Příklad: 1) Odběratel uhradil účetní jednotce na běžný účet v bance splatnou fakturu v částce Kč. MD Pohledávky D MD Bankovní účty D

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příklad: 1) Odběratel uhradil účetní jednotce na běžný účet v bance splatnou fakturu v částce 10 000 Kč. MD Pohledávky D MD Bankovní účty D"

Transkript

1 Základy účetnictví Přednáška č. 4 Souvztažnost a metoda podvojného zápisu Každá hospodářská operace způsobuje změnu dvou položek rozvahy - příčinou je bilanční princip, na jehož základě jsou uváděny údaje o majetku podniku v rozvaze. Jestliže každá položka, její stav a změny jsou sledovány na samostatném účtu, pak z výše uvedeného vyplývá, že každá hospodářská operace musí být zapsána na dvou různých účtech. Ze způsobu zápisu na rozvahových účtech pak vyplývá, že zápis na těchto účtech bude proveden jednou na straně Má dáti /MD/ a jednou na straně Dal /D/ Příklad: 1) Odběratel uhradil účetní jednotce na běžný účet v bance splatnou fakturu v částce Kč. MD Pohledávky D MD Bankovní účty D PZ.. PZ , ,- Aktivní položka Pohledávky poklesla o zápis bude na straně D, druhá položka Bankovní účty, také aktivní, se o stejnou částku se zvýšila zápis bude na straně MD. Bilanční suma se po provedení této operace nezměnila. 2) Účetní jednotka uhradila dodavateli z běžného účtu splatnou fakturu v částce ,- Kč. MD Závazky u dodavatelů D MD Bankovní účty D PZ PZ , ,- Aktivní položka Bankovní účty se sníží zápis bude proveden na straně D, pasivní položka Závazky u dodavatelů se sníží zápis bude proveden na straně MD.Bilanční suma se v tomto případě mění, její velikost o účtovanou položku klesá. Tento způsob zápisu hospodářských operací na účtech = metoda podvojného zápisu. (je tvořena : bilančním principem, druhem účtů a způsobem zápisů na nich, jejich důsledkem je pak zápis na dvou účtech a opačných stranách účtu)

2 Účtování pomocí schémat, tzv. téček, je sice velice názorné, v praxi však není praktické. Tam se používá např. níže uvedených tabulkových znázornění. Text účetního případu Částka MD D a) Úhrada faktury od odběratele ,- Bankovní účty Pohledávky b) Úhrada faktury dodavateli ,- Závazky u dod. Bankovní účty Pojmy: účty souvztažné = dva účty, na kterých je zapsána jedna hospodářská operace Souvztažnost dvou účtů = dočasná vlastnost, pouze pro jeden konkrétní účetní případ - vychází - z obsahu položek sledovaných na účtu - z pravidel účtování v daném typu účetní jednotky /podnikatelský subjekt, banka, pojišťovna/ - z daňových i jiných předpisů. -stanovení souvztažných účtů se v praxi označuje jako tzv. kontace, - rozhodnutí o způsobu zaúčtování (tj.na kterých účtech bude proveden zápis na straně MD a na straně D) má formu tzv. účtového předpisu: Má dáti Název,resp.číslo účtu, kde zápis bude na MD Dal Název,resp.číslo účtu, kde zápis bude na D Otevírání účtů na počátku účetního období a uzavírání na konci účetního období Dodržení zásady podvojného zápisu i pro zápisy počátečních zůstatků - pomocný účet s názvem Počáteční účet rozvažný. PZ aktivních položek musí být na příslušné účty proveden na straně MD - na účtu Počáteční účet rozvažný jsou na straně D. PZ položek pasivních musí být provedeny na účtech pasiv na straně D - na účtu Počáteční účet rozvažný zapsány na straně MD. Po otevření rozvahových účtů tak na účtu Počáteční účet rozvažný - na straně MD počáteční zůstatky pasivních účtů, - na straně D počáteční zůstatky aktivních účtů, tedy stranově převrácená rozvaha /vycházíme-li z horizontální, tabulkové formy rozvahy/.

3 Účet Počáteční účet rozvažný je pomocným účtem, jeho funkce končí zápisem všech počátečních stavů rozvahových položek na rozvahové účty poté je zjištěn obrat strany MD a strany D a je porovnán navzájem a s bilanční sumou uvedenou v rozvaze- kontrolní funkce Konečný účet rozvažný - s cílem vynulovat účty, pro další období opět s dodržením podvojného zápisu, se převádějí konečné stavy na tento pomocný účet. - převáděná částka konečného zůstatku zapisována na aktivních účtech na straně D a na základě zásady podvojnosti se dostává na Konečný účet rozvažný na stranu MD, pasivních účtech na straně MD a na základě zásady podvojnosti se dostává na Konečný účet rozvažný na stranu D. Konečný účet rozvažný pak po převodu konečných zůstatků všech rozvahových účtů obsahuje údaje o konečném stavu rozvahových položek uspořádané jako v rozvaze: na straně MD zůstatky aktivních účtů, na straně D zůstatky pasivních účtů. Takto sdružené údaje pak slouží pro sestavení výkazu Rozvaha /podle pokynů MF ČR/. MD Počáteční účet rozvažný D (pasiva). (aktiva) 1)PZ pohledávky ,- MD Pohledávky za odběrateli D 1) PZ ,- 2) uhrazeno na B.Ú ,- 3) vystavena fa ,- 4) uhrazeno v hot ,- 6) vystavena fa ,- 5) uhrazeno na B.Ú ,- MDKonečný účet rozv. Obrat MD ,- Obrat D ,- (aktiva) (pasiva) Konečný zůst ,- 7) převod KZ ,- 7)KZ pohledávky ,-.

4 Výsledkové účty se uzavírají zjištěním a vyčíslením obratu, který je pro zjištění hospodářského výsledku sumarizován za všechny nákladové a výnosové účty na jiném pomocném účtu, Účtu hospodářského výsledku /podle současné terminologie Účet zisku a ztráty/. MD Nákladové účty D MD Výnosové účty D 1) ,- 4) ,- 2) ,- 5) ,- 3) ,- 6) ,- obrat ,- 7)převod obratu 7)převod obratu obrat , , ,- MD Účet zisku a ztráty D 7) převod nákladů 7)převod výnosů , ,- 8) Hospod. výsledek ,- obrat MD ,- obrat D ,- MD HV běž.období D (Konečný účet rozvažný) 8) HV ,-

5 Schéma 7: Otevírání a uzavírání účtů rozvahových účtů a účtů výsledkových R o z v a h o v é ú č t y MD Počáteční účet rozvažný D MD Účty pasiv D MD Účty aktiv D PZ pasivních PZ pasivních PZ aktivních PZ aktivních účtů účtů účtů účtů úbytky přírůstky přírůstky úbytky obrat MD = obrat D / = bilanční suma/ Převod KZ Převod KZ na konečný MD Konečný účet rozvažný D na konečný účet rozvažný ú.rozvažný KZ aktivních účtů KZ pasivních účtů Ztráta Zisk V ý s l e d k o v é ú č t y MD Nákladové účty D MD Výnosové účty D Náklady Výnosy narůstající narůstající během období během období obrat MD Převod nákladů Převod výnosů obrat D na účet HV na účet HV MD Účet hospod.výsledku D Náklady Výnosy Převod zisku Převod ztráty

6 Syntetické a analytické účty účty souhrnné /syntetické/ - zachycují změny jednotlivých položek rozvahy, účty analytické - sledují jednotlivé dílčí složky těchto položek, Např. k účtu Materiál na skladě jsou zřizovány analytické účty - pro jednotlivé druhy materiálu, - pro jednotlivé sklady. - podle dodavatelů (hlediska pak mohou být různě propojována) Zůstatky všech analytických účtů se musí rovnat zůstatku syntetického účtu, souhrn obratů stran všech analytických účtů musí souhlasit s obraty na účtu syntetickém. Shodu mezi údaji na účtu syntetickém a údaji na analytických účtech ověřuje kontrolní soupiska analytických účtů Příklad: K účtu Dodavatelé může kontrolní soupiska k xxx vypadat např. takto: Analytický účet Stav k l.l. Obraty Stav k MD D Pražské mlýny , , , ,- Mlýny Pardubice , , ,- Kremláček a syn , , ,- C e l k e m , , , ,- Syntetický účet Dodavatelé obsahuje tyto údaje: MD Dodavatelé D 1x ,- PZ ,- 2x ,- 3x ,- 4x ,- obrat ,- obrat ,- KZ ,- Kontrolní soupiska se sestavuje zpravidla jednou ročně v souvislosti s účetní závěrkou. Pro syntetické účty platí v plném rozsahu zásada podvojnosti zápisu účetních případů Zápisy na analytických účtech jsou prováděny pouze jednoduchým zápisem na příslušném účtu a straně. Peněžní vyjádření bývá doplňováno vyjádřením i v jiných jednotkách /např. zásoba mouky žitné v Kč i v kg/. Organizace analytické evidence - různá podle podmínek účetní jednotky: a) zápisy na analytických účtech (podvojně)--měsíční obraty na účty syntetické (jednoduché) b) zápisy na syntetických účtech(podvojně)-- zápis na účtu analytickém (jednoduchý)

7 První mohou být prováděny zápisy podle dokladů na analytických účtech a teprve měsíční obraty jsou přenášeny na účet syntetický /např. v evidenci materiálu/. V jiných podmínkách může být první prováděn zápis na syntetických účtech a pak následuje rozpis - jednoduchým zápisem do účtů analytických. Také forma a obsah zápisů na analytických účtech může být v různých účetních jednotkách různá určující jsou požadavky na informace, které mají být analytickou evidencí zajišťovány a poskytovány. Úpravu analytických účtů ovlivňuje i způsob zpracování. Bývá vedena na kartách /skladní karty pro jednotlivé druhy skladovaných zásob/, na volných listech /evidence pohledávek a závazků podle jednotlivých dlužníků a věřitelů/, v podobě sestav z počítače, popř. i na dokladech.

8 Účetní zápisy, účetní knihy, kontrola účetních zápisů Účetní zápisy je nutné provádět: - v českém jazyce, podklady k zachycení účetního případu mohou být v cizím jazyce, ale vždy musí být v souladu s naší platnou legislativou prováděn účetní zápis v jazyce českém s tím, že je vhodné, aby i podklady mohly být kdykoli převedeny do českého jazyka, - srozumitelně, tj. že ze zápisu musí být jednoznačně zřejmé, jaká skutečnost je účetním zápisem zaznamenávána, - přehledně, aby se v zápisech mohl kterýkoli uživatel bez problémů orientovat, - způsobem, který zajistí jejich trvanlivost, a to jak v podmínkách ručního vedení zápisů, tak i na sestavách z počítače a na jiných nosičích. V podvojném účetnictví se účetní zápisy uspořádávají ze dvou hledisek: a/ z hlediska časového /chronologického/, tak jak nastaly v čase za sebou, b/ z hlediska věcného /systematického/, podle svého věcného obsahu Časové /chronologické/ zápisy se provádějí v účetní knize, která se označuje jako deník. Jeden zápis v deníku zachycuje jeden účetní případ, tj. jednu hospodářskou operaci doloženou účetním dokladem. Může být veden buď jeden, všeobecný deník, kde se zachycují všechny účetní případy bez ohledu na jejich věcný obsah, nebo je vedeno více deníků, v nichž se zachycují účetní případy určitého druhu či spojené s organizační složkou /deník faktur vydaných, deník faktur přijatých, deník střediska 10-Údržba apod./. Formální úprava deníku může být různá, záznam každého jednotlivého účetního případu by však měl obsahovat minimálně tyto údaje : Číslo Číslo Obsah účetního případu Účtový předpis zápisu Datum dokladu Částka MD D Systematické /věcné/ účetní zápisy se provádějí do hlavní knihy, kterou ucelenou soustavou všech používaných syntetických účtů, které se používají v dané účetní jednotce. Obsah zápisů účetních případů na účtech je podobný jako obsah zápisu v deníku. Místo účtového předpisu je uváděn souvztažný účet, na němž je proveden zápis téhož případu. Vazba na deník je zajišťována číslem zápisu v deníku, pod kterým je prováděn také zápis na syntetickém účtu. Hlavní kniha může mít různou formu vázané knihy, volných listů, jimž je blízká i hlavní kniha vedená v sestavách, resp. v paměti počítače. Kromě hlavní knihy vede účetní jednotka knihy analytické evidence, které obsahují všechny používané analytické účty.

9 Schéma účetních zápisů v účetních knihách: Doklad Deník Účty hlavní knihy kontrolní sestavy účetní výkazy Knihy analytické evidence Právní úprava účetnictví, účtová osnova Účetnictví je v České republice upraveno Zákonem č. 563/1991 Sb. o účetnictví ve znění zákona č. 117/1994 Sb. a zákona č. 227/1997 Sb. a pozdějších úprav. Vymezuje používané účetní systémy a subjekty, které v nich účtují, vymezuje jednotlivé složky majetku a jeho zdrojů, vymezuje možné způsoby jejich oceňování, způsoby pořízení i zásady evidence všech změn a další obecná ustanovení. 505: Na zákon navazují a konkretizují jej pro podmínky různých subjektů Vyhlášky pro podnikatelské subjekty - pro finanční instituce - pro pojišťovny - pro rozpočtové, příspěvkové organizace a obce - pro církve, občanská sdružení, politické strany a hnutí, Součástí těchto vyhlášek je zároveň vymezení soustavy účtů účtová osnova - které mohou účetní jednotky účtující v podvojném účetnictví používat, i způsob jejich využití. Na tyto vyhlášky navazují a jejich ustanovení dále konkretizují České účetní standardy pro jednotlivé subjekty. Ve výkladu se budeme seznamovat s Vyhláškou 500 a Českými účetními standardy pro podnikatelské subjekty Podle této Vyhlášky vedou své účetnictví : - tuzemské obchodní společnosti i společnosti se zahraniční účastí /a.s., s.r.o., v.o.s., kom.sp./ - organizační složky zahraničního podnikatelského subjektu, pokud podnikají na území naší republiky a jsou zapsány do obchodního rejstříku, - družstva, - státní podniky, - fyzické osoby - povinně ty, které jsou zapsány do obchodního rejstříku - podle vlastního rozhodnutí ty, které nejsou zapsány do obchodního rejstříku Regulace účetnictví v ČR je v současné době řešena předpisy třech úrovní. Účtová osnova dříve představovala souhrn všech syntetických účtů, které mohla účetní jednotka ve svém účetnictví použít. Všechny účty byly rozděleny do devíti účtových tříd, jejichž určení bylo toto: - účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek - účtová třída 1 - Zásoby - účtová třída 2 - Finanční účty - účtová třída 3 - Zúčtovací vztahy - účtová třída 4 - Kapitálové účty a dlouhodobé závazky

10 - účtová třída 5 - Náklady - účtová třída 6 - Výnosy - účtová třída 7 - Závěrkové a podrozvahové účty - účtová třída 8 a 9 - Vnitropodnikové účetnictví Každá z účtových tříd byla členěna dále do skupin účtů, každá skupina pak obsahovala přesně vymezené jednotlivé syntetické účty. Bylo použito dekadické členění (každá z 10 účtových tříd byla dále rozdělena do 10 skupin obsahujících 10 účtů, přičemž zpravidla nebylo využito plně všech deseti skupin ve všech třídách. Číselný znak pro každý z účtů byl trojmístný a byl složen z čísla třídy /na prvním místě/, z čísla skupiny /na druhém místě/ a z čísla účtu ve skupině /na třetím místě/. Příklad účet (311-Odběratelé) 1. účtová skupina (Pohledávky z obchodního styku) 3. účtová třída (Zúčtovací vztahy) Každá účetní jednotka si z kompletní účtové osnovy vybrala ty účty, které používala popřípadě počítala s jejich budoucím použitím a formou vnitřního předpisu účetní jednotky stanovila tzv. účtový rozvrh. Od l. ledna 2003 účtová osnova pro podnikatelské subjekty je vymezena jako tzv. směrná účtová osnova, tzn. že v ní jsou stanoveny účtové třídy a jejich určení a dále pak pouze skupiny účtů určených pro specifickou oblast aktiv či pasiv, nákladů či výnosů. Její podoba je uvedena v příloze tohoto textu. Konkrétní syntetické účty včetně jejich obsahové náplně si stanovuje účetní jednotka podle svých potřeb. Konkrétní soupis účtů, které bude účetní jednotka v dalším období používat, se pak označuje účtový rozvrh.

1) podmínka věcné souvislosti (jsou výsledkem činnosti) 2) podmínka časové souvislosti (jsou výsledkem činnosti v daném účetním období)

1) podmínka věcné souvislosti (jsou výsledkem činnosti) 2) podmínka časové souvislosti (jsou výsledkem činnosti v daném účetním období) 6. přednáška 8.11. Účtování nákladů a výnosů Opakování : Náklady - v peněžních jednotkách vyjádřené prostředky vynaložené na dosažené výkony (výrobky, práce, služby). 2 podmínky = 1) souvislost s výkony,

Více

Přednáška 22.11. Kontrola účetních zápisů, inventarizace

Přednáška 22.11. Kontrola účetních zápisů, inventarizace Přednáška 22.11. Kontrola účetních zápisů, inventarizace Kvalitativní požadavky na informace poskytované účetnictvím: - věrné zobrazení (obecný požadavek,který je konkretizován požadavkem objektivnosti)

Více

hospodářská operace účetní doklad účetní případ Neexistuje žádná jiná cesta, kterou by do účetnictví bylo možno vnést

hospodářská operace účetní doklad účetní případ Neexistuje žádná jiná cesta, kterou by do účetnictví bylo možno vnést Přednáška 15.11.06 1. Účetní doklady 2. Účetní zápisy a účetní knihy Účetní doklady - jsou významnou součástí systému účetnictví a jeho metody Význam účetních dokladů - evidují (zaznamenávají) hospodářské

Více

OBSAH KAPITOLY ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ ZMĚNY ROZVAHOVÝCH POLOŽEK POLOŽEK POLOŽEK POLOŽEK

OBSAH KAPITOLY ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ ZMĚNY ROZVAHOVÝCH POLOŽEK POLOŽEK POLOŽEK POLOŽEK OBSAH KAPITOLY ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ Ing. Lukáš Kučera změny rozvahových položek účet, druhy a funkce změny rozvahových stavů na účtech obraty, zůstatky a uzavírání účtů podvojný zápis syntetická a analytická

Více

seznam účtových tříd a účtových skupin v rámci kterých si dále účetní jednotka stanoví potřebné syntetické a analytické účty

seznam účtových tříd a účtových skupin v rámci kterých si dále účetní jednotka stanoví potřebné syntetické a analytické účty Otázka: Směrná účtová osnova, účet Předmět: Ekonomie a účetnictví Přidal(a): Veronika Dolejšová DEFINICE seznam účtových tříd a účtových skupin v rámci kterých si dále účetní jednotka stanoví potřebné

Více

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Základy účetnictví

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Základy účetnictví TaxReal s.r.o. 2018 Obsah 1. Úvod do účetnictví...3 1.1. Význam a funkce účetnictví...3 1.2. Právní úprava účetnictví...3 1.3. Účetní zásady...4 1.4. Účetní jednotky...4 1.5. Kategorie účetních jednotek...5

Více

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4

Předmluva 1. Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2. Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 Předmluva 1 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 KAPITOLA 1 Úvod 3 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Schéma účetních soustav 4 KAPITOLA 2 Účetní záznamy 5 Význam a podstata

Více

Přehled přednášek a cvičení

Přehled přednášek a cvičení 1. Význam účetnictví, předmět účetnictví Právní úprava účetnictví Účetní doklady Přehled přednášek a cvičení 2. Rozvaha majetek, zdroje krytí (aktiva, pasiva) Typické změny rozvahových stavů Inventarizace

Více

Účetnictví B 5. přednáška

Účetnictví B 5. přednáška Účetnictví B 5. přednáška Shrnutí z minulé přednášky 1. Pojetí Nákladů a Výnosů - úbytek, přírůstek prostředků! věcná a časová souvislost s činností podniku Členění nákladů v účetnictví druhové (materiál,

Více

Účetnictví 3. přednáška 13.3.08

Účetnictví 3. přednáška 13.3.08 Účetnictví 3. přednáška 13.3.08 Osnova přednášky: 1) Změny rozvahových položek 2) Účet a jeho účel, popis, obsah, forma 3) Účty aktiv a pasiv, způsob zápisu na účtech aktiv a na účtech pasiv Ad 1) Změny

Více

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1

Obsah. Obsah. Předmluva 1 KAPITOLA 1 Obsah Předmluva 1 KAPITOLA 1 Úvod 2 Podstata a význam účetnictví 2 Organizace účetnictví 2 Předmět účetnictví 3 Rozsah vedení účetnictví 3 Plný rozsah účetnictví 3 Zjednodušený rozsah účetnictví 4 Schéma

Více

I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13

I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13 KAPITOLA 1 I. díl Úvod 12 Podstata a význam účetnictví 12 Organizace účetnictví 13 Předmět účetnictví 13 Jednoduché účetnictví 14 Rozsah vedení účetnictví 14 Schéma účetních soustav 15 KAPITOLA 2 Účetnízáznamy

Více

Název účtu (pokladna) MD číslo účtu (211) D

Název účtu (pokladna) MD číslo účtu (211) D Účet, účetní zápisy, účetní knihy, kontrola zaúčtování, účtová osnova Sestavovat rozvahu pro každý účetní případ je prakticky nemožné. Denně se vyskytuje velký počet účetních případů a po každém účetním

Více

Účetnictví = písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech podniku, a to v peněžních jednotkách

Účetnictví = písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech podniku, a to v peněžních jednotkách Otázka: Právní úprava účetnictví a účetní soustava ČR Předmět: Účetnictví a ekonomie Přidal(a): sonik Účetnictví = písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech podniku, a to v peněžních jednotkách

Více

Podnikatelé musí vést evidenci svého podnikání. Mezi nejdůležitější právní normy patří:

Podnikatelé musí vést evidenci svého podnikání. Mezi nejdůležitější právní normy patří: Otázka: Právní úprava účetnictví Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Sajdy Právní úprava účetnictví zákon o účetnictví účetní knihy směrná účtová osnova, účtový rozvrh rozsah vedení účetnictví

Více

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc.

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ (2) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. Obsah Dokumentace, oceňování, účetní zápisy, účetní knihy, účetní výkazy Obecné zásady účetnictví Regulace účetnictví v ČR Zásoby Dokumentace Průkazné

Více

ÚČETNICTVÍ. 10) ÚČETNÍ SOUSTAVY: a. Daňová evidence (jednoduché účetnictví) b. Účetnictví (podvojné účetnictví)

ÚČETNICTVÍ. 10) ÚČETNÍ SOUSTAVY: a. Daňová evidence (jednoduché účetnictví) b. Účetnictví (podvojné účetnictví) ÚČETNICTVÍ ZÁKLADNÍ POJMY 1)ÚČETNÍ JEDNOTKA: právnická osoba se sídlem v ČR nebo fyzická osoba, která podniká nebo provozuje samostatně výdělečnou činnost. Účetní jednotkou mohou být zahraniční osoby,

Více

Účetní systémy 1. a) Účetní formy historické a současné b) Účtová osnova c) Regulace účetnictví v ČR. a) Účetní formy historické a současné

Účetní systémy 1. a) Účetní formy historické a současné b) Účtová osnova c) Regulace účetnictví v ČR. a) Účetní formy historické a současné Účetní systémy 1 5. přednáška a) Účetní formy historické a současné b) Účtová osnova c) Regulace účetnictví v ČR a) Účetní formy historické a současné Současná podoba účetních zápisů: Zápisy a) chronologické

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/Základy účetnictví Přednáška 7 a 8 a 9 Cestovní náklady

Více

Přednáška Změny rozvahových stavů. a účet jako základní nástroj jejich evidence. Základní struktura rozvahy Rozvaha firmy.. k.

Přednáška Změny rozvahových stavů. a účet jako základní nástroj jejich evidence. Základní struktura rozvahy Rozvaha firmy.. k. Přednáška 25. 10. Změny rozvahových stavů a účet jako základní nástroj jejich evidence Základní struktura rozvahy A k t i v a Majetek a jeho formy Rozvaha firmy.. k. 200x P a s i v a Kapitál (zdroje) A.

Více

Úvod do účetnictví, testové otázky.

Úvod do účetnictví, testové otázky. Název školy Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Dostupné z: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Tematická oblast: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ,

Více

ÚČET, SOUSTAVA ÚČTŮ. levá strana - MD 211 Pokladna pravá strana - D

ÚČET, SOUSTAVA ÚČTŮ. levá strana - MD 211 Pokladna pravá strana - D ÚČET, SOUSTAVA ÚČTŮ Vzhledem k velkému počtu účetních případů se provádí rozklad rozvahy a výsledovky na soustavu tabulek tzv. účtů, kdy se pro každou položku zřídí samostatná evidence = přehledná tabulka,

Více

Ing. Olga Malíková, Ph.D.

Ing. Olga Malíková, Ph.D. UT1 (komb.) Výukový blok 1 Téma 3 Metodické prvky účetnictví Ing. Olga Malíková, Ph.D. 3. téma ÚČETNÍ ZÁZNAMY (DOKUMENTACE) OCEŇOVÁNÍ dle zákona o účetnictví, VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM Dílčí témata Účetní

Více

Bilanční právo. Michal Radvan. Zápatí prezentace

Bilanční právo. Michal Radvan. Zápatí prezentace Bilanční právo Michal Radvan Zápatí prezentace Obsah přednášky: Úvod do bilančního práva: Účetnictví a jiné evidence Finanční vs. manažerské účetnictví Účetnictví: Účetnictví a jeho zásady Metodické prvky

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: ÚČETNICTVÍ Obor vzdělávání: 64-41-l/51 Podnikání - dálková forma

Více

Vyhláška č. 270/2010 Sb., o inventarizaci majetku a závazků

Vyhláška č. 270/2010 Sb., o inventarizaci majetku a závazků 5/2017 Je nutné provádět inventuru v případě položek oprávek a opravných položek? Obecně lze konstatovat, že oprávky a opravné položky jsou vykazovány ve sloupci Korekce u příslušné položky majetku v aktivech

Více

IX. Finanční účetnictví

IX. Finanční účetnictví IX. Finanční účetnictví Předložení projektu včetně žádostí o získání finančních prostředků. Vlastní účtování projektu do účetního deníku s ohledem na typ organizace a poskytnutých finančních prostředků,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ

MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ Centrum služeb pro podnikání s.r.o., 2018 Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 Tel. čísla: (+420) 222 543 330 (+420) 775 583 697 Webové stránky: www.sluzbyapodnikani.cz OBSAH KAPITOLA

Více

Český účetní standard č. 301 Účty a zásady účtování na účtech

Český účetní standard č. 301 Účty a zásady účtování na účtech Strana 464 52 České účetní standardy pro účetní jednotky, které účtují podle vyhlášky č. 503/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů (dále jen České účetní standardy pro zdravotní pojiš ovny ) 1. Cíl Cílem

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Osnova 01. Úvod do předmětu podstata a význam účetnictví, právní úprava účetnictví 02.

Více

Stručný obsah 5. přednášky

Stručný obsah 5. přednášky Stručný obsah 5. přednášky * vlastnosti rozvahy (bilance): statický pohled * opakování metodických principů účetnictví * bilanční princip a jeho dílčí prvky - bilance, soustava účtů, podvojnost a souvztažnost:

Více

Otázka: Právní úprava, směrná účtová osnova. Předmět: Účetnictví. Přidal(a): Tereza P.

Otázka: Právní úprava, směrná účtová osnova. Předmět: Účetnictví. Přidal(a): Tereza P. Otázka: Právní úprava, směrná účtová osnova Předmět: Účetnictví Přidal(a): Tereza P. PŘEDMĚT ÚČETNICTVÍ A JEHO VÝZNAM - je to písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech podniku, a to v peněžních

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály  III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

ZAU 3. a 4. přednáška

ZAU 3. a 4. přednáška ZAU 3. a 4. přednáška ÚČETNÍ ZÁZNAMY (DOKUMENTACE), VNITŘNÍ KONTROLNÍ SYSTÉM, OCEŇOVÁNÍ dle zákona o účetnictví Účetní doklady Účetní zápisy Účetní knihy Forma a průkaznost účetních záznamů, opravy účetních

Více

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. (1) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc.

ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ. (1) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ (1) Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. Obsah Účetnictví a jeho význam Úkoly a obsah finančního účetnictví Uživatelé účetních výkazů Základní pojmy a kategorie účetnictví Koloběh majetku

Více

účtech a průběžných položek. (4) Informace uvedené v odstavci 1 se uvádějí v přehledu o příjmech a výdajích.

účtech a průběžných položek. (4) Informace uvedené v odstavci 1 se uvádějí v přehledu o příjmech a výdajích. Strana 4354 Sbírka zákonů č. 325 / 2015 325 VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2015, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 2 2 7 Edice Účetnictví a daně

Více

1. Úvod do účetnictví

1. Úvod do účetnictví 1. Úvod do účetnictví 1.1. Účetnictví Je ucelený systém informací o hospodaření a o hospodářském výsledku. Pravidla pro vedení účetnictví určuje zákon o účetnictví (číslo zákona najít na internetu) ve

Více

1.1 Metoda podvojného zápisu, souvztažnost, souvztažné účty

1.1 Metoda podvojného zápisu, souvztažnost, souvztažné účty Tématický blok č. 4 Téma 1 - Metoda podvojného zápisu Obsah tématu 1 1.1 Metoda podvojného zápisu, souvztažnost, souvztažné účty Studijní cíle Cílem této části výkladu je objasnit metodu podvojného účetního

Více

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60 1 1. Význam a funkce účetnictví 7 1.1 Význam a podstata účetnictví 7 1.2 Historie a vývoj účetnictví 8 1.3 Funkce a podstata účetnictví 11 1.4 Uživatelé účetních informací 11 1.5 Regulace účetnictví a

Více

Účetnictví B 10. přednáška Hospodářský výsledek a jeho rozdělení

Účetnictví B 10. přednáška Hospodářský výsledek a jeho rozdělení Účetnictví B 10. přednáška Hospodářský výsledek a jeho rozdělení Hospodářský výsledek = výsledek činnosti podniku za účetní období = rozdíl mezi vynaloženými prostředky (náklady) a prostředky získanými

Více

Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015

Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015 Scénáře k maturitním otázkám - účetnictví 2014/2015 1. Rozvaha funkce a obsah rozvahy koloběh složek OM hospodářské operace a účetní případy typické změny rozvahových stavů účet podstata, funkce a forma

Více

Rozvaha KAPITOLA. Funkce a obsah rozvahy

Rozvaha KAPITOLA. Funkce a obsah rozvahy Rozvaha KAPITOLA 4 Funkce a obsah rozvahy Zákon o účetnictví ukládá podnikatelským subjektům, aby prokazovaly stav svého majetku, kapitálu a závazků v přehledné tabulce rozvaze. Rozvaha je jeden z nejdůležitějších

Více

Součástí inventarizace zásob materiálu je také ověření správnosti ocenění, tj. porovnání cen skladovaných zásob materiálu s jejich reálnou hodnotou.

Součástí inventarizace zásob materiálu je také ověření správnosti ocenění, tj. porovnání cen skladovaných zásob materiálu s jejich reálnou hodnotou. 2. přednáška 21.2. Opravné položky k zásobám Součástí inventarizace zásob materiálu je také ověření správnosti ocenění, tj. porovnání cen skladovaných zásob materiálu s jejich reálnou hodnotou. Výsledkem

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Účetnictví a daně obor Podnikání 1. Právní úprava účetnictví - předmět účetnictví, podstata, význam a funkce - právní normy k účetnictví - účtová osnova a

Více

OBSAH ÚVOD. ÚČETNICTVÍ STÁTU I. část. Zákon o účetnictví. Videokurz je úvodem do účetnictví státu.

OBSAH ÚVOD. ÚČETNICTVÍ STÁTU I. část. Zákon o účetnictví. Videokurz je úvodem do účetnictví státu. ÚČETNICTVÍ STÁTU I. část Zákon o účetnictví OBSAH I. Právní rámec účetnictví státu - Vybrané účetní jednotky - Zákon o účetnictví a vyhláška 410/2009 - České účetní standardy - Technická a inventarizační

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ PROFIL PŘEDPISU:

SBÍRKA PŘEDPISŮ PROFIL PŘEDPISU: Ročník 2015 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní

Více

3. přednáška Účtování zásob účtování zboží, účtování zásob vlastní výroby

3. přednáška Účtování zásob účtování zboží, účtování zásob vlastní výroby Finanční účetnictví (LS 07/08) 3. přednáška Účtování zásob účtování zboží, účtování zásob vlastní výroby g) Účtování zboží se shoduje s účtováním materiálových zásob. použité účty : a/ kalkulační účet:

Více

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví 3/2017 Jakým způsobem se postupuje v případě, kdy dochází ke změnám výměry pozemků při zpřesnění geometrického a polohového určení pozemků (digitalizace pozemků), které jsou předmětem účetnictví? Vybraná

Více

OBSAH ÚVOD Část první Finanční účetnictví pro manažery... 15

OBSAH ÚVOD Část první Finanční účetnictví pro manažery... 15 OBSAH ÚVOD....................................................... 11 Část první Finanční účetnictví pro manažery... 15 1 PŘEDMĚT ÚČETNICTVÍ, BILANČNÍ PRINCIP.................17 1.1 Rozsah znalostí........................................17

Více

VNITŘNÍ SMĚRNICE O ÚČETNICTVÍ

VNITŘNÍ SMĚRNICE O ÚČETNICTVÍ VNITŘNÍ SMĚRNICE O ÚČETNICTVÍ č. Obec : Žernov Adresa : Žernov 112, 552 03 Česká Skalice IČO: 00273295 Obec Žernov se sídlem Žernov čp. 112, 552 03 IČO 00273295 Směrnici zpracovala: Jitka Kropáčková, účetní

Více

Směrnice o vedení účetnictví

Směrnice o vedení účetnictví Základní škola Ústí nad Labem, Pod Vodojemem 323/3A příspěvková organizace, 400 10 Ústí nad Labem IČ: 44553234 SMĚRNICE č. 12/2014 Směrnice o vedení účetnictví Obsah : Čl. 1 Úvod Všeobecná část Čl. 2 Rozdělení

Více

Základy účetnictví 5. přednáška

Základy účetnictví 5. přednáška Základy účetnictví 5. přednáška 1) Účetní doklady, jejich význam a druhy 2) Kontrola v systému podvojného účetnictví 3) Inventarizace Ad 1) Účetní doklady, jejich význam a druhy - průkaznost účetních údajů

Více

8 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A ÚČETNÍ PŘÍKAZY

8 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A ÚČETNÍ PŘÍKAZY 8 ÚČETNÍ ZÁVĚRKA A ÚČETNÍ PŘÍKAZY Právní úprava... 1 Význam účetní závěrky a její druhy... 1 Přípravné práce před účetní závěrkou... 2 Uzávěrka účtů v hlavní knize... 4 Obsah a struktura účetních výkazů

Více

MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM

MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM MATURITNÍ OTÁZKY Z ÚČETNICTVÍ OD 2011/12 EKONOMICKÉ LYCEUM 1. Právní úprava účetnictví Předmět a význam účetnictví Základní právní normy Zákon o účetnictví České účetní standardy - funkce Směrná účtová

Více

Výjimku ze zásady, že pohledávky se účtují ve 3. účtové třídě, tvoří tyto případy:

Výjimku ze zásady, že pohledávky se účtují ve 3. účtové třídě, tvoří tyto případy: Otázka: Zúčtovací vztahy v tuzemsku a zahraničí Předmět: Účetnictví Přidal(a): Monie charakteristika pojmu V účtové osnově pro podnikatele je pro účtování o zúčtovacích vztazích vyhrazena 3. účtová třída.

Více

4. Kapitálové účty - 4. účtová třída

4. Kapitálové účty - 4. účtová třída 4. Kapitálové účty - 4. účtová třída Zahrnuje: vlastní a cizí kapitál, základní kapitál, pohledávky za upsaný vlastní kapitál, zvýšení základního kapitálu, vlastní zdroje, výsledek hospodaření, rozdělení

Více

ÚČETNÍ OSNOVA. Účetnictví je možné vést v: plném rozsahu zkráceném rozsahu

ÚČETNÍ OSNOVA. Účetnictví je možné vést v: plném rozsahu zkráceném rozsahu ÚČETNÍ OSNOVA Směrná účtová osnova je seznam účtových tříd a účtových skupin, v rámci kterých si dále účetní jednotka stanoví potřebné syntetické a analytické účty. Podle směrné účtové osnovy účtují zejména:

Více

Vyšší odborná škola Havířov s.r.o. Tematický plán

Vyšší odborná škola Havířov s.r.o. Tematický plán Vyšší odborná škola Havířov s.r.o. Tematický plán školní rok 2017/2018 Vzdělávací program: Cestovní ruch Obor: Cestovní ruch Ročník: třetí Modul: Účetnictví Vyučující: Ing. Ivana Neradilová Školní rok:

Více

Inventarizace majetku a závazků MINISTERSTVO FINANCÍ ČR

Inventarizace majetku a závazků MINISTERSTVO FINANCÍ ČR Inventarizace majetku a závazků MINISTERSTVO FINANCÍ ČR K některým dotazům z oblasti inventarizace 1. Vedení seznamu inventurních soupisů ( 2 písm. e) vyhlášky č. 270/2010 Sb.), 2. Vedení seznamu a popisu

Více

PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ V PŘÍKLADECH 2012

PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ V PŘÍKLADECH 2012 Beata Blechová, Jana Janoušková PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ V PŘÍKLADECH 2012 vysvětluje základní principy podvojného účetnictví objasňuje řadu praktických příkladů seřazených dle účtových tříd obsahuje souhrnný

Více

Aktiva a Pasiva Aktiva = majetek podniku uspořádaný podle složení, je řazen podle likvidity,

Aktiva a Pasiva Aktiva = majetek podniku uspořádaný podle složení, je řazen podle likvidity, ROZVAHA, ÚČET ROZVAHA Aktiva a Pasiva Aktiva = majetek podniku uspořádaný podle složení, je řazen podle likvidity, Dlouhodobý majetek (stálá aktiva) Krátkodobý majetek (oběžná aktiva) Pasiva = majetek

Více

OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12

OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12 OBCHODNÍ AKADEMIE MATURITNÍ OTÁZKY OD 2011/12 1. Právní úprava účetnictví 2. Dokumentace 3. Inventarizace 4. Rozvaha 5. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 6. Odpisy dlouhodobého majetku a jeho vyřazení

Více

Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS. Úvod

Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS. Úvod Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS Úvod Právní úprava Zákon o účetnictví Vyhláška 410/2009 pro některé vybrané účetní jednotky ČÚS 701 až 704 29. března 2010 Jurajdová 2 Zákon o účetnictví Účetní jednotky: právnické

Více

MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ - SKRIPTA

MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ - SKRIPTA MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze 1 OBSAH KAPITOLA 1 - ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ... 3 1.1. SOUVISEJÍCÍ LEGISLATIVA... 3 1.2. FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ...

Více

ČI. 1 Podstata a cíl účetní závěrky

ČI. 1 Podstata a cíl účetní závěrky ! SMĚRNICE č.1/2010 HARMONOGRAM ÚČETNí ZÁVĚRKY Obec: Záměl Adresa: Zámě1158, 51743 Potštejn IČO: 275531 Směrnici zpracoval: Štěpánka Slezákolá Směrnici schválil: JO.s.f.F /ljovotn'! Projednáno a schváleno

Více

Úvod do účetních souvztažností

Úvod do účetních souvztažností Obsah ČÁST I Úvod do účetních souvztažností KAPITOLA 1 Předmět a význam účetnictví...................... 1000 KAPITOLA 2 Regulace účetnictví v České republice.............. 1050 KAPITOLA 3 Harmonizace

Více

Etapy účetní závěrky. Obsah. Cílem videokurzu je příprava na účetní závěrku. Věnuje se podrobnému rozboru jednotlivých etap účetní závěrky.

Etapy účetní závěrky. Obsah. Cílem videokurzu je příprava na účetní závěrku. Věnuje se podrobnému rozboru jednotlivých etap účetní závěrky. Etapy účetní závěrky Ing. Alena Kučerová Odborné semináře pro obce, spol. s r.o. 1 Cílem videokurzu je příprava na účetní závěrku. Věnuje se podrobnému rozboru jednotlivých etap účetní závěrky. 2 Obsah

Více

Základy účetnictví 8. přednáška. Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT)

Základy účetnictví 8. přednáška. Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) 1 Základy účetnictví 8. přednáška Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) Člení se a/ nakupované materiálové zásoby a zboží, b/ vytvořené vlastní

Více

MATURITNÍ OKRUHY Z ÚČETNICTVÍ

MATURITNÍ OKRUHY Z ÚČETNICTVÍ MATURITNÍ OKRUHY Z ÚČETNICTVÍ 1) ÚČETNICTVÍ 2) MAJETEK 3) ZÁSOBY 4) ROZVAHA 5) ÚČETNÍ KNIHY 6) ZÚČTOVACÍ VZTAHY 7) KAPITÁLOVÉ ÚČTY 8) ÚČTOVÁNÍ VE SPOLEČNOSTECH 9) INVENTARIZACE 10) ZAMĚSTNANCI 11) PLATEBNÍ

Více

Kapitola 1 Základy účetnictví

Kapitola 1 Základy účetnictví Kapitola 1 Základy účetnictví SHRNUTÍ UČIVA AKTIVA jedná se o majetek, který účetní jednotka používá k podnikání. Aktiva zahrnují zejména peněžní prostředky, dlouhodobý majetek, zásoby a pohledávky. PASIVA

Více

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen.

Zboží - výrobky, které účetní jednotka nakupuje za účelem prodeje a prodává je. (Patří k nim i vlastní výrobky, předané do vlastních prodejen. 1 Základy účetnictví 6. přednáška Zásoby - mají za úkol zajistit plynulost výroby, - snaha o snižování (optimalizaci) zásob (JIT) Člení se a/ nakupované materiálové zásoby a zboží, b/ vytvořené vlastní

Více

Finanční účetnictví rozpočtové Ing. Věra Zikánová

Finanční účetnictví rozpočtové Ing. Věra Zikánová Finanční účetnictví rozpočtové Ing. Věra Zikánová 1 Finanční účetnictví rozpočtové Stávající a očekávaná legislativa Roční účetní závěrka Výkaz Přehled o peněžních tocích Novinky verze 9.4.1 a související

Více

SSOS_EK_1.08 Účet, jeho podstata a forma

SSOS_EK_1.08 Účet, jeho podstata a forma Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Příloha 1: Peněžní deník

Příloha 1: Peněžní deník Příloha : Peněžní deník Příloha 2: Kniha pohledávek Příloha 3: Kniha dluhů Příloha 4: Inventární karta nehmotného a hmotného majetku Příloha 5: Skladní karta zásob Příloha 6: Inventární karta drobného

Více

ZPRÁVA PRO VALNOU HROMADU O HOSPODAŘENÍ SČOO

ZPRÁVA PRO VALNOU HROMADU O HOSPODAŘENÍ SČOO SPOLEČENSTVO ČESKÝCH OPTIKŮ A OPTOMETRISTŮ Praha 4, Novodvorská 1062/12 (IČO: 45773092) ZPRÁVA PRO VALNOU HROMADU O HOSPODAŘENÍ SČOO ZA ROK 2015 Zpracoval ing. Čestmír Kameš, daňový a účetní poradce Duben

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály  III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Inventarizace majetku a závazků

Inventarizace majetku a závazků Inventarizace majetku a závazků Bc. Jitka Pohnerová, září 2011 Odborné semináře pro obce, Brno Cílem videokurzu je vysvětlit podstatu inventarizace, shrnout základní požadavky na zajištění inventarizace

Více

Inventarizace majetku a závazků

Inventarizace majetku a závazků Inventarizace majetku a závazků Cílem videokurzu je vysvětlit podstatu inventarizace, shrnout základní požadavky na zajištění inventarizace ve vybraných účetních jednotkách a seznámit se s povinnostmi,

Více

- musí zajišťovat zjištění základu daně z příjmů a bude obsahovat údaje o :

- musí zajišťovat zjištění základu daně z příjmů a bude obsahovat údaje o : Otázka: Evidence podnikání FO, daňová evidence, podvojné účetnictví Předmět: Účetnictví Přidal(a): Tereza P. PODNIKÁNÍ FYZICKÝCH OSOB podnikání = soustavná výdělečná činnost provozována živnostenským nebo

Více

Postup při převodu dat příspěvkových organizací

Postup při převodu dat příspěvkových organizací Postup při převodu dat příspěvkových organizací Při převodu dat jsme použili informace z těchto zdrojů: Převodový můstek - Finanční zpravodaj 7/2009 z 31.12.2009 strana 97-117. Směrná účtová osnova od

Více

České účetní standardy

České účetní standardy č. 701 Účty a zásady účtování na účtech Standard upravuje Bod 3. Účtový rozvrh Bod 4. Syntetické účty a analytické účty Bod 5. Podrozvahové účty Bod 6. Účetní zápisy Bod 7. Vnitroorganizační účetnictví

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály  III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Jednoduché účetnictví. Hana Jurajdová

Jednoduché účetnictví. Hana Jurajdová Jednoduché účetnictví Hana Jurajdová Účetnictví Jednoduché (účetnictví?) Podvojné Výdaje a Příjmy Základ daně Tok finančních prostředků Knihy: peněžní deník, evidence Náklady a Výnosy Zobrazení skutečnosti

Více

Funkce a obsah rozvahy účetních výkazů, přehledné sestavení majetku podniku rozvahový den peněžním vyjádření rozvahový stav. rozvahová položka.

Funkce a obsah rozvahy účetních výkazů, přehledné sestavení majetku podniku rozvahový den peněžním vyjádření rozvahový stav. rozvahová položka. Rozvaha KAPITOLA 4 Funkce a obsah rozvahy Zákon o účetnictví ukládá podnikatelským subjektům, aby prokazovaly stav svého majetku, kapitálu a závazků v přehledné tabulce rozvaze. Rozvaha je jeden z nejdůležitějších

Více

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví

Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví 3/2018 Jakým způsobem se oceňují cenné papíry představující účast v ovládané osobě nebo v osobě pod podstatným vlivem? Podíly a cenné papíry se oceňují v souladu s ustanovením 25 odst. 1 písm. f) zákona

Více

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY

EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY EKONOMIKA BEZPEČNOSTNÍ FIRMY EKONOMICKÁ DATA ING. JANA VODÁKOVÁ, PH.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

3 Rozvahové změny ovlivňující výsledek hospodaření

3 Rozvahové změny ovlivňující výsledek hospodaření 3 Rozvahové změny ovlivňující výsledek hospodaření Cíl kapitoly Pochopením a procvičením úloh z této kapitoly by se měl student seznámit s: podstatou výsledku hospodaření a transakcemi, které vedou k jeho

Více

Program přezkoumání hospodaření územních rozpočtů za rok 2016

Program přezkoumání hospodaření územních rozpočtů za rok 2016 Program přezkoumání hospodaření územních rozpočtů za rok 2016 1. Plnění příjmů a výdajů rozpočtu včetně peněžních operací týkajících se rozpočtových prostředků A. Rozpočet obce zveřejnění návrhu rozpočtu

Více

Účinnost k

Účinnost k Český účetní standard pro některé vybrané účetní jednotky č. 701 Účty a zásady účtování na účtech 1. Cíl Cílem tohoto standardu je stanovit podle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších

Více

Účetnictví ve veřejném sektoru. Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.

Účetnictví ve veřejném sektoru. Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. Účetnictví ve veřejném sektoru Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. E-mail: hanaj@econ.muni.cz Právní úprava účetnictví Zákon č. 563/1991 Sb.,o účetnictví Vyhláška č. 500/2002 Sb. pro účetní jednotky, které jsou

Více

2.1. Účetní doklady 2.2. Účetní zápisy a účetní knihy. K prostudování této problematiky nebude třeba více než 1-1,5 hod. studijního času.

2.1. Účetní doklady 2.2. Účetní zápisy a účetní knihy. K prostudování této problematiky nebude třeba více než 1-1,5 hod. studijního času. Tematický blok č. 4 Téma 2 - Účetní doklady, účetní knihy Obsah tématu 2 2.1. Účetní doklady 2.2. Účetní zápisy a účetní knihy Studijní cíle Cílem je seznámit se s problematikou účetních dokladů jako jednoho

Více

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA. a uzávěrkové operace

ÚČETNÍ ZÁVĚRKA. a uzávěrkové operace ÚČETNÍ ZÁVĚRKA a uzávěrkové operace Obsah 1 Nezbytná legislativa... 1 2 Inventarizace... 2 2.1 Dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek... 4 2.2 Dlouhodobý finanční majetek... 6 2.3 Zásoby... 7 2.4 Krátkodobý

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo Označení DUM Ročník Tematická oblast a předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0412 VY_32_INOVACE_Úč24.19 Druhý a třetí Účtové třídy

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Základy účetnictví 4. přednáška

Základy účetnictví 4. přednáška Základy účetnictví 4. přednp ednáška Osnova přednp ednášky 1. Typické hospodářsk ské operace a jejich vliv na stav majetku a zdrojů 2. Změny rozvahových stavu a jejich charakteristika 3. Účet jako nástroj

Více

Obsah Předmluva 11 1 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků

Obsah Předmluva 11 1 Základy účetnictví 1.1 Účetní principy 1.2 Rozvaha a její prvky 1.3 Základy účtování na účtech stavů a toků Předmluva 11 1 Základy účetnictví 13 1.1 Účetní principy 13 1.1.1 Předmět a uživatelé účetnictví 13 1.1.1.1 Předmět účetnictví 13 1.1.1.2 Druhy účetnictví 14 1.1.1.3 Účetní soustavy 14 1.1.1.4 Uživatelé

Více