Metodický list předmětu Ekonomické aplikace teorie her Bc

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodický list předmětu Ekonomické aplikace teorie her Bc"

Transkript

1 Metodický list předmětu Ekonomické aplikace teorie her Bc Úvodní poznámka ke třem soustředěním kombinovaného studia - Pojďte pane, budeme si hrát! Jo? - Já znám ty vaše hry. To jsou vypečený hry. Teorie her je jedna z nejdynamičtěji se rozvíjejících vědních disciplín. K pokroku dochází jak v oblasti zdokonalování jejího aparátu, který podstatným způsobem využívá matematiku, tak i v oblastí jejích aplikací, včetně ekonomických. Předmět Teorie her aplikace I je určen studentům bakalářského studia k seznámení se základy teorie her a možnostmi, které tato disciplína nabízí v oblasti praktického uplatnění. Každý z nás se totiž neustále rozhodujeme, vstupujeme do kontaktů s druhými lidmi, volíme varianty jednání, které považujeme za nejvhodnější. Znalost teorie her a určitý výcvik v používání jejích jednoduchých metod umožňuje podstatně zlepšit naše rozhodování ve smyslu výběru nejvhodnějších variant, a to jak v oblasti profesního uplatnění, tak i každodenního života. Osvojení základů teorie her není náročné na studium matematického aparátu, ale na schopnost podívat se prostřednictvím jednoduchých a logických pravidel na konkrétní životní situace. To se týká zejména aplikace teorie her k problematice redistribučních systémů, kde se student bude moci seznámit i s některými původními výsledky výzkumu vedeného KEMV.

2 Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Ekonomické aplikace teorie her - Bc Název tématického celku: Úvod do teorie her, historie a klasifikace her Cíl: Seznámit posluchače se základními pojmy teorie her a jejich historií. V návaznosti na to pak ukázat nejvýznamnější typy her, charakterizovat oblast i výsledky jejich aplikace v ekonomii, možnosti řešení konkrétních příkladů. Tématický celek je rozložen do těchto dílčích témat: Základní tématické celky: - Základní pojmy teorie her. - Historie teorie her - Základní typy her kde jsou aplikovány, jaké efekty jejich aplikace přináší. - Aplikace teorie her k problematice redistribučních systémů. K uvedeným tématům si prostudujte: Bude k dispozici v elektronické podobě vlastní studijní text (80 s.), který vychází z následující literatury: Maňas, M.: Teorie her a konflikty zájmů, Praha, VŠE Maňas, M.: Teorie her a její aplikace, Praha, SNTL Sekerka, B.: Mikroekonomie, Praha, Profess Consulting Carmichael, F.: A Guide to Game Theory, Edinburg - England, FT 2005 (k dispozici v knihovně VŠFS). Dobře si zapamatujte vymezení těchto pojmů: Hráč, strategie, množina strategií, výhra prohra, rozdělení výplat, výplatní matice, dominantní strategie, hry koaliční nekoaliční, strategické nestrategické, normální dynamické, konečné nekonečné, sekvenční hry, redistribuční systém, aplikace teorie her k problematice redistribučních systémů. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli znát: Základní etapy vývoje teorie her, základní pojmy teorie her, kritéria, podle kterých hry rozlišujeme, specifika aplikace teorie her v oblasti redistribučních systémů. Základní body výkladu: Teorie her jako matematická disciplína optimálních rozhodnutí v podmínkách nejistoty a konfliktních situací se postupně rodila na základě teorie pravděpodobnosti. Za vznik teorie her se považuje uveřejnění práce J.Neumanna K teorii strategických her v roce Základní myšlenky najdeme v klasickém díle J. von Neumanna a O.Morgensterna Teorie her a ekonomické chování (Theory of Games and Economic Behavior, Princeton 1944). Autoři v ní poukázali na to, že situace, se kterými se setkáváme při hraní salónních her, jsou strukturálně shodné se situacemi, které řešíme v ekonomice. Tomu odpovídá i terminologická podoba, např.: v ekonomice ve hrách - subjekt, který rozhoduje - hráč - rozhodnutí ekonomického subjektu - strategie - soubor rozhodnutí - množina strategií

3 - výsledek rozhodnutí - výhra (prohra) Teorie her je to teorie rozhodovacích modelů v podmínkách nejistoty, kdy subjekt ( hráč ) disponuje informacemi jen o určitém množství možných situaci, nikoli však o všech. V jedné z těchto situaci se hráč nachází a může zvolit určité řešení (strategie), dokonce může vědět pravděpodobnost výhry. Teorie her umožňuje obsahově popsat rozmanité jevy: sportovní soutěže, ekonomické procesy, vztah člověka a přírody, vojenské a právní konflikty atd. Logickým základem teorie her je formalizace pojmu konflikt (je to jev ve kterém jsou přítomný účastnicí (hráče), kteří mají rozdílné cíle a způsoby chování (strategie). K rozpracování teorie her výraznou měrou přispěl americký matematik a ekonom John F. Nash. Rozpracoval teorie her rozlišením mezi hrami kooperativními a nekooperativními a definoval rovnovážné řešení nekooperativních her, které je nazýváno Nashovou rovnováhou. V současné době patří rozvoj teorie her k jednomu z nejdynamičtějších oborů a to jak v rovině základního výzkumu, tak i pokud jde o oblast aplikací. Klasifikace teorie her Podle formy spolčování rozdělujeme hry na: Koaliční: hráče sjednocuje určitý zájem a chování. V tomto případě zkoumáme strategie koalice, ne jednotlivých hráčů. Z toho pramení vznik dvou druhů koalici: koalice zájmu a koalice jednání. Členové první koalice mají společný zájem, ale výsledek jejich výhry se mezi jednotlivce nerozděluje. Členové koalice druhého typu si mohou svobodně vyměňovat informaci a shodovat se v jednání. Nekoaliční: jak už to vyplývá z názvu každá tzv. koalice má pouze jednoho hráče. Teorie nekoaličních her připouští dočasná kooperační spojení hráčů do koaličního stavu během hry, ale zákonitě předpokládá následující rozdělení společné výhry mezi jednotlivci. Podle množství zúčastněných koalic lze hry rozdělit na: Strategické: předpokládají vzájemné působení dvou i více koalic. Nestrategické: v tomto případě působí pouze jedná koalice. Podle typu hry můžeme rozdělit na: Normální: hráči mají veškerou informaci před začátkem hry a rozhodnutí jednotlivého hráče se uskutečňuje jako jednorázový čin. Dynamické: hráči získávají informaci postupně, určitými dávkami, což může vést k částečné nebo plné ztrátě informace Proto rozhodnutí v dynamické hře může mít diskrétní, neúplný charakter. Podle množství strategií lze hry rozdělit na: Konečné: kdy každý hráč má konečný počet strategií. Nalezení optimálních strategií hráčů v tomto případě dostalo název matričné hry. Nekonečné: je opakem konečné, kdy počet strategií není ničím omezen. Tento výčet není zdaleka úplný. V literatuře najdeme identifikování a rozlišení řady dalších případů.

4 Metodický list pro druhé soustředění kombinovaného studia předmětu Ekonomické aplikace teorie her - Bc Název tématického celku: Základní postupy uplatňované v rámci teorie her Cíl: Seznámit posluchače s aparátem, který používá teorie her, objasnit pojem hra v normálním tvaru, Paretova a Nashova rovnováha, čisté a smíšené strategie, předvést řešení maticové hry se dvěma hráči v normálním tvaru. Tématický celek je rozložen do těchto dílčích témat: - Základy teorie her hry v normálním tvaru, matematický aparát teorie her, typologie her, dominantní strategie (silné a slabé). - Nashova a Paretova rovnováha, řešení standardních situacích ve vybraných typech her. - Metoda hledání optima maticových her s konstantním součtem. - Postupy uplatňované při aplikaci teorie her k redistribučním systémům. K těmto tématům si prostudujte: Bude k dispozici v elektronické podobě vlastní studijní text (80 s.), který vychází z následující literatury: Maňas, M.: Teorie her a konflikty zájmů, Praha, VŠE Maňas, M.: Teorie her a její aplikace, Praha, SNTL Sekerka, B.: Mikroekonomie, Praha, Profess Consulting Carmichael, F.: A Guide to Game Theory, Edinburg - England, FT 2005 (k dispozici v knihovně VŠFS). Dobře si zapamatujte vymezení těchto pojmů: Hra v normálním tvaru, čisté strategie, smíšené strategie, lineární programování, hry typu vězňova dilema, vytváření koalic, dohoda o rozdělení výplat. Po prostudování uvedené doporučené literatury byste měli znát: Možnosti řešení některých případů teorie her, postupy které jsou při řešení vybraných případů uplatňovány, mít základní představu o aparátu teorie her i o případech, pro které neexistuje vhodný aparát. Základní body výkladu: Nejproduktivnější závěry dává teorie her, pokud je rozvíjena a aplikována na úrovni "střední obecnosti". Hra v normálním tvaru má formální zápis: {Q; X 1, X 2,, X N ; M 1 (x), M 2 (x),, M N (x)}, kde Q je množina hráčů, např.{1, 2,...N}, X i je množina strategií, kterou disponuje i-tý hráč, x je uspořádaná N-tice strategií zvolených jednotlivými hráči, M i (x) je výplatní funkce i-tého hráče, která mu při daných zvolených strategiích přiřazuje určitou výplatu. Teorie her nemá jen čistě abstraktní matematický smysl, je to zároveň metoda matematického modelování reálních procesů probíhajících v lidské společnosti. Teorie her má však několik zásadních problémů:

5 Základní problém modelování procesů rozhodování v podmínkách neurčitosti spočívá ve stupni adekvátnosti matematického modelu a skutečné situace. Např. konflikt dvou stran (Palestina a Izrael) lze hodnotit a modelovat jako jednoznačně a přímočaře antagonistický, ovšem hlubší analýza prozrazuje, že je to jen částečná a neúplná reflexe skutečnosti. Daný model měl by mít složitější strukturu, tj. měl by odrážet zapojení dalších významných faktorů a křížení jejích protichůdných zájmů v regionu. Jakékoli zjednodušení při modelování dříve či později vymstí. Druhý problém je spjat se správným kvantitativním hodnocením parametrů hry. Např. výhra hráče může být nejen přísně determinována, ale může mít i nahodily charakter. Zpravidla tento případ může vzniknout, pokud hráč používá rozmanité strategie. V strategických hrách existuje i pojem optimum ve hře, který se dosahuje na základě rovnováhy. Přičemž optimum předpokládá vznik situace, kdy odchylka od determinovaného strategického chování toho či onoho hráče nemůže zvýšit jeho výhru. Např. nekonvenční obchodní rozhodnutí firmy nemusí znamenat hospodářský efekt, výhru pro tuto firmu. Pokud určitý ekonomický subjekt volí mezi dvěma obchodními případy s rozdílnou mírou pravděpodobnosti výhry, může být chybnou volba výnosnější, ale zároveň rizikovější varianty. Algoritmy umožňující nacházet optimální řešení herních situací jsou klíčem k úspěšné praktické aplikace teorie her. Většina obecných řešeni teorie her zdaleka nevždy má efektivní charakter. Přínosnější jsou analytické a kvantitativné metody hledání řešení jednotlivých situací. Při rozpracování teorie her můžeme všimnout několik směrů: Zkoumají se možnosti nalezení řešení a popisu jedné hry na základě řešení, které poskytuje druhá, jednodušší hra. Příkladem takové redukce může sloužit abstrahování od dominantní strategie hráčů v nekoaličních hrách. Hledají se jiné způsoby popisu řešení hry, pokud je první metoda selhala anebo nepoužitelná, např. jsou to hry, kterých se účastní dejme tomu tři osoby jednající naprosto iracionálně, což může nabourávat princip racionality. To znamená, že k některým hrám nelze použit princip racionality jako model optimálního chování hráče. Vězňovo dilema V literatuře často uváděnou hrou, je hra s názvem vězňovo dilema. Původní zadání neodpovídá realitě českého právního řádu. Zde jej uvádíme, abychom si na něm mohli demonstrovat obecnější otázky a odvodit další pojmy. Vězňovo dilema můžeme obecně definovat jako hru, ve které má každý z hráčů dominantní strategii tj. strategii, která je pro něj výhodná, ať se ostatní hráči zachovají jakkoliv. Pokud však každý hráč jedná podle své dominantí strategie, tak v případě vězňova dilematu je výnos každého hráče menší, než kdyby jednotliví hráči zvolili nedominantní strategii.

6 Příklad 1: Mějme dva podezřelé ze spácháni trestného činu Aleše a Františka. Tito podezřelí jsou vyslýcháni odděleně, nemohou se domlouvat a nevědí, co druhý vyslýchaný udělá. Jak Alešovi, tak Františkovi je nabídnuta následující možnost: pokud se některý z nich přizná a druhý nepřizná, tak ten, který se přizná, obdrží trest ve výši 1 roku odnětí svobody, ten, který se nepřizná, obdrží trest odnětí svobody ve výši 20 let. Pokud se oba nepřiznají, dostanou každý po třech letech odnětí svobody, pokud se oba přiznají, budou odsouzeni na 7 let. František Přizná se Nepřizná se Přizná se 7 : 7 1 : 20 Aleš Nepřizná se 20 : 1 3 : 3 Podívejme se na celou situaci z pohledu Františka: Protože neví, jak se druhý vyslýchaný - Aleš zachová, musí uvažovat vzít do úvahy všechny možnosti, které z hlediska Aleše přicházejí do úvahy a pro sebe vybrat nejlepší reakci na tyto možnosti. Pokud se Aleš přizná, tak je pro Františka výhodné, aby se přiznal, protože potom obdrží pouze 7 let, když se nepřizná obdrží 20 let. Pokud se Aleš nepřizná, tak je pro Františka výhodné, aby se přiznal, protože obdrží pouze 1 rok, jinak obdrží 3 roky. František má tedy dominantní strategii přiznat se. Je jednoduché dokázat, že i pro Aleše je dominantní strategií přiznat se. Pokud se oba podezřelí přiznají, obdrží oba 7 let. Kdyby se však oba nepřiznali, obdrželi by pouze 3 roky. Jinými slovy, kdyby se Aleš a František nedrželi své dominantní strategie, byli by na tom lépe než za situace, když se ji drží. S pojmem dominatní strategie úzce souvisí další pojem: Nashova rovnováha. Nashova rovnováha nastává, pokud každý z hráčů sleduje pro sebe nejvýhodnější strategii, tj. dominantní strategii. V příkladě na vězňovo dilema je tedy Nashovou rovnováhou situace, kdy se oba podezřelí přiznají. Je však zřejmé, že tato rovnováha není paretooptimální pro oba podezřelé by bylo lepší, kdyby se ani jeden z nich nepřiznal. S vězňovým dilematem, tj. se situací, kdy jednotliví hráči (např. firmy, spotřebitelé apod.) mají určitou dominantní strategii, sledování této dominantní strategie všemi hráči však vede k tomu, že si jednotliví hráči pohorší, se v reálném životě setkáváme relativně často. Obvykle vězňovo dilema souvisí s bojem o tzv. poziční výhodu ten, kdo obsadí, získá nějakou pozici je na tom lépe než ti, kdo ji neobsadí. Jedním z důvodů, prč k danému dilematu dochází je skutečnost, že domluva, aby jednotliví hráči nesledovali svoji dominantní strategii, je poměrně nákladná. Stejně tak jsou nákladné opatření zaručující dodržování dohody. Porušení dohody je přitom velmi lákavé ten, kdo dohodu poruší, může, pokud ostatní (většina ostatních dohodu neporuší, získat. Podívejme se na následující příklady.

7 S problematikou vězňova dilematu se setkáváme i v oblasti veřejných výdajů. Podívejme se nejprve na příklad z mezinárodní politiky, konkrétně závody ve zbrojení. Příklad 2: Závody ve zbrojení Rusko Zbrojit Nezbrojit USA Zbrojit Stejné postavení, Převaha USA větší náklady Nezbrojit Převaha Ruska Stejné postavení menší náklady Z tabulky plyne, že pro obě země je výhodnější zbrojit, protože, když jedna země zbrojí a druhá nikoliv, tak zbrojící země je na tom lépe než nezbrojící. Zbrojí tak obě země, nicméně, kdyby tyto země nezbrojily, tak by na tom byly z hlediska převahy stejně (tj. žádná by neměla převahu) jako, když obě zbrojí. Dohoda nezbrojit je obtížná, výhodné postavení, které plyne z porušení dohody je zřejmé.

8 Metodický list pro třetí soustředění kombinovaného studia předmětu Ekonomické aplikace teorie her - Bc Název tématického celku: Aplikace teorie her k redistribučním systémům Cíl: Seznámit posluchače s aplikací teorie her k redistribučním systémům, ukázat velmi rozsáhlý okruh jevů, který na tomto základě můžeme modelovat, naučit se využívat základní aparát k řešení konkrétních situací. Tématický celek je rozložen do těchto dílčích témat: - Vymezení pojmu redistribuční systém. - Příklady redistribučních systémů. - Definování elementárního redistribučního systému a případy rozdělení výplat. - Modelování konkrétních situací prostřednictvím uplatnění teorie her k problematice redistribučních systémů. K uvedeným tématům si prostudujte: Bude k dispozici v elektronické podobě vlastní studijní text (80 s.), který vychází z následující literatury: Maňas, M.: Teorie her a konflikty zájmů, Praha, VŠE Maňas, M.: Teorie her a její aplikace, Praha, SNTL Sekerka, B.: Mikroekonomie, Praha, Profess Consulting Carmichael, F.: A Guide to Game Theory, Edinburg - England, FT 2005 (k dispozici v knihovně VŠFS). Dobře si zapamatujte vymezení těchto pojmů: Redistribuční systém (rozvinutí pojmu), elementární redistribuční systém (rozvinutí pojmu), výkonnost hráčů, herní situace, vyjednávání, tvorba koalic, základní a podpůrná strategie, doplňující argumentace při vyjednávání. Po prostudování literatury byste měli: Naučit se jak vědomě, tak i spontánně využívat aparát teorie redistribučních systémů rozpoznávat standardní situace a volit adekvátní základní a podpůrné strategie, používat vhodně doplňující argumentaci při vyjednávání. Základní body výkladu: Redistribuční systém je systém, ve kterém dochází k jakémukoli přerozdělení odměn (výplat) oproti výkonům, které podali jednotliví účastníci daného systému. Toto přerozdělení může mít svůj původ i v obtížích při stanovení konkrétního přínosu jednotlivých hráčů, právě tak, jako v řadě dalších vlivů či okolností. Lze říci, že jakákoli forma redistribuce (ať má jakékoli příčiny a ať se realizuje jakoukoli formou) má za následek vznik standardních situací, v nichž se může systém nacházet, kdy se výsledek společné činnosti (jeho zhodnocení) nějakým způsobem přerozděluje mezi hráče v daném systému. Přitom: - Tyto standardní situace nějak vznikají.

9 - Tyto standardní situace lze pojmenovat a zatřídit. - Tyto standardní situace se mohou proměňovat - jedny přecházet v jiné. - Standardní přechody od jedné standardní situace k jiné jsou rovněž standardními situacemi. Úkolem teorie redistribučních systémů je mj. pojmenovat a utřídit standardní situace, ukázat možné přechody, stanovit podmínky, kdy k nim dochází apod. Vidíme, že teorie redistribučních systémů pokrývá velmi široký okruh jevů. Nejdůležitější je najít vhodný klíč k rozboru situací, který v takto nazíraných předmětech poznání (spadajících do oblasti společenského dění) můžeme využít k tomu, abychom nesmírnou rozmanitost reality redukovali na to, co se odehrává za daných podmínek jako samozřejmé a nutné (jak tomu bývá vždy, když přecházíme od empirie k teorii). Redistribuční problematika vzniká prakticky vždy a všude. Vždy totiž vzniká potřeba nějakým způsobem se podělit o výsledek. I kdyby - například - se všichni účastníci dohodli, že budou mít všichni stejnou odměnu, existuje řada možností dosahovat různé naturální požitky obtížně vyhodnotitelné, ovšem podstatně závislé na tom, že se uvnitř systému vytvoří více či méně zjevné (či naopak skryté) mechanismy jejich rozdělení mezi hráči. Jinými slovy - před problémem redistribuce, toho proč a jak vzniká, jakým způsobem se realizuje apod., se nedá jen tak snadno utéci. Či naopak - k redistribuci může dojít prakticky v jakémkoli systému a snaha o prosazení určitého typu redistribuce je něco, s čím se setkáme prakticky "vždy a všude". Výkonnost je v nejobecnějším smyslu vliv hráče na dosažený výsledek, tj. na velikost celkové odměny, kterou si mohou jednotliví hráči rozdělit mezi sebe. Obecně neplatí, že výkonnost jednotlivých hráčů lze vůbec nějakým způsobem porovnat či kvantifikovat. Čím větší je komplementarita vlivu či příspěvku hráčů v systému na dosažený výsledek (tj. to, jak se jednotlivé vlivy či příspěvky hráčů vzájemně doplňují), tím menší je možnost ocenit přínos kteréhokoli z nich. V jiných příkladech lze naopak výkonnost jednotlivých hráčů velmi dobře porovnat a kvantifikovat. typu. Elementární redistribuční systém má následující parametry: - Tři hráči (A, B, C) - tak, aby mohly vznikat nejjednodušší, ale netriviální koalice (dva proti jednomu). - Výkony rozděleny 6:4:2 - aby se jednalo o malá, přirozená, snadno představitelná čísla, která lze alespoň jednou rozdělit. - Každý z hráčů systému (hráč) má stejnou schopnost ovlivnit výsledek (má tedy vlivovou sílu rovnou "1") - tj. koalice dvou vždy vede k prosazení výsledku, na kterém se v rámci koalice dohodnou. (Obecně tomu tak nemusí být - např. v rodině nemá každý z hráčů stejnou váhu při rozhodování; jsou i velké redistribuční systémy, kde nepočetná skupina je schopna ovládat velmi početné masy, především však se jedná o systémy v organizaci, která je někým spravována, kde nemá každý z hráčů stejnou váhu při rozhodování.) - Všechny koalice jsou možné a rovnoprávně - neexistuje žádní diskriminace, pokud jde o tvorbu koalic. - Všichni hráči jsou informováni o tom, jaká je jejich výkonnost, a všichni vědí, že ostatní hráči jsou takto informováni.

10 - Čím větší je redistribuce oproti výplatě (odměně) za výkon, tím více klesá výkonnost celého systému - předpokládáme-li, že výkon lze ocenit číslem 12 (což je nejjednodušší způsob vyjádření výkonu), pak čím větší bude redistribuce v systému, tím bude výkon systému menší než 12. Přímo prosaditelná herní situace je ta, při které si dva hráči uzavírající koalici polepší oproti výchozí situaci. Nepřímo prosaditelná herní situace je ta, při které si dva hráči uzavírající koalici polepší oproti jiné situaci, která by mohla nastat jako přímo prosaditelná. Pod strategií budeme chápat snahu určitého hráče vytvořit koalici s jiným hráčem a prosadit určitou herní situaci spojenou s určitým typem pro něj výhodné redistribuce. Zveřejnění každé nepřímo prosaditelné herní strategie má za následek, že mohou být nalezeny další nepřímo prosaditelné herní strategie odvozené od takto zveřejněné jako obrana proti ní. Z toho mj. vyplývá, že etapa vyjednávání hraje v redistribučních systémech velmi významnou roli, může mít velké množství kroků (omezení jsou jen technického, transakčního či časového rázu). Proto i formalizace procesu vyjednávání není jednoduchou záležitostí. Elementární model lze zobecňovat (rozvíjet) v řadě směrů, např.: - Více hráčů. - Jiné rozložení výplat. - Hierarchičnost systému (sám redistribuční systém je hráčem v systému vyššího řádu). - Hráči mají různou sílu (váhu) prosadit tu či onu herní situaci. - Ne všechny možné koalice jsou povoleny. - Existuje více kritérií výkonnosti, tj. o výkonnost lze modelovat nikoli skalární, ale vektorovou veličinou. - Informace o výkonnosti hráčů není plně sdílena všemi (pro některé je neznámou veličinou, příp. nikdo z hráčů ji nemusí znát). - Jednotlivými hráči může být výkonnost (včetně své vlastní v případě každého hráče) oceňována odlišně a být odlišná od skutečné hodnoty výkonnosti. - Systém se může vyvíjet v čase, tj. předcházející herní situace různým způsobem ovlivnit situaci budoucí. - Role meziorganizační migrace. Z hlediska teorie her se jedná se o hru: - S více než dvěma hráči (konkrétně v nejjednodušším případě třemi). - S fixovanou koaliční strukturou (ne všechny koalice jsou přípustné, ale to není meritorní mohlo by se interpretovat i jako s volnou disjunktivní koaliční strukturou). - S nekonstantními výplatami. - Podstatnou koaliční hru. Řešení elementární redistribuční hry Nemusíme analyzovat všechny kombinace strategií uplatněných jednotlivými hráči. Aby totiž některá z herních situací reálně nastala, musí ji (za daných předpokladů, tj. pokud mají hráči stejnou rozhodovací sílu apod.) svoji vahou prosadit alespoň dva hráči (kteří takto vytvoří koalici), současně pak platí, že stačí jen dva hráči aby příslušnou herní situaci prosadili. Podíváme-li se na výše uvedenou tabulku, můžeme položit otázky, na které lze již hledat odpovědi pomocí matematického aparátu: - Která z herních situací se prosadí?

11 - Jaká je nejvhodnější strategie jednotlivých hráčů? Na zjednodušeném příkladu si ukážeme postup, kterým hledáme odpověď. Vezměme jen nejtypičtější případy strategií, kterým odpovídají čísla 0, 1.2, 2. Máme následující případy možné shody dvou hráčů: A B B C C A Podtrženy jsou ty strategie, které preferují příslušní hráči (A preferuje 0, protože v tom případě má největší odměnu 6; B preferuje 2, protože v tom případě má největší odměnu 5; C preferuje 1.2, protože v tom případě má největší odměnu 3,8). Vyškrtnuty jsou ty strategie, které jsou dominovány jinými, tj. ty, které by v příslušné koalici nevybral žádný z hráčů. Například v koalici hráčů A a B se varianta 1.2 neprosadí z důvodu, že výrazně snižuje výplatu obou hráčů proti původní variantě. Vidíme, že v daném případě vzniká zajímavé herní dilema. Pokud by schopnost hráčů prosadit určitou strategii byla stejná, nelze ze zadání určit, která z herních situací by nastala. Všimněme si, že jsme do uvedeného krátkého přehledu vybrali přímo prosaditelné i nepřímo prosaditelná herní situace (1.2). Herní situace 1.2 vystupuje vlastně jako jakási obranná strategie hráče A vůči nebezpečí velmi pravděpodobné a velmi typické herní situace 2. O výsledku hry by tak mohl rozhodovat buď prvek nahodilosti (v případě, že všichni hráči budou stejně neústupní), nebo to, zda se někdo z nich nerozhodne jednat podle zásady lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše, příp. zda některý z hráčů neusoudí, že jiný hráč bude podle této zásady postupovat a sám jen proto nepředejde. V realitě vždy k něčemu takovému dojde, protože život vždy přináší určité odlišnosti, které vedou k porušení plné symetrie. Právě to, v čem je symetrie či rovnováha narušena, je důležité uvědomit si, při hledání nejlepších strategií.

1. dílčí téma: Rozhodování při riziku, neurčitosti a hry s neúplnou informací

1. dílčí téma: Rozhodování při riziku, neurčitosti a hry s neúplnou informací Cíl tematického celku: Student získá komplexní přehled teorií oligopolu, které lze úspěšně aplikovat v realitě. Druhým cílem je naučit se chápat obsah komunikace, která se vede při projednávání nejrůznějších

Více

Teorie her a ekonomické rozhodování. 3. Dvoumaticové hry (Bimaticové hry)

Teorie her a ekonomické rozhodování. 3. Dvoumaticové hry (Bimaticové hry) Teorie her a ekonomické rozhodování 3. Dvoumaticové hry (Bimaticové hry) 3.1 Neantagonistický konflikt Hra v normálním tvaru hráči provedou jediné rozhodnutí a to všichni najednou v rozvinutém tvaru řada

Více

Koaliční hry. Kooperativní hra dvou hráčů

Koaliční hry. Kooperativní hra dvou hráčů Koaliční hry Obsah kapitoly. Koalice dvou hráčů 2. Koalice N hráčů Studijní cíle Cílem tohoto tematického bloku je získání základního přehledu o kooperativních hrách a jejich aplikovatelnosti. Student

Více

Operační výzkum. Teorie her. Hra v normálním tvaru. Optimální strategie. Maticové hry.

Operační výzkum. Teorie her. Hra v normálním tvaru. Optimální strategie. Maticové hry. Operační výzkum Hra v normálním tvaru. Optimální strategie. Maticové hry. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky

Více

5.7 Kooperativní hry 5.7.1 Kooperativní hra 2 hráčů 5.7.2 Kooperativní hra N hráčů 5.8 Modely oligopolu 5.9 Teorie redistribučních systémů 5.

5.7 Kooperativní hry 5.7.1 Kooperativní hra 2 hráčů 5.7.2 Kooperativní hra N hráčů 5.8 Modely oligopolu 5.9 Teorie redistribučních systémů 5. Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, www.median-os.cz, 2010 Téma 6 Teorie her, volby teorie redistribučních systémů a teorie veřejné Obsah 5.7 Kooperativní hry 5.7.1

Více

Teorie her a ekonomické rozhodování 5. Opakované hry

Teorie her a ekonomické rozhodování 5. Opakované hry Teorie her a ekonomické rozhodování 5. Opakované hry (chybějící či chybná indexace ve skriptech) 5.1 Opakovaná hra Hra až dosud hráči hráli hru jen jednou v reálu se konflikty neustále opakují (firmy nabízí

Více

Teorie her a ekonomické rozhodování. 8. Vyjednávací hry

Teorie her a ekonomické rozhodování. 8. Vyjednávací hry Teorie her a ekonomické rozhodování 8. Vyjednávací hry 8. Vyjednávání Teorie her Věda o řešení konfliktů Ale také věda o hledání vzájemně výhodné spolupráce Teorie vyjednávání Odvětví teorie her dohoda

Více

Teorie her a ekonomické rozhodování. 2. Maticové hry

Teorie her a ekonomické rozhodování. 2. Maticové hry Teorie her a ekonomické rozhodování 2. Maticové hry 2.1 Maticová hra Teorie her = ekonomická vědní disciplína, která se zabývá studiem konfliktních situací pomocí matematických modelů Hra v normálním tvaru

Více

Dvou-maticové hry a jejich aplikace

Dvou-maticové hry a jejich aplikace Dvou-maticové hry a jejich aplikace Obsah kapitoly. Hry s konstantním součtem Hra v normálním tvaru (ryzí strategie) Smíšené strategie. Hry s nekonstantním součtem Nekooperativní hra Dvou-maticová hra

Více

TGH13 - Teorie her I.

TGH13 - Teorie her I. TGH13 - Teorie her I. Jan Březina Technical University of Liberec 19. května 2015 Hra s bankéřem Máte právo sehrát s bankéřem hru: 1. hází se korunou dokud nepadne hlava 2. pokud hlava padne v hodu N,

Více

4EK201 Matematické modelování. 10. Teorie rozhodování

4EK201 Matematické modelování. 10. Teorie rozhodování 4EK201 Matematické modelování 10. Teorie rozhodování 10. Rozhodování Rozhodování = proces výběru nějaké možnosti (varianty) podle stanoveného kritéria za účelem dosažení stanovených cílů Rozhodovatel =

Více

Úvod do teorie her ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ

Úvod do teorie her ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ Úvod do teorie her David Bartl, Lenka Ploháková OSNOVA Úvod (hra n hráčů ve strategickém

Více

Hry v rozvinutém tvaru a opakované hry. Hry v rozvinutém tvaru

Hry v rozvinutém tvaru a opakované hry. Hry v rozvinutém tvaru Hry v rozvinutém tvaru a opakované hry Obsah kapitoly Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Pojmy k zapamatování Úvod Výkladová část 1) Hry v rozvinutém tvaru 2) Opakované hry I. Konečně opakované hry

Více

TEORIE HER - ÚVOD PŘEDNÁŠKA. OPTIMALIZACE A ROZHODOVÁNÍ V DOPRAVĚ část druhá Přednáška 2. Zuzana Bělinová

TEORIE HER - ÚVOD PŘEDNÁŠKA. OPTIMALIZACE A ROZHODOVÁNÍ V DOPRAVĚ část druhá Přednáška 2. Zuzana Bělinová PŘEDNÁŠKA 2 TEORIE HER - ÚVOD Teorie her matematická teorie rozhodování dvou racionálních hráčů, kteří jsou na sobě závislí Naznačuje, jak by se v takové situaci chovali racionální a informovaní hráči.

Více

Mikroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, www.median-os.cz, 2010 Téma 1 Teorie her pro manažery Obsah 5.1 Teorie her jako součást mikroekonomie 5.2 Základní pojmy teorie

Více

Aplikace teorie her. V ekonomice a politice Ing. Václav Janoušek

Aplikace teorie her. V ekonomice a politice Ing. Václav Janoušek Aplikace teorie her V ekonomice a politice Ing. Václav Janoušek Co je teorie her a její využití Teorie her obor aplikované matematiky a operační analýzy, sloužící k analýze konfliktních a strategických

Více

3. ANTAGONISTICKÉ HRY

3. ANTAGONISTICKÉ HRY 3. ANTAGONISTICKÉ HRY ANTAGONISTICKÝ KONFLIKT Antagonistický konflikt je rozhodovací situace, v níž vystupují dva inteligentní rozhodovatelé, kteří se po volbě svých rozhodnutí rozdělí o pevnou částku,

Více

Stručný úvod do teorie her. Michal Bulant

Stručný úvod do teorie her. Michal Bulant Stručný úvod do teorie her Michal Bulant Čím se budeme zabývat Alespoň 2 hráči (osoby, firmy, státy, biologické druhy apod.) Každý hráč má určitou množinu strategií, konkrétní situace (outcome) ve hře

Více

ANTAGONISTICKE HRY 172

ANTAGONISTICKE HRY 172 5 ANTAGONISTICKÉ HRY 172 Antagonistický konflikt je rozhodovací situace, v níž vystupují dva inteligentní rozhodovatelé, kteří se po volbě svých rozhodnutí rozdělí o pevnou částku, jejíž výše nezávisí

Více

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP)

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) AR 2007/2008 - Bakalářské studium kombinovaná forma 1. ročník (pro obor Aplikovaná informatika; ML-sociologie) Přednášející: doc. Dr. Zdeněk Cecava,

Více

Dva podniky vedou mezi sebou spor, k jehož vyřešení může každý z nich podniknout jednu

Dva podniky vedou mezi sebou spor, k jehož vyřešení může každý z nich podniknout jednu Zadání příkladu: Dva podniky vedou mezi sebou spor, k jehož vyřešení může každý z nich podniknout jednu ze tří akcí: a/ žalovat druhý podnik u soudu strategie Z b/ nabídnout druhému podniku spojení strategie

Více

Teorie her a ekonomické rozhodování. 7. Hry s neúplnou informací

Teorie her a ekonomické rozhodování. 7. Hry s neúplnou informací Teorie her a ekonomické rozhodování 7. Hry s neúplnou informací 7.1 Informace Dosud hráči měli úplnou informaci o hře, např. znali svou výplatní funkci, ale i výplatní funkce ostatních hráčů často to tak

Více

Rozhodovací procesy v ŽP HRY A SIMULAČNÍ MODELY

Rozhodovací procesy v ŽP HRY A SIMULAČNÍ MODELY Rozhodovací procesy v ŽP HRY A SIMULAČNÍ MODELY Teorie her proč využívat hry? Hry a rozhodování varianty her cíle a vítězné strategie (simulační) Modely Operační hra WRENCH Cv. Katedra hydromeliorací a

Více

Úvod do teorie her

Úvod do teorie her Úvod do teorie her 2. Garanční řešení, hry s nulovým součtem a smíšené strategie Tomáš Kroupa http://staff.utia.cas.cz/kroupa/ 2017 ÚTIA AV ČR Program 1. Zavedeme řešení, které zabezpečuje minimální výplatu

Více

Úvod do teorie her

Úvod do teorie her Úvod do teorie her. Formy her a rovnovážné řešení Tomáš Kroupa http://staff.utia.cas.cz/kroupa/ 208 ÚTIA AV ČR Program. Definujeme 2 základní formy pro studium různých her: rozvinutou, strategickou. 2.

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA 1

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA 1 Metodický list č 1. Název tématického celku: Vymezení role Pravděpodobnosti a Matematické Statistiky v širším celku čisté a aplikované matematiky. Základním cílem tohoto tématického celku je základní pojmy

Více

Teorie her a ekonomické rozhodování 6. Kooperativní hry více hráčů

Teorie her a ekonomické rozhodování 6. Kooperativní hry více hráčů Teorie her a ekonomické rozhodování 6. Kooperativní hry více hráčů (chyby ve skriptech) 6.1 Koaliční hra Kooperativní hra hráči mají možnost před samotnou hrou uzavírat závazné dohody dva hráči (hra má

Více

KOOPERATIVNÍ HRY FORMULACE, KONCEPCE ŘEŠENÍ, JÁDRO HRY, HRA VE TVARU CHARAKTERISTICKÉ FUNKCE, SHAPLEYOVA HODNOTA CO JE TO TEORIE HER A ČÍM SE ZABÝVÁ?

KOOPERATIVNÍ HRY FORMULACE, KONCEPCE ŘEŠENÍ, JÁDRO HRY, HRA VE TVARU CHARAKTERISTICKÉ FUNKCE, SHAPLEYOVA HODNOTA CO JE TO TEORIE HER A ČÍM SE ZABÝVÁ? KOOPERATIVNÍ HRY FORMULACE, KONCEPCE ŘEŠENÍ, JÁDRO HRY, HRA VE TVARU CHARAKTERISTICKÉ FUNKCE, SHAPLEYOVA HODNOTA CO JE TO TEORIE HER A ČÍM SE ZABÝVÁ? Teorie her je ekonomická vědní disciplína, která se

Více

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu, základní

Více

OSA. maximalizace minimalizace 1/22

OSA. maximalizace minimalizace 1/22 OSA Systémová analýza metodika používaná k navrhování a racionalizaci systémů v podmínkách neurčitosti vyšší stupeň operační analýzy Operační analýza (výzkum) soubor metod umožňující řešit rozhodovací,

Více

Charakteristika oligopolu

Charakteristika oligopolu Oligopol Charakteristika oligopolu Oligopol v ekonomice převažuje - základní rysy: malý počet firem - činnost několika firem v odvětví vyráběný produkt může být homogenní (čistý oligopol) nebo heterogenní

Více

MATEMATIKA A 3 Metodický list č. 1

MATEMATIKA A 3 Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Název tématického celku: Úvod do problematiky diskrétní matematiky Cíl: Cílem tohoto tématického celku je vymezení oblasti diskrétní matematiky a příprava na další výklad kurzu. Jedná

Více

Modely oligopolu. I. Dokonalý trh II. Nedokonalý trh 1. Modely oligopolu. Dokonalý trh. Nedokonalý trh

Modely oligopolu. I. Dokonalý trh II. Nedokonalý trh 1. Modely oligopolu. Dokonalý trh. Nedokonalý trh Modely oligopolu Obsah kapitoly Studijní cíle I. Dokonalý trh II. Nedokonalý trh 1. Modely oligopolu Student získá komplexní přehled teorií oligopolu, které lze úspěšně aplikovat v realitě. Doba potřebná

Více

Operační výzkum. Teorie her cv. Hra v normálním tvaru. Optimální strategie. Maticové hry.

Operační výzkum. Teorie her cv. Hra v normálním tvaru. Optimální strategie. Maticové hry. Operační výzkum Teorie her cv. Hra v normálním tvaru. Optimální strategie. Maticové hry. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty

Více

12 HRY S NEÚPLNOU INFORMACÍ

12 HRY S NEÚPLNOU INFORMACÍ 12 HRY S NEÚPLNOU INFORMACÍ 543 Ne v každé hře mají všichni hráči úplné informace o výplatních funkcích ostatních. Ve skutečnosti je většina situací s informací neúplnou. Například: V aukcích zpravidla

Více

Věc: Rozšířené stanovisko Ministerstva financí k tzv. Kvízomatům

Věc: Rozšířené stanovisko Ministerstva financí k tzv. Kvízomatům MINISTERSTVO FINANCÍ Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Věc: Rozšířené stanovisko Ministerstva financí k tzv. Kvízomatům Podle ust. 1 odst. 1 zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných

Více

1. dílčí téma: Úvod do teorie her a historie

1. dílčí téma: Úvod do teorie her a historie Cíl tematického celku: Cílem tohoto tematického celku je seznámit se se základy teorie her, její historií proniknout do matematických základů. Tento tematický celek je rozdělen do následujících dílčích

Více

charakteristika oligopolu kartel Cournotův model duopolu oligopol s dominantní firmou Sweezyho model (se zalomenou křivkou poptávky) Nashova

charakteristika oligopolu kartel Cournotův model duopolu oligopol s dominantní firmou Sweezyho model (se zalomenou křivkou poptávky) Nashova charakteristika oligopolu kartel Cournotův model duopolu oligopol s dominantní firmou Sweezyho model (se zalomenou křivkou poptávky) Nashova rovnováha Soukupová et al.: Mikroekonomie. Kapitola 11, str.

Více

Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného studia předmětu. Vícezdrojové financování - magisterské studium

Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného studia předmětu. Vícezdrojové financování - magisterské studium Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného studia předmětu Vícezdrojové financování - magisterské studium Přednášející: Doc. Radim Valenčík, CSc. Název tematického celku: Úvod do studia problematiky

Více

Pedagogická fakulta Informační technologie ve vzdělávání SEMINÁRNÍ PRÁCE

Pedagogická fakulta Informační technologie ve vzdělávání SEMINÁRNÍ PRÁCE Pedagogická fakulta Informační technologie ve vzdělávání SEMINÁRNÍ PRÁCE ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Ing. Martina Woznicová L 11484 POUŽITÉ GRAFICKÉ SYMBOLY Průvodce textem a studiem Cíle kapitol Klíčová slova

Více

Teorie her a ekonomické rozhodování. 4. Hry v rozvinutém tvaru

Teorie her a ekonomické rozhodování. 4. Hry v rozvinutém tvaru Teorie her a ekonomické rozhodování 4. Hry v rozvinutém tvaru 4.1 Hry v rozvinutém tvaru Hra v normálním tvaru hráči provedou jediné rozhodnutí a to všichni najednou v rozvinutém tvaru řada po sobě následujících

Více

ÚVOD DO ROZHODOVÁNÍ PŘEDNÁŠKA. OPTIMALIZACE A ROZHODOVÁNÍ V DOPRAVĚ Přednáška 1. Zuzana Bělinová

ÚVOD DO ROZHODOVÁNÍ PŘEDNÁŠKA. OPTIMALIZACE A ROZHODOVÁNÍ V DOPRAVĚ Přednáška 1. Zuzana Bělinová PŘEDNÁŠKA 1 ÚVOD DO ROZHODOVÁNÍ Organizační Vyučující Ing., Ph.D. email: belinova@k620.fd.cvut.cz Doporučená literatura Dudorkin J. Operační výzkum. Požadavky zápočtu docházka zápočtový test (21.5.2015)

Více

Přednáška #8. Základy mikroekonomie TEORIE HER

Přednáška #8. Základy mikroekonomie TEORIE HER Přednáška #8 Základy mikroekonomie TEORIE HER 14.11.2012 V minulé přednášce jsme si vysvětlili, co je to oligopolistické tržní uspořádání Oligopol jako tržní uspořádání stojí mezi monopolem a režimem dokonalé

Více

(Ne)kooperativní hry

(Ne)kooperativní hry (Ne)kooperativní hry Tomáš Svoboda, svobodat@fel.cvut.cz katedra kybernetiky, centrum strojového vnímání 5. října 2015 Tomáš Svoboda, svobodat@fel.cvut.cz / katedra kybernetiky, CMP / (Ne)kooperativní

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu ÚČETNÍ SYSTÉMY 1 Metodický list č. 1 Zakončení předmětu: zápočet Vítáme Vás v kursu Účetní systémy 1 a přejeme Vám hodně radosti a uspokojení ze získávání

Více

Úvod do teorie her. David Bartl, Lenka Ploháková

Úvod do teorie her. David Bartl, Lenka Ploháková Úvod do teorie her David Bartl, Lenka Ploháková Abstrakt Předložený text Úvod do teorie her pokrývá čtyři nejdůležitější, vybrané kapitoly z této oblasti. Nejprve je čtenář seznámen s předmětem studia

Více

Management. Rozhodování. Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Management. Rozhodování. Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Management Rozhodování Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU

Více

2.6 Odvození hranice užitkových možností (UPF) z modelu všeobecné rovnováhy.

2.6 Odvození hranice užitkových možností (UPF) z modelu všeobecné rovnováhy. 1. Všeobecná ekonomická rovnováha, model 2x2x2x2 a jeho význam. 1.1 Model všeobecné ekonomické rovnováhy jako maximalizační a zároveň paretovsky efektivní model. 1.2 Základní prvky modelu 2x2x2x2 (graf

Více

Rozhodovací procesy 3

Rozhodovací procesy 3 Rozhodovací procesy 3 Informace a riziko Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 III rozhodování 1 Rozhodovací procesy Cíl přednášky 1-3: Význam rozhodování Rozhodování

Více

EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1

EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1 Metodický list č. 1 EKONOMIKA VEŘEJNÉHO SEKTORU 1 Název tematického celku: Úvod do předmětu ekonomika veřejného sektoru, veřejný sektor a veřejná správa. Cíl: Základním cílem tohoto tematického celku je

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech,

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v procesech, které

Více

Teorie her a ekonomické rozhodování. Úvodní informace Obsah kursu 1. Úvod do teorie her

Teorie her a ekonomické rozhodování. Úvodní informace Obsah kursu 1. Úvod do teorie her Teorie her a ekonomické Úvodní informace Obsah kursu 1. Úvod do teorie her Úvodní informace Mgr. Jana SEKNIČKOVÁ, Ph.D. Místnost: 433 NB Konzultace: Středa 6:30 7:30, 19:30 20:30 Čtvrtek E-mail: jana.seknickova@vse.cz

Více

Teorie her a ekonomické rozhodování. 9. Modely nedokonalých trhů

Teorie her a ekonomické rozhodování. 9. Modely nedokonalých trhů Teorie her a ekonomické rozhodování 9. Modely nedokonalých trhů 9.1 Dokonalý trh Dokonalý trh Dokonalá informovanost kupujících Dokonalá informovanost prodávajících Nulové náklady na změnu dodavatele Homogenní

Více

Otázky ke státní závěrečné zkoušce

Otázky ke státní závěrečné zkoušce Otázky ke státní závěrečné zkoušce obor Ekonometrie a operační výzkum a) Diskrétní modely, Simulace, Nelineární programování. b) Teorie rozhodování, Teorie her. c) Ekonometrie. Otázka č. 1 a) Úlohy konvexního

Více

Kooperativní hra N hráčů

Kooperativní hra N hráčů Hry bez opakování - kooperativní hra N hráčů Obsah kapitoly Studijní cíle Doba potřebná ke studiu 1) Hry bez opakování - kooperativní hra N hráčů a) Úvod b) Volební hry c) Teorie formování koalic I. Nepolitické

Více

Metodické listy pro soustředění kombinovaného studia předmětu

Metodické listy pro soustředění kombinovaného studia předmětu Metodické listy pro soustředění kombinovaného studia předmětu POJIŠTĚNÍ OBČANSKÝCH RIZIK PFO Metodické listy pro I.semestr 1. Charakteristika pojištění a přehled pojistných odvětví, sdružené formy pojištění.

Více

Inženýrská statistika pak představuje soubor postupů a aplikací teoretických principů v oblasti inženýrské činnosti.

Inženýrská statistika pak představuje soubor postupů a aplikací teoretických principů v oblasti inženýrské činnosti. Přednáška č. 1 Úvod do statistiky a počtu pravděpodobnosti Statistika Statistika je věda a postup jak rozvíjet lidské znalosti použitím empirických dat. Je založena na matematické statistice, která je

Více

1. soustředění (2 hod.)

1. soustředění (2 hod.) Metodický list kombinovaného studia předmětu MnJ - MANAGEMENT JAKOSTI Název tématického celku: Systémy jakosti 1. soustředění (2 hod.) Cíl: Cílem tématického celku je objasnit význam systému managementu

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.0141 Báze vektorových prostorů, transformace souřadnic Michal Botur Přednáška

Více

MATEMATICKÁ TEORIE ROZHODOVÁNÍ

MATEMATICKÁ TEORIE ROZHODOVÁNÍ MATEMATICKÁ TEORIE ROZHODOVÁNÍ Podklady k soustředění č. 1 Řešení úloh 1. dílčí téma: Řešení úloh ve stavovém prostoru Počáteční období výzkumu v oblasti umělé inteligence (50. a 60. léta) bylo charakterizováno

Více

Cvičení z matematiky jednoletý volitelný předmět

Cvičení z matematiky jednoletý volitelný předmět Název předmětu: Zařazení v učebním plánu: Cvičení z matematiky O8A, C4A, jednoletý volitelný předmět Cíle předmětu Obsah předmětu je zaměřen na přípravu studentů gymnázia na společnou část maturitní zkoušky

Více

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D.

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Rozhodování??? video Obsah typy rozhodování principy rozhodování rozhodovací fáze základní pojmy hodnotícího procesu rozhodovací podmínky rozhodování v podmínkách

Více

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ INSTITUT SVAZU ÚČETNÍCH KOMORA CERTIFIKOVANÝCH ÚČETNÍCH CERTIFIKACE A VZDĚLÁVÁNÍ ÚČETNÍCH V ČR ZKOUŠKA ČÍSLO 7 PROFESNÍ CHOVÁNÍ A KOMUNIKACE PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ ÚVODNÍ INFORMACE Struktura zkouškového

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Zmar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 6 (KS)

Více

VĚZŇOVO DILEMA. Markéta Reichenbachová II.B. Gymnázium a Střední odborná škola Cihelní 410

VĚZŇOVO DILEMA. Markéta Reichenbachová II.B. Gymnázium a Střední odborná škola Cihelní 410 VĚZŇOVO DILEMA Markéta Reichenbachová II.B Gymnázium a Střední odborná škola Cihelní 410 Vězňovo dilema je typ hry s nenulovým součtem, ve které mají oba hráči dvě možnosti spolupracovat (cooperate) nebo

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR)

Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) Metodické listy pro kombinované studium předmětu INVESTIČNÍ A FINANČNÍ ROZHODOVÁNÍ (IFR) (Aktualizovaná verze 04/05) Úvodní charakteristika předmětu: Cílem jednosemestrálního předmětu Investiční a finanční

Více

Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu B_St_2 STATISTIKA 2

Metodický list pro 3. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu B_St_2 STATISTIKA 2 Metodický list pro. soustředění kombinovaného Bc. studia předmětu B_St_ STATISTIKA Název tematického celku: Testy parametrů některých, testy shody parametrů v několika souborech Cíl tematického celku:

Více

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY. Ekonomická teorie. Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ OBCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ ÚSTAV DOKTORSKÝCH STUDIÍ 1. ZÁVAZNÉ PŘEDMĚTY Ekonomická teorie Matematicko statistické metody v ekonomii 2. POVINNĚ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY

Více

1 Linearní prostory nad komplexními čísly

1 Linearní prostory nad komplexními čísly 1 Linearní prostory nad komplexními čísly V této přednášce budeme hledat kořeny polynomů, které se dále budou moci vyskytovat jako složky vektorů nebo matic Vzhledem k tomu, že kořeny polynomu (i reálného)

Více

1. Podstata všeobecné rovnováhy 2. Rovnováha ve výrobě 3. Rovnováha ve spotřebě 4. Všeobecná rovnováha a její nastolování 5.

1. Podstata všeobecné rovnováhy 2. Rovnováha ve výrobě 3. Rovnováha ve spotřebě 4. Všeobecná rovnováha a její nastolování 5. Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, www.median-os.cz, 2010 Téma 10 Všeobecná rovnováha Obsah 1. Podstata všeobecné rovnováhy 2. Rovnováha ve výrobě 3. Rovnováha ve spotřebě

Více

Vzorový příklad na rozhodování BPH_ZMAN

Vzorový příklad na rozhodování BPH_ZMAN Vzorový příklad na rozhodování BPH_ZMAN Základní charakteristiky a značení symbol verbální vyjádření interval C g g-tý cíl g = 1,.. s V i i-tá varianta i = 1,.. m K j j-té kriterium j = 1,.. n v j x ij

Více

Vícekriteriální hodnocení variant úvod

Vícekriteriální hodnocení variant úvod Vícekriteriální hodnocení variant úvod Jana Klicnarová Katedra aplikované matematiky a informatiky Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích, Ekonomická fakulta 2010 Vícekriteriální hodnocení variant

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice OPERAČNÍ VÝZKUM 11. TEORIE ZÁSOB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

MAKROEKONOMIKA. Úvod

MAKROEKONOMIKA. Úvod MAKROEKONOMIKA Úvod Co chápeme pod pojmem makroekonomie? Je to samostatná vědní disciplína nebo je jen součástí šířeji pojaté vědy? Ekonomie Ekonomie zkoumá alokaci vzácných zdrojů mezi alternativní využití.

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Management ve finančních službách Název tematického celku: Základní koncepční přístupy a osobnost manažera Cíl: V návaznosti na poznatky

Více

Kvízové otázky Obecná ekonomie I. Teorie firmy

Kvízové otázky Obecná ekonomie I. Teorie firmy 1. Firmy působí: a) na trhu výrobních faktorů b) na trhu statků a služeb c) na žádném z těchto trhů d) na obou těchto trzích Kvízové otázky Obecná ekonomie I. Teorie firmy 2. Firma na trhu statků a služeb

Více

Mikroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, jiri.mihola@quick.cz, www.median-os.cz, 2013 Téma 4 Teorie her pro manažery Obsah 5.7 Kooperativní hry 5.7.1 Kooperativní hra 2 hráčů 5.7.2 Kooperativní

Více

KOOPERATIVNI HRY DVOU HRA CˇU

KOOPERATIVNI HRY DVOU HRA CˇU 8 KOOPERATIVNÍ HRY DVOU HRÁČŮ 291 V této kapitole se budeme zabývat situacemi, kdy hráči mohou před začátkem hry uzavřít závaznou dohodu o tom, jaké použijí strategie, vygenerovaný zisk si však nemohou

Více

Rozhodovací procesy 2

Rozhodovací procesy 2 Rozhodovací procesy 2 Základní pojmy a struktura rozhodování Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 II rozhodování 1 Rozhodovací procesy Cíl přednášky 1-3: Význam rozhodování

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojištění osob"

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Pojištění osob Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Název tématického celku: Životní pojištění I. Cíl: seznámit posluchače s životním pojištěním jako druhem pojištěním Tento tématický celek

Více

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s.

Více

Možnosti modelování a řešení konfliktů v environmentálních dohodách

Možnosti modelování a řešení konfliktů v environmentálních dohodách Možnosti modelování a řešení konfliktů v environmentálních dohodách Co to je konflikt? Konflikt mezi firmami a občany patří mezi zásadní problémy současnosti Největším nebezpečím je zneužití této situace

Více

Management. Ing. Jan Pivoňka

Management. Ing. Jan Pivoňka Management Ing. Jan Pivoňka Stanovení osobní vize V souladu s kotvou Konkrétní představa Citový náboj Stimul pro aktivní jednání Krátkodobější cíle motivace Výjimky Jasná vize Pohodoví lidé Úspěch bez

Více

Úvod do teorie her. 6. Koaliční hry

Úvod do teorie her. 6. Koaliční hry Úvod do teorie her 6. Koaliční hry Tomáš Kroupa http://staff.utia.cas.cz/kroupa/ 2018 ÚTIA AV ČR Různé formy her Známé formy her jsou: rozvinutá, strategická, koaliční. Pro danou množinu hráčů N = {1,...,

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Matematické modely v pojišťovnictví

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Matematické modely v pojišťovnictví Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Matematické modely v pojišťovnictví Název tématického celku: Modely teorie poptávky Cíl: Podat základní přehled o modelech poptávky po

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ,o.p.s. Logistické systémy

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ,o.p.s. Logistické systémy VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ,o.p.s. Metodické listy pro prezenční a kombinované studium předmětu Logistické systémy Metodický list č.1 Název tématického celku: Logistické systémy ve vývoji výrobků a

Více

Malá vůle dynamicky/rychle měnit věci. Obavy z narušení vazeb, toků, klidu. Mala odvaha pojmenovat a řešit problémy v systému a personáliích (každý

Malá vůle dynamicky/rychle měnit věci. Obavy z narušení vazeb, toků, klidu. Mala odvaha pojmenovat a řešit problémy v systému a personáliích (každý z pohledu manažera Malá vůle dynamicky/rychle měnit věci. Obavy z narušení vazeb, toků, klidu. Mala odvaha pojmenovat a řešit problémy v systému a personáliích (každý má někde kamarády). Kdo rebeluje,

Více

Přijímací zkouška na MFF UK v Praze

Přijímací zkouška na MFF UK v Praze Přijímací zkouška na MFF UK v Praze Studijní program Matematika, bakalářské studium Studijní program Informatika, bakalářské studium 2014, varianta A U každé z deseti úloh je nabízeno pět odpovědí: a,

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví veřejného sektoru

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví veřejného sektoru Metodické listy pro kombinované studium předmětu Účetnictví veřejného sektoru Vítáme Vás v kurzu Účetnictví veřejného sektoru, v němž byste měli získat základní znalosti o účetnictví subjektů působících

Více

B) výchovné a vzdělávací strategie jsou totožné se strategiemi vyučovacího předmětu Matematika.

B) výchovné a vzdělávací strategie jsou totožné se strategiemi vyučovacího předmětu Matematika. 4.8.3. Cvičení z matematiky Předmět Cvičení z matematiky je vyučován v sextě a v septimě jako volitelný předmět. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Cvičení z matematiky vychází ze vzdělávací oblasti

Více

4EK311 Operační výzkum. 1. Úvod do operačního výzkumu

4EK311 Operační výzkum. 1. Úvod do operačního výzkumu 4EK311 Operační výzkum 1. Úvod do operačního výzkumu Mgr. Jana SEKNIČKOVÁ, Ph.D. Nová budova, místnost 433 Konzultační hodiny InSIS E-mail: jana.seknickova@vse.cz Web: jana.seknicka.eu/vyuka Garant kurzu:

Více

Měření dat Filtrace dat, Kalmanův filtr

Měření dat Filtrace dat, Kalmanův filtr Měření dat Filtrace dat, Matematické metody pro ITS (11MAMY) Jan Přikryl Ústav aplikované matematiky ČVUT v Praze, Fakulta dopravní 3. přednáška 11MAMY čtvrtek 28. února 2018 verze: 2018-03-21 16:45 Obsah

Více

Úvod Game designer Struktura hry Formální a dramatické elementy Dynamika her Konec. Úvod do game designu 1 / 37

Úvod Game designer Struktura hry Formální a dramatické elementy Dynamika her Konec. Úvod do game designu 1 / 37 Počítačové hry Úvod do game designu 1 / 37 Obsah přednášky Role game designera Struktura hry Formální a dramatické elementy Dynamika herních systémů 2 / 37 Literatura a odkazy Chris Crawford. The Art of

Více

Metodický list č. 1 ke kombinovanému studiu pro předmět: Bezpečnostní studia 1

Metodický list č. 1 ke kombinovanému studiu pro předmět: Bezpečnostní studia 1 Metodický list č. 1 ke kombinovanému studiu pro předmět: Bezpečnostní 1. Konzultace téma Úvod do předmětu a jeho zaměření a charakteristika v rámci studijního oboru, místo bezpečnostního manažera (specialisty)

Více

Základy politologie 2

Základy politologie 2 Základy politologie 2 1. Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a fungováním jednotlivých prvků politického systému a politického procesu. Osvojení si pojmového aparátu a znalost zákonitostí politického

Více

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Název tematického celku: Úvod do daňové teorie Cíl: Seznámit studenty se základními pojmy z oblasti daňové teorie, pochopení

Více

Cíle a obsah vyučování zeměpisu

Cíle a obsah vyučování zeměpisu Cíle a obsah vyučování zeměpisu stanovení si jasných, jednoznačných a dosažitelných cílů by mělo určovat základní obsahové prvky učiva teprve poté je vhodné se ptát na prostředky cíle obsah prostředky

Více

Pracovní tým. Dílčí studijní text pro předmět Organizační chování (doplněk k přednášce, pouze ke studijním účelům) Růžena Lukášová

Pracovní tým. Dílčí studijní text pro předmět Organizační chování (doplněk k přednášce, pouze ke studijním účelům) Růžena Lukášová Pracovní tým Dílčí studijní text pro předmět Organizační chování (doplněk k přednášce, pouze ke studijním účelům) Růžena Lukášová Pracovní tým Pojem tým je v běžném jazyce používán jako synonymum pro slovo

Více

Krajina jako společné dílo našeho hospodaření a přírody

Krajina jako společné dílo našeho hospodaření a přírody Krajina jako společné dílo našeho hospodaření a přírody 7 Krajina jako společné dílo našeho hospodaření a přírody Josef Fanta, Petr Petřík, Jana Macková Krajina je prostor, ve kterém průběžně probíhá množství

Více