1 Pedmt úpravy. 2 Základní pojmy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1 Pedmt úpravy. 2 Základní pojmy"

Transkript

1 6 VYHLÁŠKA ze dne 16. prosince 2002, kterou se stanoví hygienické limity chemických, fyzikálních a biologických ukazatel pro vnitní prostedí pobytových místností nkterých staveb Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 108 odst. 1 zákona. 258/2000 Sb., o ochran veejného zdraví a o zmn nkterých souvisejících zákon, (dále jen "zákon") k provedení 13 odst. 1 zákona: 1 Pedmt úpravy Touto vyhláškou se stanoví hygienické limity chemických, fyzikálních a biologických ukazatel pro vnitní prostedí pobytových místností 1) staveb zaízení pro výchovu a vzdlávání, 2) vysokých škol, škol v pírod, staveb pro zotavovací akce, staveb zdravotnických zaízení léebn preventivní pée, ústav sociální pée, ubytovacích zaízení, 3) staveb pro obchod 4) a staveb pro shromažování vtšího potu osob. 5) Pro úely této vyhlášky se rozumí: 2 Základní pojmy a) biologickými ukazateli ovlivujícími lidské zdraví ve vnitním prostedí staveb - mikroorganismy a alergeny rozto, b) alergenem rozto - trávicí enzymy rozto z eledi Pyroglyphidae, obsažené v jejich zažívacím traktu a vyluované spolen s exkrementy do prostedí, c) guaninem - látka obsažená v exkrementech rozto, jejíž pítomnost v prostedí detekuje výskyt rozto, d) mikroklimatickými podmínkami - podmínky teplotní, vlhkostní a proudní vzduchu ve vnitním prostedí staveb, e) mikroorganismy - jen bakterie a plísn (mikroskopické vláknité houby) vyrostlé za podmínek zkoušení stanovených eskými technickými normami, f) teplotními podmínkami - teplota vzduchu t?i ( C) a výsledná teplota kulového teplomru t?g ( C), g) vnitní prmrnou teplotou - aritmetický prmr hodnot teploty, zjišované rovnomrn po dobu pobytu, h) klimatizací - vtrání zajišující úpravu istoty, teploty a vlhkosti vzduchu pivádného do místnosti, i) standardními podmínkami - teplota vzduchu 20 C a tlak vzduchu 101,32 kpa, j) potenciální expozicí - délka pedpokládaného pobytu osob daná úelem využití prostoru, k) variabilitou koncentrací zjišované látky - zmny koncentrace v závislosti na ase a prostoru. 3 Mikroklimatické podmínky (1) Provoz v pobytových místnostech se zajišuje tak, aby byly dodrženy pípustné mikroklimatické podmínky uvedené v píloze. 1, s výjimkou mimoádn chladných nebo mimoádn teplých dn. Za mimoádn chladný den se považuje den, kdy nejnižší teplota venkovního vzduchu dosáhla hodnoty nižší než - 15 C. Za mimoádn teplý den se považuje den, kdy nejvyšší teplota venkovního vzduchu dosáhla hodnoty vyšší než 30 C. (2) V pípad mimoádn chladných dn pi poklesu vnitní prmrné teploty pod 16 C se provoz pobytových místností zastaví, pokud není možno vnitní teplotu zvýšit odpovídajícím vytápním na výslednou teplotu dle pílohy. 1. (3) Pi použití sálavého vytápní nesmí intenzita osálání v míst hlavy lovka pekroit 200 W.m -2. (4) Pobytové místnosti musí mít zajištno pímé nebo nucené vtrání.

2 (5) Množství vymovaného vzduchu ve vtraném prostoru se stanovuje s ohledem na množství osob a vykonávanou innost tak, aby byly dodrženy mikroklimatické podmínky a hygienické limity chemických látek a prachu. (6) Nucené vtrání se použije tam, kde pímé vtrání je nedostaující k odvodu vznikajících škodlivin a tepeln-vlhkostní zátže prostoru. (7) Vývody odvádného vzduchu do venkovního prostedí se umísují tak, aby nedocházelo ke zptnému nasávání zneištného vzduchu do okolních vnitních prostor. (8) Klimatizace nesmí být zdrojem žádné kontaminace. 4 Chemické faktory a prach (1) Limitní koncentrace chemických faktor a prachu ve vnitním prostedí staveb jsou stanoveny jako jednohodinové a jsou uvedeny v píloze. 2. (2) Požadavky na kvalitu vnitního prostedí staveb se pokládají za splnné, nepekroí-li stední hodnota hodinové koncentrace zjišované látky v meném intervalu za standardních podmínek limitní koncentrace uvedené v píloze. 2. Meným intervalem se postihuje potenciální expozice a variabilita koncentrací zjišované látky. 5 Limity výskytu mikroorganism (1) Nepípustný je viditelný nárst plísní na zdech a povrchu pobytových místností. Ve sporných pípadech se za prokázaný rst plísní na povrchu považuje nález potvrzený odbrem a kultivací na živné pd provedeným v souladu s "SN ISO 7954 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení celkového potu plísní a kvasinek. Technika poítání kolonií vykultivováných pi 25 C." (2) Požadavky na kvalitu vnitního prostedí staveb s výjimkou prostor vyžadujících zvýšené nároky na jeho istotu se pokládají za splnné, nepekroí-li koncentrace bakterií 500 kolonie tvoících jednotek na 1 m 3 vzduchu (dále jen "KTJ.m -3 vzduchu") a koncentrace plísní vyšší než 500 KTJ.m -3 vzduchu pi stanovení koncentrace mikroorganism aktivním nasáváním vzduchu aeroskopem standardním operaním postupem podle pílohy. 3 a kultivací na živné pd provedené v souladu s "SN ISO 4833 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení celkového potu mikroorganism. Technika poítání kolonií vykultivovaných pi 30 C." a "SN ISO 7954 Mikrobiologie. Všeobecné pokyny pro stanovení celkového potu plísní a kvasinek. Technika poítání kolonií vykultivovaných pi 25 C." 6 Limity výskytu rozto Horní limitní hodnotou pro jeden gram prachu vysátého z lžek, alounného nábytku a koberc ve vnitním prostedí staveb jsou 2 mg alergen rozto nebo 0,6 mg guaninu. 7 Úinnost Tato vyhláška nabývá úinnosti dnem 1. ervence 2003 s tou výjimkou, že pro stavby zízené pede dnem 1. ervence 2003 nabudou ustanovení 1 až 4 úinnosti 1. ledna Ministryn: MUDr. Souková v. r.

3 Píl.1 Mikroklimatické podmínky Tabulka. 1: Požadavky na výslednou teplotu kulového teplomru Výsledná teplota Typ pobytové místnosti1) tg (st. C) období roku teplé chladné Ubytovací zaízení 24,0+/-2,0 22,0+/-2,0 Zasedací místnost staveb pro shromažování vtšího 24,5+/-1,5 22,0+/-2,0 potu osob Haly kulturních 24,5+/-1,5 22,0+/-2,0 a sportovních zaízení Uebny2) 24,5+/-1,5 22,0+/-2,0 Ústavy sociální pée 24,0+/-2,0 22,0+/-2,0 Zdravotnická zaízení3) 24,0+/-2,0 22,0+/-2,0 Výstavišt 24,5+/-2,5 22,0+/-3,0 Stavby pro obchod 23,0+/-2,0 19,0+/-3,0 Tabulka. 2: Rychlost proudní vzduchu v pobytových místnostech3) teplé období roku 0,16-0,25 m.s chladné období roku 0,13-0,20 m.s Tabulka. 3: Relativní vlhkost vzduchu v pobytových místnostech3) teplé období roku nejvýše 65 % chladné období roku nejmén 30 % Tabulka. 4: Teploty a množství odvádného vzduchu pro hygienická zaízení u pobytových místností Teplota vzduchu Množství odvádného ti (st. C) vzduchu za hodinu Umývárny m3 na 1 umyvadlo Sprchy m3 na 1 sprchu WC m3 na 1 mísu 25 m3 na 1 pisoár

4 Vysvtlivky: 1) Není-li typ prostoru uveden v tab.. 1, vychází se z požadavku typu prostoru s obdobným charakterem innosti. 2) Uebny ve stavbách, které nejsou zaízením pro výchovu a vzdlávání. 3) Nejsou-li jiné požadavky na pobytové místnosti ve zdravotnických zaízeních dané provádným výkonem nebo léebným procesem.

5 Píl.2 Limitní koncentrace chemických ukazatel ve vnitním prostedí staveb Tabulka. 5: Limitní hodinové koncentrace chemických ukazatel a prachu Ukazatelé jednotka limit4) oxid dusiitý mikrog.m frakce prachu PM101) mikrog.m frakce prachu PM2,52) mikrog.m-3 80 oxid uhelnatý mikrog.m ozón mikrog.m azbestová a minerální vlákna3) poet vláken.m amoniak mikrog.m benzen mikrog.m-3 7 toluen mikrog.m suma xylen mikrog.m styren mikrog.m-3 40 etylbenzen mikrog.m formaldehyd mikrog.m-3 60 trichloretylen mikrog.m tetrachloretylen mikrog.m Vysvtlivky: 1) Frakce prachu PM10 - prachové ástice s pevládající velikostí ástic o prmru 10 mikrom, které projdou speciálním selektivním filtrem s 50% úinností. 2) Frakce prachu PM2,5 - prachové ástice s pevládající velikostí ástic o prmru 2,5 mikrom, které projdou speciálním selektivním filtrem s 50% úinností. 3) Prmr vlákna <3mikrom, délka vlákna >/=5mikrom, pomr délky a prmru vlákna je >3:1. 4) Limity jsou stanoveny pro koncentrace látek vztažené na standardní podmínky.

6 Píl.3 Standardní operaní postup nasávání vzduchu aeroskopem Stanovení koncentrace bakterií a plísní v ovzduší vnitního prostedí se provádí ve vnitním prostedí po 20 minutách dkladného vyvtrání a po další jedné hodin uzavení oken. V pípad prostor s klimatizací bez možnosti vtrání jsou nutné odbry v prostedí bez provozu, nejdíve za 20 minut od ukonení innosti. Odbr provádí povená osoba, pítomnost a pohyb dalších osob ve sledovaném interiéru je vylouen, pokud není stanovení koncentrace bakterií a plísní provádno v souvislosti s uritou inností nebo nelze pítomnost lidí z uvedeného prostedí vylouit. Ve stedu místnosti v inhalaní zón ve výšce 160 cm nad zemí se provedou dva odbry ovzduší. Doba mezi jednotlivými odbry je minimáln 10, maximáln 30 minut. Pro odbry je možno zvolit i jiné místo (umístní pístroje, nadzemní výška) podle úelu vyšetení. Tuto skutenost je nutné zaznamenat do protokolu o mení. Mezi jednotlivými odbry je odbrová horní ást pístroje oištna ubrouskem napuštným dezinfekním pípravkem nebo tamponem smoeným v roztoku dezinfekního pípravku. Mezi odbry vzduchu v odlišných interiérech je odbrová hlava pístroje sterilizována autoklávováním (15 minut pi 121 st. C). ádn oznaené Petriho misky jsou uloženy v co nejkratší dob do termostatu, ve kterém se inkubují dnem vzhru. Pro penos misek mezi odbrovým místem a laboratoí se užívají chladící penosné kabely.

6/2003 Sb. Předmět úpravy

6/2003 Sb. Předmět úpravy Systém ASPI - stav k 5.5.2010 do částky 45/2010 Sb. a 19/2010 Sb.m.s. Obsah a text 6/2003 Sb. - poslední stav textu 6/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. prosince 2002, kterou se stanoví hygienické limity chemických,

Více

Předmět úpravy. Základní pojmy

Předmět úpravy. Základní pojmy Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 6/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví hygienické limity chemických... - znění dle 6/2003 Sb. 6/2003 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 16.

Více

Ovzduší v budovách Krajský úřad MSK Ostrava, 13.10.2009

Ovzduší v budovách Krajský úřad MSK Ostrava, 13.10.2009 KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Ovzduší v budovách Krajský úřad MSK Ostrava, 13.10.2009 Ing.Miroslava Rýparová miroslava.ryparova@khsova.cz 595 138 126 Krajskáhygienickástanice

Více

MŠ Kamarád, Čtvrtě 3, Brno , třída Krtečci

MŠ Kamarád, Čtvrtě 3, Brno , třída Krtečci MŠ Kamarád, Čtvrtě 3, Brno 24. 2. 2016, třída Krtečci Měření vnitřního ovzduší v mateřské školce Kamarád, Čtvrtě 3, Brno Nový Lískovec Studie znečištění vnitřního ovzduší ve školkách a jeho vliv na zdraví

Více

MŠ Vážka, Rybnická 45, Brno , třída Berušky

MŠ Vážka, Rybnická 45, Brno , třída Berušky MŠ Vážka, Rybnická 45, Brno 22. 2. 2016, třída Berušky Měření vnitřního ovzduší v mateřské školce Vážka, Rybnická 45, Brno Nový Lískovec Studie znečištění vnitřního ovzduší ve školkách a jeho vliv na zdraví

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO. Vybrané souvislosti a sledované hodnoty

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO. Vybrané souvislosti a sledované hodnoty EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO Větrání škol Vybrané souvislosti a sledované hodnoty Ing. Zdeněk Zikán tel. +420 608 644660 e-mail poradenstvi@atrea.cz Investice do Vaší budoucnosti

Více

NÁVOD PRO STANOVENÍ ŽIVOTASCHOPNÝCH MIKROORGANISMŮ V BIOAEROSOLECH MONITORING VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ V MATEŘSKÝCH ŠKOLKÁCH 2016

NÁVOD PRO STANOVENÍ ŽIVOTASCHOPNÝCH MIKROORGANISMŮ V BIOAEROSOLECH MONITORING VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ V MATEŘSKÝCH ŠKOLKÁCH 2016 NÁVOD PRO STANOVENÍ ŽIVOTASCHOPNÝCH MIKROORGANISMŮ V BIOAEROSOLECH MONITORING VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ V MATEŘSKÝCH ŠKOLKÁCH 016 1 Úvod 1.1 Předmět a vymezení působnosti Tento postup je určen pouze pro projekt

Více

VÝZNAM VĚTRÁNÍ V BUDOVÁCH. Ing.Zuzana Mathauserová zmat@szu.cz Státní zdravotní ústav Laboratoř pro fyzikální faktory

VÝZNAM VĚTRÁNÍ V BUDOVÁCH. Ing.Zuzana Mathauserová zmat@szu.cz Státní zdravotní ústav Laboratoř pro fyzikální faktory VÝZNAM VĚTRÁNÍ V BUDOVÁCH Ing.Zuzana Mathauserová zmat@szu.cz Státní zdravotní ústav Laboratoř pro fyzikální faktory Vnitřní prostředí staveb Je definováno hodnotami fyzikálních, chemických a biologických

Více

Pednáška.2. Výpoet tepelného výkonu. Tepelné soustavy a otopné soustavy v budovách (rozdlení)

Pednáška.2. Výpoet tepelného výkonu. Tepelné soustavy a otopné soustavy v budovách (rozdlení) Vytápní Pednáška.2 Výpoet tepelného výkonu Tepelné soustavy a otopné soustavy v budovách (rozdlení) Pesný výpoet tepelných ztrát budov (výpoet tepelného výkonu) SN EN 12 831 Tepelné soustavy v budovách

Více

Vyhláška č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých

Vyhláška č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých Vyhláška č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých Částka: 141/2005 Sb. Předpis ruší: 108/2001 Sb. Ministerstvo zdravotnictví

Více

Protokol k prkazu energetické náronosti budovy

Protokol k prkazu energetické náronosti budovy Protokol k prkazu energetické náronosti budovy str. 1 / 13 Protokol k prkazu energetické náronosti budovy Úel zpracování prkazu Nová budova Prodej budovy nebo její ásti Budova užívaná orgánem veejné moci

Více

Pedmt úpravy. Vymezení pojm

Pedmt úpravy. Vymezení pojm 372/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 12. íjna 2001, kterou se stanoví pravidla pro rozútování náklad na tepelnou energii na vytápní a náklad na poskytování teplé užitkové vody mezi

Více

STANOVENÍ KONCENTRACE ŠKODLIVIN VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ

STANOVENÍ KONCENTRACE ŠKODLIVIN VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STANOVENÍ KONCENTRACE ŠKODLIVIN VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ NÁZEV A POPIS MĚŘENÉHO PROSTORU: Základní škola (dále jen ZŠ) Courieových Praha, náměstí Courieových 886/2, Praha 1 Staré Město, půda. Měření bylo provedeno

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ BUDOV NÁVRH VYTÁPĚNÍ REVITALIZOVANÉ (REKONSTRUOVANÉ) ŠKOLY THE HEATING SYSTEM DESIGN FOR PRIMARY SCHOOL DIPLOMOVÁ PRÁCE

Více

Dotazník pro testovací zaízení

Dotazník pro testovací zaízení ASLAB Stedisko pro posuzování zpsobilosti laboratoí Národní inspekní orgán SLP Výzkumný ústav vodohospodáský T. G. Masaryka, veejná výzkumná instituce Podbabská 30/2582, 160 62 Praha 6 Tel., fax 224 319

Více

Vnitřní ovzduší. M.Mikešová, B.Kotlík. Centrum hygieny životního prostředí Odborná skupina hygieny ovzduší

Vnitřní ovzduší. M.Mikešová, B.Kotlík. Centrum hygieny životního prostředí Odborná skupina hygieny ovzduší Vnitřní ovzduší M.Mikešová, B.Kotlík Centrum hygieny životního prostředí Odborná skupina hygieny ovzduší Vnitřní ovzduší můžeme definovat jako ovzduší, které nemá přímé spojení s ovzduším venkovním nebo

Více

Jiné podmínky stanovené v povolení (viz dotaz 7.3.2) Kategorie dle Pílohy. 1. Popište, jak byly tyto údaje voleny a shromáždny?

Jiné podmínky stanovené v povolení (viz dotaz 7.3.2) Kategorie dle Pílohy. 1. Popište, jak byly tyto údaje voleny a shromáždny? TABULKA 7.3.1 a 7.3.2 7.3.1 Uvete dostupné reprezentativní údaje o hodnotách emisních limit pro jednotlivé kategorie inností podle pílohy. 1 a pípadn rovnž nejlepší dostupné techniky, z nichž jsou tyto

Více

ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. l. 1 Pedmt a psobnost vyhlášky

ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ. l. 1 Pedmt a psobnost vyhlášky MSTO VIZOVICE Masarykovo nám. 1007 763 12 VIZOVICE OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 5/2001, O STANOVENÍ SYSTÉMU SHROMAŽOVÁNÍ, SBRU, PEPRAVY, TÍDNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A ODSTRAOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPAD VZNIKAJÍCÍCH

Více

STANOVENÍ KONCENTRACE PRAŠNOSTI VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ

STANOVENÍ KONCENTRACE PRAŠNOSTI VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STANOVENÍ KONCENTRACE PRAŠNOSTI VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ NÁZEV A POPIS MĚŘENÉHO PROSTORU: Základní škola (dále jen ZŠ) Courieových Praha, nám. Courieových 886/2, Praha 1- Staré Město, půda Měření bylo provedeno

Více

266,7 69,1. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prost edí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy)

266,7 69,1. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prost edí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy) vydaný podle zákona. 46/2 Sb., o hospodaení energií, a vyhlášky. 78/213 Sb., o energetické náronosti budov Ulice, íslo: Pražská, parc.. 234/13 PS, místo: 12, Praha 1 Typ budovy: Bytový dm Plocha obálky

Více

SILNICE. III/44647 STARÉ MSTO - VELKÉ VRBNO

SILNICE. III/44647 STARÉ MSTO - VELKÉ VRBNO Projekce / inženýring / stavby A PRVODNÍ ZPRÁVA dle vyhlášky. 146/2008 Sb. ZAK. ÍSLO: 0703-15/3 VC: DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY (DOS) a DOKUMENTACE PRO PROVÁDNÍ STAVBY (DPS) AKCE: SILNICE. III/44647

Více

Rekonstrukce základní školy s instalací řízeného větrání

Rekonstrukce základní školy s instalací řízeného větrání Rekonstrukce základní školy s instalací řízeného větrání 1. Historie a současnost Martin Jindrák V roce 1879 byla za cca ½ roku v obci Kostelní Lhota postavena a předána do užívání škola, kterou prošlo

Více

Hodnocení pracovního prostedí MUDr A. Lajíková, CSc.

Hodnocení pracovního prostedí MUDr A. Lajíková, CSc. Hodnocení pracovního prostedí MUDr A. Lajíková, CSc. Pracovišt (ást pracovního prostoru vymezená uritému pracovníkovi nebo skupin pracovník pro hlavní nebo vedlejší pracovní innost) - uzavené - polootevené

Více

(zm no) (zm no) ízení vlády . 93/2012 Sb., kterým se m ní na ízení vlády 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví p i práci, ve zn

(zm no) (zm no) ízení vlády . 93/2012 Sb., kterým se m ní na ízení vlády 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví p i práci, ve zn Katedra prostředí staveb a TZB KLIMATIZACE, VĚTRÁNÍ Přednášky pro navazující magisterské studium studijního oboru Prostředí staveb Přednáška č. 2 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA, Ph.D. Nové výukové moduly

Více

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Větrání v nových a stávajících budovách, rizika vzniku plísní a podmínky plnění dotačních titulů

Větrání v nových a stávajících budovách, rizika vzniku plísní a podmínky plnění dotačních titulů Větrání v nových a stávajících budovách, rizika vzniku plísní a podmínky plnění dotačních titulů Konference ČKAIT 14. dubna 2015 Ing. Zuzana Mathauserová Státní zdravotní ústav Praha Co se dá ovlivnit

Více

Monitoring vnitřního ovzduší v základních školách v Hradci Králové

Monitoring vnitřního ovzduší v základních školách v Hradci Králové Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Praha Škola veřejného zdravotnictví Monitoring vnitřního ovzduší v základních školách v Hradci Králové Mgr. Žaneta Špačková Praha 2009 1 Souhrn Téma

Více

Koncentrace formaldehydu ve vnitřním prostředí

Koncentrace formaldehydu ve vnitřním prostředí Koncentrace formaldehydu ve vnitřním prostředí (výsledky měření) M. Mikešová, V. Vrbíková Centrum laboratorních činností SZÚ Praha Odbor chemických a fyzikálních laboratoří Použité fotografie pochází z

Více

Mikroklima obytných prostor a mikroklima nízkoenergetických budov

Mikroklima obytných prostor a mikroklima nízkoenergetických budov Kapitola 3 Mikroklima obytných prostor a mikroklima nízkoenergetických budov Faktory vnitřního prostředí budov Dnešní člověk tráví v budovách většinu svého času, prostředí v budovách se stává jeho životním

Více

Prkaz ENB podle vyhlášky.78/2013 Sb. Prkaz 2013 v.4.1.3 PROTECH spol. s r.o. 018070 - Jan Anýž - Ústí n.l., Žár n.s. Datum tisku: 4.8.2015 Zakázka: 2015.06.D.EA.A.ODP.A.S.01.1.0-UO0021-Výpoet.STV PROTOKOL

Více

Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica číslo 1/2002

Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica číslo 1/2002 Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica číslo 1/2002 Standardní operační postupy pro vyšetřování mikroorganismů v ovzduší a pro hodnocení mikrobiologického znečištění ovzduší ve vnitřním prostředí

Více

OBEC Sklené nad Oslavou ". 6/2011,

OBEC Sklené nad Oslavou . 6/2011, OBEC Sklené nad Oslavou Obecn! závazná vyhláška ". 6/2011, o místním poplatku za užívání ve#ejného prostranství Zastupitelstvo obce Sklené nad Oslavou se na svém zasedání dne 7.12.2011 usneslo vydat na

Více

Upozorn ní: Tento text nenahrazuje plné zn ní citovaných p edpis uvedených ve sbírce zákon eské republiky a je platný k datu uvedenu na záv r.

Upozorn ní: Tento text nenahrazuje plné zn ní citovaných p edpis uvedených ve sbírce zákon eské republiky a je platný k datu uvedenu na záv r. EKIS ENERGETICKÉ KONZULTANÍ A INFORMANÍ STEDISKO BEZPLATNÉ ENERGETICKÉ PORADENSTVÍ PRO VEEJNOST S PODPOROU MINISTRSTVA PRMYSLU A OBCHODU R A MSTA VSETÍN Stedisko EKIS.2018, MEPS VSETÍN Sídlo: 755 01 Vsetín,

Více

Zkušebna nábytku akreditovaná zkušební laborato 1030.2

Zkušebna nábytku akreditovaná zkušební laborato 1030.2 Zkušebna nábytku akreditovaná zkušební laborato 1030.2 Zkušebna nábytku, akreditovaná laborato 1030.2 psobí na Lesnické a devaské fakult MZLU v Brn jako samostatný ústav. Vedení MZLU ani fakulty nezasahuje

Více

Vyhláška 107/2005 Sb. o školním stravování

Vyhláška 107/2005 Sb. o školním stravování Vyhláška 107/2005 Sb. o školním stravování ze dne 25. února 2005 ve znní vyhl. 107/2008 Sb., s úinností od 1. 4. 2008 ve znní vyhl. 463/2011 Sb., s úinností od 1. 1. 2012 Ministerstvo školství, mládeže

Více

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY Roník 2005 SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNNÍ: Titul pvodního pedpisu: Vyhláška o základním umleckém vzdlávání Citace pv. pedpisu: 71/2005 Sb. ástka: 20/2005 Sb. Datum pijetí: 9.

Více

Zuzana Mathauserová. Státní zdravotní ústav Centrum laboratorních činností Laboratoř pro fyzikální faktory zmat@szu.cz

Zuzana Mathauserová. Státní zdravotní ústav Centrum laboratorních činností Laboratoř pro fyzikální faktory zmat@szu.cz VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ STAVEB Zuzana Mathauserová Státní zdravotní ústav Centrum laboratorních činností Laboratoř pro fyzikální faktory zmat@szu.cz Kvalita vnitřního prostředí staveb je popsána hodnotami fyzikálních,

Více

Úloha KHS v ochraně ovzduší Hotel ATOM, 6.4.2009

Úloha KHS v ochraně ovzduší Hotel ATOM, 6.4.2009 KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Úloha KHS v ochraně ovzduší Hotel ATOM, 6.4.2009 MUDr. Helena Šebáková Ing. Jaroslav Kubina Ing. Miroslava Rýparová helena.sebakova@khsova.cz

Více

2. V 9 odstavec 1 zní: (1) Hygienickým limitem chemické látky. prachu v pracovním ovzduší je přípustný expoziční

2. V 9 odstavec 1 zní: (1) Hygienickým limitem chemické látky. prachu v pracovním ovzduší je přípustný expoziční Strana 4250 Sbírka zákonů č. 246 / 2018 246 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 3. října 2018, kterým se mění nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších

Více

13,0 15,3. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prostedí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy)

13,0 15,3. Neobnovitelná primární energie (Vliv provozu budovy na životní prostedí) Celková dodaná energie (Energie na vstupu do budovy) vydaný podle zákona. 46/2 Sb., o hospodaení energií, a vyhlášky. 78/213 Sb., o energetické náronosti budov Ulice, íslo: SO 21.1 RD 71_B1/z PS, místo: 31 PlzePlze 1Lhota Typ budovy: Rodinný dm Plocha obálky

Více

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. ministerstva vnitra eské socialistické republiky ze dne 24. íjna 1981 o ištní komín Ministerstvo vnitra eské socialistické republiky stanoví podle 30 odst. 3 zákona. 18/1958 Sb.,

Více

Tepeln technické posouzení tubusových svtlovod LIGHTWAY

Tepeln technické posouzení tubusových svtlovod LIGHTWAY VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN, FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍHO STAVITELSTVÍ Veveí 95, 662 37 Brno Tel. +420541147401, Fax +420541240996 Tepeln technické posouzení tubusových svtlovod LIGHTWAY Zadavatel:

Více

Obecn závazná vyhláška msta Napajedla. 2/2010,

Obecn závazná vyhláška msta Napajedla. 2/2010, Obecn závazná vyhláška msta Napajedla. 2/2010, o místním poplatku za užívání veejného prostranství Schváleno ZM dne 1. 12. 2010 usnesením. 2/19/2010 Nabývá úinnosti dne 1. 1. 2011 Msto Napajedla Obecn

Více

Naízení msta Napajedla. 2/2012, kterým se vydává Tržní ád

Naízení msta Napajedla. 2/2012, kterým se vydává Tržní ád Naízení msta Napajedla. 2/2012, kterým se vydává Tržní ád Schváleno RM dne 06.06.2012 usnesením. 35/730/2012 Nabývá úinnosti dne 01.07.2012 NAÍZENÍ MSTA NAPAJEDLA. 2/2012, KTERÝM SE VYDÁVÁ TRŽNÍ ÁD Rada

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA NÁKUP VYBAVENÍ LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

Hygienické požadavky na vnit ní prost edí staveb

Hygienické požadavky na vnit ní prost edí staveb Hygienické požadavky na vnitní prostedí staveb Každý prostor, kde se zdržují lidé, musí být pro zajištní zdravotn nezávadného prostedí vtratelný a dostate vtraný. Naše pedpisy, i když ne vždy hovoí stejn,

Více

Ovzduší. - přehled základní legislativy -

Ovzduší. - přehled základní legislativy - Ovzduší - přehled základní legislativy - 1 I.Zákon 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví (Ve znění novely 472/2005 Sb.) 2 Paragraf č. 2 bod 2. Ochrana a podpora veřejného zdraví je souhrn činností a

Více

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy:

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy: Název předpisu: Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických

Více

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY DENNI OSV TLENÍ A SOLÁRNÍ TEPELNÁ ZÁT Ž BUDOV DAY LIGHTING AND SOLAR HEAT LOAD OF BUILDINGS

VYSOKÉ U ENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY DENNI OSV TLENÍ A SOLÁRNÍ TEPELNÁ ZÁT Ž BUDOV DAY LIGHTING AND SOLAR HEAT LOAD OF BUILDINGS VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV TECHNICKÝCH ZAÍZENÍ BUDOV FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF BUILDING SERVICES DENNI OSVTLENÍ A SOLÁRNÍ TEPELNÁ ZÁTŽ

Více

Prostorové teplotní idlo

Prostorové teplotní idlo 2 701 Prostorové teplotní idlo QAA910 Bezdrátové idlo pro snímání prostorové teploty Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, jednosmrn) Bateriové napájení bžnými lánky 1.5 V velikosti AA Použití Pro

Více

Nemocnice Znojmo, píspvková organizace MUDr. Jana Janského 11, Znojmo

Nemocnice Znojmo, píspvková organizace MUDr. Jana Janského 11, Znojmo Nemocnice Znojmo, píspvková organizace MUDr. Jana Janského 11, 669 02 Znojmo Znojmo 18.12.2018 Vážení a milí spolupracovníci, zamstnanci Nemocnice Znojmo, dámy a pánové, dovolte mi, abych Vám v závru roku

Více

Výsledky měření vnitřního ovzduší ve školách

Výsledky měření vnitřního ovzduší ve školách Výsledky měření vnitřního ovzduší ve školách M.Mikešová, B.Kotlík, K.Žejglicová, H.Kazmarová Centrum hygieny životního prostředí Odborná skupina hygieny ovzduší Použité fotografie pochází z fotodokumentace

Více

Centrum sociální pé e m sta Žamberk Albertova 357, 564 01 Žamberk VNIT NÍ SM RNICE. 6/09 PRÁVA A POVINNOSTI KLIENT PE OVATELSKÉ SLUŽBY I.

Centrum sociální pé e m sta Žamberk Albertova 357, 564 01 Žamberk VNIT NÍ SM RNICE. 6/09 PRÁVA A POVINNOSTI KLIENT PE OVATELSKÉ SLUŽBY I. Centrum sociální pée msta Žamberk O: 00854603 VNITNÍ SMRNICE. 6/09 PRÁVA A POVINNOSTI KLIENT PEOVATELSKÉ SLUŽBY I. PRÁVA 1. Možnost nahlížet do veškeré dokumentace, která je o klientovi vedena. 2. Možnost

Více

Vyhodnocení imisní situace v Most v roce 2007

Vyhodnocení imisní situace v Most v roce 2007 Vyhodnocení imisní situace v Most v roce 2005 Vyhodnocení imisní situace v Most v roce 2007 Zpracovatel: VÚHU a.s. Ekologické centrum Most Budovatel 2830 434 37 Most 7. bezna 2008 Bc. Dana Kovaíková Schválila:

Více

Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích

Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích Obecn závazná vyhláška obce Cikháj. 1/2003 o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Cikháj se na svém zasedání dne 22.12.2003 usneslo vydat na základ 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích,

Více

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o

ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ. Elektrodesign ventilátory s.r.o ŘÍZENÉ VĚTRÁNÍ RODINÝCH DOMŮ A BYTŮ 1 Legislativní předpisy pro byty a bytové domy Vyhláška č.268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby 11 WC a prostory pro osobní hygienu a vaření musí být účinně

Více

QAW910. Prostorová jednotka. Building Technologies HVAC Products

QAW910. Prostorová jednotka. Building Technologies HVAC Products 2 703 Prostorová jednotka QAW910 Bezdrátová prostorová jednotka Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, obousmrn) Ovládání a zobrazení funkcí vytápní místnosti Snímání prostorové teploty Bateriové napájení

Více

Smlouva. o dodávce vody a odvádní odpadních vod. uzavená podle ustanovení 8 odst 5 zák.. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích

Smlouva. o dodávce vody a odvádní odpadních vod. uzavená podle ustanovení 8 odst 5 zák.. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích o dodávce vody a odvádní odpadních vod uzavená podle ustanovení 8 odst 5 zák.. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích Níže uvedeného dne, msíce a roku uzaveli 1. Obchodní firma : Vodovody a kanalizace

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

Obecn závazná vyhláška. 1 / 2004

Obecn závazná vyhláška. 1 / 2004 OBEC Chlístov Obecn závazná vyhláška. 1 / 2004 O SYSTÉMU SHROMAŽOVÁNÍ, SBRU, PEPRAVY, TÍDNÍ, VYUŽÍVÁNÍ A OSTRAOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPAD Zastupitelstvo obce Chlístov se na svém zasedání dne 13.5.2004 usneslo

Více

Kvalita vnitřního prostředí škol a školských zařízení

Kvalita vnitřního prostředí škol a školských zařízení Kvalita vnitřního prostředí škol a školských zařízení H. Kazmarová, B. Kotlík, M. Mikešová, V. Vrbíková, L. Šubčíková NRL pro venkovní a vnitřní ovzduší, Státní zdravotní ústav www.szu.cz Projekt indoor

Více

Akční plán TAKING COOPERATION FORWARD jednání Fóra kvality vnitřního prostředí SZÚ,

Akční plán TAKING COOPERATION FORWARD jednání Fóra kvality vnitřního prostředí SZÚ, 5. jednání Fóra kvality vnitřního prostředí SZÚ, 25. 6. 2019 Akční plán TAKING COOPERATION FORWARD 1 V. Vrbíková, H. Kazmarová, B. Kotlík, M. Mikešová Úvod Akční plán je nástroj pro: Prevenci Identifikaci

Více

Návrh. na vyhlášení zvlášt chrán ného území a ochranného pásma zvlášt chrán ného území

Návrh. na vyhlášení zvlášt chrán ného území a ochranného pásma zvlášt chrán ného území Návrh na vyhlášení zvlášt chránného území a ochranného pásma zvlášt chránného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona. 114/1992 Sb. o ochran pírody a krajiny v platném znní a 4 vyhlášky. 64/2011 Sb.

Více

Stavební úpravy bytového domu.p. 2369, ulice Sokolovská, Tábor

Stavební úpravy bytového domu.p. 2369, ulice Sokolovská, Tábor V Táboe dne 24.2. 2010 Výzva k pedložení nabídek v rámci výbrového ízení Vážení, dovolujeme si Vás vyzvat k podání nabídky na zakázku: Stavební úpravy bytového domu.p. 2369, ulice Sokolovská, Tábor v rámci

Více

Pr kaz 2013 v PROTECH spol. s r.o JOBI s.r.o. - Praha 4 Datum tisku: Zakázka: Tepelné ztráty4. Identifika níúdaje budovy

Pr kaz 2013 v PROTECH spol. s r.o JOBI s.r.o. - Praha 4 Datum tisku: Zakázka: Tepelné ztráty4. Identifika níúdaje budovy PROTOKOL PRKAZU Úel zpracování prkazu Nová budova Prodej budovy nebo jejíásti Vtší zmna dokonené budovy Jiný úel zpracování : Budova užívaná orgánem veejné moci Pronájem budovy nebo jejíásti Základní informace

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 15.05.2006

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 15.05.2006 Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 15.05.2006 Usnesení. 456 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 09.05.2006. Usnesení. 457 Rada msta rozhodla uzavít Dohodu o spolupráci pi zajištní zptného

Více

Pehled dokument, jimiž se prokazuje vliv realizace projektu na životní prostedí:

Pehled dokument, jimiž se prokazuje vliv realizace projektu na životní prostedí: !" # Z Operaního programu Rozvoj venkova a multifunkní zemdlství mohou být financovány pouze projekty, které nemají negativní vliv na životní prostedí. Z toho dvodu je k vybraným typm projekt nutno spolu

Více

Vyhláška. 1/2007 obce Šemnice, kterou se stanoví systém shromažování, sbru, pepravy, tídní, využívání a zneškodování komunálního odpadu.

Vyhláška. 1/2007 obce Šemnice, kterou se stanoví systém shromažování, sbru, pepravy, tídní, využívání a zneškodování komunálního odpadu. Vyhláška. 1/2007 obce Šemnice, kterou se stanoví systém shromažování, sbru, pepravy, tídní, využívání a zneškodování komunálního odpadu. Obec Šemnice, na základ usnesení zastupitelstva obce ze dne 30.1.2007,

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace Výbr dodavatele dle Metodického pokynu pro zadávání zakázek Operaního programu Lidské zdroje a zamstnanost Název zakázky: Vzdlávání zamstnanc spoleností KASKO a KASKO - Formy Identifikace:

Více

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 4. 5.4.2012

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 4. 5.4.2012 1 2 Pístroje, materiály a inidla jsou jednou z kontrolovaných oblastí pi kontrolách úrovn správné laboratorní praxe, které provádí Státní ústav pro kontrolu léiv. Kontrolováno je jejich poizování, provoz,

Více

Mendelova univerzita v Brn SMRNICE. 4/2013. Vydávání prkazu zamstnance Mendelovy univerzity v Brn a nkterých dalších prkaz

Mendelova univerzita v Brn SMRNICE. 4/2013. Vydávání prkazu zamstnance Mendelovy univerzity v Brn a nkterých dalších prkaz Mendelova univerzita v Brn Ureno: Brno 8. dubna 2013 Všem pracovištím j.: 6684/2013-980 SMRNICE. 4/2013 Vydávání prkazu zamstnance Mendelovy univerzity v Brn a nkterých dalších prkaz lánek 1 Obecná ustanovení

Více

4 Užívání elektrického ru ního ná adí a souvisejících elektrických p edm... 4

4 Užívání elektrického ru ního ná adí a souvisejících elektrických p edm... 4 Unipetrol RPA, s.r.o. HSE&Q Užívání elektrického runího náadí a souvisejících elektrických pedm N 11 007 Norma je závazná pro všechny subjekty (fyzické i právnické osoby), které užívají, udržují, kontrolují

Více

Monitoring bytů. Odbor chemických a fyzikáln 1

Monitoring bytů. Odbor chemických a fyzikáln 1 Monitoring vnitřního ovzduší bytů Odbor chemických a fyzikáln lních laboratoří CLČ a Odbor hygieny životního prostřed edí COČ,, SZÚ Praha 1 3 etapy Ve 3 etapách (1994 až 1998, 1999 až 2001 a 2002 až 2003)

Více

Legislativa pro obnovitelné zdroje energie pednáška pro mezinárodní konferenci

Legislativa pro obnovitelné zdroje energie pednáška pro mezinárodní konferenci Legislativa pro obnovitelné zdroje energie pednáška pro mezinárodní konferenci Praktická využitelnost obnovitelných zdroj energie,konané v Dín 15.ervna 2005 Osnova pednášky : 1. Legislativní rámec a správní

Více

CENTRUM PRO ZDRAVOTNICKÉ PRÁVO 3. LF UK. Úmluva o biomedicín

CENTRUM PRO ZDRAVOTNICKÉ PRÁVO 3. LF UK. Úmluva o biomedicín Úmluva o biomedicín JUDr. Ondej Dostál, Ph.D., LL.M. Centrum pro zdravotnické právo 3.LF UK Advokátní kancelá JUDr. Bohumily Holubové l.1 Úel a pedmt Úvodní ustanovení Smluvní strany budou chránit dstojnost

Více

Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice. MUDr. Libor Svt, MBA 15.11.2007

Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice. MUDr. Libor Svt, MBA 15.11.2007 Domácí zdravotní pée aktuální situace v eské republice MUDr. Libor Svt, MBA 15.11.2007 Domácí pée právní rámec dle ustanovení 22 zákona.48/1997 Sb., o veejném zdravotním pojištní v platném znní : Hrazenou

Více

Laboratoře TZB Cvičení Měření kvality vnitřního prostředí

Laboratoře TZB Cvičení Měření kvality vnitřního prostředí ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ VPRAZE Fakulta stavební Laboratoře TZB Cvičení Měření kvality vnitřního prostředí doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Katedra TZB, fakulta stavební, ČVUT v Praze 1 Zadání úlohy

Více

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb.

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb. MPO Energetická úinnost asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Stránka. 1 z 6 Ministerstvo prmyslu a obchodu asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Publikováno: 23.2.2009 Autor: odbor 05200

Více

Aktuální otázky pracovnprávních vztah ve zdravotnictví, pracovnprávní odpovdnost zdravotnických pracovník

Aktuální otázky pracovnprávních vztah ve zdravotnictví, pracovnprávní odpovdnost zdravotnických pracovník Aktuální otázky pracovnprávních vztah ve zdravotnictví, pracovnprávní odpovdnost zdravotnických pracovník Specializaní kurz Veejné zdravotnictví, IPVZ Praha, 11. 3. 2008 JUDr. Dominik Brha, advokát Nová

Více

Právní předpisy k ochraně a péči o pohodu zvířat

Právní předpisy k ochraně a péči o pohodu zvířat Právní předpisy k ochraně a péči o pohodu zvířat Právní předpisy upravující tuto problematiku se poměrně rychle mění a doplňují, proto uvádíme pouze přehled, který slouží k základní orientaci. Aktuální

Více

Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích

Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích Obecn závazná vyhláška Obce Moovice. 1/03 o místních poplatcích Zastupitelstvo obce Moovice se usneslo dne 15. íjna 2003 dle ustanovení 14 odst. 2 zákona. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znní pozdjších

Více

ZÁKON eské národní rady ze dne 29. dubna 1969. o nabývání a pozbývání státního obanství eské socialistické republiky 1

ZÁKON eské národní rady ze dne 29. dubna 1969. o nabývání a pozbývání státního obanství eské socialistické republiky 1 39/1969 ZÁKON eské národní rady ze dne 29. dubna 1969 o nabývání a pozbývání státního obanství eské socialistické republiky 1 eská národní rada vycházejíc ze zásad nabývání a pozbývání státního obanství

Více

HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA KVALITU VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ BUDOV. Zuzana Mathauserová. zmat@szu. 40. KD Fyzikální faktory pracovního prostředí

HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA KVALITU VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ BUDOV. Zuzana Mathauserová. zmat@szu. 40. KD Fyzikální faktory pracovního prostředí HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA KVALITU VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ BUDOV Zuzana Mathauserová zmat@szu szu.cz 40. KD Fyzikální faktory pracovního prostředí Kvalita nitřního prostředí budov je popsána hodnotami fyzikálních,

Více

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 19.03.2007

Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 19.03.2007 Zápis ze schze Rady msta Vimperk ze dne 19.03.2007 Usnesení. 272 Rada msta bere na vdomí kontrolu usnesení ze dne 12. 3. 2007. Usnesení. 273 Rada msta trvá na svém usnesení. 48 ze 16. 1. 2006. Usnesení.

Více

Od zaátku druhého roku nájmu si pronajímatel vyhrazuje právo zvýšit nájemné až o 15 %. Toto zvýšené nájemné bude platit pro celý druhý rok nájmu.

Od zaátku druhého roku nájmu si pronajímatel vyhrazuje právo zvýšit nájemné až o 15 %. Toto zvýšené nájemné bude platit pro celý druhý rok nájmu. usnesením. 227 Rady msta Vimperk ze dne 1.3.2004, usnesením. 697 Rady msta Vimperk ze dne 28.6.2004 a usnesením. 636 Rady msta Vimperk ze dne 11.6.2007 zámr.74/19/07 pronájmu a budoucího prodeje nemovitostí

Více

Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. MUDr. Helena Sajdlová Odbor zdravotních služeb MZ

Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. MUDr. Helena Sajdlová Odbor zdravotních služeb MZ Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování MUDr. Helena Sajdlová Odbor zdravotních služeb MZ 10 hlavních problém souasné legislativy 1. Neexistence stechového zákon a na nj navazujících

Více

Obecn závazná vyhláška o parkování na místních komunikacích ve mst Brandýs nad Labem - Stará Boleslav

Obecn závazná vyhláška o parkování na místních komunikacích ve mst Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Vyvšeno dne : - 4 08-1998 Sejmuto dne : Obecn závazná vyhláška o parkování na místních komunikacích ve mst Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Mstské zastupitelstvo v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/2001

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/2001 OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA LUHAOVICE. 1/2001 O nakládání s komunálním odpadem Zastupitelstvo msta v Luhaovicích schválilo na svém zasedání dne 13.12.2001 v souladu s ustanovením 17 odst. 2 zákona. 185/2001

Více

EKOME, spol. s r.o. Měření emisí a pracovního prostředí Tečovská 257, Zlín - Malenovice

EKOME, spol. s r.o. Měření emisí a pracovního prostředí Tečovská 257, Zlín - Malenovice Laboratoř plní požadavky na periodická měření emisí dle ČSN P CEN/TS 15675:2009 u zkoušek a odběrů vzorků označených u pořadového čísla symbolem E. Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující

Více

Oddíl I. l. 1- základní ustanovení. l. 2 správa poplatk

Oddíl I. l. 1- základní ustanovení. l. 2 správa poplatk Obecn závazná vyhláška obce Pernink, o místním poplatku ze ps, místním poplatku za lázeský nebo rekreaní pobyt, místním poplatku za užívání veejného prostranství, místním poplatku ze vstupného a místním

Více

Ing. Luboš Ditrich, Karel Tomášek Za TREPART, s.r.o. paní Ing. Nikola Mlkvíková Ovzduší ve vnitřním prostředí staveb a vnějším ovzduší,

Ing. Luboš Ditrich, Karel Tomášek Za TREPART, s.r.o. paní Ing. Nikola Mlkvíková Ovzduší ve vnitřním prostředí staveb a vnějším ovzduší, Ekologická laboratoř PEAL, s.r.o. U Vodojemu 15, Praha 4 142 00 Tel: 261 711 461 Zkušební laboratoř č. 1553 akreditovaná ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005. Protokol č. 67/2017/01 : Měření ovzduší ve

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 4/2001, O VEEJNÉM POÁDKU

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 4/2001, O VEEJNÉM POÁDKU MSTO VIZOVICE Masarykovo nám. 1007 763 12 VIZOVICE OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 4/2001, O VEEJNÉM POÁDKU Zastupitelstvo msta Vizovice rozhodlo dne 26. listopadu 2001 usnesením. VIII/149/01 vydat

Více

Servisní smlouva - kanalizace

Servisní smlouva - kanalizace Servisní smlouva - kanalizace Objednatel: Obec Kojetice Sídlo: Lipová 155, 250 72 Kojetice Zastoupená: ve vcech smluvních: Vra Richtermocová, starostka obce ve vcech technických: Vra Richtermocová, starostka

Více

Vnitní ád školní družiny

Vnitní ád školní družiny ZÁKLADNÍ ŠKOLA a MATESKÁ ŠKOLA STRUPICE, okres Chomutov Vnitní ád školní družiny Ve Strupicích dne: 24. 8. 2017 Vypracoval: Mgr. Jana Mišková Schválil: pedagogická rada 1. 9. 2017 Smrnice nabývá úinnosti

Více

FIRMA, NÁZEV I JINÉ OZNAENÍ. Msto,ulice,íslo popisné,ps:.. Zapsaná v obchodním rejstíku vedeném, oddíl., Bankovní spojení:.. . útu:..

FIRMA, NÁZEV I JINÉ OZNAENÍ. Msto,ulice,íslo popisné,ps:.. Zapsaná v obchodním rejstíku vedeném, oddíl., Bankovní spojení:.. . útu:.. S M L O U V A o poskytování pístupu k SN ve formátu PDF prostednictvím služby SN online. uzavená podle ust. 262 odst. 1 zákona. 513/1991 Sb., Obchodní zákoník a podle ust. 5 a násl. zákona. 22/1997 Sb.,

Více

Požární ád msta Plesná

Požární ád msta Plesná MSTO PLESNÁ 5. kvtna 301, 351 35 Plesná Obecn závazná vyhláška íslo 3/2003 Požární ád msta Plesná Obecn závazná vyhláška msta Plesná íslo 3/2003 Požární ád msta Plesná Zastupitelstvo msta Plesná se usneslo

Více

Právní pedpis hl. m. Prahy.18/2004. Obecn závazná vyhláška, kterou se mní obecn závazná vyhláška. 23/2003 Sb. hl. m. Prahy, o místním poplatku ze ps

Právní pedpis hl. m. Prahy.18/2004. Obecn závazná vyhláška, kterou se mní obecn závazná vyhláška. 23/2003 Sb. hl. m. Prahy, o místním poplatku ze ps Právní pedpis hl. m. Prahy.18/2004 Obecn závazná vyhláška, kterou se mní obecn závazná vyhláška. 23/2003 Sb. hl. m. Prahy, o místním poplatku ze ps Datum vydání: 21.10.2004 Datum úinnosti: 1.1.2005 Zastupitelstvo

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. 2/2012 OBCE BESTEK

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. 2/2012 OBCE BESTEK OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. 2/2012 OBCE BESTEK o stanovení systému shromažování, sbru, pepravy, tídní, využívání a odstraování komunálních odpad a nakládání se stavebním odpadem na území obce Bestek Zastupitelstvo

Více

Prohlášení vlastníka domu.p.975 (Konvalinka) o vymezení jednotek v budov

Prohlášení vlastníka domu.p.975 (Konvalinka) o vymezení jednotek v budov První rezidenní uzavený investiní fond, a.s. I: 241 30 249; se sídlem Praha 3, Žižkov, Konvova 2660/141, PS 130 83; zapsaná v obchodním rejstíku vedeném Mstským soudem v Praze, oddíl B, vložka 17277; jednající

Více

Ovzduší. přehled základní legislativy

Ovzduší. přehled základní legislativy Ovzduší přehled základní legislativy 1 I. Zákon 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví (Ve znění novely 472/2005 Sb.) O připravované novele zde prosím mluvit nebudeme. 2 č. 2 bod 2. Ochrana a podpora

Více