D u b e n / 6 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "www.tpa-horwath.cz D u b e n 2 0 1 1 1 / 6 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové,"

Transkript

1 D u b e n / 6 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat dubnové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech z oblasti daní a účetnictví. Věříme, že uvedené příspěvky budou pro Vás přínosem a budete je číst se zájmem. V tomto čísle Vám přinášíme aktuální informace o finální podobě zákona o dani z přidané hodnoty a rekapitulaci jeho nejdůležitějších bodů. Dále se dočtete o návrhu reformy přímých daní a odvodů a o novinkách z Národní účetní rady. Tradičně připojujeme Daňový kalendář s důležitými termíny na měsíce duben a květen Přejeme Vám příjemné chvíle strávené při čtení Newsletteru. S úctou Ing. Rostislav Kuneš Partner TPA Horwath TPA Horwath Mánesova Praha 2 Česká republika Tel.: Fax: horwath@tpa-horwath.cz Poskytované služby Audit Daňové poradenství Mezinárodní daňové plánování Transferové ceny Podnikové poradenství Poradenství při nákupech a prodejích společností Due diligence Přeměny a strukturování transakcí Oceňování a znalecká činnost Vedení účetnictví IFRS poradenství Účetní a ekonomické poradenství Finanční reporting Vedení mezd Fondy kvalifikovaných investorů Účetní a daňové vzdělávání Obsah 1 Změny v zákoně o dani z přidané hodnoty od Reforma přímých daní a odvodů 3 Aktivita Národní účetní rady Z dění v TPA Horwath Nezapomeňte zaplatit

2 D u b e n / 6 1 Změny v zákoně o dani z přidané hodnoty od V prosincovém čísle Newsletteru jsme Vás informovali o chystaných změnách v zákoně č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. V prvním čtvrtletí roku 2011 prošla novela schvalovacím procesem, dospěla do finální podoby a byla vyhlášena ve Sbírce zákonů pod č. 47/2011. Oproti původnímu návrhu byla její účinnost posunuta na 1. dubna V tomto čísle Vám přinášíme aktuální informace o finální podobě zákona a rekapitulaci jeho nejdůležitějších bodů. 1.1 Oprava základu daně a výše daně Oproti zákonu o DPH ve znění do dochází tedy k posunům v následujících bodech: a) Při snížení základu daně, které vyplývá z odběratelsko-dodavatelských vztahů, má poskytovatel plnění (dodavatel) vždy povinnost toto snížení provést. Příjemce plnění (odběratel) sníží svůj nárok na odpočet již ve chvíli, kdy se dozvěděl o rozhodných skutečnostech, nikoli až v okamžiku obdržení opravného dokladu. b) Snížení základu daně nebo výše daně z jiných důvodů (např. při chybě ve výpočtu základu daně nebo při použití nesprávné sazby daně apod.) může dodavatel řešit podáním dodatečného daňového přiznání, zahrnutí opravy do řádného přiznání není možné. 1.2 Nároky na odpočet daně a korekční mechanismy Snaha Senátu vrátit jednu z nejvýznamnějších a negativně přijímaných změn v oblasti uplatňování nároků na odpočet do původního stavu, bohužel, nebyla korunována úspěchem. Nárok na odpočet u tuzemských plnění je tak možné uplatnit až za zdaňovací období, ve kterém příjemce obdržel daňový doklad. Nárok na odpočet daně u daňového dokladu doručeného v květnu 2011 je tedy možné zahrnout až do daňového přiznání za květen 2011 bez ohledu na to, že DUZP nastalo již dříve. Plátci by se proto měli zamyslet nad současným nastavením systémů, a to jednak z hlediska prokazování data doručení dokladu a z hlediska časových nesouladů účetního a daňového pohledu. Novela klade zvýšené nároky na příjemce daňových dokladů i z jiných důvodů. Plátci musí mj. kontrolovat, zda dodavatel při vystavování daňového dokladu uplatnil správnou sazbu daně, a to proto, že novela omezuje jejich možnost uplatnit nárok na odpočet daně, pokud použitá sazba daně neodpovídá ZDPH. Řada změn se vztahuje ke způsobu uplatňování nároků na odpočet. Používání služebních vozidel pro soukromé účely a další případy využití dlouhodobého majetku mimo ekonomickou činnost plátce je možné řešit pouze krácením daně na vstupu. Systém dodaňování na výstupu nelze již v těchto případech aplikovat. Zvláštní způsob uplatňování nároků na odpočet se týká rovněž dlouhodobého majetku vytvořeného vlastní činností, který bude využíván pro účely, jež vedou k částečnému nároku na odpočet. MFČR v rámci vydaných Informací blíže vysvětlilo ne zcela jasný pojem majetek vytvořený vlastní činností. I přes toto vysvětlení zůstává obsah pojmu stále nejasným a bude tedy nutné posuzovat případ od případu.

3 D u b e n / 6 Významných změn doznala ustanovení upravující korekční mechanismy nároků na odpočet u dlouhodobého majetku. Kromě faktu, že byl nově zaveden korekční mechanismus i pro ostatní majetek mimo dlouhodobého (tj. krátkodobý majetek, zásoby apod.), byla prodloužena testovací lhůta u stavebních bytů a nebytových prostor (z původních 5 na 10 let), dochází rovněž k celé řadě změn v terminologii, principech a výpočtech těchto mechanismů. Za pozornost stojí přechodná ustanovení novely zejména vzhledem ke změnám v uplatňování nároků na odpočet u dlouhodobého majetku. Plátci tak např. nesmí ve vypořádání odpočtu za rok 2011 opomenout zohlednit zálohy zaplacené v minulých letech, které se vztahují k dlouhodobému majetku pořízenému v roce 2011 a užívanému pro účely, kdy vzniká nárok na odpočet daně v krácené výši. Novela se dotýká i dalších oblastí, např. vymezení služeb spadajících pod 10b ZDPH, zohledňování záloh u přijatých přeshraničních plnění, nároku na odpočet u dárků malé hodnoty a obchodních vzorků, režimu DPH při zrušení registrace, osvobození při dovozu zboží, nesplnění registrační povinnosti, podávání souhrnného hlášení apod. Vzhledem k tomu, že novela je velmi rozsáhlá a přináší celou řadu změn, je potřeba zvážit dopady do systémů jednotlivých společností v návaznosti na oblast podnikání. Budete-li potřebovat naši pomoc v tomto směru, neváhejte nás, prosím, kontaktovat na michaela.vrabcova@tpa-horwath.cz. Jsme Vám rádi k dispozici pro řešení Vašich dotazů či požadavků. 2 Reforma přímých daní a odvodů Dne 18. března 2011 představil ministr financí Miroslav Kalousek návrh reformy přímých daní a odvodů. Mezi cíle reformy patří zjednodušení systému, snížení administrativních nákladů poplatníků i státu, získání dlouhodobé stability a mírné snížení daňové zátěže. Prvním významným krokem ke snížení administrativy a zjednodušení bude jednotné inkasní místo, tedy poplatník bude komunikovat místo současných minimálně tří subjektů (finanční úřad, Česká správa sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovna) pouze s jediným subjektem. Podání bude uskutečněno na jediném formuláři a platba bude provedena na jeden účet. Jsou zvažovány možnosti povinné elektronické formy u vybraných subjektů. Daňové změny budou postupně rozděleny do několika let. Lze tedy očekávat řadu změn s účinností od i Myšlenka rozdělení stávajícího zákona o daních z příjmů do dvou zbrusu nových zákonů byla opuštěna, můžeme očekávat změny v podobě novel stávajícího zákona o daních z příjmů.

4 D u b e n / 6 Mezi novinky v zákoně o daních z příjmů je možno zařadit: Sjednocení základů pro daň i pro pojistné to bude hrubá mzda, u podnikatelů hrubý zisk Sazba daně 19 % Sazba zdravotního pojištění 6,5 % Sazba sociálního pojištění 6,5 % Ponechány výdajové paušály % Do zákona o daních z příjmů zařadit i příjmy dosud podléhající dani dědické a dani darovací Pro fyzické osoby bude omezena stávající podpora bydlení. Plánuje se tedy ponechat možnost odpočtu úroků z hypotéčních úvěrů v max. výši Kč ročně. Smlouvy uzavřené od už nebudou mít výhodu odpočtu úroků. Státní příspěvek na stavební spoření zůstane zachován ve výši max Kč. Větší zapojení občanů do podpory veřejně prospěšných aktivit u fyzických osob zvýšení odčitatelné položky z poskytnutých darů na 15 % daňového základu. Zdanění právnických osob Pro zdanění právnických osob byly formulovány následující významné body či úkoly: Sazba daně zůstane na 19 % Zrušení daně z dividend Nulové zdanění subjektů kolektivního investování a důsledné zdanění výplat podílníkům Zdanění hazardu Zrušení daně z dividend proběhne takovou formou, že srážková daň bude při výplatě podílů na zisku nadále vybírána. Bude ale zavedena sleva na dani ve výši sražené daně z dividend uplatněná v následujících zdaňovacích obdobích bez omezení. Cílem je odstranění dvojího zdanění a podpora investic v ČR. S účinností od bude zrušeno osvobození příjmů provozovatelů loterií a dalších her, bude zaveden jednotný odvod části výtěžku u loterií, který bude považován za daňově uznatelný výdaj. Pro bližší informace k výše uvedenému tématu, prosím, kontaktuje Ing. Janu Skálovou, Ph.D. na jana.skalova@tpa-horwath.cz.

5 D u b e n / 6 3 Aktivita Národní účetní rady V našem Newsletteru Vás pravidelně informujeme o aktivitách Národní účetní rady, která vydává interpretace k českých účetním standardům (červen 2010, duben 2010). Rádi bychom Vás upozornili na některé další novinky. V listopadu 2010 byla schválena a zveřejněna interpretace I 20 Účetní zachycení podmíněných investičních výdajů. Jejím cílem je reagovat na situace při pořizování aktiv (dlouhodobého majetku nebo zásob), s jejichž pořízením má účetní jednotka povinnost vynaložit výdaje, bez kterých není možné dané aktivum pořídit nebo po pořízení používat. Jedná se o účetní řešení širšího problému než je pojem vyvolaná investice v zákoně o daních z příjmů. Pod pojem podmíněné investiční výdaje zahrnuje interpretace i výdaje na vybudování související infrastruktury (např. komunikací, chodníků), která od samého počátku není majetkem účetní jednotky, nebo povinnost poskytnout peněžní nebo nepeněžní (v podobě zajištění prací, materiálu apod.) příspěvek na vybudování takové infrastruktury. Výše uvedené výdaje mohou být vynakládány např. na základě smlouvy o bezúplatném předání či jiné obdobné smlouvy, případně kupní smlouvy. Dle názoru Národní účetní rady podmíněné investiční výdaje jsou součástí pořizovací ceny hlavního aktiva, pokud splňují určité podmínky specifikované v interpretaci, např. nejsou refundovány, či jsou refundovány pouze částečně (např. budova vlastněná účetní jednotkou je na třetí stranu převedena bezplatně nebo za symbolickou cenu) a účetní jednotka nad jejich dalším užitím nemá žádnou kontrolu a sama jich dále nevyužívá. Přístup popsaný v interpretaci je možno použít i pro oceňování zásob vlastní výroby. K vydaným interpretacím připravuje Národní účetní rada seminář na den 29.dubna 2011 v Praze (podrobnější informace získáte na Zde je také možno získat informace o interpretacích v připomínkovém řízení (např. byl zveřejněn Návrh interpretace - Dotace v cizí měně k veřejnému připomínkovému řízení). Pro bližší informace k výše uvedenému tématu, prosím, kontaktuje Ing. Lenku Polanskou, lenka.polanska@tpa-horwath.cz 4 Z dění v TPA Horwath Celosvětové školení GVA Level 2 na oceňování se konalo v Praze Na začátku roku 2010 byla v rámci skupiny Crowe Horwath International vytvořena skupina Global Valuation Advisors (GVA). Cílem je soustředit se rovněž na vzájemnou diskusi o aktuálních trendech v tržním oceňování, alokaci kupních cen a impairment testy pro účely IFRS výkaznictví a na další témata v oblasti oceňování. Součástí její činnosti je také organizace vzdělávacího programu pro členy týmů z jednotlivých států, čehož se aktivně účastní i náš znalecký ústav TPA Horwath Valuation Services. Česká republika byla hostitelem druhé části vzdělávacího cyklu, který proběhl v dubnu 2011 v Praze. Třídenní trénink byl zaměřen na přístupy k tržnímu oceňování majetku, metodologii oceňování nehmotných aktiv a vývoji v metodách tržního oceňování, které se využívají při alokaci kupní ceny a impairment testech pro potřeby IFRS a US GAAP.

6 D u b e n / 6 5 Nezapomeňte zaplatit DUBEN pátek 1. daň z příjmů pondělí 11. spotřební daň - podání přiznání k dani a úhrada daně za rok 2010, nemá-li poplatník povinný audit a přiznání zpracovává a předkládá sám - splatnost daně za únor 2011 (mimo spotřební daň z lihu) pátek 15. daň silniční - záloha na daň za 1. čtvrtletí 2011 středa 20. úterý 26. KVĚTEN daň z příjmů spotřební daň - měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků - splatnost daně za únor 2011 (pouze spotřební daň z lihu) - daňové přiznání za březen daňové přiznání k uplatnění nároku na vrácení spotřební daně z topných olejů, zelené nafty a ostatních (technických) benzinů za březen 2011 (pokud vznikl nárok) daň z přidané - daňové přiznání a daň za 1. čtvrtletí a za březen 2011 hodnoty - souhrnné hlášení za březen 2011 a 1. čtvrtletí 2011 energetické daně - daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za březen odvod daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za březen 2011 pondělí 2. daň z příjmů - podání vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za zdaňovací období 2010 úterý 10. spotřební daň - splatnost daně za březen 2011 (mimo spotřební daň z lihu) pátek 20. středa 25. úterý 31. daň z příjmů spotřební daň daň z přidané hodnoty - měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků - splatnost daně za březen 2011 (pouze spotřební daň z lihu) - daňové přiznání za duben daňové přiznání k uplatnění nároku na vrácení spotřební daně z topných olejů, zelené nafty a ostatních (technických) benzinů za duben 2011 (pokud vznikl nárok) - daňové přiznání a daň za duben 2011 souhrnné hlášení za duben 2011 energetické daně - daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za duben 2011 daň z příjmů - odvod daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za duben 2011 daň z nemovitostí - splatnost celé daně (poplatníci s výší daně do Kč včetně) - splatnost 1. splátky daně (poplatníci s daní vyšší než Kč s výjimkou poplatníků provozujících zemědělskou výrobu a chov ryb) TPA Horwath Notia Audit s.r.o. TPA Horwath Notia Tax s.r.o. TPA Horwath Notia Consulting s.r.o. Mánesova 28 Mánesova 28 Mánesova Praha Praha Praha 2 Česká republika Česká republika Česká republika IČO: IČO: IČO: Městský soud v Praze, Městský soud v Praze, Městský soud v Praze, Oddíl C, vložka Oddíl C, vložka Oddíl C, vložka Číslo osvědčení 80 KAČR TPA Horwath Valuation Services s.r.o. TPA Horwath Corporate Finance s.r.o. Mánesova 28 Mánesova Praha Praha 2 Česká republika Česká republika IČO: IČO: Městský soud v Praze, Městský soud v Praze, Oddíl C, vložka Oddíl C, vložka Informace, uvedené v tomto dokumentu, jsou pouze informativní a mají obecný charakter. V případě, že se je rozhodnete aplikovat v praxi, doporučujeme předchozí konzultaci s odborníkem, při které budou zváženy všechny aspekty konkrétního případu. Tento dokument nenahrazuje odborné poradenství, a proto TPA Horwath nemůže nést žádnou odpovědnost za případné škody, které by vznikly v důsledku aplikace informací zde uvedených. Jestliže si nepřejete dostávat naše informační materiály, napište nám na horwath@tpa-horwath.cz.

S r p e n / 6 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové,

S r p e n / 6 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové, S r p e n 2 0 1 1 1 / 6 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat srpnové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech z oblasti daní a účetnictví. Věříme, že

Více

daň z příjmů měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé

daň z příjmů měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé daňový kalendář LEDEN středa 9. spotřební daň splatnost daně za listopad 2012 (mimo spotřební daň z lihu) pondělí 21. čtvrtek 24. spotřební daň splatnost daně za listopad 2012 (pouze spotřební daň z lihu)

Více

LEDEN pondělí 2. pondělí 9. - odvod daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za listopad 2011. - daň z příjmů

LEDEN pondělí 2. pondělí 9. - odvod daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za listopad 2011. - daň z příjmů Daňový kalendář LEDEN 2. 9. - odvod vybírané srážkou podle zvláštní sazby za listopad 2011 - spotřební daň - splatnost za listopad 2011 (mimo spotřební daň z lihu) úterý 24. - spotřební daň 25. - měsíční

Více

DAŇOVÝ KALENDÁŘ 2017 Zdroj: Finanční správa

DAŇOVÝ KALENDÁŘ 2017 Zdroj: Finanční správa DAŇOVÝ KALENDÁŘ 2017 Zdroj: Finanční správa Daňový kalendář pro LEDEN 2017 02.01.2017 daň z příjmů: odvod daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za listopad 2016 09.01.2017 spotřební daň: splatnost

Více

Daňový kalendář pro rok 2018

Daňový kalendář pro rok 2018 Daňový kalendář pro rok 2018 Daňový kalendář pro LEDEN 2018 02.01.2018 z příjmů odvod daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za listopad 2017 09.01.2018 spotřební splatnost daně za listopad 2017

Více

- daňové přiznání za prosinec 2012

- daňové přiznání za prosinec 2012 DAŇOVÝ KALENDÁŘ LEDEN středa 9. - splatnost daně za listopad 2012 (mimo spotřební daň z lihu) pondělí 21. čtvrtek 24. - splatnost daně za listopad 2012 (pouze spotřební daň z lihu) pátek 25. - daňové přiznání

Více

Daňový kalendář pro rok 2017

Daňový kalendář pro rok 2017 Daňový kalendář pro rok 2017 LEDEN 2. ledna odvod daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za listopad 2016 9. ledna 20. ledna 24. ledna 25. ledna splatnost daně za listopad 2016 (mimo z lihu) měsíční

Více

DAŇOVÝ KALENDÁŘ PRO ROK 2014

DAŇOVÝ KALENDÁŘ PRO ROK 2014 DAŇOVÝ KALENDÁŘ PRO ROK Yveta Novotná vedení účetnictví LEDEN ČTVRTEK 9. spotřební daň splatnost daně za listopad 2013 (mimo spotřební daň z lihu) PONDĚLÍ 20. pojistné podání hlášení k záloze na pojistné

Více

Reforma přímých daní a odvodů. III. pilíř daňové reformy. Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011

Reforma přímých daní a odvodů. III. pilíř daňové reformy. Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011 Reforma přímých daní a odvodů III. pilíř daňové reformy Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011 Cíle daňové reformy Jednoduchý a přehledný systém Dlouhodobá stabilita bez nesystémových zásahů

Více

DAŇOVÝ KALENDÁŘ 2015 LEDEN

DAŇOVÝ KALENDÁŘ 2015 LEDEN pátek 9. splatnost daně za listopad 2014 (mimo spotřební daň z lihu) úterý 20. podání hlášení k záloze na pojistné na důchodové za prosinec 2014 a splatnost zálohy na důchodové pondělí 26. splatnost daně

Více

Daňový kalendář 2016 Zdroj: Finanční správa

Daňový kalendář 2016 Zdroj: Finanční správa Daňový kalendář Zdroj: Finanční správa Daňový kalendář pro LEDEN 11.01. spotřební daň: splatnost daně za listopad 2015 (mimo spotřební daň z lihu) 20.01. daň z příjmů: měsíční odvod úhrnu sražených záloh

Více

benzinů za prosinec 2014 (pokud vznikl nárok)

benzinů za prosinec 2014 (pokud vznikl nárok) DAŇOVÝ KALENDÁŘ LEDEN 1/9/2015 - spotřební daň - splatnost daně za listopad 2014 (mimo spotřební daň z lihu) 1/20/2015 - daň z příjmů - měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob

Více

DAŇOVÝ KALENDÁŘ. - podání žádosti o provedení ročního zúčtování správcem daně

DAŇOVÝ KALENDÁŘ. - podání žádosti o provedení ročního zúčtování správcem daně DAŇOVÝ KALENDÁŘ LEDEN 9.1.2015 - spotřební daň - splatnost daně za listopad 2014 (mimo spotřební daň z lihu) 20.1.2015 - daň z příjmů - měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob

Více

DAŇOVÝ KALENDÁŘ LEDEN

DAŇOVÝ KALENDÁŘ LEDEN DAŇOVÝ KALENDÁŘ LEDEN čtvrtek 9. spotřební daň splatnost daně za listopad 2013 (mimo spotřební daň z lihu) pondělí 20. pojistné podání hlášení k záloze na pojistné na důchodové spoření za prosinec 2013

Více

LEDEN pondělí 10. spotřební daň - splatnost daně za listopad 2010 (mimo spotřební daň z lihu)

LEDEN pondělí 10. spotřební daň - splatnost daně za listopad 2010 (mimo spotřební daň z lihu) Daňový kalendář pro rok 2011 LEDEN pondělí 10. - splatnost daně za listopad 2010 (mimo z lihu) čtvrtek 20. - měsíční odvod úhrnu sražených záloh na fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků

Více

ZÁKONNÉ LHŮTY PRO PLACENÍ DANÍ 2016

ZÁKONNÉ LHŮTY PRO PLACENÍ DANÍ 2016 ZÁKONNÉ LHŮTY PRO PLACENÍ DANÍ 2016 LEDEN 2016 Pondělí 11. 1. splatnost daně za listopad 2015 (mimo spotřební daň z lihu) Středa 20. 1. ze závislé činnosti za prosinec 2015 Pojistné - důchodové spoření

Více

spotřební daň splatnost daně za prosinec 2016 (mimo spotřební daň z lihu)

spotřební daň splatnost daně za prosinec 2016 (mimo spotřební daň z lihu) Leden 02.01. daň z příjmů odvod daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za listopad 2016 09.01. spotřební daň splatnost daně za listopad 2015 (mimo spotřební daň z lihu) 20.01. daň z přidané hodnoty

Více

Daňový kalendář pro LEDEN 2016

Daňový kalendář pro LEDEN 2016 Daňový kalendář pro LEDEN 2016 11.01.2016 spotřební daň: splatnost daně za listopad 2015 (mimo spotřební daň z 20.01.2016 daň z příjmů: měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů 20.01.2016 pojistné:

Více

středa 9. spotřební daň splatnost daně za listopad 2012 (mimo spotřební daň z lihu)

středa 9. spotřební daň splatnost daně za listopad 2012 (mimo spotřební daň z lihu) www.sovastudio.cz info@sovastudio.cz DAŇOVÝ KALENDÁŘ LEDEN středa 9. spotřební daň splatnost daně za listopad 2012 (mimo spotřební daň z lihu) pondělí 21. čtvrtek 24. spotřební daň splatnost daně za listopad

Více

daň z příjmů měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzickýchosob ze závislé činnosti a z funkčních požitků

daň z příjmů měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzickýchosob ze závislé činnosti a z funkčních požitků LEDEN středa 9. pondělí 21. čtvrtek 24. pátek 25. čtvrtek 31. ÚNOR pondělí 11. pátek 15. středa 20. pondělí 25. spotřební daň splatnost daně za listopad 2012 (mimo spotřební daň z lihu) spotřební daň splatnost

Více

SKYPE: PODNIKATELCZ!! E: PRESS@PODNIKATEL.CZ

SKYPE: PODNIKATELCZ!! E: PRESS@PODNIKATEL.CZ Daňový kalendář Leden pondělí 10. splatnost daně za listopad 2010 (mimo z lihu) čtvrtek 20. měsíční odvod úhrnu sražených záloh na fyzických osob ze závislé činnosti a z úterý 25. splatnost daně za listopad

Více

------------------------------------------------------------------------------------------------------ DUBEN 2014

------------------------------------------------------------------------------------------------------ DUBEN 2014 LEDEN 2014 čtvrtek 9.1.2014 spotřební daň splatnost daně za listopad 2013 (mimo spotřební daň z lihu) pondělí 20.1.2014 pojistné podání hlášení k záloze na pojistné na důchodové za prosinec 2013 a splatnost

Více

DAŇOVÝ KALENDÁŘ. daň z příjmů měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé

DAŇOVÝ KALENDÁŘ. daň z příjmů měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé DAŇOVÝ KALENDÁŘ LEDEN spotřební daň splatnost daně za listopad 2015 (mimo spotřební daň z lihu) pojistné podání hlášení k záloze na pojistné na důchodové spoření za prosinec 2015 a splatnost zálohy na

Více

11.ledna spotřební daň - splatnost daně za listopad 2009 (mimo spotřební daň z lihu)

11.ledna spotřební daň - splatnost daně za listopad 2009 (mimo spotřební daň z lihu) LEDEN 11ledna spotřební daň - splatnost daně za listopad 2009 (mimo spotřební daň z lihu) 20ledna daň z příjmů 25ledna spotřební daň - splatnost daně za listopad 2009 (pouze spotřební daň z lihu) 25ledna

Více

Daňový kalendář Seznam daní - LEDEN A-Z účtárna, s.r.o ČTVRTEK. splatnost daně za listopad 2015 (pouze spotřební daň z lihu)

Daňový kalendář Seznam daní - LEDEN A-Z účtárna, s.r.o ČTVRTEK. splatnost daně za listopad 2015 (pouze spotřební daň z lihu) Daňový kalendář 2016 Seznam daní - LEDEN 2016 11.01. splatnost daně za listopad 2015 (mimo z lihu) 20.01. měsíční odvod úhrnu sražených záloh na 20.01. pojistné podání hlášení k záloze na pojistné na důchodové

Více

LEDEN pondělí 10. spotřební daň splatnost daně za listopad 2010 (mimo spotřební daň z lihu) čtvrtek 20. daň z příjmů měsíční odvod úhrnu sražených

LEDEN pondělí 10. spotřební daň splatnost daně za listopad 2010 (mimo spotřební daň z lihu) čtvrtek 20. daň z příjmů měsíční odvod úhrnu sražených LEDEN pondělí 10. spotřební daň splatnost daně za listopad 2010 (mimo spotřební daň z čtvrtek 20. úterý 25. spotřební daň splatnost daně za listopad 2010 (pouze spotřební daň z daňové přiznání za prosinec

Více

zdravotní pojištění - splatnost zálohy na zdravotní pojištění OSVČ za prosinec 2010

zdravotní pojištění - splatnost zálohy na zdravotní pojištění OSVČ za prosinec 2010 DAŇOVÝ KALENDÁŘ 2011 LEDEN pondělí 10. - splatnost daně za listopad 2010 (mimo z lihu) - splatnost zálohy na OSVČ za prosinec 2010 pátek 14. - podání výkazu intrastat za prosinec 2010 (papírová forma -

Více

DAŇOVÝ KALENDÁŘ 2019

DAŇOVÝ KALENDÁŘ 2019 DAŇOVÝ KALENDÁŘ LEDEN středa 9. spotřební daň splatnost daně za listopad 2018 (mimo spotřební daň z lihu) neděle 20. pondělí 21. čtvrtek 24. spotřební daň splatnost daně za listopad 2018 (pouze spotřební

Více

Daňový kalendář pro rok 2013

Daňový kalendář pro rok 2013 Daňový kalendář pro rok 2013 Jiří Pokorný ový poradce Heliova 270/15, 460 01 Liberec LEDEN 08.01. - zdravotní - záloha OSVČ za prosinec 2012 09.01. - spotřební - splatnost daně za listopad 2012 (mimo spotřební

Více

www.tpa-horwath.cz Břez e n 2 0 1 1 1 / 6 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové,

www.tpa-horwath.cz Břez e n 2 0 1 1 1 / 6 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové, Břez e n 2 0 1 1 1 / 6 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat březnové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech z oblasti daní a účetnictví. Věříme, že

Více

Daňový kalendář pro rok 2014

Daňový kalendář pro rok 2014 Daňový kalendář pro rok 2014 Jiří Pokorný ový poradce Heliova 270/15, 460 01 Liberec LEDEN 08.01. záloha OSVČ za prosinec 2013 09.01. spotřební splatnost daně za listopad 2013 (mimo spotřební z lihu) 20.01.

Více

LEDEN. - daň z příjmů. - daň z nemovitostí ÚNOR

LEDEN. - daň z příjmů. - daň z nemovitostí ÚNOR LEDEN pondělí 2. pondělí 9. pátek 20. úterý 24. sazby daně za listopad 2011 - splatnost daně za listopad 2011 (mimo spotřební příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z - splatnost daně za listopad

Více

Úterý 24.1. - spotřební daň - splatnost daně za listopad 2011 (pouze spotřební daň z lihu) Středa 25.1.

Úterý 24.1. - spotřební daň - splatnost daně za listopad 2011 (pouze spotřební daň z lihu) Středa 25.1. Daňový kalendář na rok 2012 LEDEN 2.1. - odvod daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za listopad 2011 9.1. - splatnost daně za listopad 2011 (mimo spotřební daň z lihu) Pátek 20.1. závislé činnosti

Více

Daňový kalendář pro rok 2012

Daňový kalendář pro rok 2012 Daňový kalendář pro rok 2012 Yveta Novotná vedení účetnictví RYCHLOST PRECIZNOST NÍZKÁ CENA LEDEN 2 listopad 2011 9 - spotřební daň - splatnost daně za listopad 2011 (mimo spotřební daň z pátek 20 fyzických

Více

Daňový kalendář pro rok 2012

Daňový kalendář pro rok 2012 Daňový kalendář pro rok 2012 Jiří Pokorný daňový poradce Heliova 270/15, 460 01 Liberec LEDEN 02.01. - daň z příjmů - odvod daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za listopad 2011 09.01. - zdravotní

Více

Daňový kalendář pro rok 2016 Jiří Pokorný daňový poradce Palachova 1391/9a, Liberec

Daňový kalendář pro rok 2016 Jiří Pokorný daňový poradce Palachova 1391/9a, Liberec Daňový kalendář pro rok Jiří Pokorný daňový poradce Palachova 1391/9a, 460 01 Liberec LEDEN 08.01. zdravotní pojištění záloha OSVČ za prosinec 2015 11.01. splatnost daně za listopad 2015 (mimo spotřební

Více

- daňové přiznání a daň za únor 2011 souhrnné hlášení za únor 2011. - daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za únor 2011

- daňové přiznání a daň za únor 2011 souhrnné hlášení za únor 2011. - daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za únor 2011 Daňový kalendář pro rok Daňový kalendář pro rok LEDEN 10. ÚNOR 9. 21. 28. BŘEZEN biopaliva - splatnost za listopad 2010 (mimo z lihu) - měsíční odvod úhrnu sražených záloh na fyzických osob ze závislé

Více

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Ř í j e n / 7 Vážené dámy, vážení pánové,

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Ř í j e n / 7 Vážené dámy, vážení pánové, Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat říjnové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech z oblasti daní a účetnictví. Věříme, že uvedené příspěvky budou

Více

www.tpa-horwath.cz P r o s i n e c 2 0 1 1 1 / 9 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové,

www.tpa-horwath.cz P r o s i n e c 2 0 1 1 1 / 9 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové, P r o s i n e c 2 0 1 1 1 / 9 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat prosincové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech z oblasti daní a účetnictví. Věříme,

Více

LEDEN. pondělí 9. - daň z příjmů. pátek daň z příjmů

LEDEN. pondělí 9. - daň z příjmů. pátek daň z příjmů LEDEN pondělí 2. pondělí 9. pátek 20. úterý 24. daně za listopad 2011 - splatnost daně za listopad 2011 (mimo spotřební daň z závislé činnosti a z funkčních - splatnost daně za listopad 2011 (pouze spotřební

Více

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Srpen 2012 1 / 6. Vážené dámy, vážení pánové,

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Srpen 2012 1 / 6. Vážené dámy, vážení pánové, Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Srpen 2012 1 / 6 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat srpnové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech

Více

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Červenec 2012 1 / 7. Vážené dámy, vážení pánové,

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Červenec 2012 1 / 7. Vážené dámy, vážení pánové, Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Červenec 2012 1 / 7 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat červencové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech

Více

Daňový kalendář 2011

Daňový kalendář 2011 Daňový kalendář 2011 10.01. 20.01. LEDEN zdravotní pojištění záloha za prosinec 2010 splatnost daně za listopad 2010 (mimo sociální pojištění záloha za prosinec 2010 25.01. 31.01. splatnost daně za listopad

Více

www.tpa-horwath.cz Z áří 2011 1 / 7 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové,

www.tpa-horwath.cz Z áří 2011 1 / 7 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové, Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat zářijové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech z oblasti daní a účetnictví. Věříme, že uvedené příspěvky budou

Více

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Leden 2013 1 / 1 0. Vážené dámy, vážení pánové,

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Leden 2013 1 / 1 0. Vážené dámy, vážení pánové, Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Leden 2013 1 / 1 0 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat lednové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, které Vás informuje o zajímavostech

Více

Daňový kalendář. 3. březen (pondělí) 10. březen (pondělí) 11. březen (úterý) 14. březen (pátek ) 17. březen (pondělí) 18.

Daňový kalendář. 3. březen (pondělí) 10. březen (pondělí) 11. březen (úterý) 14. březen (pátek ) 17. březen (pondělí) 18. Daňový kalendář 3. březen (pondělí) Daň z příjmů Podání vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně za zdaňovací období 2007 10. březen (pondělí) Pojistné na důchodové zabezpečení a příspěvek

Více

Manažerská ekonomika Daně

Manažerská ekonomika Daně DANĚ (zkouška č. 5) Cíl předmětu Učivo se zaměřuje na komplexní zobrazení daňového systému České republiky a na základní konstrukční prvky a přístupy k přímým a nepřímým daním. Dále jde o objasnění systému

Více

www.tpa-horwath.cz L e d e n 2 0 1 2 1 / 9 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové,

www.tpa-horwath.cz L e d e n 2 0 1 2 1 / 9 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové, Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat lednové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, informující o novinkách z oblasti daní a účetnictví. Věříme, že většina článků bude pro Vás přínosem

Více

www.tpa-horwath.cz L i s t o p a d 2 0 1 1 1 / 7 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové,

www.tpa-horwath.cz L i s t o p a d 2 0 1 1 1 / 7 Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Vážené dámy, vážení pánové, L i s t o p a d 2 0 1 1 1 / 7 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat listopadové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech z oblasti daní a účetnictví. Věříme,

Více

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Říjen 2012 1 / 7. Vážené dámy, vážení pánové,

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Říjen 2012 1 / 7. Vážené dámy, vážení pánové, Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Říjen 2012 1 / 7 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat říjnové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech

Více

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence...

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence... Obsah Obsah Předmluva... 9 1. Úvod...11 1.1 Charakteristika daňové evidence...11 1.2 Fyzické osoby, na které se vztahuje povinnost vedení daňové evidence (poplatníci, kteří nejsou účetní jednotkou)...11

Více

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Květen 2012 1 / 7. Vážené dámy, vážení pánové,

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Květen 2012 1 / 7. Vážené dámy, vážení pánové, Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Květen 2012 1 / 7 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si vám zaslat květnové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který vás informuje o zajímavostech

Více

Teze daňové reformy 2013

Teze daňové reformy 2013 Teze daňové reformy 2013 A. Harmonogram reformy: I. fáze - novely zákonů 586/1992 Sb., 589/1992 Sb. a 592/1992 Sb. aj. vypracování paragrafovaného znění do 30. 4. 2011, předložení do vlády do 30. 6. 2011,

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně...24 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně...24 1.1.1 Dílčí základy...24 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů...28 1.1.3 Procentní

Více

ZMĚNY V DANÍCH OD ROKU 2013

ZMĚNY V DANÍCH OD ROKU 2013 ZMĚNY V DANÍCH OD ROKU 2013 Na tiskové konferenci, konané dne 18. března 2011, ministr financí Miroslav Kalousek představil reformu přímých daní a odvodů, která by měla tvořit třetí pilíř komplexní daňové

Více

Duben duben (pondělí)

Duben duben (pondělí) Duben 2019 1. duben (pondělí) a) Podání přiznání a zaplacení daně z příjmů za rok 2018 v neprodloužené lhůtě. Zálohy na daň zaplacené v průběhu zdaňovacího období 2018 se započtou na úhradu skutečné daně

Více

www.tpa-horwath.cz Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Č e r v e n 2 0 1 1 1 / 7 Vážené dámy, vážení pánové,

www.tpa-horwath.cz Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Č e r v e n 2 0 1 1 1 / 7 Vážené dámy, vážení pánové, Č e r v e n 2 0 1 1 1 / 7 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat červnové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech z oblasti daní a účetnictví. Věříme,

Více

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY Současná vláda České republiky již od svého ustavení slibovala veřejnos reformu veřejných financí, jejímž cílem by mělo být zejména zastavení

Více

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 OBSAH Použité zkratky 8 Úvod 9 Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 1-110 ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1-4 HLAVA I OBECNÁ USTANOVENI 1 Předmět úpravy 19 2 Předmět

Více

Termíny daňových povinností pro rok 2002

Termíny daňových povinností pro rok 2002 fiscalità daně 13 economicrevue 55 Termíny daňových povinností pro rok 2002 CZ Poznámka ke spotřební dani: Plátci spotřebních daní jsou povinni denně platit zálohy na spotřební daně v případě, že jejich

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 07_2011 září 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 07_2011 září 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 07_2011 září 2011

Více

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Březen 2013 1 / 9. Vážené dámy, vážení pánové,

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Březen 2013 1 / 9. Vážené dámy, vážení pánové, Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Březen 2013 1 / 9 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat březnové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

15. březen (úterý) Daň z příjmů Podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2010

15. březen (úterý) Daň z příjmů Podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2010 D aňový kalendář Březen 2011 1. březen (úterý) Podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2010 8. březen (úterý) Pojistné na důchodové zabezpečení a příspěvek na státní politiku

Více

Otázka: Obchodní Korporace. Předmět: Ekonomie, Podnikání. Přidal(a): Tereza P.

Otázka: Obchodní Korporace. Předmět: Ekonomie, Podnikání. Přidal(a): Tereza P. Otázka: Obchodní Korporace Předmět: Ekonomie, Podnikání Přidal(a): Tereza P. ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI DANÍ daň: je povinná, nenávratná, zákonem určená platba do veřejného rozpočtu správce daně: státní

Více

Daňová soustava. Osnova: 2. Struktura daňové soustavy. 1. Zařazení. 3. Cíle: Daňová soustava ostatní položky

Daňová soustava. Osnova: 2. Struktura daňové soustavy. 1. Zařazení. 3. Cíle: Daňová soustava ostatní položky Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

7. UPOZORNĚNÍ NA DAŇOVÉ POVINNOSTI V ROCE 2016

7. UPOZORNĚNÍ NA DAŇOVÉ POVINNOSTI V ROCE 2016 7. UPOZORNĚNÍ NA DAŇOVÉ POVINNOSTI V ROCE 2016 Vážení poplatníci, plátci daní a pojistného, dovolte, abychom Vám připomněli daňové povinnosti v roce 2016, které pro Vás vyplývají z jednotlivých zákonů.

Více

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Březen 2012 1 / 8. Vážené dámy, vážení pánové,

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Březen 2012 1 / 8. Vážené dámy, vážení pánové, Newsletter skupiny TPA Horwath Březen 2012 1 / 8 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat březnové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o novinkách týkajících se daní,

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11 obsah 3 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

Třída 3 - ZÚČTOVACÍ VZTAHY

Třída 3 - ZÚČTOVACÍ VZTAHY Třída 3 - ZÚČTOVACÍ VZTAHY CHARAKTERISTIKA: zobrazují styk účetní jednotky s okolím sledují veškeré pohledávky a krátkodobé závazky KLASIFIKACE: Skupina 31 Pohledávky: DD a KD pohledávky z obchodních vztahů,

Více

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění Finanční účetnictví Přednáška 28.3. Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění 33. skupina účtů. i zúčtovací vztahy k institucím sociálního a zdravotního pojištění zúčtovací

Více

7. UPOZORNĚNÍ NA DAŇOVÉ POVINNOSTI V ROCE 2013

7. UPOZORNĚNÍ NA DAŇOVÉ POVINNOSTI V ROCE 2013 7. UPOZORNĚNÍ NA DAŇOVÉ POVINNOSTI V ROCE 2013 Vážení poplatníci, plátci daní a pojistného dovolte, abychom Vám připomněli daňové povinnosti v roce 2013, které pro Vás vyplývají z jednotlivých zákonů.

Více

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH obsah Úvod 9 1. Než začneme podnikat 11 1.1 Srovnání základních konstrukčních prvků daní z příjmů 12 1.1.1 Předmět daně 13 1.1.2 Osvobození 14 1.1.3 Samostatný základ daně 15 1.1.4 Základ daně 16 1.1.4.1

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

Daňové změny v roce 2011 aneb plánovaná reforma daňového systému Hospodářská komora České republiky Praha, 19. ledna 2011

Daňové změny v roce 2011 aneb plánovaná reforma daňového systému Hospodářská komora České republiky Praha, 19. ledna 2011 Daňové změny v roce 2011 aneb plánovaná reforma daňového systému Hospodářská komora České republiky Praha, 19. ledna 2011 Ing. Martin Jareš, Ph.D. Ministerstvo financí Obsah prezentace Daňové změny 2011

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10 Úvod 11 1 Novela zákona o DPH od 1. 4. 2011 13 1 Oblasti, kterých se týká novela zákona o DPH 19 2 Změny zákona o DPH spočívající ve změně místa

Více

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Listopad / 8. Vážené dámy, vážení pánové,

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Listopad / 8. Vážené dámy, vážení pánové, Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Listopad 2012 1 / 8 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat listopadové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech

Více

Poskytované služby. Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Květen 2013 1 / 8. Vážené dámy, vážení pánové,

Poskytované služby. Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Květen 2013 1 / 8. Vážené dámy, vážení pánové, Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Květen 2013 1 / 8 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat květnové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech

Více

7. UPOZORNĚNÍ NA DAŇOVÉ POVINNOSTI V ROCE 2014

7. UPOZORNĚNÍ NA DAŇOVÉ POVINNOSTI V ROCE 2014 7. UPOZORNĚNÍ NA DAŇOVÉ POVINNOSTI V ROCE 2014 Vážení poplatníci, plátci daní a pojistného, dovolte, abychom Vám připomněli daňové povinnosti v roce 2014, které pro Vás vyplývají z jednotlivých zákonů.

Více

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 OBSAH 3 OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 dlouhodobý hmotný majetek (dhm) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

7. UPOZORNĚNÍ NA DAŇOVÉ POVINNOSTI V ROCE 2017

7. UPOZORNĚNÍ NA DAŇOVÉ POVINNOSTI V ROCE 2017 7. UPOZORNĚNÍ NA DAŇOVÉ POVINNOSTI V ROCE 2017 Vážení poplatníci a plátci daní, dovolte, abychom Vám připomněli daňové povinnosti v roce 2017, které pro Vás vyplývají z jednotlivých zákonů. Jedná se o

Více

OBSAH. úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24. 1 110ze část První základní UstAnovení 25. 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25

OBSAH. úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24. 1 110ze část První základní UstAnovení 25. 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25 úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24 1 110ze část První základní UstAnovení 25 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25 1 Předmět úpravy 25 2 Předmět daně 25 2a Vynětí z předmětu daně 26 2b Volba předmětu daně

Více

daň z příjmů měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé

daň z příjmů měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé daňový kalendář LEDEN pátek 9. spotřební daň splatnost daně za listopad 2014 (mimo spotřební daň z lihu) úterý 20. pojistné podání hlášení k záloze na pojistné na důchodové spoření za prosinec 2014 pondělí

Více

KALENDÁŘ DAŇOVÝCH POVINNOSTÍ PRO PODNIKATELE

KALENDÁŘ DAŇOVÝCH POVINNOSTÍ PRO PODNIKATELE KALENDÁŘ DAŇOVÝCH POVINNOSTÍ PRO PODNIKATELE Leden Pá. 09 Po. - Platba zálohy na sociální pojištění za předcházející měsíc 31 Út. 25 St. - Podání přiznání k a platba za předchozí kalendářní měsíc pro měsíční

Více

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ ÚVOD 9 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b Volba předmětu daně 12 3 Územní působnost 15 4 Vymezení

Více

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A 2 Základní

Více

Andrea Tomková, 14. 3. 2012

Andrea Tomková, 14. 3. 2012 Andrea Tomková, 14. 3. 2012 Co jsou daně? Daňová politika Harmonizace Daňová politika EU DPH Daň z finančních transakcí (FTT) Daňová politika ČR DPH Spotřební daň Daň z příjmů FO a PO Daň dědická a darovací

Více

NEWSLETTER V lednovém čísle Newsletteru naleznete následující témata: 1. Novela účetních předpisů pro rok 2014

NEWSLETTER V lednovém čísle Newsletteru naleznete následující témata: 1. Novela účetních předpisů pro rok 2014 V lednovém čísle Newsletteru naleznete následující témata: 1. Novela účetních předpisů pro rok 2014... Strana 1 2. Výroční zpráva... Strana 2 3. Elektronické podávání přiznání k DPH... Strana 3 4. Zrušení

Více

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b

Více

Albánie Bulharsko Česká republika Chorvatsko Maďarsko Polsko Rakousko Rumunsko Slovensko Slovinsko Srbsko

Albánie Bulharsko Česká republika Chorvatsko Maďarsko Polsko Rakousko Rumunsko Slovensko Slovinsko Srbsko V říjnovém čísle Newsletteru naleznete následující témata: 1. Zákonná opatření Senátu schválena... Strana 1 2. Zdanění investičních fondů... Strana 2 3. Jak proti pozdním platbám pohledávek?... Strana

Více

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Obsah Úvod... 11 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Přehled změn...13 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů... 17 Příloha č. 1... 192 Příloha č. 2... 200 Příloha č. 3... 200 Vyhláška č. 146/1993 Sb., kterou se

Více

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Přehled aktualit 1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Dotčené předpisy: zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí (č. 340/2013 Sb.) Prováděcí

Více

SYSTÉM DANÍ. Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

SYSTÉM DANÍ. Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě SYSTÉM DANÍ VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_9 Sada: Ekonomie Téma: Daně Autor: Mgr. Pavel Peňáz Předmět: Základy společenských věd Ročník: 3. ročník Využití: Prezentace určená pro výklad a opakování Anotace: Prezentace

Více

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15 OBSAH Seznam zkratek................................................ 12 O autorech.................................................... 13 Úvod........................................................ 15

Více

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků (od 1. 1. 2011 daňový řád) 5.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech

Více

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Prosinec 2012 1 / 8. Vážené dámy, vážení pánové,

Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Prosinec 2012 1 / 8. Vážené dámy, vážení pánové, Newsletter skupiny TPA Horwath Česká republika Prosinec 2012 1 / 8 Vážené dámy, vážení pánové, dovolujeme si Vám zaslat prosincové vydání Newsletteru skupiny TPA Horwath, který Vás informuje o zajímavostech

Více

3.2. Nárok na odpočet daně v krácené výši ( 76) vyjádření hodnoty koeficientu jako procentního podílu

3.2. Nárok na odpočet daně v krácené výši ( 76) vyjádření hodnoty koeficientu jako procentního podílu a) Při pořízení automobilu plátce stanoví poměrný koeficient odhadem ve výši 80 %. V přiznání k DPH za květen 2011 uvede na ř. 40 údaje: ve sloupci Základ daně částku 320 000, ve sloupci V plné výši částku

Více