností zřizovatele obnovuje a přizpůsobuje se k plnění podmínek ŠVP. Bohužel plně neodpovídá zdravotně hygienickým předpisům pro děti předškolního věku. Vybavení tříd ( hračkami, pomůckami, atd. ) je nedostatečné. Organizace vzdělávání Mateřská škola je 1 třídní s kapacitou 15 dětí. Vzdělávání dětí zajišťuje 1 pedagogický pracovník a řídí ředitel školy. Program vychází z cílu a pěti oblastí Rámcového programu pro předškolní vzdělávání, na kterém pracovali všichni pedagogičtí zaměstnanci. Program byl ověřován a dále rozvíjen od roku Pro rok 2008/2009 jsme vzdělávací program přepracovali podle nové verze "Rámcového vzdělávacího programu", který je sestaven na dobu čtyř let, schválen šk. radou dne s účinnosti od Respektuje hlavní cíle předškolního vzdělávání : - rozvíjení dítěte a jeho schopnosti učení - osvojení si základních morálních hodnot, na nichž je založena naše společnost - získání osobní samostatnosti, schopnost projevovat se jako samostatná osobnost působící na své okolí

5 Je zpracován do tématických okruhů, které jsou sestaveny z tématických částí. Jednotlivé tématické části budou dále pedagogem upravovány podle podmínek a věku dětí na hry a zábavné činnosti.. Vždy budou respektovány požadavky na : -rozvoj osobnosti dítěte : - rozvíjet dítě v souladu s jeho schopnostmi a možnostmi - vytvářet dostatek podnětu k učení a radosti z něho - posilovat sebevědomí dítěte a jeho důvěru ve vlastní schopnosti - vytvářet prostředí pro vzájemné vztahy mezi dětmi - stimulovat rozvoj řeči - seznamovat děti se vším, co je důležité pro život - zdůrazňovat význam vlastních aktivit - být připraven pomoci dětem, pokud to potřebují - vytvářet prostředí pohody a radosti z prožitého dne -uplatňování podílu rodičů na vzdělávání v mateřské škole : - usilovat o partnerské vztahy s rodiči - umožňovat rodičům podílet se na tvorbě programu školy a jeho hodnocení - vést s rodiči průběžný dialog o jejich dětech -získávání a využívání informací o tom : - jak se děti cítily - co je nejvíc zaujalo - co se povedlo, co ne a proč

6 Hodnocení - evaluace provádět 1x týdne u tématických části a hodnotit dané tématické okruhy na pedagogických poradách. Vzdělávací činnost bude : -založena na metodách přímých zážitků, využívat dětskou zvídavost a potřebu objevovat, povede děti k individuální práci s vytvořením podmínek pro činnosti dítěte -probouzet v dítěti aktivní zájem a chuť dívat se kolem sebe, -naslouchat, objevovat, ale i odvahu ukázat, co všechno už samo umí, zvládne a dokáže -nepředkládat dětem jen hotové návody, ale naopak jim umožnit hledat tvořivým myšlením a vlastním nápadem samostatné cesty Formy vzdělávání : Uskutečňují se během celého dne ve všech činnostech a situacích, které se v materské škole naskytnou. Jsou založeny na přímých zážitcích dítěte, na vyváženosti spontánních aktivit, řízených činností v menších, či větších skupinách nebo individuálně, vycházejí z dětské volby, zvídavosti a potřeby objevovat. Mají charakter hry, zábavy a zajímavých činností pro děti.probouzejí aktivní zájem v dítěti a chuť dívat se kolem sebe, naslouchat a objevovat. Průběžné cíle : - návštěva divadla - využití nabídky kult. akcí v Bruntále - podpora důvěry ve vlastní síly a schopnosti - hry na téma rodina, přátelství - dostatek pozitivních příkladů a vzorů soc. chování - poznávání jiných kultur

7 Další dílčí projekty : - cestujeme po světě cestovatelské pohádky - stanice mladých přírodovědců - Vv - Dovedné ruce - tančíme pro radost Společné akce s rodiči : - Podzimní vycházka - Úklid podzimní zahrady - Mikulášské besídky - Masopustní průvod - Den matek - Den dětí Evaluace: Směrem : k dětem - evidenční listy,diagnostické listy,individuální plány k zaměstnancům - hospitace - další ped. vzdělávání uč. - kontrola spec. úkolů uč. - kontrola provoz. zaměstnanců k mateřské škole - informační letáky - dotazníky pro rodiče - žádosti o umístění dítěte do MŠ - třídní schůzky

8 - informační tabule v prostorách MŠ k rodičům - spolupráce s radou rodičů - společné akce s rodiči a dětmi - poradenský servis konzultace Školní vzdělávací program vypracovali: Hana Brychtová, Petra Boronkajová a Vojtěch Kopečný po pravidelných konzultacích a úpravách do dnešní podoby.

9 Tématický okruh 1. Kdo všechno přišel do školy Motto : Uč se kázni,dobrý buď,ať jsi holka nebo kluk 1. Já a moji kamarádi 2. Třída plná pohody 3. Svět hraček Vzdělávací cíle : Osvojení si věku přiměřených praktických dovedností. Rozvoj komunikativních dovedností (verbálních i neverbálních). Získání relativní citové samostatnosti. Seznamování s pravidly chování ve vztahu k druhému. Rozvoj pozitivních citů dítěte ve vztahu k sobě. Rozvoj schopnosti žít ve společenství ostatních lidí, přináležet k tomuto společenství,vnímat a přijímat základní hodnoty v tomto společenství uznávané. Seznamování s místem a prostředím, ve kterém dítě žije a vytváření pozitivního vztahu k němu.

10 Tématický okruh 2. Sklízíme plody podzimu Motto : Ať jsi holka nebo kluk, pravdu hledej, pravdu mluv! 1. Košík plný zdraví ovoce, zelenina 2. Barvy podzimu 3. Podzimní kouzlení 4. Zahrada usíná Vzdělávací cíle: Rozvoj a užívání všech smyslů. Rozvoj řečových schopností a jazykových dovedností receptivních (vnímání,naslouchání,porozumění) i produktivních ( vytváření pojmů, mluvního projevu,vyjadřování) Rozvoj kooperativních dovedností, spolupracovat s ostatními ve skupině. Rozvoj společenského a estetického vkusu. Pochopení, že změny způsobené lidskou činností mohou prostředí chránit a zlepšovat, ale také poškozovat a ničit.

11 Tématický okruh 3. Když padá listí Motto : Líná pusa hotové neštěstí. 1. Putování s drakem 2. Den v lese 3. Moje tělo 4. Alenka stůně Vzdělávací cíle : Uvědomění si vlastního těla,osvojení si poznatků o těle a jeho zdraví, o pohybových činnostech a jejich kvalitě,osvojení si poznatků a dovedností důležitých k podpoře zdraví,bezpečí,osobní pohody. Rozvoj komunikativních dovedností a kultivovanému projevu. Rozvoj představivosti a fantazie. Rozvoj schopnosti a dovednosti vyjádřit pocity, dojmy a prožitky. Rozvoj základních kulturně společenských postojů, návyků a dovedností dítěte. Rozvoj schopností přizpůsobovat se podmínkám vnějšího prostředí a jeho změnám.

12 Tématický okruh 4. Těšíme se na Vánoce Motto : Lásku ve svém srdci měj, kde můžeš tam pomáhej! 1. Náš, náš Mikuláš, aneb my se čerta nebojíme 2. Těšíme se na vánoce 3. Setkání u stromečku Vzdělávací cíle : Rozvoj pohybových schopností a zdokonalování dovedností v oblasti hrubé i jemné motoriky. Rozvoj komunikativních dovedností a kultivovaného projevu.rozvoj schopnosti citové vztahy vytvářet, rozvíjet je a city plně prožívat. Rozvoj poznatků, schopností a dovedností umožňujících pocity, získané dojmy a prožitky vyjádřit. Ochrana osobního soukromí a bezpečí ve vztazích s druhým dítětem, dospělým. Rozvoj kulturně estetických dovedností ( slovesných, výtvarných, hudebních) Vytváření pozitivního vztahu k místu, ve kterém dítě žije. Rodina a místo dítěte v ní. Tradice a morální hodnoty, Vánoce lidové a křesťanské.

13 Tématický okruh : 5. Paní zima jede Motto : Na svět se jen usmívej, dobré věci lidem přej! 1. Zimní hry a sporty 2. Půjdu k zápisu 3. Masopust Vzdělávací cíle: Vytváření reálných životních návyků. Rozvoj a užívání všech smyslů. Rozvíjet pohybové dovednosti v oblasti hrubé i jemné motoriky, osvojovat si poznatky o tělovýchově a sportu. Rozvoj interaktivních a komunikativních dovedností. Vytváření základů estetického vztahu ke světu, k životu. Vytváření vztahu dítěte k místu a prostředí ve kterém žije.

14 Tématický okruh : 6. Objevujeme svět kolem nás 1. Hádej, čím jsem 2. Co děláme celý den a celý rok 3. Čím cestujeme 4. Řeky a moře Vzdělávací cíle : Rozvoj pohybových dovedností, vyjadřovacích schopností a prvků socializace Rozvíjet fyzickou i psychickou zdatnost Posilování prosocialního chování ve vztahu k druhému (v rodině, v MŠ skup.dětí). Vytvoření základu estetického vztahu ke světu, k životu,ke kultuře a umění. Osvojování jednoduchých poznatků o přírodě a cestování.

15 Tématický okruh : 7. Jak se rodí jaro Motto : Neubližuj,ochraňuj,to je pravý úděl tvůj! 1. Moje oblíbená kniha 2. Jaro v trávě 3. Když jaro ťuká 4. Jaro na zahrádce 5. Svátky jara - velikonoce Vzdělávací cíle : Vytváření u dětí zdravých návyků a postojů k přírodě. Rozvoj schopnosti citové vztahy vytvářet, rozvíjet je a city plně prožívat Chovat se obezřetně k přírodě i druhému. Vytváření základů estetického vztahu ke světu a přírodě. Rozvoj citu sounáležitostí s živou a neživou přírodou. Slavení svátků, tradice.

16 Tématický okruh : 8. Moje zvířátko kde má domov 1. Otvírání studánek 2. Aprílové slunce 3. Domácí zvířata a jejich mláďata 4. Jede, jede, děti veze Vzdělávací cíle : Manipulační činnosti,osvojování si věku přiměřených praktických dovedností, starost o domácího mazlíčka. Rozvoj schopnosti vytvářet citové vztahy k okolí, prožitky svátečních dnů. Seznamování s pravidly chování ve vztahu k druhému dítěti a ke zvířátkům Zodpovědnost za svěřeného tvora. Vytváření základů estetického vztahu k tradicím. Rozvoj úcty k životu ve všech jeho formách.

17 Tématický okruh : 9. Když všechno kvete 1. Máme se rádi s tátou a mámou 2. Moje maminka má svátek 3. Barevná kvetoucí příroda 4. Hry bez zábran Vzdělávací cíle : Osvojení si poznatků o pohybových činnostech a jejich kvalitě. Rozvoj schopnosti citové vztahy vytvářet, rozvíjet je a city plně prožívat. Posilování prosociálního chování ve vztahu k ostatním členům rodiny. Ochrana osobního bezpečí a soukromí ve vztazích s druhými dětmi a dospělými. Rozvoj schopnosti žít ve společenství ostatních lidí, přizpůsobit se, spolupracovat, spolupodílet se. Vytvoření povědomí o vlastní sounáležitosti se světem, s živou a neživou přírodou.

18 Tématický okruh : 10. Co už umím 1. Týden dětské radosti 2. Cestujeme za zvířátky celého světa 3. Kouzlo léta 4. Těšíme se na prázdniny Vzdělávací cíle : Rozvoj fyzické i psychické zdatnosti. Osvojit si dovednosti k podpoře zdraví a bezpečnosti při hře. Umím prožívat radost z vítězství a zvládnout porážku? Podporovat dětská přátelství. Vytvářet povědomí o existenci mnoha živočišných a rostlinných druhů na planetě.. Poznávání rozmanitosti, vývoj a proměny světa.

PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011

PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 Základní škola a mateřská škola obce Zbyslavice, přísp íspěvková organizace Hlavní 103, 742 83 Zbyslavice, tel.: 558 955 722, IČO: 70 98 13 96 www.zszbyslavice.cz PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

Vzdělávací cíle. Objevujeme svět s pohádkovou postavou. 1. třída želvičky Krteček 2. třída slůňata Rákosníček. Tematické celky

Vzdělávací cíle. Objevujeme svět s pohádkovou postavou. 1. třída želvičky Krteček 2. třída slůňata Rákosníček. Tematické celky Objevujeme svět s pohádkovou postavou 1. třída želvičky Krteček 2. třída slůňata Rákosníček Tematické celky Naše školka: Krteček, Rákosníček vítá děti ve školce (já a kamarádi, školka x domov, zážitky

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vychovat šťastné a spokojené dítě pro nás znamená vychovat zdravého, vyrovnaného člověka, který si váží sám sebe, ale i druhých lidí. ROK S KRÁLÍKY Z KLOBOUKU Náš cíl: BOBEM A

Více

,, JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA- V NAŠÍ ŠKOLCE JE NÁM PRIMA!''

,, JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA- V NAŠÍ ŠKOLCE JE NÁM PRIMA!'' Motto:,, Řekni mi a zapomenu, ukaž mi a budu si pamatovat, nech mě udělat, porozumím!,, JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA- V NAŠÍ ŠKOLCE JE NÁM PRIMA!'' 4 Integrované bloky: Jaro je zelené Léto je príma Podzim

Více

Zvířata domácí, divoká

Zvířata domácí, divoká ZÁŘÍ TÉMA: My se školy nebojíme Začíná škola Zvířata domácí, divoká tělo Přivítání dětí i jejich rodičů ve škole, navození atmosféry důvěry a pohody. Pomoci dětem i rodičům orientovat se v novém prostředí.

Více

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 - 1 - Základní škola a mateřská škola, Ostrava- Hrabůvka, Mitušova 8, příspěvková organizace Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 Obsah: I. Hlavní cíl výchovné činnosti pro šk.r.2011/ 2012

Více

Příloha VIII Vzdělávací oblasti ŠVP pro přípravné třídy Škola učí pro život

Příloha VIII Vzdělávací oblasti ŠVP pro přípravné třídy Škola učí pro život Příloha VIII Vzdělávací oblasti ŠVP pro přípravné třídy Škola učí pro život Vzdělávací oblasti - Dítě a jeho tělo modrý kamínek; - Dítě a jeho psychika žlutý kamínek; - Dítě a ten druhý červený kamínek;

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás Na kluky a na holčičky čeká dráček u školičky. Učí se tu barvičky, zpívají se písničky, ještě

Více

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná Školní rok 2013/2014 1. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: Učím se žít s druhými HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR adaptace a seznámení se s organizací dne a vnitřními podmínkami MŠ učení se základním

Více

13. Vztah cílů a obsahu předškolního vzdělávání, projektování vzdělávání

13. Vztah cílů a obsahu předškolního vzdělávání, projektování vzdělávání 13. Vztah cílů a obsahu předškolního vzdělávání, projektování vzdělávání Předškolní vzdělávání se řídí podle RVP PV, které vstoupilo v platnost r. 2005. Podle RVP PV je každá MŠ povinná vytvořit ŠVP a

Více

Třídní vzdělávací plán

Třídní vzdělávací plán Třídní vzdělávací plán Třída: BROUČCI Integrované bloky 1. Mám nové kamarády 2. Podzimní čarování 3. Vánoční zvonění 4. Co přináší zima 5. Příroda se probouzí 6. Jarní svátky 7. Letní pohoda 1. Mám nové

Více

Koncepce mateřské školy Bruntál, Pionýrská 9. Odloučené pracoviště Školní 2, Bruntál

Koncepce mateřské školy Bruntál, Pionýrská 9. Odloučené pracoviště Školní 2, Bruntál Koncepce mateřské školy Bruntál, Pionýrská 9 včetně Odloučeného pracoviště Školní 2, Bruntál Identifikační údaje o škole Název a sídlo školy: Mateřská škola Bruntál, Pionýrská 9 Právní forma: MŠ s právní

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

MĚSÍČNÍ TÉMATA. 1. téma: září Hola, hola škola nás volá. doma a v mateřské škole mám nové kamarády podzim ovoce, zelenina, květiny

MĚSÍČNÍ TÉMATA. 1. téma: září Hola, hola škola nás volá. doma a v mateřské škole mám nové kamarády podzim ovoce, zelenina, květiny MĚSÍČNÍ TÉMATA 1. téma: září Hola, hola škola nás volá doma a v mateřské škole mám nové kamarády podzim ovoce, zelenina, květiny Vzájemné poznávání, seznamování s prostředím mateřské školy, jejími zaměstnanci,

Více

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary

Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary Školní vzdělávací program pro přípravnou třídu Základní školy Marie Curie-Sklodowské a mateřské školy Jáchymov, okres Karlovy Vary 1. Identifikační údaje Oficiální název : Školní vzdělávací program pro

Více

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte:

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte: OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče DS. Záměrem tohoto plánu výchovy a péče je rozvoj psychické, fyzické a sociální samostatnosti dětí. Rozvíjet poznávání prostředí kolem nich, naučit je dovednostem

Více

Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE

Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE Název programu : POZNÁVÁME SVĚT KOLEM NÁS Jedna, dva, tři, čtyři, pět, poznáváme ten náš svět, postavíme z kostek hrady, najdeme si kamarády, zpívání

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY Mateřská škola, Horní Bradlo ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY Motto: Správně vidíme jen srdcem, co je důležité, je očím neviditelné. Antonie De Saint-Exupéry Zpracovala: Mgr. Jitka Matěnová Dne

Více

,,TROJKA. Školní vzdělávací program přípravné třídy

,,TROJKA. Školní vzdělávací program přípravné třídy Školní vzdělávací program přípravné třídy,,trojka Školní vzdělávací program základní školy Antonína Baráka v Lovosicích, Sady pionýrů 361/4, Lovosice 410 02 Podrobné rozpracování jednotlivých témat výuky

Více

Září, Ferda má nové kamarády

Září, Ferda má nové kamarády I. téma: Září, Ferda má nové kamarády - seznamování s prostředím školy - seznamování s kamarády - seznamování se zaměstnanci školy - seznamování se základními pravidly chování - seznamování s režimem školy

Více

KDO SI HRAJE NEZLOBÍ ANEB NA VĚKU NEZÁLEŽÍ

KDO SI HRAJE NEZLOBÍ ANEB NA VĚKU NEZÁLEŽÍ Mateřská škola Jiříkov, Filipovská 686,okres Děčín, příspěvková organizace MŠ Slunečnice PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A DOMOVA SRDCE V DLANÍCH VE FILIPOVĚ S NÁZVEM KDO SI HRAJE NEZLOBÍ

Více

BAREVNÝ ZVONEČEK. Mateřská škola Zvoneček, Mělník, příspěvková organizace Dukelská 2598, Mělník 276 01 IČO: 750 33 500

BAREVNÝ ZVONEČEK. Mateřská škola Zvoneček, Mělník, příspěvková organizace Dukelská 2598, Mělník 276 01 IČO: 750 33 500 Mateřská škola Zvoneček, Mělník, příspěvková organizace Dukelská 2598, Mělník 276 01 IČO: 750 33 500 BAREVNÝ ZVONEČEK ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Závaznost: Změny: Vypracovala:

Více

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu 3. INTEGROVANÝ BLOK Název: OBJEVUJI SKRYTÁ TAJEMSTVÍ SVĚTA HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu Rozšiřování poznatků o přírodě,

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Platný pro rok

Školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Platný pro rok ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Platný pro rok 2017-2020 ZKOUMÁME A OBJEVUJEME SVĚT Platnost dokumentu: Od 1.9.2017-31.8.2020 Vypracovala: Bc. Jana Šaurová zástupkyně ředitelky mateřské

Více

BAREVNÝ ZVONEČEK. Mateřská škola Zvoneček, Mělník, příspěvková organizace odloučené pracoviště Kokořínská 1616, Mělník 276 01

BAREVNÝ ZVONEČEK. Mateřská škola Zvoneček, Mělník, příspěvková organizace odloučené pracoviště Kokořínská 1616, Mělník 276 01 Mateřská škola Zvoneček, Mělník, příspěvková organizace odloučené pracoviště Kokořínská 1616, Mělník 276 01 BAREVNÝ ZVONEČEK ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Závaznost: Školní vzdělávací

Více

PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ

PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ PRÁZDNINY PLNÉ ZÁŽITKŮ KinderGarten Střížkov, Habartická 576/1b, 190 00 Praha 9 LETNÍ PROGRAM 2017 PIKNIKOVÝ TÝDEN 3. 7. 7. 7. 2017 (zavřeno 5. 7. 6. 7.) - osvojení si poznatků důležitých k podpoře zdraví,

Více

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL:

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL: PLÁN VÝCHOVY A PÉČE - JUSTINKA Dětská skupina Ministerstva spravedlnosti ČR JUSTINKA (dále jen,,justinka ) se nachází v budově Ministerstva spravedlnosti ČR, se sídlem v ulici Vyšehradská 16, 128 10 Praha

Více

ŠVP pro předškolní vzdělávání

ŠVP pro předškolní vzdělávání ŠVP pro předškolní vzdělávání MŠ Rožmitál na Šumavě; MŠ Bujanov MOTTO : Zdravá výuka II. OBSAH DOKUMENTU I. Identifikační údaje II. Obsah dokumentu III. Obecná charakteristika školy IV. Charakteristika

Více

Téma, cíle Vzdělávací oblast Průřezová Kompetence

Téma, cíle Vzdělávací oblast Průřezová Kompetence Téma, cíle Vzdělávací oblast Průřezová Kompetence témata Foukej, foukej větříčku (září, říjen, listopad) Komunikace s dospělým i kamarádem Učit se reagovat na pokyny a dění okolo nás Učit se sdělovat pocity

Více

PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ

PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ Vypracovala: Hana Stránská 30. 6. 2007 ÚVOD: Evaluace je neustálý proces vyhodnocování podmínek vzdělávání a vzdělávacího procesu v MŠ. Jedná se o systematické

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

Školní vzdělávací program. Mateřská škola Chotusice. školní rok 2013/2014

Školní vzdělávací program. Mateřská škola Chotusice. školní rok 2013/2014 Školní vzdělávací program Mateřská škola Chotusice školní rok 2013/2014 Stránka 1 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vychovat šťastné a spokojené dítě pro nás znamená vychovat zdravého, vyrovnaného člověka, který

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Mateřská škola Vnorovy, okres Hodonín, příspěvková organizace, Dolina 602 696 61 Vnorovy Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání 2015-2018 Platnost ŠVP: od 1. 9. 2015 Ve Vnorovech: 30. 8. 2015

Více

Školní vzdělávací program. Zpívejme si, zpívejme a mějme se rádi, s písničkou je veseleji, věřte kamarádi. Mateřská škola Pasohlávky.

Školní vzdělávací program. Zpívejme si, zpívejme a mějme se rádi, s písničkou je veseleji, věřte kamarádi. Mateřská škola Pasohlávky. Mateřská škola Pasohlávky při ZŠ Drnholec Školní vzdělávací program Zpívejme si, zpívejme a mějme se rádi, s písničkou je veseleji, věřte kamarádi. Zpracovala: Chudobová Marie, vedoucí učitelka srpen 2009

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Platnost ŠVP: od 1.9.2015 Aktualizace ŠVP: 27.8.2018 Ve Vnorovech: 1.9.2018-1 - Obsah ŠVP Strana I. Identifikační údaje... 3 II. Charakteristika školy...

Více

1. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015. Název integrovaného bloku: UČÍM SE ŽÍT S DRUHÝMI

1. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015. Název integrovaného bloku: UČÍM SE ŽÍT S DRUHÝMI Školní rok 2014/2015 1. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: UČÍM SE ŽÍT S DRUHÝMI HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR - adaptace a seznámení se s organizací dne a vnitřními podmínkami MŠ - učení se

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY Základní škola a Mateřská škola Cheznovice, okres Rokycany, příspěvková organizace Cheznovice 136, 338 06 Cheznovice 1. Identifikační údaje Školní družina při Základní

Více

Oblasti rozvoje dítěte dle RVP

Oblasti rozvoje dítěte dle RVP Základní škola a Mateřská škola Čisovice, okres Praha-západ Čisovice 193, 252 04 Čisovice / telefon: 318 592 825, 854 www.zsmscisovice.cz Dítě a jeho tělo Oblasti rozvoje dítěte dle RVP (pro rodiče dětí

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí, s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního prostředí.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PŘÍPRAVNÉ TŘÍDĚ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PŘÍPRAVNÉ TŘÍDĚ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PŘÍPRAVNÉ TŘÍDĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 8, GLOWACKÉHO 6 Obsah 1 Indentifikační údaje... 3 2 Obecná charakteristika... 4 3 Podmínky předškolního vzdělávání...

Více

Charakteristika ŠVP Poznáváme svět

Charakteristika ŠVP Poznáváme svět Charakteristika ŠVP Poznáváme svět Mateřská škola pracuje podle vlastního vzdělávacího programu s názvem Poznáváme svět, jehož základem je Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání (dále RVP),

Více

Třídní vzdělávací program. Školní rok Rok s medvědem. Mateřská škola Nová Dědina, okres Kroměříž

Třídní vzdělávací program. Školní rok Rok s medvědem. Mateřská škola Nová Dědina, okres Kroměříž Třídní vzdělávací program Školní rok 2015-2016 Rok s medvědem Mateřská škola Nová Dědina, okres Kroměříž Věkové složení dětí ve školním roce 2015-2016 6-7 let nar. 1.9.2008 31.8.2009-1 5-6. let nar. 1.9.2009

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Mateřská škola Přepeře,okres Semily příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NÁZEV: PUTOVÁNÍ SE SKŘÍTKY TÉMATA ŠKOLNÍHO PLÁNU PUTOVÁNÍ SE SKŘÍTKY SKŘÍTEK VODNÍ OBLASTI počasí, změny počasí, vodní

Více

Výroční zpráva. Mateřské školy v Dobrém Poli. ve školním roce 2015/2016. o činnosti

Výroční zpráva. Mateřské školy v Dobrém Poli. ve školním roce 2015/2016. o činnosti Výroční zpráva o činnosti Mateřské školy v Dobrém Poli ve školním roce 2015/2016 Zprávu předkládá vedoucí učitelka MŠ: Mgr. Radislava Fantová V Dobrém Poli 30.9.2016 OBSAH: I. Základní údaje o mateřské

Více

Objevujeme svět s Delfínkem

Objevujeme svět s Delfínkem ŠVP je uspořádán tak, aby osobnost dítěte byla rozvíjena co nejefektivněji dle rámcových cílů pro předškolní vzdělávání. Umožňujeme dětem, aby všechny dovednosti a nové poznatky mohly v ten okamžik také

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU číslo jednací: ZŠ-263/2013 RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Obsah: I. Identifikační údaje II. Charakteristika ŠD III. Výchovný program IV. Vzdělávací část programu 1 I. Identifikační

Více

S Frymbulínem za poznáním

S Frymbulínem za poznáním S Frymbulínem za poznáním Školní rok 2012-2013 Vydejte se s námi na cestu dobrodružnou, cestou za poznáním světa i sebe sama Celým rokem provází děti postava Frymbulína, který žije na hradě Frymburk, vstupuje

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

Třídní vzdělávací program školní rok 2012/2013

Třídní vzdělávací program školní rok 2012/2013 Oranžová třída Třídní vzdělávací program školní rok 2012/2013 Název třídy: ORANŽOVÁ Třídní učitelky: Hana Mičková, Kateřina Krausová Analýza skupiny: Počet dětí: 25 Věkové složení dětí: 3 6 let Specifika

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Základní vize Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí,s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního

Více

PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A MĚSTSKÉ KNIHOVNY V JIŘÍKOVĚ

PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A MĚSTSKÉ KNIHOVNY V JIŘÍKOVĚ PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A MĚSTSKÉ KNIHOVNY V JIŘÍKOVĚ KNIHA JE NÁŠ KAMARÁD TYP PROJEKTU: DLOUHODOBÝ, CELOROČNÍ 1. CÍL PROJEKTU 2. CÍLOVÁ SKUPINA 3. PŘÍNOS PRO DĚTI 4. DÍLČÍ CÍLE 5.

Více

Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92. Školní vzdělávací program školní družiny

Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92. Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92 Školní vzdělávací program školní družiny Platnost od 1.9.2016 Obsah Základní charakteristika školy... 3 Konkrétní cíle vzdělávání...

Více

Jaro, léto, podzim, zima, celý rok nám bude prima

Jaro, léto, podzim, zima, celý rok nám bude prima Mateřská škola, Ústí nad Labem, Škroupova 307/7, příspěvková organizace Strana : 1 Mateřská škola, Ústí nad Labem, Škroupova 307/7, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030, Praha 6 Řepy tel.235314514 Školní rok: 2012/2013 Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic Cíl projektu:

Více

LETNÍ VÝLETY Charakteristika Cíle Vzdělávací nabídka

LETNÍ VÝLETY Charakteristika Cíle Vzdělávací nabídka 2. LĚTO LETNÍ VÝLETY Charakteristika Integrovaný blok je dlouhodobý. Vychází z vlastních prožitků dětí při uskutečňování výletů s různým zaměřením do přírody, do ZOO, za památkami apod. Posiluje v dětech

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

Plán výchovy a péče. Dětská skupina Pupálek

Plán výchovy a péče. Dětská skupina Pupálek Plán výchovy a péče Dětská skupina Pupálek Identifikační údaje Název projektu: Dětská skupina - Miniškolka Pupálek Realizátor projektu: AGAPO, o.p.s. Zelný trh 1 602 00 Brno IČ: 29300550 Kontaktní osoba:

Více

Mateřská škola SENETÁŘOV, okr. Blansko, příspevková organizace Senetářov 74, p. Jedovnice

Mateřská škola SENETÁŘOV, okr. Blansko, příspevková organizace Senetářov 74, p. Jedovnice Mateřská škola SENETÁŘOV, okr. Blansko, příspevková organizace Senetářov 74, 679 06 p. Jedovnice IC: 750 21 897, Tel:731518175, e-mail:mssenetarov@seznam.cz Koncepce školy V Senetářově 1.9.2015 ředitelka

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka,, SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Janinka 1 Obsah: 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Aktualizace ŠVP školní družiny. Hrou a zábavou najdu 10 sluníček

Aktualizace ŠVP školní družiny. Hrou a zábavou najdu 10 sluníček Základní škola Havířov - Město Žákovská 1/1006 okres Karviná Aktualizace ŠVP školní družiny Hrou a zábavou najdu 10 sluníček Tento dokument upravuje některé body původního ŠVP školní družiny ze dne 3.září

Více

7 Školní družina. Cíle školní družiny:

7 Školní družina. Cíle školní družiny: 7 Školní družina Navazuje na ŠVP školy a pedagogická práce vychovatelek bude tedy směřovat k posilování daných kompetencí. Tento rámcový plán je určený pro děti 1. stupně. Školní družina při FZŠ Brdičkova

Více

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná Školní rok 2013/2014 2. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: Poznávám své tělo, své schopnosti HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR - rozvíjení a zdokonalování dovedností v oblasti hrubé i jemné motoriky

Více

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím. Konfucius NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ - 1 - 2. VZDĚLÁVACÍ PROJEKT ŠVP PV VZDĚLÁVACÍ OBSAH NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Vzdělávací

Více

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DĚTSKÉ SKUPINĚ NKÚ

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DĚTSKÉ SKUPINĚ NKÚ PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DĚTSKÉ SKUPINĚ NKÚ Péče a výchova v dětské skupině zařízení péče o děti NKÚ (dále jen dětská skupina ) probíhá v úzké spolupráci s rodiči dětí. Ve vztahu mezi pečujícími osobami a

Více

2. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015 SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI. Název integrovaného bloku: POZNÁVÁM SVÉ TĚLO, SVÉ

2. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015 SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI. Název integrovaného bloku: POZNÁVÁM SVÉ TĚLO, SVÉ Školní rok 2014/2015 2. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: POZNÁVÁM SVÉ TĚLO, SVÉ SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR - Rozvíjení a zdokonalování dovedností v oblasti hrubé

Více

Homolová Kateřina Mikurdová Hana

Homolová Kateřina Mikurdová Hana BAREVNÁ ANGLIČTINA Homolová Kateřina Mikurdová Hana Charakteristika a náplň zájmové činnosti na školní rok 2015/2016 Základním cílem zájmové aktivity Barevná angličtina je seznámit děti s cizím jazykem,

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Břežánek Obsah : 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Identifikační údaje organizace:

Identifikační údaje organizace: Identifikační údaje organizace: Název: Základní škola a Mateřská škola Zvole, okr.praha-západ Ulice: J. Štulíka 39 Obec: Zvole PSČ: 252 45 Kraj: Středočeský IČO: 71 00 79 03 E-mail: zszvole@seznam.cz Web:

Více

Třídní měsíční plán přípravné třídy Měsíc : květen 2012

Třídní měsíční plán přípravné třídy Měsíc : květen 2012 Třídní měsíční plán přípravné třídy Měsíc : květen 2012 Téma : Maková panenka, Rákosníček, Vydrýsek Měsíc květů a rozkvetlá zahrádka Moje maminka a svátek matek Naše planeta, moře, řeky Cíle : - Osvojení

Více

Mateřská škola Rastislavova 1800, Staré Město ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM VESELÁ ŠKOLKA. na dobu tří školních let: 2005-2006 2006-2007 2007-2008

Mateřská škola Rastislavova 1800, Staré Město ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM VESELÁ ŠKOLKA. na dobu tří školních let: 2005-2006 2006-2007 2007-2008 Mateřská škola Rastislavova 1800, Staré Město ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM VESELÁ ŠKOLKA na dobu tří školních let: 2005-2006 2006-2007 2007-2008 Motto: Vše co potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské škole.

Více

PROJEKT TŘÍDÍME ODPAD. Charakteristika. Záměrem tohoto projektu je dětem přiblížit životní prostředí a to zejména tříděním odpadů.

PROJEKT TŘÍDÍME ODPAD. Charakteristika. Záměrem tohoto projektu je dětem přiblížit životní prostředí a to zejména tříděním odpadů. PROJEKT TŘÍDÍME ODPAD Název organizace: Mateřská škola Hodkovice nad Mohelkou Podlesí č. 560, okres Liberec, příspěvková organizace Organizační schéma pedagogického projektu Charakteristika Záměrem tohoto

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ

PRACOVNÍ LISTY. Inspirace. každý den si můžeš cvaknout... a témata pro MŠ PRACOVNÍ LISTY Inspirace a témata pro MŠ každý den si můžeš cvaknout... Spojování Rozebírání Když spojujete dva dílky k sobě, cvaknutím se přesvědčíte, že jsou pevně spojeny. Pokud chcete rozebrat dva

Více

Základní škola Praha 10, Hornoměcholupská 873 Školní vzdělávací program: Základní škola Hornoměcholupská škola třetího tisíciletí

Základní škola Praha 10, Hornoměcholupská 873 Školní vzdělávací program: Základní škola Hornoměcholupská škola třetího tisíciletí Vzdělávací oblast: PŘÍPRAVNÁ TŘÍDA PRO DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU: ŠKOLA NANEČISTO ZÁŘÍ TÉMA: My se školy nebojíme Kamarádi Moje rodina Blízké okolí školy Přivítání dětí i jejich rodičů ve škole, navození

Více

ŽIVOT JE TAM, KDE SE TVOŘÍ, ZPÍVÁ, TANČÍ A CVIČÍ

ŽIVOT JE TAM, KDE SE TVOŘÍ, ZPÍVÁ, TANČÍ A CVIČÍ Školní vzdělávací plán pro předškolní vzdělávání ŽIVOT JE TAM, KDE SE TVOŘÍ, ZPÍVÁ, TANČÍ A CVIČÍ Mateřská škola, Praha 10, Ve Stínu 10/2103 Sídlo: 100 00 Praha 10, Ve Stínu 10/2103 IČO: 709 24 341 Právní

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro přípravnou třídu

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro přípravnou třídu ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro přípravnou třídu Základní škola Cheb, Kostel.nám.14, příspěvková organizace Identifikační údaje Název vzdělávacího programu: ŠVP podle RVP ZŠ pro přípravnou třídu Adresa školy:

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA LÁZNĚ TOUŠEŇ

MATEŘSKÁ ŠKOLA LÁZNĚ TOUŠEŇ MATEŘSKÁ ŠKOLA LÁZNĚ TOUŠEŇ Školní vzdělávací program BAREVNÁ ŠKOLKA Školní vzdělávací program předškolního vzdělávání BAREVNÁ ŠKOLKA Obsah 1. Identifikační údaje... 3 2. CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 3.

Více

ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD

ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro předškolní vzdělávání Třída plná pohody ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD J ŠTULÍKA 39, ZVOLE Obsah: 1. Identifikační údaje 3 2. Charakteristika školy

Více

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Projekt Příprava dětí na povinnou školní docházku v posledním roce před zahájením povinné školní docházky dle očekávaných

Více

Plán výchovy a péče. Farní školka Rybičky. Příloha č. 2

Plán výchovy a péče. Farní školka Rybičky. Příloha č. 2 Plán výchovy a péče Farní školka Rybičky Příloha č. 2 ke Smlouvě o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině v rámci projektu Dětská skupina Valašské Meziříčí reg. č. CZ.03.1.51./0.0/0.0/17_073/0008243

Více

Školní vzdělávací program:

Školní vzdělávací program: Mateřská škola Louny, Fügnerova 1371, příspěvková organizace Školní vzdělávací program: Hop a skok po celý rok, s krtkem naším kamarádem, svět kolem nás poznáváme. Vzdělávací obsah: Rozvíjení dítěte a

Více

Tematický plán. Putování s Machem a Šebestovou

Tematický plán. Putování s Machem a Šebestovou Dodatek k ŠVP Tematický plán Putování s Machem a Šebestovou ZÁŘÍ Naše družina Představujeme si Macha a Šebestovou Cíl: Děti zdokonalily vzájemnou komunikaci a vyjadřovací schopnosti. seznámení s řádem,

Více

Koncepce rozvoje Mateřské školy

Koncepce rozvoje Mateřské školy Základní škola a Mateřská škola Březí, příspěvková organizace, Školní 194, 691 81 Březí Pracoviště Mateřská škola, U Školky 258, Březí 691 81 Koncepce rozvoje Mateřské školy Název mateřské školy Základní

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLKA HROU. MATEŘSKÁ ŠKOLA STUDENÁ Mírová 448 37856 STUDENÁ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLKA HROU. MATEŘSKÁ ŠKOLA STUDENÁ Mírová 448 37856 STUDENÁ Základní a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLKA HROU MATEŘSKÁ ŠKOLA STUDENÁ Mírová 448 37856 STUDENÁ Koordinátor : Jitka Havlíková

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM SPOLEČNĚ POZNÁVÁME OKOLNÍ SVĚT Vychází z: Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání č.j. 32 405/2004-22 a přílohy č.j. 9482/2012-22 Zpracovala: Bc. Helena Šeflová

Více

Charakteristika a zaměření tematických bloků

Charakteristika a zaměření tematických bloků ŠKOLNÍ DRUŽINA A PLÁN ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Činnost školní družiny se řídí ŠVP ŠD při Základní škole Dubnice. ŠVP se řídí mottem: Jaro, léto, podzim, zima v družině je vždycky prima Programy

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub LAUDEROVA MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A GYMNÁZIUM PŘI ŽIDOVSKÉ OBCI V PRAZE Belgická 25, Praha 2, 120 00, tel. 246 080 784 5, www.lauder.cz, skola@lauder.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Školní klub IČ:

Více

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/ OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/ OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_011/0000663 OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání Nabídka témat vznikla ve spolupráci pedagogických fakult (Praha, Brno,

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník září říjen a. Pč - Výzdoba ŠD podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba c. Hv - Písně od táborového ohně 2. Literární - Četba

Více

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DĚTSKÉ SKUPINĚ CHYTRULKY I

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DĚTSKÉ SKUPINĚ CHYTRULKY I PLÁN VÝCHOVY A PÉČE V DĚTSKÉ SKUPINĚ CHYTRULKY I Datum zahájení platnosti plánu výchovy a péče: 1. 11. 2017 Zpracovala: Mgr. Andrea Binarová Dětská skupina Chytrulky I zajišťuje hlídání dětí předškolního

Více

Se skřítky po planetě Zemi

Se skřítky po planetě Zemi Se skřítky po planetě Zemi Projekt je zaměřen na získávání poznatků týkajících se života na planetě Zemi. Děti celým rokem budou provázet čtyři skřítci, kteří je hravou formou seznámí s obměnami ročních

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu v Kostelanech nad Moravou

Školní vzdělávací program pro školní družinu v Kostelanech nad Moravou Školní vzdělávací program pro školní družinu v Kostelanech nad Moravou Adresa: MŠ Kostelany nad Moravou č. 151 ŠD:IZO: 173000291 okres Uherské Hradiště příspěvková organizace 686 01 IČO: 70982708 Tel:

Více

Jen si, děti všimněte, co je krásy na světě

Jen si, děti všimněte, co je krásy na světě ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM : JEN SI, DĚTI VŠIMNĚTE, CO JE KRÁSY NA SVĚTĚ Ráj domova - Jan Čarek Jen si, děti všimněte, co je krásy na světě! Jen se děti, rozhlédněte, co tu kolem kvítí kvete! Kolik je tu

Více

Š K O L N Í V Z D Ě L Á V A C Í PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PŘÍPRAVNÉ TŘÍDĚ BOLEVECKÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY PLZEŇ

Š K O L N Í V Z D Ě L Á V A C Í PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PŘÍPRAVNÉ TŘÍDĚ BOLEVECKÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY PLZEŇ 1. Identifikační údaje Š K O L N Í V Z D Ě L Á V A C Í P R O G R A M PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PŘÍPRAVNÉ TŘÍDĚ BOLEVECKÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLY PLZEŇ zpracovaný podle RVP PV název školy: Bolevecká základní škola

Více

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV Péče o dítě v dětské skupině Obecná část zpracovaly Lenka Zuczková, DiS Šárka Žluvová, DiS Obsah Specifikace, metody a forma práce...3 Rámcový

Více