Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy"

Transkript

1 Projekt Odyssea, Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Základní lidská práva Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny (každá jiný den) Věková skupina (ročník) 8. až 9. ročník Vzdělávací obor (dle RVP) Výchova k občanství Očekávaný výstup vzdělávacího oboru, na který se v lekci zaměřuji (přesné znění z RVP) (Žák) přiměřeně uplatňuje svá práva a respektuje práva a oprávněné zájmy druhých lidí, posoudí význam ochrany lidských práv a svobod. Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané na očekávaný výstup vzdělávacího oboru a na odborné učivo oboru) 1. Žák vlastními slovy vysvětlí, jak rozumí pojmu základní lidská práva. 2. Žák vlastními slovy vysvětlí pojem participační právo uváděný v Úmluvě o právech dítěte. 3. Žák vyjmenuje nejméně dvě základní lidská práva uvedená ve Všeobecné deklaraci lidských práv a nejméně dvě práva jmenovaná v Úmluvě o právech dítěte. Tématický okruh OSV Hodnoty, postoje, praktická etika Hlavní cíl/e OSV, které chci v lekci naplnit a reflektovat se žáky - nejlépe jeden cíl OSV na jednu vyučovací hodinu - číslovat dle vyučovací hodiny, ve které cíl chceme dosáhnout a reflektovat - více viz. materiál Pomůcka pro formulaci OSV cílů). 1. Žák si procvičí dovednost veřejně před spolužáky projevovat své postoje k eticky náročným (sporným) otázkám. 2. Žák si zformuluje, jak je možno projevovat respekt k názorům spolužáků. Procvičí si dovednost respektovat ty postoje svých spolužáků, které on sám nesdílí.

2 Metody vyučování - stručný chronologický přehled použitých metod (technik, aktivit) - nejvýše 3 řádky na metodu 1. Oznámení tématu a cílů vyučování včetně témat a cílů OSV. 2. Zcitlivění na téma zajímavé otázky a provokující informace o lidských právech - přednese učitel. 3. Stručný úvodní výklad učitele vztahující se výhradně k otázkám použitým ve Zcitlivění (např. co je to participační právo dětí, kdy bylo zformulováno...). 4. Multisocio nediskusní verze. Učitel postupně klade eticky náročné otázky. Žáci se musí rozhodovat, zda postojem svého těla odpoví ano nebo ne. 5. Reflexe k OSV cíli Domácí úkol širší verze znalostního testu. 7. Opakování z minulé hodiny kontrola domácího úkolu 8. Naočkování: (první část reflexe k OSV cíli 2): Jak konkrétně se v chování lidí projevuje dovednost respektovat odlišné názory? 9. Multisocio 2 diskusní verze ke dvěma až třem otázkám, které v nediskusní verzi této hry (Multisocio 1) vyvolaly nejrozpornější odpovědi. 10. Reflexe k OSV cíli 2 druhá část. 11. Evaluační dotazník k OSV cílům. Přílohy v elektronické podobě Všeobecná deklarace lidských práv kompletní text Úmluva o právech dítěte kompletní text Základní reflektující otázky vztahující se k OSV cílům, které bych rád/a položil/a. - číslováno podle hlavních cílů OSV popsaných výše 1. Jaké to pro vás bylo - otevřeně sdělovat své rozdílné názory v této skupině? Co vám vyhovovalo? Co ne? 2. (Před hrou Multisocio 2): Jak se konkrétně může projevovat dovednost respektovat názory spolužáků ve skupině? Popište konkrétní chování, ze kterého byste sami cítili, že někdo respektujeme vaše názory. (Po hře Multisocio 2) Jak se vám dařilo respektovat se navzájem během diskuse? Co jste viděli u svých spolužáků? Co konkrétně jste dělali vy sami? Jaké chování byste chtěli, aby se stalo pravidlem ve vaší třídě? Jak budu zjišťovat (měřit) dosahování OSV cíle (metody evaluace). A/ Písemný přepis z tabule odpovědi žáků na otázku: Jak se konkrétně projevuje dovednost respektovat názory druhých lidí ve skupině? Popište konkrétní chování.

3 B/ Závěrečné evaluační dotazníky odpovědi žáků na otázky Jak se vám dařilo respektovat se navzájem během diskuse? Co jste viděli u svých spolužáků? Co konkrétně jste dělali vy sami? C/ Učitelovy záznamy výroků žáků (které se týkají OSV cílů). D/ Písemná reflexe učitele vzhledem k plánovaným cílům OSV (případně vzhledem k dalším cílům OSV, které přinesla skupina žáků.) Autor lekce, škola Vladimír Srb, Projekt Odyssea Podrobná příprava na vyučování Pomůcky: Zadání znalostního testu (domácí úkol) pro všechny žáky Evaluační dotazník k OSV cílům pro všechny žáky Doporučená literatura a další informační zdroje: Společný svět. Příručka globálního rozvojového vzdělávání. Vydal Člověk v tísni, Praha 2004, (str. 182 až 189) (Člověk v tísni metodické materiály pro výuku interkulturního vzdělávání) (Společnost pro práva dítěte) Průběh vyučování a časový odhad jednotlivých aktivit: První vyučovací hodina Zahájení, oznámení tématu a cílů vyučování včetně cílů OSV (5 minut) Dnes se budeme zabývat tématem, kterému mnoho lidí zasvětilo celý svůj život. Tématem, o kterém se stále vedou velké spory a o které se musí i v současné době často bojovat. Učitel napíše na tabuli téma: Základní lidská práva Během vyučování si budeme moci procvičit jednu důležitou dovednost, bez které základní lidská práva vůbec nemohou fungovat: Učitel napíše na tabuli téma: Dovednost respektovat názory druhých lidí

4 Rád bych vás hned na začátku požádal, abyste si všímali, jak se nám dnes bude dařit vyjadřovat vlastní názory a respektovat odlišné názory ostatních. Já sám / sama si budu občas dělat poznámky o tom, jak si s tím poradíme. Během vyučování si několikrát uděláme čas, abychom se společně zamysleli nad tím, jak se nám to daří nebo jak se v tom můžeme zlepšit. Zcitlivění (5 minut) Učitel začne klást třídě otázky a vyzve žáky, aby odhadovali správné odpovědi. Učitel odpověď po chvíli vždy oznámí. Učitel některé informace zapisuje na tabuli zapisuje pouze ty informace, které hodlá zařadit do znalostního testu (test bude nejdříve zadán jako domácí úkol a později též jako součást souhrnného čtvtletního opakovacího testu žáci jsou o tom předem informováni). Otázky: 1. Mají podle vás lidé na území České republiky právo na bezplatnou základní školní docházku? Od kdy? (odpověď: uzákoněno Marií Terezií 1774) 2. Mají české ženy právo volit? Od jakého roku? (1919) A ženy ve Švýcarsku? (1971!). 3. Od kdy mají lidé v České republice právo svobodně cestovat do zahraničí (znovu až od 1990). 4. Od kdy mají lidé v České republice právo uzavírat registrované partnerství (nemají zákon se v současné době projednává (březen 2006). 5. Kdy bylo oficiálně uzákoněno, že všechny děti na světě mají právo svobodně vyjadřovat své názory a spolurozhodovat o věcech, které ovlivňují jejich život (1989 Úmluva o právech dítěte) jedná se tzv. participační právo participovat = účastnit se, podílet se, spolurozhodovat. Stručný úvodní výklad učitele (5 minut) Participační právo dětí = právo dětí svobodně vyjádřit své názory a spolurozhodovat v záležitostech, které se jich týkají (například možnost vyjadřovat se ke školnímu řádu, možnost rozhodnout, se kterým rodičem budu žít po rozvodu apod.). Participovat = účastnit se, mít na něčem podíl (z latinského slova participare). Toto právo bylo přijato Valným shromážděním OSN v listopadu Multisocio nediskusní verze (20 minut) Pojďme si nyní vyzkoušet participační právo právo svobodně vyjadřovat své názory a spolurozhodovat o věcech, které se nás týkají. Každý z vás se bude moci v následující aktivitě vyjádřit k několika otázkám, které se týkají lidských práv, ale na které mohou mít lidé odlišné názory. Budu postupně číst otázky, které občas řeší poslanci, když rozhodují o přijetí nebo nepřijetí zákonů. Představte si, že jste v roli poslanců, ale že můžete hlasovat pouze ano nebo ne. A to i přesto, že váš názor nebude jednoznačný jedná se o takzvanou metodu nucené volby. Odpověď ano můžete dát najevo tím, že se postavíte. Odpověď ne tím, že zůstanete sedět.

5 Pokud by pro vás přece jen bylo nesnesitelné rozhodnout se, položte obě ruce na stůl znamenalo by to, že se na danou otázku vzdáváte hry a můžete se zapojit na další otázku. Po každé otázce mohou tři z vás stručně vysvětlit, proč se rozhodli pro danou odpověď ano / ne. Zájemci se po každé otázce mohou přihlásit. Na své vysvětlení budou mít nejvýše 30 vteřin pokud je přetáhnete, mohu vás přerušit zvednutím své ruky. Účelem této verze hry není diskutovat ale argumentovat a respektovat argumenty druhých lidí. Otázky (učitel vybírá pouze některé aby se vešel do časového limitu a měl nejméně 10 minut na reflexi): 1. Měla by podle vás Česká republika financovat cizincům - žadatelům o azyl - základní lékařskou péči? 2. Měla by podle vás Česká republika (stejně jako Francie) přijmout zákon, který by žákům zakazoval nosit do školy výraznější symboly svého náboženství (např. šátek na hlavě u muslimských dívek nebo větší křížek na krku u křesťanů apod.)? 3. Myslíte si, že tělesný trest může mít na dítě i dobrý výchovný vliv? 4. Má mít podle vás policie právo výjimečně používat některé formy mučení, aby získala informace důležité pro vysvobození nevinných zajatců nebo rukojmí? 5. Měl by podle vás být průměrný plat žen stejně vysoký jako průměrný plat mužů? 6. Měl by se za mimořádně kruté zločiny udělovat trest smrti? 7. Měli by podle vás homosexuální páry mít právo na adopci dětí? 8. Patří podle vás uveřejňování karikatur politických nebo náboženských vůdců v tisku ke svobodě projevu a slova? 9. Měly by podle vás děti mít právo ovlivňovat zákony, které se jich týkají například určování hranice trestní odpovědnosti? Reflexe k OSV cíli 1 (10 minut) A/ přípravné otázky Jaké to pro vás bylo hrát tuto hru (pocity, dojmy)? U které otázky pro vás bylo nejtěžší se rozhodnout? B/ vlastní reflexe Jaké to pro vás bylo - otevřeně sdělovat své rozdílné názory v této skupině? Co vám vyhovovalo? Co ne? Domácí úkol širší verze znalostního testu 1. Jak se jmenuje právní dokument, kde jsou uvedena základní práva všech dětí uzákoněná v Organizaci spojených národů: 2. Kdy byl tento dokument odsouhlasen v OSN (rok): 3. Co znamená slovo participovat jak bys to řekl česky jedním nebo dvěma slovy: 4. Jak rozumíš pojmu participační právo dětí : 5. Od kdy smějí volit ženy na území České republiky: 6. Od kdy smějí volit ženy ve Švýcarsku:

6 7. Během hry Multisocio byly položeny otázky, které se týkaly základních lidských práv. Vyjmenuj alespoň 5 základních lidských práv: Druhá vyučovací hodina Zahájení - kontrola domácího úkolu (5 minut) Učitel se žáky stručně projde otázky a správné odpovědi domácího úkolu a znovu upozorní na to, že tyto otázky budou zařazeny do znalostního čtvrtletního testu (může sdělit i termín). Naočkování OSV: (první část reflexe k OSV cíli 2) (10 minut) I v dnešní hodině si budeme procvičovat, jak dovedeme respektovat odlišné názory druhých lidí (spolužáků). Než se pustíme do diskuse, ve které budeme sdílet své názory, chtěl bych vás poprosit o jednu důležitou věc. Pojďme se nyní chvíli zamyslet nad tím, jak to udělat, aby tu každý z nás cítil, že může projevit vlastní názor. A že názor každého bude respektován. Otázka tedy zní: Jak konkrétně se v chování lidí projevuje dovednost respektovat odlišné názory? Učitel zapíše otázku na tabuli a vyzve žáky, aby sdělovali své nápady. Vede žáky k tomu, aby popisovali konkrétní chování, které si mohou představit a nikoli pouze obecná přání (Když například slyší: Měli bychom si naslouchat tak se s tím nespokojí a vede ke konkrétnějšímu popisu chování: Např. otázkou: Jak konkrétně poznám, že mi někdo naslouchá? a zapisuje až odpovědi typu: Tím, že mluví jenom jeden člověk v jednu chvíli, Tím, že se díváme na toho, kdo mluví. Tím, že klademe otázky tomu, kdo mluví. Tím, že druhému řekneme, že jeho názor respektujeme, i přes to, že sami máme jiný názor. Apod. Multisocio 2 diskusní varianta (15 minut) Vzpomenete si, na které otázky hry Multisocio jste měli v minulé hodině nejodlišnější názory? Pojďme si nyní vybrat jednu až dvě otázky, které dnes budeme moci podrobněji prodiskutovat s ostatními a lépe si vysvětlit své názory. Učitel připomene otázky z minulé hodiny. Žáci si ve spolupráci s učitelem vyberou 1 až 2 otázky k diskusi. Učitel moderuje diskusi k 1 až 2 vybraným otázkám. Zajišťuje, aby dostal slovo každý, kdo se přihlásí (nikoli pouze 3 žáci jako v první verzi). Žáci opět mohou vyjadřovat své názory

7 nejdéle 30 vteřin. Nyní ale mohou také klást otázky svým spolužákům. Učitel si píše konkrétní projevy chování žáků (nejlépe přesné výroky žáků), které přispívají k otevřené diskusi (nebo které na ni mají rušivý vliv). Získané zápisky může učitel použít v reflexi. Reflexe k OSV cíli 2 druhá část (15 minut) A/ Přípravné otázky Jak jste spokojeni s průběhem diskuse? B/ Vlastní reflexe Jak se vám dařilo respektovat se navzájem během diskuse? Co jste viděli u svých spolužáků? Co konkrétně jste dělali vy sami? Jaké chování (projevy respektu) byste chtěli, aby se stalo pravidlem ve vaší třídě nastartování otázky a zápis nápadů na tabuli? Evaluační dotazník k OSV cílům domácí úkol Po slovní reflexi (před závěrem hodiny) Závěrečný úkol k tématu Dovednost respektovat názory druhých lidí Odpovězte si, prosím, ještě jednou v klidu na následující zadání. Vaše odpovědi si s sebou přineste na příští hodinu budeme o nich hovořit a společně vybereme ty návrhy, se kterými bude souhlasit většina třídy. Vybrané návrhy připíšeme do pravidel vaší třídy. Zadání: Vyber 1 až 2 nejdůležitější pravidla chování, která podle tebe nejvíce přispívají k respektování odlišných názorů, a která bys chtěl / a, aby fungovala u vás ve třídě jako pravidlo pro všechny. Můžeš vybrat i některá z pravidel, která jsme společně zapsali na tabuli. Pravidla, která jsi vybral/a:

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Obrázky z pohádek Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 2. ročník

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Skládání slov, čtení s porozuměním Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny výuka je rozdělena

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naturalismus ve světové literatuře 2.poloviny 19.století Časový rozsah lekce 3 navazující vyučovací

Více

2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) 6. ročník. Zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně z ní vybírá

2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) 6. ročník. Zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně z ní vybírá Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Praha Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) Věková skupina (ročník) 6. ročník

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Pomoc druhým Časový rozsah lekce Dvě ihned navazující hodiny Věková skupina (ročník) 1.třída

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Rozmanitost přírody stromy listnaté a jehličnaté 2 vyučovací hodiny Věková

Více

Projekt Odyssea, Gotická kultura - úvod

Projekt Odyssea,  Gotická kultura - úvod Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Poslední Přemyslovci, Lucemburkové opakování Gotická kultura - úvod Časový rozsah lekce 2 vyučovací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Dopis Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny v jednom bloku Věková skupina (ročník) 7. ročník

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy oblast Člověk a příroda Název lekce (téma) Písemná práce z matematiky Časový rozsah lekce 35 minut Věková skupina

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Společné kreslení Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 6. - 9. ročník

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Travelling s použitím

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Živočichové živočišné třídy Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník)

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Čeleď Růžovité Časový rozsah lekce 2 x 45min Věková skupina (ročník) Sekunda osmiletého studia

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Domácí zvířata - ptáci Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) 2 vyučovací hodiny proložená

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Lidské vlastnosti Časový rozsah lekce 90 min Věková skupina (ročník) 4. ročník ZŠ Vzdělávací

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Jak najít kamaráda Časový rozsah lekce 2x 45 min. Věková skupina (ročník) 5. (lekce vhodná

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Názvosloví halogenidů, oxidů a sulfidů Časový rozsah lekce 90 minut/2 vyučovací hodiny Věková

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Komunikační výchova práce s odbornými texty Český jazyk

Více

- hledání forem pro prezentaci

- hledání forem pro prezentaci Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Setkání s krajinou Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 6. a 7. ročník

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Evropa Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 7. ročník

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Tělesová síť kvádru a krychle 2 vyučovací hodiny

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Člověk a právo (Příběh internetových nadšenců) 2 vyučovací hodiny Věková

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Personal Information Likes and Dislikes Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (2 x 45 minut)

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Význam slov, tvoření slov Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) Vzdělávací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Normalizace Časový rozsah lekce dvě vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) kvarta ( 9.ročník)

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Lidská setkání Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (následující po sobě v bloku) Věková

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové ( = téma OSV č. 22) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Očekávaný výstup vzdělávacího

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Kdo jsem a kým bych chtěl být Člověk a jeho svět Ročník 3. Časový rozsah Tematický

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Průšvihy (českých dějin) odsun Němců po 2.sv. válce Časový rozsah lekce 2 po sobě jdoucí vyučovací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Určování tlaku v praktických životních situacích Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (nemusí

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Práce s textem Český jazyk a literatura 1. ročník 2 hodiny Hlavní

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Kostra lidského těla Přírodopis 8. ročník 2 vyučovací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Očekávaný výstup vzdělávacího

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové ( = téma OSV č. 43 ) Kriticky přistupujeme k mediálním informacím, rozpoznáváme propagandu.

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz. 2 navazující vyučovací hodiny

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz. 2 navazující vyučovací hodiny Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Domov, vztahy v rodině Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková skupina (ročník)

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané na očekávaný výstup

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Jehličnany Přírodopis Ročník 7. Časový rozsah 2 hodiny Hlavní oborové cíle

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název (téma) Učíme druhé slovesným způsobům Stručná anotace V této hodině se žáci metodou skládankového učení naučí

Více

Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS. Problémy Afriky. Problémy Afriky. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS. Problémy Afriky. Problémy Afriky. Název učební jednotky (téma) Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS Název učební jednotky (téma) Problémy Afriky Stručná anotace učební jednotky Žáci ve dvojicích formou brainstormingu určují, co pro ně znamená

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Baroko 2 3 vyučovací hodiny 6. 9. třída Vzdělávací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Ilustrace k lidovým písním Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 3.

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Práce s literárním textem, s příběhem s otevřeným koncem

Více

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce)

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Název učební jednotky (téma) Listina základních práv a svobod I Stručná anotace učební jednotky Časový rozsah učební jednotky Žáci se seznámí s charakteristikou

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Vlak s parní lokomotivou /Pacific 231/ Časový rozsah lekce 3 h Věková skupina (ročník) 3. ročník

Více

Zpráva o zájemci o pěstounství. Část E Hodnocení způsobilosti

Zpráva o zájemci o pěstounství. Část E Hodnocení způsobilosti Zpráva o zájemci o pěstounství Tento materiál vznikl v Amalthea o. s. z podkladů organizace British Association for Adoption & Fostering (2008) v rámci spolupráce s Pardubickým krajem, Nadací LUMOS, Centrem

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Lidské vlastnosti Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Ročník 2. Časový rozsah 2 vyučovací

Více

5 žáků s SPU, 2 žáci LMD (poruchy chování) žádný žák s výrazným talentem

5 žáků s SPU, 2 žáci LMD (poruchy chování) žádný žák s výrazným talentem Název lekce (projektu) Práva a povinnosti Škola ZŠ Plaňany Vyučující - autor lekce Mgr. Martina Kvasilová Věková skupina 12 13 let Počet dětí 24 Počet dívek 11 Počet chlapců 13 Charakteristika dětí (děti

Více

Přiměřené sebeprosazování Metodický list

Přiměřené sebeprosazování Metodický list Přiměřené sebeprosazování Metodický list skupinová práce - scénky, pochvala a kritika práce s interaktivní tabulí a do sešitů - vhodné věty chvály a kritiky diskuse - umění říct ne, Obecné informace k

Více

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení Název: Výukové materiály Téma: Ochrana přírody, využití lesa Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk žáků: 1. 5. třída Doba trvání:

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Znáte Afriku? (úvod do učiva o černém kontinentu) Časový rozsah lekce 2-3 hodiny Věková skupina

Více

Společenskovědní seminář

Společenskovědní seminář Společenskovědní seminář Charakteristika vyučovacího předmětu Společenskovědní seminář je povinně volitelný předmět, určený žákům 9. ročníku. Učivo volně navazuje a prohlubuje učivo předmětu Občanská výchova,

Více

Já, moji kamarádi a naše třída.

Já, moji kamarádi a naše třída. Téma Já, moji kamarádi a naše třída. Třída/y IV. A Počet žáků 19 Časový rozsah 1 h 1. Žák rozvíjí schopnosti poznání, sebepoznání, seberegulace,. Cíle aktivity 2. Žák poznává své kamarády, prostředí, v

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24 Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24 Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Anglický jazyk rozšířená výuka 1. stupeň Výuka je zaměřena převážně

Více

Předmět: Konverzace v anglickém jazyce

Předmět: Konverzace v anglickém jazyce 5.10 Volitelné předměty Předmět: Konverzace v anglickém jazyce Charakteristika předmětu Konverzace v anglickém jazyce 1. stupeň Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, obor Cizí jazyk se realizuje

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce.

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce. 1. 1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 1. 1. 5 Další cizí jazyk Časová dotace 7. ročník 2 hodiny 8. ročník 2 hodiny 9. ročník 2 hodiny Celková dotace na 2. stupni je 6 hodin. Charakteristika: Předmět je zaměřen

Více

Počet chlapců let

Počet chlapců let Název lekce (projektu) Škola počet dětí Vyučující - autor lekce Stavění věže Základní škola Žákovská, Žákovská 1/ 1006, Havířov 736 01 Daniela Navrátilová Věková skupina Počet dětí Počet dívek Počet chlapců

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Výchova k občanství (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA:

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Skládání přísloví a práce s textem Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Skládání přísloví a práce s textem Stručná anotace

Více

A B C D E F. Člověk v rytmu času - cyklus přírody ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI. Rodina, typy rodiny, příbuzenské vztahy rovné postavení mužů a žen

A B C D E F. Člověk v rytmu času - cyklus přírody ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI. Rodina, typy rodiny, příbuzenské vztahy rovné postavení mužů a žen A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 6. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy Učivo Průřezová témata mezipředmětové vztahy Evaluace

Více

Gramatika. Přítomný čas prostý a průběhový. Minulý čas prostý pravidelných i nepravidelných sloves. Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména

Gramatika. Přítomný čas prostý a průběhový. Minulý čas prostý pravidelných i nepravidelných sloves. Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Cizí jazyk 3 Vzdělávací předmět Anglický jazyk 4 Ročník: 7. 5 Klíčové kompetence Průřezová témata Výstupy Učivo (Dílčí kompetence)

Více

Cesta do školy. opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg. Světová škola (učební lekce) Základní škola Zámecká, Litomyšl. hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc

Cesta do školy. opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg. Světová škola (učební lekce) Základní škola Zámecká, Litomyšl. hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Cesta do školy opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

Více

Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV. Lišejníky. Lišejníky. Název učební jednotky (téma) Stručná anotace učební jednotky

Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV. Lišejníky. Lišejníky. Název učební jednotky (téma) Stručná anotace učební jednotky Lišejníky Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV Název učební jednotky (téma) Lišejníky Stručná anotace učební jednotky V této hodině se žáci seznámí s lišejníky, s jejich stavbou a jejich

Více

Témata závěrečných písemných prací

Témata závěrečných písemných prací Závěrečné práce vede: PhDr. Mgr. Marie Hanušová 1. Možnosti zvyšování motivace k učení u žáků středních škol a učilišť 2. Hodnotová orientace středoškolské mládeže a úloha učitele při jejím ovlivňování

Více

7.23 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa

7.23 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa 7.23 Pojetí vyučovacího předmětu Etika a etiketa Obecné cíle výuky Etiky a etikety Předmět a výuka je koncipována tak, aby vedla žáky k pochopení zákonitostí slušných mezilidských vztahů v různých společnostech,

Více

ZV a GV: jazyk a jazyková komunikace, člověk a společnost, člověk a příroda

ZV a GV: jazyk a jazyková komunikace, člověk a společnost, člověk a příroda Tabulka přípravy učební (lekce) Název učební (téma) Stručná anotace učební LEILINO ROZHODNUTÍ Život dětí ve válečných oblastech. Aktivita je založena na porovnání prostředí žáka s prostředím hlavního hrdiny.

Více

RVP v širších souvislostech

RVP v širších souvislostech RVP v širších souvislostech Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání základní koncepční materiál, na kterém byla nalezena společenská shoda popisuje vztah kurikulárních dokumentů mezi sebou, jejich

Více

Dotazník Zpětná vazba absolventů

Dotazník Zpětná vazba absolventů Dotazník Zpětná vazba absolventů Milí absolventi, obracíme se na Vás s žádostí o vyplnění online dotazníku, který zjišťuje, jak s odstupem jednoho roku hodnotíte studium na střední škole. Šetření je anonymní

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané na očekávaný výstup

Více

Základy společenských věd - Výchova k občanství

Základy společenských věd - Výchova k občanství Příprava na vyučování předmětu Výchova k občanství Název učební (téma) Bargoti a Loteři Stručná anotace učební Žáci se učí dívat se na skupiny lidí z různých pohledů a hledisek a neposuzovat je jednostranně.

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu Název

Více

Charakteristika předmětu TĚLESNÁ VÝCHOVA

Charakteristika předmětu TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika předmětu TĚLESNÁ VÝCHOVA Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět TĚLESNÁ VÝCHOVA je součástí vědního oboru kinantropologie a zabývá se pohybovým učením, vyučováním a výchovou.

Více

NĚMECKÁ ŠKOLA V PRAZE

NĚMECKÁ ŠKOLA V PRAZE NĚMECKÁ ŠKOLA V PRAZE ŘÁD RODIČOVSKÉ RADY Německá škola v Praze s.r.o., Schwarzenberská 1/700, CZ 158 00 Praha 5 Tel.: 00420-235 311 725 Fax: 00420-235 311 703 E-mail: dsprag@dsp-praha.cz Stav: 29.09.2010

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Vyhledávání a předávání informací z internetu vytvoření hypertextového odkazu v textovém editoru

Více

Do kterého ročníku Váš syn / dcera chodí? Zaškrtněte: 1. 2. 3. 4.

Do kterého ročníku Váš syn / dcera chodí? Zaškrtněte: 1. 2. 3. 4. Dotazník pro rodiče (r. 2015) Vážení rodiče, máme velký zájem o to, aby byl Váš syn /Vaše dcera ve škole spokojený/á a naše výuka byla co nejkvalitnější. Proto se mimo jiné snažíme získávat co možná nejvíce

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Town description Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (2 x 45 minut) Věková skupina (ročník)

Více

ŠVP Školní očekávané výstupy. - rozumí jednoduchým sdělením učitele k danému tématu - reaguje na pokyny učitele

ŠVP Školní očekávané výstupy. - rozumí jednoduchým sdělením učitele k danému tématu - reaguje na pokyny učitele Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo POSLECH S POROZUMĚNÍM DCJ-9-1-01 DCJ-9-1-02 DCJ-9-1-03 DCJ-9-2-01 rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou pronášeny pomalu

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Výchova k občanství 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy Učivo Průřezová témata mezipředmětové vztahy Evaluace

Více

Gramatika. Minulý čas prostý. Minulý čas průběhový. Předpřítomný čas. Podmínkové věty typ I. Modální slovesa. Vyjadřování budoucnosti

Gramatika. Minulý čas prostý. Minulý čas průběhový. Předpřítomný čas. Podmínkové věty typ I. Modální slovesa. Vyjadřování budoucnosti A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Cizí jazyk 3 Vzdělávací předmět Anglický jazyk 4 Ročník: 8. 5 Klíčové kompetence Průřezová témata Výstupy Učivo (Dílčí kompetence)

Více

Metodické listy. Metodická pomůcka pro učitele kurzu 5IE328 Marketing pro neziskové organizace. doc. ing. Antonie Doležalová, Ph.D

Metodické listy. Metodická pomůcka pro učitele kurzu 5IE328 Marketing pro neziskové organizace. doc. ing. Antonie Doležalová, Ph.D Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metodické listy Metodická pomůcka pro učitele kurzu 5IE328 Marketing pro neziskové organizace doc. ing. Antonie Doležalová, Ph.D Materiál

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Mikuláš práce s básničkou

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Mikuláš práce s básničkou Mikuláš práce s básničkou Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Mikuláš práce s básničkou Stručná anotace učební jednotky Žáci

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Příbuzenské vztahy v rodině Stručná anotace učební jednotky Žáci zjišťují informace od spolužáků a zapisují

Více

Pravidla pro hodnocení žáků

Pravidla pro hodnocení žáků Pravidla pro hodnocení žáků Hodnocení výsledků vzdělávání žáků se řídí příslušnými paragrafy školského zákona. Podrobnosti o hodnocení výsledků žáků a jeho náležitostech stanoví ministerstvo prováděcím

Více

Implementace OSV do práce školy nabídka postupu (s jeho realizací může ve škole pomoci vedoucí metodik OSV) Mgr. Michal Dubec o. s.

Implementace OSV do práce školy nabídka postupu (s jeho realizací může ve škole pomoci vedoucí metodik OSV) Mgr. Michal Dubec o. s. Implementace OSV do práce školy nabídka postupu (s jeho realizací může ve škole pomoci vedoucí metodik OSV) Mgr. Michal Dubec o. s. Projekt Odyssea Východiska pro smysluplnou práci s OSV ve škole Smysluplné

Více

Klíčové kompetence a kurikulární dokumenty v ČR. Design vzdělávacího procesu

Klíčové kompetence a kurikulární dokumenty v ČR. Design vzdělávacího procesu Klíčové kompetence a kurikulární dokumenty v ČR Design vzdělávacího procesu 29. 3. 2016 Klíčové kompetence pro 21. století Původ Funkce Přehled Analýza a interpretace Provazba s cíli vzdělávání Klíčové

Více

KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1

KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1 KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1 Práva dítěte. Evropská unie podporuje práva dítěte v souladu s článkem 3 Smlouvy o Evropské unii. Tato práva jsou součástí základních

Více

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga

Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33. Asistent pedagoga Základní škola a Mateřská škola Olomouc, Dvorského 33 Asistent pedagoga Základní úkoly, fungování ve třídě a spolupráce s učiteli, zákonnými zástupci a pracovníky školního poradenského pracoviště V Olomouci

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) V lese Časový rozsah lekce 1 vyučovací hodina Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle

Více

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2011/12 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2011/12 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Škola: Obec: Název: EFHO ZŠ, Komenského 163/2 69301 Hustopeče MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2011/12 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Tento list se stručným souhrnem výsledků z šetření Mapa školy 2011/12 je určen rodičům

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Nakupování slovní zásoba na různé zboží Cizí jazyk Ročník 6. Časový rozsah

Více

Netradiční měření délky

Netradiční měření délky Netradiční měření délky Očekávané výstupy dle RVP ZV: změří vhodně zvolenými měřidly některé důležité fyzikální veličiny charakterizující látky a tělesa Předmět: Fyzika Učivo: měření fyzikální veličiny

Více

ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov. Rozvoj verbálních komunikačních dovedností.

ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov. Rozvoj verbálních komunikačních dovedností. Název lekce (projektu) Hra o rolích Škola ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov Vyučující - autor lekce Valentina Komosná Věková skupina 13 14 let Počet dětí 28 Počet dívek 14 Počet chlapců 14 Charakteristika

Více

Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblasti OSV. Bříza a oheň II Přátelství

Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblasti OSV. Bříza a oheň II Přátelství Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblasti OSV Název učební (téma) Bříza a oheň II Přátelství Stručná anotace učební V této hodině ţáci navazují na předchozí učební jednotku Bříza a oheň.

Více

FILOZOFIE. Oddíl E učební osnovy VIII.10.B

FILOZOFIE. Oddíl E učební osnovy VIII.10.B FILOZOFIE Oddíl E učební osnovy VIII.10.B Charakteristika předmětu: FILOZOFIE ve vyšším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Předmět filozofie vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a společnost (vzdělávací

Více

Názory na homosexualitu

Názory na homosexualitu Cíle studenti umějí formulovat vlastní názory na homosexualitu uvědomují si postavení homosexuálů ve společnosti dokážou zaujmout racionální stanoviska k právnímu postavení homosexuálů znají základní fakta

Více

1. Termín a místo zápisu

1. Termín a místo zápisu Zápis do 1. tříd ZŠ a zákonné normy (2017) Obsah: 1. Termín a místo zápisu 2. Organizace zápisu 3. Věk dítěte 4. Práva a povinnosti rodičů 5. Kritéria pro přijímání žáků 6. Spádové obvody škol 7. Odklad

Více

Očekávané výstupy ZV RVP Školní výstupy Konkretizované učivo Průřezová témata, přesahy a vazby. rodina o místo návratů o problémy rodinného života

Očekávané výstupy ZV RVP Školní výstupy Konkretizované učivo Průřezová témata, přesahy a vazby. rodina o místo návratů o problémy rodinného života Ročník: Prima RODINNÝ ŽIVOT nahrazuje agresivní a pasivní chování chováním asertivním, neagresivním způsobem s porozuměním pro potřeby druhých a přiměřeně situaci identifikuje se s pozitivními prosociálními

Více

METODICKÝ LIST LEKCE

METODICKÝ LIST LEKCE METODICKÝ LIST LEKCE Oblast IV Analýza Název lekce Cíle lekce (znalosti, dovednosti, postoje) Cílová skupina (věk, charakteristiky) Časová dotace Osnova (průběh) lekce Bezpečí na síti Seznámení s nebezpečím

Více