1. Co je elektrický proud? Elektrický proud je projev pohybu elektrického náboje. Vyjadujeme ho jako celkový náboj, který projde za jednotku asu.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. Co je elektrický proud? Elektrický proud je projev pohybu elektrického náboje. Vyjadujeme ho jako celkový náboj, který projde za jednotku asu."

Transkript

1 1. 1. Co je elektrický proud? Elektrický proud je projev pohybu elektrického náboje. Vyjadujeme ho jako celkový náboj, který projde za jednotku asu. Q I [A] t 2. Co ovlivuje velikost odporu? Velikost odporu ovlivuje rezistivita daného materiálu, délka a plocha vodie, který tvoí odporový prvek. Závislost je následující: l R [] S 3. Co pedstavuje stední hodnota proudu? Jde o prmr absolutních hodnot proudu, prmr z harmonického proudu je roven nule, u stejnosmrného proudu je stední hodnota rovna okamžité hodnot. 2 T / 2 2 Obecn: I st i( t) dt, pro harmonický proud: I T 0 st I max 0, 637I max 4. Jak souvisí efektivní hodnota stídavého proudu se stejnosmrným proudem? Efektivní hodnota stídavého proudu je rovna hodnot stejnosmrného proudu, který by pi prchodu odporovou zátží dával stejný prmrný výkon. 5. Co je to kmitoet? Kmitoet je poet kmit harmonického stídavého proudu za sekundu. Vyjadujeme ho jako pevrácenou hodnotu periody 1 F [ Hz ] T 6. Jaké jsou jednotky naptí, proudu a odporu? Naptí znaka U jednotka volt [V] Proud znaka I jednotka ampér [A] Odpor znaka R jednotka ohm [] 7. Jaké následky mže mít prchod proudu lidským tlem? Rozkládá buky v tle; zpsobuje šok, popáleniny; zástavu srdce, dechu; smršování sval, kee

2 2. 1. Které fyzikální zákony jsou využity v alternátoru? Pracují na principu pemny mechanické energie na elektrickou, toivé elektrické stroje, využívají Faradayv indukní zákon naptí vzniká pohybem vodie v magnetickém poli 2. Na em závisí magnetický odpor? Magnetický odpor závisí na magnetické permeabilit, délce a prezu daného toroidu v magnetickém obvodu. 1 l R m S 3. Jaké typy vodních elektráren znáte? Vodní elektrárny prtoné, akumulaní, peerpávací, pílivové, využívající energie vln 4. Kolik uhlí za hodinu by se spotebovalo pro výkon generátor v Temelín? 5. Jaké výkony stídavého proudu znáte? Zdánlivý výkon S VA Jalový výkon Q W inný výkon P Var

3 3. 1. Jaký je základní rozdíl mezi primárními a sekundárními chemickými elektrickými lánky? Primární lánky jsou po použití nenávratn vyerpány, nelze je dobíjet. Sekundární lánky mžeme dobíjet. 2. Jaké je základní uspoádání olovného akumulátoru (provedení kladné a záporné elektrody, druh elektrolytu, jmenovité naptí)? Kladná elektroda je tvoena olovnou mížkou s oxidem oloviitým PbO 2, záporná elektroda je olovná mížka s houbovitým olovem Pb. Elektrolytem je vodou zedná kyselina sírová ( H SO 2 4 ). Jmenovité naptí lánku je 2V. 3. Na jakém principu pracují palivové lánky? Katalytickou reakcí vodíku a kyslíku vzniká elektrický proud a teplo, výsledným produktem je voda (inverzní reakce k elektrolýze). lánky obsahují polymerovou membránu, katodu tvoí O 2, anodu H Na jakém principu pracuje fotovoltaický lánek? 5. Jaká je podstata piezoelektrického jevu? Vlivem mechanického namáhání vhodn upravené kemenné, turmalínové nebo piezokeramické destiky vzniká elektrické naptí 6. Kde se využívají termolánky? Využití v technice pro mení teplot. Rzné dvojice materiál vytváejí rzná termoelektrická naptí.

4 4. 1. Jaké platí vztahy mezi parametry a veliinami primárního a sekundárního vinutí? Pomr naptí je stejný jako pomr vinutí odpovídajících cívek: U1 N 1 U N Podle eho se rozlišují proudové soustavy rozvodných sítí? Proudové soustavy rozlišujeme podle frekvence, potu fází, velikosti naptí proti zemi, podle topologie zapojení potu vodi. 3. Jaké napové tídy znáte? mn malé naptí do 50V nn nízké naptí V vn vysoké naptí 600V 30kV vvn velmi vysoké naptí kV zvn zvláš vysoké naptí / 3 kv uvn ultra vysoké naptí 800/ 3 kv a více 4. Jaký je rozdíl mezi penosovou a distribuní soustavou? Elektrická penosová soustava je systém zaízení, která zajišují penos elektrické energie od výrobc k odbratelm, ímž se míní penos ve velkých mítkách, od velkých zdroj (elektráren) k velkým rozvodnám. ást od rozvoden k jednotlivým uživatelm, napíklad domácnostem, se nazývá distribuce elektrické energie a odpovídající zaízení distribuní soustava. 5. Kolik vodi má soustava TN-S? Soustava má 5 vodi L1, L2, L3, PEN, který se dlí na PE a N.

5 5. 1. Charakterizujte trojfázový systém naptí. 2. Jaké znáte dlie a k emu se používají? Potenciometr slouží k plynulé zmn naptí na spotebii zmnou polohy jezdce Reostat slouží k plynulé zmn proudu zmnou polohy jezdce Transformátor slouží ke zmn parametr naptí 3. Vysvtlete princip transformátoru. Naptí na primárním (vstupním) vinutí se transformuje do sekundárního vinutí stejným pomrem, jako je poet závit. Jde o princip cívek se spoleným jádrem, které tvoí magnetický obvod. 4. Uvete rozdíl mezi diodou a tyristorem. Dioda neízený polovodiový prvek, propouští proud pouze v propustném smru. Obsahuje jeden PN pechod. Tyristor ízená polovodiová souástka, obsahuje dva PN pechody, aby jím procházel proud, je poteba tyristor sepnout ídící elektrodou. 5. K emu slouží usmrovae? Usmrovae se používají pro usmrnní stídavého proudu na prbh co nejvíce podobný stejnosmrnému. 6. Popište innost pulzního mnie. Plzní mni periodicky zapíná a vypíná vstupní stejnosmrné naptí, jako spína mže sloužit tranzistor, GTO tyristor nebo tyristor s komutaními obvody. Délkou periody spínání (spínacím kmitotem) nebo zmnou doby zapnutí lze mnit stední hodnotu výstupního naptí. 7. Jakou funkci plní stídae? Stídae fungují opan než usmrovae ze stejnosmrného prbhu vytváejí prbh stídavý. Existují napové, proudové, rezonanní stídae. 8. Z eho se skládá nepímý mni kmitotu? Na vstupu obsahuje usmrova, který ídí amplitudu, napový meziobvod obsahuje cívku a kondenzátor, na výstupu napový stída, který ídí výsledný kmitoet. Standardn se ídí mikropoítai, vlastnosti výstupu se nastavují rznými parametry souástek.

6 6. 1. Druhy elektrických spotebi Výkonové pemují elektrickou energii na svtelné nebo jiné záení, produkují teplo nebo naopak chlad, vyvozují silové psobení, zajišují rzné druhy pohybu Signálové zprostedkují penos, záznam a reprodukci obrazu, zvuku, informací 2. Základní vlastnosti odporníku Odporníky jsou charakterizovány ohmickým a inným odporem. Prbh proudu a naptí je na odporníku ve fázi. Existují rzné typy odporník (potenciometr, reostat, rezistor) 3. Základní vlastnosti cívky Ve stídavých obvodech jsou charakterizovány indukní reaktancí. Fázorový prbh proudu je za naptím zpoždn o /2. Cívku charakterizuje její induknost a poet závit. 4. Základní vlastnosti kondenzátoru Rzné typy kondenzátor keramické, plastové, tantalové, elektrolytické. Ve stídavých obvodech charakterizovány kapacitní reaktancí. Základní vlastností je kapacita. Fázor proudu pedbíhá naptí o /2. 5. Sériové azení odpor, indukností a kapacit odpor R R induknost kapacita L 1 C L i i 1 Ci 6. Paralelní azení odpor, indukností a kapacit 1 1 odpor R Ri 1 1 induknost L Li kapacita C C i 7. Elektromotorické a svorkové naptí Elektromotorické naptí je takové, které namíme na svorkách zdroje v chodu naprázdno. Svorkové naptí je naptí zdroje pod zátží, projevuje se zde vnitní odpor zdroje. 8. Sériová a paralelní rezonance Rezonance je stav elektrického obvodu stídavého proudu, kdy se navzájem ruší úinky induknosti a kapacity obvodu, k výmn energie dochází jen uvnit systému, zdroj kryje pouze ztráty (indukní a kapacitní reaktance obvodu jsou stejné). Sériová rezonance (napová rezonance) naptí na cívce a na kapacit dosahuje nebezpených hodnot Paralelní rezonance (proudová rezonance) proud kondenzátoru a induknosti dosahuje znaných hodnot

7 7. 1. Na em závisí naptí elektrického motoru? 2. Na jakých principech pracují elektromechanické mnie energie? Pevážn na principu elektromagnetismu (silové psobení na vodi s elektrickým proudem nebo na feromagnetická tlesa), mén pak na principu piezostrikce / elektrostrikce, magnetostrikce. 3. Jaké informace mžete najít na štítku motoru a kde jsou další potebné? Na štítku nalezneme výrobce, typ motoru, tepelnou tídu, výrobní íslo, rok výroby, parametry napájení, dovolené zatížení, symbol atestu, doklad o shod se vzorem. Ostatní vlastnosti a parametry najdeme v technické dokumentaci. 4. K emu slouží motorky v sestav stolního poítae s tiskárnou a monitorem? Tiskárna obsahuje motorky zajišující posun papíru a tiskových hlav, další motory v sestav nalezneme v optických mechanikách, kde je jimi zajištn posuv laseru a rotace disku. Plotny pevného disku jsou rovnž roztáeny motorem a tecí hlava je jiným posouvána. Další motor lze nalézt v disketové mechanice a ve všech ventilátorech. 5. Jaké výkony mají nejvtší motory v trakci, válcovnách, plynovodech, elektrárnách?

8 8. 1. Jaké jsou základní rozdíly mezi silovými a ovládacími obvody? Silové obvody zajišují penos velkých výkon s minimálním potem prvk v penosovém etzci z dvodu minimalizace výkonových ztrát na cest mezi zdrojem elektrické energie a jejím spotebiem. Ovládací obvody zajišují ovládací jisticí a ochranné funkce. Výkony penášené v ovládacích obvodech jsou o mnoho ád nižší než v obvodech silových. Pracují s tzv. logickými (dvoustavovými) signály na rozdíl od obvod analogových, které zpracovávají spojité signály. 2. Jaké prostedky se používají pro logické ídicí a ovládací funkce? - pímé ovládání - nepímé ovládání pes styka nebo relé - varianty tlaítkového ovládání se stykaem a pomocným pídržným kontaktem - tlaítkové ovládání stykae ze tí míst s pomocným pídržným kontaktem 3. Jaké jsou vstupní veliiny PLC a ím se generují? Vstupní veliiny sou logické stavy 0/1, generují se pomocí dvoustavových idel ovládací tlaítka, koncové spínae, kontakty ochranných pístroj. 4. Jaké znáte výstupní leny PLC? Výstupními akními leny jsou nap. elektromagnetické ventily, elektromagnetické stykae, výkonová relé, polovodiové spínae atd. 5. Jaké jsou základní kategorie užití spínacích pístroj? Stídavé proudy AC AC odporové, bezindukní i slab induktivní zátže (nap. odporové pece) AC spínání asynchronních motor s kotvou kroužkovou AC spínání asynchronních motor s kotvou nakrátko (rozbh a vypnutí) AC spínání asynchronních motor s kotvou nakrátko (rozbh, reverzace otáení, brzdní protiproudem, pojíždní) AC spínání ovládacích cívek styka, elektrických ventil, pohybových elektromagnet Stejnosmrné proudy DC DC odporové, bezindukní i slab induktivní zátže (nap. odporové pece) DC spínání derivaních motor - rozbh, vypnutí za bhu DC spínání derivaních motor - rozbh, brzdní protiproudem, reverzace, pojíždní DC spínání sériových motor - rozbh, vypnutí za bhu DC spínání sériových motor - rozbh, brzdní protiproudem, reverzace chodu

9 9. 1. Jaký je rozdíl mezi ovládáním a regulací? Ovládání je ízení, pi kterém ovládáme soustavu bez automatické zptné vazby. Regulace je ízení, pi kterém regulovaná veliina sleduje ídící veliinu. 2. Jaká znáte zapojení více regulaních smyek? 3. Jaké znáte typy základních regulátor? P - proporcionální regulátor, odezva na jednotkový skok w má rovnž skokový prbh PI - proporcionáln-integraní regulátor, odezva na jednotkový skok w má na zaátku skok a následující prbh je integrálem vstupu w PID - proporcionáln-integran-derivaní regulátor, odezva na jednotkový skok w má na zaátku vtší skok díky derivaní složce, která reaguje na zmnu w a následující prbh je integrálem vstupu w 4. Jaká je trvalá odchylka P regulátoru? 5. Jaká je trvalá odchylka PI regulátoru? U PI regulátoru nedochází k trvalé odchylce.

10 Na jakém principu pracoval Morsev telegraf 2. Vysvtlete princip Bellova telefonu 3. Jak pracuje uhlíkový mikrofon? Mikrofon obsahuje uhlíkový váleek se záezy, uhlíkovou membránu a uhlíková zrna. Dopadajícím akustickým vlnním se mní elektrický odpor mikrofonu tak, že uhlíková zrnka zapadají do záez váleku a mní se jeho odpor zmna signálu na vedení. 4. Na jakém principu pracují systémy vícenásobného využití vedení? Kmitotový multiplex po jednom vedení je penášeno více odlišitelných kmitot, kde každý nese jinou informaci. asový multiplex funguje na principu asového posunu penášených signál, podle úrovn jednotlivých signál jsou pak od sebe odlišitelné. 5. Pro se pro systém mobilní komunikace používá též oznaení buková sí? Název buková nebo celulární sí se používá proto, že jednotlivé BTS tvoí buky, velké podle jejich dosahu. Úastník se vždy pohybuje v minimáln jedné buce (míst pokrytém signálem od nkteré BTS).

11 Jak se liší šíení dlouhých, krátkých a velmi krátkých elektromagnetických vln? Dlouhé vlny Pízemní vlna, prostorová vlna na vzdálenosti pes 1000 km Krátké vlny Pízemní vlna jen krátký dosah, podstatná je ionosferická prostorová vlna (odráží se od ionosféry) Velmi krátké vlny Troposferická vlna zejména v dosahu pímé viditelnosti 2. Na jaké frekvence je vhodné použít dipól o délce 3 m? Frekvence cca MHz. 3. Co je to modulace? Modulace je proces, pi kterém se, v závislosti na zmnách penášeného signálu, vyvolává zmna uritého parametru vysílané elektromagnetické vlny 4. Jaké znáte modulace? Amplitudová modulace AM ízení úrovn nosné vlny podle okamžité hodnoty naptí signálu. Kmitotová modulace ídí kmitoet nosné vlny podle okamžité hodnoty naptí signálu. Fázová modulace ídí fázový posuv VF signálu podle modulaního NF signálu. Pulzní modulace (analogové) nkterý parametr pulzu je ízen modulaním signálem Pulzn kódová modulace analogový signál se vzorkuje vhodnou vzorkovací frekvencí, vzorky se kvantují v amplitud a hodnoty kódují dvojkovým kódem 5. Jak funguje impulsní radiolokátor? Pulzní vysíla vyšle signál pomocí antény, signál se odrazí od sledovaného objektu a odraz je opt zachycen anténou, která je te pepnuta do pijímacího módu. Podle zpoždní a zeslabení pijatého signálu je vytváen obraz na zobrazovacím zaízení. 6. Pro se u pijíma používá kmitotová konverze? 7. Pro se ve vysílaích používají vysílací elektronky? Lze s nimi dosahovat vtších výkon než u polovodiových prvk.

12 Na em obecn závisí vlastnosti materiál? Závisí na chemickém složení a struktue atomární, molekulární, systémová úrove interakce ástic, druh vazby 2. Jaké je základní rozdlení a funkce elektrotechnických materiál v praxi? izolanty oddlení ástí pod naptím polovodie využití speciálních vlastností vodivé materiály vodivé spoje magnetické materiály magnetické obvody, permanentní magnety konstrukní materiály nosné a ostatní ásti 3. Které z pevných izolant jsou nejvíce používány a pro? Nejvíce jsou využívány plasty (termoplasty, reaktoplasty), slída, sklo, keramika, technické pryže. Pedevším pro výborné izolaní vlastnosti, dobrou dostupnost. 4. Co vyjaduje elektrická pevnost izolantu? Elektrická pevnost je zavedena jako schopnost izolant bránit prchodu náboje (odolávat namáhání elektrickým polem). Její velikost udává hodnotu intenzity elektrického pole, pi které se uvolní elektrony vázané v izolantu a ten se stane vodiem. 5. Který polovodiový materiál se nejvíce používá a ím je výjimený? Nejvíce se využívá kemík, protože lze získat monokrystaly o vysoké istot, snadno lze také vytváet N, P polovodi. 6. Jaké vlastnosti charakterizují vodivé materiály? Jsou charakterizovány pedevším volnými elektrony, které zajišují dobrou vodivost, též nízkou elektrickou rezistivitou (ádov 10^-4 až 10^-8 m) a vysokou tepelnou vodivostí. 7. K emu se používají kemíkové plechy a pro? Plechy jsou vytváeny ze slitin Fe + Si, díky izotropii materiál lze vytváet plechy orientované (mají rzné charakteristické vlastnosti v rzných smrech vodivost, magnetinost). Toto je vhodné pro použití v magnetických obvodech transformátor, toivých stroj.

13 Jaká jsou specifika elektrotechnické výroby? Prnik obor: strojírenství (kovy se specifickými vlastnostmi), chemie (nové materiály, isté chemikálie), optika (svtlovodné kabely), medicína (neuronové sít), fyzika a další pírodní vdy (supravodivost) Rznorodost výrobních proces: navíjení, izolování, pájení, svaování, lisování, napaování, leptání, obrábní, galvanické procesy, litografie Uplatnní el. výrobk: výroba energie, prmysl, zemdlství, komunikace, zpracování dat, domácnost, medicína, vda a výzkum Jaké jsou základní požadavky na el. výrobek? funknost (technické parametry), bezporuchový provoz (spolehlivost), bezpenost (úrazy el. proudem), ekonomika (výroba, užití), ekologie (možnosti recyklace), další (neholavost, netoxicita ) 3. Jaké výrobní procesy se uplatují v el. výrob? 4. Co znamená recyklace OEEZ a pro se provádí? 5. Podle eho, kdo a kde ovuje vlastnosti el. výrobk? 6. Jaké jsou základní požadavky na EMC el. zaízení? 7. Co je to stínná komora a k emu slouží?

Vítězslav Stýskala TÉMA 2. Oddíl 3. Elektrické stroje

Vítězslav Stýskala TÉMA 2. Oddíl 3. Elektrické stroje Stýskala, 2002 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Vítězslav Stýskala TÉMA 2 Oddíl 3 Elektrické stroje jsou zařízení, která přeměňují jeden druh energie na jiný, nebo mění její velikost (parametry),

Více

Vítězslav Stýskala TÉMA 2. Oddíl 3. Elektrické stroje

Vítězslav Stýskala TÉMA 2. Oddíl 3. Elektrické stroje Stýskala, 2002 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Vítězslav Stýskala TÉMA 2 Oddíl 3 Elektrické stroje jsou zařízení, která přeměňují jeden druh energie na jiný, nebo mění její velikost (parametry),

Více

Komutace a) komutace diod b) komutace tyristor Druhy polovodi ových m Usm ova dav

Komutace a) komutace diod b) komutace tyristor Druhy polovodi ových m Usm ova dav V- Usměrňovače 1/1 Komutace - je děj, při němž polovodičová součástka (dioda, tyristor) přechází z propustného do závěrného stavu a dochází k tzv. zotavení závěrných vlastností součástky, a) komutace diod

Více

ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE. Ing. M. Bešta

ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE. Ing. M. Bešta ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE Elektrické přístroje jsou určené ke spínání jištění, ochraně, spouštění a řízení zdrojů, elektrických spotřebičů a vedení. Vlastnosti elektrických přístrojjů musí zajistit spolehlivost

Více

podíl permeability daného materiálu a permeability vakua (4π10-7 )

podíl permeability daného materiálu a permeability vakua (4π10-7 ) ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY 1) Uveďte charakteristické parametry magnetických látek Existence magnetického momentu: základním předpoklad, aby látky měly magnetické vlastnosti tvořen součtem orbitálního

Více

Polovodiče Polovodičové měniče

Polovodiče Polovodičové měniče Polovodiče Polovodičové měniče Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky www.fei.vsb.cz/kat452 PEZ I ELEKTRONIKA Podoblast elektrotechniky která využívá

Více

Datum tvorby 15.6.2012

Datum tvorby 15.6.2012 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_01_Lineární prvky el_obvodů Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

Kryogenní technika v elektrovakuové technice

Kryogenní technika v elektrovakuové technice Kryogenní technika v elektrovakuové technice V elektrovakuové technice má kryogenní technika velký význam. Používá se nap. k vymrazování, ale i k zajištní tepelného pomru u speciálních pístroj. Nejvtší

Více

7. Kondenzátory. dielektrikum +Q + + + + + + + + U - - - - - - - - elektroda. Obr.2-11 Princip deskového kondenzátoru

7. Kondenzátory. dielektrikum +Q + + + + + + + + U - - - - - - - - elektroda. Obr.2-11 Princip deskového kondenzátoru 7. Kondenzátory Kondenzátor (někdy nazývaný kapacitor) je součástka se zvýrazněnou funkční elektrickou kapacitou. Je vytvořen dvěma vodivými plochami - elektrodami, vzájemně oddělenými nevodivým dielektrikem.

Více

Princip fotovoltaika

Princip fotovoltaika Fotovoltaiku lze chápat jako technologii s neomezeným r?stovým potenciálem a?asov? neomezenou možností výroby elektrické energie. Nejedná se však pouze o zajímavou technologii, ale také o vysp?lé (hi-tech)

Více

Spojité regulaní ventily v PN16 z nerezové oceli s

Spojité regulaní ventily v PN16 z nerezové oceli s 4 465 Spojité regulaní ventily v PN16 z nerezové oceli s magnetickým pohonem MXG461S... Krátká pestavovací doba (1 s), vysoké rozlišení zdvihu (1 : 1000) Ekviprocentní nebo lineární charakteristika (volitelná)

Více

17. Elektrický proud v polovodiích, užití polovodiových souástek

17. Elektrický proud v polovodiích, užití polovodiových souástek 17. Elektrický proud v polovodiích, užití polovodiových souástek Polovodie se od kov liší pedevším tím, že mají vtší rezistivitu (10-2.m až 10 9.m) (kovy 10-8.m až 10-6.m). Tato rezistivita u polovodi

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV STANDARDY PIPOJENÍ ZAÍZENÍ K DISTRIBUNÍ SOUSTAV

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV STANDARDY PIPOJENÍ ZAÍZENÍ K DISTRIBUNÍ SOUSTAV PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV PÍLOHA 6 STANDARDY PIPOJENÍ ZAÍZENÍ K DISTRIBUNÍ SOUSTAV Zpracovatel: PROVOZOVATELÉ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV prosic2006 Schválil: ENERGETICKÝ REGULANÍ ÚAD d strana

Více

DETEKTOR HORKÉHO KOVU DIS HMD UIVATELSKÁ PÍRUKA

DETEKTOR HORKÉHO KOVU DIS HMD UIVATELSKÁ PÍRUKA DETEKTOR HORKÉHO KOVU DIS HMD UIVATELSKÁ PÍRUKA Frýdecká 201 739 61 T(inec Czech Republic tel.: ++420 558 532 880 tel./fax.: ++420 558 532 882 www.ssktrinec.cz email: info@ssktrinec.cz 1. Úvod DIS HMD

Více

1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou.

1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. 1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. Z hlediska použitelnosti kovů v technické praxi je obvyklé dělení

Více

Instrukce pro obsluhu a montáž

Instrukce pro obsluhu a montáž DMTME-96 2CSG133030R4022 M204675 DMTME-I-485-96 2CSG163030R4022 M204675 Instrukce pro obsluhu a montáž Model DMTME-96 : Jedná se o trojfázový multimetr urený pro panelovou montáž, používaný také v jednofázových

Více

Kroužek elektroniky 2010-2011

Kroužek elektroniky 2010-2011 Dům dětí a mládeže Bílina Havířská 529/10 418 01 Bílina tel. 417 821 527 http://www.ddmbilina.cz e-mail: ddmbilina@seznam.cz Kroužek elektroniky 2010-2011 Dům dětí a mládeže Bílina 2010-2011 1 (pouze pro

Více

Historie. - elektrizace tením (elektron = jantar) - Magnetismus magnetovec pitahuje železo. procházející proud vytváí magnetické pole

Historie. - elektrizace tením (elektron = jantar) - Magnetismus magnetovec pitahuje železo. procházející proud vytváí magnetické pole Historie Staréecko: elektrizace tením (elektron = jantar) Magnetismus magnetovec pitahuje železo Hans Christian Oersted objevil souvislost mezi elektinou a magnetismem procházející proud vytváí magnetické

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

NÁVOD K OBSLUZE NEZÁVISLÉHO NAFTOVÉHO TOPENÍ S RUNÍM OVLÁDÁNÍM III

NÁVOD K OBSLUZE NEZÁVISLÉHO NAFTOVÉHO TOPENÍ S RUNÍM OVLÁDÁNÍM III NÁVOD K OBSLUZE NEZÁVISLÉHO NAFTOVÉHO TOPENÍ S RUNÍM OVLÁDÁNÍM III Výrobce: BRANO a.s., SBU CV Na Raanech 100, 514 01 Jilemnice tel.: +420 481 561 111 e-mail: info@brano.eu 29.05.2007 Vážený zákazníku,

Více

Fyzikální praktikum 2. 6. Relaxační kmity

Fyzikální praktikum 2. 6. Relaxační kmity Ústav fyziky kondenzovaných látek Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno Fyzikální praktikum 2 6. Relaxační kmity Úkoly k měření Povinná část Relaxační kmity diaku. Varianty povinně volitelné

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Základní veličiny a jejich jednotky Elektrický náboj Q Coulomb [C] Elektrický proud Amber [A] (the basic unit of S) Hustota proudu J [Am -2 ] Elektrické napětí Volt [V] Elektrický

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Elektrické napětí Elektrické napětí je definováno jako rozdíl elektrických potenciálů mezi dvěma body v prostoru.

Více

Elektromotorické pohony

Elektromotorické pohony 4 505 SQL3500 SQL8500 SQL36E Elektromotorické pohony pro škrticí klapky VKF46 a VKF46 TS SQL3500 SQL8500 SQL36E SQL3500, SQL36E napájecí naptí AC 230 V, 3-polohový ídící signál SQL8500 napájecí naptí AC

Více

Otázka č.4. Silnoproudé spínací polovodičové součástky tyristor, IGBT, GTO, triak struktury, vlastnosti, aplikace.

Otázka č.4. Silnoproudé spínací polovodičové součástky tyristor, IGBT, GTO, triak struktury, vlastnosti, aplikace. Otázka č.4 Silnoproudé spínací polovodičové součástky tyristor, IGBT, GTO, triak struktury, vlastnosti, aplikace. 1) Tyristor Schematická značka Struktura Tyristor má 3 PN přechody a 4 vrstvy. Jde o spínací

Více

FYZIKA 2. ROČNÍK. Elektrický proud v kovech a polovodičích. Elektronová vodivost kovů. Ohmův zákon pro část elektrického obvodu

FYZIKA 2. ROČNÍK. Elektrický proud v kovech a polovodičích. Elektronová vodivost kovů. Ohmův zákon pro část elektrického obvodu FYZK. OČNÍK a polovodičích - v krystalové mřížce kovů - valenční elektrony - jsou společné všem atomům kovu a mohou se v něm volně pohybovat volné elektrony Elektronová vodivost kovů Teorie elektronové

Více

VY_32_INOVACE_06_III./2._Vodivost polovodičů

VY_32_INOVACE_06_III./2._Vodivost polovodičů VY_32_INOVACE_06_III./2._Vodivost polovodičů Vodivost polovodičů pojem polovodiče čistý polovodič, vlastní vodivost příměsová vodivost polovodičová dioda tranzistor Polovodiče Polovodiče jsou látky, jejichž

Více

AKČNÍ ČLENY POHONY. Elektrické motory Základní vlastností elektrického motoru jsou určeny:

AKČNÍ ČLENY POHONY. Elektrické motory Základní vlastností elektrického motoru jsou určeny: AKČNÍ ČLENY Prostřednictvím akčních členů působí regulátor přímo na regulovanou soustavu. Akční členy nastavují velikost akční veličiny tj. realizují vstup do regulované soustavy. Akční veličina může mít

Více

Polovodiče - s jedním PN přechodem (dvojpóly) Polovodič a PN přechod. VA charakteristika. Propustný x Závěrný směr.

Polovodiče - s jedním PN přechodem (dvojpóly) Polovodič a PN přechod. VA charakteristika. Propustný x Závěrný směr. olovodiče - s jedním přechodem (dvojpóly) Dioda detekční, spínací a usměrňovací Zenerona dioda Kapacitní dioda LED (svíticí dioda) olovodičový LASER olovodič a přechod m.n. = elektrony m.n. = díry pohyb

Více

SK - N Á V O D N A M O N T Á Ž A O B S L U H U : Obj..: 12 16 41 www.conrad.sk

SK - N Á V O D N A M O N T Á Ž A O B S L U H U : Obj..: 12 16 41 www.conrad.sk SK - N Á V O D N A M O N T Á Ž A O B S L U H U : Obj..: 12 16 41 www.conrad.sk Obj..: 121 641 Tento návod k obsluze je souástí výrobku. Obsahuje dležité pokyny k uvedení pístroje do provozu a k jeho obsluze.

Více

Polovodiče, polovodičové měniče

Polovodiče, polovodičové měniče Polovodiče, polovodičové měniče Zpracoval: Václav Kolář, Václav Vrána, Jan Ddek ELEKTONIKA Podoblast elektrotechniky která vyžívá vedení elektrického prod v polovodičích. (V minlosti též ve vak či plynech

Více

Osnova: 1. Speciální diody 2. Tranzistory 3. Operační zesilovače 4. Řízené usměrňovače

Osnova: 1. Speciální diody 2. Tranzistory 3. Operační zesilovače 4. Řízené usměrňovače K621ZENT Základy elektroniky Přednáška ř č. 3 Osnova: 1. Speciální diody 2. Tranzistory 3. Operační zesilovače 4. Řízené usměrňovače LED Přiložením napětí v propustném směru dochází k injekci nosičů přes

Více

SEZNAM MATURITNÍCH OKRUHŮ STUDIJNÍHO OBORU MECHANIK INSTALATÉRSKÝCH A ELEKTROTECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ 39-41-L/02 ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 TŘÍDA 4ME

SEZNAM MATURITNÍCH OKRUHŮ STUDIJNÍHO OBORU MECHANIK INSTALATÉRSKÝCH A ELEKTROTECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ 39-41-L/02 ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 TŘÍDA 4ME SEZNAM MATURITNÍCH OKRUHŮ STUDIJNÍHO OBORU MECHANIK INSTALATÉRSKÝCH A ELEKTROTECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ 39-41-L/02 ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 TŘÍDA 4ME PŘEDMĚT: INSTALACE TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ BUDOV Okruh č. 1 DRUHY

Více

stránka 101 Obr. 5-12c Obr. 5-12d Obr. 5-12e

stránka 101 Obr. 5-12c Obr. 5-12d Obr. 5-12e BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR: Polovodičová součástka se dvěma přechody PN a se třemi oblastmi s příměsovou vodivostí (NPN, popř. PNP, K kolekor, B báze, E emitor) u níž lze proudem procházejícím v propustném směru

Více

Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II. Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007. Sylabus tématu

Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II. Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007. Sylabus tématu Stýskala, 2006 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Určeno pro studenty kombinované formy FS, předmětu Elektrotechnika II Vítězslav Stýskala, Jan Dudek únor 2007 Sylabus tématu 1. Elektromagnetické

Více

Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství

Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství Přednáška 7 Inovace výuky předmětu Robotika v lékařství Senzory a aktuátory používané v robotických systémech. Regulace otáček stejnosměrných motorů (aktuátorů) Pro pohon jednotlivých os robota jsou často

Více

Typ: MTI pevodník stední hodnoty stídavého proudu bez napájení (pasivní)

Typ: MTI pevodník stední hodnoty stídavého proudu bez napájení (pasivní) Typ: MTI 103 - pevodník stední hodnoty stídavého proudu bez napájení (pasivní) Popis funkce: vstupní signál je galvanicky oddlen micím transformátorem uvnit pevodníku. Dále je usmrnn a vyfiltrován. Výstup

Více

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc.

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Jak v R využíváme slunení energii Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Dnes tžíme na našem území pouze uhlí a zásoby tohoto fosilního paliva byly vymezeny na následujících 30 rok. Potom budeme nuceni veškerá paliva

Více

Mìnièe výkonové elektroniky a jejich použití v technických aplikacích

Mìnièe výkonové elektroniky a jejich použití v technických aplikacích 1. Úvod Mìnièe výkonové elektroniky a jejich použití v technických aplikacích prof. Ing. Jiøí Pavelka, DrSc., ÈVUT Praha, Fakulta elektrotechnická, katedra elektrických pohonù a trakce Mìnièe výkonové

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.4 Prvky elektronických obvodů Kapitola

Více

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné 7. Přenos informací Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark MODULACE proces, při kterém se, v závislosti

Více

Polovodičové diody. Polovodičové součástky s PN přechodem

Polovodičové diody. Polovodičové součástky s PN přechodem Polovodičové diody Polovodičové součástky s PN přechodem Princip diody Připojením kladného pólu napětí na polovodič typu P a záporného na N budou: díry v polovodiči P napětím odpuzovány k PN přechodu volné

Více

Elektrické přístroje (PB116, KB 116, BK 116)

Elektrické přístroje (PB116, KB 116, BK 116) Obsah: Fakulta výrobních technologií a managementu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Katedra energetiky a elektrotechniky (KEE) Ing. Pavel Kobrle Studijní program: B3907 Energetika Studijní obor:

Více

Prostedky automatického ízení

Prostedky automatického ízení VŠB-TU Ostrava / Prostedky automatického ízení Úloha. Dvoupolohová regulace teploty Meno dne:.. Vypracoval: Petr Osadník Spolupracoval: Petr Ševík Zadání. Zapojte laboratorní úlohu dle schématu.. Zjistte

Více

Napájecí zdroje a stabilizátory ss nap?tí

Napájecí zdroje a stabilizátory ss nap?tí Napájecí zdroje a stabilizátory ss nap?tí 1. Zadání A. Na soustav? sí?ový transformátor - m?stkový usm?r?ova? - filtr prove?te tato m??ení: a) pomocí dvoukanálového osciloskopu zobrazte sou?asn??asový

Více

INFORMACE NRL č. 12/2002 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí 50 Hz. I. Úvod

INFORMACE NRL č. 12/2002 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí 50 Hz. I. Úvod INFORMACE NRL č. 12/2 Magnetická pole v okolí vodičů protékaných elektrickým proudem s frekvencí Hz I. Úvod V poslední době se stále častěji setkáváme s dotazy na vliv elektromagnetického pole v okolí

Více

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem 1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem Topologicky můžeme pohonný systém s asynchronním motorem, který je napájen z napěťového střídače, rozdělit podle funkce a účelu do následujících částí:

Více

Řada 83 - Průmyslové časové relé 8-12 - 16 A

Řada 83 - Průmyslové časové relé 8-12 - 16 A Řada 83 - Průmyslové časové relé 8-12 - 16 A Řada 83 multinapěťové a multifunkční časové relé pro průmyslové použití 83.01 83.02 83.52 multifunkčni: 8 časových funkcí 83.91 se 4 blikacími funkcemi : (12...240)

Více

LABORATORNÍ CVIENÍ Stední prmyslová škola elektrotechnická

LABORATORNÍ CVIENÍ Stední prmyslová škola elektrotechnická Stední prmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Pardubice, Karla IV. 13 LABORATORNÍ CVIENÍ Stední prmyslová škola elektrotechnická Píjmení: Hladna íslo úlohy: 3 Jméno: Jan Datum mení: 10.

Více

Fyzika vedení proudu ve vakuu a v pevné fázi, pásový diagram, polovodiče

Fyzika vedení proudu ve vakuu a v pevné fázi, pásový diagram, polovodiče Fyzika vedení proudu ve vakuu a v pevné fázi, pásový diagram, polovodiče Vakuum neobsahuje nabité částice; elektrický proud vakuuem neprochází.průchod elektrického proudu vakuem je umožněn vznikem nositelů

Více

Hlavní oblasti použití zobrazení m ených hodnot na 4místném LED displeji oto ný a konfigurovatelný modul displeje

Hlavní oblasti použití zobrazení m ených hodnot na 4místném LED displeji oto ný a konfigurovatelný modul displeje DS 00 Elektronický tlakový spína Nerezový senzor P esnost podle IEC 60770: standard: 0, % FSO varianta: 0, % FSO Rozsahy tlaku od 0... 00 mbar do 0... 600 bar, nebo nezávislé PNP výstupy, voln konfigurovatelné

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY 1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební Pardubice s. r. o., Černá za Bory 110, 533 01 Pardubice Autoři: Jan Svatoň, Lenka Štěrbová AJ, Jan Bartoš NJ Název projektu:

Více

Zkouškové otázky z A7B31ELI

Zkouškové otázky z A7B31ELI Zkouškové otázky z A7B31ELI 1 V jakých jednotkách se vyjadřuje napětí - uveďte název a značku jednotky 2 V jakých jednotkách se vyjadřuje proud - uveďte název a značku jednotky 3 V jakých jednotkách se

Více

Moderní číslicové řídicí systémy vstupy, výstupy, připojení snímačů, problematika rušení (zpracoval P. Beneš)

Moderní číslicové řídicí systémy vstupy, výstupy, připojení snímačů, problematika rušení (zpracoval P. Beneš) Moderní číslicové řídicí systémy vstupy, výstupy, připojení snímačů, problematika rušení (zpracoval P. Beneš) Řídicí systém obvykle komunikuje s řízenou technologií prostřednictvím snímačů a akčních členů.

Více

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ. Ústav aplikované fyziky a matematiky ZÁKLADY FYZIKY II

UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ. Ústav aplikované fyziky a matematiky ZÁKLADY FYZIKY II UNIVERZITA PARDUBICE FAKULTA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ Ústav aplikované fyziky a matematiky ZÁKLADY FYZIKY II Sbírka příkladů pro ekonomické obory kombinovaného studia Dopravní fakulty Jana Pernera (PZF2K)

Více

Magneticky měkké materiály

Magneticky měkké materiály Magneticky měkké materiály Pro DC: Nízkouhlíkaté oceli (max. 0,05 % C) Slitiny Fe-Ni (permalloye) (i pro AC) Slitina Fe Co (50 50) Permendur H s až 2,45 T Pro AC: Fe Si, Si: H c µ B s ρ křehkost Permalloye

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0247

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0247 APLIKACE POČÍTAČŮ V MĚŘÍCÍCH SYSTÉMECH PRO CHEMIKY s využitím LabView 3. Převod neelektrických veličin na elektrické,

Více

1 ÚVOD DO PŘEDMĚTU...11 1.1 1.2 1.3 2 ZÁKLADNÍ OBVODY...14

1 ÚVOD DO PŘEDMĚTU...11 1.1 1.2 1.3 2 ZÁKLADNÍ OBVODY...14 Obsah 1 ÚVOD DO PŘEDMĚTU...11 1.1 Cíl učebnice...11 1.2 Přehled a rozdělení elektroniky...11 1.3 Vstupní test...12 2 ZÁKLADNÍ OBVODY...14 2.1 Základní pojmy z elektroniky...14 2.1.1 Pracovní bod...16 2.2

Více

Síový analyzátor / rekordér pechodových jev

Síový analyzátor / rekordér pechodových jev Technické údaje Síový analyzátor / rekordér pechodových jev Model PQ-Box 200 Detekce chyb Vyhodnocování kvality naptí podle norem EN50160 a IEC61000-2-2 (2-4) FFT analýza do 20 khz Naítání analýz, mení

Více

6. Střídavý proud. 6. 1. Sinusových průběh

6. Střídavý proud. 6. 1. Sinusových průběh 6. Střídavý proud - je takový proud, který mění v čase svoji velikost a smysl. Nejsnáze řešitelný střídavý proud matematicky i graficky je sinusový střídavý proud, který vyplývá z konstrukce sinusovky.

Více

ELEKTRONKOVÉ ZESILOVAÈE Karel Rochelt Aèkoliv se dnes vyrábí absolutní vìtšina spotøební audioelektroniky na bázi polovodièù, a koneckoncù by nešla její pøevážná èást bez polovodièù vùbec realizovat, stále

Více

Svorkovnice. Svorka Symbol Jeden výstup Dva výstupy. 1 Uzemnní 2 Vstup nulák N 3 Výstup fáze P. 12 Zem zátže Zem zátže

Svorkovnice. Svorka Symbol Jeden výstup Dva výstupy. 1 Uzemnní 2 Vstup nulák N 3 Výstup fáze P. 12 Zem zátže Zem zátže Série X AC/DC zdroje 375 a 500W Široké napájecí naptí 85... 264 VAC s PFC 1 nebo 2 izolované výstupy Kompaktní design, mechanicky i elektricky robustní Verze bateriového nabíjee (*) Instalace na lištu

Více

F.2.1.-1 TECHNICKÁ ZPRÁVA

F.2.1.-1 TECHNICKÁ ZPRÁVA F.2.1.-1 TECHNICKÁ ZPRÁVA K PROJEKTOVÉ DOKUMENTACI PRO STAVEBNÍ A ÚZEMNÍ ÍZENÍ PROJEKT VEEJNÉHO OSVTLENÍ Název akce : Stupe PD : Místo stavby : Stavební úad : Investor : --- Vypracoval : Rozšíení VO v

Více

Osciloskopy. Osciloskop. Osciloskopem lze měřit

Osciloskopy. Osciloskop. Osciloskopem lze měřit Osciloskopy Osciloskop elektronický přístroj zobrazující průběhy napětí s použitím převodníků lze zobrazit průběhy elektrických i neelektrických veličin analogové osciloskopy umožňují zobrazit pouze periodické

Více

4. Zpracování signálu ze snímačů

4. Zpracování signálu ze snímačů 4. Zpracování signálu ze snímačů Snímače technologických veličin, pasivní i aktivní, zpravidla potřebují převodník, který transformuje jejich výstupní signál na vhodnější formu pro další zpracování. Tak

Více

Sestrojení voltampérové charakteristiky diody (experiment)

Sestrojení voltampérové charakteristiky diody (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sestrojení voltampérové charakteristiky diody (experiment) Označení: EU-Inovace-F-9-01 Předmět: Fyzika Cílová skupina:

Více

Maturitní okruhy Fyzika 2015-2016

Maturitní okruhy Fyzika 2015-2016 Maturitní okruhy Fyzika 2015-2016 Mgr. Ladislav Zemánek 1. Fyzikální veličiny a jejich jednotky. Měření fyzikálních veličin. Zpracování výsledků měření. - fyzikální veličiny a jejich jednotky - mezinárodní

Více

R w I ź G w ==> E. Přij.

R w I ź G w ==> E. Přij. 1. Na baterii se napojily 2 stejné ohřívače s odporem =10 Ω každý. Jaký je vnitřní odpor w baterie, jestliže výkon vznikající na obou ohřívačích nezávisí na způsobu jejich napojení (sériově nebo paralelně)?

Více

ASYNCHRONNÍ STROJ. Trojfázové asynchronní stroje. n s = 60.f. Ing. M. Bešta

ASYNCHRONNÍ STROJ. Trojfázové asynchronní stroje. n s = 60.f. Ing. M. Bešta Trojfázové asynchronní stroje Trojfázové asynchronní stroje někdy nazývané indukční se většinou provozují v motorickém režimu tzn. jako asynchronní motory (zkratka ASM). Jsou to konstrukčně nejjednodušší

Více

Polovodiče typu N a P

Polovodiče typu N a P Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Polovodičové materiály, vlastnosti křemík arsenid galitý GaAs selenid kademnatý CdSe sulfid kademnatý CdS Elektrické vlastnosti polovodičů závisí na: teplotě osvětlení

Více

Zaměření Pohony a výkonová elektronika. verze 9. 10. 2014

Zaměření Pohony a výkonová elektronika. verze 9. 10. 2014 Otázky a okruhy problematiky pro přípravu na státní závěrečnou zkoušku z oboru PE v navazujícím magisterském programu strukturovaného studia na FEL ZČU v ak. r. 2015/16 Soubor obsahuje tematické okruhy

Více

DIDAKTICKÝ TEST ELEKTRICKÝ VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU

DIDAKTICKÝ TEST ELEKTRICKÝ VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU DIDAKTICKÝ TEST ELEKTRICKÝ VÝKON STŘÍDAVÉHO PROUDU Použité zdroje: Blahovec, A.: Elektrotechnika II, Informatorium, Praha 2005 Černý, V.: Repetitorium, Základní vztahy v elektrotechnice, časopis ELEKTRO

Více

Unipolární Tranzistory

Unipolární Tranzistory Počítačové aplikace 000 Unipolární Tranzistor aktivní součástka polovodičový zesilující prvek znám od r. 960 proud vedou majoritní nositelé náboje náznak teorie čtřpólů JFET MOS u i i Y Čtřpól - admitanční

Více

Název projektu: EU peníze školám. Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258

Název projektu: EU peníze školám. Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258 Název projektu: EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2575 Základní škola, Hradec Králové, M. Horákové 258 Téma: Elektronika Název: VY_32_INOVACE_20_02B_40.Testové otázky 3.Obsah

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

ENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ENÍ TECHNICKÉ V PRAZE ESKÉ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická BAKALÁSKÁ PRÁCE 006 ESKÉ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra mení Využití Rogowskiho cívky pi mení proudu a analýza

Více

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

2. Určete komplexní impedanci dvojpólu, jeli dáno: S = 900 VA, P = 720 W a I = 20 A, z jakých prvků lze dvojpól sestavit?

2. Určete komplexní impedanci dvojpólu, jeli dáno: S = 900 VA, P = 720 W a I = 20 A, z jakých prvků lze dvojpól sestavit? Otázky a okruhy problematiky pro přípravu na státní závěrečnou zkoušku z oboru EAT v bakalářských programech strukturovaného studia na FEL ZČU v ak. r. 2013/14 Soubor obsahuje tématické okruhy, otázky

Více

ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH, PLYNECH A POLOVODIČÍCH

ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH, PLYNECH A POLOVODIČÍCH Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D14_Z_OPAK_E_Elektricky_proud_v_kapalinach _plynech_a_polovodicich_t Člověk a příroda

Více

Pasivní součástky. rezistory, kondenzátory, cívky, transformátory. Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA)

Pasivní součástky. rezistory, kondenzátory, cívky, transformátory. Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA) Pasivní součástky rezistory, kondenzátory, cívky, transformátory Pasivní součástky (passive components) jednoduché stavební prvky jednobrany, vícebrany elektrické vlastnosti vyjádřitelné prvky se soustředěnými

Více

Učební osnovy pro žáky MEZ2..

Učební osnovy pro žáky MEZ2.. Učební osnovy pro žáky MEZ2.. Pouze pro vnitřní potřebu! SSSE Novovysočanská Zpracovali: Ing. Pavel Branšovský Novovysočanská 48/280, Ing. Josef Mareš Praha 9 Praha 2007 1 OBSAH 1. Co je to elektrický

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Proud ní tekutiny v rotující soustav, aneb prozradí nám vír ve výlevce, na které polokouli se nacházíme?

Proud ní tekutiny v rotující soustav, aneb prozradí nám vír ve výlevce, na které polokouli se nacházíme? Veletrh nápad uitel fyziky 10 Proudní tekutiny v rotující soustav, aneb prozradí nám vír ve výlevce, na které polokouli se nacházíme? PAVEL KONENÝ Katedra obecné fyziky pírodovdecké fakulty Masarykovy

Více

Paralyzér v hodině fyziky

Paralyzér v hodině fyziky Paralyzér v hodině fyziky JOSEF HUBEŇÁK Univerzita Hradec Králové Experimenty s elektrickou jiskrou a s výboji v plynech jsou působivou součástí hodiny fyziky a mohou vyvolat trvalý zájem o předmět. V

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově. 07_4_Elektrický proud v kapalinách a plynech

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově. 07_4_Elektrický proud v kapalinách a plynech Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_4_Elektrický proud v kapalinách a plynech Ing. Jakub Ulmann 4.1 Elektrický proud v kapalinách Sestavíme

Více

Zesilovač. Elektronický obvod zvyšující hodnotu napětí nebo proudu při zachování tvaru jeho průběhu. Princip zesilovače. Realizace zesilovačů

Zesilovač. Elektronický obvod zvyšující hodnotu napětí nebo proudu při zachování tvaru jeho průběhu. Princip zesilovače. Realizace zesilovačů Zesilovač Elektronický obvod zvyšující hodnotu napětí nebo proudu při zachování tvaru jeho průběhu Princip zesilovače Zesilovač je dvojbran který může současně zesilovat napětí i proud nebo pouze napětí

Více

4. Magnetické pole. 4.1. Fyzikální podstata magnetismu. je silové pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů

4. Magnetické pole. 4.1. Fyzikální podstata magnetismu. je silové pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů 4. Magnetické pole je silové pole, které vzniká v důsledku pohybu elektrických nábojů 4.1. Fyzikální podstata magnetismu Magnetické pole vytváří permanentní (stálý) magnet, nebo elektromagnet. Stálý magnet,

Více

OBSAH. Elektronika... 2. Elektrotechnika 1... 4. Technologická praktika 6... 6. Technická matematika 1... 8. Základy elektrotechniky...

OBSAH. Elektronika... 2. Elektrotechnika 1... 4. Technologická praktika 6... 6. Technická matematika 1... 8. Základy elektrotechniky... OBSAH Elektronika... 2 Elektrotechnika 1... 4 Technologická praktika 6... 6 Technická matematika 1... 8 Základy elektrotechniky...10 ELEKTRONIKA Zkratka předmětu: KPV/ELNIK Vymezení předmětu: povinný Hod.

Více

ATMOS. Návod k obsluze. GSM modul AB01. www.atmos.cz e-mail: atmos@atmos.cz

ATMOS. Návod k obsluze. GSM modul AB01. www.atmos.cz e-mail: atmos@atmos.cz Návod k obsluze GSM modul AB01 Jaroslav Cankař a syn ATMOS Velenského 487, 294 21 Bělá pod Bezdězem Česká republika Tel.: +420 326 701 404, 701 414, 701 302 Fax: +420 326 701 492 ATMOS e-mail: atmos@atmos.cz

Více

Mnohem lepšá vlastnosti mç usměrňovač dvoucestnâ

Mnohem lepšá vlastnosti mç usměrňovač dvoucestnâ USMĚRŇOVAČE Usměrňovače sloužá k usměrněná střádavâch proudů na proudy stejnosměrnã. K vlastnámu usměrněná se použávajá diody, ať již elektronky, či polovodičovã. Elektronkovã usměrňovače - tzv.eliminçtory-

Více

Podívejte se na časový průběh harmonického napětí

Podívejte se na časový průběh harmonického napětí Střídavý proud Doteď jse se zabývali pouze proude, který obvode prochází stále stejný sěre (stejnosěrný proud). V praxi se ukázalo, že tento proud je značně nevýhodný. kázalo se, že zdroje napětí ůže být

Více

Kompenzace jalového výkonu A0M15EZS Elektrické zdroje a soustavy

Kompenzace jalového výkonu A0M15EZS Elektrické zdroje a soustavy České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra elektroenergetiky Kompenzace jalového výkonu A0M15EZS Elektrické zdroje a soustavy Důvody kompenzace cos P S P cos S ekv 2 Spotřebiče

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU ELEKTRICKÉ A OPTICKÉ PŘÍSTROJE A ZAŘÍZENÍ

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU ELEKTRICKÉ A OPTICKÉ PŘÍSTROJE A ZAŘÍZENÍ D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU DL ELEKTRICKÉ A OPTICKÉ PŘÍSTROJE A ZAŘÍZENÍ 30 KANCELÁŘSKÉ STROJE A POČÍTAČE; PRŮMYSLOVÉ SLUŽBY A PRÁCE 30.0 Kancelářské stroje a počítače; průmyslové služby a práce

Více

1 VERZE DOKUMENTU... 4 2 VERZE SOFTWARE... 4 3 ZÁKLADNÍ POPIS... 4 4 ZÁKLADNÍ P EHLED HYDRAULICKÝCH SCHÉMAT... 4 5 HYDRAULICKÁ SCHÉMATA...

1 VERZE DOKUMENTU... 4 2 VERZE SOFTWARE... 4 3 ZÁKLADNÍ POPIS... 4 4 ZÁKLADNÍ P EHLED HYDRAULICKÝCH SCHÉMAT... 4 5 HYDRAULICKÁ SCHÉMATA... Uživatelská píruka Obsah 1 VERZE DOKUMENTU... 4 2 VERZE SOFTWARE... 4 3 ZÁKLADNÍ POPIS... 4 4 ZÁKLADNÍ PEHLED HYDRAULICKÝCH SCHÉMAT... 4 4.1 REGULÁTOREM NEOVLÁDANÝ KOTEL:... 4 4.2 REGULÁTOREM OVLÁDANÝ

Více

3.2. Elektrický proud v kovových vodičích

3.2. Elektrický proud v kovových vodičích 3.. Elektrický proud v kovových vodičích Kapitola 3.. byla bez výhrad věnována popisu elektrických nábojů v klidu, nyní se budeme zabývat pohybujícími se nabitými částicemi. 3... Základní pojmy Elektrický

Více

Osciloskopické sondy. http://www.coptkm.cz/

Osciloskopické sondy. http://www.coptkm.cz/ http://www.coptkm.cz/ Osciloskopické sondy Stejně jako u ostatních měřicích přístrojů, i u osciloskopu jde především o to, aby připojení přístroje k měřenému místu nezpůsobilo nežádoucí ovlivnění zkoumaného

Více

Obr. 1 Jednokvadrantový proudový regulátor otáček (dioda plní funkci ochrany tranzistoru proti zápornému napětí generovaného vinutím motoru)

Obr. 1 Jednokvadrantový proudový regulátor otáček (dioda plní funkci ochrany tranzistoru proti zápornému napětí generovaného vinutím motoru) http://www.coptkm.cz/ Regulace otáček stejnosměrných motorů pomocí PWM Otáčky stejnosměrných motorů lze řídit pomocí stejnosměrného napájení. Tato plynulá regulace otáček motoru však není vhodná s energetického

Více

3. Elektromagnetické pole 68 3.1. Vlnové rovnice elektromagnetického pole 68

3. Elektromagnetické pole 68 3.1. Vlnové rovnice elektromagnetického pole 68 1. Základní zákony elektromagnetismu 6 1.1. Zákon elektromagnetické indukce 6 1.2. Spřažený tok vzduchové cívky 12 1.3. Spřažený tok cívky s feromagnetickým jádrem 17 1.4. Druhá Maxwellova rovnice 18 1.4.1.

Více

Vlastnosti a provedení skutečných součástek R, L, C

Vlastnosti a provedení skutečných součástek R, L, C Vlastnosti a provedení skutečných součástek R, L, C Rezistory, kondenzátory a cívky jsou pasivní dvojpóly, vykazující určitý elektrický odpor, indukčnost, kapacitu. Rezistory jsou pasivní součástky, jejichž

Více