KOMUNIKAČNÍ AGENTURA REALIZÁTOR MARKETINGOVÉ KOMUNIKACE. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOMUNIKAČNÍ AGENTURA REALIZÁTOR MARKETINGOVÉ KOMUNIKACE. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz"

Transkript

1 KOMUNIKAČNÍ AGENTURA REALIZÁTOR MARKETINGOVÉ KOMUNIKACE doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. 1.

2 KLIENTSKÝ BRIEF PRO KOHO? PRO KOMUNIKAČNÍ AGENTURU. Agentura získává základní informaci o cílech, produktu, možnostech, finančních prostředcích, aby mohla uvažovat o tom, jak naplnit uvažované cíle. 2.

3 KLIENTSKÝ BRIEF stručný souhrn podstatných informací o komunikačním úkolu, který formuluje zadavatel. Co obsahuje? východiska pro efektivní komunikaci, cíle, jichž má být prostřednictvím komunikace dosaženo, argumenty,s jejichž pomocí lze tohoto cíle dosáhnout, souhrnné informace o relevantním trhu, na němž se pohybuje zadavatel. 3.

4 OTÁZKY, NA KTERÉ BYCHOM MĚLI ODPOVĚDĚT VE SVÉM KLIENTSKÉM BRIEFU Proč vůbec děláme reklamu? Čeho chce reklama dosáhnout? Koho chceme oslovit? Co o nich víme? Jakou hlavní myšlenku chceme sdělit? Jak lze tuto myšlenku co nejlépe uplatnit? Jak víme, že naše řešení je správné? J.STEEL- Reklama- průzkum-příprava a plánování 4.

5 Schéma klientského komunikačního briefu: 1. Marketingový cíl 2. Komunikační cíl 3. Cílové skupiny 4. Co chceme, aby si cílové skupiny myslely jádro komunikační strategie (příslib = jedinečný prodejní argument unique selling proposition, unique advertising proposition; podpora soubor argumentů, které podporují pravdivost příslibu; relevantnost určuje, jaká komunikace je vhodná pro daný produkt a cílovou skupinu) 5. Co je nezbytné komunikovat 6. Komunikační prostředí volba médií, nebo podlinkových aktivit. 7. Média (Kasper, J.: Efektívna reklama na dosah, Bratislava, Reklamná akadémia 1988, str. 48) 5.

6 (Vysekalová, J., Mikeš, J.: Reklama jak dělat reklamu, Praha, Grada Publishing 2003, ISBN , str ) JEŠTĚ JEDEN POHLED NA KLIENTSKÝ BRIEF 1. Situační analýza jasné shrnutí postavení značky (produktu, služby, společnosti atd.) na trhu. 2. Stanovení úkolů přehled základních aspektů činností, které je třeba udělat. 3. Stanovení cílů reklamní (komunikační) kampaně čeho má reklama dosáhnout a jakým způsobem bude měřena účinnost (splnění cílů). 4. Cílová skupina stanovení, pro koho je reklamní kampaň určena. 5. Znalost spotřebitele jaké specifické znalosti o spotřebiteli máme z pohledu spojení značky s cílovou skupinou. 6. Argumentace jaké jsou nejpřesvědčivější argumenty o přínosu značky, které chceme zprostředkovat cílové skupině. 6.

7 7. Podpora důvody pro důvěryhodnost argumentace, pro přesvědčení spotřebitele o slibovaných výhodách benefitech. 8. Reklamní myšlenka nosná myšlenka, která je schválena a je vhodná pro tento úkol. 9. Úvahy o realizaci sdělení těch aspektů značky i speciálních aspektů realizace, které by agentura měla vzít v úvahu. 10. Praktické úvahy tj. výběr médií, prostor pro reklamu, rozpočet, časový harmonogram, požadavky na průzkum. 11. Kritéria hodnocení jak bude práce agentury hodnocena, v jednotlivých stádiích vývoje a zda a jakým způsobem budou realizovány pretesty 12. Schválení informace by měly být odsouhlaseny vedoucím projektu (za zadavatele) a ředitelem agentury. 7.

8 A JEŠTĚ JEDEN POHLED NA KLIENTSKÝ BRIEF INFORMACE O ZADAVATELI KOMUNIKACE VÝCHODISKO, následuje: 1. Celková charakteristika relevantního trhu 2. Celková charakteristika dosavadní marketingové komunikace zadavatele 3. Brand 4. Produkt 5. Hlavní, klíčový prospěch pro spotřebitele 6. Target group - cílová skupina 7. Představa klienta o připravované komunikaci 8. Marketingový cíl 9. Komunikační cíl 10.Konkurenční informace 11.Povinné a omezující faktory 12.Kritéria hodnocení dosažených efektů 13.Nejvýznamnější - nejvážnější možné komplikace a problémy 14.Termíny a finance 15.Systém schvalování 8.

9 ZÁSADNÍ VÝZNAM A DŮLEŽITOST KLIENTSKÉHO BRIEFU ZÁKLAD DOBRÉ SPOLUPRÁCE S KOMUNIKAČNÍ AGENTUROU Brief je nejdůležitější informace, kterou klient poskytuje agentuře. Určuje vztah mezi klientem a agenturou od zadání až po zhodnocení jejího výsledku. Dobře napsaný brief vede agenturu k přesnější a efektivnější práci, kterou je Snazší spravedlivě hodnotit a ocenit. Dobře napsaný brief šetří čas a prostředky klientovi i agentuře, protože omezuje riziko vydat se špatným směrem. Dobře napsaný brief umožňuje spravedlivější odměňování, zejména když je odměna agentury tak či onak spojena s výsledkem kampaně. 9.

10 TŘI PRINCIPY, KTERÝMI BY SE MĚL ŘÍDIT KAŽDÝ KLIENTSKÝ BRIEF 1. PRINCIP: Písemná podoba Vzhledem k tomu, jaký objem práce, času a prostředků vynaloží agentura na základě briefu, je jeho písemná podoba nezbytností. Mělo by to prospět i jeho kvalitě, protože psaný projev si automaticky vyžaduje vetší přesnost, jasnost a disciplínu než mluvený projev. Ideální je písemný brief, který dostane agentura k prostudování a po němž následuje ústní brief na schůzce s klientem, kdy agentura může vznést otázky, uplatnit pochyby a žádat vyjasnění. Pokud se na takové schůzce shodne klient a KA na úpravě briefu, je nutné to písemně potvrdit. 2. PRINCIP: Myšlenková jasnost Dobrý brief je ten, jehož jasnot a údernost vymezuje pole pro strategické myšlení a kreativní nápady. Hlavní rozdíl mezi dobrým a špatným klientským briefem spočívá v tom, že dobrý brief ve vás zanechá jasné pochopení, co je třeba řešit, zatímco špatný brief vás utopí v záplavě neutříděných informací a nejasných cílů. (Z výzkumu v GB 2002). Jedním z nejzhoubnějších zlozvyků je nedomyšlená strategie, kterou si klient vyjasňuje až nad prvními výstupy kreativní práce komunikační agentury. 10.

11 TŘI PRINCIPY, KTERÝMI BY SE MĚL ŘÍDIT KAŽDÝ KLIENTSKÝ BRIEF 3. PRINCIP: Přesně definované cíle Cílem společného snažení klienta a agentury je přimět spotřebitele (příjemce informací ) něco udělat. Co přesně udělat? O které spotřebitele přesně se jedná? Jak se to má promítnout do obchodních výsledků? Nejčastější slabinou briefu a také příčinou největší frustrace agentur jsou vágní cíle formulované tak nepřesně, že jsou stále v pohybu a nelze na ně pořádně zamířit. Mějte na paměti, že Změnit vnímání nebo Zlepšit image není cíl; tím je teprve specifikace onoho zlepšení či změny - od čeho k čemu. Kvantifikace, číselné vyjádření 11.

12 CO MÁ OBSAHOVAT DOBRÝ BRIEF 1/ Projekt a jeho řízení Všechna základní data v úvodu briefu: název a číslo projektu, datum zadání, klient a jeho značka, tým na straně klienta a tým agentury, včetně funkčního zařazení a kontaktních údajů. 2/ Kde jsme teď? Popsat současné postavení značky, pozadí současného stavu a hlavní problém, úkol, příležitost to co chceme řešit. Zde: potřebné údaje o produktu či službě (včetně důležitých vlastností a benefitu), distribučních kanálech a čísla o trhu. Také poziční strategie značky (positioning), její klíčové hodnoty, shrnutí dosavadních komunikačních aktivit, charakteristika hlavních konkurentů a jejich komunikačních aktivit. 3/ Kam se chceme dostat? Cíl, který chceme dosáhnout, musí být konkrétní, mít spojitost s celkovým kontextem obchodního i marketingového plánu a musí být dosažitelný prostřednictvím tohoto projektu a vyčleněných prostředků. I když obvyklým cílem je zvýšení prodeje, častější užití, vyšší povědomost, větší ziskovost, změna vnímání, jiný profil spotřebitele apod., skutečných cílů je bezpočet, protože když jsou konkrétní, žádný nemá dvojníka 12.

13 4/ Co pro to děláme, abychom se tam dostali? Popište výstižně marketingovou strategii, jejíž součástí je požadovaná komunikace. Agentura musí rozumět vašemu celkovému záměru a být seznámena se všemi aktivitami, které pro jeho naplnění už provádíte nebo se chystáte zahájit. Pokud plánujete použít více komunikačních disciplín a zejména když k tomu chcete Využít více specializovaných agentur, musíte v této části také popsat komunikační plán a úkoly jednotlivých disciplín, formulovat klíčové sdělení, charakteristický tón či styl značky,doporučovaná nebo požadovaná (smluvně vázaná) média apod. 5/ Ke komu se obracíme? Popište cílové skupiny z hlediska priorit, demografických údajů, životního stylu a užívání produktu. Kdy a kde se s naším produktem/značkou a její konkurencí setkávají? Uveďte relevantní charakteristiky adresátů, získané z dřívějších výzkumů. Agentura si pravděpodobně bude dělat vlastní doplňující šetření a byla by škoda, aby zjišťovala, co už víte. 6/ Podle čeho poznáme, jak jsme uspěli? Nejen klient ale i agentura potřebuje vědět, jak se pozná, že kampaň dopadla dobře, průměrně či špatně. Kdy se to změří? Kdo to změří? A podle jakých kritérií ve vztahu k zadanému cíli to změří? 13.

14 7/ Praktické informace a) Rozpočet. Když stanovíte orientační rozpočet, pomůžete nejen agentuře, která ví, v jakých mezích se má pohybovat, ale i sobě usnadníte práci s koordinací a integrací komunikačního mixu,jehož jednotlivé části budou úměrné celku a nemusí předělávat. Můžete také zadat dva rozpočty, optimální a minimální, a požádat agenturu (agentury) o alternativní návrhy. Když agentura dojde po analýze briefu k závěru, že rozpočet neodpovídá stanoveným cílům, má nejen právo, ale povinnost vás na to upozornit. b) Časový plán Nestačí uvést, kdy má kampaň startovat, kdy má být v médiích nebo v prodejních místech. Nebude náhodou závislá i na průběhu jiné aktivity, třeba testování? Nebo na výrobě nového obalu? Neplánuje vedení firmy konferenci prodejců, kterým chce kampaň předvést ještě před uvedením v médiích? Podceňování času pro kreativní práci a podceňování výrobních lhůt je zdrojem napětí a oboustranné frustrace. c) Jiná omezení Existuje právní úprava reklamy a dalších disciplín komerční komunikace, existuje také etická samoregulace. Nemohou se týkat vašeho projektu? Zásady jednotného vizuálního stylu vaše agentura určitě zná, ale možná jste za pomoci specializovaného studia provedli nějaké úpravy. Má agentura poslední verzi CI? 14.

15 8/ Schvalování Opomíjená část briefu, která způsobuje mnoho hořkostí. Kdo má pravomoc a bude schvalovat práci agentury? U stěžejních, strategických kampaní by to měla být stejná osoba, která schválila brief a která se zúčastní prezentace navržené kampaně! Předlohou k tomuto Klientskému briefu byl dokument A best practice guide to briefing communication agencies zpracovaný ve Velké Británii pod patronací sesterské asociace AKA ČR britské IPA. Čerpáno z materiálů AKA. 15.

16 V roce 2006 bylo v ČR cca 1500 subjektů, které se prohlašovaly za KOMUNIKAČNÍ AGENTURY STATISTIKY PŘITOM KONSTATOVALY, ŢE 90% komunikačních výdajů realizovaly agentury členové AKA a AČRA - MK V POČTU 121 AGENTUR AKA KOMUNIKAČNÍCH AGENTUR AČRA MK KOMUNIKAČNÍCH AGENTUR AGENTURY OBVYKLE ZÍSKÁVAJÍ 10% z celkových reklamních rozpočtů tedy v roce 2009 zhruba 2,8 miliardy KČ (HN ) PRO POROVNÁNÍ FORMULÁŘ AČRA MK 16.

17 Clow a Back k výběru komunikační agentury ÚVAHA O TOM, KDE REALIZOVAT KOMUNIKACI: VLASTNÍ SÍLY NEBO AGENTURA? VLASTNÍ SÍLY: lepší znalost problematiky, možná i lepší pochopení poslání komunikace a obsahu sdělení.obvykle něco KA, něco vlastní síly. ALE: neznalost nejnovějších postupů, nedostatek praktických zkušeností, nedostatek kontaktů s médii, nepřístupná data z výzkumů, nedostatečná kvalifikace pracovníků, přílišná vnitrofiremní zahleděnost, V globálním měřítku pak nedostatek interkulturních informací problém zejména v B2C. 17.

18 PRO ROZHODOVÁNÍ JSOU DŮLEŢITÉ ÚVAHY O: 1. Velikost firmy nebo projektu kampaně 2. Objem finančních prostředků určených na média 3. Faktor objektivity pohledu 4. Složitost produktu a složitost jeho komunikace 5. Kreativita KA poskytují: Poradenství v oblasti cílových trhů Nabídka specializovaných služeb Poradenství a exekuce v tvorbě image Tvorba CI Kreativita Plánování a nákup médií 18.

19 SPOLUPRÁCE S KA Stanovení cílů komunikace Proces a kritéria výběru Přehled počátečního seznamu uchazečů Získání referencí od klientů Zúžení výběru na 2-3 adepty Vyžádání kreativních návrhů Výběr agentury osobní návštěva 19.

20 MARKETING INSIGHT 2003 AGENTURA BRAND BROTHER / ZDROJ IN-STORE MARKETING, 3/2004 Na základě spolupráce s britskou výzkumnou agenturou Croydon Market Research Center Brand Brothers přinesl výzkum srovnání vybraných kritérií z hlediska jejich důležitosti při volbě komunikační agentury Vybraná kritéria při výběru komunikační agentury Výzkum analyzoval 15 kritérií, na jejichž základě zadavatelé vybírají komunikační agenturu. Ve výzkumu Marketing Insight byly položeny některé otázky shodně s výzkumem britského marketingového trhu uskutečněného agenturou Croydon Market Research Centre. DOUFEJME, ŢE SE OD ROKU 2004 POSTOJ ZADAVATELŮ ZMĚNIL! 20.

21 Ze srovnání výsledků českého a britského trhu vyplývá, že kritéria výběru agentury, která jsou důležitá v UK jsou pro české zadavatele méně významná. U českých Top 100 se bude postupně zvyšovat důležitost evropskosti, celosvětovosti, práce pro významné klienty, prestižnosti kanceláří a úspěchů v kreativních soutěžích. Relativně by měl poklesnout význam flexibility a rozpracovanosti nabídnutého řešení (tedy dnes nejdůležitějších kritérií výběru). 21.

22 22.

23 Práce pro významné klienty není v ČR velmi důležitý faktor výběru komunikační agentury. I ty agentury, které nemají mezi svými referencemi zvučná jména, se mohou úspěšně prosadit mezi českými největšími zadavateli. Na druhé straně je třeba uvážit i to, že toto kritérium je 1,5 násobně důležitější než výhry v kreativních soutěžích. Britští zadavatelé považují za podstatně důležitější, než jejich čeští kolegové, aby jimi vybraná agentura pracovala pro významné klienty. Zatímco v ČR je toto kritérium velmi důležité pouze u 5% klientů, v UK je to 36% (sedminásobně častější). 23.

24 24.

25 Čeští zadavatelé téměř bez výjimky tvrdí, že nepřikládají prestižnosti kanceláře své agentury důležitost. I přes jisté pochybnosti o tom, zda čeští marketéři na tuto otázku odpovídali zcela přesně, lze tvrdit, že prestižnost kanceláří není v ČR významná. Vybavení kanceláří musí dosáhnout jisté nezbytné reprezentativnosti. Ale další vylepšování kanceláří nezajistí lepší obchodní výsledky. V Británii je situace zcela odlišná. 17% velkých zadavatelů považuje prestižnost kanceláří za velmi důležitou a 49% za důležitou. 25.

26 26.

27 Úspěchy v kreativních soutěžích se umístily překvapivě nízko mezi kritérii, podle nichž jsou vybírány agentury na českém trhu. Podstatně důležitější je kreativa a rozpracovanost návrhů předložených v rámci tendru. Zatímco v ČR zadavatelé posuzují agenturu především na základě výsledků prací zpracovaných v rámci výběrového řízení, ve Velké Británii jsou zadavatelé podstatně citlivější i k získaným oceněním v kreativních soutěžích. Tento přístup se jeví jako výhodnější pro agentury (nemusejí všechno úsilí věnovat kreativě konkrétního zadání, za které obvykle nedostanou ani skicovné) tak pro zadavatele (kreativa agentury je hodnocena nejen lidmi uvnitř firmy, ale také odborníky v porotách). 27.

28 28.

29 Obecnou pomůckou pro stanovení cílů komunikační akce může být SMART model: S - cíle jsou specifické (specific) M - cíle jsou měřitelné (measureable) A - cíle jsou dosažitelné (achieveable) R - cíle jsou reálné (real) T - časově vymezené (timebound) Model SMART vede zadavatele k tomu, aby s agenturou jednal o zcela konkrétních a dosažitelných výsledcích zamýšlené akce. 29.

30 KREATIVNÍ BRIEF B PRÁCE KA ZDROJ AKA ČR Aplikace klientského briefu, jeho rozpracování pro KA 1. V čem spočívá klientský problém nebo příležitost? stručný popis a hlavní příčiny 2. Jaké jsou hlavní marketingové cíle klienta? jasně v marketingových termínech 3. Jaký z toho vyplývá úkol pro komunikaci? konkrétní, jednoznačně formulovaný rozlišit role jednotlivých disciplín komunikace 4. Ke komu mluvíme? názorně popsat představitele primární cílové skupiny jeho portrét, spotřebitelské zvyklosti, jak vnímá naší značku 5. Kdy a kde se cílová skupina setkává s naší značkou a její konkurencí? hlavní styčné body kdy a kde ji lze nejúčinněji ovlivnit 30.

31 6. Jaká je hlavní myšlenka, kterou jim chceme sdělit? Je motivující (ve vztahu k jeho potřebám a přáním)? Je důvěryhodná (s ohledem na produkt)? Je jedinečná (v porovnání s konkurencí)? Je výrazná, srozumitelná, zapamatovatelná? Dá se uplatnit v celém komunikačním mixu a rozvíjet? 7. Co podporuje hlavní myšlenku? nejdůležitější racionální i emocionální argumenty 8. Jaká je osobnost značky? Charakterizovat tón / styl komunikace naší značky 9. Běžné povinnosti a jiná omezení? užití loga, typografie, cenová nabídka atd. 10. Termíny a komunikační rozpočet? naplánovat skici, interní prezentaci, pro klienta celková částka na kampaň rozpočet na produkci 31.

32 DĚKUJI ZA POZORNOST 32.

MARKETINGOVÉ KOMUNIKACE

MARKETINGOVÉ KOMUNIKACE PŘÍPRAVA EFEKTIVNÍ MARKETINGOVÉ KOMUNIKACE doc.phdr. Dušan Pavlů, CSc. UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ 1 Východiskem pro přípravu efektivní komunikace jsou tři zdroje

Více

PŘÍJMY SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ

PŘÍJMY SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ PŘÍJMY SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ Problém číslo jedna současného sportovního managementu je získávání finančních prostředků nutných pro úspěšný a zdárný chod sportovní organizace. Existuje řada možností, jak

Více

INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz

INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE V POJETÍ K.E.CLOWA + D.BAACKA doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. CLOW, K.E., BAACK, D.: REKLAMA, PROPAGACE A MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE BRNO: COMPUTER

Více

infothea FUNDRAISING a samofinancování sociálních služeb Lektor: Ing. Pavel Němeček

infothea FUNDRAISING a samofinancování sociálních služeb Lektor: Ing. Pavel Němeček infothea FUNDRAISING a samofinancování sociálních služeb Lektor: Ing. Pavel Němeček InfoThea fundraising & lidské zdroje Office: tř.17.listopadu 43, 779 00 Olomouc Mob.604 637 682 Skype. panecek5 e-mail:

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Provozně ekonomická fakulta obor Provoz a ekonomika, katedra Statistiky Teze k diplomové práci na téma: Vliv reklamy na prodej zboží či služeb Jméno diplomanta: Vedoucí

Více

Kampaň HUGO BOSS HUGO Apple

Kampaň HUGO BOSS HUGO Apple Kampaň HUGO BOSS HUGO Apple KREATIVNÍ BRIEF 1. V čem spočívá klientův problém nebo příležitost? stručný popis a hlavní příčiny Problémy: V současnosti je značně rozšířen fenomén internetového nakupování,

Více

Metody marketingového výzkumu (N_MMV) ZS 09

Metody marketingového výzkumu (N_MMV) ZS 09 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Metody marketingového výzkumu (N_MMV) ZS 09 Magisterské studium Garant předmětu:. PhDr. I. Petrová Vyučující:.. PhDr. I. Petrová Typ studijního předmětu: povinný

Více

CREATIV BUSINESS IDEA

CREATIV BUSINESS IDEA TEXTY PRO SAMOSTUDIUM CREATIV BUSINESS IDEA IDENTIFIKACE PROJEKTU: CZ.1.07/3.2.11/03.0072 Obsah 1 ÚVOD... 3 2 KREATIVITA... 4 2.1 Výzkum... 4 2.2 Nej značky... 7 3 REKLAMA... 10 4 KONKRÉTNÍ UKÁZKA... 11

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Str. 1/8 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Zjednodušené výběrové řízení s uveřejněním dle Příručky pro příjemce finanční podpory projektů Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů v rámci projektu Investicí do zaměstnanců

Více

Public Relations Proces

Public Relations Proces Public Relations Proces Radek Vítek Ogilvy Public Relations Vnímání je realita 2 Nejlepší příběh zvítězí Směřujeme do éry vypravěčů, kde smyslová a pocitová přitažlivost hrají dominantní role. Vypravěči

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze. Marketingová komunikace v odvětví cestovního ruchu

Česká zemědělská univerzita v Praze. Marketingová komunikace v odvětví cestovního ruchu Česká zemědělská univerzita v Praze Podnikání a administrativa Teze Vedoucí DP: Ing.Lucie Vokáčová Autor: Bc. Romana Králová Praha 2003 - teze Tato diplomová práce se zabývá problematikou marketingové

Více

3. STRATEGICKÉ TAKTICKÉ OPERATIVNÍ ŘÍZENÍ, OBSAH, NÁPLŇ A FORMY

3. STRATEGICKÉ TAKTICKÉ OPERATIVNÍ ŘÍZENÍ, OBSAH, NÁPLŇ A FORMY 3. STRATEGICKÉ TAKTICKÉ OPERATIVNÍ ŘÍZENÍ, OBSAH, NÁPLŇ A FORMY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 8 8 0 Zbyněk Siegel Jak úspěšně

Více

Rozhodnutí nabylo právní moci dne 6.1.2009. Č. j.: R172/2008/02-25891/2008/310-AS V Brně dne 22. prosince 2008

Rozhodnutí nabylo právní moci dne 6.1.2009. Č. j.: R172/2008/02-25891/2008/310-AS V Brně dne 22. prosince 2008 Rozhodnutí nabylo právní moci dne 6.1.2009 Č. j.: R172/2008/02-25891/2008/310-AS V Brně dne 22. prosince 2008 Ve správním řízení o rozkladu podaném dne 22. 9. 2008 zadavatelem VOP 026 Šternberk, s. p.,

Více

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu výborná práce obsahově i formálně. Hodnocení A+ Masarykova univerzita Právnická fakulta Katedra finančního práva a národního hospodářství Osobní management Sebepoznání kde je zakopaný pes našeho úspěchu

Více

Studie uživatelů modelu CAF

Studie uživatelů modelu CAF Studie uživatelů modelu CAF Úvod Vážené dámy, vážení pánové, Chtěli bychom Vás touto cestou požádat o vyplnění dotazníku, souvisejícího se Společným hodnotícím rámcem (model CAF). Cílem tohoto dotazníku

Více

Marketingový plán Marketingový rozpočet

Marketingový plán Marketingový rozpočet Marketingový plán Marketingový rozpočet Marketingový plán Dobrý marketingový plán je klíčem k úspěchu každé firmy. Je důležitý pro koordinaci všech propagačních a marketingových aktivit. Jeho cílem je

Více

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007

Základy marketingu. vní. Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 Základy marketingu Přednášky pro Vysokou školu finanční a správn vní Ing. Miloslav Vaňák 2006-2007 1 Přednáška 1: Definice marketingu Trocha historie: Snaha minimalizovat riziko, které je spojeno se vstupem

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ REKLAMA NA INTERNETU teze Jméno diplomanta: Miloslav Bartoň Vedoucí diplomové práce: Ing. Jan Jarolímek PRAHA 2005 1 Dnes nemusíme být odborníky

Více

1 Ústav managementu, email: mracek@fbm.vutbr.cz

1 Ústav managementu, email: mracek@fbm.vutbr.cz P R O FESIONÁL V MARKE TINGU Ing. Pavel Mráček 1 A B S T R A K T Článek se zabývá tématem marketingu, resp. tím, jaký by měl být správný člověk v marketingu. Je zde uvedeno čím vším by se měl zabývat a

Více

Podnikání na internetu

Podnikání na internetu Podnikání na internetu Bc. Miloslav Vaněk Abstrakt: Vědecká práce Podnikání na internetu pojednává o možnosti nabízet své zboží a služby přes internet. Součástí vědecké práce je i zjednodušená struktura

Více

Výzkum firemní filantropie. Fórum dárců, o.s. Agnes, o.s. 2004

Výzkum firemní filantropie. Fórum dárců, o.s. Agnes, o.s. 2004 Výzkum firemní filantropie Fórum dárců, o.s. Agnes, o.s. 2004 Základní charakteristika výzkumu Cíl - získat informace o rozsahu firemní filantropie, o strategiích, o motivaci firem k filantropii a o perspektivách

Více

Přednáška VŠFS. Koncepty a řízení firemního nákupu

Přednáška VŠFS. Koncepty a řízení firemního nákupu Přednáška VŠFS Koncepty a řízení firemního nákupu Cíle Cílem této prezentace je seznámit vás se základními cíli, koncepty a nástroji profesionálního nákupu. Přestože je dnešní přednáška nezbytně zkratkou,

Více

Výzva. k předložení nabídky

Výzva. k předložení nabídky Na Balkáně 812 130 00 Praha 3 Výzva k předložení nabídky a zadávací podmínky veřejné zakázky malého rozsahu vyhlašované TJ SPOJE Praha o.s. na zhotovitele Rekonstrukce podlahy ve sportovní hale Zadávací

Více

METODICKÝ LIST PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ STRUKTURA MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ. B_Smak

METODICKÝ LIST PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ STRUKTURA MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ. B_Smak Ročník/semestr METODICKÝ LIST PRVNÍ SOUSTŘEDĚNÍ STRUKTURA MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ B_Smak Zápočet doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. Cílem prvního tématického celku je definovat základní historické vývojové

Více

ŘÍZENÍ OBCHODU. 19063@mail.vsfs.cz

ŘÍZENÍ OBCHODU. 19063@mail.vsfs.cz Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D. Ing. Pavla Břečková, Ph.D. 19063@mail.vsfs.cz Obsah přednášky Sjednání podmínek obchodu, vyjednávání, příprava, techniky,

Více

Evaluace projektu Sociálně vyloučené lokality Ústeckého kraje Evaluační zpráva

Evaluace projektu Sociálně vyloučené lokality Ústeckého kraje Evaluační zpráva Evaluace projektu Sociálně vyloučené lokality Ústeckého kraje Evaluační zpráva Příloha Metodiky pro evaluaci dopadů nesoutěžních projektů OP Zaměstnanost 2014 2020 OBSAH MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ... 3 1 CÍL A

Více

Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED

Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED Directorate-General for Communication Public Opinion Monitoring Unit V Bruselu dne 30. ledna 2015 Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED

Více

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy

Reklamní strategie, reklamní kampaň. Plánování reklamy Reklamní strategie, reklamní kampaň Plánování reklamy Jak postupovat při přípravě reklamní kampaně 1. Stanovení cílů kampaně CO se očekává? 2. Potvrzení rozpočtu budget - KOLIK se utratí? 3. Stanovení

Více

coachpage.cz TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS NABÍDKA ŠKOLENÍ

coachpage.cz TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS NABÍDKA ŠKOLENÍ coachpage.cz TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS NABÍDKA ŠKOLENÍ Upevnění autority a rozšíření míry vlivu manažera Školení odpovídá na otázky, co vše je základem autority a charismatu, kde v nás jsou

Více

SOUHRN POSOUZENÍ DOPADŮ

SOUHRN POSOUZENÍ DOPADŮ KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 7.10.2009 SEK(2009) 1298 v konečném znění PRACOVNÍ DOKUMENT ÚTVARŮ KOMISE Průvodní dokument k SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU, RADĚ, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU

Více

Vzdělávací cíl. Objasnit proces akvizice a jeho význam a úlohu v činnosti subjektu veřejné správy.

Vzdělávací cíl. Objasnit proces akvizice a jeho význam a úlohu v činnosti subjektu veřejné správy. Fakulta vojenského leadershipu Katedra ekonomie Investice a akvizice Téma 2: Proces akvizice - jeho úloha a postavení v životním cyklu systému Brno 2014 Pavel Vyleťal Ing. Pavel Vyleťal, Ph.D. Operační

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 16. 10. 2013 Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 16. 10. 2013 Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl +420 461 031 821 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 16. 10. 2013 Ústí nad Orlicí druhá polovina října 2013 Litomyšl Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Krátké představení organizace

Více

513. plenární zasedání Evropského hospodářského a sociálního výboru (Brusel, 20. 21. 1. 2016)

513. plenární zasedání Evropského hospodářského a sociálního výboru (Brusel, 20. 21. 1. 2016) 513. plenární zasedání Evropského hospodářského a sociálního výboru (Brusel, 20. 21. 1. 2016) Plenární zasedání Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV) projednalo a přijalo následující stanoviska:

Více

50+ NENÍ HANDICAP. Zpátky do práce lze i v mém věku. metodika projektu CZ 2.17/2.1.00/37052

50+ NENÍ HANDICAP. Zpátky do práce lze i v mém věku. metodika projektu CZ 2.17/2.1.00/37052 50+ NENÍ HANDICAP metodika projektu Zpátky do práce lze i v mém věku CZ 2.17/2.1.00/37052 0 Identifikace projektu Název regionálního individuálního projektu Registrační číslo projektu Zpátky do práce lze

Více

PUBLIC RELATIONS JAKO SOUČÁST MK. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz

PUBLIC RELATIONS JAKO SOUČÁST MK. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz PUBLIC RELATIONS JAKO SOUČÁST MK doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. HLAVNÍ AUTOŘI: SAM BLACK, PETR NĚMEC, PHILIP LESLY, JAROSLAV KOHOUT, MIROSLAV FORET, VÁCLAV SVOBODA 2. SYSTÉM MARKETINGOVÝCH

Více

Zhodnoceníči stanoveníkvality komunitního plánovánív České republice. Ústí nad Labem

Zhodnoceníči stanoveníkvality komunitního plánovánív České republice. Ústí nad Labem Zhodnoceníči stanoveníkvality komunitního plánovánív České republice Ústí nad Labem 1 Cíl : Seznámit se s významem, způsoby a postupy hodnocení a monitoringu při naplňování komunitního plánu a tak stanovit

Více

PŘÍLOHY. Příloha I- Počet uživatelů internetu v ČR (starší 16let) v letech 2006-2011. Zdroj: ČSÚ, 2011a (vlastní zpracování)

PŘÍLOHY. Příloha I- Počet uživatelů internetu v ČR (starší 16let) v letech 2006-2011. Zdroj: ČSÚ, 2011a (vlastní zpracování) PŘÍLOHY Příloha I- Počet uživatelů internetu v ČR (starší 16let) v letech 2006-2011 100% 80% 60% 40% 20% 0% 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Zdroj: ČSÚ, 2011a (vlastní zpracování) Příloha II- Seznam slevových

Více

Podnikatelská informatika obor šitý na míru

Podnikatelská informatika obor šitý na míru Podnikatelská informatika obor šitý na míru Doc. Ing. Jan Skrbek, Dr., Ing. Klára Antlová, Ph.D. Katedra informatiky Hospodářská fakulta Technické univerzity v Liberci Voroněžská 13 46117 Liberec 1. Úvod

Více

5 PŘÍPADOVÉ STUDIE REGIONŮ ŘEŠENÍ DISPARIT ROZVOJEM CESTOVNÍHO RUCHU

5 PŘÍPADOVÉ STUDIE REGIONŮ ŘEŠENÍ DISPARIT ROZVOJEM CESTOVNÍHO RUCHU 5 PŘÍPADOVÉ STUDIE REGIONŮ ŘEŠENÍ DISPARIT ROZVOJEM CESTOVNÍHO RUCHU 5.1 Přehled použitých metod a jejich základní charakteristiky 5.1.1 Základní metody výzkumu Ze základních metod výzkumu byly použity:

Více

Obsah setu: V setu naleznete následující materiály: informace k modelové situaci. instrukce pro modelovou situaci

Obsah setu: V setu naleznete následující materiály: informace k modelové situaci. instrukce pro modelovou situaci Obsah setu: V setu naleznete následující materiály: informace k modelové situaci instrukce pro modelovou situaci informace pro hodnotitele /pozorovatele/ zadání pro sparing-partnery hodnotící arch zadání

Více

POPTÁVKOVÝ LIST Výtisk č. 1

POPTÁVKOVÝ LIST Výtisk č. 1 ÚMČ Praha 11 Odbor správy majetku POPTÁVKOVÝ LIST Výtisk č. 1 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 11 se sídlem Ocelíkova 672, 149 41 Praha 4 Vám nabízí možnost předložit nabídku na zakázku malého rozsahu dle 12 odst. 3

Více

VÝROBEK V MARKETINGOVÉM MIXU. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz

VÝROBEK V MARKETINGOVÉM MIXU. doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc. dusan.pavlu@vsfs.cz 1. VÝROBEK JAKO SOUČÁST MARKETINGOVÉHO MIXU PRODUKT PRODUCT charakteristika - jakost, značka, design, vlastnosti, balení, velikost, služby, záruka, rozmanitost,

Více

Informace o časopisech, podmínky inzerce, ceníky a formáty, harmonogramy

Informace o časopisech, podmínky inzerce, ceníky a formáty, harmonogramy Media infa Informace o časopisech, podmínky inzerce, ceníky a formáty, harmonogramy SVĚT TISKU - časopis o předtiskové přípravě, tisku a dokončujícím zpracovaní PAPÍR A CELULÓZA - časopis českého a slovenského

Více

ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb)

ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb) Katedra řízení podniku ŘÍZENÍ OBCHODU (N_ROb) Pavla Břečková pavla.breckova@vsfs.cz Vedoucí Katedry řízení podniku Fakulta ekonomických studií ŘÍZENÍ OBCHODU struktura 5 řízených konzultací 1. Podnik a

Více

OSOBNÍ EFEKTIVITA. Ing. Miloš Paleček (Brno) 22.11.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

OSOBNÍ EFEKTIVITA. Ing. Miloš Paleček (Brno) 22.11.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ OSOBNÍ EFEKTIVITA Ing. Miloš Paleček (Brno) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 OBSAH Část 1: Motivace ke změně v osobní efektivitě - Najdi

Více

EFEKTIVITA ROZHLASOVÉ REKLAMY

EFEKTIVITA ROZHLASOVÉ REKLAMY EFEKTIVITA ROZHLASOVÉ REKLAMY O projektu OBSAH Co jsme měřili? Hlavní zjištění RÁDIO je efektivní reklamní médium Zásah, průběh zapamatovatelnost rozhlasové reklamy kreativita je důležitá základní parametry

Více

ZADÁVACÍ ŘÍZENÍ KROK ZA KROKEM

ZADÁVACÍ ŘÍZENÍ KROK ZA KROKEM ZADÁVACÍ ŘÍZENÍ KROK ZA KROKEM Postup pro zadávání veřejných zakázek podle zákona 137/2006 Sb. Mgr. Daniel Kulhavý daniel.kulhavy@enovation.cz listopad 2012 Obsah Volba předmětu zakázky Typy zadávacích

Více

MPSV, odbor řízení pomoci z ESF

MPSV, odbor řízení pomoci z ESF MPSV, odbor řízení pomoci z ESF ZADÁVACÍ DOKUMENTACE TELEVIZNÍ KAMPAŇ Prezentace úspěšných projektů ESF a uvedení nového OP LZZ Praha, 22. července 2008 1 1. Zadavatel Stát: Instituce: Česká republika

Více

Segmentace trhu. Předmluva. Milé studenky/ti,

Segmentace trhu. Předmluva. Milé studenky/ti, Segmentace trhu Předmluva Milé studenky/ti, dostává se Vám do rukou studijní materiál na téma Segmentace trhu, který vás podrobněji seznámí s touto tematikou, kterou budete aplikovat ve své semestrální

Více

CO STOJÍ ZA ÚSPĚCHEM?

CO STOJÍ ZA ÚSPĚCHEM? BRANDING úvod CO STOJÍ ZA ÚSPĚCHEM? CO STOJÍ ZA ÚSPĚCHEM? DOBRÝ PRODUKT sám o sobě nestačí CO STOJÍ ZA ÚSPĚCHEM? DOBRÝ PRODUKT sám o sobě nestačí vytvořit kvalitní produkt bez marketingu je jako zamknout

Více

Manuál pro žadatele. o příspěvek z grantového programu TPCA pro Kolínsko 2016

Manuál pro žadatele. o příspěvek z grantového programu TPCA pro Kolínsko 2016 Manuál pro žadatele o příspěvek z grantového programu TPCA pro Kolínsko 2016 1. TPCA pro Kolínsko Grantový program TPCA pro Kolínsko vznikl v roce 2005 s cílem přispívat k rozvoji kolínského regionu. Každým

Více

Podpora prodeje jako nástroj integrované marketingové komunikace.

Podpora prodeje jako nástroj integrované marketingové komunikace. TematickyBLOK0_eLear_UVODsoustredení610 Podpora prodeje jako nástroj integrované marketingové komunikace. 1.Úvod Integrovaná marketingová komunikace (dále též IMK), jak ji chápe American Association of

Více

Věrnostní programy. Věrnostní programy. 1.Úvod

Věrnostní programy. Věrnostní programy. 1.Úvod Věrnostní programy Obsah kapitoly Obsahem této kapitoly je přehled problematiky věrnostních programů, jejich zaměření, typologie, plánování, problémy a rizika včetně souvisejících legislativních aspektů.

Více

MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ PODNIKU Katedra řízení podniku

MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ PODNIKU Katedra řízení podniku MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ PODNIKU Katedra řízení podniku INOVAČNÍ MARKETING STUDIJNÍ CÍLE VYSVĚTLIT POJEM INOVACE, INOVAČNÍ MARKETING, MARKETING INOVACÍ PROSTŘEDNICTVÍM PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ POUKÁZAT NA NUTNOST

Více

Aktualizace internetového marketingu malého ubytovacího zařízení

Aktualizace internetového marketingu malého ubytovacího zařízení Katedra marketingu, obchodu a služeb Případová studie Aktualizace internetového marketingu malého ubytovacího zařízení Klatová, E. Maršálková, M. - Tlučhoř, J. Tato případová studia vznikla v rámci projektu

Více

METODIKA OBCE HNĚVOTÍN

METODIKA OBCE HNĚVOTÍN 1 METODIKA OBCE HNĚVOTÍN PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝ CH ZAKÁZEK M ALÉHO RO ZS AHU PROJEDNANÁ A SCHVÁLE NÁ ZASTUPITELSTV EM OBCE DNE 18. 8. 2015. ÚVOD: Zákon o veřejných zakázkách (Zákon č.137/2006 Sb. ve znění

Více

Úloha marketingu v řízení organizace

Úloha marketingu v řízení organizace Úloha marketingu v řízení organizace Nákupní rozhodování, segmentace, zákazník Spotřebitelské chování Je proces, kdy jednotlivci nebo skupiny vybírají, nakupují, používají a zbavují se zboží, služeb nebo

Více

Postoje. Miroslava Schöffelová LS 2013

Postoje. Miroslava Schöffelová LS 2013 Postoje Miroslava Schöffelová LS 2013 Co jsou postoje Definice Relativně stabilní charakteristika, psychologická tendence, která se projevuje v hodnocení konkrétní entity s jistým stupněm upřednostňování

Více

Profil absolventa školního vzdělávacího programu

Profil absolventa školního vzdělávacího programu Technologie potravin - management Profil absolventa školního vzdělávacího programu Název školy: Střední škola potravinářství a služeb Pardubice Adresa školy: nám. Republiky 116, 531 14 Pardubice Zřizovatel:

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

Studentský projekt s odvážnými ambicemi Aneb Zlaté české ručičky nejsou jen mýtus...

Studentský projekt s odvážnými ambicemi Aneb Zlaté české ručičky nejsou jen mýtus... Studentský projekt s odvážnými ambicemi Aneb Zlaté české ručičky nejsou jen mýtus... istavitel.cz je nový internetový projekt, který vstoupil na trh v dubnu tohoto roku a již od svého počátku rozvířil

Více

Metodika využití národního rámce kvality při inspekční činnosti ve školách a školských zařízeních

Metodika využití národního rámce kvality při inspekční činnosti ve školách a školských zařízeních Metodika využití národního rámce kvality při inspekční činnosti Praha, červen 2015 Obsah 1 Úvod... 3 2 Role národního rámce kvality při inspekční činnosti... 3 3 Cíle metodiky využití národního rámce kvality

Více

II. Vzdělávání vedoucích úředníků

II. Vzdělávání vedoucích úředníků II. Vzdělávání vedoucích úředníků Cílová skupina a účel vzdělávání: Vzdělávání je určeno pro vedoucí úřadů, krajů, statutárních měst a pro tajemníky obcí s rozšířenou působností. Cílem vzdělávacího programu

Více

Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu (dále jen jako Výzva nebo případně Zadávací dokumentace )

Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu (dále jen jako Výzva nebo případně Zadávací dokumentace ) Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu (dále jen jako Výzva nebo případně Zadávací dokumentace ) 1. Název veřejné zakázky Název veřejné zakázky Evidenční číslo VZ VZ 2016/330/18

Více

ZD RÁMCOVÁ SMLOUVA KOMUNIKAČNÍ A MARKETINGOVÉ SLUŽBY

ZD RÁMCOVÁ SMLOUVA KOMUNIKAČNÍ A MARKETINGOVÉ SLUŽBY ZD RÁMCOVÁ SMLOUVA KOMUNIKAČNÍ A MARKETINGOVÉ SLUŽBY 5. 10. 2016 Tomáš Avrat JMK chce patřit mezi nejinovativnější regiony v Evropě. Máme k tomu produkt a strategie, tj. regionální inovační ekosystém (RIE),

Více

KAČ OMUNI /K AGENTURA

KAČ OMUNI /K AGENTURA KOMUNIKAČ AGENTURA Kdo jsme Jsme všestranná komunikační agentura s širokým portfoliem služeb, které realizuje tým odborníků s dlouholetou praxí v oblasti vývoje komunikační strategie na trhu B2B i B2C.

Více

NOVÉ TRENDY VE VZDĚLAVÁNÍ VOJENSKÝCH PROFESIONÁLŮ MANAŽERŮ V ARMÁDĚ ČESKÉ REPUBLIKY

NOVÉ TRENDY VE VZDĚLAVÁNÍ VOJENSKÝCH PROFESIONÁLŮ MANAŽERŮ V ARMÁDĚ ČESKÉ REPUBLIKY NOVÉ TRENDY VE VZDĚLAVÁNÍ VOJENSKÝCH PROFESIONÁLŮ MANAŽERŮ V ARMÁDĚ ČESKÉ REPUBLIKY New Trends in Education of the Military Professional Managers in the Army of the Czech Republic pplk. Mgr. Janusz Mika,

Více

DIGITÁLNÍ GARÁŽ POMÁHÁME ČESKU RŮST Závěrečná zpráva. Duben 2016

DIGITÁLNÍ GARÁŽ POMÁHÁME ČESKU RŮST Závěrečná zpráva. Duben 2016 DIGITÁLNÍ GARÁŽ POMÁHÁME ČESKU RŮST Závěrečná zpráva Duben 2016 Výzkumné pozadí AMSP ČR sdružuje na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky a živnostníky i jejich organizace z celé České

Více

Zadávací dokumentace. Zadavatel: Střední průmyslová škola stavební, Brno, Kudelova 8 Sídlo: Kudelova 8, 662 51 Brno

Zadávací dokumentace. Zadavatel: Střední průmyslová škola stavební, Brno, Kudelova 8 Sídlo: Kudelova 8, 662 51 Brno Zadávací dokumentace Název projektu: Nové poznání - nová budoucnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.3.10/04.0022 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název zakázky: Vzdělávání

Více

Reklama 2. Evžen Staněk. evzen.stanek@vsfs.cz

Reklama 2. Evžen Staněk. evzen.stanek@vsfs.cz Evžen Staněk. evzen.stanek@vsfs.cz Klientský brief pro úkol č. 1 Předmět REKLAMA 2 Pracovní označení CVIČNÁ KOMUNIKAČNÍ AGENTURA NÁZEV ÚKOLU INFORMATIVNÍ A NÁBOROVÁ PROPAGAČNÍ AKCE TERMÍNY prezentace 7.

Více

NÁRODNÍ KONFERENCE TOP 2014. nabídka spolupráce, partnerství a propagace

NÁRODNÍ KONFERENCE TOP 2014. nabídka spolupráce, partnerství a propagace NÁRODNÍ KONFERENCE TOP 2014 nabídka spolupráce, partnerství a propagace MĚSTA A OBCE U NÁS NACHÁZEJÍ DŮVĚRYHODNÉ PARTNERY! Vážení obchodní přátelé Národního centra regionů, s. r. o. Národní konference

Více

Proces marketingového výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Vztahy mezi proměnnými.

Proces marketingového výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Vztahy mezi proměnnými. Proces marketingového výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Projekt. Jednotky analýzy. Proměnné. Vztahy mezi proměnnými. Téma č. 2 Cíle marketingového

Více

Netradiční využití tradičních médií aneb. Mediální kreativita, jako spása klasických médií

Netradiční využití tradičních médií aneb. Mediální kreativita, jako spása klasických médií Netradiční využití tradičních médií aneb Mediální kreativita, jako spása klasických médií Petr Majerik 27. 5. 2010 Komunikační plánování MINULOST SOUČASNOST/BUDOUCNOST Tradiční postupy Mediálně kreativnířešení

Více

Pokyn, kterým se stanoví bližší pravidla pro posuzování reklamy na veterinární léčivé přípravky

Pokyn, kterým se stanoví bližší pravidla pro posuzování reklamy na veterinární léčivé přípravky Pokyn ÚSKVBL/UST 04/2006 Pokyn, kterým se stanoví bližší pravidla pro posuzování reklamy na veterinární léčivé přípravky Platnost od: 1. 10. 2006 Platnost do: není omezeno Mění a doplňuje: - Zrušuje/nahrazuje:

Více

Podne t k zaha jenı r ı zenı o pr estupku znalce podle 25a a na sl. za kona c. 36/1967 Sb.

Podne t k zaha jenı r ı zenı o pr estupku znalce podle 25a a na sl. za kona c. 36/1967 Sb. Ministerstvo spravedlnosti Vyšehradská 16 128 10 Praha 2 V Praze dne 12. listopadu 2012 Podne t k zaha jenı r ı zenı o pr estupku znalce podle 25a a na sl. za kona c. 36/1967 Sb. ve smyslu 17 instrukce

Více

Zamyšlení nad systémem poskytování dotací ze strukturálních fondů v rámci Společného regionálního operačního programu

Zamyšlení nad systémem poskytování dotací ze strukturálních fondů v rámci Společného regionálního operačního programu Zamyšlení nad systémem poskytování dotací ze strukturálních fondů v rámci Společného regionálního operačního programu Ing. Pavel Pešek, CSc. Fakulta sociálně ekonomická Univerzity J. E. Purkyně v Ústí

Více

Zadávací dokumentace pro výběr dodavatele vzdělávacích kurzů. v rámci zakázky. Vzděláváním zkvalitňujeme realitu. zadavatel. DORA Group a.s. Str.

Zadávací dokumentace pro výběr dodavatele vzdělávacích kurzů. v rámci zakázky. Vzděláváním zkvalitňujeme realitu. zadavatel. DORA Group a.s. Str. Zadávací dokumentace pro výběr dodavatele vzdělávacích kurzů v rámci zakázky Vzděláváním zkvalitňujeme realitu zadavatel DORA Group a.s. Str. 1 1. Preambule Výběrové řízení je vypisováno na základě účasti

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA PROJEKT DODÁVKA AUTOMATIZAČNÍHO SYSTÉMU VČETNĚ UČEBNÍCH PLÁNŮ. Kontaktní osoba. Telefon 734 522 683 Fax E-mail

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA PROJEKT DODÁVKA AUTOMATIZAČNÍHO SYSTÉMU VČETNĚ UČEBNÍCH PLÁNŮ. Kontaktní osoba. Telefon 734 522 683 Fax E-mail Kontaktní osoba Martin Jandík Telefon 734 522 683 Fax E-mail jandik@iss-cheb.cz Datum 16.05.2011 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE NA PROJEKT DODÁVKA AUTOMATIZAČNÍHO SYSTÉMU VČETNĚ UČEBNÍCH PLÁNŮ dle ustanovení 44

Více

podnikatelských koncepcí, objasnit přístupy sektoru finančních služeb k trhu a

podnikatelských koncepcí, objasnit přístupy sektoru finančních služeb k trhu a Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia ------------------------------------------------------------------------------------- Název tematického celku: MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. KLIENT. Cíl:

Více

SPECIFIKA KOMUNIKACE ZNAČKY HARLEY-DAVIDSON

SPECIFIKA KOMUNIKACE ZNAČKY HARLEY-DAVIDSON SPECIFIKA KOMUNIKACE ZNAČKY HARLEY-DAVIDSON Martin Heřmanský Harley-Davidson je americký výrobce motocyklů. Takto strohá charakteristika by zřejmě fungovala u řady běžných značek, nikoliv však u této prémiové

Více

Prezentace časopisu. Vydavatel: ECONOMIA a.s. leader na trhu ekonomických a odborných periodik v ČR

Prezentace časopisu. Vydavatel: ECONOMIA a.s. leader na trhu ekonomických a odborných periodik v ČR Prezentace časopisu 85%čtenářů časopisu TREND Marketing prohlašuje, že na českém trhu scházel časopis, který by se komplexně věnoval problematice marketingu a marketingovému řízení Vydavatel: ECONOMIA

Více

SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ CONSUMER BASKET. Martin Souček

SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ CONSUMER BASKET. Martin Souček SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ CONSUMER BASKET Martin Souček Abstrakt: Práce se zabývá spotřebitelským košem a jeho vztahem k marketingu. Snaží se popsat vzájemné souvislosti a význam spotřebitelského koše pro marketing

Více

Kritéria pro hodnocení pracovníků

Kritéria pro hodnocení pracovníků Kritéria pro hodnocení pracovníků Srpen 2012 Kritéria pro hodnocení pracovníků Srpen 2012 Dokument byl vypracován skupinou odborných konzultantů KA 02 ve složení: Lucie Jindrová, Martina Heřmanová, Martin

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindřichově Hradci. Diplomová práce. Bc. Natalija Lichnovská

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu v Jindřichově Hradci. Diplomová práce. Bc. Natalija Lichnovská Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Diplomová práce Bc. Natalija Lichnovská 2008 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Vyhodnocení

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace k výzvě na podání nabídek do zjednodušeného výběrového řízení na dodávku vzdělávacích aktivit v rámci projektu CZ.04.1.03/4.1.15.3/0159 Program rozvoje lidských zdrojů za účelem zvyšování

Více

Přednáška č. 2 Poslání podniku. Teze pro přednášku :

Přednáška č. 2 Poslání podniku. Teze pro přednášku : Přednáška č. 2 Poslání podniku Teze pro přednášku : Strategické řízení, strategie, hierarchie strategií Strategické cíle podniku Poslání firmy, firemní principy a elementární hodnoty Strategické obchodní

Více

AKADEMIE PRO PERSONALISTY A PERSONÁLNÍ MANAŽERY podrobný obsahový plán

AKADEMIE PRO PERSONALISTY A PERSONÁLNÍ MANAŽERY podrobný obsahový plán AKADEMIE PRO PERSONALISTY A PERSONÁLNÍ MANAŽERY podrobný obsahový plán Charakteristika vzdělávacího programu Vzdělávací program je určen k profesní přípravě na pozici manažera lidských zdrojů. Jedná se

Více

Ing. Pavel Rosenlacher pavel.rosenlacher@vsfs.cz

Ing. Pavel Rosenlacher pavel.rosenlacher@vsfs.cz Marketing v sociálních sítích Cíle a působení marketingu na internetu Ing. Pavel Rosenlacher pavel.rosenlacher@vsfs.cz Krátké shrnutí Rozlišujeme elektronický marketing, internetový marketing a online

Více

VY_32_INOVACE_D 12 08

VY_32_INOVACE_D 12 08 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI +420 461 031 821 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Krátké představení organizace - historie, zaměření, počet zaměstnanců/dobrovolníků CEDR o.p.s.,

Více

Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS. Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy. Širší shrnutí

Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS. Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy. Širší shrnutí Bohemian Regional Innovation Strategy - BRIS Infrastruktura pro podporu inovací v regionu Prahy Širší shrnutí S využitím odborných diskusí je definován pojem regionální infrastruktury pro podporu inovací

Více

Portál Dekubity.eu. Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová

Portál Dekubity.eu. Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová Portál Dekubity.eu Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová Dřívější stav informací o dekubitech a naše vize Vznik 1. 2. 2015 byl spuštěn webový portál dekubity.eu. Realizace výstupu z kulatých stolů

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU (zadávací dokumentace) Závěrečná evaluace projektu Vzdělávejte se pro růst!

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU (zadávací dokumentace) Závěrečná evaluace projektu Vzdělávejte se pro růst! VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU (zadávací dokumentace) dle ustanovení 12 odst. 3 zák. č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Tato

Více

a státním rozpočtem. veřejné zakázky malého rozsahu

a státním rozpočtem. veřejné zakázky malého rozsahu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. Z a d á v a c í d o k u m e n t a c e veřejné zakázky malého rozsahu Priorita: 4 Adaptabilita a podnikání Opatření: 4.2

Více

5.1.4.1 Plánování podpory vedoucí k udržení pracovního místa

5.1.4.1 Plánování podpory vedoucí k udržení pracovního místa 5.1.4.1 Plánování podpory vedoucí k udržení pracovního místa Při plánování podpory potřebné k udržení pracovního místa sociální pracovník (dále jen pracovník) spolu s uživatelem a zaměstnavatelem volí

Více

Etický kodex. zaměstnanců podniku Lesy České republiky, s.p.

Etický kodex. zaměstnanců podniku Lesy České republiky, s.p. Příloha č.6 Pracovního řádu 01/2013 Etický kodex zaměstnanců podniku Lesy České republiky, s.p. 1. Poslání Lesy České republiky s.p. (dále jen LČR nebo též podnik) se tímto etickým kodexem hlásí k definovaným

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo pro místní rozvoj VÝZKUMNÝ PROGRAM MINISTERSTVA PRO MÍSTNÍ ROZVOJ NA LÉTA 200 2011 Název: VÝZKUM PRO ŘEŠENÍ REGIONÁLNÍCH DISPARIT ZADÁVACÍ DOKUMENTACE PRO VEŘEJNOU SOUTĚŽ VE VÝZKUMU A VÝVOJI

Více

VÝZNAM A POZICE CRM V ŘÍZENÍ FIREM THE IMPORTANCE AND POSITION OF CRM IN FIRM MANAGEMENT. Jaroslav Novotný

VÝZNAM A POZICE CRM V ŘÍZENÍ FIREM THE IMPORTANCE AND POSITION OF CRM IN FIRM MANAGEMENT. Jaroslav Novotný VÝZNAM A POZICE CRM V ŘÍZENÍ FIREM THE IMPORTANCE AND POSITION OF CRM IN FIRM MANAGEMENT Jaroslav Novotný Abstract Most companies are trying to find and apply to their business and marketing processes

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PODNIKOVÁ EKONOMIKA NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Využití internetu a dalších nových medií jako nástroje PR ve vybraném sportovním subjektu TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK)

Více