Dvě podoby modelu CAPM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dvě podoby modelu CAPM"

Transkript

1 Pojem a třídy rizik; Metody stanovení rizikových prémií, vážené náklady kapitálu Obsah kapitoly Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Pojem a třídy rizik, metody stanovení rizikových prémií, vážené náklady kapitálu (systematické a specifické riziko, riziková prémie a její složky, odvození rizikové prémie z kapitálového trhu; model CAPM, stavebnicové metody, ostatní metody stanovení rizikových prémií). Studenti by měli umět kvantifikovat a specifikovat riziko, vyhledat bezrizikovou výnosovou míru, tržní riziko. Znát metody stanovení rizikových prémií z kapitálového trhu i analýzami rizikových faktorů. Studium Vám zabere 160 minut. Při opakování předešlé lekce 190 min. Pojmy k zapamatování Bezriziková výnosová míra, prémie za systematické a specifické riziko, model CAPM, koeficient beta, stavebnicové metody, vážené průměrné náklady kapitálu. Úvod Výkladová část V této kapitole se budeme věnovat riziku a jeho třídění, metodám stanovení rizikových prémií a výpočtu vážených nákladů kapitálu. Riziko rozdělíme na systematické a specifické, stanovíme rizikovou prémii a její složky, odvodíme rizikovou prémii z kapitálového trhu. Zmíníme ostatní metody stanovení rizikových prémií. Pojem a třídy rizik, metody stanovení rizikových prémií, vážené náklady kapitálu Riziko: vyjadřuje stupeň nejistoty spojený s očekávaným výnosem. Pro investora riziko znamená, že může nastat okolnost, kdy se skutečné výsledky podniku budou lišit od výsledků jím očekávaných. Při oceňování podniku musíme těmto otázkám věnovat mimořádnou pozornost, neboť kvalifikovaně stanovená míra rizika je jedním z odrazových můstků pro správnost ocenění. Klasifikace rizika: způsobů jak klasifikovat riziko je více, ale z pohledu oceňování podniku jde zejména o: 1 1) Riziko tržní (systematické) riziko spojené s fungováním podniku v určitém vnějším ekonomickém prostředí a které je rovněž spojeno s významnou vlastností, kterou je nemožnost eliminace ze strany podniku (nediverzifikovatelné), je to exogenní veličina, na kterou podnik naopak musí pružně reagovat, aby byl schopen obstát v měnících se podmínkách. 1 KISLINGEROVÁ, E. Oceňování podniku s. 159.

2 Zahrnuje riziko sociální, politické, vnitřní a vnější riziko ekonomické a je výrazem charakteristiky odvětví, ve kterém podnik působí (je to riziko, které závisí na celkovém ekonomickém vývoji a postihuje proto ve stejné míře všechny firmy), 2) Riziko specifické (nesystematické) jedinečné riziko spojené s fungováním konkrétního podniku, obvykle se vyjadřuje jako riziko provozní a riziko finanční (diverzifikovatelné). Systematické a nesystematické riziko v portfoliu 2 Metody stanovení rizikových prémií: 1) Metoda požadované výnosové míry: ta má tyto složky: a. Reálnou výnosovou míru. b. Očekávanou inflaci. c. Prémii za riziko. - reálná výnosová míra je cenou pro investora za to, že umožňuje používat své finanční prostředky třetím subjektům. Uvažujeme ji spíše v dlouhém horizontu. Vážené náklady kapitálu: je to míra, kterou společnost očekává, že zaplatí za finanční aktiva. Je to minimální výdělek, který musí podnik vydělat na existujících aktivech, aby uspokojil věřitele, vlastníky. Dvě podoby modelu CAPM Model oceňování kapitálových aktiv CAPM (capital asset pricing model) je základní model pro odhad nákladů vlastního kapitálu, patří především na vyspělých kapitálových trzích k často používaným modelům. Bývá často využíván především při oceňování veřejně obchodovatelných společností. 2 MAŘÍK, M. Metody oceňování podniku s. 37.

3 Mezi nejdůležitější prvky modelu CAPM patří tzv.: přímka trhu cenných papírů, tzv. CML (Capital Market Line), přímka cenného papíru, tzv. SML (Security Market Line). Očekávaná výnosnost cenného papíru závisí na bezrizikové míře, prémii za tržní riziko a faktoru Beta. Beta faktor se váže ke konkrétnímu podniku. Výsledná očekávaná výnosnost je pak použita jako hledaný náklad vlastního kapitálu. Přímka trhu cenných papírů (CML - Capital Market Line), principy: maximalizace očekávaného výnosu, minimalizace rizika změny výnosu, množina efektivních portfolií (aktiv) je tvořena výhradně rizikovými portfolii (aktivy), na trhu je pouze jeden typ bezrizikového aktiva. Rovnice modelu CAPM ve tvaru CML: r p = r f + (r m r f ) p / M Kde: r p - očekávaný výnos portfolia, r f - bezriziková úroková míra (výnosnost), (r M r f ) - prémie za riziko akcionáře (r M je očekávaný výnos tržního portfolia). p - směrodatná odchylka portfolia, M - směrodatná odchylka tržního portfolia. Přímka trhu cenných papírů, tzv. CML (Capital Market Line) Parametr Beta je skon přímky cenných papírů a vyjadřuje vztah mezi jednotkovým rizikem a jednotkovou výnosností. Beta koeficient

4 však zobrazuje pouze jednu (i když klíčovou) složku celkového rizika, kterým je tzv. systematické (tržní) riziko. Model CAPM stanovuje tzv. rizikovou prémii, která je chápána jako rozdíl mezi očekávaným výnosem cenného papíru a bezrizikovou mírou (rovnice SML - vztah mezi očekávanou výnosovou mírou a systematickým rizikem, nesystematické riziko můžeme eliminovat). Tato prémie tedy vyjadřuje investorem dlouhodobě očekávaný výnos, tj. zvýšení oproti bezrizikové investici. Riziková prémie je proporcionální k nediverzifikovatelnému riziku cenného papíru. Rovnice modelu CAPM ve tvaru SML: 3 r e = r f + β (r m r f ) Kde: r e - náklady na vlastní kapitál (požadovaná míra výnosu akcionáře), r f - bezriziková úroková míra (výnosnost), β - systematické (tržní) riziko, (r m r f ) - prémie za riziko akcionáře (r m je očekávaný výnos celého trhu). Beta je vyjádřením úrovně jednotlivého cenného papíru, a to relativně k riziku kapitálového trhu jako celku. Tvar přímky cenného papíru, tzv. SML (Security Market Line) Koeficient beta vyjadřuje citlivost výnosnosti akcií oceňované firmy na změny celého trhu, měřené určitým burzovním indexem: Beta = 1 - výnosnost akcií s koeficientem beta rovným jedné se mění stejně jako výnosnost celého trhu, takže jejich rizikovost je stejná jako u celého trhu (riziko a v důsledku toho i prémie za riziko dané akcie (tj. vlastního kapitálu podniku) je na úrovni kapitálového trhu jako celku). Beta > 1 - akcie s koeficientem beta větším než jedna reagují 3 KISLINGEROVÁ, E. Oceňování podniku s. 161.

5 citlivěji na změny trhu (jejich riziko je větší než průměrné riziko trhu), výnosová přirážka je větší než průměrná prémie za riziko na kapitálovém trhu. Beta < 0 - akcie s koeficientem beta menším než 1 naopak reagují na změny trhu méně citlivě (jejich riziko je nižší než průměrné riziko trhu), výnosová přirážka je menší než průměrná prémie za riziko na kapitálovém trhu. 0 < Beta < 1-1výnosová míra i-tého aktiva se pohybuje stejným směrem jako výnos tržního portfolia, ale pomaleji. Celý tento model je založen na očekáváních investorů, se kterými souvisí základní zjednodušující předpoklady, jež se spoléhají na shodné očekávání všech investorů. Mezi předpoklady z teorie portfolia patří například: 4 a. investoři mají averzi k riziku a maximalizují očekávaný užitek z výnosu v horizontu jednoho roku, b. všechna kapitálová aktiva jsou nekonečně dělitelná, c. neexistují transakční náklady a daně, d. investoři jsou cenovými příjemci a nemohou tedy cenu ovlivnit, e. investoři činí svá rozhodnutí pouze na základě průměrné hodnoty a směrodatné odchylky výnosů portfolií. Další předpoklady pro odvození CAPM: f. všechna aktiva lze obchodovat a mají stanovenou cenu včetně lidského kapitálu, g. existuje bezriziková výpůjční sazba, h. kapitálové trhy jsou dokonalé, všechny informace jsou zdarma a volně dostupné každému účastníkovi trhu, investor má neomezenou možnost vypůjčit si za bezrizikovou sazbu, výpůjční a zápůjční bezriziková sazba jsou shodné a platí pro všechny investory, i. horizont rozhodování všech investorů je jedno časové období a všichni investoři mají stejnou představu o očekávaných výnosech cenných papírů, jejich standardní odchylce a vzájemných kovariancích. Je zřejmé, že žádný z těchto předpokladů neodráží aktuální stav kapitálových trhů. Proto je tento model označován jako vysoce teoretický a odtržený od praxe. Paradoxně však empirické studie potvrzují, že je spolehlivým nástrojem pro investory. Při praktické aplikaci modelu CAPM nutně potřebujeme znát výchozí parametry, na nichž je model založen. 4 KISLINGEROVÁ, E. Oceňování podniku s. 189.

6 Konkrétně se jedná o: 5 parametr bezrizikové míry výnosu r f, hodnotu systematického tržního rizika cenného papíru β i, tržní rizikovou prémii (RMP). 1) Stanovení bezrizikové míry výnosu Obecně lze říci, že žádná zcela bezriziková aktiva (aktiva, jejichž výnosnost není zatížena rizikem), neexistují. Pod pojmem bezriziková míra výnosu se zde rozumí úroková sazba, kterou ovlivňuje řada faktorů. Tyto faktory se liší podle různých ekonomických teorií, které však nedávají konkrétní návod, jak při stanovování bezrizikové sazby postupovat. Některé učebnice financí doporučují použít dlouhodobé státní obligace. V souladu s představou, že podnik je založen na going-concern principu, by mohla teoreticky vyhovovat obligace s 30tiletým časovým horizontem. Vyvstává však problém v odhadu kupní síly v době splatnosti obligace. Stát vedle dlouhodobých cenných papírů emituje také krátkodobé cenné papíry státní pokladniční poukázky. Nabízí se tudíž možnost využít jich v roli bezrizikového výnosu. Zde si však odhadce musí uvědomit, že krátkodobé bezrizikové míry mají významný vliv na hodnotu firmy, neboť tvoří podstatnou část nákladů na kapitál; tato hodnota je pak značně citlivá na pohyby krátkodobých úrokových měr. Pro praktické využití modelu CAPM se tedy jeví snad nejvhodnější a nejméně problematické použít očekávaného dlouhodobého průměru krátkodobých pokladničních poukázek. Praxe však jednoznačně potvrzuje, že jsou využívány dlouhodobé státní dluhopisy. 2) Stanovení beta koeficientu Dalším parametrem aplikace metody CAPM je tržní riziko β, které je měřítkem systematického rizika. Koeficient beta odráží, v jaké míře určitý cenný papír podléhá vlivu všeobecného tržního poklesu či vzestupu, a tak vlastně měří příspěvek cenného papíru k riziku portfolia. V "průměru" se cena určité akcie při růstu trhu o 1 % zvýší o beta této akcie. Odhady beta provádíme obvykle z dat starých maximálně 5-10 let. Málokterá společnost má totiž stejné průměrné riziko dnes a před 70 lety. Akcie s beta větší než 1 mají tendenci obecné pohyby kapitálového trhu zesilovat. O takových cenných papírech se obyčejně hovoří jako o "rizikových". Zároveň je však jejich očekávaná návratnost vyšší než u méně rizikových cenných papírů, a to především v delším období. Méně rizikové cenné papíry (u kterých se také obyčejně v dlouhodobém horizontu předpokládá nižší výnosnost) mají betu mezi 0 a 1. Takové cenné papíry mají tendenci 5 KISLINGEROVÁ, E. Oceňování podniku s. 190.

7 se pohybovat ve stejném směru jako celý trh, ale ne v takovém rozsahu. Jejich pohyby ve srovnání s celým trhem jsou obyčejně více či méně "tlumené". Výnos akcií s beta menším než nula se pohybuje opačným směrem než výnos trhu. Trh představuje agregátní portfolio všech cenných papírů, takže beta celého trhu je jednotková. Celý kapitálový trh je ovšem pojem ne zcela upřesněný. Z toho důvodu je "trh" často zastoupen indexem, který by měl odrážet chování a pohyby trhu. Na americkém kapitálovém trhu je to např. index Standard&Poor's, nebo známější index Dow Jones, který však pokrývá pouze 30 tzv. "blue chip" akcií z průmyslového sektoru. Na pražské burze se používá index PX-50, který sleduje od roku 1994 padesát největších podniků podle tržní kapitalizace (vyjma investičních fondů). V zásadě lze β koeficient odhadnout pomocí třech základních postupů: 6 Historické β. Metoda analogie. Odhad na základě analýzy faktorů. Historické β (odhad z minulého vývoje) Základem tohoto postupu je zjistit regresní závislost mezi výnosy akcie oceňovaného podniku a výnosy trhu jako celku. Koeficient β pak můžeme konkrétně vypočítat například jako podíl kovariance mezi výnosem trhu a akcie a rozptylu výnosnosti trhu. Tento přístup ovšem předpokládá, že budoucí β se od historického nebude příliš lišit. Proto se jedná o postup s omezenou použitelností. Metoda analogie Při použití této metody odhadce použije beta podobných podniků, které jsou obchodovány a jejichž činnost není diverzifikovaná. Při hledání takto podobných podniků je třeba se vypořádat s vlivem případných odlišností v obchodním riziku a odlišností ve finančním riziku, které závisí na kapitálové struktuře. Vliv případných odlišností v obchodním riziku se do β promítá expertním odhadem. Vliv kapitálové struktury se započítává pomocí vztahu mezi zadluženým a nezadluženým β: Β Z = β N [ 1 + (1 t) D/E ] β CK (D/E) (1 t) Kde: Β Z - β vlastního kapitálu u zadlužené firmy, β N - β vlastního kapitálu při nulovém zadlužení, β CK - β pro cizí kapitál, t - daňová sazba, D - cizí kapitál (debt), 6 MAŘÍK, M. Metody oceňování podniku s. 190.

8 E - vlastní kapitál (equity). Variantou uvedeného postupu je použít průměrné údaje o β za určitý obor nebo odvětví. Opět i zde je třeba dbát na odlišnosti mezi konkrétním podnikem a převládajícími tendencemi v odvětví. Průměrné koeficienty jsou uváděny buď jako zadlužené nebo jako nezadlužené, proto je žádoucí přepočítat je na konkrétní kapitálovou strukturu oceňovaného podniku. Výhodou této metody je její statistická spolehlivost. Odhad na základě analýzy faktorů (nezávislá prognóza) Tento postup je značně prosazován v praxi západních firem. Na odhad β mají vliv tři hlavní faktory, a to oblast podnikání, provozní páka a finanční páka. Cyklické firmy mají větší β než firmy necyklické, proto např. potravinářský podnik bude mít pravděpodobně nižší β než podnik činný ve stavebnictví (viz následující tabulka). Příklady koeficientů Beta podle oblasti podnikání firem 7 Odvětví nepodléhající Odvětví podléhající Prům. hospodářským Prům. hospodářským cyklům Beta cyklům Beta Počítače 2.06 Banky 0.53 Software 1.90 Restaurace 0.69 E-Commerce 3.07 Nealkoholické nápoje 0.41 Letecká doprava 1.34 Vzácné kovy 0.41 Polovodiče 2.64 Tabák 0.59 Telekomunikační vybavení 2.64 Strojírenský průmysl 0.65 Při použití této metody se formálně zachovává základní struktura modelu CAPM, koeficienty β však prognózujeme bez propočtů jejich historických hodnot. Existují dvě základní cesty jak toho dosáhnout: použití tzv. fundamentálních faktorů (Východiskem je představa, že β závisí na proměnných uváděných v Bilanci a Výsledovce. Bylo vytipováno pět základních proměnných, pomocí kterých se dospělo k výpočtu β. Tento postup však předpokládá existenci fungujícího kapitálového trhu, který v České republice prozatím není vytvořen. Proto je třeba hledat náhradní řešení.) prognóza β na základě analýzy provozního a finančního rizika (Tento směr řešení se jeví jako nadějný.) Riziková prémie společnosti β se vypočte jednoduchým 7

9 způsobem: 8 β = 1 + OR + FR Kde: OR - přirážka za systematické obchodní riziko, FR - přirážka za systematické finanční riziko. Obchodní riziko zahrnuje riziko specifické pro podnik (např. cenová politika konkurence) a riziko, které ovlivňuje všechny společnosti (inflace apod.). Odhaduje-li odhadce hodnotu β, bere v úvahu jen ta rizika, která ovlivňují všechny společnosti, tedy rizika systematická. Typické rozpětí přirážky za obchodní riziko bývá odhadováno od 0,5 (nejnižší riziko) do +0,5 (riziko nejvyšší). Třídy systematického obchodního rizika: Riziko finanční vzniká v důsledku zadlužení společnosti. Lze předpokládat, že více zadlužená firma bude citlivěji reagovat na změny trhu, protože je zatížena větším podílem fixních plateb než firma málo zadlužená. Rozpětí přirážky za finanční riziko může být stanoveno například od 0,2 (při 0% zadlužení) až do +0,5 (při zadlužení 140 %). Pro ostatní hodnoty ukazatele CK/VK se příslušná velikost korekce vzhledem k finančnímu riziku stanoví lineární interpolací. U přirážky za finanční riziko by bylo vhodné uvažovat ještě s dalšími položkami finanční analýzy, především s pracovním kapitálem. Základní koncept by měl vyhovovat jen pro případ, že pracovní kapitál je větší než 0. 3) Stanovení tržní rizikové prémie Odhad tržní rizikové prémie (RMP) je možno určit jako rozdíl mezi průměrnými výnosy u reprezentativního tržního indexu (např. PX 50) a výnosu bezrizikového aktiva. Přitom cenný papír použitý k výpočtu bezrizikové míry musí být použit i k odhadu prémie. Koncept CAPM vyžaduje, aby rozdíl (r m r f ) byl vyjádřen na úrovni očekávaných hodnot. Přímý odhad budoucí prémie ovšem není možný. Proto volíme metodu, která je v těchto situacích obvyklá odhad budoucí prémie odvozujeme z minulých hodnot dosažených na kapitálových trzích a předpokládáme, že minulost bude přiměřeným odhadem pro budoucnost. Konkrétní postup obvyklý v praxi je následující: 9 8 MAŘÍK, M. Určování hodnoty firem s. 125.

10 zjistit dlouhodobější úroveň výnosnosti akcií na kapitálovém trhu (r m ); obvykle se pro tento účel používá některý tržní akciový index, jehož výnosnosti bývají běžně zveřejňovány, spočítat průměrnou úroveň výnosnosti státních dluhopisů (r f ), z rozdílu r m r f je pak vyvozena hledaná riziková prémie. Před zahájením vlastního výpočtu je nejprve nutné zvolit délku období, která bude prostá významných variabilit rizikových prémií. Použití dlouhého minulého období umožňuje získání stabilnějších výsledků, neboť v takovémto období budou obsaženy všechny možné výkyvy na kapitálových trzích a průměr tak nebude ovlivněn jen specifickými výkyvy určitého typu, jako kdybychom vyšli z krátkodobějšího období. Do výpočtu se však na druhou stranu budou promítat výsledky dávno minulých podmínek, které již nejsou pro budoucnost relevantní. Přesto se odborná literatura kloní k názoru, že je vhodnější použít období co nejdelší. Dále je důležité, zda odhadce pracuje s krátkodobými nebo dlouhodobými cennými papíry. Ve vlastním propočtu lze použít aritmetický nebo geometrický průměr. Shoda nebo rozdíl výsledku závisí na variabilitě výnosů vstupujících do propočtu; geometrický průměr je zpravidla nižší než aritmetický a aritmetický průměr je na rozdíl od geometrického ovlivňován délkou období. Pro stanovení rizikové prémie lze využít ratingové ohodnocení, ovšem zde se bude jednat o rating celé země, na jejímž teritoriu funguje kapitálový trh a zkoumaný podnik. Ocenění (rating) České republiky je oceněním její úvěruschopnosti (kredibility) na zahraničních trzích. Ocenění je syntetickým výrazem kvality českého státu jako dlužníka a jeho ekonomické schopnosti dodržet vydané vlastní závazky a splatit včas a v úplném množství úroky i jistinu dlužné částky. V současnosti je rating České republiky odhadnut na A- 10, k němuž náleží riziková přirážka 2 % 11. V České republice platí, že žádný podnik nemůže s ohledem na stávající makroekonomické prostředí, v němž funguje, dosáhnout lepšího hodnocení, než celá země. Při volbě rizikových prémií je třeba dbát na to, aby riziková prémie byla propočtena za stejných podmínek, za kterých bude použita v rámci CAPM. Například prémie propočtená jako rozdíl výnosnosti akciového trhu vůči krátkodobým státním pokladničním poukázkám by neměla být použita v rámci CAPM, kde je r f stanovena jako výnosnost dlouhodobých státních obligací. Zde se doporučuje vycházet pro účely ocenění podniku z prémie oproti alespoň desetiletým vládním dluhopisům. Model ATP 9 MAŘÍK, M. Metody oceňování podniku s

11 Model arbitrážního oceňování (arbitrage pricing theory) je modernější alternativou modelu CAPM. Opět je kladen důraz na fakt, že očekávaný výnos akcionáře závisí na riziku, které pramení z obecných ekonomických vlivů (systematické riziko). Na rozdíl od teorie CAPM, kde prémie za riziko závisí na jediném faktoru β, v teorii ATP tato prémie závisí na několika makroekonomických faktorech. Mezi tyto neočekávané faktory patří například míra inflace nebo úroveň ekonomické aktivity v odvětví. Teorie ATP vyžaduje relativně značně rozsáhlou informační základnu, její použití v praxi je tedy poměrně náročné. Existují tři základní předpoklady umožňující aplikaci metody ATP: 12 je možné identifikovat omezený počet makroekonomických faktorů, lze měřit prémii za očekávané riziko pro jednotlivé faktory, lze měřit citlivost každé akcie na jednotlivé faktory. Ostatní přístupy pro odhad nákladů vlastního kapitálu U společností, kde nelze bezprostředně použít model CAPM (jiné než veřejně obchodovatelné společnosti), je nutno hledat náhradní řešení, chce-li oceňovatel odhadnout náklady vlastního kapitálu: stavebnicová metoda, 2. kalkulace diskontní míry na základě průměrné rentability, 3. odvození nákladů vlastního kapitálu z nákladů cizího kapitálu. Stavebnicové metody Stavebnicové metody stanovují náklady vlastního kapitálu opět jako součet bezrizikové výnosové míry a rizikové prémie, přičemž stanovení této prémie je odlišné od modelu oceňování kapitálových aktiv. U modelů INFA jsou složky rizikové prémie určovány automatizovaně na základě čtyř poměrových ukazatelů. U obou verzí komplexní stavebnicové metody se složky rizikové prémie stanovují na základě expertního ohodnocení souboru rizikových faktorů. Obvykle se skládají z následujících kroků: vymezení hlavních rizikových faktorů, ověření možnosti jejich kvalifikace, formalizace vztahů mezi velikostí jednotlivých faktorů a výší rizikové přirážky. Jádro stavebnicového modelu je opět velmi podobné modelu CAPM, avšak k základní složce bezrizikového výnosu jsou připočítány ještě 12 KISLINGEROVÁ, E. Oceňování podniku s MAŘÍK, M. Určování hodnoty firem s. 121.

12 další přirážky vyjadřující určitý aspekt rizika. Podrobné schéma výpočtu nákladů vlastního kapitálu dle stavebnicové metody lze vyjádřit jako součet následujících druhů rizika: 14 1) bezriziková výnosová míra, 2) obchodní riziko, a) rizika oboru (analýzy v oboru, trendy v oboru), b) rizika trhu (analýzy trhu a zákazníků, marketingové informace, obchodní a cenová politika, způsoby prodeje a distribuce, platební podmínky), c) výrobní proces (technologie, suroviny, dodavatelé), d) rizika z konkurence (analýza trhu a konkurence), e) management (management, klíčové osoby, organizační struktura firmy), f) ostatní faktory, 3) finanční riziko, 4) prémie za nižší likviditu. NÁKLADY VLASTNÍHO KAPITÁLU Stavebnicová metoda je svou podstatou metodou směřující k postižení úplného rizika, tedy jak rizika systematického, tak rizika nesystematického. Ke každému z výše uvedených rizik jsou přiřazeny dílčí elementy. Ty jsou vyhodnoceny jako riziko nízké, přiměřené, zvýšené a vysoké a představují určitý násobek bezpečné (bezrizikové) sazby. Součet jednotlivých dílčích elementů rizik vytvoří přirážku k bezrizikové sazbě za hodnocenou oblast. Tyto dílčí elementy reprezentují dílčí rizikové marže za určité oblasti. Po posouzení těchto oblastí bude odvozena výsledná diskontní míra, která bude zahrnovat rizika a ostatní faktory působící při podnikání. Při porovnání s výsledky CAPM je třeba přihlédnout k tomu, že by diskontní míra podle stavebnicové metody měla být vyšší než podle CAPM o rozdíl, který tvoří nesystematické riziko. Model INFA Stanovení nákladů vlastního kapitálu pomocí tohoto modelu je součástí přístupu uplatňovaného Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR při analýzách podnikové sféry orientovaných na stanovení ekonomické přidané hodnoty (EVA). Náklady vlastního kapitálu se podle tohoto modelu stanovují jako součet bezrizikové výnosové míry a rizikové prémie. Rizikovou prémii tvoří čtyři složky, jejichž hodnoty se určují na základě určitých poměrových ukazatelů (riziková prémie zahrnuje v tomto případě jak systematické, tak specifické riziko). 1. Prémie za likviditu akcií 14 KISLINGEROVÁ, E. Oceňování podniku s. 200.

13 tato prémie se stanovuje v závislosti na velikosti oceňované firmy měřené velikostí jejího vlastního kapitálu. Pokud je vlastní kapitál vyšší než 3 mld. Kč, je tato prémie nulová a je-li základní kapitál nižší než 100 mil. Kč, má prémie za likviditu akcií hodnotu 5 %. Pro firmy s velikostí vlastního kapitálu od 100 mil. Kč do 3 mld. Kč se tato prémie počítá podle vztahu: r 1 (3 VK ) 1,682 2, Kde: r 1 - prémie za likviditu akcií (%), VK - vlastní kapitál oceňované firmy (mld. Kč), 2. Prémie za podnikatelské riziko - Určení diskontní míry na základě průměrné rentability aktiv Další možností, jak určit náklady na vlastní kapitál, jsou údaje o průměrné rentabilitě vlastního kapitálu v průmyslu. Prémie za podnikatelské riziko se určuje ve vazbě na ukazatel rentability aktiv (RA) počítaný ze zisku před úroky a zdaněním. Pro výpočet prémie je nutné zadat časovou řadu rentability aktiv v průmyslu. Její výhodou je, že data o rentabilitě bývají dostupnější než data jiná. Pokud ukazatel rentability aktiv oceňované firmy převyšuje hodnotu tohoto ukazatele za celý průmysl, je prémie za podnikatelské riziko nulová. Je-li rentabilita aktiv oceňované firmy záporná, je velikost prémie 10 %. Pro firmy s rentabilitou aktiv od 0 do průměru za průmysl se velikost prémie počítá podle vztahu: r 2 ( RA p RA ) RA p , Kde: r 2 - prémie za podnikatelské riziko (%), RA - rentabilita aktiv oceňované firmy (%), RA p - průměrná hodnota rentability aktiv za celý průmysl, Ovšem má také dvě podstatné nevýhody: 15 zejména v podmínkách České republiky je účetní rentabilita podniku velmi nízká díky tvorbě a rozpouštění tichých rezerv (regulace účetní rentability); jestliže můžeme předpokládat rozdíly mezi účetní a tržní hodnotou kapitálu, pak by bylo žádoucí mít k dispozici údaje o tržní a nikoli účetní rentabilitě. 15 MAŘÍK, M. Metody oceňování podniku s. 217.

14 Podobně jako ve většině případů je i zde volba metody závislá na konkrétních podmínkách a možnostech a na kvalifikovaném přístupu odhadce. 3. Prémie za riziko z finanční nestability stanovuje se ve vazbě na ukazatel běžné likvidity. Pokud je běžná likvidita oceňované firmy vyšší než 150, je tato prémie nulová. Při hodnotě ukazatele menší než 100 má prémie hodnotu 10 %. Pokud se běžná likvidita oceňované firmy pohybuje v intervalu od 100 do 150, stanoví se prémie podle vztahu: r 3 ( BL ) 2, Kde: r 3 - prémie za riziko z finanční nestability (%), BL - běžná likvidita oceňované firmy, 4. Prémie za riziko z finanční struktury základem pro určení této prémie je ukazatel úrokového krytí, počítaný jako poměr součtu zisku před úroky a zdaněním a nákladových úroků k těmto úrokům. V případě, že hodnota tohoto ukazatele oceňované firmy je vyšší než tři, je riziková prémie nulová. Pokud je menší než jedna, má riziková prémie hodnotu 10 %. Pokud se úrokové krytí oceňované firmy pohybuje v intervalu od jedné do tří, počítá se prémie za riziko z finanční struktury podle vztahu: r 4 (3 ÚK ) , Kde: r 4 - prémie za riziko z finanční struktury (%), ÚK - úrokové krytí oceňované firmy. Model INFA poskytuje (na rozdíl od ostatních modelů) náklady vlastního kapitálu diferencované podle jednotlivých let plánovacího období, tj. 1. fáze. Uživatel zadává dvě vstupní veličiny, a to bezrizikovou výnosovou míru a průměrnou rentabilitu aktiv průmyslu. Výstupy modelu zahrnují jednotlivé složky rizikové prémie, celkovou výši rizikové prémie a náklady vlastního kapitálu, diferencované podle jednotlivých let plánovacího období. Náklady vlastního kapitálu pro 2. fázi zadává uživatel (na základě hodnot 1. fáze, resp. posledního roku této fáze). Odvození nákladů vlastního kapitálu (r e ) z nákladů cizího kapitálu Tato metoda využívá poznatek, že náklady na vlastní kapitál jsou z povahy větší než náklady na cizí kapitál. Důvodem je skutečnost, že

15 vlastník nese větší riziko než věřitel a požaduje tedy zákonitě větší výnos. Potom odhadce postupuje následujícím způsobem: 16 zjistí reálnou úroveň nákladů na cizí kapitál (před odpočtem daňové úspory z úroků), k nákladům na cizí kapitál přirazí několik procentních bodů (2 až 3) a tím získá určitý odhad nákladů na vlastní kapitál. Komplexní stavebnicové metody (KSM I, KSM II) Komplexní stavebnicová metoda stanovuje rizikovou prémii jako součet většího počtu faktorů, a to expertním ohodnocením firemního rizika na základě určitého souboru faktorů charakterizujících podnikatelské a finanční riziko firmy. Každý z těchto faktorů se ohodnocuje pomocí čtyřstupňové stupnice rizika: stupeň 1 (nízké riziko), stupeň 2 (přiměřené riziko), stupeň 3 (zvýšené riziko), stupeň 4 (vysoké riziko). Odlišnosti obou verzí komplexní stavebnicové metody vyplývají z počtu a struktury faktorů, na jejichž základě se stupeň rizika oceňované firmy stanovuje. KSM I Celková riziková prémie je dána součtem většího počtu dílčích rizikových prémií. První z metod (autorů prof. M. Maříka a Ing. Maříkové) vyhodnocuje 32 faktoru rozdělených do 7 oblastí. Tyto faktory jsou rozděleny do dvou skupin, a to na faktory podnikatelského (obchodního) rizika a finančního rizika. Skupina faktorů podnikatelského (obchodního) rizika je dále členěna do šesti dílčích skupin, a to na: 1. rizika na úrovni oboru (čtyři faktory), 2. rizika na úrovni trhu (tři faktory), 3. rizika z konkurence (sedm faktorů), 4. rizika managementu (tři faktory), 5. rizika výrobního procesu (čtyři faktory), 6. specifické faktory ziskových marží (čtyři faktory), což představuje celkem 25 rizikových faktorů podnikatelského (obchodního rizika). Uživatel má však možnost rozšířit každou dílčí skupinu rizikových faktorů o jeden jím definovaný faktor (tzv. 16 MAŘÍK, M. Určování hodnoty firem s. 134.

16 doplňkový faktor rizika). Skupina faktorů finančního rizika obsahuje celkem sedm faktorů, které nejsou již dále členěny do dílčích skupin. Stejně jako u podnikatelského rizika může uživatel rozšířit skupinu faktorů finančního rizika o jeden doplňkový faktor. Náklady vlastního kapitálu se určí jako součet bezrizikové výnosové míry a rizikové prémie. Zjištěná riziková prémie zahrnuje jak systematické (tržní), tak specifické riziko, takže již není třeba ji zvyšovat o specifické riziko. KSM II Druhá verze komplexní stavebnicové metody (autorů Garnetta a Hilla) rozlišuje 36 faktoru rozčleněných do 4 skupin podnikatelského (obchodního) rizika a 1 skupiny faktorů finančního rizika: 1. rizika trhu (dvanáct faktorů), 2. výrobní rizika (šest faktorů), 3. rizika oboru (čtyři faktory), 4. rizika managementu (šest faktorů), 5. finanční rizika (osm faktorů). Stejně jako u první verze metody má uživatel možnost rozšířit každou ze skupin o jeden doplňkový faktor rizika. Stanovení rizikové prémie Pro stanovení rizikové prémie musí uživatel nejprve ohodnotit každý rizikový faktor, a to jedním ze čtyř výše uvedených stupňů, které tvoří: 1. nízké riziko (stupeň 1), 2. přiměřené riziko (stupeň 2), 3. zvýšené riziko (stupeň 3), 4. vysoké riziko (stupeň 4). U obou metod se mimo bezrizikové výnosové míry zadává: Horní mez celkové rizikové prémie jako násobek bezrizikové výnosové míry; autory doporučená hodnota 3 znamená, že jestliže všechny dílčí rizikové faktory budou ohodnoceny nejvyšším stupněm rizika, pak celková riziková prémie dosáhne trojnásobku bezrizikové výnosové míry, Poměr vah podnikatelského k finančnímu riziku - používaná hodnota je 4. každý faktor skupiny podnikatelského rizika má stejnou váhu a stejně tak to platí pro faktory finančního rizika. Dividendový model

17 Dividendový model stanovuje náklady vlastního kapitálu (r e ) jakožto očekávanou vnitrní výnosnost akcie na základě tržní ceny akcie, očekávané dividendy a tempa jejího růstu, podle vztahu: r e = D/T + g Kde: D - očekávaná dividenda (Kč/akcii), T - tržní cena akcie (Kč/akcii), g - očekávané tempo růstu dividend (%). Dividendový model (stejně jako stavebnicový model) stanovuje jedinou hodnotu nákladů vlastního kapitálu, platnou pro 1. i 2. fázi. Rozšiřující text Shrnutí Kontrolní otázky a úkoly Jaké metody můžeme použít pro stanovení rizikové prémie? Co rozumíme úročeným (zpoplatněným) kapitálem? Jak vypočítáme vážené průměrné náklady kapitálu? Seznam použitých zkratek CAPM - model oceňování kapitálových aktiv (capital asset pricing model), β - Beta koeficient, systematické (tržní) riziko, re - náklady na vlastní kapitál (požadovaná míra výnosu akcionáře), rf - bezriziková úroková míra (výnosnost), rm - očekávaný výnos celého trhu. RMP - tržní riziková prémie, ΒZ - β vlastního kapitálu u zadlužené firmy, βn - β vlastního kapitálu při nulovém zadlužení, βck - β pro cizí kapitál, t - daňová sazba, D - cizí kapitál /CK/ (debt), E - vlastní kapitál /VK/ (equity), OR - přirážka za systematické obchodní riziko, FR - přirážka za systematické finanční riziko, Model ATP - model arbitrážního oceňování (arbitrage pricing theory), EVA - ekonomická přidaná hodnota, r1 - prémie za likviditu akcií (%), r2 - prémie za podnikatelské riziko (%),

18 RA - rentabilita aktiv oceňované firmy (%), RAp - průměrná hodnota rentability aktiv za celý průmysl, r3 - prémie za riziko z finanční nestability (%), BL - běžná likvidita oceňované firmy, r4 - prémie za riziko z finanční struktury (%), ÚK - úrokové krytí oceňované firmy, KSM I - komplexní stavebnicová metoda, KSM II - komplexní stavebnicová metoda, D - očekávaná dividenda (Kč/akcii), T - tržní cena akcie (Kč/akcii), g - očekávané tempo růstu dividend (%). Studijní literatura Odkazy KISLINGEROVÁ, E. Oceňování podniku. 2. přepracované a doplněné vydání. Praha : C. H. Beck, ISBN MAŘÍK, M. a kol. Metody oceňování podniku : Proces ocenění - základní metody a postupy. 2. upravené a rozšířené vydání. Praha : Ekopress, ISBN MAŘÍKOVÁ, P., MAŘÍK, M. Moderní metody hodnocení výkonnosti a oceňování podniku (EVA, MVA). Praha : Ekopress, ISBN X. Klíč k úkolům

FINANČNÍ A SPRÁVNÍ. Metodický list č. 1. Název tématického celku: Vymezení problematiky oceňování podniku. Analýza makroprostředí a odvětví

FINANČNÍ A SPRÁVNÍ. Metodický list č. 1. Název tématického celku: Vymezení problematiky oceňování podniku. Analýza makroprostředí a odvětví Metodický list č. 1 Vymezení problematiky oceňování podniku. Analýza makroprostředí a odvětví Studenti by měli pochopit pojem oceňování podniku, jeho účel, kdo oceňování provádí, rozlišit pojmy cena a

Více

Úvod do analýzy cenných papírů. Dagmar Linnertová 5. Října 2009

Úvod do analýzy cenných papírů. Dagmar Linnertová 5. Října 2009 Úvod do analýzy cenných papírů Dagmar Linnertová 5. Října 2009 Investice a investiční rozhodování Každý je potenciální investor Nevynaložením prostředků na svou současnou potřebu se jí tímto vzdává Mít

Více

Hodnocení pomocí metody EVA - základ

Hodnocení pomocí metody EVA - základ Hodnocení pomocí metody EVA - základ 13. Metoda EVA Základní koncept, vysvětlení pojmů, zkratky Řízení hodnoty pomocí EVA Úpravy účetních hodnot pro EVA Náklady kapitálu pro EVA jsou WACC Způsob výpočtu

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR)

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) (Aktualizovaná verze 04/05) Úvodní charakteristika předmětu: Cílem jednosemestrálního předmětu Investiční a finanční

Více

Náklady kapitálu. Finanční struktura by měla korespondovat s majetkovou strukturou z hlediska časovosti. Stálá aktiva. Dlouhodobý.

Náklady kapitálu. Finanční struktura by měla korespondovat s majetkovou strukturou z hlediska časovosti. Stálá aktiva. Dlouhodobý. Náklady na kapitál Náklady kapitálu Finanční struktura by měla korespondovat s majetkovou strukturou z hlediska časovosti Aktiva (majetek) Stálá aktiva Oběžná aktiva Dlouhodobý majetek Trvalý OM Dlouhodobý

Více

Úvod do teorie portfolia. CAPM model. APT model Výhody vs. nevýhody modelů CML SML. Beta faktor

Úvod do teorie portfolia. CAPM model. APT model Výhody vs. nevýhody modelů CML SML. Beta faktor Radka Domanská 1 Úvod do teorie portfolia CML CAPM model SML Beta faktor APT model Výhody vs. nevýhody modelů 2 Množina dostupných portfolií Všechna možná portfolia, která mohou být vytvořena ze skupiny

Více

I) Vlastní kapitál 1) Základní jmění /upsaný kapitál/ 2) Kapitálové fondy: - ážio/disážio - dary - vklady společníků 3)Fondy ze zisku: - rezervní

I) Vlastní kapitál 1) Základní jmění /upsaný kapitál/ 2) Kapitálové fondy: - ážio/disážio - dary - vklady společníků 3)Fondy ze zisku: - rezervní Náklady na kapitál I) Vlastní kapitál 1) Základní jmění /upsaný kapitál/ 2) Kapitálové fondy: - ážio/disážio - dary - vklady společníků 3)Fondy ze zisku: - rezervní fond - statutární a ostatní fondy 4)

Více

Finanční řízení podniku

Finanční řízení podniku Finanční řízení podniku Finanční řízení Základním úkolem je zajištění kapitálu a koordinace peněžních toků podnikání s cílem dosáhnout co nejlepšího zhodnocení kapitálu při zachování platební schopnosti

Více

Návrh. opatření obecné povahy č. OOP/4/XX.2015-Y,

Návrh. opatření obecné povahy č. OOP/4/XX.2015-Y, 1 Návrh 2 3 Praha XX. XXXX 2015 Čj.: ČTÚ-43 424 /2015-611 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný orgán státní správy podle 108 odst. 1 písm. b) zákona č. 127/2005

Více

3.1.1. Výpočet vnitřní hodnoty obligace (dluhopisu)

3.1.1. Výpočet vnitřní hodnoty obligace (dluhopisu) Využití poměrových ukazatelů pro fundamentální analýzu cenných papírů Principem této analýzy je stanovení, zda je cenný papír na kapitálovém trhu podhodnocen, správně oceněn, nebo nadhodnocen. Analýza

Více

III) Podle závislosti na celkovém ekonomickém vývoji či na vývoji v jednotlivé firmě a) systematické tržní, b) nesystematické jedinečné.

III) Podle závislosti na celkovém ekonomickém vývoji či na vývoji v jednotlivé firmě a) systematické tržní, b) nesystematické jedinečné. Měření rizika Podnikatelské riziko představuje možnost, že dosažené výsledky podnikání se budou kladně či záporně odchylovat od předpokládaných výsledků. Toto riziko vzniká např. při zavádění nových výrobků

Více

Míra růstu dividend, popř. zisku

Míra růstu dividend, popř. zisku Míra růstu dividend, popř. zisku Vstupy pro ohodnocovaní metody FA Úroveň vnitřní hodnoty je determinována několika faktory, které představuje nezbytné údaje pro metody FA Míra růstu dividend, popř. zisku

Více

FRP 6. cvičení Měření rizika

FRP 6. cvičení Měření rizika FRP 6. cvičení Měření rizika Podnikatelské riziko představuje možnost, že dosažené výsledky podnikání se budou kladně či záporně odchylovat od předpokládaných výsledků. Toto riziko vzniká např. při zavádění

Více

Pojem investování a druhy investic

Pojem investování a druhy investic Investiční činnost Pojem investování a druhy investic Rozhodování o investicích Zdroje financování investic Hodnocení efektivnosti investic Metody hodnocení investic Ukazatele hodnocení efektivnosti investic

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

D D P. e e e. ...požadovaná výnosová míra D...očekávané dividendy P. očekávaná prodejní cena. D n. n nekonečno. e e e e

D D P. e e e. ...požadovaná výnosová míra D...očekávané dividendy P. očekávaná prodejní cena. D n. n nekonečno. e e e e Téma 8: Chování cen akcií a investiční management Struktura přednášky: 1. Chování cen akcií fundamentální a technická analýza a teorie efektivních trhů. Riziko a výnos Markowitzův model 3. Kapitálový trh

Více

Oceňování podniku. Základní metody oceňování podniku

Oceňování podniku. Základní metody oceňování podniku Oceňování podniku Základní metody oceňování podniku Postup při oceňování podniku Prvním krokem při oceňování podniku je vyjasnění důvodu, kvůli kterému je oceňování prováděno Druhým krokem je ujasnění

Více

(Verze 04/05) Metodický list č. 1

(Verze 04/05) Metodický list č. 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (Verze 04/05) Úvodní charakteristika předmětu: Cílem jednosemestrálního předmětu Investiční a finanční rozhodování (IFR)

Více

Podnikem se rozumí: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které

Podnikem se rozumí: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které Oceňování podniku Podnikem se rozumí: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patří podnikateli a slouží k provozování

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Podnikové finance a finanční plánování 2. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Podnikové finance a finanční plánování 2. Metodický list č. 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Podnikové finance a finanční plánování 2 Metodický list č. 1 Druhy financování podniku Co rozumíme financováním a jaké jsou úkoly finančního managementu.

Více

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti

Tématické okruhy. 4. Investiční nástroje investiční nástroje, cenné papíry, druhy a vlastnosti Seznam tématických okruhů a skupin tématických okruhů ( 4 odst. 2 vyhlášky o druzích odborných obchodních činností obchodníka s cennými papíry vykonávaných prostřednictvím makléře, o druzích odborné specializace

Více

Charakteristika rizika

Charakteristika rizika Charakteristika rizika Riziko je možnost, že se dosažené výsledky podnikání budou příznivě či nepříznivě odchylovat od předpokládaných výsledků. Odchylky od předpokladu jsou: a) příznivé b) nepříznivé

Více

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů

Příručka k měsíčním zprávám ING fondů Příručka k měsíčním zprávám ING fondů ING Investment Management vydává každý měsíc aktuální zprávu ke každému fondu, která obsahuje základní informace o fondu, jeho aktuální výkonnosti, složení portfolia

Více

Informace. o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním

Informace. o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním Informace o finančních nástrojích a rizicích spojených s investováním Společnost QuantOn Solutions, o. c. p., a. s. (Dále jen QuantOn Solutions nebo i obchodník) poskytuje klientovi v souladu s 73d odst.

Více

Podnik jako předmět ocenění

Podnik jako předmět ocenění Oceňování podniku Podnik jako předmět ocenění Podnikem se rozumí: soubor hmotných, jakož i osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patří podnikateli

Více

Manažerská ekonomika KM IT

Manažerská ekonomika KM IT KVANTITATIVNÍ METODY INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE (zkouška č. 3) Cíl předmětu Získat základní znalosti v oblasti práce s ekonomickými ukazateli a daty, osvojit si znalosti finanční a pojistné matematiky, zvládnout

Více

Finanční trhy. Finanční aktiva

Finanční trhy. Finanční aktiva Finanční trhy Finanční aktiva Magický trojúhelník investování (I) Riziko Výnos Likvidita Magický trojúhelník investování (II) Tři prvky magického trojúhelníku (výnos, riziko a likvidita) vytváří určitý

Více

Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko. 2. Riziko ve finančním rozhodování. 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku

Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko. 2. Riziko ve finančním rozhodování. 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování - rizika systematická a nesystematická - podnikatelské

Více

Pojem investování. vynakládání zdrojů podniku za účelem získání užitků které jsou očekávány v delším časovém období Investice = odložená spotřeba

Pojem investování. vynakládání zdrojů podniku za účelem získání užitků které jsou očekávány v delším časovém období Investice = odložená spotřeba Investiční činnost Pojem investování vynakládání zdrojů podniku za účelem získání užitků které jsou očekávány v delším časovém období Investice = odložená spotřeba Druhy investic 1. Hmotné investice vytvářejí

Více

FINANCE PODNIKU A FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ 2

FINANCE PODNIKU A FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ 2 Anotace: Cíle předmětu FINANCE PODNIKU A FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ 2 (Verze 04/05) Předmět navazuje na předmět Podnikové finance a finanční plánování 1, kde se student seznámil se základy podnikového financování

Více

HODNOCENÍ INVESTIC. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D.

HODNOCENÍ INVESTIC. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. HODNOCENÍ INVESTIC Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Metody hodnocení efektivnosti investic Při posuzování investice se vychází ze strategických

Více

Výnosové metody oceňování podniku. Tomáš Buus

Výnosové metody oceňování podniku. Tomáš Buus Výnosové metody oceňování podniku Tomáš Buus Jsou schopny zachytit dynamiku vývoje podniku hodnotu nehmotných aktiv (know-how, fungující organizační struktura, schopnosti manažerů, dobré jméno) V současnosti

Více

Investiční instrumenty a portfolio výnos, riziko, likvidita Úvod do finančních aktiv. Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.

Investiční instrumenty a portfolio výnos, riziko, likvidita Úvod do finančních aktiv. Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni. Finanční trhy Investiční instrumenty a portfolio výnos, riziko, likvidita Úvod do finančních aktiv Ing. Gabriela Oškrdalová e-mail: oskrdalova@mail.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup

Více

Praha dd. mm 2019 čj. ČTÚ /

Praha dd. mm 2019 čj. ČTÚ / 1 NÁVRH 2 3 Praha dd. mm 2019 čj. ČTÚ-60 067/2018-611 4 5 6 7 8 9 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný orgán státní správy podle 108 odst. 1 písm. b) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických

Více

Téma 13: Oceňování podniku

Téma 13: Oceňování podniku Téma 13: Oceňování podniku 1. Důvody zjišťování tržní hodnoty podniku 2. Postup při oceňování 3. Metody oceňování podniku: A) Výnosové metody B) Metody tržního srovnání C) Majetkové ocenění (substanční

Více

Principy oceňování a value management. Úvod do problematiky

Principy oceňování a value management. Úvod do problematiky Principy oceňování a value management Úvod do problematiky Obsah Principy oceňování společností Principy oceňování DCF Chování klíčových faktorů Finanční trhy a hodnota firmy Value based management Dluh

Více

Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů.

Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. Otázka č. 2: Ekonomická analýza banky, analýza aktiv, pasiv, nákladů a výnosů. je součástí kontrolního systému v bankách a podstatná část bank. řízení je kontrola průběhu bankovních činností z ekonomického

Více

Ocenění firem. náš základní přístup

Ocenění firem. náš základní přístup Ocenění firem náš základní přístup Typy ocenění Existují v zásadě 3 typy ocenění: 1. Na základě analýzy výnosů 2. Na základě analýzy majetku 3. Metody založené na trhu - analýza kapitálového trhu a trhu

Více

Controlling Modul 10 Economic Value Added cvičení Reporting - Opakování Výpočet EVA KLESLA KLESLA

Controlling Modul 10 Economic Value Added cvičení Reporting - Opakování Výpočet EVA KLESLA KLESLA Controlling Modul 10 Economic Value Added cvičení 10.1. Reporting - Opakování 10.2. Výpočet EVA Reporting - Kontrolní otázky 1. Reporting je A. vlastně realizací controllingu v podniku B. jedinou a nejdůležitější

Více

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty.

Cíl: seznámení s pojetím peněz v ekonomické teorii a s fungováním trhu peněz. Peníze jako prostředek směny, zúčtovací jednotka a uchovatel hodnoty. Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Akademický rok 2006/07, letní semestr Kombinované studium Předmět: Makroekonomie (Bc.) Metodický list č. 3 7) Peníze a trh peněz. 8) Otevřená ekonomika 7) Peníze

Více

OCEŇOVÁNÍ NEHMOTNÝCH AKTIV. Pavel Svačina

OCEŇOVÁNÍ NEHMOTNÝCH AKTIV. Pavel Svačina OCEŇOVÁNÍ NEHMOTNÝCH AKTIV Pavel Svačina Kniha Oceňování nehmotných aktiv byla zpracována jako jeden z výstupů projektu Výzkumného záměru Rozvoj účetní a finanční teorie a její aplikace v praxi z interdisciplinárního

Více

2) Ocenění na základě analýzy trhu

2) Ocenění na základě analýzy trhu 2) Ocenění na základě analýzy trhu Ocenění na základě tržní kapitalizace Ocenění srovnatelných podniků Ocenění údajů o podnicích uváděných na burzu Ocenění na základě odvětvových multiplikátorů Ocenění

Více

V A LUE. Koncept Shareholder Value patří k oceňovacím přístupům budoucnosti. Odvozuje se od dynamického výpočtu hodnocení investic 3.

V A LUE. Koncept Shareholder Value patří k oceňovacím přístupům budoucnosti. Odvozuje se od dynamického výpočtu hodnocení investic 3. E N V IRONMENTÁL NÍ KO N CE PT SHAREHOLDER V A LUE Ing. Mgr. Štěpánka Boušková 1 A B S T R A K T Shareholder value je koncept, který stanovuje hodnotu podniku z pohledu vlastníků. Důležité je brát v potaz

Více

3. Zajištěný fond. Odvaz s minimálním rizikem.

3. Zajištěný fond. Odvaz s minimálním rizikem. 3. Zajištěný fond Odvaz s minimálním rizikem. 1 4 DŮVODY PROČ INVESTOVAT do 3. Zajištěného fondu 1 Jistota návratnost 106 % vložené investice Podstupujete minimální riziko - fond způsobem svého investování

Více

Vysoká škola ekonomická Fakulta financí a účetnictví

Vysoká škola ekonomická Fakulta financí a účetnictví Vysoká škola ekonomická Fakulta financí a účetnictví PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY NA INŢENÝRSKÉ STUDIUM specializace Učitelství ekonomických předmětů pro střední školy školní rok 2006/2007 TEST Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ

Více

Základní druhy finančních investičních instrumentů

Základní druhy finančních investičních instrumentů Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základní druhy finančních investičních instrumentů strana 2 strana 3 Akcie Vymezení a legislativa Majetkový

Více

UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY

UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY UKAZATELE RENTABILITY A AKTIVITY 1. Ukazatele rentability, výnosnosti, ziskovosti (profitability ratios) poměřují zisk dosažený podnikáním s výší zdrojů podniku, jichž bylo užito k jeho dosažení. Ukazatele

Více

7.5 Závěry pro všechny metody hodnocení efektivnosti investic Příklady 86 8 MAJETKOVÁ STRUKTURA FIRMY Definice a obsah pojmů 88 8.

7.5 Závěry pro všechny metody hodnocení efektivnosti investic Příklady 86 8 MAJETKOVÁ STRUKTURA FIRMY Definice a obsah pojmů 88 8. OBSAH PŘEDMLUVA 9 1 ÚVOD DO PODNIKOVÝCH FINANCÍ A FINANČNÍHO ŘÍZENÍ PODNIKU 11 1.1 Pojem, funkce a struktura podnikových financí a finančního řízení. 11 1.2 Finanční cíle podnikání, finanční politika podniku

Více

Základy teorie finančních investic

Základy teorie finančních investic Ing. Martin Širůček, Ph.D. Katedra financí a účetnictví sirucek.martin@svse.cz sirucek@gmail.com Základy teorie finančních investic strana 2 Úvod do teorie investic Pojem investice Rozdělení investic a)

Více

Tomáš Cipra: Matematika cenných papírů. Professional Publishing, Praha 2013 (288 stran, ISBN: ) ÚVOD.. 7

Tomáš Cipra: Matematika cenných papírů. Professional Publishing, Praha 2013 (288 stran, ISBN: ) ÚVOD.. 7 Tomáš Cipra: Matematika cenných papírů. Professional Publishing, Praha 2013 (288 stran, ISBN: 978-80-7431-079-9) OBSAH ÚVOD.. 7 1. DLUHOPISY.. 9 1.1. Dluhopisy v praxi... 9 1.1.1. Princip dluhopisů 9 1.1.2.

Více

METODY KALKULACE DISKONTNÍ MÍRY V PODMÍNKÁCH ČR

METODY KALKULACE DISKONTNÍ MÍRY V PODMÍNKÁCH ČR METODY KALKULACE DISKONTNÍ MÍRY V PODMÍNKÁCH ČR Diskontní míra pro tržní hodnotu 1 TRŽNÍ HODNOTA - Zásady Priorita tržních dat (tj. není rozhodující, co si myslí znalec) 2 OP II - prof. M. Mařík 1 TRŽNÍ

Více

Oceňování nemovitostí

Oceňování nemovitostí Petr Čihák Září 2008 Nejpoužívanější přístupy a metody Oceňovací přístupy Výnosový přístup Přístupy vedoucí k určení tržní hodnoty Přístup tržního porovnání Netržní přístupy Přístup založený na věcné hodnotě

Více

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace

Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1. 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Současná teorie finančních služeb cvičení č. 1 1. Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich interpretace Úvod do teorií finančních služeb rekapitulace základních pojmů a jejich

Více

Změna hodnoty pozice v důsledku změn tržních cen.

Změna hodnoty pozice v důsledku změn tržních cen. Tržní riziko Změna hodnoty pozice v důsledku změn tržních cen. Akciové riziko Měnové riziko Komoditní riziko Úrokové riziko Odvozená rizika... riz. volatility, riz. korelace Pozice (saldo hodnoty očekávaných

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Finanční management I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Finanční management I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Finanční management I Finanční řízení Finanční řízení efektivní financování splnění cílů podniku Manažerské

Více

Multiprodukčnífirma. Diverzifikace a

Multiprodukčnífirma. Diverzifikace a Růst firmy. Příčiny a limity růstu firmy. Dynamický pohled na firmu. Marrisůvmodel a převzetí firmy. Vertikální růst a transferové ceny. Multiprodukčnífirma. Diverzifikace a volba výrobního programu. Mezinárodní

Více

finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy)

finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy) FINANČNÍ ANALÝZA Cíle a možnosti finanční analýzy finanční zdraví firmy (schopnost hradit krátkodobé i dlouhodobé závazky, schopnost zhodnotit vložené prostředky, silné a slabé stránky firmy) podklady

Více

N i investiční náklady, U roční úspora ročních provozních nákladů

N i investiční náklady, U roční úspora ročních provozních nákladů Technicko-ekonomická optimalizace cílem je určení nejvýhodnějšího řešení pro zamýšlenou akci Vždy existují nejméně dvě varianty nerealizace projektu nulová varianta realizace projektu Konstrukce variant

Více

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 2

FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 2 FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA 2 Metodický list č. 1 Název tématického celku: Dluhopisy a dluhopisové portfolio I. Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je popsat dluhopisy jako investiční instrumenty,

Více

- obvykle součást finanční analýzy (v podobě analýzy obratovosti a rentability)

- obvykle součást finanční analýzy (v podobě analýzy obratovosti a rentability) 2. Vstupní data procesu FA, rentabilita a její rozklady - obvykle součást finanční analýzy (v podobě analýzy obratovosti a rentability) Rozvaha (a a pasiva podniku) - upravené (redukované) nové schema

Více

PŘEDMLUVA 1 PŘEDMĚT A CÍL FINANČNÍ ANALÝZY 3 METODY FINANČNÍ ANALÝZY 7

PŘEDMLUVA 1 PŘEDMĚT A CÍL FINANČNÍ ANALÝZY 3 METODY FINANČNÍ ANALÝZY 7 OBSAH III PŘEDMLUVA 1 PŘEDMĚT A CÍL FINANČNÍ ANALÝZY 3 METODY FINANČNÍ ANALÝZY 7 2.1 Fundamentální analýza podniku 7 2.2 Technická analýza podniku 9 Kritéria srovnatelnosti podniků 10 HORIZONTÁLNÍ ANALÝZA

Více

EVA, CFROI. Lenka ZAHRADNÍČKOVÁ

EVA, CFROI. Lenka ZAHRADNÍČKOVÁ EVA, CFROI Lenka ZAHRADNÍČKOVÁ lenkazah@kpm.zcu.cz 9. 4. 2015 Pojmová mapa Výkonnost VBM EVA Náklady kapitálu CFROI Náklady CK Náklady VK Komplexní stavebnicová metoda CAPM Dividendový model INFA WACC

Více

Účetní toky a) ve všech případech jsou doprovázeny současně fyzickou změnou nebo změnou, kterou bychom mohli klasifikovat jako reálnou b) mají nebo bu

Účetní toky a) ve všech případech jsou doprovázeny současně fyzickou změnou nebo změnou, kterou bychom mohli klasifikovat jako reálnou b) mají nebo bu PŘÍSTUP FINANČNÍ ANALÝZY ORIENTOVANÝ NA POTŘEBY MEZIPODNIKOVÉ KOMPARACE EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI 15.1 Základní pojmy, úprava účetních výkazů 15.2 Základní ukazatele 15.1 Základní pojmy, úprava účetních výkazů

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční analýza pojišťoven Hlavní úkoly finanční analýzy neustále vyhodnocovat, na základě finančních ukazatelů, ekonomickou situaci pojišťovny, současně, pomocí poměrových ukazatelů finanční analýzy,

Více

Vysvětlivky k měsíčním reportům fondů RCM

Vysvětlivky k měsíčním reportům fondů RCM Vysvětlivky k měsíčním reportům fondů RCM Rozhodný den Pokud není u jednotlivých údajů uvedeno žádné konkrétní datum, platí údaje k tomuto rozhodnému dni. Kategorie investic Třída aktiv a její stručný

Více

Stabilita banky, její ovlivňování ČNB, pravidla likvidity, kapitálové přiměřenosti a úvěrové angažovanosti banky

Stabilita banky, její ovlivňování ČNB, pravidla likvidity, kapitálové přiměřenosti a úvěrové angažovanosti banky Stabilita banky, její ovlivňování ČNB, pravidla likvidity, kapitálové přiměřenosti a úvěrové angažovanosti banky Stabilita banky Stabilitou banky obecně rozumíme její solventnost a likviditu. Vzhledem

Více

Vyjadřují se v procentech z hodnoty vloženého kapitálu. Někdy se pro jejich označení používá termín cena kapitálu.

Vyjadřují se v procentech z hodnoty vloženého kapitálu. Někdy se pro jejich označení používá termín cena kapitálu. 1. Cena kapitálu Náklady kapitálu představují pro podnik výdaj, který musí zaplatit za získání různých forem kapitálu (tj. za získání např. různých forem dluhů, akciového kapitálu, nerozděleného zisku

Více

Klíčové informace pro investory

Klíčové informace pro investory Klíčové informace pro investory I. Základní údaje V tomto sdělení investor nalezne klíčové informace o u. Nejde o propagační sdělení; poskytnutí těchto informací vyžaduje zákon. Účelem je, aby investor

Více

Hodnocení ekonomické efektivnosti projektů Průměrný výnos z investice, doba návratnosti, ČSH, VVP

Hodnocení ekonomické efektivnosti projektů Průměrný výnos z investice, doba návratnosti, ČSH, VVP Hodnocení ekonomické efektivnosti projektů Průměrný výnos z investice, doba návratnosti, ČSH, VVP Investice je charakterizována jako odložená spotřeba. Podnikové investice jsou ty statky, které nejsou

Více

zisk : srovnávaná veličina (hodnocená,vstupní)

zisk : srovnávaná veličina (hodnocená,vstupní) 4. přednáška Finanční analýza podniku - FucAn Návaznost na minulou přednášku Elementární metody a) analýza absolutních ukazatelů b) analýza rozdílových a tokových ukazatelů c) analýza poměrových ukazatelů

Více

INFORMACE O RIZICÍCH

INFORMACE O RIZICÍCH INFORMACE O RIZICÍCH PPF banka a.s. se sídlem Praha 6, Evropská 2690/17, PSČ: 160 41, IČ: 47116129, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1834 (dále jen Obchodník)

Více

3. Přednáška Bankovní bilance, základní zásady řízení banky, vybrané ukazatele činnosti banky

3. Přednáška Bankovní bilance, základní zásady řízení banky, vybrané ukazatele činnosti banky 3. Přednáška Bankovní bilance, základní zásady řízení banky, vybrané ukazatele činnosti banky Bilance banky, výkaz zisků a ztrát, podrozvahové položky Bilance banky - bilanční princip: AKTIVA=PASIVA bilanční

Více

Čistá současná hodnota a vnitřní výnosové procento

Čistá současná hodnota a vnitřní výnosové procento Čistá současná hodnota a vnitřní výnosové procento Co je to čistá současná hodnota? Čistá současná hodnota představuje rozdíl mezi diskontovanými peněžními příjmy z určité činnosti a výdaji na tuto činnost.

Více

www.mgmtpress.cz Tato publikace vychází s laskavým přispěním UniCredit Bank Czech Republic.

www.mgmtpress.cz Tato publikace vychází s laskavým přispěním UniCredit Bank Czech Republic. www.mgmtpress.cz Tato publikace vychází s laskavým přispěním UniCredit Bank Czech Republic. Jaroslava Durčáková, Martin Mandel, 2000, 2003, 2007 Cover design Petr Foltera, 2007 Všechna práva vyhrazena

Více

Plán přednášek makroekonomie

Plán přednášek makroekonomie Plán přednášek makroekonomie Úvod do makroekonomie, makroekonomické agregáty Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ekonomické modely rovnováhy Hospodářský růst a cyklus, výpočet HDP Hlavní ekonomické

Více

Zaměříme se na sanaci jako jeden z důvodů restrukturalizace podniku

Zaměříme se na sanaci jako jeden z důvodů restrukturalizace podniku Zaměříme se na sanaci jako jeden z důvodů restrukturalizace podniku Zefektivnění podniku Zajištění vyšší hodnoty pro vlastníky Důvody restrukturalizace podniku Sanace podniku Řešení podnikové krize při

Více

Oceňování podniku. doc. RNDr. Ing. Hana Scholleová, Ph.D. Katedra podnikové ekonomiky Fakulta podnikohospodářská Vysoká škola ekonomická v Praze

Oceňování podniku. doc. RNDr. Ing. Hana Scholleová, Ph.D. Katedra podnikové ekonomiky Fakulta podnikohospodářská Vysoká škola ekonomická v Praze Oceňování podniku doc. RNDr. Ing. Hana Scholleová, Ph.D. Katedra podnikové ekonomiky Fakulta podnikohospodářská Vysoká škola ekonomická v Praze Obsah přednášky Cena x hodnota Přístupy ke stanovení hodnoty

Více

OCENĚNÍ A POKRAČUJÍCÍ HODNOTA. Rudolf Hájek, RSM CZ

OCENĚNÍ A POKRAČUJÍCÍ HODNOTA. Rudolf Hájek, RSM CZ OCENĚNÍ A POKRAČUJÍCÍ HODNOTA Rudolf Hájek, RSM CZ O čem budeme diskutovat Základní metody výpočtu pokračující hodnoty Úvahy při konstrukci pokračující hodnoty Konstrukce stabilizovaného roku Výhody /

Více

Semestrální práce z předmětu MAB

Semestrální práce z předmětu MAB Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu MAB Modely investičního rozhodování Helena Wohlmuthová A07148 16. 1. 2009 Obsah 1 Úvod... 3 2 Parametry investičních

Více

AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ

AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ AGRO PODLUŽAN, A.S. REPORT FINANČNÍCH UKAZATELŮ 2007-2011 Obsah Finanční analýza společnosti Agro Podlužan... 3 Ukazatele rentability... 4 Ukazatele aktivity... 5 Ukazatele likvidity... 7 Ukazatele zadluženosti...

Více

Majetková a kapitálová struktura firmy

Majetková a kapitálová struktura firmy ČVUT v Praze fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Majetková a kapitálová struktura firmy Podnikový management - X16PMA Doc. Ing. Jiří Vašíček, CSc. Podnikový management

Více

15 PŘÍSTUP FINANČNÍ ANALÝZY ORIENTOVANÝ NA POTŘEBY MEZIPODNIKOVÉ KOMPARACE

15 PŘÍSTUP FINANČNÍ ANALÝZY ORIENTOVANÝ NA POTŘEBY MEZIPODNIKOVÉ KOMPARACE 15 PŘÍSTUP FINANČNÍ ANALÝZY ORIENTOVANÝ NA POTŘEBY MEZIPODNIKOVÉ KOMPARACE Úvod Až dosud přístupy FA zaměřené převážně na věrné zobrazení účetních informací a veřejnou kontrolu činnosti podniku = tzv.

Více

PE 301 Podniková ekonomika 2. Eva Kislingerová. Hodnota kmenových akcií a. obligací. Téma 2. Eva Kislingerová

PE 301 Podniková ekonomika 2. Eva Kislingerová. Hodnota kmenových akcií a. obligací. Téma 2. Eva Kislingerová PE 301 Podniková ekonomika 2 Eva Kislingerová Téma 2 obligací Hodnota kmenových akcií a Téma 2 2-2 Struktura přednášky Cenné papíry akcie, obligace Tržní míra kapitalizace (market capitalization rate)

Více

Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji

Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Informace o rizicích souvisejících s obchodováním s investičními nástroji Obchody s investičními nástroji jsou nejen příležitostí

Více

Úvod. Kapitálové statky výrobek není určen ke spotřebě, ale k další výrobě (postupná spotřeba) amortizace Finanční kapitál cenné papíry

Úvod. Kapitálové statky výrobek není určen ke spotřebě, ale k další výrobě (postupná spotřeba) amortizace Finanční kapitál cenné papíry TRH KAPITÁLU Úvod Kapitálové statky výrobek není určen ke spotřebě, ale k další výrobě (postupná spotřeba) amortizace Finanční kapitál cenné papíry Vznik díky odložené spotřebě Nutná kompenzace možnost

Více

1 ÚVOD DO PODNIKOVÝCH FINANCÍ A FINANČNÍHO ŘÍZENÍ PODNIKU 1.1 Pojem a funkce podnikových financí a finančního řízení 1.2 Finanční cíle podnikání,

1 ÚVOD DO PODNIKOVÝCH FINANCÍ A FINANČNÍHO ŘÍZENÍ PODNIKU 1.1 Pojem a funkce podnikových financí a finančního řízení 1.2 Finanční cíle podnikání, 1 ÚVOD DO PODNIKOVÝCH FINANCÍ A FINANČNÍHO ŘÍZENÍ PODNIKU 1.1 Pojem a funkce podnikových financí a finančního řízení 1.2 Finanční cíle podnikání, finanční politika podniku 1.3 Zdroje financování podnikatelských

Více

Netržní kategorie hodnoty. přehled

Netržní kategorie hodnoty. přehled Netržní kategorie hodnoty přehled Vybrané netržní kategorie hodnoty v MEOS Hodnota při stávajícím využití- value in use Likvidační hodnota- liquidation value Speciální hodnota -special value Hodnota zbytkového

Více

opatření obecné povahy č. OOP/4/ ,

opatření obecné povahy č. OOP/4/ , Praha 8. prosince 2015 Čj.: ČTÚ-43 424 /2015-611 Český telekomunikační úřad (dále jen Úřad ) jako příslušný orgán státní správy podle 108 odst. 1 písm. b) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Odkaz na příslušné standardy ISA

Odkaz na příslušné standardy ISA 11. Účetní odhady Obsah kapitoly Auditorské postupy zaměřující se na audit účetních odhadů, včetně odhadů reálné hodnoty a souvisejících údajů zveřejněných v účetní závěrce. Odkaz na příslušné standardy

Více

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech

FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech FINANČNÍ TRH místo, kde se D x S po VOLNÝCH finančních prostředcích, instrumentech, produktech - fce: alokační, redistribuční (soustřeďuje, přerozděluje, rozmisťuje) - peněžní: KRÁTKODOBÉ peníze, fin.

Více

Specifické dividendové diskontní modely Metody založené na ukazateli P/E ratio

Specifické dividendové diskontní modely Metody založené na ukazateli P/E ratio Specifické dividendové diskontní modely Metody založené na ukazateli P/E ratio Specifické dividendové diskontní modely Omítají nereálnou skokovou změnu mezi jednotlivými fázemi Zavádějí lineární změnu

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu FINANČNÍ ANALÝZA PODNIKU (FAP) (aktualizovaná verze 01-09)

Metodické listy pro kombinované studium předmětu FINANČNÍ ANALÝZA PODNIKU (FAP) (aktualizovaná verze 01-09) Metodické listy pro kombinované studium předmětu FINANČNÍ ANALÝZA PODNIKU (FAP) (aktualizovaná verze 01-09) Přednášející: Ing. Jana Kotěšovcová Způsob zakončení předmětu: Zápočet formou zápočtového testu

Více

Investiční činnost v podniku. cv. 10

Investiční činnost v podniku. cv. 10 Investiční činnost v podniku cv. 10 Investice Rozhodování o investicích jsou jedněmi z nejdůležitějších a nejobtížnějších rozhodování podnikového managementu. Dobré rozhodnutí vede podnik k rozkvětu, špatné

Více

KMA/MAB. Kamila Matoušková (A07142) Plzeň, 2009 EFEKTIVNÍ PORFÓLIO V MARKOWITZOVĚ SMYSLU

KMA/MAB. Kamila Matoušková (A07142) Plzeň, 2009 EFEKTIVNÍ PORFÓLIO V MARKOWITZOVĚ SMYSLU EFEKTIVNÍ PORFÓLIO V MARKOWITZOVĚ SMYSLU KMA/MAB Kamila Matoušková (A07142) Plzeň, 2009 Obsahem práce je vytvoření efektivního portfolia v Markowitzově smyslu.z akcií obchodovaných na SPADu. Dále je uvažována

Více

Analýzy a doporučení

Analýzy a doporučení Fio Analýzy a doporučení Komerční banka Fio banka, a.s. 17.5.2010 Aktualizace odhadů Komerční banka, a.s. Nové doporučení koupit Předešlé doporučení akumulovat Nová cílová cena 4467,- Kč Předešlá cílová

Více

Hedonický cenový index na datech poskytovatelů hypotečních úvěrů. Ing. Mgr. Martin Lux, Ph.D.

Hedonický cenový index na datech poskytovatelů hypotečních úvěrů. Ing. Mgr. Martin Lux, Ph.D. Hedonický cenový index na datech poskytovatelů hypotečních úvěrů Ing. Mgr. Martin Lux, Ph.D. Proč nový index? V ČR existuje již několik cenových indexů například index ČSÚ (na transakčních i nabídkových

Více

Finanční trhy. Fundamentální analýza

Finanční trhy. Fundamentální analýza Finanční trhy Fundamentální analýza Charakteristika fundamentální analýzy (I) FA je nejvíce používanou analýzou akcií. Vychází z předpokladu, že na trhu existují cenné papíry podhodnocené a nadhodnocené.

Více

Odborná směrnice č. 3

Odborná směrnice č. 3 Odborná směrnice č. 3 Test postačitelnosti technických rezerv životních pojištění Právní normy: Zákon č. 277/2009 Sb., o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o pojišťovnictví )

Více

Hodnocení firem aneb co znamená úspěšná firma? Tomáš Vrána 2017 /2018 MSFN

Hodnocení firem aneb co znamená úspěšná firma? Tomáš Vrána 2017 /2018 MSFN Hodnocení firem aneb co znamená úspěšná firma? Tomáš Vrána 2017 /2018 MSFN Obsah Druhy hodnocení firem Hodnotící kritéria pro hodnocení firmy Možnosti úspěchu firmy Úspěšný podnik Úspěšné firma Metrostav

Více

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13 SYNEK Miloslav a kolektiv MANŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 20 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku...

Více