PŘÍRODOVĚDNÝ SEMINÁŘ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘÍRODOVĚDNÝ SEMINÁŘ"

Transkript

1 PŘÍRODOVĚDNÝ SEMINÁŘ ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, organizační a časové vymezení Přírodovědný seminář je volitelným vyučovacím předmětem pro žáky 6. až 9. ročníku. Je dotován 1 hodinou týdně z disponibilní časové dotace. Přírodovědný seminář může být vyučován v kmenových třídách, učebně chemie a fyziky, též v terénu. Vyučovací předměty přírodopis, chemie, fyzika a přírodovědný seminář se vzájemně doplňují. Vyučovací předmět Přírodovědný seminář vede žáka k uvědomování si užitečnosti přírodovědných poznatků, jejich aplikací v praktickém životě, rozvíjí dovednost objektivně a spolehlivě pozorovat, experimentovat, vytvářet si a ověřovat hypotézy, vyvozovat z nich závěry a ty následně interpretovat. Výuka směřuje k: - podchycení a rozvíjení zájmu o poznávání základních přírodních zákonitostí - vytváření potřeb objevovat a vysvětlovat přírodní jevy Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků Kompetence k učení - učí žáky různým technikám poznávání přírodních objektů, procesů, vlastností a jevů - učí žáky vyhledávat, zpracovávat a používat potřebné informace v literatuře a na internetu - učí žáky zpracovávat informace z hlediska důležitosti a objektivity a využívat je k dalšímu učení - umožňuje žákovi pozorovat a experimentovat, porovnávat výsledky a vyvozovat závěry - motivuje k učení snažíme se cíleně vytvářet takové situace, v nichž má žák radost z učení a poznávání Kompetence k řešení problémů - učí žáky přecházet od poznávání smyslového k pojmovému poznávání - učí žáky poznatky zobecňovat a aplikovat v různých oblastech života - rozvíjí schopnost objevovat a formulovat problém a hledat různé varianty řešení - podporuje samostatnost, tvořivost a logické myšlení - podporuje týmovou spolupráci při řešení problémů - učí, jak některým problémům předcházet Kompetence komunikativní - vede žáky k přesnému, logicky uspořádanému vyjadřování či argumentaci - učí žáky stručně, přehledně i objektivně ústně i písemně sdělovat postup a výsledky svých pozorování a experimentů - vede žáky k tomu, aby otevřeně vyjadřovali svůj názor podpořený logickými argumenty

2 - důsledně vyžaduje dodržování pravidel pro zacházení s mikroskopem a dalšími zařízeními a pomůckami, které jsou součástí výbavy odborných učeben Kompetence sociální a personální - učí žáky pracovat v týmech, učíme je vnímat vzájemné odlišnosti jako podmínku efektivní spolupráce - rozvíjí schopnost žáků zastávat v týmu různé role - podporuje vzájemnou pomoc žáků, vytváříme situace, kdy se žáci vzájemně potřebují Kompetence občanské - vede žáky k odpovědnosti za jejich zdraví a za zachování životního prostředí - vede žáky k aktivní ochraně jejich zdraví, k aktivní ochraně životního prostředí - netoleruje agresivní, hrubé, vulgární a nezdvořilé projevy chování žáků - netoleruje nekamarádské chování a odmítnutí požadované pomoci - podporuje vzájemnou pomoc žáků, vytváříme situace, kdy se žáci vzájemně potřebují - důsledně vyžaduje dodržování stanovených pravidel (manipulace s mikroskopem a technickým vybavením učeben) Kompetence pracovní - vede žáky k pozitivnímu vztahu k práci - podporuje využívání výpočetní techniky a internetu - seznamuje žáky se zásadami bezpečnosti, ochrany zdraví při práci a důsledně vyžaduje jejich dodržování Průřezová témata OSV Hodnoty, postoje, praktická etika. EV Základní podmínky života, lidské aktivity a problémy životního prostředí. Porozumění souvislostem v biosféře, vztahům člověka a prostředí a důsledkům lidských činností na prostředí, zachování biologické rovnováhy. VMEGS Evropská a globální dimenze v základech ekologie. MuV Vzájemné respektování. MeV Komunikace a kooperace.

3 PŘÍRODOVĚDNÝ SEMINÁŘ 6. ročník Očekávané výstupy Učivo Poznámky Zná, jak se správně chovat v lese a důvody tohoto chování. Chování v lese Zná podmínky existence rostlin a živočichů a jejich vztahy. Potravní řetězec EV: Základní podmínky života, lidské aktivity a problémy životního prostředí. Porozumění souvislostem v biosféře, zachování biologické rovnováhy. Porovnává rostliny v různých patrech lesa. Zdůvodní změnu barvy listů a umí vysvětlit, proč dochází k opadávání listů. Pozná různé listnaté a jehličnaté stromy a ví o možnostech jejich použití. Ví, k čemu jsou nám potřebné lesy a jak můžeme lesům pomáhat (ochraňovat je). Popíše části houby, dodržuje zásady jejich sběru a zná způsoby jejich uchovávání. Zná některé chráněné a ohrožené druhy živočichů a rostlin a ví, proč je máme chránit. Navrhuje řešení ochrany některých ohrožených druhů živočichů. Patra lesa Zbarvení a opadávání listů Listnaté a jehličnaté stromy Les Houby Chránění a ohrožení živočichové a rostliny. Význam zoologických zahrad. Výstava hub Chanos Mimoň OSV: Praktická etika, hodnoty, postoje. EV: Lidské aktivity a problémy životního prostředí. Porozumění souvislostem v biosféře, vztahům člověka a prostředí a důsledkům lidských činností na prostředí, zachování biologické rovnováhy. VMEGS: Evropská a globální dimenze v základech ekologie.

4 PŘÍRODOVĚDNÝ SEMINÁŘ ročník Očekávané výstupy Učivo Poznámky Používá při pokusech základní pravidla bezpečné práce a zásady manipulace s chemikáliemi a technickým vybavením učeben. Bezpečnost práce Práce s mikroskopem. Buňka Připraví vodní mikroskopický preparát. Založení akvária s vodními organismy, které pocházejí z naší přírody. Pravidelně kontroluje stav akvária a pečuje o organismy tak, aby byla ustanovena biologická a chemická rovnováha. Rozumí pojmu biologická rovnováha, popíše vztahy mezi organismy a uspořádání potravní pyramidy. Rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje se v daném přehledu vývoje organismů. Pokusem dokáže vznik kyslíku při fotosyntéze a vznik oxidu uhličitého při dýchání. Rozpozná, porovná a objasní funkci organel jednobuněčných rostlin a živočichů. Akvárium Projevy života: fotosyntéza, dýchání, výživa, růst. EV: Porozumění souvislostem v biosféře, zachování biologické rovnováhy. EV: Základní podmínky života, lidské aktivity a problémy životního prostředí. Porozumění souvislostem v biosféře, vztahům člověka a prostředí a důsledkům lidských činností na prostředí, zachování biologické rovnováhy. Jednobuněčné organismy: řasy a prvoci. Práce s mikroskopem. Objasní funkci dvou organismů ve stélce lišejníků. Složené organismy: lišejníky Práce s mikroskopem. Pozorování bezobratlých a hmyzu, částí jejich těla, přizpůsobení různému způsobu života. Odvodí na základě pozorování uspořádání rostlinného těla od buněk po pletiva. Bezobratlí: žahavci, ploštěnci, měkkýši, kroužkovci, pavoukovci, korýši, hmyz. Mechorosty Entomologická vycházka. MeV: Komunikace a kooperace. Práce s mikroskopem.

5 Porovná stavbu a funkci kosterního, hladkého a srdečního svalu. Dokáže určit hlavní skupiny kosterních svalů. Popíše hlavní části lidské kostry, jejich význam. Dokáže určit hlavní skupiny kosterních svalů. Zná stavbu nervové buňky; popíše šíření nervového vzruchu, reflexní oblouk. Vyjmenuje části nervové soustavy. Rozpozná podle charakteristických vlastností vybrané nerosty a horniny s použitím určovacích pomůcek. Rozliší výchozí látky a produkty chemických reakcí, uvede příklady prakticky důležitých chemických reakci. Aplikuje poznatky o faktorech ovlivňujících průběh chemických reakcí v praxi a při předcházení jejich nebezpečnému průběhu. Prakticky využívá poznatky o působení magnetického pole na magnet a cívku s proudem a zná vliv změny magnetického pole v okolí cívky na vznik indukovaného napětí v ní. Rozliší stejnosměrný proud od střídavého a změří proud a napětí. Vysvětlí, proč a kdy se těleso v kapalině vznáší, plove a potápí. Předpoví z analýzy sil působících na těleso v klidné tekutině chování tělesa v ní. Biologie člověka svalovina: druhy svalové tkáně. Svaly hlavy, trupu, končetin. Biologie člověka tvar a pohyb těla Biologie člověka nervová buňka, reflexní oblouk. Mineralogie nerosty a jejich třídění, horniny a jejich třídění, krystaly Chemické reakce: Klasifikace chemických reakcí, základní anorganické, organické a analytické reakce běžně dostupných látek, faktory ovlivňující rychlost reakcí, chemie a elektřina. Magnetická síla, magnetická pole, magnety, elektromagnety, elektromag. indukce, střídavý proud. Vztlaková síla působící na tělesa v kapalině; plování, vznášení se a potápění těles v kapalině Měření síly svalů. MuV: Vzájemné respektování. Antropometrické měření. MuV: Vzájemné respektování. Vyšetření základních reflexů. MuV: Vzájemné respektování. Praktická poznávačka krystalů, minerálů a hornin. EV: Základní podmínky života přírodní zdroje. Základní podmínky života, lidské aktivity a problémy životního prostředí. Porozumění souvislostem v biosféře, vztahům člověka a prostředí a důsledkům lidských činností na prostředí, zachování biologické rovnováhy. MeV: Komunikace a kooperace. Chemie devátého ročníku: problematika galvanického článku. OSV: Pomoc tonoucímu. OSV: Hodnoty, postoje, praktická etika.

6 Ověří, zda na těleso působí elektrická síla a v jeho okolí je elektrické pole. Zná jednotky el. proudu, vztah mezi nimi; měří el. proud ampérmetrem. Měří el. napětí voltmetrem, zná jednotky el. napětí a vztahy mezi nimi. Sestaví jednoduchý a rozvětvený obvod podle schématu; vysvětlí paralelní a sériové zapojení spotřebičů a určí výsledný odpor, proud a napětí. Rozliší pojmy vodič, izolant a polovodič na základě analýzy jejich vlastností. Elektrická síla, elektrické pole, elektrický proud a napětí, vedení elektrického proudu. Jednoduchý a rozvětvený elektrický obvod. Zná jednotlivé druhy elektromagnetického záření. Elektromagnetické zařízení Stavba jednoduché krystalky. Využívá zákona odrazu světla na rozhraní dvou optických prostředí. Využívá zákonu o přímočarém šíření světla ve stejnorodém optickém prostředí a zákona odrazu světla při řešení problému a úloh. Ví, jak se rozloží bílé světlo na barevné spektrum. Světlo: odraz světelného paprsku, zrcadla, lom světla, rozklad světla. Stavba spektrometru.

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam - Prima Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo vznik, vývoj,

Více

Fyzika - Kvarta Fyzika kvarta Výchovné a vzdělávací strategie Učivo ŠVP výstupy

Fyzika - Kvarta Fyzika kvarta Výchovné a vzdělávací strategie Učivo ŠVP výstupy - Kvarta Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo magnetické

Více

Buňka-složení,výživa. Organismy nebuněčné,jednobuněčné a mnohobuněčné. Pletivo,tkáň,orgán,orgánová soustava,organismus

Buňka-složení,výživa. Organismy nebuněčné,jednobuněčné a mnohobuněčné. Pletivo,tkáň,orgán,orgánová soustava,organismus -zhodnotí vliv jednotlivých sfér Země na vznik a vývoj života -orientuje se v názorech na vznik země a života -vysvětlí,co zkoumají jednotlivé biologické vědy uvede příklady rozmanitosti přírody Země a

Více

Fyzika - Tercie. vyjádří práci a výkon pomocí vztahů W=F.s a P=W/t. kladky a kladkostroje charakterizuje pohybovou a polohovou energii

Fyzika - Tercie. vyjádří práci a výkon pomocí vztahů W=F.s a P=W/t. kladky a kladkostroje charakterizuje pohybovou a polohovou energii - Tercie Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo Mechanická

Více

se na konkrétních příkladech seznámí s pojmy orgán a orgánová soustava žák rozliší hlavní orgány rostlinného a živočišného těla a zná jejich funkce

se na konkrétních příkladech seznámí s pojmy orgán a orgánová soustava žák rozliší hlavní orgány rostlinného a živočišného těla a zná jejich funkce Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Přírodopis Ukázka zpracována s využitím školního vzdělávacího

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Člověk a příroda / P

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Člověk a příroda / P Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Člověk a příroda / P I. název vzdělávacího oboru: PŘÍRODOPIS (P) II. charakteristika vzdělávacího oboru: a) organizace: Vzdělávací

Více

PŘÍRODOPIS. 6. 9. ročník. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení

PŘÍRODOPIS. 6. 9. ročník. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení Charakteristika předmětu PŘÍRODOPIS 6. 9. ročník Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8., a 9., ročníku po 2 vyučovacích hodinách týdně.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 7. ročník D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. část Očekávané

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu FYZIKA

Charakteristika vyučovacího předmětu FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu FYZIKA Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Název vyučovacího předmětu: Člověk a příroda Fyzika Fyzika Časové vymezení předmětu: 6. ročník: 1+1 hodina 7. ročník: 2 hodiny

Více

Učební osnovy předmětu Biologie

Učební osnovy předmětu Biologie (kvinta a sexta) Učební osnovy předmětu Biologie Charakteristika předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacích oborů Biologie a Geologie. Integruje část vzdělávacího

Více

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy.

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy. MÍSTO, KDE ŽIJEME - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 6 ČLOVĚK A PŘÍRODA UČEBNÍ OSNOVY 6. 3 Přírodopis Časová dotace 6. ročník 2 hodiny 7. ročník 2 hodiny 9. ročník 2 hodiny Celková dotace na 2. stupni je 6 hodin. Charakteristika: Obsah předmětu navazuje

Více

Učební osnovy Přírodopis

Učební osnovy Přírodopis Učební osnovy Přírodopis PŘEDMĚT: Přírodopis ročník: 6. Výstup Ročníkový výstup Doporučené učivo Související PT 1.rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje se v daném přehledu vývoje organismů

Více

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013

ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013 5.6.3 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOPIS I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Přírodopis vychází z obsahu vzdělávacího oboru Člověk a příroda a je v některých ročnících částečně

Více

Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení. 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin)

Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení. 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin) Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin) Obor vzdělání: Forma vzdělávání: 26-41-M/01 Elektrotechnika denní studium Celkový počet týdenních vyuč.

Více

I. Sekaniny1804 Přírodopis

I. Sekaniny1804 Přírodopis Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, organizační a časové vymezení Vyučovací předmět Přírodopis je součástí vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vzdělávání v předmětu Přírodopis směřuje

Více

Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět

Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět 3. období 9. ročník Jan Stoklasa a kol. : Organismy, prostředí, člověk /učebnice přírodopisu pro 9. roč.

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA - 5.6.3 PŘÍRODOPIS - Přírodopis - 7. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA - 5.6.3 PŘÍRODOPIS - Přírodopis - 7. ročník OBECNÁ BIOLOGIE A GENETIKA RVP ZV Obsah 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 5.6.3 PŘÍRODOPIS Přírodopis 7. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo P9101 rozliší základní projevy

Více

Vzdělávací obor chemie - obsah

Vzdělávací obor chemie - obsah Vzdělávací obor chemie - obsah 8. ročník Kompetence k učení Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanské Kompetence pracovní 1. POZOROVÁNÍ,

Více

PŘÍRODOVĚDNÉ PRAKTIKUM

PŘÍRODOVĚDNÉ PRAKTIKUM Charakteristika vyučovacího předmětu PŘÍRODOVĚDNÉ PRAKTIKUM Volitelný předmět Název vyučovacího předmětu: Časové vymezení předmětu: Přírodovědné praktikum Hodiny jsou čerpány z disponibilních hodin. a)

Více

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A 16b-ŠVP-Výtvarná výchova-1,2 strana 1 (celkem 5) 1. 9. 2014 Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Hlavní náplní je samostatná nebo skupinová praktická výtvarná činnost, realizace

Více

VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na. a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná. škola

VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na. a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná. škola Prvouka - 1. ročník Vyznačí v jednoduchém plánu místo domov VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na škola a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná osobní bezpečí občana v rámci

Více

CVIČENÍ Z ČESKÉHO JAZYKA Charakteristika předmětu

CVIČENÍ Z ČESKÉHO JAZYKA Charakteristika předmětu CVIČENÍ Z ČESKÉHO JAZYKA Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět Cvičení z českého jazyka doplňuje vzdělávací obsah předmětu Český jazyk a literatura.

Více

Environmentální výchova základní podmínky života, ekosystémy, lidské aktivity a problémy životního prostředí, vztah člověka k prostředí

Environmentální výchova základní podmínky života, ekosystémy, lidské aktivity a problémy životního prostředí, vztah člověka k prostředí Předmět: PŘÍRODOPIS Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A PŘÍRODA Charakteristika předmětu Časové a organizační vymezení předmětu Průřezová témata Metody a formy práce Předmět vede žáky k seznámení s živou i neživou

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST UČEBNÍ OSNOVY 5. 3 Společenskovědní seminář Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Charakteristika: Předmět společenskovědní seminář doplňuje vzdělávací

Více

VY_52_INOVACE_2NOV37. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 5. 9. 2012 Ročník: 8. a 9.

VY_52_INOVACE_2NOV37. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 5. 9. 2012 Ročník: 8. a 9. VY_52_INOVACE_2NOV37 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 5. 9. 2012 Ročník: 8. a 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektromagnetické a světelné děje Téma: Měření

Více

1.1 Praktické činnosti

1.1 Praktické činnosti 1.1 Praktické činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu Praktické činnosti 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vzdělávací oblast Člověk a svět práce je posílena o 1 hodinu z

Více

orientuje se v přehledu vývoje organismů a rozliší základní projevy a podmínky života

orientuje se v přehledu vývoje organismů a rozliší základní projevy a podmínky života Přírodopis ZŠ Heřmánek vnímá ztrátu zájmu o přírodopis na úkor pragmatického rozhodování o budoucí profesi. Náš názor je, že přírodopis je nedílnou součástí všeobecného vzdělání, především protože vytváří

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Zeměpis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Rozdělení světa

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Zeměpis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Rozdělení světa A B C D E F Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Zeměpis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence Komunikativní Formuluje a vyjadřuje myšlenky v logickém sledu

Více

ROZMANITOST PŘÍRODY. Třídění organismů Principy a význam třídění přírodnin pro pozorování přírodnin

ROZMANITOST PŘÍRODY. Třídění organismů Principy a význam třídění přírodnin pro pozorování přírodnin A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět 2 Vzdělávací obor: Přírodověda 3 Vzdělávací předmět: Přírodověda 4 Ročník: 5. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 6 Kompetence k učení vyhledává

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí kompetence)

Více

TŘÍDNICKÁ HODINA. Obsahové, časové a organizační vymezení třídnické hodiny

TŘÍDNICKÁ HODINA. Obsahové, časové a organizační vymezení třídnické hodiny ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz TŘÍDNICKÁ HODINA Třídnická hodina

Více

PŘEDMĚT Chemie Ročník 8. Výstup Ročníkový výstup Doporučené učivo Související PT 1. Určí společné a rozdílné vlastnosti látek.

PŘEDMĚT Chemie Ročník 8. Výstup Ročníkový výstup Doporučené učivo Související PT 1. Určí společné a rozdílné vlastnosti látek. PŘEDMĚT Chemie Ročník 8. Výstup Ročníkový výstup Doporučené učivo Související PT 1. Určí společné a rozdílné vlastnosti látek. Rozliší látky podle skupenství, rozpustnosti, hustoty, el. vodivosti Vlastnosti

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Člověk a svět práce Vzdělávací obor: CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Člověk a svět práce Vzdělávací obor: CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Přírodovědná praktika CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Přírodopis Ročník: 8. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Přírodopis Ročník: 8. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. SAVCI -porovná základní vnější a vnitřní stavbu vybraných živočichů -rozpozná a objasní funkci základních orgánů (orgánových.soustav) -rozlišuje a porovná jednotlivé skupiny živočichů -určuje vybrané druhy

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA PRVOUKA - 1. RNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Škola Jsem školák Naše škola,

Více

Dodatek č. 4 k III. dílu ŠVP. Úprava učebního plánu pro osmiletý a čtyřletý obor studia Doplnění osnov nového předmětu Odborná práce

Dodatek č. 4 k III. dílu ŠVP. Úprava učebního plánu pro osmiletý a čtyřletý obor studia Doplnění osnov nového předmětu Odborná práce Dodatek č. 4 k III. dílu ŠVP Úprava učebního plánu pro osmiletý a čtyřletý obor studia Doplnění osnov nového předmětu Odborná práce Platnost dokumentu : od 1. 9. 2014 Dodatek Školního vzdělávacího programu

Více

BIOLOGIE. Gymnázium Nový PORG

BIOLOGIE. Gymnázium Nový PORG BIOLOGIE Gymnázium Nový PORG Biologii vyučujeme na gymnáziu Nový PORG jako samostatný předmět od primy do tercie a v kvintě a sextě. Biologii vyučujeme v češtině a rozvíjíme v ní a doplňujeme témata probíraná

Více

PRVOUKA Charakteristika vyučovacího předmětu

PRVOUKA Charakteristika vyučovacího předmětu PRVOUKA Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučuje se jako samostatný vyučovací předmět v 1. 3. ročníku 2 hodiny týdně. Obsah: - pozorování a pojmenování věcí,

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/16 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jitka Vlčková Týdenní dotace hodin: 4 hodiny Ročník: čtvrtý

Tematický plán pro školní rok 2015/16 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jitka Vlčková Týdenní dotace hodin: 4 hodiny Ročník: čtvrtý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA zkoumá společenstvo les ve svém třídí organismy do známých skupin má základní informace o obci, jmenuje významná města svého zná pojmy

Více

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc

Základní škola Moravský Beroun, okres Olomouc Charakteristika vyučovacího předmětu chemie Vyučovací předmět má časovou dotaci 2 hodiny týdně v osmém a devátém ročníku. Výuka probíhá v odborné učebně fyziky a chemie nebo ve kmenové třídě. Škola nemá

Více

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah 9 FYZIKA 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu je vytvořen na základě rozpracování oboru Fyzika ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vzdělávání

Více

9.2.10. Člověk a příroda Zeměpis

9.2.10. Člověk a příroda Zeměpis Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Hlavní okruhy Výstupy z RVP ZV realizace Metody práce Průřezová tém. obor zvlád. téma ročník REGIONY KOMPETENCE K UČENÍ IX.-I. ZEMĚPIS SVĚTADILŮ

Více

PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět pracovní činnosti se vyučuje v 1. až 5. ročníku - 1 hodinu týdně. Žáci se v něm učí pracovat

Více

Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace. Obor vzdělávací oblasti: Seminář z matematiky. Ročník: 7. Poznámky

Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace. Obor vzdělávací oblasti: Seminář z matematiky. Ročník: 7. Poznámky Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Obor vzdělávací oblasti: Seminář z matematiky Ročník: 7. Výstupy - kompetence Učivo Průřezová témata,přesahy, a další poznámky - převádí jednotky délky, času,

Více

Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět

Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět Vyučovací předmět : Období ročník : Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět 3. období 8. ročník Učební texty : Danuše Kvasničková - Základy ekologie pro základní a střední školy, nakl. Fortuna, 1997

Více

5.6. Člověk a jeho svět

5.6. Člověk a jeho svět 5.6. Člověk a jeho svět 5.6.1. Fyzika ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013 Charakteristika vyučujícího předmětu FYZIKA I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Fyzika vychází z obsahu vzdělávacího

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Kvasničková, D. Ekologický přírodopis pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Kvasničková, D. Ekologický přírodopis pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 6. ročník Kvasničková, D. Ekologický přírodopis pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií Očekávané výstupy

Více

6.31 Přírodovědná praktika

6.31 Přírodovědná praktika VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: Člověk a příroda Přírodopis 6.31 Přírodovědná praktika CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Vyučovací předmět Přírodovědná praktika vede žáka k uvědomování

Více

FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět Fyzika se vyučuje jako samostatný předmět v 6. ročníku 1 hodinu týdně a v 7. až 9. ročníku 2 hodiny

Více

Maturitní témata - Biologie

Maturitní témata - Biologie Maturitní témata - Biologie 1. Buňka - stavba a funkce buněčných struktur - typy buněk: prokaryotní buňka eukaryotní buňka - rozdíl rostlinná a živočišná buňka -buněčný cyklus -mitóza -meióza -evoluční

Více

Fyzika - Septima, 3. ročník

Fyzika - Septima, 3. ročník - Septima, 3. ročník Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Biologie nižší gymnázium

Biologie nižší gymnázium Biologie nižší gymnázium Obsahové vymezení Vyučovací předmět Biologie vychází ze vzdělávacího obsahu vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Přírodopis. V rámci tohoto předmětu je realizována

Více

ANGLICKÝ JAZYK 5. ROČNÍK

ANGLICKÝ JAZYK 5. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE CIZÍ JAZYK ANGLICKÝ JAZYK 5. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky INTRODUCTION

Více

Fyzika - 5. ročník. přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata. očekávané výstupy RVP. témata / učivo. očekávané výstupy ŠVP.

Fyzika - 5. ročník. přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata. očekávané výstupy RVP. témata / učivo. očekávané výstupy ŠVP. očekávané výstupy RVP 2.6., 4.7. 1. Vlnění témata / učivo 1.1 Postupné mechanické vlny definice vlny, příčná a podélná vlna obecné vlastnosti rychlost šíření 1.2 Postupné vlny v jednom rozměru definice

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace Název modulu Chemie humanitní obory Kód modulu Ch-M-1/1-4 Délka modulu 33 hodin Platnost 1.09.2010 Typ modulu povinný

Více

Opakování příklady různých organismů a základní pojmy vyvozené v 6. ročníku

Opakování příklady různých organismů a základní pojmy vyvozené v 6. ročníku Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 7. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Více

4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis. 4.6.3. Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodopis

4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis. 4.6.3. Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodopis 4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis 4.6.3. Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodopis 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Cílem vzdělávání předmětu Přírodopis

Více

Kód předmětu: MSBP_PC1

Kód předmětu: MSBP_PC1 PRAKTICKÉ ČINNOSTI 1 Kód předmětu: MSBP_PC1 O čem si budeme povídat? Obecně o pracovních činnostech Legislativní rovina předškolního vzdělávání Školský zákon 561/2004 RVP pro předškolní vzdělávání ŠVP

Více

Tělesná výchova - Prima

Tělesná výchova - Prima - Prima Tělesná výchova Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ - 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 1. období 3.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ - 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 1. období 3. 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 1. období 3. ročník Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ TV3101 TV3102 spojuje pravidelnou

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ĆLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA Mgr. Zdeněk Kettner

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ĆLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA Mgr. Zdeněk Kettner CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ĆLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA Mgr. Zdeněk Kettner Vyučovací předmět fyzika je zařazen samostatně v 6. 9. ročníku v těchto hodinových dotacích: 6.

Více

Země živá planeta Vznik Země. Vývoj Země. Organické a anorganické látky. Atmosféra Člověk mění složení atmosféry. Člověk mění podnebí planety

Země živá planeta Vznik Země. Vývoj Země. Organické a anorganické látky. Atmosféra Člověk mění složení atmosféry. Člověk mění podnebí planety Vyučovací předmět Přídopis Týdenní hodinová dotace 2 hodiny Ročník Prima Roční hodinová dotace 72 hodin Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy Žák porozumí rozdělení nebeských těles ve vesmíru

Více

CHEMIE. Charakteristika vyučovacího předmětu:

CHEMIE. Charakteristika vyučovacího předmětu: 1 z 7 Čtyřleté gymnázium CHEMIE Charakteristika vyučovacího předmětu: Obsahové vymezení: Vyučovací předmět chemie vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda ( stanovené RVPGV ), vzdělávacího oboru

Více

6.25 Přírodovědný seminář volitelný předmět

6.25 Přírodovědný seminář volitelný předmět VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: Člověk a příroda Přírodopis 6.25 Přírodovědný seminář volitelný předmět CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Vyučovací předmět Přírodovědný seminář vede žáka

Více

Matematika - Tercie Matematika tercie Výchovné a vzdělávací strategie Učivo ŠVP výstupy

Matematika - Tercie Matematika tercie Výchovné a vzdělávací strategie Učivo ŠVP výstupy - Tercie Matematika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo

Více

Sada: VY_32_INOVACE_4IS

Sada: VY_32_INOVACE_4IS Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_4IS Pořadové číslo: 12 Ověření ve výuce Třída: 8.A Datum: 20. 3. 2013 1 Elektrické pole Předmět: Ročník: Fyzika 8.

Více

Chemie - Sekunda. vymezení předmětu chemie, látky a tělesa, chemické děje, chemická výroba

Chemie - Sekunda. vymezení předmětu chemie, látky a tělesa, chemické děje, chemická výroba - Sekunda Chemie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo

Více

1.3. Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, hodnot a preferencí

1.3. Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, hodnot a preferencí 1. Pojetí vyučovacího předmětu 1.1. Obecný cíl vyučovacího předmětu Obecným cílem je zprostředkovat základní fyzikální poznatky potřebné v odborném i dalším vzdělání a praktickém životě a také naučit žáky

Více

RODINNÁ VÝCHOVA 9. ROČNÍK

RODINNÁ VÝCHOVA 9. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: VÝCHOVA KE ZDRAVÍ RODINNÁ VÝCHOVA RODINNÁ VÝCHOVA 9. ROČNÍK Rodina Rodina a její význam v současnosti Rodina dříve a dnes Rodinné krize Téma, učivo Rozvíjené

Více

Přírodopis - 6. ročník Vzdělávací obsah

Přírodopis - 6. ročník Vzdělávací obsah Přírodopis - 6. ročník Časový Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Září Příroda živá a neživá Úvod do předmětu Vysvětlí pojem příroda Příroda, přírodniny Rozliší přírodniny

Více

UMĚLECKÁ VÝCHOVA (1. A 2. ROČNÍK ČTYŘLETÉHO CYKLU)

UMĚLECKÁ VÝCHOVA (1. A 2. ROČNÍK ČTYŘLETÉHO CYKLU) Gymnázium Cheb UMĚLECKÁ VÝCHOVA (1. A 2. ROČNÍK ČTYŘLETÉHO CYKLU) Ukázka je pro potřeby metodického portálu krácena (část vzdělávací obsah) Charakteristika předmětu umělecká výchova Předmět Umělecká výchova

Více

Školní vzdělávací program 2015/2016

Školní vzdělávací program 2015/2016 školní vzdělávací program Školní vzdělávací program ZŠ Liptál 2015-2016 Škola pro život Školní vzdělávací program 2015/2016 HIDDEN TEXT TO MARK THE BEGINNING OF THE TABEL OF CONTENTS Obsah 1 Identifikační

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 9. ročník Danuše Kvasničková, Ekologický přírodopis pro 9. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, nakl. Fortuna Praha 1998

Více

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Telefon: 286 884 253 E-mail: msbojasova@seznam.cz www.msbojasova.cz ZÁKLADNÍ INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE Zřizovatel: MČ Praha 8 Právní

Více

Matematika, Fyzika. MGV - Školní vzdělávací program osmileté studium Chemie 1

Matematika, Fyzika. MGV - Školní vzdělávací program osmileté studium Chemie 1 Vyučovací předmět Chemie Týdenní hodinová dotace 2 + 1LC hodin Ročník 1. ročník Roční hodinová dotace 108 hodin Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy zhodnotí vztah vývoje vědy a lidské

Více

Člověk a příroda. Kvíz zaškrtni všechny správné odpovědi: Neživá příroda poskytuje všem živým organizmům:

Člověk a příroda. Kvíz zaškrtni všechny správné odpovědi: Neživá příroda poskytuje všem živým organizmům: Člověk a příroda Registračníčísloprojektu Názevprojektu CZ.1.07/1.1.36/02.0059 Komunitnípartnerstvípřispívá k rozvojiškol v oblasti EVVO, AJ a podporujespoluprácizapojenýchškol s obcí Použitézdroje: Vlastní

Více

Tematický plán učiva BIOLOGIE

Tematický plán učiva BIOLOGIE Tematický plán učiva BIOLOGIE Třída: Prima Počet hodin za školní rok: 66 h 1. POZNÁVÁME PŘÍRODU 2. LES 2.1 Rostliny a houby našich lesů 2.2 Lesní patra 2.3 Živočichové v lesích 2.4 Vztahy živočichů a rostlin

Více

ŠKOLA PRO BUDOUCNOST

ŠKOLA PRO BUDOUCNOST Ruská 355/7, 353 01 Dodatek č. 3 k ŠVP NG 1. verze Zpracovány podle: RVP ZV 2013 ŠKOLA PRO BUDOUCNOST upraveny učební osnovy fyzika (FY) upraveny osnovy předmětu finanční gramotnost (FG) z důvodu legislativních

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí kompetence)

Více

Gymnázium Příbram. Tělesná výchova

Gymnázium Příbram. Tělesná výchova Gymnázium Příbram Tělesná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Ve vyučovacím předmětu Tělesná výchova je v 1. 4. ročníku osmiletého gymnázia (nižší gymnázium) realizován vzdělávací obsah vzdělávacího

Více

Prvouka. ví, kdy a kde se narodil, kde prožil své dětství. bydliště žáka

Prvouka. ví, kdy a kde se narodil, kde prožil své dětství. bydliště žáka 1 Prvouka Prvouka Učivo ŠVP výstupy Domov prostředí domova, orientace v místě bydliště, adresa ví, kdy a kde se narodil, kde prožil své dětství bydliště žáka řekne a napíše celou svoji adresu pojmenuje

Více

vznik života na Zemi organické a anorganické látky a přírodními jevy ekosystémy, živé a neživé složky přírodního prostředí

vznik života na Zemi organické a anorganické látky a přírodními jevy ekosystémy, živé a neživé složky přírodního prostředí prima Země a život Ekologie vysvětlí vznik země a vývoj života na Zemi diskutuje o různých možnostech vzniku vývoje života na Zemi rozliší, co patří mezi organické a anorganické látky, a vysvětlí jejich

Více

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Osnova přednášky Environmentální výchova a její postavení v RVP SOŠ a SOU Teoretický koncept environmentální

Více

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková ÚVOD DO AVK Mgr. Jindra Vladyková AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Jsou oborem hiporehabilitace Obsahují dvě základní i Sociální Pedagogická AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Pro obě i je kůň především silným motivačním

Více

Seminář ze zeměpisu. Osobnostní a sociální výchova (OSV) - Sociální komunikace - Morálka všedního dne

Seminář ze zeměpisu. Osobnostní a sociální výchova (OSV) - Sociální komunikace - Morálka všedního dne Seminář ze zeměpisu Obsahové vymezení Předmět seminář ze zeměpisu je součástí vzdělávacích oblastí Člověk a příroda a Člověk a společnost. Zahrnuje obsah vzdělávacího oboru Geografie a integruje obsah

Více

Číslo a početní operace Numerace v oboru do 20 Modelování situací v prostředí. Evidence počtu souborů a objektů.

Číslo a početní operace Numerace v oboru do 20 Modelování situací v prostředí. Evidence počtu souborů a objektů. A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Vzdělávací předmět: Matematika ( alternativní verze podle koncepce prof. M. Hejného ) 4 Ročník: 1. 5 Klíčové

Více

Obecná biologie Obecné vlastnosti živých soustav Uspořádání živých soustav

Obecná biologie Obecné vlastnosti živých soustav Uspořádání živých soustav Vyučovací předmět Biologie Týdenní hodinová dotace 3 hodiny Ročník 1. Roční hodinová dotace 108 hodin Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy Žák popíše vnitřní složitosti a funkční uspořádání

Více

.5. Př írodověda 5.5.1. charakteristika vyučovacího předmětu 5.5.2. začlenění průřezových témat 5.5.3. zaměření na klíčové kompetence

.5. Př írodověda 5.5.1. charakteristika vyučovacího předmětu 5.5.2. začlenění průřezových témat 5.5.3. zaměření na klíčové kompetence 5.5. Přírodověda obsah stránka 5.5.1. charakteristika vyučovacího předmětu 2 5.5.2. začlenění průřezových témat 2 5.5.3. zaměření na klíčové kompetence 2 5.5.4. formy a metody práce 3 5.5.5. způsoby, formy

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Náš svět 1. období 3. ročník Danielovská, V., Kvasničková, D.: Prvouka pro 3. ročník ZŠ Očekávané výstupy předmětu Na konci 1. období základního vzdělávání

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Část V. Osnovy II. stupeň VOLITELNÝ PŘEDMĚT KAPITOLA 29. - EKOLOGICKO - CHEMICKÁ PRAKTIKA Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Doplňující vzdělávací obor volitelný předmět

Více

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné.

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné. 1.1 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodopis Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8. a 9. ročníku. V 6., 7.,

Více

Předmět: KONVERZACE V ANGLICKÉM JAZYCE

Předmět: KONVERZACE V ANGLICKÉM JAZYCE Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: KONVERZACE V ANGLICKÉM JAZYCE Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení předmětu Volitelný předmět je součástí vzdělávací oblasti Jazyk

Více

Vzdělávací oblast:člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti - dívky Ročník: 6. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy.

Vzdělávací oblast:člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti - dívky Ročník: 6. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Vzdělávací oblast:člověk a svět práce - dívky Ročník: 6. - dodržuje zásady bezpečnosti a ochrany při práci, technologickou kázeň a hygienu - zachází správně s používaným nářadím - poskytne první pomoc

Více

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Vnitřní směrnice: ŠKOLNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Obsah:

Více

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence Marie Báňová Obsah příspěvku Jaký význam má individuální přístup Jak chápat individuální přístup Co všechno potřebuje personál vzít na vědomí,

Více

Laboratorní práce č. 3: Měření indukčnosti cívky pomocí střídavého proudu

Laboratorní práce č. 3: Měření indukčnosti cívky pomocí střídavého proudu Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 5. ročník šestiletého a 3. ročník čtyřletého studia aboratorní práce č. 3: Měření indukčnosti cívky pomocí střídavého proudu ymnázium Přírodní vědy moderně

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát základní funkce hlavních orgánů a orgánových soustav rostlin i živočichů ročník 6. č.

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň P znát základní funkce hlavních orgánů a orgánových soustav rostlin i živočichů ročník 6. č. č. 18 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 6. Význam a rozmnožování organismů - opakování V pracovních listech si žáci zopakují význam

Více

Optika. VIII - Seminář

Optika. VIII - Seminář Optika VIII - Seminář Op-1: Šíření světla Optika - pojem Historie - dva pohledy na světlo ČÁSTICOVÁ TEORIE (I. Newton): světlo je proud částic VLNOVÁ TEORIE (Ch.Huygens): světlo je vlnění prostředí Dělení

Více

VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK

VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A PŘÍRODA PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Vznik Země - dokáže vysvětlit princip

Více