HODNOCENÍ SLÉVÁRENSKÝCH VLASTNOSTÍ SLOVENSKÝCH JÍLt ZEJMÉNA BENTONITU Z FINTÍC*

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HODNOCENÍ SLÉVÁRENSKÝCH VLASTNOSTÍ SLOVENSKÝCH JÍLt ZEJMÉNA BENTONITU Z FINTÍC*"

Transkript

1 CHEMCKÉ ZVEST X, 9 Bratslava HODNOCENÍ SLÉVÁRENSKÝCH VLASTNOSTÍ SLOVENSKÝCH JÍLt ZEJMÉNA BENTONTU Z FNTÍC* JOSEF DLEZEK Státní výzkumný ústav materálu a technologe, Úsek výzkumu slévárenského v Brně Úvo S všeobecným neostatkem honotných přrozených hlntých písků pro slévárny vzrůstá význam vazných jílů, používaných jako korekční přísaa o málo vazných písků nebo jako vlastní vazná složka o směsí synthetckých. Slovenské slévárny používají o formovacích směsí většnou jílů z Čech: o směsí na syrové formy přávají braňanský bentont, na formy sušené nebo přsoušené pro oltky ze šeé ltny lltový jíl GE z Vonšova a pro oltky ocelové žárovzorný jíl Bm z Vlštejna. Pro zkrácení opravních vzáleností a pro určté potíže v oávkách těchto jílů bylo by výhoné, kyby se slovenské slévárny zaříly na používání jílů ze slovenských oblastí. Hlavním problémem př tomto řešení je otázka výběru vhoných jílů a jejch správná těžba. Honocení slévárenských vlastností jílů se prováí pole ČSN [1] Bentont pro slévárenské účely a pole návrhu ČSN Jílovnové zemny [2], ke jsou uveeny požaované vlastnost a způsoby jejch zkoušení. Pole [1] se zkouší u oávaného bentontu jemnost mletí, výměna katontů (honota S) a vaznost. U bentontu surového se vyšívání za sucha nahrazuje sítovým rozborem za mokra, tj. plavením na sítech. Pole [2] posuzují se tyto vlastnost: převláající jílovnový nerost (kaolnt, llt, montmorllont), jemnost, obsah zemtého pojva (částce po,2 mm), žárovzornost, vaznost. Jílů, obsahujících uhlčtany, ve slévárnách nepoužíváme. Zkoušky jsou tey určeny jenak na zjštění záklaních vlastností jílů (mneralogcký typ, jemnost částc, žárovzornost), jenak na stanovení jejch technologckých vlastností ve směs s pískem (vaznost). Honota vaznost, tj. pevnost v tlaku za syrová, uává přímo vlastnost za syrová forem a jaer, zhotovených z hlntých směsí, a proto je pokláána za směroatnou pro honocení slévárenských jílů. Nevýhoou této honoty je, že vyžauje sušené surovny, zařízení к přípravě směsí к jejch zkoušení a vhoné, tzv. optmální vlhkost směs, jejíž zjštění normálsovaným postupem na záklaě zkoušek 115 směsí je velm zlouhavé a jejíž oha pole hmatu je zatížen subjektvní chybou. Určtým voítkem к jejímu určení je výpočet pole L. Petr žely [3]; přepokláá se však znalost mneralogckého typu jílu. V neávné obě [4] byly vypracovány způsoby urychleného zjštění vaz- * Přenesené na. sjaze Věecko-technckej spoločnost pre premysel slkátov v jún 1958 na Slač.

2 Tabulka 1 Číslo skupny Označení zemny pole vlastností Hlavní použtí zemny Výměna katontů (mval/loog) Optm. pevnost těsta v tahu g/cm 2 Optm. vlhkost těsta % Váha zkus. osmčky z těsta g Smrštění těst sušením v % 1 neplastcké, nevážné kaolntové jíly žárovzorné vyzívky pecí, výmazy pánví <2 <45 <17 >89 <2 2 neplastcké, nevážné kaolntové jíly žárovzorné o barvv pro těžk' ocelové oltky ,5 3 málo plastcké kaolntové jíly s nízkou vazností o barvv pro těžké ocelové oltky ,57,3 4 vazné žárovzorné kaolntové jíly se stření plastčností synthetcké směs na sušení pro ocelové oltky ,581 7,311 5 střeně vazné jíly lltové výše plastcké synthetcké směs na syr ovo sušení, přmašťování přrozených písků , vysoce plastcké bentonty s vysokou vazností synthetcké směs na syrovo barvva forem a jaer >45 >155 >38 <71 >14

3 Slévárenské vlastnost bentontu 543 nost jílů, využívající teoretckých vztahů mez vlastnostm těst jílů (rozělávací voa, objemová váha těsta, pevnost v tahu za syrová, smrštění sušením) a vlastnostm směsí s pískem (proyšnost, vaznost), které, kyž nemohou normalsovanou zkoušku vaznost plně nahrat, jsou obrým voítkem př výběru vhoných jílů к porobným zkouškám. Pro nformac uváíme pole [4] tab. 1 к posouzení použtelnost jílů ve slévárnách pole vlastností jejch těst. Účelem přeložené práce bylo poat stručnou zprávu o použtelnost některých jílů a hln ze slovenských lokalt. Expermentální část Př výběru jílů a hln ze slovenských lokalt pro použtí ve slévárnách byly prováěny zkoušky 21 vzorků zemn. Zkoušky byly proveeny pole ČSN [1] a oplněny zkouškam na uhlčtany. Pozornost byla věnována zejména technologckým zkouškám Tabulka 2 *o PH Označení (lokalta) >ü CD ~- ^5 'S o ^ ^ o 5 o- e oá ьс lö F tí > й Й b. Pevnost v tlaku směsí s 1 pískem (g/cm 2 ) ^3 tís za syrová po vysušení V JÍ от já ľ ^c3* 5^> >y p-ü -p P4 > bentont Fntce* halloyst b. Kalnovo jíl VŠ Kalnovo jíl JM Kalnovo Peznok oval č. 1 Peznok oval č. 2 Prevza hlnsko Prevza hlnsko Poltár Zvolen vz. Zvolen vz. Zvolen vz. Zvolen vz. V Zvolen vz. V Zvolen vz. V Zvolen vz. V Zvolen vz. V Šafárkovo Del Olal Šafárkovo Eszak Olal B. Bystrca sponí jíl B. Bystrca vrchní jíl slabá slná slná ,4 5, 4,3 4,2 5,2 5,1 5,7 5,5 5,3 5,1 5,7 3,8 3,8 4, 5,2 3,8 5,3 a bc (c) с (b) (b) (b) * Všechny směs obsahovaly 15 % jílu а 85 % písku T2S, vyjma směs č. 1, která obsahovala pouze 7 % bentontu. **Použtí ve slévárnách: a o směsí na syrové formy a jára pro ocel šeou ltnu, b o směsí na sušené formy a jára pro šeou ltnu a neželezné kovy, с o směsí na sušené formy a jára pro ocel, nevhoné pro slévárenství. Písmena v závorkách nouzově použtelný jíl.

4 544 Josef Dlezek směsí, obsahujících 85 % písku T2S Provoín a 15 % zkoušeného jílu. Z menších vzorků jílů bylo přpraveno pouze po jené č vou směsích s vlhkostí, ohanutou jako optmální, u vzorků větších, byla přpravena řaa směsí o různých vlhkostech a z nch určena vlhkost optmální (pole maxma proyšnost směs). Přehle výsleků zkoušek je uveen v tab. 2, která obsahuje také stručné úaje o použtelnost jílů ve slévárnách. Technologcké vlastnost směsí se 7 % bentontu Fntce v závslost na vlhkost jsou uveeny na obr. 1. ).o /crr 1 КО л AOO n! l^-l_ ' X к / j / r '! 1' 2-!, l / \ /! "» / \! / \ /! \ / ~тг~!! l : ГЧ,\ í N! s3 x ( ' X,!! ' 3 Obr. 1. Vlv vlhkost směsí na proyšnost za syrová* (1), pevnost v tlaku za syrová (2) a pevnost v tlaku za sucha (3). Dskuse Z uveených výsleků (tab. 2) je zřejmé, že velká většna ze zkoušených jílů se pro použtí o formovacích směsí nehoí pro nízkou vaznost směsí, která brání zhotovení pevné formy, oolné prot robení eformac. Je zajímavé, že řaa jílů (č. 7, 8, 1, 11, 17) ává směsím poměrně velm vysokou pevnost po vysušení, ačkolv jejch pevnost v syrovém stavu je velm nízká a znemožňuje tak využtí pevnost v suchém stavu. Rovněž jíly c. 15, 18 a 19 jsou pro přítomnost uhlčtanů пел 7 honé. Nejvhonější ze zkoušených jílů se jeл r í bentont z Fntc. Je nutné 3w r ést porobný geologcký průzkum ložska a v klaném přípaě urychlt oťrku ložska a moerní těžbu bentontu, kterým by bylo možné л т е slovenských slévárnách nahrat bentont z Braňan u Mostu.

5 Slévárenské vlastnost bentontu 545 Výhoné slévárenské vlastnost ukazují jíly z Kalnova, zejména jíl JM a bílý halloyst. Těmto zemnam bylo by možné nahrat ve slovenských slévárnách ve většně přípaů morý jíl B z Vlštejna. Lze očekávat, že př porobnějším průzkumu slovenských lokalt bue možné najít více ruhů vhoných jílů pro slévárny. Souhrn Byly stručně uveeny způsoby honocení slévárenských vlastností jílů a hln a příslušné zkoušky byly proveeny na 21 vzorcích jílů a hln ze slovenských lokalt. Z těchto z větší část opaních jílů lze slévárnám oporučt pouze bentont z Fntíc o směsí na syrové formy pro oltky z ocel ze šeé ltny a jíl JM z Kalnova pro sušené formy na ocelové oltky. ОЦЕНКА ЛИТЕЙНЫХ СВОЙСТВ СЛОВАЦКИХ ГЛИН, ОСОБЕННО БЕНТОНИТА. ИЗ ФИНТПЦ ИОСИФ ДЛЕЗЕК Государственный исследовательский институт материала и технологии, Литейно исследовательский отдел в Брно Выводы В краткости прнвслпсь способы оценки литейных свойств глин, которые провелись в 2J образцах глштсловацких месторождений. Из этих, большей частью отходных глин, можно рекомендовать литейным заводам только бентонит из Финтиц в смесь на сырые формы для отливок из стали и из серого чугуна и глина JM из Калиново на сушеные формы дли стальных отливок. BEWERTUNG DER GESSEREEGENSCHAFTEN SLOWAKSCHER TONE. NAMENTLCH DES BENTONTS AUS FNTCE JOSEF DLEZEK Staatlches Forschungsnsttut für Materal un Technologe. Sekton (essereforschung n 'Brno Zusammenfassung n er vorlegenen Arbet weren kurz e Verfahren zur.bewert mg (.lev Gessereegenschaften von Tonen un Lehmarten angeführt un be 21 Prüfmustern von Tonen un Lehmarten aus slowakschen Lokaltäten entsprechene Prüfungen urchgeführt. Von esen grösstentels Abfalltonen kann man en Gessereen leglch Bentont aus Fnt ce empfehlen, n Mschungen für Formen aus grünem San für Gussstücke aus Stahl un aus Grauguss, un en Ton J M aus Kalnovo für trockene Sanformen für Stahl gussst ücke.

6 54 Josef Dlezek LTERATURA 1. ČSN , Bentont pro slévárenské účely. 2. ČSN návrh, Jlovnové zemny. 3. Petržela L., Slévárenské formovac látky, Praha 1955, Dlezek J., Slévárenské jíly a hlíny, Slévárenství 5, 289 (1957). Aresa autora: Dr. nž. Josef Dlezek, Brno, Křenová 2, Státní výzkumný ústav materálu a technologe. Úsek výzkumu slévárenského.

NEREZ A2 KATALOG SPOJOVACÍHO MATERIÁLU

NEREZ A2 KATALOG SPOJOVACÍHO MATERIÁLU NEREZ KATALOG SPOJOVACÍHO MATERIÁLU Obsah, řazeno le norem DIN DIN 84 Šroub s válcovou hlavou a průběžnou rážkou str. 3 DIN 94 Závlačka str. 4 DIN 125 Položka plochá pro šroub se šestihrannou hlavou str.

Více

INDEX. www.proline-tools.pl 217

INDEX. www.proline-tools.pl 217 www.proline-tools.pl 217 www.proline-tools.pl 218 00001............... 47 00002............... 47 00003............... 47 00006............... 47 00007............... 47 00008............... 47 00009...............

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Technologický postup volně kovaného výkovku. Návody na cvičení. Benešová S. - Bernášek V. - Bulín P.

Západočeská univerzita v Plzni. Technologický postup volně kovaného výkovku. Návody na cvičení. Benešová S. - Bernášek V. - Bulín P. Zápaočeská univerzita v Plzni Technologický postup volně kovaného výkovku Návoy na cvičení Benešová S. - Bernášek V. - Bulín P. Plzeň 01 1 ISBN 980-1-00- Vyala Zápaočeská univerzita v Plzni, 01 Ing. Soňa

Více

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU

OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU OPRAVA ČESKÉHO OBRANNÉHO STANDARDU 1. 1. Označení a název opravovaného ČOS 343905 1. vydání Svařování. Obloukové svařování vysokopevnostních ocelí ve výrobě konstrukcí vojenské techniky 2. Oprava č. 1

Více

DYNAMICKÉ MODULY PRUŽNOSTI NÁVOD DO CVIČENÍ

DYNAMICKÉ MODULY PRUŽNOSTI NÁVOD DO CVIČENÍ DYNAMICKÉ MODUY PRUŽNOSTI NÁVOD DO CVIČNÍ D BI0 Zkušebnctví a technologe Ústav stavebního zkušebnctví, FAST, VUT v Brně 1. STANOVNÍ DYNAMICKÉHO MODUU PRUŽNOSTI UTRAZVUKOVOU IMPUZOVOU MTODOU [ČSN 73 1371]

Více

POLYMERNÍ BETONY Jiří Minster Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i.

POLYMERNÍ BETONY Jiří Minster Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v. v. i. Odborná skupna Mechanka kompoztních materálů a konstrukcí České společnost pro mechanku s podporou frmy Letov letecká výroba, s. r. o. a Ústavu teoretcké a aplkované mechanky AV ČR v. v.. Semnář KOMPOZITY

Více

VLIV HLINÍKU, DUSÍKU A MODULU ODLITKU NA VZNIKU LASTUROVÝCH LOMŮ V OCELOVÝCH ODLITCÍCH

VLIV HLINÍKU, DUSÍKU A MODULU ODLITKU NA VZNIKU LASTUROVÝCH LOMŮ V OCELOVÝCH ODLITCÍCH VLIV HLINÍKU, DUSÍKU A MODULU ODLITKU NA VZNIKU LASTUROVÝCH LOMŮ V OCELOVÝCH ODLITCÍCH Jaroslav ŠENBERGER a, Antonín ZÁDĚRA a, Zdeněk CARBOL b a) Fakulta strojního inženýrství, VUT v Brně, Technická 2896/2,

Více

Katalog plastových ložisek

Katalog plastových ložisek ruhy materiálů a použití Seznámení s plastovými ložisky Plastová ložiska mají oproti stanarním ocelovým ložiskům celou řau výho: oolnost vůči korozi nevyžaují omazávání chemická oolnost nízká hmotnost

Více

Tepelně technické vlastnosti stavebních materiálů

Tepelně technické vlastnosti stavebních materiálů Tepelně technické vlastnosti stavebních materiálů Zbyněk Svoboa, FSv ČVUT Praha Půvoní text ze skript Stavební fyzika 3 z roku 004. Částečně aktualizováno v roce 04 přeevším s ohleem na změny v normách.

Více

CVIČENÍ 1 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

CVIČENÍ 1 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ CVIČENÍ 1 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ Spoje ocelových konstrukcí Ověřování spolehlivé únosnosti spojů náleží do skupiny mezních stavů únosnosti. Posouzení je tedy nutno provádět na rozhodující kombinace

Více

,",150 kg/m3, trída reakce na ohen A1, bod tání;;: 1000ce

,,150 kg/m3, trída reakce na ohen A1, bod tání;;: 1000ce ,:.lu. "" -.']í'r., E90 až E180 Techncké masvní stena d 150 mm, objemová hmotnost 650 kg/m3 lehká prícka d ;;;;0 mm $ šachtová prícka d 95 mm masvní strop d 150 mm, objemová hmotnost 650 kg/m3 e prostupující

Více

Kuličkové šrouby a matice - ekonomické

Kuličkové šrouby a matice - ekonomické Kuličkové šrouby a matice - ekonomické Tiskové chyby, rozměrové a konstrukční změny vyhrazeny. Obsah Obsah 3 Deformační zatížení 4 Kritická rychlost 5 Kuličková matice FSU 6 Kuličková matice FSE 7 Kuličková

Více

ě ě ě ě ě Ý ú ě ě Í ě ě ě ě ě š ů Ý ú ě ě ě ě Í ž š ú ú ó ě ď Č ě ě ě š š Č ě ě ě ě Č ě ě ě Ú Č ě úň ž ě Č ě ě ě ě Í ě ě ě ě Ý ú ě ě ž š ú ú ó ě Č ě ě ě š šť Č ě ě ě ě ě Ť ě ě ě ě š Š ě Ý ú ě ě ě ě ě Í

Více

š š ú Ú ť š Ú ú Ž š Ú š š ú Ž Í ň Ž Ž Ž Ž ú Í Ž Í Í Ú Ú Ú Ž ú ú Ú Ú š ž š Ý ž ú ú ú Ů ú ú Ú Ú ú ú ň ú ž Ú ú Ú ú Ž ú ž š š Ý Ž ú ú Ú ž Á š ú Ý š š ž ň š š Š ž šť ž Ž šť ž š š É Ž ž š ú ú ú ú ú ú ú ú ž ú

Více

Normalizace fyzikálních veličin pro číslicové zpracování

Normalizace fyzikálních veličin pro číslicové zpracování Noralzace fyzkálních velčn pro číslcové zpracování Vypracoval: Petr Kaaník Aktualzace: 15. října 2003 Kažý realzovaný říící systé usel projít vě hlavní stá. Nejprve je to vlastní návrh. Na záklaě ostupných

Více

4.4 Exploratorní analýza struktury objektů (EDA)

4.4 Exploratorní analýza struktury objektů (EDA) 4.4 Exploratorní analýza struktury objektů (EDA) Průzkumová analýza vícerozměrných dat je stejně jako u jednorozměrných dat založena na vyšetření grafckých dagnostk. K tomuto účelu se využívá různých technk

Více

KOPYROLÝZA HNĚDÉHO UHLÍ A ŘEPKOVÝCH POKRUTIN. KAREL CIAHOTNÝ a, JAROSLAV KUSÝ b, LUCIE KOLÁŘOVÁ a, MARCELA ŠAFÁŘOVÁ b a LUKÁŠ ANDĚL b.

KOPYROLÝZA HNĚDÉHO UHLÍ A ŘEPKOVÝCH POKRUTIN. KAREL CIAHOTNÝ a, JAROSLAV KUSÝ b, LUCIE KOLÁŘOVÁ a, MARCELA ŠAFÁŘOVÁ b a LUKÁŠ ANDĚL b. KOPYROLÝZA HNĚDÉHO UHLÍ A ŘEPKOVÝCH POKRUTIN KAREL CIAHOTNÝ a, JAROSLAV KUSÝ b, LUCIE KOLÁŘOVÁ a, MARCELA ŠAFÁŘOVÁ b a LUKÁŠ ANDĚL b a Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzuší, FTOP, Vysoká škola

Více

FYZIKÁLNÍ MODEL KYVADLA NA VOZÍKU

FYZIKÁLNÍ MODEL KYVADLA NA VOZÍKU FYZIKÁLNÍ MODEL KYVADLA NA VOZÍKU F. Dušek, D. Honc Katera řízení procesů, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Parubice Abstrakt Článek se zabývá sestavením nelineárního ynamického moelu

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební - zkušební laboratoř Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Pracoviště zkušební laboratoře:

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební - zkušební laboratoř Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Pracoviště zkušební laboratoře: Pracoviště zkušební laboratoře: 1. OL 123 Odborná laboratoř stavebních materiálů Thákurova 7, 166 29 Praha 6 2. OL 124 Odborná laboratoř konstrukcí pozemních staveb Thákurova 7, 166 29 Praha 6 3. OL 132

Více

P91.cz. P91.cz Protipožární omítky Knauf. Novinka. P91.cz Knauf VERMIPLASTER. P91.cz Knauf VERMIPLASTER. Omítkové a fasádní systémy 4/2014

P91.cz. P91.cz Protipožární omítky Knauf. Novinka. P91.cz Knauf VERMIPLASTER. P91.cz Knauf VERMIPLASTER. Omítkové a fasádní systémy 4/2014 P91.cz Omítkové a fasádní systémy 4/2014 P91.cz Protipožární omítky Knauf P91.cz Knauf Novinka P91.cz Knauf P91.cz Protipožární omítky Knauf Obsah Strana P91.cz Knauf Vermiplaster Protipožární sádrová

Více

Podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. v platném znění a direktivy EC 91/155/EEC Datum vydání: 03.12.2006 Nahrazuje vydání z 31.07.2003

Podle vyhlášky č. 231/2004 Sb. v platném znění a direktivy EC 91/155/EEC Datum vydání: 03.12.2006 Nahrazuje vydání z 31.07.2003 Bezpečnostní list Datum vydání: 03.12.2006 Nahrazuje vydání z 31.07.2003 1. Identifikace látky nebo přípravku a výrobce, dovozce, prvního distributora nebo distributora. Chemický název látky/obchodní název

Více

VLHKOST HORNIN. Dělení vlhkostí : Váhová (hmotnostní) vlhkost w - poměr hmotnosti vody ve vzorku k hmotnosti pevné fáze (hmotnosti vysušeného vzorku)

VLHKOST HORNIN. Dělení vlhkostí : Váhová (hmotnostní) vlhkost w - poměr hmotnosti vody ve vzorku k hmotnosti pevné fáze (hmotnosti vysušeného vzorku) VLHKOST HORNIN Definice : Vlhkot horniny je efinována jako poěr hotnoti voy k hotnoti pevné fáze horniny. Pro inženýrkou praxi e používá efinice vlhkoti na záklaě voy, která e uvolňuje při vyoušení při

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2014

OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2014 OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2014 Prádlo pro hotely a restaurace Technické požadavky OS P 80-06-14 Předmluva Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace) bylo

Více

PŘÍKLADY 1. P1.4 Určete hmotnostní a objemovou nasákavost lehkého kameniva z příkladu P1.2 21,3 %, 18,8 %

PŘÍKLADY 1. P1.4 Určete hmotnostní a objemovou nasákavost lehkého kameniva z příkladu P1.2 21,3 %, 18,8 % Objemová hmotnost, hydrostatické váhy PŘÍKLADY 1 P1.1 V odměrném válci je předloženo 1000 cm 3 vody. Po přisypání 500 g nasákavého lehčeného kameniva bylo kamenivo přitíženo hliníkovým závažím o hmotnosti

Více

CENÍK ZKOUŠEK A PRACÍ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘE

CENÍK ZKOUŠEK A PRACÍ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘE CENÍK ZKOUŠEK PRCÍ ZKUŠEBNÍ LBORTOŘE Platnost: Od 8.02.2010 Vypracoval: Schválil: Milan Pěkný vedoucí laboratoře Ing. Josef Matějka ředitel společnosti Datum : 4.2.2010 * Ceny zkoušek jsou smluvní a jsou

Více

PM generátory s různým počtem pólů a typem vinutí pro použití v manipulační technice

PM generátory s různým počtem pólů a typem vinutí pro použití v manipulační technice Rok / Year: Svazek / Volume: Číslo / Number: 014 16 PM generátory s různým počtem pólů a typem vinutí pro použití v manipulační technice PM Generators with Different Number of Poles an Wining Types for

Více

Anorganická pojiva, cementy, malty

Anorganická pojiva, cementy, malty Anorganická pojiva, cementy, malty Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Anorganická pojiva Definice:

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 25.160.20 2000 Svařovací materiály - Drátové elektrody, dráty a tyčinky pro obloukové svařování vysokopevnostních ocelí tavící se elektrodou v ochranném plynu a jejich svarové

Více

Mosazné kulové kohouty Optibal plnoprůtočné

Mosazné kulové kohouty Optibal plnoprůtočné Systém øízení jakosti Oventrop je certifikován pole DIN-EN-ISO 9001. Mosazné kulové kohouty Optibal plnoprůtočné Datový list Rozsah pouití: Kulové kohouty Oventrop Optibal z mosazi s plným průtokem se

Více

ČESKÝ výrobce a dodavatel SENDVIČOVÝCH PANELŮ &POLYSTYRENU SENDVIČOVÉ PANELY PRODUKTOVÝ KATALOG

ČESKÝ výrobce a dodavatel SENDVIČOVÝCH PANELŮ &POLYSTYRENU SENDVIČOVÉ PANELY PRODUKTOVÝ KATALOG ČESKÝ výrobce a oavatel SENDVIČOVÝCH PANELŮ &POLYSTYRENU SENDVIČOVÉ PANELY PRODUKTOVÝ KATALOG Výroba VÝROBA SENDVIČOVÝCH PANELŮ Český výrobce a oavatel senvičových panelů firmy P-SYSTEMS s.r.o. vyrábí

Více

S VAŘOVÁNÍ BETONÁŘSKÉ VÝZTUŽE HOSPODÁRNÉ Ř E Š E N Í

S VAŘOVÁNÍ BETONÁŘSKÉ VÝZTUŽE HOSPODÁRNÉ Ř E Š E N Í S VAŘOVÁNÍ BETONÁŘSKÉ VÝZTUŽE HOSPODÁRNÉ Ř E Š E N Í WELDING OF R E I N F O R C I N G S T E E L ECONOMICAL SOLUTION J IŘÍ ŠMEJKAL, J AROSLAV PROCHÁZKA Předpisy a podmínky pro vytvoření hospodárného plnohodnotného

Více

PROTOKOL č. 6410/2010

PROTOKOL č. 6410/2010 PROTOKOL č. 6410/2010 Vyšetření vzorku : 23.8.2010-3.9.2010 Vzorek číslo : 14482/2010 Označení vzorku : S1-Ekocentrum Trkmanka-stavební úpravy objektu bývalého zámečku ve Velkých Pavlovicíc Matrice : písek

Více

1.8.5 Archimédův zákon I

1.8.5 Archimédův zákon I 185 Archiméů zákon I Přepoklay: 1803 Peagogická poznámka: Archiméů zákon je jením z nejlepších lakmusoých papírků ýuky fyziky Z mně nejasných ůoů zná jeho znění téměř kažý, ale jen zlomek stuentů í, co

Více

TECHNOLOGIE SVAŘOVÁNÍ MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC SVOČ FST

TECHNOLOGIE SVAŘOVÁNÍ MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC SVOČ FST TECHNOLOGIE SVAŘOVÁNÍ MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC SVOČ FST 2011 Bc. Miroslav Zajíček Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Kolejová vozidla procházejí

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 21.060.20 Listopad 2012 Mechanické vlastnosti spojovacích součástí z uhlíkové a legované oceli Část 2: Matice se specifikovanými třídami pevnosti Hrubá a jemná rozteč ČSN EN ISO

Více

OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2015

OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2015 OBOROVÁ SPECIFIKACE Únor 2015 Prádlo pro hotely a restaurace Technické požadavky OS 80-06 Vydávání oborových specifikací Textilním zkušebním ústavem (Centrum technické normalizace) bylo odsouhlaseno na

Více

radiační ochrana Státní úřad pro jadernou bezpečnost

radiační ochrana Státní úřad pro jadernou bezpečnost Státní úřad pro jadernou bezpečnost radační ochrana DOPORUČENÍ Měření a hodnocení obsahu přírodních radonukldů ve vodě dodávané k veřejnému zásobování ptnou vodou Rev. 1 SÚJB únor 2012 Předmluva Zákon

Více

Vypracoval: Ing. Vojtěch Slavíček Vydání: 1 Schválil dne: 01.02.2015 František Klípa

Vypracoval: Ing. Vojtěch Slavíček Vydání: 1 Schválil dne: 01.02.2015 František Klípa DISTANCE OCELOVÉ TYPU D Strana: 1/6 1. VŠEOBECNĚ 1.1 Rozsah platnosti (1) Tato podniková norma platí pro výrobu, kontrolu, dopravu, skladování a objednávání svařovaných ocelových distancí výrobce FERT

Více

OSVEDCENI O AKREDITACI

OSVEDCENI O AKREDITACI národní akreditační organ Signatář EA MLA Český institut pro akreditaci, o.p.s. Olšanská 54/3,130 00 Praha 3 vydává v souladu s 16 zákona ě. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, ve znění

Více

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky

Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Ploché výrobky z konstrukčních ocelí s vyšší mezí kluzu po zušlechťování technické dodací podmínky Způsob výroby Dodávaný stav Podle ČSN EN 10025-6 září 2005 Způsob výroby oceli volí výrobce Pokud je to

Více

DURELIS Specifikace a zátěžové tabulky

DURELIS Specifikace a zátěžové tabulky DURELIS Specifikace a zátěžové tabulky Technická specifikace: Nebroušená, vlhku odolná mikroštěpková deska s velmi tvrdým povrchem určená pro dřevěné konstrukce ve vlhkém prostředí. Deska s vysokou hustotou

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE Sanace kaple Navštívení Panny Marie, Hostišová okr. Zlín ZADAVATEL ZHOTOVITEL Obecní úřad Hostišová 100 763 01 Mysločovice ING. JOSEF KOLÁŘ PRINS Havlíčkova 1289/24, 750 02 Přerov I - Město EVIDENČNÍ ÚŘAD:

Více

Úvod - vymezení základních pojmů v zákoně o DPH ve vazbě na účetnictví

Úvod - vymezení základních pojmů v zákoně o DPH ve vazbě na účetnictví v účetnictví příspěvkové organizace (včetně vazby na aňové přiznání) Program semináře Úvo - vymezení záklaních pojmů v zákoně o ve vazbě na účetnictví I. Blok uskutečněná plnění Plnění poléhající ani a

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 25.160.20 1999 Svařovací materiály - Tyče a dráty pro obloukové svařování nelegovaných a jemnozrnných ocelí wolframovou elektrodou v inertním plynu a jejich svarové kovy - Klasifikace

Více

Dolomitické vápno a stabilizace popílků

Dolomitické vápno a stabilizace popílků Dolomitické vápno a stabilizace popílků Ing. Tomáš Táborský, VÚ maltovin Praha Úvod do problematiky Elektrárny a teplárny v českých zemích používají ke stabilizaci svých vedlejších energetických produktů

Více

Téma 7, modely podloží

Téma 7, modely podloží Pružnost a plastcta II.,.ročník bakalářského stua, přenášky Janas, Téma 7, moely položí Úvo Wnklerův moel položí Pasternakův moel položí Pružný poloprostor Nosník na pružném Wnklerově položí, řešení ODM

Více

SECUterm 160 I / 200 I / 300 I

SECUterm 160 I / 200 I / 300 I TECHNICKÁ INFORMACE SECUterm 160 I / 200 I / 300 I Systém termosifonu k montáţi na střechu Obr. 1 SECUterm 200 I Přednosti na první pohled Solární kolektor špičkové třídy Vysoce selektivní, vakuově potaţený

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Přesný střih. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Přesný střih. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tváření Přesný střih Ing. Kubíček Miroslav Číslo:

Více

VÝPOČET VELIKOSTNÍCH PARAMETRŮ KOMPOSTÁREN NA ZPEVNĚNÝCH PLOCHÁCH THE SIZE PARAMETER CALCULATION OF COMPOST PLANTS LOCALIZED ON COMPACTED AREAS

VÝPOČET VELIKOSTNÍCH PARAMETRŮ KOMPOSTÁREN NA ZPEVNĚNÝCH PLOCHÁCH THE SIZE PARAMETER CALCULATION OF COMPOST PLANTS LOCALIZED ON COMPACTED AREAS VÝPOČET VELIKOSTNÍCH PARAMETRŮ KOMPOSTÁREN NA ZPEVNĚNÝCH PLOCHÁCH THE SIZE PARAMETER CALCULATION OF COMPOST PLANTS LOCALIZED ON COMPACTED AREAS ALTMANN VLASTIMIL ), PLÍVA PETR 2) ) Česká zemědělská unverzta

Více

APLIKACE METOD VÍCEKRITERIÁLNÍHO ROZHODOVÁNÍ PŘI HODNOCENÍ KVALITY VEŘEJNÉ DOPRAVY

APLIKACE METOD VÍCEKRITERIÁLNÍHO ROZHODOVÁNÍ PŘI HODNOCENÍ KVALITY VEŘEJNÉ DOPRAVY APLIKACE METOD VÍCEKRITERIÁLNÍHO ROZHODOVÁNÍ PŘI HODNOCENÍ KVALITY VEŘEJNÉ DOPRAVY APPLICATION OF METHODS MULTI-CRITERIA DECISION FOR EVALUATION THE QUALITY OF PUBLIC TRANSPORT Ivana Olvková 1 Anotace:

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.040.10 Duben 2014 Kovové materiály Převod hodnot tvrdosti ČSN EN ISO 18265 42 0379 idt ISO 18265:2013 Metallic materials Conversion of hardness values Matériaux métalliques

Více

Welding consumables - Wire electrodes and wire - flux combinations for submerged arc welding of non alloy and fine grain steels - Classification

Welding consumables - Wire electrodes and wire - flux combinations for submerged arc welding of non alloy and fine grain steels - Classification ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 25.160.20 Listopad 1997 Svařovací materiály - Svařovací dráty a kombinace svařovací drát - tavidlo pro svařování nelegovaných a jemnozrnných ocelí pod tavidlem - Klasifikace ČSN

Více

Brusný lamelový talíř Pokyny pro použití

Brusný lamelový talíř Pokyny pro použití Pokyny pro použití KLINGSPOR nachází o svého zaveení na trh účelné a ekonomické použití v řaě oblastí opracování povrchů. Díky plošnému raiálnímu uspořáání brusných lamel z tkaniny se ociluje oproti jiným

Více

PRAVDĚPODOBNOSTNÍ PŘÍSTUP K HODNOCENÍ DRÁTKOBETONOVÝCH SMĚSÍ. Petr Janas 1 a Martin Krejsa 2

PRAVDĚPODOBNOSTNÍ PŘÍSTUP K HODNOCENÍ DRÁTKOBETONOVÝCH SMĚSÍ. Petr Janas 1 a Martin Krejsa 2 PAVDĚPODOBNOSTNÍ PŘÍSTUP K HODNOCENÍ DÁTKOBETONOVÝCH SMĚSÍ Petr Janas 1 a Martin Krejsa 2 Abstract The paper reviews briefly one of the propose probabilistic assessment concepts. The potential of the propose

Více

OPIS Engineering k.s. w w w. o p i s. c z

OPIS Engineering k.s. w w w. o p i s. c z 12 OPS ngineering k.s. w w w. o p i s. c z Ř 800 UL Série U Série strana 8 strana 0 strana 0 strana 2 strana 4 strana 4 L-L Série SU-SUL-SUK Série strana 6 strana 6 strana 8 strana 8 strana 8 Katalog 7

Více

ROZBOR NEPORUŠENÉHO PŮDNÍHO VZORKU

ROZBOR NEPORUŠENÉHO PŮDNÍHO VZORKU ROZBOR NEPORUŠENÉHO PŮDNÍHO VZORKU Rozbor neporušeného půdního vzorku Odběr neporušeného půdního vzorku Půda je třífázový systém obsahující pevnou, kapalnou a plynnou fázi. Odběr neporušeného půdního vzorku

Více

Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení.

Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení. Úvod ČÁSTI STROJŮ CÍLE PŘEDNÁŠKY Seznámení studentů se základními stavebními prvky strojů a strojního zařízení. OBSAH PŘEDNÁŠKY 1. Úvod technický systém, technická mechanika 2. Spoje - rozebíratelné spoje

Více

Mn max. P max. Mezní úchylky pro rozbor hotového výrobku % hmot. Označení oceli Pevnostní vlastnosti Zkouška rázem v ohybu

Mn max. P max. Mezní úchylky pro rozbor hotového výrobku % hmot. Označení oceli Pevnostní vlastnosti Zkouška rázem v ohybu Bezešvé ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení - technické dodací podmínky. Část 1 - Trubky z nelegovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi při okolní teplotě. Způsob výroby a dodávaný stav Chemické

Více

Á é é Í ť š Š é ž ú é é Í é é ů ů ď ú š ů ď Ú ú Í Í é Ú Ů é Ú é Í ď ď ú Á Í Á ž ů Š é é ž é ú ž š š ž ď ž ďš ů Í ť ď ú Ú é é ž ú é ů é ú š ž é Í é š Ť é Ú ó Í é é ú ů š ž ž é ó é š Í ž ď ž ď š Ť ď ď é

Více

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík

10.1 Úvod. 10.2 Návrhové hodnoty vlastností materiálu. 10 Dřevo a jeho chování při požáru. Petr Kuklík 10 10.1 Úvod Obecná představa o chování dřeva při požáru bývá často zkreslená. Dřevo lze zapálit, může vyživovat oheň a dále ho šířit pomocí prchavých plynů, vznikajících při vysoké teplotě. Proces zuhelnatění

Více

HYDROXIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 27. 3. 2013. Ročník: osmý

HYDROXIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 27. 3. 2013. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková HYDROXIDY Datum (období) tvorby: 27. 3. 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Anorganické sloučeniny 1 Anotace: Žáci se seznámí se základními

Více

Měření malých deformací pomocí odporových tenzometrů

Měření malých deformací pomocí odporových tenzometrů Měření malých deformací pomocí odporových tenzometrů Ing. Petr Hošek TECHICKÁ IVEZITA V LIBECI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ..07/..00/07.07

Více

CREEP AUSTENITICKÉ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM CREEP OF AUSTENITIC DUCTILE CAST IRON

CREEP AUSTENITICKÉ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM CREEP OF AUSTENITIC DUCTILE CAST IRON METAL 9 9... 9, Hradec nad Moravicí CREEP AUSTENITICKÉ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM CREEP OF AUSTENITIC DUCTILE CAST IRON Vlasák, T., Hakl, J., Čech, J., Sochor, J. SVUM a.s., Podnikatelská, 9 Praha 9,

Více

Beton. Be - ton je složkový (kompozitový) materiál

Beton. Be - ton je složkový (kompozitový) materiál Fakulta stavební VŠB TUO Be - ton je složkový (kompozitový) materiál Prvky betonových konstrukcí vlastnosti materiálů, pracovní diagramy, spolupůsobení betonu a výztuže Nejznámějším míchaným nápojem je

Více

2 Materiály, krytí výztuže betonem

2 Materiály, krytí výztuže betonem 2 Materiály, krytí výztuže betonem 2.1 Beton V ČSN EN 1992-1-1 jsou běžné třídy betonu (C12/15, C16/20, C20/25, C25/30, C30/37, C35/45, C40/50, C45/55, C50/60) rozšířeny o tzv. vysokopevnostní třídy (C55/67,

Více

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006 Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006 Ing. Jaroslava Hladíková, Ing. Martina Minaříková Ph.D., Ing. Lukáš Peřka, Ing. Vladivoj Tomek Výzkumný ústav maltovin Praha s.r.o. V uplynulém

Více

:6pt;font-style:normal;color:grey;font-family:Verdana,Geneva,Kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant:no = = < p s t y l e = " p a d d i n g : 0 ; b o r d e r : 0 ; t e

Více

Napájecí zdroj Supply MEg101.5

Napájecí zdroj Supply MEg101.5 Napájecí zdroj Supply MEg101.5 MEgA Měřící Energetické Aparáty, a.s. 664 31 Česká 390 Česká republika Napájecí zdroj Supply MEg101.5 Napájecí zdroj Supply MEg101.5 1/ Charakteristika Napájecí zdroj Supply

Více

Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných svařitelných konstrukčních ocelí termomechanicky válcované. Technické dodací podmínky

Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných svařitelných konstrukčních ocelí termomechanicky válcované. Technické dodací podmínky Výrobky válcované za tepla z jemnozrnných svařitelných konstrukčních ocelí termomechanicky válcované. Technické dodací podmínky Způsob výroby Dodací podmínky ČS E 10025 4 září 2005 Způsob výroby volí výrobce..

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Liberec 29. října 2008 Č. j.: KULK/59542/2008 Sp. zn.: ORVZŽP/1/2008 Vyřizuje: Bc. Lenka Maryšková Tel.: 485 226 499 Adresátům dle rozdělovníku R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor

Více

OVZDUŠÍ A HYDRICKÁ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ

OVZDUŠÍ A HYDRICKÁ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ Anotace OVZDUŠÍ A HYDRICKÁ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ Milena Vágnerová 1), Jan Brejcha 1) 1) Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., tř. Budovatelů 283/3, 434 1 Most, e-mail: vagnerova@vuhu.cz, V severočeském

Více

Stručná historie skládky Pozďátky. Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče. Složení uloženého odpadu

Stručná historie skládky Pozďátky. Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče. Složení uloženého odpadu Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče Pacherová P., Bláha V., Erbanová L., Novák M., Pačes T. Stručná historie skládky Pozďátky 1993: vypracován projekt 1994: zkušební zahájení

Více

KATALOG A CENÍK 2012. Platnost od 1.1.2012 Ceny jsou uvedeny bez DPH. N e r e z o v ý k o m í n o v ý s y s t é m

KATALOG A CENÍK 2012. Platnost od 1.1.2012 Ceny jsou uvedeny bez DPH. N e r e z o v ý k o m í n o v ý s y s t é m CZ SK KTOG CENÍK 2012 Platnost o 1.1.2012 Ceny jsou uveeny bez PH N e r e z o v ý k o m í n o v ý s y s t é m N e r e z o v ý k o m í n o v ý s y s t é m OSH Přehle komínových systémů (proveení spoje)...

Více

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ Milena Vágnerová 1), Jan Brejcha 1), Michal Řehoř 1), Zbyněk Sokol 2), Martin Neruda 3), Jana

Více

1. V 5 odst. 3 se za slova odváděním, vkládají slova akumulací nebo, slova, popřípadě jiným zneškodňováním se zrušují.

1. V 5 odst. 3 se za slova odváděním, vkládají slova akumulací nebo, slova, popřípadě jiným zneškodňováním se zrušují. III. Návrh ZÁKON ze dne 2015, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

TECHNICKÝ LIST PORIMENT CEMENTOVÉ LITÉ PĚNY. www.poriment.cz

TECHNICKÝ LIST PORIMENT CEMENTOVÉ LITÉ PĚNY. www.poriment.cz TECHNICKÝ LIST CEMENTOVÉ LITÉ PĚNY je lehký silikátový materiál, vyráběný na stavbě pomocí mobilního zařízení Aeronicer II z cementové suspenze dovezené autodomíchávačem z betonárny. Do některých typů

Více

KATALOG A CENÍK 2010. Platnost od 1.3.2010 Ceny jsou uvedeny bez DPH. N e r e z o v ý k o m í n o v ý s y s t é m

KATALOG A CENÍK 2010. Platnost od 1.3.2010 Ceny jsou uvedeny bez DPH. N e r e z o v ý k o m í n o v ý s y s t é m CZ KTOG CENÍK 2010 Platnost o 1.3.2010 Ceny jsou uveeny bez PH N e r e z o v ý k o m í n o v ý s y s t é m N e r e z o v ý k o m í n o v ý s y s t é m OSH Přehle komínových systémů (proveení spoje)...2

Více

1. Pobočka Plzeň - zkušební laboratoř Zahradní 15, 326 00 Plzeň

1. Pobočka Plzeň - zkušební laboratoř Zahradní 15, 326 00 Plzeň Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. Zkoušky: A.001 Stanovení

Více

Plastická deformace a pevnost

Plastická deformace a pevnost Plastická deformace a pevnost Anelasticita vnitřní útlum Zkoušky základních mechanických charakteristik konstrukčních materiálů (kovy, plasty, keramiky, kompozity) Fyzikální podstata pevnosti Skutečný

Více

Zpráva pevnostní analýzy

Zpráva pevnostní analýzy 1 z 26 18.6.2015 10:01 Analyzovaný soubor: MKP_vidlička3.iam Verze aplikace Autodesk Inventor: 2015 SP1 (Build 190203100, 203) Datum vyhotovení: 18.6.2015, 10:01 Autor simulace: Souhrn: Václav Široký MKP

Více

Postupy. Druh oceli Chemické složení tavby hmotnostní % a) Značka Číselné označení. Mn P max. S max 0,40-1,20 0,60-1,40

Postupy. Druh oceli Chemické složení tavby hmotnostní % a) Značka Číselné označení. Mn P max. S max 0,40-1,20 0,60-1,40 Svařované ocelové trubky pro tlakové nádoby a zařízení Technické dodací podmínky Část 4: Elektricky svařované trubky z nelegovaných ocelí se zaručenými vlastnostmi při nízkých teplotách. Způsob výroby

Více

POTENCIÁL ELEKTRICKÉHO POLE ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ

POTENCIÁL ELEKTRICKÉHO POLE ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ POTENCIÁL ELEKTRICKÉHO POLE ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ ELEKTRICKÝ POTENCIÁL Elektrcká potencální energe Newtonův zákon pro gravtační sílu mm F = G r 1 2 2 Coulombův zákon pro elektrostatckou sílu QQ F = k r 1 2

Více

Matematické modelování ve stavební fyzice

Matematické modelování ve stavební fyzice P6 - Numercké řešení vedení tepla ve stěně Obsa: Stěna z omogennío materálu Stěna z různýc materálů Okraové podmínky Dvorozměrné vedení tepla Rovnce vedení tepla Rovnce kontnuty (v 1D) dq qcd, x qcd, x

Více

Potenciální zdroje kritických surovin v ČR RNDr. Petr Rambousek RNDr. Jaromír Starý. Cínovec - odkaliště

Potenciální zdroje kritických surovin v ČR RNDr. Petr Rambousek RNDr. Jaromír Starý. Cínovec - odkaliště Potenciální zdroje kritických surovin v ČR RNDr. Petr Rambousek RNDr. Jaromír Starý Cínovec - odkaliště 1 Nerostné suroviny provázejí téměř každou lidskou činnost od počátku existence lidstva. Samotné

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.15 2008 Zkoušení geometrických vlastností kameniva - Část 4: Stanovení tvaru zrn - Tvarový index ČSN EN 933-4 72 1193 Říjen Tests for geometrical properties of aggregates

Více

Nové normy na specifikace dřevních pelet, dřevních briket, dřevní štěpky a palivového dřeva pro maloodběratele

Nové normy na specifikace dřevních pelet, dřevních briket, dřevní štěpky a palivového dřeva pro maloodběratele Nové normy na specifikace dřevních pelet, dřevních briket, dřevní štěpky a palivového dřeva pro maloodběratele Technologické trendy při vytápění pevnými palivy 2011, Horní Bečva 9. 10.11.2011 TÜV NORD

Více

Zpráva pevnostní analýzy

Zpráva pevnostní analýzy 1 z 26 18.6.2015 9:52 Analyzovaný soubor: MKP_vidlička1.iam Verze aplikace Autodesk Inventor: 2015 SP1 (Build 190203100, 203) Datum vyhotovení: 18.6.2015, 9:51 Autor simulace: Souhrn: Václav Široký MKP

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.140.65 Duben 2013 Ocelový drát a výrobky z drátu na ploty a pletiva ČSN EN 10223-4 42 6428 Steel wire and wire products for fencing and netting Part 4: Steel wire welded mesh

Více

Samolepicí pásky - Měření meze pevnosti

Samolepicí pásky - Měření meze pevnosti ČESKÁ NORMA 83.180 Září 1997 Samolepicí pásky - Měření meze pevnosti ČSN EN 1940 v tahu 77 0862 Self adhesive tape - Measurement of breaking strenght Rubans auto-adhésifs - Mesure de la résistance a la

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 25.160.40 Červenec 2010 Odporové svařování Destruktivní zkoušení svarů Postup únavového zkoušení vícenásobně bodově svařovaných vzorků ČSN EN ISO 18592 05 1109 idt ISO 18592:2009

Více

Ing.fi.Václavík CSc. - VZUP.ÓJP Zbraslav,pracovi Stě MuíStk

Ing.fi.Václavík CSc. - VZUP.ÓJP Zbraslav,pracovi Stě MuíStk - 30 - TRANSFORMACE UBANU DO BETA FXZE FÍÍI JIHO TVLŘEHÍ V HORKÍ OBLASTI TEPLOT ALFA MODIFIKACE Ing.f.Václavík CSc. - VZUP.ÓJP Zbraslav,pracov Stě MuíStk Př výtlačném lsování uranu v horní oblezlí teplot

Více

ORGANIZAČNÍ A STUDIJNÍ ZÁLEŽITOSTI

ORGANIZAČNÍ A STUDIJNÍ ZÁLEŽITOSTI 1. cvičení ORGANIZAČNÍ A STUDIJNÍ ZÁLEŽITOSTI Podmínky pro uznání části Konstrukce aktivní účast ve cvičeních, předložení výpočtu zadaných příkladů. Pomůcky pro práci ve cvičeních psací potřeby a kalkulačka.

Více

Únosnosti stanovené níže jsou uvedeny na samostatné stránce pro každý profil.

Únosnosti stanovené níže jsou uvedeny na samostatné stránce pro každý profil. Směrnice Obsah Tato část se zabývá polyesterovými a vinylesterovými konstrukčními profily vyztuženými skleněnými vlákny. Profily splňují požadavky na kvalitu dle ČSN EN 13706. GDP KORAL s.r.o. může dodávat

Více

Všechny druhy výrobků válcovaných za tepla, kovaných, tažených za studena nebo válcovaných za studena z nástrojových ocelí podle normy ČSN EN ISO 4957

Všechny druhy výrobků válcovaných za tepla, kovaných, tažených za studena nebo válcovaných za studena z nástrojových ocelí podle normy ČSN EN ISO 4957 Všechny druhy výrobků válcovaných za tepla, kovaných, tažených za studena nebo válcovaných za studena z nástrojových ocelí podle normy ČSN EN ISO 4957 Druh nástrojových ocelí Způsob výroby Technické dodací

Více

List bezpečnostních údajů Produkt Chladicí kapalina GENCOOL PC-26 Strana: 1 /5

List bezpečnostních údajů Produkt Chladicí kapalina GENCOOL PC-26 Strana: 1 /5 Produkt Chladicí kapalina GENCOOL PC-26 Strana: 1 /5 01 IDENTIFIKACE PRODUKTU A SPOLEČNOSTI (*) NÁZEV PRODUKTU: Doporučená použití: DODAVATEL: Název: S.M.B. Adresa: Chladicí kapalina GENCOOL PC-26 nemrznoucí

Více

Kompostování réví vinného s travní hmotou. Composting of vine cane with grass

Kompostování réví vinného s travní hmotou. Composting of vine cane with grass Kompostování réví vinného s travní hmotou Composting of vine cane with grass Oldřich Mužík, Vladimír Scheufler, Petr Plíva, Amitava Roy Výzkumný ústav zemědělské techniky Praha Abstract The paper deals

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katera geotechniky a pozemního stavitelství Zakláání staveb Návrh záklaů pole mezních stavů oc. Dr. Ing. Hynek Lahuta Inovace stuijního oboru Geotechnika CZ.1.7/2.2./28.9. Tento projekt je spolufinancován

Více

Odůvodnění veřejné zakázky

Odůvodnění veřejné zakázky Odůvodnění veřejné zakázky ZADAVATEL: Česká zemědělská univerzita v Praze Sídlem: Kamýcká 129, 165 21 Praha - Suchdol Zastoupený: Ing. Jana Vohralíková, kvestorka IČO: 60460709 Profil zadavatele: https://zakazky.czu.cz

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.040.40; 25.160.10 2004 Ochrana zdraví a bezpečnost při svařování a příbuzných procesech - Laboratorní metody pro vzorkování dýmu a plynů vznikajících při obloukovém svařování

Více