ESKÁ REPUBLIKA JAKO DEMOKRATICKÝ A PRÁVNÍ STÁT

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ESKÁ REPUBLIKA JAKO DEMOKRATICKÝ A PRÁVNÍ STÁT"

Transkript

1 ESKÁ REPUBLIKA JAKO DEMOKRATICKÝ A PRÁVNÍ STÁT Oekávané výstupy dle RVP GV: žák vymezí, jakou funkci plní ve stát ústava a které oblasti života upravuje objasní, pro je státní moc v R rozdlena na ti nezávislé složky, rozlišuje a porovnává funkce a úkoly orgán státní moci R vyloží podstatu demokracie, odliší ji od nedemokratických forem ízení sociálních skupin a státu, porovná postavení obana v demokratickém a totalitním stát objasní podstatu a význam politického pluralismu pro život ve stát obhajuje svá lidská práva, respektuje lidská práva druhých lidí a uvážliv vystupuje proti jejich porušování Užitené internetové adresy (nejen) k tomuto tématu- vybrány zejména odkazy na oficiální stránky státních institucí: ob tyto adresy otevírají cestu k celé státní správ eské republiky; najdete na nich jednak odkazy na všechny druhy státních úad a organizací, jednak spoustu užitených informací a pehled - stránky Poslanecké snmovny Parlamentu eské republiky -jasný název- stránky Horní komory parlamentu R - opt jasné- stránky Úadu vlády R - hrad samozejm Pražský- sídlo a úad prezidenta republiky - oficiální server eského soudnictví a Ministerstva spravedlnosti - stránky ministerstva vnitra, na tchto stránkách najdete i výborného prvodce obana po jednáních na úadech - Úad není labyrint dostupný z: Další adresy a odkazy najdete prbžn v textu a u úkol a otázek. ÚSTAVA a ÚSTAVNÍ PÁDEK Každý z nás nkdy snil o verneovských dvou letech prázdnin nkde na zapomenutém ostrov. V okamžiku, kdy bychom se na takovém ostrov ocitli ne sami jako Robinson, ale ve skupin, jako ve Verneov románu, museli bychom díve i pozdji ešit otázku, jak bude naše minispolenost organizovaná, kdo bude rozhodovat, jak se budeme dlit a podobn. V djinách se podobné situace vyskytly mnohokrát a nešlo zdaleka o extrémní situaci ztroskotání na vzdáleném ostrov- v podstat vždy, když se mní režim, koní válená období, rozpadají se i naopak sluují zem, je teba tyto otázky ešit. Zpravidla se sepíše dokument, na nmž stojí - konstituuje se - stát. Takovému dokumentu se tradin íká ústavakonstituce. úkoly: Najdte v našich djinách práv taková zlomová místa, kdy se tvoila nová ústava. Vyhledejte si v knihovn/archivu/na internetu texty ústav naší zem z 20. století a porovnejte je. Ve kterých bodech se shodují? Co z tchto shod vyplývá? Které základní prvky musí mít každý stát, a už se opírá o jakoukoli ideologii?

2 Skupinová práce: Hra na ztroskotání- pedstavte si situaci popsanou v úvodu. Rozhodnte ve skupin, jaká bude základní podoba vaší spolenosti- kdo bude velet, jak bude dlena moc, jaké zavedete instituce, jaké základní body bude mít vaše ústava. Svj dokument sepište. Vyhledejte v knihovn/na internetu ústavy evropských zemí, USA pípadn zemí, které vás zajímají, a porovnejte je s naší ústavou. Hledejte shody a rozdíly. V souasné dob je velmi frekventovaným tématem Evropská ústava. Vyhledejte si její text a pokuste se jej prostudovat. Porovnejte si argumenty zastánc a odprc tohoto dokumentu. Na kterou stranu se pikláníte a pro? Napište krátkou úvahu. Skupinová práce: Rozdlte tídu na 2 velké skupiny, které budou obhajovat i kritizovat text euroústavy (je vhodné nejprve nechat studenty, kteí již mají svj názor, a se zaadí do skupin sami, ostatní nerozhodnuté pidlit). Jejich úkolem je pipravit prezentaci svého postoje, jako by mli vytvoit a realizovat volební kampa. Cílem je pesvdit volie (uitel). Po prezentaci kampaní vytvote kruh, v nmž spolen proberete pro a proti textu a institutu evropské ústavy. je pravdpodobné (a ovené), že ada student zmní svj pvodní názor, pípadn si vytvoí nový. po této diskusi je ješt možné zaadit další úkoly, nap. vytvoit plakát demonstrující daný názor, pípadn napsat úvahu/esej pro íci ano i ne euroústav. Ústava neboli konstituce je listina, která zakládá (konstituuje) stát a definuje to, jakou bude mít podobu, jak bude dlena moc, jaký bude mít vztah k obanm, jakou bude mít vnitní strukturu. Ústava je stžejní dokument zem, proto také má íslo 1 v poadí zákon- naši ústavu tedy najdete jako Ústavní zákon R.1/1993 Sb. Úkol: Co znamená 1/1993 Sb.? Dokument ústavy najdete nap. na stránkách Poslanecké snmovny nebo na stránkách našeho prezidenta Ústava definuje formu státu (nap. republika) a asto i formu vlády (nap. demokracie). Úkol: Jaké formy státu a vlády znáte? Vypište všechny, na které si vzpomenete. Projdte si jednotlivé státy EU- jaké formy státu a vlády najdete? Které se vyskytují nejastji? (k vyhledání informací zkuste pro zaátek nap Nahlédnte do historie naši zem. Kolik forem státu a vlády najdete? Ústava stanoví základní pilíe státu: Území- hranice, podmínky zmny hranic. Obyvatelstvo- problematika obanství. Vláda- dlba moci, struktura a organizace státních orgán, zpsob volby/jmenování do tchto orgán, legislativní proces (tj. proces pijímání zákon), zárove také vymezuje vnitní lenní státu na jednotlivé ásti- samosprávné jednotky.

3 Ústava je právní akt nejvyšší síly, tudíž všechny ostatní právní normy musí z ústavy vycházet a být s ní v souladu. Úkol: ím je urována právní síla jednotlivých právních dokument? Která instituce má na starosti hlídání toho, aby ostatní normy byly v souladu s ústavou, a pokud nejsou, mže zakroit a tyto normy zrušit? Ústavy se objevují v tchto podobách: - psaná celistvý dokument, který byl pijat najednou, má své jednoznané uzákonní (taková je nap. naše ústava) - nepsaná vychází ze zvyk (obyejové právo), tvoí ji ada dokument, ústavních zvyklostí a precedent (nap. Velká Británie). Úkol: Vyhledejte další zem, které mají ústavu psanou a nepsanou. Které pevažují?zmapujte takto nap. celou EU. Vyhledejte si, co znamenají tyto právní pojmy: obyej, obyejové právo, precedens. Ústavy jsou pijímány zákonodárným sborem nebo všelidovým hlasováním- referendem. Jak je tomu v naší zemi? Co je to tzv. ústavní vtšina? Podívejme se te detailn na text naší ústavy: Souasná Ústava R byla schválena eskou národní radou a nabyla úinnosti dnem Skládá se z preambule a 8 ástí, tzv. hlav, které jsou dále dleny do 113 lánk. PREAMBULE Na základ proteného textu preambule definujte, co to vlastn preambule je, jaký je její smysl a úel. V preambuli se píše o dobrých tradicích dávné naší státnosti. Na které dobré tradice bychom podle vás mli navázat? Po rozpadu eskoslovenska je eská republika budována na principu obanském, zatímco Slovenská republika podle ústavy na principu národním. V em je podle vás rozdíl? HLAVA I. l. 1 eská republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úct k právm a svobodám lovka a obana. nejdležitjší, základní ustanovení, jímž se dává najevo charakter státu. Rozklíujte jednotlivé charakteristiky, slovo od slova. Jak rozumíte slovu svrchovaný? V této souvislosti se hovoí i o svrchovanosti vnitní a vnjší- jak byste je definovali? Je svrchovanost totéž, co nezávislost?

4 Úvaha: jsme nezávislým státem? Lze dnes být nezávislý? Pesah: tzv. nezávislí politikové, jejich zvyšující se množství, dokonce celé nezávislé strany, snad až módnost na dnešní politické scén- pro? Úvaha, námt k diskusi... l. 2 (1) Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostednictvím orgán moci zákonodárné, výkonné a soudní. (2) Ústavní zákon mže stanovit, kdy lid vykonává státní moc pímo. (3) Státní moc slouží všem obanm a lze ji uplatovat jen v pípadech, v mezích a zpsoby, které stanoví zákon. (4) Každý oban mže init, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen init, co zákon neukládá. K bodu (2): Nejastjší formou pímé demokracie je referendum. Jiné zpsoby pímé demokracie (nap. pímé navrhování zákon) u nás nemají tradici. Sk. práce: prodiskutujte ve skupinách, ve kterých pípadech by podle vás mlo být vypisováno referendum. Sk. práce/úkol na doma: pozitiva/negativa referenda. Zpracujte formou prezentace/plakátu/ úvahy výhody a nevýhody pímé demokracie. K bodu (3) a (4): jak zní okídlená vta o tom, že oban mže... a stát mže..., která vymezuje roli práva ve vztahu ke státu a obanovi? Pomoc ze stránek Ministerstva vnitra- Úad není labyrint : l. 3 Souástí ústavního poádku R je Listina základních práv a svobod. Listina se stala souástí ústavního poádku R a byla zveejnna pod ísle 2/1993 Sb., zárove ji však mžeme nalézt i pod íslem 23/1991 Sb. Jak je to možné?? l.4 Základní práva a svobody jsou pod ochranou soudní moci. Jakým zpsobem souvisí tento lánek s tím, že žijeme v tzv. právním stát? l.5 Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítající násilí jako prostedek k prosazování svých zájm. Tento bod de facto ustavuje tzv. politický pluralismus. Námt k diskusi: výhody/nevýhody politického pluralismu, 1 vládnoucí strana/ 2 soupeící strany/ více stran. Porovnejte situaci v naší zemi se zemmi s jednou stranou (totalitní režimy), s dvma silnými stranami (nap. Velká Británie, USA), ale i se zemmi, v nichž soupeí o moc více politických stran. Hra/skupinová práce: Vytvote vlastní politickou stranu. Nejprve zjistte, jaké náležitosti musíte splnit (domácí úkol). Ve skupin vytvote stranu, její základní program, znak, heslo. Nechejte se inspirovat

5 eskou scénou. Pokuste se vytvoit alternativu k souasné eské politické situaci. jaký politický subjekt vám na naší politické scén chybí? Pesah: pro jsou lidé dle przkum tak zklamáni, asto až zhnuseni politikou? Mají budoucnost ženské strany?- Námt k debat, zajímavé a akní bude urit rozdlení na mužskou a ženskou ást debatujících. Podobn- mají budoucnost strany, hájící zájmy urité skupiny obyvatelstva- nap. nkdejší raketový vzestup a pád strany Dchodci za životní jistoty? Formulá ministerstva vnitra na registraci politické strany najdete dostupný z: Užitené informace k založení politické strany najde dostupné z: l. 6 Politická rozhodnutí vycházejí z vle vtšiny vyjádené svobodným hlasováním. Rozhodování vtšiny dbá ochrany menšin. Tento lánek vybízí k nadasové úvaze o tom, zda má vtšina pravdu... (start k debatám o síle vtšiny, zneužitelnosti hlasování a pehlasování, ochran menšinového hlasu, kde jsou hranice demokratického rozhodování a tyranie vtšiny...). l. 7 Stát dbá o šetrné využívání pírodních zdroj a ochranu pírodního bohatství. Dbá?- cesta k obsáhlé debat- dv strany, jedna vyhledává fakta o tom, co stát dlá ve vztahu k ochran pírody a krajiny, jaké ustanovuje úady apod., druhá strana hledá chyby, další skupina se mže zamit na obanské aktivity v oblasti ochrany pírody a krajiny. l. 8 Zaruuje se samospráva územních samosprávných celk. Vyhledejte si, jaký je rozdíl mezi samosprávou a státní správou. Samospráv je vnována VII. hlava ústavy. Skvlým zdrojem informací jsou obsáhlé stránky- rozcestník pípadn l. 9 (1) Ústava mže být doplována i mnna pouze ústavními zákony. (2) zmna podstatných náležitostí demokratického právního státu je nepípustná. (3) Výkladem právních norem nelze oprávnit odstranní nebo ohrožení základ demokratického státu. Naše ústava zejména díky bodu (1) patí mezi tzv. rigidní normy. Odhadnte podle obsahu, pípadn vyhledejte, co to znamená. Jak s tímto lánkem ústavy souvisí tzv. kvalifikovaná neboli ústavní vtšina? l. 10

6 Ratifikované a vyhlášené mezinárodní smlouvy o lidských právech a základních svobodách, jimiž je eská republika vázána, jsou bezprostedn závazné a mají pednost ped zákonem. Které mezinárodní smlouvy týkající se lidských práv R ratifikovala? Tento lánek evokuje vzpomínku na jednu ást nedávných eských djin- na události kolem Charty 77. Jaká je souvislost tohoto lánku s Chartou 77? Jak a pro Charta vznikla? Vyhledejte si její text, pípadn dobové reakce na tento text a na jeho tvrce. Mezinárodní smlouvy, které R ratifikovala, mžete najít ve Sbírce mezinárodních smluv, která je dostupná nap. z: l. 11 Území R tvoí nedílný celek, jehož státní hranice mohou být mnny jen ústavním zákonem. l. 12 (1) Nabývání a pozbývání státního obanství R stanoví zákon. (2) Nikdo nemže být proti své vli zbaven státního obanství. Jaké jsou podmínky nabytí státního obanství? Je možné, aby ml oban naší zem dvojí obanství? Mže být lovk za spáchání njakého trestného inu potrestán tím, že mu bude odejmuto státní obanství? Opt oficiální informace o státním obanství je možno získat ze stránek Ministerstva vnitra ze sekce Úad není labyrint l. 13 Hlavním mstem R je Praha. Oficiální stránky našeho hlavního msta najdete na adrese L. 14. (1) Státními symboly eské republiky jsou velký a malý státní znak, státní barvy, státní vlajka, vlajka prezidenta republiky, státní pee a státní hymna. (2) Státní symboly a jejich používání upraví zákon. Státní symboly, státní vyznamenání a státní svátky vyjadují úctu k naší zemi.

7 ! Soutž/hra: Vyuující pipraví pro studenty sady s obrázky souasných i bývalých státních symbol, lístky s daty v kalendái a lístky s názvy státních svátk, obrázky vyznamenání, názvy vyznamenání a fotky osobností, které obdržely tato vyznamenání v minulém roce. Úkolem student bude seskládat správn dvojic dat a svátk, vyznamenání, názv a osobností a vyadit neaktuální symboly. Vhodná je motivaní odmna pro vítzný tým. Námty na úvahu/diskusi: Pálení vlajky jak forma protestu proti establishmentu, niení symbol/ neúcta k symbolm, jejich zneužívání, devalvace vyznamenání (státní vyznamenání pro Karla Gotta?), státní svátky jako vítaný den volna, u njž lidé nevdí, pro je volno... HLAVA II, III. a IV. Tyto ti hlavy ústavy se týkají dlby moci v našem stát. Vymezují její jednotlivé podoby a instituce, které tuto moc mají ve svých rukou. K následující práci si vezmte do ruky text naší ústavy, pípadn si otevete nap. odpovzte s pomocí textu ústavy na následující otázky: 1. Mže být student gymnázia zvolen senátorem? 2. Mže student gymnázia volit senátory? 3. Mže lovk s nmeckým obanstvím žijící trvale v naší zemi volit do obecního zastupitelstva? 4. Mže oban R volit pímo svého starostu? 5. Kdo rozhoduje o tom, kdo bude ministrem ve vlád? 6. Mže prezident njak ovlivovat chod Poslanecké snmovny? Jak? 7. Mže být pijat zákon, aniž by byl projednán v Senátu? 8. Mže být pijat zákon, aniž by jej podepsal prezident? 9. Mže být pijat zákon, aniž by jej schválil pedseda Poslanecké snmovny? 10. Co znamená pasivní a aktivní volební právo? 11. Mže být rozpuštna Poslanecká snmovna? 12. A Senát? 13. Jsou volby do Poslanecké snmovny veejné, nebo tajné? 14. Co znamená to, že volební právo je rovné a pímé? 15. Mohu být zárove poslancem i senátorem? 16. Poslancem a lenem vlády? 17. Poslancem a soudcem? 18. Prezidentem a senátorem? 19. Mohou mne z pozice poslance i senátora odvolat? Pokud ano, tak za jakých podmínek? 20. Mže se oban zúastnit jednání Poslanecké snmovny nebo Senátu?

8 21. Mže oban podat návrh zákona? 22. Kdo vlastn mže podat návrh zákona? 23. Kdo pijatý zákon podepisuje? 24. Musí jej podepsat i prezident, i když zákon odmítl? 25. Kdo volí prezidenta? Pojmy, kterým by ml rozumt ne-li každý oban, urit student gymnázia: - horní/dolní komora Parlamentu R - aktivní/pasivní volební právo - volby všeobecné, rovné, pímé - mandát - poslanecký klub, výbor, komise - legislativní proces - legislativní iniciativa - suspenzivní veto - poslanecká interpelace Sk. práce: Dokázali byste vysvtlit laikovi, jak vlastn vznikne vláda? Kde se bere, jakým zpsobem o ní rozhodují volii?vymyslete prezentaci, zábavnou formou, nap. nco jako televizní reklama, pedvolební spoty, teleshopping a pod. Sk. práce: Porovnejte pravomoci vlády (pedseda, ministr), Poslanecké snmovny (poslanec) a prezidenta. Kterou funkci byste si vybrali? Která pravomoc se vám nejvíce líbí? Pro? Z které pravomoci byste mli nejvtší obavy? Kde leží nejvtší zodpovdnost? Již od dob novovkých osvícenc, jako byli Locke a Montesquieu, je moc dlena na složku zákonodárnou- legislativní, výkonnou- exekutivní a soudní- justici (jurisdikci). Tyto jednotlivé složky by se zárove mly vzájemn hlídat a kontrolovat- takováto kontrola je pak oznaována jako princip brzd a protiváh (rovnováh). Úkol: Nakreslete si trojúhelník, v jehož vrcholech budou umístny jednotlivé instituce, které drží složky státní moci. Vete šipky od jedné složky moci ke druhé a k nim vepište, jaký vliv na sebe mají, jakou kontrolu vykonávají, ím brzdí jedna moc druhou. Posute, která složka moci, která ústavní instituce, má ve svých rukou podle vás soustednu nejvtší moc. Zajímavé také je, že v naší ústav jsou jednotlivé složky moci pro jistotu drženy v rukou dvojích : moc zákonodárná moc výkonná moc soudní dynamická složka Poslanecká snmovna vláda soustava obecných soud

9 strategická složka Senát prezident republiky ústavní soud Dlení moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní složku se íká horizontální dlba moci. Moc je však dále dlena také v rovin vertikální, ím je mínna dlba moci z centra na periferie, z ústedí na nižší stupn. Takovéto dlení pak de facto znamená decentralizaci mocimoc je rozvrstvena mezi orgány vrcholné (Parlament, vláda, prezident...) a nižší samosprávné orgány. Tmi jsou v naší zemi krajská zastupitelstva a obecní zastupitelstva. Podobn také funguje vztah mezi vrcholnými státními orgány a jednotlivými úady. Nap. krajská a obecní zastupitelstva mohou samostatn vydávat své vyhlášky, státní zastupitelství jedná samostatn a nemže jej úkolovat vláda (by v naší zemi asto média spekulují...), rzné úady vydávají svá povolení a udlují sankce a pod. Podobn ješt mžeme mluvit o dlb moci asové: Úkol: Vymezte pesn, jak dlouhá jsou volební/funkní období jednotlivých složek moci (PS PR, Senát PR, vláda, prezident, soudci, ústavní soudci, krajská a obecní zastupitelstva). Zárove zmapujte, kdy se konají volby do tchto orgán a na jakém principu. Prodiskutujte, pro je systém nastaven zrovna takto. HLAVA V. a VI. NKÚ a NB kontrola a peníze V hlav V. je definována existence Nejvyššího kontrolního úadu, který má svj úkol nadepsán ve svém názvu- jeho smyslem a cílem je kontrolovat hospodaení se státním majetkem a plnní státního rozpotu. Prezidenta a viceprezidenta NKÚ jmenuje prezident republiky na návrh Poslanecké snmovny. eská národní banka, kterou najdeme definovánu v hlav VI., je ústední bankou státu a jejím hlavním úkolem je pée o stabilitu mny. Funkcí vykonává celou adu, více naleznete v ekonomických kapitolách. HLAVA VII. Územní samospráva Veškeré pehledné informace o krajích, jejich podob, úadech apod. jsou dostupné z:

10 (obrázek dostupný z HLAVA VIII. Pechodná a závrená ustanovení poslední lánek: l. 113 Tato ústava nabývá úinnosti dnem (tj. dnem vzniku samostatné eské republiky).

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_4_PRÁVO_1.04_Ústava ČR - I. Hlava. Výkladová prezentace k tématu Ústava ČR I. Hlava

Mgr. Jan Svoboda VY_32_INOVACE_4_PRÁVO_1.04_Ústava ČR - I. Hlava. Výkladová prezentace k tématu Ústava ČR I. Hlava Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Číslo Název Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Datum vytvoření Anotace Očekávaný výstup Druh učebního materiálu Mgr.

Více

Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ

Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ Dělba státní moci v ČR. Územní samospráva a Ústava Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK s.r.o., Dubí 1 Ústavní právo Nulla potentia

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_ÚSTAVNÍ PRÁVO I_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Člověk a právo Cílová skupina 1. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál je součástí tematického celku Člověk a právo, je zaměřen na Ústavu České republiky.

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO. Mgr. Vladimír Černý

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO. Mgr. Vladimír Černý Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO Mgr. Vladimír Černý Základní právní pojmy III/2 VY_32_INOVACE_184 3 Název školy Registrační číslo projektu Název

Více

Právo. Právo veejné a soukromé. Právní stát

Právo. Právo veejné a soukromé. Právní stát Právo Státní správa a samospráva Právo a ústavní základy Mgr. Pavel PETR Katedra spoleenských vd VŠB - TUO Normativní systém (systém norem) Právo Normy pravidla chování Stanovené a sankciované státem Právo

Více

PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk

PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Politologie, právo 3. ročník a septima 1 hodina týdně PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk

Více

Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640

Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 Název školy: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Název materiálu:vy_32_inovace_03.01 Téma sady: Ústavní právo Ústava ČR Ročník: Nástavbové studium,

Více

Základy právní nauky

Základy právní nauky Základy právní nauky Principy právního státu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li. uvedeno jinak, je Mgr. Karla Šimoníková. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného

Více

ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY

ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK

Více

Základy práva I 1. přednáška

Základy práva I 1. přednáška Program: I. Pojem ústavního práva II. Prameny ústavního práva III. Ústava ČR a její členění IV. Moc zákonodárná V. Moc výkonná VI. Moc soudní VII. Ústavní stížnost Pojem ústavního práva Prameny ústavní

Více

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): anisim. Stát

Otázka: Stát a ústavní systém ČR. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): anisim. Stát Otázka: Stát a ústavní systém ČR Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): anisim Stát Území Obyvatelstvo Zákony Vláda Suverenita Historie Státní symboly Kultura Rozlišujeme Národní stát ČR, na území

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR

ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D. 22662@vsfs.cz lid je zdrojem veškeré moci ve státě, kterou vykonává prostřednictvím orgánů moci zákonodárné,

Více

Strategie eské rady dtí a mládeže na léta 2006-2010

Strategie eské rady dtí a mládeže na léta 2006-2010 Strategie eské rady dtí a mládeže na léta 2006-2010 pijatá 23. VS RDM 20.4.2006 POSLÁNÍ Posláním RDM je podporovat podmínky pro kvalitní život a všestranný rozvoj dtí a mladých lidí. Své poslání napluje

Více

OBSAH. ÚSTAVA ČESKé REPuBLIKy... 1

OBSAH. ÚSTAVA ČESKé REPuBLIKy... 1 OBSAH Autoři komentáře............................................. X Přehled autorů a jimi zpracovaných částí komentáře................ XIII Seznam použitých zkratek......................................

Více

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT.

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT. Datum: 25. 3. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_331 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Evropské právo, Úmluva o LP a biomedicín. JUDr. Ondej Dostál

Evropské právo, Úmluva o LP a biomedicín. JUDr. Ondej Dostál Evropské právo, Úmluva o LP a biomedicín JUDr. Ondej Dostál Program pednášky Hierarchie právních norem Systém evropského práva Evropské právo a zdravotnictví Role lenských stát Role EU (volný pohyb služeb

Více

VOLEBNÍ ÁD. pro volby výboru a dozorí rady Spolenosti radiologických asistent R

VOLEBNÍ ÁD. pro volby výboru a dozorí rady Spolenosti radiologických asistent R VOLEBNÍ ÁD pro volby výboru a dozorí rady Spolenosti radiologických asistent R razítko Spolenosti radiologických asistent R podpis pedsedy výboru a dozorí rady SRLA R (1) Voliem je každý ádný len SRLA

Více

1867 prosincová ústava rakouskouherské vyrovnání (dualismus) konstituční monarchie

1867 prosincová ústava rakouskouherské vyrovnání (dualismus) konstituční monarchie Otázka: Ústavní vývoj v ČR Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Marťas charakteristika ústav v letech 1918 2014 1500 Vladislavské zemské zřízení 1627 obnovení zemského zřízení dědičná moc Habsburků

Více

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Ústava. Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např.

Ing. Jaroslava Syrovátkov. tková Ústava. Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např. Veřejn ejná správa Ing. Jaroslava Syrovátkov tková Veřejn ejná správa Sbírky zákonů k jednotlivým oblastem veřejné správy, např. Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích Zákon č.

Více

Politický systém ČR. Politologie a mezinárodní vztahy. Mgr. Vendula Divišová, Oddělení bezpečnostních a obranných studií

Politický systém ČR. Politologie a mezinárodní vztahy. Mgr. Vendula Divišová, Oddělení bezpečnostních a obranných studií Politický systém ČR Politologie a mezinárodní vztahy Mgr. Vendula Divišová, Oddělení bezpečnostních a obranných studií Obsah Základní charakteristiky politického systému ČR Legislativní vymezení Dělba

Více

Ústava eské republiky. eská národní rada se usnesla na tomto ústavním zákon Preambule. Hlava první Základní ustanovení

Ústava eské republiky. eská národní rada se usnesla na tomto ústavním zákon Preambule. Hlava první Základní ustanovení Ústava eské republiky ze dne 16. prosince 1992 ústavní zákon. 1/1993 Sb. ve znní ústavního zákona. 347/1997 Sb., 300/2000 Sb., 448/2001 Sb., 395/2001 Sb. a 515/2002 Sb. eská národní rada se usnesla na

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_F.3.05 Integrovaná střední škola

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Vláda a jiné orgány výkonné moci. Mgr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Vláda a jiné orgány výkonné moci. Mgr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz ÚSTAVNÍ PRÁVO Mgr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Vláda České republiky (čl. 67 80 Ústavy) vrcholný orgán výkonné moci (pluralita těchto orgánů) Parlamentní forma vlády - členové vlády mohou

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ ÚSTAVNÍ PRÁVO

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ ÚSTAVNÍ PRÁVO STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ 1 ÚSTAVNÍ PRÁVO RYSKA, Radovan. Právo pro střední školy, čtvrté vydání.fortuna, a.s.s.175. ISBN: 80-7373-010-3. Obr.1. Pražský hrad AUTOR: Ing. Jitka ZELENÁ DATUM

Více

ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled

ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled ROZDĚLENÍ MOCI V ČR Moc zákonodárná, výkonná a soudní základní přehled Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. PRINCIP DĚLBY MOCI moc ve státě je rozdělena

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

Pracovní list. Mgr. Ing. Šárka Dytková

Pracovní list. Mgr. Ing. Šárka Dytková Ústava ČR 1. část Pracovní list Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

Popis volebního systému - schéma: volební systém -

Popis volebního systému - schéma: volební systém - Popis volebního systému - schéma: volební systém - Navrhovaný volební systém vychází z postulátu, že všechny moc patří lidu. Státní moc je rozdělena na 4 samostatné pilíře státní moci, které jsou na sobě

Více

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Moc zákonodárná. JUDr. Petr Čechák, Ph.D.

ÚSTAVNÍ PRÁVO. Moc zákonodárná. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. ÚSTAVNÍ PRÁVO JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Hlava druhá Ústavy (čl. 15 53) lid je zdrojem veškeré moci ve státě, kterou vykonává prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní

Více

Vysoká Škola Finanční a Správní, o.p.s.

Vysoká Škola Finanční a Správní, o.p.s. Metodické listy pro kombinované studium předmětu Ústavní vývoj a ústavní systém ČR 2 Cílem tohoto jednosemestrálního kursu je seznámení s ústavním systémem České republiky a jeho komparaci s některými

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_346 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Ústava České republiky

Ústava České republiky Ústava České republiky ze dne 16. prosince 1992 / schválila Česká národní rada PREAMBULE = slavnostní část textu, která stanovuje úmysl, záměr, význam či smysl textu následujícího) My, občané České republiky

Více

Pojem kontroly při kontrole se porovnává stav skutečný se stavem žádoucím druhy kontroly: vnitřní a vnější předběžná, průběžná a následná fáze kontrol

Pojem kontroly při kontrole se porovnává stav skutečný se stavem žádoucím druhy kontroly: vnitřní a vnější předběžná, průběžná a následná fáze kontrol Kontrola veřejné správy Pojem kontroly při kontrole se porovnává stav skutečný se stavem žádoucím druhy kontroly: vnitřní a vnější předběžná, průběžná a následná fáze kontroly: verifikace a kvalifikace

Více

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství

DOPADOVÁ STUDIE.18. Stav BOZP v zemdlství DOPADOVÁ STUDIE.18 Studie. 18 Zpracoval: Institut vzdlávání v zemdlství o.p.s. SI, BOZP Ing. Hotový Jaroslav 1 Studie. 18 1. Úvod do problematiky BOZP, 2. souasný stav a specifika odvtví zemdlství v návaznosti

Více

PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí

PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí Rada msta Vimperk v souladu s 102 odst. (2) písm. n) zákona. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znní a zákonem. 85/1990 Sb., o právu petiním,

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ POJMY I_P1-2 Číslo projektu:

Více

HOSPODÁSKÁ POLITIKA STÁTU. Oekávané výstupy dle RVP GV: žák objasní základní principy fungování systému píjm a výdaj státní ekonomiky

HOSPODÁSKÁ POLITIKA STÁTU. Oekávané výstupy dle RVP GV: žák objasní základní principy fungování systému píjm a výdaj státní ekonomiky HOSPODÁSKÁ POLITIKA STÁTU Oekávané výstupy dle RVP GV: žák objasní základní principy fungování systému píjm a výdaj státní ekonomiky Uivo (dle RVP): fiskální politika státní rozpoet, daová soustava monetární

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost. Výchova k občanství 6-9. ročník III

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost. Výchova k občanství 6-9. ročník III ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6-9. ročník III2-12-10 Výchova k občanství Dělba moci Mgr. Vilém Nejezchleb ÚSTAVA Ústava České republiky obsahuje preambuli a 113 článků rozdělených

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Stanovy a jednací ád Studentského parlamentu msta Tebíe

Stanovy a jednací ád Studentského parlamentu msta Tebíe Stanovy a jednací ád Studentského parlamentu msta Tebíe lánek I Úvodní ustanovení a) Stanovy a jednací ád Studentského parlamentu msta Tebíe (dále jen Parlament) upravuje pípravu, svolání, prbh jednání.

Více

Poslanecký návrh ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů

Poslanecký návrh ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů Poslanecký návrh ZÁKON ze dne 2017, kterým se mění zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Čl. I Zákon č.

Více

Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, mezipedmtové vztahy apod.) - kriticky pistupuje k mediálním informacím.

Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, mezipedmtové vztahy apod.) - kriticky pistupuje k mediálním informacím. Vzdlávací obsah vyuovacího pedmtu OBANSKÁ VÝCHOVA: 6.roník Oekávané výstupy RVP Školní výstupy Uivo Poznámky (prezová témata, - kriticky pistupuje k mediálním informacím -orientuje se v kalendái - vysvtli

Více

II. legislativa zákonodárství legislativní pravomoc legislativní pravomoci nepodmíněnou podmíněnou legislativní působnost (kom- petence)

II. legislativa zákonodárství legislativní pravomoc legislativní pravomoci nepodmíněnou podmíněnou legislativní působnost (kom- petence) II. Tvorba práva V širším smyslu je tvorba práva chápána jako vytváření veškerých pravidel chování, kterým stát přiznává ochranu a vynucuje jejich dodržování a plnění v případě jejich porušení. Vynutitelná

Více

4. ročník a oktáva. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, kamera. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky

4. ročník a oktáva. PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, kamera. Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Průřezová témata Poznámky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Politologie Politologie 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, kamera Politologie jako vědní obor Vymezí

Více

Parlamentní republika

Parlamentní republika Parlamentní republika Parlament - z fr. parler = mluvit, hovořit -ústřední orgán s celostátní působností - zástupci voleni lidem - v USA kongres, v Německu Bundestag Republika - z lat. res publica = věc

Více

Výkonná moc v ČR. Moc výkonná dle Ústavy ČR. Prezident republiky 7.12.2011. pátek 11. listopadu 2011

Výkonná moc v ČR. Moc výkonná dle Ústavy ČR. Prezident republiky 7.12.2011. pátek 11. listopadu 2011 Výkonná moc v ČR pátek 11. listopadu 2011 výkonná dle Ústavy ČR Prezident republiky (čl. 54 66 Úst.) Vláda (čl. 67 78 Úst.) Ministerstva (čl. 79) Správní úřady (čl. 79) Státní zastupitelství (čl. 80) Prezident

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 188/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 188/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 188/0 Návrh poslanců Stanislava Grospiče, Zuzky Bebarové-Rujbrové a Zdeňka Ondráčka na vydání ústavního zákona, kterým se mění ústavní

Více

Národ a stát. Stát je organizované spoleenství lidí žijících trvale na ohranieném území. Obanem státu se lovk stává narozením.

Národ a stát. Stát je organizované spoleenství lidí žijících trvale na ohranieném území. Obanem státu se lovk stává narozením. Národ a stát Stát je organizované spoleenství lidí žijících trvale na ohranieném území. Stát je tvoen: územím obyvatelstvem státními orgány Vznik státu: teorie náboženská = stát je božského pvodu teorie

Více

ZÁKON eské národní rady ze dne 29. dubna 1969. o nabývání a pozbývání státního obanství eské socialistické republiky 1

ZÁKON eské národní rady ze dne 29. dubna 1969. o nabývání a pozbývání státního obanství eské socialistické republiky 1 39/1969 ZÁKON eské národní rady ze dne 29. dubna 1969 o nabývání a pozbývání státního obanství eské socialistické republiky 1 eská národní rada vycházejíc ze zásad nabývání a pozbývání státního obanství

Více

A Z kvíz. Pojmy z veřejné správy

A Z kvíz. Pojmy z veřejné správy A Z kvíz Pojmy z veřejné správy Bc. Vébrová Ilona 1 Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodickýpokyn SOŠInterDact s.r.o. Most Bc. Ilona

Více

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie?

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie? íloha. 1: Evropský modul výzkumu ICCS 2009 (evropský vdomostní test a evropský dotazník) vybrané položky Evropská unie (EU) a její instituce fakta 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? a) eská

Více

Peníze nerostou na stromech

Peníze nerostou na stromech HOSPODAŘENÍ Peníze nerostou na stromech V minulých podkapitolách jsme si řekli, jak výrobky a služby vznikají, k čemu je využíváme, i to, jak vzniká jejich cena. Víme, že k tomu, abychom mohli něco koupit,

Více

Disciplinární ád Asociace finanních zprostedkovatel a finanních poradc eské republiky (AFIZ)

Disciplinární ád Asociace finanních zprostedkovatel a finanních poradc eské republiky (AFIZ) Disciplinární ád Asociace finanních zprostedkovatel a finanních poradc eské republiky (AFIZ) 1 Úvodní ustanovení 1) Disciplinární ád upravuje postup orgán Asociace finanních zprostedkovatel a finanních

Více

každý má povinnost poskytnout výpověď před soudem, a to i tehdy, kdyby tím způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě, nebo osobě blízké

každý má povinnost poskytnout výpověď před soudem, a to i tehdy, kdyby tím způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě, nebo osobě blízké Právo 01 Otázka číslo: 1 Zákonodárná moc v České republice náleží: soudům Parlamentu a Senátu Parlamentu Otázka číslo: 2 Právo na soudní a jinou právní ochranu: každý má povinnost poskytnout výpověď před

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PRÁVNICKÁ. Diplomová práce. Správa daní. se zaměřením na vymáhací řízení. Jindřich Lorenc

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PRÁVNICKÁ. Diplomová práce. Správa daní. se zaměřením na vymáhací řízení. Jindřich Lorenc ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PRÁVNICKÁ Diplomová práce Správa daní se zaměřením na vymáhací řízení Plzeň 2013 Jindřich Lorenc Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická Katedra národního

Více

PŘEHLED NÁVRHŮ ÚSTAVNÍCH ZÁKONŮ OD ROKU 1993 DO SOUČASNOSTI. JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. Ing. Soňa Šteigerová, Lucia Vaculová, Mgr.

PŘEHLED NÁVRHŮ ÚSTAVNÍCH ZÁKONŮ OD ROKU 1993 DO SOUČASNOSTI. JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. Ing. Soňa Šteigerová, Lucia Vaculová, Mgr. PŘEHLED NÁVRHŮ ÚSTAVNÍCH ZÁKONŮ OD ROKU 1993 DO SOUČASNOSTI JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. Ing. Soňa Šteigerová, Lucia Vaculová, Mgr. Robert Vyklický Studie č. 1.180 srpen 2013 PI 1.180 2 Obsah: 1. VOLEBNÍ

Více

ZÁKLADY PRÁVA 2. část

ZÁKLADY PRÁVA 2. část ZPr_Základy práva ZÁKLADY PRÁVA 2. část Fakulta právních a správních studií VŠFS Katedra veřejného práva JUDr. Adam Zítek, Ph.D. Prameny heteronomního práva ve formálním smyslu kde je právo fakticky obsaženo

Více

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice.

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice. Co je to Czech POINT: CZECH Point eský Podací Ovovací Informaní Národní Terminál, tedy Czech POINT je projektem, který by ml zredukovat pílišnou byrokracii ve vztahu oban - veejná správa. Projekt Czech

Více

VÝVOJOVÉ DIAGRAMY LEGISLATIVNÍHO PROCESU V ČR

VÝVOJOVÉ DIAGRAMY LEGISLATIVNÍHO PROCESU V ČR VÝVOJOVÉ DIAGRAMY LEGISLATIVNÍHO PROCESU V ČR PhDr. Petr Kolář, Ph.D. JUDr. Jindřiška Syllová, CSc. Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Informační podklad č. 1.172

Více

Řízení bezpečnosti. Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti

Řízení bezpečnosti. Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Řízení bezpečnosti Místo úloha veřejné správy v řízení bezpečnosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma 2. stupeň ZŠ základní Občanská nauka Soudní moc

Více

Metodické listy pro kombinované studium p edm tu. Ústavní právo

Metodické listy pro kombinované studium p edm tu. Ústavní právo Metodické listy pro kombinované studium p edm tu Ústavní právo Cílem tohoto jednosemestrálního kursu je osv tlení základních pojm a princip z oblasti státov dy a ústavního práva. D raz je p i výkladu kladen

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO. Mgr. Vladimír Černý

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO. Mgr. Vladimír Černý Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 PRÁVO Mgr. Vladimír Černý Ústavní právo - moc soudní, ČNB, NKÚ III/2 VY_32_INOVACE_186 3 Název školy Registrační číslo

Více

Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje

Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje Otázka: Základní pojmy teorie práva Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): bezejmenna Právo = souhrn obecně závazných norem, pravidel chování, které stanovuje stát v určité formě a při jejich porušení

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

10. EXEKUTIVNÍ MOC V ČR

10. EXEKUTIVNÍ MOC V ČR 10. EXEKUTIVNÍ MOC V ČR Cvičení č. 1. 1. Co je to legislativní proces? 2. Kdo všechno u nás může navrhnout zákon? 3. Kdo má v zákonodárném procesu právo veta? 4. V čem spočívá rozdíl mezi schvalováním

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Politologie,

Více

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU. R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Zpracovatel: Ing. Jan Kvasnika, povený vedením odboru kancelá starosty Rozsah psobnosti: uvolnní lenové zastupitelstva, pedsedové výbor ZM a komisí RM

Více

květen ÚSTAVA LIDOVĚ DEMOKRATICKÁ (ASYMETRICKÁ) - červenec SOCIALISTICKÁ (až do roku 1993)

květen ÚSTAVA LIDOVĚ DEMOKRATICKÁ (ASYMETRICKÁ) - červenec SOCIALISTICKÁ (až do roku 1993) Otázka: Ústava Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Ales ÚSTAVA (KONSTITUCE) Je právní akt s nejvyšší právní silou ve státě. Všechny ostatní právní normy z ní vycházejí a musí s ní být v souladu.

Více

eská veejnost a její pístup k volbám

eská veejnost a její pístup k volbám Vyšší odborná škola publicistiky, Praha eská veejnost a její pístup k volbám Josef Mašek Kontakt: josef@jmasek.com, 602 489 538 I. roník VOŠP, Sociologie Pednášející: PhDr. MgrTh. Jií Vymazal, CSc. 3.1.2005,

Více

OBCHODNÍ PRÁVO A FORMY PODNIKÁNÍ

OBCHODNÍ PRÁVO A FORMY PODNIKÁNÍ OBCHODNÍ PRÁVO A FORMY PODNIKÁNÍ Oekávané výstupy dle RVP GV: žák rozlišuje a porovnává praktické využití jednotlivých forem podnikání, posoudí, která forma podnikání je v konkrétní situaci nejvýhodnjší

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Přednášející: JUDr. MARIE MAZÁNKOVÁ

Více

10. EŠENÍ INDIVIDUÁLNÍCH PRACOVNPRÁVNÍCH SPOR

10. EŠENÍ INDIVIDUÁLNÍCH PRACOVNPRÁVNÍCH SPOR 170 10. ešení individuálních pracovnprávních spor 10. EŠENÍ INDIVIDUÁLNÍCH PRACOVNPRÁVNÍCH SPOR 10.1 POJEM PRACOVNÍHO SPORU Právní ád jako celek a jeho jednotlivá právní odvtví stanoví subjektivní práva

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 03 VY 32 INOVACE 0114 0303 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Ústavní systém České republiky VY_32_INOVACE_10_04. Mgr. Jan Hrazdira

CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Ústavní systém České republiky VY_32_INOVACE_10_04. Mgr. Jan Hrazdira Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

2. Žadatel 2.1. Identifikace žadatele Název pozemkového úadu (nap. Ministerstvo Zemdlství R Pozemkový úad Jihlava)

2. Žadatel 2.1. Identifikace žadatele Název pozemkového úadu (nap. Ministerstvo Zemdlství R Pozemkový úad Jihlava) 1. Název projektu 1.1. Struný a výstižný název projektu - uvete, struný a výstižný název projektu, návaznost projektu k priorit, opatení, podopatení a investinímu zámru; 1.2. Cíle projektu 1.2.1. Specifické

Více

Zákon. 2/2003 Sb. PEDSEDA VLÁDY

Zákon. 2/2003 Sb. PEDSEDA VLÁDY Zákon. 2/2003 Sb. PEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znní zákona. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zízení), jak vyplývá ze zmn provedených zákonem. 273/2001 Sb., zákonem. 320/2001 Sb., zákonem. 450/2001 Sb.,

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 309/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 309/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 309/0 Návrh Zastupitelstva Karlovarského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Obsah ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC

Obsah ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC Úvodem k 3. vydání........................................... 11 ČÁST PRVNÍ: SPOLEČNOST A VEŘEJNÁ MOC 1 K pojetí teorie vládnutí...15 1.1 Východiska k doktrínám...15 1.2 Vznik a vývoj veřejné moci, historicko-genetický

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_F.3.03 Integrovaná střední škola

Více

Ekonomie a politologie

Ekonomie a politologie Ekonomie a politologie Týdenní časová dotace: 2 hodiny ve 3. ročníku, 4 hodiny ve 4. ročníku (ve 4. ročníku: 2 hodiny ekonomie a 2 hodiny politologie) Charakteristika vyučovacího předmětu Seminář část

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky

CS004 - Vodohospodářská legislativa. CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky CS004 - Vodohospodářská legislativa CS004 - Vodohospodářská legislativa přednášky CS004 - Vodohospodářská legislativa Q&A??? Co víte o vodohospodářské legislativě? Setkali jste se s legislativou v praxi/brigádě?

Více

9. ročník Složky státní moci (pracovní list)

9. ročník Složky státní moci (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 9. ročník Složky státní moci (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.18-1 - Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Schválený dokument. Závrený úet Mikroregionu Hrádecko Chrastavsko za rok 2016 byl schválen na jednání lenské schze Mikroregionu Hrádecko - Chrastavsko

Schválený dokument. Závrený úet Mikroregionu Hrádecko Chrastavsko za rok 2016 byl schválen na jednání lenské schze Mikroregionu Hrádecko - Chrastavsko MIKROREGION HRÁDECKO CHRASTAVSKO Se sídlem: Mstský úad Chrastava, nám. 1. máje 1, 463 31 Chrastava Dobrovolný svazek obcí, I: 70908222 www.mikroregion.info Závrený úet Mikroregionu Hrádecko Chrastavsko

Více

EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA )

EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA ) PRACOVNÍ PEKLAD PRO POTEBY BA 01/08/2005 EVROPSKÁ ÚMLUVA O DOBROVOLNÉM KODEXU O POSKYTOVÁNÍ PEDSMLUVNÍCH INFORMACÍCH SOUVISEJÍCÍCH S ÚVRY NA BYDLENÍ (dále jen ÚMLUVA ) Tato Úmluva byla sjednána mezi Evropskými

Více

(1) Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní.

(1) Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní. Ústavní zákon č. 1/1993 Sb. ze dne 16. prosince 1992 ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY, ve znění ústavního zákona č. 347/1997 Sb., ústavního zákona č. 300/2000 Sb., ústavního zákona č. 448/2001 Sb., ústavního zákona

Více

NALUS - databáze rozhodnutí Ústavního soudu

NALUS - databáze rozhodnutí Ústavního soudu Page 1 of 14 Pl.ÚS 9/94 ze dne 13.09.1994 207/1994 Sb. N 40/2 SbNU 7 Nabývání státního obanství R státními obany SR - právo opce oban zaniknuvší SFR eská republika NÁLEZ Ústavního soudu Jménem republiky

Více

Jak se bude volit prezident České republiky

Jak se bude volit prezident České republiky Jak se bude volit prezident České republiky 1. Kandidáta může navrhnout každý občan České republiky, který dosáhl věku 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 000 občany ČR. 2. Navrhovat

Více

1.3. POJEM, STRUKTURA, MÍSTO MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO

1.3. POJEM, STRUKTURA, MÍSTO MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO 16 Nadžda Rozehnalová, Jií Valdhans 1.3. POJEM, STRUKTURA, MÍSTO MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO 1.3.1. Pojem, pedmt a struktura mezinárodního práva soukromého Ve vd eského mezinárodního práva soukromého

Více

SMLOUVA. O SPOLUPRÁCI PI ÚHRAD SLUŽEB POUKÁZKAMI

SMLOUVA. O SPOLUPRÁCI PI ÚHRAD SLUŽEB POUKÁZKAMI SMLOUVA. O SPOLUPRÁCI PI ÚHRAD SLUŽEB POUKÁZKAMI uzavená podle 269 odst. 2 Obchodního zákoníku mezi tmito smluvními stranami (dále jen smlouva ): Sodexo Pass eská Republika a.s., se sídlem Radlická 2,

Více

Veřejnoprávní činnost 1. ročník

Veřejnoprávní činnost 1. ročník ÚSS TTAAVVYY,, CCHHAARRAAKK TTEERRI ISSTTI IKK AA,, JEEJ J JII CCHH VVÝÝVVOOJ, ČČLLEENNĚĚNNÍ, LLEEGGI ISSLLAATTI IVVNNÍ Í PPRROOCCEESS VV ČR Ústavní právo je soubor právních norem upravujících nejdůležitější

Více

3.4. Úloha a struktura Hnutí. Cvi ení

3.4. Úloha a struktura Hnutí. Cvi ení 3.4 Úloha a struktura Hnutí Cviení CVIENÍ ÚLOHA A STRUKTURA CVIENÍ PREZENTACE NA TÉMA ÚLOHA A STRUKTURA HNUTÍ Individuální cviení as: 60' Úvod Byli jste požádáni panem XY, koordinátorem pro diseminaci

Více

Pedpisy upravující oblast hospodaení

Pedpisy upravující oblast hospodaení Pedpisy upravující oblast hospodaení Pedmtem tohoto metodického je poskytnout tenái pehled základních právních a vnitních skautských pedpis upravujících oblast hospodaení, vetn úetnictví. Všechny pedpisy

Více

Základy státoprávní teorie 2

Základy státoprávní teorie 2 Základy státoprávní teorie 2 Otázka číslo: 1 Soudce: je jmenován do funkce prezidentem republiky na dobu časově omezenou je jmenován na dobu časově neomezenou může jím být jmenován kterýkoliv občan, který

Více

KRIZOVÝ MANAGEMENT. Úloha veřejné správy v krizovém managementu. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu. Ing. Miroslav Jurenka,Ph.D.

KRIZOVÝ MANAGEMENT. Úloha veřejné správy v krizovém managementu. Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu. Ing. Miroslav Jurenka,Ph.D. KRIZOVÝ MANAGEMENT Úloha veřejné správy v krizovém managementu Ing. Miroslav Jurenka,Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.:

Více

Poslanecký návrh. ze dne o změně některých zákonů upravujících počet členů zvláštních kontrolních orgánů Poslanecké sněmovny

Poslanecký návrh. ze dne o změně některých zákonů upravujících počet členů zvláštních kontrolních orgánů Poslanecké sněmovny Poslanecký návrh Z Á K O N ze dne 2018 o změně některých zákonů upravujících počet členů zvláštních kontrolních orgánů Poslanecké sněmovny Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více