CHUTN ÎIVOT. Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc fie itel projektu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CHUTN ÎIVOT. Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc fie itel projektu"

Transkript

1 00

2

3 CHUTN ÎIVOT Stolování a v Ïivové zvyklosti jsou nedílnou souãástí kultur v ech národû a to souãástí velmi bohatou a pestrou. Pfiíprava jídla je krásn tvûrãí proces, kter mûïe popustit uzdu fantazii a b t souãasnû úãeln, pfiíjemn a krásn. V Ïivotû lidí star ího vûku b vá stravování navíc dûleïitou souãástí spoleãenského Ïivota. A co mûïe b t krásnûj ího, neï poznávat nové a souãasnû zdravé. Tyto skuteãnosti vedly ruku fie itelûm projektu Chutn Ïivot, kter byl zahájen v roce 00 v rámci Národního programu zdraví. Projekt je finanãnû podpofien ministerstvem zdravotnictví jako Projekt podpory zdraví ã. 0, jehoï cílem je ozdravûní v Ïivy seniorû. Hlavním fie itelsk m pracovi tûm je Státní zdravotní ústav v Praze a v roce 00 probíhal v centrech sociální pomoci a sluïeb v Hradci Králové, Chrudimi a Liberci. Zájemci z fiad seniorû v tûchto mûstech byli postupnû seznámeni s typick mi ukázkami evropsk ch a asijsk ch kuchyní a zejména s jejich zdrav mi prvky. Jídla pfiipravovali a v klad podávali pfiední profesionální kuchafii, ale podíleli se na nich i samotní úãastníci akcí. Jedním z v sledkû projektu je i tento kalendáfi na rok 00, do nûhoï sv mi recepty pfiispûli profesionálové i laici. Fotografie dokumentují pfiíjemnou tvûrãí atmosféru setkání a mûly by b t povzbuzením pro v echny, ktefií chtûjí Ïít chutn Ïivot. Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc fie itel projektu

4 Pfiipravili : Ivana Bohatá, Jifiina Bartoníãková, Luká Ende, Alena Finková, Irena Gillová, Jifií Hon, Marek Hora, ZdeÀka Horáãková, Jaroslava HouÏviãková, Petr Hynãík, Dagmar JeÏková, Hana Jirátová, ZdeÀka KaluÏová, Jakub Komárek, Lumír Komárek, Alena Kopecká, Libu e Krsková, Luká Krupiãka, Karel Kubelka, Eva Kyselová, Kvûtu e Netrefová, Eva Pazderková, Marie Pilafiová, RÛÏena Procházková, Jana Rambousková, Jifií Rambousek, Katefiina Sbrilliová, Dagmar Sokolová, Leona kaloudová, Vûra Tuãková, Helena Vostrovská

5 . t den leden 00 Barevné vepfiové maso 00 g vepfiová k ta lïíce sojová omáãka lïíce worcester lïíce ocet / lïiãky cukr sûl 0 g ãerstvé houby ks zelená, ãervená, Ïlutá paprika ks pórek (men í) ks mrkev 0 g salátová okurka 0 g olej 00 ml v var (z masa) lïíce krobová mouãka lïíce vermut Maso nakrájíme na malé nudliãky a marinujeme asi hodiny za obãasného promíchání ve smûsi pfiipravené ze sojové a worcesterské omáãky, octa, cukru a soli. Houby nakrájíme na plátky, papriky a pórek na prouïky, mrkev na koleãka a okurku nastrouháme na nudliãky. Ve vût í, hlub í pánvi rozpálíme olej a opékáme za stálého míchání okapané maso dohnûda. Pfiidáme nakrájenou zeleninu,houby a spoleãnû opékáme je tû minut. Zalijeme masov m v varem a dusíme na mírném plameni minut. Nakonec zahustíme zbylou marinádou, do které jsme rozmíchali krobovou mouãku, vermut a krátce prohfiejeme. Nov rok Karina Radmila Diana Státátní svátek: Den obnovy samostatného ãeského státu âoãkov salát 0 g ãoãka (vafiená) 0 g Ïampióny (sterilované) 0 g pórek 0 g okurka (sterilovaná) 0 g kapie (ãervená) 0 g hru ka (sladká) lïíce olej lïíce ãerstvé bylinky (estragon, petrïelka, rozmar n) lïíce citrónová Èáva lïiãka ostrá hofiãice sûl, pepfi, worcester Uvafienou sypkou ãoãku promícháme s nakrájen mi kousky ÏampiónÛ, okurky, hru ky, prouïky kapie a koleãky pórku. Osolíme, opepfiíme, spojíme s citrónovou Èávou, worcesterovou omáãkou, olejem, hofiãicí a promícháme se sekan mi ãerstv mi bylinkami. Vychladíme, navr íme do listû ãínského zelí a podáváme. Maso, které pfiipravujeme ke grilování, nesolíme, aby bylo Èavnatûj í.

6 Závin plnûn zelím 00 g hladká mouka ks vejce lïíce ocet lïíce bíl jogurt nebo voda lïíce olej 00 g hlávkové zelí 0 g anglická slanina 0 g kukufiiãné lupínky (cornflakes) 0 g sezamová semínka sûl, drcen kmín Z mouky, octa, soli, jogurtu, vajíãka a oleje vypracujeme hladké tûsto. Dáme jej do chladniãky na l hodinu. Zelí nakrájíme, spafiíme vafiící vodou, necháme okapat a dusíme domûkka spoleãnû s octem, solí a kmínem. Vychladlé zelí dáme na plát tûsta, rozválen na mikrotenové folii a posypeme nakrájenou anglickou slaninou a kukufiiãn mi lupínky. Pomocí folie stoãíme závin a pfieneseme na plech. Závin potfieme olejem, posypeme sezamov mi semínky a propíchneme vidliãkou. Upeãeme dozlatova.. t den Dalimil Tfii králové Vilma âestmír Vladan Bfietislav Bohdana leden 00 Pomazánka z krabích tyãinek s ananasem g krabí tyãinky 0 g majonéza 0 g bíl jogurt 0 g cibule 0 g ananas citrónová Èáva, citrón a petrïelová naè na ozdobu Krabí tyãinky rozmûlníme, pfiidáme majonézu i jogurt. Dobfie rozetfieme a vmícháme nakrájenou cibuli a ananas. Ochutíme citrónovou Èávou a solí. Zdobíme citrónem, petrïelovou natí a a- nanasem. Závin místo zelí, mûïeme naplnit penátem, velmi chutná i s leãem. Podáváme teplé i studené.

7 Du ené hovûzí maso na chlebu 00 g hovûzí maso (zadní) 0 g kofienová zelenina (mrkev, celer, petrïel) 0 g cibule - lïíce ocet 00 g chléb (vût í krajíc) pepfi, tymián, nové kofiení citrónová kûra, citrón Èáva lïíce olej sûl kostky cukru Do hrnce dáme olej, pfiidáme osolené, opepfiené maso a opeãeme. Pfiidáme nakrájenou zeleninu, cibuli a kofiení. Maso podlijeme vodou, octem a dusíme pod pokliãkou. KdyÏ je témûfi mûkké, pfiidáme chléb a dále dusíme. Mezitím si pfiipravíme na tro ce oleje z cukru hnûd karamel a pfiidáme ho do omáãky spoleãnû s citrónovou kûrou a citrónovou Èávou. Mûkké maso vyjmeme,nakrájíme a omáãku rozmixujeme.. t den Pravoslav Edita Radovan Alice Ctirad Drahoslav Vladislav leden 00 Salát z ãerveného zelí s tofu a sezamov m semínkem 00 g zelí (ãervené) 0 g cibule g tofu 0 g sezam 0 g olej ocet, cukr sûl, pepfi Zelí zbavíme ko Èálu, nastrouháme a pfiidáme nakrájenou cibuli. Tofu nahrubo nastrouháme a na oleji orestujeme dozlatova. Pak pfiidáme sezamové semínko a opraïíme. Pak vmícháme do zelí a vychutnáme solí, octem, cukrem a pepfiem. Podáváme vychlazené. Du ené maso na chlebu, lze pfiipravit i v tlakovém hrnci.

8 Kufiecí kari fiízky 00 g kufiecí fiízky 0 g olej 0 g unkov salám 0 g sterilované fazolové lusky 0 g ananasov kompot plátky s r eidam kari kofiení, sûl, sojová omáãka Kufiecí fiízky lehce naklepeme, osolíme a opeãeme po obou stranách na rozpáleném oleji. Vyjmeme a ve Èávû opeãeme na nudliãky nakrájen salám, okapané fazolové lusky, ananas a zakapeme sojovou omáãkou. ízky vloïíme do pekáãe, na kaïd navr íme smûs, posypeme kari kofiením a pfiikryjeme plátky s ra. VloÏíme do stfiednû vyhfiáté trouby zapéct.jakmile s r zrûïoví a vytvofií se kûrãiãka podáváme.. t den 0 Doubravka Ilona Bûla Slavomír Zdenûk Milena Milo leden 00 Makovec bez tuku a vajec g mlet mák g cukr krupice 00 g polohrubá mouka ks kypfiící prá ek lïiãka mletá skofiice 0 g mléko citrónová kûra Umeleme mák a smícháme se v emi pfiísadami. Pekáã vytfieme tukem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme tûsto. Dáme do pfiedem vyhfiáté trouby a upeãeme. Lze potfiít marmeládou, nebo polít rumovou cukrovou polevou. Pfiidáme-li rum, sekané ofiechy a nalijeme-li tûsto do dortové formy máme sváteãní mouãník.

9 Hubník s ãervenou kapií ks rohlík 0 g su ené houby 0 g krupice 0 ml mléko ks vejce 0 g cibule 0 g olej ks ãervená kapie (velká) 0 g ãesnek sûl, pepfi Houby namoãíme na ãtvrt hodiny do vody a uvafiíme. Ztvrdlé rohlíky nakrájíme na vût í koleãka, zalijeme mlékem s rozkvedlan mi vejci, pfiidáme zchladlé houby s trochou v varu, usmaïenou cibuli, lisovan ãesnek, krupici, sûl a pepfi. V e promícháme a polovinu hmoty dáme do vymazaného pekáãku, posypeme na prouïky nakrájenou kapií, pfiidáme zbylou smûs a upeãeme. Podáváme se salátem z ãervené fiepy a kysaného zelí.. t den 0 Zora Ingrid Ot lie Zdislava Robin Marika Hynek leden / únor 00 Pikantní kufiecí pomazánka g peãeného nebo vafieného kufiecího masa 0 g rostlinného tuku 0 g kompotovaného ananasu lïíce zakysané smetany lïiãka pikantní hofiãice sûl, pepfi,kari kofiení, citrónová Èáva Maso rozmixujeme spolu s nûkolika kapkami citrónové. Èávy, pfiidáme tuk, zakysanou smetanu a na malé kousky nakrájen ananas. Podle chuti osolíme, opepfiíme a zv razníme hofiãicí a kari kofiením. Su ené houby rozdrtíme a mûïeme pouïít jako kofiení do omáãek a polévek. Zkrátí se doba vafiení (tuh ch) hub.

10 . t den únor 00 Bílé rybí filé s kfienem 0 g rybí filé ks citrón ( mal ) lïíce strouhan kfien 0 ml mléko 0 g s r Istanbul g máslo sûl, vegeta Rybí filé dáme do pekáãku vymazaného máslem. Porce pokapeme citrónovou Èávou, lehce osolíme a posypeme vegetou. Nastrouhan kfien bohatû navr íme na rybí filé. V mléce rozmícháme nastrouhan Istanbul a nalijeme na jednotlivé porce. VloÏíme do pfiedehfiáté trouby a peãeme asi - 0 minut. Nela/ Hromnice BlaÏej Jarmila Dobromila Vanda Veronika Milada Pikantní celerov salát 00 g celer ( mal ) 0 g jablko 0 g jádra vla sk ch ofiechû 0 g s r NIVA lïíce koàak lïíce olej citrónová Èáva, sûl Syrov celer a jablko ustrouháme nahrubo. Zakapeme citrónovou Èávou, osolíme a pfiidáme nasekaná jádra vla sk ch ofiechû a ustrouhan s r. V e promícháme a spojíme zálivkou z ko- Àaku, oleje a citrónové Èávy. MÛÏeme ozdobit lehanou smetanou, do které se lehce vmíchá strouhan kfien, kter m ne etfiíme. Salát lze obmûnit tak, Ïe pouïijeme vafien celer a místo v razného s ru dáme vafiená vejce. Celer, jablka, Ïampióny po umytí zakapeme citrónovou Èávou, zachovávají si hezkou barvu.

11 Myslivecké ragû 00 g hovûzí pfiední 0 g celer 0 g mrkev 0 g petrïel 00 ml ãervené víno 0 g cibule g vestková povidla 0 g olej 0 g máslo 0 g Ïampiony 0 g hladká mouka ks citron ( mal ) ks hfiebíãek ks bobkov list ks nové kofiení sûl, pepfi Na oleji opeãeme na kostiãky nakrájené maso, pfiidáme sûl, kofiení, na koleãka nakrájen citron a zalijeme vínem. Dusíme za obãasného zamíchání asi 0 minut. Z másla a mouky pfiipravíme svûtlou jí ku, pfiidáme ji do pokrmu, promícháme, vyjmeme kofiení a dochutíme vestkov mi povidly a vínem. Zvlá È chutná s toustov m chlebem, kter jsme naplnily jefiabinovou nebo brusinkovou zavafieninou a zapekli.. t den Apolena Mojmír BoÏena Slavûna Vûnceslav Valent n Jifiina únor 00 Hrá kové placiãky 0 g sterilovan hrá ek 0 g unka 0 g polohrubá mouka ks vejce 0 g olej sûl, mlet pepfi Z mouky a vajec pfiipravíme tûsto na omeletu. Osolíme, o- pepfiíme, pfiidáme drobnû nakrájenou unku, okapan hrá ek a podle potfieby pfiidáme nálev z hrá ku. V e promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a smaïíme z obou stran placiãky asi cm silné. Podáváme teplé s rajãatov m salátem. Na obracení masa, bûhem tepelné úpravy pouïíváme obraceãku. Pfii napíchnutí vidliãkou vytéká Èáva, maso je suché ménû Èavnaté.

12 Kufie v jogurtu 00 g kufiecí maso (vykostûné ) 00 g cibule 00 g bíl jogurt 0 g olej strouïkû ãesnek 00 g rajãata sûl, chilli (nebo sladká mletá paprika) zázvor, kari kofiení, koriandr, drcen kmín Kufiecí maso nakrájíme na kousky, okofieníme ãásti kofiení a opeãeme na oleji. Pfiidáme ãesnek nakrájen na plátky, cibuli nahrubo, oloupaná rajãata a zbylé kofiení. Pfiikryté dusíme domûkka. KdyÏ je maso mûkké, pfiidáme bíl jogurt, promícháme a krátce provafiíme. Podáváme ozdobené plátky rajãat s du enou r Ïí.. t den 0 Ljuba Miloslava Gizela Patrik Oldfiich Lenka Petr únor 00 SmaÏené banány ks banány (tvrdé nepfiezrálé) ks vejce g kokos lïíce cukr (med) lïíce krobová mouãka 0 g máslo Z vajec, cukru a krobové mouãky vy leháme hladké tûstíãko. Banány rozkrojíme po délce na polovinu, namoãíme v tûstíãku, obalíme ve strouhaném kokosu a prudce osmaïíme dozlatova. Podáváme horké. Chceme-li zv raznit mouãník, mûïeme do tûstíãka pfiidat kardamon nebo zázvor. Pro zpestfiení pouïijeme i jiné druhy ovoce. Velmi se hodí ananas a jablka.

13 Rybí filé na jableãném mo tu 00 g rybí filé 0 g olej 0 g máslo 0 g hladká mouka ml jableãn mo t ml smetana 0 g jablka petrïelka, sûl Rybí filé osolíme, obalíme v mouce. Opeãeme na oleji s máslem a osu íme na ubrousku. Do v peku nalijeme mo t, smetanu provafiíme a pfiidáme sekanou petrïelovou naè a peãené kousky jablek. Hotovou omáãkou pfielijeme rybí filé a podáváme.. t den Svatoplok Matûj Liliana Dorota Alexandr Lumír únor 00 R Ïové krokety se Ïampióny 00 g vafiená r Ïe 00 g Ïampióny ks vejce 0 g strouhanka sûl, pepfi, petrïelka olej Vafienou r Ïi smícháme s nasekan mi orestovan mi Ïampióny, spojíme vejci, osolíme, opepfiíme a pfiidáme nasekanou petr- Ïelovou naè. Vytvarujeme ve strouhance a smaïíme. Podáváme se zeleninov mi saláty. Pokud krokety smaïíme na teflonové pánvi, na obracení pouïíváme plastové, nebo dfievûné pomûcky, abychom nepo kodili teflonov povrch.

14 . t den bfiezen 00 SmaÏené pórky v s rovém tûstíãku ks pórek ks vejce 0 g hladká mouka ml mléko 0 g uzen eidam 0 g olej sûl, païitka Pórky oãistíme a povafiíme v osolené vodû do polomûka. KaÏd rozkrojíme na tfii kusy a necháme okapat. Z vejce, mouky, mléka, soli a ustrouhaného s ru pfiipravíme tûstíãko, vloïíme do nûj pórky a smaïíme na rozpáleném tuku. Posypeme païitkou a podáváme s bramborovou ka í. Bedfiich AneÏka Kamil Stela Kazimír Miroslav Tomá R Ïov salát s krabím masem 0 g du ené r Ïe 0 g krabí tyãinky 0 g vafien celer 0 g vafiená mrkev 0 g kyselá okurka 0 g sterilované Ïampióny 0 g bíl jogurt g majonéza ks citrón lïíce jemn keãup lïíce vermut 0 g rozinky pepfi, sûl Celer, mrkev, okurky, Ïampióny a krabí tyãinky nakrájíme nadrobno a vloïíme do mísy. Pfiidáme vafienou, vychladlou r Ïi, nabobtnalé rozinky, které jsme krátce namoãili do vermutu, zakapeme citrónovou Èávou, osolíme, opepfiíme a v e spojíme s jogurtem, majonézou a keãupem. MÛÏeme podávat s plátky oloupan ch hru ek. UsmaÏené pórky dáváme na papírové ubrousky - v tûstíãku nezûstane tolik tuku.

15 Fazolová masová smûs 00 g fazole 00 g mleté vepfiové a hovûzí maso 0 g cibule ks paprika ks rajãata lïíce krobové mouãky ãesnek, sûl, olej Fazole namoãíme a uvafiíme do mûkka. Drobnû nakrájenou cibuli usmaïíme na tuku, pfiidáme na koleãka nakrájená rajãata, prouïky paprik, plátky ãesneku a v e krátce orestujeme. Pak pfiidáme mleté maso a za stálého míchání smûs opeãeme. Nakonec smícháme s vafien mi fazolemi, krobovou mouãkou, podle potfieby mírnû nafiedíme vodou nebo v varem a ochutíme kofiením.. t den Gabriela Franti ka Viktorie Andûla ehofi RÛÏena Rút / Matylda bfiezen 00 Pivní pochoutka 0 g tuku 0 g zrající s r Baladur 0 g mûkk tvaroh 0 g cibule ks feferonka lïíce sekané vla ské ofiechy lïíce pivo (ãerné) sûl, païitka Vy leháme tuk, zrající s r, tvaroh, sûl a pivo. Do vy lehané pûny pfiidáme drobnû nakrájenou cibuli, feferonku a sekané ofiechy. V e promícháme a zdobíme païitkou. Natíráme na peãené plátky brambor chutná muïûm. Natíráme stfiídavû na plátky hru ek a jablek chutná Ïenám.

16 KrÛtí nudliãky s mandlemi 0 g krûtí maso ks vejce lïíce krobová mouãka lïíce olej lïíce sherry nebo vermut 0 g cibule ks mandle lïiãka keãup sojová a worcesterská omáãka 0 g olej (na opeãení masa) sûl, pepfi Maso nakrájíme na malé nudliãky, pfiidáme drobnû nakrájenou cibuli a promícháme s marinádou pfiipravenou ze v ech surovin ( kromû mandlí a tuku na opeãení ). NaloÏené maso uloïíme do chladniãky. Pak podle potfieby opeãeme na rozpáleném oleji. Bûhem opékání mícháme, kdyï se udûlá kûrãiãka zlaté barvy, pfiidáme oloupané mandle a je - tû krátce opeãeme.. t den 0 Ida Elena / Hubert Vlastimil Eduard Josef Svûtlana Radek bfiezen 00 Pomeranãov pohár s krabím masem g krabí maso g pomeranã 0 g majonéza sûl, citrónová Èáva, lísteãky ãerstvé máty, mlet pepfi (bíl ) Pokrájené krabí tyãinky a drobnû nakrájené plátky pomeranãû promícháme s majonézou, ochutíme citrónovou Èávou, o- solíme a opepfiíme. Promícháme a podáváme vychlazené v pohárech ozdobené lístky ãerstvé máty. Máme-li plastové nebo sklenûné prkénko maso na nûm nakrájíme. Suché dfievûné prkénko pohltí Èávu z masa, proto je lep í ho navlhãit.

17 âoãkov dál 00 g ãoãka 0 g olej 0 g pórek (nebo cibule tu lze nahradit Asafoetidou) ks rajãe (nebo rajãatov pro tlak lze i strouhaná kofienová zelenina) ãerné hofiãiãné semínko - (lze nahradit Ïlut m ) sûl, kurkuma,kmín, zázvor, bobkov list citrón Pfiedem namoãenou ãoãku vafiíme ve dvojnásobném mnoïství vody do mûkka spoleãnû s bobkov m listem, zázvorem, kmínem a kurkumou. Na oleji otevfieme hofiãiãná semínka (tj. aï zaãnou vyskakovat), pfiidáme na koleãka nakrájen pórek, trochu vody, rajãata ( nebo strouhanou kofienovou zeleninu) a je tû podle potfieby okofieníme. V e promícháme a krátce podusíme. Nakonec smícháme s vafienou, lehce roz Èouchanou ãoãkou a zakapeme citrónovou Èávou.. t den Leona Ivona Gabriel Marián Emanuel Dita SoÀa bfiezen 00 âapátí 0 g celozrnná p eniãná mouka (nebo hrubá mouka) sûl, mlet kmín, pepfi 0 ml voda (podle potfieby) 0 g máslo Mouku smícháme s kofiením, solí, zalijeme horkou vodou a vypracujeme mûkké tûsto. To necháme pfiikryté asi hodinu odle- Ïet. Vál poprá íme moukou, z tûsta udûláme váleãky a nakrájíme kousky o prûmûru, cm. Z nich vyválíme co nejtenãí placky. Rozehfiejeme speciální plot nku s drïákem ( v Indii se naz vá sava ), nebo jakoukoliv jinou litinovou plot nku. Na ni poloïíme ãapátí. Postupnû placku zahfiíváme po obou stranách, neï se objeví bubliny. Potom vezmeme placku do kle tí a pfiidrïíme ji nad pfiím m plamenem hofiáku. Zaãne se velmi nafukovat. Dáváme pozor, aby se nepfiipálila. Musíme ji obracet. KdyÏ je lehce upeãená, dáme ji stranou a potfieme ji rozpu tûn m máslem ma lovaãkou z obou stran. Hotové ãapátí klademe do mísy a pfiikryjeme utûrkou, aby zûstaly teplé. Indick hustûj í ãoãkov dál mûïeme podávat i k ãapátí.

18 Velikonoãní beránek g mouka (polohrubá) 0 g mouka (hladká) 0 g tuk (Hera apod.) ml mléko ks vejce ks Ïloutek g mouãkov cukr / ks prá ek do peãiva 0 g ofií ky 0 g rozinky (namoãené v rumu) 0 g máslo lïíce rum 0 g ãokoláda na vafiení 0 g strouhan kokos lïíce hrubá mouka lïíce olej Do mléka pfiidáme vejce, Ïloutek, tuk a u leháme. Pak pfiidáme mouku smíchanou s prá kem do peãiva, mouãkov cukr, rozinky a nahrubo umleté ofií ky. V e dûkladnû promícháme. Nalijeme do tukem vymazané, moukou vysypané formy. Vychladlého beránka potfieme ãokoládovou polevou (pfiipravenou ve vodní lázni z ãokolády, másla a rumu) a obalíme ve strouhaném kokosu.. t den 0 TaÈána Arno t Kvido Higo Erika Richard Ivana bfiezen / duben 00 S rov ovocn salát 0 g ovoce (kompotované mandarinky, meruàky, hru ky) g jablko ks banán g s r eidam lïíce citrónová Èáva 0 g mandle Kompotované ovoce scedíme a nakrájíme. Pfiidáme oãi tûné jablko nakrájené na kousky, oloupan banán nakrájen na koleãka, kostiãky s ru a opraïené, nasekané mandle. V e promícháme spoleãnû s citrónovou Èávou, vychladíme a podáváme. Rozinky pfiidáváme do tûsta obalené prosypané moukou. Lépe se v tûstû rozvrství a neklesnou ke dnu.

19 . t den leden 00 Velikonoãní nádivka ks vejce ks rohlík 0 g cibule 0 ml mléko 0 g máslo 00 g uzené maso 00 g anglická slanina lïíce païitka lïíce zelené byliny (kopfiiva, smetánka, popenec, atd.) lïíce petrïelová naè mu kátov ofií ek, pepfi, sûl lïíce olej lïíce hrubá mouka Nakrájíme rohlíky, dáme do mísy, pokropíme mlékem a necháme vsáknout. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, uzené maso a slaninu. Byliny i païitku omyjeme, osu íme a nasekáme. V e dáme do mísy, pfiidáme Ïloutky, osolíme a okofieníme. Dobfie promícháme a lehce vmícháme u lehané bílky. Pekáã vytfieme olejem, vysypeme moukou, rozvrstvíme nádivku a upeãeme. Podáváme s bramborovou ka í, nebo studenou se zeleninov mi saláty. Miroslava Vendula Hefiman / Hermína Ema Du an Darja Izabela BoÏí hod Velikonoãní preclíky 00 g mouka hladká 0 ml mléko g tuk ks Ïloutek g ( ks) droïdí lïíce cukr sûl Na potfiení a posypání: ks Ïloutek sûl hrubozrnná, mák, kmín drcen sekané mandle (oloupané) Do mouky pfiidáme mléko, tuk, Ïloutek, sûl a vykynut kvásek pfiipraven z droïdí, cukru a trochu mléka.zpracujeme tuï í tûsto a necháme vykynout na teplém místû (asi hodinu). Potom tûsto znovu propracujeme, rozdûlíme na kousky, které vyválíme na dlouhé, tenké váleãky a upleteme preclík. Pfieneseme na tukem vymazan plech, potfieme roz lehan m Ïloutkem, osolíme, posypeme mákem, kmínem a mandlemi. Necháme krátce vykynout a peãeme ve stfiednû vyhfiáté troubû. Zelené byliny nahradíme ãerstv m penátem nebo jin mi dostupn mi zelen mi bylinami.

20 Tajemství zdravá ba ta 00 g brambory 00 g kufiecí fiízky (krûtí) 0 g kofienová zelenina (celer, mrkev, petrïel) 0 g cibule 0 g eidam 00 ml zahu tûné mléko ( % tuku Tatra) ãesnek, pepfi, sûl, Vegeta olej Pekáãek vytfieme olejem a celé dno pokryjeme silnûj ími plátky syrov ch brambor. Na nû poloïíme kufiecí maso, o- solíme a podle chuti okofieníme. Maso zakryjeme nahrubo nasekanou kofienovou zeleninou, drobnû nakrájenou cibulí a plátky ãesneku. V e posypeme strouhan m s rem a zakryjeme plátky syrov ch brambor. Nakonec zalijeme zahu tûn m mlékem a vloïíme do pfiedehfiáté trouby zapéct.. t den Julius Ale Vincenc Anastázie Irena Rudolf Valérie duben 00 Námofinická pomazánka 0 g tuk (Perla) 0 g slaneãky 0 g kysané zelí 0 g sterilovaná paprika kmín, pepfi, sûl Do zmûklého tuku zamícháme nasekaného slaneãka, drobnû nakrájené kysané zelí a papriku. Osolíme, ochutíme kmínem a pepfiem. V e dûkladnû promícháme. Zdobíme zelenou cibulovou natí. Zapékáme-li jídla posypané tvrd m strouhan m s rem, dbáme na to, aby s r nebyl dohnûda. S r by zhofikl.

21 Kufie s ãili papriãkami a bazalkou 0 g kufiecí maso ks ãili papriãka (ãervená) ks ãili papriãka (zelená) lïíce koriandr (ãerstv ) strouïky ãesnek lïíce olej lïíce rybí omáãka lïíce ústfiicová omáãka lïíce bazalka (ãerstvá) ãili papriãky na ozdobu Kufiecí maso nakrájíme na men í kousky. V hmoïdífii rozmûlníme ãervené ãili papriãky bez semínek nakrájené na men í kousky, nasekan ãerstv koriandr a lisovan ãesnek. Na hlub í pánvi (vok) rozehfiejeme olej, kousky kufiecího masa opeãeme dozlatova a vyndáme z pánve. Na pánev dáme rozmûlnûnou smûs ãili papriãek, ãesneku a kofiení. Opékáme nûkolik minut. Pfiidáme kousky kufiete, zelené ãili papriãky, rybí omáãku a ústfiicovou omáãku. V e vafiíme - minut na mírném ohni, dokud není kufie mûkké. Pfiidáme drobnû nakrájenou bazalku a na talífii jednotlivé porce ozdobíme kvûty z ãili papriãek.. t den 0 Rostislav Marcela Alexandra EvÏenie Vojtûch Jifií Marek duben 00 Thajské jarní závitky ks kulaté placky (r Ïov papír) 0 g prûsvitné nudle ks su ené houby ( iitaké) lïíce koriandr (nakrájené lístky a stonky) 0 g bambusové v honky 0 g cibule 0 g mrkev (nastrouhaná) list zelí 0 g klíãky (mungo) g kufiecí nebo vepfiové maso (mleté) lïíce rybí omáãka strouïek ãesnek olej (na smaïení) Placky pfiipravíme podle návodu (zregenerujeme namoãením do teplé vody). PrÛsvitné nudle namoãíme na minut do teplé vody, scedíme a nakrájíme na cm kousky. Houby (pfiedem namoãené na 0 minut do horké vody) scedíme, odstraníme tfienû a klobouãky nadrobno nakrájíme (nemáme-li pravé iitaké, pou- Ïijeme jakékoli su ené houby). Houby smícháme s nudlemi, nakrájen mi bylinkami, zeleninou, cibulí, ãesnekem, mlet m masem, pfiidáme rybí omáãku a dobfie promícháme. Smûs rovnomûrnû rozdûlíme, poloïíme do stfiedu placky a pfiehneme. Dvû protûj í strany pfieloïíme k sobû a tûsto svineme smûrem ke piãce. Konec navlhãíme a pfiilepíme. Do horkého oleje vloïíme tfii nebo ãtyfii závitky a smaïíme do zlatohnûda. Podáváme teplé ozdobené snítkami koriandru nebo petrïelky s thajskou sladkou ãili omáãkou. âerstv koriandr dodá jídlu typickou thajskou chuè a vûni.

22 Ryba na janovsk zpûsob 00 g rybí filé g hladká mouka 0 g olej g mrkev 0 g cibule petrïelovou naè 0 ml ãervené víno lïíce jí ka g Ïampióny 0 g máslo sûl, pepfi Rybu okofieníme, osolíme, obalíme v mouce, opeãeme na oleji, vyjmeme a uchováme v teple. Ve v peku orestujeme jemnû nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev, sekanou petrïelovou naè a zalijeme vínem. Rozdusíme, pfiidáme jí ku povafiíme, procedíme a vmícháme na másle orestované Ïampióny a je tû prohfiejeme. Omáãkou polijeme pfiipravené rybí filé.. t den 0 Oto Jaroslav Vlastislav Robert Blahoslav Svátek práce Zikmund duben / kvûten 00 Brokolice se sardelovou omáãkou 00 g brokolice 00 g tûstoviny g ovãí s r ks sardelové fiezy 0 g olivov olej Brokolici uvafiíme v páfie. Tûstoviny uvafiíme a je tû horké smícháme s nastrouhan m s rem, pfiidáme na malé rûïiãky rozdûlenou brokolici a sardelovou omáãku. Sardelová omáãka: Na oleji zvolna restujeme drobnû nakrájené sardelové fiezy a rozetfieme na pastu. Vafiení si usnadníme, pokud pouïijeme instantní jí ku. Je ménû tuãná, neï námi pfiipravená a snadnûji upravíme konzistenci pokrmu.

23 . t den kvûten 00 Vepfiová játra na bazalce 00 g vepfiová játra 0 g olej 0 g ãesnek sûl, pepfi, bazalka 00 g rajãata Vepfiová játra nakrájíme na nudliãky, opepfiíme a opeãeme na ãásti oleje. Zvlá È pfiipravíme omáãku z oleje, bazalky a ãesneku. Z jater odstraníme v pek (tuk), pfiidáme omáãku, osolíme a prohfiejeme. Navr íme na plátky restovan ch rajãat a podáváme. Alexej Kvûtoslav Klaudie Radoslav Stanislav Ctibor V znamn den: Kvûtnové povstání ãeského lidu Státní svátek: Den osvobození Den matek Jablka v tûstíãku s ãokoládovou omáãkou 00 g jablka g mléko 0 g hladká mouka ks vejce 0 g cukr skofiice, olej âokoládová omáãka: 00 ml mléko ks vanilkov cukr 0 g cukr lïíce krobová mouãka g ãokoláda na vafiení koàak Jablka oãistíme, nakrájíme na koleãka. Obalíme je v tûstíãku pfiipraveného z mléka, mouky, cukru, vejce a skofiice. Vkládáme do horkého oleje a usmaïíme. Zvlá È podáváme ãokoládovou o- máãku: Mléko uvafiíme s vanilkov m cukrem, zahustíme krobovou mouãkou a rozpustíme ãokoládu. Nakonec dochutíme koàakem. Ke smaïení ovoce v tûstíãku se hodí banány, hru ky, ananas a ãokoládovou polevu mûïeme nahradit tekut m medem.

24 Kotleta v alobalu ks vepfiová kotleta ks brambory lïíc kofienová zelenina ks eidam (plátky) kofiení (grilovací) sûl Maso vykostíme, omyjeme, nafiízneme kraje a lehce naklepeme. Posypeme kofiením a necháme v chladniãce kr*tce odleïet. Stfied vût ího listu alobalu lehce vytfieme olejem a na nûj rozvrstvíme pl*tky oloupan ch, syrov ch brambor, nakr*jen ch asi na / cm. Pfiikryjeme plátkem masa, to zasypeme na nudliãky nakrájenou kofienovou zeleninou. Pak zakryjeme plátky eidamu a nakonec dáme opût vrstvu nakrájen ch syrov ch brambor. V e opatrnû zabalíme tak, aby pfii peãení nevytékala Èáva. Alobalové balíãky dáme do roztopené trouby a peãeme asi 0 minut. 0. t den BlaÏena Svatava Pankrác Servác Bonifác Îofie Pfiemysl kvûten 00 Slovenská harula 0 g brambory 0 g cibule 0 g pek g hladká mouka strouïkû ãesnek ks vejce sûl, pepfi olej na vytfiení pekáãe Syrové brambory nahrubo ustrouháme, pfiidáme vejce, mouku, tfien ãesnek, sûl a pepfi. Na prouïky nakrájen pek, roz- kvafiíme na pánvi, pfiidáme drobnû nakrájenou cibuli a usmaïíme do zlatova. V e spojíme, promícháme a dáme do olejem vytfieného pekáãe. Upeãeme ve stfiednû vyhfiáté troubû do rûïova. Zapíjíme podmáslím. Je dobré na zabalení masa pouïít ks alobalu. Po upeãení, balíãek na talífii v horní ãásti lehce propíchneme, aby unikla pára.

25 âevabãiãi v listovém tûstû 00 g mleté hovûzí a vepfiové maso 0 g cibule 00 g listové tûsto 0 g loupaná sluneãnice g tuk ks vejce pepfi, mletá paprika sûl Mleté maso promícháme s drobnû nakrájenou cibulí, kofiením a solí. Vytvarujeme malé i ky. Listové tûsto rozválíme, nakrájíme na obdélníky a zabalíme do nich i ky z mletého masa. Potfieme roz lehan m vejcem a posypeme loupanou sluneãnicí. Dáme na tukem vytfien pekáã a peãeme v roztopené troubû.. t den 0 Aneta Nata a Ivo Zby ek Monika Emil Vladimír kvûte 00 Jableãn kfien 00 g jablko 0 g rozinky (su ené brusinky) lïíce kfien lïíc v var lïíce citrónová Èáva sûl, cukr Kfien jemnû ustrouháme a spafiíme vafiícím v varem z vepfiového masa z kterého jsme sebrali tuk. Pfiidáme jemnû nastrouhaná jablka, namoãené rozinky v citrónové Èávû, ochutíme cukrem a osolíme. Podáváme k vepfiovému vafienému masu (nebo k vafiené vepfiové hlavû). Pfied zabalením masa (ryby) do listového tûsta, potfieme okraje roz lehan m vajíãkem. Kraje drïí lépe pfii sobû a neotvírají se bûhem peãení.

26 Norská polévka s lososem a penátem 00 g filé z lososa 0 g máslo álek be amel lïíce penát (ãerstv ) 00 ml smetana sûl be amel: 0 g máslo lïíce hladká mouka ks cibule (malá) 0 g mléko sûl, pepfi Plátky lososa opeãeme na másle a drobnû nakrájíme. Be amel: Z másla a mouky pfiipravíme svûtlou jí ku. Za stálého míchání pfiiléváme po ãástech mléko. Vmícháme nakrájenou cibuli, sûl, pepfi a vafiíme asi minut. Pfiecedíme, zfiedíme smetanou, pfiidáme drobnû nakrájen penát, o- solíme a v e prohfiejeme. Nakonec promícháme s lososem a podle potfieby do polévky pfiidáme vodu nebo v var.. t den 0 Jana Viola Filip Valdemar Vilém Maxmilián Ferdinand kvûten 00 Tomatová rybí pomazánka g sardinky v tomatû 00 g kofienová zelenina ( mrkev, celer, petrïel ) 00 g brambory ( vafiené ) ks cibule 0 g majonéza sûl, pepfi sterilovaná paprika (na ozdobení) Jemnû nastrouhanou zeleninu, brambory a nakrájenou cibuli i sardinky promícháme. Osolíme, opepfiíme a v e spojíme s majonézou. Natíráme na plátky veky a zdobíme prouïky sterilované papriky. penát obsahuje kyselinu Èavelovou, proto pfiidáváme do hotového pokrmu trochu mléka, to obsahuje hodnû vápníku, kter vyrovnává kodliv úãinek kyseliny Èavelové.

27 . t den kvûten / ãerven 00 S rov píz 0 g uzen eidam 0 g eidam 0 g s r s bílou plísní (napfi. Hermelín) 0 g cibule 0 g unkov salám ks vejce 0 g hladká mouka 0 g strouhanka 0 g olej bazalka sûl Na pejli stfiídavû napichujeme nakrájené s ry, salám a koleãka cibule. Pak osolíme, obalíme v hladké mouce, roz- lehan ch vejcích, do kter ch jsme pfiidali nakrájenou bazalku a ve strouhance. SmaÏíme v rozpáleném tuku. Podáváme s nov mi bramborami a koktejlem z jogurtu a jemnû strouhané salátové okurky. Kamila Laura Jarmil Tamara Dalibor Dobroslav Norbert Pórkov salát s vejci 00 g pórek ks vejce g majonéza lïíce citrónová Èáva lïíce petrïelová naè cukr, sûl, pepfi Malé pórky oãistíme, nakrájíme na koleãka a promícháme s vafien mi vejci oloupan mi, opláchnut mi a nakrájen mi na kostiãky. Majonézu rozmícháme s citrónovou Èávou, solí, pepfiem a v e spojíme. Podáváme vychlazené, posypané drobnû nasekanou petrïelovou natí. Aby nám s r nevytekl, mûïeme ho obalit ve strouhance dvakrát. SmaÏíme ho rychle a prudce v horkém oleji.

28 Králík podle babiãky ks králík 0 g slanina 0 g cibule ks okurka (kyselá) 0 g sádlo 0 g hladká mouka hofiãice (plnotuãná), sûl, pepfi divoké kofiení (bobkov list, cel pepfi, tymián, nové kofiení) Králíka naporcujeme, jednotlivé porce pro pikujeme, osolíme, opepfieme a potfieme hofiãicí. Pekáã vytfieme sádlem, pfiidáme nakrájenou cibuli porce králíka a kofiení. Podlijeme vodou a peãeme ve stfiednû vyhfiáté troubû. Bûhem peãení králíka podléváme a v pek ze stran se krabujeme do vypeãené Èávy. Upeãené maso vyndáme, Èávu zaprá íme moukou, osmahneme a rozfiedíme vodou. Pfiidáme nakrájené kyselé okurky a provafiíme. Pak maso vloïíme zpût do o- máãky. Podáváme s houskov mi knedlíky, ale i s r Ïí.. t den Iveta / Slavoj Medard Stanislava Gita Bruno Antonie Antonín ãerven 00 Nákyp z vloãek a krupice álek (0 g) vloãky (ovesné) álek ( g) krupice (p eniãná) álek (00 ml) mléko ks vejce ks prá ek do peãiva lïíce cukr (pokud peãeme sladk nákyp) 0 g ovoce (jablka, rybíz, meruàky atd.) citrónová Èáva, sûl Vloãky namoãíme do vody na hodiny. Krupici namoãíme do mléka. Do mísy vymaãkáme vloãky, pfiidáme krupici s mlékem, vejce, prá ek do peãiva a cukr (pokud pfiipravujeme sladk nákyp) a v e promícháme. Do takto pfiipraveného tûsta vmícháme omyté, nakrájené ovoce, zv razníme citrónovou Èávou, mûïeme pfiidat petku soli a tûsto rozvrstvíme do tukem vytfieného pekáãku. Peãeme ve stfiednû vyhfiáté troubû. Z tûsta mûïeme upéci také pizzu. Místo ovoce dáme zeleninu, u- zeninu, houby, s r, keãup na povrch tûsta. Vynecháme cukr, ale více osolíme. Pokud má mít pizza pûknû kfiupavou kûrãiãku, sna- Ïíme se, aby tûsto bylo co nejslab í. Chceme -li nákyp pouïít jako mouãník pfiidáme do tûsta g sekan ch vla sk ch ofiechû, mûïeme pfiidat také kakao a upeãeme v dortové formû. Tepl chutná lépe.

29 Kufiecí polévka s pórkem a droïìov mi knedlíãky 00 g kufiecí smûs (na polévku) ks pórek g ( ks) droïdí 0 g máslo ks vejce 0 g strouhanka 0 g krupiãka (dûtská) lïíce petrïelka (sekaná) sûl Opláchnuté kufie dáme do osolené vody a uvafiíme. V var scedíme, pfiidáme oãi tûn, na koleãka nakrájen pórek a pfiivedeme do varu. Máslo rozpustíme na pánvi, pfiidáme rozdrobené droïdí a vydusíme. Zahustíme krupiãkou, strouhankou, osolíme a spojíme vajíãkem. Smûs promícháme, utvofiíme váleãek, rozkrájíme ho na dílky a vytvarujeme knedlíãky. Dáme do vafiící vody a v e krátce povafiíme. Pfiidáme petrïelovou naè.. t den 0 Roland Vít Zbynûk Adolf Milan Leo Kvûta ãerven 00 Mozeãkové mu le 00 g mozeãek lïíce kofienová zelenina (drobnû nakrájená) 0 g máslo 0 g polohrubá mouka 0 g cibule ml mléko ks vejce ks sardelové fiezy (sardelová pasta) lïíce strouhan s r (parmazán) pepfi, sûl petrïelová naè, citrón Odblanûn mozeãek uvafiíme v osolené vodû spoleãnû s kofienovou zeleninou. Z másla a mouky pfiipravíme svûtlou jí ku, pfiidáme jemnû nakrájenou cibuli a provafiíme s mlékem. Do vychladlé, husté bílé omáãky pfiidáme Ïloutky, pepfi, sûl, petrïelovou naè, pokrájen mozeãek a rozetfiené sardelové fiezy. V e promícháme a spojíme tuh m snûhem z bílkû. Naplníme do tukem vytfien ch formiãek ( lastury ks ). Nakonec posypeme s rem, zakapeme máslem a dáme krátce zapéct do trouby. Tento sváteãní pokrm podáváme tepl i studen. Zdobíme citrónem a petr- Ïelovou natí. Místo (pracn ch) knedlíãkû, mûïeme tûsto, nastrouhat pfiímo do vafiící polévky.

30 Saté Marinovan kufiecí píz 00 g kufiecí maso / lïiãky sûl lïiãka ãesnek lïiãka koriandr (mlet ) lïiãka tamarindová pasta lïíce ara ídov olej lïíce sojová omáãka (svûtlá) bambusové tûpy (nebo sefiíznuté pejle) Kufiecí maso nakrájíme na malé kostiãky, smícháme se solí, utfien m ãesnekem, koriandrem a tamarindovou pastou mírnû nafiedûnou vodou.(marinujeme.) Marinované maso napichujeme na pejle tak, aby / pejle zûstala k drïení. Nyní se jiï naz vá saté. Takto pfiipravené pízy necháme krátce uleïet. Gril roztopíme na maximum, saté potfieme smûsí oleje a sladké sojové omáãky. Grilujeme do zmûknutí. Podáváme s r Ïí, pfielijte ara ídovou omáãkou.. t den Alois Pavla ZdeÀka Jan Ivan Adriana Ladislav ãerven 00 Salát Gado Gado 0 g fazole (zelené lusky) g fazolové klíãky 0 g penát / ks zelí (hlávkové) ks mrkev ks tofu ks vejce ks cibule ( alotka) Pokrájené zelí uvafiíme v páfie, spafiíme fazolky, fazolové klíãky, ãerstv penát a oãi tûnou natenko nakrájenou mrkev. Zeleninu naaranïujeme na talífi, obloïíme vafien mi vejci nakrájen mi na ãtvrtky a osma- Ïen mi kostiãkami tofu. Nakonec posypeme drobnû pokrájenou, usma- Ïenou alotkou a podáváme pfielité ara ídovou omáãkou. Ara ídová omáãka: 00 g ara ídy strouïky ãesnek ks chilli papriãky ml sójová omáãka (sladká) sûl, pepfi, l voda ks cibule ( alotka) lïíce limetová Èáva, olej limetové listy Na oleji orestujeme ara ídy, pfiidáme lisovan ãesnek, drobnû pokrájenou cibuli a ãervené chilli papriãky. Osmahneme, zalijeme vodou, sojovou omáãkou, osolíme, opepfiíme a zvolna vafiíme na velmi mírném plameni asi l hodinu. Bûhem vafiení mícháme, aby se ara ídy nepfiichytily ke dnu. Pfied koncem pfiípravy pfiidáme limetovou Èávu, krátce prohfiejeme a podáváme ozdobené limetov mi listy. Thajci kofienûná jídla nezapíjejí tekutinou, ale zajídají r Ïí.

31 Knedlíky plnûné fiedkviãkami 0 g hrubá mouka ks vejce 0 ks fiedkviãky ( svazeãky) 0 g brynza 0 g cibule 0 g olej lïic mléko sûl Mouku osolíme, pfielijeme vafiící vodou (asi 0 ml) a ihned vidliãkou spojíme a promícháme. Hmotu necháme zchladnout, pak do ní pfiidáme vejce a vypracujeme vláãné tûsto. Vyválíme váleãek, rozkrájíme ho na plátky a balíme do nich oãi tûné fiedkviãky. Malé knedlíãky vafiíme v osolené vodû. KdyÏ vyplavou na povrch, vafiíme je minuty. Na talífii je posypeme dozlatova usmaïenou cibulkou a navr íme brynzu, rozmíchanou s mlékem.. t den 0 Lubomír Petr a Pavel árka Jaroslava Patricie Radomír Prokop ãerven / ãervenec 00 Tatarské chlebíãky s rajãaty plátkû chlebíãková veka 00 gmleté maso ( hovûzí zadní ) 0 gcibule keãup, worcester ks Ïloutek pepfi, drcen kmín, mletá paprika sûl ks rajãata K najemno umletému masu pfiidáme Ïloutek, drobnû usekanou cibuli, pepfi, papriku, kmín, keãup, worcester a sûl. DÛkladnû promícháme a natfieme na plátky chlebíãkové veky nebo toustového chleba vrstvu silnou cm. Troubu pfiedehfiejeme a vloïíme natfiené plátky na ro t a peãeme. Teplé podáváme ozdobené koleãky rajãat. Chutná i pfielité kfienovou majonézou. Syrové maso mûïeme nahradit peãen m vepfiov m masem. Navíc pfiidáme leão a smûs natíráme na teplé topinky.

32 . t den ãervenec 00 Mandlové kuliãky na jehle 00 g mleté hovûzí maso 0 ml ãervené víno g cibule ks meruàky lïíce olej 0 g mandlové lupínky lïíce krobová mouãka sûl, kari kofiení, mlet pepfi Mleté maso promícháme s kofiením, krobovou mouãkou, solí, vínem a olejem. Namoãíme si ruce ve studené vodû a tvarujeme malé kuliãky, které obalujeme v mandlov ch lupíncích. Napichujeme na jehlu stfiídavû s koleãky cibule a kousky merunûk. Peãeme zvolna na plechu v troubû a podáváme s grilovací hofiãicí a vícezrnnou bagetou. Bohuslava Nora Drahoslava Libu e / Amálie Olga Státní svátek: Den slovansk ch vûrozvûstû Cyrila a Metodûje Státní svátek: Den upálení mistra Jana Husa S rová pomazánka s brokolicí gvrd s r 0 gmûkk tvaroh 0 gbrokolice lïíce mléko sûl, ãesnek, païitka, rajãe Krátce povafienou brokolici nakrájíme na kousky a s nastrouhan m tvrd m s rem vmícháme do tvarohu. Podle potfieby pfiidáme mléko, ochutíme solí a utfien m ãesnekem. Zdobíme pa- Ïitkou a plátky rajãat. Místo mandlov ch lupínkû mûïeme pouïít, strouhan kokos, kukufiiãné lupínky, sezamová nebo sluneãnicová semínka.

33 Peãen losos (Sake no amiyaki) 00 g losos (filátka bez kostí a kûïe) 0 g sojová omáãka 0 ml víno Mirin mûïeme nahradit lïící cukru 0 ml víno Saké 00 g fiedkev (bílá) ks rajãata ks citrón ks mrkev 0 g zázvor (ãerstv ) lïiãka sûl petrïelka Oãi tûnou mrkev nakrájíme na silnûj í, dlouhé palíãky (asi cm). Oloupan zázvor ustrouháme, vymaãkáme z nûj Èávu, pfiidáme sûl a dûkladnû promícháme s mrkví. Necháme odleïet do druhého dne. Následující den nakrájíme filátka ( g) na kousky. Smícháme sojovou omáãku a vína. Do této marinády vloïíme na minuty filátka. Vyndáme a upeãeme na grilu nebo na pánvi v co nejmen ím mnoïství oleje. Bûhem peãení potfieme rybu nûkolikrát marinádou. Mezitím oãistíme fiedkev a nakrouháme jí na cm dlouhé tenké nudliãky. Upeãeného lososa ozdobíme fiedkví, naloïenou mrkví, plátky citrónû a rajãat. Podáváme s r Ïí ozdobenou petrïelkou.. t den Bofiek Markéta Karolína Jindfiich Lubo Martina Drahomíra ãervenec 00 Salát ze sojov ch klíãkû ( Moyashi) 00 gsojové v honky 00 gsalátová okurka 0 ml sojová omáãka (japonská) 0 ml ocet (r Ïov ) lïíce cukr lïíce olej (tmav sezamov ) Sojové v honky spafiíme velmi krátce ve vodû. Necháme okapat. Salátovou okurku nakrájíme na velmi tenké nudliãky a smícháme s v honky. Pfiidáme v echny ostatní ingredience a promícháme. Necháme v chladniãce hodiny odleïet. Pro zpestfiení mûïeme pfiidat unku (krabí tyãinky nakrájené na kousky), nebo rozinky a kari kofiení. Lososa mûïeme pfiipravit i s kûïí, osoleného hrubozrnnou solí. Na gril ho klademe vïdy nejdfiíve kûïí nahoru a pak obrátíme.

34 Rybí polévka námofinická 00 g ryby, mu le, krabi 0 g cibule strouïky ãesnek 0 g celer, petrïel, mrkev ks rajãata 0 ml víno lïíce olej (olivov ) ks bobkov list lïíce petrïelka afrán, sûl, pepfi citrónová Èáva Ryby, kor e oãistíme, opereme a podle potfieby nakrájíme. Osolíme, opepfiíme, pfiidáme sekanou zelenou petrïelku, cibuli, utfien ãesnek a v e spoleãnû marinujeme (asi hodiny). Pak skládáme do olejem vytfieného hrnce. VÏdy vrstvu marinovan ch ryb zakapeme olivov m olejem, drobnû nakrájen ch rajãat, dal í vrstvu ryb, rajãat aï spotfiebujeme v echny suroviny. Nakonec v e zalijeme bíl m nebo ãerven m vínem, pfiidáme drobnû ustrouhanou kofienovou zeleninu, bobkov list, pfiiklopíme pokliãkou a dusíme na velmi mírném plameni. Podle potfieby pfiidáme vodu. Hotovou hustou polévku dochutíme nûkolika kapkami citrónové Èávy, afránem a vínem. Podáváme s opeãen m bíl m chlebem. 0. t den 0 âenûk Ilja Vítûslav Magdaléna Libor Krist na Jakub ãervenec 00 vestkov koláã gpolohrubá mouka gmouãkov cukr ks vejce 0 gtvaroh 0 ml olej 0 ml smetana / balíãku prá ek do peãiva balíãek vanilkov cukr 00 g vestky 0 gmandle (mleté) V echny suroviny ( kromû vestek a mandlí) spojíme a vypracujeme tûsto. Pekáã vytfieme tukem, vysypeme mlet mi mandlemi a nalijeme tûsto. To poklademe rozpûlen mi, vypeckovan mi vestkami a posypeme zbyl mi mandlemi. VloÏíme do pfiedehfiáté trouby ( C) a upeãeme. Ve formû necháme vychladnout, pocukrujeme a podáváme. Pokud je ryba cítit bahnem (atd.), dáme ji krátce do slané vody a nûkolikrát vodu vymûníme.

35 umavská vepfiová roláda 00 g vepfiové maso (plec, k ta) 00 g kysané zelí g cibule 0 g anglická slanina (libová) g Ïampióny (sterilované) 0 g kapie (ãervená) drcen kmín, sûl Z vepfiového masa rozkrojíme a naklepeme tenk plát. Ten osolíme, poklademe plátky ÏampiónÛ, rozvrstvíme zelí, navrch poloïíme plátky libové slaniny a ozdobíme prouïky ãervené, sterilované kapie. Opatrnû svineme a dobfie stáhneme nití nebo mal mi, kovov mi jehliãkami. VloÏíme do tukem vytfieného pekáãe, posypeme drcen m kmínem a na koleãka nakrájenou cibulí. Peãeme v troubû za obãasného pfielití Èávou do mûkka. Podáváme s mal mi, kulat mi bramborov mi knedlíãky.. t den 0 Anna Vûroslav Viktor Marta Bofiivoj Ignác Oskar ãervenec / srpen 00 Jahodov pohár 00 gjahody (ãerstvé) 0 gïeletina lïíce cukr 00 ml voda Krém: 00gtvaroh 0 gmed (vãelí tekut ) lïíce mléko 0 ml smetana ke lehání Îelatinu namoãíme do studené vody, pfiidáme cukr a za stálého míchání zahfiejeme na 0 C. Rozpu tûnou Ïelatinu promícháme s opran mi jahodami a rozdûlíme do pohárû. Dáme do chladniãky ztuhnout a pak ozdobíme krémem a ãerstvou jahodou. Tvaroh roz leháme s medem, povolíme mlékem a do hustého krému vmícháme u lehanou smetanu. Podáváme vychlazené. Bramborové tûsto nikdy nezpracováváme (nehnûteme) dlouho, protoïe fiídne.

36 . t den leden 00 Polévka kokosová s kufiecím masem ks citronela (stonek) cm zázvor (ãerstv ) ks ãili papriãka (ãerstvá, ãervená) 00 ml kokosové mléko 00 ml voda g kufiecí fiízky lïíce rybí omáãka lïíce limetová Èáva koriandr (zelená bylina) Do hrnce dáme podélnû rozkrojen stonek citronely (mûïeme nahradit okapan mi listy makrutu namoãen mi na minut do vody), ãerstv zázvor nakrájen na plátky, ãili papriãku bez semen nakrájenou na plátky(mûïeme nahradit ãili pastou), zalijeme kokosov m mlékem (sterilovan m) a vodou. Zakryjeme pokliãkou, pfiivedeme k varu, pak sní- Ïíme teplotu a vafiíme asi minut. Pfiidáme kufiecí maso nakrájené na kostiãky, rybí omáãku, limetovou Èávu (nebo citrónovou) a vafiíme, aï kufiecí maso zbûlá (asi minuty). Podáváme ozdobené snítkou koriandru. Gustav Milu e Dominik Kristián Oldfii ka Lada Sobûslav Vepfiové kari s baklaïány 0 gvepfiová krkovice (bez kostí) lïíce olej lïíce kari pasta (ãervená) 00 ml voda 0 gbambusové v honky ks baklaïán (bíl ) 0 gfazolky (zelené, zmrazené) ks ãili papriãka lïíce rybí omáãka lïíce citrónová Èáva palmov cukr Vepfiové maso nakrájíme na, cm kousky. V hlub í pánvi rozehfiejeme olej a - minuty osmahneme kari pastu. Pfiidáme maso a opékáme minut. Zalijeme vodou a pfiivedeme k varu. Zmírníme teplotu a vmícháme nakrájené bambusové v honky, bílé baklaïány nakrájené na ãtvrtky, zelené fazolky nakrájené na kousky velké asi, cm a ãili papriãky. Vafiíme mírn m varem asi minut. Nakonec ochutíme citrónovou Èávou, rybí omáãkou, osladíme palmov m cukrem a ozdobíme bazalkou. Rozkrájen baklaïán osolíme a necháme vypotit, aby nebyl hofik.

37 Sekaná se s rem 00 g mleté vepfiové a hovûzí maso g eidam ks mrkev 0 g ovesné vloãky 0 g sluneãnicová semínka ks vejce 0 ml mléko mu kátov kvût, mlet pepfi, drcen kmín sûl Mleté maso promícháme s mlékem, vajíãkem, kofiením a solí. Pak pfiidáme vloãky, sluneãnicová semínka a v e spojíme. Necháme v chladniãce odleïet. Na mikroténové folii vytvofiíme ze smûsi plát, kter pokryjeme plátky s ra a prouïky mrkve. V e srolujeme mokr ma rukama a vytvarujeme i ku, kterou pfieneseme na tukem vytfien pekáã. Dáme do stfiednû teplé trouby, aby i ka nepraskla. Po 0 minutách zv íme teplotu a upeãeme dozlatova.. t den Roman Vavfiinec Zuzana Klára Alena Alan Hana srpen 00 Vloãkové placiãky 0 govesné vloãky lïíce sojová mouka 0 gkokos (strouhan ) 0 gsekané lískové ofií ky 0 gvla ské ofiechy 0 gjablka (nahrubo nastrouhaná) 0 grozinky sûl lïíce med 0 gkokosová mouãka (na obalení) máslo na potfiení skofiicov cukr Vloãky propláchneme studenou vodou, pfiidáme trochu vody, sûl a krátce povafiíme (minut). Do vzniklé husté ka e pfiidáme v echny zb vající suroviny, promícháme, lïící nabíráme hromádky, které vytvarujeme do mal ch asi pûl cm siln ch placek. Obalíme je ve vloãkách nebo kokosové mouãce a skládáme na pekáã, kter jsme vytfieli tukem. Peãeme, nebo spí e su íme v mírnû roztopené troubû. Podáváme teplé, potfiené máslem a posypané skofiicov m cukrem. Pokud chceme nasucho opraïit vloãky stejnomûrnû je lep í je praïit v troubû za obãasného zamíchání. Z opraïen ch vloãek je pokrm v raznûj í chuti a nelepivé konzistence.

38 Hovûzí maso s olivami a rajãaty 00 g hovûzí maso zadní (nebo svíãková peãenû) ks rajãata (cherry) olivy (zelené) Marináda: lïíce olivov olej lïíce vinn ocet lïíce oregáno (nasekané) lïíce rozmar n (nasekan ) strouïky ãesnek (utfien ) pepfi, sûl Maso nakrájíme na kostky a naloïíme do marinády. Nûkolik hodin marinované maso napichujeme na jehly stfiídavû s mal mi rajãaty a olivami. Peãeme na grilu nebo na plechu v troubû. Podáváme s bramborami.. t den 0 Jáchym Petra Helena Ludvík Bernard Johana Bohuslav srpen 00 Peãené broskve ks broskve ks bílek 0 gãokoláda (na vafiení) Broskve rozpûlíme, vyjmeme pecku a místo ní dáme kousek ãokolády na vafiení (mûïeme pouïít i nutelu). Naplnûné pûlky broskví dáme na plech, vyloïen peãícím papírem a kaïdou zakryjeme snûhem z bílkû. Peãeme do rûïova. Pevn sníh získáme, kdyï k bílkûm kromû petky soli, pfiidáme trochu krobové mouãky a citrónovou Èávu.

39 Gaspáão studená polévka 00 g rajãata 0 g cibule 0 ml ãervené víno ks okurka salátová ks ãerné olivy 0 g olivov olej strouïek ãesnek mletá paprika, pepfi, cukr, sûl, petrïelka Rajãata vloïíme do vroucí vody, spafiíme, oloupeme a jemnû nakrájíme. Pfiidáme sûl, pepfi, petku cukru a víno. âesnek rozetfieme, smícháme se sladkou paprikou a za stálého lehání pfiidáme po kapkách olej a promícháme s rajãaty. (Smûs mûïeme rozmixovat na hladkou tekutou hmotu.) Drobnû nakrájenou cibuli, oloupanou, na kostiãky nakrájenou salátovou okurku a odpeckované drobnû nakrájené olivy vmícháme do tekuté rajãatové hmoty. Polévku promícháme, dobfie vychladíme a pfied podáváním posypeme nakrájenou petrïelkou. Gaspáão se podává i s opeãen m chlebem.. t den Sandra Bartolomûj Radim Ludûk Otakar August n Evelína srpen 00 Paella ks keble gkrabí maso (vafiené) 0 gkufiecí játra 0 gryba ( bílá vafiená) ks olivy 0 gr Ïe strouïek ãesnek ks cibule ks rajãata ks paprika ( ãervená, zelená) olivov olej afrán, sûl DÛkladnû oãi tûné keble zalijeme vodou a vafiíme, aï se keble otevfiou. Pak je vyndáme z lastur a nakrájíme. Na hluboké pánvi na oleji usmaïíme na plátky nakrájenou cibuli, pfiidáme drobnû nakrájené papriky, na men í plátky nakrájené, odpeckované olivy, ãesnek, kufiecí játra a opranou r Ïi. V e smaïíme aï se olej vstfiebá do r Ïe. Vmícháme uvafiené, nakrájené keble, krabí maso, rybu, spafiená, oloupaná a na ãtvrtky nakrájená rajãata. Zalijeme 00 ml vafiící vody, ve které jsme rozmíchali trochu afránu a sûl. Dusíme na mírném plameni pod pokliãkou a ihned podáváme. Na Gaspáão je lep í pouïívat zralá, mûkká rajãata a lze i ãást rajãat nahradit rajãatov m dïusem.

40 Zapeãené tûstoviny s brokolicí a masem 00 g tûstoviny 00 g mleté maso ks cibule strouïky ãesnek 00 g eidam 00 g brokolice 0 g olej ml keãup sûl, pepfi Brokolici uvafiíme v páfie do polomûkka, tûstoviny podle návodu. V pánvi zahfiejeme olej, pfiidáme nakrájenou cibuli a osmaïíme ji spoleãnû s mlet m masem. Pfiidáme sûl, pepfi, mírnû zalijeme vodou a dusíme asi minut. Potom smûs promícháme s lisovan m ãesnekem a nafiedíme keãupem. Pekáãek vytfieme tukem, rozvrstvíme poloviãní dávku tûstovin, pfiidáme masovou smûs, posypeme kousky vafiené brokolice a zasypeme poloviãní dávkou strouhaného eidamu. Nakonec zakryjeme zbylou ãástí tûstovin a eidamu.vloïíme do pfiedehfiáté trouby, stfiednû vytopené a zapeãeme asi 0 minut.. t den 0 Vladûna Pavlína Linda / Samuel Adéla Bronislav Jindfii ka Boris srpen / záfií 00 Mrkvové kuliãky 0 gcukr 00 gpi koty ks mrkev 0 gofiechy lïíce rum citrónová Èáva, citrónová kûra kokosová mouãka, sezám na obalení) Mrkev oãistíme, uvafiíme a ustrouháme na co nejjemnûji. Pi koty a ofiechy umeleme. Do malého mnoïství vody, dáme cukr a krátce povafiíme (asi minuty). Pfiidáme umleté pi koty, ofiechy, nastrouhanou mrkev a citrónovou kûru. V e promícháme a spojíme citrónovou Èávou a rumem. Tvarujeme kuliãky, které obalujeme v kokosové mouãce nebo sezámu. Vodou na vafiení tûstovin ne etfiíme. Je lépe tûstoviny vafiit krat- í dobu a pak je nechat dojít.

41 skandinávie Losos se smetanovou omáãkou a koprem 00 g losos (steak) 0 g máslo 00 g smetana lïíce kopr (nejlépe ãerstv ) sûl álek be amel be amel: 0 g máslo lïíce hladká mouka ks cibule (malá) 0 ml mléko sûl, pepfi Be amel: Z másla a mouky pfiipravíme svûtlou jí ku. Za stálého míchání pfiiléváme po ãástech mléko. Nakonec pfiidáme nakrájenou cibuli, sûl, pepfi a vafiíme asi minut. Pfiecedíme a pouïijeme jako základ pro bílé omáãky a polévky. Lososa osolíme, vloïíme na pánev se zpûnûn m máslem. Opeãeme z obou stran. Vyndáme a uchováme v teple. Do v peku pfiidáme smetanu, be amel, drobnû nakrájen kopr, v e podle potfieby osolíme a krátce povafiíme. Hustou omáãku podáváme se steaky z lososa.. t den Boleslav Regína Mariana Daniela Irma Denisa Marie záfií 00 OstruÏinová pûna 0 g ostruïiny 0 g cukr / ovocn puding (ãerven ) 0 g mûkk tvaroh 00 ml smetana ke lehání 0 g ovoce na zdobení (brusinky) Do rozmixovan ch ostruïin dáme lïíce cukru vmícháme puding a krátce povafiíme. Ostavíme a necháme zchladnout. Tvaroh utfieme se zbyl m cukrem, pfiidáme vychladlou hmotu a u lehanou smetanu. V e lehce promícháme. Naplníme do mu liãek, ozdobíme ãerstv mi ostruïinami, ale i brusinkami a dáme vychladnout. lehaãka zûstane tuhá, kdyï do ní pfiidáme trochu Ïelírovacího cukru nebo sníh z bílkû. Pûnu z ovoce mûïeme pouïít i jako lehk krém na naplnûní dortov ch korpusû.

, Pomazánky, saláty, chutovky

, Pomazánky, saláty, chutovky , Pomazánky, saláty, chutovky Smetanová NIVA NIVU rozdrobíme nebo nastrouháme a peèlivì promícháme s 30% smetanou. Milovníci pikantní chuti mùžou pøidat èesnek. Pomazánku mùžete také použít k zapékání

Více

PŘEDKRMY PŘEDKRMY PŘEDKRMY PŘEDKRMY PŘEDKRMY PŘEDKRMY PŘEDKRMY PŘEDKRMY. Předkrmy

PŘEDKRMY PŘEDKRMY PŘEDKRMY PŘEDKRMY PŘEDKRMY PŘEDKRMY PŘEDKRMY PŘEDKRMY. Předkrmy Předkrmy Křepelčí vejce Křepelčí vejce v aspiku se salátem Velmi populární se dnes v kulináfiském svûtû stávají kfiepelãí vejce. Skvûle do plàují saláty, jsou ozdobn mi a chutn mi prvky pfiedkrmû, v borné

Více

Jarní prázdniny ÚNOR. 8 Petr Hladík 21 Martin Jiránek. 28 Martin Jiránek. Nj obchod, služby a cestovní ruch. Nj obchod, služby a cestovní ruch

Jarní prázdniny ÚNOR. 8 Petr Hladík 21 Martin Jiránek. 28 Martin Jiránek. Nj obchod, služby a cestovní ruch. Nj obchod, služby a cestovní ruch 9 8 6 7 5 ÚNOR Nj obchod, služby a cestovní ruch 1 Petr Hladík 14 Hynek 09:00-12:00 Valentýn 10:30 2 Rekvalifikace PC - Eva Sýkorová 15 Nela 09:00-12:00 Jiřina Nj - konverzace 3 Šárka Kuthanová Blažej

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky.

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky. Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Krkovice na cibulce Karlovarské knedlíky Špekové knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané

Více

Pro malé i velké princezny

Pro malé i velké princezny DO receptar 21 CZ RK 26.8.2008 8:45 Stránka 1 Pro malé i velké princezny Vám pfiiná í jedineãné v robky na peãení Princess Lillifee. Nové v robky v rûïovém obalu s kouzelnou princezniãkou z pohádky a jejími

Více

Recepty pro racionální jídelníček č. 6

Recepty pro racionální jídelníček č. 6 Bylinkové závitky s nudlemi 2 vepřové řízky (cca po 100 g) 2 snítky petrželky 2 lžíce mouky 1/2 svazku pažitky 200 g bezvaječných nudlí 300 ml zeleninového vývaru 100 g tvarohového sýra zrnka červeného

Více

sesit_cvic_a_var 9.11.2005 12:45 Stránka 1

sesit_cvic_a_var 9.11.2005 12:45 Stránka 1 sesit_cvic_a_var 9.11.2005 12:45 Stránka 1 sesit_cvic_a_var 9.11.2005 12:45 Stránka 2 2 sesit_cvic_a_var 9.11.2005 12:45 Stránka 3 Úvod ProhlíÏím album fotografií. Parta Ïen, v echny v usèákov ch soupravách,

Více

Recepty pro týden 24.10.- 30.10.

Recepty pro týden 24.10.- 30.10. Kuře s lilkem Na 1 porci: 150 g kuřecích prsou nebo ¼ kuřete bez kůže 1stroužek česneku 400 g lilku tymián, dragon, bazalka směs koření na kuře Kuře omyjeme a osušíme, lilek nakrájíme na silnější plátky,

Více

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM 65 minut 600 g vepřové plece, 200 g cibule, 1 dýně Hokaido (váha cca 500 g), 100 g brambor, česnek, ocet, sůl, pepř. Dýni Hokaido opláchneme, rozkrojíme a zbavíme jader a

Více

Ovocný kalendář. Vyzkoušejte: nejvhodnější doba pro zavařování uvedeného ovoce

Ovocný kalendář. Vyzkoušejte: nejvhodnější doba pro zavařování uvedeného ovoce Ovocný kalendář nejvhodnější doba pro zavařování uvedeného ovoce Zavafiujeme z na ich zahrádek... s.r.o., Americká 2335, 272 01 Kladno www.oetker.cz Receptáfi ã. 20 VáÏení a milí pfiátelé, opût po roce

Více

Krůtí guláš. Suroviny. Postup:

Krůtí guláš. Suroviny. Postup: Krůtí guláš 125 g krůtího masa na guláš zeleninový vývar z kostky 1/2 lžičky sladké papriky 50 g žampionů pórek 10 g másla 10 g hladké mouky 40 ml kysané smetany sůl, pepř olej Maso omyjeme, osušíme a

Více

Zdenka Horecká Vladimír Horecký. Pomazánky A Saláty. 150 receptů

Zdenka Horecká Vladimír Horecký. Pomazánky A Saláty. 150 receptů Zdenka Horecká Vladimír Horecký Pomazánky A Saláty 150 receptů ÚVoD Pomazánky jsou velmi oblíbenou součástí studené kuchyně. Můžeme je podávat jako předkrm, k snídani a některé i jako večeři. Bez pomazánky

Více

Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ

Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ Při počtu 100 uvařených porcí ušetříte s naší recepturou přibližně: 123 Kč Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ Maggi Těstoviny kg 0,80 0,080 72,20 5,78 57,76 Olej stolní kg 0,05 0,005 30,10 0,15 1,51 Sůl

Více

Minikuchařka zdravého stravování

Minikuchařka zdravého stravování Minikuchařka zdravého stravování Pokrmy zde uvedené byly připraveny žáky školy pod vedením učitelů odborného výcviku ISŠ HPOS Příbram v rámci projektu Čas pro prváky Realizace projektu byla spolufinancována

Více

Palačinky & Lívanečky. 6x jinak. Prospěšná vláknina. Jemné vaječné palačinky Dr.Oetker. Dr.Oetker s.r.o., Americká 2335, 272 01 Kladno www.oetker.

Palačinky & Lívanečky. 6x jinak. Prospěšná vláknina. Jemné vaječné palačinky Dr.Oetker. Dr.Oetker s.r.o., Americká 2335, 272 01 Kladno www.oetker. Prospěšná vláknina Palaãinky a Lívaneãky obsahují tûlu tolik prospû nou vlákninu. Jemné vaječné palačinky V echny uvedené recepty z Palaãinek mûïete pfiipravit také s novinkou Jemn mi vajeãn mi palaãinkami.

Více

tabulky, tipy a recepty

tabulky, tipy a recepty tabulky, tipy a recepty Vestavìná trouba s funkcí Multi-vaøení v páøe We were thinking of you when we made this product obsah electrolux 3 Obsah Recepty kuchaøského pomocníka 4 Použití, tabulky a tipy

Více

Vítáme jaro. Získejte originální dózu Dr. Oetker! Vyzkoušejte:

Vítáme jaro. Získejte originální dózu Dr. Oetker! Vyzkoušejte: Získejte originální dózu Dr. Oetker! Vítáme jaro Rozdáváme 33 333 dóz z originální kolekce Dr. Oetker! Stačí zaslat 3 čárové kódy z výrobků Bábovka, Perník a Buchty na adresu: Dr. Oetker P. O. Box 73 Vlašim

Více

Mischel Catering s.r.o.

Mischel Catering s.r.o. KATALOG V ROBKÒ A SLUÎEB, ipská 12, Praha 3 tel./fax: +420 2 24 25 26 97, mobil: +420 737 22 77 22 info@mischelcatering.cz, www.mischelcatering.cz NA E PROVOZOVNY ZACHLAZENÁ JÍDLA Právû uvafiené jídlo

Více

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Lilkové karbanátky Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Ingredience vejce 1-2 kusy cibule 1 kus lilek 1 kus česnek 2 stroužky podle potřeby mletý pepř strouhanka kari

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Karlovarské knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané smetany 50 g cibule 800 ml vývaru

Více

Toast se šunkou a křenem

Toast se šunkou a křenem Toasty (apetit) Toast se šunkou a křenem 8 plátků toastového chleba, 160 g šunky, 8 rajčat (malá), 1 pórek, 8 plátků tvrdého sýra, 100 g křenu, 50 g másla, mletý pepř, mletá paprika Krajíčky toastového

Více

Ukázky receptur s propočtem nutričních hodnot

Ukázky receptur s propočtem nutričních hodnot Ukázky receptur s propočtem nutričních hodnot Polévka s drožďovými knedlíčky (d.č.3) Kosti Zeleninová směs (mrkev, celer, petržel) Krupice pšeničná Droždí 1l Vaječná melanž 13.00 g 18.00 g 3.00 g Technologický

Více

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou Jablková kuchařka Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Školní rok 2011/2012 JABLKOVÝ DORT 25 dkg cukru krystal, 4 celá vejce třeme dohromady 25 dkg

Více

Velikonoãní peãení. Přípravky na pečení Dr. Oetker v roce 2002 v novém! Vyzkoušejte:

Velikonoãní peãení. Přípravky na pečení Dr. Oetker v roce 2002 v novém! Vyzkoušejte: Přípravky na pečení v roce 2002 v novém! Velikonoãní peãení Pečete rádi? Chcete si zajistit pravidelné zasílání Receptářů zdarma? V tom případě dejte o sobě vědět! Jak? Více se doãtete na kartiãce uvnitfi

Více

SLADKÉ VELIKONOCE. První tenkrát, první i nyní! Vyzkoušejte: Kvalita je nejlepsí ˇ recept.

SLADKÉ VELIKONOCE. První tenkrát, první i nyní! Vyzkoušejte: Kvalita je nejlepsí ˇ recept. První tenkrát, první i nyní! Víte, Ïe mlad lékárník Dr. August Oetker jako první vyvinul v roce 1891 kypfiicí prá ek do peãiva? Ano, tenhle mal balíãek zpûsobil ve své dobû revoluci v peãení! Dr. August

Více

Speciální pedagog, masér a terapeut čínské medicíny Mgr. Zdeňka Stöhrová

Speciální pedagog, masér a terapeut čínské medicíny Mgr. Zdeňka Stöhrová KUŘECÍ MASO NA JEHLI ½ kg kuřecích prs Marináda: 1 cibule, 1 stroužek česneku, lžíce zázvoru, chilli paprika, šťáva z citrónu, 2 lžíce oleje, 2 lžičky papriky, pepř, kmín, 150g bílý jogurt - vše rozmixovat

Více

Thajská kuchyně pro starší děti

Thajská kuchyně pro starší děti Thajská kuchyně pro starší děti JARNÍ ZÁVITKY THAJSKÁ KUŘECÍ POLÉVKA PAD THAI NUDLE S KUŘECÍM MASEM BANÁN NA KARAMELU S KOKOSEM JARNÍ ZÁVITKY 5 listů kulatého rýžového papíru 1 x balení uzeného tofu 100

Více

Francouzská kuchyně I.

Francouzská kuchyně I. Francouzská kuchyně I. Lososový tartar na rukolovém salátku Cibulová polévka se sýrovými toustíky Kuře na víně "Coq au vin" Lyonské brambory Crème brûlée Lososový tartar na rukolovém salátku 200 g lososa

Více

Recepty pro týden 20.6.-26.6.

Recepty pro týden 20.6.-26.6. Koprová omáčka s vejcem a brambory 3 polévkové lžíce hladké mouky 4 vejce hrudka másla 8 brambor 4 dl nízkotučné smetany čerstvý kopr 1 polévková lžíce hnědého cukru ocet 1 kostka zeleninového bujónu sůl

Více

Mrkvová pomazánka (syrová mrkev) mrkev (syrová, strouhaná) petržel kořenová (syrová, strouhaná) vejce (natvrdo uvařené, ustrouhané)

Mrkvová pomazánka (syrová mrkev) mrkev (syrová, strouhaná) petržel kořenová (syrová, strouhaná) vejce (natvrdo uvařené, ustrouhané) Celerová pomazánka celer 1 pomazánkové zakysaná smetana ananas pórek 15 g Celer ustrouháme najemno a přidáme k vyšlehanému máslu. Zjemníme zakysanou smetanou a promícháme s nakrájeným ananasem a pórkem.

Více

Zavafiujeme ovoce i zeleninu

Zavafiujeme ovoce i zeleninu Vy uï nevíte, co s ovocem? Máte uï pln sklep marmelád a je tû spoustu ovoce na zahrádce? VyuÏijte ná nov v robek Îelatinov ztuïovaã. Jedná se o v robek, kter Vám pomûïe pfii pfiípravû Ïelatinového dortu

Více

Pomazánky Na přesnídávky a svačiny (recepty jsou normovány na 10 porcí) Celerová pomazánka celer 150 120 máslo pomazánkové 250 zakysaná smetana 100 ananas (jablka) 70 pórek 50 30 citrón 20 10 Celer nastrouháme

Více

Sladkovodní ryby. Losos a jeho pečení. Candát na fenyklu. Pstruh pečený na alobalu se zeleninou. Pošírovaný pstruh. Tartare z lososovitého pstruha

Sladkovodní ryby. Losos a jeho pečení. Candát na fenyklu. Pstruh pečený na alobalu se zeleninou. Pošírovaný pstruh. Tartare z lososovitého pstruha Sladkovodní ryby Losos a jeho pečení Candát na fenyklu Pstruh pečený na alobalu se zeleninou Pošírovaný pstruh Tartare z lososovitého pstruha Losos a jeho pečení 600 g lososa - filet s kůží 1 lžíce mořské

Více

Alibábovka. Ingredience. Postup

Alibábovka. Ingredience. Postup Alibábovka 1 Hera, 1/2 sklenice vody (hořčicové), 1 a 3/4 sklenice cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, hrst nasekaných ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze

Více

Vyzkoušejte: SoutûÏ Peãeme s láskou P.O.Box Vla im

Vyzkoušejte: SoutûÏ Peãeme s láskou P.O.Box Vla im Peãeme s láskou Peãete rádi s v robky a chtûli by jste získat originální dárek? pfiipravil pouze pro Vás, ãleny na í databáze, 500 jedineãn ch forem na peãení ve tvaru srdce! Jak formu získat? Vyzkou ejte

Více

I. O POLÉVKÁCH. Polévky masové

I. O POLÉVKÁCH. Polévky masové I. O POLÉVKÁCH Polévka je odvar z masa nebo rûzn ch zelenin, hub a lu tûnin. Známe i polévky z ryb, vajec, piva, vína nebo z nûkter ch druhû ovoce. V po - lévkách rozeznáváme základ, pfiídavky, zaváfiky

Více

SLAVNOSTNÍ RAUT 2. HOT

SLAVNOSTNÍ RAUT 2. HOT SLAVNOSTNÍ RAUT 2. HOT KVĚTEN 2015 Raut Třída 2. HOT Vás srdečně zve na slavností raut. Datum: 28.5.2015 Čas: 15:00 Místo konání: Gymnázium a Střední odborná škola, Rýmařov Julia Sedláka 18 Budeme se moc

Více

Marinády - maso: Hořčičná marináda: Jogurtová marináda: Medová marináda: Kari marináda: Švestková marináda: Bylinková marináda: Meruňková marináda:

Marinády - maso: Hořčičná marináda: Jogurtová marináda: Medová marináda: Kari marináda: Švestková marináda: Bylinková marináda: Meruňková marináda: Marinády - maso: Tyto marinády jsou určeny převážně na kuřecí, vepřová a hovězí masa,můžou být však použity i na maso klokaní. Všechny níže uvedené ingredience smícháme, omyté,nakrájené maso na plátky

Více

Vyzkoušejte: Dr.Oetker s.r.o., Americká 2335, Kladno Receptáfi ã. 23

Vyzkoušejte: Dr.Oetker s.r.o., Americká 2335, Kladno   Receptáfi ã. 23 Pro Va i snadnou orientaci jsme dïemy rozdûlili do 5 kategorií podle mnoïství a zralosti ovoce a mnoïství cukru pouïitého bûhem jejich pfiípravy. Klasick Pfii pfiípravû tohoto dïemu pouïíváme ovoce a cukr

Více

Danuše Machovská C UKETY, PATIZONY, TYKVE, ZELENINOVÉ SALÁTY

Danuše Machovská C UKETY, PATIZONY, TYKVE, ZELENINOVÉ SALÁTY Danuše Machovská C UKETY, PATIZONY, TYKVE, ZELENINOVÉ SALÁTY Danuše Machovská CUKETY, PATIZONY, TYKVE, ZELENINOVÉ SALÁTY 142 receptů Danuše Machovská 1999 ISBN 80-7021-326-4 OBSAH Cukety..............................................

Více

Letní zavafiování. Ovocn kalendáfi nejvhodnûj í doba pro zavafiování uvedeného ovoce. Vyzkoušejte: Kvalita je nejlepsí ˇ recept.

Letní zavafiování. Ovocn kalendáfi nejvhodnûj í doba pro zavafiování uvedeného ovoce. Vyzkoušejte: Kvalita je nejlepsí ˇ recept. Ovocn kalendáfi nejvhodnûj í doba pro zavafiování uvedeného ovoce leden únor bfiezen duben kvûten ãerven ãervenec srpen záfií fiíjen listopad prosinec ananas angre t banány bezinky borûvky broskve brusinky

Více

Vy je tû nemáte dal ích 52 nov ch receptû?

Vy je tû nemáte dal ích 52 nov ch receptû? Vy je tû nemáte dal ích 52 nov ch receptû? Dal í díl knihy Peãeme s láskou je tady! 52 rychl ch receptû na plech Obsahuje 52 receptû s obrázky na 128 stranách Velikonoãní dobroty 52 ORIGINÁLNÍCH NOV CH

Více

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka Cibule 1kg Máslo 100g Bílé víno 0,5L Bageta 1ks Strouhaný sýr 200g Vejce 1ks Sůl, pepř, bobkový list, tymián Francouzskákuchyně Zapečenácibulovápolévka Polévka - Cibuli nakrájíme na tenké proužky a orestujeme

Více

Krabí kremrole. Nivové kornoutky. Ingredience. Postup. Ingredience. Postup

Krabí kremrole. Nivové kornoutky. Ingredience. Postup. Ingredience. Postup Krabí kremrole 500 g lístkového těsta, 500 g tyčinek Surimi, 1 vejce, sůl, sezamové semínko Těsto rozpůlíme a každou polovinu rozválíme na pomoučeném vále na tenko. Rádýlkem nakrájíme na proužky, kterými

Více

Lučina 23.516 Lučina nasladko 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví 23.514 Kedlubnová s Lučinou 23.515 Pomazánka z Lučiny a vajíček Pomazánka Lučinka

Lučina 23.516 Lučina nasladko 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví 23.514 Kedlubnová s Lučinou 23.515 Pomazánka z Lučiny a vajíček Pomazánka Lučinka Lučina 23.516 Lučina nasladko Lučinu smícháme s vanilkovým cukrem. Mažeme na celozrnnou večku, zdobíme pomerančem. - 1,3,7,11 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví Lučinu rozetřeme vidličkou, přidáme flóru,

Více

Recepty pro týden 13.6.-19.6.

Recepty pro týden 13.6.-19.6. Bramborový nákyp 2 kg brambor 1 lžička másla 120 g sýra s plísní na povrchu pohanková strouhanka 3 lžičky majoránky sůl podle chuti Brambory i se slupkou omyjeme a uvaříme. Zapékací misku vymažeme máslem,

Více

Žebra & křídla. Zapečené chilli nachos. Buffalo křidélka. Crudité s dipem z modrého sýra. Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou

Žebra & křídla. Zapečené chilli nachos. Buffalo křidélka. Crudité s dipem z modrého sýra. Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou Žebra & křídla Zapečené chilli nachos Buffalo křidélka Crudité s dipem z modrého sýra Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou Grilovaná kukuřice Salát Coleslaw Česneková bageta Zapečené chilli nachos

Více

Recepty pro týden 19.9.-25.9.

Recepty pro týden 19.9.-25.9. Penne s pestrou zeleninou 6 rajčat 150 ml zeleninového vývaru 3 cukety 1 lžíce posekaného tymiánu 200 g lilku 500 g těstovin penne 3 stroužky česneku 2 snítky bazalky 2 lžíce olivového oleje sůl, pepř

Více

Asijské fusion. Duhové jarní závitky se zázvorovo arašídovou omáčkou. Banánová polévka s kokosovým mlékem. Kuřecí salát ze skleněných nudlí

Asijské fusion. Duhové jarní závitky se zázvorovo arašídovou omáčkou. Banánová polévka s kokosovým mlékem. Kuřecí salát ze skleněných nudlí Asijské fusion Duhové jarní závitky se zázvorovo arašídovou omáčkou Banánová polévka s kokosovým mlékem Kuřecí salát ze skleněných nudlí Domácí curry s hovězím masem a ananasem Duhové jarní závitky se

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

Vaječná pomazánka s uzeninou

Vaječná pomazánka s uzeninou Velikonoční pokrmy Vaječná pomazánka s uzeninou 6 vajec natvrdo 100g majonézy 1 lžíce hořčice 2 sladkokyselé okurky 100g měkkého salámu sůl, pažitka Vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky, vložíme do

Více

Romská kuchařka. Perkelt

Romská kuchařka. Perkelt Romská kuchařka Soupis receptů na klasické romské pokrmy, které se připravovaly v rámci akce Dny romské kuchyně dne 30. 9. 2009 v Romském kulturním a společenském centru v Karviné za finanční spoluúčasti

Více

Přihláška do soutěže. Vaříme to slow.

Přihláška do soutěže. Vaříme to slow. Přihláška do soutěže Vaříme to slow. Soutěž v kuchařských dovednostech středních škol Plzeňského kraje a Bavorska SOU Domažlice, Prokopa Velikého 640, Domažlice Korespondenční část Vypracovali žáci II.

Více

Česneková polévka s opečenou slaninou, sýrem a chlebovými krutony (1,3,7)

Česneková polévka s opečenou slaninou, sýrem a chlebovými krutony (1,3,7) P o l é v k y Česneková polévka s opečenou slaninou, sýrem a chlebovými krutony (1,3,7) Hovězí vývar (1,3,7) s masem a domácími nudlemi Jihočeská kulajda (1,3,7) s h o u b a m i P ř e d k r m y 20 Kč 25

Více

Kapr Kapr s jogurtem ½ Kapra hladká mouka paprika koření na ryby ½ kg bílého jogurtu Mandle Vykostěné porce kapra obalíme v mouce s kořením, paprika, rybí koření a sůl. Vložíme do zapékací misky, zalijeme

Více

1. DEN/1. TÝDEN. SUROVINY: 50 g (1/2) chléb celozrnný, 1 ČL másla, 1 plátek tvrdého sýru (30% tuku), 1 ks červené papriky

1. DEN/1. TÝDEN. SUROVINY: 50 g (1/2) chléb celozrnný, 1 ČL másla, 1 plátek tvrdého sýru (30% tuku), 1 ks červené papriky 1. DEN/1. TÝDEN 6:30 300 ml vlažné vody s citronem nebo 1 PL jablečného octa 7:00 SNÍDANĚ OVESNÁ KAŠE S JABLKEM SUROVINY: 4 PL ovesných vloček, 150 g (1ks) bílého neslazeného jogurtu 3% tuku, 1 jablko,

Více

Vegetariánská kuchyně

Vegetariánská kuchyně Vegetariánská kuchyně Semínkové paté se sušenými rajčaty Vegeburger s quionoou a domácí tatarkou Šafránovo-kokosová polévka s čerstvým špenátem Fazolové brownies s avokádovým krémem Semínkové paté se sušenými

Více

"Original" Odborné recepty s Balkánským sýrem značky

Original Odborné recepty s Balkánským sýrem značky Odborné recepty s Balkánským sýrem značky "Original" Neven 7 s.r.o. Zavřená 27, Brno, PSČ 634 00 Mobil: +420775263544 info@neven.cz www.balkansky-syr.cz, www.sirene.cz Obsah 1. Gratinované brambory se

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 5. týden ŽENA S OBEZITOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 5. týden ŽENA S OBEZITOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 5. týden ŽENA S OBEZITOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s obezitou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

Vaříme s babičkami. Str. 1

Vaříme s babičkami. Str. 1 Str. 1 2 kg brambor 1 kg kysaného zelí 1 kg uzené maso 1 kg polohrubé mouky 1 sádlo 2 vajíčka cukr sůl Brambory oloupeme a nastrouháme. Přimícháme mouku, vajíčka a sůl. Těsto nesmí být tuhé. Do vařící

Více

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI 450 g jahod 10 g želatiny 250 ml bílého jogurtu 1 vanilkový cukr 50 g cukru krupice Želatinu přelijeme 30 ml horké vody a za stálého míchání ji necháme rozpustit a zchladnout.

Více

Mexická kuchyně I. Empanadas plněné taštičky. Carpaccio tortillas. Chimichangas. Guacamole. Pico de gallo salsa. Churros

Mexická kuchyně I. Empanadas plněné taštičky. Carpaccio tortillas. Chimichangas. Guacamole. Pico de gallo salsa. Churros Mexická kuchyně I. Empanadas plněné taštičky Carpaccio tortillas Chimichangas Guacamole Pico de gallo salsa Churros Empanadas plněné taštičky Těsto 600 g hladké mouky 80-100 g másla sůl 2 ks vejce 100

Více

BŘEZEN JÍDELNÍČEK od do

BŘEZEN JÍDELNÍČEK od do BŘEZEN 2019 JÍDELNÍČEK od 1. 3. do 1. 3. 2019 PÁTEK 1. 3. 2019 polévka: brokolicová s houskou (1a, 3, 7, 9) oběd č. 1: kuřecí maso na kmínu, kuskus, zelenina (1a) oběd č. 2: chotěbořský gáblík, bramborový

Více

Linecké. 210g hladká mouka 140g Hera 70g cukr 1 ks žloutek 50g mouka na vál

Linecké. 210g hladká mouka 140g Hera 70g cukr 1 ks žloutek 50g mouka na vál Linecké 210g hladká mouka 140g Hera 70g cukr 1 ks žloutek 50g mouka na vál krém: 1x 1 ks tvaroh měkký ve folii 100g másla 1 ks vanilkový cukr 30g cukr moučka dle chuti je potřeba, aby krém byl hustší a

Více

Houbové recepty: Hlíva ústřičná a Žampion Neděle, 16 Únor :44 - Aktualizováno Pondělí, 17 Únor :20

Houbové recepty: Hlíva ústřičná a Žampion Neděle, 16 Únor :44 - Aktualizováno Pondělí, 17 Únor :20 Plodnice hlívy ústřičné mají všestranné využití.jsou vhodné do polévek, omáček, pod maso ale i do salátů a především k nakládání. Ke kulinářským účelům využíváme především klobouky, které mají přímé využití.

Více

Alkoholické nápoje Aperitivy Sekt Víno Víno rozlévané 1 dcl z litru Pivo ãepované Whisky, bourbon 4 cl Pivo lahvové KoÀaky 4 cl

Alkoholické nápoje Aperitivy Sekt Víno Víno rozlévané 1 dcl z litru Pivo ãepované Whisky, bourbon 4 cl Pivo lahvové KoÀaky 4 cl Alkoholické nápoje Aperitivy 1 dcl Martiny Dry s olivou 53,- 1 dcl Cinzano Bianco 45,- 5 cl Campari Bitter 48,- 1 dcl Porto portské víno 59,- Nealkoholick aperitiv 34,- Sekt Bohemia Rosé 210,- Bohemia

Více

Saláty a pomazánky. Bc. Marie Zahrádková

Saláty a pomazánky. Bc. Marie Zahrádková Saláty a pomazánky Bc. Marie Zahrádková Saláty jako hlavní pokrm Zeleninový salát s kuřecím masem 1ks okurka, 3ks rajčat, 1 ks ledový salát, 2 ks paprika, olivový olej, 200g kuřecí prsa /Nakrájené kuř.

Více

Peãení s pudingy. Nûco z historie. Vyzkoušejte: Kvalita je nejlep í recept. Kvalita je nejlep í recept.

Peãení s pudingy. Nûco z historie. Vyzkoušejte: Kvalita je nejlep í recept. Kvalita je nejlep í recept. Nûco z historie Článek z Kuchařských předpisů č.2 Oetker, rok 1926 Oetkerův puddingový prášek s příchutí vanilkovou, mandlovou, čokoládovou, malinovou a citronovou. Tyto puddingové prášky setkaly se všude

Více

Asijské woky. Ostrokyselá polévka. Teriyaki omáčka. Rýžové nudle s krevetami. Skleněné nudle s kuřecím masem. Udon Teriyaki s hovězím masem

Asijské woky. Ostrokyselá polévka. Teriyaki omáčka. Rýžové nudle s krevetami. Skleněné nudle s kuřecím masem. Udon Teriyaki s hovězím masem Asijské woky Ostrokyselá polévka Teriyaki omáčka Rýžové nudle s krevetami Skleněné nudle s kuřecím masem Udon Teriyaki s hovězím masem Ostrokyselá polévka 200 g kuřecích prsou 2 ks chilli papričky 2 PL

Více

Multikulturní výchova pracovní list

Multikulturní výchova pracovní list Multikulturní výchova pracovní list Předmět Ročník Informatika 6.-9. ročník Jméno Vzdělávací program Téma ŠVP ZŠ - Berlička Jídlo Výstupy - potraviny typické pro různé světadíly - globalizace - náměty

Více

Pondělí Kuřecí vývar se zeleninou a smaženým hráškem

Pondělí Kuřecí vývar se zeleninou a smaženým hráškem Pondělí 2.1.2017 Kuřecí vývar se zeleninou a smaženým hráškem - Kuřecí skelety, mrkev, celer, petržel, sůl, pepř mletý, kmín meletý, petželová nať, smažený hrášek Podkrkonošské kyselo - Směs smíšených

Více

w w w. r a m a - w e b. c z

w w w. r a m a - w e b. c z www.rama-web.cz Vážené a milé hospodyňky, za nákup dvou výrobků Rama Vám věnujeme malý dárek - sešitovou kuchařku Ramy. Recepty, které v ní najdete, jsou vyzkoušené a vybrané tak, aby příprava jídla byla

Více

Mořské ryby. Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová. zálivka, piniové oříšky. Rybí velouté se šafránovou zeleninou

Mořské ryby. Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová. zálivka, piniové oříšky. Rybí velouté se šafránovou zeleninou Mořské ryby Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová zálivka, piniové oříšky Rybí velouté se šafránovou zeleninou Filátka z platýze s pomerančovou karotkou, pečenou kořenovou

Více

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě Mraveneček Vážení rodiče, dostává se Vám do rukou jedinečné a neopakovatelné vydání brožury Naše kuchařka. Ta vznikla z velkého nadšení a celoroční práce uživatelů a pracovníků stacionáře Mraveneček. Najdete

Více

RECEPTY ROUBENKA 31. 5. 2016

RECEPTY ROUBENKA 31. 5. 2016 RECEPTY ROUBENKA 31. 5. 2016 ITALSKÉ 1. Crostini s treskou 0,5 kg tresky uvaříme v osoleném mléce a vodě 1 l mléka 1 smetana Sůl, pepř, citrón, olivový olej 2. Crostini s tuňákem 0,5 kg tuňáka ve vlastní

Více

S R P E N příprava studených pokrmů: (pracovali jsme ve dvou skupinách)

S R P E N příprava studených pokrmů: (pracovali jsme ve dvou skupinách) S R P E N 2 0 1 7 příprava studených pokrmů: (pracovali jsme ve dvou skupinách) POMAZÁNKA Z AVOKÁDA Avokádo 1ks. Kešu oříšky 50gr. Medvědí česnek (nebo čerstvý špenát) Hořčice, Sůl Zralé avokádo oloupeme,

Více

Recepty pro týden 25.7.-31.7.

Recepty pro týden 25.7.-31.7. Špenát s čočkovou rýží 100 g celozrnné rýže 3 lžíce červené čočky 1 cibule 100 g čerstvého kozího sýra 1 lžíce řepkového oleje muškátový oříšek 400 g mraženého listového špenátu sůl, pepř Rýži povaříme

Více

MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA

MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA K UVEDENÝM POKRMŮM PODÁVÁME ZELENINOVOU OBLOHU 120 G VEPŘOVÁ KAPSA (SMAŽENÁ VEPŘOVÁ KAPSA V SEZAMOVÉ KRUSTĚ PLNĚNÁ ŠUNKOU, SÝREM, PÓRKEM A KAPIÍ) KČ 102,-- 150 G KOSÍŘSKÁ JEHLA

Více

Kuchařka zdravých svačinek

Kuchařka zdravých svačinek Kuchařka zdravých svačinek 250 g měkkého tvarohu 1 červená paprika (může být i nakládaná) 1 vejce 100 g eidamu sůl 1. Papriku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme. 2. Vejce uvaříme natvrdo,

Více

POMAZÁNKY. Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec vmícháme nastrouhanou okurku.

POMAZÁNKY. Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec vmícháme nastrouhanou okurku. POMAZÁNKY Okurková pomazánka 250g tvarohu 100g nahrubo nastrouhané okurky 1 stroužek česneku ½ cibule podle chuti kopr Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec

Více

PSTRUH. 1. Pstruh podle uzenáře

PSTRUH. 1. Pstruh podle uzenáře PSTRUH 1. Pstruh podle uzenáře 4 pstruzi, 12 dkg másla, 6 dkg žampiónů, cibule, citrón, sůl, pepř, olej, bílé víno, worchester, 15 dkg šunky, zelená petrželka, sladká paprika, mouka Pstruhy nařízneme ve

Více

tradičně i netradičně

tradičně i netradičně tradičně i netradičně STUDENÉ PŘEDKRMY 100 g Tlačenka z Pohořelického kapra s cibulkou 45,- 100 g Paštika z Pohořelického kapra s cibulovo-mrkvovou marmeládou 45,- a opečenými toasty 100 g Pohořelický

Více

Recepty pro týden 15.8.-21.8.

Recepty pro týden 15.8.-21.8. Kapr na kmínu 400 g kapra 20 g hladké mouky 40 g másla 40 g citrónu kmín, zelená petrželka sůl Očištěného, na kusy nakrájeného kapra osolíme, obalíme v mouce a vložíme do pekáče, ve kterém jsme rozpustili

Více

Povánoční kulinářská inspirace

Povánoční kulinářská inspirace Povánoční kulinářská inspirace Milí čtenáři. Sice už máme skoro konec ledna, ale všechna ta kila navíc, která jsme si nastřádali během Vánoc (já tedy i během Silvestra je neuvěřitelné, co dokáže člověk

Více

MASO V PIKANTNÍ SMĚSI PIKANTNÍ VEPŘOVÉ MASO MASO NA KONDENZOVANÉM MLÉKU

MASO V PIKANTNÍ SMĚSI PIKANTNÍ VEPŘOVÉ MASO MASO NA KONDENZOVANÉM MLÉKU MASO V PIKANTNÍ SMĚSI 1 kg řízků (vepřových nebo kuřecích), Směs na naložení: 4 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžička soli, 1 lžička kořenící směsi

Více

Rajčatový koláč. Připravíme si na těsto: Na náplň: 1/8 porce obsahuje přibližně: 360 kcal = 1 505 kj 14 g bílkovin, 21 g tuků, 29 g sacharidů

Rajčatový koláč. Připravíme si na těsto: Na náplň: 1/8 porce obsahuje přibližně: 360 kcal = 1 505 kj 14 g bílkovin, 21 g tuků, 29 g sacharidů Rajčatový koláč Připravíme si na těsto: 250 g hladké mouky 150 g másla nebo tuku na pečení 1 žloutek Na náplň: 2 lžíce olivového oleje 2 velké cibule 10 velkých rajčat (nebo 2 plechovky po 400 g loupaných

Více

ChuÈ léta CO VÁS ZAJÍMÁ. Vyzkoušejte:

ChuÈ léta CO VÁS ZAJÍMÁ. Vyzkoušejte: CO VÁS ZAJÍMÁ Jak je rozdíl mezi dïemem a marmeládou? Rozdíl je pouze v konzistenci a záleïí na kaïdém, co mu více vyhovuje. Hotov dïem v sobû obsahuje viditelné kousky ovoce, neboè se pfiipravuje z ovoce

Více

Thajská kuchyně I. Tom Yom polévka. Jarní závitky. Pad Thai. Zelené kari

Thajská kuchyně I. Tom Yom polévka. Jarní závitky. Pad Thai. Zelené kari Thajská kuchyně I. Tom Yom polévka Jarní závitky Pad Thai Zelené kari Tom Yom polévka 200 g krevet 1 lžíce pasty Tom Yum 3 lžíce rostlinného oleje 1 l zeleninového vývaru 3 limetkové listy * 50 g galangalu

Více

Francouzská kuchyně II.

Francouzská kuchyně II. Francouzská kuchyně II. Salát Nicoise Quiche Lorraine Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči Ratatouille Flambované palačinky Salát Nicoise 1 ks římského salátu 2 větší brambory 100 g čerstvých zelených

Více

N A B Í D K A D N E. Pečená marinovaná vepřová žebra s čerstvým křenem,chléb ( cena dle váhy = 100g / 35.- ) POCHOUTKY PRO MILOVNÍKY DOBRÉHO JÍDLA

N A B Í D K A D N E. Pečená marinovaná vepřová žebra s čerstvým křenem,chléb ( cena dle váhy = 100g / 35.- ) POCHOUTKY PRO MILOVNÍKY DOBRÉHO JÍDLA N A B Í D K A D N E DĚTSKÁ JÍDLA 70g Těstoviny s kuřecí masem v sýrové omáčce 90.- 70g Přírodní kuřecí prsa,smažené bramborové hranolky / alergeny 1,3 / 90.- 70g Smažený kuřecí nebo vepřový řízek, vařené

Více

1. týden leden pondělí Nový rok. úterý Karina. středa Radmila. čtvrtek Diana. pátek Dalimil. sobota Tři Králové.

1. týden leden pondělí Nový rok. úterý Karina. středa Radmila. čtvrtek Diana. pátek Dalimil. sobota Tři Králové. 1. týden leden 2007 Náves začátkem ledna 2006 Den obnovy samostatného českého státu Nový rok 1 Karina 2 Radmila 3 Tři králové Diana 4 Dalimil 5 Tři Králové 6 Vilma 7 Tak jsme odklízeli sníh 3. 1. 2006

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 3. týden ŽENA S NADVÁHOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 3. týden ŽENA S NADVÁHOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 3. týden ŽENA S NADVÁHOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

600 g vepřových kotlet, 60 g rostlinného oleje, 80 g kečupu, 20 g plnotučné hořčice, 4 g chilli papriček, 4 g česneku, 4 g soli

600 g vepřových kotlet, 60 g rostlinného oleje, 80 g kečupu, 20 g plnotučné hořčice, 4 g chilli papriček, 4 g česneku, 4 g soli Americké kotlety 600 g vepřových kotlet, 60 g rostlinného oleje, 80 g kečupu, 20 g plnotučné hořčice, 4 g chilli papriček, 4 g česneku, 4 g soli Z oleje, kečupu, hořčice, nadrobno nasekaných chilli papriček,

Více

SLANÝ DORT SLANÝ DORT PEČENÝ. Korpus: 800 g hladké mouky, 4 dl vlažné vody, 0,8 dl mléka, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce octa, 4 dkg droždí

SLANÝ DORT SLANÝ DORT PEČENÝ. Korpus: 800 g hladké mouky, 4 dl vlažné vody, 0,8 dl mléka, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce octa, 4 dkg droždí SLANÝ DORT Korpus: 800 g hladké mouky, 4 dl vlažné vody, 0,8 dl mléka, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce octa, 4 dkg droždí 1. pomazánka: 1 pomazánkové máslo, 1 vrchovatá lžíce flory, 1 plechovka

Více

100 g Domácí zvěřinová paštika s rozpečenou bagetkou 68,- Kč (kančí, dančí, srnčí maso, sádlo, smetana, divoké koření, brusinky) 1,3,7.

100 g Domácí zvěřinová paštika s rozpečenou bagetkou 68,- Kč (kančí, dančí, srnčí maso, sádlo, smetana, divoké koření, brusinky) 1,3,7. Studené předkrmy 150 g Domácí sádlo se škvarkama, cibule, Petřkovický chléb (2ks) 58,- Kč (sádlo na škvaření, sůl, mléko, cibule, chléb) 1,3,7. 100 g Domácí zvěřinová paštika s rozpečenou bagetkou 68,-

Více

Recepty pro týden 31.10.-6.11.

Recepty pro týden 31.10.-6.11. Těstoviny s brokolicí a citrónem Na 4 porce: 300 g brokolice 2 lžíce mandlových lupínků 1 citron 5 lžic zeleninového vývaru nebo bílého vína 2 stroužky česneku 50 g strouhaného parmazánu 400 g těstovin

Více

Bulharská pomazánka Čertova pomazánka Česneková pomazánka 1 Česneková pomazánka 2 Česneková pikantní pomazánka

Bulharská pomazánka Čertova pomazánka Česneková pomazánka 1 Česneková pomazánka 2 Česneková pikantní pomazánka Bulharská pomazánka 300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule Salám meleme na masovém strojku nebo strouháme na struhadle. Přidáme strouhanou okurku, rajský

Více

Mrkvový dort s limetkovým krémem

Mrkvový dort s limetkovým krémem Minikuchařka 2 OBSAH Mrkvový dort s limetkovým krémem. 4 Jidáše.. 7 Špenátová polévka. 8 Boží milosti.. 10 Kopřivová nádivka pečená na slanině. 12 Velikonoční beránek. 14 Velikonoční mazanec.16 Špaldové

Více

mletý pepř olej na smažení

mletý pepř olej na smažení Dýňový ovocný salát Dýňový kompot 200 g mexická dýně 100 g cukr ananasová tresť 1 ks pomeranč 1 ks broskve 200 g zakys.smetana mandle-lupínky 1 ks van. cukr 1 ks limetka 1 ks kiwi Mexickou dýni nakrájíme,

Více

VÝBORNÉ SLADKOSTI. Krémové košíčky s koktejlovými višněmi

VÝBORNÉ SLADKOSTI. Krémové košíčky s koktejlovými višněmi VÝBORNÉ SLADKOSTI Krémové košíčky s koktejlovými višněmi Rozpočet: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 2 žloutky, 140 g másla, špetka soli, citrónová kůra, vanilkový cukr. Nastavovaný máslový krém

Více