Jednotkové rozhodování v energetice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jednotkové rozhodování v energetice"

Transkript

1

2 Literatura Gollmer, R., Nowak, M. P., Romisch, W. and Schultz, R., Unit commitment in power generation A basic model and some extensions, Annals of Operations Research, v96, pp , Nicole Gröwe-Kuska, Werner Römisch: Stochastic Unit Commitment in Hydrothermal Power Production Planning, in Stein W. Wallace, W.T.Ziemba: Applications of Stochastic Programming, Chapter 30 ( ).

3 Obsah Základní model Rozšíření modelu Nelineární cena paliva Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Scénáře elektrické zátěže Zdroje a odkazy

4 Základní model Optimalizační úloha v energetice - úvod Řešíme úlohu, kterak rozvrhnout produkci elektrické energie v systému vodních a tepelných elektráren (jednotek). Nejistota může zahrnovat změny počasí, cen paliv, zákaznických požadavků, výpadky v síti, apod. Články vzešly ze spolupráce berlínských a duisburských vědců s energetickou sítí VEAG.

5 Základní model Základní model - úvod Máme plánovací výhled, ve kterém chceme úlohu řešit (např. příští týden) T... počet podintervalů v plánovacím výhledu (např. T = 168 hodin, pokud rozdělíme týden na jednotlivé hodiny) I... počet tepelných jednotek J... počet vodních jednotek

6 Základní model Zavedení proměnných Indikátor zapnutí tepelné jednotky i v čase t u t i {0, 1}, i = 1,..., I; t = 1,..., T Velikost energetického výstupu tepelné jednotky i v úseku t pi t, i = 1,..., I; t = 1,..., T Velikost energetického výstupu vodní jednotky j v úseku t sj t, j = 1,..., J; t = 1,..., T Rychlost načerpávání vodní jednotky j v úseku t wj t, j = 1,..., J; t = 1,..., T Naplněnost vodní jednotky j na konci úseku t lj t, j = 1,..., J; t = 1,..., T

7 Základní model Účelová funkce Minimalizujeme účelovou funkci T t=1 i=1 I T C i (pi t, ut i ) + t=1 i=1 I Si t (u i) Náklady na palivo C i jsou funkcí proměnných u t i a p t i (indikátoru zapnutí a velikosti výstupu) Startovací náklady S i jsou funkcí proměnné vektoru indikátorů zapnutí u i Základní model: C i jsou lineární v p i a S t i mohou být popsány vzorcem S t i = a i max{u t i u t 1 i, 0}

8 Základní model Omezení kladená na systém Energetický systém je omezený podmínkami (velikost energetického výstupu, síla čerpadel, kapacita zásobáren vody) pit min ui t pi t pit max ui t, (1) 0 s t j s max jt, (2) 0 w t j w max jt, (3) 0 l t j l max j, (4) i = 1,..., I; j = 1,..., J; t = 1,..., T.

9 Základní model Pokrytí zátěže a zajistění rezervní energie Pro zátěž D t energetické sítě v úseku t máme požadavek pokrytí I pi t + i=1 J j=1 (s t j w t j ) Dt, t = 1,..., T. Pro případ nečekaných komplikací v úseku t máme stanovenu enegetickou rezervu R t, kterou necháme kolovat mezi tepelnými jednotkami, takže musí splňovat podmínku zahrnutelnosti do systému I i=1 (u t i pmax it p t i ) Rt, t = 1,..., T.

10 Základní model Vývoj hladiny ve vodních nádržích Označme si počáteční a konečnou naplněnost j-té nádrže (ve smyslu potenciální energie) předpisem l 0 j = lj in, lj T = l end j, j = 1,..., J. Hladina v úseku t klesá se spotřebou vody pro výrobu energie (odtok přes turbíny) a stoupá s výkonem čerpadel (součin příkonu a účinnosti), proto platí rovnice l t j = l t 1 j (sj t η j wj t ), j = 1,..., J; t = 1,..., T.

11 Základní model Minimální vypínací časy Abychom předešli nebezpečným teplotním šokům v jednotkách poháněných uhlím, zavádíme minimální vypínací časy τ i (někdy zavádíme také podobné minimální zapínací časy). V systému VEAG jsou vypínací časy důležité. Modelujeme je předpisem u t 1 i u t i = 1 u l i, i = 1,..., I; j = 2,...T 1; l = t + 1,..., min{t + τ i 1, T }. Tím je náš základní model hotov.

12 Rozšíření modelu Specifikace rezervní strategie V základním modelu jsme zajišt ovali rezervu jen pomocí kolující energie v tepelných jednotkách, z čehož vyplývala podmínka I i=1 (u t i pmax it p t i ) Rt, t = 1,..., T. My však můžeme část rezervy (označenou R t W ) mít schovánu coby potenciální energii vodní rezervy v nádrži. K tomu zavádíme další proměnné

13 Rozšíření modelu Proměnné modelující podmínky vodní rezervy h W... počet časových úseků, v nichž můžeme spoléhat na vodní rezervu ς t j... kolující rezerva vzniklá nadměrnou tvorbou vodní energie ζ t j... rezerva, kterou můžeme vyvolat zastavením načerpávání

14 Rozšíření modelu Podmínky kladené na vodní rezervu Vodní rezerva musí splňovat následující podmínky (ςj t + ζj t ) Rt W j J s t j + ς t j s max j ζ t j w t j j J, t = 1,..., T.

15 Rozšíření modelu Popsání funkčnosti vodní rezervy na konkrétních vodních jednotkách Aby vše mohlo na jednotlivých vodních jednotkách j fungovat po stanovenou dobu h W, musí být splněno l t 1 j + k l=0 [ (s t+l j + ς t+l j ) + η j (w t+l j ζ t+l j )] 0, j J; t = 1,..., T ; k = 0,..., h W.

16 Nelineární cena paliva Nelineární cena paliva - úvod Smlouvy o dodávkách jsou často konstruovány tak, že ceny jsou diskontované. Čím větší nákup paliva, tím menší cena za jednotku paliva. Navíc různé výrobní jednotky mohou vyžadovat různé jakosti paliva. Obvykle je rozdíl mezi palivy používanými pro setrvalý provoz a palivy pro rozjetí nově zapnuté jednotky.

17 Nelineární cena paliva Nelineární cena paliva - úvod Různé bloky v jedné elektrárně obvykle používají stejný druh paliva. V základním modelu jsme pracovali s konstatními cenami paliva, takže minimalizace nákladů na palivo byla totožná s minimalizací jeho spotřeby. Nyní máme diskontované ceny a máme aditivní vztah mezi jednotkami užívajícími stejný druh paliva. Úhrnná cena paliva má podobu konkávní a po částech lineární funkce.

18 Nelineární cena paliva Nelineární formulace nákladů na palivo Pro daný druh paliva máme ceny f ı, ı = 1,..., I platné na intervalech [ξ ı 1, ξ ı ], přičemž pokládáme ξ 0 = 0. Pro spotřebu paliva ξ [ξī 1 ξī] spočteme náklady f (ξ) jako ī 1 f (ξ) = (ξī ξī 1 )f ı + (ξ ξī)fī. ı=1 Zavedením proměnné α ı = max{0, ξ ξ ı }, ı = 1,..., I získáváme rovnost f (ξ) = I (α ı 1 ξ ı )f ı, ξ [0, ξ I ]. (5) ı=1 Užíváme nelineární funkci. Jak ji linearizovat?

19 Nelineární cena paliva Linearizace palivových nákladů Zavedeme-li proměnné δ ı {0, 1}, ı = 1,..., I a konstantu M ξ I, dostáváme, že α ı = max{0, ξ ξ ı }, ı = 1,..., I právě když existuje řešení (α, δ) systému δ ı M + ξ ξ ı α ı M δ ı M α ı ξ ξ ı α ı 0 α ı δ ı {0, 1}, ı = 1,..., I

20 Nelineární cena paliva Shrnutí linearizace Dohromady s pravou stranou rovnosti (5) dává tento systém lineární model s celočíselnými koeficienty pro palivové náklady f (ξ). Omezili jsme se na po částech lineární konkávní náklady f, stejný model funguje i pro obecné po částech lineární spojité náklady.

21 Nelineární cena paliva Různé druhy paliva Předpokládejme, že tepelné jednotky využívají j = 1,..., J různých druhů paliva. l p j... množina tepelných jednotek, které používají j-té palivo pro výrobu energie l s j... množina tepelných jednotek, které používají j-té palivo pro startování Celkovou spotřebu j-tého paliva spočteme jako ξ j = T T Ĉ i (pi t, ut i ) + Ŝi t (u i), j = 1,..., J t=1 i lj p t=1 i lj p Ĉ je spotřeba paliva na výrobu, Ŝ je spotřeba paliva na rozjezd.

22 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Nejistá zátěž sítě - úvod Hlavní zdroje nejistoty pro energetický model: Vývoj zátěže sítě, energetické výstupy zařízení, proudy ve vodních nádržích, změny tržních cen paliva. Zaměříme se na nejistotu energetické poptávky {D t : t = 1,..., T }, kterou budeme považovat za náhodnou veličinu. Abychom mohli naši úlohu řešit v podmínkách nejistoty, rozšíříme ji na dvojúrovňové stochastické programování. Začneme rozlišovat mezi tepelnými jednotkami poháněnými uhlím a tepelnými jednotkami poháněnými plynem.

23 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Zavedení náhodných proměnných do modelu Označíme i = 1,..., I uhelné jednotky a k = 1,..., K plynové jednotky. Jediným rozhodnutím první úrovně bude zapínání a vypínání uhelných jednotek, které opět popíšeme proměnnou u t i {0, 1}, i = 1,..., I; t = 1,..., T.

24 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Proměnné druhé úrovně Proměnné druhé úrovně již závisí na scénářích a proto mají přídavný index ω: u tω k p tω i p tω k s tω j wj tω lj tω {0, 1}... rozjížděcí indikátory plynových turbín... velikost výstupu i-té tepelné jednotky v úseku t... velikost výstupu k-té plynové jednotky v úseku t... velikost výstupu j-té vodní jednotky v úseku t... velikost načerpávání j-té vodní jednotky v úseku t... míra naplnění j-té tepelné jednotky na konci úseku t i = 1,..., I; i = 1,..., I; i = 1,..., I; i = 1,..., I; ω Ω

25 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Další poznámky k modelu Na tento model rozšířený o prvek náhody klademe stejné podmínky jako na základní model. V podmínce pokrytí nahrazujeme zátěž D t scénářovou zátěží D tω

26 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Účelová funkce - vyjádření palivových nákladů V základním modelu jsme vyjadřovali palivové náklady jako nespecifikovanou funkci provozních proměnných v tepelných jednotkách. Se zavedenými náhodnými proměnnými přejdeme k vyjádření c i pi tω + ci 0 pro uhelné a c k pk tω + c0 k pro plynové jednotky, kde c i, ci 0, c k, ck 0 jsou vhodné konstanty.

27 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Účelová funkce Účelová funkce našeho dvojúrovňového stochastického programu je určena předpisem +E ω [ +E ω [ T ( t=1 T I t=1 i=1 T K t=1 k=1 I i=1 a i max{u t i u t 1 i, 0}+ a k max{u tω k u t i (c ip tω i + c 0 i ) + u(t 1)ω k, 0}]+ K k=1 u tω k (c kp tω k + c0 k ))].

28 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Úprava modelu Podmínky (1)-(4) umožňují nahradit v případě uhelných jednotek výraz ui t(c ipi tω + ci 0 ) jednodušším výrazem c i pi tω + ci 0 ui t a podobně pro plynové turbíny nahradit výraz uk t (c kpk tω + c0 k ) jednodušším výrazem c kpk tω + c0 k ut k. Účelová funkce je nyní lineární s celočíselnými koeficienty. Modelem se podrobněji zabývá studie [3].

29 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Maticový přepis modelu s nejistotou Pro studium svých základních vlastností se model přepisuje jako r min{c T x + π ν q T y ν : Ax b, x X, T x + W y ν h ν, ν=1 y ν Y, ν = 1,..., r} x, y... proměnné 1. úrovně a proměnné 2. úrovně X, Y... množina možných hodnot proměnných 1. úrovně a množina možných hodnot proměnných 2. úrovně b... omezení kladená na x h ν... omezení kladená na y ν, ν = 1,..., r r... Velikost nosiče náhodného vektoru D (zátěže)

30 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Maticový přepis modelu s nejistotou - dokončení Máme rozsáhlý lineární program s celočíselnými proměnnými. Řešíme jej metodou větvení a mezí.

31 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Souvislost s globální optimalizací Abychom vše převedli do řeči globální optimalizace, přepisujeme si úlohu jako min{c T x + Q(x) : Ax b, x X}, kde Q(x) = E ω φ(h ω T x), φ(s) = min{q T y : W y s, y Y }.

32 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Metoda větvení a mezí Máme úlohu min{c T x + Q(x) : Ax b, x X} KROK 1: Najdu řešení úlohy. To si označím x 0. A) Všechny složky x 0 jsou celočíselné, potom považuji výsledek za optimální řešení. B) Některá ze složek x 0 není celočíselná, potom jdu na KROK 2. KROK 2: Vyberu nejmenší k, pro které xk 0 není celočíselné. Přidám podmínky (každá vytváří jinou novou úlohu) x 0 k x 0 k x 0 k a x 0 k + 1 Pokud získám optimální řešení úlohy s podmínkou x 0 k x 0 k, označím ho x1, analogicky pro druhou úlohu značím x 2.

33 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu KROK 3 - vyhodnocení variant vývoje ÚMLUVA: Pokud x l, l = 1, 2 neexistuje, klademe x l := VARIANTA 1: x 1 je přípustné řešení celočíselné úlohy a platí c T x 1 + Q(x 1 ) c T x 2 + Q(x 2 ) VARIANTA 2: x 1 je přípustné řešení celočíselné úlohy a platí c T x 1 + Q(x 1 ) > c T x 2 + Q(x 2 ) VARIANTA 3: x 1 ani x 2 nejsou přípustná celočíselná řešení úlohy VARIANTA 1 -> x 1 je optimální řešení úlohy VARIANTA 2 -> x 1 nemusí být optimální řešení, nebot množina přípustných řešení může mít v druhé větvi lepší řešení. Proto opakujeme KROK 2, aplikovaný na řešení x 2 VARIANTA 3 -> Opakujeme KROK 2, podmínky přidáváme k oběma řešením

34 Zahrnutí prvku nejistoty do modelu Shrnutí Vhodný software na řešení těchto úloh je CPLEX. Bez heuristik a ořezávaní nelze spočítat praktické úlohy v rozumném čase a s rozumnými pamět ovými nároky.

35 Scénáře elektrické zátěže Periodicita v historických záznamech Ke správnému rozhodování o energetické strategii potřebujeme mít dobrou představu o trendech spotřeby v rámci 1 dne, 1 týdne, 1 roku. Tuto představu získáváme z dříve pozorovaných dat. Historické záznamy ukazují nejrůznější závislosti spotřeby na dalších faktorech (období, teplota, počasí, den v týdnu, apod.) Při pohledu na data za týden vidíme periodicitu dat po dnech, u měsíčních dat vidíme periodicitu po týdnech. V rámci dlouhých pozorovacích období vidíme i periodicitu po jednotlivých rocích.

36 Scénáře elektrické zátěže Kategorizace dnů v týdnu Při pozorování dat se liší vývoj zátěže v neděli a pondělí, ve středu a státní svátek, apod. Existuje 10 různých kategorií, do kterých můžeme dny rozdělit (1 pondělí,..., 7 neděle, 8 svátek po pracovním dnu, 9 den mezi svátkem a víkendem, 10 svátek po víkendu nebo jiném svátku) Na základě statistických testů se snažili autoři shlukovat dny do menšího počtu kategorií

37 Scénáře elektrické zátěže Základních 8 kategorií 8 kategorií dnů: 1 - Pondělí nebo pracovní den po svátku 2 - Běžný pracovní den (úterý, středa, čtvrtek) 3 - Pátek nebo pracovní den před svátkem 4 - Sobota 5 - Neděle 6 - Svátek, kterému nepředcházel den typu 2 či Svátek po dnu typu 2 či Pracovní den mezi dny kategorií 4-7

38 Scénáře elektrické zátěže Rozklad zátěžového procesu Dekompozice v rozložení zátěžového procesu na průměrnou (denní) spotřebu a tzv. korekci průměrné denní spotřeby (dále jen (denní) korekční proces) Necht x jτ je pozorovaná zátěž v časovém úseku τ = 1,..., 24 dne j J := {1,..., 1098}. Necht d j := τ=1 x jτ značí průměrnou spotřebu ve dnu j Necht cat(j) {1,..., 8} je kategorie dne j Potom máme historický zátěžový záznam rozdělen způsobem x jτ = d jτ + d j, τ = 1,..., 24; j J

39 Scénáře elektrické zátěže Odlišné kategorie dní V různých kategoriích dní je různá průměrná denní spotřeba d j. V různých kategoriích dní jsou výrazné odlišnosti v průběhu denního korekčního procesu d jτ. Pokud bychom kategorizovali např. podle počasí, pozorovali bychom další zajímavé odlišnosti.

40 Zdroje a odkazy Zdroje a odkazy 1 Gollmer, R., Nowak, M. P., Romisch, W. and Schultz, R., Unit commitment in power generation A basic model and some extensions, Annals of Operations Research, v96, pp , Nicole Gröwe-Kuska, Werner Römisch: Stochastic Unit Commitment in Hydrothermal Power Production Planning, in Stein W. Wallace, W.T.Ziemba: Applications of Stochastic Programming, Chapter 30 ( ). 3 C.C.Caröe, R. Schultz: A two-stage stochastic program for unit commitment under uncertainty in a hydro-thermal system, Preprint SC 98-11, Konrad-Zuse-Zentrum für Informationstechnik Berlin, 1998.

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE. Optimalizace trasy při revizích elektrospotřebičů

VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE. Optimalizace trasy při revizích elektrospotřebičů VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY Hlavní specializace: Ekonometrie a operační výzkum Název diplomové práce Optimalizace trasy při revizích elektrospotřebičů Diplomant: Vedoucí

Více

1. Úvod, odhad nejistot měření, chyba metody. 2. Přístroje pro měření proudu, napětí a výkonu - přehled; měřicí zesilovače;

1. Úvod, odhad nejistot měření, chyba metody. 2. Přístroje pro měření proudu, napětí a výkonu - přehled; měřicí zesilovače; . Úvod, odhad nejistot měření, chyba metody Přesnost měření Základní kvantitativní charakteristika nejistoty měření Výpočet nejistoty údaje číslicových přístrojů Výpočet nejistoty nepřímých měření Rozšířená

Více

Několik poznámek na téma lineární algebry pro studenty fyzikální chemie

Několik poznámek na téma lineární algebry pro studenty fyzikální chemie Několik poznámek na téma lineární algebry pro studenty fyzikální chemie Jiří Kolafa Vektory. Vektorový prostor Vektor je často zaveden jako n-tice čísel, (v,..., v n ), v i R (pro reálný vektorový prostor);

Více

Skalární součin je nástroj, jak měřit velikost vektorů a úhly mezi vektory v reálných a komplexních vektorových prostorech.

Skalární součin je nástroj, jak měřit velikost vektorů a úhly mezi vektory v reálných a komplexních vektorových prostorech. Kapitola 9 Skalární součin Skalární součin je nástroj, jak měřit velikost vektorů a úhly mezi vektory v reálných a komplexních vektorových prostorech. Definice 9.1 Je-li x = (x 1,..., x n ) T R n 1 reálný

Více

PRAKTIKUM II. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Název: Charakteristiky termistoru. stud. skup.

PRAKTIKUM II. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Název: Charakteristiky termistoru. stud. skup. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM II. Úloha č. IX Název: Charakteristiky termistoru Pracoval: Lukáš Vejmelka stud. skup. FMUZV (73) dne 17.10.2013 Odevzdal

Více

Výtok kapaliny otvorem ve dně nádrže (výtok kapaliny z danaidy)

Výtok kapaliny otvorem ve dně nádrže (výtok kapaliny z danaidy) Výtok kapaliny otvorem ve dně nádrže (výtok kapaliny z danaidy) Úvod: Problematika výtoku kapaliny z nádrže se uplatňuje při vyprazdňování nádrží a při nejjednodušším nastavování konstantních průtoků.

Více

ŠÍ Ů ČÍ č Ť č č č ň Í Í č č ň ň č Ť ň ť č Í č Ť č č Ť Í Í č ť Ť č č Ťč č Ě Ťč Ť ň č Ť ť Ť Ť Ť č Ť Ť č Ť Ť Ť č č Ť č č Ú č Ť Ď Ť ť č ň Ť Ť Í č č Ť Ď č č č č č ň Ť ň č Ť č Ť č Ý Ť ť ň č č č č č č ť Ť Ý č

Více

2 Spojité modely rozhodování

2 Spojité modely rozhodování 2 Spojité modely rozhodování Jak již víme z přednášky, diskrétní model rozhodování lze zapsat ve tvaru úlohy hodnocení variant: f(a i ) max, a i A = {a 1, a 2,... a p }, kde f je kriteriální funkce a A

Více

Měřicí a řídicí technika Bakalářské studium 2007/2008. odezva. odhad chování procesu. formální matematický vztah s neznámými parametry

Měřicí a řídicí technika Bakalářské studium 2007/2008. odezva. odhad chování procesu. formální matematický vztah s neznámými parametry MODELOVÁNÍ základní pojmy a postupy principy vytváření deterministických matematických modelů vybrané základní vztahy používané při vytváření matematických modelů ukázkové příklady Základní pojmy matematický

Více

1. Pravděpodobnost a statistika (MP leden 2010)

1. Pravděpodobnost a statistika (MP leden 2010) 1. Pravděpodobnost a statistika (MP leden 2010) Pravděpodobnost pojmy 1. Diskrétní pravděpodobnostní prostor(definice, vlastnosti, příklad). Diskrétní pravděpodobnostní prostor je trojice(ω, A, P), kde

Více

DYNAMICKÉ PROGRAMOVÁNÍ A PROBLÉM BATOHU

DYNAMICKÉ PROGRAMOVÁNÍ A PROBLÉM BATOHU ČVUT V PRAZE FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ JAN SCHMIDT A PETR FIŠER MI-PAA DYNAMICKÉ PROGRAMOVÁNÍ A PROBLÉM BATOHU EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA A EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Dynamické programování

Více

Á Á Á Í ň Í Č é ČÍ ÚČ Ž Ř é é é é é é é é é Ů Č Č é é Č é é Ů é é é é é Ů é Ž é é Ť Á é Ř é é Ů Í Í Ř Ů ČÍŠ é é é Í Í ÚČ é Ů é é é ň é Č é ŠÍ Ů é Ů Ů é Ď ů é Ů Ů é Ů é é é é é é é Ů é é é é Ů é Ů é é é

Více

MATEMATIKA IV - PARCIÁLNÍ DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE - ZÁPISKY Z. Obsah. 1. Parciální diferenciální rovnice obecně. 2. Kvaazilineární rovnice prvního řádu

MATEMATIKA IV - PARCIÁLNÍ DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE - ZÁPISKY Z. Obsah. 1. Parciální diferenciální rovnice obecně. 2. Kvaazilineární rovnice prvního řádu MATEMATIKA IV - PARCIÁLNÍ DIFERENCIÁLNÍ ROVNICE - ZÁPISKY Z PŘEDNÁŠEK JAN MALÝ Obsah 1. Parciální diferenciální rovnice obecně 1. Kvaazilineární rovnice prvního řádu 1 3. Lineární rovnice druhého řádu

Více

Regresní a korelační analýza

Regresní a korelační analýza Přednáška STATISTIKA II - EKONOMETRIE Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Regresní analýza Cíl regresní analýzy: stanovení formy (trendu, tvaru, průběhu)

Více

Plánování výroby elekt iny a ízení rizik na liberalizovaném trhu

Plánování výroby elekt iny a ízení rizik na liberalizovaném trhu Plánování výroby elekt iny a ízení rizik na liberalizovaném trhu 23. listopadu 2011 prezentace k lánku Power Generation Planning and Risk Managment in a Liberalised Market Thor Bjorkvoll, Stein-Erik Fleten,

Více

Ú É Á Č ď Ú ž Ů ž Á Á ž Á Ř É š Ú Ě Ě Ť ž Ú Í Č Ů Ú ů ž Ý ú ú Č ž ú ž ď ž ů ů ú š š ž Ů ž š Á ť Á ú Ů ž ť šť šť ž š ž ů ž ž Ů ž ž š ž š ž Ů Á šť šť ž šť ž š šť ž ž Ů Í ž ž ž š ž ŠÍ ž Á Ý š ž ž Ů ž ů Ů

Více

V praxi pracujeme s daty nominálními (nabývají pouze dvou hodnot), kategoriálními (nabývají více

V praxi pracujeme s daty nominálními (nabývají pouze dvou hodnot), kategoriálními (nabývají více 9 Vícerozměrná data a jejich zpracování 9.1 Vícerozměrná data a vícerozměrná rozdělení Při zpracování vícerozměrných dat, hledáme souvislosti mezi dvěmi, případně více náhodnými veličinami. V praxi pracujeme

Více

6. T e s t o v á n í h y p o t é z

6. T e s t o v á n í h y p o t é z 6. T e s t o v á n í h y p o t é z Na základě hodnot z realizace náhodného výběru činíme rozhodnutí o platnosti hypotézy o hodnotách parametrů rozdělení nebo o jeho vlastnostech. Používáme k tomu vhodně

Více

Vedení tepla v MKP. Konstantní tepelné toky. Analogické úlohám statiky v mechanice kontinua

Vedení tepla v MKP. Konstantní tepelné toky. Analogické úlohám statiky v mechanice kontinua Vedení tepla v MKP Stacionární úlohy (viz dále) Konstantní tepelné toky Analogické úlohám statiky v mechanice kontinua Nestacionární úlohy (analogické dynamice stavebních konstrukcí) 1 Základní rovnice

Více

1. Úvod, odhad nejistot měření, chyba metody. 2. Přístroje pro měření proudu, napětí a výkonu - přehled; měřicí zesilovače;

1. Úvod, odhad nejistot měření, chyba metody. 2. Přístroje pro měření proudu, napětí a výkonu - přehled; měřicí zesilovače; . Úvod, odhad nejistot měření, chyba metody řesnost měření Základní kvantitativní charakteristika nejistoty měření Výpočet nejistoty údaje číslicových přístrojů Výpočet nejistoty nepřímých měření ozšířená

Více

1. Alternativní rozdělení A(p) (Bernoulli) je diskrétní rozdělení, kdy. p(0) = P (X = 0) = 1 p, p(1) = P (X = 1) = p, 0 < p < 1.

1. Alternativní rozdělení A(p) (Bernoulli) je diskrétní rozdělení, kdy. p(0) = P (X = 0) = 1 p, p(1) = P (X = 1) = p, 0 < p < 1. 2. Některá důležitá rozdělení Diskrétní rozdělení. Alternativní rozdělení Ap) Bernoulli) je diskrétní rozdělení, kdy náhodná veličina X nabývá pouze dvou hodnot a a pro její pravděpodobnostní funkci platí:

Více

Í ů Ž Ž Ž č ě úč ě Ž ě ůž ě š č ě ě š ě ě ě Š Í ě ŽŠ Ž š ě š ů ůž Ť č ě šš š ě č ž Ž ě ž úč č š š š š š š č Ť š ě Í ž ě č ě ě ě š č ě š č č ě úč ž ů ů Ž ů ů č ě Ž č č č ň č ž ú ž ú ě č Í č ž ě ě š č ů

Více

Neuropočítače. podnět. vnímání (senzory)

Neuropočítače. podnět. vnímání (senzory) Neuropočítače Princip inteligentního systému vnímání (senzory) podnět akce (efektory) poznání plánování usuzování komunikace Typické vlastnosti inteligentního systému: schopnost vnímat podněty z okolního

Více

(Auto)korelační funkce. 2. 11. 2015 Statistické vyhodnocování exp. dat M. Čada www.fzu.cz/ ~ cada

(Auto)korelační funkce. 2. 11. 2015 Statistické vyhodnocování exp. dat M. Čada www.fzu.cz/ ~ cada (Auto)korelační funkce 1 Náhodné procesy Korelace mezi náhodnými proměnnými má široké uplatnění v elektrotechnické praxi, kde se snažíme o porovnávání dvou signálů, které by měly být stejné. Příkladem

Více

Euklidovský prostor Stručnější verze

Euklidovský prostor Stručnější verze [1] Euklidovský prostor Stručnější verze definice Eulidovského prostoru kartézský souřadnicový systém vektorový součin v E 3 vlastnosti přímek a rovin v E 3 a) eprostor-v2, 16, b) P. Olšák, FEL ČVUT, c)

Více

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Název: Charakteristiky optoelektronických součástek

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Název: Charakteristiky optoelektronických součástek Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM III. Úloha č. 5 Název: Charakteristiky optoelektronických součástek Pracoval: Lukáš Vejmelka obor (kruh) FMUZV (73) dne 3.3.2014

Více

Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 9.téma

Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 9.téma Poznámky k předmětu Aplikovaná statistika, 9téma Princip testování hypotéz, jednovýběrové testy V minulé hodině jsme si ukázali, jak sestavit intervalové odhady pro některé číselné charakteristiky normálního

Více

FAKULTA STAVEBNÍ MATEMATIKA II MODUL 2 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA

FAKULTA STAVEBNÍ MATEMATIKA II MODUL 2 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ MATEMATIKA II MODUL KŘIVKOVÉ INTEGRÁLY STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Typeset by L A TEX ε c Josef Daněček, Oldřich Dlouhý,

Více

Elektronický učební text pro podporu výuky klasické mechaniky pro posluchače učitelství I. Mechanika hmotného bodu

Elektronický učební text pro podporu výuky klasické mechaniky pro posluchače učitelství I. Mechanika hmotného bodu Elektronický učební text pro podporu výuky klasické mechaniky pro posluchače učitelství I Mechanika hmotného bodu Autor: Kateřina Kárová Text vznikl v rámci bakalářské práce roku 2006. Návod na práci s

Více

9. Úvod do teorie PDR

9. Úvod do teorie PDR 9. Úvod do teorie PDR A. Základní poznatky o soustavách ODR1 Diferenciální rovnici nazveme parciální, jestliže neznámá funkce závisí na dvou či více proměnných (příslušná rovnice tedy obsahuje parciální

Více

Funkce zadané implicitně

Funkce zadané implicitně Kapitola 8 Funkce zadané implicitně Začneme několika příklady. Prvním je známá rovnice pro jednotkovou kružnici x 2 + y 2 1 = 0. Tato rovnice popisuje křivku, kterou si však nelze představit jako graf

Více

0. Lineární rekurence Martin Mareš, 2010-07-04

0. Lineární rekurence Martin Mareš, 2010-07-04 0 Lineární rekurence Martin Mareš, 2010-07-04 V tomto krátkém textu se budeme zabývat lineárními rekurencemi, tj posloupnostmi definovanými rekurentní rovnicí typu A n+k = c 0 A n + c 1 A n+1 + + c k 1

Více

Jazyk matematiky. 2.1. Matematická logika. 2.2. Množinové operace. 2.3. Zobrazení. 2.4. Rozšířená číslená osa

Jazyk matematiky. 2.1. Matematická logika. 2.2. Množinové operace. 2.3. Zobrazení. 2.4. Rozšířená číslená osa 2. Jazyk matematiky 2.1. Matematická logika 2.2. Množinové operace 2.3. Zobrazení 2.4. Rozšířená číslená osa 1 2.1 Matematická logika 2.1.1 Výrokový počet logická operace zapisujeme čteme česky negace

Více

PROTOKOL. č. C2858c. Masarykova univerzita PF Ústav chemie Chemie konzervování a restaurování 1 POPIS PRAKTICKÉHO CVIČENÍ. 1.

PROTOKOL. č. C2858c. Masarykova univerzita PF Ústav chemie Chemie konzervování a restaurování 1 POPIS PRAKTICKÉHO CVIČENÍ. 1. PROTOKOL č. C2858c Masarykova univerzita PF Ústav chemie Chemie konzervování a restaurování Předmět: Znehodnocování a povrchové úpravy materiálů - cvičení Datum: Téma: Kvantifikace koroze a stanovení tolerancí

Více

Dnešní program odvozování v Bayesovských sítích exaktní metody (enumerace, eliminace proměnných) aproximační metody y( (vzorkovací techniky)

Dnešní program odvozování v Bayesovských sítích exaktní metody (enumerace, eliminace proměnných) aproximační metody y( (vzorkovací techniky) Umělá inteligence II Roman Barták, KTIML roman.bartak@mff.cuni.cz http://ktiml.mff.cuni.cz/~bartak Bayesovská síť zachycuje závislosti mezi náhodnými proměnnými Pro zopakování orientovaný acyklický graf

Více

É Á Ť š č č š ď Ž č š š č š š ď č Í š č ť č š ť č š č č š š č č š š č č š š š Í č č č Í Ů Ť Ó š š č š ť ť š Í š č š ú š č š ť č š č š š č Ť š č š š š š č Ů ú š š š č Ž ď š č č č č š š ť š Ů š č č č š č

Více

Součin matice A a čísla α definujeme jako matici αa = (d ij ) typu m n, kde d ij = αa ij pro libovolné indexy i, j.

Součin matice A a čísla α definujeme jako matici αa = (d ij ) typu m n, kde d ij = αa ij pro libovolné indexy i, j. Kapitola 3 Počítání s maticemi Matice stejného typu můžeme sčítat a násobit reálným číslem podobně jako vektory téže dimenze. Definice 3.1 Jsou-li A (a ij ) a B (b ij ) dvě matice stejného typu m n, pak

Více

VŘS PŘISTÁVÁNÍ RAKETY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ

VŘS PŘISTÁVÁNÍ RAKETY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ VŘS PŘISTÁVÁNÍ RAKETY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ Tomáš Dvořák A05051 tdvorak@students.zcu.cz 23.8.2009 Zadání Přistávání rakety v gravitačním poli země Gravitační síla působící na těleso o hmotnosti m ve

Více

Úvod. Integrování je inverzní proces k derivování Máme zderivovanou funkci a integrací získáme původní funkci kterou jsme derivovali

Úvod. Integrování je inverzní proces k derivování Máme zderivovanou funkci a integrací získáme původní funkci kterou jsme derivovali NEURČITÝ INTEGRÁL Úvod Integrování je inverzní proces k derivování Máme zderivovanou funkci a integrací získáme původní funkci kterou jsme derivovali Umět pracovat s integrálním počtem Je důležité pro

Více

Ý Í Á Í Ž ý č ý ů ů ž ž ý č ť ú ď ů ó ž ý ž č ž ž ú č č č ď č ž ť ž ž ž č ž ž ď č ž ž ď ú ť ť ý ň ž ú ž ť č ž ú ž ú ž č ž ý ž ý ň ž ž č ď č ž č ť ú Ď ž č ž č ó ůž ť ú ž č ý ž Ď ď ď ž ž ž ďť ť ú č č ž Ž

Více

Kapitola 7: Neurčitý integrál. 1/14

Kapitola 7: Neurčitý integrál. 1/14 Kapitola 7: Neurčitý integrál. 1/14 Neurčitý integrál 2/14 Definice: Necht f je funkce definovaná na intervalu I. Funkci F definovanou na intervalu I, pro kterou platí F (x) = f (x) x I nazýváme primitivní

Více

ZÁKLADY ŘÍZENÍ ENERGETICKÝCH STROJŮ

ZÁKLADY ŘÍZENÍ ENERGETICKÝCH STROJŮ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 1. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ZÁKLADY ŘÍZENÍ ENERGETICKÝCH STROJŮ

Více

Exponenciála matice a její užití. fundamentálních matic. Užití mocninných řad pro rovnice druhého řádu

Exponenciála matice a její užití. fundamentálních matic. Užití mocninných řad pro rovnice druhého řádu 1 Tutoriál č. 3 Exponenciála matice a její užití řešení Cauchyovy úlohy pro lineární systémy užitím fundamentálních matic. Užití mocninných řad pro rovnice druhého řádu 0.1 Exponenciála matice a její užití

Více

Analytická geometrie. c ÚM FSI VUT v Brně

Analytická geometrie. c ÚM FSI VUT v Brně 19. září 2007 Příklad 1. Příklad 2. Příklad 3. Příklad 1. Určete obecnou rovnici roviny, která prochází body A = [0, 1, 2], B = [ 1, 0, 3], C = [3, 1, 0]. Příklad 1. A = [0, 1, 2], B = [ 1, 0, 3], C =

Více

Základní radiometrické veličiny

Základní radiometrické veličiny Základní radiometrické veličiny Radiometrické veličiny se v textech, se kterými jsem se setkal, zavádějí velmi formálně, např. iradiance E= dφ da.pokusiljsemsepřesnějipopsat,cojednotlivéfunkceznamenají.formálnízápisyjsouzde

Více

3 Úloha lineární optimalizace

3 Úloha lineární optimalizace 3 Úloha lineární optimalizace Od této přednášky se začneme zabývat jistou obsáhlou a dobře prozkoumanou třídou optimalizačních úloh zvanou úlohy lineární optimalizace, neboli lineární programování LP.

Více

DYNAMICKÁ ANALÝZA A OPTIMALIZACE

DYNAMICKÁ ANALÝZA A OPTIMALIZACE Závěrečná výzkumná zpráva z řešení projektu FRVŠ 2282/2003/G1 DYNAMICKÁ ANALÝZA A OPTIMALIZACE PŘEVODOVÝCH ÚSTROJÍ Michal HAJŽMAN Miroslav BYRTUS Vladimír ZEMAN Katedra mechaniky, Univerzitní 22, 30614,

Více

VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY

VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY VYBRANÉ PARTIE Z NUMERICKÉ MATEMATIKY Jan Krejčí 31. srpna 2006 jkrejci@physics.ujep.cz http://physics.ujep.cz/~jkrejci Obsah 1 Přímé metody řešení soustav lineárních rovnic 3 1.1 Gaussova eliminace...............................

Více

PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus

PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM II Elektřina a magnetismus Úloha č.: IX Název: Charakteristiky termistoru Pracoval: Pavel Brožek stud. skup. 12 dne 31.10.2008

Více

Š ÍŠ Ť ž Ť Ý č ď č š Ť č č č š č Ť š š Ť Í šč š č č č č Ď č Ť č š š ť Š Ť Ť Š č č č ž Š č č š Ť Ť ž Ť ť Ť č š š Ť ť Ť ť č č Ť ž š Ť š Ť Ť š Ť š Ť Ť ť Č š Ť č š Ť č Ť ť č č š Ť ť Ý Ť š ď š Í Ť Í ť Ť ť š

Více

Soustavy lineárních rovnic

Soustavy lineárních rovnic Soustavy lineárních rovnic V této kapitole se budeme zabývat soustavami lineárních diferenciálních rovnic y = a (x)y + a (x)y + + a n (x)y n + f (x) y = a (x)y + a (x)y + + a n (x)y n + f (x). y n = a

Více

K přednášce NUFY028 Teoretická mechanika prozatímní učební text, verze 01 10. Spojitá prostředí: rovnice struny Leoš Dvořák, MFF UK Praha, 2014

K přednášce NUFY028 Teoretická mechanika prozatímní učební text, verze 01 10. Spojitá prostředí: rovnice struny Leoš Dvořák, MFF UK Praha, 2014 K přednášce NUFY8 Teoretická mechanika prozatímní učební text, verze 1 1 Spojitá prostředí: rovnice strun Leoš Dvořák, MFF UK Praha, 14 Spojitá prostředí: rovnice strun Dosud jsme se zabývali pohbem soustav

Více

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. radiační ochrana. DOPORUČENÍ Měření a hodnocení obsahu přírodních radionuklidů ve stavebních materiálech

Státní úřad pro jadernou bezpečnost. radiační ochrana. DOPORUČENÍ Měření a hodnocení obsahu přírodních radionuklidů ve stavebních materiálech Státní úřad pro jadernou bezpečnost radiační ochrana DOPORUČENÍ Měření a hodnocení obsahu přírodních radionuklidů ve stavebních materiálech SÚJB březen 2009 Předmluva Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání

Více

Poznámky z matematiky

Poznámky z matematiky Poznámky z matematiky Verze: 14. dubna 2015 Petr Hasil hasil@mendelu.cz http://user.mendelu.cz/hasil/ Ústav matematiky Lesnická a dřevařská fakulta Mendelova univerzita v Brně Vytvořeno s podporou projektu

Více

Kombinatorická optimalizace

Kombinatorická optimalizace České Vysoké Učení Technické v Praze Fakulta Elektrotechnická Kombinatorická optimalizace Petr Kubašta Dvojrozměrný řezný problém Praha, 2012 1 Zadání Firma zabývající se výrobou dětských hraček řeší problém,

Více

STP022 PRAVDĚPODOBNOST A MATEMATICKÁ STATISTIKA

STP022 PRAVDĚPODOBNOST A MATEMATICKÁ STATISTIKA Poslední aktualizace: 29. května 200 STP022 PRAVDĚPODOBNOST A MATEMATICKÁ STATISTIKA PŘÍKLADY Pro zdárné absolvování předmětu doporučuji věnovat pozornost zejména příkladům označenými hvězdičkou. Příklady

Více

Paralelní LU rozklad

Paralelní LU rozklad Paralelní LU rozklad Lukáš Michalec Katedra fyziky, Přírodovědecká fakulta Univerzity J.E. Purkyně v ročník, specializace Ústí n.l. Abstract Seminární práce se zabývá řešení soustavy lineárních rovnic

Více

2. Je dáno jevové pole (Ω;A) a na něm nezáporná normovaná funkce. Definujte distrubuční funkci náhodného vektoru.

2. Je dáno jevové pole (Ω;A) a na něm nezáporná normovaná funkce. Definujte distrubuční funkci náhodného vektoru. Varianta I 1. Definujte pravděpodobnostní funkci. 2. Je dáno jevové pole (Ω;A) a na něm nezáporná normovaná funkce. Definujte distrubuční funkci náhodného vektoru. 3. Definujte Fisher-Snedecorovo rozdělení.

Více

Lenka Zalabová. Ústav matematiky a biomatematiky, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita. zima 2012

Lenka Zalabová. Ústav matematiky a biomatematiky, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita. zima 2012 Algebra - třetí díl Lenka Zalabová Ústav matematiky a biomatematiky, Přírodovědecká fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích zima 2012 Obsah 1 Dělitelnost 2 Grupy zbytkových tříd 3 Jedna z

Více

Numerické metody optimalizace - úvod

Numerické metody optimalizace - úvod Numerické metody optimalizace - úvod Petr Tichý 16. února 2015 1 Organizace přednášek a cvičení 13 přednášek a cvičení. Zápočet: úloha programování a testování úloh v Matlabu. Další informace na blogu

Více

TZB - VZDUCHOTECHNIKA

TZB - VZDUCHOTECHNIKA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ HIRŠ, GÜNTER GEBAUER TZB - VZDUCHOTECHNIKA MODUL BT02-11 HLUK A CHVĚNÍ VE VZDUCHOTECHNICE STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU

Více

12 Prostup tepla povrchem s žebry

12 Prostup tepla povrchem s žebry 2 Prostup tepla povrchem s žebry Lenka Schreiberová, Oldřich Holeček Základní vztahy a definice V případech, kdy je třeba sdílet teplo z média s vysokým součinitelem přestupu tepla do média s nízkým součinitelem

Více

REGULOVANÉ PŘEPLŇOVÁNÍ VOZIDLOVÝCH MOTORŮ

REGULOVANÉ PŘEPLŇOVÁNÍ VOZIDLOVÝCH MOTORŮ REGULOVANÉ PŘEPLŇOVÁNÍ VOZIDLOVÝCH MOTORŮ Doc.Ing. Karel Hofmann, CSc -Ústav dopravní techniky FSI-VUT v Brně 2000 ÚVOD Současnost je dobou prudkého rozvoje elektronické regulace spalovacího motoru a tím

Více

ď Í č Í ť Í Í ÍŤ č Í č Í ÍÍ Ť Í č Í ď Í č ď č Í Í Í ď Í ť ď Í č Í č č Í ď ď Í Í ť Í ď č Í ň č Ť Ž ť Ť č č Ť Ť č č Ť č Í č Ť Í Ť č Ť Ť č Ť Ť Ť č č Ž č ň č čť Ť Ž č Ž Ť č Ť Ž Ť Ť č č Ť Ť ř č č č č č Ž Ž

Více

zejména Dijkstrův algoritmus pro hledání minimální cesty a hladový algoritmus pro hledání minimální kostry.

zejména Dijkstrův algoritmus pro hledání minimální cesty a hladový algoritmus pro hledání minimální kostry. Kapitola Ohodnocené grafy V praktických aplikacích teorie grafů zpravidla graf slouží jako nástroj k popisu nějaké struktury. Jednotlivé prvky této struktury mají často přiřazeny nějaké hodnoty (může jít

Více

Google PageRank: Relevance webových

Google PageRank: Relevance webových Google PageRank: Relevance webových stránek a problém vlastních čísel Bakalářská práce Studijní program: Studijní obory: Autor práce: Vedoucí práce: B1101 Matematika 7504R015 Matematika se zaměřením na

Více

Základy matematiky kombinované studium 714 0365/06

Základy matematiky kombinované studium 714 0365/06 Základy matematiky kombinované studium 714 0365/06 1. Některé základní pojmy: číselné množiny, intervaly, operace s intervaly (sjednocení, průnik), kvantifikátory, absolutní hodnota čísla, vzorce: 2. Algebraické

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Numerické metody jednorozměrné minimalizace

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Numerické metody jednorozměrné minimalizace UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA MATEMATICKÉ ANALÝZY A APLIKACÍ MATEMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Numerické metody jednorozměrné minimalizace Vedoucí bakalářské práce: RNDr. Horymír

Více

2. Matice, soustavy lineárních rovnic

2. Matice, soustavy lineárních rovnic Matice, soustavy lineárních rovnic Tento učební text byl podpořen z Operačního programu Praha- Adaptabilita Irena Sýkorová Některé vlastnosti matic Uvažujmečtvercovoumatici A=(a ij ) n n Matice Asenazývásymetrická,jestližeplatí

Více

ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ

ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ Parametrické vyjádření přímky v rovině Máme přímku p v rovině určenou body A, B. Sestrojíme vektor u = B A. Pro bod B tím pádem platí: B = A + u. Je zřejmé,

Více

č č ť š č Š č ý Í Ž ý Ďš Ž č ň ŇŇ ý č ý Ž č č Í š ý Č Ž ý Í č š Š Í š č š Í Í Č č ý ů Ž č Í Ž š Í Ž č Š Ž Ž ÍŽ Í Ž Ž Í č ý ý Š ý ů Ž Í Č Ó Č Ž Ž Ú ž Č ň Ž ý Í Úč Ú Ž ýš ý č Č Ž Ž Č ú Í š š Ž Ž č Ž ý Š

Více

+ ω y = 0 pohybová rovnice tlumených kmitů. r dr dt. B m. k m. Tlumené kmity

+ ω y = 0 pohybová rovnice tlumených kmitů. r dr dt. B m. k m. Tlumené kmity Tlumené kmit V praxi téměř vžd brání pohbu nějaká brzdicí síla, jejíž původ je v třecích silách mezi reálnými těles. Matematický popis těchto sil bývá dosti komplikovaný. Velmi často se vsktuje tzv. viskózní

Více

Numerická realizace metod. lineárního a kvadratického

Numerická realizace metod. lineárního a kvadratického Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova Praha Numerická realizace metod vnitřního bodu pro řešení úloh lineárního a kvadratického programování Věra Koubková Diplomová práce Praha 1997 Studijní

Více

PŘÍLOHA I. NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. / ze dne 4.5.2011,

PŘÍLOHA I. NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. / ze dne 4.5.2011, CS CS CS EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.5.2011 K(2011) 2875 v konečném znění PŘÍLOHA I NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. / ze dne 4.5.2011, kterým se doplňuje směrnice Evropského parlamentu

Více

Jak pracovat s absolutními hodnotami

Jak pracovat s absolutními hodnotami Jak pracovat s absolutními hodnotami Petr Matyáš 1 Co to je absolutní hodnota Absolutní hodnota čísla a, dále ji budeme označovat výrazem a, je jeho vzdálenost od nuly na ose x, tedy je to vždy číslo kladné.

Více

Organizační pokyny k přednášce. Matematická statistika. Přehled témat. Co je statistika?

Organizační pokyny k přednášce. Matematická statistika. Přehled témat. Co je statistika? Organizační pokyny k přednášce Matematická statistika 2012 2013 Šárka Hudecová Katedra pravděpodobnosti a matematické statistiky Matematicko-fyzikální fakulta UK hudecova@karlin.mff.cuni.cz http://www.karlin.mff.cuni.cz/

Více

Reference 10. Předpokládejme stavový popis spojitého, respektive diskrétního systému

Reference 10. Předpokládejme stavový popis spojitého, respektive diskrétního systému Módy systému Teorie dynamických systémů Obsah Úvod 2 Příklady 2 3 Domácí úlohy 8 Reference Úvod Řešení stavových rovnic Předpokládejme stavový popis spojitého, respektive diskrétního systému ẋ(t)=ax(t)+bu(t)

Více

28.ročník. Milý řešiteli!

28.ročník. Milý řešiteli! 28.ročník 3.leták Milý řešiteli! Máme tady nový rok a s ním i další sérii KOperníkova Korespondenčního Semináře. Chtěli bychom Ti v tomto roce popřát jen to nejlepší, hodně vyřešených matematických úloh

Více

skladbu obou směsí ( v tunách komponenty na 1 tunu směsi):

skladbu obou směsí ( v tunách komponenty na 1 tunu směsi): Klíčová slova: simplexová metoda 1 Simplexová metoda Postup výpočtu: 1. Nalezení výchozího řešení. 2. Test optima: pokud je řešení optimální výpočet končí, jinak krok 3. 3. Iterační krok, poté opět test

Více

Ideální krystalová mřížka periodický potenciál v krystalu. pásová struktura polovodiče

Ideální krystalová mřížka periodický potenciál v krystalu. pásová struktura polovodiče Cvičení 3 Ideální krystalová mřížka periodický potenciál v krystalu Aplikace kvantové mechaniky pásová struktura polovodiče Nosiče náboje v polovodiči hustota stavů obsazovací funkce, Fermiho hladina koncentrace

Více

SYSTÉM TECHNICKO-EKONOMICKÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU - CESTA KE SNIŽOVÁNÍ NÁKLADŮ

SYSTÉM TECHNICKO-EKONOMICKÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU - CESTA KE SNIŽOVÁNÍ NÁKLADŮ SYSTÉM TECHNICKO-EKONOMICKÉ ANALÝZY VÝROBY TEKUTÉHO KOVU - CESTA KE SNIŽOVÁNÍ NÁKLADŮ FIGALA V. a), KAFKA V. b) a) VŠB-TU Ostrava, FMMI, katedra slévárenství, 17. listopadu 15, 708 33 b) RACIO&RACIO, Vnitřní

Více

Projekt OPVK - CZ.1.07/1.1.00/26.0047 Matematika pro všechny. Univerzita Palackého v Olomouci

Projekt OPVK - CZ.1.07/1.1.00/26.0047 Matematika pro všechny. Univerzita Palackého v Olomouci Projekt OPVK - CZ.1.07/1.1.00/26.0047 Matematika pro všechny Univerzita Palackého v Olomouci Tematický okruh: Geometrie Různé metody řešení Téma: Kružnice, kruh, tečny, obsahy, goniometrické funkce, integrace

Více

Distribuce. Základy obchodních nauk

Distribuce. Základy obchodních nauk Distribuce Základy obchodních nauk Distribuční kanály Přímý distribuční kanál znamená, že existuje přímo spojení výrobce a spotřebitele bez dalších článků. Výrobce musí přesně - znát cílovou skupinu spotřebitelů,

Více

Řízení a regulace I. Základy regulace lineárních systémů- spojité a diskrétní. Ing. Petr BLAHA, PhD. Prof. Ing. Petr VAVŘÍN, DrSc.

Řízení a regulace I. Základy regulace lineárních systémů- spojité a diskrétní. Ing. Petr BLAHA, PhD. Prof. Ing. Petr VAVŘÍN, DrSc. Řízení a regulace I Základy regulace lineárních systémů- spojité a diskrétní Ing. Petr BLAHA, PhD. Prof. Ing. Petr VAVŘÍN, DrSc. ÚSTAV AUTOMATIZACE A MĚŘICÍ TECHNIKY Fakulta elektrotechniky a komunikačních

Více

í éž í ě í ú ů ú í Í š ě í í ě ě š í ž Ó š ý č š ě ě ú ď ě Á Á Á Í š ž ě ě ž í í š š š š ú ť ž é ž ě í č ý é ď ý ž ě š ž ž ě ž ž í ě ž č ú í ž ý ý ý š š č ě š ý ě ý š ě ě š ě č é í ý ě Ž ý č ě ě í ú ě

Více

Exaktní metody v managementu

Exaktní metody v managementu Exaktní metody v managementu Přednášející: doc. Ing. Miroslav Žižka, Ph.D. Katedra podnikové ekonomiky a managementu Cvičící: Ing. Eva Šlaichová, Ph.D. Ing. Eva Štichhauerová, Ph.D. Ing. Lukáš Turčok,

Více

Katedra aplikované matematiky FEI VŠB Technická univerzita Ostrava email: dalibor.lukas@vsb.cz http://www.am.vsb.cz/lukas/la1

Katedra aplikované matematiky FEI VŠB Technická univerzita Ostrava email: dalibor.lukas@vsb.cz http://www.am.vsb.cz/lukas/la1 Lineární algebra 10. přednáška: Ortogonalita II Dalibor Lukáš Katedra aplikované matematiky FEI VŠB Technická univerzita Ostrava email: dalibor.lukas@vsb.cz http://www.am.vsb.cz/lukas/la1 Text byl vytvořen

Více

Regulární matice. Věnujeme dále pozornost zejména čtvercovým maticím.

Regulární matice. Věnujeme dále pozornost zejména čtvercovým maticím. Regulární matice Věnujeme dále pozornost zejména čtvercovým maticím. Věta. Pro každou čtvercovou matici A = (a ij ) řádu n nad tělesem (T, +, ) jsou následující podmínky ekvivalentní: (i) Řádky matice

Více

Kinetika chemických reakcí

Kinetika chemických reakcí Kinetika chemických reakcí Kinetika chemických reakcí se zabývá rychlostmi chemických reakcí, jejich závislosti na reakčních podmínkách a vysvětluje reakční mechanismus. Pro objasnění mechanismu přeměny

Více

Dnešní látka: Literatura: Kapitoly 3 a 4 ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího.

Dnešní látka: Literatura: Kapitoly 3 a 4 ze skript Karel Rektorys: Matematika 43, ČVUT, Praha, Text přednášky na webové stránce přednášejícího. Předmět: MA4 Dnešní látka: Od okrajových úloh v 1D k o. ú. ve 2D Laplaceův diferenciální operátor Variačně formulované okrajové úlohy pro parciální diferenciální rovnice a metody jejich přibližného řešení

Více

MATLAB V ANALÝZE NAMĚŘENÝCH DAT PRŮMYSLOVÉHO PODNIKU.

MATLAB V ANALÝZE NAMĚŘENÝCH DAT PRŮMYSLOVÉHO PODNIKU. MATLAB V ANALÝZE NAMĚŘENÝCH DAT PRŮMYSLOVÉHO PODNIKU. J. Šípal Fakulta výrobních technologií a managementu; Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Abstrakt Příspěvek představuje model popisující dodávku tepelené

Více

ŠROUBOVÝ A PROSTOROVÝ POHYB ROTAČNĚ SYMETRICKÉHO TĚLESA

ŠROUBOVÝ A PROSTOROVÝ POHYB ROTAČNĚ SYMETRICKÉHO TĚLESA ŠROUBOVÝ A PROSTOROVÝ POHYB ROTAČNĚ SYMETRICKÉHO TĚLESA Zpracoval Doc. RNDr. Zdeněk Hlaváč, CSc Pojem šroubového pohybu Šroubový pohyb je definován jako pohyb, jejž lze ve vhodném referenčním bodě rozložit

Více

Nominální konvergence české ekonomiky současný stav a vybrané implikace

Nominální konvergence české ekonomiky současný stav a vybrané implikace Nominální konvergence české ekonomiky současný stav a vybrané implikace Václav Žďárek CES VŠEM, Praha www.cesvsem.cz Seminář MF ČR, Smilovice, 6. června 2007 Struktura prezentace 1. Úvod 2. Celkový pohled

Více

5.2.4 Rayleighova Taylorova nestabilita

5.2.4 Rayleighova Taylorova nestabilita 74 Nestability v plazmatu 5..4 Rayleighova Taylorova nestabilita Rayleighova Taylorova nestabilita (RT nestabilita) vzniká na rozhraní dvou tekutin různých hustot (například je-li v gravitačním poli hustší

Více

Číslicové a analogové obvody

Číslicové a analogové obvody Číslicové a analogové obvody doprovodný text k přednáškám předmětu BI-AO Číslicové a analogové obvody 2. svazek z osmisvazkové edice napsal: Doc. Dr. Ing. Jan Kyncl, katedra elektroenergetiky Fakulta elektrotechnická

Více

ZÁKLADNÍ POJMY SVĚTELNÉ TECHNIKY

ZÁKLADNÍ POJMY SVĚTELNÉ TECHNIKY ZÁKLADNÍ POJMY SVĚTELNÉ TECHNKY 1. Rovinný úhel α (rad) arcα a/r a'/l (pro malé, zorné, úhly) α a α a' a arcα / π α/36 (malým se rozumí r/a >3 až 5) r l. Prostorový úhel Ω S/r (sr) steradián, Ω 4π 1 spat

Více

4ST201 STATISTIKA CVIČENÍ Č. 8

4ST201 STATISTIKA CVIČENÍ Č. 8 4ST201 STATISTIKA CVIČENÍ Č. 8 analýza závislostí kontingenční tabulky test závislosti v kontingenční tabulce analýza rozptylu regresní analýza lineární regrese Analýza závislostí Budeme ověřovat existenci

Více

MECHANICKÁ ČÁST ČOV. Obsah 15.10.2012 OSTATNÍ PROVOZY

MECHANICKÁ ČÁST ČOV. Obsah 15.10.2012 OSTATNÍ PROVOZY 5.0.0 Obsah MECHANICKÁ ČÁST ČOV OSTATNÍ PROVOZY doc. Ing. Jaroslav Pollert, Ph.D. 4. hodina Mechanická část ČOV Primární sedimentační nádrž Lapáky tuků Česle Ekonomika provozu Pomocné procesy mechanickou

Více

Lineární algebra : Metrická geometrie

Lineární algebra : Metrická geometrie Lineární algebra : Metrická geometrie (16. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 6. května 2014, 10:42 1 2 Úvod Zatím jsme se lineární geometrii věnovali v kapitole o lineárních

Více

TEPELNÁ ČERPADLA návrh. Tomáš Vítěz

TEPELNÁ ČERPADLA návrh. Tomáš Vítěz TEPELNÁ ČERPADLA návrh Tomáš Vítěz Navrhování TČ -výonu Dosažení tepelné pohody v objetu Porytí tepelné ztráty ČSN 06020 Výpočet tepelných ztrát budov ČSN 730540 Tepelná ochrana budov Postup 2 varianty:.)

Více