2.5 STATISTISKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ, ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2.5 STATISTISKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ, ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY"

Transkript

1 Základní statistické pojmy Aleš Drobník strana STATISTISKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ, ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY Organizace (zpravodajská jednotka) provádějí různé druhy statistického zjišťování z důvodu: vlastní evidence pro potřeby vedení organizace, i z potřeby statistické evidence (získání podkladů pro vyplnění statistických výkazů). Příklady statistického zjišťování: zjišťování stavu studentů v SOŠ Blatná ke dni , zjišťování produkce brambor v ZOD Předmíř v r. 2012, zjišťování průměrného počtu zaměstnanců ve firmě DURA Blatná za r Jak počítat průměrný počet roční, měsíční aj. nás učí chronologický průměr. Upřesníme si nyní pojmy: statistické zjišťování, předmět zjišťování, statistická jednotka, statistický soubor, statistický znak, obměny statistického znaku. STATISTICKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ Je získání, shromažďování, zaznamenání a prověřování statistických údajů, které mají podobu: většinou číselnou (např. produkce brambor v ZOD Předmíř v r byla tun), někdy i slovní (např. domácnost má internetové připojení) Po statistickém zjišťování získáme neuspořádané údaje o předmětu zjišťování, tj. o statistické jednotce a statistickém souboru. Údaje lze třídit. Z údajů lze vypočíst statistické ukazatele. Více o tom později. Výše uvedené pojmy si objasníme dále.

2 Základní statistické pojmy Aleš Drobník strana 2 PŘEDMĚT ZJIŠŤOVÁNÍ Předmět zjišťování je to, co chceme zjišťovat. Příklady předmětu zjišťování: produkce brambor v ZOD Předmíř v r. 2012, průměrný hektarový výnos brambor v ZOD Předmíř v r. 2012, stav zaměstnanců firmy Tesla Blatná k , průměrný stav zaměstnanců firmy Tesla Blatná v r. 2012, stavu studentů v SOŠ Blatná ke dni Otázka: Od koho získáme informaci o předmětu zjišťování? Organizace má pověřeného pracovníka, který shromažďuje statistické informace. Na škole či v menší firmě to bývá sekretářka, V podniku pověřený ekonomický pracovník, ve velkém podniku může být podnikový statistik. STATISTICKÁ JEDNOTKA Je základní jednotkou statistického zkoumání. Musí být přesně charakterizována, a to věcně, místně a časově. Je popsána znaky, které nabývají obměn, viz dále. Statistickou jednotkou může být: osoba (zaměstnanec, student ), skupina osob, organizace (SOŠ Blatná, Tesla Blatná, Česká republika aj.), zvíře (kráva, prase aj.), věc (výrobek aj.), událost (požár, havárie auta aj.). Příklady statistických jednotek: Student SOŠ Blatná ve školním roce 2012/2013, zaměstnanec firmy Tesla Blatná k , ZOD Předmíř v roce 2012.

3 Základní statistické pojmy Aleš Drobník strana 3 Určíme, co je u uvedených statistických jednotek věc, místo a čas: Student (= věc) SOŠ Blatná (= místo) ve školním roce 2012/2013 (= čas časový úsek). Zaměstnanec (= věc) firmy Tesla Blatná (= místo) k (= čas časový okamžik). ZOD (= věc) Předmíř (= místo) v roce 2012 (= čas časový úsek). Poznámka: Ve statistice, ale i ekonomice účetnictví i jinde se čas udává buď jako časový úsek, např. tržby firmy Tesla Blatná za měsíc červen 2012, anebo jako časový okamžik, např. stav materiálu na skladě v Kč k STATISTISKÝ ZNAK A JEHO OBMĚNY Statistický znak charakterizuje vlastnost statistické jednotky a nabývá obměn. Podle obměn rozlišujeme znaky na číselné a slovní: Číselné (ordinální, pořadové, kvantitativní) znaky, jsou spojité nebo nespojité. Lze je řadit a porovnávat o kolik, kolikrát (kolikrát je větší tržba v únoru než v lednu). o Spojité znaky např. znak měsíční tržba firmy může nabývat obměn 19 mil. Kč, 21,5 mil. Kč aj. Nebo znak výška studenta, hmotnost prasete aj. o Nespojité znaky např. počet dětí v rodině nabývá číselných obměn 0, 1, 2, 3, 4 děti aj.; věk nabývá číselných obměn 16 let, 17 let, 18 let, 19 let aj. Slovní (nominální, názvové, kvalitativní) znaky, slovní znaky se dělí na alternativní a množné. Nelze je porovnávat slovy o kolik, kolikrát. o Alternativní znak nabývá jen dvou obměn, např. pohlaví nabývá slovních obměn muž, žena. Podobně plavec, neplavec; zkoušku udělal, neudělal. o Množný znak nabývá jen více obměn, např. barva očí (nabývá slovních obměn zelená, modrá, hnědá), pracovní kategorie (nabývá slovních obměn dělníci, hospodářští pracovníci, techničtí pracovníci, provozní a obsluhující pracovníci), platová třída (6, 7, 8 a 9), místo narození aj. Příklady statistických jednotek a některé jejich statistické znaky, které lze sledovat a jejich obměny: a) Mějme statistickou jednotku: Jeden student SOŠ Blatná ve školním roce 2012/2013. Statistickými znaky studenta SOŠ Blatná ve školním roce 2012/2013 a jejich obměny jsou např.: Věk, obměny věku: 16 let, 17 let, 18 let, 19 let aj. Pohlaví, obměny pohlaví: žena, muž. Hmotnost, obměny hmotnosti: 50 kg, 53 kg, 56 kg, 60 kg, 63 kg aj. Prospěch v prvním pololetí z matematiky, obměny prospěchu 1, 2, 3, 4, 5. Průměrný prospěch ve druhém pololetí, obměny průměrného prospěchu: 1,00; 1,43; 2,00 aj.

4 Základní statistické pojmy Aleš Drobník strana 4 b) Mějme statistickou jednotku: Jeden zaměstnanec firmy Tesla Blatná k Statistickými znaky zaměstnance firmy Tesla Blatná k jsou např. věk, pohlaví, nejvyšší dosažené vzdělání, průměrná hrubá mzda za první pololetí roku 2012 aj. Určete možné obměny. c) Mějme statistickou jednotku: ZOD Předmíř v roce Statistickými znaky ZOD Předmíř jsou např. tržby za rok 2012, náklady za rok 2012, zisk za rok 2012, průměrný stav pracovníků v roce 2012, stav pracovníků k , stav dlouhodobého hmotného majetku k aj. Určete možné obměny. STATISTICKÝ SOUBOR Je to souhrn statistických jednotek. Charakterizuje se věcně, místně a časově. Příklady statistických jednotek a k nim příslušný statistický soubor: Statistická jednotka: Jeden student SOŠ Blatná ve školním roce 2012/2013, statistický soubor: Všichni studenti SOŠ Blatná ve školním roce 2012/2013. Statistická jednotka: Jeden zaměstnanec firmy Tesla Blatná k , statistický soubor: Všichni zaměstnanci firmy Tesla Blatná k Statistická jednotka: ZOD Předmíř v roce 2012, statistický soubor: Všechny subjekty podnikající v zemědělství nad 25 zaměstnanců v Českobudějovickém kraji v roce 2012.

5 Základní statistické pojmy Aleš Drobník strana 5 Statistický soubor je jednorozměrný pokud zjišťujeme-li u každé statistické jednotky pouze jeden statistický znak Statistický soubor je vícerozměrný pokud zjišťujeme-li u každé statistické jednotky více znaků současně. Někdy při tom zkoumáme vzájemné vztahy mezi znaky, vice o tom v kapitole korelace. Vyčerpávající zjišťování u základního souboru provádíme-li statistické šetření u všech jednotek statistického souboru např. Sčítání lidu, domů a bytů, např. Výkaznictví, kdy organizace poskytuje údaje o sobě (hospodářský výsledek, tržby za prodané výrobky, množství prodaných výrobků, stav pracovníků ). Výběrové zjišťování u výběrového souboru Ze základního souboru se vyberou jen některé jednotky a tím získáme výběrový soubor. Např. Výdaje domácností se nezjišťují u všech obyvatel státu. To je náročné a drahé. Stačí vhodně vybrat např až obyvatel při zachování poměru (kvóty) mužů a žen, vzdělanosti, zastoupení podle velikosti sídel apod. jako je v celé ČR, a ty podrobit zkoumání kolik vydávají za co. Výsledek bude přibližně stejný, jako kdyby se zkoumali všichni obyvatelé. STATISTISKÝ UKAZATEL, CHARAKTERISTIKA Statistické znaky se také někdy v jiném pojetí nazývají statistické ukazatele (charakteristiky). Statistické ukazatele nebo statistické charakteristiky (někdy jen ukazatelé nebo charakteristiky) se dělí na: primární ukazatele, sekundární ukazatele. Ukazatel primární je přímo zjišťovaný, neodvozený, např. počet studentů, stav pracovníků k , tržba za rok 2012, stav zásob k apod.

6 Základní statistické pojmy Aleš Drobník strana 6 Ukazatel sekundární je odvozený ukazatel, je to vypočtený údaj ze statistických znaků či primárních ukazatelů či jiných údajů pomocí statistických metod. Metodou může být například aritmetický průměr, geometrický průměr, poměrné číslo, index. O metodách více později. Příklady statistických ukazatelů: o Průměrný prospěch třídy 3. C v 1. pololetí školního roku 2012/13 z českého jazyka je 2,1 o Hrubý zisk ve firmě firma DURA Blatná za rok 2012 je Kč. o Tržba na pracovníka ve firmě firma DURA Blatná v roce 2012 je Kč/pracovníka a rok. o Průměrná hrubá mzda ve firmě firma DURA Blatná v měsíci červenci 2012 je Kč/pracovníka a měsíc. OPAKOVACÍ OTÁZKY 1. Co je statistické zjišťování? 2. Co je předmět zjišťování? Uvedeme příklady předmětu zjišťování. 3. Co je statistická jednotka? Jak musí být charakterizována? Uvedeme příklady. 4. Co je to statistický znak? Jak se dělí statistické znaky? Co jsou to obměny znaku? 5. Co je statistický soubor? Uvedeme příklady. 6. Vysvětlíme, co je statistický soubor jednorozměrný a vícerozměrný? Co je to soubor základní a výběrový? 7. Vysvětlíme, co je statistický ukazatel? Jak dělíme statistické ukazatele?

Srovnání údajů. Poměrná čísla Aleš Drobník strana 1

Srovnání údajů. Poměrná čísla Aleš Drobník strana 1 Srovnání údajů. Poměrná čísla Aleš Drobník strana 4. SROVNÁVÁNÍ ÚDAJŮ Statistika mj. zpracovává údaje (viz definice statistiky). Důležitou součástí zpracování údajů je srovnávání údajů (statistických znaků

Více

5.2.2 POMĚRNÁ ČÍSLA SROVNÁVACÍ, INDIVIDUÁLNÍ JEDNODUCHÉ INDEXY

5.2.2 POMĚRNÁ ČÍSLA SROVNÁVACÍ, INDIVIDUÁLNÍ JEDNODUCHÉ INDEXY Druhy poměrných čísel. Poměrná čísla srovnávací, indexy Aleš Drobník strana 5.2.2 POMĚRNÁ ČÍSLA SROVNÁVACÍ, INDIVIDUÁLNÍ JEDNODUCHÉ INDEXY Poměrná čísla srovnávací neboli individuální jednoduché indexy

Více

1.3 SOUČASNOST STATISTIKY

1.3 SOUČASNOST STATISTIKY Současnost statistiky Aleš Drobník strana 1 1.3 SOUČASNOST STATISTIKY 1.3.1 FISKÁLNÍ POLITIKA VLÁDY Fiskální politiku provádí většinou vláda stanovením nebo změnou výše daní, přerozdělování peněz získaných

Více

2. Statistická terminologie a vyjadřovací prostředky. 2.1. Statistická terminologie. Statistická jednotka

2. Statistická terminologie a vyjadřovací prostředky. 2.1. Statistická terminologie. Statistická jednotka 2. Statistická terminologie a vyjadřovací prostředky 2.1. Statistická terminologie Statistická jednotka Statistická jednotka = nositel statistické informace, elementární prvek hromadného jevu. Příklady:

Více

3. VELIČINY UŽÍVANÉ VE STATISTICE A EKONOMICE

3. VELIČINY UŽÍVANÉ VE STATISTICE A EKONOMICE Veličiny užívané ve statistice Aleš Drobník strana 1 3. VELIČINY UŽÍVANÉ VE STATISTICE A EKONOMICE Lze zjednodušeně říci: Statistika = matematika užitá v ekonomice (aj. vědních oborech). Statistika jako

Více

Popisná statistika - úvod

Popisná statistika - úvod Popisná statistika - úvod 1 Popisná statistika - úvod zjišťuje (získává) a poskytuje číselné i slovní údaje (informace); o jevech hromadné povahy; v oblasti ekonomiky a společnosti. Zcela obecně pak při

Více

5.3 SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD

5.3 SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD Souvislý příklad na poměrná čísla Aleš Drobník strana 1 5.3 SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD Poměrná čísla se hojně užívají v ekonomické praxi. Všechny druhy poměrných čísel si shrneme

Více

5.2 DRUHY POMĚRNÝCH ČÍSEL (UKAZATELŮ)

5.2 DRUHY POMĚRNÝCH ČÍSEL (UKAZATELŮ) Druhy poměrných čísel. Poměrná čísla intenzity Aleš Drobník strana 1 5.2 DRUHY POMĚRNÝCH ČÍSEL (UKAZATELŮ) Poměrná čísla (poměrné ukazatele) dělíme dle jejich vzniku na: 1. Poměrná čísla intenzity (hustoty).

Více

8.1.2 TABULKA SKUPINOVÁ

8.1.2 TABULKA SKUPINOVÁ Prezentace dat. Tabulky skupinové a kombinační Aleš Drobník strana 1 8.1.2 TABULKA SKUPINOVÁ Užití: Hlubší analýza konkrétnější oblasti. Například ve vlastní části odborné práce, žákovského projektu apod.

Více

MĚŘENÍ, TYPY VELIČIN a TYPY ŠKÁL

MĚŘENÍ, TYPY VELIČIN a TYPY ŠKÁL MĚŘENÍ, TYPY VELIČIN a TYPY ŠKÁL Matematika a stejně i matematická statistika a biometrie s námi hovoří řečí čísel. Musíme tedy vlastnosti nebo intenzitu vlastností jedinců změřit kvantifikovat. Měřením

Více

5.2.4 POMĚRNÁ ČÍSLA SPLNĚNÍ PLÁNU

5.2.4 POMĚRNÁ ČÍSLA SPLNĚNÍ PLÁNU Druhy poměrných čísel Aleš Drobník strana 1 5.2.4 POMĚRNÁ ČÍSLA SPLNĚNÍ PLÁNU Poměrná čísla neboli poměrní ukazatelé : Získáme srovnáním (podílem) 2 veličin stejnorodých. Srovnávaná veličina (čitatel)

Více

2. STATISTICKÁ SLUŽBA

2. STATISTICKÁ SLUŽBA Statistická služba Aleš Drobník strana 1 2. STATISTICKÁ SLUŽBA Jak se získají například takovéto údaje (informace): K 1. 3. 2012 je stav skotu: o v ZOD Háje Předmíř: 467 ks, o na okrese Strakonice 37 356

Více

Statistika I (KMI/PSTAT)

Statistika I (KMI/PSTAT) Statistika I (KMI/PSTAT) Cvičení první aneb Sumační symbolika, úvod do popisné statistiky Statistika I (KMI/PSTAT) 1 / 15 Obsah hodiny Po dnešní hodině byste měli být schopni: správně používat sumační

Více

Statistická prezentace je umění vytvořit dobrou tabulku nebo graf, které přitáhnou oko k tomu, co je zajímavé. Mgr. Ing.

Statistická prezentace je umění vytvořit dobrou tabulku nebo graf, které přitáhnou oko k tomu, co je zajímavé. Mgr. Ing. 1.2 Prezentace statistických dat Statistická prezentace je umění vytvořit dobrou tabulku nebo graf, které přitáhnou oko k tomu, co je zajímavé. Mgr. Ing. Jan Spousta Co se dozvíte Statistické ukazatele.

Více

SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD

SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD Poměrná čísla se užívají v ekonomické praxi. Připomeneme si definici poměrného čísla: Definice POMĚRNÝM ČÍSLEM (PČ) nazýváme ukazatel, jenž vzniká podílem

Více

Mnohorozměrná statistická data

Mnohorozměrná statistická data Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Statistický znak, statistický soubor Jednotlivé objekty nebo subjekty, které jsou při statistickém

Více

IV. Indexy a diference

IV. Indexy a diference IV. Indexy a diference Ukazatel specifická statistická veličina popisující určitou sociálně ekonomiclou skutečnost. Ekonomická teorie definuje své pojmy a jejich vztahy často bez ohledu, zda jde o pojmy

Více

Úvodní statistické pojmy

Úvodní statistické pojmy Úvodní statistické pojmy STATISTIKA Statistika vznikla z úředních zjišťování (počtu lidí a jejich majetku), univerzitní státovědy, politické aritmetiky (zkoumání společenských jevů na podkladě objektivních

Více

9. STATISTICKÉ TŘÍDĚNÍ

9. STATISTICKÉ TŘÍDĚNÍ Statistické třídění. Třídění dle jednoho znaku Aleš Drobník strana 1 9. STATISTICKÉ TŘÍDĚNÍ 9.1 CO JE TO STATISTICKÉ TŘÍDĚNÍ Již jsme si říkali, že v 19. a 20. století se stala statistika vědou, která

Více

Základy popisné statistiky

Základy popisné statistiky Základy popisné statistiky Michal Fusek Ústav matematiky FEKT VUT, fusekmi@feec.vutbr.cz 8. přednáška z ESMAT Michal Fusek (fusekmi@feec.vutbr.cz) 1 / 26 Obsah 1 Základy statistického zpracování dat 2

Více

Mnohorozměrná statistická data

Mnohorozměrná statistická data Mnohorozměrná statistická data Ekonometrie Jiří Neubauer Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Jiří Neubauer (Katedra ekonometrie UO Brno) Mnohorozměrná

Více

Renáta Bednárová STATISTIKA PRO EKONOMY

Renáta Bednárová STATISTIKA PRO EKONOMY Renáta Bednárová STATISTIKA PRO EKONOMY ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY Statistika Statistický soubor Statistická jednotky Statistický znak STATISTIKA Vědní obor, který se zabývá hromadnými jevy Hromadné jevy

Více

Matematika III. 27. listopadu Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Matematika III

Matematika III. 27. listopadu Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Matematika III Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava 27. listopadu 2017 Typy statistických znaků (proměnných) Typy proměnných: Kvalitativní proměnná (kategoriální, slovní,... ) Kvantitativní proměnná (numerická,

Více

Sázíte-li v loterii, je to hazard. Hrajete-li poker, je to zábava. Obchodujete-li na burze, je to ekonomie. Vidíte ten rozdíl?

Sázíte-li v loterii, je to hazard. Hrajete-li poker, je to zábava. Obchodujete-li na burze, je to ekonomie. Vidíte ten rozdíl? 1.1 Základní statistické pojmy a metody Sázíte-li v loterii, je to hazard. Hrajete-li poker, je to zábava. Obchodujete-li na burze, je to ekonomie. Vidíte ten rozdíl? 1 Co se dozvíte Co je to statistika

Více

Základy statistiky. pracovní list. Základní škola Zaječí, okres Břeclav Školní 402, , příspěvková organizace

Základy statistiky. pracovní list. Základní škola Zaječí, okres Břeclav Školní 402, , příspěvková organizace Základy statistiky pracovní list Název školy: Číslo projektu: Autor: Základní škola Zaječí, okres Břeclav Školní 402, 691 05, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.1131 Mgr. Lenka Němetzová Datum vytvoření:

Více

Pracovní list slouží k procvičení statistiky. Žáci se především procvičí v základních pojmech, které se týkají statistiky.

Pracovní list slouží k procvičení statistiky. Žáci se především procvičí v základních pojmech, které se týkají statistiky. Název projektu: Spokojená škola Číslo projektu: OPVK.CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 8.09 Statistika I Pracovní list slouží k procvičení statistiky. Žáci se především procvičí

Více

STATISTIKA 1. Adam Čabla Katedra statistiky a pravděpodobnosti VŠE

STATISTIKA 1. Adam Čabla Katedra statistiky a pravděpodobnosti VŠE STATISTIKA 1 Adam Čabla Katedra statistiky a pravděpodobnosti VŠE KONTAKTY WWW: sites.google.com/site/adamcabla E-mail: adam.cabla@vse.cz Telefon: 777 701 783 NB367 na VŠE, konzultační hodiny: Pondělí

Více

=10 =80 - =

=10 =80 - = Protokol č. DĚDIČNOST KVALITATIVNÍCH VLASTNOSTÍ ) Jednorozměrné rozdělení fenotypové charakteristiky (hodnoty) populace ) Vícerozměrné rozdělení korelační a regresní počet pro dvě sledované vlastnosti

Více

Statistika. zpracování statistického souboru

Statistika. zpracování statistického souboru Statistika zpracování statistického souboru statistický soubor zkoumaná skupina znaky zkoumané informace 1 vyjádřen číslem a jednotkou = kvantitativní znak 2 není = kvalitativní znak statistická jednotka

Více

Třídění statistických dat

Třídění statistických dat 2.1 Třídění statistických dat Všechny muže ve městě rozdělíme na 2 skupiny: A) muži, kteří chodí k holiči B) muži, kteří se holí sami Do které skupiny zařadíme holiče? prof. Raymond M. Smullyan, Dr. Math.

Více

STATISTIKA. Zjišťování, zpracování, hodnocení a interpretace číselných údajů.

STATISTIKA. Zjišťování, zpracování, hodnocení a interpretace číselných údajů. STATISTIKA Zjišťování, zpracování, hodnocení a interpretace číselných údajů. ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY Statistický znak: Věcně, prostorově a časově vymezen Příklad: počet výskytů viru H5N1 na území ČR

Více

Pro zvládnutí této kapitoly budete potřebovat 4-5 hodin studia.

Pro zvládnutí této kapitoly budete potřebovat 4-5 hodin studia. Úvod (Proč se zabývat statistikou?) Statistika je metoda analýzy dat, která nachází široké uplatnění v celé řadě ekonomických, technických, přírodovědných a humanitních disciplín. Její význam v poslední

Více

Měření ekonomiky. Ing. Jakub Fischer Katedra ekonomické statistiky VŠE v Praze

Měření ekonomiky. Ing. Jakub Fischer Katedra ekonomické statistiky VŠE v Praze Měření ekonomiky Ing. Jakub Fischer Katedra ekonomické statistiky VŠE v Praze Struktura přednášky Nezaměstnanost Inflace Hrubý domácí produkt Platební bilance Nezaměstnanost Základem je rozdělení osob

Více

Zpracování náhodného výběru. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Zpracování náhodného výběru. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Zpracování náhodného výběru popisná statistika Ing. Michal Dorda, Ph.D. Základní pojmy Úkolem statistiky je na základě vlastností výběrového souboru usuzovat o vlastnostech celé populace. Populace(základní

Více

Pracovní list č. 3 Charakteristiky variability

Pracovní list č. 3 Charakteristiky variability 1. Při zjišťování počtu nezletilých dětí ve třiceti vybraných rodinách byly získány tyto výsledky: 1, 1, 0, 2, 3, 4, 2, 2, 3, 0, 1, 2, 2, 4, 3, 3, 0, 1, 1, 1, 2, 2, 0, 2, 1, 1, 2, 3, 3, 2. Uspořádejte

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 4-2006 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor Duben 2006 OBSAH ČTVRTLETNĚ

Více

STATISTIKA 1. RNDr. K. Hrach, Ph.D. Zápočet: 75% docházka na cvičení. + odevzdání seminární práce (úkoly na PC)

STATISTIKA 1. RNDr. K. Hrach, Ph.D. Zápočet: 75% docházka na cvičení. + odevzdání seminární práce (úkoly na PC) STATISTIKA 1 RNDr. K. Hrach, Ph.D. Zápočet: 75% docházka na cvičení + odevzdání seminární práce (úkoly na PC) Zkouška: písemná (bez kalkulačky, bez vzorců) KONZULTACE Není hanba, že nevíš, ale že se neptáš.

Více

Statistická šetření - PROČ? Žádná věda není skutečnou vědou, není-li podložena matematickými principy. (L.da Vinci)

Statistická šetření - PROČ? Žádná věda není skutečnou vědou, není-li podložena matematickými principy. (L.da Vinci) Statistická šetření - PROČ? Žádná věda není skutečnou vědou, není-li podložena matematickými principy. (L.da Vinci) Statistická šetření - na kom / čem? statistické jednotky (S.J.) 1 respondent (pacient,

Více

Prezentace dat. Slovní popis a tabulky prosté Aleš Drobník strana 1

Prezentace dat. Slovní popis a tabulky prosté Aleš Drobník strana 1 Prezentace dat. Slovní popis a tabulky prosté Aleš Drobník strana 1 8. PREZENTACE DAT Jakými prostředky sdělujeme informace, údaje, účetní a statistické charakteristiky? Používáme tyto prostředky sdělování

Více

VELIČINY UŽÍVANÉ V EKONOMICE A STATISTICE

VELIČINY UŽÍVANÉ V EKONOMICE A STATISTICE VELIČINY UŽÍVANÉ V EKONOMICE A STATISTICE Lze zjednodušeně říci: Statistika = matematika užitá v ekonomice (aj. vědních oborech) Statistika jako užitá (aplikovaná) věda pracuje s pojmenovanými čísly, např.

Více

Pojem a úkoly statistiky

Pojem a úkoly statistiky Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Pojem a úkoly statistiky Statistika je věda, která se zabývá získáváním, zpracováním a analýzou dat pro potřeby

Více

9.6 TŘÍDĚNÍ PODLE JEDNOHO NESPOJITÉHO ČÍSELNÉHO ZNAKU

9.6 TŘÍDĚNÍ PODLE JEDNOHO NESPOJITÉHO ČÍSELNÉHO ZNAKU Statistické třídění dle jednoho nespojitého číselného znaku Aleš Drobník strana 1 9.6 TŘÍDĚNÍ PODLE JEDNOHO NESPOJITÉHO ČÍSELNÉHO ZNAKU Na následujícím příkladu si vysvětlíme problematiku třídění podle

Více

Statistika, Biostatistika pro kombinované studium Letní semestr 2011/2012. Tutoriál č. 4: Exploratorní analýza. Jan Kracík

Statistika, Biostatistika pro kombinované studium Letní semestr 2011/2012. Tutoriál č. 4: Exploratorní analýza. Jan Kracík Statistika, Biostatistika pro kombinované studium Letní semestr 2011/2012 Tutoriál č. 4: Exploratorní analýza Jan Kracík jan.kracik@vsb.cz Statistika věda o získávání znalostí z empirických dat empirická

Více

7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU

7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU Indexy základní, řeězové a empo přírůsku Aleš Drobník srana 1 7. INDEXY ZÁKLADNÍ, ŘETĚZOVÉ A TEMPO PŘÍRŮSTKU V kapiole Indexy při časovém srovnání jsme si řekli: Časové srovnání vzniká, srovnáme-li jednu

Více

Uhlí, koks a brikety v České republice

Uhlí, koks a brikety v České republice Energetická statistika Uhlí, koks a brikety v České republice produkce dovoz vývoz dodávka Výsledky statistických zjišťování do září 2018 říjen 2018 Oddělení analýz a datové podpory koncepcí Obsah Úvod

Více

Základy biostatistiky

Základy biostatistiky Základy biostatistiky Veřejné zdravotnictví 3.LF UK Viktor Hynčica Úvod se statistikou se setkáváme denně ankety proč se statistika začala používat ve zdravotnictví skupinový přístup k léčení celé populace

Více

Uhlí, koks a brikety v České republice

Uhlí, koks a brikety v České republice Energetická statistika Uhlí, koks a brikety v České republice produkce dovoz vývoz dodávka Výsledky statistických zjišťování do ledna 2018 duben 2018 Oddělení analýz a datové podpory koncepcí Obsah Úvod

Více

Základy popisné statistiky. Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek

Základy popisné statistiky. Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek Základy popisné statistiky Anotace Realitu můžeme popisovat různými typy dat, každý z nich se specifickými vlastnostmi, výhodami, nevýhodami a vlastní sadou využitelných statistických metod -od binárních

Více

Uhlí, koks a brikety v České republice

Uhlí, koks a brikety v České republice Energetická statistika Uhlí, koks a brikety v České republice produkce dovoz vývoz dodávka Výsledky statistických zjišťování za rok 2018 březen 2019 Oddělení analýz a datové podpory koncepcí Obsah Úvod

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 2-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor únor 2008 Obsah Č TVRTLETNĚ

Více

Prezentace dat. Grafy Aleš Drobník strana 1

Prezentace dat. Grafy Aleš Drobník strana 1 Prezentace dat. Grafy Aleš Drobník strana 1 8.3 GRAFY Užití: Grafy vkládáme do textu (slovního popisu) vždy, je-li to vhodné. Grafy zvýší přehlednost sdělovaných informací. Výhoda grafu vůči tabulce či

Více

Generační obměna jako předpoklad konkurenceschopnosti zemědělství. Ing. Martin Pýcha. předseda ZS ČR viceprezident COGECA SENÁT 31.3.

Generační obměna jako předpoklad konkurenceschopnosti zemědělství. Ing. Martin Pýcha. předseda ZS ČR viceprezident COGECA SENÁT 31.3. Generační obměna jako předpoklad konkurenceschopnosti zemědělství Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR viceprezident COGECA SENÁT 31.3.2016 Osnova vystoupení Analýza úbytku pracovníků v zemědělství - v ČR

Více

Statistika pro geografy

Statistika pro geografy Statistika pro geografy 2. Popisná statistika Mgr. David Fiedor 23. února 2015 Osnova 1 2 3 Pojmy - Bodové rozdělení četností Absolutní četnost Absolutní četností hodnoty x j znaku x rozumíme počet statistických

Více

Statistické metody. Martin Schindler KAP, tel , budova G. naposledy upraveno: 9.

Statistické metody. Martin Schindler KAP, tel , budova G. naposledy upraveno: 9. Statistické metody Matematika pro přírodní vědy přednášející: konzul. hodiny: e-mail: Martin Schindler KAP, tel. 48 535 2836, budova G po dohodě martin.schindler@tul.cz naposledy upraveno: 9. ledna 2015,

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Hor017 Vypracoval(a),

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y K a n c e l á ř P o s l a n e c k é s n ě m o v n y P a r l a m e n t n í i n s t i t u t O d d ě l e n í p r o v š e o b e c n é s t u d i e M O N I T O R

Více

Popisná statistika kvantitativní veličiny

Popisná statistika kvantitativní veličiny StatSoft Popisná statistika kvantitativní veličiny Protože nám surová data obvykle žádnou smysluplnou informaci neposkytnou, je žádoucí vyjádřit tyto ve zhuštěnější formě. V předchozím dílu jsme začali

Více

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 11-2010 MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 4/2014 O B S A H Č T V R T L E T N Ě S L E D O V A N É U K A Z A T E L E 1. Č T V R T L E T Í 2 0 1 4 3 Čtvrtletní odhad hrubého domácího

Více

ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY

ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY ELEKTROTECHNICKÝ PRŮMYSL V OČÍCH STATISTIKY Marek Rojíček Jednání valné hromady Elektrotechnické asociace ČR, 8. 11. 2018, Zaječí ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Elektrotechnický

Více

Statistika. cílem je zjednodušit nějaká data tak, abychom se v nich lépe vyznali důsledkem je ztráta informací!

Statistika. cílem je zjednodušit nějaká data tak, abychom se v nich lépe vyznali důsledkem je ztráta informací! Statistika aneb známe tři druhy lži: úmyslná neúmyslná statistika Statistika je metoda, jak vyjádřit nejistá data s přesností na setinu procenta. den..00..00 3..00..00..00..00..00..00..00..00..00..00 3..00..00..00..00..00..00..00

Více

Matematika III. 29. října Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Matematika III

Matematika III. 29. října Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. Matematika III Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava 29. října 2018 Statistika Statistika Statistika je jako bikini. Co odhaluje, je zajímavé, co skrývá, je podstatné. Aaron Levenstein Statistika Statistika

Více

Modelové propočty výhodnosti vstupu do II. pilíře penzijního systému

Modelové propočty výhodnosti vstupu do II. pilíře penzijního systému Modelové propočty výhodnosti vstupu do II. pilíře penzijního systému O dokumentu Důchodová kalkulačka poskytuje orientační výpočet budoucího důchodu a jejím základním cílem je porovnání výše důchodu pro

Více

Základy statistiky pro obor Kadeřník

Základy statistiky pro obor Kadeřník Variace 1 Základy statistiky pro obor Kadeřník Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz 1. Aritmetický průměr

Více

Statistika. Klíčové kompetence V rámci výuky statistiky jsou naplňovány tyto klíčové kompetence: řešení problémů, komunikativní,

Statistika. Klíčové kompetence V rámci výuky statistiky jsou naplňovány tyto klíčové kompetence: řešení problémů, komunikativní, Dodatek č. 5. Školního vzdělávacího programu Obchodní akademie Lysá nad Labem, obor 63-41-M/02 Obchodní akademie, platného od 1. 9. 2012 - platnost od 1. 9. 2015 Statistika je povinný předmět pro 2. ročník,

Více

5 Vícerozměrná data - kontingenční tabulky, testy nezávislosti, regresní analýza

5 Vícerozměrná data - kontingenční tabulky, testy nezávislosti, regresní analýza 5 Vícerozměrná data - kontingenční tabulky, testy nezávislosti, regresní analýza 5.1 Vícerozměrná data a vícerozměrná rozdělení Při zpracování vícerozměrných dat se hledají souvislosti mezi dvěma, případně

Více

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 1 8.10.2002 Ekonomika samostatných ordinací a některých dalších zdravotnických

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 9-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor OBSAH Č TVRTLETNĚ SLEDOVANÉ

Více

výška (cm) počet žáků

výška (cm) počet žáků Statistika 1) Ve školním roce 1997/119 bylo v Brně 3 základních škol, ve kterých bylo celkem 1 tříd. Tyto školy navštěvovalo 11 5 žáků. Určete a) kolik tříd průměrně měla jedna ZŠ, b) kolik žáků průměrně

Více

Informační technologie a statistika 1

Informační technologie a statistika 1 Informační technologie a statistika 1 přednášející: konzul. hodiny: e-mail: Martin Schindler KAP, tel. 48 535 2836, budova G po dohodě martin.schindler@tul.cz naposledy upraveno: 21. září 2015, 1/33 Požadavek

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2019 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o způsobu výpočtu výše nároku na vrácení spotřební daně z minerálních olejů spotřebovaných v zemědělské prvovýrobě

Více

Předmět studia: Ekonomická statistika a analytické metody I, II

Předmět studia: Ekonomická statistika a analytické metody I, II Předmět studia: Ekonomická statistika a analytické metody I, II Typ a zařazení předmětu: povinný předmět bakalářského studia, 1. ročník Rozsah předmětu: 2 semestry, celkem 24/0 hodin v kombinované formě

Více

METODOLOGIE I - METODOLOGIE KVANTITATIVNÍHO VÝZKUMU

METODOLOGIE I - METODOLOGIE KVANTITATIVNÍHO VÝZKUMU METODOLOGIE I - METODOLOGIE KVANTITATIVNÍHO VÝZKUMU vyučující doc. RNDr. Jiří Zháněl, Dr. M I 4 Metodologie I 7. ANALÝZA DAT (KVANTITATIVNÍ VÝZKUM) (MATEMATICKÁ) STATISTIKA DESKRIPTIVNÍ (popisná) ANALYTICKÁ

Více

Tomáš Karel LS 2012/2013

Tomáš Karel LS 2012/2013 Tomáš Karel LS 2012/2013 Doplňkový materiál ke cvičení ze 4ST201. Na případné faktické chyby v této prezentaci mě prosím upozorněte. Děkuji Tyto slidy berte pouze jako doplňkový materiál není v nich obsaženo

Více

Makroekonomické výstupy

Makroekonomické výstupy Makroekonomické výstupy doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Schéma tržního mechanismu Trh zboží a služeb zboží,služby CF CF zboží, služby Domácnosti Firmy výrobní faktory CF CF výrobní faktory Trh výrobních

Více

Ekonomické výsledky průmyslu ČR 18 Tisk a rozmnožování nahraných nosičů

Ekonomické výsledky průmyslu ČR 18 Tisk a rozmnožování nahraných nosičů Ekonomické výsledky průmyslu ČR 18 Tisk a rozmnožování nahraných nosičů 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Počet aktivních subjektů počet 7 859 8 469 9 518 8 932 8 949 8 954 8 687 8 730

Více

9.7 TŘÍDĚNÍ PODLE JEDNOHO SPOJITÉHO ČÍSELNÉHO ZNAKU. INTERVALOVÉ ROZDĚLENÍ ČETNOSTI

9.7 TŘÍDĚNÍ PODLE JEDNOHO SPOJITÉHO ČÍSELNÉHO ZNAKU. INTERVALOVÉ ROZDĚLENÍ ČETNOSTI Statistické třídění, intervalové rozdělení četnosti Aleš Drobník strana 1 9.7 TŘÍDĚNÍ PODLE JEDNOHO SPOJITÉHO ČÍSELNÉHO ZNAKU. INTERVALOVÉ ROZDĚLENÍ ČETNOSTI Problematiku třídění podle jednoho spojitého

Více

Statistika. pro žáky 8. ročníku. úterý, 26. března 13

Statistika. pro žáky 8. ročníku. úterý, 26. března 13 Statistika pro žáky 8. ročníku Co je to statistika? Statistika je věda, která se snaží zkoumat reálná data a přibližuje nám zkoumaný jev a zákonitosti s ním spojené. Co nám statistika přináší? Co nám statistika

Více

Ekonomická statistika

Ekonomická statistika INOVACE BAKALÁŘSKÝCH A MAGISTERSKÝCH STUDIJNÍCH OBORŮ NA HORNICKO-GEOLOGICKÉ FAKULTĚ VYSOKÉ ŠKOLY BÁŇSKÉ - TECHNICKÉ UNIVERZITY OSTRAVA Ekonomická statistika RNDr. Radmila Sousedíková, Ph.D. Tento projekt

Více

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 2/2015. Zpracoval: Parlamentní institut

MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 2/2015. Zpracoval: Parlamentní institut 11-2010 MONITOR VYBRANÉ HOSPODÁŘSKÉ, MĚNOVÉ A SOCIÁLNÍ UKAZATELE 2/2015 Zpracoval: Parlamentní institut 17. 4. 2015 s využitím dat ČSÚ pro únor 2015 (publikovaných ke dni 17. 4. 2015) O B S A H Č T V R

Více

Statistické metody - nástroj poznání a rozhodování anebo zdroj omylů a lží

Statistické metody - nástroj poznání a rozhodování anebo zdroj omylů a lží Statistické metody - nástroj poznání a rozhodování anebo zdroj omylů a lží Zdeněk Karpíšek Jsou tři druhy lží: lži, odsouzeníhodné lži a statistiky. Statistika je logická a přesná metoda, jak nepřesně

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze

Česká zemědělská univerzita v Praze Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Katedra statistiky Statistická analýza struktury výdajů domácností v závislosti na vybraných faktorech Teze Vedoucí diplomové práce: Doc.

Více

PŘÍKLAD NA TŘÍDĚNÍ DLE JEDNOHO SLOVNÍHO ZNAKU

PŘÍKLAD NA TŘÍDĚNÍ DLE JEDNOHO SLOVNÍHO ZNAKU PŘÍKLAD NA TŘÍDĚNÍ DLE JEDNOHO SLOVNÍHO ZNAKU Pracovník, který spravuje podnikovou databázi, exportoval do tabulkového procesoru všechny pracovníky podniku Alfa Blatná s některými sledovanými atributy

Více

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Charakteristiky úrovně (polohy) Statistické soubory jsou tvořeny

Více

Přípravný kurz - Matematika

Přípravný kurz - Matematika Přípravný kurz - Matematika Téma: Základy statistiky, kombinační úsudek v úlohách Klíčová slova: tabulky, grafy, diagramy Autor: Mlynářová 12 19 9:02 Základy statistiky Statistika je vědní obor, který

Více

1 Statistická data a jejich prezentace 1.1 Co je to statistika

1 Statistická data a jejich prezentace 1.1 Co je to statistika 1 Statistická data a jejich prezentace 1.1 Co je to statistika S pojmem»statistika«se můžete v praxi setkat hned ve čtyřech různých významech, které spolu souvisí: 1. Statistika jako údaj nebo souhrn údajů,

Více

Popisná statistika. Jaroslav MAREK. Univerzita Palackého

Popisná statistika. Jaroslav MAREK. Univerzita Palackého Popisná statistika Jaroslav MAREK Univerzita Palackého Přírodovědecká fakulta Katedra matematické analýzy a aplikací matematiky Tomkova 40, 779 00 Olomouc Hejčín tel. 585634606 marek@inf.upol.cz pondělí

Více

STATISTIKA S EXCELEM. Martina Litschmannová MODAM,

STATISTIKA S EXCELEM. Martina Litschmannová MODAM, STATISTIKA S EXCELEM Martina Litschmannová MODAM, 8. 4. 216 Obsah Motivace aneb Máme data a co dál? Základní terminologie Analýza kvalitativního znaku rozdělení četnosti, vizualizace Analýza kvantitativního

Více

I. METODICKÝ ÚVOD. Zpravodajská jednotka, velikost souboru a mutace dotazníků

I. METODICKÝ ÚVOD. Zpravodajská jednotka, velikost souboru a mutace dotazníků I. METODICKÝ ÚVOD Publikace Ekonomické výsledky průmyslu ČR v letech 2004 až 2007 obsahuje výsledky zpracování ročního statistického šetření v ekonomických subjektech s převažující průmyslovou činností.

Více

PŘÍKLAD NA TŘÍDĚNÍ PODLE JEDNOHO NESPOJITÉHO ČÍSELNÉHO ZNAKU

PŘÍKLAD NA TŘÍDĚNÍ PODLE JEDNOHO NESPOJITÉHO ČÍSELNÉHO ZNAKU PŘÍKLAD NA TŘÍDĚNÍ PODLE JEDNOHO NESPOJITÉHO ČÍSELNÉHO ZNAKU Pracovník, který spravuje podnikovou databázi, exportoval do tabulkového procesoru všechny pracovníky podniku Alfa Blatná s některými sledovanými

Více

Stav a vývoj prodeje potravin ve vybrané oblasti v závislosti na rozvoji sítě supermarketů

Stav a vývoj prodeje potravin ve vybrané oblasti v závislosti na rozvoji sítě supermarketů Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Specializace: Veřejná správa a regionální rozvoj Forma studia: kombinované Školní rok: 2002/2003 Teze diplomové práce: Stav a vývoj prodeje

Více

Genderové statistiky a slaďování pracovního a rodinného života. Daniel Chytil ČSÚ

Genderové statistiky a slaďování pracovního a rodinného života. Daniel Chytil ČSÚ Genderové statistiky a slaďování pracovního a rodinného života Daniel Chytil ČSÚ Genderové statistiky Od roku 2003, spolupráce s Úřadem vlády ČR/MPSV Průřezové statistiky - shromažďuji již existující data,

Více

4. Seznamte se s informacemi regionálního významu (obce, města, okresu) a pokuste se je vysvětlit.

4. Seznamte se s informacemi regionálního významu (obce, města, okresu) a pokuste se je vysvětlit. 1. V denním tisku a odborných ekonomických časopisech a knihách vyhledejte zajímavé statistické informace a pokuste se charakterizovat jejich vypovídací stránku a účel. 2. Určete, zda jde o statistický

Více

UKAZATELÉ VARIABILITY

UKAZATELÉ VARIABILITY UKAZATELÉ VARIABILITY VÝZNAM Porovnejte známky dvou studentek ze stejného předmětu: Studentka A: Studentka B: Oba soubory mají stejný rozsah hodnoty, ale liší se známky studentky A jsou vyrovnanější, jsou

Více

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2003 (zdroj dat: Český statistický úřad)

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2003 (zdroj dat: Český statistický úřad) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 27.10.2004 68 Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2003 (zdroj dat: Český statistický úřad)

Více

Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12

Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12 Finanční gramotnost Korunová pokladna VY_62_INOVACE_02.12 Zpracovala: Ing. Iveta Vlčková Finanční gramotnost Korunová pokladna je využitelná v předmětu účetnictví a ekonomika u nástavbového studia Podnikání

Více

VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVANÍ

VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVANÍ VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVANÍ 1 Obsah Typy modelů vícekriteriálního rozhodování Základní pojmy Typy informací Cíl modelů Užitek, funkce užitku Grafické zobrazení Metody vícekriteriální analýzy variant 2

Více

Regionální údaje v publikacích a internetových dokumentech ČSÚ

Regionální údaje v publikacích a internetových dokumentech ČSÚ Regionální údaje v publikacích a internetových dokumentech ČSÚ Časové řady: Bytová výstavba, stavební povolení a stavební zakázky Regionální údaje o počtech zahájených a dokončených bytů, počty a hodnoty

Více

výška (cm) počet žáků

výška (cm) počet žáků Statistika samostatná práce 1) Ve školním roce /13 bylo v Brně 5 základních škol, ve kterých bylo celkem 5 tříd. Tyto školy navštěvovalo 1 3 žáků. Určete a) kolik tříd průměrně měla jedna ZŠ, b) kolik

Více

Statistická analýza jednorozměrných dat

Statistická analýza jednorozměrných dat Statistická analýza jednorozměrných dat Prof. RNDr. Milan Meloun, DrSc. Univerzita Pardubice, Pardubice 31.ledna 2011 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Míra (ne)zaměstnanosti

Míra (ne)zaměstnanosti 1 of 12 22.2.213 23:15 Míra (ne)zaměstnanosti (Zdroj: ČSÚ) 6 Počet nezaměstnaných podle vzdělání 539136 561551 Celkem Neúplné základní vzdělání a bez vzdělání 5 58451 Základní vzdělání Nižší střední a

Více