AKUSTICKÁ MĚŘENÍ Frekvenční spektrum lidského hlasu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AKUSTICKÁ MĚŘENÍ Frekvenční spektrum lidského hlasu"

Transkript

1 AKUSTICKÁ MĚŘENÍ Frekvenční spektrum lidského hlasu Stáhněte si z internetu program Praat a Madde (viz seznam pomůcek) a přineste si vlastní notebook. Bez tohoto nelze praktikum absolvovat (pokud budete mít jakýkoli problém, kontaktujte Mgr. Hanu Šrámkovou (hana.sramkova@upol.cz)). A. ZADÁNÍ 1. Pomocí programu Praat a mikrofonu si vytvořte vlastní nahrávku : samohlásky [a:], [e:], [i:], [o:], [u:] (každou 3 x kvůli zachycení variability při vyslovení samohlásky) 5 sekund ticha (šumu) řeč (své jméno) nejnižší a nejvyšší frekvenci jaké jste schopni dosáhnout 2. Podívejte se, jak vypadá záznam signálu, v čem se záznamy liší a seznamte se se základním ovládáním a funkcemi programu Praat (pitch, spectrum, FFT, ). 3. Určete základní frekvenci (F 0 ) jedné ze samohlásek pomocí změření periody, odečtením vyšších harmonických frekvencí ze spektrogramu i FFT. a) z periody vlny viditelné v zobrazení časového průběhu vlny - pro zlepšení přesnosti změřte u časového průběhu více period a spočítejte průměr. Ke každému měření vložte obrázek signálu, ze kterého jste při měření vycházeli a který bude dokumentovat umístění kurzorů při měření tak, aby bylo možno poznat, jak jste postupovali. b) ze spektra samohlásky zde využijte vyšší harmonické frekvence pro zvýšení přesnosti měření c) z FFT spektra samohlásky (ctrl+l) 4. Vyzkoušejte si různá nastavení spektra : úzko/široko-pásmové spektrum. Pomocí spektrální analýzy určete přibližně frekvence formantů F 1 a F 2 při vyslovení samohlásek a vytvořte graf závislosti formantů. V případě, že si nejste úplně jisti, kde vaše formanty leží, vytvořte si novou nahrávku s využitím ingresivní fonace. 5. Určete nejnižší a nejvyšší základní frekvenci (F 0 ) při řeči. 6. Určete nejnižší a nejvyšší frekvenci, jaké jste schopni dosáhnout. 7. Seznamte se s programem Madde a vyzkoušejte si různá nastavení dvou základních formantů pro různé samohlásky a vliv dalších formantů na barvu hlasu. B. SEZNAM POMŮCEK Vybavení : notebook, mikrofon (headset) Programy : Praat (freeware, zdroj : ) Madde (freeware, zdroj : )

2 C. PROTOKOL Vypracoval/a : Spolupracoval/a : Datum měření: Převzal/a : 1) Přehled problematiky (obsahuje stručný popis dané experimentální metody) 2) Seznam pomůcek 3) Úkoly : ÚKOL Č.1: Změřte jakou frekvencí kmitají vaše hlasivky při pohodlném vyslovení samohlásky [a]. Měření proveďte: a) z periody Všechny změřené hodnoty doložte v tabulce! b) ze spektra samohlásky c) z FFT spektra samohlásky F=1/T ÚKOL Č.2: Zjistěte nejnižší a nejvyšší základní frekvenci při řeči (vyslovení jména) Měření proveďte stejnými způsoby jako v úkolu č.1. ÚKOL Č.3: Zjistěte jakou nejnižší a jakou nejvyšší frekvenci jste schopni dosáhnout svým hlasem. Měření proveďte stejnými způsoby jako v úkolu č.1. ÚKOL Č.4: Pomocí spektrální analýzy určete přibližně frekvence formantů F 1 a F 2 u vašeho hlasu při vyslovování samohlásek [a:], [e:], [i:], [o:], [u:]. Doložte všechna měření grafy spekter.

3 F2 [Hz] Vyhodnocení: Samohláska 1. formant [Hz] [u:] [u:] [u:] [o:] [o:] [o:] [a:] [a:] [a:] [e:] [e:] [e:] [i:] [i:] [i:] (* Palková, 1994) 1. formant: normální rozmezí [Hz] * 2. formant [Hz] 2. formant: normální rozmezí [Hz] * ÚKOL Č.5: Z určených hodnot vytvořte graf F 1 versus F 2 pro vaše samohlásky. Graf vytvořte tak, aby měl všechny potřebné náležitosti správný popis os, včetně použitých jednotek a rozlišení jednotlivých samohlásek (viz příklad dole). Pro vytvoření grafu použijte buď program MsExcel, případně jiný speciální software pro tvorbu grafů, který je vám dostupný (např. Origin, Sigma Plot, atd.). Formanty samohlásek (výukový příklad) u o a e i F1 [Hz] Obr. 1: Graf změřených formantů samohlásek (F 1 versus F 2 ): zde uvedený výukový příklad nahraďte vaším grafem). 4) Závěr (diskutujte výsledky a poté stručně shrňte význam dané úlohy)

4 D. TEORIE 1. Teorie frekvenčního spektra hlasu (obrázky a grafy v tomto textu jsou převzaty z přednášek dr. Švece, viz Literatura) ZVUK Zvuk je mechanická vlna, t.j. změny tlaku přenášené pevnou, kapalnou či plynnou látkou, obsahující frekvence v pásmu slyšitelnosti. Frekvenční pásmo slyšení člověka je Hz (někdy uváděno Hz). Druhy zvuků A) Tóny : periodický průběh vlny B) Šumy : neperiodický průběh vlny Tóny 1) Čisté tóny - sinusový průběh v čase. Jsou to nejjednodušší tóny, ale v přírodě se běžně nevyskytují. Jsou plně charakterizovány frekvencí f [Hz] a amplitudou. Spektrum čistých tónů vykazuje zesílení pouze na jedné frekvenci. 2) Složené tóny - zvuky, ve kterých je tvar zvukové vlny periodický ale není sinusový. Spektrum složených tónů je harmonické : skládá se ze základní frekvence a jejích celočíselných násobků (tzv. harmonických tónů viz dále). Harmonické tóny zodpovídají za barvu zvuku. Barva zvuku umožňuje od sebe odlišit dva různé tóny na stejné frekvenci (rozlišení konkrétních osob, zvuky hudebních nástrojů klavír, kytara, trubka atd.)

5 Šumy Jsou to složené zvuky, které jsou neperiodické. Jejich časový průběh je nepravidelný. Spektrum šumů je neharmonické, může být spojité a skládá se z mnoha různých frekvencí. Vznik frekvenčního spektra hlasu teorie zdroje a filtru Kmitáním (uzavíráním a otevíráním) hlasivek vzniká základní frekvence hlasu a to podle rychlosti jejich kmitů (př. 100 Hz znamená, že hlasivky se otevřou a zase zavřou 100-krát za sekundu). Takovýto zvuk je pouze prvotní a je dále modifikován rezonančními dutinami vokálního traktu (viz dále). Hlasivky jsou tedy ZDROJEM zvuku hrtanového tónu.. Nad hlasivkami se nachází tzv. vokální trakt (zahrnující hrtanovou, hltanovou a ústní dutinu), který zvuk vytvořený hlasivkami dále ovlivňuje. Dochází zde k rezonancím (různým zesílením a zeslabením zvuku) a filtracím - jde tedy o tzv. FILTR. Zvuk vycházející z úst je finální hlas o základní frekvenci (frekvenci hlasivek) a dalšími tzv. harmonickými frekvencemi, které jsou zesíleny v oblastech formantů (vznikají rezonancemi dutin vokálního traktu (viz dále)). Harmonické frekvence Základní frekvence hlasivek je označována jako F 0 a je také první harmonickou frekvencí H 1. Vlivem rezonancí vznikají ve vokálním traktu harmonické frekvence, které jsou celistvými násobky základní frekvence.

6 Frekvenční spektrum Spektrum vysokého tónu (400 Hz) a nízkého tónu (100 Hz): Formanty Vlivem rezonancí ve vokálním traktu vznikají tvz. formanty a bývají značeny F 1, F 2, F 3 atd. (zatímco základní frekvence hlasu je značena F 0 ). Jde o koncentraci akustické energie kolem určité frekvence. Formant je charakteristický tón vokálního traktu, který se projeví jako vrchol/zesílení ve frekvenčním spektru hlasu. Nazývá se formantem, neboť formuje hlásku.

7 Samohlásky Z fyzikálního hlediska jsou samohlásky složené tóny s minimem šumu. Jejich základní frekvence je závislá na individuálních hlasových charakteristikách každého člověka. Samohlásky jsou určeny dvěma nejnižšími formanty - F 1 a F 2, které jsou charakterizovány tvarem vokálního traktu. Tvar traktu během řeči měníme podle polohy mluvidel např. jazyka, otevření úst nebo rtů. Pokud se tyto dva formanty odstraní (odfiltrují), samohlásku není možno rozpoznat (C. Stumpf, 1926). samohlásek Obr. Frekvenční spektrum Obr. Tvar vokálního traktu při fonaci různých samohlásek (magnetická rezonance)

8 Poloha formantů u českých samohlásek Formanty F 1 a F 2 : Při změně samohlásky z /u/ přes /o/ na /a/ oba dva formanty stoupají Při změně samohlásky z /a/ přes /e/ na /i/ formant F 1 klesá, zatímco F 2 stoupá Samohláska F 1 pásmo [Hz] F 2 pásmo [Hz] [u:] [o:] [a:] [e:] [i:] (Palková, 1994) 2. Spektrum : FFT (Fast Fourier Transformation) a spektrografie Jeden ze způsobů frekvenční analýzy signálu je tzv. rychlá Fourierova transformace/analýza (FFT). Základním principem FFT je rozložení jakéhokoli signálu do jednoduchých (čistých) tónů (sinusovek) o různých frekvencích a fázích. Graficky je pak zobrazeno zastoupení těchto frekvencí v signálu a jejich síla (amplituda/intenzita/hladina akustického tlaku, ). Obr. Rozklad signálu na nejjednodušší vlny (základní princip FFT) (zdroj : Obr. Frekvenční spektrum signálu na základě FFT Další možností je spektrografie - zobrazení frekvenčního spektra zvuku (hlasu/řeči) v čase. Signál je analyzován pomocí filtrů s nastavitelnou šířkou propustného pásma široko či úzkopásmová spektra. Při spektrografii je vyhodnocována intenzita signálu v různých frekvenčních pásmech a ta se zobrazí mírou zčernání.

9 2 typy spektrogramu : a) úzkopásmový - šířka propustného pásma Δf filtrů je řádově desítky hertzů - vhodný pro sledování změn základní frekvence signálu - vysoké frekvenční rozlišení Δf = pomalé časové rozlišení Δt b)širokopásmový - šířka propustného pásma Δf filtrů je řádově stovky hertzů - vhodné pro zobrazování formantů - rychlé časové rozlišení ale malé frekvenční rozlišení - objevují se zde vertikální čáry, které jsou synchronizované s jednotlivými periodami kmitů Vztah mezi časovým a frekvenčním rozlišením je : Δt = 1/Δf (časové rozlišení ~ délka okna v nastavení Spectrum settings v programu Praat). Čím lepší/rychlejší časové rozlišení, tím menší/horší frekvenční rozlišení. Obr. Spektrogram českých samohlásek: úzkopásmový (nahoře) a širokopásmový (dole) 4. Práce s programem Praat Praat - nahrávání Pro vytvoření vlastní nahrávky klikněte na New Record mono sound. Nastavte vzorkovací frekvenci (sampling frequency = počet vzorků za sekundu) na Hz a pojmenujte soubor (např. a, e, i, sum, jmeno, ). Nastavte si mikrofon tak, abyste jej měli v těsné blízkosti úst, ale ne přímo před nimi. Tak lze zabránit šumu vznikajícímu při fonaci prouděním vzduchu z úst. Klikněte na Record, vyčkejte cca 1 sec a poté začněte s fonací. Klikněte na Stop a Save to list a nahrávka se objeví v hlavním okně programu. Klikněte na View & Edit a vytvoří se okno se záznamem fonace. Pro výběr části nahrávky, klikněte levým tlačítkem myši a táhněte. Vyznačenou oblast zobrazíte kliknutím vlevo dole na sel. Praat - spektrum Vlevo nahoře vyberte možnost Spectrum a rozklikněte Spectrogram settings. Zde nabízí Praat možnost nastavení zobrazeného frekvenčního rozsahu (View range) a délku okna (Window length, Δt), která souvisí s šířkou pásma Δf. Pro odečet základní frekvence a formantů si nastavte rozsah 0 - cca 2000 Hz (přizpůsobte vlastním potřebám, u formantů může být frekvence až 4000 Hz). Délka okna se nastavuje podle výběru pásma mezi cca 0,005 a 0,1 s. Stiskem klávesnic ctrl+l se zobrazí spektrum vybrané oblasti (FFT).

10 E. LITERATURA Švec J. (2012): přednášky : Biomechanika, Biomechanika hlasu a Hlas, řeč, sluch (2012) Palková Z. (1994): Fonetika a fonologie češtiny, Karolinum, Praha, 2.vyd. 1997, 360 s.

AKUSTICKÁ MĚŘENÍ Frekvenční spektrum lidského hlasu

AKUSTICKÁ MĚŘENÍ Frekvenční spektrum lidského hlasu AKUSTICKÁ MĚŘENÍ Frekvenční spektrum lidského hlasu Stáhněte si z internetu program Praat a Madde (viz seznam pomůcek) a přineste si vlastní notebook, ve kterém můžete použít operační systém Windows. Bez

Více

JAK VZNIKÁ LIDSKÝ HLAS? Univerzita Palackého v Olomouci

JAK VZNIKÁ LIDSKÝ HLAS? Univerzita Palackého v Olomouci JAK VZNIKÁ LIDSKÝ HLAS? JAN ŠVEC Katedra biofyziky, ik Př.F., Univerzita Palackého v Olomouci HLAS: Všichni jej každodenně používáme, ale víme o něm v podstatě jen málo Studium lidského hlasu Je založeno

Více

Akustika. 3.1 Teorie - spektrum

Akustika. 3.1 Teorie - spektrum Akustika 3.1 Teorie - spektrum Rozklad kmitů do nejjednodušších harmonických Spektrum Spektrum Jedna harmonická vlna = 1 frekvence Dvě vlny = 2 frekvence Spektrum 3 vlny = 3 frekvence Spektrum Další vlny

Více

Úvod do praxe stínového řečníka. Proces vytváření řeči

Úvod do praxe stínového řečníka. Proces vytváření řeči Úvod do praxe stínového řečníka Proces vytváření řeči 1 Proces vytváření řeči člověkem Fyzikální podstatou akustického (tedy i řečového) signálu je vlnění elastického prostředí v oboru slyšitelných frekvencí.

Více

Zvuk. 1. základní kmitání. 2. šíření zvuku

Zvuk. 1. základní kmitání. 2. šíření zvuku Zvuk 1. základní kmitání - vzduchem se šíří tlakové vzruchy (vzruchová vlna), zvuk je systémem zhuštěnin a zředěnin - podstatou zvuku je kmitání zdroje zvuku a tím způsobené podélné vlnění elastického

Více

AKUSTIKA. Barva tónu

AKUSTIKA. Barva tónu AKUSTIKA Barva tónu Tón můžeme objektivně popsat pomocí těchto čtyř vlastností: 1. Výška 2. Délka 3. Barva 4. Hlasitost, hladina intenzity Nyní se budeme zabývat barvou tónu. Barva tónu Barva tónu nám

Více

Fyzikální podstata zvuku

Fyzikální podstata zvuku Fyzikální podstata zvuku 1. základní kmitání vzduchem se šíří tlakové vzruchy (vzruchová vlna), zvuk je systémem zhuštěnin a zředěnin podstatou zvuku je kmitání zdroje zvuku a tím způsobené podélné vlnění

Více

LIDSKÝ HLAS JAN ŠVEC. Oddělení biofyziky, Katedra experimentální fyziky, Př.F., Univerzita Palackého v Olomouci

LIDSKÝ HLAS JAN ŠVEC. Oddělení biofyziky, Katedra experimentální fyziky, Př.F., Univerzita Palackého v Olomouci LIDSKÝ HLAS JAN ŠVEC Oddělení biofyziky, Katedra experimentální fyziky, Př.F., Univerzita Palackého v Olomouci HLAS: Všichni jej každodenně používáme, ale víme o něm v podstatě jen málo Studium lidského

Více

ANALÝZA LIDSKÉHO HLASU

ANALÝZA LIDSKÉHO HLASU ANALÝZA LIDSKÉHO HLASU Pomůcky mikrofon MCA-BTA, LabQuest, program LoggerPro (nebo LoggerLite), tabulkový editor Excel, program Mathematica Postup Z každodenní zkušenosti víme, že každý lidský hlas je

Více

Akustika pro posluchače HF JAMU

Akustika pro posluchače HF JAMU Akustika pro posluchače HF JAMU Zvukové vlny a kmity (1) 2 Vnímání zvuku (3) 2 Akustika hudebního nástroje (2) 2 Akustika při interpretaci (2) 3 Záznam hry na hudební nástroje (2) 4 Seminární a samostatné

Více

Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK

Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK Vyvažovací analyzátory Adash 4200 Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK Email: info@adash.cz Obsah: Popis základních funkcí... 3 On Line Měření... 3 On Line Metr... 3 Časový záznam...

Více

Akustika pro posluchače HF JAMU

Akustika pro posluchače HF JAMU Akustika pro posluchače HF JAMU Zvukové vlny a kmity (1)! 2 Vnímání zvuku (3)! 2 Akustika hudebního nástroje (2)! 2 Akustika při interpretaci (2)! 3 Záznam hry na hudební nástroje (2)! 4 Seminární a samostatné

Více

31ZZS 9. PŘEDNÁŠKA 24. listopadu 2014

31ZZS 9. PŘEDNÁŠKA 24. listopadu 2014 3ZZS 9. PŘEDNÁŠKA 24. listopadu 24 SPEKTRÁLNÍ ANALÝZA Fourierovy řady Diskrétní Fourierovy řady Fourierova transformace Diskrétní Fourierova transformace Spektrální analýza Zobrazení signálu ve frekvenční

Více

Název: Studium kmitů hudebních nástrojů, barva zvuku

Název: Studium kmitů hudebních nástrojů, barva zvuku Název: Studium kmitů hudebních nástrojů, barva zvuku Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Hudební výchova) Tematický

Více

Úloha D - Signál a šum v RFID

Úloha D - Signál a šum v RFID 1. Zadání: Úloha D - Signál a šum v RFID Změřte úrovně užitečného signálu a šumu v přenosovém řetězci systému RFID v závislosti na čtecí vzdálenosti. Zjistěte maximální čtecí vzdálenost daného RFID transpondéru.

Více

Laboratorní úloha č. 4 - Kmity II

Laboratorní úloha č. 4 - Kmity II Laboratorní úloha č. 4 - Kmity II Úkoly měření: 1. Seznámení s měřením na přenosném dataloggeru LabQuest 2 základní specifikace přístroje, způsob zapojení přístroje, záznam dat a práce se senzory, vyhodnocování

Více

doc. Dr. Ing. Elias TOMEH Elias Tomeh / Snímek 1

doc. Dr. Ing. Elias TOMEH   Elias Tomeh / Snímek 1 doc. Dr. Ing. Elias TOMEH e-mail: elias.tomeh@tul.cz Elias Tomeh / Snímek 1 Frekvenční spektrum Dělení frekvenčního pásma (počet čar) Průměrování Časovou váhovou funkci Elias Tomeh / Snímek 2 Vzorkovací

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

Signál v čase a jeho spektrum

Signál v čase a jeho spektrum Signál v čase a jeho spektrum Signály v časovém průběhu (tak jak je vidíme na osciloskopu) můžeme dělit na periodické a neperiodické. V obou případech je lze popsat spektrálně určit jaké kmitočty v sobě

Více

Měření rychlosti zvuku vzorová úloha (SŠ)

Měření rychlosti zvuku vzorová úloha (SŠ) Měření rychlosti zvuku vzorová úloha (SŠ) 1 Teoretický úvod: Zvuk je mechanické vlnění s frekvencí v intervalu od 16 Hz do 16 000 Hz. Jedná se o systémem zhuštění a zředění částic vzduchu. Zvuková vlna

Více

ZVUKOVÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie

ZVUKOVÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie ZVUKOVÉ JEVY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie Odraz zvuku Vznik ozvěny Dozvuk Několikanásobný odraz Ohyb zvuku Zvuk se dostává za překážky Překážka srovnatelná s vlnovou délkou Pružnost Působení

Více

Měření pilového a sinusového průběhu pomocí digitálního osciloskopu

Měření pilového a sinusového průběhu pomocí digitálního osciloskopu Měření pilového a sinusového průběhu pomocí digitálního osciloskopu Úkol : 1. Změřte za pomoci digitálního osciloskopu průběh pilového signálu a zaznamenejte do protokolu : - čas t, po který trvá sestupná

Více

VOLBA ČASOVÝCH OKEN A PŘEKRYTÍ PRO VÝPOČET SPEKTER ŠIROKOPÁSMOVÝCH SIGNÁLŮ

VOLBA ČASOVÝCH OKEN A PŘEKRYTÍ PRO VÝPOČET SPEKTER ŠIROKOPÁSMOVÝCH SIGNÁLŮ VOLBA ČASOVÝCH OKEN A PŘEKRYTÍ PRO VÝPOČET SPEKTER ŠIROKOPÁSOVÝCH SIGNÁLŮ Jiří TŮA, VŠB Technická univerzita Ostrava Petr Czyž, Halla Visteon Autopal Services, sro Nový Jičín 2 Anotace: Referát se zabývá

Více

Konsonanty. 1. úvod. 2. frikativy. - zúžením v místě artikulace vzniká sloupec vzduchu, směrodatná je délka předního tubusu

Konsonanty. 1. úvod. 2. frikativy. - zúžením v místě artikulace vzniká sloupec vzduchu, směrodatná je délka předního tubusu Konsonanty 1. úvod - kontakt nebo úzké přiblížení dvou artikulačních orgánů - tranzient - pohyb vokalických formantů z / do cílového stavu nazýváme 2. frikativy neznělé frikativy - zdrojem zvuku je turbulentní

Více

SYNTÉZA AUDIO SIGNÁLŮ

SYNTÉZA AUDIO SIGNÁLŮ SYNTÉZA AUDIO SIGNÁLŮ R. Čmejla Fakulta elektrotechnická, ČVUT v Praze Abstrakt Příspěvek pojednává o technikách číslicové audio syntézy vyučovaných v předmětu Syntéza multimediálních signálů na Elektrotechnické

Více

AKUSTICKÉ VLNĚNÍ PRVKŮ (SAMOHLÁSEK)

AKUSTICKÉ VLNĚNÍ PRVKŮ (SAMOHLÁSEK) AKUSTICKÉ VLNĚNÍ OSCILOGRAFICKÁ ANALÝZA AKUSTICKÝCH PRVKŮ (SAMOHLÁSEK) Potřeby: osciloskop, mikrofon, zesilovač, generátor střídavého napětí, konektory a propojovací vodiče, ladička Postup měření: Elektroakustický

Více

doc. Dr. Ing. Elias TOMEH Elias Tomeh / Snímek 1

doc. Dr. Ing. Elias TOMEH   Elias Tomeh / Snímek 1 doc. Dr. Ing. Elias TOMEH e-mail: elias.tomeh@tul.cz Elias Tomeh / Snímek 1 Elias Tomeh / Snímek 2 Elias Tomeh / Snímek 3 Elias Tomeh / Snímek 4 ZÁKLADNÍ VIBRODIAGNOSTICKÉ MĚŘICÍ METODY Měření celkových

Více

Úvod do zpracování signálů

Úvod do zpracování signálů 1 / 25 Úvod do zpracování signálů Karel Horák Rozvrh přednášky: 1. Spojitý a diskrétní signál. 2. Spektrum signálu. 3. Vzorkovací věta. 4. Konvoluce signálů. 5. Korelace signálů. 2 / 25 Úvod do zpracování

Více

filtry FIR zpracování signálů FIR & IIR Tomáš Novák

filtry FIR zpracování signálů FIR & IIR Tomáš Novák filtry FIR 1) Maximální překývnutí amplitudové frekvenční charakteristiky dolní propusti FIR řádu 100 je podle obr. 1 na frekvenci f=50hz o velikosti 0,15 tedy 1,1dB; přechodové pásmo je v rozsahu frekvencí

Více

Mechanické kmitání a vlnění

Mechanické kmitání a vlnění Mechanické kmitání a vlnění Pohyb tělesa, který se v určitém časovém intervalu pravidelně opakuje periodický pohyb S kmitavým pohybem se setkáváme např.: Zařízení, které volně kmitá, nazýváme mechanický

Více

Zvuk a jeho vlastnosti

Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast Zvuk a jeho vlastnosti Datum vytvoření 3. prosince 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů 1.

Více

Číslicové zpracování signálů a Fourierova analýza.

Číslicové zpracování signálů a Fourierova analýza. Číslicové zpracování signálů a Fourierova analýza www.kme.zcu.cz/kmet/exm 1 Obsah prezentace 1. Úvod a motivace 2. Data v časové a frekvenční oblasti 3. Fourierova analýza teoreticky 4. Fourierova analýza

Více

1 Zpracování a analýza tlakové vlny

1 Zpracování a analýza tlakové vlny 1 Zpracování a analýza tlakové vlny 1.1 Cíl úlohy Prostřednictvím této úlohy se naučíte a zopakujete: analýzu biologických signálů v časové oblasti, analýzu biologických signálů ve frekvenční oblasti,

Více

Mapování hluku v terénu (práce v terénu)

Mapování hluku v terénu (práce v terénu) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Mapování hluku v terénu (práce v terénu) Označení: EU-Inovace-F-8-17 Předmět: fyzika Cílová skupina: 8. třída Autor:

Více

Fyziologická akustika. fyziologická akustika: jak to funguje psychologická akustika: jak to na nás působí

Fyziologická akustika. fyziologická akustika: jak to funguje psychologická akustika: jak to na nás působí Fyziologická akustika anatomie: jak to vypadá fyziologická akustika: jak to funguje psychologická akustika: jak to na nás působí hudební akustika: jak dosáhnout libých počitků Anatomie lidského ucha Vnější

Více

Měření hlukových map

Měření hlukových map Úloha č. 1 Měření hlukových map Úkoly měření: 1. Pomocí hlukoměru SL400 měřte rozložení hladin akustického tlaku v blízkosti zdroje hluku. 2. Pomocí hlukoměru SL400 měřte rozložení hladin akustického tlaku

Více

PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE

PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE Jméno: Třída: Úloha: F-VI-1 Izotermický děj Spolupracovník: Hodnocení: Datum měření: Úkol: Experimentálně ověřte platnost Boyle-Mariottova zákona. Pomůcky: Teorie:

Více

Amplitudová a frekvenční modulace

Amplitudová a frekvenční modulace Amplitudová a frekvenční modulace POZOR!!! Maximální vstupní napětí spektrálního analyzátoru je U pp = 4 V. Napěťové úrovně signálů, před připojením k analyzátoru, nejprve kontrolujte pomocí osciloskopu!!!

Více

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P8b

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P8b Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P8b Úvod - přirozená řeč jako zvukový signál Základní pojmy z fonetiky Charakteristiky mluvené řeči Přirozená řeč jako zvukový signál Řeč (speech) - komplex technických,

Více

1 Zadání. 2 Teoretický úvod. 7. Využití laboratorních přístrojů v elektrotechnické praxi

1 Zadání. 2 Teoretický úvod. 7. Využití laboratorních přístrojů v elektrotechnické praxi 1 7. Využití laboratorních přístrojů v elektrotechnické praxi 1 Zadání Zapojte pracoviště podle pokynů v pracovním postupu. Seznamte se s ovládáním přístrojů na pracovišti a postupně realizujte jednotlivé

Více

CISKOM LMS (Learning Management System) Moodle HODNOTITEL ÚSTNÍ ZKOUŠKY CIZÍCH JAZYKŮ ZÁPIS HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY DO TABULKY

CISKOM LMS (Learning Management System) Moodle HODNOTITEL ÚSTNÍ ZKOUŠKY CIZÍCH JAZYKŮ ZÁPIS HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY DO TABULKY HOD ÚZ CJ zápis hodnocení ÚZ do tabulky CISKOM LMS (Learning Management System) Moodle HODNOTITEL ÚSTNÍ ZKOUŠKY CIZÍCH JAZYKŮ ZÁPIS HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY DO TABULKY 2017 CZVV Obsah 1. ZOBRAZENÍ TABULKY

Více

SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY

SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY TEMATICKÉ OKRUHY Signály se spojitým časem Základní signály se spojitým časem (základní spojité signály) Jednotkový skok σ (t), jednotkový impuls (Diracův impuls)

Více

VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY

VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí,

Více

I. Bezpečnostní Informace. Okolní Podmínky. Údržba a Čištění. III. Specifikace. Bezpečnostní Symboly. II. Všeobecný Popis

I. Bezpečnostní Informace. Okolní Podmínky. Údržba a Čištění. III. Specifikace. Bezpečnostní Symboly. II. Všeobecný Popis I. Bezpečnostní Informace Před započetím měření nebo oprav přístroje si přečtěte pečlivě následující bezpečnostní informace. Používejte přístroj pouze ve shodě s tímto uživatelským návodem neboť v opačném

Více

ADA Semestrální práce. Harmonické modelování signálů

ADA Semestrální práce. Harmonické modelování signálů České vysoké učení technické v Praze ADA Semestrální práce Harmonické modelování signálů Jiří Kořínek 31.12.2005 1. Zadání Proveďte rozklad signálu do harmonických komponent (řeč, hudba). Syntetizujte

Více

Spektrální charakteristiky

Spektrální charakteristiky Spektrální charakteristiky Cíl cvičení: Měření spektrálních charakteristik filtrů a zdrojů osvětlení 1 Teoretický úvod Interakcí elektromagnetického vlnění s libovolnou látkou vzniká optický jev, který

Více

ZVUKOMĚR NÁVOD K OBSLUZE. Model : SL-4011

ZVUKOMĚR NÁVOD K OBSLUZE. Model : SL-4011 ZVUKOMĚR Model : SL-4011 Nákup tohoto zvukoměru pro Vás představuje krok vpřed v oblasti přesného měření. Správným používaním tohoto zvukoměru předejdete případným potížím. Přečtěte si prosím pozorně následující

Více

Elektromagnetický oscilátor

Elektromagnetický oscilátor Elektromagnetický oscilátor Již jsme poznali kmitání mechanického oscilátoru (závaží na pružině) - potenciální energie pružnosti se přeměňuje na kinetickou energii a naopak. T =2 m k Nejjednodušší elektromagnetický

Více

Fyzikálními ději, které jsou spojeny se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním zvuku sluchem se zabývá akustika.

Fyzikálními ději, které jsou spojeny se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním zvuku sluchem se zabývá akustika. Fyzikálními ději, které jsou spojeny se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním zvuku sluchem se zabývá akustika. Zvuk je podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Jeho frekvence je v

Více

Spektrální analýza a diskrétní Fourierova transformace. Honza Černocký, ÚPGM

Spektrální analýza a diskrétní Fourierova transformace. Honza Černocký, ÚPGM Spektrální analýza a diskrétní Fourierova transformace Honza Černocký, ÚPGM Povídání o cosinusovce 2 Argument cosinusovky 0 2p a pak každé 2p perioda 3 Cosinusovka s diskrétním časem Úkol č. 1: vyrobit

Více

1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno, FYZIKA. Kapitola 8.: Kmitání Vlnění Akustika. Mgr. Lenka Hejduková Ph.D.

1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,   FYZIKA. Kapitola 8.: Kmitání Vlnění Akustika. Mgr. Lenka Hejduková Ph.D. 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz FYZIKA Kapitola 8.: Kmitání Vlnění Akustika Mgr. Lenka Hejduková Ph.D. 1 Kmitání periodický pohyb: pohyb který se pravidelně opakuje

Více

Quantization of acoustic low level signals. David Bursík, Miroslav Lukeš

Quantization of acoustic low level signals. David Bursík, Miroslav Lukeš KVANTOVÁNÍ ZVUKOVÝCH SIGNÁLŮ NÍZKÉ ÚROVNĚ Abstrakt Quantization of acoustic low level signals David Bursík, Miroslav Lukeš Při testování kvality A/D převodníků se používají nejrůznější testovací signály.

Více

Příloha č. 1. amplitudová charakteristika filtru fázová charakteristika filtru / frekvence / Hz. 1. Určení proudové hustoty

Příloha č. 1. amplitudová charakteristika filtru fázová charakteristika filtru / frekvence / Hz. 1. Určení proudové hustoty Příloha č. 1 Při hodnocení expozice nízkofrekvenčnímu elektromagnetickému poli (0 Hz 10 MHz) je určující veličinou modifikovaná proudová hustota J mod indukovaná v tělesné tkáni. Jak je uvedeno v nařízení

Více

pracovní list studenta Kmitání Studium kmitavého pohybu a určení setrvačné hmotnosti tělesa

pracovní list studenta Kmitání Studium kmitavého pohybu a určení setrvačné hmotnosti tělesa pracovní list studenta Kmitání Studium kmitavého pohybu a určení setrvačné hmotnosti tělesa Výstup RVP: Klíčová slova: Eva Bochníčková žák měří vybrané veličiny vhodnými metodami, zpracuje získaná data

Více

Datasheet VIDITECH 2500CV / 3000CV VIDITECH 2500CV/E / 3000CV/E

Datasheet VIDITECH 2500CV / 3000CV VIDITECH 2500CV/E / 3000CV/E Datasheet VIDITECH 2500CV / 3000CV VIDITECH 2500CV/E / 3000CV/E ViDiTech spol. s r. o. Hudcova 78b 612 00 Brno email: sales@viditech.cz Czech Republic tel: +420 539 011 985 www.viditech.eu rev. 1.3 sales@viditech.cz

Více

Fyzikální praktikum 1

Fyzikální praktikum 1 Fyzikální praktikum 1 FJFI ČVUT v Praze Úloha: #9 Základní experimenty akustiky Jméno: Ondřej Finke Datum měření: 3.11.014 Kruh: FE Skupina: 4 Klasifikace: 1. Pracovní úkoly (a) V domácí přípravě spočítejte,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY. OPTICKÝ SPOJ LR-830/1550 Technický popis

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY. OPTICKÝ SPOJ LR-830/1550 Technický popis VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV RADIOELEKTRONIKY OPTICKÝ SPOJ LR-830/1550 Technický popis BRNO, 2009 1 Návrh a konstrukce dálkového spoje 1.1 Optická

Více

Analogové modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Analogové modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Analogové modulace PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Modulace Co je to modulace?

Více

Spektrální analyzátory

Spektrální analyzátory Radioelektronická měření (MREM, LREM) Spektrální analyzátory 6. přednáška Jiří Dřínovský Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Úvod Spektrální analyzátory se používají pro zobrazení nejrůznějších signálů

Více

Určení koncentrace proteinu fluorescenční metodou v mikrotitračních destičkách

Určení koncentrace proteinu fluorescenční metodou v mikrotitračních destičkách Určení koncentrace proteinu fluorescenční metodou v mikrotitračních destičkách Teorie Stanovení celkových proteinů Celkové množství proteinů lze stanovit pomocí několika metod; například: Hartree-Lowryho

Více

Matematický model funkce aorty

Matematický model funkce aorty 1 Úvod Matematický model funkce aorty 1.1 Doplňte do textu Setrvačnost krve je příčinnou, proč tepový objem vypuzený během.. ( 2 slova) z levé komory do aorty nezrychlí najednou pohyb veškeré krve v cévách.

Více

Mechanické kmitání (oscilace)

Mechanické kmitání (oscilace) Mechanické kmitání (oscilace) pohyb, při kterém se těleso střídavě vychyluje v různých směrech od rovnovážné polohy př. kyvadlo Příklady kmitavých pohybů kyvadlo v pendlovkách struna hudebního nástroje

Více

KONTINGENČNÍ TABULKY CO TO JE

KONTINGENČNÍ TABULKY CO TO JE KONTINGENČNÍ TABULKY CO TO JE Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu Kontingenční tabulky - co to je Autor Mgr.

Více

Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment. Obr. 1: Matematické kyvadlo.

Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment. Obr. 1: Matematické kyvadlo. Mechanické kmitání (SŠ) Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment Určení tíhového zrychlení z doby kmitu matematického kyvadla Fyzikální princip Matematickým kyvadlem rozumíme abstraktní model mechanického

Více

mel jednotka subjektivní výšky tónu. Výška tónu o frekvenci 1000 Hz a hladině akustického tlaku 40 db se rovná 1000 melům.

mel jednotka subjektivní výšky tónu. Výška tónu o frekvenci 1000 Hz a hladině akustického tlaku 40 db se rovná 1000 melům. m / Hudební akustika 42 mechanická soustava uspořádání mechanických prvků. Např. u hudebního nástroje představuje soustavu 1D struna houslí, 2D membrána bubnu a 3D zvon. Pro zkoumání vlastností těchto

Více

Průvodce pro přenos dat

Průvodce pro přenos dat Průvodce pro přenos dat (pro tonometr OMRON M6 Comfort IT a OMRON M3 IT) 1)Před prvním použití se musíte nejdříve zaregistrovat. 2)Přejděte na webovou stránku: http://bi-link.omron.com/home/landing 3)Zde

Více

Měření na nízkofrekvenčním zesilovači. Schéma zapojení:

Měření na nízkofrekvenčním zesilovači. Schéma zapojení: Číslo úlohy: Název úlohy: Jméno a příjmení: Třída/Skupina: / Měřeno dne: Měření na nízkofrekvenčním zesilovači Spolupracovali ve skupině Zadání úlohy: Na zadaném Nf zesilovači proveďte následující měření

Více

Kepstrální analýza řečového signálu

Kepstrální analýza řečového signálu Semestrální práce Václav Brunnhofer Kepstrální analýza řečového signálu 1. Charakter řečového signálu Lidská řeč je souvislý, časově proměnný proces. Je nositelem určité informace od řečníka k posluchači

Více

2. Najeďte si kurzorem myši do pravého spodního rohu k symbolu malého černého čtverečku kurzor myši se změní na černý nitkový kříž.

2. Najeďte si kurzorem myši do pravého spodního rohu k symbolu malého černého čtverečku kurzor myši se změní na černý nitkový kříž. 1.1.1 ROZBALOVACÍ SEZNAMY Program MS Excel usnadňuje uživatelům práci tím, že obsahuje již připravené seznamy často používaných textů, např. měsíce v roce, dny v týdnu apod. K příslušnému seznamu se dostanete

Více

Příklady kmitavých pohybů. Mechanické kmitání (oscilace)

Příklady kmitavých pohybů. Mechanické kmitání (oscilace) Mechanické kmitání (oscilace) pohyb, při kterém se těleso střídavě vychyluje v různých směrech od rovnovážné polohy př. kyvadlo Příklady kmitavých pohybů kyvadlo v pendlovkách struna hudebního nástroje

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Spektrální analyzátor Ocean optics

Spektrální analyzátor Ocean optics Anna Kapchenko, Václav Dajčar, Jan Zmelík 4.3.21 1. Zadání: Spektrální analyzátor Ocean optics Získat praktické zkušenosti s měřením spektrálních charakteristik pomocí spektrálního analyzátoru Ocean Optics

Více

Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment. Obr. 1: Hodnoty součinitele odporu C pro různé tvary těles, převzato z [4].

Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment. Obr. 1: Hodnoty součinitele odporu C pro různé tvary těles, převzato z [4]. Pracovní list vzdáleně ovládaný experiment Aerodynamika (SŠ) Větrný tunel Fyzikální princip Aerodynamika je věda, která se zabývá obtékáním vzduchu kolem těles. Při pohybu tělesa vznikají v důsledku vnitřního

Více

Rezonance v obvodu RLC

Rezonance v obvodu RLC Rezonance v obvodu RLC Úkoly: 1. Prozkoumejte, jak rezonanční frekvence závisí na kapacitě kondenzátoru. 2. Prozkoumejte, jak rezonanční frekvence závisí na parametrech cívky. 3. Zjistěte, jak se při rezonanci

Více

Základy práce s programem Winscope (Oscilloscope 2.51) Obsah. Úvod co je program Winscope. Co je dobře vědět před prací s programem

Základy práce s programem Winscope (Oscilloscope 2.51) Obsah. Úvod co je program Winscope. Co je dobře vědět před prací s programem Obsah Základy práce s programem Winscope (Oscilloscope 2.51) Úvod co je program Winscope... 1 Co je dobře vědět před prací s programem... 1 První kroky s programem Winscope: jak jednoduše zobrazit zvuk...

Více

Uživatelský Návod. Měřič Úrovně Zvuku HOLD S/F. S F db BAT. SOUND LEVEL: Lo=35~100dB Hi=65~130dB. 94dB

Uživatelský Návod. Měřič Úrovně Zvuku HOLD S/F. S F db BAT. SOUND LEVEL: Lo=35~100dB Hi=65~130dB. 94dB Uživatelský Návod Měřič Úrovně Zvuku Lo/Hi MAX / O A HOLD C CAL 94 OUND LEVEL: Lo=35~100 Hi=65~130 Obsah Kapitola trana I. Bezpečnostní Informace...3 II. Všeobecný Popis...3 III. pecifikace...4 IV. Názvy

Více

MECHANICKÉ KMITÁNÍ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

MECHANICKÉ KMITÁNÍ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D19_Z_OPAK_KV_Mechanicke_kmitani_T Člověk a příroda Fyzika Mechanické kmitání Opakování

Více

Osnova. Idea ASK/FSK/PSK ASK Amplitudové... Strana 1 z 16. Celá obrazovka. Konec Základy radiotechniky

Osnova. Idea ASK/FSK/PSK ASK Amplitudové... Strana 1 z 16. Celá obrazovka. Konec Základy radiotechniky Pulsní kódová modulace, amplitudové, frekvenční a fázové kĺıčování Josef Dobeš 24. října 2006 Strana 1 z 16 Základy radiotechniky 1. Pulsní modulace Strana 2 z 16 Pulsní šířková modulace (PWM) PAM, PPM,

Více

nastavení real-time PCR cykleru Rotor Gene 3000

nastavení real-time PCR cykleru Rotor Gene 3000 Verze: 1.4 Datum poslední revize: 25. 3. 2015 nastavení real-time PCR cykleru Rotor Gene 3000 (Corbett Research) generi biotech OBSAH: 1. Nastavení teplotního profilu a spuštění cykleru... 3 2. Zadání

Více

Laboratorní cvičení z předmětu Elektrická měření 2. ročník KMT

Laboratorní cvičení z předmětu Elektrická měření 2. ročník KMT MĚŘENÍ S LOGICKÝM ANALYZÁTOREM Jména: Jiří Paar, Zdeněk Nepraš Datum: 2. 1. 2008 Pracovní skupina: 4 Úkol: 1. Seznamte se s ovládáním logického analyzátoru M611 2. Dle postupu měření zapojte pracoviště

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Mezilaboratorní porovnání při vibračním zkoušení

Mezilaboratorní porovnání při vibračním zkoušení ČSN EN ISO/IEC 17025 ČSN EN ISO/IEC 17043 ISO/IEC Pokyn 43-1 ISO/IEC Pokyn 43-2 ČIA MPA 30-03-12 Ing. Jaromír KEJVAL, Ph.D. SWELL, a.s., Příčná 2071, 508 01 Hořice, Czech Republic e-mail: jaromir.kejval@swell.cz,

Více

Zvuková karta. Zvuk a zvuková zařízení. Vývoj, typy, vlastnosti

Zvuková karta. Zvuk a zvuková zařízení. Vývoj, typy, vlastnosti Zvuk a zvuková zařízení. Vývoj, typy, vlastnosti Zvuková karta Počítač řady PC je ve své standardní konfiguraci vybaven malým reproduktorem označovaným jako PC speaker. Tento reproduktor je součástí skříně

Více

Návod k obsluze portálu pro obchodníky

Návod k obsluze portálu pro obchodníky Návod k obsluze portálu pro obchodníky Úvod Tento manuál obsahuje informace a postupy potřebné k obsluze Portálu pro obchodníky. V manuálu je uveden postup, jak se správně přihlásit do systému a náležitosti

Více

Digitální (počítačová) kamera s mikrofonem AIPTEK PENCAM VOICE II

Digitální (počítačová) kamera s mikrofonem AIPTEK PENCAM VOICE II NÁVOD K OBSLUZE Digitální (počítačová) kamera s mikrofonem AIPTEK PENCAM VOICE II Obj. č.: 99 48 75 Digitální kamera (fotoaparát), videokamera a počítačová kamera (WebCam) v jednom! Do zabudované paměti

Více

Rekurentní filtry. Matlab

Rekurentní filtry. Matlab Rekurentní filtry IIR filtry filtry se zpětnou vazbou a nekonečnou impulsní odezvou Výstupní signál je závislý na vstupu a minulém výstupu. Existují různé konvence zápisu, pozor na to! Někde je záporná

Více

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu:

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: - Definování tabule plechu - Manuální nesting - vkládání - Expert-parametry pro nastavení automatického zpracování - Provedení automatického Expert zpracování -

Více

1. Seznamte se s konstrukcí diagnostického ultrazvukového přístroje GE Logiq C5. 2. Seznamte se s ovládáním ultrazvukového přístroje GE Logiq C5.

1. Seznamte se s konstrukcí diagnostického ultrazvukového přístroje GE Logiq C5. 2. Seznamte se s ovládáním ultrazvukového přístroje GE Logiq C5. 1 Úloha č. 1: Práce s ultrazvukovým přístrojem Diagnostický ultrazvukový přístroj GE Logiq C5. Seznamte se s diagnostickým ultrazvukovým přístrojem, vyzkoušejte si ovládání přístroje a na sobě nebo na

Více

Individuální nastavení počítače

Individuální nastavení počítače Individuální nastavení počítače Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

31SCS Speciální číslicové systémy Antialiasing

31SCS Speciální číslicové systémy Antialiasing ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2006/2007 31SCS Speciální číslicové systémy Antialiasing Vypracoval: Ivo Vágner Email: Vagnei1@seznam.cz 1/7 Převod analogového signálu na digitální Složité operace,

Více

Laboratorní úloha č. 8: Elektroencefalogram

Laboratorní úloha č. 8: Elektroencefalogram Laboratorní úloha č. 8: Elektroencefalogram Cíle úlohy: Rozložení elektrod při snímání EEG signálu Filtrace EEG v časové oblasti o Potlačení nf a vf rušení o Alfa aktivita o Artefakty Spektrální a korelační

Více

DUM označení: VY_32_INOVACE_... Jméno autora výukového materiálu: Ing. Jitka Machková Škola: Základní škola a mateřská škola Josefa Kubálka Všenory

DUM označení: VY_32_INOVACE_... Jméno autora výukového materiálu: Ing. Jitka Machková Škola: Základní škola a mateřská škola Josefa Kubálka Všenory DUM označení: VY_32_INOVACE_... Jméno autora výukového materiálu: Ing. Jitka Machková Škola: Základní škola a mateřská škola Josefa Kubálka Všenory Karla Majera 370, 252 31 Všenory. Datum (období) vytvoření:

Více

Základní experimenty akustiky

Základní experimenty akustiky Základní experimenty akustiky Jakub Kákona, kaklik@mlab.cz Abstrakt Obsahem je popis několika metod pro měření rychlosti zvuku, rezonančních frekvencí, vlnové délky a shrnutí jejich výsledků. 1 Úvod 1.

Více

Výukový modul III.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Výukový modul III.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy práce s tabulkou Výukový modul III.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma III.2.3 Technická měření v MS Excel Pracovní list 8 Měření na ventilátoru - graf Ing. Jiří Chobot VY_32_INOVACE_323_8

Více

Světlo jako elektromagnetické záření

Světlo jako elektromagnetické záření Světlo jako elektromagnetické záření Základní pojmy: Homogenní prostředí prostředí, jehož dané vlastnosti jsou ve všech místech v prostředí stejné. Izotropní prostředí prostředí, jehož dané vlastnosti

Více

pracovní list studenta Střídavý proud Fázové posunutí napětí a proudu na cívce Pavel Böhm

pracovní list studenta Střídavý proud Fázové posunutí napětí a proudu na cívce Pavel Böhm pracovní list studenta Střídavý proud Pavel Böhm Výstup RVP: Klíčová slova: žák měří vybrané veličiny vhodnými metodami, zpracuje a vyhodnotí výsledky měření RC obvody, střídavý proud, induktance, impedance,

Více

Syntéza zvuků a hudebních nástrojů v programovém prostředí MATLAB

Syntéza zvuků a hudebních nástrojů v programovém prostředí MATLAB Syntéza zvuků a hudebních nástrojů v programovém prostředí MATLAB Úvod Cílem této semestrální práce je syntéza orchestrálních nástrojů pro symfonickou báseň Vltava Bedřicha Smetany a libovolná vlastní

Více

Taje lidského sluchu

Taje lidského sluchu Taje lidského sluchu Markéta Kubánková, ČVUT v Praze, Fakulta biomedicínského inženýrství Sluch je jedním z pěti základních lidských smyslů. Zvuk je signál zprostředkovávající informace o okolním světě,

Více

Komplexní obálka pásmového signálu

Komplexní obálka pásmového signálu České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická X37SGS Signály a systémy Komplexní obálka pásmového signálu Daniel Tureček 8.11.8 1 Úkol měření Nalezněte vzorky komplexní obálky pásmového

Více

Úvod. OLYMPUS Stream Rychlý návod k obsluze

Úvod. OLYMPUS Stream Rychlý návod k obsluze Upozornění * Podívejte se prosím na on-line nápovědu v návodu (help) softwaru, nastavení softwaru, kalibraci systému a podrobná nastavení.. *Tento návod k obsluze obsahuje základní funkce verze SW Start

Více