Management. Plánování a monitorování projektu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Management. Plánování a monitorování projektu"

Transkript

1 Management Plánování a monitorování projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/

2 Osnova: Úvod 1. Příprava a zahájení projektu 2. Plánování projektu 3. Organizování projektu, řízení zainteresovaných stran a komunikace 4. Monitorování projektu Závěr

3 LITERATURA PITAŠ, J., HAJKR, J., HAVLÍK, J., MÁCHAL, P., MOTAL, M., NOVÁK, I., STANÍČEK, Z. Národní standard kompetencí projektového řízení verze 3.2 National standard competences of project management version vyd. Brno: Společnost pro projektové řízení o.s., s. ISBN DOLEŽAL, J., MÁCHAL, P., LACKO, B. a kolektiv. Projektový management podle IMPA. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., s. ISBN ROSENAU M. D. Řízení projektů. 1. vyd. Praha: Computer Press, s. ISBN

4 SVOZILOVÁ, A. Projektový management. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, s. ISBN JABLONSKÝ, J. Operační výzkum. 1.vyd. Praha: VŠE Praha, s. ISBN HYDRÁK, K. Microsoft Office Project Hotová řešení pro verze 2000 až vyd. Brno: Computer Press, s. ISBN KUBÁLEK, T., KUBÁLKOVÁ, M. Řízení projektů v Microsoft Office Project Učebnice pro vysoké školy. 1. vyd. Brno: Computer Press, s. ISBN

5 Úvod

6 1. PŘÍPRAVA A ZAHÁJENÍ PROJEKTU

7 Studie vytvářené v předprojektové fázi Studie příležitosti (Opportunity Study) popis našeho cíle, příležitostí, rizik a hrozeb; Studie možných řešení (Pre-Feasibility Study) hledání více cest k dosažení cíle; Studie proveditelnosti (Feasibility Study) detailní popsaní nejlepší cesty k dosažení cíle; Finanční a investiční studie (Investment Study) finanční plánování.

8 Studie příležitosti (Opportunity Study) Cílem je využít výhodné a neopakovatelné příležitosti a odvrátit hrozby. Studie příležitosti je klíčovým dokumentem v rozhodování investora, analyzuje možná rizika a především identifikuje příležitosti v podnikatelském plánu.

9 Zaměřuje se na objektivní a racionální odhalení: silných a slabých stránek existujícího byznysu nebo navrhovaných rizikových aktivit; příležitostí a hrozeb; potřebnosti prosazení zdrojů; vyhlídek na úspěch. Dvě kritéria pro posouzení proveditelnosti: - potřebné náklady; - hodnota, které má být dosaženo.

10 STUDIE PROVEDITELNOSTI (Feasibility Study) je označovaná jako technickoekonomická studie, která souhrnně a ze všech realizačně významných hledisek popisuje investiční záměr; jejím účelem je zhodnotit všechny realizační alternativy a posoudit realizovatelnost daného investičního projektu, jakož i poskytnout veškeré podklady pro samotné investiční rozhodnutí; cílem je odhalit silné a slabé stránky stávajících nebo navrhovaných byznys aktivit podniku, příležitosti a hrozby, potřebné prostředky prosadit, a nakonec i odhalit vyhlídky na úspěch.

11 Odpovědi na otázky: Co víme o cestě, po které chceme jít? Máme představu jak projekt proběhne, co bude výstupem projektu? Je projekt životaschopný a je zaručená jeho udržitelnost? Definuje základní ekonomické a obchodní informace pro rozhodnutí managementu o zahájení projektu. Řeší: nalezení možných cest k dosažení cíle; u každé cesty odhadujeme čas, náklady, zdroje a rizika; stanovíme kritéria pro výběr nejvhodnější cesty; vybereme nejvhodnější cestu a tu dále rozpracováváme detailněji.

12 Závěr studie proveditelnosti doporučení/nedoporučení realizovat projekt. Poznámka: Při doporučení definovat za jakých podmínek!!!!

13 Vstupní předpoklady: vyškolení zaměstnanci v projektovém řízení; Zahájení projektu manažerem projektu jmenován řídící výbor (Steering Committee); jmenován manažer projektu; jmenován sponzor projektu; definována omezující kritéria projektu (z pohledu trojimperativu); nastavena komunikace a reporting mezi manažerem projektu, sponzorem projektu a řídícím výborem (není-li již definována). Vstupní dokumentace: metodika řízení projektů organizace; databáze rizik organizace (Registr rizik); dokumentace ukončených projektů; formalizovaná dokumentace; směrnice organizace; studie proveditelnosti projektu; smlouva se zákazníkem; zadávací listina projektu.

14 Cíl zahájení projektu manažerem projektu: ustanovit projektový tým; ujasnit zadání; definovat strategii realizace projektu; deklarovat pochopení zadání a připravenost k zahájení PLÁNOVÁNÍ.

15 Obsah zahájení projektu manažerem projektu: prostudování zadávací dokumentace; ujasnění trojimperativu projektu (CO, DO KDY, ZA KOLIK); sestavení projektového týmu komunikace s liniovými manažery; zpracování Zadávací listiny projektu (nebyla-li zpracována) a schválení řídícím výborem (zadavatelem); provedení zahajovacího workshopu projektovým týmem (účastní se i sponzor projektu); schválení Zakládací listiny projektu (Identifikační listiny) a Logické rámcové matice.

16 Zadávací listina projektu dokument, který sděluje projektovému týmu ÚČEL projektu, POŽADAVKY na projekt (KDO, CO a PROČ); definuje předmět plnění projektu produkt, služba, proces ; za zpracování je zodpovědný zadavatel; nevypracuje-li zadavatel, tak jej vytvoří projektový manažer a zadavatel schválí. Obsahuje: záměr projektu; riziko záměru projektu; zdroje projektu; zprávy o stavu projektu.

17 Zahajovací workshop obsah: seznámení se Zadávací listinou projektu; definování rolí v projektovém týmu; definování pravidel projektové práce; vypracování Logické rámcové matice; vypracování Zakládací listiny projektu.

18 Zakládací listina projektu dokument, který formalizuje existenci projektu, přiděluje manažerovi projektu pravomoc pro použití zdrojů na plnění požadavků spojených s realizací projektu, včetně dalších subjektů; zpravidla zpracovává manažer projektu s projektovým týmem a sponzorem projektu. Obsahuje: o jaký projekt se jedná; kdo je pověřen realizací; jaký je rozsah jeho pravomocí; jaké jsou podmínky a omezující kritéria realizace.

19 LOGICKÁ RÁMCOVÁ MATICE (LOGIC FRAME METRIX) Dokument ve formě tabulky 4x4, který popisuje strategii projektu a obsahuje popis vlastního projektu v souvislosti s vnějšími předpoklady. Zároveň stanovuje metriky pro hodnocení kvality. Pomáhá v plánování, řízení a vyhodnocení projektu. Představuje základ pro přípravu plánu projektu a pro vytvoření monitorovacího systému v průběhu jeho realizace a rámec pro jeho hodnocení.

20 LOGICKÁ RÁMCOVÁ MATICE (LOGIC FRAME METRIX) je jednou z metod, kterou lze přehledně "zmapovat" naše záměry, očekávání a uvést je do souvislosti s konkrétními výstupy a činnostmi při realizaci projektu; je metodou, která umožňuje logickou prezentaci výsledků analýz a cílů projektu; reflektuje vztahy mezi jednotlivými úrovněmi cílů, indikuje ukazatele dosažení těchto cílů a prezentuje předpoklady, které byly uvažovány při přípravě projektu.

21 LOGICKÁ RÁMCOVÁ MATICE Obsah LRM: přínosy projektu; cíle projektu; výstupy projektu (měřitelné); (LOGIC FRAME METRIX) klíčové aktivity (činnosti), které musí být realizovány k naplnění cíle projektu; ukazatele vztahující se k přínosům, cílům a výstupům; metriky pro vyhodnocování výsledků projektu; klíčové aktivity projektu, včetně zdrojů a nákladů; popis vnějších předpokladů.

22 LRM Obsahové shrnutí hierarchie cílů Objektivně ověřitelné ukazatele Zdroje informací k ověření (způsob ověření) Předpoklady Záměr projektu Cíl projektu Výstupy projektu Klíčové činnosti Zdroje (peníze, lidé, ) Časový rámec Předběžné podmínky

23 Analytická část při tvorbě LRM Hierarchická struktura prací WBS Dokument, který obsahuje hierarchický rozpad cíle projektu na jednotlivé dodávané výsledky a dále postupně na jednotlivé produkty a podprodukty až na úroveň jednotlivých pracovních balíků, které musí být v průběhu realizace projektu vytvořeny. Definuje 100% celkového věcného rozsahu projektu. Každá následná úroveň reprezentuje podrobnější definici produktů projektu. (Některé metodiky překládají a popisují tento termín nesprávně jako hierarchický rozpad činností). cíl produkt produkt pracovní balík pracovní balík pracovní balík pracovní balík

24 2. PLÁNOVÁNÍ PROJEKTU

25 OBSAH PLÁNOVÁNÍ A PRVKY PROJEKTOVÉHO PLÁNU tři faktory musíme znát Kde nyní jsme (nebo budeme, až cokoli, co se teď plánuje, začne) Kam se chceme dostat Jakým způsobem se dostaneme tam, kde chceme být

26 Vlastnosti efektivního projektového plánu (PP) identifikuje vše, co je zapotřebí k úspěšnému dokončení projektu; obsahuje harmonogram; definuje potřebné zdroje; má rozpočet nákladů pro každý úkol; obsahuje odpovídající rezervu; je věrohodný jak pro předpokládané realizátory, tak pro management.

27 V čem spočívá plánování? ve snížení nejistoty; v identifikaci a snížení rizika; ve výběru odpovídající alternativy; v aktuálnosti plánu. Cílem projektového plánu je popsat CO se má udělat, do KDY a ZA KOLIK (rozepsat trojimperativ).

28 Obsah projektového plánu Souhrn projektu Schéma řízení a organizace projektu Požadavky projektu Komunikace a reporting Milníky Logistická podpora Hierarchická struktura prací Síťový graf činností s plánovanými termíny Plán akceptace (přijetí) Standardy pro řízení a bezpečnosti majetku Rozpočet pro všechny činnosti Kontaktní body organizace zákazníka Způsob kontroly projektu Plán řízení rizik

29 Vztah mezi prvky projektové plánu

30 HIERARCHICKÁ STRUKTURA PRACÍ PROJEKTU metoda používaná pro rozpad cíle na produkty, až na úroveň pracovních balíků; účelem je zajistit, aby všechny požadované produkty (podprodukty) a pracovní balíky byly logicky identifikovány a následně propojeny, a to v závislosti na časovém a rozpočtovém plánu; struktura by měla ukazovat 3 nebo 4 úrovně.

31 Získání magisterského vzdělání do Zkoušky a zápočty splněny Státní závěrečná zkouška splněna Semestrální a ročníkové zkoušky splněny Zápočty splněny Diplomová práce obhájena Zkoušky z odborných předmětů splněny Zpracování nečistopisu Zpracování čistopisu Zpracování obhajoby Obhajoba diplomové práce

32 ANALÝZA ROZSAHU PROJEKTU (STATEMENT OF WORK SOW) Dokument, který specifikuje produkty nebo služby, které se mají podle smlouvy dodat. Cílem SOW je na základě formulovaných cílů vydefinovat výstupy (produkty či služby), které budou zákazníkovi předány. Cíl: Poř. číslo Výstupy Akceptační kriteria Datum a místo předání Zodpovědnost 1. 2.

33 PLÁNOVÁNÍ A ODHAD ČASU pište konkrétní definice cílů a rozsahu; přemýšlejte a nepoužívejte bezduchou rutinu.

34 Přehled metod časového plánování Úsečkové grafy

35 Základní formy síťových grafů

36 Síťový graf CPM - příklad Rc = = 4 Rc = = 4 Rc = = Rc = = 0 Rc = = Rc = = 11 Rc = = 5 Rc = = Rv = = 6

37 ZDROJE Lidé, zařízení a infrastruktura (jako je nářadí, vybavení, poskytování služby, informační technologie, a jako jsou informace a dokumenty, znalosti, peněžní fondy), které jsou k vykonávání projektových činnosti potřeba. Použitím zdroje se omezuje pouze jeho disponibilita - nespotřebovává se (na rozdíl od materiálu, který se činnostmi projektu spotřebovává). Řízení zdrojů spočívá v: plánování zdrojů; identifikaci zdrojů; přidělování zdrojů s ohledem na potřebné schopnosti.

38 3. Organizování projektu, řízení zainteresovaných stran a komunikace

39 Registr rizik Organizace projektu vztahy Registr zainteresovaných stran Matice odpovědnosti WBS LRM Plán komunikace OBS SOW PLÁN PROJEKTU

40 ORGANIZOVÁNÍ PROJEKTOVÉHO TÝMU Kategorie přiřazení pracovníků k projektu: zda jsou pracovníci podřízeni přímo manažerovi projektu nebo jsou organizačně zařazeni někam jinam; zda na projektu pracují každý den (týden, rok) na plný úvazek nebo na částečný úvazek; zda pracují na projektu od jeho počátku až do konce nebo jen po určitou část projektu.

41 ORGANIZACE PROJEKTU (Organization Breakdown Structure) Popisuje na základě WBS organizaci projektu. Organizace projektového týmu

42 MATICE PŘIŘAZENÍ ODPOVĚDNOSTI (Responsibility Assignment Matrix) Tabulka, která popisuje organizační strukturu projektu s WBS, a tím pomáhá zajistit přiřazení každého prvku k odpovědné osobě.

43 Matice odpovědnosti Prvky WBS Manažer projektu Manažer produktu (subprojektu) Manažer pracovního balíku Vedoucí pracovní činnosti Dodavatel Specialista X.

44 Komunikace zahrnuje efektivní výměnu informací uvnitř projektu a se zainteresovanými stranami a porozumění těmto informacím; je klíčovým prvkem pro dosažení úspěchu projektu; musí být předávány relevantní informace, které přesně a konzistentně splňují potřeby a očekávání.

45 Komunikace možné procesní kroky: vysvětlit a vyjasnit obsah komunikačního plánu na počátku projektu; identifikovat cílové příjemce a jejich rozmístění; určit, co musí být komunikováno a v jakém kontextu; vybrat místo, čas, dobu trvání a prostředky komunikace; naplánovat komunikaci a připravit materiály; zkontrolovat infrastrukturu a odesílat/přenášet komunikaci; vyhledávat zpětnou vazbu ukazující efektivitu komunikace; vyhodnocovat komunikaci a podnikat příslušné akce ke zlepšení; dokumentovat získané poznatky a tyto poznatky využít v budoucích projektech.

46 Komunikační plán (Communication Management Plan) Dokument popisující komunikační potřeby a komunikaci spouštějící události v projektu, způsob, typ a čas pro jednotlivé druhy komunikací. Povinnou položkou dokumentu je určení odpovědné osoby za jednotlivé typy komunikací. Může mít formální i neformální status. Je součástí plánu řízení projektu.

47 Komunikační plán projektu Položka (CO) Popis (PROČ) Periodicita (KDY) Odpovědnost (OD KOHO) Distribuce (PRO KOHO) Média/ formát (JAK)

48 Reporting (podávání zpráv) poskytuje informace o stavu prací na projektu a předpovídá budoucí vývoj až do ukončení projektu či programu; zahrnuje také finanční audity a přezkoumání projektu; je nutné komunikovat informace a předpovědi všude tam, kde je potřeba.

49 Reporting možné procesní kroky: vytvořit efektivní systém podávání zpráv o projektu; využívat reporting k analýze cíle a plánu; podávat zprávy o stavu projektu a o efektivitě postupu v projektu zainteresovaným stranám; dokumentovat získané poznatky a tyto poznatky využít v budoucích projektech.

50 Ev. č. projektu: Splněné úkoly: REPORT O STAVU PROJEKTU KE DNI... Rozpracované úkoly a předpoklad jejich dokončení: PV = AC = EV = CV = SV = Celkový stav plnění projektu: PV = AC = EV = CV = SV = SPI = CPI = EAC = Dokončení projektu = Rizika: Požadavky: Zpracoval: Dne.. v podpis

51 Informace management informací zahrnuje modelování, získávání, výběr, ukládání a vyhledávání dat nějak souvisejících s projektem; pozornost musí být věnována tomu, kdo které informace obdrží; (Pozn.: Občas se objevují tendence zahlcovat lidi nadměrným množstvím informací.) zainteresované strany by měly obdržet pouze ty informace, které potřebují, a to ve vhodné formě, která jim umožní provést jakoukoli od nich vyžadovanou akci.

52 Dokumentace systém dokumentace musí specifikovat druhy dokumentů, které jsou potřebné pro projekt; každý typ dokumentu musí být šitý na míru svému účelu; u každého typu dokumentu musí být v systému určeno: jaké informace bude dokument obsahovat, jaký bude formát informace (forma případu užití, graf, schéma, diagram, mapa, zdrojový kód apod.), jaká bude forma dokumentu (např. papírový dokument, film, elektronický dokument).

53 Zainteresovaná strana (Stakeholder) Osoba/organizace, která je aktivně zapojena do projektu, nebo jejíž zájmy mohou být pozitivně/negativně ovlivněny realizací projektu nebo jeho výsledkem. Často také může ovlivnit průběh projektu nebo jeho výsledek.

54 Proces řízení zainteresovaných stran

55 Registr zainteresovaných stran Plán projektu: Zpracováno dne: Zpracoval: Jméno zainteresované strany/skupina Cíle Povědomí V/N Podpora V/N Vliv V/N Strategie

56 4. MONITOROVÁNÍ PROJEKTU

57 Monitorování v projektu zahrnuje: monitorování rizik; monitorování zainteresovaných stran; monitorování plnění harmonogramu; monitorování kvality řízení projektu a produktů; monitorování disponibility zdrojů; monitorování plnění závazků subdodavateli; monitorování vnějších předpokladů tvorby produktů; monitorování dosažení cíle projektu; monitorování cash flow.

58 Závěr

59 Zadání úkolů na cvičení: 1. Prostudovat přednášku 2. Prostudovat DOLEŽAL, J., MÁCHAL, P., LACKO, B. a kolektiv. Projektový management podle IMPA. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., s , 65-79, , , , , ISBN

Management. Plánování a monitorování projektu

Management. Plánování a monitorování projektu Management Plánování a monitorování projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo

Více

Projektové prostředí a přístup dle Logického rámce

Projektové prostředí a přístup dle Logického rámce Projektové prostředí a přístup dle Logického rámce Co je Logická rámcová matice? - definice dle NCB v.3.2 Dokument ve formě tabulky 4x4, který popisuje strategii. Obsahuje popis vlastního v souvislosti

Více

Životní cyklus projektu

Životní cyklus projektu Projektové řízení (BI-PRR) Životní cyklus projektu Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011 Projektové řízení ZS

Více

Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody

Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody Management Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Management. Základní pojmy a procesy řízení projektů v organizaci

Management. Základní pojmy a procesy řízení projektů v organizaci Management Základní pojmy a procesy řízení projektů v organizaci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Více

PROJEKTOVÁNÍ. jak úspěšně vytvořit, realizovat a vyhodnotit projekt. Michal Veselý, Partnerství, o.p.s. michal.vesely@nap.cz

PROJEKTOVÁNÍ. jak úspěšně vytvořit, realizovat a vyhodnotit projekt. Michal Veselý, Partnerství, o.p.s. michal.vesely@nap.cz PROJEKTOVÁNÍ jak úspěšně vytvořit, realizovat a vyhodnotit projekt Michal Veselý, Partnerství, o.p.s. michal.vesely@nap.cz Co je to projekt?? Výuka přírodopisu? Specializační studium 250? Porod? Výměna

Více

Cíle projektu. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011

Cíle projektu. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011 Projektové řízení (BI-PRR) Cíle projektu Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011 Projektové řízení ZS 2011/12,

Více

NÁRODNÍ CERTIFIKACE STUDENTŮ

NÁRODNÍ CERTIFIKACE STUDENTŮ NÁRODNÍ CERTIFIKACE STUDENTŮ I N F O R M A C E N Á R O D N Í C E R T I F I K A C E S T U D E N T Ů Tato publikace je autorským dílem Národního certifikačního a akreditačního orgánu Společnosti pro projektové

Více

Management. Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody

Management. Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody Management Stanovování, monitorování a měření cílů v organizaci - metody Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

Popis obsahu a struktury programu

Popis obsahu a struktury programu Popis obsahu a struktury programu (Příloha k Žádosti o akreditaci vzdělávacího programu u Společnosti pro projektové řízení, o. s.) 1 Vzdělávací subjekt: HM PARTNERS s.r.o. Název programu: Projektové řízení

Více

T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků

T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků Všeobecná ženijní podpora T10/1 - Efektivnost a optimalizace použití sil a prostředků Přednáška Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Projektové řízení I. doc. Ing. Jaroslav Jánský, CSc.

Projektové řízení I. doc. Ing. Jaroslav Jánský, CSc. Projektové řízení I. doc. Ing. Jaroslav Jánský, CSc. Doporučená literatura SVOZILOVÁ, A. Projektový management. 1. vyd. Praha: Grada, 2006. 353 s. ISBN 80-247-1501-5, ROSENAU, M. D. Řízení projektů. 3.

Více

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu, základní

Více

kapitola 2 předprojektová fáze 31

kapitola 2 předprojektová fáze 31 OBSAH 6 projektové řízení Předmluva 3 Kapitola 1 Základní pojmy a východiska 13 1.1 Úvod do řízení projektů 14 1.1.1 Co je to projektové řízení 14 1.2 Základní pojmy projektového řízení 17 1.2.1 Projekt

Více

Popis obsahu a struktury programu

Popis obsahu a struktury programu Popis obsahu a struktury programu (Příloha k Žádosti o akreditaci vzdělávacího programu u Společnosti pro projektové řízení, o. s.) 1 Vzdělávací subjekt: HM Partners, s.r.o. Název programu: Projektové

Více

Seznam zkratek PRVNÍ ČÁST. Lidské dovednosti a technické nástroje 1 Úvod k první části 3

Seznam zkratek PRVNÍ ČÁST. Lidské dovednosti a technické nástroje 1 Úvod k první části 3 Seznam zkratek xi PRVNÍ ČÁST Lidské dovednosti a technické nástroje 1 Úvod k první části 3 Co je to projektové řízení? 3 Proč projektové řízení? 4 Požadavky na technické dovednosti 4 Požadavky na umění

Více

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů V rámci tohoto dokumentu se předpokládá využití informací a dat, zjištěných v rámci projektu Vyhledávání vhodných firem pro klastry

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ STAVEB ÚVOD DO PROBLEMATIKY PROJEKTŮ, KATEGORIE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých PROJEKTŮ Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

PŘÍLOHA 4: OBSAH SPECIFIKACE PROJEKTOVÉ FIŠE

PŘÍLOHA 4: OBSAH SPECIFIKACE PROJEKTOVÉ FIŠE PŘÍLOHA 4: OBSAH SPECIFIKACE PROJEKTOVÉ FIŠE Projektová fiše je souhrnnou informací o projektu, která slouží jako první vstupní informace k rozhodování o předběžném výběru projektu k realizaci a jeho spolufinancování

Více

METODIKA VĚCNÉHO AUDITU PROJEKTU

METODIKA VĚCNÉHO AUDITU PROJEKTU METODIKA VĚCNÉHO AUDITU PROJEKTU 1 Obsah Úvod... 3 1. Definice věcného auditu... 3 2. Cíl věcného auditu... 3 3. Přínos věcného auditu pro uživatele metodiky... 3 4. Přístup k auditu... 5 5. Uživatelé...

Více

Příloha č. 2. Charta projektu plné znění (pro MŠMT/ČŠI a příspěvkové organizace zřízené MŠMT)

Příloha č. 2. Charta projektu plné znění (pro MŠMT/ČŠI a příspěvkové organizace zřízené MŠMT) Příloha č. 2. Charta projektu plné znění (pro MŠMT/ČŠI a příspěvkové organizace zřízené MŠMT) Charta projektu má za cíl poskytnout úplné a pevné informační základy pro schválení projektu. Následně je Charta

Více

Kariéra projektového manažera začíná u nás!

Kariéra projektového manažera začíná u nás! CHECK-LIST Auditovaná fáze projektu: Auditor: Název projektu: Zpracoval: Datum: Navrhování projektu Návod na vyplnění: Při vyplňování Check-listu posuzujte skutečný obsah auditované dokumentace, vhodně

Více

Řízení projektového cyklu. Fáze projektového cyklu

Řízení projektového cyklu. Fáze projektového cyklu ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Řízení projektového cyklu (PCM - project cycle management) Fáze projektového cyklu Řízení projektového cyklu Projektový

Více

Osnovy kurzů profesních kvalifikací

Osnovy kurzů profesních kvalifikací profesních kvalifikací Základní informace V tomto materiálů najdete osnovy pěti komplexních kurzů. Tyto kurzy odpovídají svým obsahem požadavkům kvalifikačních standardů jednotlivých profesí podle národní

Více

Směrnice č. 4 Řízení, financování a realizace projektů

Směrnice č. 4 Řízení, financování a realizace projektů Směrnice č. 4 Řízení, financování a realizace projektů 1. Účel směrnice 1.1. Účelem této směrnice je stanovení jednotného postupu při přípravě, realizaci, řízení a financování projektů realizovaných společností

Více

Požadavky ISO 9001:2015 v cyklu PDCA Požadavky ISO 9001:2015 v cyklu P-D-C-A

Požadavky ISO 9001:2015 v cyklu PDCA Požadavky ISO 9001:2015 v cyklu P-D-C-A ISO 9001:2015 v cyklu P-D-C-A Milan Trčka Kontext organizace (4) Interní a externí aspekty Rozsah zákazníků Zainteresované strany Systém managementu kvality Kontext organizace (4) Základ Kontext organizace

Více

SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ

SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ Plán a odhady projeku Ing. Ondřej Macek 2013/14 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Příprava plánu projektu 3 Motivace k plánování Průběh projektu Bolest Dobré plánování Špatné

Více

ŘÍZENÍ PROJEKTŮ a LOGICKÝ RÁMEC

ŘÍZENÍ PROJEKTŮ a LOGICKÝ RÁMEC ŘÍZENÍ PROJEKTŮ a LOGICKÝ RÁMEC 5.listopadu 009 Kopřivnice Lektor: Ing. Roman Branberger, UNICUS s.r.o. romanbra@vol.cz PROGRAM: 0900 095 SPOLEČNÝ ÚVOD (ZAČÁTEČNÍCI/POKROČILÍ) Zahájení, program práce,

Více

Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT)

Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT) Příloha č. 3. Charta projektu plné znění (pro jiné OSS než MŠMT) Charta projektu má za cíl poskytnout úplné a pevné informační základy pro schválení projektu. Následně je Charta projektu rozpracována do

Více

Šablony projektové dokumentace 1

Šablony projektové dokumentace 1 Šablony 1 příloha Metodické příručky řízení projektů realizovaných MF MINISTERSTVO FINANCÍ Šablony projektové dokumentace 1 Word šablony Česáková Jana Ing. 22.8.2016 Word šablony projektové dokumentace

Více

projektového řízení a vytvořit předpoklady pro osvojení základů, principů, metod a technik projektové

projektového řízení a vytvořit předpoklady pro osvojení základů, principů, metod a technik projektové PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení předmětu Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu,

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

Řízení bezpečnosti. Úvod do předmětu, terminologie, legislativní rámec a obecné zásady zajišťování bezpečnosti

Řízení bezpečnosti. Úvod do předmětu, terminologie, legislativní rámec a obecné zásady zajišťování bezpečnosti Řízení bezpečnosti Úvod do předmětu, terminologie, legislativní rámec a obecné zásady zajišťování bezpečnosti Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

D5 Životní cyklus projektu

D5 Životní cyklus projektu Projektový manažer 250+ Kariéra projektového manažera začíná u nás! D Útvarové a procesní řízení D5 Životní cyklus projektu Toto téma obsahuje informace o vhodné posloupnosti kroků přípravy a realizace

Více

Podrobná analýza k aktivitě č. 3 - implementace procesního řízení do praxe úřadu

Podrobná analýza k aktivitě č. 3 - implementace procesního řízení do praxe úřadu Příjemce dotace: Město Moravská Třebová Název projektu: Zvýšení kvality řízení a poskytovaných služeb MÚ Moravská Třebová Registrační číslo projektu: CZ.1.04/4.1.01/89.00116 Podrobná analýza k aktivitě

Více

PROJEKTOVÝ MANAGEMENT A FUNDRAISING

PROJEKTOVÝ MANAGEMENT A FUNDRAISING PROJEKTOVÝ MANAGEMENT A FUNDRAISING III. Přednáška Mgr. Dušan Kučera, Ph.D., MBA ZS 2016/2017 1 ŘÍZENÍ Trojí dimenze rizika projektu: KDO? 2 1. Udržet rovnováhu =? 2. Zvýšení rozsahu projektu =? 3. Zmenšení

Více

Charta projektu úplné znění pro MŠMT a jeho příspěvkové organizace a Českou školní inspekci

Charta projektu úplné znění pro MŠMT a jeho příspěvkové organizace a Českou školní inspekci Charta projektu úplné znění pro MŠMT a jeho příspěvkové organizace a Českou školní inspekci 1 Obsah Manažerské Shrnutí... 3 Definice projektu rámcová část... 3 Stručný kontext realizace projektu... 3 Cíle

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ. Bakalářská práce. Řízení rizik projektu přesunu sběrného dvora

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ. Bakalářská práce. Řízení rizik projektu přesunu sběrného dvora ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ Bakalářská práce Řízení rizik projektu přesunu sběrného dvora Risk management of the scrap yard dislocation Jana Široká Plzeň 2014 Prohlašuji, že jsem

Více

Úvod do projektového řízení

Úvod do projektového řízení Projektové řízení (BI-PRR) Úvod do projektového řízení Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011 Projektové řízení

Více

TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ SLUŽBY V ÚZEMÍ Verze příručky 1.0

TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ SLUŽBY V ÚZEMÍ Verze příručky 1.0 Příručka pro žadatele a příjemce finanční podpory v rámci Integrovaného operačního programu pro prioritní osu 2, oblast intervence 2.1 Výzva číslo 04 kontinuální TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ

Více

Vstupní analýza absorpční kapacity OPTP. pro programové období 2014 2020

Vstupní analýza absorpční kapacity OPTP. pro programové období 2014 2020 Manažerské shrnutí 1 Výstup zpracovaný k datu: 10. 2. 2014, aktualizace k 7.5. 2014 Zpráva zpracována pro: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 Dodavatel: HOPE-E.S.,

Více

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Ing. Štěpánka Cvejnová vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo vnitra

Více

Balíček vzorové dokumentace pro projektové manažery ve školství v rámci projektu PM 250+

Balíček vzorové dokumentace pro projektové manažery ve školství v rámci projektu PM 250+ Balíček vzorové dokumentace pro projektové manažery ve školství v rámci projektu PM 250+ Co je Balíček a k čemu slouží Jedná se o sadu 23 formulářů pro podporu řízení projektů ve školách a školských zařízeních.

Více

Strategie rozvoje statutárního města Děčína v letech Tvorba vize, cílů, opatření, aktivit

Strategie rozvoje statutárního města Děčína v letech Tvorba vize, cílů, opatření, aktivit Strategie rozvoje statutárního města Děčína v letech 2014 2020 Tvorba vize, cílů, opatření, aktivit Vize Vize - bude formulován žádoucí budoucí stav (ve střednědobém až dlouhodobém horizontu), kterého

Více

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice

NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU. Projektová dekompozice NÁSTROJE A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Projektová dekompozice Úvod do vybraných nástrojů projektového managementu METODY A TECHNIKY PROJEKTOVÉHO MANAGEMENTU Tvoří jádro projektového managementu.

Více

ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Řízení projektů zavádění IS

ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Řízení projektů zavádění IS ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Řízení projektů zavádění IS Roman Danel VŠB TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení Literatura Staníček, Z, - Hajkr, J.: Řízení projektů zavádění IS do organizací.

Více

Projektové řízení (Projektový cyklus)

Projektové řízení (Projektový cyklus) Projektové řízení (Projektový cyklus) Vzdělávací program v rámci projektu Rekonstrukce učitelů - posílení profesní a kompetenční připravenosti učitelů (CZ.1.07/1.3.10/02.0052) 1 Projektový cyklus Metodické

Více

ZÁSADY A POSTUPY PROJEKTOVÁNÍ, FÁZE PROJEKTOVÁNÍ

ZÁSADY A POSTUPY PROJEKTOVÁNÍ, FÁZE PROJEKTOVÁNÍ PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ STAVEB ZÁSADY A POSTUPY PROJEKTOVÁNÍ, FÁZE PROJEKTOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

Projekt Metodika přípravy veřejných strategií. Akční plán aktivit v oblasti strategické práce na rok 2013

Projekt Metodika přípravy veřejných strategií. Akční plán aktivit v oblasti strategické práce na rok 2013 Projekt Metodika přípravy veřejných strategií Akční plán aktivit v oblasti strategické práce na rok 2013 Listopad 2012 Obsah Obsah... 2 1. Kontext vzniku akčního plánu... 3 2. Přehled aktivit... 4 3. Akční

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 10. PLÁN RIZIK, PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE, VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ A NÁKUPY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

Evaluace projektu Národní centrum pro elektronické informační zdroje CzechELib. Prezentace přístupu k evaluaci

Evaluace projektu Národní centrum pro elektronické informační zdroje CzechELib. Prezentace přístupu k evaluaci Evaluace projektu Národní centrum pro elektronické informační zdroje CzechELib Prezentace přístupu k evaluaci 01 Zadání evaluace 02 Přístup EY k řešení evaluace 03 Zapojení klíčových subjektů 04 Harmonogram

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013

SMĚRNICE DĚKANA Č. 4/2013 Vysoké učení technické v Brně Datum vydání: 11. 10. 2013 Čj.: 076/17900/2013/Sd Za věcnou stránku odpovídá: Hlavní metodik kvality Za oblast právní odpovídá: --- Závaznost: Fakulta podnikatelská (FP) Vydává:

Více

Povolání Manažer projektu, Vedoucí projektu, Projektový vedoucí, Koordinátor projektů, Project Manager, Projektový specialista

Povolání Manažer projektu, Vedoucí projektu, Projektový vedoucí, Koordinátor projektů, Project Manager, Projektový specialista Projektový manažer Projektový manažer zodpovídá za plánování, organizování, řízení a kontrolu realizace projektu tak, aby bylo dosaženo stanovených projektových cílů, a to ve stanoveném termínu a v rámci

Více

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany

Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany Hodnocení rizik v resortu Ministerstva obrany OBSAH Pojmy používané v procesu řízení rizik v MO Systém řízení rizik Proces řízení rizik Dokumenty systému řízení rizik Pojmy používané v procesu řízení rizik

Více

TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE

TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE Tel. +420 543426329 TREND 07-201 POPIS ODPOVĚDNOSTI PRACOVNÍKA MANAŽER VÝVOJE Autor: Vít Chvál Verze dokumentu: 1.0 Datum poslední změny: 18.2.2013 Obsah: 1 Pracovník 3 2 Pracovní činnosti (Náplň práce)

Více

Školení v rámci zemědělské a lesnické činnosti 2014

Školení v rámci zemědělské a lesnické činnosti 2014 Vindex JIH, s.r.o. Platnéřská 191 110 00 Praha IČO: 25173278 Název projektu: Školení v rámci zemědělské a lesnické činnosti 2014 Číslo projektu: 13/0181310b/131/000199 Financováno z Programu Rozvoje Venkova

Více

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track PROCESY CO ZÍSKÁTE: Jasná pravidla pro provádění činností, uložení know-how Jasně definované zodpovědnosti za celý proces i jednotlivé kroky Zprůhlednění organizace plynoucí z jasně definovaných vstupů,

Více

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD.

Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení. Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Aplikace modelu CAF 2006 za podpory procesního řízení Ing. Vlastimil Pecka Ing. Zdeněk Havelka, PhD. Cíle prezentace 1. Přiblížit důvody zavádění modelu CAF 2009 za podpory procesního řízení. 2. Shrnutí

Více

Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka

Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka Jak auditovat systémy managementu bez příruček a směrnic Ing. Milan Trčka Nový přístup k vedení auditů 3 úrovně pro vedení auditu Vrcholové vedení organizace Vlastníci procesů Pracoviště Nový přístup k

Více

Projekt: Koordinační centrum pro zavádění e-gov v územní veřejné správě. Koncepční dokument pro oblast řízení. Procesní model

Projekt: Koordinační centrum pro zavádění e-gov v územní veřejné správě. Koncepční dokument pro oblast řízení. Procesní model Koncepční dokument pro oblast řízení a koordinaci e-gov: Procesní model 18. 09. 2013 OBSAH Obsah... 2 Seznam zkratek... 3 Použité pojmy... 4 1 Úvodní informace... 6 2 Procesní model: životní cyklus e-gov...

Více

Semestrální práce z předmětu 4IT421 Téma: CMMI-DEV v.1.3 PA Project Monitoring and Control

Semestrální práce z předmětu 4IT421 Téma: CMMI-DEV v.1.3 PA Project Monitoring and Control VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE náměstí W. Churchilla 4, 130 67 Praha3 Semestrální práce z předmětu 4IT421 Téma: CMMI-DEV v.1.3 PA Project Monitoring and Control Jméno a příjmení: Michal Hendrich Školní

Více

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP Moravskoslezský kraj POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS 28.6.2006 Strana 1 z 5 ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI (SP) TITULNÍ

Více

D7 Zahájení projektu

D7 Zahájení projektu Projektový manažer 250+ Kariéra projektového manažera začíná u nás! D Útvarové a procesní řízení D7 Zahájení projektu Toto téma obsahuje informace o správném postupu zahájení, inicializace projektu tak,

Více

Management. Ing. Jan Pivoňka

Management. Ing. Jan Pivoňka Management Ing. Jan Pivoňka Stanovení osobní vize V souladu s kotvou Konkrétní představa Citový náboj Stimul pro aktivní jednání Krátkodobější cíle motivace Výjimky Jasná vize Pohodoví lidé Úspěch bez

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek Číslo zakázky (bude doplněno MPSV při uveřejnění): Název zakázky: Předmět zakázky (služba, dodávka nebo stavební práce): Zvýšení kvality řízení na Městském úřadu Lanškroun Služba

Více

Dobrá praxe plánování interpretace

Dobrá praxe plánování interpretace plánování interpretace Standardy National Association for Interpretation upravené pro potřeby interpretace přírodního dědictví překlad Michal Medek, 2015 Oblasti standardů: Ochrana dědictví Terminologie

Více

RACIONALIZACE A AUTOMATIZACE ZPRACOVÁNÍ KLIENTSKÝCH POŽADAVKŮ VE SPOLEČNOSTI

RACIONALIZACE A AUTOMATIZACE ZPRACOVÁNÍ KLIENTSKÝCH POŽADAVKŮ VE SPOLEČNOSTI VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV MANAGEMENTU FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF MANAGEMENT RACIONALIZACE A AUTOMATIZACE ZPRACOVÁNÍ KLIENTSKÝCH

Více

Manažer programů a komplexních projektů (kód: 63-008-T) Manažer programů a komplexních projektů

Manažer programů a komplexních projektů (kód: 63-008-T) Manažer programů a komplexních projektů Manažer programů a komplexních projektů (kód: 63-008-T) Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj Skupina oborů: Ekonomika a administrativa (kód: 63) Povolání: Manažer programů a komplexních projektů

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace. Zpracoval Ing. Jan Weiser

Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace. Zpracoval Ing. Jan Weiser Učíme se maturitní otázku Organizování z výkladové prezentace Zpracoval Ing. Jan Weiser Osnova prezentace Postup jak uložit obsah tématu do dlouhodobé paměti? Obecnější začlenění problému Funkce řízení

Více

PRŮBĚH PROCESU VÝSTAVBY

PRŮBĚH PROCESU VÝSTAVBY PRŮBĚH PROCESU VÝSTAVBY úvod / základní pojmy / přehled fází procesu výstavby Autor: Radim Kolář 5. října 2016 Ing. Radim Kolář, Ph.D. 1 Kontaktní údaje Ing. Radim Kolář, Ph.D. Ústav pozemního stavitelství

Více

Projektové řízení základní pojmy. Michal Beránek 17.1.2015

Projektové řízení základní pojmy. Michal Beránek 17.1.2015 Projektové řízení základní pojmy Michal Beránek 17.1.2015 Obsah Základní pojmy, definice Řízení projektu Souvislost strategie a projektu Životní cykly projektu Procesy řízení projektu Důležité techniky

Více

Druhy a formy projektového managementu, projektový cyklus a úvod do vybraných nástrojů projektového managementu

Druhy a formy projektového managementu, projektový cyklus a úvod do vybraných nástrojů projektového managementu Druhy a formy projektového managementu, projektový cyklus a úvod do vybraných nástrojů projektového managementu Druhy projektů Teoretická část Další možné členění projektů: Z pohledu základních rozlišovacích

Více

Metodika věcného auditu projektu Příloha č. 06. Kariéra projektového manažera začíná u nás! CHECK-LIST. Celkové zhodnocení projektu

Metodika věcného auditu projektu Příloha č. 06. Kariéra projektového manažera začíná u nás! CHECK-LIST. Celkové zhodnocení projektu CHECK-LIST Auditovaná fáze projektu: Auditor: Název projektu: Zpracoval: Datum: Celkové zhodnocení projektu Návod na vyplnění: Při vyplňování Check-listu posuzujte skutečný obsah auditované dokumentace,

Více

Softwarová podpora v procesním řízení

Softwarová podpora v procesním řízení Softwarová podpora v procesním řízení Zkušenosti z praxe využití software ATTIS Ostrava, 7. října 2010 www.attis.cz ATTN Consulting s.r.o. 1 Obsah Koncepce řízení výkonnosti Koncepce řízení výkonnosti

Více

PŘÍLOHA č. 11e) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI v rámci prioritní osy 3, číslo výzvy 4.

PŘÍLOHA č. 11e) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI v rámci prioritní osy 3, číslo výzvy 4. PŘÍLOHA č. 11e) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI v rámci prioritní osy 3, číslo výzvy 4.3 Příloha č. 11e): Závazná osnova Studie proveditelnosti Pro projekty

Více

Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu

Management projektu III. Fakulta sportovních studií přednáška do předmětu Projektový management ve sportu Management projektu III. Fakulta sportovních studií 2016 5. přednáška do předmětu Projektový management ve sportu doc. Ing. Petr Pirožek,Ph.D. Ekonomicko-správní fakulta Lipova 41a 602 00 Brno Email: pirozek@econ.muni.cz

Více

- Tvorba a implementace procesního řízení - Vytvoření procesní mapy včetně metodické příručku pro její tvorbu.

- Tvorba a implementace procesního řízení - Vytvoření procesní mapy včetně metodické příručku pro její tvorbu. Zavedení procesního řízení - Tvorba a implementace procesního řízení - Vytvoření procesní mapy včetně metodické příručku pro její tvorbu. - Tvorba procesního modelu MMB, podpora identifikace a mapování

Více

PŘÍLOHA č. 11c) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI v rámci prioritní osy 3, číslo výzvy 2.

PŘÍLOHA č. 11c) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI v rámci prioritní osy 3, číslo výzvy 2. PŘÍLOHA č. 11c) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI v rámci prioritní osy 3, číslo výzvy 2.3 Příloha č. 11c): Základní osnova: Závazná osnova Studie proveditelnosti

Více

Studie proveditelnosti obsah a struktura

Studie proveditelnosti obsah a struktura Studie proveditelnosti obsah a struktura Datum: Místo: Prezentuje: 21. 8. 2008 ÚRR Ing. Hana Gavlasová Cíle semináře Seznámit se základními principy studie proveditelnosti Seznámit s náplní jednotlivých

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 12 ze dne 3. prosince 2008 k Evaluačnímu plánu Operačního programu Praha Konkurenceschopnost

Více

Místní akční plán ORP Veselí nad Moravou. Nositel projektu: Místní akční skupina Horňácko a Ostrožsko z.s.

Místní akční plán ORP Veselí nad Moravou. Nositel projektu: Místní akční skupina Horňácko a Ostrožsko z.s. Místní akční plán ORP Veselí nad Moravou Nositel projektu: Místní akční skupina Horňácko a Ostrožsko z.s. Projekt je zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání dětí a žáků do 15 let. Cílem

Více

Město Vsetín, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín, IČ0: 00304450. SMĚRNICE číslo QS 85-03 PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ

Město Vsetín, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín, IČ0: 00304450. SMĚRNICE číslo QS 85-03 PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ Město Vsetín, Městský úřad Vsetín, Svárov 1080, 755 01 Vsetín, IČ0: 00304450 Výtisk č.: 0 Město Vsetín Městský úřad Vsetín SMĚRNICE číslo QS 85-03 Vydání: 1 Účinnost od: 1. 7. 2005 Přepis: Počet stran:

Více

Logický rámec projektu (Logical Framework Matrix LFM)

Logický rámec projektu (Logical Framework Matrix LFM) Logický rámec projektu (Logical Framework Matrix LFM) Při přípravě, realizaci, monitorování a hodnocení programů a projektů se obvykle uplatňuje ve vyspělých zemích i v mezinárodních organizacích (EU,

Více

Jak vytvořit správné Zadání IS

Jak vytvořit správné Zadání IS Jak vytvořit správné Zadání IS 26. dubna 2013 Jiří Svačina Jiří Svačina Unicorn Systems, Senior Consultant Unicorn, 1993 Vývoj Softwarová architektura Projektové řízení Business analýza Univerzita Hradec

Více

Role MV v oblasti egovernmentu v programovém období 2014-2020

Role MV v oblasti egovernmentu v programovém období 2014-2020 Role MV v oblasti egovernmentu v programovém období 2014-2020 Konference e-government 20:10 Mikulov, 8. 9. 9. 2015 Mgr. Jiří Zmatlík náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky, strategií a evropských

Více

ISO 9001:2015 CERTIFIKACE ISO 9001:2015

ISO 9001:2015 CERTIFIKACE ISO 9001:2015 CERTIFIKACE ISO 9001:2015 Akreditace UKAS ISO 9001:2015 Požadavky UKAS Zvažování rizik se znalostí kontextu organizace Efektivní vedení (leadership) Méně dokumentace v systému managementu kvality Aplikace

Více

Regionální rozvoj a praxe

Regionální rozvoj a praxe Regionální rozvoj a praxe Základy projektového řízení Ing. Zdeněk Šilhan Regionální rozvoj a praxe Přednáška č. 3.2 Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Navazující magisterský studijní

Více

MODERNÍ MANAGEMENT ŘÍZENÍ PROJEKTŮ

MODERNÍ MANAGEMENT ŘÍZENÍ PROJEKTŮ MODERNÍ MANAGEMENT ŘÍZENÍ PROJEKTŮ STUDIJNÍ CÍLE VYSVĚTLIT POJEM PROJEKT, PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. SESTAVIT PROJEKT NA VYMALOVÁNÍ POKOJE. PROJEKTOVÝ MANAGEMENT PODLE IPMA PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ NEBOLI PROJEKTOVÝ

Více

Projektové řízení. Dana Diváková

Projektové řízení. Dana Diváková Projektové řízení Dana Diváková Projektové řízení Jak úspěšně realizovat projekt? Jak se vyvarovat nejčastější chyb? Rizika v řízení projektu Jak zajistit úspěch projektu? Klást si správné otázky Jakých

Více

Management. Řízení projektových rizik a změn

Management. Řízení projektových rizik a změn Management Řízení projektových rizik a změn Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo

Více

Projektové řízení. Lenka Švecová, Tomáš Říčka. University of Economics, Prague. Project management for SMEs/NGOs - exchange of experience for trainers

Projektové řízení. Lenka Švecová, Tomáš Říčka. University of Economics, Prague. Project management for SMEs/NGOs - exchange of experience for trainers Project management for SMEs/NGOs - exchange of experience for trainers LLP Grundtvig Learning Partnership Projektové řízení Lenka Švecová, Tomáš Říčka University of Economics, Prague This project has been

Více

Přístupy k řešení a zavádění spisové služby

Přístupy k řešení a zavádění spisové služby Přístupy k řešení a zavádění spisové služby Miroslav Kunt Praha, 22. 3. 2016 Výběr SSl důležité okolnosti Je potřeba zájem vedení organizace, kompetentní pracovníci spisové služby, co největší přiblížení

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v procesech, které

Více

MANAGEMENT Modelování procesů. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Modelování procesů. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Modelování procesů Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Procesní model organizace a hierarchická struktura procesů Identifikace oblastí a skupin procesů Identifikace procesů a popis jejich kontextu

Více

ANALÝZA A ZAPOJENÍ ZAINTERESOVANÝCH STRAN PŘI ŘEŠENÍ NESTRUKTUROVANÝCH PROBLÉMŮ

ANALÝZA A ZAPOJENÍ ZAINTERESOVANÝCH STRAN PŘI ŘEŠENÍ NESTRUKTUROVANÝCH PROBLÉMŮ Jaromír PITAŠ 1, Hubert ŠTOFKO 2 ANALÝZA A ZAPOJENÍ ZAINTERESOVANÝCH STRAN PŘI ŘEŠENÍ NESTRUKTUROVANÝCH PROBLÉMŮ Abstract: The article deal with the definition is a stakeholder and stakeholder management.

Více

SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist)

SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist) SOUBOR OTÁZEK PRO INTERNÍ AUDIT (Checklist) Oblast 1. STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ Jsou identifikovány procesy v takovém rozsahu, aby byly dostačující pro zajištění systému managementu jakosti v oblasti vzdělávání?

Více

Projektový management

Projektový management Projektový management Osnova - Metody a techniky plánování projektu - Časové plány a jejich úrovně - Ganttův diagram a síťový graf - Strukturní plán, dokumentace staveb Ing. Jana Nováková Ústav stavební

Více

Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech

Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech Univerzita Pardubice Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech ESF fondy a aktuální rozšíření realizace projektů

Více