S Ú H R N Á S P R Á V A

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "S Ú H R N Á S P R Á V A"

Transkript

1 S Ú H R N Á S P R Á V A Meno: Jozef Antonín Fiktívny typ: E N T J Vypracované: 123. Marca PRE, s.r.o. Lúčna 891/19, Trebišov , repka@presro.sk, IČO: , DIČ:

2 O čom to bude: Táto typologická správa vychází z Jungova vidění osobnosti a jeho tří základních dimenzí charakterizovaných každá párem preferencí. První v označení typuje dvojice naší primární pozornosti na vnější nebo vnitřní svět - Extraverze-Introverze. Současně je to i způsob, jakým vydáváme a především obnovujeme naši psychickou energii. Dále je osobnost určena dvojicí Smysly-iNtuice neboli preferencí toho, jakým způsobem bereme věci na vědomí, jakým způsobem získáváme informace. Další dvojice Myšlení-Cítění určuje styl, jímž získané informace organizujeme a vyhodnocujeme. Novodobí typologové tuto trojici obohatili o další, v Jungově práci pouze nevyřčeně obsaženou dimenzi Usuzování-Vnímání. Je to náš oblíbený způsob, jímž si chceme uspořádat život a náš vnější svět. Jung sám preference nijak precizně nedefinoval, popisuje je jako sklon lidí dávat přednost tomu či onomu způsobu jednání, tak jako praváci dávají přednost dělat více činností a složitější úkony pravou rukou a leváci zase naopak. Extraverze - Introverze (Extrovert / Introvert EI) Smysly - intuice (Sensing / intuitive SN) Myšlení - Cítění (Thinking / Feeling TF) Usuzováni - Vnímáni (Judgement / Perception JP) Je potrebné mať na pamäti, že typológia je iba teória a dobrú teóriu overuje výhradne sám život. Nech už ste akýkoľvek typ a nech sú vaše preference obrátené akýmkoľvek smerom je potrebné mať na zreteli, že typológia je nástroj k pochopeniu a vystetleniu a nemala by slúžiť jako výhovorka. (Viete ja som introvert a mi introverti sme takí apod.) Je potrebné si uvědomit, že žiadna z daných preferencií sa nedá hodnotiť kritériom správna/nesprávna, dobrá/zlá. Ak ešte stále chcete poznať svoje preferencie, tak pokračujte na ďalšej strane.

3 Vaše hodnotenie na základe dotazníka Introversion-Extraversion Sensing - intuition Thinking - Feeling Judging -Perceiving I E S N T F J P 25,00% 75,00% 25,00% 75,00% 66,67% 33,33% 54,17% 45,83% E N T J 80,00% 75,00% 75,00% 70,00% 66,67% 60,00% 54,17% 50,00% 45,83% 40,00% 30,00% 20,00% 10,00% 25,00% 25,00% 33,33% 0,00% I E S N T F J P Jednoduchý popis: ENTJ: Vstřícný, logický, rozhodný. Vytváří koncepce, určuje cíle, nezabývá se příliš detaily. Prosazuje postupy, normy a pravidla. Chce mít výrazné postavení, moc, ale i zodpovědnost. Nesnáší dezorganizaci, zmatek, přílišné emoce, nelogičnost, nerozhodnost. Ke světu se staví čelem, asertivně, analytickým, objektivním a uspořádaným způsobem. Je tvrdý k sobě i ostatním. Pracuje tam, kde má možnost řídit, rozhodovat, ovlivňovat.

4 Pracovní profil - Jozef Antonín Fiktívny Silné stránky: Manažeři typu NT bývají architekty budoucnosti a změn. V centru jejich pozornosti jsou možnosti, potenciál. To, co je, co existuje, lze změnit a mělo by být změněno, protože vyrůstá ze včerejška, přičemž jediným skutečným měřítkem může být jedině a pouze zítřek. Lépe než kterýkoliv jiný temperament jsou schopni odhadnout, co bude potřebovat budoucnost, co bude příštím logickým důsledkem naší dnešní činnosti nebo naopak nečinnosti. Zajímají je zásady, podle nichž byla organizace nebo její produkty vytvořeny a dále rozvíjeny. Tam, kde bývá Strážce pesimistou, je NT skeptikem. Znovu a znovu prověřuje základní pravdy a předpoklady, vystavuje je lučavce logiky a smysluplnosti. Intelektem rentgenuje" práci svou i jiných, do hloubky je analyzuje, definuje základní dimenze a principy svých úkolů, snaží se proniknout k samé jejich podstatě. Silnou stránkou Racionálů je schopnost vidět, jak by měly obor, produkt nebo firma vypadat za několik let, načrtnout vizi. Jejich slabinou však současně je, že už méně vidí detaily a konkrétní obrysy takovýchto projektů a plánů. Protože mají sklon pohlížet na věci z ptačí perspektivy, podrobnosti mohou být pod hranicí jejich rozlišovací schopnosti. Zejména NTP mívají za to, že maličkosti se samy" nějak" vyřeší, za pochodu". Souvisí to s tím, že NT nemívají rádi redundanci. Neradi říkají věci dvakrát, předpokládají, že jednou je dost na to, aby tomu inteligentní lidé porozuměli, a čemu lidé rozumějí a chápou, to si také pamatují a umějí, což - jak víme - nebývá vždy pravda. Jsou-li srozuměni se základy, principy, soudí

5 Racionálové, jsou jim jasné také jejich - nevyslovené, implicitní - důsledky, to, co s tím samo sebou přichází a je v tom zahrnuto. Racionálové, a zejména NTJ, dělávají opakovaně chybu v tom, že nepokládají za nutné o těchto důsledcích ani o svých předpokladech výslovně mluvit. Ve svých projevech bývají až nadmíru úsporní, s nechutí vyjadřovat to, co je jim zřejmé. Bývá tomu tak proto, že se na jednu stranu strachují, že by vypadali naivně, a na druhou stranu se obávají, že popisováním toho, co oni sami považují za triviality, by snad urazili své posluchače. V tom spočívá jedna z příčin jejich komunikačního problému. Jakkoliv jsou schopni vizualizovat a pojmově vystavět své projekty a modely, nemívají vždy dar podělit se o své záměry, protože zhusta sklouzávají do technických záležitostí a uchylují se k úspornému projevu, který dává posluchačům málo příležitostí věc přijmout za svou, pojmout ji do sebe, vsáknout ji a ztotožnit se s ní. Jako nově příchozí dokáží brzy v organizaci odhalit její skutečnou strukturu, mocenská seskupení, způsoby rozhodování, to vše jakýmsi neemotivním, neosobním, odtažitým a intelektuálně chladným způsobem. Brzy, a někdy z taktického hlediska až příliš brzy, přicházejí s návrhy změn a dalšího rozvoje, s návrhy, které bývají mnohdy věcně správné, ale z psychologického hlediska předčasné. Nové nápady se v organizacích neujmou jenom proto, jak jsou samy o sobě dobré, ale zpravidla také tím, kdo je předkládá a kdo za nimi stojí, což si NT ne vždy dobře uvědomují. Za nějaký čas mohou se zatrpklým zadostiučiněním konstatovat, že se jich ujali jiní a prosadili je sami.

6 Možné slabiny: Racionálové mohou jako všichni T mít sklon být poněkud mezilidsky necitliví, mít chabý odhad lidí, být netrpěliví a neumět vždy věci správně načasovat. Snadno uvěří domněnce, že chladná intelektuální elegance a logická konzistence jejich myšlenek musí každého a za všech okolností okamžitě okouzlit a přesvědčit. Většinou tomu tak ale nebývá. Jejich záliba v zásadách a principech jim někdy brání vcítit se do pocitů jiných, uvědomit si, co jim způsobuje radost či bolest a proč reagují tak, jak reagují. Bývají proto někdy pokládáni za chladné a lehce odtažité, za lidi, k nimž není snadno (a někdy také radno) se přibližovat. Lehce tak dochází k tomu, že jim zůstává skryta obrovská část života jejich podřízených, ta, která se netýká práce nebo jejich rozumových schopností. Pro jejich primární intelektuální zaměření může z některých NT vyzařovat nádech intelektuálního snobismu, jakási přezíravost vůči lidem, které nepokládají inteligenčně nebo odborně za sobě rovné. Manažeři typu NT by si ale více než kteříkoliv jiní měli uvědomit, že právě oni jsou živoucím příkladem toho, že mimořádné schopnosti a přednosti jdou ruku v ruce i s mimořádnými slabinami a nerovnováhami. Ve vedoucím postavení nebývají silní v pochvalách. To, ve spojení se sklonem všech T pomáhat spíše kritikou a poukazováním na to, co není dobře, jim také příliš nepřidává na popularitě. Opět to není způsobeno tím, že by měli nějak apriorně špatný vztah k lidem. Může za to jejich již vzpomínaná neláska k redundancím a nechuť opakovat to, co je zřejmé. Mlčky - a občas nesprávně - předpokládají, že když někdo odvede dobrou práci, je to jasné a zřejmé - jim samým i všem kolem.

7 Racionálové nevědí, co by k tomu měli ještě dodávat, zvláště pokud daného pracovníka za takový výkon již v minulosti jednou pochválili, a to přece platí až do odvolání". Kdybych to znovu zopakoval, uvažuje NT, možná, že by si podřízený řekl: Proč to zase říká? Copak není naprosto jasné, že tohle byla perfektní práce stejně jako minule? Co za tím asi je?" A tak se NT raději chovají zdrženlivě. Část takovýchto úvah je vyvolána tím, že NT bývají sami poněkud na rozpacích, když je ostatní v podobných situacích chválí. Z toho důvodu se jim snadno může stát, že jsou vnímáni jako věční kritici nebo šťouralové, kteří sotvakdy najdou na někom nitku dobrou, nic jim není recht", ale nepromeškají příležitost něco vytknout nebo někoho napomenout. Snad se nám to bude snášet lépe, když si uvědomíme, že spouštěčem myšlenkových procesů u NT je právě chyba, mezera nebo nedostatek. Ve tvůrčím vytržení bývají NT schopni pracovat s neuvěřitelnou výdrží a energií. Jakmile je ale tato fáze u konce, mnozí z nich s radostí a někdy i úlevou přenechají realizaci jiným, protože ta už pro ně někdy nemá ten pravý vzrušující náboj. Někdy pak ale zjišťují, že věci nedopadly tak, jak chtěli a předpokládali, nebo se dokonce vůbec neuskutečnily. Většinou ale z toho mnoho nevyvodí - příště udělají stejnou věc znova, opět předčasně ztratí zájem a znovu se budou trápit, o to víc, protože druhá chyba pro ně, jak víme, znamená o jednu navíc. Nejčastěji se v tomto začarovaném kruhu ocitají NTP. Ti více než kdokoliv jiný potřebují mít svůj pečlivý štáb, administrativu, která se postará, aby jejich nápady nezapadly a nestaly se svými vlastními parodiemi. Většinou se investice do takovéto infrastruktury kolem klíčových NT vyplatí. Je dobré, mají-li u sebe někoho, kdo bude zaznamenávat gejzír jejich nápadů a projektů pro možné příští použití.

8 Protože jsou v neustálém kolotoči zvyšování nároků na sebe samé a na ostatní, bývají i trvalým zdrojem jakéhosi neklidu, netrpělivosti a nenaplněnosti. Pořád někam jdou, něco očekávají, směřují jinam. Tato netrpělivost se často projevuje slovně a zejména extravertní ENT se nemohou odnaučit bez zlého úmyslu skákat do řeči, okamžitě poukazovat na mezery v tom, co jiní říkají, a dávat najevo, jak zbytečné je vracet se znovu k tomu, co již bylo jednou projednáno.

9 Jednání a vztahy se spolupracovníky: Manažeři NT bývají většinou dobře schopni sledovat u ostatních jejich myšlenkové pochody a způsoby rozvíjení nápadů, pokud jsou logické, a zpravidla je takové výpravy" i baví. Někdy tak, že skáčí do řeči a dokončují věty za druhé. Rádi si poslechnou nový nápad, ale bývají nadšeni i vlastními příspěvky a přínosy. Rádi řeší problémy své i svých kolegů a zaujmou-li je, jsou schopni vydat obrovská množství energie a času, aby s nimi nezištně pomohli. Jsou-li přesvědčeni, že mají pravdu, dokáží se nezaleknout a čelit přesile. Zdrojem energie je pro ně velká představa". Mnozí tyto vůdce následují, protože jejich vize bývají lákavé a nakažlivé, ale občas se ztratí a na cestě ke světlé budoucnosti zbloudí. NT se někdy od své skupiny, od svých podřízených mohou utrhnout", být příliš daleko vpředu nebo vysoko a pramálo se starat, zdaje ostatní následují. Jakmile něčemu věří a jsou o něčem přesvědčeni, jdou za tím, vědomi si své vnitřní síly. Aby si ostatní mohli být úplni jisti, kde NT, zejména někteří Introvertní NT, stojí, jaké stanovisko právě hájí, musí se jich, zejména NTP, zeptat. Pro Racionály bývá jejich postoj tak jasný a zřejmý, že je jim až trapné jej někomu jen tak sami od sebe vysvětlovat. Jsou-li dotázáni, bývají pak NT velmi otevření, někdy až netaktní. Neradi slyší, když někdo jiný háj i jejich názory a stanoviska, mohou být podrážděni, což však v danou chvíli nedávají najevo. Může to však být vysvětlením pro jejich pozdější nepochopitelný" případný výbuch vůči dané osobě nebo její sžíravou kritiku. NT ale nebývají ješitní ve vztahu k vlastní osobě a dokonce dokáží sami sebe ironizovat. Tato velkodušnost se však ve srovnatelné míře netýká jejich nápadů nebo principů a

10 idejí, které vyznávají. Tam neznají bratra a brání je jako rozzuřená nosorožci matka své jediné mládě. Zejména NTJ se rádi rychle rozhodují a bez meškání se i snaží uvádět svá rozhodnutí v život. Jakmile se rozhodnou, neradi od své volby ustupují a bývají jí věrni i tehdy, ocitnou-li se pod tlakem nebo pokušením. Třebaže na jedné straně mohou pružně měnit své názory a postoje, v případě, že se objeví nové skutečnosti, zastávají na druhé straně přesvědčení, že jednou uvážené a přijaté rozhodnutí je třeba realizovat a odhodlaně dovést do konce, protože ze všeho nejhorší je nekonzistentní kličkování. Možná že logika a racionalita posledního rozhodnutí nebyla ve světle toho, co víme teď, ta nej správnější, ale pořád je to logika a vše ostatní je oportunismus. Pro své okolí mohou být Racionálové někdy nečitelní také svou uminutostí v boji právě za racionalitu. Jakmile něco zavání blbostí, nelogičností, zbytečností, byrokratickou hloupostí, koná se jen tak z tradice, protože to tak bylo vždycky", působívá to pro ně jako červený hadr na býka. Jsou schopni se zatvrdit i kvůli zdánlivé maličkosti, pro druhé zcela bezvýznamné, ale NT neznají v takové věci kompromis.

11 Přínosy manažerů NT: Chybí-li v organizaci lidé tohoto typu, začne za čas zahnívat a zacházet na úbytě nedostatku změn. Myšlenková neposednost NT brzy přivede k tomu, že začnou předkládat rozvahy a náměty toho, co by se mělo zlepšit, a zpracovávat varianty postupů, jak se jinak dostat k cíli. Racionálové dokáží vystihnout, v čem tkví síla a přednosti dosavadního systému, kde jsou citlivá místa a jak zakomponovat i drobné změny do celkového obrazu. Mnozí NT dokáží vyzařovat nadšení a přesvědčení, které se stane časem nakažlivým. Protože nejsou od přírody" soupeřiví a dokáží se nadchnout intelektuální krásou nápadů a záměrů jiných, dělá to z nich stejně dobré vůdce jako následovníky, podle toho, co pokládají pro zdar daného nápadu za nejpodstatnější. Jsou-li v týmu, mají NT někdy sklon věnovat příliš času úvahám a přípravám, cizelování toho či onoho a potřebují k sobě SP, kteří uvedou věci do pohybu. Cítí-li se NT dlouhodobě nepochopeni a neoceněni, pokud jejich talent a schopnosti nedojdou uplatnění, mohou se za čas fyzicky nebo psychicky stáhnout a být uražení. Na druhou stranu snadno přijímají nové myšlenky, s nimiž přicházejí jiní, a sami je také obohacují o své nápady. Jakmile novinka projde testem logické a věcné správnosti, jsou ochotni ji okamžitě uplatnit, aniž ke smíření" s ní, plnému emocionálnímu přijetí, potřebují dlouhé diskuse, tak charakteristické například pro Idealisty NF. Jakmile jednou něco přijmou, nedají se odradit výše postavenými lidmi nebo zastrašit formální autoritou, tak jako k tomu mohou být někdy náchylní SJ. Racionálům nečiní potíže přijmout něco nového, pokud postřehnou jeho klady. Někdy, zejména jsou-li NTP s introvert- ním Myšlením T, však necítí potřebu za to

12 doopravdy bojovat. Stačí jim, že to pochopili, intelektuálně prožili a s galileovským a přece se točí" opouštějí sál. Věří v teorii božích mlýnů", že přednosti a pravda stejně vyjdou dříve nebo později najevo, a ti, kteří je doposud nevidí, zaslouží spíše soucit. Na druhou stranu se však zuřivě postaví jakékoliv blbosti, čemukoliv, co odporuje logice nebo prostě zdravému rozumu. Proto se někdy zdá, že NT jsou hádaví, ale většinou to nebývá osobní. NT umějí odlišit názor od jeho nositele. Chceme-li získat podporu NT pro nějakou ideu, musíme se na ně obrátit jako na kompetentní lidi, na experty. Pro věc je třeba získat především jejich intelekt. Nová věc musí mít logiku a intelektuální eleganci a NT musí mít příležitost vdechnout jí svůj nezaměnitelný příspěvek, ozářit ji světlem svého génia, dát jí svůj mistrovský dotek, který by se neměl setřít a rozmělnit.

13 Pochvaly: Racionální temperamenty si přejí, aby si lidé všimli jejich nápadů a tvůrčích přínosů. Chtějí inteligentní kolegy a pozorné posluchače, kterým nebude činit obtíže projít s nimi všemi zákoutími jejich elegantních komplexních myšlenkových konstrukcí. Nijak zvlášť na ně v profesním kontextu nepůsobí poznámky osobního rázu, jsou mnohem raději, pokud se chválí jejich schopnosti. Pokud je někdo ocení za zvládnutí nějakého rutinního úkolu, NT nejenom že nepotěší, ale spíše vyvolá jejich podezření: To mi chce naznačit, že na víc nemám?" Důležitější než u jiných temperamentů je, kdo chválí. To znamená, jaké mají Racionálové mínění o kvalifikaci a způsobilosti příslušného hodnotitele. To, že jde o prezidenta společnosti, předsedu správní rady či ředitele zeměkoule", na ně neudělá nejmenší dojem, pokud se domnívají, že jejich práci nemohou porozumět, třeba protože buď nemají potřebné znalosti, nebo že v jejich očích jde prostě o blba s funkcí. Na druhé straně je třeba dokáže dojmout pochvala a ocenění i třeba ze strany mnohem mladšího kolegy, který možná právě nastoupil po škole, ale je příslibem. NT mívají problémy s chválením druhých a s SJ mají společné to, že pochvaly je spíše přivádějí do rozpaků, jakkoliv je uvnitř hřejí. NT vždy chtějí maximální účinek, výsledek či výkon s minimem úsilí, ne snad proto, že by byli líní, ale protože to znamená ovládnutí skrytých sil přírody či vesmíru. Pokud toho dosáhli, chtějí, aby to neuniklo pozornosti. Nesmírně jim vadí, když se jim do cesty připletou tradice, uzance či nesmyslná" pravidla a pochválit je za ně by bylo spíše urážkou.

14 Jako všechny ostatní temperamenty, i Racionálové přicházejí na svět ve čtyřech odrůdách". Pro dvě z nich, NTJ, je charakteristické Extravertní T E, jímž se nepřehlédnutelně - a to i případě Introvertů - obracejí ke světu. Toto Myšlení je doplňováno introvertní aprioristicky pracující intuicí N r NTJ nazývá Keirsey koordinátory, ale stejně se jim dá říkat velitelé nebo bossové, protože, jak víme, typy s T e - tedy ENTJ a INTJ - nacházíme nadprůměrně často v nadřízených postaveních, bez ohledu na to, zda je toto jejich Myšlení T dominantní nebo sekundární. U druhých dvou Racionálních typů, NTP, je orientace funkcí opačná: introvertní Myšlení T se páruje s extravertní intuicí N. Tuto skupinu označuje Keirsey jako konstruktéry. Ani oni nebývají v managementu výjimkou, především zásluhou ENTP, zatímco INTP jsou zde vzácnější. Všechny tyto racionální typy mají mnoho společného, ale současně vykazují i nepřehlédnutelné rozdílnosti. Spojuje je jejich strategická inteligence, zaměřená na velký obraz, budoucnost a možnosti, především ve světě neživé přírody, a schopnost pronikat i do těch nejsložitějších oborů a problémů. V ohnisku zájmu koordinátorů jsou způsoby, jak zvládnout úkol pokud možno co nejrychleji a nejefektivněji, s minimem nákladů, metodicky, rozhodně a systematicky. Víme, že lidem vybaveným T E nejde jenom o to, věci pochopit, naplánovat a připravit, extravertní Myšlení je také musí ze všech nejvíce realizovat. Nejnápadnější a nejméně přehlédnutelní z nich bývají ENTJ, polní maršálové, vyznačující se velmi často schopností organizovat a vést. Isabel Myers je též nazývá vůdci vůdců", pro něž bývá obtížné někoho neřídit. Podobně jako ESTJ se nerozpakuj í nařizovat, prosazovat své názory, hádat se o ně a přít, stejně jako neváhají se stavět do čela, je-li to třeba. Jsou schopni mobilizovat všechny dostupné

15 zdroje, hmotné i lidské, a zorganizovat je pro neprodlené dosažení cíle. Za tím účelem často mívají sklon vytvářet sevřené útvary a hierarchické struktury, s jasnými pravomocemi a odpovědnostmi, v nichž stávají, jak jinak, zpravidla na vrcholu. V tomto jsou si podobní se Strážci, zejména s ESTJ, s nimiž sdílejí mnoho tradičně maskulinních rysů. Vedle viditelných komandantů předchozího typu se prosazují někdy možná méně nápadní INTJ, géniové. Zatímco jejich Extravertní druhové vynikají v systémové činnosti a jsou schopni povolat do zbraně" všechno, co má ruce i nohy, a organizovat je do souběžné a koordinované činnosti, do úderu v jeden stanovený okamžik, géniové řídí spíše sekvenčně. Jako šachisté bývají schopni promyslet sled strategických kroků, zvážit možné nástrahy a trpělivě celý svůj záměr prosadit nebo i protlačit". Jejich introvertní povaha je činí rozvážnějšími než ENTP, ale jejich T E jim nedovolí si své záměry a plány prožít toliko intelektuálně". Introvertní intuice N, jim propůjčuje schopnost ještě před vlastní akcí klást zásadní otázky po smyslu úkolu. Jak kdosi trefně poznamenal, tam, kde ENTJ budou usilovat o lepší organizaci honu na lišku, se budou INTJ tázat, proč má být liška vůbec ulovena. Tvořiví a přemýšliví konstruktéři NTP mívají sklon nacházet více uspokojení v intelektové než výkonné stránce managementu. Rádi věci vymyslí, zabezpečí, že budou v souladu se všemi poznatky relevantních disciplín, dotáhnou je možná i do stadia prototypu, ale nemusí je nutně realizovat. Keirsey to vystihuje výrokem, že tito informativní Racionální stratégové raději podají zprávu o svých projektech a pokrocích, než aby ostatním dávali příkazy, co mají dělat".

16 Vynálezci, ENTP, s dominantní N E, hledají svou intuicí inspiraci ve vnějším světě, aby ji svým introvertním Myšlením T přetavili do mechanismu, struktury, projektu, programu či plánu s jasným určením a posláním. Protože ale jejich podpis na realizaci chybí, nebývají tolik známí jako ENTJ, kteří jejich myšlenky dotahují do konce. Známe sice jméno Jamese Watta, vynálezce parního stroje, nebo víme, kdo je otcem prvního automobilu, ale málokdo by dokázal jmenovat projektanta Suezského průplavu, zatímco jeho stavitel je veřejně znám. ENTP bývá v managementu více, než kolik odpovídá jejich zastoupení v populaci, ale jejich nadreprezentace" je nižší než u obou odrůd koordinátorů NTJ. INTP jsou architekti, jejichž pohled bývá komplexnější než pohled vynálezců. Zatímco vynálezci mají sklon zabývat se jednotlivými projekty, objekty či stavbami, dominantní introvertní Myšlení INTP vidí celky. Častěji než jiní vytvářejí z projektů programy, z objektů systémy, ze staveb urbanistické celky, z profesí organizace. Ale podobně jako ENTP nemusí nutně jít za fázi výkresů, prototypů, modelů a plánů, nemají ani oni to nutkání TJ dovést své výtvory až ke zhmotnění. Nedostatek vnitřního tlaku a puzení ke zvnějšnění svých nápadů ale neznamená úplnou neschopnost věci realizovat. Historie zná nespočet případů, kdy vnější okolnosti přiměly, ba až přinutily lidi s T, k velkým a nepřehlédnutelným skutkům s příkladným odhodláním a velitelskou rázností očekávanou od skutečných vůdců.

17 Systém jungovské osobnostní typologie je tvořen čtyřmi rozměry. Každý z nich má dvě krajnosti, meze, mezi nimiž se rozprostírá pole našich preferencí. Pro každý z krajních bodů těchto rozměrů existuje písmenné označení, vycházející z jejich anglických názvů, které jsou shodou okolností v některých případech shodné i s jejich českou podobou. Oněch osm písmen tvoří abecedu jakéhosi mezinárodního typologického esperanta, jímž lidé znalí tohoto systému komunikují a dorozumívají se. Extraverze bývá označována písmenkem E" a Introverze písmenkem I". Pokud dáváme přednost Extraverzi, objevuje se v označení našeho typu E", a v opačném případě příklonu k Introverzi písmenko I". Jungovská typologie tak pomocí kombinace čtyř párů písmen, označujících polarity psychických funkcí, vymezuje celkem šestnáct osobnostních typů. ISTJ ISFJ INFJ INTJ ISTP ISFP INFP INTP ESTP ESFP ENFP ENTP ESTJ ESFJ ENFJ ENTJ Kolem nich se strukturuje a krystalizuje naše osobnost, formují se naše obvyklé postoje a přístupy. Kombinací osmi dvojic vzniká šestnáct typů, z nichž do jednoho patříme. Zdroj: Michal Čakrt Typologie osobnosti pro manažéry

3.1 Historie MBTI. 3 VYHODNOCENÍ na základě MBTI

3.1 Historie MBTI. 3 VYHODNOCENÍ na základě MBTI 3 VYHODNOCENÍ na základě MBTI 3.1 Historie MBTI Šestnáct osobnostních typu z MBTI je založeno na známém výzkumu Carl Junga, Katharine C. Briggsové, a Isabel Briggs Myersové. Jung jako první rozvinul teorii,

Více

Osm preferencí : Extroversion, Introversion, Sensing, intuition, Thinking, Feeling, Perceiving, Judging

Osm preferencí : Extroversion, Introversion, Sensing, intuition, Thinking, Feeling, Perceiving, Judging Cvičení z předmětu Management jméno a příjmení:. Téma: OSOBNÍ MANAGEMENT Podtéma : SEBEPOZNÁNÍ a SEBEOCENĚNÍ 1.) Test typologie osobnosti MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) Indikátor typu Myersové a Briggsové

Více

Vìnování. Tuto knihu vìnuji svým rodièùm. Anna Crkalová. Tuto knihu vìnuji své rodinì. Norbert Riethof

Vìnování. Tuto knihu vìnuji svým rodièùm. Anna Crkalová. Tuto knihu vìnuji své rodinì. Norbert Riethof Vìnování Tuto knihu vìnuji svým rodièùm. Anna Crkalová Tuto knihu vìnuji své rodinì. Norbert Riethof PhDr. Anna Crkalová PhDr. Norbert Riethof JAK ZEFEKTIVNIT PRÁCI V TÝMU Vydala Grada Publishing, a.s.

Více

S Ú H R N Á S P R Á V A

S Ú H R N Á S P R Á V A S Ú H R N Á S P R Á V A Meno: Jozef Antonín Fiktívny typ: E N T J Vypracované: 123. Marca. 2010 PRE, s.r.o. Lúčna 891/19, Trebišov 075 01, repka@presro.sk, www.presro.sk IČO: 36 778 770, DIČ: 2022386025

Více

Manažerský koučink Raport a navázání vztahů s klientem Mgr.Petr Pražák.

Manažerský koučink Raport a navázání vztahů s klientem Mgr.Petr Pražák. Manažerský koučink 2. 3. 2009 Raport a navázání vztahů s klientem Mgr.Petr Pražák www.koucink.eu Navázání vztahu s klientem Raport - navázání vztahu důvěry Pacing - naladění na klienta Congruence - shoda

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

MBTI V KOMUNIKACI GNOSTIKA KDO JSME?

MBTI V KOMUNIKACI GNOSTIKA KDO JSME? MBTI V KOMUNIKACI ing. Štěpánka Uličná, Ph.D. ing. Miroslav Pavel GNOSTIKA KDO JSME? Jsme konzultantská a vzdělávací společnost zaměřená na zvyšování výkonu pracovníků a odstraňování bariér jejich potenciálu.

Více

Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP

Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP ZÁKLADNÍ INFORMACE Dotazník GPOP vychází z následujících předpokladů: Rozdíly v osobnosti se projevují různými sklony, resp. preferencemi. Různé sklony

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

TYPOLOGIE OSOBNOSTI PRO MANAŽERY. Michal Čakrt. Manažerské styly, rozhodování, komunikace, konflikty, týmová práce, time management a změny

TYPOLOGIE OSOBNOSTI PRO MANAŽERY. Michal Čakrt. Manažerské styly, rozhodování, komunikace, konflikty, týmová práce, time management a změny Michal Čakrt TYPOLOGIE OSOBNOSTI PRO MANAŽERY Manažerské styly, rozhodování, komunikace, konflikty, týmová práce, time management a změny 2. rozšířené a přepracované vydání MANAGEMENT PRESS, PRAHA 2009

Více

1. Raději: a. řešíte nový a komplikovaný problém b. pracujete na něčem, co jste již dělali dříve

1. Raději: a. řešíte nový a komplikovaný problém b. pracujete na něčem, co jste již dělali dříve Dotazník MBTI Postup: U každé položky bez velkého přemýšlení rozdělte 5 bodů podle toho které vám více vyhovuje. Pokud cítíte, že pro vás platí obě varianty, rozhodněte se pro tu, která vám více vyhovuje,

Více

Já, kdo jsem. Školící materiál k celodennímu semináři realizovaný v rámci projektu Benjaminek žijeme v souladu, reg.č. CZ.2.17/2.1.

Já, kdo jsem. Školící materiál k celodennímu semináři realizovaný v rámci projektu Benjaminek žijeme v souladu, reg.č. CZ.2.17/2.1. Já, kdo jsem Školící materiál k celodennímu semináři realizovaný v rámci projektu Benjaminek žijeme v souladu, reg.č. CZ.2.17/2.1.00/35109 FUTURUM FAMILY o.p.s. Hausmannova 3003/9 14300 Praha 12 IČ: 66000262

Více

GPOP. Dotazník typologie osobnosti - GPOP 1. Vydání. Stefan Bergmann

GPOP. Dotazník typologie osobnosti - GPOP 1. Vydání. Stefan Bergmann GPOP Dotazník typologie osobnosti - GPOP 1. Vydání Stefan Bergmann ID 32768 Datum administrace 13.03.2015 GPOP Přehled výsledků 2 / 38 PŘEHLED VÝSLEDKŮ Souhrn výsledků ISTP Percentily Extraverze (E) Introverze

Více

CZ.1.07/2.2.00/28.0021

CZ.1.07/2.2.00/28.0021 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0021 za přispění

Více

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků MBTI - OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK COPE - STRATEGIE ZVLÁDÁNÍ Vítejte na stránkách, jež jsou součástí bakalářské práce na téma "Strategie zvládání ve vztahu

Více

shine. light of change.

shine. light of change. shine. light of change. Jak rozpoznat, je-li člověk vhodný jako projektový manažer? Michael Motal Záměr Ukázat Iniciovat Jak podpořit rozhodování Jak zvážit smysluplnost investice do člověka Výměnu názorů

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní. Komunikace. Personální kompetence 3. přednáška 1/22

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní. Komunikace. Personální kompetence 3. přednáška 1/22 Komunikace Personální kompetence 3. přednáška 1/22 znamená Vysoká škola báňská Technická univerzita Komunikace v širším slova smyslu sdílení z latinského communicare = činit něco společným, společně sdílet

Více

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka Management Základy chování,motivace Ing. Jan Pivoňka Postoje Hodnocení (příznivá i nepříznivá) o předmětech, lidech nebo událostech Složka poznání přesvědčení, názory, znalosti, informace Složka cítění

Více

Jak si stanovit osobní vizi

Jak si stanovit osobní vizi Action Academy Jak si stanovit osobní vizi ebook Blanka 2014 Jak si stanovit osobní vizi Osobní vize je jasná, konkrétní, působivá a aktivující představa budoucího stavu dosažených výsledků, postavení

Více

Projektový tým. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011

Projektový tým. Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011 Projektové řízení(bi-prr) Projektový tým Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Ing. Martin Půlpitel, 2011 Projektové řízení ZS 2011/12,

Více

PROFIL A OSOBNOST MANAŽERA. Zpracoval Ing. Jan Weiser

PROFIL A OSOBNOST MANAŽERA. Zpracoval Ing. Jan Weiser PROFIL A OSOBNOST MANAŽERA Zpracoval Ing. Jan Weiser Osnova výkladu Charakteristika manažerské práce Manažer Autorita manažera Manažerské dovednosti Vlastnosti dobrého manažera Řešení konfliktů Charakteristika

Více

Příloha A: Maketa dotazníku Organizational Culture Index (Bridges, 2006)

Příloha A: Maketa dotazníku Organizational Culture Index (Bridges, 2006) 8 PŘÍLOHY Příloha A: Maketa dotazníku Organizational Culture Index (Bridges, 2006) 1. Věnuje organizace více pozornosti požadavkům svých zákazníků, nebo tomu, co dělá nejlépe? Zákazníci 1_2_3_4 Co dělá

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy.

Jak to je s tím druhem? Rozdělme si to jednoduše na dva druhy. Odvážné, ale jednoduché Psychopati, sociopati, deprivanti atd. (dále jen predátoři), jsou podle mého nový druh člověka. Slovem nový ve skutečnosti myslím jiný druh, protože predátoři se vyskytuji mezi

Více

Vedoucí odboru, vedoucí organizační složky, ředitel MP

Vedoucí odboru, vedoucí organizační složky, ředitel MP Hodnocený: Pracovní pozice hodnoceného: Nadřízený: Pracovní pozice nadřízeného: Kompetenční model: Vedoucí odboru - majetku a investic Vedoucí odboru majetku a investic Tajemník - Tajemnice úřadu Tajemník

Více

TESTY OSOBNOSTÍ. Ing. Jitka Meňházová

TESTY OSOBNOSTÍ. Ing. Jitka Meňházová TESTY OSOBNOSTÍ Ing. Jitka Meňházová Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu reg.

Více

TEST VAŠEHO MANAŽERSKÉHO STYLU (GRID)

TEST VAŠEHO MANAŽERSKÉHO STYLU (GRID) TEST VAŠEHO MANAŽERSKÉHO STYLU (GRID) Každé z následujících 36 tvrzení je doprovázeno dvěma alternativami, které reprezentují rozdílné manažerské hodnoty. Vaším úkolem bude vyjádřit, které z alternativ

Více

Klíčové kompetence v základním vzdělávání I. Kompetence k učení

Klíčové kompetence v základním vzdělávání I. Kompetence k učení I. Kompetence k učení vybírá a využívá pro efektivní učení vhodné způsoby, metody a strategie, plánuje, organizuje a řídí vlastní učení projevuje ochotu věnovat s dalšímu studiu a celoživotnímu učení vyhledává

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SEMINÁŘ Z PŘÍRODOPISU Ing. Tereza Jechová

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SEMINÁŘ Z PŘÍRODOPISU Ing. Tereza Jechová Volitelný předmět Cvičení z přírodopisu je podle možností školy zařazen v průběhu 6. 9. ročníku, rozšiřuje a doplňuje svým vzdělávacím obsahem předmět přírodopis. Předmět je vyučován 1 hodinu týdně, v

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Jan Hodnocený tcconline@203.5149.cz.49766 360 zpětná vazba KAPITOLY Úvod Jak s výstupem pracovat Hodnocené kompetence Škála hodnocení Hodnotitelé Hodnocení dílčích kompetencí Hodnocení

Více

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Týmová spolupráce mě nestresuje práce s pacienty, ale práce s kolegy trpělivost Hra na týmovou spolupráci 4 týmy 1. 3b / -1b 2. 4b / -2b 3. 3b / 0b 4. 3b / -2b

Více

Nejvhodnější rozhodovací styl v daném kontextu

Nejvhodnější rozhodovací styl v daném kontextu FAKULTA INFORMATIKY A MANAGEMENTU UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ Nejvhodnější rozhodovací styl v daném kontextu Individuální projekt SPM1 Vypracoval: Bc. Martin Petruželka Studijní obor: K-IM2 Emailová adresa:

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Bakalářská práce. 2013 Ondřej Skála

Vysoká škola ekonomická v Praze. Bakalářská práce. 2013 Ondřej Skála Vysoká škola ekonomická v Praze Bakalářská práce 2013 Ondřej Skála Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta podnikohospodářská Studijní obor: Podniková ekonomika a management Název bakalářské práce: Využití

Více

SOFT SKILLS A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ

SOFT SKILLS A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ Projekt vznikl za přispění Nadace ČEZ A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ Společnost: VÍTKOVICE POWER ENGINEERING Zástupce: Mgr. Pavel Řehánek Soft Skills (nebo-li měkké dovednosti ) Co jsou to Soft Skills??? Pojem "osobnost"

Více

Přihláška Referenční dopis

Přihláška Referenční dopis - Úvod Vážený pane, Formální, příjemce muž, jméno neznámé Vážená paní, Formální, příjemce žena, jméno neznámé Vážený pane / Vážená paní, Formální, jméno a pohlaví příjemce neznámé Vážený pane, Vážená paní,

Více

Lateralita (Carter, P., Russell, K.: Testy osobnosti 2. Computer Press, Brno, 2004, ISBN 80-722-6997-6, str. 101-108)

Lateralita (Carter, P., Russell, K.: Testy osobnosti 2. Computer Press, Brno, 2004, ISBN 80-722-6997-6, str. 101-108) TEST: Lateralita (Carter, P., Russell, K.: Testy osobnosti 2. Computer Press, Brno, 2004, ISBN 80-722-6997-6, str. 101-108) Následující test zjišťuje, zda přednostně využíváte pravou či levou mozkovou

Více

Vedení týmů a týmová práce. Vedení týmu

Vedení týmů a týmová práce. Vedení týmu Vedení týmů a týmová práce Vedení týmu Efektivní vedení Teorie rysů Zvláštní způsob chování (GRID) Situacionalistický přístup Nové vedení (charisma) Teorie rysů Úspěšný vedoucí se vyznačuje určitými rysy

Více

Skripta, rozšiřující materiál Strana 1 (celkem 5) Prodejní trénink VEDENÍ DYNAMIKA PODŘÍZENOST STABILITA

Skripta, rozšiřující materiál Strana 1 (celkem 5) Prodejní trénink VEDENÍ DYNAMIKA PODŘÍZENOST STABILITA Skripta, rozšiřující materiál Strana 1 (celkem 5) Osobnostní typy Osy na diagramu Vedení, dynamika Podřízenost, stabilita Vztahovost, užitečnost Věcnost, efektivita touha pomoci iniciativa rozhodnost orientace

Více

Dotazník pro urèení typu magické osobnosti

Dotazník pro urèení typu magické osobnosti 4 Dotazník pro urèení typu magické osobnosti D oporučuji, abyste dotazník vyplnili ještě předtím, než si přečtete charakteristiky jednotlivých typů, aby odpovědi nebyly ovlivněné. Rozhodněte se, zda s

Více

c a r e e r c o m p a s s r e p o r t T h e S c i e n c e o f P e r s o n a l i t y

c a r e e r c o m p a s s r e p o r t T h e S c i e n c e o f P e r s o n a l i t y c a r e e r c o m p a s s r e p o r t T h e S c i e n c e o f P e r s o n a l i t y Inventář motivů, hodnot a preferencí Kariérový kompas Jan Novák Datum testování: Listopad 2005 Zpracováno na základě

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA TCC online 360 feedback

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA TCC online 360 feedback www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA TCC online 360 feedback Adéla Líná adela.lina@tcconline.cz 10. listopadu 2015 KAPITOLY Úvod Jak s výstupem pracovat Hodnocené kompetence Škála hodnocení Hodnotitelé Hodnocení

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 60 zpětné vazby Monika Ukázková monikaukazkova@tcconline.cz. listopadu 206 ÚVOD Tato zpráva je výstupem 60 zpětné vazby, která byla realizována společností

Více

ZVÝŠENÍ KVALITY ŘÍZENÍ NA MĚSTSKÉM ÚŘADU LANŠKROUN V RÁMCI OP LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST. Reg. č. CZ.1.04/4.1.01/89.00080 KOMPETENČNÍ MODEL

ZVÝŠENÍ KVALITY ŘÍZENÍ NA MĚSTSKÉM ÚŘADU LANŠKROUN V RÁMCI OP LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST. Reg. č. CZ.1.04/4.1.01/89.00080 KOMPETENČNÍ MODEL ZVÝŠENÍ KVALITY ŘÍZENÍ NA MĚSTSKÉM ÚŘADU LANŠKROUN V RÁMCI OP LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST Reg. č. CZ.1.04/4.1.01/89.00080 PRAHA, 2013 Kompetenční model je nástroj práce se zaměstnanci MěÚ Lanškroun. Slouží

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Výklad osobního horoskopu

Výklad osobního horoskopu Výklad osobního horoskopu Zpracoval: Jiří Kubík ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ INFORMACE O HOROSKOPU POLARITA ZNAMENÍ MUŽSKÁ: 8 Silně zdůrazněná mužská znamení naznačují dominanci, vlastní aktivní přístup v nejrůznějších

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. anonym_ukázka - diagnostická pouť 36

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. anonym_ukázka - diagnostická pouť 36 VÝSTUPNÍ ZPRÁVA anonym_ukázka - diagnostická pouť 36 Multifaktorový osobnostní profil VÝSLEDKY DÍLČÍCH ŠKÁL Výsledky jsou v grafu uvedeny v podobě vážených skórů. CELKOVÝ PROFIL barevné pozadí v jednotlivých

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Monika Řezáčová 1) Produktivní chování a neproduktivní chování jedinec může reagovat na

Více

1. Nerovnost v zaměstnání - menší zaměstnanost, větší nezaměstnanost; segregace a diskriminace na pracovním trhu

1. Nerovnost v zaměstnání - menší zaměstnanost, větší nezaměstnanost; segregace a diskriminace na pracovním trhu Feminizace chudoby Zvyšující se podíl a převaha chudoby mezi ženami ve srovnání s muži (ženy dle odhadů celosvětově tvoří 70 % všech osob žijících pod hranicí chudoby). Svobodné ženy, osamělé matky, staré

Více

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Cílové skupiny: Sociální pracovníci Popis kurzů 1. Standard č. 5 Individuální plánování Cílem kurzu je rozšířit odborné znalosti a dovednosti

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Partner : Způsob Vaší sebe prezentace (Luna v Kozorohu)

Partner : Způsob Vaší sebe prezentace (Luna v Kozorohu) PARTNERSKÝ HOROSKOP 1. osoba: Jméno: Jaroslav Datum a čas:2.2.1962, 14:0 UT+1:0 Místo:Náchod 2. osoba: Jméno: Radka Datum a čas:31.10.1970, 10:30 UT+1:0 Místo:Rokycany Spojení Vodnáře a Štírky může být

Více

MD-10- Organizování-5.Delegování

MD-10- Organizování-5.Delegování MD-10- Organizování-5.Delegování 5. Delegování 1. ÚVOD Rozložení kompetencí formou centralizace, nebo decentralizace má poměrně trvalý charakter. Manažerská praxe však nutně potřebuje organizační nástroj,

Více

Strategický management a strategické řízení

Strategický management a strategické řízení Přednáška č. 2 Strategický management a strategické řízení vymezení principů paradigmatu strategického managementu pojetí a obsah strategického managementu, strategie a strategické analýzy vymezení strategického

Více

UKÁZKA Z MATERIÁLŮ K PROGRAMU

UKÁZKA Z MATERIÁLŮ K PROGRAMU UKÁZKA Z MATERIÁLŮ K PROGRAMU Není dovoleno používat k jiným účelům FranklinCovey 2018 Kompetence 4 VYTVÁŘEJTE KULTURU ZPĚTNÉ VAZBY Franklin Covey Co. Všechna práva vyhrazena. / 55 KOMPETENCE 4 Kompetence

Více

Vedení pracovníků a koordinace jejich práce je základní činností manažerů na všech úrovních. Nejlépe to však je vidět u mistrů a vedoucích oddělení.

Vedení pracovníků a koordinace jejich práce je základní činností manažerů na všech úrovních. Nejlépe to však je vidět u mistrů a vedoucích oddělení. Vedení lidí Vedení pracovníků a koordinace jejich práce je základní činností manažerů na všech úrovních. Nejlépe to však je vidět u mistrů a vedoucích oddělení. Tato funkce zahrnuje schopnost, dovednost

Více

Co nejvíce brání uskutečňování změn ve firmách a jak to řeší systemický přístup. Olga Boukalová Silva Černá Věra Koubová

Co nejvíce brání uskutečňování změn ve firmách a jak to řeší systemický přístup. Olga Boukalová Silva Černá Věra Koubová Co nejvíce brání uskutečňování změn ve firmách a jak to řeší systemický přístup Olga Boukalová Silva Černá Věra Koubová Něco o naší společnosti Českomoravská stavební spořitelna, a.s. Jednička na trhu

Více

Středisko volného času DOMEČEK HOŘOVICE Větrná 869, Hořovice, 268 01 IČO:75085071,tel:311 512 223 www.domecekhorovice.cz

Středisko volného času DOMEČEK HOŘOVICE Větrná 869, Hořovice, 268 01 IČO:75085071,tel:311 512 223 www.domecekhorovice.cz Středisko volného času DOMEČEK HOŘOVICE Větrná 869, Hořovice, 268 01 IČO:75085071,tel:311 512 223 www.domecekhorovice.cz Školní vzdělávací program Platný od 1.9.2013 Je vydán na základě zákona č.561/2004

Více

Lidské zdroje Lidské zdroje mají mezi výrobními faktory mimořádné postavení, neboť jsou nositeli všech zdrojů intenzivních a jsou klíčové pro efektivn

Lidské zdroje Lidské zdroje mají mezi výrobními faktory mimořádné postavení, neboť jsou nositeli všech zdrojů intenzivních a jsou klíčové pro efektivn Hospodářská teorie a politika - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, 2015 Téma 6 Řízení lidských zdrojů. Význam vzdělání a poznání. Manažerské schopnosti. Lidské zdroje Lidské zdroje mají mezi výrobními

Více

NOVÁ KONCEPCE ŘÍZENÍ VÝKONU SLUŽBY PŘÍSLUŠNÍKŮ POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY INFORMACE O KONCEPCI ŘÍZENÍ VÝKONU SLUŽBY

NOVÁ KONCEPCE ŘÍZENÍ VÝKONU SLUŽBY PŘÍSLUŠNÍKŮ POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY INFORMACE O KONCEPCI ŘÍZENÍ VÝKONU SLUŽBY NOVÁ KONCEPCE ŘÍZENÍ VÝKONU SLUŽBY PŘÍSLUŠNÍKŮ POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY INFORMACE O KONCEPCI ŘÍZENÍ VÝKONU SLUŽBY PhDr. Petr Jedinák, Ph.D. katedra managementu a informatiky, Fakulta bezpečnostně právní,

Více

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera 1. Sleduje profesní a technický vývoj? 2. Připravuje a dodržuje realistický rozpočet? 3. Zaměřuje se na podstatné informace a neztrácí se v nedůležitých detailech?

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE VÝCHOVA

SEMINÁRNÍ PRÁCE VÝCHOVA SEMINÁRNÍ PRÁCE (ÚVOD DO MODERNÍ PEDAGOGIKY) VÝCHOVA LENKA FIALOVÁ VÝŽIVAČLOVĚKA 2004/2005 4.ROČNÍK OBSAH 1. Základní pojmy 2. Výchova 3. Funkce výchovy 4. Činitelé výchovy POUŽITÁ LITERATURA 1. J. Průcha,

Více

Charakteristika lidské práce. Pracoviště Pracovní prostředí Pracovní prostředky Objekty a produkty práce. Charakter pracovní činnosti

Charakteristika lidské práce. Pracoviště Pracovní prostředí Pracovní prostředky Objekty a produkty práce. Charakter pracovní činnosti A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a svět 2 Vzdělávací obor: Člověk a svět 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 k učení 6 vyhledává a třídí informace efektně je využívá v procesu

Více

Práce se skupinou. Mgr. Monika Havlíčková. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Práce se skupinou. Mgr. Monika Havlíčková. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Práce se skupinou Mgr. Monika Havlíčková Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Sociální skupina je sociologický pojem označující sociální útvar, o němž platí: 1. je tvořen

Více

Co je to referenční byznys?

Co je to referenční byznys? Co je to referenční byznys? Referenční byznys je způsob získávání nových klientů/zákazníků prostřednictvím referencí neboli doporučení. Tato forma zajišťování nových kontaktů je velmi přínosná především

Více

Profil manažera Bakalářská práce

Profil manažera Bakalářská práce MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ Provozně ekonomická fakulta Ústav práva a humanitních věd Profil manažera Bakalářská práce Vedoucí práce: PhDr. Helena Pavlíčková Vypracoval: Lukáš Galousek

Více

Psychoanalytická psychologie. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková

Psychoanalytická psychologie. MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Psychoanalytická psychologie MUDr. Mgr. Petra Elizabeth Teslíková Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 11 Název materiálu:

Více

TÝMOVÝ VÝSTUP. Týmový výstup 360 zpětné vazby. 360 zpětná vazba

TÝMOVÝ VÝSTUP. Týmový výstup 360 zpětné vazby. 360 zpětná vazba TÝMOVÝ VÝSTUP Týmový výstup 360 zpětné vazby 360 zpětná vazba ÚVOD Týmový výstup nabízí přehled výsledky napříč zvolenou skupinou. Výstup odpovídá strukturou individuálním výstupním zprávám a pracuje s

Více

Psychologie 13. Otázka číslo: 1. Necháme-li hlavou běžet spontánní sled pocitů, idejí, nápadů a námětů, jedná se o sebevýchovou metodu volných:

Psychologie 13. Otázka číslo: 1. Necháme-li hlavou běžet spontánní sled pocitů, idejí, nápadů a námětů, jedná se o sebevýchovou metodu volných: Psychologie 13 Otázka číslo: 1 Necháme-li hlavou běžet spontánní sled pocitů, idejí, nápadů a námětů, jedná se o sebevýchovou metodu volných: asociací asimilací asignací Otázka číslo: 2 Akustický typ si

Více

EYSENCKŮV TEST OSOBNOSTI. http://temperament.wladik.net/

EYSENCKŮV TEST OSOBNOSTI. http://temperament.wladik.net/ EYSENCKŮV TEST OSOBNOSTI http://temperament.wladik.net/ Eysenckův test osobnosti Introverze Extroverze Psychická stabilita Psychická labilita Typy osobnosti SANGVINIK extrovertní a stabilní Komunikativní,

Více

VÝZNAM KOMPETENCÍ PRO UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE

VÝZNAM KOMPETENCÍ PRO UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE VÝZNAM KOMPETENCÍ PRO UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE HANA KRBCOVÁ ředitelka divize personalistika ČEZ, a. s., viceprezidentka People Management Fora Kompetence pro život, Konírna Poslanecké sněmovny

Více

EVALVACE, DEVALVACE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

EVALVACE, DEVALVACE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje EVALVACE, DEVALVACE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Březen 2011 Mgr. Olga Čadilová t EVALVACE, DEVALVACE Každý vztah, každá interakce

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

Metodický list č. 1 ke kombinovanému studiu pro předmět: Bezpečnostní studia 1

Metodický list č. 1 ke kombinovanému studiu pro předmět: Bezpečnostní studia 1 Metodický list č. 1 ke kombinovanému studiu pro předmět: Bezpečnostní 1. Konzultace téma Úvod do předmětu a jeho zaměření a charakteristika v rámci studijního oboru, místo bezpečnostního manažera (specialisty)

Více

Otázka: Psychické jevy osobnosti. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Pavla. Psychické jevy osobnosti

Otázka: Psychické jevy osobnosti. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Pavla. Psychické jevy osobnosti Otázka: Psychické jevy osobnosti Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Pavla Psychické jevy osobnosti navzájem spojeny a působí jako celek jsou funkcí mozku vliv společnosti a výchovy některé se

Více

S Ú H R N Á S P R Á V A

S Ú H R N Á S P R Á V A S Ú H R N Á S P R Á V A Meno: Jozef Antonín Fiktívny typ: E N T J Vypracované: PRE, s.r.o. Lúčna 891/19, Trebišov 075 01, repka@presro.sk, www.presro.sk IČO: 36 778 770, DIČ: 2022386025 O čom to bude:

Více

T E O R I E M A N A G E M E N T U

T E O R I E M A N A G E M E N T U T E O R I E M A N A G E M E N T U 6 Akad. rok 2015/2016, ZS Teorie managementu - VŽ 1 Osobnost manažera Akad. rok 2015/2016, ZS Teorie managementu - VŽ 2 Osobnost manažera je možné identifikovat určité

Více

DUM č. 18 v sadě. 9. Zsv-1 Opakování k maturitě ze ZSV

DUM č. 18 v sadě. 9. Zsv-1 Opakování k maturitě ze ZSV projekt GML Brno Docens DUM č. 18 v sadě 9. Zsv-1 Opakování k maturitě ze ZSV Autor: Zdeňka Vašínová Datum: 20.05.2014 Ročník: maturitní ročníky Anotace DUMu: Studijní materiál má podobu pracovních listů

Více

HTS Report LMI. Dotazník motivace k výkonu. Jan Ukázka ID Datum administrace Standard 1. vydání. Hogrefe Testcentrum, Praha

HTS Report LMI. Dotazník motivace k výkonu. Jan Ukázka ID Datum administrace Standard 1. vydání. Hogrefe Testcentrum, Praha HTS Report LMI Dotazník motivace k výkonu ID 8389-226 Datum administrace 28.02.2019 Standard 1. vydání LMI Přehled výsledků 2 / 15 PŘEHLED VÝSLEDKŮ Obsah Testový profil Vyhodnocení škál Grafické zobrazení

Více

Co je to niterný leadership?

Co je to niterný leadership? Co je to niterný leadership? Co je to niterný leadership? Niterný leadership není vůbec o vedení lidí. Leadership začíná od vedení sebe sama. Lídr: říká, co je třeba udělat dbá, aby toho bylo dosaženo

Více

a jaký je jeho původ

a jaký je jeho původ 1 Charakter organizace a jaký je jeho původ Koncept charakteru organizace Každý ví, že se organizace liší nejen svou velikostí, strukturou a cíli, jichž chtějí dosáhnout, ale i svým charakterem. Zavedená

Více

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Pracovní listy Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Zadání: Zapiš si všechna negativní přesvědčení, která máš nebo si myslíš, že máš o sebevědomí, v oblasti dosahování

Více

1 Úvod. Zdálo by se, že vyložit, jak je to s lidskou myslí, není až tak obtížné:

1 Úvod. Zdálo by se, že vyložit, jak je to s lidskou myslí, není až tak obtížné: 1 Úvod Zdálo by se, že vyložit, jak je to s lidskou myslí, není až tak obtížné: My všichni lidé jsme myslící bytosti, neboli všichni máme mysl. Do své mysli můžeme každý nahlížet, rojí se nám tam různé

Více

Logika a jazyk. filosofický slovník, Praha:Svoboda 1966)

Logika a jazyk. filosofický slovník, Praha:Svoboda 1966) Logika a jazyk V úvodu bylo řečeno, že logika je věda o správnosti (lidského) usuzování. A protože veškeré usuzování, odvozování a myšlení vůbec se odehrává v jazyce, je problematika jazyka a jeho analýza

Více

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Intervenční dimenze dramatické výchovy Dramatická výchova/ve speciální pedagogice dramika je pedagogickou disciplínou, která - využívá metody dramatického

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Elektrotechnická fakulta Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd. Bakalářská práce

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Elektrotechnická fakulta Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd. Bakalářská práce ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Elektrotechnická fakulta Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Psychologické aspekty tvorby týmů Psychological aspects of team creation Bakalářská práce

Více

PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka:

PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka: VEDENÍ LIDÍ a DELEGOVÁNÍ PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka: forma ukládání úkolů PROČ zdůvodnění úkolu ztotožnění se pracovníka s úkolem přesvědčit se o tom,

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

Styl vedení a vyjednávání. Ing. Ladislava Kuchynková

Styl vedení a vyjednávání. Ing. Ladislava Kuchynková Styl vedení a vyjednávání Ing. Ladislava Kuchynková O v l i v ň o v á n í 1. Motivace 2. Styl vedení 3. Jednání a vyjednávání Vedení versus řízení Vedení je součástí řízení Vedení je ovlivňování a usměrňování

Více

Stručná anotace: žák se seznámí se základními pojmy, dokáže popsat jednotlivá stadia vývoje charakteru

Stručná anotace: žák se seznámí se základními pojmy, dokáže popsat jednotlivá stadia vývoje charakteru Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

5/1/2014 DANA VZOROVÁ PTSI. Personal Talents and Skills Inventory Frantisek Vlčík

5/1/2014 DANA VZOROVÁ PTSI. Personal Talents and Skills Inventory Frantisek Vlčík 5/1/2014 PTSI DANA VZOROVÁ Personal Talents and Skills Inventory Frantisek Vlčík Úvod Výzkumy ukazují, že nejefektivnější lidé jsou ti, kteří rozumí sami sobě. Znají své silné a slabé stránky. Díky tomu

Více

Analýza a vytváření pracovních míst

Analýza a vytváření pracovních míst Analýza a vytváření pracovních míst Definice pracovního místa a role Pracovní místo Analýza role Roli lze tedy charakterizovat výrazy vztahujícími se k chování existují-li očekávání, pak roli představuje

Více

Místopředsedkyně Senátu PČR paní dr. Alena Gajdůšková: Vážený pane předsedo, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené dámy, vážení pánové!

Místopředsedkyně Senátu PČR paní dr. Alena Gajdůšková: Vážený pane předsedo, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené dámy, vážení pánové! Místopředsedkyně Senátu PČR paní dr. Alena Gajdůšková: Vážený pane předsedo, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážené dámy, vážení pánové! Od hostů se očekává zdravice. Jsem velmi ráda, že vás

Více

Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Ústav managementu. Řízení kariéry. Bakalářská práce. prof. Ing. Pavel Tomšík, CSc.

Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Ústav managementu. Řízení kariéry. Bakalářská práce. prof. Ing. Pavel Tomšík, CSc. Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Ústav managementu Řízení kariéry Bakalářská práce Vedoucí práce: prof. Ing. Pavel Tomšík, CSc. Vypracovala: Eva Blechová Brno 2011 Poděkování Touto

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" Personalistika I. Řízení lidských zdrojů ve vzdělávacích institucích

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Personalistika I. Řízení lidských zdrojů ve vzdělávacích institucích EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" Personalistika I. Řízení lidských zdrojů ve vzdělávacích institucích Nábor pracovníků 3 typy náboru: Z vnitřních zdrojů Vnější Kombinovaný

Více

Příloha 1: PRŮVODNÍ DOPIS ŘEDITELŮM ŠKOL K ZASÍLÁNÍ DOTAZNÍKU

Příloha 1: PRŮVODNÍ DOPIS ŘEDITELŮM ŠKOL K ZASÍLÁNÍ DOTAZNÍKU PŘÍLOHY 1 Příloha 1: PRŮVODNÍ DOPIS ŘEDITELŮM ŠKOL K ZASÍLÁNÍ DOTAZNÍKU Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, obracím se na Vás s prosbou o pomoc při získání podkladů mé závěrečné bakalářské práce.

Více

Test pro přijímací řízení do magisterského navazujícího studia modul ekonomika řízení lidských zdrojů Varianta - B -

Test pro přijímací řízení do magisterského navazujícího studia modul ekonomika řízení lidských zdrojů Varianta - B - 1. Kdo se podílí na řízení v organizaci: a) personalisté, vrcholový management, liniový management b) vrcholový management, liniový management, personální agentura c) úřad práce, personalisté, vrcholový

Více

VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM. individuálního plánování poskytovaných

VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM. individuálního plánování poskytovaných VĚDOMÍ A JEHO VÝZNAM PRO POROZUMĚNÍ INDIVIDUÁLNÍM POTŘEBÁM LIDÍ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM (Individuální plánování poskytovaných služeb) Jiří Miler Anotace: I lidé s mentální retardací mají vědomí sebe sama.

Více

Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci

Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci Společnost GE Money bank, a.s. tímto uděluje povolení Zbyňkovi Němcovi použít obchodní název společnosti GE Money bank,

Více

P R O F E S N Í R O Z V O J

P R O F E S N Í R O Z V O J S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P P R O F E S N Í R O Z V O J ROZVOJOVÁ DOPORUČENÍ PRO ŘÍZENÍ KARIÉRY Jméno a příjmení: Jane Doe ID: HB351652 Datum: 07. března 2013 2 0 0 9 H o

Více