Dramatická výchova

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Dramatická výchova"

Transkript

1 Dramatická výchova

2 DRAMATICKÁ VÝCHOVA ročník 5.7.3/01 Žák: naváže kontakt s ostatními členy skupiny prohlubuje vztahy ve skupině spolupracuje ve skupině při běžných situacích spoluvytvoří pravidla a vztahuje se k nim vstoupí do rozhovoru a rozvíjí ho uvědomuje si vlastní identitu fyzicky a psychicky se uvolní soustředí se na téma a činnost skupinové hry a cvičení zaměřené na oční, dotykový a slovní kontakt skupinové hry a cvičení zaměřené na poznání, důvěru a empatii hry a cvičení zaměřené na spolupráci (ve dvojicích, v malých skupinách, ve skupině) význam pravidel vlastní motivace vytvoření pravidel vztahování se k pravidlům vyjadřování a formulováni vlastních zážitků a názorů naslouchání ostatním reagování na názory ostatních hry a cvičení zaměřené na sebepoznání a sebedůvěru aktivní hry zaměřené na uvolnění relaxační techniky cvičení zaměřené na koncentraci přenášení pozornosti MKV 13. MKV 6. MKV 1.

3 DRAMATICKÁ VÝCHOVA ročník 5.7.3/02 pohybuje se v prostoru a respektuje partnery v něm používá jednotlivé smysly (zrak, čich, hmat, sluch, chuť) vyjádří rytmus správně tvoří dech a hlas využívá pohybu ke svému vyjádření mimikou a gestem vyjádří emoci, postoj skupinový pohyb individuální prostor ve skupině hranice prostoru orientace v prostoru skupinový kruh cvičení zaměřená na rozvíjení smyslového vnímání rozvíjení citlivosti jednotlivých smyslů smyslová paměť hra na tělo rytmus pohybu rytmus slova propojení rytmu pohybu a slova dynamika rytmu, proměny rytmu dechová cvičení tvorba hlasu artikulace intonace frázování dynamika hlasu práce s těžištěm držení těla koordinace pohybu propojení pohybu s dechem a hlasem základní emoce a jejich tělesné vyjadřování práce s výrazem Ovládáme techniku řeči (OSV, t. 153, m. 8.7) Ovládáme správné držení těla a pohybový projev (OSV, t. 154, m. 3.6; 8.9)

4 DRAMATICKÁ VÝCHOVA ročník 5.7.3/03 výrazem celého těla vyjádří emoci, postoj propojení emocí a tělesného vyjadřování neverbální dialog sochy, sousoší vyjádření zvukem Tělem vyjadřujeme prožitky dramatické postavy (OSV, t. 151, m. 5.1; 8.9) popíše svou představu a rozvine ji rozvine příběh a sleduje dějovou linku zkoumá témata a konflikty na základě vlastního jednání rozpozná herní prostor a soustředěně se v něm pohybuje asociační hry, práce s asociacemi popis prostředí, osoby na základě představy vyjádření představy různými prostředky (dramatickými, výtvarnými ) rozšiřování slovní zásoby volné vyprávění návaznost vyprávění řazení jednotlivých situací do děje vyprávění na námět, téma příběh s otevřeným koncem možnosti řešení témata ze skutečných běžných situací přenesení tématu do herní situace, zkoumání tématu hledání způsobů řešení situací oddělení herního prostoru (jeviště, hlediště) vnímání herního prostoru pohybování se v herním prostoru a jeho zkoumání Hledáme souvislosti mezi dramatickou fikcí a realitou (OSV, t. 156, m. 1.3)

5 DRAMATICKÁ VÝCHOVA ročník 5.7.3/04 vstoupí do herního prostoru s představou a vyjádří ji v herním prostoru využívá rekvizitu vyjádření představy pohybovými a hlasovými prostředky vyjádření představy v imaginárním prostředí, situaci vyjádření představy na námět vyjádření představy na základě reálné zkušenosti vnímání rekvizity, její význam přístup k rekvizitě používání rekvizity v herním prostoru jedná s loutkou v herním prostoru jedná s oživeným předmětem vstoupí do role a jedná v ní výroba jednoduché loutky oživení loutky jednání za loutku jednání s loutkou jednoduchý dialog s loutkou proměny předmětů výrazové prostředky materiálu (papír, látka ) oživení předmětu typičnost postavy vnější znaky postavy a její projevy vcítění se do postavy, věci postava v konkrétním prostředí jednání postavy v určité situaci MKV 13. Tělem vyjadřujeme prožitky dramatické postavy (OSV, t. 151, m. 5.1; 8.9)

6 DRAMATICKÁ VÝCHOVA ročník 5.7.3/05 vstoupí do improvizované situace a jednání (v roli, sám za sebe) rozvíjí improvizovanou situaci a reaguje na partnery spolupracuje ve skupině na tvorbě jevištní situace simultánní improvizované situace na námět, téma simultánní improvizované situace na základě reálné zkušenosti improvizovaný dialog improvizovaná etuda jednoho žáka vstupování do rozehrané improvizované situace naslouchání a reagování na partnera, partnery v herním prostoru rozvíjení jednoduchého děje vědomá práce s představou skupinová představa podněty a inspirace způsoby pojetí tématu rozvinutí tématu, situace vystavění situace postava a její vnější znaky, charakter rozvíjení vlastní a skupinové práce Poznáváme tím, že hrajeme scénky (OSV, t. 148, m. 1.3) Spolupracujeme na scénkách (OSV, t. 149, m. 9.1; 9.2; 9.3) MKV 7. Spolupracujeme na přípravě inscenace (OSV, t. 157, m. 9.1; 9.2; 9.3) jevištní situaci prezentuje před spolužáky a sleduje prezentaci ostatních dokončování práce zodpovědnost za společnou práci prezentace práce před ostatními sebehodnocení jednotlivce hodnocení jevištní situace aktivní skupinou další práce na jevištní situaci na základě reflexe vnímání práce druhých divácká pozornost VD0 3.

7 DRAMATICKÁ VÝCHOVA ročník 5.7.3/06 jednoduchým způsobem zhodnotí vlastní práci a práci ve skupině, krátce reflektuje své jednání a prožívání s pomocí učitele reflektuje svůj zážitek z dramatického díla skupinové sdílení reflexe běžných situací reflexe her a cvičení reflexe vlastní práce a skupinové práce naladění se na zážitek a na roli diváka, posluchače společné shlédnutí divadelního tvaru, přestavení a jeho reflexe společný poslech mluveného slova (zvukový záznam, scénické čtení) a jeho reflexe inspirace představením (tématem, způsobem provedení a jeho zpracováním) sdílení individuálních zážitků z libovolné oblasti tvorby (čeho jsem si všimnul, co mne zaujalo a v čem) Vyjadřujeme své zážitky z dramatického díla (OSV, t. 150, m. 7.3)

8 DRAMATICKÁ VÝCHOVA ročník 5.7.3/07 Žák: upevňuje vztahy ve skupině a prohlubuje vzájemné poznání uvědomuje si vlastní identitu ve skupině spolupracuje a otevřeně komunikuje spoluvytváří pravidla a dodržuje je prohlubuje schopnost uvolnit se, zaktivizovat a soustředit se hry a cvičení na prohlubování vztahů ve skupině hry a cvičení na poznávání druhých a posílení vzájemné důvěry cvičení zaměřená na prohlubování, sebepoznání a posílení sebedůvěry vlastní schopnosti sebevyjádření cvičení zaměřená na prohlubování skupinové spolupráce tvůrčí týmová spolupráce sebereflexe, reflexe chování, jednání, zpětné vazby řešení konfliktů vlastní motivace vytvoření pravidel dodržování pravidel práce s pravidly (vypouštění pravidla, které je zažité, přidání potřebného pravidla) cvičení zaměřená na prohlubování schopnosti uvolnit se a koncentrovat relaxační cvičení a techniky MKV 7. MKV 1. MKV 7.

9 DRAMATICKÁ VÝCHOVA ročník 5.7.3/08 rytmem, hlasem a pohybem vyjádří představu propojuje smyslové vjemy neverbálně a verbálně komunikuje a rozvíjí výrazové možnosti jedná v roli a uvědomuje si, že situace může být vnímána mnoha pohledy inspirace ze zvuků okolního světa rytmus nálad, věcí, lidí rytmické hry se slovy intonace, gradace, dynamika koordinace pohybu pohyb v prostoru propojování rytmu, hlasu, pohybu cvičení zaměřená na komplexní vnímání jednotlivé smysly jako inspirační zdroj hlasová a pohybová dynamika neverbální vyjadřování výraz celého těla, jeho řeč vnímání a reagování na neverbální vyjadřování druhých prohlubování mluvních dovedností slovní projev srozumitelnost vyjadřování naslouchání a reagování na vyjadřování druhých charakteristika postavy motivace jednání postavy zveřejňování pocitů a postojů postavy jednání postavy v konkrétní situaci důsledky jednání postav výměna rolí motivace druhé postavy vnímání situace z různých pohledů (pohledem druhé postavy) dramatické situace, improvizace samostatně, s partnerem a ve skupině Propojujeme verbální a neverbální (OSV, t. 155, m. 8.9, 8.10) MKV 13. Tělem vyjadřujeme prožitky dramatické postavy (OSV, t. 151, m. 5.1; 8.9)

10 DRAMATICKÁ VÝCHOVA ročník 5.7.3/09 zkoumá možnosti řešení konkrétní nebo symbolické situace a rozhoduje se jednání v symbolické, konkrétní situaci sám za sebe, v roli opakování situace a její zkoumání variování situace, možnosti řešení Poznáváme tím, že hrajeme scénky (OSV, t. 148, m. 1.3) vystaví situaci na základě námětu a vyjádří ji různými výrazovými prostředky inspiruje se dramatickým dílem pojetí námětu hledání symbolické situace rozvíjení námětu vystavění situace, její vývoj postavy a jejich jednání v situaci způsoby zpracování situace výrazové prostředky vytvoření situace, krátkého příběhu na základě literární předlohy poslech hudby a její scénické vyjádření část filmového příběhu a jeho dokončení v hrané dramatické situaci čtený, vyprávěný příběh a jeho dokončení v několika variantách formou dramatických improvizací fotografie, obraz a na jeho základě vytvoření příběhu

11 DRAMATICKÁ VÝCHOVA ročník 5.7.3/10 pracuje ve skupině na vytvoření inscenačního tvaru, využívá k tomu různých výrazových prostředků inscenační tvar prezentuje před spolužáky a sleduje prezentace ostatních prezentuje vlastní tvorbu před ostatními a reflektuje ji, sleduje prezentace ostatních a reflektuje je hledání a volba námětu, tématu rámcová představa a uchopení tématu a způsobu zpracování výrazové prostředky příprava bodového scénáře jednotlivé dramatické situace, jejich propracování a řazení do větších celků postavy a jejich vnější znaky, charakter, vnitřní motivace, způsoby vyjadřování postav dramatický text práce s rolí rekvizity, kostýmy, kulisy práce s prostorem, zvukem, s hudbou tvarování inscenace do její konečné podoby soustředění a psychofyzická aktivizace před představením prezentace inscenace sebehodnocení jednotlivce hodnocení diváků a učitele další práce na inscenaci na základě sebereflexe a reflexe psaní zážitků a postřehů formou deníkových záznamů volné psaní, psaní na námět veřejné čtení ve skupině, reflexe jednotlivých přípěvků možnosti dalšího zpracování (rozpracování textů, ztvárnění textu či jeho motivu v dramatické situaci) MKV 7. Spolupracujeme na přípravě inscenace (OSV, t. 157, m. 9.1; 9.2; 9.3) VDO 3.

12 DRAMATICKÁ VÝCHOVA ročník 5.7.3/11 zhodnotí vlastní skupinovou práci a reflektuje získané zkušenosti rozpozná základní divadelní druhy reflektuje zážitek z dramatického díla reflexe získané zkušenosti (co jsem se o sobě dozvěděl, co nového jsem se naučil ) hodnocení vlastní práce a vlastní práce ve skupině hodnocení skupinové práce hodnocení práce ostatních členů skupiny hodnocení práce učitele charakteristika základních divadelních žánrů společné návštěvy několika typů divadelních představení (loutkové, taneční, činohra, balet, pantomima, dětská tvorba, happening, ) výrazové prostředky některých forem a jejich vyzkoušení v improvizacích inspirace některými divadelními žánry společná návštěva divadelního představení výběr klíčových momentů; postavy, příběh, výrazové prostředky a diskuse o nich reflexe zážitku prohlubování citlivosti divácké pozornosti prezentace ukázek a jejich reflexe individuální výběr dramatického díla - jeho ukázka, záznam představení díla skupině a jeho reflektování Vyjadřujeme své zážitky z dramatického díla (OSV, t.150. m.7.3)

13 DRAMATICKÁ VÝCHOVA 7. až 9. ročník 5.7.3/12 Výstupy ŠVP Učivo Průřezová témata, přesahy, projekty Žák: spoluvytváří pravidla a dodržuje je otevřeně komunikuje a spolupracuje ve skupině psychicky a fyzicky se uvolní, soustředí se má správné držení těla vlastní motivace sestavení pravidel vztahování se k pravidlům práce s pravidly cvičení a hry zaměřené na sebepoznání a poznání druhých ve skupině cvičení a hry zaměřené na posílení důvěry žáků ve skupině cvičení a hry podporující otevřenou komunikaci cvičení a hry podporující spolupráci žáků ve skupině cvičení a hry zaměřené na stmelení skupiny relaxační techniky autogenní trénink koncentrační cviky práce s těžištěm koordinace pohybu plastičnost pohybu dynamika pohybu MKV 24. Ovládáme správné držení těla a pohybový projev (OSV, t.154, m.3.6; 8.9) v běžné situaci užívá kultivovaný pohybový projev neverbální vyjadřování emocí a postojů dialog těla zkoumání pohybového vyjadřování v herních i běžných situacích přenášení získaných zkušeností do reálných situací Ovládáme správné držení těla a pohybový projev (OSV, t.154, m.3.6; 8.9)

14 DRAMATICKÁ VÝCHOVA 7. až 9. ročník 5.7.3/13 Výstupy ŠVP dodržuje základy hlasové hygieny v běžné situaci užívá kultivovaný mluvený projev propojuje somatické dovednosti při verbálním i neverbálním vyjadřování vnímá souvislost mezi prožitkem a jednáním (u sebe i u druhých) Učivo dechová cvičení tělo a dýchání (např. dýchání přes jednotlivé části těla) hlas, hlasové možnosti, hlasová hygiena verbální vyjadřování emocí a postojů jasnost a srozumitelnost formulací intonace, frázování, dynamika hlasu vnímání verbálního vyjadřování a práce s ním v herních i běžných situacích přenášení získaných dovedností do reálných situací rozpoznání emocí pojmenování emocí vyjadřování emocí propojenost verbálního a neverbálního vyjadřování srozumitelnost verbálního a neverbálního vyjadřování reálné situace a jejich přenesení do herního prostoru zkoumání vlastního prožívání ve strukturované i improvizované situaci vnitřní monolog jednání na základě prožitku různé polohy jednání a vyjadřování Průřezová témata, přesahy, projekty Ovládáme techniku řeči (OSV, t.153, m.8.7) Propojujeme verbální a neverbální vyjadřování (OSV, t.155, m.8.9; 8.10) Poznáváme tím, že hrajeme scénky (OSV, t.148, m.1.3)

15 DRAMATICKÁ VÝCHOVA 7. až 9. ročník 5.7.3/14 Výstupy ŠVP jedná v herní situaci samostatně, s partnerem, ve skupině Učivo simultánní improvizované situace na námět, téma improvizované situace s určením rolí improvizované situace s určením prostředí improvizovaná situace na téma využívání rekvizit, zástupních předmětů v improvizované situaci Průřezová témata, přesahy, projekty Poznáváme tím, že hrajeme scénky (OSV, t.148, m.1.3) herní situaci rozvíjí, variuje ji a opakuje pojmenuje hlavní téma a konflikt situace zkoumání tématu v herní situaci zkoumání postojů, reakcí hraná situace s otevřeným koncem hodnocení situace, hledání řešení způsoby pojmutí konkrétní situace citlivé vnímání situace roviny, které situace obsahuje hlavní téma situace, způsoby jeho vyjadřování konflikt situace dynamika situace, dějová linka, zlomy situace v herní situaci zkoumá téma z více úhlů pohledu vnímání situace přes jednotlivé postavy motivace jednání jednotlivých postav vnímání souvislostí výměna rolí různé přístupy k tématu, k situaci MKV 13.

16 DRAMATICKÁ VÝCHOVA 7. až 9. ročník 5.7.3/15 Výstupy ŠVP zkoumá charakter, motivaci, vztahy, postavy jedná v roli samostatně, s partnerem i ve skupině v dramatickém díle a ve vlastní dramatické práci rozpozná základní prvky dramatu Učivo vnější a vnitřní znaky postavy motivace postavy jednání postavy jednání postavy za určitých okolnost vztahy postavy (k věcem, lidem), postoj postavy porozumění postavě uchopení postavy a hledání způsobu jejího vyjádření práce na postavě postava v prostoru vyjadřování vnitřního dění postavy dialog postavy jednání postavy v situaci, příběhu reflexe jednání postavy společné zhlédnutí dramatického díla (divadelní představení, film, literární předloha, scénář) objevování a zkoumání hlavního tématu, téma situace jednotlivé situace samostatně, v souvislostech postava, postavy konflikt dynamika vrchol gradace samostatné situace a jejich zkoumání prostřednictvím základních prvků dramatu a hledání výrazových prostředků pro jejich vyjádření základní prvky dramatu v improvizovaných situacích Průřezová témata, přesahy, projekty Tělem vyjadřujeme prožitky dramatické postavy (OSV, t.151, m.5.1; 8.9)

17 DRAMATICKÁ VÝCHOVA 7. až 9. ročník 5.7.3/16 Výstupy ŠVP podle předlohy dle vlastního výběru zpracuje látku do divadelního tvaru, ve kterém využívá základních prvků dramatu a je schopen o nich diskutovat kreativně přistupuje k dramatické látce a režijně ji pojímá rozumí pojmu scénografie a dokáže vlastní představu o scéně popsat a zrealizovat Učivo výběr látky režijní pojetí, záměr bodový scénář jednotlivé situace příběhu postavy příběhu hlavní téma příběhu konflikt výrazové prostředky prezentace představ o zpracování ostatním diskuse o jednotlivých částech divadelního tvaru pojetí tématu struktura vlastní i skupinové práce role vedoucího skupiny zformulování a sdělení režijního záměru práce s textem, práce na postavách směrování, dynamika situace, příběhu řazení situací výrazové prostředky sledování zpracování tématu svých spolužáků nazírání na rozdílnost pojetí a zpracování tématu význam scény scéna a situace, příběh práce s prostorem, jeho možnosti představa scény na základě znalosti tématu, příběhu, reálného prostoru scéna jako motivace pro hranou situaci, improvizace (sám, s partnerem, ve skupině) vytvoření scény Průřezová témata, přesahy, projekty

18 DRAMATICKÁ VÝCHOVA 7. až 9. ročník 5.7.3/17 Výstupy ŠVP využívá zvuků a hudby při tvorbě dramatických situací a inscenací se podílí na tvůrčím procesu přípravy divadelního tvaru a zodpovědně přistupuje ke společné prácí divadelní tvar prezentuje před spolužáky a reflektuje ho Učivo pohyb a zvuk prostor a zvuk výběr a možnosti zvuků zařazování zvuků do děje situace, příběhu zvukový záznam hudba a její možnosti výběr hudby a poslech použití hudby pro konkrétní situaci, scénu Průřezová témata, přesahy, projekty se podílí na tvůrčím procesu přípravy divadelního tvaru a zodpovědně přistupuje ke společné práci výběr dramatické látky, tématu přístup k látce, tématu pojetí látky, tématu a nalézání výrazových prostředků pro jejich vyjádření režijní záměr struktura vlastní, skupinové práce dokončování práce a zodpovědnost za vlastní i skupinovou práci práce na scénáři práce s rolí, textem herecká práce práce se scénou scénická hudba, zvuk práce na jednotlivých scénách tvarování inscenace do její konečné podoby Spolupracujeme na přípravě inscenace (OSV, t.157, m.9.1; 9.2; 9.3) VDO 5.

19 DRAMATICKÁ VÝCHOVA 7. až 9. ročník 5.7.3/18 Výstupy ŠVP divadelní tvar prezentuje před spolužáky a reflektuje ho rozpozná základní divadelní druhy rozezná základní dramatické žánry a jejich hlavní znaky se orientuje v typech světového a českého divadla a jejich etapách Učivo soustředění a psychofyzická aktivizace před představením prezentace divadelního tvaru reflexe představení očekávání a reakce diváků činohra, loutkové divadlo, opera, opereta, muzikál, balet, pantomima charakteristika divadelních druhů výrazové prostředky některých forem, jejich využití v hraných situacích zpracování dramatické látky formou některých divadelních druhů společné návštěvy divadelních představení a jejich reflexe komedie, tragedie, drama znaky jednotlivých dramatických žánrů vystavění dramatických situací na základě jednotlivých žánrů téma zpracované z různých pohledů jednotlivých žánrů typy českého divadla, jejich vývoj ukázka divadelních her divadlo v kontextu společenské a politické situace současná divadla a jejich dramaturgie získání přehledu o nabídce divadelní scény Průřezová témata, přesahy, projekty VDO 3.

20 DRAMATICKÁ VÝCHOVA 7. až 9. ročník 5.7.3/19 Výstupy ŠVP má přehled o výrazných osobnostech české a světové dramatické tvorby kriticky hodnotí dramatické dílo a současnou mediální tvorbu prezentuje a reflektuje vlastní dramatické dílo a sleduje a hodnotí dramatická díla svých spolužáků Učivo osobnosti české dramatické tvorby a ukázky z děl osobnosti světové dramatické tvorby a ukázky z děl odlišnosti v přístupech k tématu a způsoby jeho zpracování vytváření divácké pozornosti a názoru společná návštěva divadelního představení, shlédnutí filmu sdílení zážitku nahlížení na dílo na základě získaných zkušeností reflexe dramatického díla přenesení dramatického díla podle vlastního výběru ostatním, jeho prezentace, sledování prezentace ostatních sběrné záznamy popis situací, postřehy, texty, volné psaní, scénář, záznamy žáků o jejich zjištěních, psaní na námět čtení, sdílení reflektování vlastní práce i prací ostatních další práce na záznamech rozpracování zdramatizování Průřezová témata, přesahy, projekty Vyjadřujeme své zážitky z dramatického díla (OSV, t.150, m.7.3)

Nepovinné předměty Dramatická výchova od 5. do 9. třídy je soustředěna více na uměleckou část dramatické výchovy.

Nepovinné předměty Dramatická výchova od 5. do 9. třídy je soustředěna více na uměleckou část dramatické výchovy. 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 1 1 1 1 1 5 Nepovinný Nepovinný Nepovinný Nepovinný Nepovinný

Více

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA 2 Základy teorie vysvětlí pojem dramatická výchova, předmět dramatické výchovy, její vztah k dramatické výchovy charakterizuje její kontext a využití ve estetické

Více

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA 2 Základy teorie vysvětlí pojem dramatická výchova, dramatické výchovy charakterizuje její kontext a využití ve výchově a vzdělávání; vymezí obsah dramatické

Více

Dramatická výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu : Výchovné a vzdělávací strategie

Dramatická výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu : Výchovné a vzdělávací strategie Dramatická výchova Charakteristika vyučovacího předmětu : Předmět dramatická výchova (DV) je tvořen vzdělávacím obsahem průřezového tématu Osobnostní a sociální výchova (OSV) uvedeného v RVP ZV. Tematické

Více

10 DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBORY UČEBNÍ OSNOVY Dramatická výchova

10 DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBORY UČEBNÍ OSNOVY Dramatická výchova 10 DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBORY UČEBNÍ OSNOVY 10. 1 Dramatická výchova Časová dotace 1. ročník 1 hodina 2. ročník 1 hodina Celková dotace na 1. stupni jsou 2 hodiny. Charakteristika: Třída se dělí na skupiny

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 10 DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBORY UČEBNÍ OSNOVY 10. 1 Dramatická výchova Časová dotace 1. ročník 1 hodina 2. ročník 1 hodina Celková dotace na 1. stupni jsou 2 hodiny. Charakteristika: Třída se dělí na skupiny

Více

LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR

LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY ( DISPONABILNÍ HODINY) DRAMATICKÁ VÝCHOVA. Blok předmětů: Název předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY ( DISPONABILNÍ HODINY) DRAMATICKÁ VÝCHOVA. Blok předmětů: Název předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu Blok předmětů: VOLITELNÉ PŘEDMĚTY ( DISPONABILNÍ HODINY) Název předmětu: DRAMATICKÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Dramatická výchova Hlavním cílem vyučovacího předmětu

Více

5.8.3 Dramatická výchova. Charakteristika předmětu Dramatická výchova 1. stupeň

5.8.3 Dramatická výchova. Charakteristika předmětu Dramatická výchova 1. stupeň 5.8.3 Dramatická výchova Charakteristika předmětu Dramatická výchova 1. stupeň Dramatická výchova je doplňujícím předmětem vzdělávací oblasti Umění a kultura. V hodinách dramatické výchovy se žáci seznamují

Více

4.10.2. Vzdělávací obor: Dramatická výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu Dramatická výchova. 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu

4.10.2. Vzdělávací obor: Dramatická výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu Dramatická výchova. 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu 4.10.2. Vzdělávací obor: Dramatická výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Dramatická výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Svým obsahem učiva úzce souvisí se vzdělávacím oborem Český

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBORY DRAMATICKÁ VÝCHOVA Mgr. Eva Vášová

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBORY DRAMATICKÁ VÝCHOVA Mgr. Eva Vášová CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBORY DRAMATICKÁ VÝCHOVA Mgr. Eva Vášová Vzdělávací obsah Dramatické výchovy je využit pro všechny žáky v rámci: 1. mezipředmětových

Více

Dramatická výchova. PRŮŘEZOVÁ TÉMATA Rozvoj poznávacích, komunikačních a sociálních dovedností dětí

Dramatická výchova. PRŮŘEZOVÁ TÉMATA Rozvoj poznávacích, komunikačních a sociálních dovedností dětí Dramatická výchova ročník 1 Dramatická výchova a její postavení v oboru předškolní a mimoškolní pedagogika Nonverbální komunikace, pohyb a pantomima charakterizuje cíle a prostředky oboru dramatická výchova

Více

Školní vzdělávací program Dát šanci každému Verze - 3 ZŠ a MŠ Praha 5 Smíchov, Grafická 13/1060

Školní vzdělávací program Dát šanci každému Verze - 3 ZŠ a MŠ Praha 5 Smíchov, Grafická 13/1060 5.10 DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBORY 5.10.1 LITERÁRNĚ - DRAMATICKÁ VÝCHOVA 5.10.1.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Literárně dramatická výchova vychází ze vzdělávacího obsahu vzdělávacího

Více

VZDĚLÁVACÍ OBSAH LITERÁRNĚ DRAMATICKÉHO OBORU

VZDĚLÁVACÍ OBSAH LITERÁRNĚ DRAMATICKÉHO OBORU VZDĚLÁVACÍ OBSAH LITERÁRNĚ DRAMATICKÉHO OBORU Dramatická výchova je nejkomplexnějším oborem estetické výchovy, která využívá prostředků a postupů dramatického umění. Jde o systém sociálně uměleckého učení

Více

Základní škola Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 3. ročník

Základní škola Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 3. ročník VÝTVARNÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah Základní škola Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VV-3-1-01 VV-3-1-02 VV-3-1-03 VV-3-1-04 rozpozná a

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY Základní škola a mateřská škola Veleň, Hlavní 46, 20533 Mratín, okres Praha východ, IČO 71004530,telefon/fax 283931292 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY UČEBNÍ OSNOVY VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Umění

Více

Umění a kultura Výtvarná výchova

Umění a kultura Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět : Období ročník : Umění a kultura Výtvarná výchova 3. období 8.- 9. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 3. období základního vzdělávání žák: 1. vybírá, vytváří

Více

5. 5 UMĚNÍ A KULTURA

5. 5 UMĚNÍ A KULTURA 5. 5 UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Tato oblast umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu. Kulturu,

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 1. období 2. Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VÝTVARNÁ VÝCHOVA VV-3-1-01 VV-3-1-02 rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty);

Více

český jazyk a literatura

český jazyk a literatura 1 Mezipředmětové vztahy --> - 2. ročník Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské Kompetence

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Hudební výchova 9. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Hudební výchova 9. ročník Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo HV-9-1-01 využívá své individuální hudební schopnosti a dovednosti při hudebních aktivitách - upevní svůj vokální projev, zpívá kultivovaně

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Mgr. Daniela Javorská

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Mgr. Daniela Javorská CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Mgr. Daniela Javorská Volitelný předmět Jazyková komunikace vychází ze vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková

Více

KOMPETENCE K UČENÍ UČITEL vede žáky k vizuálně obraznému vyjádření

KOMPETENCE K UČENÍ UČITEL vede žáky k vizuálně obraznému vyjádření 1.1.4. VÝTVARNÁ VÝCHOVA I.ST. ve znění dodatku č.11 - platný od 1.9.2009, č.25 - platný id 1.9.2010, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 1. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti čte

Více

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ I Rovina čtenářské gramotnosti Vztah ke čtení Kritéria Vnímání čtení jako zdroje vnitřních zážitků a prožitků. Indikátory 1 Žák je podněcován k četbě i ve svém

Více

Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Dramatická výchova CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. Vyučovací předmět: DRAMATICKÁ VÝCHOVA

Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Dramatická výchova CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. Vyučovací předmět: DRAMATICKÁ VÝCHOVA Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Dramatická výchova Vyučovací předmět: DRAMATICKÁ VÝCHOVA CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Ve vyučovacím předmětu

Více

ročník 1. 2. 3. 4. 5. celkem počet hodin 1 2 2 1 1 7

ročník 1. 2. 3. 4. 5. celkem počet hodin 1 2 2 1 1 7 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět Výtvarná výchova realizuje obsah vzdělávací oblasti Umění a kultura. Těžiště a hlavní cíl Výtvarné výchovy je přímo v jejích hodinách, v přímém

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Hudební výchova 7. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Hudební výchova 7. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo HV-9-1-01 využívá své individuální hudební schopnosti a dovednosti při hudebních aktivitách - získané pěvecké návyky

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Německý jazyk přispívá k chápání a objevování skutečností, které

Více

DRAMATICKÁ VÝCHOVA SOUČASNÝ STAV

DRAMATICKÁ VÝCHOVA SOUČASNÝ STAV DRAMATICKÁ VÝCHOVA Historie vyučovacího předmětu dramatická výchova v České republice je poměrně krátká a ne příliš povzbudivá. Více než třicet let se o dramatické výchově hovoří jako o možném doplnění

Více

1.1.1. TĚLESNÁ VÝCHOVA I. ST. ve znění dodatku č.33 - platný od 1. 9. 2010, č. 22 Etická výchova platný od 1.9.2010

1.1.1. TĚLESNÁ VÝCHOVA I. ST. ve znění dodatku č.33 - platný od 1. 9. 2010, č. 22 Etická výchova platný od 1.9.2010 1.1.1. TĚLESNÁ VÝCHOVA I. ST. ve znění dodatku č.33 - platný od 1. 9. 2010, č. 22 Etická výchova platný od 1.9.2010 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení: Vyučovací

Více

český jazyk a literatura

český jazyk a literatura 1 český jazyk a literatura český jazyk a literatura Učivo Praktické čtení - pozorné, plynulé, přiměřeně rychlé, čtení hlasité i tiché, s porozuměním Zdokonalování techniky čtení Porozumění přiměřeným textům

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence komunikativní Kompetence pracovní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanské

Více

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Individuální péče český jazyk Kvalitní osvojení a užívání mateřského jazyka v jeho mluvené

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. ČESKÝ JAZYK (5. ročník Český jazyk a informatika) Obsahové, časové a organizační

Více

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Výtvarná výchova 2 2 2 2 Realizuje obsah vzdělávacího oboru Výtvarná výchova RVP ZV. Výuka probíhá ve dvouhodinových

Více

Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník Povinný Povinný Povinný Povinný

Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník Povinný Povinný Povinný Povinný 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 1 0 0 0 0 0 4 Povinný Povinný Povinný Povinný Název předmětu Oblast

Více

I. Sekaniny1804 Hudební výchova

I. Sekaniny1804 Hudební výchova Hudební výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, organizační a časové vymezení Vyučovací předmět Hudební výchova je součástí vzdělávací oblasti Umění a kultura. Hudba nás provází celým životem

Více

Dodatek k ŠVP ze dne 25. srpna 2010

Dodatek k ŠVP ze dne 25. srpna 2010 Dodatek k ŠVP ze dne 25. srpna 2010 Strana 4: Zřizovatel školy telefon: + 420 556 400 886 fax: +420 556 720 402 Strana 5: Velikost a úplnost školy Od školního roku 2009/2010 probíhá výuka ve dvou třídách

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 2. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti čte

Více

český jazyk a literatura

český jazyk a literatura 1 český jazyk a literatura český jazyk a literatura Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k učení Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Učivo Praktické čtení - pozorné, plynulé, přiměřeně

Více

1-3 Správné dýchání (v pauze a mezi frázemi) Správná výslovnost Rozšíření hlasového rozsahu Rytmizuje a melodizuje jednoduché texty.

1-3 Správné dýchání (v pauze a mezi frázemi) Správná výslovnost Rozšíření hlasového rozsahu Rytmizuje a melodizuje jednoduché texty. Vzdělávací oblast: Estetická výchova Vyučovací předmět: ESTETICKÁ VÝCHOVA Období: 1. Oblast Předmět Období Hudební činnosti Zpívá na základě svých dispozic intonačně čistě a Rozvoj hlavového tónu 1-3 rytmicky

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 8.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 8. 5.7 UMĚNÍ A KULTURA 5.7.2 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 8. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VÝTVARNÁ VÝCHOVA VV9101 VV9102 vybírá, vytváří

Více

ŠVP Školní očekávané výstupy. - komunikuje kultivovaně - moduluje souvislou řeč

ŠVP Školní očekávané výstupy. - komunikuje kultivovaně - moduluje souvislou řeč KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA Z V 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 6. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 6.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 6. RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VV-9-1-01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje

Více

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících s časovou dotací:

Více

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA Respektuje základní komunikační pravidla v rozhovoru. Porozumí mluveným pokynům přiměřené složitosti. Na základě ch zážitků tvoří krátký mluvený. Zná některá rozpočitadla, říkanky, pohádky Žák se učí číst

Více

I. Sekaniny1804 Volitelné předměty

I. Sekaniny1804 Volitelné předměty Osnovy I Sportovní aktivity Charakteristika volitelného vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Volitelný předmět Sportovní aktivity je realizován ve vzdělávací oblasti Člověk a zdraví,

Více

Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009

Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009 Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009 Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Výtvarná výchova je vyučován ve všech ročnících. Jeho obsahem je část vzdělávací oblasti Umění a kultura.

Více

16. Hudební výchova 195

16. Hudební výchova 195 16. Hudební výchova 195 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Vyučovací předmět: Hudební výchova 1. NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU: HUDEBNÍ VÝCHOVA 2. CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO

Více

pro tento předmět nejsou v RVP závazné výstupy, uvádíme pouze ŠVP výstupy

pro tento předmět nejsou v RVP závazné výstupy, uvádíme pouze ŠVP výstupy ČESKÝ JAZYK JINAK - Předmět se bude vyučovat pouze v 9.ročníku ve školním roce 2013/14 (po té bude předmět zrušen, byl nabízen jako ekvivalent k druhému cizímu jazyku) Charakteristika vyučovacího předmětu

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 9.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 9. 5.7 UMĚNÍ A KULTURA 5.7.2 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 9. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VÝTVARNÁ VÝCHOVA VV9101 VV9102 vybírá, vytváří

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Hudební výchova 8. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Hudební výchova 8. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo HV-9-1-01 využívá své individuální hudební schopnosti a dovednosti při hudebních aktivitách - zazpívá alespoň 15

Více

Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět,

Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět, VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu - 1. stupeň Časové, organizační a obsahové vymezení vyučovacího předmětu: Výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný vyučovací předmět, v 1., 3. a

Více

Cvičení z českého jazyka povinně volitelný předmět 9. ročník. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

Cvičení z českého jazyka povinně volitelný předmět 9. ročník. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Cvičení z českého jazyka povinně volitelný předmět 9. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Cvičení z českého jazyka se vyučuje

Více

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná Školní rok 2013/2014 1. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: Učím se žít s druhými HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR adaptace a seznámení se s organizací dne a vnitřními podmínkami MŠ učení se základním

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: (1. období)

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: (1. období) Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 1. 3. (1. období) Žák: rozpoznává a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty),

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný Rostliny v prostředí Žák: uvědomí si a zaznamená tvary, barvy a linie sleduje základní přírodní zákonitosti ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Ekosystémy Prvouka Prvouka -

Více

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA září - červen Respektuje základní komunikační pravidla v rozhovoru. Porozumí mluveným pokynům přiměřené složitosti. Na základě ch zážitků tvoří krátký mluvený. Zná některá rozpočitadla, říkanky, pohádky

Více

Ukázka zpracování učebních osnov předmětu Hudební výchova. ZŠ pro sluchově postižené Praha 5, Holečkova ulice

Ukázka zpracování učebních osnov předmětu Hudební výchova. ZŠ pro sluchově postižené Praha 5, Holečkova ulice Ukázka zpracování učebních osnov předmětu Hudební výchova ZŠ pro sluchově postižené Praha 5, Holečkova ulice Škola má deset ročníků, 1. stupeň tvoří 1. až 6. ročník, 2. stupeň 7. až 10. ročník. V charakteristice

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) Český jazyk a literatura - 6. ročník Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) jazykovými příručkami Odliší spisovný a nespisovný jazykový projev Rozpozná nejdůležitější

Více

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 5. ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obor Výtvarná výchova zahrnuje využití

Více

Zvířata domácí, divoká

Zvířata domácí, divoká ZÁŘÍ TÉMA: My se školy nebojíme Začíná škola Zvířata domácí, divoká tělo Přivítání dětí i jejich rodičů ve škole, navození atmosféry důvěry a pohody. Pomoci dětem i rodičům orientovat se v novém prostředí.

Více

RVP ZV RVP ZV. ŠVP Školní očekávané výstupy. ŠVP Učivo. Obsah RVP ZV. Očekávané výstupy. Kód

RVP ZV RVP ZV. ŠVP Školní očekávané výstupy. ŠVP Učivo. Obsah RVP ZV. Očekávané výstupy. Kód RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo M-3-1-01 používá přirozená čísla k modelování reálných situací, počítá předměty v daném souboru, vytváří soubory

Více

Týdenní počet hodin 18 hod z toho 1.stupeň 10 hod 2. stupeň 8 hod

Týdenní počet hodin 18 hod z toho 1.stupeň 10 hod 2. stupeň 8 hod Vzdělávací oblast UMĚNÍ A KULTURA Týdenní počet hodin 18 hod z toho 1.stupeň 10 hod 2. stupeň 8 hod Vyučovací předměty Hudební výchova Výtvarná výchova Cílové zaměření vzdělávací oblasti Vzdělávání v dané

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 8. ročník Zpracovala: Mgr. Marie Čámská Jazyková výchova spisovně vyslovuje běžně užívaná cizí slova umí spisovně vyslovit běžná cizí slova

Více

TEORIE DR ORIE AMATU AMA

TEORIE DR ORIE AMATU AMA 6. 11. 2013 TEORIE DRAMATU DRAMA JAKO PLURIMEDIÁLMÍ ZOBRAZOVACÍ FORMA PLURIMEDIALITA TEXTOVÉ PREZENTACE: dramatický text jako scénicky realizovaný text literární texty pouze jazykové prostředky dramatické

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Etická výchova 4. ročník Zpracovala: Mgr. Alena Tupá Základní komunikační dovednosti reflektuje důležitost prvků neverbální komunikace, eliminuje hrubé výrazy z verbální

Více

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV)

II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) II 16 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Výtvarná výchova (VV) Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvůrčí činnosti tvorbu, vnímání a interpretaci

Více

Charakteristika předmětu ESTETICKÁ VÝCHOVA HUDEBNÍ (EVH)

Charakteristika předmětu ESTETICKÁ VÝCHOVA HUDEBNÍ (EVH) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Charakteristika předmětu ESTETICKÁ VÝCHOVA HUDEBNÍ (EVH) Předmět estetická výchova hudební spadá do vzdělávací oblasti Umění a kultura, která umožňuje žákům

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Období / ročník Počet hodin Charakteristika vyučovacího předmětu Umění a kultura Výtvarná výchova 1. období / 1.- 3. ročník 1hod. / týd Tato vzdělávací oblast přispívá

Více

ŠVP Učivo. RVP ZV Kód. RVP ZV Očekávané výstupy. ŠVP Školní očekávané výstupy. Obsah RVP ZV

ŠVP Učivo. RVP ZV Kód. RVP ZV Očekávané výstupy. ŠVP Školní očekávané výstupy. Obsah RVP ZV KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA RVP ZV Obsah 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1.1 ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk a literatura 8. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy

Více

Dodatek č. 4 ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání Učíme se pro život

Dodatek č. 4 ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání Učíme se pro život Základní škola a Mateřská škola Neplachovice, okres Opava, příspěvková organizace Dodatek č. 4 ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání Učíme se pro život Projednán na pedagogické radě

Více

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Žák při vlastních tvůrčích činnostech pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (světlostní poměry, barevné kontrasty, proporční ) Žák využívá a kombinuje prvky vizuálně obrazného vyjádření ve vztahu

Více

7.7 UMĚNÍ A KULTURA Hudební výchova (HV) Charakteristika předmětu 1. a 2. stupně

7.7 UMĚNÍ A KULTURA Hudební výchova (HV) Charakteristika předmětu 1. a 2. stupně 7.7 UMĚNÍ A KULTURA 7.7.1 Hudební výchova (HV) Charakteristika předmětu 1. a 2. stupně Hudební výchova je zařazena do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Vyučovací předmět má časovou dotaci v 1. 5. ročníku

Více

4.10.3. Charakteristika vyučovacího předmětu Komunikativní dovednosti

4.10.3. Charakteristika vyučovacího předmětu Komunikativní dovednosti 4.10.3. Charakteristika vyučovacího předmětu Komunikativní dovednosti 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Obsahem vyučovacího předmětu Komunikativní dovednosti je naplňování očekávaných výstupů vzdělávací

Více

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu.

Více

Ročník II. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník II. Český jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Jazyková výchova Zvuková stránka jazyka-sluch, rozlišení hlásek, výslovnost samohlásek, souhlásek a souhláskových skupin. Modelace souvislé řeči/tempo, intonace, přízvuk/ Hláska, slabika, slovo, věta,

Více

Předmět: Cvičení s hudbou

Předmět: Cvičení s hudbou Předmět: Cvičení s hudbou Charakteristika volitelného předmětu cvičení s hudbou 2. stupeň Obsah tohoto vyučovacího předmětu vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a zdraví stanovených RVP ZV a realizuje

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI (5. ročník Komunikační dovednosti a informatika) Obsahové,

Více

Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu základního vzdělávání pro žáky s mentálním postižením a poruchami komunikace

Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu základního vzdělávání pro žáky s mentálním postižením a poruchami komunikace Logopedická základní škola, Měcholupy 1, příspěvková organizace Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu základního vzdělávání pro žáky s mentálním postižením a poruchami komunikace Měcholupy 1.

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Hudební výchova 6. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA HUDEBNÍ VÝCHOVA Hudební výchova 6. ročník Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo HV-9-1-01 využívá své individuální hudební schopnosti a dovednosti při hudebních aktivitách - odhadne správnou hlasitost zpěvu, využívá

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 1 týdně, povinný V: Hlasová hygiena Žák: správně dýchá, dodržuje tón, nasazuje a vyslovuje - správné dýchání, dýchání v pauze - měkké nasazení, pauza - volný nástup - sjednocení hlasového rozsahu - pěvecké

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 3. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti čte

Více

ŠVP Školní očekávané výstupy. - rozumí jednoduchým sdělením učitele k danému tématu - reaguje na pokyny učitele

ŠVP Školní očekávané výstupy. - rozumí jednoduchým sdělením učitele k danému tématu - reaguje na pokyny učitele Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo POSLECH S POROZUMĚNÍM DCJ-9-1-01 DCJ-9-1-02 DCJ-9-1-03 DCJ-9-2-01 rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou pronášeny pomalu

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 ČESKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávání v předmětu Český jazyk směřuje k: vnímání,

Více

Etická výchova. Charakteristika vzdělávacího oboru. Časové vymezení. Organizační vymezení

Etická výchova. Charakteristika vzdělávacího oboru. Časové vymezení. Organizační vymezení 2. st. Charakteristika vzdělávacího oboru na II. stupni navazuje na učivo a očekávané výstupy I. stupně. Prolíná celou škálou vzdělávacích oblastí. Nejvíce koresponduje se vzdělávacími obsahy Člověk a

Více

Umění a kultura. Výtvarná výchova. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast.

Umění a kultura. Výtvarná výchova. Základní škola a Mateřská škola Havlíčkův Brod, Wolkerova 2941 Školní vzdělávací program. Oblast. Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Umění a kultura Výtvarná výchova 1. 9. ročník 1. 3. ročník 1 hodina týdně 4. 5. ročník 2 hodiny týdně 6. 7.

Více

Hudební výchova. Výchovné a vzdělávací strategie předmětu v 6. 9. ročníku

Hudební výchova. Výchovné a vzdělávací strategie předmětu v 6. 9. ročníku 805 Předmět je zařazen do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Vzdělávání v tomto oboru směřuje prostřednictvím vokálních, instrumentálních, hudebně pohybových, poslechových a dalších činností k rozvoji

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Období: 1.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Období: 1. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Období: 1. Výtvarné činnosti Zvládne techniku malby vodovými barvami, temperami, suchým pastelem, voskovkami Umí míchat barvy Dovede

Více

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov

RVP ŠVP UČIVO - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov Dodatek č.17 PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: 8. ročník ČESKÝ JAZYK - rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůležitější způsoby obohacování slovní zásoby a zásady tvoření českých slov - rozlišuje

Více

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu.

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce.

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce. 1. 1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 1. 1. 5 Další cizí jazyk Časová dotace 7. ročník 2 hodiny 8. ročník 2 hodiny 9. ročník 2 hodiny Celková dotace na 2. stupni je 6 hodin. Charakteristika: Předmět je zaměřen

Více

vzdělávací program Základní škola Velká Jesenice

vzdělávací program Základní škola Velká Jesenice Školní vzdělávací program Základní škola Velká Jesenice Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Etická výchova Český jazyk - sloh Charakteristika vzdělávacího oboru Obsah doplňujícího vzdělávacího oboru

Více

Rétorika a umění prezentace

Rétorika a umění prezentace školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Rétorika a umění prezentace

Rétorika a umění prezentace školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

MATEMATIKA CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU pro 1. až 5. ročník

MATEMATIKA CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU pro 1. až 5. ročník 1. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu 1.1 Vzdělávací obsahy, ze kterých je vyučovací předmět utvořen MATEMATIKA CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU pro 1. až 5. ročník Vzdělávání klade důraz na důkladné

Více

Tvorba Pojetí vyučovacího předmětu Obecné cíle Přínos k rozvoji klíčových a odborných kompetencí a průřezových témat

Tvorba Pojetí vyučovacího předmětu Obecné cíle Přínos k rozvoji klíčových a odborných kompetencí a průřezových témat Tvorba Pojetí vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah předmětu se skládá z těchto složek: s prostorem, s hudbou, Práce s dynamikou a časem, s pohybovým motivem, s partnerem, kompozice a stavba, získávání

Více

6. ročník. Výtvarná výchova

6. ročník. Výtvarná výchova list 1 / 5 Vv časová dotace: 2 hod / týden Výtvarná výchova 6. ročník vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů uplatňuje je pro vyjádření vlastních zkušeností,

Více