POKYNY K ODBĚRU MATERIÁLU PRO MIKROBIOLOGICKÁ VYŠETŘENÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POKYNY K ODBĚRU MATERIÁLU PRO MIKROBIOLOGICKÁ VYŠETŘENÍ"

Transkript

1 POKYNY K ODBĚRU Odběr krve na hemokultivaci Laboratoř používá automatický systém BACTEC. : sepse + bakterémie. Sepse zánětlivá reakce organizmu na infekci. Základním předpokladem průkazu etiologického agens sepse je odběr krve na hemokulturu. Sepse x bakterémie = přítomnost bakterií v krvi. Přechodná bakterémie u lokalizovaných infekcí: pneumonie, meningitidy, pyelonefritidy, osteomyelitidy, septické artritidy, cholecystitidy, peritonitidy, ranné infekce, dekubity. Kontinuální bakterémie celkových infekcí: břišní tyf a brucelóza. Bakterémie při infekcích krevního řečiště: flebitidy, tromboflebitidy, endokarditidy (akutní, subakutní a chronické) a infekce chlopenních náhrad. Bakterémie při některých malignitách: karcinom tlustého střeva, leukémie. Bakterémie při nitrožilní aplikaci drog. Iatrogenní bakterémie: při instrumentálních zákrocích, během infuzí, katétrové sepse, infikované umělé chlopně, cévní spojky..., febrilní neutropenie po cytotoxické chemoterapii. Sepse: ranná, fulminantní, urosepse a abdominální. Bakteriémie kontinuální febrilie charakteristické pro centrální zdroj, je trvale přítomna, nevyžaduje zvláštní načasování odběru. Spíše je důležitý počet odebraných hemokultur. Odebírají 3 nezávislé hemokultury aseptickou venepunkcí periferní žíly v časovém odstupu min. Sepse intermitentní febrilie charakteristické pro periferně lokalizovaný zdroj, ze kterého se pravidelně vyplavují do krve nemocné mikroorganismy. Klíčové je správné načasování odběru. 1. odběr na začátku klinických příznaků (vzestup teploty nad 38 C, zimnice, třesavka) nejvyšší kvantita mikroorganismů v krvi. Další 1 až 2 odběry se provádějí v průběhu vzestupu teploty v odstupu min v závislosti na dynamice klinických příznaků. Katetrová infekce krevního řečiště Minimálně 2 odběry z periferie a při 1. vždy i odběr z katetru. Případně opakovat v časových intervalech dle dynamiky klinických příznaků, min po prvním odběru. 1. odběr na začátku klinických příznaků (vzestup teploty nad 38 C, zimnice, třesavka). Kůži dezinfikovat spolehlivým antiseptikem na alkoholové bázi (septoderm sprej, spiritus 70 %) 3krát po sobě vždy do zaschnutí, dezinfikované místo již nepalpovat. Do stříkačky nabrat minimálně 10 ml krve, u dětí stačí 5 ml. Dezinfikovat zátky kultivačních lahviček alkoholem (pro dospělé 1 aerobní + 1 anaerobní, pro děti 1 společná). Vyměnit jehlu. Po zaschnutí dezinfekčního prostředku na zátkách vpravit u dospělých po polovině krve, u dětí celé odebrané množství krve do lahvičky. Ihned odeslat do laboratoře nebo nechat max. 24 hodin při pokojové teplotě. Nevkládat do lednice! Cyklus vyšetření je 5-ti denní, pozitivita je hlášena laboratoří odebírajícímu pracovišti. Strana 1 (celkem 10)

2 Odběr likvoru je prováděn neurologem přísně asepticky. Na mikrobiologii vyšetřován kultivačně lze i v automatickém systému na hemokultivaci - i sérologicky. : meningitidy, encefalitidy (primární, sekundární; akutní, chronické; hnisavé, aseptické. Při meningitidě je nutno vedle likvoru odebrat i hemokulturu. V případě mozkového abscesu se vyšetřuje punktát z abscesu. Pozitivní mikroskopie je hlášena ihned, pozitivní kultivace rovněž. Odběr klinického materiálu 1. Hnis, punktát... Odebrat sterilní stříkačkou do sterilní zkumavky v maximálně možném množství, zazátkovat a ihned odeslat do laboratoře. Je-li materiálu málo, ponechat ho ve stříkačce a uzavřít Combi zátkou LL a poslat do laboratoře. Jen takto odebrané materiály se pak mohou vyšetřit jak mikroskopicky, tak následně kultivačně aerobně i anaerobně, případně v automatickém systému. : Možná primární i sekundární infekční etiologie 2. Rány, kožní léze Výtěry na tampon odebírat jen ve výjimečných případech, kdy se nedá hnis natáhnout do stříkačky, jak je uvedeno výše. Tamponem setřít spodinu při okraji rány a nedotýkat se okolí léze. Tampon by měl být sekretem řádně prosáknut a zasunut do transportní půdy. Zvláštním tamponem odebrat na mikroskopii nebo jím na místě zhotovit nátěr na podložní sklíčko a obojí poslat do laboratoře. : Infekce ran, měkkých tkání, kostí a kloubů Primární kožní infekce Sekundární infekce kůže postižené jiným způsobem 3. Poševní sekret Pokud nejde o preventivní vyšetření gravidních žen (výskyt Streptococcus agalactiae), pak stačí jeden odběr na bakteriologické vyšetření + kvasinky do transportní půdy. Před vyšetřením na trichomonády kontaktovat laboratoř. V případě vyšetření MOP mikrobní obraz poševní - zhotovit nátěr nasáklým tamponem tahem a postupným otáčením na 2 podložní skla a suchý zaslat do laboratoře. Vyšetření na kapavku: Odběr z uretry, pochvy, cervixu a rekta se odesílá na tamponu v transportní půdě společně s nátěrem na podložním skle do laboratoře. Alternativou odběru do transportní půdy je očkování materiálu přímo od pacienta na kultivační půdy a jejich transport do laboratoře v termoboxu. Cílené (specifické) vyšetření je spojeno s potížemi při infekcích chlamydiemi, mykoplazmaty a ureaplazmaty. : na základě klinických projevů u pacientů urologických, plicních a gynekologických Strana 2 (celkem 10)

3 Odběr endocervikálních vzorků u žen (chlamydie, urea- a mykoplazmata) Před odběrem je nutno odstranit přebytek hlenu z endocervikální oblasti přiloženým vatovým tamponem. Pak druhým tampon zasunout do endocervikálního hrdla a kruhovitým pohybem odebrat epiteliální buňky, a tampon po 15 s vyjmout. Vyvarovat se buňkám ektocervixu a vaginy. Nesmáčet tampony ve fyziologickém roztoku. Při odběru na chlamydie se do laboratoře odesílá odebraný tampon v originálním obalu. Při odběru na urea- a mykoplazmata se tampon vytřepá do přiloženého transportního media a uzavřená lahvička s transportním médiem se odešle do laboratoře. Odběr moče na kvantitativní kultivační vyšetření Odebírat po řádném omytí genitálu včetně zevního ústí močové trubice vodou a mýdlem. Do sterilního kontejnerku zachytit minimálně 1 ml středního proudu moče (u uretritidy počáteční, u prostatitidy konečný). Okamžitě dopravit do laboratoře nebo uložit do lednice nanejvýš na 24 hodin. V případě odběru na URICULT se postupuje stejným způsobem. Moč se odebírá do přiložené sterilní nádobky, do odebrané moče se na okamžik ponoří část soupravy s kultivační půdou, moč se poté vylije a uzavřená souprava se odešle do laboratoře, může se nechat přes noc v termostatu při 35 ± 1 C. V případě růstu kultury po inkubaci v termostatu se zašle do laboratoře k identifikaci a stanovení citlivosti k antibiotikům. : Pro mikrobiologické vyšetření je rozhodující diagnóza, okolnosti vzniku infekce a stav pacienta. Nálezy bakteriurie jsou typické u následujících infekcí : Cystitida (akutní, opakovaná) u žen ve fertilním věku. Močové infekce u dětí se strikturou uretry nebo s vývojovými poruchami, které ovlivňují urodynamiku. U pacientů s poruchou odtoku moče, nejčastěji s permanentně zavedenou cévkou. Chronická pyelonefritida u dětí, mládeže i dospělých. U starších pacientů, případně po chirurgickém zákroku a u diabetiků. Asymptomatické bakteriurie u mladých dívek a gravidních žen. U pacientů s paraplegií. Ostatní infekce už netvoří tak významné klinické jednotky. Samozřejmý je odběr moče při urosepsi s odběrem krve na hemokultivaci. Odběr moče na urea- a mykoplazmata Odebírá se první ranní moč do sterilní nádobky a zašle do laboratoře nejdéle do 8 hod po odběru. Strana 3 (celkem 10)

4 Odběr stolice 1. Stolice na kultivační vyšetření se odebírá odběrovým tamponem od pacienta vleže na boku nebo v kleče opřen o lokty. Vyzve se, aby zatlačil jako na stolici, a do konečníku, do hloubky asi 5 cm se mu vsune odběrový tampon a pootočí se jím. Po odběru se tampon vloží do přiložené transportní půdy a pošle se do laboratoře. Jen vzorky zaslané v transportní půdě lze vyšetřit na kampylobaktera. : Akutní průjmová onemocnění Horečnatá onemocnění nejasné etiologie Hospitalizované, oslabené a těžce nemocné osoby Epidemiologické důvody 2. Stolice na parazitologické vyšetření se odebírá po defekaci přímo z toaletní nebo podložní mísy do širší nádobky pomocí lopatky, která je součástí odběrové soupravy. Je nezbytné odebrat dostatek materiálu velikosti lískového oříšku jinak nelze vyšetření provést. Parazitologické vyšetření stolice nevylučuje enterobiózu. 3. Vyšetření na enterobiózu: Tenká průhledná lepicí páska se přelepí přes perianální řasy pacienta, dobře se přitiskne a pak se pomocí pinzety stáhne a přilepí se na čisté podložní sklo, které se zašle do laboratoře. Je nezbytné, aby neměl pacient před tímto vyšetřením omytý konečník minimálně 24 hodin. : exantem, návrat z exotických krajin, déle trvající zažívací potíže, střídání průjmu a zácpy, u dětí neklid. Stejným způsobem jako na parazitologické vyšetření se odebírá stolice na vyšetření virologická a další: adenoviry a rotaviry, na průkaz toxinu produkovaného Clostridium difficile a průkaz Helicobacter pylori. Odběr materiálu z respiračního traktu, při infekcích oka a ucha 1. Výtěr z krku: Sterilním vatovým tamponem se šroubovitým pohybem setře povrch obou mandlí nebo patrových oblouků, na závěr lze špičkou tamponu nabrat hnis z případných ložisek. Tampon vložit do transportní půdy. Je vhodné, aby pacient těsně před odběrem nejedl, nepil a nečistil si zuby. 2. Výtěr z nosu: Sterilním vatovým tamponem šroubovitě setřít obě nosní dírky a tampon vložit do transportní půdy. : Základní kultivační vyšetření z krku (nosu) je doporučeno při tonsillitis a pharyngitis acuta. Ostatní odběry jsou indikovány z epidemiologických důvodů (monitorování hospitalizovaných pacientů sledování nozokomiálních kmenů ). Významné jsou i odběry u chronicky nemocných. Strana 4 (celkem 10)

5 Cíleným (specifickým) vyšetřením po telefonické domluvě s žádajícím oddělením jsou výtěry k průkazu: Neisseria meningitidis (N. gonorrhoeae), Corynebacterium diphtheriae, Bordetella pertussis a B. parapertussis. 3. Výtěr z oka: Odběr určuje oftalmolog dle lokalizace předpokládané bakteriální infekce. Při hnisavých procesech je vhodné materiál odeslat v transportní půdě a doplnit nátěrem na podložní sklíčko. : zánět spojivek, zánět víčka, ječné zrno, zánět rohovky, infekce slzného ústrojí, endophthalmitis Aspirát z dutin je adekvátním materiálem k bakteriologickému vyšetření při dg. sinusitis. Aspirát je možno zasílat ve stříkačce, jejíž jehla je uzavřena gumovou zátkou, nebo ve sterilní zkumavce. : sinusitis. 5. Aspirát ze středouší je adekvátním materiálem k bakteriologickému vyšetření při dg. otitis media. a transport materiálu stejný jako u aspirátu z vedlejších dutin. : otitis media. 6. Stěr ze zevního zvukovodu se provádí krouživým pohybem tamponu ve zvukovodu. V transportní půdě se pošle do laboratoře. : otitis externa Obecně je vhodné zpracovat stěry na bakteriologii z horních cest dýchacích a ucha při následujících diagnózách: nasopharyngitis, tonsillitis ac., pharyngitis ac., otitis media ac., sinusitis ac. + chron., otitis externa, otitis chron., epiglotitis ac., laryngotracheitis ac. 7. Sputum, bronchoalveolární laváž (BAL), tracheální a bronchiální aspirát. Po vykloktání dutiny ústní vlažnou vodou nemocný zhluboka zakašle nejlépe po první ranní expektoraci a vykašle sputum do sterilní široké nádobky (sputovky). Je nutno po odběru zkontrolovat přítomnost hnisavých vloček, neboť vyšetřování slin nemá smysl. Odběr laváže a aspirátů je možný do stejných sterilních nádobek nebo do sterilní zkumavky. : Pneumonie a bronchopneumonie komunitní a nosokomiální Pneumonie a bronchopneumonie akutní, subakutní a chronické Odběry při dermatomykózách Dekontaminace ložiska se provádí 70% čistým alkoholem do zaschnutí. Nehty při odběrech z onychomykotických lézí je třeba získat částice z vnitřní, s nehtovým lůžkem související strany ploténky. Po důkladném očištění nehtové ploténky alkoholem je vhodné odstřihnout část distálního okraje nehtu a odstranit detritus ulpívající pod volnou částí ploténky. Strana 5 (celkem 10)

6 Sterilním skalpelem se pak seškrábe keratinová hmota z dostupné vnitřní části ploténky. Vlasy vlasy nebo vousy se odebírají epilační pinzetou. Snažíme se vždy získat folikulární části, odběr stříháním na úrovni pokožky je většinou bezcenný. Šupiny kůže se odebírají seškrábnutím sterilním skalpelem. Materiál se získává především z okrajů ložisek, kde je infekční proces nejmladší. Z akutních lézí s tvorbou puchýřků je třeba získat jejich krusty odstřižením malými nůžkami. Obsah puchýřků lze odebrat vatovým tamponem po předchozím napíchnutí jehlou. Odběr krve na sérologická vyšetření Je nutno odebrat žilní krev do odběrovky bez jakýchkoli protisrážlivých přípravků, neboť k vyšetření se používá sérum, které se oddělí po cca 2 hodinách při pokojové teplotě od krevního koláče. Zcela vyhovující je odběrová souprava SARSTEDT sérum gel značená okrově. V sérologii jde o nepřímý průkaz patogenního agens, přičemž pátráme po protilátkách proti tomuto agens, které se vytvářejí až v určitém časovém odstupu po kontaktu s nákazou. Hladina protilátek v tomto období není konstantní a podle dynamiky hladiny protilátek lze usoudit, zda jde o infekční proces a v jakém je stadiu. Proto je nutno pro většinu sérologických reakcí odběr krve realizovat 2x v odstupu cca 2 týdnů. Infekční mononukleóza 1. Průkaz heterofilních protilátek 2. Průkaz EBV protilátek proti : VCA (kapsidový antigen), EBNA (nukleární antigen) a EA (časný antigen) 3.Průkaz protilátek proti CMV Lymská borrelióza Vyšetřuje se sérum, likvor, kloubní punktát. Průkaz IgM a IgG, konfirmace WB. : projevy kožní, neurologické, kloubní aj. často po přisátí klíštěte v různě dlouhém intervalu. Antropozoonózy Tularemie, listerióza, brucelóza Toxoplasmóza : uzlinový syndrom, potrat, epidemiologická anamnéza Strana 6 (celkem 10)

7 Respirační infekce Pertusse, parapertusse (bordetely) Atypické pneumonie (viry, chlamydie, mykoplazmata) Legionářská nemoc (legionely) kromě sérologie se prokazuje antigen v moči Těhotenský screening TORCH (toxoplasmóza, rubeolla, CMV, HSV) dle ošetřujícího lékaře RYCHLÉ TESTY STREPTOCOCCUS PNEUMONIAE z moče a mozkomíšního moku Bakteriální pneumonie, sekundární infekce nebo koinfekce pacientů nemocných chřipkou, meningitida, sepse. Je shodný s odběrem moče na kvantitativní bakteriologické vyšetření, v případě meningitidy se vyšetřuje odebraný likvor. LEGIONELLA PNEUMOPHILA (sérotyp 1) z moče Nozokomiální a atypické pneumonie. Je shodný s odběrem moče na kvantitativní bakteriologické vyšetření. ROTAVIRY A ADENOVIRY ze stolice Febrilní gastronteritidy převážně dětí, ale i dospělých v nemocnicích, sociálních zařízeních a léčebnách dlouhodobě nemocných (nozokomiální infekce) i v komunitě, s převahou výskytu v zimních měsících. Je shodný s odběrem na parazitologické vyšetření stolice nádobka s lopatičkou, odběr cca 1 cm³ stolice. Strana 7 (celkem 10)

8 NOROVIRY ze stolice Jsou jednou z hlavních příčin gastroenteritid ve světě. Jsou přenášeny přímo z člověka na člověka i nepřímo prostřednictvím kontaminované vody a jídla. Diagnostika Rychlý imunochromatografický test pro kvantitativní detekci antigenů norovirů genoskupiny I (GI) a genoskupiny II (GII) ve vzorcích stolice. 1) Odběr by se měl uskutečnit co nejdříve od nástupu symptomů (průjem a zvracení), protože maximální vylučování viru nastává 1-3 dny od nástupu symptomů 2) Vzorky stolice musí být odebírány do čistých nádob bez aditiv (jako na parazitologické vyšetření) a transportovány do laboratoře 3) V laboratoři mohou být uchovávány v lednici (2 8 C) po dobu 72 hodin 4) Na tištěné žádance je potřeba požadavek vyplnit ručně vpravo do kolonky JINÁ, na elektronické žádance je požadavek definován Výsledek Pozitivní výsledek bude v den přijetí do laboratoře hlášen telefonicky žadateli vyšetření a současně hlášen elektronicky na epidemiologii KHS Plzeň. Toxiny A/B CLOSTRIDIUM DIFFICILE ze stolice Postantibiotické průjmy, postantibiotické kolitidy a pseudomembranózní kolitidy. Někdy je přítomna jen teplota, různě silné bolesti břicha a vzestup zánětlivých parametrů dominuje leukocytóza, hodnoty běžně nad /mm³. Střevní infekce vyvolané toxigenními kmeny Clostridium difficile CDAD (Clostridium difficile associated disease) jsou v posledních letech velkým zdravotnickým problémem mnoha zemí, který je charakterizován narůstajícím počtem případů spojených se závažnými komplikacemi a zvyšující se mortalitou. Je shodný s odběrem na parazitologické vyšetření stolice nádobka s lopatičkou, odběr cca 1 cm³ stolice. Strana 8 (celkem 10)

9 CHŘIPKA A/B (nasofaryngeální výtěr, výplach nebo odsátí z nosu) : Podezření na pandemickou chřipku. Výtěr z nosohltanu se provede nejlépe ráno nalačno. Pacient by předtím neměl používat kloktadlo ani zubní pastu. Používá se suchý sterilní tampon na tyčince z umělé hmoty - dodá laboratoř. Pacienta necháme před odběrem zakašlat. Pak energicky vytřeme za současné rotace tamponem zadní stěnu nosohltanu a patrové oblouky tak, aby se zachytilo co nejvíce buněčného materiálu. Mandlím se při odběru na virologii vyhneme. Takto odebrané vzorky se musí do 1 hodiny poslat do laboratoře. Výplach, odsátí z nosu se odebírá do standardních odběrových souprav. Takto získané vzorky je možno maximálně 24 hodin uchovávat v lednici při teplotě 2-8 C. Jinak je vhodné je vyšetřit co nejdříve po odběru. V případě pozitivního výsledku chřipky A, je nutno dalším odběrem konfirmovat nález a specifikovat, zda jde chřipku sezónní či pandemickou (H1N1). Odběrové nádobky k tomuto účelu dodá laboratoř. RESPIRAČNÍ SYNCYTIÁLNÍ VIRUS (RSV) a ADENOVIRUS RSV - je nejčastějším původcem bronchitidy a pneumoniae u dětí do 1 roku. Onemocnění obvykle začíná horečkou, rýnou, kašlem a dušností. Závažná infekce dolních cest dýchacích se může objevit v kterémkoli věku, zvláště mezi staršími lidmi a osobami s oslabeným srdcem, plícemi a imunitní systémem. Šíří se kapénkovou infekcí, při blízkém kontaktu s nakaženou osobou nebo s kontaminovanými předměty. Adenoviry - způsobují obvyklé respirační onemocnění v závislosti na infikujícím sérotypu i další onemocnění: gastroenteritida, zánět spojivek, cystitida a vyrážkové onemocnění. Symptomy respiračního onemocnění jsou různé: chřipka, pneumoniae, záškrt, bronchitida. Komplikace lze očekávat u pacientů s oslabeným imunitním systémem. Adenoviry se přenáší přímým kontaktem, fekálně-orální cestou a příležitostně kontaminovanou vodou. Některé typy mohou způsobovat perzistující symptomatické infekce na krčních a nosních mandlích. Diagnostika Rychlý imunochromatografický test pro kvalitativní stanovení antigenů RSV a Adenoviru. Je určen ke stanovení antigenů z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů. 1) Nosní výtěry odebírat sterilním vatovým tampónem bez transportní půdy z jedné nosní dírky. Zasunout vatový tampón asi 3 cm hluboko a rotačním pohybem tampónu Strana 9 (celkem 10)

10 otřete stěnu nosní dírky. Test by měl být proveden co nejdříve po výtěru. 2) Nosní výplachy a aspiráty Dospělí pacienti: do nosu vložte irigátor a celou dutinu důkladně propláchněte fyziologickým roztokem (2,5 ml). Irigátorem otáčejte tak, aby se tekutina dostala skutečně do všech míst. Předkloňte hlavu pacienta, aby mohl mukózní roztok z dírky dobře vytékat. Vzorek zachyťte do čisté odběrové nádoby. Totéž opakujte i pro druhou nosní dírku. Děti: fyziologický roztok vleže nakapejte do nosu, odsajte vzorek výplachu a přeneste do čisté odběrové nádoby. Stejný postup opakujte pro obě nosní dírky. 3) Vzorky by měly být zpracovány co nejdříve po odběru. Před testováním mohou být skladovány v lednici (4 8 C) po dobu 8 hod 4) Na tištěné žádance je potřeba požadavek vyplnit ručně vpravo do kolonky JINÁ, na elektronické žádance je požadavek definován Výsledek Pozitivní výsledek bude v den přijetí do laboratoře hlášen elektronicky žadateli o vyšetření. Strana 10 (celkem 10)

V lednici (2 8 C) Do 24 hod dní BK - 50 dnů. Uricult Při pokojové teplotě Do hod dní. Při pokojové teplotě

V lednici (2 8 C) Do 24 hod dní BK - 50 dnů. Uricult Při pokojové teplotě Do hod dní. Při pokojové teplotě Přehled základních odběrů na bakteriologii - KULTIVACE: Laboratoř upozorňuje, že odběr bez transportní půdy je pro delší uchování a transport nevhodný. Při nedodržení postupů preanalytické fáze nemusí

Více

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře Jana Juránková OKM FN Brno Správný výsledek mikrobiologického vyšetření začíná správným odběrem biologického materiálu a jeho správným

Více

Kontakt Telefon: 485 313 020 Služba : 485 313 033 ATB : 485 313 029

Kontakt Telefon: 485 313 020 Služba : 485 313 033 ATB : 485 313 029 Klinický materiál odeslaný do laboratoře je zpracován dle standardních postupů (SOP) a vyšetření je kódováno dle sazebníku zdravotnických. O dalším vyšetřovacím postupu rozhoduje lékař se specializovanou

Více

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření

Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Interpretace výsledků bakteriologických vyšetření Veškeré nálezy vyšetření je nutno hodnotit vzhledem k diagnóze, věku, zánětlivým parametrům, klinickému stavu pacienta, ev. k dalším důležitým anamnestickým

Více

Diagnostická laboratoř Praha. Laboratorní příručka Příloha č.1. Přehled vyšetření prováděných v Laboratoři klinické mikrobiologie

Diagnostická laboratoř Praha. Laboratorní příručka Příloha č.1. Přehled vyšetření prováděných v Laboratoři klinické mikrobiologie Strana č: 1 Kultivační vyšetření výtěrů z horních cest dýchacích Kultivační vyšetření materiálu z dolních cest dýchacích (mimo TBC) B01/LKM B06/LKM B02/LKM Kultivační semikvantitativní vyšetření moče Typ

Více

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště

Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Odběry vzorků u pacientů s podezřením na infekci krevního řečiště Eva Krejčí Centrum klinických laboratoří, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Lékařská fakulta Ostravské univerzity Infekce krevního řečiště

Více

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno

Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře. Jana Juránková OKM FN Brno Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře Jana Juránková OKM FN Brno Specifika odběrů pro bakteriologická vyšetření Správný výsledek mikrobiologického vyšetření začíná správným

Více

kultivační tampon v TPA pokojová teplota, 24 hod. 3 dny sterilní zkumavka, sterilní 2-8ºC, 18 hod. pokojová teplota, 1 hod. pokojová teplota, 24 hod.

kultivační tampon v TPA pokojová teplota, 24 hod. 3 dny sterilní zkumavka, sterilní 2-8ºC, 18 hod. pokojová teplota, 1 hod. pokojová teplota, 24 hod. Strana 1 z 5 Výtisk č. 2 1) Bakteriologie výtěr z nosu, krku, nosohlt mandlí, hrtanu a hrtanu výtěr z hrtanu,nosohltanu cílené na Bordetella pertussis a Bordetella parapertussis tampon na drátě v TPA pokojová

Více

Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM

Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM strana: 1 z 15 Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM Legenda k tabulkám: Odběr stručný popis získání vzorku Adjustace popis odběrového materiálu (údaj uvedený kurzívou

Více

POKYNY K ODBĚRU MATERIÁLU PRO MIKROBIOLOGICKÁ VYŠETŘENÍ

POKYNY K ODBĚRU MATERIÁLU PRO MIKROBIOLOGICKÁ VYŠETŘENÍ POKYNY K ODBĚRU MATERIÁLU PRO MIKROBIOLOGICKÁ VYŠETŘENÍ Obsah 1 Bakteriologie... 2 1.1 Vyšetření krve (hemokultivace)... 2 1.2 Vyšetření cizorodého materiálu katetry, kanyly, drény, elektrody, implantáty

Více

MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ NEMOCNICE ŠUMPERK

MIKROBIOLOGICKÁ LABORATOŘ NEMOCNICE ŠUMPERK Objednávající lékař (oddělení): Objednal: Pracoviště: Datum objednání: Objed. číslo Odběrová souprava Kusů Urogenitální mykoplazmata transportní médium Doporučujeme v kombinaci s 1672 nebo 1656 (stěr před

Více

Fakultní nemocnice Brno Laboratoře Oddělení klinické mikrobiologie Jihlavská 20, Brno

Fakultní nemocnice Brno Laboratoře Oddělení klinické mikrobiologie Jihlavská 20, Brno Vyšetření: 802 - Lékařská mikrobiologie, 804 Lékařská parazitologie, 805 Lékařská virologie, 822 Lékařská mykologie 1. Vyšetření mikroorganismů z klinického materiálu a z kultur mikroskopicky - barvený

Více

Základní pokyny pro odběry biologických vzorků na mikrobiologické vyšetření

Základní pokyny pro odběry biologických vzorků na mikrobiologické vyšetření ODBĚRY VZORKŮ Základní pokyny pro odběry biologických vzorků na mikrobiologické vyšetření Uchovávání a transport odebraných vzorků Odběry krve na průkaz protilátek (obecně) Stanovení protilátek komplementfixační

Více

krku, mandlí, hltanu A kultivační tampon v TPA pokojová teplota, 24 hod. 3 dny Neisseria meningitidis, MRSA - označit na žádance cílené kultivační na

krku, mandlí, hltanu A kultivační tampon v TPA pokojová teplota, 24 hod. 3 dny Neisseria meningitidis, MRSA - označit na žádance cílené kultivační na Strana 1 z 5 Výtisk č.2 1) Bakteriologie /N výtěr z nosu, nosohltanu, Corynebacterium diphteriae, krku, mandlí, hltanu kultivační tampon v TP 3 dny Neisseria meningitidis, a hrtanu MRS - označit na žádance

Více

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II Seznam laboratorních vyšetření IMUNOBACT s.r.o. Děčín Instrukce pro odběr a typ odebraného materiálu, teplotní uložení před transportem a transport materiálu

Více

Datum platnosti: 1.9.2014 Označení dokumentu: BLP01/LM Verze č.:6

Datum platnosti: 1.9.2014 Označení dokumentu: BLP01/LM Verze č.:6 Vypracoval: MUDr. Kateřina Laskafeldová RNDr. Marie Machučová Schválil: prof. MUDr. David Stejskal, Ph.D.,MBA Datum platnosti: 1.9.2014 Označení dokumentu: BLP01/LM Verze č.:6 Strana: 2 Obsah 1. Úvod...

Více

Respirační infekce a jejich původci. MUDr. Černohorská Lenka, Ph.D.

Respirační infekce a jejich původci. MUDr. Černohorská Lenka, Ph.D. Respirační infekce a jejich původci MUDr. Černohorská Lenka, Ph.D. Běžná flóra Dutina ústní ústní streptokoky, stafylokoky koag. negativní, neisserie Nosohltan - ústní streptokoky, stafylokoky koag. negativní,

Více

Lékařská mikrobiologie II

Lékařská mikrobiologie II Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Lékařská mikrobiologie II Lékařská mikrobiologie II Napsal uživatel Marie Havlová dne 8. Březen 2013-0:00. Sylabus praktických

Více

M a s a r y kův onko l o g i c k ý ú s t a v. Ž l u t ý k o p e c 7, B r n o, ED.9. RNDr. Martina Mrkvicová, Ph.D. Schválil dne: 4.1.

M a s a r y kův onko l o g i c k ý ú s t a v. Ž l u t ý k o p e c 7, B r n o, ED.9. RNDr. Martina Mrkvicová, Ph.D. Schválil dne: 4.1. M a s a r y kův onko l o g i c k ý ú s t a v Oddělení laboratorní medicíny ED.9 POŽADAVKY NA VYŠETŘENÍ V MIÚ FNUSA Zpracoval: Andrea Wagnerová, DiS. Ověřil: RNDr. Martina Mrkvicová, Ph.D. Účinnost od:

Více

C 16 Zásady odběrů biologického materiálu

C 16 Zásady odběrů biologického materiálu C 16 Zásady odběrů biologického materiálu Odběrovou soupravu tvoří dva vatové tampony, zkumavka s virologickým odběrovým médiem a záznamová karta. Odběrové médium se uchovává v mrazničce při teplotě 20

Více

Příloha č.5 Seznam PCR vyšetření

Příloha č.5 Seznam PCR vyšetření Příloha č.5 Seznam PCR vyšetření Obsah Virus hepatitidy B - kvalitativní průkaz... 2 Virus hepatitidy B - kvantita... 2 Virus hepatitidy C kvalitativní průkaz... 3 Virus hepatitidy C - kvantita... 3 Virus

Více

Příloha č.3. název specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky frekvence zpracování

Příloha č.3. název specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky frekvence zpracování Příloha č.3 Metodiky pro odběr biologického materiálu na bakteriologické kultivační vyšetření na oddělení klinické mikrobiologie - OKM Nemocnice Hranice a.s. vyšetření vyšetření zpracováním stand. statim

Více

název počet, specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky venózní krev srážlivá krev 5 ml sterilní zkumavka

název počet, specifikace druh odebrané odběrové podmínky skladování poznámky venózní krev srážlivá krev 5 ml sterilní zkumavka vyšetření vyšetření zpracováním stand. statim stand. vč.citlivosti prův. listu listu materiálu množství pomůcky po odběru krk, nos 24 hod. 3 dny mikrobiologické vyš. krk - nos ráno, na lačno pokojová teplota

Více

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II

IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II IMUNOBACT s.r.o.,kamenická 566/42, Děčín II Seznam laboratorních vyšetření IMUNOBACT s.r.o. Děčín Instrukce pro odběr a typ odebraného materiálu, teplotní uložení před transportem a transport materiálu

Více

MUDr. Wezdenková Kateřina Laboratoře Mikrochem a.s., Šumperk

MUDr. Wezdenková Kateřina Laboratoře Mikrochem a.s., Šumperk MUDr. Wezdenková Kateřina Laboratoře Mikrochem a.s., Šumperk Základní rozvaha indikace mikrobiologického vyšetření ano ne Co odebrat? (klinické příznaky, fáze onemocnění, charakter patogena) Jak odebrat?

Více

Diagnostika ostatních střevních patogenů. V. IBD pracovní dny, Hořovice 2019 Jana Matějková

Diagnostika ostatních střevních patogenů. V. IBD pracovní dny, Hořovice 2019 Jana Matějková Diagnostika ostatních střevních patogenů V. IBD pracovní dny, Hořovice 2019 Jana Matějková Odběr vzorku Výtěr z rekta důležitá edukace pokud pacient provádí odběr sám Zaslán v transportní půdě Průjmovitá

Více

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, 400 01 Ústí nad Labem

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, 400 01 Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, 400 01 Ústí nad Labem Laboratoř lékařské mikrobiologie Kladno Adresa: ulice Fr. Kloze 2316, 272 01 Kladno llmkladno@zuusti.cz Název postupu: Laboratorní příručka pro odběr primárních

Více

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6 Sekce parazitologie Kvalitativní stanovení protilátek proti leptospirám metodou aglutinace - lýze sérum, likvor 1 příprava materiálu - Odběr do...) srážlivá krev, likvor 2 ml, likvor 0,5 ml krev: 2-25

Více

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, Ústí nad Labem

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, Ústí nad Labem Moskevská 1531/15, 400 01 Ústí nad Labem Laboratoř lékařské mikrobiologie Kladno Laboratoř č. 8032 akreditovaná ČIA o.p.s. podle ČSN EN ISO 15189:2007 Adresa: ulice Fr. Kloze 2316, 272 01 Kladno llmkladno@zu.cz

Více

Rapid-VIDITEST Adenovirus Resp.

Rapid-VIDITEST Adenovirus Resp. Rapid-VIDITEST Adenovirus Resp. (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Adenoviru z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II

Více

Speciální odběrové soupravy krácená verze pro tisk. Odběrové soupravy pro odběr žilní krve

Speciální odběrové soupravy krácená verze pro tisk. Odběrové soupravy pro odběr žilní krve Speciální odběrové soupravy krácená verze pro tisk pro odběr žilní krve id:1 Odběrová stříkačka na srážlivou krev (SARSTEDT) id:2 Odběrová stříkačka na nesrážlivou krev s EDTA (SARSTEDT) Vytištěno ke dni:

Více

OBSAH DG. MIKROSKOPICKÁ /4/ NATIVNÍ PREPARÁTY BARVENÉ PREPARÁTY FLUORESCENČNÍ MIKROSKOPIE DG. MYKOLOGICKÁ /5/ DG.

OBSAH DG. MIKROSKOPICKÁ /4/ NATIVNÍ PREPARÁTY BARVENÉ PREPARÁTY FLUORESCENČNÍ MIKROSKOPIE DG. MYKOLOGICKÁ /5/ DG. OBSAH DG. MIKROSKOPICKÁ /4/ NATIVNÍ PREPARÁTY BARVENÉ PREPARÁTY FLUORESCENČNÍ MIKROSKOPIE DG. MYKOLOGICKÁ /5/ DG. POVRCHOVÝCH MYKÓZ DG. ORGÁNOVÝCH A SLIZNIČNÍCH MYKÓZ MYKOLOGICKÁ SEROLOGIE DG. BAKTERIOLOGICKÁ

Více

Rapid-VIDITEST RSV. (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Respiračního syncytiálního viru z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů)

Rapid-VIDITEST RSV. (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Respiračního syncytiálního viru z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů) Rapid-VIDITEST RSV (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Respiračního syncytiálního viru z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad

Více

Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM

Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM strana: 1 z 15 Příručka k odběru biologického materiálu pro vyšetření prováděná na OKM Legenda k tabulkám: Odběr stručný popis získání vzorku Adjustace popis odběrového materiálu (údaj uvedený kurzívou

Více

Rapid-VIDITEST Adenovirus Resp.

Rapid-VIDITEST Adenovirus Resp. Rapid-VIDITEST Adenovirus Resp. (Jednokrokový blisterový test pro in vitro diagnostiku Adenoviru z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou

Více

Manuál laboratorních vyšetření

Manuál laboratorních vyšetření Manuál laboratorních vyšetření Strana č.:/celkem stran: 1/11 Obsah 1. Klinická mikrobiologie informace o vyšetřeních... 1 2. Sérologie informace o vyšetřeních... 10 3. Vyšetření zajišťovaná v externích

Více

SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ - MIKROBIOLOGIE

SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ - MIKROBIOLOGIE SEZNAM LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ - MIKROBIOLOGIE HORNÍ CESTY DÝCHACÍ (HCD) Výtěry z krku, nosu, tonzil; stěry z dutiný ústní, jazyka; peritonzilární absces Odběr: sterilním tampónem s transportní půdou (dále

Více

synlab czech s.r.o. Laboratoř České Budějovice, Vrbenská 197/23 sekce mikrobiologie Vrbenská 197/23, České Budějovice SOP A.

synlab czech s.r.o. Laboratoř České Budějovice, Vrbenská 197/23 sekce mikrobiologie Vrbenská 197/23, České Budějovice SOP A. Vyšetření: 1 Kultivační vyšetření výtěrů z horních cest dýchacích včetně izolace a identifikace Bordetella pertussis a parapertussis 2 Kultivační vyšetření výtěrů z rekta 3 Kultivační vyšetření moče ke

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA - 1 - Zkrácený název : LP Verze : 03 Počet stran : 24 Platí od: : 1.12.2014 Přílohy: : 1 Datum tisku : 1.12.2014 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE MN PLZEŇ, PRIVAMED a. s. Tento dokument

Více

18.11.2011. 23.11.2011 prezentace OKMP 1

18.11.2011. 23.11.2011 prezentace OKMP 1 18.11.2011 23.11.2011 prezentace OKMP 1 Zasílání vzorků na mikrobiologické vyšetření Zásady,chyby a využití MVDr.Petr Ježek Organizační členění OKMP. OKMP MVDr.Petr Ježek ATB středisko MUDr.Romana Filová

Více

Odběry biologického materiálu

Odběry biologického materiálu Odběry biologického materiálu Mgr. Renata Vytejčková Vyšetření stolice Kvalitatativní část stolice Kvantitativní shromažďování Hemokult Mikrobiologické vyšetření Parazitologické Složení stolice zbytky

Více

Urgentní vzorky: RESPIRAČNÍ A ORL INFEKCE. Sputum - expektorované, indukované, odsáté. Výtěr z krku, nosu patrové oblouky, tonsily, hltan

Urgentní vzorky: RESPIRAČNÍ A ORL INFEKCE. Sputum - expektorované, indukované, odsáté. Výtěr z krku, nosu patrové oblouky, tonsily, hltan strana : 1 z 27 Urgentní vzorky: Laboratoř považuje za urgentní vzorky: Mozkomíšní mok pro mikroskopii a pro průkaz primárních původců bakteriální meningitidy latexovou aglutinací, seškrab rohovky, mikroskopie

Více

KROMĚŘÍŽSKÁ NEMOCNICE a. s. Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km.

KROMĚŘÍŽSKÁ NEMOCNICE a. s. Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km. KROMĚŘÍŽSKÁ NEMOCNICE a. s. Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km.cz VD 07 Název Typ dokumentu Počet příloh Laboratorní příručka oddělení

Více

Technika správného odběru materiálů. pro přímý průkaz infekčních agens

Technika správného odběru materiálů. pro přímý průkaz infekčních agens Technika správného odběru materiálů pro přímý průkaz infekčních agens březen 2017 Vážení spolupracovníci, základním předpokladem úspěšné laboratorní diagnostiky je odběr validního materiálu, tzn. správný

Více

Laboratorní příručka OLM

Laboratorní příručka OLM POLIKLINIKA AGEL Oddělení lékařské mikrobiologie Počet stran: 42 Vydání č.: 9 Platnost od: 15. května 2015 Výtisk č.: 2 JMÉNO FUNKCE Zpracoval: MUDr. Lucie Kilbergerová Odborný vedoucí Kontroloval: MUDr.

Více

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6 Sekce parazitologie Kvalitativní stanovení protilátek proti leptospirám metodou aglutinace - lýze sérum, likvor 1 srážlivá krev, likvor 2 ml, likvor 0,5 ml krev: 2-25 C 12 hodin, sérum: 2-8 C až 1 týden,

Více

Laboratorní příručka. MUDr. Miriam Koupilová. Platnost od: 2. 12. 2013. Verze: 2

Laboratorní příručka. MUDr. Miriam Koupilová. Platnost od: 2. 12. 2013. Verze: 2 Vypracoval: Schválil: Mgr. Pavlína Středová MUDr. Miriam Koupilová Platnost od: 2. 12. 2013 Verze: 2 Obsah 1. Předmluva... 4 2. Úvod... 4 3. Identifikační údaje laboratoře... 4 4. Politika kvality laboratoře...

Více

G-2 Pokyny pro uchování a transport materiálu odebraného na mikrobiologická vyšetření

G-2 Pokyny pro uchování a transport materiálu odebraného na mikrobiologická vyšetření G-2 Pokyny pro uchování a transport materiálu odebraného na mikrobiologická vyšetření Tento dokument popisuje zásady skladování a transportu nejčastějších typů odběrů z nejčastějších infekčních lokalizací.

Více

Interpretace serologických výsledků. MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o.

Interpretace serologických výsledků. MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o. Interpretace serologických výsledků MUDr. Pavel Adamec Sang Lab klinická laboratoř, s.r.o. Serologická diagnostika EBV Chlamydia pneumoniae Mycoplasma pneumoniae EBV - charakteristika DNA virus ze skupiny

Více

SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom).

SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom). SARS - Severe Acute Respiratory Syndrome (těžký akutní respirační syndrom). Charakteristika: SARS je závažné respirační onemocnění probíhající převážně jako těžká atypická pneumonie, komplikovaná respirační

Více

SM 1. Laboratorní příručka. Zpracoval Mgr. Ludmila Holubová Podpis. Schválil MUDr. Miriam Koupilová Podpis. Výtisk číslo 1 Počet stran 17

SM 1. Laboratorní příručka. Zpracoval Mgr. Ludmila Holubová Podpis. Schválil MUDr. Miriam Koupilová Podpis. Výtisk číslo 1 Počet stran 17 SM 1 Laboratorní příručka Zpracoval Mgr. Ludmila Holubová Podpis Schválil MUDr. Miriam Koupilová Podpis Výtisk číslo 1 Počet stran 17 Platnost od 4.1.2018 Verze 4 Rozdělovník PML Četnost revize 3 roky

Více

Rapid-VIDITEST RSV Blister

Rapid-VIDITEST RSV Blister Rapid-VIDITEST RSV Blister (Jednokrokový blisterový test pro in vitro diagnostiku Respiračního syncytiálního viru z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol.s r.o.,

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 33/2018 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 33/2018 ze dne: Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Pracoviště Olomouc Nezvalova 984/2, 779 00 Olomouc 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, 750 02 Přerov 3. Pracoviště Šumperk Nerudova 34, 787 01 Šumperk 4. Pracoviště Valašské

Více

Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování

Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování Mikrobiologické vyšetření jako podklad pro racionální cílenou antibiotickou terapii. Význam správné indikace vyšetření a dodržování preanalytické fáze Tamara Bergerová Ústav mikrobiologie FN Plzeň Mikrobiologické

Více

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO 15189:2013 Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Oddělení virologie Praha Budínova 67/2, Praha 8

Akreditovaný subjekt podle ČSN EN ISO 15189:2013 Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Oddělení virologie Praha Budínova 67/2, Praha 8 Vyšetření: Pořadové 802 - Lékařská mikrobiologie 1 Průkaz antigenu virů imunochromatografickou metodou [Průkaz SOP 026 ROTAVIRU, ADENOVIRU a NOROVIRU genoskupiny 1 a genoskupiny 2] 2 Stanovení nespecifických

Více

List provedených změn

List provedených změn Postupy k odběru biologického materiálu pro laboratorní vyšetření Nemocnice Na Homolce Roentgenova 2 150 30 Praha 5 Název: Laboratorní příručka OBM KMAS - 001 Vypracoval: Prim. MUDr. Jindrák Podpis: Schválil:

Více

ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ CNS. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ CNS. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ CNS Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Neuroinfekce 1 Dle toho, co postihují: Meningitidy Encefalitidy Myelitidy Kombinovaná postižení Meningoencefalitidy Encefalomyelitidy

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 443/2017 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 443/2017 ze dne: Vyšetření: 802 - Lékařská mikrobiologie 1 Průkaz antigenu virů imunochromatografickou metodou [Průkaz SOP 026 ROTAVIRU, ADENOVIRU a NOROVIRU genoskupiny 1 a genoskupiny 2] 2 Stanovení nespecifických protilátek

Více

Příloha č. 4 Laboratorní příručky. Název: SEZNAM ODBĚRŮ - BAKTERIOLOGIE. Vydání 1/2015 Platné od 2. 3. 2015

Příloha č. 4 Laboratorní příručky. Název: SEZNAM ODBĚRŮ - BAKTERIOLOGIE. Vydání 1/2015 Platné od 2. 3. 2015 OBSAH 1. Hemokultivace 1.1 Krev - hemokultivace 1.2 Stěr z kůže- před/po odběru hemokultivace 2. Respirační trakt 2.1 Krk - výtěr 2.2 Nos - výtěr 2.3 Nosohltan - výtěr 2.4 Laryngeální výtěr 2.5 Obsah paranasálních

Více

Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p

Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p Týden 8: Patogeneze infekce Ondřej Zahradníček zahradnicek@fnusa.cz Definice patogeneze Patogeneze: vysvětluje vznik a vývoj chorobných příznaků Co patří do patogeneze

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 744/2017 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 744/2017 ze dne: Zdravotnická laboratoř Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Zdravotnická laboratoř UNILAB s.r.o Vltavínská 1289/10, Horka-Domky, 674 01 Třebíč 2. Odběrové pracoviště Náměšť nad Oslavou Husova 898, 675

Více

Název: SEZNAM ODBĚRŮ BAKTERIOLOGIE Příloha č. 4 Laboratorní příručky

Název: SEZNAM ODBĚRŮ BAKTERIOLOGIE Příloha č. 4 Laboratorní příručky OBSAH 1. Hemokultivace 1.1 Krev - hemokultivace 1.2 Stěr z kůže- před/po odběru hemokultivace 2. Respirační trakt 2.1 Krk - výtěr 2.2 Nos - výtěr 2.3 Nosohltan - výtěr 2.4 Laryngeální výtěr 2.5 Obsah paranasálních

Více

Acidorezistentní bakterie - mikroskopický průkaz

Acidorezistentní bakterie - mikroskopický průkaz Příručka pro biologického materiálu Seznam a pokyny pro biologického materiálu ový materiál Acidorezistentní bakterie - mikroskopický průkaz sekret z dolních cest dýchacích,výtěr z rány, tkáň sterilní

Více

VÍME VŠE O PREVENCI NEMOCNIČNÍ INFEKCÍ SPOJENÝCH S KATETRIZACÍ CENTRÁLNÍ ŽÍLY?

VÍME VŠE O PREVENCI NEMOCNIČNÍ INFEKCÍ SPOJENÝCH S KATETRIZACÍ CENTRÁLNÍ ŽÍLY? VÍME VŠE O PREVENCI NEMOCNIČNÍ INFEKCÍ SPOJENÝCH S KATETRIZACÍ CENTRÁLNÍ ŽÍLY? Jarmila Kohoutová Oddělení nemocniční hygieny FNOL VI. Markův den, Korunní pevnůstka Olomouc, 12.11.2015 KRITÉRIA CDC laboratorně

Více

LABORATOŘE EUROMEDIC s.r.o. Oddělení klinické mikrobiologie a autovakcín

LABORATOŘE EUROMEDIC s.r.o. Oddělení klinické mikrobiologie a autovakcín Přehledy nejčastějších původců komunitních infekcí a jejich rezistence k antimikrobiálním látkám dle materiálů vyšetřených v mikrobiologické laboratoři v roce 2012. MUDr. Alžbeta Ouertani Říjen 2013 Respirační

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA OKMI LABORATOŘ BAKTERIOLOGICKÁ a MYKOLOGICKÁ

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA OKMI LABORATOŘ BAKTERIOLOGICKÁ a MYKOLOGICKÁ Uherskohradišťská nemocnice a.s. J.E.Purkyně 365, 686 68 Uherské Hradiště LABORATORNÍ PŘÍRUČKA OKMI LABORATOŘ BAKTERIOLOGICKÁ a MYKOLOGICKÁ LP-01-2011-UHN Verze provedení/dostupnost 4.0 / ox.nspuh.cz Autor

Více

Odběry biologického materiálu

Odběry biologického materiálu Mgr. Renata Vytejčková Ústav ošetřovatelství 3. LF UK Odběry biologického materiálu Vyšetření stolice Kvalitatativní část stolice Kvantitativní shromažďování Hemokult Mikrobiologické vyšetření Parazitologické

Více

L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A

L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A ODDĚLENÍ LÉKAŘSKÉ MIKROBIOLOGIE NEMOCNICE PELHŘIMOV, p.o. Verze č. 2 Datum platnosti: od 1. 4.. 2016 1/37 Vypracovala: Ing. Stanislava Čechová (zástupce primáře pro

Více

SD 001 (související dokument)

SD 001 (související dokument) Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Telefon: 371 408 202-4 Zelená linka: 800 800 770, 800 800 868 Vydání č.: 8, platnost od 1.6.2012 Vypracoval: Ing. Pelešková Zdeňka, MUDr.Rottenbornová Drahomíra,

Více

1. Pracoviště Olomouc V. Nezvala 984/2, Olomouc. 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, Přerov

1. Pracoviště Olomouc V. Nezvala 984/2, Olomouc. 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, Přerov a.s. Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Pracoviště Olomouc V. Nezvala 984/2, 779 00 Olomouc 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, 750 02 Přerov 3. Pracoviště Šumperk Nerudova 41, 787 01 Šumperk 4. Pracoviště

Více

Název: SEZNAM ODBĚRŮ BAKTERIOLOGIE Příloha č. 4 Laboratorní příručky

Název: SEZNAM ODBĚRŮ BAKTERIOLOGIE Příloha č. 4 Laboratorní příručky OBSAH 1. Hemokultivace 1.1 Krev - hemokultivace 1.2 Stěr z kůže- před/po odběru hemokultivace 2. Respirační trakt 2.1 Krk - výtěr 2.2 Nos - výtěr 2.3 Nosohltan - výtěr 2.4 Laryngeální výtěr 2.5 Obsah paranasálních

Více

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/ POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Soukromá SOŠ manažerská a zdravotnická s. r. o., Břeclav Označení Název Anotace Autor VY_32_INOVACE_OSEC- 08 Pracovní list Odběry krve na mikrobiologii a sérologii

Více

Identifikace postupu vyšetření Lékařská mikrobiologie, 804 Lékařská parazitologie, 805 Lékařská virologie, 822 Laboratoř lékařské mykologie

Identifikace postupu vyšetření Lékařská mikrobiologie, 804 Lékařská parazitologie, 805 Lékařská virologie, 822 Laboratoř lékařské mykologie Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Pracoviště Olomouc Nezvalova 984/2, 779 00 Olomouc 2. Pracoviště Přerov Čechova 8, 750 02 Přerov 3. Pracoviště Šumperk Nerudova 34, 787 01 Šumperk 4. Pracoviště Valašské

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE Klinická mikrobiologie je medicínský obor - pojítko mezi

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Seznam vyšetření Pracoviště bakteriologie

Seznam vyšetření Pracoviště bakteriologie Seznam vyšetření Pracoviště bakteriologie Obsah: Strana A/ Kultivační vyšetření... 3 Dýchací ústrojí horní cesty dýchací.. 3 Krk Nos Vedlejší dutiny nosní - punktát Vyšetření průkaz bordetel (pertuse)

Více

Příloha č.4 Seznam mikrobiologických vyšetření - bakteriologie

Příloha č.4 Seznam mikrobiologických vyšetření - bakteriologie Příloha č.4 Seznam mikrobiologických Obsah Dýchací cesty... 2 Močová soustava... 2 Trávicí soustava... 2 Pohlavní soustava... 2 Klinický materiál... 2 Odběry na kultivační vyšetření... 3 Chyby při odběru

Více

Seznam vyšetření Pracoviště virologie

Seznam vyšetření Pracoviště virologie Obsah: Seznam vyšetření Pracoviště virologie A/ Diagnostika hepatitid a HIV 2 Protilátky proti viru hepatitidy A, IgM a celkové (total) 2 HBsAg, povrchový antigen viru hepatitidy B.. 2 Anti-HBs, protilátky

Více

Rapid-VIDITEST Adenovirus Resp.

Rapid-VIDITEST Adenovirus Resp. Rapid-VIDITEST Adenovirus Resp. (Jednokrokový kazetový test pro in vitro diagnostiku Adenoviru z nosních výtěrů, výplachů a aspirátů) Návod k použití soupravy Výrobce: VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II

Více

Seznam vyšetření Pracoviště virologie

Seznam vyšetření Pracoviště virologie Obsah: Seznam vyšetření Pracoviště virologie A/ Diagnostika hepatitid a HIV 2 Protilátky proti viru hepatitidy A, IgM a celkové (total) 2 HBsAg, povrchový antigen viru hepatitidy B.. 2 Anti-HBs, protilátky

Více

Seznam vyšetření Pracoviště virologie

Seznam vyšetření Pracoviště virologie Obsah: Seznam vyšetření Pracoviště virologie A/ Diagnostika hepatitid a HIV 2 Protilátky proti viru hepatitidy A, IgM a celkové (total) 2 HBsAg, povrchový antigen viru hepatitidy B.. 2 Anti-HBs, protilátky

Více

Laboratorní příručka OLM

Laboratorní příručka OLM Poliklinika Plzeň Oddělení lékařské mikrobiologie Počet stran: 45 Vydání č.: 5 Platnost od: 15. října 2012 Výtisk č.: 2 JMÉNO FUNKCE Zpracoval: MUDr. Lucie Kilbergerová Odborný vedoucí Kontroloval: RNDr.

Více

Odběr, zpracování a uchování klinických vzorků

Odběr, zpracování a uchování klinických vzorků Obecně Výsledky laboratorních testů, zejména RT-PCR závisí na druhu klinického materiálu, odběru, uchování a transportu. Nejpodrobnější informace o přítomnosti infekčního agens poskytne analýza klinického

Více

5 20,0 (hosp.) Albumin_S, Albumin_P g/l Amyláza_S, Amyláza_P µkat/l 10,0 6 Bilirubin celkový_s, Bilirubin celkový_p

5 20,0 (hosp.) Albumin_S, Albumin_P g/l Amyláza_S, Amyláza_P µkat/l 10,0 6 Bilirubin celkový_s, Bilirubin celkový_p Oddělení klinické biochemie a hematologie Hodnota u dospělých Hodnota u dětí do 10 let Vyšetření Jednotky pod nad pod nad Sodík_S, Sodík_P mmol/l 120 155 130 150 Draslík_S, Draslík_P mmol/l 3,0 6,0 4,5

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

Laboratorní příručka. Oddělení klinické mikrobiologie

Laboratorní příručka. Oddělení klinické mikrobiologie Laboratorní příručka Platnost od: 14.11.2016 Vypracovala: MUDr.Lenka Kolářová dne: 8.11.2016 podpis: Posoudila: Ing.Miroslava Kricnerová dne: 9.11.2016 podpis: Schválila: MUDr.Martina Čurdová dne: 10.11.2016

Více

Laboratorní příručka LLM Hořovice

Laboratorní příručka LLM Hořovice Laboratoř lékařské mikrobiologie Hořovice Laboratoř akreditovaná ČIA pod č.8007.dle ČSN EN ISO 15189 K Nemocnici 1395, 268 01 Hořovice Laboratorní příručka (Postupy pro odběr primárních vzorků a komunikaci

Více

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6 Sekce bakteriologie Bakteriologické vyšetření klinického materiálu mikroskopií a kultivací 1 stěr z kůže,stěr z kožní léze,výtěr z rány nebo tkáňového defektu,hnis,výpotek,punktát z patol.dutiny,drény,katetry,cévky,umělé

Více

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Praha 1

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Praha 1 Pracoviště zdravotnické laboratoře:. Laboratoř biochemická a hematologická Palackého 70/5, 0 00 Praha. Laboratoř biochemická a hematologická Sokolovská /55,80 00 Praha 8. Laboratoř imunologická a alergologická

Více

Laboratorní příručka. Oddělení klinické mikrobiologie

Laboratorní příručka. Oddělení klinické mikrobiologie Laboratorní příručka Platnost od: 1.7.2016 Vypracovala: MUDr.Lenka Kolářová dne: 27.6.2016 podpis: Posoudila: Ing.Miroslava Kricnerová dne: 28.6.2016 podpis: Schválila: MUDr.Martina Čurdová dne: 29.6.2016

Více

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57

Obsah. IMUNOLOGIE... 57 1 Imunitní systém... 57 Anatomický a fyziologický základ imunitní odezvy... 57 Obsah Předmluva... 13 Nejdůležitější pojmy používané v textu publikace... 14 MIKROBIOLOGIE... 23 Mikroorganismy a lidský organismus... 24 Třídy patogenních mikroorganismů... 25 A. Viry... 25 B. Bakterie...

Více

311 512 391 přímá linka do kanceláře 311 542 235 kancelář vedoucí laboratoře 311 542 251 klinická laboratoř 311 542 240 sérologická laboratoř

311 512 391 přímá linka do kanceláře 311 542 235 kancelář vedoucí laboratoře 311 542 251 klinická laboratoř 311 542 240 sérologická laboratoř Laboratoř lékařské mikrobiologie Hořovice Laboratoř akreditovaná ČIA pod č.8007.dle ČSN EN ISO 15189 K Nemocnici 1395, 268 01 Hořovice Laboratorní příručka LLM Hořovice (Postupy pro odběr primárních vzorků

Více

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Nové Město, Praha 1

EUC Laboratoře s.r.o. EUC Laboratoře Praha Palackého 720/5, Nové Město, Praha 1 Pracoviště zdravotnické laboratoře:. Laboratoř biochemická a hematologická Palackého 70/5, 0 00 Praha. Laboratoř biochemická a hematologická Sokolovská 3/55,80 00 Praha 8 3. Laboratoř imunologická a alergologická

Více

Oddělení klinické biochemie a hematologie Hodnota u dospělých Hodnota u dětí do 10 let

Oddělení klinické biochemie a hematologie Hodnota u dospělých Hodnota u dětí do 10 let Oddělení klinické biochemie a hematologie Hodnota u dospělých Hodnota u dětí do 10 let Vyšetření Jednotky pod nad pod nad Sodík_S, Sodík_P mmol/l 120 155 130 150 Draslík_S, Draslík_P mmol/l 3,0 6,0 3,0

Více

Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie LP /12

Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie LP /12 Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie Strana 1 Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie Datum platnosti: dnem vydání Účinnost: dnem vydání Nahrazuje: ze dne 1. 12. 2010 Funkce

Více

Manuál pro odběr primárních vzorků

Manuál pro odběr primárních vzorků vyvětlivky: = 15 až 30 C t. = 4 až 8 C 1. Zažívací ústrojí Oddělení klinické mikrobiologie NNB, tel. 2323 Manuál pro odběr primárních vzorků uskladnění v chladničce prosím vyznačte na žádance! 1/8 Manuál

Více

Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie LP /12

Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie LP /12 Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie Strana 1 Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie Datum platnosti: dnem vydání Účinnost: dnem vydání Nahrazuje: ze dne 1. 12. 2010 Funkce

Více

Manuál pro odběr primárních vzorků

Manuál pro odběr primárních vzorků vyvětlivky: = 15 až 30 C t. = 4 až 8 C 1. Zažívací ústrojí Oddělení klinické mikrobiologie NNB, tel. 2323 Manuál pro odběr primárních vzorků uskladnění v chladničce prosím vyznačte na žádance! 1/8 Manuál

Více

Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie LP 03-0443/12

Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie LP 03-0443/12 Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie Strana 1 Laboratorní příručka oddělení lékařské mikrobiologie Datum platnosti: dnem vydání Účinnost: dnem vydání Nahrazuje: Laboratorní příručka oddělení

Více

Přezkoumal: Nekl. Výtisk č. 1 Počet příloh: --

Přezkoumal: Nekl. Výtisk č. 1 Počet příloh: -- Druh dokumentace: Laboratorní příručka Distribuce: OLM Rozsah působnosti: OLM Středomoravská nemocniční a.s., Prostějov Důvěrnost: 2 Název dokumentace: Označení dokumentace: LP_2_2016 příloha č. 1 Anotace:

Více