Gymnázium Sob slav, Dr. Edvarda Bene²e 449/II. Matematická indukce. Ivana Stefanová.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Gymnázium Sob slav, Dr. Edvarda Bene²e 449/II. Matematická indukce. Ivana Stefanová. stefanova@gym-so.cz"

Transkript

1 Gymnázium Sob slav, Dr. Edvarda Bene²e 449/II Mgr. Ivana Stefanová Matematicá induce Ivana Stefanová Sou ástí st edo²olsého u iva matematiy je taé seznámení se záladními druhy d az matematicých tvrzení, mimo jiných i s matematicou inducí. Následující odstavce si ladou za cíl uázat, ºe tato metoda je v²estrann j²í, neº se z b ºného výladu p i hodinách m ºe zdát. Úvod Pomocí metody matematicé induce se p i výuce oby ejn doazují n terá tvrzení z teorie ísel, nap. d litelnost ur itých ísel nebo jednoduché vztahy pro one né íselné ady. Pouºitý postup bychom mohli stru n shrnout tato. Matematicá induce Chceme doázat tvrzení T (n) pro v²echna p irozená ísla n. Postupujeme ve dvou rocích: Záladní ro Libovolným zp sobem doáºeme tvrzení T (1). Indu ní ro P edpoládáme platnost tvrzení T () pro libovolné p irozené a na zálad tohoto p edpoladu ov íme platnost T (+1) pro jeho následnía, na onrétním zp sobu op t nezáleºí. Tvrzení T dle záladního rou platí pro n = 1. Podle indu ního rou z toho vyplývá, ºe platí i pro jeho následnía, tj. pro n = 2. Znovu z indu ního rou dovozujeme, ºe platí i pro následovnía 2, tedy pro n = 3. P irozená ísla tvo í neone nou posloupnost, proto dal²ím opaovaným pouºitím indu ního rou ov ujeme platnost pro n = 4, 5, 6,... a postupn tedy pro v²echna p irozená ísla. Záv re ná reapitulace nezávisí na onrétním tvrzení T ani na zp sobu d azu záladního i indu ního rou. Proto se v onrétních p ípadech asto explicitn neuvádí. P esto ale je nedílnou sou ástí celého postupu a je t eba mít ji stále na mysli! Následující text sestává z d az n olia tvrzení metodou matematicé induce, na terých bychom cht li praticy uázat její r zné varianty i dal²í moºnosti pouºití. Jednotlivé p ílady jsou podle pot eby dopln ny vysv tlujícími omentá i. P ílad 1 Na rozeh átí a pro p ípadné p ipomenutí metody matematicé induce doaºme pro aºdé p irozené n tento vztah 1.1! + 2.2! + 3.3! + + n.n! = (n + 1)! 1.

2 D az V záladním rou d azu pomocí matematicé induce pro n = 1 máme 1.1! = (1 + 1)! 1 = 2! 1 = 2 1 = 1, taºe pro n = 1 vztah platí. Nyní pro provedení indu ního rou budeme upravovat levou stranu p epsanou pro n = ! + 2.2! + 3.3! + +.! + ( + 1)( + 1)!. Za prvních s ítanc dosadíme na zálad p edpoladu platnosti pro výraz ( + 1)! 1 ( + 1)! 1 + ( + 1)( + 1)! = ( + 2)( + 1)! 1 = ( + 2)! 1. Poslední výraz je sute n pravá strana doazovaného vztahu pro n = + 1, ímº je indu ní ro a tím i celý d az doon en. Tento d az je naprosto standardní a nem l by znamenat ºádné p evapení. V n terých jiných p ípadech doazované tvrzení platí pro v²echna nezáporná celá ísla (pa záladní ro provádíme pro n = 0), jindy aº pro p irozená n n 0 (nap. pro nerovnost 2 n > n 2 je n 0 = 5). Taová modiace záladního schematu v²a nep edstavuje ºádný problém. P ílad 2 ƒleny Fibonacciho posloupnosti F n denujeme reurentním vztahem F n = F n 1 + F n 2 pro n 3, za první dva leny povaºujeme F 1 = 1 a F 2 = 1. Prvních n oli len posloupnosti tedy je 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13,.... Pomocí matematicé induce doáºeme, ºe n-tý len posloupnosti lze vyjád it taé p ímo F n = ϕn ψ n ϕ ψ, p i emº hodnota ϕ = (1 + 5)/2 je asto ozna ována jao zlatý ez a ψ = (1 5)/2. D az V záladním rou nejprve ov íme platnost vztahu pro n = 1 a n = 2. První p ípad je velmi snadný, nebo itatel i jmenovatel zlomu je stejný a tedy platí F 1 = 1. Není obtíºné ov it, ºe ψ = 1 ϕ = ϕ 1 a jmenovatele m ºeme vyjád it ϕ ψ = 5. Pro n = 2 máme F 2 = ϕ2 (1 ϕ) 2 5 = ϕ2 (1 2ϕ + ϕ 2 ) 5 = 2ϕ 1 5 = 1, taºe vztah taé platí. Indu ní ro budeme provád t za p edpoladu, ºe pro F a F 1 vztah platí ( 2). Pomocí reurentního vzorce denujícího posloupnost pa budeme vyjad ovat F +1 F +1 = F + F 1 = ϕ ψ ϕ ψ + ϕ 1 ψ 1 ϕ ψ = (ϕ + ϕ 1 ) (ψ + ψ 1 ). ϕ ψ První závoru v itateli upravíme pomocí vý²e uvedených vztah pro ϕ a ψ ϕ + ϕ 1 = ϕ (1 + ϕ 1 ) = ϕ (1 (1 ϕ)) = ϕ.ϕ = ϕ +1 a podobn naloºíme i s druhou závorou itatele (platí totiº taé 1 ψ = ψ 1 ) ψ + ψ 1 = ψ (1 + ψ 1 ) = ψ (1 (1 ψ)) = ψ.ψ = ψ +1.

3 Po dosazení jiº máme F +1 = ϕ+1 ψ +1, ϕ ψ coº je sute n vyjád ení lenu Fibonacciho posloupnosti pro n = + 1. Podle záladního rou je vyjád ení správné pro n = 1 a n = 2. Za t chto p edpolad ov íme pomocí indu ního rou platnost pro n = 3. Indu ní ro pro n = 4 m ºeme provést za p edpoladu, ºe je správné vyjád ení pro F 3 a F 2. To ale spln no je, taºe pro n = 4 vztah taé platí. Následn p i ov ení tvrzení pro F 5 vyuºijeme v indu ním rou platnost pro F 4 a F 3, atd. Opaováním indu ního rou postupn proáºeme platnost vztahu pro libovolné p irozené n. Podstatnou novinou v tomto d azu je sute nost, ºe p i provedení indu ního rou musíme p edpoládat platnost tvrzení pro dva p edch dce. Proto taé záladní ro musíme provést pro n = 1 i n = 2, jina by první provedení indu ního rou nebylo moºné! Význam Existence vztahu pro p ímý výpo et hodnoty F n je významná zvlá²t pro velá n, p ípadn i pro studium asymptoticého chování. V t chto p ípadech by výpo et pomocí reurentní formule mohl být zna n zdlouhavý. Uv domíme-li si navíc, ºe ψ < 1, pa je z ejmé, ºe pro velá n se ψ n oproti ϕ n stává zanedbatelné a platí F n ϕn 5. Po zaorouhlení na nebliº²í celé íslo lze tento p ibliºný vztah pouºít pro v²echna p irozená ísla n. P ílad 3 Doáºeme, ºe poud pro n jaé θ lze hodnotu cos θ zapsat jao zlome cos θ = p/q pro n jaá celá ísla p a q 0 (tj. jedná-li se o racionální íslo), pa hodnota V (n) = q n cos nθ je celé íslo pro aºdé p irozené n. D az Záladní ro provedeme ov ením pro n = 1 V (1) = q cos θ = q p q = p Z a s vyuºitím cos 2α = cos 2 α sin 2 α = cos 2 α (1 cos 2 α) = 2 cos 2 α 1 taé pro n = 2 V (2) = q 2 cos 2θ = q 2 (2 cos 2 θ 1) = q 2 (2 p2 q 2 1) = 2p2 q 2 Z. Indu ní ro budeme provád t za p edpoladu, ºe pro i 1 tvrzení platí ( 2). Pro úpravu výrazu q +1 cos(+1)θ pouºijeme sou tový vzorec cos(α+β)+cos(α β) = 2 cos α cos β. Z n j vyjád íme cos(α + β) a dosadíme α = θ a β = θ Hodnota doazovaného výrazu pro + 1 je cos( + 1)θ = 2 cos θ. cos θ cos( 1)θ. V () V (1) V ( 1) { }} { { }} { { }} { V ( + 1) = q +1 cos( + 1)θ = 2q cos θ. q cos θ q 2 q 1 cos( 1)θ,

4 de sloºenou závorou jsou vyzna eny výrazy postupn pro argument n =, 1 a 1. Pro n = 1 tvrzení platí dle záladního rou a pro dva p edch dce dle p edpoladu indu ního rou. V²echny tyto ásti jsou celá ísla, tudíº i celý výraz je n jaé celé íslo. V záladním rou jsme tvrzení doázali pro n = 1 a 2. Pro n = 3, 4 a následující m ºeme provád t indu ní ro, protoºe pro dva p edch dce tvrzení jiº bylo ov eno. Provedený d az je jen malou modiací p edchozího p ípadu. Pro provedení indu ního rou jsme rom platnosti pro dva p edch dce vyºadovali i platnost tvrzení pro n = 1. V n terých dal²ích p ípadech m ºe být d azu T ( + 1) pomocí indu ního rou vyºadován p edpolad platnosti tvrzení T (i) pro aºdé i spl ující 1 i. P íladem taového postupu je d az existence prvo íselného rozladu 1 pro libovolné p irozené íslo n 2. D slede Hodnota cos 1 je iracionální íslo. D az provedeme sporem. Budeme p edpoládat, ºe cos 1 je racionální. Potom dle práv doázané v ty jsou racionální ísla taé v²echny hodnoty osinu pro celo íselné násoby 1, mimo jiné i pro 45. Dob e v²a víme, ºe cos 45 = 2/2, coº je ve sporu s p edpoladem íslo iracionální. Z toho vyplývá, ºe taé cos 1 musí být iracionální. P ílad 4 Nyní zam íme svoji pozornost na následující tvrzení. Pro libovolná p írozená ísla m a n, de 1 m n, platí ( ) m < 1 + m n n + m2 n. 2 D az V záladním rou snadno ov íme platnost pro m = 1 budeme provád t inducí podle m, p i emº n je libovolné, p edem pevn zvolené n < n + 1 n 2. Indu ní ro budeme provád t za p edpoladu platnosti tvrzení pro a zárove za podmíny < n. Úpravou levé strany nerovnosti pro m = + 1 máme ( 1 + n) 1 +1 ( = )( ( < 1 + n n) 1 )(1 + n ) n 2 +, n 2 de roznásobíme závory a slou íme leny se stejným jmenovatelem. Dostaneme n + ( + 1) n n = ( + 1) n n 2 n n 2 První t i s ítance jiº mají poºadovaný tvar pravé strany pro m = + 1, zbývá doázat, ºe rozdíl posledních dvou zlom je záporný a ta neohrozí doazovanou nerovnost. Chceme tedy uázat, ºe 2 < n( + 1). To ale nepochybn platí, protoºe díy podmínce indu ního rou platí tento sled impliací < n 2 < n 2 < ( + 1)n. Tím jsme proázali ( ) +1 < ( + 1)2 +. n n n 2 1 Jedná se vlastn o jednu ást d azu tzv. záladní v ty aritmetiy, terý zájemci naleznou nap. na

5 Shr me nyní dosaºené výsledy. Zvolili jsme pevné n a následn jsme doázali tvrzení pro m = 1 pomocí záladního rou a pro v²echna dal²í m n na zálad indu ního rou. Zvolené n v²a bylo libovolné, proto tvrzení platí pro v²echna p irozená m a n, terá spl ují 1 m n. Tento p ílad p inesl dv záleºitosti, teré stojí za pov²imnutí. První je zp sob práce s dv ma prom nnými, teré se v doazované nerovnosti objevují. Druhá spo ívá v tom, ºe opaování indu ního rou je omezeno dal²í podmínou (v na²em p ípad < n), taºe neprobíhá do neone na. Omezení není p itom sryto v tom, ºe by nás tvrzení pro dal²í leny jiº nezajímalo, ale tato podmína byla pro provedení d azu nezbytná. Vidíme tedy, ºe d az n jaého tvrzení pomocí matematicé induce se m ºe týat taé pouze omezeného po tu len. P ílad 5 Do zcela jiné oblasti matematiy mí í následující tvrzení, by i tentorát budeme doazovat matematicou inducí. P edstavme si hrací desu (²achovnici) veliosti n n, de n je n jaá mocnina 2, tj. n = 2, 4, 8,.... Dále si p edstavme hrací ameny, tzv. trimina, teré vypadají jao t i sousední pole uspo ádaná do L (viz obr. 1 níºe). Doáºeme, ºe hrací desu lze beze zbytu porýt hracími ameny aº na jedno libovoln p edem vybrané pole. D az Záladní ro pro ²achovnici 2 2 provedeme snadno dle obr. 1. Vybereme libovolné pole (na obrázu mod e), v aºdém p ípad to bude n terý roh tvercové hrací plochy. Její zbyte má tvar a veliost práv jednoho trimina, coº znamená, ºe p ípad 2 2 je doázán. Obráze 1: Tvar hracího amene (vlevo) a e²ení úlohy pro n = 2 (vpravo). Indu ní ro budeme provád t za p edpoladu, ºe hrací desu s výjimou p edem vybraného pole umíme porýt hracími ameny, a budeme se snaºit o totéº pro desu 2 2. Rozd líme hrací desu vodorovným a svislým ezem na ty i stejné ásti, aºdá z nich má rozm r. Vybrané pole leºí práv v jedné z nich. Ve t ech ostatních ástech nalezneme pole, teré leºí nejblíºe st edu hrací desy p ed rozd lením a ozna íme je. Tato t i pole by p ed rozd lením poryl práv jeden hrací ámen. Nejlépe to uvidíme na obr. 2, vlevo je hrací Obráze 2: Provedení indu ního rou. desa 2 2 s mod e vyzna eným vybraným polem, erven ozna eným hracím amenem dle

6 p ede²lého popisu a ervenými liniemi budoucího ezu. Ve stejném obrázu vpravo je situace po rozd lení na ty i desy. Podle p edpoladu indu ního rou úlohu veliosti umíme vy e²it pro libovoln vybrané pole, nevyjímaje speciální p ípad, dy vybrané pole je jednou ze t í ástí roz íznutého hracího amene. Tím je indu ní ro proveden a zárove doon en d az celého tvrzení. Tento p ílad názorn demonstruje, ºe matematicé d azy nemusejí sestávat pouze z výpo t, úprav výraz a e²ení rovnic i nerovnic. M ºe mít taé názornou geometricou podobu. Zárove jsme vid li, ºe indu ní ro nemusí znamenat pouze zv t²ení n jaého indexu, m ºe mít i podobu zdvojnásobení strany hrací desy. D slede Pov²imn te si, ºe jsme zárove doázali taé (slab²í) tvrzení, ºe íslo 2 2n 1 je pro v²echna p irozená n d litelné 3. Strana hrací desy je dle p edpoladu tvrzení n jaou mocninou 2, lze ji tedy zapsat jao 2 n. Celá hrací desa má 2 2n polí, jedno vybrané z nich ale z stane prázdné. Zbyte desy poryjí hrací ameny, p i emº aºdý z nich zabírá 3 pole. Algoritmus Jist stojí za pozornost, ºe na zálad postupu d azu lze odvodit, ja porytí hracími ameny provést (samotný d az pouze tvrdí, ºe to je moºné). Úlohou je tedy nalézt porytí hrací desy n n ameny ta, aby z stalo prázdné pouze jedno p edem vybrané pole. Algoritmus (postup e²ení) zísáme ta, ºe si celý pr b h d azu p ehrajeme pozpátu. Metodou popsanou v indu ním rou a vyobrazenou na obr. 2 rozd líme desu na ty i ásti, p i emº jedním hracím amenem p eryjeme rohové pole t í z nich (tím bylo zárove v t chto tvercích ur eno pole, teré nebude v následujících rocích poryto), tvrtá ást obsahuje p - vodní vybrané pole. Nyní provedeme stejnou proceduru s aºdou tvrtinou a celý postup opaujeme, doud d lením nedosáhneme veliosti 2 2. Tuto úlohu umíme e²it podle záladního rou d azu vloºením jednoho trimina. Postupn ta celou hrací plochu (aº na vybrané pole) poryjeme ameny, coº vidíme na obr. 3. Pro men²í rozm ry hrací desy lze úlohu vy e²it Obráze 3: Celové e²ení úlohy pomocí tuºy a papíru, v ostatních p ípadech je lep²í algoritmus naprogramovat a p enechat d inu po íta i. Matematicá induce má po íta ovým algoritm m obecn velmi blízo. Podobn jao v tomto p íladu d az asto posytne návod, ja úlohu rozd lit na men²í ásti, teré se zpracují snadn ji. Vºdy taé sám princip matematicé induce je ve své podstat algoritmus, terý nám íá, teré roy a za jaých podmíne máme provád t.

7 P ílad 6 P i výuce zálad statistiy jsme se seznámili taé s aritmeticým a geometricým pr m rem n olia hodnot. Pro n ladných reálných hodnot a i (1 i n) denujeme aritmeticý pr m r a geometricý pr m r µ A = a 1 + a a n n µ G = n a 1.a 2..a n. Pro libovolné p irozené n 2 a libovolnou n-prvovou mnoºinu ladných reálných ísel platí µ A µ G. D az V záladním rou pro n = 2 má tvrzení tvar a 1 + a 2 2 a 1.a 2. Po umocn ní obou stran (díy ladnosti obou stran se zachová i znaméno nerovnosti) máme coº dává a a 1 a 2 + a 2 2 4a 1 a 2, a 2 1 2a 1 a 2 + a 2 2 = (a 1 a 2 ) 2 0. Z tohoto vyjád ení je platnost nerovnosti z ejmá. Nyní inducí doáºeme za p edpoladu platnosti nerovnosti pro její platnost pro 2. Budeme upravovat aritmeticý pr m r 2 hodnot µ A,2 = a 1 + a a 2 2 = 1 2 ( a1 + a a + a ) +1 + a a 2. Kaºdý zlome v závorce je n jaé ladné reálné íslo, taºe na pravou stranu m ºeme pohlí- ºet taé jao na aritmeticý pr m r dvou hodnot, aºdá z nich je tvo ena jedním zlomem v závorce. Dle záladního rou pouºijeme nerovnost pro dv hodnoty µ A,2 a1 + a a + a a 2 a+1. Kaºdý ze zlom pod odmocninou p edstavuje aritmeticý pr m r hodnot, terý dle p edpoladu indu ního rou m ºeme zdola odhadnout pomocí geometricého pr m ru µ A,2 a1.a 2..a. a +1.a +2..a 2 = 2 a 1.a 2..a 2 = µ G,2. Opaováním indu ního rou ov íme platnost tvrzení pro n = 4, 8, 16,... hodnot. Co ale s ostatními mezilehlými po ty? Pouºijeme, ja jina, op t matematicou induci! Pousíme se z platnosti tvrzení pro dostate n velé doázat tvrzení pro 1, tj. pro jeho p edch dce. Jao vhodné pro záladní ro pouºijeme n jaou mocninu 2, pro níº jsme platnost jiº doázali vý²e. Indu ní ro budeme provád t pro 3, z platnosti µ A, µ G, budeme chtít odvodit µ A, 1 µ G, 1. Tvrzení tedy dle p edpoladu platí pro libovolných ladných reálných ísel. Tedy i pro speciální p ípad, dy vezmu libovolná taová ísla a 1, a 2,..., a 1 a poslední íslo jao jejich aritmeticý pr m r a = a 1 + a a 1. 1

8 Vyjád ení pro µ A, lze upravit na tvar µ A, = a 1 + a a a 1 1 = a 1 + a a 1 1 = a. Díy platnosti nerovnosti µ A, µ G, máme a a 1.a 2..a a po vyjád ení a a 1 a 1.a 2..a 1. Na obou stranách nerovnice vyjád íme ( 1)-tou odmocninu (znovu p ipomínáme, ºe na obou stranách nerovnosti máme ladná ísla) a dosadíme za a a = a 1 + a a a 1.a 2..a 1, coº je ale p esn poºadovaná nerovnost µ A, 1 µ G, 1 pro libovolná ladná reálná ísla a 1 aº a 1. Tím je doázána i druhá induce, samoz ejm indu ní ro lze provád t pouze pro 3. Chceme-li ov it platnost pro n jaé ur ité n, teré není mocninou 2, pa pomocí první induce doáºeme platnost pro n teré m > n a následn se pomocí druhé induce vrátíme zp t n. Nap ílad pro T (14) je postup: T (2) 1 T (4) 1 T (8) 1 T (16) 2 T (15) 2 T (14). Tímto zp sobem doáºeme platnost tvrzení pro libovolné n 2. Tento p ílad byl trochu del²í a náro n j²í, ale du²e aºdého milovnía matematicé induce se musela p ímo zatetelit blahem. V d azu byla induce pouºita hned dvarát, poaºdé v jiném provedení. Jednou pro vzr stající indexy s násobením dély rou, podruhé pro indexy lesající s roem onstantním, jednou neomezená, podruhé one ná. Zráta praticy v²e, co jsme si dosud p edvedli, zde bylo pouºito naráz. Za tento rásný d az vd íme francouzsému matematiovi A. L. Cauchymu. Dodate D az nerovnosti pro dva leny má velmi názornou geometricou interpretaci, viz obr. 4. Nad úse ou dély a 1 + a 2 narýsujeme Thaletovu ruºnici. Její polom r je (a 1 + a 2 )/2, Obráze 4: Aritmeticý a geometricý pr m r pro dva leny. coº se rovná práv µ A. Poud ve spole ném bod obou ástí úse y vzty íme olmici, pa její pr se í s ruºnicí a dva rajní body celové úse y vytvá ejí pravoúhlý trojúhelní. V n m platí Euleidova v ta o vý²ce a 1.a 2 = µ 2 G, taºe tato vý²a má sute n význam geometricého pr m ru µ G = a 1.a 2. Nerovnost µ A µ G je evidentní, rovnost nastává práv p i a 1 = a 2.

9 P ílad 7 V posledním p íladu doáºeme p evapivé tvrzení. Vybereme-li libovolnou n-prvovou mno- ºinu reálných ísel (n 0, tj. mnoºina není prázdná), pa v²echny její prvy jsou stejné. D az V záladním rou pro n = 1 je tvrzení triviáln spln no, nebo mnoºina má pouze jeden prve. Indu ní ro provedeme za p edpoladu, ºe pro libovolnou -prvovou mnoºinu je tvrzení spln no. Máme nyní mnoºinu + 1 libovolných reálných ísel {a 1, a 2,..., a, a +1 }. Vytvo íme z ní dv mnoºiny o prvcích následovn : {a 1, a 2,..., a } a {a 2,..., a, a +1 }. Podle p edpoladu jsou v²echny prvy první mnoºiny stejné, to samé platí i pro druhou mnoºinu. První mnoºina v²a mimo jiné obsahuje i prve a 2, terý je zárove prvem druhé mnoºiny. V²echny prvy obou mnoºin jsou tedy stejné jao a 2, tudíº jsou stejné i v²echny navzájem. Indu ní ro a následn celý d az je tím doon en. Na první pohled je z ejmé, ºe tady n co není v po ádu. Vybereme-li nap. mnoºinu ty reálných ísel { 2, 8, π, e 3}, ta její leny v rozporu s tvrzením stejné nejsou. To znamená, ºe d az musí obsahovat chybu. Uº jste ji nalezli? Problém tví v indu ním rou. P i p echodu od = 1 následníovi vytvo íme dvouprvovou mnoºinu {a 1, a 2 }, terou dle poyn rozd líme na dv {a 1 } a {a 2 }. V tomto p ípad nemají mnoºiny ºádný spole ný prve, na jehoº zálad bychom mohli provést srovnání. Pro 2 je provedení indu ního rou jiº oretní, pro = 1 v²a nioliv. Tím je v²a celý d az neplatný. Pou ení D az matematicou inducí se sládá z n olia ástí. Pro platnost celého postupu jsou d leºité v²echny jeho ásti, ºádnou nelze zanedbat ani podcenit. Platí to pro ro záladní i pro ro indu ní za v²ech p ípustných oolností. Celý d az bychom mohli p ipodobnit e stavb cihlové zdi, dy na betonové zálady (záladní ro) postupn p idáváme vrstvy cihel (opaování indu ního rou). Poud jsou ²patné zálady nebo n terá vrstva cihel je nevalitní, celá ze se zbo í. Záv r Spole n jsme pro²li e²ením n olia p ílad pomocí matematicé induce. V pr b hu na²í cesty jsme potali tuto metodu v r zných podobách, teré se od popisu zv ejn ného v úvodu v r zné mí e odli²ují. P irozen se nabízí otáza, ja popis atualizovat ta, aby zahrnul v²echny studované p ípady. Odpov by mohla znít up íladu následovn. Matematicá induce Máme mnoºinu A a pro v²echny její prvy a n chceme doázat tvrzení T. Poud se nám poda í se adit v²echny prvy mnoºiny do posloupnosti {a n }, m ºeme provést d az pomocí matematicé induce. Postupujeme ve dvou rocích: Záladní ro Libovolným zp sobem doáºeme tvrzení T (a 1 ). Indu ní ro Poud má prve a v mnoºin A následnía, pa za p edpoladu platnosti tvrzení T (a i ) pro v²echna 1 i ov íme platnost T (a +1 ) pro jeho následnía, na onrétním zp sobu op t nezáleºí. Tvrzení T dle záladního rou platí pro a 1. Podle indu ního rou z toho vyplývá, ºe platí i pro jeho následnía, tj. pro a 2. Z platnosti T (a 1 ) i T (a 2 ) m ºeme indu ním roem doázat platnost T (a 3 ). Nyní jiº víme, ºe tvrzení platí pro a 1, a 2 a a 3, indu ním roem doáºeme

10 T (a 4 ). Opaováním indu ního rou postupn ov íme platnost tvrzení pro v²echny prvy mnoºiny A. Zásadní podmínou pro pouºití matematicé induce na n jaé mnoºin je moºnost uspo ádání jejich prv do posloupnosti, tj. musí existovat první len a taé n jaá relace ur ující po adí v²ech ostatních prv 2. Mnoºina A p itom m ºe být one ná i neone ná. Na úplný záv r lze sotva pop át n co jiného, neº mnoho úsp ch p i v²ech budoucích d azech metodou matematicé induce. Pouºitá literatura Zdroje jsou uvedeny v abecedním po adí dle jména autora nebo jména eletronicého zdroje. Ericson, Jeff: Proof by induction, eletronicy na ~jeffe/teaching/algorithms/notes/98-induction.pdf Nevinda, Ale²: Matematicá induce, materiály MO, 2008 Wiipedia: internetová encylopedie, eletronicy na v angli tin, na v e²tin Sepsáno v Sob slavi v únoru 2015, poslední revize 19. února Matematici íají, ºe na zadané mnoºin existuje dobré uspo ádání.

Integrování jako opak derivování

Integrování jako opak derivování Integrování jako opak derivování V tomto dokumentu budete seznámeni s derivováním b ºných funkcí a budete mít moºnost vyzkou²et mnoho zp sob derivace. Jedním z nich je proces derivování v opa ném po adí.

Více

Limity funkcí v nevlastních bodech. Obsah

Limity funkcí v nevlastních bodech. Obsah Limity funkcí v nevlastních bodech V tomto letáku si vysv tlíme, co znamená, kdyº funkce mí í do nekone na, mínus nekone na nebo se blíºí ke konkrétnímu reálnému íslu, zatímco x jde do nekone na nebo mínus

Více

Skalární sou in. Úvod. Denice skalárního sou inu

Skalární sou in. Úvod. Denice skalárního sou inu Skalární sou in Jedním ze zp sob, jak m ºeme dva vektory kombinovat, je skalární sou in. Výsledkem skalárního sou inu dvou vektor, jak jiº název napovídá, je skalár. V tomto letáku se nau íte, jak vypo

Více

e²ení 5. série Polynomy

e²ení 5. série Polynomy e²ení 5. série Polynomy Úloha 5.1. Mat j s Lib nou hráli hru. Na za átu m li obecný normovaný polynom stupn 2016: P (x) = x 2016 + a 2015 x 2015 + + a 1 x + a 0 St ídali se na tahu a v aºdém tahu p i adili

Více

Derivování sloºené funkce

Derivování sloºené funkce Derivování sloºené funkce V tomto letáku si p edstavíme speciální pravidlo pro derivování sloºené funkce (te funkci obsahující dal²í funkci). Po p e tení tohoto tetu byste m li být schopni: vysv tlit pojem

Více

Binární operace. Úvod. Pomocný text

Binární operace. Úvod. Pomocný text Pomocný text Binární operace Úvod Milí e²itelé, binární operace je pom rn abstraktní téma, a tak bude ob as pot eba odprostit se od konkrétních p íklad a podívat se na v c s ur itým nadhledem. Nicmén e²ení

Více

Diamantová suma - řešení příkladů 1.kola

Diamantová suma - řešení příkladů 1.kola Diamantová suma - řešení příladů.ola. Doažte, že pro aždé přirozené číslo n platí.n + 2.n + + n.n < 2. Postupujeme matematicou inducí. Levou stranu nerovnosti označme s n. Nejmenší n, pro než má smysl

Více

Pr b h funkce I. Obsah. Maxima a minima funkce

Pr b h funkce I. Obsah. Maxima a minima funkce Pr b h funkce I Maxima a minima funkce V této jednotce ukáºeme jak derivování m ºe být uºite né pro hledání minimálních a maximálních hodnot funkce. Po p e tení tohoto letáku nebo shlédnutí instruktáºního

Více

e²ení systém lineárních rovnic pomocí s ítací, dosazovací a srovnávací metody

e²ení systém lineárních rovnic pomocí s ítací, dosazovací a srovnávací metody e²ení systém lineárních rovnic pomocí s ítací, dosazovací a srovnávací metody V praxi se asto setkávame s p ípady, kdy je pot eba e²it více rovnic, takzvaný systém rovnic, obvykle s více jak jednou neznámou.

Více

Rovnice a nerovnice. Posloupnosti.

Rovnice a nerovnice. Posloupnosti. .. Veronika Sobotíková katedra matematiky, FEL ƒvut v Praze, http://math.feld.cvut.cz/ 30. srpna 2018.. 1/75 (v reálném oboru) Rovnicí resp. nerovnicí v reálném oboru rozumíme zápis L(x) P(x), kde zna

Více

Vektory. Vektorové veli iny

Vektory. Vektorové veli iny Vektor je veli ina, která má jak velikost tak i sm r. Ob tyto vlastnosti musí být uvedeny, aby byl vektor stanoven úpln. V této ásti je návod, jak vektory zapsat, jak je s ítat a od ítat a jak je pouºívat

Více

Reálná ísla a posloupnosti Jan Malý

Reálná ísla a posloupnosti Jan Malý Reálná ísla a posloupnosti Jan Malý Obsah 1. Reálná ísla 1 2. Posloupnosti 2 3. Hlub²í v ty o itách 4 1. Reálná ísla 1.1. Úmluva (T leso). Pod pojmem t leso budeme v tomto textu rozum t pouze komutativní

Více

P íklad 1 (Náhodná veli ina)

P íklad 1 (Náhodná veli ina) P íklad 1 (Náhodná veli ina) Uvaºujeme experiment: házení mincí. Výsledkem pokusu je rub nebo líc, ºe padne hrana neuvaºujeme. Pokud hovo íme o náhodné veli in, musíme p epsat výsledky pokusu do mnoºiny

Více

Pravd podobnost a statistika - cvi ení. Simona Domesová místnost: RA310 (budova CPIT) web:

Pravd podobnost a statistika - cvi ení. Simona Domesová místnost: RA310 (budova CPIT) web: Pravd podobnost a statistika - cvi ení Simona Domesová simona.domesova@vsb.cz místnost: RA310 (budova CPIT) web: http://homel.vsb.cz/~dom0015 Cíle p edm tu vyhodnocování dat pomocí statistických metod

Více

Státní maturita 2010 Maturitní generálka 2010 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAGZD10C0T01 e²ené p íklady

Státní maturita 2010 Maturitní generálka 2010 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAGZD10C0T01 e²ené p íklady Státní maturita 00 Maturitní generálka 00 Matematika: didaktický test - základní úrove obtíºnosti MAGZD0C0T0 e²ené p íklady Autor e²ení: Jitka Vachtová 6. b ezna 0 http://www.vachtova.cz/ Obsah Úloha Úloha.

Více

Obsah. Pouºité zna ení 1

Obsah. Pouºité zna ení 1 Obsah Pouºité zna ení 1 1 Úvod 3 1.1 Opera ní výzkum a jeho disciplíny.......................... 3 1.2 Úlohy matematického programování......................... 3 1.3 Standardní maximaliza ní úloha lineárního

Více

2. Ur íme sudost/lichost funkce a pr se íky s osami. 6. Na záv r na rtneme graf vy²et ované funkce. 8x. x 2 +4

2. Ur íme sudost/lichost funkce a pr se íky s osami. 6. Na záv r na rtneme graf vy²et ované funkce. 8x. x 2 +4 Pr b h funkce V této jednotce si ukáºeme jak postupovat p i vy²et ování pr b hu funkce. P edpokládáme znalost po ítání derivací a limit, které jsou dob e popsány v p edchozích letácích tohoto bloku. P

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Vektor náhodných veli in - práce s více prom nnými

Vektor náhodných veli in - práce s více prom nnými Vektor náhodných veli in - práce s více prom nnými 12. kv tna 2015 N kdy k popisu n jaké situace pot ebujeme více neº jednu náhodnou veli inu. Nap. v k, hmotnost, vý²ku. Mezi t mito veli inami mohou být

Více

1. Spo t te limity (m ºete pouºívat l'hospitalovo pravidlo) x cotg x 1. c) lim. g) lim e x 1. cos(x) =

1. Spo t te limity (m ºete pouºívat l'hospitalovo pravidlo) x cotg x 1. c) lim. g) lim e x 1. cos(x) = I. L'HOSPITALOVO PRAVIDLO A TAYLOR V POLYNOM. Spo t te limity (m ºete pouºívat l'hospitalovo pravidlo) a) lim tg sin ( + ) / e e) lim a a i) lim a a, a > P ipome me si: 3 tg 4 2 tg b) lim 3 sin 4 2 sin

Více

10 je 0,1; nebo taky, že 256

10 je 0,1; nebo taky, že 256 LIMITY POSLOUPNOSTÍ N Á V O D Á V O D : - - Co to je Posloupnost je parta očíslovaných čísel. Trabl je v tom, že aby to byla posloupnost, musí těch čísel být nekonečně mnoho. Očíslovaná čísla, to zavání

Více

3. Polynomy Verze 338.

3. Polynomy Verze 338. 3. Polynomy Verze 338. V této kapitole se věnujeme vlastnostem polynomů. Definujeme základní pojmy, které se k nim váží, definujeme algebraické operace s polynomy. Diskutujeme dělitelnost polynomů, existenci

Více

Zadání. Založení projektu

Zadání. Založení projektu Zadání Cílem tohoto příkladu je navrhnout symetrický dřevěný střešní vazník délky 13 m, sklon střechy 25. Materiálem je dřevo třídy C24, fošny tloušťky 40 mm. Zatížení krytinou a podhledem 0,2 kn/m, druhá

Více

Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB

Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB Variace 1 Příprava na 1. čtvrtletní písemku pro třídu 1EB Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Číselné

Více

T i hlavní v ty pravd podobnosti

T i hlavní v ty pravd podobnosti T i hlavní v ty pravd podobnosti 15. kv tna 2015 První p íklad P edstavme si, ºe máme atomy typu A, které se samovolným radioaktivním rozpadem rozpadají na atomy typu B. Pr m rná doba rozpadu je 3 hodiny.

Více

11 Soustavy rovnic a nerovnic, Determinanty a Matice

11 Soustavy rovnic a nerovnic, Determinanty a Matice 11 Soustavy rovnic a nerovnic, Determinanty a Matice (r zné typy soustav rovnic a nerovnic, matice druhy matic, operace s maticemi, hodnost matice, inverzní matice, Gaussova elimina ní metoda, determinanty

Více

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika

Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace. Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz. Metodika Základní škola, Staré Město, okr. Uherské Hradiště, příspěvková organizace Komenské 1720, Staré Město, www.zsstmesto.cz Metodika k použití počítačové prezentace A Z kvíz Mgr. Martin MOTYČKA 2013 1 Metodika

Více

na za átku se denuje náhodná veli ina

na za átku se denuje náhodná veli ina P íklad 1 Generujeme data z náhodné veli iny s normálním rozd lením se st ední hodnotou µ = 1 a rozptylem =. Rozptyl povaºujeme za známý, ale z dat chceme odhadnout st ední hodnotu. P íklad se e²í v následujícím

Více

Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků

Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí žáků CVIČENÍ Z MATEMATIKY Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět je realizován od 6. ročníku až po 9. ročník po 1 hodině týdně. Výuka probíhá v kmenové učebně nebo

Více

Vzorové e²ení 4. série

Vzorové e²ení 4. série Vzorové e²ení 4. série Úloha 4.1 Kouma koupil Œoumovi k Vánoc m Rubikovu kostku. Strana kostky m í 10 cm. Kdyº mu ji v²ak cht l zabalit do váno ního papíru, zjistil, ºe má k dispozici pouze tvercový papír

Více

1. (18 bod ) Náhodná veli ina X je po et rub p i 400 nezávislých hodech mincí. a) Pomocí ƒeby²evovy nerovnosti odhadn te pravd podobnost

1. (18 bod ) Náhodná veli ina X je po et rub p i 400 nezávislých hodech mincí. a) Pomocí ƒeby²evovy nerovnosti odhadn te pravd podobnost (8 bod ) Náhodná veli ina X je po et rub p i nezávislých hodech mincí a) Pomocí ƒeby²evovy nerovnosti odhadn te pravd podobnost P ( X EX < ) (9 bod ) b) Formulujte centrální limitní v tu a pomocí ní vypo

Více

2 Trochu teorie. Tab. 1: Tabulka pˇrepravních nákladů

2 Trochu teorie. Tab. 1: Tabulka pˇrepravních nákladů Klíčová slova: Dopravní problém, Metody k nalezení výchozího ˇrešení, Optimální ˇrešení. Dopravní problém je jednou z podskupin distribuční úlohy (dále ještě problém přiřazovací a obecná distribuční úloha).

Více

Text m ºe být postupn upravován a dopl ován. Datum poslední úpravy najdete u odkazu na staºení souboru. Veronika Sobotíková

Text m ºe být postupn upravován a dopl ován. Datum poslední úpravy najdete u odkazu na staºení souboru. Veronika Sobotíková Tento text není samostatným studijním materiálem. Jde jen o prezentaci promítanou na p edná²kách, kde k ní p idávám slovní komentá. N které d leºité ásti látky pí²u pouze na tabuli a nejsou zde obsaºeny.

Více

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 3. Reálná čísla

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018. 3. Reálná čísla Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ..07/..00/07.008 3. Reálná čísla RACIONÁLNÍ A IRACIONÁLNÍ ČÍSLA Význačnými množinami jsou číselné množiny. K nejvýznamnějším patří množina reálných čísel,

Více

Obec Nová Ves. Zm na. 1, kterou se m ní Územní plán Nová Ves

Obec Nová Ves. Zm na. 1, kterou se m ní Územní plán Nová Ves Obec Nová Ves. j.: V Nové Vsi dne Zm na. 1, kterou se m ní Územní plán Nová Ves Zastupitelstvo obce Nová Ves, p íslu né podle ustanovení 6 odst. 5 písm. c) zákona. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním

Více

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let.

1. Orgány ZO jsou voleny z členů ZO. 2. Do orgánů ZO mohou být voleni jen členové ZO starší 18 let. JEDNACÍ ŘÁD ZO OSŽ Praha Masarykovo nádraží I. Úvodní ustanovení Čl. 1. Jednací řád Základní organizace odborového sdružení železničářů Praha Masarykovo nádraží (dále jen ZO) upravuje postup orgánů ZO

Více

Post ehy a materiály k výuce celku Funkce

Post ehy a materiály k výuce celku Funkce Post ehy a materiály k výuce celku Funkce 1) Grafy funkcí Je p edloºeno mnoºství výukových materiál v programu Graph - tvary graf základních i posunutých funkcí, jejich vzájemné polohy, Precizní zápis

Více

e²ení testu 1 P íklad 1 v 1 u 1 u 2 v 2 Mechanika a kontinuum NAFY listopadu 2016

e²ení testu 1 P íklad 1 v 1 u 1 u 2 v 2 Mechanika a kontinuum NAFY listopadu 2016 e²ení testu Mechania a ontinuu NAFY00 8. listopadu 06 P ílad Zadání: Eletron o ineticé energii E se srazí s valen ní eletrone argonu a ionizuje jej. P i ionizaci se ást energie nalétávajícího eletronu

Více

nazvu obecnou PDR pro neznámou funkci

nazvu obecnou PDR pro neznámou funkci Denice. Bu n N a Ω R d otev ená, d 2. Vztah tvaru F (x, u(x), Du(x),..., D (n 1) u(x), D (n) u(x)) = 0 x Ω (1) nazvu obecnou PDR pro neznámou funkci u : Ω R d R Zde je daná funkce. F : Ω R R d R dn 1 R

Více

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Předpoklady: 0, 06 Pedagogická poznámka: Řešení slovních úloh představuje pro značnou část studentů nejobtížnější část matematiky Důvod je jednoduchý Po celou

Více

4 DVOJMATICOVÉ HRY. Strategie Stiskni páku Sed u koryta. Stiskni páku (8, 2) (5, 3) Sed u koryta (10, 2) (0, 0)

4 DVOJMATICOVÉ HRY. Strategie Stiskni páku Sed u koryta. Stiskni páku (8, 2) (5, 3) Sed u koryta (10, 2) (0, 0) 4 DVOJMATICOVÉ HRY Strategie Stiskni páku Sed u koryta Stiskni páku (8, 2) (5, 3) Sed u koryta (10, 2) (0, 0) 125 DVOJMATICOVÁ HRA Je-li speciálně množina hráčů Q = {1, 2} a prostory strategií S 1, S 2

Více

Řešení: Dejme tomu, že pan Alois to vezme popořadě od jara do zimy. Pro výběr fotky z jara má Alois dvanáct možností. Tady není co počítat.

Řešení: Dejme tomu, že pan Alois to vezme popořadě od jara do zimy. Pro výběr fotky z jara má Alois dvanáct možností. Tady není co počítat. KOMBINATORIKA ŘEŠENÉ PŘÍKLADY Příklad 1 Pan Alois dostal od vedení NP Šumava za úkol vytvořit propagační poster se čtyřmi fotografiemi Šumavského národního parku, každou z jiného ročního období (viz obrázek).

Více

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb

I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb I. Objemové tíhy, vlastní tíha a užitná zatížení pozemních staveb 1 VŠEOBECNĚ ČSN EN 1991-1-1 poskytuje pokyny pro stanovení objemové tíhy stavebních a skladovaných materiálů nebo výrobků, pro vlastní

Více

odvodit vzorec pro integraci per partes integrovat sou in dvou funkcí pouºitím metody per partes Obsah 2. Odvození vzorce pro integraci per partes

odvodit vzorec pro integraci per partes integrovat sou in dvou funkcí pouºitím metody per partes Obsah 2. Odvození vzorce pro integraci per partes Integrce per prtes Speciální metod, integrce per prtes (integrce po ástech), je pouºitelná p i integrování sou inu ou funkcí. Tento leták oozuje zmín nou meto ilustruje ji n d p íkld. Abychom zvládli tuto

Více

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006

STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 STANOVISKO č. STAN/1/2006 ze dne 8. 2. 2006 Churning Churning je neetická praktika spočívající v nadměrném obchodování na účtu zákazníka obchodníka s cennými papíry. Negativní následek pro zákazníka spočívá

Více

Jevy, nezávislost, Bayesova v ta

Jevy, nezávislost, Bayesova v ta Jevy, nezávislost, Bayesova v ta 17. b ezna 2015 Instrukce: Projd te si v²echny p íklady. Kaºdý p íklad se snaºte pochopit. Pak vymyslete a vy- e²te p íklad podobný. Tím se ujistíte, ºe p íkladu rozumíte.

Více

Teorie her. Klasikace. Pomocný text

Teorie her. Klasikace. Pomocný text Pomocný text Teorie her Milí e²itelé, první ty i úlohy kaºdé série spojuje jisté téma a vám bude poskytnut text, který vás tímto tématem mírn provede a pom ºe vám p i e²ení t chto úloh. Teorie her, jiº

Více

Státní maturita 2010 Maturitní generálka 2010 Matematika: didaktický test - vy²²í úrove obtíºnosti MAGVD10C0T01 e²ené p íklady

Státní maturita 2010 Maturitní generálka 2010 Matematika: didaktický test - vy²²í úrove obtíºnosti MAGVD10C0T01 e²ené p íklady Státní maturita 00 Maturitní generálka 00 Matematika: didaktický test - vy²²í úrove obtíºnosti MAGVD0C0T0 e²ené p íklady Autor e²ení: Jitka Vachtová 6. b ezna 0 http://www.vachtova.cz/ Obsah Úloha Úloha

Více

M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci

M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci M - Příprava na čtvrtletní písemnou práci Určeno pro třídu 1ODK. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu naleznete

Více

Měření základních vlastností OZ

Měření základních vlastností OZ Měření základních vlastností OZ. Zadání: A. Na operačním zesilovači typu MAA 74 a MAC 55 změřte: a) Vstupní zbytkové napětí U D0 b) Amplitudovou frekvenční charakteristiku napěťového přenosu OZ v invertujícím

Více

Geometrické plány (1)

Geometrické plány (1) Geometrické plány (1) Geometrické plány Ing. Tomáš Vacek - VÚGTK, v.v.i. Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115

Více

Testy pro více veli in

Testy pro více veli in Kapitola 8 Testy pro více veli in 8.1 Testy parametr s více výb ry s p edpokladem normality dat 8.1.1 Testy s dv ma výb ry. P edpoklady: Pro spojité rozd lení normalita nebo velký výb r. Pro diskrétní

Více

β 180 α úhel ve stupních β úhel v radiánech β = GONIOMETRIE = = 7π 6 5π 6 3 3π 2 π 11π 6 Velikost úhlu v obloukové a stupňové míře: Stupňová míra:

β 180 α úhel ve stupních β úhel v radiánech β = GONIOMETRIE = = 7π 6 5π 6 3 3π 2 π 11π 6 Velikost úhlu v obloukové a stupňové míře: Stupňová míra: GONIOMETRIE Veliost úhlu v oblouové a stupňové míře: Stupňová míra: Jednota (stupeň) 60 600 jeden stupeň 60 minut 600 vteřin Př. 5,4 5 4 0,4 0,4 60 4 Oblouová míra: Jednota radián radián je veliost taového

Více

Osvětlovací modely v počítačové grafice

Osvětlovací modely v počítačové grafice Západočeská univerzita v Plzni Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování Osvětlovací modely v počítačové grafice 27. ledna 2008 Martin Dohnal A07060 mdohnal@students.zcu.cz

Více

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly.

c sin Příklad 2 : v trojúhelníku ABC platí : a = 11,6 dm, c = 9 dm, α = 65 0 30. Vypočtěte stranu b a zbývající úhly. 9. Úvod do středoškolského studia - rozšiřující učivo 9.. Další znalosti o trojúhelníku 9... Sinova věta a = sin b = sin c sin Příklad : V trojúhelníku BC platí : c = 0 cm, α = 45 0, β = 05 0. Vypočtěte

Více

Specifikace systému ESHOP

Specifikace systému ESHOP Nabídka: Specifikace systému ESHOP březen 2009 Obsah 1 Strana zákazníka 1 1.1 Nabídka produkt, strom kategorií..................... 1 1.2 Objednávka a ko²ík.............................. 1 1.3 Registrace

Více

Základní pojmy teorie mnoºin.

Základní pojmy teorie mnoºin. Základní pojmy teorie mnoºin. Mnoºina je základní stavební kámen moderní matematiky, i kdyº se v matematice tento pojem uºívá velmi dlouho. Uº anti tí e tí geomet i denovali kruºnici jako mnoºinu bod mající

Více

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou.

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou. 4 ODPRUŽENÍ Souhrn prvků automobilu, které vytvářejí pružné spojení mezi nápravami a nástavbou (karosérií). ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem),

Více

1.2.7 Druhá odmocnina

1.2.7 Druhá odmocnina ..7 Druhá odmocnina Předpoklady: umocňování čísel na druhou Pedagogická poznámka: Probrat obsah této hodiny není možné ve 4 minutách. Já osobně druhou část (usměrňování) probírám v další hodině, jejíž

Více

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25

Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Novinky verzí SKLADNÍK 4.24 a 4.25 Zakázky standardní přehled 1. Možnosti výběru 2. Zobrazení, funkce Zakázky přehled prací 1. Možnosti výběru 2. Mistři podle skupin 3. Tisk sumářů a skupin Zakázky ostatní

Více

ROZCVIČKY. (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy).

ROZCVIČKY. (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy). ROZCVIČKY Z MATEMATIKY 8. ROČ Prezentace jsou vytvořeny v MS PowerPoint 2010 (v nižší verzi může být posunuta grafika a špatně funkční některé odkazy). Anotace: Materiál slouží k procvičení základních

Více

Po etní geometrie. Výpo et délky p epony: c 2 = a 2 + b 2 Výpo et délky odv sny: a 2 = c 2 b 2, b 2 = c 2 a 2

Po etní geometrie. Výpo et délky p epony: c 2 = a 2 + b 2 Výpo et délky odv sny: a 2 = c 2 b 2, b 2 = c 2 a 2 Po etní geometrie Pythagorova v ta Obsah tverce nad p eponou je roven sou tu obsah tverc nad ob ma odv snami. Výpo et délky p epony: c = a + b Výpo et délky odv sny: a = c b, b = c a P íklad 1: Vypo t

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 7 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE pro veřejnou zakázku na stavební práce mimo režim zákona o veřejných zakázkách č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v platném znění, a dle Závazných pokynů pro žadatele

Více

e²ení 5. série Binární kódy autor: Vlá a

e²ení 5. série Binární kódy autor: Vlá a e²ení 5. série Binární kódy autor: Vlá a Úloha 4.1. Na zah átí si dáme snadn j²í p íklad. Ur it zná² hru Myslím si íslo a to má vlastnost, je to velice podobné. Tedy mám binární lineární kód délky 5, který

Více

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů

Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů Základní technické podmínky pro zpracování projektové dokumentace a provádění staveb vodovodů, vodovodních přípojek a umístění vodoměrů 1. Výstavba nových,výměna,rekonstrukce nebo přeložky stávajících

Více

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Směrnice pro vyúčtování služeb spojených s bydlením Platnost směrnice: - tato směrnice je platná pro městské byty ve správě OSBD, Děčín IV

Více

e²ení 1. série Úvodní gulá² autor: Kolektiv org

e²ení 1. série Úvodní gulá² autor: Kolektiv org e²ení 1. série Úvodní gulá² autor: Kolektiv org Úloha 1.1. Bubla, Lib nka, Henry a Mat j hráli hru. Protoºe byli ty i, napsali si na tabuli ty i ty ky a jejich úkolem pak bylo vepsat mezi n t i znaménka

Více

9. února 2013. algoritmech k otáčení nedochází). Výsledek potom vstupuje do druhé fáze, ve které se určuje, jestli se

9. února 2013. algoritmech k otáčení nedochází). Výsledek potom vstupuje do druhé fáze, ve které se určuje, jestli se Rozpoznávání obličejů v digitálním světě. 9. února 2013 1 Úvod Vizuální rozpoznávání obličejů je pro člověka snadná úloha. Jedná se o schopnost, kterou si po narození osvojuje jako jednu z prvních a která

Více

pokud A Rat(M), pak také A Rat(M).

pokud A Rat(M), pak také A Rat(M). Kone né automaty Pojem automat je historicky spojen s n jakou konstruktivní, algoritmickou procedurou rozhodující n jaký problém, i abstraktn ji e eno, rozhodující o tom, zda n jaký prvek pat í do dané

Více

Kelvin v kapkový generátor

Kelvin v kapkový generátor Kelvin v kapkový generátor Kry²tof Kadlec 1, Luká² Kune² 2, Luká² N me ek 3 1 Gymnázium Franti²ka Palackého, Vala²ské Mezi í í, krystoof.2@seznam.cz 2 Gymnázium, Zlatá stezka 137, Prachatice, kunamars@seznam.cz

Více

1 Data. 2 Výsledky m ení velikostí. Statistika velikostí výtrus. Roman Ma ák

1 Data. 2 Výsledky m ení velikostí. Statistika velikostí výtrus. Roman Ma ák Statistika velikostí výtrus Roman Ma ák 6.2.216 1 Data Velikost výtrus (udávaná obvykle v µm) pat í u hub k významným ur ovacím znak m, mnohdy se dva druhy makromycet li²í dokonce pouze touto veli inou.

Více

P íklady k prvnímu testu - Pravd podobnost

P íklady k prvnímu testu - Pravd podobnost P íklady k prvnímu testu - Pravd podobnost 28. února 204 Instrukce: Projd te si v²echny p íklady. Kaºdý p íklad se snaºte pochopit. Pak vymyslete a vy- e²te p íklad podobný. Tím se ujistíte, ºe p íkladu

Více

7 Algebraické a nealgebraické rovnice a nerovnice v C. Numerické e²ení rovnic

7 Algebraické a nealgebraické rovnice a nerovnice v C. Numerické e²ení rovnic 7 Algebrické nelgebrické rovnice nerovnice v C. Numerické (typy lgebrických rovnic zákldní metody jejich e²ení lineární, kvdrtické, reciproké rovnice rovnice vy²²ích ád, rovnice nerovnice nelgebrické s

Více

Matematický model kamery v afinním prostoru

Matematický model kamery v afinním prostoru CENTER FOR MACHINE PERCEPTION CZECH TECHNICAL UNIVERSITY Matematický model kamery v afinním prostoru (Verze 1.0.1) Jan Šochman, Tomáš Pajdla sochmj1@cmp.felk.cvut.cz, pajdla@cmp.felk.cvut.cz CTU CMP 2002

Více

5.2.1 Matematika povinný předmět

5.2.1 Matematika povinný předmět 5.2.1 Matematika povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 4 4+1 4+1 4+1 4+1 4 4 3+1 4+1 Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace v

Více

STUDNY a jejich právní náležitosti.

STUDNY a jejich právní náležitosti. STUDNY a jejich právní náležitosti. V současné době je toto téma velmi aktuální, a to na základě mediální kampaně, která však je, jako obvykle, silně poznamenána povrchními znalostmi a řadou nepřesností,

Více

1. DÁLNIČNÍ A SILNIČNÍ SÍŤ V OKRESECH ČR

1. DÁLNIČNÍ A SILNIČNÍ SÍŤ V OKRESECH ČR 1. DÁIČNÍ A SIIČNÍ SÍŤ V OKRESE ČR Pro dopravu nákladů, osob a informací jsou nutné podmínky pro její realizaci, jako je kupříkladu vhodná dopravní infrastruktura. V případě pozemní silniční dopravy to

Více

Relace. Základní pojmy.

Relace. Základní pojmy. Relace. Základní pojmy. I kdyº pojem funkce je v matematice jeden ze základních a nejd leºit j²ích, p esto se n které vztahy mezi objekty pomocí funkce popsat nedají. Jde o situace, kdybychom cht li p

Více

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA ÚVOD Při válcování za studena je povrch vyválcovaného plechu znečištěn oleji či emulzemi, popř. dalšími nečistotami. Nežádoucí

Více

Výstupy Učivo Téma. Čas. Základní škola a mateřská škola Hať. Školní vzdělávací program. Průřezová témata, kontexty a přesahy,další poznámky

Výstupy Učivo Téma. Čas. Základní škola a mateřská škola Hať. Školní vzdělávací program. Průřezová témata, kontexty a přesahy,další poznámky provádí pamětné a písemné početní Čísla přirozená Opakování září, říjen operace v oboru přirozených čísel porovnává a uspořádává čísla celá a Čísla celá, racionální racionální, provádí početní operace

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 A 60/2002-34 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Marie Součkové a soudců JUDr. Jaroslava Vlašína a

Více

GRAFICKÝ MANUÁL ČESKÝ VÝROBEK GARANTOVÁNO POTRAVINÁŘSKOU KOMOROU ČR

GRAFICKÝ MANUÁL ČESKÝ VÝROBEK GARANTOVÁNO POTRAVINÁŘSKOU KOMOROU ČR GRAFICKÝ MANUÁL ČESKÝ VÝROBEK GARANTOVÁNO POTRAVINÁŘSKOU KOMOROU ČR Obsah A B Úvodní slovo Ochranná známka Český výrobek 1. Barevná a černobílá podoba známky 2. Rozkres známky a rozkres známky v segmentu

Více

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu

Více

Státnice - Rekurzivní a rekurzivn spo etné mnoºiny

Státnice - Rekurzivní a rekurzivn spo etné mnoºiny Kapitola 1 Státnice - Rekurzivní a rekurzivn spo etné mnoºiny 1.1 Rekurzivn spo etné mnoºiny Denice (Rekurzivní a rekurzivn spo etná mnoºina) Charakteristická funkce mnoºiny M ozna uje charakteristickou

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3476 Název materiálu: VY_42_INOVACE_145 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací

Více

WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE. 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu

WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE. 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu WEBMAP Mapový server PŘÍRUČKA PRO WWW UŽIVATELE 2005-2008 Hydrosoft Veleslavín, s.r.o., U Sadu 13, Praha 6 www.hydrosoft.eu Obsah Obsah 1 1.1 3 Internetový... prohlížeč map 4 Rozložení ovládacích... prvků

Více

Výzva více zájemcům o zakázku k podání nabídky mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění

Výzva více zájemcům o zakázku k podání nabídky mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění Výzva více zájemcům o zakázku k podání nabídky mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění Zadavatel město Kolín Zastoupené Mgr. Bc. Vítem Rakušanem, starostou města Kolína

Více

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory obyvatel na přijatelnost půjček leden 2016

Více

Aplikovaná matematika 1

Aplikovaná matematika 1 Aplikovaná matematika 1 NMAF071 Tomá² Sala 1 MÚ UK, MFF UK ZS 2017-18 1 Tímto bych cht l pod kovat doc. RNDr. Mirkovi Rokytovi, CSc. a doc. Milanu Pokornému za poskytnutí podklad, které jsem pouze mírn

Více

m = V = Sv t P i tomto pohybu rozpohybuje i tekutinu, kterou má v cest. Hmotnost této tekutiny je nepochybn

m = V = Sv t P i tomto pohybu rozpohybuje i tekutinu, kterou má v cest. Hmotnost této tekutiny je nepochybn Odpor vzduchu JAKUB BENDA, MILAN ROJKO Gymnázium Jana Nerudy, Praha V kroužku experimentální fyziky jsme ov ovali vztah: F = ½ SC v (1) V tomto vztahu je F odporová aerodynamická síla p sobící na t leso

Více

Algoritmizace a programování

Algoritmizace a programování Algoritmizace a programování V algoritmizaci a programování je důležitá schopnost analyzovat a myslet. Všeobecně jsou odrazovým můstkem pro řešení neobvyklých, ale i každodenních problémů. Naučí nás rozdělit

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

Kótování na strojnických výkresech 1.část

Kótování na strojnických výkresech 1.část Kótování na strojnických výkresech 1.část Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující kóty. Z tohoto důvodu je kótování jedna z nejzodpovědnějších prací na technických

Více

TROJÚHELNÍK. JAN MALÝ UK v Praze a UJEP v Ústí n. L. sin α = b a.

TROJÚHELNÍK. JAN MALÝ UK v Praze a UJEP v Ústí n. L. sin α = b a. TROJÚHELNÍK JAN MALÝ UK v Prze UJEP v Ústí n. L. 1. Zn ení. Uvºujme trojúhelník ABC, jeho strny i jejih délky jsou,,, úhly α, β, γ. Osh trojúhelník zn íme P. Vý²k spu²t ná z odu C n strnu se zn í v její

Více

Trh kapitálu a půdy. formování poptávky po kapitálu (kapitálových. formování nabídky úspor. příležitosti, investice a úspory Trh půdy

Trh kapitálu a půdy. formování poptávky po kapitálu (kapitálových. formování nabídky úspor. příležitosti, investice a úspory Trh půdy Trh kapitálu a půdy formování poptávky po kapitálu (kapitálových statcích) odvození poptávky po investicích formování nabídky úspor Kapitálový trh, investiční prostředky a příležitosti, investice a úspory

Více

M E T O D I K A ZNAČENÍ CYKLOTRAS V ČESKÉ REPUBLICE

M E T O D I K A ZNAČENÍ CYKLOTRAS V ČESKÉ REPUBLICE K L U B Č E S K Ý C H T U R I S T Ů M E T O D I K A ZNAČENÍ CYKLOTRAS V ČESKÉ REPUBLICE Učební texty pro značkaře 2001 Tyto učební texty jsou určeny členům KČT pracujícím ve značkařských složkách. Ve smyslu

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace Název veřejné zakázky: Fotovoltaická elektrárna Cítov Identifikační údaje zadavatele: Obec Cítov Cítov 203 277 04 Cítov IČ: 00236764 Osoba oprávněná jednat za zadavatele: Ing. Marie

Více

Zásady pro vypracování disertační práce Fakulty strojní VŠB-TUO

Zásady pro vypracování disertační práce Fakulty strojní VŠB-TUO Účinnost dokumentu od: 1. 4. 2014 Fakulty strojní VŠB-TUO Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/6 Disertační práce je výsledkem řešení konkrétního

Více

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN!

2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám TESTOVÝ SEŠIT NEOTVÍREJTE, POČKEJTE NA POKYN! MATEMATIKA DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro řešení didaktického testu

Více