Certifikace podle procesního standardu pro ofset (PSO)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Certifikace podle procesního standardu pro ofset (PSO)"

Transkript

1 Certifikace podle procesního standardu pro ofset (PSO) Erwin Widmer St. Gallen

2 Ugra Společnost pro podporu vědeckých v výzkumů v tiskovém m průmyslu. Kompetentní švýcarské centrum mediáln lních a tiskových technologií.

3 Vize Ugra je kompetentním, m, národnn rodně i mezinárodn rodně aktivním m centrem švýcarského tiskového průmyslu pro techniku, ovládání a řízení procesů i pro certifikaci.

4 Poslání Ugra vyvíjí,, ověř ěřuje, certifikuje, školí a provádí výzkumy jak v oblasti materiálů,, tak v oblasti výrobních procesů,, a to od digitáln lních dat aža po hotovou tiskovinu. Ugra je nezávislou, neutráln lní a svébytnou organizací,, která má blízko ke svazům m a firmám v oblasti švýcarského tiskového průmyslu.

5 Historie Ugra existuje od roku Ugra již 52 let úzce spolupracuje s výzkumným ústavem EMPA v St. Gallen. Ugra mám prostřednictv ednictvím m svých členů přímé kontakty s tiskovým průmyslem. Ugra vyhledávala vala projekty a jejich financování v tiskovém m průmyslu a měla m pod kontrolou práce výzkumného ústavu EMPA.

6 Současnost Od 1. ledna 2005 je UGRA samostatnou organizací. Ugra zaměstn stnává několik vlastních pracovníků a provozuje vlastní laboratoř. Ugra je technologickým centrem v euroregionu Bodamského jezera a nadále funguje v prostorách budovy výzkumného ústavu EMPA v St. Gallen. Ugra se pečliv livě stará o svoje produkty a profesionáln lně zpracovává svoje trhy.

7 Produkty společnosti Ugra Vývoj a prodej prostředk edků pro kontrolu kvality. Poskytování služeb. Organizace kurzů,, seminářů a konferencí. Spolupráce v normotvorných orgánech. Realizace výzkumných a vývojových projektů.

8 Prostředky pro kontrolu kvality Ofsetový kontrolní klín "Ugra Offsettestkeil 82" Kontrolní klín "Ugra/FOGRA Medienkeil CMYK" Klín n pro kontrolu digitáln lních tiskových desek "Ugra/FOGRA Digitalplattenkeil" Indikátory barevné teploty Ugra Přístroj na kontrolu otěru Ugra Prostředek pro kontrolu barevné skladby PDF souborů,, optimalizátor tor "Ugra CMYKOptimizer"

9 Služby V laboratoři i se testují následující podklady: tisky, bezpečnostn nostní tiskoviny papír, karton, obaly tiskové barvy Ugra provádí školení v následujn sledujících ch oblastech: procesní bezpečnost, standardizace, kvalita Ugra certifikuje: produkty, osoby, firmy

10 Tvorba norem Ugra zastupuje Švýcarsko v orgánech, které vytvářej ející normy ISO pro tiskové technologie a pro papír. Ugra je členem švýcarského normalizačního institutu SNV. Tvorba norem ve Švýcarsku je podporována následujícími komisemi: Tisková technika: swiss4color Papír: Technická komise ZPK Tiskové barvy: Technická komise VSLF Strojírenstv renství:?

11 Výzkumné a vývojové projekty Ugra realizuje projekty komise pro technologii a inovace. Ugra vytváří projekty na zakázku. zku. Potencionáln lními zákaznz kazníky ky pro řešení projektů jsou svazy tiskového průmyslu a většív tiskárny.

12 Zaměstnanci Ugra zaměstn stnává dva tiskové inženýry. V laboratoři i pracují dva specialisté. Administrativní,, obchodně technické a zčásti i technické záležitosti vyřizuj izují naše e dvě dámy.

13 Certifikace Hlavními cíli c certifikace podle procesního standardu pro ofset (PSO) jsou: udržov ování dobré úrovně kvality a vytvořen ení vyšší ššího zisku.

14 Certifikace Certifikace je firmou Ugra prováděna v rámci r jednodenního auditu. Základem pro certifikaci jsou platné normy ISO, popsané v procesním m standardu pro ofset (PSO - ProzessStandardOffset).

15 Výsledky certifikace Majitel jedné tiskárny nám n m sdělil, že e po provedení certifikace již není nutno vyrábět t tiskové desky znova (podruhé), protože e jejich výroba je nyní pod kontrolou. Majitel jedné tiskárny nám n m sdělil, že e se jej jeho zákaznz kazník k dotazoval, zda vadné výtisky již byly vytříděny - protože e již žádné nemohl najít.

16 Výsledky certifikace Majitel jedné tiskárny nám n m sdělil, že e se mu náklady n na zavedení standardizace a náklady n na realizaci certifikaci samotné ve výdělku vrátily dříve d než uplynul jediný rok. Ve Francii provedený průzkum prokázal, že e certifikované firmy vytvářej ejí o 5% vyšší zisky.

17 Výsledky certifikace Majitel jedné tiskárny nám n m sdělil, že e v období dvou let po absolvování certifikace nezaregistroval žádnou reklamaci. Certifikace je velkou motivací pro spolupracovníky ve firmě. Zlepší se komunikace jak mezi oddělen leními ve firmě,, tak komunikace se zákaznz kazníky. ky.

18 Výsledky certifikace V současnosti existují již i takoví nákupčí tiskovin, kteří nakupují tiskoviny výhradně od certifikovaných tiskáren. V důsledku d certifikace je možné dostat pod kontrolu výrobu a ušetřit tak čas i materiál, což je základem z pro zavedení výroby šetrné k životnímu prostřed edí.

19 Ugra - certifikace podle PSO! 1. Organizace a dokumentace ISO Data ISO X 3. Displej ISO Kontrolní nátisk ISO Tiskové desky ISO Tisk ISO Standardní osvětlen tlení ISO 3664

20 Proč normy Normy zajišťuj ují jasnou situaci. K dispozici jsou jak charakterizační data, tak profily a referenční tisky. Méně reklamací,, nižší výmět, méně časté opakování tisku zakázek, zek, kontrolovaná výroba. Větší úspěch a vyšší zisky.

21 Procesní standardy pro certifikace (PSO)! PSO = ProzessStandard Offset - procesní standard pro ofset. PSN = ProzessStandard Newspaper - procesní standard pro novinový tisk. PSR = ProzessStandard Rotogravure - procesní standard pro hlubotisk. Každý procesní standard popisuje kroky určit itého pracovního postupu od vstupu po výstup. Každý procesní standard je souborem všech v norem popisujících ch kroky určit itého pracovního postupu.

22 Firmou Ugra certifikované prvky a procesy 1. Organizace a dokumentace 2. Vstup/přej ejímka tiskových dat 3. Zpracování tiskových dat 4. Displej 5. Zhotovování kontrolního nátiskun 6. Výroba tiskové formy 7. Tisk 8. Standardní osvětlen tlení

23 Organizace a dokumentace Je nutné,, aby patřičné dílčí pracovní postupy výrobního procesu byly popsány v definovaných pracovních ch návodech. n Údržba a kalibrace měřm ěřících ch přístrojů musí být prokazatelná. Naměř ěřené údaje musejí být archivovány.

24 Vstup/přej ejímka tiskových dat Organizace přejp ejímky tiskových dat na vstupu je auditována ve třech t rozhovorech. Jaký druh dat požaduje tiskárna? Kdo tato data dostává? Kdo data na vstupu při p i přejp ejímce kontroluje? Co je nutno provést, když se objeví problémy? Znají obchodníci, ci, kalkulanti a pracovníci ci předtiskové přípravy pravy příslup slušné normy dostatečně?

25 Zpracování tiskových dat Znalosti z oblasti správy barev musejí být prokázány v praktickém testu. V rámci r stejného testu se ověř ěřují znalosti o montáži. V testu musejí být potvrzeny také znalosti o PDF/X.

26 Displej ISO definuje, jak musejí být displejem používaným v grafické výrobě zobrazovány barvy a hodnoty šedé. Na proměř ěřování displejů vyvinula Ugra svůj vlastní software. Tento Software se jmenuje «Ugra Display Analyzing and Certification Tool» (UDACT). Při i auditu se displeje kontrolují pomocí tohoto softwaru.

27 Displej Velmi důled ležité je osvětlen tlení okolí displeje. Toto okolní osvětlen tlení se měřm ěří a vyhodnocuje. Světlo v náhledovém boxu vedle displeje musí vykazovat stejnou světlost/jas jako displej. Toto osvětlen tlení musí navíc vykazovat standardní barevnou teplotu. Tato osvětlen tlení se měřm ěří a hodnotí.

28 Kontrolní nátisky Každý kontrolní nátisk bez kontrolního klínu "Medienkeil" je pouze hezkým barevným tiskem, který však v nemá žádnou hodnotu. Kontrolní klín n "Ugra/FOGRA Medienkeil CMYK 2.0" je standardním m kontrolním m klínem pro barevné kontrolní nátisky. Kontrolní nátisky jsou při p i auditu Ugrou proměř ěřovány. Pro nátisk n požadovan adované hodnoty jsou popsány v normě ISO

29 Kontrolní nátisky

30 Kontrolní nátisky

31 Tiskové desky Tiskové desky se při auditu kontrolují na dvou testovacích formách. Posuzuje se, zda je kontrola kvality prováděna správně. Tiskové formy mají být měřením kontrolovány pravidelně. Výsledky měření musejí být zaprotokolovány.

32 Tiskové desky

33 Tisk Vytiskne se zakázka zka v nákladu n 2000 tiskových archů. Posuzuje se postup při p i přípravp pravě, rozjezdu a produkčním m tisku jedné zakázky. zky. Tisk musí být vytištěn n v mezích odchylek povolených normou ISO

34 Tisk

35 Osvětlen tlení kontrolního nátisku n a tisku Osvětlen tlení podle normy ISO 3664: Intenzita osvětlen tlení Barevná teplota Odstup od Planckovy křivky (křivka vyzařov ování absolutně černého tělesa t v barevném spektru v závislosti z na barevné teplotě světla) Index podání barev Index metamerie Rovnoměrnost osvětlen tlení plochy

36 Standardizovaný tisk Když je nějakn jaká tiskárna schopna standardizovaného tisku, přeje p si to nějakým n způsobem sdělit svým zákazníkům. K tomu chce mít m t navíc c nezávislou institucí potvrzeno, že e umí tisknout podle standardu daného platnými normami. Oba tyto požadavky je možno splnit certifikátem tem firmy Ugra.

37 Certifikace Mnoho tiskáren zavádí standardizovaný tisk ve spolupráci s nějakým n poradcem. Výhodným zakončen ením m takového projektu je právě certifikace nezávislou institucí,, která oběma stranám m prokáže, do jaké míry byla standardizace provedena úspěšně.

38 Certifikace Právě takovouto certifikaci provádí Ugra. Ugra mám k tomuto účelu akreditaci podle ISO a splňuje tudíž základní předpoklad k tomu, aby takovouto certifikaci mohla provádět.

39 Certifikace Certifikace je prováděna jednodenním auditem. Poskytnutým certifikátem tem Ugra potvrzuje, že e auditovaná tiskárna je schopna pracovat podle norem ISO shrnutých v procesním m standardu pro ofset, a že e při p i tom je celý pracovní postup těmto t normám m uzpůsoben.

40 Certifikát Auditovaná tiskárna obdrží zprávu s výsledky auditu. Tato tiskárna obdrží i certifikační logo, které může e používat na tiskovinách a na internetu. Tiskárna obdrží certifikát. t. UGRA CERTIFIED Valid until ProcessStandard Offset NR. 013

41

42

43 Náklady Audit prováděný dvěma auditory trvá jeden den. Další jeden den je nutno započítat na měřm ěření a vyhodnocení výsledků. Proto jeden audit stojí ,, plus výdaje.

44 Děkujeme za Vaši pozornost.

Standardizace kvality a tiskových procesů podle PSO a její součásti

Standardizace kvality a tiskových procesů podle PSO a její součásti Standardizace kvality a tiskových procesů podle PSO a její součásti Praha, 4.10. 2016 Požadavek. Výsledek. KVALITA i PROCES podle objektivních parametrů kvality!!! Hlavní standardy (ISO normy) standardizace

Více

Spolehlivý a efektivní systém řízení kvality a výrobního procesu v ofsetu. Ing. Zdeněk Paseka

Spolehlivý a efektivní systém řízení kvality a výrobního procesu v ofsetu. Ing. Zdeněk Paseka Spolehlivý a efektivní systém řízení kvality a výrobního procesu v ofsetu Ing. Zdeněk Paseka Řízení kvality a výrobního procesu v ofsetu Na základě organizace dle ISO 9000: ISO 15930-3 Přejímka a zpracování

Více

Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal

Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal Systémy jakosti (úvod( do systémů řízení) Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal Úvod Zavedení systému managementu jakosti mám být strategickým rozhodnutím m organizace. Návrh a uplatnění

Více

Příprava k akreditaci FNO. kolektiv

Příprava k akreditaci FNO. kolektiv Příprava k akreditaci FNO MUDr.Eliška Sovová Ph.D. a kolektiv Akreditace FNO Neustále hledá příležitosti ke zlepšen ení Vzdělává se, čte časopisy, knihy Z Z principu mám rád květiny, půdu, p těšít se ze

Více

Správa barev. Normy ISO. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 12. února 2013. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 17 Název: Normy ISO

Správa barev. Normy ISO. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 12. února 2013. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 17 Název: Normy ISO Normy ISO www.isspolygr.cz Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 12. února 2013 Strana: 1/9 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP

Více

Barevná shoda zákazníkovy představy a ofsetového tisku

Barevná shoda zákazníkovy představy a ofsetového tisku Barevná shoda zákazníkovy představy a ofsetového tisku ing. Jan Smékal UGRA PSO Expert KomuniKace zadavatel/zhotovitel barevné problémy barvy různé CMYK: 0/80/20/0 CMYK: 0/80/20/0 % stejné nerozumí si

Více

Polygrafický technik kontrolor jakosti. Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Polygrafický technik kontrolor jakosti. Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Polygrafický technik kontrolor jakosti (kód: 34-043-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Polygrafický

Více

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Polygrafický technik mistr (kód: 34-050-M) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Polygrafický

Více

MATURITNÍ OKRUHY Školní rok: 2014/2015 Reprodukční grafik pro média zaměření propagace a reklama

MATURITNÍ OKRUHY Školní rok: 2014/2015 Reprodukční grafik pro média zaměření propagace a reklama MATURITNÍ OKRUHY Školní rok: 2014/2015 Reprodukční grafik pro média zaměření propagace a reklama 1. Corporate Identity a) Corporate Idenity jako nástroj budování image. b) Subsystémy Corporate Identity

Více

Správa barev. Výstupní zařízení. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 25. ledna 2013. www.isspolygr.cz

Správa barev. Výstupní zařízení. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 25. ledna 2013. www.isspolygr.cz Výstupní zařízení www.isspolygr.cz Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 25. ledna 2013 Strana: 1/10 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

je nový zákon z č.. 137/2006 Katedra veřejn ejné ekonomie

je nový zákon z č.. 137/2006 Katedra veřejn ejné ekonomie Veřejn ejné zakázky zky aneb o čem je nový zákon z č.. 137/2006 Mgr. Bc.. David Póč Katedra veřejn ejné ekonomie davidpoc@email.cz Nový zákon z č. 137/2006 Sb. Nahrazení zákona č.. 40/ 2004 Sb. Nabytí

Více

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace.

POZNÁMKA Zvláštní schválení požadavků nebo dokumentů souvisejících s bezpečností smí být vyžadováno zákazníkem nebo interními procesy organizace. Schválené výklady byly určeny a schváleny IATF. Pokud není uvedeno jinak, jsou schváleny výklady platné po zveřejnění. Schválené výklady mění interpretaci pravidla nebo požadavky, která se pak stává podkladem

Více

Popis certifikačního postupu SM - ISO 9001, SM - ISO 14001, SM - ISO/TS 29001, SM - OHSAS a SM - ISO 50001

Popis certifikačního postupu SM - ISO 9001, SM - ISO 14001, SM - ISO/TS 29001, SM - OHSAS a SM - ISO 50001 Certifikační postup systému managementu dle normy ISO 9001, ISO 14001, ISO TS 29001, OHSAS 18001 nebo ISO 50001 se skládá z následujících fází: příprava nabídky a smlouvy, příprava auditu, provedení auditu

Více

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Operátor DTP (kód: 4-015-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 4) Týká se povolání: Grafik pro média Kvalifikační

Více

Anotace k presentaci

Anotace k presentaci Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Souhrn revidovaných odstavců normy a souvisejících informací Ing. Martin Matušů, CSc. - ČIA Přednáška byla presentována na seminářích Českého

Více

ISO 10006, Směrnice pro management jakosti v projektech. Jan Havlík, AIT s.r.o. jhavlik@ait.cz www.ait.cz

ISO 10006, Směrnice pro management jakosti v projektech. Jan Havlík, AIT s.r.o. jhavlik@ait.cz www.ait.cz ISO 10006, Směrnice pro management jakosti v projektech Jan Havlík, AIT s.r.o. jhavlik@ait.cz www.ait.cz Cíl l příspp spěvku stručně charakterizovat normu ISO 10006 uvést hlavní novinky, které vydání normy

Více

adovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním m postižen ský,, 2012

adovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním m postižen ský,, 2012 Právn vní opatřen ení požadovan adovaná Úmluvou o právech osob se zdravotním m postižen ením Přednášející: : Roman Lupoměský ský,, 2012 Úvod úmluvy Proč neslyší šící občan ané potřebuj ebují Úmluvu? lidská

Více

Rozvoj informační společnosti v centrální i územní veřejné správě IOP

Rozvoj informační společnosti v centrální i územní veřejné správě IOP Konference Městský rok Informatiky Pardubice 7. 6. 2007 Rozvoj informační společnosti v centrální i územní veřejné správě IOP Bc.. Jiří Paulů Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám. 6 110 15 Praha

Více

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Správce tiskových dat (kód: 34-036-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Správce tiskových

Více

POVAHY - OOP. Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení. připravil Václav Šenkyřík, ČMI

POVAHY - OOP. Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení. připravil Václav Šenkyřík, ČMI OPATŘEN ENÍ OBECNÉ POVAHY - OOP Pro účastníky 40. Konference Českého kalibračního sdružení připravil Václav Šenkyřík, ČMI Novelou zákona z o metrologii zákonem z č.. 481/2008 Sb. byl ČMI zmocněn k vydávání

Více

Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v letech 2007-2013. Výběr projektů a jejich realizace

Fond mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v letech 2007-2013. Výběr projektů a jejich realizace v letech 2007-2013 Výběr projektů a jejich realizace Doručen ení žádostí Termín n a místo m podání Žádosti musí být doručeny v obálce osobně,, doporučenou poštou, kurýrníči i jinou podobnou službou Adresa

Více

CZ.1.07/1.2.00/08.0113

CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: Spolupráce na všech v frontách CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. Počáte teční vzdělávání 1.2. Rovné příležitosti dětíd a žáků,,

Více

ěžné výstupy projektu

ěžné výstupy projektu Průběž ěžné výstupy projektu Spolupráce na všech v frontách CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. Počáte teční vzdělávání 1.2. Rovné

Více

LEADER. reforma regionáln. Základ. lní politiky 1988 k rozvoji venkova Vznikl jako Iniciativa Společenstv. enství. Iniciativy Společenstv strukturáln

LEADER. reforma regionáln. Základ. lní politiky 1988 k rozvoji venkova Vznikl jako Iniciativa Společenstv. enství. Iniciativy Společenstv strukturáln LEADER 1 LEADER Základ reforma regionáln lní politiky 1988 Integrovaný přístup p k rozvoji venkova Vznikl jako Iniciativa Společenstv enství Iniciativy Společenstv enství byly zvláš áštním m nástrojem

Více

OSMIBAREVNÝ TISKOVÝ STROJ V TYPOSU

OSMIBAREVNÝ TISKOVÝ STROJ V TYPOSU Nezobrazuje se Vám e-mail správně? Zobrazit v prohlížeči OSMIBAREVNÝ TISKOVÝ STROJ V TYPOSU Představujeme Vám novinku a zároveň významnou investici do našeho strojového parku osmibarevný tiskový stroj

Více

Správa barev. Světelné podmínky. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 26. listopadu 2012. www.isspolygr.cz

Správa barev. Světelné podmínky. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 26. listopadu 2012. www.isspolygr.cz Světelné podmínky www.isspolygr.cz Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 26. listopadu 2012 Strana: 1/9 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

ISO 9001 : 2015. Certifikační praxe po velké revizi

ISO 9001 : 2015. Certifikační praxe po velké revizi ISO 9001 : 2015 Certifikační praxe po velké revizi Audit Audit z lat. auditus, slyšení Vzhledem k rozsahu prověřování se audit obvykle zabývá jen vzorky a jeho výsledek tedy neznamená naprostou jistotu,

Více

Trendy ve vývoji podílů tiskových technik v polygrafickém průmyslu. Studie www.paseka5p.com

Trendy ve vývoji podílů tiskových technik v polygrafickém průmyslu. Studie www.paseka5p.com Trendy ve vývoji podílů tiskových technik v polygrafickém průmyslu Studie www.paseka5p.com Struktura tiskových technik dle ISO 12637 1 platné od roku 2006 Průmyslové tiskové techniky 2010 Zaměření průmyslových

Více

Akustický výkon je jednou ze základnz. kladních charakteristických. Akustický výkon ve většinv

Akustický výkon je jednou ze základnz. kladních charakteristických. Akustický výkon ve většinv Akustický výkon je jednou ze základnz kladních charakteristických vlastností zdrojů hluku. Akustický výkon ve většinv ině případů zapisujeme v hladinovém vyjádřen ení,, a to buďto jako celkovou hladinu,

Více

VŠEOBECNÉ NÁKUPNÍ PODMÍNKY - DOHODA O ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI

VŠEOBECNÉ NÁKUPNÍ PODMÍNKY - DOHODA O ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI VŠEOBECNÉ NÁKUPNÍ PODMÍNKY - DOHODA O ZAJIŠTĚNÍ JAKOSTI 1 - Rozsah platnosti Tyto všeobecné nákupní podmínky (dále jen podmínky ) platí pro veškeré kupní smlouvy, v nichž společnost TOMATEX Otrokovice,

Více

Jak dosáhnout toho, aby jednotlivá zařízení (monitor, skener, tiskový stroj) tlumočily barvu co nejvěrněji?

Jak dosáhnout toho, aby jednotlivá zařízení (monitor, skener, tiskový stroj) tlumočily barvu co nejvěrněji? ? Jak dosáhnout toho, aby jednotlivá zařízení (monitor, skener, tiskový stroj) tlumočily barvu co nejvěrněji? skener by měl maximálně zachovat barevnost skenovaného originálu monitor by měl zobrazovat

Více

Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem pro EN 729. Doc.EWF Česká verze

Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem pro EN 729. Doc.EWF Česká verze Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem pro EN 729 Doc.EWF 487-02 Česká verze 1/11 Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem

Více

Směrnice pro dodání dat a nátisků pro zákazníky spol. Bauch, Navrátil s.r.o.

Směrnice pro dodání dat a nátisků pro zákazníky spol. Bauch, Navrátil s.r.o. Směrnice pro dodání dat a nátisků pro zákazníky spol. Bauch, Navrátil s.r.o. Parametry tiskových dat parametr Datový formát: Spadávka: Bezpečná zóna: hodnota (PDF/X-4) 2mm 2mm Tisknutelný tónový rozsah:

Více

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok ISO 9000, 20000, 27000 Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. jan.matula@fpf.slu.cz III. blok ITSM & Security management standard ISO 9000-1 ISO 9000:2015 Quality management systems Fundamentals

Více

Certifikační systémy v lesnictví

Certifikační systémy v lesnictví Certifikační systémy v lesnictví Základní informace o certifikačních systémech v ČR Ing. Andrea Pondělíčková LDF MENDELU Brno 19. 11. 2013 a 21.11.2013 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Skenerista retušér (kód: 4-016-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 4) Týká se povolání: Grafik pro média Kvalifikační

Více

PRAVIDLA CERTIFIKACE METODIKY VÝSLEDKŮ VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ

PRAVIDLA CERTIFIKACE METODIKY VÝSLEDKŮ VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ PRAVIDLA CERTIFIKACE METODIKY VÝSLEDKŮ VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ SMĚRNICE Vypracováno pro potřeby společnosti TCert, s.r.o jako postup pro certifikaci metodik. Stránka 1 z 13 Obsah Kapitola/ Název kapitoly

Více

Proč potřebujete certifikaci v oblasti eidas? Ing. Jarmil Mikulík, náměstek pro zkušebnictví, vedoucí projektu eidas

Proč potřebujete certifikaci v oblasti eidas? Ing. Jarmil Mikulík, náměstek pro zkušebnictví, vedoucí projektu eidas Proč potřebujete certifikaci v oblasti eidas? Ing. Jarmil Mikulík, náměstek pro zkušebnictví, vedoucí projektu eidas Agenda Agenda Kdo a proč? Jak a kde? Kdo jsme? Co děláme? Kdo a proč? Kdo a proč? Povinnost

Více

Zpráva z auditu. Kasárenská 4 69501 Hodonín CZ 0124/11. Typ auditu. Recertifikační audit 16.9.2014. Vedoucí Auditor. Jan Fabiánek.

Zpráva z auditu. Kasárenská 4 69501 Hodonín CZ 0124/11. Typ auditu. Recertifikační audit 16.9.2014. Vedoucí Auditor. Jan Fabiánek. Zpráva z auditu Firemní ES&H servis s.r.o. Kasárenská 4 69501 Hodonín CZ 0124/11 Typ auditu Recertifikační audit 16.9.2014 Vedoucí Auditor Jan Fabiánek Auditor Vladimír Pojer Certifikace podle ČSN EN ISO

Více

POUŽÍVÁNÍ CERTIFIKÁTU A CERTIFIKAČNÍ ZNAČKY

POUŽÍVÁNÍ CERTIFIKÁTU A CERTIFIKAČNÍ ZNAČKY PRO-CERT s.r.o. dokumentace managementu kvality společnosti S 04 Používání certifikátu a certifikační značky výtisk č. 1 Stránka 1 z 7 POUŽÍVÁNÍ CERTIFIKÁTU A CERTIFIKAČNÍ ZNAČKY platnost od: 1.2.2014

Více

7 PRINCIPŮ HACCP OVĚŘOVACÍ POSTUPY, DOKUMENTACE A ZÁZNAMY

7 PRINCIPŮ HACCP OVĚŘOVACÍ POSTUPY, DOKUMENTACE A ZÁZNAMY 7 PRINCIPŮ HACCP OVĚŘOVACÍ POSTUPY, DOKUMENTACE A ZÁZNAMY Ověřovací postupy Ověření, že systém funguje účinně Verifikace = zaměření na jednotlivou činnost, neohlášená (inspekce) Kontrola správnosti vedení

Více

Print Media Academy. Profi Tip Správa barev

Print Media Academy. Profi Tip Správa barev Print Media Academy Profi Tip Správa barev Úvod BerndS chopp, Ředitel Print Media Academy vážení čtenáři, zářivé barvy věrné originálu na kvalitním papíru - to je to co odlišuje vysoce kvalitní tiskový

Více

FM v podniku POSKYTOVATELE. -evaluace evaluace cenové politiky

FM v podniku POSKYTOVATELE. -evaluace evaluace cenové politiky FM v podniku POSKYTOVATELE -procesní řízení -evaluace evaluace cenové politiky Jak vypadá management správy majetku Poskytovatele 1. 1. 2008? K dnešku je správa majetku zajišťov ována téměřt výhradně pro

Více

Nejistota měř. ěření, návaznost a kontrola kvality. Miroslav Janošík

Nejistota měř. ěření, návaznost a kontrola kvality. Miroslav Janošík Nejistota měř ěření, návaznost a kontrola kvality Miroslav Janošík Obsah Referenční materiály Návaznost referenčních materiálů Nejistota Kontrola kvality Westgardova pravidla Unity Referenční materiál

Více

a praxe v České republice

a praxe v České republice Informační audit teorie a praxe v České republice Petr OčkoO ko Michaela Dombrovská Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK v Praze Konference INFORUM 2006 Praha, 23. května 2006 Pojetí informačního

Více

Analýza poptávky Předpoklady, rizika a udržitelnost projektu Řízení projektu Popis projektu Harmonogram projektu Zdroje financování Rozpočet a

Analýza poptávky Předpoklady, rizika a udržitelnost projektu Řízení projektu Popis projektu Harmonogram projektu Zdroje financování Rozpočet a Projekt v praxi Projektové řízení Analýza poptávky Předpoklady, rizika a udržitelnost projektu Řízení projektu Popis projektu Harmonogram projektu Zdroje financování Rozpočet a cash-flow Uznatelné náklady

Více

*crdux003n1mc* Drážní úřad. 121 06 Praha 2. Č.j.: DUCR-59416/11/Jr. Metodický pokyn. pro uznávání certifikačních orgánů

*crdux003n1mc* Drážní úřad. 121 06 Praha 2. Č.j.: DUCR-59416/11/Jr. Metodický pokyn. pro uznávání certifikačních orgánů Drážní úřad Wilsonova 300/8 *crdux003n1mc* CRDUX003N1MC 121 06 Praha 2 Č.j.: DUCR-59416/11/Jr Metodický pokyn pro uznávání certifikačních orgánů pro certifikaci výrobců železničních kolejových vozidel

Více

Znalostní ekonomika lení konkurenceschopnosti, Josef Budík

Znalostní ekonomika lení konkurenceschopnosti, Josef Budík Znalostní ekonomika klíč k posílen lení konkurenceschopnosti, využit ití inovačního potenciálu Josef Budík Znalostní ekonomika a inovace Základní úvaha o znalostní ekonomice: Jedinou evropskou šancí,,

Více

Environmentáln produktu (typ III)

Environmentáln produktu (typ III) Environmentáln lní prohláš ášení o produktu (typ III) EPD Environmental Product Declaration Obsah: Národní program environmentáln lního značen ení PCR pravidla produktových kategorií LCA posouzení životního

Více

Používání certifikátů a certifikační značky

Používání certifikátů a certifikační značky AZ Cert EU s.r.o., Fryčajova 122, 614 00 Brno I05 Používání certifikátů a certifikační Nabývá účinnosti dne: 1.5.2009 Vydání č.: 4 Výtisk č. Vypracoval: Přezkoumal: Schválil: Ing. Radek Veselý Dne: 30.4.2009

Více

HOSPODAŘENÍ ENERGIÍ A ÚSPORY V RÁMCI PODNIKU

HOSPODAŘENÍ ENERGIÍ A ÚSPORY V RÁMCI PODNIKU HOSPODAŘENÍ ENERGIÍ A ÚSPORY V RÁMCI PODNIKU Energetický audit a Energetický management Ladislav Tintěra Hradec Králové, Centrum andragogiky, 16. listopad 2017 ladislav.tintera@seznam.cz Představení lektora

Více

program ení 3.2 kraji

program ení 3.2 kraji Společný regionáln lní operační program Opatřen ení 3.2 v Ústeckém m a Karlovarském kraji ÚSTECKÝ KRAJ Program je realizován n prostřednictv ednictvím tříletého grantového schéma Podpora sociáln lní integrace

Více

Statut Technologické agentury České republiky

Statut Technologické agentury České republiky VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY III. Příloha k usnesení vlády ze dne 7. prosince 2009 č. 1530 ve znění přílohy k usnesení vlády ze dne 18. prosince 2013 č. 991 Statut Technologické agentury České republiky Článek

Více

Akustický výkon je jednou ze základnz. kladních charakteristických. Akustický výkon ve většinv

Akustický výkon je jednou ze základnz. kladních charakteristických. Akustický výkon ve většinv Akustický výkon je jednou ze základnz kladních charakteristických vlastností zdrojů hluku. Akustický výkon ve většinv ině případů zapisujeme v hladinovém vyjádřen ení,, a to buďto jako celkovou hladinu,

Více

Optimalizace spotřeby tiskových barev. ApogeeX 4.0 OptiInk & IntelliTune

Optimalizace spotřeby tiskových barev. ApogeeX 4.0 OptiInk & IntelliTune Optimalizace spotřeby tiskových barev ApogeeX 4.0 OptiInk & IntelliTune Úvodem Optimalizace spotřeby barev - diskutované téma Důvody pro obecně vyšší spotřebu barev SW pro optimalizaci připomenutí základních

Více

Povinné zkoušky: Odborné předměty. Praktická zkouška z odborného výcviku. Nepovinné zkoušky: Výtvarná kultura

Povinné zkoušky: Odborné předměty. Praktická zkouška z odborného výcviku. Nepovinné zkoušky: Výtvarná kultura Podle 79, odst. 3 školského zákona stanovuji pro školní rok 2015/2016 následující zkoušky profilové části maturitní zkoušky: Povinné zkoušky: Odborné předměty forma: ústní zkouška Praktická zkouška z odborného

Více

Správa barev. Náhled. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 11. února 2013. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 16 Název: Náhled

Správa barev. Náhled. Správa barev. Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 11. února 2013. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 16 Název: Náhled Náhled www.isspolygr.cz Vytvořila: Jana Zavadilová Vytvořila dne: 11. února 2013 Strana: 1/11 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP Číslo

Více

Standardizace v polygrafii mýty a skutečnost. Ondřej Žáček Agfa CZ

Standardizace v polygrafii mýty a skutečnost. Ondřej Žáček Agfa CZ Standardizace v polygrafii mýty a skutečnost Ondřej Žáček Agfa CZ Úvodem Standardy v polygrafii Mýty o standardizaci v polygrafii Standardizace v jiných oborech Různé druhy standardů Co to je standard

Více

1. Certifikační postup. 1.1 Příprava auditu. 1.2 Audit 1. stupně

1. Certifikační postup. 1.1 Příprava auditu. 1.2 Audit 1. stupně Certifikační postup systému managementu (BCMS, ISMS, SMS) sestává z přípravy nabídky a smlouvy, přípravy auditu, provedení auditu 1. stupně a vyhodnocení systémové dokumentace, provedení auditu 2. stupně,

Více

ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3

ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012 STRUKTURA PREZENTACE 1. Vymezení předmětu analýzy 2. Dostupnost

Více

INFORMATIKA. Grafické studio ve škole

INFORMATIKA. Grafické studio ve škole INFORMATIKA Grafické studio ve škole LUKÁŠ RACHŮNEK Přírodovědecká fakulta UP, Olomouc V současné době školy všech typů často potřebují grafické práce. Jedná se například o prezentaci školy ve formě brožur,

Více

Fakulta stavební ské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba

Fakulta stavební ské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba Fakulta stavební Vysoké školy báňskb ské Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba Bezpečnost práce ve stavebnictví a ochrana životního prostřed edí 06 Systémy environmentálního

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

Představení společnosti

Představení společnosti Představení společnosti KSQ spol. s r. o. Kubatova 1240/6 370 04 České Budějovice Tel/fax: +420 387 311 504 Hot-line: +420 602 470 009 E-mail: ksq@ksq.cz Alena Klůcová, jednatel KSQ spol. s r.o. Auditor

Více

David Buchtela. Monitory 20.10.2009. Monitory. David Buchtela. enýrství lská univerzita v Praze

David Buchtela. Monitory 20.10.2009. Monitory. David Buchtela. enýrství lská univerzita v Praze 1 20.10.2009 Monitory Monitory David Buchtela Katedra informačního inženýrstv enýrství Provozně ekonomická fakulta, Česká zemědělsk lská univerzita v Praze Kamýcká 129, Praha 6 - Suchdol 2 Monitory Monitor

Více

L A TEX Barevné profily tiskových zařízení (tiskárny, plotry)

L A TEX Barevné profily tiskových zařízení (tiskárny, plotry) Semestrální práce z předmětu Kartografická polygrafie a reprografie L A TEX Barevné profily tiskových zařízení (tiskárny, plotry) Autor: Petr Douša, Jan Antropius Editor: Ivana Řezníková Praha, duben 2011

Více

Certifikačním orgánům pro certifikaci systémů managementu. Věc: posuzování certifikačních orgánů pro výkon certifikace podle normy ISO 9001:2008

Certifikačním orgánům pro certifikaci systémů managementu. Věc: posuzování certifikačních orgánů pro výkon certifikace podle normy ISO 9001:2008 Certifikačním orgánům pro certifikaci systémů managementu Naše č.j. Vyřizuje: Linka: E-mail: Praha dne: 188/09/ČIAO Ing. M. Badal 501 badalm@cai.cz 22.1.2009 Věc: posuzování certifikačních orgánů pro výkon

Více

International for Standardization for Standardization. International Organization. www.iso.org. www.iso.org

International for Standardization for Standardization. International Organization. www.iso.org. www.iso.org International Organization International for Standardization Organization for Standardization www.iso.org www.iso.org 1 Přehled ISO 9001 a ISO 14001 zpracoval Roger Frost e-mail frost@iso.org Manager,

Více

Plány vlády v oblasti egovernmentu. Postup Postup projektu Czech Point

Plány vlády v oblasti egovernmentu. Postup Postup projektu Czech Point II. NárodnN rodní setkání starostů, primátor torů a hejtmanů ČR Komplexní pohled na veřejnou ejnou správu Plány vlády v oblasti egovernmentu Postup Postup projektu Czech Point Zdeněk k Zajíček HEXAGON

Více

Klíče pro život. Klíče pro život. Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání

Klíče pro život. Klíče pro život. Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání Klíče pro život Klíče pro život Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání Individuáln lní projekt národnn rodní Délka trvání 46 měsícům Začátek realizace 4/2009 Konec realizace 2/2013

Více

Kulatý stůl. tní podporu VaVaI. 20. února 2008 Liblice

Kulatý stůl. tní podporu VaVaI. 20. února 2008 Liblice Kulatý stůl k Rámci R společenstv enství pro státn tní podporu VaVaI 20. února 2008 Liblice RÁMEC SPOLEČENSTVÍ PRO STÁTNÍ PODPORU VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍ (2006/C 323/01) Obecně mírou podpory se rozumí

Více

lní informace Kanceláře Tomáš Grantová agentura ČR

lní informace Kanceláře Tomáš Grantová agentura ČR Aktuáln lní informace Kanceláře Grantové agentury ČR Tomáš Kopřiva Grantová agentura ČR Praha 24. března 2011 Agenda Změny zadávac vací dokumentace na rok 2012 Projekty excelence Nejčast astější problémy

Více

Richard Turek. Ředitel. Krkonošsk o.p.s. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

Richard Turek. Ředitel. Krkonošsk o.p.s. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com Richard Turek Ředitel obecně prospěšné společnosti Krkonošsk ská Poradenská a Informační, o.p.s. Krkonošsk ská Poradenská a Informační, o.p.s. (K.P.I.) IČO: 274 94 799 Bří. Čapků 246, 541 01 TRUTNOV Oblasti

Více

Posouzení splnění podmínek účasti v zadávacím řízení. Statutární město Karlovy Vary

Posouzení splnění podmínek účasti v zadávacím řízení. Statutární město Karlovy Vary Posouzení splnění podmínek účasti v zadávacím řízení Zadavatel Název veřejné zakázky: Druh zadávacího řízení: Dodavatel: Statutární město Karlovy Vary Zajištění konektivity a pořízení vybavení odborných

Více

Příručka pro klienty COP

Příručka pro klienty COP Příručka pro klienty COP Státní veterinární ústav Olomouc Certifikační orgán pro produkty Jakoubka za Stříbra1, 77900, Olomouc www.svuolomouc.cz verze 2, vydáno 28.4.2016 Příručka pro klienty COP 1/5 verze

Více

Mezinárodní potravinový standard IFS. -norma pro oblast zajištění kvality a bezpečnosti potravin (případové studie)

Mezinárodní potravinový standard IFS. -norma pro oblast zajištění kvality a bezpečnosti potravin (případové studie) Mezinárodní potravinový standard IFS -norma pro oblast zajištění kvality a bezpečnosti potravin (případové studie) Global Food Safety Initiative GFSI (Global Food Safety Initiative) zájmové sdružení obchodních

Více

Posouzení nabídky z hlediska splnění zadávacích podmínek a kvalifikace Otevřené město Liberec

Posouzení nabídky z hlediska splnění zadávacích podmínek a kvalifikace Otevřené město Liberec Posouzení nabídky z hlediska splnění zadávacích podmínek a kvalifikace Otevřené město Liberec ZADÁVACÍ PODMÍNKY Nabídková cena v Kč bez DPH (max. 20.600.000,- Kč bez DPH) Cena za body 1. - 6. kap. 2.2.

Více

Úvod do podnikových financí. ednáška

Úvod do podnikových financí. ednáška Úvod do podnikových financí 3. přednp ednáška Podnikové procesy Prodejní činnost (včetn etně marketingu) Nákupní činnost Výrobní činnost Investiční činnost Řízení a správa Prodejní činnost je výchozím

Více

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Art grafik (kód: 34-017-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Grafik pro média Kvalifikační

Více

Montáž pouzder BGA. PDF created with pdffactory Pro trial version

Montáž pouzder BGA. PDF created with pdffactory Pro trial version Montáž pouzder BGA Montáž pouzder BGA probíhá ve dvou krocích: ch: 1. Sesouhlasení vývodů a osazení 2. Pájení provádí se buď automaticky spolu s další šími součástkami stkami nebo ručně pomocí stolních

Více

Vaše značka: Naše značka: Vyřizuje / telefon Místo, datum: Veverková /544 528 642 Brno, 20.3.2013

Vaše značka: Naše značka: Vyřizuje / telefon Místo, datum: Veverková /544 528 642 Brno, 20.3.2013 Vaše značka: Naše značka: Vyřizuje / telefon Místo, datum: Veverková /544 528 642 Brno, 20.3.2013 Věc: Výzva k podání nabídky na zakázku malého rozsahu na služby s označením V 000453 - Provedení auditu

Více

Certifikace Národní digitální knihovny podle ISO normy 16363. Jan Mottl AiP Safe s.r.o.

Certifikace Národní digitální knihovny podle ISO normy 16363. Jan Mottl AiP Safe s.r.o. Certifikace Národní digitální knihovny podle ISO normy 16363 Jan Mottl AiP Safe s.r.o. Proč? Ve smlouvě na dodávku NDK je certifikace požadována v Příloze č.1 Specifikace plnění smlouvy, v kapitole 1.10.

Více

Příloha č. 6 ZD - Požadavky na členy realizačního týmu

Příloha č. 6 ZD - Požadavky na členy realizačního týmu Příloha č. 6 ZD - Požadavky na členy realizačního týmu Dodavatel v rámci nabídky prokáže splnění technické kvalifikace vyplnění jmenného seznamu členů realizačního týmu a předložením čestného prohlášení,

Více

Certifikační postup NBÚ aktualizace 2016

Certifikační postup NBÚ aktualizace 2016 1.1 Účel postupu Certifikační postup NBÚ aktualizace 2016 Předkládaný Certifikační postup Národního bezpečnostního úřad (dále jen NBÚ) stanovuje proces certifikace technických prostředků, které jsou používány

Více

Druhá stošestka a řezačka u nás

Druhá stošestka a řezačka u nás Tomáš Roman UDÁLOSTI Z TISKÁRNY Druhá stošestka a řezačka u nás Čas letí velmi rychle a jak jsem psal již v minulém čísle, před prázdninami jsme nainstalovali nový tiskový stroj Heidelberg XL106-8-P. Stejně

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele Bílá pole označují text, který je

Více

I-05 Používání certifikátů, certifikační značky a odkazu na udělenou certifikaci

I-05 Používání certifikátů, certifikační značky a odkazu na udělenou certifikaci AZ Cert EU s.r.o. Certifikační orgán AZ Cert EU I05 Používání certifikátů, certifikační značky a odkazu na Nabývá účinnosti dne: 01.02.2018 Vydání č.: 11 Výtisk č. Vypracoval: Přezkoumal: Schválil: Ing.

Více

Šetření k Seznamu kvalifikovaných dodavatelů a Systémům certifikovaných dodavatelů

Šetření k Seznamu kvalifikovaných dodavatelů a Systémům certifikovaných dodavatelů Šetření k Seznamu kvalifikovaných dodavatelů a Systémům certifikovaných dodavatelů ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Zpracovatel: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Veřejného investování Staroměstské náměstí 6 110

Více

SCHÉMA CERTIFIKAČNÍHO AUDITU. dle Certifikace kvalitního jazykového vzdělávání Asociace jazykových škol

SCHÉMA CERTIFIKAČNÍHO AUDITU. dle Certifikace kvalitního jazykového vzdělávání Asociace jazykových škol SCHÉMA CERTIFIKAČNÍHO AUDITU dle Certifikace kvalitního jazykového vzdělávání Asociace jazykových škol Před auditem Posuzovaná instituce poskytne auditoru soubor dokumentace nejméně 2 týdny před datem

Více

Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003. SLP správná laboratorní práce - Systém popisující a řídící práci v laboratoři

Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003. SLP správná laboratorní práce - Systém popisující a řídící práci v laboratoři Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP správná laboratorní práce - Systém popisující a řídící práci v laboratoři - Proces zajišťující kvalitu výstupních produktů - Týká se preanalytické, analytické a postanalytické

Více

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb!

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb! AUDITY Audity představují nezávislý zdroj informací a týkají se všech podnikových procesů, které tvoří systém zabezpečování jakosti podniku.audity znamenají tedy systematický, nezávislý a dokumentovaný

Více

Kapitola 1 výrobní logistiky.

Kapitola 1 výrobní logistiky. Kapitola 1 Vymezení pojmů.. Cíle C výrobní logistiky. Osnova: Členění logistiky. Rozsah logistických aktivit a činností. Podniková logistika. Hlavní cíle podnikové logistiky. Logistická typologie. Logistické

Více

PDF created with pdffactory Pro trial version Rework

PDF created with pdffactory Pro trial version   Rework Rework Stolní opravárensk renské stanice určeny pro ruční montáž,, demontáž a opravy pouzder BGA dle způsobu ohřevu se dají rozdělit na dvě základní skupiny: 1. Horkovzdušné stanice 2. Stanice s IR ohřevem

Více

Zdravotnická dokumentace a audit ve FNO. Podstatová R., Mlýnská M.

Zdravotnická dokumentace a audit ve FNO. Podstatová R., Mlýnská M. Zdravotnická dokumentace a audit ve FNO Řehořová J., Sovová E., Fischerová F., Podstatová R., Mlýnská M. Zdravotnická dokumentace základ kvalitní péče podle platných zákonných z norem součást st akreditačních

Více

Přednáška č.9 VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU. 18.11.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ

Přednáška č.9 VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU. 18.11.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ Přednáška č.9 VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 18.11.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ mečník, PhD. 1 Osnova přednášky 1. POJETÍ A ČLENĚNÍ VÝROBY 2. ŘÍZENÍ A PLÁNOV NOVÁNÍ VÝROBY 3. PRODUKČNÍ FUNKCE 4. VÝROBNÍ KAPACITA

Více

Co musí zahrnovat dokumentace systému managementu kvality? 1 / 5

Co musí zahrnovat dokumentace systému managementu kvality? 1 / 5 ISO 9000:2005 definuje třídu jako 1) kategorie nebo pořadí dané různým požadavkem na kvalitu produktů, procesů nebo systémů, které mají stejné funkční použití 2) kategorie nebo pořadí dané různým požadavkům

Více

Systémy tisku CTP a CTF

Systémy tisku CTP a CTF České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Obor Geodézie a kartografie Katedra mapování a kartografie Systémy tisku CTP a CTF Semestrální práce Petr Pleyer, Tomáš Robb Kartografická polygrafie

Více

Std PED APC STANDARD

Std PED APC STANDARD Číslo listu 1 / 9 STANDARD NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠENÍ PRAVIDLA PROCESU PRO SCHVALOVÁNÍ NDT PRACOVNÍKŮ UZNANÝMI NEZÁVISLÝMI ORGANIZACEMI PRO TLAKOVÁ ZAŘÍZENÍ Účel Tato směrnice stanovuje podmínky pro schvalování

Více

OBECNÉ INFORMACE. Oskara Motyky 2985/7, 702 00 OSTRAVA tel.: +420 591 124 075, mob.: +420 722 047 904 e mail: rubiso@centrum.cz

OBECNÉ INFORMACE. Oskara Motyky 2985/7, 702 00 OSTRAVA tel.: +420 591 124 075, mob.: +420 722 047 904 e mail: rubiso@centrum.cz OBECNÉ INFORMACE Oskara Motyky 2985/7, 702 00 OSTRAVA tel.: +420 591 124 075, mob.: +420 722 047 904 e mail: rubiso@centrum.cz Obsah Profil Identifikační údaje Nabídka klientům Návrh vzdělávacích programů

Více

průvodce světem termokamer

průvodce světem termokamer průvodce světem termokamer Ceník pro poskytovatele služeb na portálu Termokamera.cz Datum platnosti od: 1.7.2013 Platnost do: 1.1.2014 Kontakt tel.: +420 739 428 433 email: info@termokamera.cz web: www.termokamera.cz

Více