Společenská odpovědnost firem, aplikace normy ISO v Evropě

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Společenská odpovědnost firem, aplikace normy ISO 26000 v Evropě"

Transkript

1 Společenská odpovědnost firem, aplikace normy ISO v Evropě Ing. Martina Ortová, Ph.D. Datum: 13. ledna 2011

2 Řešitelé projektu Ing. Martina Ortová, Ph.D. Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D. Ing. Magdalena Zbránková, Ph.D. Studenti Ing. Ivana Chramostová Ing. Markéta Jansová Ing. Jana Marková Ing. David Pur Ing. Eva Stanková Ing. Ondřej Žák

3 Cíl projektu Předkládaný projekt Společenská odpovědnost firem, aplikace normy ISO v Evropě využil ojedinělou časovou souslednost událostí a zmapoval stav CSR (anglický výraz pro termín společenská odpovědnost firmy) v Evropě těsně před vydáním normy ISO do praxe. Norma ISO je novou mezinárodní normou, která řeší problematiku CSR v praxi a vyšla v listopadu Cílem projektu bylo zjistit, zda je v podnikové praxi vybraných evropských zemí poptávka po normě ISO již před jejím skutečným vydáním. V rámci tohoto výzkumu v roce 2010 bylo realizováno primární dotazníkové šetření v šesti zemích Evropy (Polsko, Německo, Francie, Španělsko, Švédsko, Norsko). V každé zemi bylo osloveno 100 respondentů z podnikatelské praxe (ve Švédsku byl vzorek 195 vzhledem k potřebám diplomové práce). Na získaném souboru respondentů byla ověřena poptávka po aplikaci normy ISO do podnikového prostředí.

4 Tvrzení Vybrané firmy z Evropy jsou připraveny na zavedení ISO do své praxe a danou normu poptávají

5 Otázky Je současný zájem o problematiku společenské odpovědnosti dostačující, aby vyvolal poptávku po zavedení ISO 26000? Jsou v podnicích skutečně zavedeny nástroje společenské odpovědnosti, a nebo tuto činnost firmy pouze deklarují? Existují skutečné rozdíly mezi teoretickým vymezením pojmu společenská odpovědnost firem a jeho praktickým vnímáním? Chtějí firmy zavádět ISO na základě jiných motivů, než deklaruje oblast myšlení profit only?

6 Metodika práce Modifikace dotazníku z projektu GAČR 402/08/P549. Překlad dotazníku a vytvoření průvodního dopisu. Přidělení zemí studentům. Získání souboru respondentů a kontaktů. Rozeslání dotazníku elektronickou poštou dvakrát. Rozeslání dotazníku klasickou poštou. Vyhodnocení získaných dat.

7 Metodika práce - respondenti respondentů v každé zemi (Švédsko 195 firem). - Snaha získat žebříček 100 nejvlivnějších firem. - Problém se získáním konkrétních kontaktů. - Například v Norsku byla využita databáze List of The Largest Companies of Norway z roku 2008

8 Výsledky šetření - návratnost Země Počet získaných odpovědí Odpovědi vhodné ke zpracování Švédsko 43 (ze 195) 23 (ze 195) Norsko Španělsko Německo 43 9 Polsko 3 3 Francie 3 3 Počet získaných odpovědí se někdy významně lišil od počtu dotazníků vhodných ke zpracování. Na příkladu Švédska: počet odpovědí byl 43, ovšem celkem 20 respondentů poděkovalo za zájem o jejich firmu a díky obavě o citlivá data o jejich společnosti, dotazník nevyplnilo.

9 Výsledky - Švédsko Otázka č. 1: Je současný zájem o problematiku společenské odpovědnosti dostačující, aby vyvolal poptávku po zavedení ISO 26000? Znalost pojmu společenská odpovědnost firmy (Corporate Social Responsibility CSR) je v této skupině respondentů zřejmá, respondenti mají své zaměstnance, respektive manažery společenské odpovědnosti, kteří se problematice přímo věnují. Lze tvrdit, že zájem o problematiku společenské odpovědnosti je ve vybrané skupině respondentů patrný, a dalo by se tedy předpokládat, že budou mít tyto firmy zájem i o normu ISO

10 Výsledky - Švédsko Otázka č. 2: Jsou v podnicích skutečně zavedeny nástroje společenské odpovědnosti, a nebo tuto činnost firmy pouze deklarují? Dvacet respondentů má zavedenou normu ISO 14001, jež se věnuje enviromentální problematice, firmy mají svoje manažery CSR, věří myšlenkám CSR a snaží se nástroje aplikovat, to lze zjistit z dotazníkového šetření. Na druhou stranu je nutné zmínit pojem tzv. green washing, nebo-li natírání na zeleno, kdy firmy tvrdí, prezentují, že jsou společensky odpovědné, ale skutečnost je jiná. Z tohoto důvodu, pouze na základě dotazníkového šetření a bez hlubší analýzy, ba dokonce auditu společenské odpovědnosti, nelze na tuto otázku odpovědět a necháme ji otevřenou pro další zkoumání.

11 Výsledky - Švédsko Otázka č. 3: Existují skutečné rozdíly mezi teoretickým vymezením pojmu společenská odpovědnost firem a jeho praktickým vnímáním? Na základě odpovědí na otázky z dotazníkového šetření, které se ptaly přímo na uvedení definice CSR, lze konstatovat, že dotázané firmy pojem vnímají stejně jako současná teorie, čili v rozdělení na tři základní pilíře CSR, a to jsou: ekonomický, sociální, environmentální.

12 Výsledky - Švédsko Otázka č. 4: Chtějí firmy zavádět ISO na základě jiných motivů, než deklaruje oblast myšlení profit only? Vybrané firmy ve Švédsku zavádějí nástroje společenské odpovědnosti především s cílem dosáhnout trvale udržitelného rozvoje organizace. Druhým motivem je především využití nástrojů společenské odpovědnosti v marketingové prezentaci firem. Dalo by se tedy z výsledků šetření tvrdit, že dotázané firmy zavádějí nástroje společenské odpovědnosti i z jiných důvodů, než je pouze realizace zisku.

13 Výsledky - Švédsko Na základě dotazníkového šetření lze přijmou tvrzení, že respondenti jsou připraveni na zavedení normy ISO do praxe, ovšem tuto normu výrazně nepoptávají. Hypotézu jsme tedy nemohli přijmout. Výsledek byl patrný především z otázky č. 8, kde 12 firem normu zavádět nehodlá a 6 možná ano, ovšem v delším časovém horizontu. Tuto zdánlivě kladnou odpověď lze brát také jako zápornou, jelikož zavedení normy odsouvá někam do neurčité doby v budoucnosti. Žádná z uvedených firem nehodlá normu ISO po jejím uvedení zavádět do praxe. Tento nezájem může být způsoben informací, že norma ISO není certifikovatelná třetí osobu, jak je tomu u norem řady ISO zvykem. V dotazníku jsme se firem ptali, zda jim zmíněná necertifikovatelnost vadí, celkem 11 firem uvedlo, že by preferovali certifikovatelnost normy.

14 Výsledky - shrnutí Dotázané firmy problematiku CSR znají, aplikují ji do své praxe, ovšem o aplikaci nové normy ISO zatím neuvažují.

15 Výstupy projektu Publikování výstupů Rozvoj samostatné práce studentů Odborné přednášky Vedení DP Publikace studentů Kvalifikační rozvoj řešitelů

16 Výstupy Odborné články V rámci projektu bylo zpracováno 6 článků, které budou publikovány v neimpaktovaných, ale uznávaných časopisech Radou pro vědu a výzkum, poté bylo publikováno dalších šest odborných článků v rámci konferencí v České a Slovenské republice.

17 Výstupy seznam článků - RIV. Publikace v časopisech uznaných Radou pro vědu a výzkum ČR PRSKAVCOVÁ, M. Ekologické ubytování v České republice. Czech Hospitabilty and Tourism Papers. 2010, roč. 4., č. 11, s ISSN (vyšlo) ORTOVÁ, M.; ŽÁK, O. Připravenost vybraných švédských firem na zavedení ISO Littera Scripta ISSN X. (vyšlo v roce 2010) ORTOVÁ, M.; CHRAMOSTOVÁ, I. Applicability Of The Upcoming ISO Standard in The Conditions Of The Norwegian Economy ACC Journal. ISSN (vyšlo v roce 2010) MARŠÍKOVÁ, K. Talent Management as a Factor of Quality Employee Care. ACC Journal. ISSN (vyšlo v roce 2010) ORTOVÁ, M. Zájem leaderů českého podnikatelského prostředí o normu ISO Scientia et Societas. ISSN (odesláno k recenzi) ZBRÁNKOVÁ, M. Souvislost normy ISO a systémů environmentálního managementu. Acta Universitatis Bohemiae Meridionale. ISSN (odesláno k recenzi)

18 Výstupy seznam článků. Kapitola v monografii na Slovensku PRSKAVCOVÁ, M.; ŽÁK, O. ISO nový pohled na teorii společenské odpovědnosti? In MAJTÁN, Š. Aktuálne pohl ady na konkurencienschopnost a podnikanie. Bratislava: Vydavatelstvo EKONÓM, s ISBN (vyšlo) CHRAMOSTOVÁ, I.; JANSOVÁ, M. Srovnání CSR v Norsku a Spolkové Republice Německo. In MAJTÁN, Š. Aktuálne pohl ady na konkurencienschopnost a podnikanie. Bratislava: Vydavatelstvo EKONÓM, s ISBN (vyšlo)

19 Výstupy seznam článků. Články na konferencích v ČR PRSKAVCOVÁ, M. Existuje v ČR poptávka po zavedení připravované normy ISO do praxe? In Kvalita Ostrava: DTO CZ, s. r. o., s ISBN (vyšlo) MARKOVÁ, J. Společenská odpovědnost firem v Polsku In Ekonomika a management organizací - výzkum, výuka a praxe. Brno: Masarykova univerzita, s ISBN (vyšlo) JANSOVÁ, M. Environmentální management rozdíly mezi ČR a SRN. In Finance a management v teorii a praxi. Ústí nad Labem: Fakulta sociálně ekonomická UJEP, ISBN (vyšlo) STANKOVÁ, E. Corporate Social Responsibility; Don t Worry About Employing the Workers in Your CSR Activities. In Podnikanie a konkurenceschopnosť firiem Bratislava: Ekonomická univerzita v Bratislave, s ISBN (vyšlo) Diplomová práce ŽÁK, O. Společenská odpovědnost firem aplikace ISO v podmínkách švédské ekonomiky. Liberec, s. Diplomová práce (Ing.) Technická univerzita v Liberci, Ekonomická fakulta.

20 Výstupy Zapojení studentů Zapojení studentů probíhalo formou zpracování dotazníkového šetření v konkrétní zemi Evropy. Dva studenti participovali na článcích, které budou publikovány v neimpaktovaných časopisech. Studenti se se účastnili konferencí a bylo publikováno celkem sedm článků, na kterých participovali studenti zapojení do projektu.

21 Výstupy Odborné přednášky V rámci projektu byly připraveny čtyři odborné přednášky v předmětu SOF. 1) Tomáš Baťa podnikatel Ing. Pavel Velev, ředitel Nadace Tomáše Bati. 2) Společenská odpovědnost firmy ABB s. r. o., Ing. Magdalena Steinerová, Manažerka CSR. 3) Environmentální pilíř Ing. Magdalena Zbránková, Ph.D 4) Společenská odpovědnost firmy Vodafone Czech Republic a. s. Ing. Přemysl Filip, Manažer CSR

22 Výstupy Odborné přednášky Ing. Martina Ortová, Ph.D. se stala členem odborné sekce Rady kvality ČR pro oblast společenské odpovědnosti a byla vyzvána k přednášce na téma ISO v rámci konference Kvalita 2010 v Ostravě.

23 Vize do budoucnosti Problematika ISO s odstupem času? Společensky odpovědné investování

24 Děkuji za pozornost Ing. Martina Ortová, Ph.D. EF, TUL, KFÚ, KPE

Společenská odpovědnost firem společensky odpovědné investování

Společenská odpovědnost firem společensky odpovědné investování Společenská odpovědnost firem společensky odpovědné investování Ing. Martina Ortová, Ph.D. 18. ledna 2012 Voroněžská 13 460 02 Liberec 2 tel.: +420 485 351 111 ef@tul.cz www.ef.tul.cz Řešitelky projektu

Více

Vnímání zeleného marketingu mladou generací s aplikací na automobilový trh. doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. Ing. Eva Jaderná, Ph. D.

Vnímání zeleného marketingu mladou generací s aplikací na automobilový trh. doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. Ing. Eva Jaderná, Ph. D. Vnímání zeleného marketingu mladou generací s aplikací na automobilový trh doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. Ing. Eva Jaderná, Ph. D. Složení týmu doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. doc. Ing. Tomáš Kincl,

Více

Přidaná hodnota HR očima HR manažerů a CEO

Přidaná hodnota HR očima HR manažerů a CEO Výsledky průzkumu PMF 2015 Přidaná hodnota HR očima HR manažerů a CEO Jana Havlíčková, Preciosa, a.s.; členka představenstva PMF Kateřina Maršíková, Ekonomická fakulta, TUL Síla HR, Praha, Slovanský dům,

Více

Velké podniky a jejich ústředí a pobočky v České republice

Velké podniky a jejich ústředí a pobočky v České republice Velké podniky a jejich ústředí a pobočky v České republice Petra Daníšek Matušková VŠB-TU OSTRAVA, Ekonomická fakulta, Katedra regionální a environmentální ekonomie OBSAH Úvod Cíl příspěvku Metodická východiska

Více

Vnímání zeleného marketingu mladou generací s aplikací na automobilový trh

Vnímání zeleného marketingu mladou generací s aplikací na automobilový trh Vnímání zeleného marketingu mladou generací s aplikací na automobilový trh EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ Řešitelský tým Vedoucí projektu: doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. doc. Ing. Tomáš Kincl, Ph. D.

Více

Efektivně vzdělávat zaměstnance může i malý a střední podnik

Efektivně vzdělávat zaměstnance může i malý a střední podnik Efektivně vzdělávat zaměstnance může i malý a střední podnik Jak vybrat kvalitní vzdělávací společnost? Jak nenaletět a nakoupit skutečně kvalitní službu? Jak může v řízení zaměstnanců pomoci Age Management?

Více

Směrnice děkana č. 1/2016 pro metodické hodnocení studentů doktorských studijních programů na ČVUT FD

Směrnice děkana č. 1/2016 pro metodické hodnocení studentů doktorských studijních programů na ČVUT FD Směrnice děkana č. 1/2016 pro metodické hodnocení studentů doktorských studijních programů na ČVUT FD ČVUT v Praze Fakulta dopravní Konviktská 20, Praha 1 www.fd.cvut.cz Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Tato

Více

Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů

Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů v České republice Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta

Více

Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ

Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ Řešitelský tým Vedoucí projektu: Ing. Eva Jaderná, Ph.D., Katedra marketingu a managementu

Více

Spokojenost zákazníků a metody jejího měření v oblasti cestovního ruchu

Spokojenost zákazníků a metody jejího měření v oblasti cestovního ruchu Spokojenost zákazníků a metody jejího měření v oblasti cestovního ruchu Odpovědná řešitelka: doc. Ing. Jozefína Simová katedra marketingu Spoluřešitelky: Ing. Lenka Půlpánová Ing. Adéla Zemanová Projekt

Více

Publikační činnost za rok 2003:

Publikační činnost za rok 2003: Publikační činnost za rok 2003: [1] Collection of scientific papers, Faculty of agriculture in České Budějovice : series for economics, management and trade. Vol. 27, 2003, 1. 2003. ΙSBN 1212-5598. [2]

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM Ing. ALENA OULEHLOVÁ, Ph.D.

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM Ing. ALENA OULEHLOVÁ, Ph.D. ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM Ing. ALENA OULEHLOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní

Více

Nastavení a realizace systematické a udržitelné spolupráce s absolventy EF TUL

Nastavení a realizace systematické a udržitelné spolupráce s absolventy EF TUL Nastavení a realizace systematické a udržitelné spolupráce s absolventy EF TUL pro podporu relevance studia Shrnutí řešení projektu a výstupů řešitelský tým: Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D. Ing. Jaroslav

Více

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5.

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. 2012 APSYS Aplikovatelný systém dalšího vzdělávání pracovníků ve vědě

Více

Společenská odpovědnost - nabídnout víc, než co zákon vyžaduje a společnost očekává

Společenská odpovědnost - nabídnout víc, než co zákon vyžaduje a společnost očekává Společenská odpovědnost - nabídnout víc, než co zákon vyžaduje a společnost očekává 1. ročník konference: Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy, 19. 11. 2013 Brno JUDr. Věra Vojáčková,

Více

Společenská odpovědnost středních a velkých firem v sociální oblasti v Kraji Vysočina. Mgr. Daniel Hanzl, SVOŠ sociální Jihlava

Společenská odpovědnost středních a velkých firem v sociální oblasti v Kraji Vysočina. Mgr. Daniel Hanzl, SVOŠ sociální Jihlava Společenská odpovědnost středních a velkých firem v sociální oblasti v Kraji Vysočina Mgr. Daniel Hanzl, SVOŠ sociální Jihlava Definice společenské odpovědnosti firem I Společenská odpovědnost firem je

Více

zaměřením na spokojenost uživatelů se soudobými softwarovými produkty Ing. Josef Horák, Ph.D. 20. 1. 2012

zaměřením na spokojenost uživatelů se soudobými softwarovými produkty Ing. Josef Horák, Ph.D. 20. 1. 2012 Analýza procesu zpracování účetních informací se zaměřením na spokojenost uživatelů se soudobými softwarovými produkty Ing. Josef Horák, Ph.D. 20. 1. 2012 Řešitelský kolektiv: Akademičtí zaměstnanci: Ing.

Více

Vybrané aspekty vztahu nabídky a poptávky v lokalizačních analýzách

Vybrané aspekty vztahu nabídky a poptávky v lokalizačních analýzách Vybrané aspekty vztahu nabídky a poptávky v lokalizačních analýzách Selected aspects of the relationship of supply and demand in location analyses Tereza Beníšková, Jaroslav Urminský VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ

Více

Tematické okruhy diplomových (magisterských) prací pro akademický rok 2014/15. Katedra podnikání a managementu

Tematické okruhy diplomových (magisterských) prací pro akademický rok 2014/15. Katedra podnikání a managementu Tematické okruhy diplomových (magisterských) prací pro akademický rok 2014/15 Katedra podnikání a managementu doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. doc. Ing. Milan Michalko, Ph.D.

Více

Směrnice č. 55/2010 děkana Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné

Směrnice č. 55/2010 děkana Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Směrnice č. 55/2010 děkana Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné O STANOVENÍ PODMÍNEK POSKYTOVÁNÍ ODMĚN AUTORŮM PUBLIKACÍ A PROJEKTŮ, A O PUBLIKAČNÍ SOUTĚŽI KATEDER SLEZSKÉ

Více

Odborná konference k projektu Gemini Liberec Jméno přednášejícího: Ing. Kateřina Maršíková Název příspěvku: Představení prvotních výsledků

Odborná konference k projektu Gemini Liberec Jméno přednášejícího: Ing. Kateřina Maršíková Název příspěvku: Představení prvotních výsledků Odborná konference k projektu Gemini 25.10.2016 Liberec Jméno přednášejícího: Ing. Kateřina Maršíková Název příspěvku: Představení prvotních výsledků analýzy GEMINI, kariérové poradenství DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ

Více

ZAŘAZENÍ PUBLIKACE DO

ZAŘAZENÍ PUBLIKACE DO ZAŘAZENÍ PUBLIKACE DO SPRÁVNÉHO DRUHU DOKUMENTU ASEP/RIV KDE NALEZNU INFORMACE O ZAŘAZENÍ DOKUMENTU? RIV Popis údajů RIV pro rok 2010 http://www.vyzkum.cz/frontclanek.aspx?idsekce=986 (pdf dole) ASEP v

Více

Stínování manažerů Manager Shadowing Program

Stínování manažerů Manager Shadowing Program Stínování manažerů Manager Shadowing Program Kvalita Quality 2009 20. května 2009 DTO CZ, s.r.o. Ostrava Tomáš Nejedlo Co vás zajímá (nebo by mělo) Proč stínování organizujeme? Co program zahrnuje? Jak

Více

Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR - gender průřezové téma projektu CLUSTRAT. Ing. Markéta Novotná 7. 3. 2013 Cheb

Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR - gender průřezové téma projektu CLUSTRAT. Ing. Markéta Novotná 7. 3. 2013 Cheb Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR - gender průřezové téma projektu CLUSTRAT Ing. Markéta Novotná 7. 3. 2013 Cheb Gender v projektu CLUSTRAT průřezové téma projektu a jeho naplňování cíl - uplatnění

Více

NÁZEV HABILITAČNÍ PRÁCE: Využití diskriminační analýzy pro predikci budoucího vývoje firmy

NÁZEV HABILITAČNÍ PRÁCE: Využití diskriminační analýzy pro predikci budoucího vývoje firmy NÁVRH NA ZAHÁJENÍ HABILITAČNÍHO ŘÍZENÍ RNDr. Radmily SOUSEDÍKOVÉ, Ph.D. OBOR ŘÍZENÍ PRŮMYSLOVÝCH SYSTÉMŮ OSOBNÍ ÚDAJE: Jméno a přímení: Datum a místo narození: Bydliště: Zaměstnavatel: Pracoviště: Funkce:

Více

Společenská odpovědnost naše cesta rozvoje (kde jsme a kam jdeme) 2. ročník Konference společenské odpovědnosti ve veřejné správě 18. 11.

Společenská odpovědnost naše cesta rozvoje (kde jsme a kam jdeme) 2. ročník Konference společenské odpovědnosti ve veřejné správě 18. 11. Společenská odpovědnost naše cesta rozvoje (kde jsme a kam jdeme) 2. ročník Konference společenské odpovědnosti ve veřejné správě 18. 11. 2014 Nechte se inspirovat konceptem společenské odpovědnosti: Proč?

Více

Obchodní akademie a Vyšší odborná škola sociální, Ostrava Mariánské Hory, p.o. Ing. Jan Nevima, Ph.D.

Obchodní akademie a Vyšší odborná škola sociální, Ostrava Mariánské Hory, p.o. Ing. Jan Nevima, Ph.D. PREZENTACE PROJEKTU Obchodní akademie a Vyšší odborná škola sociální, Ostrava Mariánské Hory, p.o. Ing. Jan Nevima, Ph.D. CHARAKTERISTIKA PROJEKTU Období realizace projektu: Výše dotace: Zdroje spolufinancování:

Více

Odborná konference Ekonomika podnikání teorie a praxe

Odborná konference Ekonomika podnikání teorie a praxe Odborná konference Ekonomika podnikání teorie a praxe Je pořádána v pátek 23. února 2018 Institutem personalistiky Masarykova ústavu vyšších studií Českého vysokého učení technického v Praze a Katedrou

Více

Podnikatelská informatika obor šitý na míru

Podnikatelská informatika obor šitý na míru Podnikatelská informatika obor šitý na míru Doc. Ing. Jan Skrbek, Dr., Ing. Klára Antlová, Ph.D. Katedra informatiky Hospodářská fakulta Technické univerzity v Liberci Voroněžská 13 46117 Liberec 1. Úvod

Více

Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání

Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání I. Cíle výzkumu V rámci výzvy Pregraduální vzdělávání budou organizována

Více

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2106

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2106 Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu zakázka č. 2106 Název projektu Výzkum prevence v boji proti počítačovému pirátství žáků základních a středních škol Specifikace řešitelského týmu Odpovědný

Více

Marketingový výzkum. Ing. Martina Ortová, Ph.D. Technická univerzita v Liberci. Projekt TU v Liberci

Marketingový výzkum. Ing. Martina Ortová, Ph.D. Technická univerzita v Liberci. Projekt TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Marketingový výzkum Ing., Ph.D. Technická univerzita v Liberci Projekt 1 Technická

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU SPECIFICKÉHO VÝZKUMU NA ROK 2013 ZAKÁZKA Č. SV z.2123, pr.01280, č.1210.

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU SPECIFICKÉHO VÝZKUMU NA ROK 2013 ZAKÁZKA Č. SV z.2123, pr.01280, č.1210. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU SPECIFICKÉHO VÝZKUMU NA ROK 2013 ZAKÁZKA Č. SV z.2123, pr.01280, č.1210. Název projektu: Důležitost emocionální funkce rodiny při utváření přátelských a partnerských vztahů v

Více

Pokyn k vypracování absolventské práce

Pokyn k vypracování absolventské práce Pokyn k vypracování absolventské práce 1 Cíle absolventské práce Absolventská práce je vyvrcholením vyššího odborného studia. Student v ní prokazuje celkovou odbornou úroveň i připravenost pro vlastní

Více

Směrnice děkana č. 21/2013 KRITÉRIA HABILITAČNÍHO A JMENOVACÍHO ŘÍZENÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ

Směrnice děkana č. 21/2013 KRITÉRIA HABILITAČNÍHO A JMENOVACÍHO ŘÍZENÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ Č. j. OU-3272/45-203 Směrnice děkana č. 2/203 KRITÉRIA HABILITAČNÍHO A JMENOVACÍHO ŘÍZENÍ NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ Článek Úvodní ustanovení V souladu s 72 75 zákona č. /998

Více

Vyhodnocení koncepce rozvoje výzkumné činnosti FIS VŠE za rok 2017

Vyhodnocení koncepce rozvoje výzkumné činnosti FIS VŠE za rok 2017 Vyhodnocení koncepce rozvoje výzkumné činnosti FIS VŠE za rok 2017 Předkládá: doc. Ing. Jakub Fischer, CSc., děkan FIS Zpracoval: prof. Ing. Petr Doucek, CSc., proděkan FIS pro tvůrčí činnost a mezinárodní

Více

Research Open Day Prezentace dosavadního postupu na projektu. Vliv země původu a důvěryhodnosti značky na nákupní úmysly

Research Open Day Prezentace dosavadního postupu na projektu. Vliv země původu a důvěryhodnosti značky na nákupní úmysly Research Open Day Prezentace dosavadního postupu na projektu Vliv země původu a důvěryhodnosti značky na nákupní úmysly Pavel Štrach & Jana Přikrylová & Hana Jahodová 16. října 2013 Obsah Projektový tým

Více

EKONOMICKÝ, SOCIÁLNÍ A KULTURNÍ VÝZNAM SKLÁŘSKÉHO A BIŽUTERNÍHO PRŮMYSLU V ČESKÉ REPUBLICE

EKONOMICKÝ, SOCIÁLNÍ A KULTURNÍ VÝZNAM SKLÁŘSKÉHO A BIŽUTERNÍHO PRŮMYSLU V ČESKÉ REPUBLICE EKONOMICKÝ, SOCIÁLNÍ A KULTURNÍ VÝZNAM SKLÁŘSKÉHO A BIŽUTERNÍHO PRŮMYSLU V ČESKÉ REPUBLICE Praha, 16. května 2013 Vlastimil Hotař, Technická univerzita v Liberci prostřednictvím Operačního programu Lidské

Více

METODIKA ODBORNÉ PŘÍPRAVY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

METODIKA ODBORNÉ PŘÍPRAVY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice METODIKA ODBORNÉ PŘÍPRAVY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice 2. SPECIFIKA JEDNOTLIVÝCH TYPŮ ODBORNÝCH PRACÍ Vysoká škola

Více

Psychologie práce a organizace v ČR

Psychologie práce a organizace v ČR Psychologie práce a organizace v ČR Vysoká škola ekonomická v Praze 20. 21. 9. 2012 TACITNÍ ZNALOSTÍ MANAŽERŮ A ÚSPĚŠNÉ ŘÍZENÍ doc. PhDr. ing. Aleš Gregar, CSc. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta

Více

Analýza studijních výsledků a připravenosti nastupujících studentů v oblasti ICT Informatics Education, Preparation and Results of Students

Analýza studijních výsledků a připravenosti nastupujících studentů v oblasti ICT Informatics Education, Preparation and Results of Students Analýza studijních výsledků a připravenosti nastupujících studentů v oblasti ICT Informatics Education, Preparation and Results of Students Prof. Ing. Ladislav Buřita, CSc. Ing. Pavel Rosman, Ph.D. Úvodem

Více

Směrnice děkana č. 3/2012. Metodický postup pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Přírodovědecké fakultě UJEP

Směrnice děkana č. 3/2012. Metodický postup pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Přírodovědecké fakultě UJEP Směrnice děkana č. 3/2012 Metodický postup pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem na Přírodovědecké fakultě UJEP Platná od : 1. 11. 2012 1 Část I. Úvod: Čl.1. Habilitační řízení je upraveno

Více

Prof. Mgr. Iveta Hashesh, PhD., MBA prorektorka pro strategii, inovace a kvalitu vzdělávání hashesh@edukomplex.cz

Prof. Mgr. Iveta Hashesh, PhD., MBA prorektorka pro strategii, inovace a kvalitu vzdělávání hashesh@edukomplex.cz +(420) 572 548 035 Prof. Mgr. Iveta Hashesh, PhD., MBA prorektorka pro strategii, inovace a kvalitu vzdělávání hashesh@edukomplex.cz Iveta Hashesh (rozená Matušíková) se narodila v ČR v Uherském Hradišti.

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

Společenské vědy ve vzdělávání

Společenské vědy ve vzdělávání UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra společenských věd Žižkovo nám. 5, Olomouc 77140 pořádá 25. 26. dubna 2012 II. mezinárodní vědeckou konferenci s oborově didaktickým zaměřením

Více

Průzkum stavu procesního řízení ve veřejné správěčr a SR

Průzkum stavu procesního řízení ve veřejné správěčr a SR 4. konference kvality ve veřejné správě, Karlovy Vary, 24.1.2008 Průzkum stavu procesního řízení Václav Řepa katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze repa@vse.cz Václav Řepa a veřejná

Více

Výsledky dotazníkového šetření za rok 2017 v Pardubickém kraji

Výsledky dotazníkového šetření za rok 2017 v Pardubickém kraji Výsledky dotazníkového šetření za rok 2017 v Pardubickém kraji Zpracovala: Ing. Zuzana Mokrenová, expert projektu KOMPAS Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Pardubicích 2 Dotazníkové šetření základní informace

Více

E-government z pohledu statistiky

E-government z pohledu statistiky IDEME 2008, Bratislava 18.6.2008 E-government z pohledu statistiky Eva Skarlandtová Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický úřad Statistika využívání ICT ve veřejné

Více

První zelená síť Vodafone Příklad dobré praxe?

První zelená síť Vodafone Příklad dobré praxe? První zelená síť Vodafone Příklad dobré praxe? Kateřina Husová, Senior Specialist Corporate Responsibility Konference Budoucnost, kterou chceme 15.3.2012 v NTK Praha-Dejvice Jak funguje telekomunikační

Více

Na základě této normy oborové rady výše uvedených doktorských studijních programů stanovují tuto závaznou strukturu pro disertační práce: 1

Na základě této normy oborové rady výše uvedených doktorských studijních programů stanovují tuto závaznou strukturu pro disertační práce: 1 Závazná struktura disertační práce a autoreferátu disertační práce v doktorských studijních programech Ekonomika a management, Hospodářská politika a správa na Ekonomické fakultě TUL Závazná struktura

Více

TOPONYMA V KRAJINĚ: JEJICH STRUKTURA A PROMĚNY ( ) Mgr. Václav Lábus, Ph.D., (KCL), Mgr. Daniel Vrbík, Ph.D., (KAP)

TOPONYMA V KRAJINĚ: JEJICH STRUKTURA A PROMĚNY ( ) Mgr. Václav Lábus, Ph.D., (KCL), Mgr. Daniel Vrbík, Ph.D., (KAP) TOPONYMA V KRAJINĚ: JEJICH STRUKTURA A PROMĚNY (2016-2018) Mgr. Václav Lábus, Ph.D., (KCL), Mgr. Daniel Vrbík, Ph.D., (KAP) HLAVNÍ CÍL PROJEKTU zachytit, uchovat a zpřístupnit toponymii vybraných území

Více

Národní kanceláře programu DofE Award Czech Republic hledá nové stážity

Národní kanceláře programu DofE Award Czech Republic hledá nové stážity Národní kanceláře programu DofE Award Czech Republic hledá nové stážity Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) je prestižní program neformálního vzdělávání, který přivádí mladé lidi ve věku 14 24

Více

Chemická olympiáda jako prostředek orientace studenta ke studiu přírodovědných disciplín

Chemická olympiáda jako prostředek orientace studenta ke studiu přírodovědných disciplín Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu 2012 činnost 1210 zakázka č. 2116 Chemická olympiáda jako prostředek orientace studenta ke studiu přírodovědných disciplín Odpovědný řešitel projektu: Doc.

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Opatření děkana o dalších povinnostech studentů doktorského studia na Fakultě managementu

Více

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC PREZENTACE VÝSTUPŮ PROJEKTU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí I. Fáze analýzy vzdělávacích

Více

OPATŘENÍ DĚKANA EF č. 92/2015 k zajištění studia v doktorském studijním programu

OPATŘENÍ DĚKANA EF č. 92/2015 k zajištění studia v doktorském studijním programu OPATŘENÍ DĚKANA EF č. 92/2015 k zajištění studia v doktorském studijním programu 20. 10. 2015 Článek 1 Všeobecná ustanovení 1) Doktorský studijní program (DSP) se uskutečňuje v souladu s příslušnými ustanoveními

Více

EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA VZDĚLÁVÁNÍ

EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA VZDĚLÁVÁNÍ VEŘEJNÁ EKONOMIKA EKONOMIKA BLOKU ODVĚTVÍ ROZVOJE ČLOVĚKA EKONOMIKA VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

ZNALOSTI A DOVEDNOSTI ČESKÝCH MUŽŮ V OBLASTI INFORMAČNÍ BEZPEČNOSTI - VÝSLEDKY STATISTICKÉ ANALÝZY

ZNALOSTI A DOVEDNOSTI ČESKÝCH MUŽŮ V OBLASTI INFORMAČNÍ BEZPEČNOSTI - VÝSLEDKY STATISTICKÉ ANALÝZY ZNALOSTI A DOVEDNOSTI ČESKÝCH MUŽŮ V OBLASTI INFORMAČNÍ BEZPEČNOSTI - VÝSLEDKY STATISTICKÉ ANALÝZY Knowledge and skills of Czech men in the field of information security - the results of statistical analysis

Více

Příkaz děkanky FF UJEP Ústí nad Labem č. 19/2010

Příkaz děkanky FF UJEP Ústí nad Labem č. 19/2010 Příkaz děkanky FF UJEP Ústí nad Labem č. 19/2010 Hodnocení vědecko-výzkumné a pedagogické činnosti akademických pracovníků Filozofické fakulty UJEP Akademičtí pracovníci FF UJEP vykazují své vědecko-výzkumné,

Více

Výroční zpráva o činnosti SU OPF za rok 2014 Zasedání Vědecké rady SU OPF

Výroční zpráva o činnosti SU OPF za rok 2014 Zasedání Vědecké rady SU OPF Výroční zpráva o činnosti SU OPF za rok 2014 Zasedání Vědecké rady SU OPF Karviná, 29/04/2015 Výroční zpráva o činnosti SU OPF za rok 2014 2 PŘEDSTAVENÍ SU OPF prof. Ing. Daniel Stavárek, Ph.D. děkan předseda

Více

Interakce úrovně vzdělání a faktoru nezaměstnanosti v hospodářsky slabých a silných obcích České republiky

Interakce úrovně vzdělání a faktoru nezaměstnanosti v hospodářsky slabých a silných obcích České republiky Interakce úrovně vzdělání a faktoru nezaměstnanosti v hospodářsky slabých a silných obcích České republiky Vladimíra Hovorková Valentová Iva Nedomlelová 17. 6. 2010 Cíl příspěvku provedení analýz a dalších

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Univerzita Karlova v Praze Fakulta sociálních věd Institut sociologických studií Katedra sociologie PŘEDPOKLÁDANÝ NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE: PODNIKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ A JEHO VZTAH K MOBILITĚ

Více

Spolupráce vysokých škol s absolventy. Ing. Roman Kozel, Ph.D. proděkan Ekonomické fakulty VŠB TU Ostrava

Spolupráce vysokých škol s absolventy. Ing. Roman Kozel, Ph.D. proděkan Ekonomické fakulty VŠB TU Ostrava Spolupráce vysokých škol s absolventy Ing. Roman Kozel, Ph.D. proděkan Ekonomické fakulty VŠB TU Ostrava SEGMENTY SPOLUPRÁCE studenti středních škol studenti vysoké školy absolventi vysoké školy zaměstnanci

Více

Projekt k diplomové práci

Projekt k diplomové práci Projekt k diplomové práci Analýza stylu vedení v podniku 1 Zpracování diplomové práce Mgr. Bc. Michaela Emrová učo: 210558 Katedra: Podnikové hospodářství Vedoucí práce: Ing. Ladislava Kuchynková 2 Téma

Více

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE. Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE. Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010 BIBLIOGRAFICKÉ CITACE Inovační kurz pro knihovníky, Havířov 14. dubna 2010 BIBLIOGRAFICKÉ CITACE Norma ISO 690:1987 a ISO 690-2:1997 krátká forma bibliografického záznamu k čemu slouží? identifikace dokumentu

Více

PŘILOHY Příloha 1. Vzor dotazníku

PŘILOHY Příloha 1. Vzor dotazníku PŘILOHY Příloha 1. Vzor dotazníku V rámci mojí disertační práce s názvem Využití datové základny ERP pro APS/SCM v plánování produkčních systémů na fakultě Podnikatelské na VUT v Brně Pro zpracování výzkumu

Více

Seznam ekonomických časopisů

Seznam ekonomických časopisů Seznam ekonomických časopisů Název časopisu Vydavatel Frekvence vydávání ACC Journal * TU v Liberci (alespoň) 2krát ročně Zařazení Oborové zaměření časopisu Jazyk Webová adresa časopisu Odpovědi výkonných

Více

Sociální podnikání v zahraničí. Radmila Herzánová

Sociální podnikání v zahraničí. Radmila Herzánová Sociální podnikání v zahraničí Radmila Herzánová Počátky sociálního podnikání v Evropě - Charta sociální ekonomiky ve Francii (1987) Organizace, které nepatří k veřejnému sektoru, mají demokratický způsob

Více

STAVÍME MOSTY REG. Č.: CZ 1.07/1.1.36/02.0019

STAVÍME MOSTY REG. Č.: CZ 1.07/1.1.36/02.0019 Statistika na Vysočině Realizační tým Metodik Ing. Jana Kahounová Anotace Učitel / Předmět Ing. Jana Kahounová/Statistika/ITE Mgr. Pavel Rafaj / Zeměpis Ing. Jaroslava Hánová/ITE PhDr. Zdeňka Machačová/ANJ

Více

Výsledky dotazníkového šetření za rok 2017 v Středočeském kraji

Výsledky dotazníkového šetření za rok 2017 v Středočeském kraji Výsledky dotazníkového šetření za rok 2017 v Středočeském kraji Zpracoval: Bc. Petra Levá, expert projektu KOMPAS Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Příbrami 2 Dotazníkové šetření základní informace Dotazníkové

Více

VYHODNOCENÍ RIV BODŮ SU OPF. Hodnocení Michal Tvrdoň proděkan pro vědu a výzkum Vědecká rada SU OPF

VYHODNOCENÍ RIV BODŮ SU OPF. Hodnocení Michal Tvrdoň proděkan pro vědu a výzkum Vědecká rada SU OPF VYHODNOCENÍ RIV BODŮ SU OPF Hodnocení 214 Michal Tvrdoň proděkan pro vědu a výzkum Vědecká rada SU OPF 13. 4. 216 Celkový výkon fakulty v hodnoceních 28 až 214 (počet bodů I.pilíř) 5 45 4198 4567 4 35

Více

Sonda do života manažerů v ČR I.

Sonda do života manažerů v ČR I. Sonda do života manažerů v ČR I. Závěrečná zpráva Říjen 2011 Nobody s Unpredictable Pozadí projektu Česká manažerská asociace ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos a Svazem průmyslu a dopravy ČR realizovali

Více

Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost

Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost Uživatelská příručka Rok 2015 Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu 1. Úvodem Hejtman Moravskoslezského kraje spolu s Radou kvality ČR vyhlašují:

Více

Představení projektu. Magdalena Chmelařová, Helena Kolibová. Opava, 11. 9. 2015

Představení projektu. Magdalena Chmelařová, Helena Kolibová. Opava, 11. 9. 2015 Projekt Specializované mapy a systémy na podporu seniorů a spolupráce participujících aktérů pro rozvoj dobrovolnictví, registrační číslo TD020048 je řešen s finanční podporou TA ČR Představení projektu

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ekonomická fakulta SEMESTRÁLNÍ PRÁCE STATISTICKÝ ROZBOR DAT Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ ANALÝZA VÝSLEDKŮ VYUŢITÍ PROJEKTOVÉHO ŘÍZENÍ V ESN Příjmení a jméno: Hrdá Sabina, Kovalčíková

Více

Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost. Uživatelská příručka

Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost. Uživatelská příručka Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost Uživatelská příručka Rok 2012 1. Úvodem Rada Moravskoslezského kraje spolu s Radou kvality ČR vyhlašují: Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost

Více

Interní grantová agentura LDF MENDELU

Interní grantová agentura LDF MENDELU 7. 10. 2015 Ing. Pavlína Pancová Šimková, Ph.D. Rada Interní grantové agentury Interní grantová agentura LDF MENDELU Výzva pro rok 2016 strana 2 Základní informace Vyhlášení 1. 9. 2015 Uzávěrka 23. 10.

Více

KVALITA QUALITY 2011. 17. 18. května 2011, Ostrava. May 17 18, 2011 in Ostrava, Czech Republic

KVALITA QUALITY 2011. 17. 18. května 2011, Ostrava. May 17 18, 2011 in Ostrava, Czech Republic DTO CZ, s.r.o. držitel certifikátu držitel certifikátu ČSN EN ISO 9001:2009 ČSN EN ISO 9001:2009 KVALITA QUALITY 2011 17. 18. května 2011, Ostrava May 17 18, 2011 in Ostrava, Czech Republic ročník konference

Více

Doktorské studium 2013-2014

Doktorské studium 2013-2014 Doktorské studium 2013-2014 Proč a jak studovat v doktorském studiu? Doktorské studium 3. a nejvyšší stupeň VŠ vzdělání Bakalářské (Bc.) Magisterské (Mgr., Ing.) Doktorské (Ph.D. za jménem) Doktorské studium

Více

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu na rok 2012 zakázka č. 2113/2012

Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu na rok 2012 zakázka č. 2113/2012 Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu na rok 2012 zakázka č. 2113/2012 Název projektu: Koncept sociálně odpovědného cestovního ruchu Specifikace řešitelského týmu Odpovědný řešitel: PhDr. Josef

Více

Research Open Day ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o.p.s. doc. Ing. Radim Lenort, Ph.D., Ing. Pavel Wicher

Research Open Day ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o.p.s. doc. Ing. Radim Lenort, Ph.D., Ing. Pavel Wicher Research Open Day ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o.p.s. doc. Ing. Radim Lenort, Ph.D., Ing. Pavel Wicher 17. 10. 2013 Základní informace o projektu Název: Budování agility a odolnosti dodavatelského řetězce z

Více

Výroční zpráva projektu specifického výzkumu v roce 2015 zakázka č Speciální typy matic a jejich souvislost s celočíselnými posloupnostmi

Výroční zpráva projektu specifického výzkumu v roce 2015 zakázka č Speciální typy matic a jejich souvislost s celočíselnými posloupnostmi Výroční zpráva projektu specifického výzkumu v roce 2015 zakázka č. 2121 Název projektu: Speciální typy matic a jejich souvislost s celočíselnými posloupnostmi Specifikace řešitelského týmu Odpovědný řešitel:

Více

Absolventi vysokých škol a požadavky trhu práce

Absolventi vysokých škol a požadavky trhu práce Malátova 17, 150 00 Praha 5 tel.: + 420 221 900 513 e-mail: jan.koucky@pedf.cuni.cz Absolventi vysokých škol a požadavky trhu práce Jan Koucký Studenti a absolventi Tisková konference LMC Praha, 16. května

Více

Společenská odpovědnost firem

Společenská odpovědnost firem Společenská odpovědnost firem 15. 2. 2007 Krátce o historii... Diskuze o CSR jsou téměř 3 desetiletí staré, datují se od prvního Dne země v USA v roce 1970 1970 a 1980 CSR se posouvá dopředu pod tíhou

Více

KRITÉRIA UPLATŇOVANÁ PŘI HABILITAČNÍM ŘÍZENÍ A ŘÍZENÍ KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM NA VYSOKÉ ŠKOLE EKONOMICKÉ V PRAZE

KRITÉRIA UPLATŇOVANÁ PŘI HABILITAČNÍM ŘÍZENÍ A ŘÍZENÍ KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM NA VYSOKÉ ŠKOLE EKONOMICKÉ V PRAZE KRITÉRIA UPLATŇOVANÁ PŘI HABILITAČNÍM ŘÍZENÍ A ŘÍZENÍ KE JMENOVÁNÍ PROFESOREM NA VYSOKÉ ŠKOLE EKONOMICKÉ V PRAZE PREAMBULE S ohledem na postavení VŠE v českém a mezinárodním vysokém školství a s přihlédnutím

Více

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU.

PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU. PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU CESTOVNÍ RUCH A VOLNOČASOVÉ OČASOVÉ AKTIVITY DÍLČÍ ČÁST PODNIKÁNÍ V CESTOVNÍM RUCHU Lenka Švajdová Ostrava 2011 Název: Cestovní ruch a volnočasové aktivity

Více

Vnitřní normy Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Vnitřní normy Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vnitřní normy Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Kód: Druh: Název: SD/03/2018 VNITŘNÍ NORMA FAKULTY TECHNOLOGICKÉ Rámcová kritéria uplatňovaná při habilitačním řízení a řízení ke jmenování

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013 Vysoké učení technické v Brně Datum vydání: 11. 10. 2013 Čj.: 076/17900/2013/Sd Za věcnou stránku odpovídá: Hlavní metodik kvality Za oblast právní odpovídá: --- Závaznost: Fakulta podnikatelská (FP) Vydává:

Více

EDIČNÍ A PUBLIKAČNÍ ČINNOST NA PF UJEP

EDIČNÍ A PUBLIKAČNÍ ČINNOST NA PF UJEP Pedagogická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Směrnice děkana PF UJEP Ústí n. L. č. 5/2018 EDIČNÍ A PUBLIKAČNÍ ČINNOST NA PF UJEP I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ a) Pravidla ediční a publikační

Více

Dotazník pro úředně oprávněné zeměměřické inženýry (ÚOZI) za účelem inovace studijních programů Geodézie a kartografie na VUT v Brně - vyhodnocení -

Dotazník pro úředně oprávněné zeměměřické inženýry (ÚOZI) za účelem inovace studijních programů Geodézie a kartografie na VUT v Brně - vyhodnocení - Dotazník pro úředně oprávněné zeměměřické inženýry (ÚOZI) za účelem inovace studijních programů Geodézie a kartografie na VUT v Brně - vyhodnocení - Projekt OPVK CZ.1.07/2.2.00/15.0144 Inovace studijních

Více

Jak vnímají simulační technologie jejich uživatelé

Jak vnímají simulační technologie jejich uživatelé Major Ing. Václav Suchý Jak vnímají simulační technologie jejich uživatelé VOJENSKÝ PROFESIONÁL Následující článek uvádí prezentaci názorů (pohledů) jak vnímají využívání simulačních technologií v procesu

Více

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví

Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Zapojení zaměstnanců a zaměstnavatelů do řešení otázek Společenské odpovědnosti firem ve stavebnictví Projekt CZ.1.04/1.1.01/02.00013 Posilování bipartitního dialogu v odvětvích Realizátor projektu: Konfederace

Více

Konference Moderní veřejná správa Integrace metod kvality, možnosti využití ve veřejné správě

Konference Moderní veřejná správa Integrace metod kvality, možnosti využití ve veřejné správě Konference Moderní veřejná správa 2017 Integrace metod kvality, možnosti využití ve veřejné správě Město Valašské Klobouky je centrem Jihovýchodního Valašska je jihovýchodním regionem Zlínského kraje hraničícím

Více

Sociologický výzkum v praxi

Sociologický výzkum v praxi Sociologický výzkum v praxi Školení NSZM ČR Hodonín 6. 11. 2008 Mgr. Tereza Pospíšilová, Ph.D. Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze Výběr vzorku Informace, které jsme se dověděli o lidech

Více

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2:

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2: Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Daňová jistota v České republice Průzkum Deloitte v rámci regionu EMEA. Prosinec 2014 4. ročník

Daňová jistota v České republice Průzkum Deloitte v rámci regionu EMEA. Prosinec 2014 4. ročník Daňová jistota v České republice Průzkum Deloitte v rámci regionu EMEA Prosinec 2014 4. ročník Obsah prezentace Představení průzkumu Zkušenosti společností s daněmi a daňovou správou Porovnání vnímání

Více

Problematika tvorby podnikatelského záměru internetového projektu

Problematika tvorby podnikatelského záměru internetového projektu Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Katedra informačních technologií Teze diplomové práce Problematika tvorby podnikatelského záměru internetového projektu Vypracovala: Monika

Více

POSTOJE ŽÁKỦ ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝSLEDKY PRŮZKUMU

POSTOJE ŽÁKỦ ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝSLEDKY PRŮZKUMU POSTOJE ŽÁKỦ ZÁKLADNÍ ŠKOLY Výzkum byl proveden na Základní škole a mateřské škole Barrandov, Praha 5, Chaplinovo nám. 1/615 ve školním roce 2013-14 a cílem výzkumu bylo zjistit postoje žáků. Respondenti

Více

Zjišťování potřeb učitelů na jihomoravských základních školách s ohledem na využitelnost metodických materiálů ve výuce přírodopisu.

Zjišťování potřeb učitelů na jihomoravských základních školách s ohledem na využitelnost metodických materiálů ve výuce přírodopisu. Zjišťování potřeb učitelů na jihomoravských základních školách s ohledem na využitelnost metodických materiálů ve výuce přírodopisu. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU vodova@ped.muni.cz

Více

Řízení rizika dopadu klimatických změn na zdraví obyvatel. MUDr. Lukáš Kettner, MBA

Řízení rizika dopadu klimatických změn na zdraví obyvatel. MUDr. Lukáš Kettner, MBA Řízení rizika dopadu klimatických změn na zdraví obyvatel Cíle studie Cílem tohoto dotazníkového šetření bylo ve vybraných zařízeních zmapovat obecnou připravenost Krajských ÚřadůČR na možné dopady klimatických

Více