Vzdělání a kvalifikace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vzdělání a kvalifikace"

Transkript

1 Vzdělání a kvalifikace Vzdělání Vzdělání je suhrn znalstí, dvednstí a návyků, které jedinec získá specificku činnstí - učením. Vzdělání je základní pdmínku k začlenění jedince d splečnsti. Nejrganizvanější frmu vzdělávání je vyučvání. Vyučvání se prvádí nejčastěji ve vzdělávacích institucích. Vzdělání prbíhá ve všech blastech lidskéh pčínání. Výsledkem takvéh vzdělání je kmplexní rzvj jedince. Obsah: 1. Základní blasti rzvje 2. Histrie vzdělávání 3. Stupně vzdělávání v České republice 4. Předšklní vzdělávání Odklad šklní dcházky Definice šklní zralsti: Znaky šklní zralsti: 5. Základní vzdělávání 6. Střední vzdělání Klíčvé kmpetence Vzdělávací blasti Stupně středníh vzdělávání: Závěrečná zkuška Závěrečná zkuška s vyučením Maturitní zkuška Splečná část Prfilvá část 7. Vyšší dbrné vzdělání 8. Vyskšklské vzdělání 9. Kvalifikace Bakalářský studijní prgram Magisterský studijní prgram Dktrský studijní prgram Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

2 Základní blasti rzvje: Věda, technika a umění Mrálka, práv a plitika Fyzická i duševní prduktivní činnst - práce Tělesná výchva a sprt Filzfie a nábženství Histrie vzdělávání Pčátky vzdělávání V pčátcích vzdělávání, p dbu něklika set tisíc let prbíhal vzdělání prstřednictvím zkumání, nápdbu. Vzdělávání byl prštěn rganizvansti, základním úklem vzdělání byl připravit jedince k přežití. Vzdělávání v dbě rzvje zemědělství Kreativita a pznávání v dbách minulých byl nahrazen učením pracvních návyků. Děti byly d pčátku využívány k práci. Úspěšné zemědělství vyžadval dluhé hdiny relativně nekvalifikvané, pakující se práce, kteru mhly vyknávat děti. Lidé byli díky zemědělství vyprdukvat více jídla, uživili tak více dětí - pracvní síly. Středvěké vzdělávání Zemědělství umžnil akumulaci majetku - převzetí majetku d jedněch ruku. Půda, jak výrbní prstředek se stala majetkem něklika jedinců, kteří zjistili, že nejlepším zhdncením majetku je jeh bdělání za pmci lidské síly. Děti, d teď zapjeny d práce na rdinném majetku, začaly pracvat nejen pr rdinný prspěch, ale také pr prspěch feudálníh majitele. Jinak t však byl s dětmi feudálů. Těm už byl pskytnut vzdělání, které je připravval na rli pána. Průmyslvý rzvj a jeh dpad na vzdělávání S nárůstem průmyslu a nvé buržazní třídy feudalismus pstupně upadal, ale živt většiny dětí se ihned nezlepšil. Stejně jak vlastníci půdy, měli pdnikatelé jediný zájem. Maximalizvat zisk. Vyvstala však další ptřeba. Pracvníci v průmyslvých prvzech museli mít alespň triviální vzdělání. Trivium - čtení psaní Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

3 pčítání. Nejdůležitějším pžadavkem byla přesnst, vyknávání příkazů, tlerance dluhých hdin jedntvárné práce, a základní schpnst číst a psát. Dalším, neméně důležitým aspektem byla indktrinace - přijetí určitých pravd a způsbu myšlení. Jedinu tehdy známu metdu výuky byl, nucené pakvání a následné testvání. Bití byl nedílnu sučástí výuky a hra byla pvažvána za nevhdné "vyrušvání". Pdnět k všebecném vzdělání, přišel d vznikající prtestantské církve. Zejména Martin Luther prsazval veřejné vzdělávání jak křesťansku pvinnst, která dkáže zachránit duši před věčným zatracením. Šklství 19. a 20. stletí V 19. stletí se šklství začal pstupně humanizvat, přestže tělesné tresty přetrvaly až d 20. stletí. Škla pstupně nahradila práci na pli, v tvárnách a dmácí práce jak hlavní zaměstnání dětí. Přetrval také memrvání textů. Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

4 Stupně vzdělávání v České republice Stupně vzdělávání v České republice upravuje zákn č. 561/2004 Sb., známý jak Šklský zákn a záknem vyských šklách - č. 111/1998 Sb. 1. Předšklní vzdělávání (zákn č. 561/2004 Sb.,Část 2, 33-35) 2. Základní vzdělávání (zákn č. 561/2004 Sb.,Část 3, 44-56) 3. Střední vzdělávání (zákn č. 561/2004 Sb.,Část 4, 58-58) 4. Vyšší dbrné vzdělání (zákn č. 561/2004 Sb.,Část 5, ) 5. Vyskšklské vzdělání (Zákn vyských šklách - č. 111/1998 Sb.) ISCED Systém kódvání úrvně vzdělání pdle klasifikace z rku Vzdělávání v raném dětství (mateřské škly) 1 Primární vzdělávání (1. stupeň základní škly) 2 Nižší sekundární vzdělávání (2. stupeň základní či rčník 8 - letých středních škl) 3 Vyšší sekundární vzdělávání (středšklské, maturita či vyučení) 4 Pstsekundární neterciární vzdělávání (pmaturitní studium) 5 Krátký cyklus terciárníh vzdělávání (vyšší dbrné) 6 Bakalářské neb jí dpvídající úrveň 7 Magisterské neb jí dpvídající úrveň 8 Dktrské neb jí dpvídající úrveň 9 Vzdělávání jinde neuvedené Předšklní vzdělávání Předšklní vzdělávání získané v mateřských šklách a speciálních mateřských šklách se pvažuje za předstupeň k základnímu vzdělávání. Předšklní vzdělávání není pvinné, přestže se plánuje změna legislativy tak, aby alespň pslední rk (předcházející vstupu d základní škly), byl pvinný. Má t své pdstatnění. Děti, Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

5 které se nezúčastňují předšklníh vzdělávání mají prblémy s adaptací ve šklním klektivu, jejich rzvj je pžděn, mají prblémy s kmunikací. Bývá bvyklé, že splňují předpklady pr dklad šklní dcházky, pkud všem dlžený rk není využit pr předšklní vzdělávání, bývá zlepšení nepatrné. Odklad šklní dcházky Ze zákna vyplývá, že pvinná šklní dcházka začíná v šesti letech dítěte. Může za určitých klnstí začít už dříve, za jistých pdmínek i pzději. Důvdem k předčasnému zařazení d šklní dcházky může být předčasná vyspělst, neb vyské nadání. Častější je však dlžení šklní dcházky, čemž v knečném efektu sice rzhduje rdič, ale významný pradní a splurzhdvací hlas má také pedaggick-psychlgická pradna (PPP). V případě dětí se zdravtním pstižením je ptřeba také vyjádření příslušnéh speciálně pedaggickéh centra (SPC). Odbrným lékařem způsbilým psudit zdravtní stav dítěte pr účely dkladu začátku pvinné šklní dcházky může být dětský lékař neb praktický lékař pr děti a drst. Převážně v případech psuzení tělesné zralsti. Rzhdnutí dkladu pvinné šklní dcházky vydává ředitel škly, ve které byl dítě zapsán. Na dbrém začátku vše záleží Jan Ams Kmenský Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

6 Definice šklní zralsti: Šklní zralst v pedaggick-psychlgickém pjetí znamená stav dítěte prjevující se v takvé úrvni jeh rganismu, která mu umžňuje adaptaci na prstředí škly. (Průcha, Waltervá, Mareš, 2003, s. 243) Znaky šklní zralsti: Věk vstupu dítěte d škly - vstup d škly je limitván dvršením 6-ti let k 31. srpnu Filipínská míra - dítě si dsáhne ruku přes hlavu na uch na pačné straně Kapalínův index - psuzení vztahu mezi pměrem výšky a váhy. (Například 120 cm/20 kg = růstvý věk 6 - čím vyšší, tím lze předpkládat vyšší šklní zralst) Hledisk kgnitivní, vyšetření inteligence Psuzuje psychlg Speciální pedagg Vyhraněnst laterality - pravlevá rientace Obecná infrmvanst dítěte Emční hledisk - úrveň autregulace citů a impulsů Regulace uspkjvání svých ptřeb Mrální zralst - základy chápání nrem a hdnt, úrveň vládání svéh chvání. Mtivační hledisk Úklvá a vlní zralst - zralst pr plnění úklů Cílevědmst Vytrvalst Hledisk sciální Schpnst dítěte přijmut nvu rli škláka Samstatnst Splupráce Kperace Pdřízení se autritě a pdbně Jiráskův test šklní zralsti, například mdifikace Kernva testu - ze tří testů: Kresba mužské pstavy Nápdba psacíh písma Obkreslení skupiny teček Reverzní test (Edfeldtův) úrveň zrakvé diferenciace úrveň reverzních tendencí (zaměňvání zrcadlvých tvarů) Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

7 Základní vzdělávání Základní vzdělávání je všebecné, realizuje se v institucích základníh šklství. Základní vzdělávání prbíhá pvinně - je sučástí pvinné šklní dcházky. Základní vzdělávání se realizuje: 1. Na základní škle (devítiletý prgram) 2. Na základní škle speciální (desetiletý prgram) 3. Na nižším stupni víceletých gymnázií 4. V knzervatřích 5. Kurz pr získání základníh vzdělání uskutečňvanéh v základní neb střední škle Základní vzdělávání navazuje na předšklní vzdělávání a na výchvu v rdině. Je devítileté. Je členěn na 1. a 2. stupeň základní škly. Základní vzdělávání na 1. stupni usnadňuje svým pjetím přechd žáků z předšklníh vzdělávání a rdinné péče d pvinnéh, pravidelnéh a systematickéh vzdělávání. 1. stupeň základní škly je tvřen prvním až pátým rčníkem. Pjetí základníh vzdělávání na 2. stupni je budván na širkém rzvji zájmů žáků, na vyšších učebních mžnstech žáků a na prvázansti vzdělávání a živta škly se živtem mim šklu. 2. stupeň základní škly je tvřen šestým až devátým rčníkem. D vyššíh rčníku (třídy) základní škly pstupí žák, který na knci druhéh plletí prspěl ze všech pvinných předmětů stanvených šklním vzdělávacím prgramem s výjimku předmětů výchvnéh zaměření stanvených rámcvým vzdělávacím prgramem a předmětů, z nichž byl uvlněn. D vyššíh rčníku pstupí i žák prvníh stupně základní škly, který již v rámci prvníh stupně pakval rčník, a žák druhéh stupně základní škly, který již v rámci druhéh stupně pakval rčník, a t bez hledu na prspěch tht žáka. Klíčvé kmpetence Klíčvé kmpetence představují suhrn vědmstí, dvednstí, schpnstí, pstjů a hdnt důležitých pr sbní rzvj a uplatnění každéh člena splečnsti. Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

8 Cílem základníh vzdělávání je rzvíjení klíčvých kmpetencí: svjení si strategií učení a mtivvat pr celživtní učení - kmpetence k učení pdněcvat žáky k tvřivému myšlení, lgickému uvažvání a k řešení prblémů - kmpetence k řešení prblémů rzvj kmunikačních dvednsti - kmpetence kmunikativní rzvj schpnsti splupracvat, respektvat práci a úspěchy vlastní i druhých - kmpetence sciální a persnální, kmpetence pracvní rzvj schpnsti prjevvat se jak svébytná, svbdná a zdpvědná sbnst, uplatňvat svá práva a naplňvat své pvinnsti - kmpetence bčanské rzvíjet ptřebu prjevvat pzitivní city v chvání, jednání a pržívání živtních situací, rzvíjet vnímavst a citlivé vztahy k lidem, prstředí i přírdě - kmpetence bčanské rzvíjet a chránit fyzické, duševní a sciální zdraví a být za ně dpvědnýkmpetence bčanské rzvíjet schpnst tlerance a hleduplnsti k jiným lidem, jejich kulturám a duchvním hdntám - kmpetence bčanské, kmpetence kmunikativní rzvíjet schpnst pznávat vlastní schpnsti v suladu s reálnými mžnsti a uplatňvat je splu s svjenými vědmstmi a dvednstmi při rzhdvání vlastní živtní a prfesní rientaci - kmpetence k řešení prblémů Vzdělávací blasti Vzdělávací bsah základníh vzdělávání je rientačně rzdělen d devíti vzdělávacích blastí. Jedntlivé vzdělávací blasti jsu tvřeny jedním vzdělávacím brem neb více bsahvě blízkými vzdělávacími bry: Jazyk a jazykvá kmunikace - Český jazyk a literatura, cizí jazyk Matematika a její aplikace Infrmační a kmunikační technlgie Člvěk a jeh svět Člvěk a splečnst - Dějepis, Výchva k bčanství Člvěk a přírda - Fyzika, Chemie, Přírdpis, Zeměpis Umění a kultura - Hudební výchva, Výtvarný výchva Člvěk a zdraví - Výchva ke zdraví, Tělesná výchva Člvěk a svět práce Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

9 Střední vzdělání Střední vzdělání pskytuje žákům bsahvě širší všebecné vzdělání neb dbrné vzdělání spjené se všebecným vzděláním. Stupně středníh vzdělávání: střední vzdělání - vzdělávací prgram denní frmy v délce 1-2 rky střední vzdělání s výučním listem vzdělávací prgram v délce 2-3 rky uknčený závěrečnu učňvsku zkušku zkrácené studium pr získání středníh vzdělání s výučním listem, 1-2 rky denníh studia střední vzdělání s maturitní zkušku Závěrečná zkuška vzdělávací prgram šestiletéh neb smiletéh gymnázia vzdělávací prgram v délce 4 let denní frmy vzdělávání vzdělávací prgram nástavbvéh studia v délce 2 let denní frmy vzdělávání vzdělávací prgram zkrácenéh studia pr získání středníh vzdělání s maturitní zkušku v délce 1-2 rky denníh studia Závěrečná zkuška je vyžadvána k uknčení středníh vzdělání (bez vyučení) frmu: praktická zkuška z dbrných předmětů teretická zkuška z dbrných předmětů Závěrečná zkuška s vyučením Frma závěrečné zkušky: písemná zkuška z dbrných předmětů ústní zkuška z dbrných předmětů praktická zkuška z dbrných předmětů Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

10 Maturitní zkuška Maturitní zkuška se skládá ze dvu částí: Splečná část prfilvá část Český jazyk a literatura Cizí jazyk, neb matematika 2 neb 3 zkušky (pdle vzdělávacíh prgramu), přičemž nejvýše dvě mhu být vlitelné Splečná část Zkuška z Českéh jazyka a literatury a cizíh jazyka se skládá s dílčích zkušek: didaktický test písemná práce ústní zkuška před maturitní kmisí Zkuška z matematiky se skládá s didaktickéh testu - písemnéh testu Prfilvá část Zkušky prfilvé části maturitní zkušky se knají frmu: vypracvání maturitní práce a její bhajby před zkušební maturitní kmisí ústní zkušky před zkušební maturitní kmisí písemné zkušky praktické zkušky neb kmbinací dvu i více výše uvedených frem Vyšší dbrné vzdělání Vyšší dbrné vzdělávání rzvíjí a prhlubuje znalsti a dvednsti studenta získané ve středním vzdělávání a pskytuje všebecné a dbrné vzdělání a prakticku přípravu pr výkn nárčných činnstí. Délka vyššíh dbrnéh vzdělání je 3 rky (včetně dbrné praxe), u zdravtnických brů 3,5 let. Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

11 Vyšší dbrné vzdělání se uknčuje abslutriem: vypracvání abslventské práce zkuška z dbrných předmětů zkuška z cizíh jazyka bhajba abslventské práce Dkladem dsažení vyššíh dbrnéh vzdělání je vysvědčení abslutriu a diplm abslventa vyšší dbrné škly. Označení abslventa vyšší dbrné škly, které se uvádí za jménem, je "diplmvaný specialista" (zkráceně "DiS."). Vyskšklské vzdělání Vyskšklské vzdělání prbíhá na veřejných a sukrmých vyských šklách. Studijní prgramy na vyské škle: Bakalářský studijní prgram Magisterský studijní prgram Dktrský studijní prgram Bakalářský studijní prgram Bakalářský studijní prgram je zaměřen na přípravu k výknu pvlání a ke studiu v magisterském studijním prgramu. Dba studia je 3, maximálně 4 rky. Bakalářský prgram se uknčuje: vypracváním závěrečné práce státní závěrečnu zkušku bhajbu závěrečné práce Abslventům studia v bakalářských studijních prgramech se uděluje akademický titul "bakalář" (ve zkratce "Bc." uváděné před jménem), v blasti umění akademický titul "bakalář umění" (ve zkratce "BcA." uváděný před jménem). Magisterský studijní prgram Magisterský studijní prgram navazuje na bakalářský studijní prgram. Je zaměřen na získání teretických pznatků zalžených na sudbém stavu vědeckéh pznání, výzkumu a vývje, na zvládnutí jejich aplikace a na rzvinutí schpnstí k tvůrčí činnsti. Trvá 1 až 3 rky. Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

12 Magisterský prgram se uknčuje: vypracváním závěrečné práce státní závěrečnu zkušku (v blasti lékařství se uknčuje státní rigrózní zkušku) bhajbu diplmvé práce Abslventům studia v magisterských studijních prgramech se udělují tyt akademické tituly: blast eknmie, technických věd a technlgií, zemědělství, lesnictví a vjenství, titul "inženýr" (ve zkratce "Ing." uváděný před jménem) blast architektury "inženýr architekt" (ve zkratce "Ing. arch." uváděný před jménem) blast zubníh lékařství "dktr zubníh lékařství" (ve zkratce MDDr. uváděný před jménem) blast veterinárníh lékařství a hygieny "dktr veterinární medicíny" (ve zkratce "MVDr." uváděný před jménem) blast umění "magistr umění" (ve zkratce "MgA." uváděný před jménem) statních blasti "magistr" (ve zkratce "Mgr." uváděný před jménem) Abslventi magisterských studijních prgramů mhu pžádat vyknání státní rigrózní zkušky jejíž sučástí je bhajba rigrózní práce. P jejím vyknání se udělují tyt akademické tituly: blast práva "dktr práv" (ve zkratce "JUDr." uváděný před jménem) blast humanitních, pedaggických a splečenských věd "dktr filzfie" (ve zkratce "PhDr." uváděný před jménem) blast přírdních věd "dktr přírdních věd" (ve zkratce "RNDr." uváděný před jménem) blast farmacie "dktr farmacie" (ve zkratce "PharmDr." uváděný před jménem) blast telgie "licenciát telgie" (ve zkratce "ThLic." uváděný před jménem) neb "dktr telgie" (ve zkratce "ThDr." uváděný před jménem) Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

13 Dktrský studijní prgram Je zaměřen na vědecku samstatnu tvůrčí činnst v blasti výzkumu neb vývje neb na samstatnu tereticku a tvůrčí činnst v blasti umění. Trvá 3 až 4 rky. Studium v dktrském studijním prgramu prbíhá pdle individuálníh studijníh plánu pd vedením šklitele. Dktrský prgram se uknčuje: vypracváním disertační práce. Disertační práce musí bsahvat půvdní a uveřejněné výsledky neb výsledky přijaté k uveřejnění. bhajbu disertační práce státní dktrsku zkušku Abslventům studia v dktrských studijních prgramech se udělují tyt akademické tituly: akademický titul "dktr" (ve zkratce "Ph.D." uváděný za jménem) akademický titul "dktr telgie" (ve zkratce "Th.D." uváděný za jménem) Kvalifikace Kvalifikace je ve smyslu vzdělávání dbrná připravenst k nějaké specifické činnsti. Prfesní kvalifikací rzumíme způsbilst vyknávat určitu pracvní činnst neb více pracvních činnstí, které ve svém celku umžňují určité prfesní uplatnění. Nárdní sustavu kvalifikací (NSK) rzumíme veřejně přístupný registr všech úplných prfesních a prfesních kvalifikací ptvrzvaných, rzlišvaných a uznávaných na území České republiky. Definuje pžadavky na dbrné způsbilsti jedntlivých kvalifikací bez hledu na způsb jejich získání. Důležité upzrnění: Tent materiál můžete bez mezení kpírvat a šířit.

Charakteristika vyučovacího předmětu RUSKÝ JAZYK

Charakteristika vyučovacího předmětu RUSKÝ JAZYK Gymnázium, Milevsk, Masarykva 183 Šklní vzdělávací prgram (ŠVP) pr nižší stupeň smiletéh všebecnéh studia 5.1.4. Jazyk a jazykvá kmunikace Charakteristika vyučvacíh předmětu RUSKÝ JAZYK Obsahvé, časvé

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY Kmplexní zkuška Zkušky ze všech zkušebních předmětů mají frmu didaktickéh testu. Výjimku jsu puze zkušky z jazyků z českéh jazyka a literatury a cizíh

Více

Charakteristika vzdělávacího programu

Charakteristika vzdělávacího programu Charakteristika vzdělávacíh prgramu Základní filsfie mateřské škly:,,důležitější pr dítě předšklníh věku je, jak se v mateřské škle cítí, než t c umí a zná. Vzdělávací cíle vyplývající z filsfie škly:

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy ZŠ a MŠ Olmuc Hlice, Náves Svbdy 41 ŠKOLNÍ ŘÁD pracviště Mateřská škla, Náves Svbdy 38 Zpracvala: Jana Skřivánkvá Účinnst: 25.11.2013 Infrmace pdána: Vydal: záknným zástupcům dětí, pracvníkům škly MŠ Hlice

Více

4.-13.5. Český jazyk a literatura. Povinná zkouška. Písemná práce (10 témat zadaných Centrem, výběr)

4.-13.5. Český jazyk a literatura. Povinná zkouška. Písemná práce (10 témat zadaných Centrem, výběr) 4.37. Maturitní zkuška na Cyrilmetdějském gymnáziu ve šklním rce 2014/ Průběh a rzsah maturitní zkušky na gymnáziu stanví 77 a další zákna č.561/2004 a vyhláška MŠMT č.177/2009 Sb. v aktuálním znění. Pr

Více

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2019

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2019 Střední průmyslvá škla, Obchdní akademie a Jazykvá škla s právem státní jazykvé zkušky Frýdek- Místek, příspěvkvá rganizace 28. října 1598, 738 01 Frýdek-Místek 558 406 111 ředitel: 558 406 211 skla@spsafm.cz

Více

PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ

PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ Irena Tlapákvá duben 2015 NOVELA ŠKOLSKÉHO ZÁKONA vzdělávání sb se speciálními vzdělávacími ptřebami zavedení registru pedaggických pracvníků přijímání d přípravných tříd základní

Více

Kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018 čtyřleté studium - obor K/41 Gymnázium

Kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018 čtyřleté studium - obor K/41 Gymnázium Kritéria přijímacíh řízení pr šklní rk 2017/2018 čtyřleté studium - br 79-41-K/41 Gymnázium 1) Vyhlášení prvníh kla přijímacíh řízení d prvníh rčníku vzdělávání ve střední škle d bru vzdělání 79 41 K/41

Více

ve školním roce 2017/18

ve školním roce 2017/18 Maturitní zkuška na Cyrilmetdějském gymnáziu ve šklním rce 2017/18 Průběh a rzsah maturitní zkušky na gymnáziu stanví 77 a další zákna č.561/2004 a vyhláška MŠMT č.177/2009 Sb. v aktuálním znění. Pr šklní

Více

Pravidla pro hodnocení žáků

Pravidla pro hodnocení žáků Čj. ZŠ/ 178/09 Pravidla pr hdncení žáků Základní pkyny pr hdncení výsledků vzdělávání žáků hdncení průběhu a výsledků vzdělávání a chvání žáka musí být jednznačné, srvnatelné s předem stanvenými kritérii,

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pr základní vzdělávání ŠKOLNÍ DRUŽINA Základní škla a mateřská škla, Blížkvice, kr. Znjm příspěvkvá rganizace OBSAH 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE.. 2 2. CHARAKTERISTIKA ŠD. 3 3. CHARAKTERISTIKA

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/ MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000067 Pracvní skupina Předšklní vzdělávání a péče: dstupnst inkluze kvalita 26. 5. 2016 Dmažlice OBSAH

Více

Didaktický test. Didaktický test

Didaktický test. Didaktický test Maturitní zkuška na Cyrilmetdějském gymnáziu ve šklním rce 2013/14 Průběh a rzsah maturitní zkušky na gymnáziu stanví 77 a další zákna č.561/2004 a vyhláška MŠMT č.177/2009 Sb. v aktuálním znění. Pr šklní

Více

KRITÉRIA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2018/2019

KRITÉRIA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 KRITÉRIA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 Přijímací řízení prbíhá v suladu se záknem č. 561/2004 Sb., předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský zákn) a v suladu

Více

Velká volitelnost v celé řadě předmětů (humanitních i přírodovědných), včetně mezioborových volitelných předmětů.

Velká volitelnost v celé řadě předmětů (humanitních i přírodovědných), včetně mezioborových volitelných předmětů. 2. ŠVP GA staví na takvé výchvně vzdělávací kncepci, která bude vycházet vstříc pžadavkům kladeným na žáky v neustále se prměňující a vyvíjející splečnsti. Základem tét kncepce je péče všestranný sbnstní

Více

Z á k l a d n í š k o l a a M a t e ř s k á š k o l a K o p i d l n o

Z á k l a d n í š k o l a a M a t e ř s k á š k o l a K o p i d l n o Z á k l a d n í š k l a a M a t e ř s k á š k l a K p i d l n Obsah: 1. Úvdní ustanvení. 2. Zásady klasifikace výsledků vzdělávání a chvání žáků. 2.1 Získávání pdkladů pr klasifikaci. 2.2 Hdncení výsledků

Více

Dům tří přání www.dumtriprani.cz

Dům tří přání www.dumtriprani.cz Dům tří přání Pmáháme dětem a jejich rdinám, které se citly v krizvé situaci. Naší snahu je umžnit těmt dětem bezpečný vývj v půvdní rdině. Pracviště dmu tří přání Ambulantně terénní centrum Terrnská 7,

Více

Produktivní činnost vokální činnosti jednohlasý i vícehlasý zpěv, intonace, práce s rytmem, intonace v notovém zápise

Produktivní činnost vokální činnosti jednohlasý i vícehlasý zpěv, intonace, práce s rytmem, intonace v notovém zápise Hudební výchva Charakteristika vyučvacíh předmětu Předmět Hudební výchva vychází ze vzdělávacíh bsahu bru Hudební výchva a integrujícíh tématu Umělecká tvrba a kmunikace vzdělávací blasti Umění a kultura

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dvednsti.p.s. Výrční zpráva Nadání a dvednsti.p.s. za rk 2012 je zpracvána v suladu s ustanvením 21 zákna čísl 248/1995 Sb., becně prspěšných splečnstech. V Praze dne

Více

! STANOVY SPOLKU I. Název MĚSÍČNÍ HOUPAČKA, spolek (dále jen MH) Sídlo: Hřbitovní 29, Ivančice, 664 91

! STANOVY SPOLKU I. Název MĚSÍČNÍ HOUPAČKA, spolek (dále jen MH) Sídlo: Hřbitovní 29, Ivančice, 664 91 STANOVY SPOLKU I. Název MĚSÍČNÍ HOUPAČKA, splek (dále jen MH) Sídl: Hřbitvní 29, Ivančice, 664 91 II. Charakteristika MH a) Sdružení je dbrvlným nevládním neziskvým sdružením vzniklým pdle zákna č. 83/1990

Více

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11.

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11. PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE 27. 11. 2015, Praha PŘEDSTAVENÍ VÝZEV PŘEDSTAVENÍ VÝZEV Pdpra vybudvání a

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Šklní vzdělávací prgram pr šklní družinu 1. 9. 2009 Lada Keňvá ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Základní škla Jívvá, kres Olmuc, příspěvkvá rganizace Ředitelka škly: Mgr. Pavla Krátká Vychvatelka:

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S u k r m é g y m n a s i u m J s e f a Š k v r e c k é h, S. R. O. P L Z E Ň S K Á 1 1 7 / 3 9, 150 00 P R A H A 5, I Č : 2 5 1 4 0 1 0 8 TEL.: 224 262 286 EMAIL: INFO@SGJS.CZ WWW.SGJS.CZ ČLÁNEK VI. ŠKOLNÍHO

Více

Směrnice rektora č. 18/2015

Směrnice rektora č. 18/2015 Slezská univerzita v pavě Směrnice rektra č. 18/2015 rigrózním řízení na Slezské univerzitě v pavě Vydán: V pavě, listpad 2015 Směrnice rektra č. 18/2015 rigrózním řízení na Slezské univerzitě v pavě či.

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce Psuzvání zdravtní způsbilsti k řízení mtrvých vzidel jak sučásti výknu práce Zdravtní způsbilst řidiče mtrvých vzidel je jednu ze základních pdmínek bezpečnsti prvzu na pzemních kmunikacích. Prt je zdravtní

Více

Dohoda o výkonu pěstounské péče

Dohoda o výkonu pěstounské péče Dhda výknu pěstunské péče Název rganizace: Centrum pr dítě a rdinu LATUS Právní frma: bčanské sdružení se sídlem Nýřanská 34, 323 26 Plzeň IČ: 22767452 reg. MVČR 4.11.2011.pd č.j. VS/1-1/86 311/11-R zast.

Více

Výroční zpráva o činnosti školy

Výroční zpráva o činnosti školy Základní škla a Mateřská škla Břitv, kres Blansk, příspěvkvá rganizace Šklní 125, 679 21 Břitv Výrční zpráva činnsti škly Šklní rk: 2012/2013 vypracval: Mgr. Jiří Sedláček ředitel škly Břitv, 6. 9. 2013

Více

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014 Krajský úřad Ústeckéh kraje Sutěž - DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014 Pdmínky sutěže Odbr SMT 20.11.2013 Pdmínky celkrajské mtivační sutěže na šklní rk 2013/2014 DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014

Více

SC 4.2 Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti

SC 4.2 Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti SC 4.2 Zvýšení kvality vzdělávání prstřednictvím psílení inkluze v multikulturní splečnsti Datum vyhlášení výzvy: 14. 10. 2015 Datum a čas uknčení příjmu žádstí: 16. 12. 2015 16:00 Předpkládané vyhlášení

Více

Pomáháme učitelům učit finanční témata

Pomáháme učitelům učit finanční témata Pmáháme učitelům učit finanční témata Daniel Kzák ředitel splečnsti TERRA-KLUB,.p.s. 10. 5. 2012 Situace v českém šklství Finanční a eknmická tematika je v psledních letech nvě zařazvána d systému výuky

Více

Základní škola Polná. Plán práce školy

Základní škola Polná. Plán práce školy Základní škla Plná Plán práce škly Šklní rk 2015 / 2016 Základní škla Plná Plán práce škly 2015/2016 Stálé cíle škly dle ŠVP ŠKOLA PRO VŠECHNY Pskytvat základní vzdělání s respektváním schpnstí a mžnstí

Více

1 Úvod Plán realizace Dlouhodobého záměru UHK pro rok

1 Úvod Plán realizace Dlouhodobého záměru UHK pro rok 1 Úvd... 4 2 Plán realizace Dluhdbéh záměru UHK pr rk 2018... 6 2.1.1 Invace studijních prgramů (P1/DC1) pdle pžadavků praxe, pr zvýšení kvality, splupráce s dběratelsku sféru, prstupnsti prgramů atd....

Více

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole Kncepce pradenských služeb pskytvaných ve škle Šklní prgram (strategie) pedaggick-psychlgickéh pradenství Č.j.: 27317/2004-24 Nvelizvána vyhláška č.72/2005 Sb., pskytvání pradenských služeb ve šklách a

Více

Možnosti transformace vyšších odborných škol do terciárního vzdělávání

Možnosti transformace vyšších odborných škol do terciárního vzdělávání Mžnsti transfrmace vyšších dbrných škl d terciárníh vzdělávání Michal Karpíšek MŠMT, 30. listpadu 2010 IPn Refrma terciárníh vzdělávání CZ.1.07/4.2.00/06.0003 Tat prezentace je splufinancvána Evrpským

Více

Školní vzdělávací program. Obchodní akademie

Školní vzdělávací program. Obchodní akademie Šklní vzdělávací prgram Obchdní akademie 63-41-M/02 Platnst ŠVP d 01. 09. 2014 Č.J. VOS-OA-JBC/A/363/2014 Schválen šklsku radu: 18. 6. 2014 Schválen pedaggicku radu: 24. 6. 2014 Obsah 1 ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ

Více

Dotazník spokojenosti rodičů dětí navštěvujících ZŠ Stolany

Dotazník spokojenosti rodičů dětí navštěvujících ZŠ Stolany Dbrý den, vážení rdiče! Předkládáme vyhdncení Dtazníku spkjensti. Máme z výsledku dbrý pcit. Odpvědi, které nesplňvaly naše představy, jsme splečně knzultvali na lednvém setkání rdičů. A když byla vyská

Více

Vítejte na 1. Výukovém setkání

Vítejte na 1. Výukovém setkání Vítejte na 1. Výukvém setkání Prgram 1. Část 1. Prjekt: Samstatný abslvent (Edita Janstvá, DiS.) 2. Klíčvá aktivita KA04 Průběh piltníh věřvání vzdělávacíh prgramu (Tmáš Varga) Vzdělávací Mduly v praxi

Více

Ke studiu budou přijati všichni uchazeči, u kterých bylo ověřeno splnění požadovaných podmínek.

Ke studiu budou přijati všichni uchazeči, u kterých bylo ověřeno splnění požadovaných podmínek. Mgr. studium v českém jazyce Přijímací řízení 2017/2018 Pdmínky přijetí Základní pdmínku pr přijetí ke studiu v magisterském studijním prgramu je řádné uknčení studia v bakalářském studijním prgramu; splnění

Více

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

I / Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2014 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO, POBOČKA PÍSEK KARLA ČAPKA 2549, 397 01 PÍSEK IČO: 708 698 12 ZŘIZOVATEL: JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76 ČESKÉ BUDĚJOVICE

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Obchdně pdnikatelská fakulta v Karviné, Univerzitní náměstí 1934/3, 733 40 Karviná, Česká republika Slezská univerzita v Opavě Obchdně pdnikatelská fakulta v Karviné Přílha Dluhdbéh záměru vzdělávací a

Více

KURZ: Inkluze v MŠ se zaměřením na problematiku PAS a syndrom ADHD

KURZ: Inkluze v MŠ se zaměřením na problematiku PAS a syndrom ADHD KURZ: Inkluze v MŠ se zaměřením na prblematiku PAS a syndrm ADHD Akreditace MŠMT -č. j. 31094/2016-1- 921 I/2.3 Vzdělávání pedaggických pracvníků MŠ (v rámci OP VVV) Kurz je zaměřen na prhlubení kmpetencí

Více

Základní škola Vodičkova v Praze 1

Základní škola Vodičkova v Praze 1 Základní škla Vdičkva v Praze 1 Fakultní škla Pedaggické fakulty Univerzity Karlvy Přípravná třída základní škly Výchvně vzdělávací prgram jak přílha šklníh vzdělávacíh prgramu ÚČELEM VZDĚLÁNÍ NENÍ MYSL

Více

Plán e-bezpečnosti na škole

Plán e-bezpečnosti na škole Tent materiál je výstupem prjektu i-bezpečná škla reg. čísl: CZ.1.07/1.3.50/01.0014. Plán e-bezpečnsti na škle Šklní plán prevence a řešení elektrnickéh násilí Střední škla technická Žďár nad Sázavu 2014

Více

Porovnání školních vzdělávacích programů s RVP na konkrétně specifikovaných školách

Porovnání školních vzdělávacích programů s RVP na konkrétně specifikovaných školách 0 Západčeská univerzita v Plzni Fakulta filzfická Diplmvá práce Prvnání šklních vzdělávacích prgramů s RVP na knkrétně specifikvaných šklách Mnika Vítkvá Plzeň 2012 Západčeská univerzita v Plzni Fakulta

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k pdání nabídek Čísl zakázky (bude dplněn MPSV při uveřejnění): Název zakázky: Předmět zakázky (služba, ddávka neb stavební práce): x Chceme se učit, abychm zůstali knkurencí Nákup služeb Datum vyhlášení

Více

6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy

6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy Šklní vzdělávací prgram Škla, základ živta Základní škla a mateřská škla Měčín p.. platný d 1.9.2007 6. Hdncení žáků a autevaluace škly 6.1. Pravidla pr hdncení žáků Hdncení žáků je běžná činnst, kteru

Více

Prezentace projektů Dalekohled a Společně do školky!

Prezentace projektů Dalekohled a Společně do školky! Prezentace prjektů Dalekhled a Splečně d šklky! O prjektu Název: Dalekhled Reg. č. prjektu: CZ.1.07/1.2.31/02.0022 Příjemce: Člvěk v tísni,.p.s., reginální pbčka Plzeň Termín realizace: 03/2013-02/2015

Více

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Název Čísl Vlastník SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Tat směrnice nahrazuje: Datum platnsti d: 01.10.2015 Základní právní předpisy:

Více

Do praxe bez bariér. 11. května 2018, Veletrh sociálního podnikání Hradec Králové. Mgr. Jana Hanušová

Do praxe bez bariér. 11. května 2018, Veletrh sociálního podnikání Hradec Králové. Mgr. Jana Hanušová D praxe bez bariér 11. května 2018, Veletrh sciálníh pdnikání Hradec Králvé Mgr. Jana Hanušvá 15. května 2018 strana 1 Představení prjektu Předkladatel: Partneři: Králvéhradecký kraj Úřad práce České republiky

Více

základní rozsah seminářů: 3-8 vyučovacích hodin (1 vyučovací den) cena seminářů: 7.000 Kč za 1 vyučovací den (8 hodin), 13.000 Kč za 2 vyučovací dny

základní rozsah seminářů: 3-8 vyučovacích hodin (1 vyučovací den) cena seminářů: 7.000 Kč za 1 vyučovací den (8 hodin), 13.000 Kč za 2 vyučovací dny Měkké dvednsti (semináře, výcviky, wrkshpy, knzultace, kučvání, mentring ) MĚKKÉ DOVEDNOSTI SOFT SKILLS ING. MGR. MARIE NOVÁKOVÁ základní rzsah seminářů: 3-8 vyučvacích hdin (1 vyučvací den) cena seminářů:

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá školka

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá školka Kurz DVPP Žádst akreditaci DVPP Vzdělávací prgram,,bezpečná a zdravá šklka Vzdělávací prgram,,bezpečná a zdravá šklka Přadvé čísl: 13 1. Název vzdělávacíh prgramu: Bezpečná a zdravá šklka 2. Obsah - pdrbný

Více

2. KLASIFIKACE. 2.1 Základní pravidla hodnocení prospěchu klasifikací i na vysvědčení

2. KLASIFIKACE. 2.1 Základní pravidla hodnocení prospěchu klasifikací i na vysvědčení Zásady hdncení a klasifikace žáků vnitřní klasifikační řád ZŠ Jana Palacha v Kutné Hře Vnitřní klasifikační řád vychází ze zákna č. 561/2004 Sb. (Šklský zákn). Je sučástí řádu škly. Nedílnu sučástí výchvně

Více

Smlouva č. /2014 o poskytování služby sociální péče domova se zvláštním režimem. Oáza pokoje pro psychicky nemocné

Smlouva č. /2014 o poskytování služby sociální péče domova se zvláštním režimem. Oáza pokoje pro psychicky nemocné Smluva č. /2014 pskytvání služby sciální péče dmva se zvláštním režimem Oáza pkje pr psychicky nemcné dle 91 zákna č. 108/2006 Sb., sciálních službách, v platném znění. (dále jen Smluva) paní / panem (dále

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX008357X* UOHSX008357X ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE PŘÍKAZ Č. j.: ÚOHS-S0114/2016/VZ-07578/2016/521/MŽi Brn 26. únra 2016 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta NABÍDKA TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO STUDENTY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA VYCHOVATELSTVÍ

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta NABÍDKA TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO STUDENTY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA VYCHOVATELSTVÍ Univerzita Karlva v Praze Pedaggická fakulta NABÍDKA TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO STUDENTY BAKALÁŘSKÉHO STUDIA VYCHOVATELSTVÍ Student si může vybrat z nabídky vypsaných témat a dtazem u příslušnéh vyučujícíh

Více

Pedagogická fakulta UK

Pedagogická fakulta UK Pedaggická fakulta UK Dbrý den dc. PhDr. PaedDr. Anna Kucharská, Ph.D. PhDr. Pavla Nečasvá, Ph.D. PhDr. Eva Vachudvá, Ph.D. Bc. Daniela Čechvá 2 Snažíme se t, aby studenti pr nás nebyli jen čísla, ale

Více

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016 Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT, metdik ICT Plán práce 2015/2016 Náplň činnsti Náplň práce ICT krdinátra vychází z vyhlášky 317/2005

Více

Klasifikační řád. Výchovný ústav, střední škola a školní jídelna, Divadelní 12, Nový Jičín. projednán a schválen dne

Klasifikační řád. Výchovný ústav, střední škola a školní jídelna, Divadelní 12, Nový Jičín. projednán a schválen dne Výchvný ústav, střední škla a šklní jídelna, Divadelní 12, Nvý Jičín Klasifikační řád (sučást šklníh řádu úseku vzdělávání) prjednán a schválen dne 26. 08. 2013 Zpracval : PaedDr. Michal PETRUŽELA, veducí

Více

Základní škola Vodičkova v Praze 1

Základní škola Vodičkova v Praze 1 Základní škla Vdičkva v Praze 1 Fakultní škla Pedaggické fakulty Univerzity Karlvy Přípravná třída základní škly Výchvně vzdělávací prgram jak přílha šklníh vzdělávacíh prgramu ÚČELEM VZDĚLÁNÍ NENÍ MYSL

Více

Metodika a harmonogram optimalizace škol a školských zařízení zřizovaných Jihomoravským krajem

Metodika a harmonogram optimalizace škol a školských zařízení zřizovaných Jihomoravským krajem Metdika a harmngram ptimalizace škl a šklských zařízení zřizvaných Jihmravským krajem Přehled dsud realizvaných změn V průběhu rku 2001 převzal Jihmravský kraj zřizvatelské kmpetence k 278 šklským příspěvkvým

Více

Gymnázium, Český Těšín, příspěvková organizace. Klasifikační řád

Gymnázium, Český Těšín, příspěvková organizace. Klasifikační řád Gymnázium, Český Těšín, příspěvkvá rganizace Klasifikační řád Obecná ustanvení Na základě ustanvení zákna č. 561/2004 Sb., předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský zákn)

Více

Záměr první fáze redesignu webu Fakulty aplikovaných věd

Záměr první fáze redesignu webu Fakulty aplikovaných věd Záměr první fáze redesignu webu Fakulty aplikvaných věd Autři: M.Hrák, Ľ.Kváč, M.Václavíkvá (FAV-KIV-INI) Gesce: Ing. P.Brada, Ph.D. (KIV) květen 2005 P pdrbné analýze bsahu, funkčnsti a stavu sučasnéh

Více

Velká volitelnost v celé řadě předmětů (humanitních i přírodovědných), včetně mezioborových volitelných předmětů.

Velká volitelnost v celé řadě předmětů (humanitních i přírodovědných), včetně mezioborových volitelných předmětů. 2. arakteristika ŠVP ŠVP GA staví na takvé výchvně vzdělávací kncepci, která bude vycházet vstříc pžadavkům kladeným na žáky v neustále se prměňující a vyvíjející splečnsti. Základem tét kncepce je péče

Více

Využití grafů, myšlenkových map, strukturování textu Rozvíjí schopnost číst s porozuměním

Využití grafů, myšlenkových map, strukturování textu Rozvíjí schopnost číst s porozuměním Člvěk a svět práce Charakteristika vyučvacíh předmětu Vzdělávací blast Člvěk a svět práce klade velký důraz na praktické pužití získaných znalstí a dvednstí, které žák získá řešením mdelvých situací a

Více

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro pedagogické pracovníky v oblasti EVVO

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro pedagogické pracovníky v oblasti EVVO Rukvěť ekvzdělavatele I. Rukvěť (ek)vzdělavatele I. aneb Dpručení pr přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pr pedaggické pracvníky v blasti EVVO Vzdělávací akce pr pedaggické pracvníky charakteristika

Více

Standard dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě (EVVO)

Standard dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v environmentálním vzdělávání, výchově a osvětě (EVVO) Standard dalšíh vzdělávání pedaggických pracvníků v envirnmentálním vzdělávání, výchvě a světě (EVVO) Č.j.: 10 197/2005-22 Ministerstv šklství, mládeže a tělvýchvy vydává Standard dalšíh vzdělávání pedaggických

Více

p. uč. Alena Horklová p. uč. Jarmila Petrošová p. uč. Taťána Řehová p. uč. Ivana Tanušková p. řed. Libuše Klimundová p. uč.

p. uč. Alena Horklová p. uč. Jarmila Petrošová p. uč. Taťána Řehová p. uč. Ivana Tanušková p. řed. Libuše Klimundová p. uč. Vaše děti vzdělává 1. ddělení CIPÍSEK p. uč. Alena Hrklvá p. uč. Jarmila Petršvá 2. ddělení RÁKOSNÍČEK p. uč. Taťána Řehvá p. uč. Ivana Tanuškvá 3. ddělení KRTEČEK EK 4. ddělení KŘEMÍLEK p. uč. Jarmila

Více

1. Seminář k obsahu zákoníku práce, dalším souvisejícím právním úpravám a k sociálnímu dialogu (seminář je určen pro vedoucí zaměstnance)

1. Seminář k obsahu zákoníku práce, dalším souvisejícím právním úpravám a k sociálnímu dialogu (seminář je určen pro vedoucí zaměstnance) Základní zaměření dvu typů seminářů a jejich bsahvá náplň má za cíl pskytnut veducím zaměstnancům v becné rvině infrmace zákníku práce a dalších suvisejících právních úpravách, včetně infrmací prblematice

Více

Vzorové osnovy doplňujícího vzdělávacího oboru EtV (projekt Etická výchova a učebnice reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.00/26.0114)

Vzorové osnovy doplňujícího vzdělávacího oboru EtV (projekt Etická výchova a učebnice reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.00/26.0114) Vzrvé snvy dplňujícíh vzdělávacíh bru EtV (prjekt Etická a učebnice reg. č. prjektu: CZ.1.07/1.1.00/26.0114) 1. rčník Etická Téma Základy mezilidských vztahů Žák: Výstup si svjí slvvání křestními jmény,

Více

KONCEPCE ŠKOLY PRO OBDOBÍ Z Á K L A D N Í C Í L

KONCEPCE ŠKOLY PRO OBDOBÍ Z Á K L A D N Í C Í L KONCEPCE ŠKOLY PRO OBDOBÍ 2012 2016 Z Á K L A D N Í C Í L Pskytnut žákům kvalitní základy všebecnéh vzdělání. Vytvřit pdmínky pr t, aby si žáci svjili ptřebné strategie učení a na jejich základě byli mtivváni

Více

realizaceprojektuna2.stupnizšamšlišov spolupráci s MÚ Lišov škola zahájila již v únoru 2010 (záměr vytvořit jeden bod naučné stezky a propojit jej se

realizaceprojektuna2.stupnizšamšlišov spolupráci s MÚ Lišov škola zahájila již v únoru 2010 (záměr vytvořit jeden bod naučné stezky a propojit jej se realizaceprjektuna2.stupnizšamšlišv splupráci s MÚ Lišv škla zahájila již v únru 2010 (záměr vytvřit jeden bd naučné stezky a prpjit jej se sítí turistických tras) d tvrby naučné stezky si slibujeme: prbuzení

Více

se sídlem Štefánikova 117, KOPŘIVNICE, PSČ:742 21 + 556821457, 731175657 zdislava@zdislava.net www.zdislava.net

se sídlem Štefánikova 117, KOPŘIVNICE, PSČ:742 21 + 556821457, 731175657 zdislava@zdislava.net www.zdislava.net ZÁKLADNÍ ŠKOLA SVATÉ ZDISLAVY KOPŘIVNICE se sídlem Štefánikva 117, KOPŘIVNICE, PSČ:742 21 + 556821457, 731175657 zdislava@zdislava.net www.zdislava.net ŠKOLNÍ ŘÁD Šklní řád je zpracván na základě zákna

Více

Doporučení Středočeskému kraji k transformaci ústavní péče v péči komunitní

Doporučení Středočeskému kraji k transformaci ústavní péče v péči komunitní , 3P Cnsulting, s. r.., Římská 12, 120 00 Praha 2 telefn: (+420) 739 548 469 e-mail: inf@trass.cz web: www.trass.cz Dpručení Středčeskému kraji k transfrmaci ústavní péče v péči kmunitní Klient Zakázka

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škla a Mateřská škla Buchlvice šklní rk 2015/2016 Obsah Obsah... 1 Základní údaje škle... 2 Persnální zajištění prevence... 2 Charakteristika škly... 3 C je Preventivní

Více

Mateřská škola speciální, Praha 8, Štíbrova 1691

Mateřská škola speciální, Praha 8, Štíbrova 1691 Mateřská škla speciální, Praha 8, Štíbrva 1691 INFORMACE O POVINNÉM SUBJEKTU pdle vyhlášky č. 442/2006 Sb. Označení a uvzvací Obsah plžky text 1. Název Mateřská škla speciální, Praha 8, Štíbrva 1691 2.

Více

Zpravodaj projektu PREGNET

Zpravodaj projektu PREGNET Zpravdaj prjektu PREGNET Úvdní slv Přibližně každý desátý bčan České republiky (ČR) se ptýká se zdravtním pstižením, které mu v různé míře kmplikuje vstup neb dluhdbé udržení se na pracvním trhu. Od rku

Více

Seminář z biologie. Charakteristika vyučovacího předmětu

Seminář z biologie. Charakteristika vyučovacího předmětu Seminář z bilgie Časvá dtace: 4 hdiny ve 4. rčníku Charakteristika vyučvacíh předmětu Čtyřhdinvý seminář vyučvaný ve čtvrtém rčníku (ktávě) je zaměřený na přípravu ke šklní maturitě z bilgie a k přijímacím

Více

Návaznost vzdělávacích programů DOX na Rámcové vzdělávací programy

Návaznost vzdělávacích programů DOX na Rámcové vzdělávací programy Návaznst vzdělávacích prgramů DOX na Rámcvé vzdělávací prgramy Obsah Myšlenkvá základna [ 2 ] Klíčvé kmpetence [ 3 ] Návaznst vzdělávacích prgramů na RVP VV ZŠ a RVP VV G [ 3 ] Výtvarná výchva základní

Více

Zákon o zdravotních pojišťovnách

Zákon o zdravotních pojišťovnách Zákn zdravtních pjišťvnách Důvdy ke změně Nestandardní právní frma zdravtních pjišťven Nedstatečné a nejasné vymezení pdmínek pr vznik a zánik zaměstnaneckých zdravtních pjišťven Nedstatečně vymezené pdmínky

Více

Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu

Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Výtvarná výchva Charakteristika vyučvacíh předmětu Předmět Výtvarná výchva vychází ze vzdělávacíh bsahu Výtvarný br RVP G. Hlavní význam je kladen na frmvání estetickéh a citvéh vnímání, utváření sbních

Více

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samostatná odborná práce

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma 2012_SOP_ kuchař, číšník samostatná odborná práce 65 51 H/01 Kuchař číšník Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samstatná dbrná práce 1. Zadání samstatné dbrné práce (SOP) Předlžené zadání je sučástí jedntnéh zadání závěrečných zkušek a jeh realizace je pvinná.

Více

Výkonná rada Paktu zaměstnanosti. 13. června 2018 Hradec Králové

Výkonná rada Paktu zaměstnanosti. 13. června 2018 Hradec Králové Výknná rada Paktu zaměstnansti 13. června 2018 Hradec Králvé Prgram I. Úvdní slv II. III. IV. Aktuální vývj u realizvaných a připravvaných prjektů Zaměstnaný abslvent Predikce trhu práce - KOMPAS D praxe

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY KDO JSME A KOMU SLOUŽÍME platná d 1. 4. 2015 Charakteristika dlehčvací služby Odlehčvací služba je terénní služba pskytvaná sbám, které mají sníženu sběstačnst z důvdu

Více

Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku: Právní služby a poradenství pro Regionální radu regionu soudržnosti Jihovýchod

Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku: Právní služby a poradenství pro Regionální radu regionu soudržnosti Jihovýchod Výzva k pdání nabídky na veřejnu zakázku: Právní služby a pradenství pr Reginální radu reginu sudržnsti Jihvýchd zadávanu pdle 6 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, v platném znění, jak zakázku

Více

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brno 20. prosince 2012

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brno 20. prosince 2012 *UOHSX004HI9Y* UOHSX004HI9Y USNESENÍ Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brn 20. prsince 2012 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění

Více

Školní vzdělávací program Pod jednou střechou II. dle RVP ZŠS

Školní vzdělávací program Pod jednou střechou II. dle RVP ZŠS PROINTEPO Střední škla, Základní škla a Mateřská škla s.r.. ŠVP: Pd jednu střechu II., dle RVP ZŠS PROINTEPO Střední škla, Základní škla a Mateřská škla s.r.. Šklní vzdělávací prgram Pd jednu střechu II.

Více

uzavřená podle 1746 odst. 2 občanského zákoníku níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi následujícími smluvními stranami

uzavřená podle 1746 odst. 2 občanského zákoníku níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi následujícími smluvními stranami Smluva revitalizaci, svícení, bnvě, údržbě a prvzvání distribuční sustavy elektrické energie sítě veřejnéh světlení na základě metdy Energy Perfrmance and Quality Cntracting uzavřená pdle 1746 dst. 2 bčanskéh

Více

Jak zavést systém managementu kvality

Jak zavést systém managementu kvality Jak zavést systém managementu kvality Systém managementu kvality může být zaveden d Vaší rganizace něklika způsby, například: 1. knzultační frma Pravidelné návštěvy v rganizaci dbrným pradcem a knzultace

Více

Předmět: Hudební umění

Předmět: Hudební umění Vzdělávací blast: Vzdělávací br: Umění a kultura Hudební br Hudební br je realizván v pvinném předmětu hudební umění a v případě zájmu studentů v kružcích či vlitelných seminářích. Vyučvací předmět Hudební

Více

Sběr níže uvedených dat, je určen k empirickému šetřemí, výzkumu doktorandské práce s názvem Ekonomizace personálního managementu ve stavebnictví.

Sběr níže uvedených dat, je určen k empirickému šetřemí, výzkumu doktorandské práce s názvem Ekonomizace personálního managementu ve stavebnictví. Vážený pane řediteli, Odvláváme se k našemu předešlému rzhvru, kdy jsme splu rzebírali mžnsti vaší splečnsti CEEC Research a partnerské splečnsti KPMG specializujících se na stavební sektr pr slvení jedntlivých

Více

Témata modulu a úkoly jsou využitelné ve výuce tematické oblasti RVP Člověk a svět práce ve středních školách.

Témata modulu a úkoly jsou využitelné ve výuce tematické oblasti RVP Člověk a svět práce ve středních školách. Vstup na trh práce Antace Mdul ppisuje přístupy, způsby a dvednsti ptřebné pr úspěšné hledání práce. Jeh sučástí jsu úkly k jedntlivým tématům a výběr adres pracvních serverů s nabídkami práce. Tip pr

Více

EUROPEAN ENTREPRENEURS CAMPUS

EUROPEAN ENTREPRENEURS CAMPUS Eurpean Entrepreneurs Campus - Přens, knfigurace a rzvj multidisciplinárníh mdelu pr pdpru pdnikání v blasti dbrnéh vzdělávání a vyskšklskéh vzdělávání EUROPEAN ENTREPRENEURS CAMPUS Výsledek 7: Implementace

Více

SOCIÁLNÍ REHABILITACE ELIM

SOCIÁLNÍ REHABILITACE ELIM SOCIÁLNÍ REHABILITACE ELIM Sciální rehabilitace Elim je financvána z prjektu Pdpra a rzvj vybraných sciálních služeb ve Zlínském kraji financvanéh z Evrpskéh sciálníh fndu.. Sciální rehabilitace Elim je

Více

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82 Základní škla Úvaly, kres Praha výchd nám. Arnšta z Pardubic 8, 250 82 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 15. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: ZS 832/2015 Vypracval: Schválil: Pedaggická rada prjednala dne 31.

Více

Identifikační údaje. Internetová stránka: oddíl domov mládeže

Identifikační údaje. Internetová stránka:   oddíl domov mládeže Identifikační údaje Adresa dmva mládeže: Kmenskéh 88/15, 789 22 Zábřeh Právní frma: příspěvkvá rganizace Zřizvatel: Olmucký kraj IČO: 00409014 IZO DM: 110017439 Ředitelka škly: Mgr.Stanislava Kubíčkvá

Více

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH III. 3 OSNOVA VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ORGANIZACE B. 1 SOUČASNÝ STAV A STRUKTURA PRACOVNÍKŮ

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH III. 3 OSNOVA VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ORGANIZACE B. 1 SOUČASNÝ STAV A STRUKTURA PRACOVNÍKŮ CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH III. 3 OSNOVA VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ORGANIZACE OBSAH OSNOVA VZDĚLÁVACÍHO PLÁNU ORGANIZACE A. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ORGANIZACI B. PROFESNÍ STRUKTURA ORGANIZACE PRACOVNÍCI

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. IX ZE DNE

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. IX ZE DNE DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. IX ZE DNE 24. 07. 2013 ZADAVATEL: Česká republika Ministerstv práce a sciálních věcí Sídlem: Na Příčním právu 1/376, 128 01 Praha 2 Jednající: Ing. Janem Havránkem,

Více

P-centrum, středisko primární prevence CPPT, o. p. s. v Plzni

P-centrum, středisko primární prevence CPPT, o. p. s. v Plzni P-centrum, středisk primární prevence CPPT,. p. s. v Plzni NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 OBSAH P-centrum, CPPT,. p. s. Vzdělávací služby P-centra Specializační kurz prevence rizikvéh

Více

Metodická zpráva č. 7

Metodická zpráva č. 7 Metdická zpráva č. 7 Témata: Odbrná metdika pr praxi šklníh psychlga neb šklníh speciálníh pedagga. Škla: ZŠ Kmenskéh 6, 591 01 Žďár nad Sázavu Specialista Jmén: Beranvá Alena, Mgr. Odbrné zaměření: šklní

Více