Cvičebnice z OCP. Týmová práce studentů. Práce studenta v průběhu akademického roku ve cvičeních je členěna do dvou částí:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Cvičebnice z OCP. Týmová práce studentů. Práce studenta v průběhu akademického roku ve cvičeních je členěna do dvou částí:"

Transkript

1 Cvičebnice z OCP Práce studenta v průběhu akademického roku ve cvičeních je členěna do dvou částí: 1. Týmová práce studentů. Tato spočívá v prezentaci problémových studií, které jsou předem v této cvičebnici zadány. Co konkrétní student dostane zadáno bude rozhodovat vedoucí týmu a vedoucí kruhu. Problémové studie jsou v této cvičebnici již definovány. 2. Společná práce na cvičeních bude spočívat v řízeném rozhovoru kdy bude vedena takto diskuze mezi studenty k zadaným problémům, rozhovor povede vedoucí skupiny. Téma jsou rovněž uvedena v této cvičebnici. Na cvičeních budou probírána všechna témata pouze se zřetelem na praxi. Týmová práce studentů Studenti budou po celou dobu studia pracovat v malých týmech. Nejprve se zvolí ročníkový vedoucí, poté vedoucí oboru a nakonec vedoucí malých týmů. Zavedení procesního řízení, pomocí organizační struktury: Vedoucí kruhu Vedoucí skupiny 1 Vedoucí skupiny 2 Vedoucí skupiny 3 Vedoucí skupiny 4 Schéma č. 1: organizační schéma Zdroj: vlastní Každý člen týmu bude pracovat v návaznosti na teorii tří kruhů. Vedoucí týmu zabezpečí pomocí vedoucích skupin rozdělení základních problémových okruhů mezi jednotlivé členy týmu. Jednotlivý členové týmu zpracují krátké odpovědi na hlavní problémy, odpovědi odprezentují na cvičení a po odsouhlasení učitelem zprávnosti odpovědi je prostřednictvím IT sítě (adresářové struktury) poskytne ostatním členům týmu.

2 Na cvičení člen týmu bude prezentovat jemu přidělené problémové okruhy, tyto zhodnotí vedoucí kruhu a poté vyučující. Na seminář musí být tým již sestaven a připravený k prezentaci problémového okruhu, závěrů samostatné práce a k vedení řízeného rozhovoru. Řízený rozhovor povede vedoucí týmu se členy svého týmu Hodnotící systém Týmová práce - 60% (10% student, 10% vedoucí týmu, 40% cvičící) Společná práce - 40% (pouze cvičící)

3 Cvičení č. 1.: Anatomie cenových bublin porovnání cenových bublin u indexů - Dow Jones Industrial Average - NIKKEI - NASDAQ Týmová práce: Úkol: 1. Studenti v týmu vyhledají z historických dat investiční cenovou bublinu na které budou dále zkoumat: - Příčiny jejího vzniku - Její charakteristiku a průběh - Možnost předejít splasknutí této bubliny. 2. Dále si studenti v týmech vyhledají investiční příležitosti, kde hrozí cenová bublina tento vývoj budou dále sledovat. Výstup: Student uloží do svého adresáře případovou studii obsahující analýzu situace konkrétní cenové bubliny. Cíl řešení problémových studií Student získá dovednost při určování příčin vzniku cenových bublin včetně možnosti jejich řešení.

4 Společná práce: Bude veden řízený rozhovor na téma problémy cenových bublin. Cvičení č. 2.: Modely oceňování založených na účetních položkách - ukazatel běžného P/E - Graham a Dodd P/E - ukazatele forward P/E - E-STAR model - ukazatel PEG Týmová práce: Existují čtyři různé firmy ve stejné třídě rizika, a tedy i stejnou požadovanou diskontní mírou 15 %, zisky d jsou 50,- Kč a y jsou 100Kč. Tyto firmy mají rozdílný předpokládaný růst: - Upadající firma konstantní tempo růstu g je -6% ročně - Firma s nulovým růstem - konstantní tempo růstu g je 0% ročně - Firma s normálním růstem - konstantní tempo růstu g je 8% ročně - Firma s abnormálním růstem -tempo růstu g je 19% prvních 12 let a poté s konstantním tempem růstu 6% ročně Rozvaha firem je totožná: Aktiva celkem ,- Kč Aktiva celkem na akcii 800,- Kč

5 Pasiva celkem ,- Kč Pasiva celkem na akcii 800,- Kč Celkem bylo vydáno ks akcií. Pro výpočet použijte vhodný model určený pro oceňování založených na účetních položkách. Určete hodnotu P/E akcie, která je v současné době na burze obchodované za 68,- Kč, přičemž očekávaný zisk společnosti na akcii byl ve výši 19,- Kč. Vyplácené dividendy klesají o 4% ročně kontinuálně. Požadovaná výnosová míra rizikově averziního investora byla analytiky vypočtena na 14%. V současné době jsou z kmenových akcií společnosti vypláceny dividendy ve výši 75,- Kč na akcii. Určete cenu této akcie za dva roky. Příklad Z následujících dat vyberte ta potřebná pro výpočet modelů oceňování založených na účetních položkách: Běžná dividenda 150,- Čistý zisk na akcii 400,- Tržní cena akcie 2.100,- Běžné tržby na akcii 1.100,- Účetní hodnota akcie 1500,- Pevný kupon dluhopisu 400,- Nominální hodnota dluhopisu 5.000,- Rovnovážná pož. Výnos míra akcie 15% Skutečná výnosová míra akcie 13% Směrodatná odchylka celkové rizika akcie 19%

6 Rozptyl tržního indexu 260,- Výstup: Student uloží do svého adresáře případovou studii obsahující model oceňování založený na účetních položkách typu ukazatel běžného P/E Cíl řešení problémových studií Student získá dovednost při určování správného ocenění akcií. Společná práce: Bude veden řízený rozhovor na téma: - Analyzujte význam poměru P/E pro fundamentální analýzu akcií? - Jaké jsou hlavní problémy se kterými se potýkají investiční analytici při analýzách výročních zpráv firem? - Rozlište mezi účetní ziskem a ekonomickým ziskem, který pojem je užitečnější pro oceňování akcií a proč? Cvičení č. 3.: Model dividendového výnosu - Dividendový výnos Týmová práce:

7 Firma vykazuje zisk na akcii 100,- Kč a stabilním výplatním poměrem 50%. Požadovaný výnos jejího akciového kapitálu je 15 %. Investiční analýza nabídla následující předpovědi růstu zisku Rok Metoda zdola nahoru Metoda shora dolů 1 rok 5% 10% 2 rok 6% 8% 3 a další roky 7% 9% Určete míru růstu dividend akciové společnosti, která právě vyplatila běžnou dividendu ve výši 80,- Kč na akcii. Akciová společnost vykazovala v minulosti kontinuální růst dividend. Určete očekávanou míru růstu dividend akciové společnosti, která emitovala kusů akcií. Při výpočtu z účetního výkazu, kde: Čistý zisk na akcii činí 12,- Kč. Na akcii jsou vypláceny dividendy ve výši 2,- Kč. Majetek společnosti je ,- Kč. Cizí zdroje jsou ,- Kč. Výstup: Student uloží do svého adresáře případovou studii obsahující model oceňování založený na modelu dividendového výnosu Cíl řešení problémových studií Student získá dovednost při určování dividendového diskontního modelu.

8 Společná práce: Bude veden řízený rozhovor na téma: - Popište a kriticky zhodnoťte dividendový diskontní model? - Proč firmy vyplácejí dividendy? Cvičení č. 4.: Modely vlastního kapitálu - Ukazatel P/BV - Tobinovo Q Týmová práce: Příklad Vypočítejte Tobinův Q model, pokud tržní cena akcií firem je 2900 jednotek, tržní cena čistého dluhu firem je 50 jednotek a reprodukční cena firemních hmotných aktiv je 2400 jednotek Výstup: Student uloží do svého adresáře případovou studii obsahující model oceňování založený na vybraném modelu vlastního kapitálu Vypočítejte Tobinův Q model, pokud tržní kapitalizace firem je 1200 jednotek a reprodukční cena čistých hmotných aktiv je 700 jednotek

9 Cíl řešení problémových studií Student získá dovednost při určování vlastního kapitálu. Společná práce: Bude veden řízený rozhovor na téma: - Popište a kriticky zhodnoťte model vlastního kapitálu? Cvičení č. 5.: Model rizikové prémie - Historická riziková prémie - Model historické očekávané prémie - Třístupňový lineární model očekávané lineární prémie Týmová práce: Vypočítejte očekávaný ziskový výnos indexu SaP500 v horizontu 12 měsíců, pokud očekávaný zisk firem z indexu SaP500 v horizontu 12 měsíců je 1200 jednotek a cena indexu SaP je 300jednotek.

10 Vypočítejte cenu indexu SaP kdy očekávaný ziskový výnos indexu SaP500 v horizontu 12 měsíců je 20 jednotek, pokud očekávaný zisk firem z indexu SaP500 v horizontu 12 měsíců je 200 jednotek. Výstup: Student uloží do svého adresáře případovou studii obsahující model oceňování založený na modelu historické rizikové prémie případně očekávané. Cíl řešení problémových studií Student získá dovednost při určování rizikové prémie. Společná práce: Bude veden řízený rozhovor na téma: - Proč budou mít v rovnováze všechny firmy ve stejné rizikové třídě stejnou výkonost bez ohledu na tempa růstu? Cvičení č. 6 Model výnosu vs. rizika - Ex-post CAPM Týmová práce:

11 Vypočítejte požadovanou výnosovou míru z akcií, jejíchž beta faktor určili analytici jako roven 1,5. Z pokladničních poukázek dosahují investoři reálné výnosové míry 6%, přičemž globální index akciového trhu nabízí nominální výnos 13%. GDP dané ekonomiky vykazuje roční nárůst 1,9%. Průměrná mezibankovní úroková míra se pohybuje již 3 roky kolem 10 %. Míra inflace dosahuje úrovně 2,3%. Kmenová akcie je nyní na burze prodávána za 1990,- Kč. Výše dividendy za poslední 4 roky analytici prognózují na 120 Kč, přičemž předpokládají, že dividendy porostou konstantní měrou. V současné době jsou z akcií vypláceny dividendy ve výši 85,- Kč na akcii. Určete požadovanou výnosovou míru z akcie pro rizikově averzního investora. Student uloží do svého adresáře případovou studii obsahující model oceňování založený na modelu výnosu a rizika. Cíl řešení problémových studií Student získá dovednost při určování rizika a výnosu. Společná práce: Bude veden řízený rozhovor na téma problémy určování rizika a výnosu obligací. Cvičení č. 7 Technické indikátory - Model s implikovanou volatilitou - Technické indikátory

12 Týmová práce: Interpretujte následující tržní situace s využitím poznatků Dowovy teorie a principů využívaných objemovými indikátory. Tržní situace Tendence ve vývoji kurzu (cena) Tendence ve vývoji objemu obchodů 1. růst růst 2. růst pokles 3. pokles růst 4. pokles pokles Příklad Indikátory P/C Volume ratio a Odd/lot ratio vykazovaly v uplynulém období tento vývoj: Týden Indikátor P/C ratio Indikátor Odd/lot ratio Indikátor Short Sales ratio 1. 0,45 2,09 1, ,51 1,78 1, ,65 1,38 1, ,68 1,41 1, ,76 1,20 2,00 Jaké signály může technickému analytiku přinést vývoj uvedených indikátorů?

13 Výstup: Student uloží do svého adresáře případovou studii obsahující model oceňování založený na technických indikátorech Cíl řešení problémových studií Student získá dovednost při určování technických indikátorů Společná práce: Bude veden řízený rozhovor na téma problémy určování technických indikátorů. Dále porovnejte postupy shora dolů a zdola nahoru pro předpovědi zisků společnosti. Cvičení č. 8 Fundamentální metody - Model s implikovanou volatilitou - Technické indikátory Týmová práce:

14 Vypočítejte vnitřní hodnotu akcie za 6 let za předpokladu, že tato společnost vyplácá běžnou dividendu 30,- Kč a investoři požadují z uvedené akcie výnosovou míru 12%. V minulých letech rostla dividenda z akcie kontinuálně ve výši 10%. Výstup: Student uloží do svého adresáře případovou studii obsahující model oceňování založený na dividendovém diskontním modelu. Vypočítejte vnitřní hodnotu akcie, ze které akcionáři požadují rizikově očištěnou výnosovou míru 15%. Předpokládejte, že se při koupi a držbě akcie řídíte radami analytiků, kteří doporučují akcii nyní nakoupit a za 4 roky prodat za prognózovaný kurz kolem 2500,- Kč. V současné době společnost vyplácí běžnou dividendu 100,-Kč na akcii. Analytici pro příští léta odhadují kontinuální míru růstu dividend ve výši 4%.akcie se dnes prodává za 1600,- Kč. Společnost prognózuje očekávaný zisk 100,- Kč na akcii. V minulých letech rostl zisk uvedené společnosti průměrnou měrou 9% ročně a očekává se, že společnost tuto míru růstu udrží i nadále. Lze tyto akcie zařadit mezi správně oceněné, pokud se dnes na burze prodávají za 120Kč při uvažované správně oceněné akcie, pokud se dnes na burze obchoduje za 120 Kč při uvažováné rizikově očistěné požadované výnosové míře 14% a retention ratiu 50%? Akciová společnost je dnes na burze prodávaná za 240,- Kč. Očekávaný zisk na akcii analytici prognózují ve výši 25,- Kč. Normální P/E dosahuje hodnoty 15. Určete, zda je akcie správně oceněná Cíl řešení problémových studií Student získá dovednost při určování fundamentálních výnosů Společná práce: Bude veden řízený rozhovor na téma problémy určování fundamentálních výnosů.

15 Cvičení č. 1.: Problematičnost ohodnocování obligací 1. Výnosnost za neúplné období 2. Alikvótní úroková sazba Týmová práce: Srovnejte dva depozitní účty. Účet A je úročen 5%, p.s., účet B je úročen 3% p.q. Investor vkládá ,- Kč. Který vklad je výhodnější po 1. roce od jeho založení? Posuďte Cash flow pokud Investor spoří ročně ,- Kč s roční úrokovou sazbou ve výši 6 %, v případě, že úroky jsou připisovány na konci jednotlivých let a jsou dále drženy na účtu. Kolik bude mít investor naspořeno za 25 let? Předpokládejme prvotní emisi obligací s nominální hodnotou ,-Kč, Dobou splatnosti 5 let, kuponem ve výši 7%, reinvestiční úrokovou mírou 12 % a diskontní sazbou 10%. Jaká je její současná hodnota? Je obchodována obligace o nominální hodnotě ,- s dobou splatnosti 15 let. Obligace má kuponovou platbu ve výši 4,5%. Den splatnosti je 12. Července. Jaká je výnosnost této obligace? Počítejte s úrokovou bází: 1) 360 2) 365

16 3) 366 Obligaci přísluší 3,5% kuponové platby splatné 5. Října Jaká bude alikvótní úroková sazba, jestliže je obligace obchodovaná 1.Dubna 2012 Počítejte s úrokovou bází: 1) 360 2) 365 3) 366 Jaká je hodnota alikvótního úroku dne 12. Února u euroobligace s kuponovou platbou 9 % která probíhá 12. Dubna? Jaká by měla být 1.září čistá cena obligace o nominální hodnotě ,- Kč s dobou splatnosti 10 let, roční kupónovou platbou 8 %, při diskontní sazbě 10%, jestliže by byla emitovaná dne 12. Září předchozího roku? Úroková báze je: 1) 30/360 2) 30/365 3) 30/366 Uvažujeme o rozšíření svého portfolia nově emitovanou obligací v hodnotě ,- Kč, s dobou splatnosti 20 let a kuponovou platbou 9%. Její emisní hodnota je ,- Kč. To přináší hrubou výnosnost 9,3 %. Investor chce tuto obligaci držet pouze po dobu 4 let. Předpokládejme, že křívka výnosnosti je stabilní ve výši 6,9% Jaká je výnosnost této obligace za 4 roky? Rozhodněte, který dluhopis je pro Vás jako investora výhodnější, pokud Vašim rozhodovacím kritériem je pouze výnos do doby splatnosti? Uvedeno v tis.

17 Dluhopis Roční kup. platba Umořovací hodnota Tržní cena Doba splatnosti A 250, , ,- 5 let B 350, , ,- 6 let Stanovte úrokovou sazbu dluhopisu s dobou splatnosti 6 let: A) Při úvaze hypotézy očekávání B) Při úvaze hypotézy preferovaného umístění Z jednoletého dluhopisu za 1 rok je 8,45% očekávaná úroková míra Z jednoletého dluhopisu za 2 roky je 8,09% očekávaná úroková míra Z jednoletého dluhopisu za 3 roky je 9,75% očekávaná úroková míra Z jednoletého dluhopisu za 4 roky je 8,75% očekávaná úroková míra Z jednoletého dluhopisu za 5 rok je 9,05% očekávaná úroková míra Z jednoletého dluhopisu za 6 rok je 8,55% očekávaná úroková míra Očekávaná úroková sazba z jednoletého dluhopisu za 7 rok je 8,00%. Termínová prémie pro dluhopis s dobou splatnosti 6 let byla stanovena na 3,5% a prémie za nelikviditu a riziko je 2,00%. Příklad Určete alikvótní úrokový výnos z dluhopisu, který je 1.11.na burze obchodován za 1.200,-. Z uvedeného dluhopisu je dvakrát ročně vyplácen kupon 100Kč. Vždy k 1.4. a Nominální hodnota dluhopisu 500,-. Duration dluhopisu byla stanovena na 4,75. Příklad Je dána pokladniční poukázka o nominální hodnotě ,- Kč, do doby splatnosti této poukázky zbývá 47 dnů při úvaze 360 dnů, 365 dnů a 366 dnů v roce. Uvedenou pokladniční poukázku lze obchodovat za za cenu ,- Kč. Určete diskontovaný výnos, míru zhodnocení vložených prostředků, anualizovaný výnos a jednoduchou míru výnosu za 47 dnů.

18 Výstup: Student uloží do svého adresáře případovou studii obsahující výpočet výnosnosti obligací za neúplné období včetně alikvotní úrokové sazby. Cíl řešení problémových studií Získá dovednost vypočtu alikvótní úrokové sazby a získá dovednost výpočtu výnosových měr. Společná práce: Bude veden řízený rozhovor na téma problémy výpočtu výnosnosti obligací a aliokvótních úrokových měr. Cvičení č. 2.: Křivky výnosnosti - Konstrukce výnosové křivky a její použití Týmová práce: Vypočítejte výnos dluhopisu a nakreslete křivku výnosnosti obligace

19 Druh dluhopisu Splatnost Výnos/Kupónový výnos Tržní cena dluhopisu Nominální hodnota dluhopisu I. Zero-bond 1 rok , ,- % II. Fixní kupón 2 roky , ,- % III. Fixní kupón 3 roky , ,- % IV. Fixní kupón 5 let , ,- % V. Fixní kupón 8 let , ,- % VI. Fixní kupón 10 let , ,- % Výstup Student uloží do svého adresáře případovou studii obsahující vypracovanou výnosovou křivku vybrané obligace. Cíl řešení problémových studií Student získá dovednost při určování konstrukce výnosové křivky. Společná práce: Bude veden řízený rozhovor na téma: - problémy určování výnosových křivek

20 - Máme k dispozici následující nominální výnosovou křivku: Splatnost 1 rok 2 rok Nom. Výnos 8% 8,32% Vypočítejte odpovídající promptní a forwardovou výnosovou křivku a okomentujte jejich vzájemný vztah. Za jakým účelem jsou nominální, promptní a forwardové výnosové křivky konstruovány? - Popište hlavní teorie vysvětlující tvar výnosových křivek Cvičení č. 3.: Durace obligace - Výpočet durace obligace pro imunizaci portfolia - Výpočet durace obligace pro estimaci výkonu - Modifikované durace - Switching vážený durací Týmová práce: Investiční fond potřebuje získat za 3 roky částku 1 mil. Kč, aby vyplatil své klienty. Má možnost investovat do 3-letého depozita úročeného sazbou 10%. Jaký vklad bude potřebovat? Jaká je durace obligace s nominální hodnotou ,-, dobou splatnosti 10 let, kuponovou platbou 7% a výnosností 9%.

21 Výstup: Student uloží do svého adresáře případovou studii obsahující výpočet durace obligace zvolenou metodou. Cíl řešení problémových studií Student získá dovednost při určování durace obligace. Společná práce: Bude veden řízený rozhovor na téma: - Co je durace? Proč je mírou rizika úrokové sazby? - Dokažte, že durace perpetuity je rovna převrácené hodnotě běžného výnosu. - Co měří konvexita? Cvičení č. 4.: Repo operace - Výpočet repo sazby Týmová práce: Manažer fondu A vstupuje do repo dohody s dealerem B s úrokovou sazbou5%. Dohoda má splatnost jeden den a podléhajícími obligacemi jsou 5ti leté vládní obligace s nominální hodnotou ,- Kč, kupónem 9% vypláceným pololetně, aktuální cenou 983,- Kč, alikvótním kuponem 110 dnů.

22 Výstup: Student uloží do svého adresáře případovou studii obsahující výpočet repo sazby obligace. Cíl řešení problémových studií Student získá dovednost při určování repo operace. Společná práce: Bude veden řízený rozhovor na téma: - Jaké jsou výhody a nevýhody výnosu do doby splatnosti při jeho použití jako míry výnosnosti z držení dluhopisu - Co znamená zlomová inflace a jak se vyžívá na trhu dluhopisu - Co je hrubá cena dluhopisu a jak ji počítáme

Cvičebnice z FIT. Práce studenta v průběhu akademického roku ve cvičeních je členěna do dvou částí:

Cvičebnice z FIT. Práce studenta v průběhu akademického roku ve cvičeních je členěna do dvou částí: Cvičebnice z FIT Práce studenta v průběhu akademického roku ve cvičeních je členěna do dvou částí: 1. Týmová práce studentů. Tato spočívá v prezentaci problémových studií, které jsou předem v této cvičebnici

Více

Akcie obsah přednášky

Akcie obsah přednášky obsah přednášky 1) Úvod do akcií (definice, druhy, základní principy) 2) Akciové analýzy 3) Cena akcie 4) Výnosnost akcie 5) Štěpení akcií 6) definice je cenný papír dokládající podíl akcionáře na základním

Více

3.1.1. Výpočet vnitřní hodnoty obligace (dluhopisu)

3.1.1. Výpočet vnitřní hodnoty obligace (dluhopisu) Využití poměrových ukazatelů pro fundamentální analýzu cenných papírů Principem této analýzy je stanovení, zda je cenný papír na kapitálovém trhu podhodnocen, správně oceněn, nebo nadhodnocen. Analýza

Více

Obligace II obsah přednášky

Obligace II obsah přednášky Obligace II obsah přednášky 1) Durace obligace 2) Durace portfolia 3) Obchodování obligací kurzovní lístky Durace definice Durace udává střední dobu splatnosti obligace (tento pojem zavedl v roce 1938

Více

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 1 Metodický list č. 1

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 1 Metodický list č. 1 FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 1 Metodický list č. 1 Název tématického celku: Úroková sazba a výpočet budoucí hodnoty Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlit pojem úroku a roční úrokové

Více

Obligace obsah přednášky

Obligace obsah přednášky Obligace obsah přednášky 1) Úvod do cenných papírů 2) Úvod do obligací (vymezení, dělení) 3) Cena obligace (teoretická, tržní, kotace) 4) Výnosnost obligace 5) Cena kupónové obligace mezi kupónovými platbami

Více

I) Vlastní kapitál 1) Základní jmění /upsaný kapitál/ 2) Kapitálové fondy: - ážio/disážio - dary - vklady společníků 3)Fondy ze zisku: - rezervní

I) Vlastní kapitál 1) Základní jmění /upsaný kapitál/ 2) Kapitálové fondy: - ážio/disážio - dary - vklady společníků 3)Fondy ze zisku: - rezervní Náklady na kapitál I) Vlastní kapitál 1) Základní jmění /upsaný kapitál/ 2) Kapitálové fondy: - ážio/disážio - dary - vklady společníků 3)Fondy ze zisku: - rezervní fond - statutární a ostatní fondy 4)

Více

19.10.2015. Finanční matematika. Čas ve finanční matematice. Finanční matematika v osobních a rodinných financích

19.10.2015. Finanční matematika. Čas ve finanční matematice. Finanční matematika v osobních a rodinných financích Finanční matematika v osobních a rodinných financích Garant: Ing. Martin Širůček, Ph.D. Lektor: Ing. Martin Širůček, Ph.D. - doktorské studium oboru Finance na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity

Více

FRP 6. cvičení Měření rizika

FRP 6. cvičení Měření rizika FRP 6. cvičení Měření rizika Podnikatelské riziko představuje možnost, že dosažené výsledky podnikání se budou kladně či záporně odchylovat od předpokládaných výsledků. Toto riziko vzniká např. při zavádění

Více

Obor účetnictví a finanční řízení podniku

Obor účetnictví a finanční řízení podniku Obor účetnictví a finanční řízení podniku TEST Z FINANČNÍHO ÚČETNICTVÍ celkem 40 bodů Zvolte nejvhodnější odpověď na následující otázky (otázky se nevztahují k žádnému z početních příkladů a nijak na sebe

Více

Varianta Pravděpodobnost Výnos A 1 Výnos A 2 1 0,1 1% 0,1 3% 0,3 2 0,2 12% 2,4 28% 5,6 3 0,3 6% 1,8 14% 4,2

Varianta Pravděpodobnost Výnos A 1 Výnos A 2 1 0,1 1% 0,1 3% 0,3 2 0,2 12% 2,4 28% 5,6 3 0,3 6% 1,8 14% 4,2 Dobrý den. Kladno, 22. 3. 2007 21:35 Chtěl bych se všem omluvit za ten závěr přednášky. Bohužel mě chyba v jednom z příkladů vykolejila natolik, že jsem se již velice těžko soustředil na svůj výkon. Chtěl

Více

III) Podle závislosti na celkovém ekonomickém vývoji či na vývoji v jednotlivé firmě a) systematické tržní, b) nesystematické jedinečné.

III) Podle závislosti na celkovém ekonomickém vývoji či na vývoji v jednotlivé firmě a) systematické tržní, b) nesystematické jedinečné. Měření rizika Podnikatelské riziko představuje možnost, že dosažené výsledky podnikání se budou kladně či záporně odchylovat od předpokládaných výsledků. Toto riziko vzniká např. při zavádění nových výrobků

Více

Náklady kapitálu. Finanční struktura by měla korespondovat s majetkovou strukturou z hlediska časovosti. Stálá aktiva. Dlouhodobý.

Náklady kapitálu. Finanční struktura by měla korespondovat s majetkovou strukturou z hlediska časovosti. Stálá aktiva. Dlouhodobý. Náklady na kapitál Náklady kapitálu Finanční struktura by měla korespondovat s majetkovou strukturou z hlediska časovosti Aktiva (majetek) Stálá aktiva Oběžná aktiva Dlouhodobý majetek Trvalý OM Dlouhodobý

Více

PE 301 Podniková ekonomika 2. Eva Kislingerová. Hodnota kmenových akcií a. obligací. Téma 2. Eva Kislingerová

PE 301 Podniková ekonomika 2. Eva Kislingerová. Hodnota kmenových akcií a. obligací. Téma 2. Eva Kislingerová PE 301 Podniková ekonomika 2 Eva Kislingerová Téma 2 obligací Hodnota kmenových akcií a Téma 2 2-2 Struktura přednášky Cenné papíry akcie, obligace Tržní míra kapitalizace (market capitalization rate)

Více

1 Majetková a finanční struktura podniku

1 Majetková a finanční struktura podniku 1 Majetková a finanční struktura podniku MAJETKOVÁ STRUKTURTA I. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ VLASTNÍ KAPITÁL II. STÁLÁ AKTIVA 1) Dlouhodobý nehmotný majetek 2) Dlouhodobý hmotný majetek 3) Dlouhodobý finanční

Více

Akciové společnosti (a. s.)

Akciové společnosti (a. s.) AKCIE Akciové společnosti (a. s.) Nejčastější právní forma průmyslových a finančních společností Kapitálově nejsilnější společnosti Nejdůvěryhodnější společnosti Mohou získat kapitál od investorské veřejnosti

Více

Finanční trhy. Fundamentální analýza

Finanční trhy. Fundamentální analýza Finanční trhy Fundamentální analýza Charakteristika fundamentální analýzy (I) FA je nejvíce používanou analýzou akcií. Vychází z předpokladu, že na trhu existují cenné papíry podhodnocené a nadhodnocené.

Více

Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav

Stav Půjčky Splátky Kurzové Změna Stav II. Státní dluh 1. Vývoj státního dluhu V 2013 došlo ke zvýšení celkového státního dluhu o 47,9 mld. Kč z 1 667,6 mld. Kč na 1 715,6 mld. Kč. Znamená to, že v průběhu 2013 se tento dluh zvýšil o 2,9 %.

Více

Vyjadřují se v procentech z hodnoty vloženého kapitálu. Někdy se pro jejich označení používá termín cena kapitálu.

Vyjadřují se v procentech z hodnoty vloženého kapitálu. Někdy se pro jejich označení používá termín cena kapitálu. 1. Cena kapitálu Náklady kapitálu představují pro podnik výdaj, který musí zaplatit za získání různých forem kapitálu (tj. za získání např. různých forem dluhů, akciového kapitálu, nerozděleného zisku

Více

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ INSTITUT SVAZU ÚČETNÍCH KOMORA CERTIFIKOVANÝCH ÚČETNÍCH CERTIFIKACE A VZDĚLÁVÁNÍ ÚČETNÍCH V ČR ZKOUŠKA ČÍSLO 11 FINANČNÍ ŘÍZENÍ PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ ÚVODNÍ INFORMACE Struktura zkouškového zadání: 1

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Krátkodobé

Více

1 Oceňování finančního majetku, jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota

1 Oceňování finančního majetku, jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota 1 Oceňování finančního majetku, jednoduchý a složený úrok, budoucí a současná hodnota Stejné nominální částky mají v různých obdobích různou hodnotu tj. koruna dnes má jinou hodnotu, než koruna zítra.

Více

Vysoká škola ekonomická Fakulta financí a účetnictví

Vysoká škola ekonomická Fakulta financí a účetnictví Vysoká škola ekonomická Fakulta financí a účetnictví PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NA INŢENÝRSKÉ STUDIUM specializace Učitelství ekonomických předmětů pro střední školy školní rok 2006/2007 TEST Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ

Více

Základy teorie finančních investic

Základy teorie finančních investic Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základy teorie finančních investic strana 2 Úvod do teorie investic Pojem investice Rozdělení investic a)

Více

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 2

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 2 FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 2 Metodický list č. 1 Název tématického celku: Dluhopisy a dluhopisové portfolio I. Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je popsat dluhopisy jako investiční instrumenty,

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUM Ročník VY_32_INOVACE_Úč24.02 První a druhý Tematická oblast a předmět Název učebního

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Test katedry finančního účetnictví a auditingu

Vysoká škola ekonomická v Praze Test katedry finančního účetnictví a auditingu Vysoká škola ekonomická v Praze Test katedry finančního účetnictví a auditingu Základy účetnictví - vzor Příklad č. 1 Soukromá Obchodní akademie vyučuje své žáky v pronajatých prostorách. V září škola

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -10. modul Investování a pasivní příjem

Finanční gramotnost pro SŠ -10. modul Investování a pasivní příjem Modul č. 10 Ing. Miroslav Škvára O investicích O investování likvidita výnosnost rizikovost Kam mám investovat? Mnoho začínajících investorů se ptá, kam je nejlepší investovat? Všichni investiční poradci

Více

Seznam studijní literatury

Seznam studijní literatury Seznam studijní literatury Zákon o účetnictví, Vyhlášky 500 a 501/2002 České účetní standardy (o CP) Kovanicová, D.: Finanční účetnictví, Světový koncept, Polygon, Praha 2002 nebo později Standard č. 28,

Více

Pololetní zpráva 2007 HVB Bank Czech Republic a.s. HVB Bank Czech Republic a.s. nám. Republiky 3a/ Praha 1

Pololetní zpráva 2007 HVB Bank Czech Republic a.s. HVB Bank Czech Republic a.s. nám. Republiky 3a/ Praha 1 Pololetní zpráva 27 nám. Republiky 3a/29 11 Praha 1 Vydána dne 3. července 27 , IČ 64948242, sídlem nám. Republiky 3a/29, Praha 1 předkládá, jako emitent kótovaných cenných papírů, veřejnosti tuto Pololetní

Více

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy Úloha 1 Ukazatel rychlosti obratu zásob je definován jako: a. podíl ročních tržeb a průměrného stavu zásob. b. součin vázanosti zásob a hodnoty 360. c. rozdíl doby obratu zásob a doby obratu krátkodobých

Více

1 Majetková a finanční struktura podniku

1 Majetková a finanční struktura podniku 1 Majetková a finanční struktura podniku MAJETKOVÁ STRUKTURTA - AKTIVA A. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ ZÁKLADNÍ KAPITÁL B. STÁLÁ AKTIVA B.I. Dlouhodobý nehmotný majetek (DNM): - nehmotné výsledky výzkumu a vývoje

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu V 1. čtvrtletí 2014 došlo ke zvýšení celkového státního dluhu z 1 683,3 mld. Kč na 1 683,4 mld. Kč, což znamená, že v průběhu 1. čtvrtletí 2014 se tento dluh prakticky nezměnil.

Více

Hodnocení pomocí metody EVA - základ

Hodnocení pomocí metody EVA - základ Hodnocení pomocí metody EVA - základ 13. Metoda EVA Základní koncept, vysvětlení pojmů, zkratky Řízení hodnoty pomocí EVA Úpravy účetních hodnot pro EVA Náklady kapitálu pro EVA jsou WACC Způsob výpočtu

Více

FINANČNÍ ANALÝZA, BANKY A KAPITÁLOVÝ TRH: PRAKTICKÝ POHLED

FINANČNÍ ANALÝZA, BANKY A KAPITÁLOVÝ TRH: PRAKTICKÝ POHLED FINANČNÍ ANALÝZA, BANKY A KAPITÁLOVÝ TRH: PRAKTICKÝ POHLED VRATISLAV SVOBODA, J&T BANKA A.S. PRAHA 2.12.2014 1 Obsah Bilance (rozvaha) společnosti Akcie a dluhopisy Co se odehrává na finančních trzích

Více

Charakteristika rizika

Charakteristika rizika Charakteristika rizika Riziko je možnost, že se dosažené výsledky podnikání budou příznivě či nepříznivě odchylovat od předpokládaných výsledků. Odchylky od předpokladu jsou: a) příznivé b) nepříznivé

Více

Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.)

Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.) 4. Účtování cenných papírů Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.) Cenné papíry členění (v souladu s IAS 39) : k prodeji k obchodování

Více

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU

Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Otázka: Cenné papíry kapitálového trhu a burzy Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka CENNÉ PAPÍRY KAPITÁLOVÉHO TRHU Jsou vydávány na dobu delší než 1 rok Stejně jako šeky a směnky mají zákonem

Více

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Metodický list č. 1

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Metodický list č. 1 FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA Metodický list č. 1 Název tématického celku: Úroková sazba a výpočet budoucí hodnoty Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je vysvětlit pojem úroku a roční úrokové

Více

FinAnalysis Vstupní údaje Tisk:

FinAnalysis Vstupní údaje Tisk: FinAnalysis Vstupní údaje Tisk: 4.11.218 Vstupní data pro finanční analýzu Atlantis PC s.r.o. Gerská 4, 323 Plzeň +42 63 425 485 atlantispc@email.cz Plnou verzi aplikace si můžete zakoupit na www.finanalysis.cz

Více

Domácí úkol (na 10. cvičení) Finanční aktiva (dluhopis) řešení

Domácí úkol (na 10. cvičení) Finanční aktiva (dluhopis) řešení Domácí úkol (na 10. cvičení) Finanční aktiva (dluhopis) řešení 1FU201 Dne 1.9.2006 společnost BETA, a.s. nakoupila 100 ks dluhopisů o celkové nominální hodnotě 25 000. Za jeden dluhopis přitom společnost

Více

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek Majetek Podnikání se bez majetku neobejde, různé druhy podnikání ovlivňují i skladbu a velikost majetku. Základem majetku jsou peníze, za které se nakupují potřebné majetkové části. Rozvaha (bilance) písemný

Více

Analýza cenných papírů 2 Analýza dluhopisů. Alikvótní úrokový výnos a cena dluhopisu mezi kupónovými platbami

Analýza cenných papírů 2 Analýza dluhopisů. Alikvótní úrokový výnos a cena dluhopisu mezi kupónovými platbami Analýza cenných papírů 2 Analýza dluhopisů Alikvótní úrokový výnos a cena dluhopisu mezi kupónovými platbami Analýza dluhopisů Alikvótní úrokový výnos (naběhlý kupón) Cena kupónového dluhopisu mezi kupónovými

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA. PŘEDNÁŠEJÍCÍ: Jarmila Radová

FINANČNÍ MATEMATIKA. PŘEDNÁŠEJÍCÍ: Jarmila Radová FINANČNÍ MATEMATIKA PŘEDNÁŠEJÍCÍ: Jarmila Radová Radová Tel: 224 095 102 E-mail: radova@vse.cz Kontakt Jednoduché úročení Diskontování krátkodobé cenné papíry Složené úrokování Budoucí hodnota anuity spoření

Více

Analýzy a doporučení

Analýzy a doporučení Fio Analýzy a doporučení Komerční banka Fio banka, a.s. 15.3.2011 Aktualizace ocenění společnosti Komerční banka, a.s. Nové doporučení akumulovat Předešlé doporučení držet Nová cílová cena 4 549,- Kč Předešlá

Více

Specifické dividendové diskontní modely Metody založené na ukazateli P/E ratio

Specifické dividendové diskontní modely Metody založené na ukazateli P/E ratio Specifické dividendové diskontní modely Metody založené na ukazateli P/E ratio Specifické dividendové diskontní modely Omítají nereálnou skokovou změnu mezi jednotlivými fázemi Zavádějí lineární změnu

Více

Výnosové metody oceňování podniku. Tomáš Buus

Výnosové metody oceňování podniku. Tomáš Buus Výnosové metody oceňování podniku Tomáš Buus Jsou schopny zachytit dynamiku vývoje podniku hodnotu nehmotných aktiv (know-how, fungující organizační struktura, schopnosti manažerů, dobré jméno) V současnosti

Více

POLOLETNÍ ZPRÁVA za 1. pololetí 2003

POLOLETNÍ ZPRÁVA za 1. pololetí 2003 . Jihomoravská plynárenská, a.s. Plynárenská 499/1 657 02 Brno. POLOLETNÍ ZPRÁVA za 1. pololetí 2003.......... emitenta registrovaného cenného papíru ISIN CZ0005078956 zpracovaná na základě 80b zákona

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu V 2015 došlo ke snížení celkového státního dluhu z 1 663,7 mld. Kč na 1 663,1 mld. Kč, tj. o 0,6 mld. Kč, přičemž vnitřní státní dluh se zvýšil o 1,6 mld. Kč, zatímco korunová

Více

FINANČNÍ ANALÝZA A KAPITÁLOVÝ TRH: PRAKTICKÝ POHLED

FINANČNÍ ANALÝZA A KAPITÁLOVÝ TRH: PRAKTICKÝ POHLED FINANČNÍ ANALÝZA A KAPITÁLOVÝ TRH: PRAKTICKÝ POHLED VRATISLAV SVOBODA, J&T BANKA A.S. PRAHA 26.11.2013 1 Obsah Bilance (rozvaha) společnosti Akcie a dluhopisy Co se odehrává na finančních trzích v současné

Více

Základní druhy finančních investičních instrumentů

Základní druhy finančních investičních instrumentů Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 2 Směnky a jiné krátkodobé cenné papíry strana

Více

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty.

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty. Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2006/07, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 3 7) Peníze a trh peněz. 8) Otevřená ekonomika 7) Peníze

Více

Úvod do analýzy cenných papírů. Dagmar Linnertová 5. Října 2009

Úvod do analýzy cenných papírů. Dagmar Linnertová 5. Října 2009 Úvod do analýzy cenných papírů Dagmar Linnertová 5. Října 2009 Investice a investiční rozhodování Každý je potenciální investor Nevynaložením prostředků na svou současnou potřebu se jí tímto vzdává Mít

Více

FINANČNÍ A SPRÁVNÍ. Metodický list č. 1. Název tématického celku: Vymezení problematiky oceňování podniku. Analýza makroprostředí a odvětví

FINANČNÍ A SPRÁVNÍ. Metodický list č. 1. Název tématického celku: Vymezení problematiky oceňování podniku. Analýza makroprostředí a odvětví Metodický list č. 1 Vymezení problematiky oceňování podniku. Analýza makroprostředí a odvětví Studenti by měli pochopit pojem oceňování podniku, jeho účel, kdo oceňování provádí, rozlišit pojmy cena a

Více

SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK 2009 ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1

SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK 2009 ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1 Praha, 11. února 2010 SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1 Hlavní informace: Čistý zisk vykázaný: 17,368 Čistý zisk udržitelný: 10,487 (-17 % meziročně) Provozní výnosy udržitelné:

Více

Pololetní zpráva 2009 UniCredit Bank Czech Republic, a.s.

Pololetní zpráva 2009 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Pololetní zpráva 2009 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Vydána dne 28. srpna 2009 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Na Příkopě 858/20 111 21 Praha 1 UniCredit Bank Czech Republic, a.s., IČ 64948242,

Více

Problematika časové hodnoty peněz Dagmar Linnertová Luděk Benada

Problematika časové hodnoty peněz Dagmar Linnertová Luděk Benada Problematika časové hodnoty peněz Dagmar Linnertová Dagmar.Linnertova@mail.muni.cz Luděk Benada 75970@mail.muni.cz Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště 1 Hodnotící kritéria Úvod do problematiky

Více

Příklady k T 1 (platí pro seminární skupiny 1,4,10,11)!!!

Příklady k T 1 (platí pro seminární skupiny 1,4,10,11)!!! Příklady k T 1 (platí pro seminární skupiny 1,4,10,11)!!! Příklad 1.: Podnik zvažuje dvě varianty (A z vlastních zdrojů, B s použitím cizího kapitálu) za těchto podmínek: Varianta A Varianta B Celkový

Více

r T D... sazba povinných minimálních rezerv z termínových depozit

r T D... sazba povinných minimálních rezerv z termínových depozit Řešené ukázkové příklady k bakalářské zkoušce z MTP0 1. Peněžní multiplikátor Vyberte potřebné údaje a vypočítejte hodnotu peněžního multiplikátoru pro měnový agregát M1, jestliže znáte následující údaje:

Více

Carmen Simerská. Ústav matematiky VŠCHT, Praha. Chcete-li ukončit prohlížení stiskněte klávesu Esc. Chcete-li pokračovat stiskněte klávesu Enter.

Carmen Simerská. Ústav matematiky VŠCHT, Praha. Chcete-li ukončit prohlížení stiskněte klávesu Esc. Chcete-li pokračovat stiskněte klávesu Enter. Sbírka příkladů Finanční matematika Carmen Simerská Ústav matematiky VŠCHT, Praha Chcete-li ukončit prohlížení stiskněte klávesu Esc. Chcete-li pokračovat stiskněte klávesu Enter. Sbírka příkladů Finanční

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Cvičení 1: Studie a příklady Cvičící: David Procházka Email: prochazd@vse.cz Web: https://webhosting.vse.cz/prochazd

Více

Analýzy a doporučení

Analýzy a doporučení Fio Analýzy a doporučení Komerční banka Fio banka, a.s. 17.5.2010 Aktualizace odhadů Komerční banka, a.s. Nové doporučení koupit Předešlé doporučení akumulovat Nová cílová cena 4467,- Kč Předešlá cílová

Více

Analýzy a doporučení

Analýzy a doporučení Fio banka, a.s. Fio Fundamentální analýza společnosti RWE AG Analýzy a doporučení Doporučení: akumulovat Cílová cena: 60,- EUR 31.1.2011 RWE AG Nové doporučení akumulovat Předešlé doporučení koupit Nová

Více

Finanční řízení podniku cvičení 1. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla.

Finanční řízení podniku cvičení 1. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Finanční řízení podniku cvičení 1 I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Některé vztahy mezi majetkem a kapitálem 1) Majetek je ve stejné výši jako kapitál, proto

Více

1 Finanční analýza. 1.1 Poměrové ukazatele

1 Finanční analýza. 1.1 Poměrové ukazatele 1 Finanční analýza Hlavním úkolem finanční analýzy, jako nástroj řízení společnosti, je komplexní posouzení současné finanční a ekonomické situace společnosti za pomoci specifických postupů a metod. Finanční

Více

Základní druhy finančních investičních instrumentů

Základní druhy finančních investičních instrumentů Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 2 strana 3 Akcie Vymezení a legislativa Majetkový

Více

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 Bankovní účetnictví Cenné papíry a deriváty Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky

Více

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty Účetnictví finančních institucí Cenné papíry a deriváty 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky postupně přecházejí k službám

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Finanční

Více

CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ

CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ CVIČENÍ ZE ZÁKLADŮ FINANCÍ 9.. 0 Veronika Kajurová Katedra financí kancelář č. 0 vkajurova@mail.muni.cz PROGRAM DNEŠNÍHO TUTORIÁLU Část I. - Časová hodnota peněz Příklady - opakování Část II. - Podnikové

Více

Ocenění firem. náš základní přístup

Ocenění firem. náš základní přístup Ocenění firem náš základní přístup Typy ocenění Existují v zásadě 3 typy ocenění: 1. Na základě analýzy výnosů 2. Na základě analýzy majetku 3. Metody založené na trhu - analýza kapitálového trhu a trhu

Více

Kapitálová struktura podniku. cv. 5

Kapitálová struktura podniku. cv. 5 Kapitálová struktura podniku cv. 5 Kapitálová struktura Struktura zdrojů, z nichž vznikl majetek podniku. Vlastní kapitál vložil majitel a je nositelem rizika. Cizí kapitál vložili věřitelé. Vlastní zdroje

Více

1 Cash Flow. Zdroj: Vlastní. Obr. č. 1 Tok peněžních prostředků

1 Cash Flow. Zdroj: Vlastní. Obr. č. 1 Tok peněžních prostředků 1 Cash Flow Rozvaha a výkaz zisku a ztráty jsou postaveny na aktuálním principu, tj. zakládají se na vztahu nákladů a výnosů k časovému období a poskytují informace o finanční situaci a ziskovosti podniku.

Více

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ INSTITUT SVAZU ÚČETNÍCH KOMORA CERTIFIKOVANÝCH ÚČETNÍCH CERTIFIKACE A VZDĚLÁVÁNÍ ÚČETNÍCH V ČR ZKOUŠKA ČÍSLO 8 MANAŽERSKÉ FINANCE PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ ÚVODNÍ INFORMACE Struktura zkouškového zadání:

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

Změna hodnoty pozice v důsledku změn tržních cen.

Změna hodnoty pozice v důsledku změn tržních cen. Tržní riziko Změna hodnoty pozice v důsledku změn tržních cen. Akciové riziko Měnové riziko Komoditní riziko Úrokové riziko Odvozená rizika... riz. volatility, riz. korelace Pozice (saldo hodnoty očekávaných

Více

Informace. o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním

Informace. o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním Informace o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním Společnost QuantOn Solutions, o. c. p., a. s. (Dále jen QuantOn Solutions nebo i obchodník) poskytuje klientovi v souladu s 73d odst.

Více

Oceňování podniku. Základní metody oceňování podniku

Oceňování podniku. Základní metody oceňování podniku Oceňování podniku Základní metody oceňování podniku Postup při oceňování podniku Prvním krokem při oceňování podniku je vyjasnění důvodu, kvůli kterému je oceňování prováděno Druhým krokem je ujasnění

Více

Nové trendy v investování

Nové trendy v investování AC Innovation s.r.o. Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.34/02.0039 Vzdělávací oblast: Nové trendy v investování Ing. Yveta Tomášková, Ph. D.

Více

Finanční řízení podniku

Finanční řízení podniku Finanční řízení podniku Finanční řízení Základním úkolem je zajištění kapitálu a koordinace peněžních toků podnikání s cílem dosáhnout co nejlepšího zhodnocení kapitálu při zachování platební schopnosti

Více

Analýzy a doporučení

Analýzy a doporučení Fio Analýzy a doporučení Analýza společnosti Exxon Mobil Společnost Exxon Mobil Corporation se zabývá výzkumem, těžbou, distribucí a prodejem ropy, zemního plynu a ropných produktů. Také se podílí na těžbě

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_261_ESP_11 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

OBSAH. Pfiedmluva... 13. Úvodní slovo autorky... 16

OBSAH. Pfiedmluva... 13. Úvodní slovo autorky... 16 IKT_(1_4)_zlom 29.9.2011 12:38 Stránka 5 OBSAH Pfiedmluva................................................... 13 Úvodní slovo autorky.......................................... 16 1 Finanãní trh...............................................

Více

Analýzy a doporučení

Analýzy a doporučení Fio banka, a.s. Fio Fundamentální analýza společnosti RWE AG Analýzy a doporučení Doporučení: držet Cílová cena: 33,- EUR 22.3.2012 Změna doporučení na DRŽET z KOUPIT K dnešnímu dni měníme naše doporučení

Více

Manažerská ekonomika KM IT

Manažerská ekonomika KM IT KVANTITATIVNÍ METODY INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE (zkouška č. 3) Cíl předmětu Získat základní znalosti v oblasti práce s ekonomickými ukazateli a daty, osvojit si znalosti finanční a pojistné matematiky, zvládnout

Více

SKUPINA ČEZ MEZITÍMNÍ KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZPRACOVANÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ K

SKUPINA ČEZ MEZITÍMNÍ KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZPRACOVANÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ K MEZITÍMNÍ KONSOLIDOVANÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZPRACOVANÁ V SOULADU S MEZINÁRODNÍMI STANDARDY ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ KONSOLIDOVANÁ ROZVAHA V mil. Kč Aktiva Dlouhodobý hmotný majetek: Bod K 31. 12. 2016 Dlouhodobý

Více

Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc.

Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc. Finanční Trhy I. prof. Ing. Olřich Rejnuš, CSc. 15.9.2016 Michal Šrubař 1 Dvousektorový tokový diagram Zboží a služby konečné spotřeby Meziprodukty Platby za zboží a služby Produkční jednotky /Firmy/ Spotřebitelské

Více

Důvodová zpráva. Správu aktiv města Jablonce nad Nisou vykonává na základě uzavřené smlouvy společnost J&T Banka, a.s.

Důvodová zpráva. Správu aktiv města Jablonce nad Nisou vykonává na základě uzavřené smlouvy společnost J&T Banka, a.s. Důvodová zpráva Správu aktiv města Jablonce nad Nisou vykonává na základě uzavřené smlouvy společnost J&T Banka, a.s. Město do správy aktiv vložilo následující finanční prostředky: v lednu 20 000 000,-

Více

Nekonsolidovaná rozvaha k 31. prosinci 2008 a 2007

Nekonsolidovaná rozvaha k 31. prosinci 2008 a 2007 Zpráva nezávislého auditora pro akcionáře České spořitelny, a. s. Nekonsolidovaná rozvaha k 31. prosinci 2008 a 2007 Nekonsolidovaný výkaz zisku a ztráty za roky končící 31. prosince 2008 a 2007 Nekonsolidovaná

Více

1 Majetková a finanční struktura podniku

1 Majetková a finanční struktura podniku 1 Majetková a finanční struktura podniku MAJETKOVÁ STRUKTURTA I. POHLEDÁVKY ZA UPSANÝ VLASTNÍ KAPITÁL II. STÁLÁ AKTIVA 1) Dlouhodobý nehmotný majetek 2) Dlouhodobý hmotný majetek 3) Dlouhodobý finanční

Více

II. Vývoj státního dluhu

II. Vývoj státního dluhu II. Vývoj státního dluhu Státní dluh se v 1. čtvrtletí 2016 zvýšil z 1 673,0 mld. Kč na 1 694,7 mld. Kč, tj. o 21,7 mld. Kč, resp. 1,3 %, přičemž vnitřní státní dluh vzrostl o 21,8 mld. Kč a korunová hodnota

Více

Stabilita banky, její ovlivňování ČNB, pravidla likvidity, kapitálové přiměřenosti a úvěrové angažovanosti banky

Stabilita banky, její ovlivňování ČNB, pravidla likvidity, kapitálové přiměřenosti a úvěrové angažovanosti banky Stabilita banky, její ovlivňování ČNB, pravidla likvidity, kapitálové přiměřenosti a úvěrové angažovanosti banky Stabilita banky Stabilitou banky obecně rozumíme její solventnost a likviditu. Vzhledem

Více

ČISTÝ ZISK 9,188 MLD KČ 1

ČISTÝ ZISK 9,188 MLD KČ 1 Vnitřní informace: Konsolidované neauditované výsledky skupiny ČSOB (IFRS) za 3. čtvrtletí 2009 Praha, 13. listopadu 2009 SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA DEVĚT MĚSÍCŮ ROKU 2009 ČISTÝ ZISK 9,188 MLD KČ 1 Hlavní

Více

Analýzy a doporučení

Analýzy a doporučení Fio banka, a.s. Fio Fundamentální analýza společnosti RWE AG Analýzy a doporučení Doporučení: akumulovat Cílová cena: 51,- EUR 28.4.2011 RWE AG Nové doporučení akumulovat Předešlé doporučení akumulovat

Více

EVA, CFROI. Lenka ZAHRADNÍČKOVÁ

EVA, CFROI. Lenka ZAHRADNÍČKOVÁ EVA, CFROI Lenka ZAHRADNÍČKOVÁ lenkazah@kpm.zcu.cz 9. 4. 2015 Pojmová mapa Výkonnost VBM EVA Náklady kapitálu CFROI Náklady CK Náklady VK Komplexní stavebnicová metoda CAPM Dividendový model INFA WACC

Více

Vývoj státního dluhu. Tabulka č. 7: Vývoj státního dluhu v čtvrtletí 2015 (mil. Kč) Výpůjční operace

Vývoj státního dluhu. Tabulka č. 7: Vývoj státního dluhu v čtvrtletí 2015 (mil. Kč) Výpůjční operace II. Vývoj státního dluhu V 1. 3. čtvrtletí 2015 došlo ke snížení celkového státního dluhu z 1 663,7 mld. Kč na 1 663,0 mld. Kč, tj. o 624 mil. Kč, přičemž vnitřní státní dluh se zvýšil o 6,6 mld. Kč, zatímco

Více

TEORETICKÉ PŘEDPOKLADY Garantovaných produktů

TEORETICKÉ PŘEDPOKLADY Garantovaných produktů TEORETICKÉ PŘEDPOKLADY Garantovaných produktů 1 Výnosově -rizikový profil Knockoutprodukty Warrants Výnosová-šance Garantované produkty Dluhopisy Diskontové produkty Airbag Bonus Indexové produkty Akciové

Více

B - 2 vrtné soupravy, nižší cena vrtu (tržba) Investice

B - 2 vrtné soupravy, nižší cena vrtu (tržba) Investice Příloha č. 3 Varianta A: 2 vrtné soupravy, vyšší cena vrtu (tržba) Scénář: A - - (A 2minus) SCÉNÁŘE VÝVOJE let odepisování 5 položka A - 2 vrtné soupravy, vyšší cena vrtu (tržba) B - 2 vrtné soupravy,

Více

Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka

Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka Jak se bránit rizikům při investování? Alena Zelinková Jan D. Kabelka Obsah Co je riziko? Rizika dluhových instrumentů Rizika akciových trhů Jak s nimi pracovat? Co je riziko? Riziku se nelze vyhnout!

Více

ÚcFi typové příklady. 1. Hotovostní a bezhotovostní operace

ÚcFi typové příklady. 1. Hotovostní a bezhotovostní operace ÚcFi typové příklady 1. Hotovostní a bezhotovostní operace 1. Přijat vklad na běžný účet klienta 10 000,- 2. Klient vybral z běžného účtu 25 000,- 3. Banka přijala v hot. vklad na termínovaný účet 50 000,-

Více