Výstavbový projekt životní cyklus. Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výstavbový projekt životní cyklus. Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz"

Transkript

1 Výstavbový projekt životní cyklus Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D.

2 Výstavbový projekt = komplexní, jedinečný, konečný proces přeměny myšlenky dané v investičním záměru v provozuschopnou stavbu, která je prostředkem k dosažení finálního cíle projektu.

3 Životní cyklus výstavbového projektu předinvestiční (přípravn pravná) ) fázef od první myšlenky na investici do stavby přes rozhodování o optimální variantě projektu do rozhodnutí, zda se v projektu bude či nebude pokračovat, investiční fáze : investiční příprava do zadání dodavatelům realizace stavby, realizační příprava do zahájení prací na staveništi, realizace(zhotovení) stavby na staveništi do ověření všech funkcí stavby a zaškolení uživatelů či personálu provozovatele a uvedení stavby do provozu, fáze užívání u (provozování) nebo též ukončov ování po dokončení stavby probíhá ověření provozní spolehlivosti stavby a vyhodnocení

4

5 Životní cyklus stavby předinvestiční fáze investiční fáze provozní fáze fáze likvidace Předinvestiční Investiční Provozní Likvidace vznik myšlenky plánování záměru užívání stavby rozhodnutí o realizaci záměru realizace záměru zakončená kolaudačním souhlasem nebo ohlášením Fáze rozhodnutí o likvidaci stavby fyzické odstranění stavby

6 I. Předinvestiční fáze Předběžná studie proveditelnosti (Pre-feasibility study), Studie proveditelnosti (Feasibility study), Studie příležitostí (Opportunity study),... analýzy trhu, analýza nákladů a přínosů (Cost-Benefit analysis) apod.

7 Opportunity Study (Studie příležitostí) definuje možné ekonomicky výnosné příležitosti výstupem studie příležitostí je soubor potenciálních investic důvodem k vyřazení projektu může být jeho vysoké riziko nebo nízká ziskovost, obvykle také vysoká kapitálová náročnost studie příležitostí obsahuje o každé z potenciální investičních možností pouze základní informace a odhady.

8 Prefeasibility Study (Předběžná studie proveditelnosti) strategie projektu, technické a technologické řešení, marketingové pojetí, lokalizace a velikost (kapacita) projektovaného provozu, personální a organizační uspořádání, harmonogram realizace. variantní řešení a jejich ekonomické dopady jsou kvantifikovány do podoby finančních toků. na základě předběžné studie proveditelnosti by se měl investor rozhodnout, zda uvolní další finanční a jiné zdroje na dopracování detailní studie proveditelnosti nebo zda přípravné práce na projektu zastaví.

9 Feasibility study (Studie proveditelnosti) 1. Úvodní informace 2. Stručné vyhodnocení projektu - zásadní závěry vyplývající ze zpracované Studie proveditelnosti, například v tabulce uvedené zásadní ukazatele a jejich hodnoty 3. Stručný popis podstaty projektu a jeho etap - název, smysl a zaměření projektu, služby a produkty poskytované projektem, řešený problém, investor (resp. vlastník, provozovatel) projektu, kapacita (velikost) projektu, lokalizace, etapy, variantní zpracování, apod. 4. Analýzy trhu, odhad poptávky, marketingová strategie a marketingový mix - popis všech marketingových aspektů projektu - potřeby finálních uživatelů a konkurenceschopnost výstupů projektu.

10 Feasibility study (Studie proveditelnosti) 5. Analýzy trhu, odhad poptávky, marketingová strategie a marketingový mix 6. Management projektu a řízení lidských zdrojů - plán a uspořádání problémů souvisejících s otázkou samotného managementu projektu, tzn. veškeré plánování, organizování, řízení a kontrola všech procesů, organizačních jednotek a veškerých lidských zdrojů. 7. Technické a technologické řešení projektu podstatné technické a technologické aspekty projektu, jako je zvolená technologie, technické parametry jednotlivých zařízení, výhody a nevýhody těchto předpokládaných řešení, vyplývající technická rizika, potřebné energetické a materiálové toky, údaje o životnostech jednotlivých zařízení, potřebné údržbě a nákladnosti oprav, změny v provozní náročnosti vlivem opotřebení apod. 8. Dopad projektu na životní prostředí výčet veškerých kladných i negativních vlivů plynoucích z realizace projektu v jeho jednotlivých etapách

11 Feasibility study (Studie proveditelnosti) 9. Zajištění investičního majetku - vymezení struktury dlouhodobého majetku, určení výše investičních nákladů, servisní podmínky a případné znovupořízení, amortizační schéma apod. 10. Řízení pracovního kapitálu (oběžný majetek) - vymezení struktury a velikosti oběžného majetku, jaké druhy materiálu, nedokončené výroby, výrobků a zboží bude nutné skladovat a v jakých objemech, vzniklé pohledávky resp. krátkodobé závazky, náročnost projektu na držbu hotovostních prostředků a jejich řízení, 11. Finanční plán a analýza projektu - komplexní finanční zohlednění předchozích bodů. a) Základní kalkulace a analýza bodu zvratu b) Finanční plán - plán průběhu nákladů a výnosů, plánované stavy majetku a zdrojů krytí, plán průběhu cash flow (příjmů a výdajů).

12 Feasibility study (Studie proveditelnosti) 12. Hodnocení efektivity a udržitelnosti projektu - vyhodnocení projektu pomocí kriteriálních ukazatelů kalkulovaných z finančních toků (resp. nákladů, výnosů) - NPV, IRR, doba návratnosti, index rentability a finanční analýza projektu. 13. Analýza a řízení rizik (citlivostní analýza) - vymezení největších zdrojů rizika v projektu, uvedení jejich pravděpodobností a opatření na jejich snížení, výsledky citlivostní analýzy. 14. Harmonogram projektu - časový plán jednotlivých činností a fází projektu, začátky a konce činností, navazující a překrývající se činnosti. 15. Závěrečné shrnující hodnocení projektu - výsledné posouzení projektu ze všech uvažovaných hledisek a vyjádření k realizovatelnosti a finanční rentabilitě projektu. 16. Přílohy

13 Cost-Benefit Analysis (Analýza nákladů a přínosů) veřejně prospěšné projekty, metodický postup, postupně zodpovídající základní otázku: Co komu realizace investičního projektu přináší a co komu bere? dopady akce jsou následně agregovány, převedeny na hotovostní toky a zahrnuty do výpočtu rozhodujících ukazatelů - na jejich základě lze rozhodnout o přínosnosti projektu pro společnost, v případě srovnávání dvou nebo více projektů umožňuje stanovit jejich pořadí podle vypočtených ukazatelů nebo určit preferenci jednoho projektu před druhým.

14 Činnost investora : definuje cíle projektu a stanovuje strategii postupu, zpracovává investiční záměr (scénáře nebezpečí a výpočet rizik), stanovuje rozsah potřeb, kvalitativní standard a sestavuje s pomocí projektanta orientační stavební program (architektonická studie, studie stavby). Na základě stavebního programu se provádí odhad pořizovacích nákladů stavby, zajišťuje vhodný pozemek, stanovuje způsob organizace a řízení výstavbového projektu výběrem subjektů zúčastněných na projektu, určením jejich kompetencí a způsobu výměny informací, způsob financování projektu z hlediska vlivu na očekávané výnosy - součástí studie proveditelnosti.

15 Pořizovací náklady Náklady na projektové práce, inženýrské činnosti a průzkumné práce Náklady na stavební objekty Vedlejší náklady spojené s umístěním stavby Ostatní investice (pozemek) Náklady na provozní soubory Náklady na stroje, zařízení a inventář Ostatní náklady Provozní náklady na přípravu a realizaci stavby Rezerva na rizika Pořizovací náklady celkem Výše nákladů [Kč]

16 Předinvestiční fáze - shrnutí Smyslem předinvestiční fáze je definovat účel a cíle projektu včetně zpracování potřebné dokumentace v takové míře podrobnosti, aby byla jasným podkladem pro činnosti ve fázi investiční. V předinvestiční fázi je ještě mnoho neznámých, které musí být pouze odhadnuty a v dalším průběhu projektu zpřesněny.

17 II. Investiční fáze - plánování průzkumy (inženýrsko-geologický průzkum, hydrogeologický průzkum, stavebně historický průzkum, stavebně technický průzkum), zajištění pozemku (nákupem nebo pronájmem, tzn. uzavření kupní nebo nájemní smlouvy, žádost o vklad do Katastru nemovitostí), výběr inženýringové společnosti, výběr projektanta, dokumentace pro územní řízení a projednání v rámci územního řízení, získání územního rozhodnutí nebo souhlasu, dokumentace pro stavební povolení a projednání ve stavebním řízení, získání stavebního povolení.

18 II. Investiční fáze - příprava realizace zadávací dokumentace, výběr zhotovitele (výběrové řízení nebo přímé oslovení investorem, smlouva o dílo), dokumentace pro provedení stavby.

19 Projektování, příprava - Shrnutí Smyslem této etapy je konkretizovat koncepci z předinvestiční fáze, zpracovat příslušnou projektovou dokumentaci stavby, získat stavební povolení, uzavřít potřebné smlouvy a tak umožnit zahájení realizace stavby.

20 II. Investiční fáze - vlastní realizace předání a převzetí staveniště, realizace stavebních objektů (dokumentace pro změnová řízení, stavební deník), autorský dozor, technický dozor investora controlling stavby předání a převzetí stavby (protokol), závěrečné vyúčtování (konečná faktura), dokumentace skutečného provedení stavby, zkušební provoz, kolaudační souhlas nebo oznámení stavebnímu úřadu.

21 Dokumentace v etapě realizace stavební deník, dokumentace jakosti (zkoušky, certifikáty a atesty), protokoly prokazující dodržení parametrů daných projektem stavby, technickými normami a stavebním povolením (např. revizní zprávy elektrických zařízení, vodovodu, plynovodu, kanalizace, popřípadě protokoly o komplexních zkouškách), podklady pro závěrečné vyúčtování stavby, protokol o předání stavby, dokumentace skutečného provedení stavby a fotodokumentace.

22 Etapa realizace - shrnutí Smyslem etapy realizace je provést stavbu podle uzavřených smluv za stanovenou cenu, ve stanoveném čase a jakosti. Převzít ji plně funkční (ev. ověřenou zkušebním provozem) a získat kolaudační souhlas k užívání (provozování) stavby. Skončením zkušebního provozu nejen končí etapa realizace, ale i fáze investiční. Stavba je schopná běžného užívání.

23 III. Provozní fáze zabezpečování provozní spolehlivosti stavby prováděním údržby a obnovy za účelem zajištění optimálního fungování v průběhu celé životnosti, rekonstrukce nebo modernizace budovy (rekonstrukcí uvedeme budovu do původního stavu, modernizací zvyšujeme její standard).

24 Činnost investora podmínky pro užívání stavby (provozní dokumentace např. podmínky údržby a oprav stavby), nabytí vlastnictví k nemovitosti vkladem do katastru nemovitostí, uzavírání smluv s dodavateli energie, vody, plynu, služeb (ostraha, úklid, recepce) a mnohé jiné, kontrola stavby v záruční lhůtě a odstraňují se reklamované závady, vypořádávání vnějších a vnitřních finančních závazků výstavbového projektu (k peněžním ústavům, dodavatelům, projektantům), archivace dokumentace projektu (dokumentace skutečného provedení stavby, stavební deník, smlouvy, faktury, aj.)

25 Fáze užívání - shrnutí Smyslem fáze užívání je splnění poslání a účelu stavby, pro kterou byla budována. U komerčních projektů je cílem dosažení zisku a plánované rentability.

26 předinvestiční fáze investiční fáze provozní fáze křivka nákladů křivka možnosti ovlivnění výše nákladů včetně dalších vlastností produktu + riziko

27 IV. Likvidace dokumentace a povolení k odstranění stavby, uložení stavebních hmot na skládku nebo recyklace, rekultivace území, případně úprava pro novou stavbu.

Výstavbový projekt. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D.

Výstavbový projekt. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. Výstavbový projekt Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. Výstavbový projekt = komplexní, jedinečný, konečný proces přeměny myšlenky dané v investičním záměru v provozuschopnou

Více

ZÁVAZNÉ OSNOVY EKONOMICKÉHO HODNOCENÍ

ZÁVAZNÉ OSNOVY EKONOMICKÉHO HODNOCENÍ ZÁVAZNÉ OSNOVY EKONOMICKÉHO HODNOCENÍ AKCÍ V RÁMCI GRANTOVÝCH SCHÉMAT MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZÁVAZNÉ OSNOVY JSOU ZALOŽENY NA METODICE VYDANÉ MMR PRO FINANČNÍ A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ AKCE V RÁMCI 2. KOLA

Více

TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ SLUŽBY V ÚZEMÍ Verze příručky 1.0

TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ SLUŽBY V ÚZEMÍ Verze příručky 1.0 Příručka pro žadatele a příjemce finanční podpory v rámci Integrovaného operačního programu pro prioritní osu 2, oblast intervence 2.1 Výzva číslo 04 kontinuální TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ

Více

Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu. Podklady

Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu. Podklady Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu Podklady Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu Životní cyklus výstavbového projektu předinvestiční (přípravn pravná) ) fázef od první

Více

Stavební ekonomika. Life cycle costing jako moderní metoda hodnocení nákladů staveb Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D.

Stavební ekonomika. Life cycle costing jako moderní metoda hodnocení nákladů staveb Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. Stavební ekonomika Life cycle costing jako moderní metoda hodnocení nákladů staveb Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. ČVUT v Praze, Fakulta stavební Struktura nákladů životního cyklu odpovídá

Více

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP Moravskoslezský kraj POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS 28.6.2006 Strana 1 z 5 ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI (SP) TITULNÍ

Více

Studie proveditelnosti. Obsah a struktura

Studie proveditelnosti. Obsah a struktura Studie proveditelnosti Obsah a struktura Cíle semináře Seznámit se základními principy studie proveditelnosti Seznámit s náplní jednotlivých kapitol Studie proveditelnosti Základní nástroj projektového

Více

Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu

Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu Oceňování v jednotlivých fázích výstavbového projektu Životní cyklus výstavbového projektu předinvestiční (přípravná) fáze od první myšlenky na investici do stavby přes rozhodování o optimální variantě

Více

Studie proveditelnosti obsah a struktura

Studie proveditelnosti obsah a struktura Studie proveditelnosti obsah a struktura Datum: Místo: Prezentuje: 21. 8. 2008 ÚRR Ing. Hana Gavlasová Cíle semináře Seznámit se základními principy studie proveditelnosti Seznámit s náplní jednotlivých

Více

Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů

Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů Datum: Místo: Prezentuje: 21. 8. 2008 ÚRR Ing. Kateřina Hlostová Osnova Základní SP 1. Obsah 2. Úvodní informace 3. Strukturované vyhodnocení projektu 4.

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA)

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) verze 4.00 Tento metodický pokyn je zpracován v návaznosti na přílohu

Více

VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU

VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU Cíl vzdělávacího kurzu: Cílem vzdělávacího kurzu v oblasti finanční analýzy a ekonomického hodnocení projektových

Více

BĚLEČ Zájmové sdružení právnických osob VENKOVSKÁ TURISTIKA A AGROTURISTIKA. Podnikatelský plán a jeho zpracování Ing.

BĚLEČ Zájmové sdružení právnických osob VENKOVSKÁ TURISTIKA A AGROTURISTIKA. Podnikatelský plán a jeho zpracování Ing. VENKOVSKÁ TURISTIKA A AGROTURISTIKA Podnikatelský plán a jeho zpracování Ing. Vladislav Smolík Úvod Podnikatelský plán (business plan) je základní dokument podnikatele shrnující podstatné aspekty podnikání,

Více

VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU

VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU VZDĚLÁVÁCÍ KURZ FINANČNÍ ANALÝZA A EKONOMICKÉ HODNOCENÍ PROJEKTŮ SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU Cíl vzdělávacího kurzu: Cílem vzdělávacího kurzu v oblasti finanční analýzy a ekonomického hodnocení projektových

Více

PŘÍPRAVA STAVEB - prověření pozemků či nemovitostí k uvažované výstavbě - posouzení investičního záměru - kontrola projektových podkladů

PŘÍPRAVA STAVEB - prověření pozemků či nemovitostí k uvažované výstavbě - posouzení investičního záměru - kontrola projektových podkladů PŘÍPRAVA STAVEB - prověření pozemků či nemovitostí k uvažované výstavbě Posouzení vhodnosti z hlediska existence břemen, stávajících sítí, ochranných pásem, možností napojení na infrastrukturu, místních

Více

Základy investování. Investiční fáze Etapa zadávání realizace

Základy investování. Investiční fáze Etapa zadávání realizace Základy investování Investiční fáze Etapa zadávání realizace Etapa zadávání realizace Časové vymezení rozhodnutí o pokračování přípravy --------- uzavření smlouvy s realizátory projektu Účastníci investor

Více

Předinvestiční fáze 21.2.2015. Typické výnosnosti investic u technologických staveb. Obsah studie proveditelnosti

Předinvestiční fáze 21.2.2015. Typické výnosnosti investic u technologických staveb. Obsah studie proveditelnosti Předinvestiční fáze Investor se rozhoduje, zda se zvolený projekt zahájí, nebo nikoli očekává zhodnocení vložených prostředků do projektu zhodnocení musí být vyšší, než např. úroky z vkladů Pro rozhodnutí

Více

Základy investování. Terminologie

Základy investování. Terminologie Základy investování Terminologie Terminologie investování Investice obecně kapitálový vklad do budoucích výnosů. Jsou to hmotné a finanční zdroje vynakládané na pořizování nového hmotného majetku ( investičního

Více

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA)

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) verze 4.03 Evidence změn Verze Platnost od Předmět změny Strany č. 4.01

Více

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA)

METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO METODICKÝ POKYN PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI A EKONOMICKÉ ANALÝZY (CBA) verze 2.00 Evidence změn 2.01 2.02 2.03 2.04 2.05 5.9.2007 2.00 2 9

Více

FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE. COST BENEFIT ANALÝZA Část II.

FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE. COST BENEFIT ANALÝZA Část II. FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE COST BENEFIT ANALÝZA Část II. Diskontní sazba Diskontní sazba se musí objevit při výpočtu ukazatelů ve stejné podobě jako hotovostní toky. Diskontní sazba = výnosová

Více

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE SPECIFICKÝ CÍL 3.2 PRŮBĚŽNÁ VÝZVA Č. 4 PŘÍLOHA Č. 2 OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI PLATNOST OD 17. 9. 2015 Strana 1 z

Více

Stavební ekonomika. Propočet celkových nákladů stavby. Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz B 416, 22435 4522

Stavební ekonomika. Propočet celkových nákladů stavby. Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz B 416, 22435 4522 Stavební ekonomika Propočet celkových nákladů stavby Doc. Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz B 416, 22435 4522 Celkové náklady výstavby A. Projektové a průzkumné práce B. Provozní

Více

Výstavbový projekt základní pojmy. Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz

Výstavbový projekt základní pojmy. Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz Výstavbový projekt základní pojmy Doc.Ing. Renáta Schneiderová Heralová, Ph.D. heralova@fsv.cvut.cz Výstavbový projekt = komplexní, jedinečný, konečný proces přeměny myšlenky dané v investičním záměru

Více

Analýza návratnosti investic/akvizic

Analýza návratnosti investic/akvizic Analýza návratnosti investic/akvizic Klady a zápory Hana Rýcová Charakteristika investice: Investice jsou ekonomickou činností, kterou se subjekt (stát, podnik, jednotlivec) vzdává své současné spotřeby

Více

PREZENTACE K OBHAJOBĚ DIPLOMOVÉ PRÁCE NA TÉMA: Studie využitelnosti dané lokality pro výstavbu RD a rozpracování dispozice konkrétního RD.

PREZENTACE K OBHAJOBĚ DIPLOMOVÉ PRÁCE NA TÉMA: Studie využitelnosti dané lokality pro výstavbu RD a rozpracování dispozice konkrétního RD. PREZENTACE K OBHAJOBĚ DIPLOMOVÉ PRÁCE NA TÉMA: Studie využitelnosti dané lokality pro výstavbu RD a rozpracování dispozice konkrétního RD. Autor diplomové práce: Vedoucí diplomové práce: Oponent diplomové

Více

5.3. Investiční činnost, druhy investic

5.3. Investiční činnost, druhy investic Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 5.3. Investiční činnost, druhy investic Podnik je uspořádaným útvarem lidí a hospodářských prostředků spojených

Více

Doporučený rozsah a obsah výkonových fází k honorářovému řádu

Doporučený rozsah a obsah výkonových fází k honorářovému řádu Doporučený rozsah a obsah výkonových fází k honorářovému řádu VF1 Příprava projektu Předmětem fáze je prověřit investiční záměr, stanovit předběžné požadavky na potřebné vstupní informace a objasnit náležitosti

Více

zky či projektu, jeho příprava p prava plánování a řízení z pohledu developera jakostní dílo

zky či projektu, jeho příprava p prava plánování a řízení z pohledu developera jakostní dílo Ing. Jaroslav Marek HOCHTIEF VSB a.s. Březen 2006 Specifikace zakázky zky či projektu, jeho příprava p prava plánování a řízení z pohledu developera přebírajícíebíraj jakostní dílo Definice developerské

Více

HODNOCENÍ INVESTIC. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D.

HODNOCENÍ INVESTIC. Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace. 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. HODNOCENÍ INVESTIC Manažerská ekonomika obor Marketingová komunikace 9. přednáška Ing. Jarmila Ircingová, Ph.D. Metody hodnocení efektivnosti investic Při posuzování investice se vychází ze strategických

Více

stavbě život profil společnosti

stavbě život profil společnosti v d e c h n e m e stavbě život profil společnosti PIIS s.r.o. Společnost PIIS s.r.o. byla založena v roce 1992. Předmětem činnosti společnosti jsou komplexní služby v oblasti stavebnictví. Naše síla tkví

Více

Životní cyklus výstavbového projektu

Životní cyklus výstavbového projektu Abstrakt Životní cyklus výstavbového projektu Ing. Markéta Frančíková Výstavbový projekt zahrnuje celý komplex činností, které je nutno plánovat, organizovat, financovat, kontrolovat, vyhodnocovat, tedy

Více

INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS

INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS PŘÍLOHA Č. 2 k Příkazní smlouvě INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS VÝKONOVÁ FÁZE Č. 5 PŘÍPRAVNÁ FÁZE - ZABEZPEČENÍ SMLUVNÍCH VZTAHŮ 1. Technická, odborná, kontrolní a organizační činnost při práci se všemi stupni

Více

Realizace investičního projektu 29. 30. 8. 2014

Realizace investičního projektu 29. 30. 8. 2014 Realizace investičního projektu 29. 30. 8. 2014 2 14.11. 2014 Investiční projekty Rozdíl mezi investičním a neinvestičním projektem Investiční projekt vytváří trvalé hodnoty Je náročnější na udržitelnost

Více

Ekonomické metody typu input output

Ekonomické metody typu input output Ekonomické metody typu input output metoda předpoklady pro použití základní princip obory použití CMA shodnost výstupů nebo výsledků poměřování celkových nákladů záměru výběrová řízení s přesně definovaným

Více

UKÁZKA Z REÁLNÉ STUDIE PROVEDITELNOSTI. Instalace FM v teplárně, snížení emisí

UKÁZKA Z REÁLNÉ STUDIE PROVEDITELNOSTI. Instalace FM v teplárně, snížení emisí Stránka 1 z 7 UKÁZKA Z REÁLNÉ STUDIE PROVEDITELNOSTI Studie z které je tato ukázka byla použita jako příloha a povinný doklad k projektům žádosti o podporu prioritní osy 2, v rámci dotačních programů OPŽP

Více

O autorech Úvod Založení podniku... 19

O autorech Úvod Založení podniku... 19 SYNEK Miloslav MANAŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 19 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku.....24

Více

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13 SYNEK Miloslav a kolektiv MANŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 20 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku...

Více

Malé a střední podnikání na venkově

Malé a střední podnikání na venkově Malé a střední podnikání na venkově PROGRAM Představení Harmonogram a osnova výuky Doporučená literatura Podmínky k získání zápočtu/zkoušky Ing. Pavel Moulis, Ph.D. katedra řízení dv.č. 480 e-mail moulis@pef.czu.cz

Více

Studie proveditelnosti projektu. Feasibility study

Studie proveditelnosti projektu. Feasibility study Studie proveditelnosti projektu Feasibility study Studie proveditelnosti Pro posouzení realizovatelnosti projektu Pro zhodnocení efektivního využití Pro ověření smysluplnosti projektu Studie proveditelnosti,

Více

Energetický audit Doc.Ing.Roman Povýšil,CSc. Tebodin Czech Republic s.r.o.

Energetický audit Doc.Ing.Roman Povýšil,CSc. Tebodin Czech Republic s.r.o. Seminář ENVI A Energetický audit Doc.Ing.Roman Povýšil,CSc. Tebodin Czech Republic s.r.o. CÍL: vysvětlit principy systémového přístupu při zpracování energetického auditu Východiska (legislativní) Zákon

Více

PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR A INVESTIČNÍ ROZHODOVÁNÍ

PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR A INVESTIČNÍ ROZHODOVÁNÍ FOTR Jiří SOUČEK Ivan PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR A INVESTIČNÍ ROZHODOVÁNÍ Obsah Předmluva... 9 1. Příprava a realizace investičních projektů... 11 1.1 Investiční rozhodování ve firmě... 13 1.2 Klasifikace investičních

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV STAVEBNÍ EKONOMIKY A ŘÍZENÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF STRUCTURAL ECONOMICS AND MANAGEMENT STUDIE PROVEDITELNOSTI

Více

PRAVIDLA ČERPÁNÍ FONDU ROZVOJE A REPRODUKCE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE

PRAVIDLA ČERPÁNÍ FONDU ROZVOJE A REPRODUKCE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE PRAVIDLA ČERPÁNÍ FONDU ROZVOJE A REPRODUKCE KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE Pravidla jsou nedílnou součástí Statutu Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje (dále jen Pravidla, Fond, Statut). Článek

Více

ŘÍZENÍ ZHOTOVOVÁNÍ STAVBY, BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT

ŘÍZENÍ ZHOTOVOVÁNÍ STAVBY, BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT ŘÍZENÍ ZHOTOVOVÁNÍ STAVBY, BEZPEČNOSTNÍ MANAGEMENT 126EKMN - Ekonomika a management letní semestr 2013/2014 Ing. Eduard Hromada, Ph.D. eduard.hromada@fsv.cvut.cz Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme

Více

Plán organizace výstavby POV

Plán organizace výstavby POV Plán organizace výstavby plán organizace výstavby (dále jen ) není zakotven v žádném právním předpise ZOV ve vyhlášce č. 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb jsou legislativně upraveny zásady organizace výstavby

Více

Základy investování. Účastníci + Dozory

Základy investování. Účastníci + Dozory Základy investování Účastníci + Dozory Účastníci zúčastněné aktivně se podílející účastníky investičního projektu (přímí účastníci) mající společný zájem na rychlé a úspěšné realizaci investice - primární

Více

Základy investování. Předinvestiční fáze

Základy investování. Předinvestiční fáze Základy investování Předinvestiční fáze Předinvestiční fáze Souhrnně je tedy smyslem předinvestiční fáze definovat účel a cíle projektu včetně zpracování potřebné dokumentace v takové míře podrobnosti,

Více

Elektrické autobusy pro město II

Elektrické autobusy pro město II Elektrické autobusy pro město II Jak dostat rozvojové projekty do reality Jakub Slavík Brno 18. 3. 2014 Obsah Proč podporovat e-busy a T-busy? (poznatky studie E-mobilita v MHD ) Kde jsme nyní? Jaká řešení

Více

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy

Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Rady hlavního města Prahy Hlavní město Praha RADA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ Rady hlavního města Prahy číslo 1602 ze dne 25.10.2011 k návrhu na změnu Organizačního řádu Magistrátu hlavního města Prahy a změnu Úkolů odborů Magistrátu

Více

Workshop Investice. Představení fází procesu Investice

Workshop Investice. Představení fází procesu Investice Workshop Investice Představení fází procesu Investice Workshop Investice cíl - Seznámení účastníků (zájemců) s koncepcí workshopů, představit aktivisty a zdůraznit zaměření na praxi; - Sdílení dobré praxe;

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo pro místní rozvoj Studie proveditelnosti (Feasibility Study) metodická příručka Ing. Patrik Sieber Verze 1.4 květen 2004 Tato metodická příručka vznikla ve spolupráci s oponenty Ing. Rostislav

Více

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava. Nezbytné podmínky pro dopracování projektu. Olomouc Zlín

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava. Nezbytné podmínky pro dopracování projektu. Olomouc Zlín Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nezbytné podmínky pro dopracování projektu Olomouc 29. 4. 2010 Zlín 30. 4. 2010 V rámci Etapy 2 Dopracování projektu žadatel dokládá: 1. Doklady

Více

Osnova studie proveditelnosti pro inovace produktu a procesu

Osnova studie proveditelnosti pro inovace produktu a procesu Osnova studie proveditelnosti pro inovace produktu a procesu Titulní stránka Na titulní straně by měl být uveden název projektu, název programu, název žadatele, identifikační údaje zpracovatele, datum

Více

Zaměříme se na sanaci jako jeden z důvodů restrukturalizace podniku

Zaměříme se na sanaci jako jeden z důvodů restrukturalizace podniku Zaměříme se na sanaci jako jeden z důvodů restrukturalizace podniku Zefektivnění podniku Zajištění vyšší hodnoty pro vlastníky Důvody restrukturalizace podniku Sanace podniku Řešení podnikové krize při

Více

VODOVODY A KANALIZACE

VODOVODY A KANALIZACE VODOVODY A KANALIZACE svazek obcí se sídlem v Třebíči Určeno pro: Zasedání Valné hromady svazku VAK dne 4. 4. 2014 Bod č. 8 Zásady svazku obcí VODOVODY A KANALIZACE o spolufinancování vodního díla Představenstvo

Více

Logický rámec projektu

Logický rámec projektu Logický rámec projektu Logická rámcová matice (Logical Framework Matrix) - plánovací a pracovní nástroj identifikace a analýza problémů definování záměru a cílů stanovení konkrétních činností k řešení

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo pro místní rozvoj Studie proveditelnosti (Feasibility Study) metodická příručka Ing. Patrik Sieber Verze 1.3 duben 2004 Tato metodická příručka vznikla ve spolupráci s oponenty Ing. Rostislav

Více

N i investiční náklady, U roční úspora ročních provozních nákladů

N i investiční náklady, U roční úspora ročních provozních nákladů Technicko-ekonomická optimalizace cílem je určení nejvýhodnějšího řešení pro zamýšlenou akci Vždy existují nejméně dvě varianty nerealizace projektu nulová varianta realizace projektu Konstrukce variant

Více

PRŮBĚH PROCESU VÝSTAVBY

PRŮBĚH PROCESU VÝSTAVBY PRŮBĚH PROCESU VÝSTAVBY úvod / základní pojmy / přehled fází procesu výstavby Autor: Radim Kolář 5. října 2016 Ing. Radim Kolář, Ph.D. 1 Kontaktní údaje Ing. Radim Kolář, Ph.D. Ústav pozemního stavitelství

Více

Bakalářský studijní program Stavební inženýrství MANAGEMENT A EKONOMIKA VE STAVEBNICTVÍ

Bakalářský studijní program Stavební inženýrství MANAGEMENT A EKONOMIKA VE STAVEBNICTVÍ Bakalářský studijní program Stavební inženýrství obor MANAGEMENT A EKONOMIKA VE STAVEBNICTVÍ STRUKTUROVANÉ STUDIUM Délka studia 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 BAKALÁŘSKÉ STUDIUM bakalářská práce státní závěrečná

Více

Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení PRIORITNÍ OSA 1

Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení PRIORITNÍ OSA 1 Příloha č. 3 k č. j.: 1889/M/10, 36724/ENV/10 Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení Doklady, které jsou požadované pro jednotlivé prioritní osy k Závěrečnému vyhodnocení v Operačním programu Životní

Více

projektového řízení a vytvořit předpoklady pro osvojení základů, principů, metod a technik projektové

projektového řízení a vytvořit předpoklady pro osvojení základů, principů, metod a technik projektové PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení předmětu Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu,

Více

Financování investičních záměrů. Jan Šnajdr Úsek komunální financování, Odbor poradenství infrastrukturních projektů

Financování investičních záměrů. Jan Šnajdr Úsek komunální financování, Odbor poradenství infrastrukturních projektů Financování investičních záměrů Jan Šnajdr Úsek komunální financování, Odbor poradenství infrastrukturních projektů Investiční poradenství je standardním produktem finanční skupiny Erste Bank Největší

Více

Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení PRIORITNÍ OSA 1

Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení PRIORITNÍ OSA 1 Příloha č. 3 k č. j.: 5066/M/10, 93231/ENV/10 Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení Doklady, které jsou požadované pro jednotlivé prioritní osy k Závěrečnému vyhodnocení v Operačním programu Životní

Více

Obec Mníšek PSČ: Oldřichovská 185, Mníšek

Obec Mníšek PSČ: Oldřichovská 185, Mníšek PSČ: 463 31 Oldřichovská 185, Mníšek 482 725 080 PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODU A KANALIZACE V MAJETKU OBCE MNÍŠEK NA OBDOBÍ 2019-2028 Plán financování obnovy byl schválen zastupitelstvem obce dne 12.

Více

Investiční činnost v podniku. cv. 10

Investiční činnost v podniku. cv. 10 Investiční činnost v podniku cv. 10 Investice Rozhodování o investicích jsou jedněmi z nejdůležitějších a nejobtížnějších rozhodování podnikového managementu. Dobré rozhodnutí vede podnik k rozkvětu, špatné

Více

Obec Petrůvka Petrůvka 90, Petrůvka

Obec Petrůvka Petrůvka 90, Petrůvka Obec Petrůvka Petrůvka 90, 763 21 Petrůvka www.obecpetruvka.cz, urad@obecpetruvka.cz PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODU A KANALIZACE V MAJETKU OBCE PETRŮVKA NA OBDOBÍ 2017-2026 DUBEN 2017 OBSAH: OBSAH:...

Více

Investiční činnost v podniku

Investiční činnost v podniku Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Investiční činnost v podniku Eva Štichhauerová Technická univerzita v Liberci Nauka

Více

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PRO INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PRO INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PRO INTEGROVANÉ PROJEKTY CLLD SPECIFICKÝ CÍL 4.1 PRŮBĚŽNÁ VÝZVA Č. 53 PŘÍLOHA Č. 4D OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI pro

Více

CBA - HOTOVOSTNÍ TOKY - Varianta A

CBA - HOTOVOSTNÍ TOKY - Varianta A VSTUPNÍ PŘEDPOKLADY ROZPOČET PROJEKTU Harmonogram realizace Náklady v tis. Kč Neopráv. 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2014 Celkem Zahájení projektu 2007 Ukončení projektu 2009 Celkové stavební náklady

Více

Vodovody a kanalizace Chrudim, a.s. Novoměstská 626, 537 28 Chrudim IČ: 48171590

Vodovody a kanalizace Chrudim, a.s. Novoměstská 626, 537 28 Chrudim IČ: 48171590 Vodovody a kanalizace Chrudim, a.s. Novoměstská 626, 537 28 Chrudim Pravidla odkupu vodárenské infrastruktury pořízené investory (fyzickými nebo právnickými osobami), kteří nejsou akcionáři společnosti

Více

Financování podnikových činností

Financování podnikových činností Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Hlavním účelem pořízení studie je získání více variant dispozičního řešení v rámci rozšíření a úpravy VIP salónků na Terminálu 2.

Hlavním účelem pořízení studie je získání více variant dispozičního řešení v rámci rozšíření a úpravy VIP salónků na Terminálu 2. LETIŠTĚ PRAHA/RUZYNĚ VACLAV HAVEL AIRPORT PRAGUE Specifikace zadání investičního záměru Designový návrh a studie proveditelnosti VIP salónků T1, Terminál 1, letiště Praha/Ruzyně Hlavním účelem pořízení

Více

BI-TIS Případová studie

BI-TIS Případová studie Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti BI-TIS Případová Cvičení č. 2 Ing. Pavel Náplava naplava@fel.cvut.cz Katedra softwarového inženýrství, ČVUT FIT, 18102 Centrum znalostního

Více

Příloha č. 1 k zápisu č. 6 ze dne 2. 9. 2015 z jednání Komise pro sociální politiku a zdravotnictví RMČ Pracovní skupina pro přípravu Domu sociálních služeb Praha 3 NÁVRH PODKLADŮ PRO ZPRACOVÁNÍ ZADÁVACÍ

Více

Investiční činnost. Existují různá pojetí investiční činnosti:

Investiční činnost. Existují různá pojetí investiční činnosti: Investiční činnost Existují různá pojetí investiční činnosti: Z pohledu ekonomické teorie: Kapitálové statky, které nejsou určeny pro bezprostřední spotřebu, nýbrž pro užití ve výrobě spotřebních nebo

Více

Ekonomické a ekologické hodnocení

Ekonomické a ekologické hodnocení Ekonomické a ekologické hodnocení Energetický audit budov doc. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. 1 Ekonomické hodnocení Smyslem energeticky úsporných opatření je snížit ekonomickou náročnost provozu (kromě jiného

Více

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava DOKUMENTACE PRO DOPRACOVÁNÍ KONCEPTŮ A INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ

Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava DOKUMENTACE PRO DOPRACOVÁNÍ KONCEPTŮ A INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava DOKUMENTACE PRO DOPRACOVÁNÍ KONCEPTŮ A INDIVIDUÁLNÍCH PROJEKTŮ Bc. Hana Mikulová vedoucí odboru řízení projektů OSNOVA PREZENTACE 1. Přehled

Více

Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení

Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení Příloha č. 3 k č. j.: 3973/M/09,71656/ENV/09 Doklady požadované k Závěrečnému vyhodnocení Doklady, které jsou požadované pro jednotlivé prioritní osy k Závěrečnému vyhodnocení v Operačním programu Životní

Více

Přednáška 1. Náklady ve stavebnictví. Propočet celkových nákladů stavby

Přednáška 1. Náklady ve stavebnictví. Propočet celkových nákladů stavby Přednáška 1 Náklady ve stavebnictví Propočet celkových nákladů stavby poř.č. datum Před/Cvič Náplň přednášky / cvičení 1 2.10. před Náklady ve stavebnictví (stavební konstrukce a práce, stavební objekt,

Více

EKONOMICKÉ PŘIJATELNOSTI

EKONOMICKÉ PŘIJATELNOSTI KONFERENCE OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ TEORIE A PRAXE X. POSOUZENÍ EKONOMICKÉ PŘIJATELNOSTI VYUŽITÍ TEPLA ZE SOUSTAV ZÁSOBOVÁNÍ TEPELNOU ENERGIÍ Z HLEDISKA ZÁKONA O OCHRANĚ Jan Kužel odbor ochrany

Více

Milík Tichý Projekty a zakázky ve výstavbě (nakl. C.H. Beck, Praha) Obsah

Milík Tichý Projekty a zakázky ve výstavbě (nakl. C.H. Beck, Praha) Obsah Milík Tichý Obsah 1 Milík Tichý Projekty a zakázky ve výstavbě (nakl. C.H. Beck, Praha) Obsah Předmluva Názvosloví Zkratky Návod k užívání 1 Výstavbový projekt 1.1 Fáze a prvky projektu 1.2 Účastníci projektu

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 66-41-M/02 Obchodní akademie Školní

Více

PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODŮ A KANALIZACÍ MĚSTYSE ČERNÝ DŮL

PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODŮ A KANALIZACÍ MĚSTYSE ČERNÝ DŮL PLÁN FINANCOVÁNÍ OBNOVY VODOVODŮ A KANALIZACÍ MĚSTYSE ČERNÝ DŮL 2019-2028 Obsah 1. Vlastník vodovodu a kanalizace... 2 2. Provozovatel vodovodu a kanalizace... 2 3. Účel a cíl plánu financování obnovy

Více

Podnikatelský záměr. = Podnikatelský plán = business pla

Podnikatelský záměr. = Podnikatelský plán = business pla Podnikatelský záměr = Podnikatelský plán = business pla Základní části realizační resumé zpracovává se na závěr, rozsah 2-3 stránky charakteristiku firmy a jejích cílů organizační řízení a manažerský tým

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání ŠVP:

Více

Obor účetnictví a finanční řízení podniku

Obor účetnictví a finanční řízení podniku Obor účetnictví a finanční řízení podniku TEST Z FINANČNÍHO ÚČETNICTVÍ celkem 40 bodů Zvolte nejvhodnější odpověď na následující otázky (otázky se nevztahují k žádnému z početních příkladů a nijak na sebe

Více

Přílohy. k Pokynům pro žadatele. 4. kolo výzvy. Královéhradecký kraj. (opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech)

Přílohy. k Pokynům pro žadatele. 4. kolo výzvy. Královéhradecký kraj. (opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech) Královéhradecký kraj Přílohy k Pokynům pro žadatele (opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech) 4. kolo výzvy KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KP P 003 SCHVÁLIL: VERZE: 1.4 DNE: 11.10.2006 DATUM ÚČINNOSTI:

Více

EVROPSKÁ UNIE Evropské strukturální a

EVROPSKÁ UNIE Evropské strukturální a Zpracování CBA v MS2014+ Ing. Petr Halámek, Ph.D. Výzva 36. Navýšení kapacity předškolního vzdělávání a zařízení pro poskytování péče o děti II Výzva 37. Modernizace zařízení a vybavení pražských škol

Více

OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI PRO PROGRAM 1.3 ŠKOLICÍ STŘEDISKA

OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI PRO PROGRAM 1.3 ŠKOLICÍ STŘEDISKA OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI PRO PROGRAM 1.3 ŠKOLICÍ STŘEDISKA SOUHRN Rozsah souhrnu maximálně na dvě stránky v členění dle konkrétních bodů. Popis jednotlivých bodů jednou nebo dvěma větami. 1 POPIS

Více

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Témata k ústní maturitní zkoušce Obor vzdělání: Předmět: Agropodnikání Ekonomika a Podnikání Školní rok: 2014/2015 Třída: AT4 Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Projednáno předmětovou komisí dne: 13.2.

Více

HODNOCENÍ INVESTIC. Postup hodnocení investic (investičních projektů) obvykle zahrnuje následující etapy:

HODNOCENÍ INVESTIC. Postup hodnocení investic (investičních projektů) obvykle zahrnuje následující etapy: HODNOCENÍ INVESTIC Podstatou hodnocení investic je porovnání vynaloženého kapitálu (nákladů na investici) s výnosy, které investice přinese. Jde o rozpočtování jednorázových (investičních) nákladů a ročních

Více

Pojmy. Pro účely této vyhlášky se rozumí

Pojmy. Pro účely této vyhlášky se rozumí Ministerstvo financí po dohodě s Ministerstvem pro místní rozvoj podle ustanovení 13 odst. 4, po dohodě s Českou národní bankou podle ustanovení 16 odst. 3 a podle ustanovení 24 odst. 5 zákona č.218/2000

Více

SMĚRNICE č. 3 / 2018

SMĚRNICE č. 3 / 2018 STATUTÁRNÍ MĚSTO OSTRAVA SMĚRNICE č. 3 / 2018 pro zpracování investičního záměru v procesu investiční výstavby statutárního města Ostravy Ostrava, říjen 2018 Zpracoval odbor investiční Magistrátu města

Více

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE

SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM SPECIFICKÁ PRAVIDLA PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE SPECIFICKÝ CÍL 2.2 KOLOVÁ VÝZVA Č. 11 PŘÍLOHA Č. 5 OSNOVA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU Strana: 1 PLATNOST OD 19. 1. 2016 1.

Více

Předběžné zhodnocení (Odborné stanovisko) revitalizace bytového domu s využitím státní dotace z programu Zelená úsporám a Nový panel

Předběžné zhodnocení (Odborné stanovisko) revitalizace bytového domu s využitím státní dotace z programu Zelená úsporám a Nový panel PORADENSKÉ CENTRUM ZELENÁ ÚSPORÁM Kontaktní osoba: Telefon: e-mail: Iva Rokytková 6668753 Předběžné zhodnocení (Odborné stanovisko) revitalizace bytového domu s využitím státní dotace z programu Zelená

Více

Základy investování. Investiční fáze Etapa realizační přípravy, Realizační etapa

Základy investování. Investiční fáze Etapa realizační přípravy, Realizační etapa Základy investování Investiční fáze Etapa realizační přípravy, Realizační etapa Etapa realizační přípravy Časové vymezení uzavření smlouvy mezi investorem a realizátorem vyšší dodavatel, zhotovitel) ---------

Více

Nápověda k webové aplikaci Analýza nákladů a přínosů

Nápověda k webové aplikaci Analýza nákladů a přínosů REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI STŘEDNÍ MORAVA Nápověda k webové aplikaci P A R T N E R P R O V Á Š R O Z V O J Obsah: 1. Obecné... 3 2. Investice... 4 3. Provozní výdaje... 5 4. Provozní příjmy...

Více