STANOVENÍ EFEKTIVNÍCH ROZDĚLOVACÍCH KOEFICIENTŮ PŘÍMĚSÍ PŘI ZONÁLNÍ RAFINACI. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, Ostrava 4, ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "STANOVENÍ EFEKTIVNÍCH ROZDĚLOVACÍCH KOEFICIENTŮ PŘÍMĚSÍ PŘI ZONÁLNÍ RAFINACI. Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 708 33 Ostrava 4, ČR"

Transkript

1 STANOVENÍ EFEKTIVNÍCH ROZDĚLOVACÍCH KOEFICIENTŮ PŘÍMĚSÍ PŘI ZONÁLNÍ RAFINACI Jaromír Drápala, Lumír Kuchař Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, Ostrava 4, ČR Abstrakt EVALUATION OF EFFECTIVE DISTRIBUTION COEFFICIENTS OF ADMIXTURES BY ZONE MELTING There are presented methods of evaluation of equilibrium and effective distribution coefficients of admixtures for preparation of high pure metals by crystallization methods zone melting and directional crystallization. k eff is evaluated by analysis of concentration profiles curves after zone melting for instance by use of special radionuclides as marker admixtures by nondestructive integral method based on equation (1). Method of rapid solidified zone is used during electron beam zone melting (method floating zone) of refractory metals for direct specification of admixture concentration in zone (liquid phase) and solid phase very near before solidified zone. By that technology is possible without destructive method evaluated real values of k eff for specific conditions of crystallization. By use of equation (2) is possible for low crystallization speed to express functional dependence k eff = f(v) and by their extrapolation for v! 0 reach the experimental limit values k o exp, those is possible to compare with the limit value of equilibrium distribution coefficient k o lim. 1. ÚVOD Vysoce čisté látky s definovanými fyzikálně-chemickými a strukturními vlastnostmi jsou připravovány výběrovými krystalizačními metodami zonálním tavením a směrovou krystalizací. Hlavním materiálovým parametrem rozdělování jednotlivých přítomných příměsí i nečistot v základní látce na krystalizujícím fázovém rozhraní likvidus solidus je rozdělovací koeficient k o. Pokud jej neznáme, lze jen obtížně řídit procesy rafinace látek. Pro stanovení rozdělovacích koeficientů existuje řada nejrůznějších metod [1-4]. Jejich použití závisí na sledovaném cíli, na vlastnostech studovaných systémů a na dostupnosti metodických možností. 2. ROVNOVÁŽNÝ ROZDĚLOVACÍ KOEFICIENT Rovnovážný rozdělovací koeficient (k o = X S /X L ) představuje v binárním systému A - B funkční závislost k o = f (T) a nabývá hodnot k o < 1 pro příměsi, které snižují teplotu tání T ma základní složky A a hodnot k o > 1, jestliže prvek příměsi (B) tepotu tání T ma zvyšuje. Příměsi s k o < 1 se budou hromadit v posledně tuhnoucí matečné tavenině na konci ingotku, přičemž počáteční část ingotku bude o tyto příměsi ochuzena obr. 3. Pro příměsi s k o > 1 je tomu naopak, obohacuje se o ně počáteční část a ochuzuje o ně koncová část ingotku. Tak tomu bude jak při směrové krystalizaci, tak při zonálním tavení jako výběrových krystalizačních rafinačních metodách přípravy vysoce čistých látek. Účinnost rafinace (efektivita) bude tím větší, čím více se hodnoty rozdělovacích koeficientů liší od jedné (k o << 1 a k o >> 1).

2 3. STANOVENÍ EFEKTIVNÍCH ROZDĚLOVACÍCH KOEFICIENTŮ Ke studiu rafinační účinnosti zonálního tavení i směrové krystalizace se používají buď chemické analýzy experimentálních vzorků odebraných z počátku, středu a konce rafinovaného ingotku po jednom nebo několika průchodech zóny nebo se po délce ingotků měří průběh hodnot různých fyzikálních vlastností, které jsou citlivé na nečistoty přítomné ve studovaných materiálech. V těchto případech jde však pouze o informativní charakter chování jednotlivých příměsí nebo o sumární vliv obsahu přítomných příměsí a nečistot po provedeném stupni rafinace. Takové výsledky jsou nám schopny většinou pouze ukázat, zda je k eff větší nebo menší než jedna. Jako příklad jsou na obr. 1 uvedeny výsledky chemických analýz (hmotnostní spektrální analýza) příměsí v niobu [5] po různém počtu průchodů zón. Zde jsou znázorněny nejen průběhy koncentrací jednotlivých příměsí, ale i hodnoty efektivních rozdělovacích koeficientů k eff a jejich porovnání s rovnovážnými hodnotami k o [3,4]. Na obr. 2 jsou prezentovány výsledky fyzikálních měření poměrných rezistivit ρ při teplotách 295 K a 4,2 K pro tři typy elektronově zonálně taveného wolframu technické čistoty, které s postupně se zvyšujícími naměřenými hodnotami poměrných rezistivit s počtem průchodů zón (n = 1 až 5) charakterizují pouze sumární rafinační efekt a zvýšení strukturní dokonalosti monokrystalů wolframu. Obr. 1. Hmotově spektrální analýzy příměsí v elektronově zonálně taveném niobu po n průchopdech zóny a porovnání k eff a k o sledovaných příměsí. Obr. 2. Poměr rezistivit ρ 295 K /ρ 4.2 K tří typů wolframu po elektronovém zonálním tavení. 4. STANOVENÍ KONCENTRAČNÍCH PROFILŮ POMOCÍ RADIONUKLIDŮ Analýza průběhů koncentračních profilů po zonálním tavení (obr. 3) umožňuje poměrně přesné stanovení efektivních hodnot rozdělovacích koeficientů studovaných příměsí v základním materiálu.

3 Výpočetní integrální metoda Burrise Stockman Dillona [8] vychází při odvozební z materiálové bilance dvou po sobě následujících koncentračních profilů za těchto zjednodušujících předpokladů: rovinné fázové rozhraní tavenina krystal (likvidus solidus), konstantní sumární obsah příměsí, zanedbatelná difuze v tuhé fázi.. Pro stanovení hodnoty k eff lze podle tohoto modelu použít rovnici (1): k eff = x + b C bcn() x x () x dx C () x n n dx kde b šířka roztavené zóny C n (x) koncentrace příměsi v ingotku po n-tém průchodu zóny C n-1 (x) koncentrace příměsi v ingotku po (n-1)-tém průchodu zóny Proto je nutno pokud možno co nejpřesnější stanovit dva po sobě jdoucí koncentrační profily C n (x) a C n-1 (x), a to bez jakéhokoliv porušení materiálu. Při praktické aplikaci lze nedestruktivně změřit reálný průběh koncentrace C n (x) příměsi v základní látce pouze např. pomocí vhodných nalegovaných radionuklidů do základní látky jako indikátorů koncentrace před zonální rafinací s následným měřením koncentračních profilů C n (x) v každém místě (x) po každém n-tém průchodu zóny ingotkem. Tato metoda dává objektivní možnost stanoveni k eff za jinak přesně experimentálně definovaných podmínek. Příklad chování příměsí s k o < 1 při horizontálním tavení mědi [7] je uveden na obr. 3. Do mědi o směrné čistotě 4N5 byl jako indikační příměs metalurgicky nalegován metastabilní radionuklid 124m Sb (poločas rozpadu 60,1 dní). Zonální tavení bylo prováděno na indukční vf. aparatuře v grafitové lodičce umístěné v křemenné trubici v ochranné atmosféře argonu. Vzorek byl třikrát zonálně přetaven střední rychlostí posuvu zóny 19 cm/h. a po každém přetavení bylo na speciální radiometrické aparatuře měřeno rozložení radionuklidu 124m Sb v centimetrových intervalech z horní i spodní strany ingotku. V obr. 3 jsou uvedeny naměřené koncentrační profily reálně načtených impulsů 124m Sb /10 s v jednotlivých místech x po délce ingotku. Po vyhodnocení byla nalezena střední hodnota efektivního rozdělovacího koeficientu radionuklidu 124m Sb v mědi k eff = 0,35, což je v dobré shodě s teoretickou rovnovážnou hodnotou antimonu v mědi k o = 0,17 [3,4]. Obr. 3. Koncentrační profily pro k o < 1 radionuklidu 124m Sb v mědi po trojnásobném zonálním tavení. (1) Podobně bylo studováno efektivní rozdělování radionuklidu 110 Ag v mědi [7], 110 Ag v indiu [8], 114m In a 110 Ag při zonální rafinaci antimonu [9], rozdělování 110 Ag v hliníku [10], 95 Zr v hliníku [11] atd. Měření koncentračních profilů lze provádět nedestruktivní štěrbinovou metodou nebo destruktivní sekční metodou. Měření koncentrace radionuklidu se při štěrbinové metodě provádí na speciálním zařízení vlastní konstrukce [12]. Aktivní ingotek se postupně zasouvá v drážce olověného krytu s tubusem pod úzkou měřící štěrbinu, nad níž je umístěn krystal scintilační sondy čítače impulsů, při čemž intenzita záření (četnost registrovaných γ-kvant)

4 odpovídá poměrné koncentraci nalegovaného radionuklidu. Štěrbinová metoda umožňuje objektivní statistické stanovení koncentračních profilů radionuklidů příměsí v základní látce a z nich pak výpočet efektivních rozdělovacích koeficientů k eff studovaných příměsí. Při destruktivní sekční metodě se po posledním průchodu zóny ingotek rozřeže na účelově sekcionované vzorky, v nichž se měří intenzita záření sledované příměsi a vyjadřuje se její hodnota C n (x) vzhledem k původní koncentraci C o (x). Takto lze sice lokálně zjistit dosažený stupeň rafinace, nelze však sledovat koncentrační profily v jednotlivých po sobě následujících průchodech zóny ingotkem, a to v důsledku porušení kontinuity materiálu při sekcionování. Modifikací sekční metody je tzv. metoda zatuhlé zóny, při níž se poměr koncentrací v solidu a likvidu stanovuje na účelově sekcionovaných vzorcích rychle zatuhlé zóny. Pro stanovení poměrných koncentrací C L,S (x) příměsových či záměrně legovaných prvků se s výhodou a dobrou přesností a reprodukovatelností aplikuje neutronová aktivační analýza, autoradiografie, případně jiná citlivá analytická metoda [4]. Předností použití radionuklidů je právě možnost objektivní detekce i extrémně nízkých koncentrací, se kterými se běžně pracuje při přípravě vysoce čistých kovů, neboť přítomné obsahy příměsí bývají velmi nízké a nedosahují většinou ani detekčních mezí klasických chemických analytických metod [4]. 5. METODA ZATUHLÉ ZÓNY Poměrně přesnou metodou stanovení hodnot k eff při zonálním tavení je metoda zatuhlé zóny. Její princip spočívá v porovnávání koncentrace příměsového prvku C L (x) ve velmi rychle zatuhlé zóně s koncentrací C S (x) v místě bezprostředně před zatuhlou zónou, kdy bylo v přetavované tyčince dosaženo stacionárního stavu. S výhodou se metoda zatuhlé zóny používá pro stanovení k eff při elektronovém zonálním tavení ve vznosu vysokotavitelných kovů wolframu, molybdenu, niobu, tantalu, titanu i v dalších kovech, kdy se rychlého zatuhnutí (zakalení) roztavené zóny dosáhne náhlým vypnutím elektronového ohřevu. Pro odběr vzorků se používá většinou sekčního, účelově destruktivního způsobu dělení vzorků. Obr. 4. Koncentrační profily 182 Ta (počet impulsů na 100 mg W) ve wolframu po elektronovém zonálním tavení

5 Jako příklad použití metody zatuhlé zóny pro stanovení k eff je v obr. 4 uveden systém wolfram tantal. Koncentrační profil tantalu v elektronově zonálně taveném wolframu při rychlosti pohybu zóny 0,005 cm/s byl stanoven neutronovou aktivační analýzou 182 Ta [13]. Nejnižší koncentrace Ta jako příměsi s k < 1 se vyskytuje v počáteční části taveného vzorku wolframové tyčinky o průměru 4 mm. Koncentrace Ta se postupně zvyšuje a ve střední části tyčinky dosahuje stacionárního stavu C S1 (x) nebo C S2 (x). Tuto koncentraci je třeba znát pro výpočet efektivního rozdělovacího koeficientu. Maximální koncentrace se nachází v oblasti zatuhlé zóny. Koncentrace C L1 a C L2 představují hladiny koncentrace 182 Ta v tavenině wolframu. Efektivní hodnota rozdělovacího koeficientu pro místa (x) po prvním i druhém průchodu zóny byla stanovena z poměru k eff = C S1 (x)/c L1. Nalezená střední hodnota k eff Ta ve W = 0,83 velmi dobře souhlasí s hodnotou rovnovážného rozdělovacího koeficientu k o Ta ve W = 0,81 [3,4]. Obsah tantalu po druhém průchodu zóny při elektronovém zonálním tavení v hlubokém vakuu 10-3 Pa je poměrně nižší než po prvém zonálním tavení. Toto je částečně způsobeno vypařováním, které charakterizuje koeficient vypařování g = 0,21 vypočtený podle rovnice Pejzulajeva [14]. 6. VLIV RYCHLOSTI KRYSTALIZACE NA HODNOTY k eff A STANOVENÍ LIMITNÍ HODNOTY k o exp Při praktickém provádění zonálního tavení i směrové krystalizace je v prvé řadě nutno vyhodnotit vliv rychlosti krystalizace na hodnoty k eff, což lze provést pomocí rovnice Burtona Prima Slichtera [15]: k eff = k o + k o vδ D ( 1 k ) exp o kde v rychlost krystalizace (cm/s) δ tloušťka sublaminární difuzní vrstvičky (cm) D difuzní koeficient příměsi v kapalné fázi (cm 2 /s) V rovnici (2) bývají hodnoty δ a D většinou neznámé. Proto je nutno provádět stanovení hodnot k eff pro několik definovaných rychlostí v při konstantním poměru δ/d. Experimentální hodnotu k o exp lze pak stanovit extrapolací funkčního průběhu k eff = f (v) pro v! 0. Numerická řešení rovnice (2) dávají výsledky uvedené pro příměsi v niobu na obr. 5 [16] a pro příměsi v titanu na obr. 6 [17]. (2) Obr. 5. Vliv rychlosti krystalizace na k eff příměsí W, Ta a Ir v niobu a stanovení k o exp.

6 Při velmi nízkých rychlostech krystalizace v makroprostoru celého ingotku je hodnota k eff = k o exp. Při vysokých rychlostech krystalizace je v makroprostoru celého ingotku k eff = 1 a příměs se rozdělováním hromadí pouze v mezidendritických mikroprostorech jako známá dendritická nehomogenita v reálně tuhnoucích litých útvarech. Mezi výše uvedenými dvěma krajními hodnotami k eff je rozložena funkční závislost mezi k eff, k o, v a δ/d. Obr. 6 Vliv rychlosti krystalizace na k eff příměsí W, Mo a Cr v titanu a stanovení k o exp. Takto lze experimentálně stanovit hodnoty k o exp a porovnávat je s rovnovážnými rozdělovacími koeficienty k o lim - viz tab. 1, ze které je patrna dobrá shoda hodnot k o exp a k o lim, tj. shoda teorie a praxe rozdělování příměsí při bezkelímkovém elektronovém zonálním tavení vysokotavitelných kovů. Tab. 1. Porovnání experimentálních a rovnovážných rozdělovacích koeficientů příměsí ve vysokotavitelných kovech W, Mo, Nb, Ta a Ti (metoda zatuhlé zóny). Základní kov Příměsový prvek k o exp k o lim [3,4] W Ta Mo W Mo Ir Nb W Nb Ta Nb Ir Ta W Ti W Ti Mo Ti Cr Ti Fe Ti As

7 7. ZÁVĚR Jsou popsány vybrané metody stanovení efektivních hodnot rozdělovacích koeficientů příměsí v základních látkách při zonálním tavení. Pro tato stanovení je nutno s vysokou přesností změřit koncentrační profily příměsového prvku po jednotlivých procesech zonálního tavení a z jejich průběhu pak pomocí metody materiálové bilance rovnice (1) - stanovit hodnoty k eff v jejich funkční závislosti na C n (x). Toto lze s velkou přesností dosáhnout pomocí radionuklidů jako indikátorů reálného rozdělování příměsí pro vyhodnocování krystalizačních rafinačních procesů nedestruktivní metodou. Metoda zatuhlé zóny se s výhodou používá při bezkontaktním elektronovém zonálním tavení pro přímé stanovení koncentrace příměsi v tekuté fázi C L (x) (rychle zatuhlá hmota v objemu zóny) a ke stanovení koncentrace příměsí ve stacionární oblasti tuhé fáze C S (x) bezprostředně před zatuhlou zónou. Tak lze poměrně přesně stanovit reálné hodnoty k eff pro dané podmínky krystalizace. Pomocí rovnice (2) lze při nízkých rychlostech krystalizace vyjádřit funkční závislost k eff = f (v) a její extrapolací pro v! 0 vyjádřit experimentální limitní hodnoty k o exp, které lze porovnávat s limitní hodnotou rovnovážného rozdělovacího koeficientu k o lim. Předložená práce vznikla v rámci řešení vědecko výzkumného projektu GA ČR no. 106/99/0824 Strukturně definované materiály vysokotavitelných kovů pro aplikace v elektrotechnice a vakuové technice. LITERATURA [1] BARTHEL, J., BUHRIG, E., HEIN, K., KUCHAŘ, L. Kristallisation aus Schmelzen. Leipzig: VEB Deutscher Verlag für Grundstoffindustrie, 1983, 356 s. [2] KUCHAŘ, L., DRÁPALA, J., BURCHANOV, G.S. Distribution Coefficients of Impurities in Metals: Periodic Dependence on the Atomic Number of Impurity. Inorganic Materials, 1998, vol. 34, nо. 2, p [3] KUCHAŘ, L. Význam rozdělovacích koeficientů příměsí v kovech pro segregační a rafinační metalurgii. In: Metal '94, 1994, Tanger, s.r.o., Ostrava, vol. II, s [4] KUCHAŘ, L., DRÁPALA, J. Metalurgie čistých kovů. Košice. Nadace R. Kammela, 2000, 198 s. [5] DRÁPALA, J., CIGÁŇ, A., KUCHAŘ, L. Příprava čistého niobu pro supravodiče. Sborník vědeckých prací VŠB v Ostravě, řada hornicko-geologická, 1991, XXXVII, č. 2, s [6] BURRIS, L., STOCKMAN, C.H., DILLON, J.G. Trans. AIME. 1955, p [7] KUCHAŘ, L., KUCHAŘ, L. jr., DRÁPALA, J. Příspěvek k teorii rafinace mědi krystalizačními metodami. Acta Metallurgica Slovaca, 1998, vol. 4, Special Issue, no. 3, s [8] KUCHAŘ, L., DRÁPALA, J., BRANŽOVSKÝ, J. Bestimmung von Verteilungskoeffizienten in Indium mittels radioaktiver Nuklide. Isotopenpraxis, 1984, 20, no. 6, s [9] KUCHAŘ, L., KUCHAŘ, L. jr., DRÁPALA, J. Theory of Antimony Refining by Zone Melting. Acta Metallurgica Slovaca, 1998, vol. 4, Special Issue, no. 3, s [10] KUCHAŘ, L.. Koeficienty segregace v hliníku. Hutnické listy, 1962, XVII, č. 9, s [11] KUCHAŘ, L.. Příspěvek k teorii pásmového tavení. Kovové materiály, 1967, V, č.3, s [12] KUCHAŘ, L., WOZNIAKOVÁ, B., JEŽKA, D. Aplikace radioizotopů na studium rozdělování příměsí při pásmovém tavení. Sborník vědeckých prací VŠB v Ostravě, 1976, XXII, č. 1, s [13] KUCHAŘ, L., DRÁPALA, J. Die Verteilungskoeffizienten von Tantal in Wolfram beim Elektronenstrahlzonenschmelzen. Neue Hütte, 1979, 24, no. 5, s [14] PEJZULAJEV, Š.I. Fiz. chim. osnovy kristallizacionnych processov glubokoj očistki metallov. Moskva. 1970, s [15] BURTON, J.A., PRIM, R.C., SLICHTER, W.P. J. Chem. Physics. 1953, vol. 21. p [16] KUCHAŘ, L., WOZNIAKOVÁ, B., DRÁPALA, J. Segregation behaviour during the zone melting of refractory metals. Journal of Crystal Growth, 1981, 52, p

8 [17] MENŠÍK, J., KUCHAŘ, L. Rozdělování W, Mo a Cr v elektronově pásmově taveném titanu. Sborník vědeckých prací VŠB v Ostravě, 1976, XXII, č. 1, s

INTERAKCE PRVKŮ V TERNÁRNÍM SYSTÉMU WOLFRAM - MOLYBDEN - RHENIUM INTERACTIONS OF ELEMENTS IN THE TERNARY SYSTEM TUNGSTEN- MOLYBDENUM-RHENIUM

INTERAKCE PRVKŮ V TERNÁRNÍM SYSTÉMU WOLFRAM - MOLYBDEN - RHENIUM INTERACTIONS OF ELEMENTS IN THE TERNARY SYSTEM TUNGSTEN- MOLYBDENUM-RHENIUM INTERAKCE PRVKŮ V TERNÁRNÍM YTÉMU OFRAM - MOYBDEN - RHENIUM INTERACTION OF EEMENT IN THE TERNARY YTEM TUNGTEN- MOYBDENUM-RHENIUM Kateřina Bujnošková, Jaromír Drápala VŠB Technická Univerzita Ostrava, 7.listopadu

Více

KONCENTRAČNÍ A TEPLOTNÍ ZÁVISLOSTI ROZDĚLOVACÍCH KOEFICIENTŮ. Lumír Kuchař, Jaromír Drápala

KONCENTRAČNÍ A TEPLOTNÍ ZÁVISLOSTI ROZDĚLOVACÍCH KOEFICIENTŮ. Lumír Kuchař, Jaromír Drápala KONCENTRČNÍ TEPLOTNÍ ZÁVISLOSTI ROZDĚLOVCÍCH KOEFICIENTŮ Lumír Kuchař, Jaromír Drápala Vysoká škola báňská - Technická Univerzita,708 33 Ostrava, E-mail: Jaromir.Drapala@vsb.cz bstrakt Jsou předloženy

Více

TEORETICKÉ STUDIUM ROVNOVÁŽNÝCH DIAGRAMŮ BINÁRNÍCH SYSTÉMŮ MĚDI, STŘÍBRA, ZLATA A PALADIA

TEORETICKÉ STUDIUM ROVNOVÁŽNÝCH DIAGRAMŮ BINÁRNÍCH SYSTÉMŮ MĚDI, STŘÍBRA, ZLATA A PALADIA TEORETICKÉ STUDIUM ROVNOVÁŽNÝCH DIAGRAMŮ BINÁRNÍCH SYSTÉMŮ MĚDI, STŘÍBRA, ZLATA A PALADIA THEORETICAL STUDY OF EQUILIBRIUM PHASE DIAGRAMS OF COPPER, SILVER, GOLD AND PALLADIUM BINARY SYSTEMS Kozelvá Renata,

Více

ZONÁLNÍ TAVENÍ JAKO KRYSTALIZAČNÍ A RAFINAČNÍ METODA

ZONÁLNÍ TAVENÍ JAKO KRYSTALIZAČNÍ A RAFINAČNÍ METODA ZONÁLNÍ TAVENÍ JAKO KRYSTALIZAČNÍ A RAFINAČNÍ METODA Jaromír Drápala, Lumír Kuchař, Vysoká škola báňská - TU Ostrava 1 Úvod Zonální tavení patří mezi výběrové metody krystalizace. Metoda zonálního tavení

Více

K ROZDĚLOVÁNÍ SKANDIA V HLINÍKU. Vysoká škola báňská - TU Ostrava, 708 33 Ostrava, ČR. Lumír Kuchař, Jaromír Drápala

K ROZDĚLOVÁNÍ SKANDIA V HLINÍKU. Vysoká škola báňská - TU Ostrava, 708 33 Ostrava, ČR. Lumír Kuchař, Jaromír Drápala K ROZDĚLOVÁNÍ SKANDIA V HLINÍKU Lumír Kuchař, Jaromír Drápala Vysoká škola báňská - TU Ostrava, 708 33 Ostrava, ČR Abstrakt Distribution of Scandium in Aluminium Scandium is very frequently used as the

Více

BINÁRNÍ SYSTÉMY HORCÍK PRÍMES A ROZDELOVACÍ KOEFICIENTY PRÍMESÍ V HORCÍKOVÝCH SLITINÁCH. Lumír Kuchar, Jaromír Drápala, Kamil Krybus

BINÁRNÍ SYSTÉMY HORCÍK PRÍMES A ROZDELOVACÍ KOEFICIENTY PRÍMESÍ V HORCÍKOVÝCH SLITINÁCH. Lumír Kuchar, Jaromír Drápala, Kamil Krybus BINÁRNÍ SYSTÉMY HORCÍK PRÍMES A ROZDELOVACÍ KOEFICIENTY PRÍMESÍ V HORCÍKOVÝCH SLITINÁCH Lumír Kuchar, Jaromír Drápala, Kamil Krybus Vysoká škola bánská - Technická Univerzita, katedra neželezných kovu,

Více

NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI S MODIFIKACÍ SLITIN Mg. SOME OF OUR EXPERIENCE OF MODIFYING THE Mg ALLOYS. Luděk Ptáček, Ladislav Zemčík

NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI S MODIFIKACÍ SLITIN Mg. SOME OF OUR EXPERIENCE OF MODIFYING THE Mg ALLOYS. Luděk Ptáček, Ladislav Zemčík NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI S MODIFIKACÍ SLITIN Mg SOME OF OUR EXPERIENCE OF MODIFYING THE Mg ALLOYS Luděk Ptáček, Ladislav Zemčík Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství SUMMARY In our earlier

Více

TEORETICKÉ STUDIUM BINÁRNÍCH FÁZOVÝCH DIAGRAMŮ NÍZKOTAVITELNÝCH KOVŮ THEORETICAL STUDY OF BINARY PHASE DIAGRAMS OF LOW-FUSING METALS

TEORETICKÉ STUDIUM BINÁRNÍCH FÁZOVÝCH DIAGRAMŮ NÍZKOTAVITELNÝCH KOVŮ THEORETICAL STUDY OF BINARY PHASE DIAGRAMS OF LOW-FUSING METALS TEORETICKÉ STUDIUM BINÁRNÍCH FÁZOVÝCH DIAGRAMŮ NÍZKOTAVITELNÝCH KOVŮ THEORETICAL STUDY OF BINARY PHASE DIAGRAMS OF LOW-FUSING METALS Jaromír Drápala, Žaneta Urbanívá Vysoká šla báňská chnická Univerzita

Více

MODELOVÁNÍ ROVNOVÁŽNÝCH PLOCH SOLIDU A LIKVIDU A STANOVENÍ ROVNOVÁŽNÝCH ROZDĚLOVACÍCH KOEFICIENTŮ RHENIA A MOLYBDENU V TERNÁRNÍM SYSTÉMU W-Mo-Re

MODELOVÁNÍ ROVNOVÁŽNÝCH PLOCH SOLIDU A LIKVIDU A STANOVENÍ ROVNOVÁŽNÝCH ROZDĚLOVACÍCH KOEFICIENTŮ RHENIA A MOLYBDENU V TERNÁRNÍM SYSTÉMU W-Mo-Re METAL 005 4.-6.5.005, Hradec nad Moravicí MODELOVÁNÍ ROVNOVÁŽNÝCH PLOCH SOLIDU A LIKVIDU A STANOVENÍ ROVNOVÁŽNÝCH ROZDĚLOVACÍCH KOEFICIENTŮ RHENIA A MOLYBDENU V TERNÁRNÍM SYSTÉMU W-Mo-Re MODELLING OF EQUILIBRIUM

Více

STUDIUM STRUKTURNÍCH CHARAKTERISTIK MONOKRYSTALŮ NÍZKOLEGOVANÝCH SLITIN WOLFRAMU A MOLYBDENU

STUDIUM STRUKTURNÍCH CHARAKTERISTIK MONOKRYSTALŮ NÍZKOLEGOVANÝCH SLITIN WOLFRAMU A MOLYBDENU STUDIUM STRUKTURNÍCH CHARAKTERISTIK MONOKRYSTALŮ NÍZKOLEGOVANÝCH SLITIN WOLFRAMU A MOLYBDENU STUDY OD STRUCTURAL CHARACTERISTICS OF SINGLE CRYSTALS OF LOW-ALLOYED TUNGSTEN AND MOLYBDENUM ALLOYS Kateřina

Více

VODIVOST x REZISTIVITA

VODIVOST x REZISTIVITA VODIVOST x REZISTIVITA Ohmův v zákon: z U = I.R = ρ.l.i / S napětí je přímo úměrné proudu, který vodičem prochází drát délky l a průřezu S, mezi jehož konci je napětí U ρ převrácená hodnota měrné ele.

Více

K CHEMICKÉ MIKROHETEROGENITĚ NIKLOVÉ SUPERSLITINY ON CHEMICAL MICROHETEROGENEITY OF A NICKEL SUPERALLOY

K CHEMICKÉ MIKROHETEROGENITĚ NIKLOVÉ SUPERSLITINY ON CHEMICAL MICROHETEROGENEITY OF A NICKEL SUPERALLOY K CHEMICKÉ MIKROHETEROGENITĚ NIKLOVÉ SUPERSLITINY ON CHEMICAL MICROHETEROGENEITY OF A NICKEL SUPERALLOY Jana Dobrovská a Věra Dobrovská a Karel Stránský b a VŠB-TU, 7.listopadu 5, 708 33 Ostrava - Poruba,

Více

STUDIUM MIKROSEGREGACNÍCH JEVU PRI DENDRITICKÉ KRYSTALIZACI SLITIN NEŽELEZNÝCH KOVU

STUDIUM MIKROSEGREGACNÍCH JEVU PRI DENDRITICKÉ KRYSTALIZACI SLITIN NEŽELEZNÝCH KOVU STUDIUM MIKROSEGREGACNÍCH JEVU PRI DENDRITICKÉ KRYSTALIZACI SLITIN NEŽELEZNÝCH KOVU MICRO-SEGREGATION PHENOMENA AT THE DENDRITIC CRYSTALLIZATION IN ALLOYS OF NON-FERROUS METALS Jaromír Drápala a Petr Václavík

Více

VLIV PODMÍNEK KRYSTALIZACE NA VZNIK RUSTOVÝCH PÁSU V MONOKRYSTALECH WOLFRAMU A MOLYBDENU

VLIV PODMÍNEK KRYSTALIZACE NA VZNIK RUSTOVÝCH PÁSU V MONOKRYSTALECH WOLFRAMU A MOLYBDENU VLIV PODMÍNEK KRYSTALIZACE NA VZNIK RUSTOVÝCH PÁSU V MONOKRYSTALECH WOLFRAMU A MOLYBDENU INFLUENCE OF CRYSTALLIZATION CONDITIONS ON THE ORIGIN OF GROWTH STRIATIONS IN TUNGSTEN AND MOLYBDENUM SINGLE CRYSTALS

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny

Nauka o materiálu. Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny Nauka o materiálu Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny Difuze v tuhých látkách Difuzí nazýváme přesun atomů nebo iontů na vzdálenost větší než je meziatomová vzdálenost. Hnací

Více

MONOKRYSTALY NA BÁZI WOLFRAM - MOLYBDEN - RHENIUM

MONOKRYSTALY NA BÁZI WOLFRAM - MOLYBDEN - RHENIUM MONOKRYSTALY NA BÁZI WOLFRAM - MOLYBDEN - RHENIUM Kateřina Máchová a, Jaromír Drápala a, Gennadij Sergejevič Burchanov b a) VŠB-TU Ostrava, 17.listopadu 15, 708 33 Ostrava Poruba, ČR, Katerina.Machova.fmmi@vsb.cz,

Více

PŘÍSPĚVEK K TEORII SEGREGAČNÍCH JEVŮ PŘI KRYSTALIZACI KOVŮ A SLITIN. Lumír Kuchař, Jaromír Drápala

PŘÍSPĚVEK K TEORII SEGREGAČNÍCH JEVŮ PŘI KRYSTALIZACI KOVŮ A SLITIN. Lumír Kuchař, Jaromír Drápala PŘÍSPĚVEK K TEORII SEGREGČNÍCH JEVŮ PŘI KRYSTLIZCI KOVŮ SLITIN Lumír Kuchař, Jaromír Drápala VŠB - TU Ostrava,17.listopadu, 708 33 Ostrava - Poruba, ČR, E-mail: Jaromir.Drapala@vsb.cz bstrakt Krystalizace

Více

PROVĚŘENÍ VLIVU SMĚROVÉ KRYSTALIZACE NA VLASTNOSTI Ni 3 Al. VŠB TU Ostrava, třída 17. listopadu, Ostrava Poruba

PROVĚŘENÍ VLIVU SMĚROVÉ KRYSTALIZACE NA VLASTNOSTI Ni 3 Al. VŠB TU Ostrava, třída 17. listopadu, Ostrava Poruba PROVĚŘENÍ VLIVU SMĚROVÉ KRYSTALIZACE NA VLASTNOSTI Ni 3 Al Jitka Malcharcziková Miroslav Kursa VŠB TU Ostrava, třída 17. listopadu, 78 33 Ostrava Poruba Abstract The paper concentrates on verification

Více

TEORETICKÉ ASPEKTY KRYSTALIZACE TERNÁRNÍCH SLITIN A CHARAKTER SEGREGAČNÍCH DĚJŮ PŘI ROVNOVÁŽNÉ A NEROVNOVÁŽNÉ KRYSTALIZACI

TEORETICKÉ ASPEKTY KRYSTALIZACE TERNÁRNÍCH SLITIN A CHARAKTER SEGREGAČNÍCH DĚJŮ PŘI ROVNOVÁŽNÉ A NEROVNOVÁŽNÉ KRYSTALIZACI Acta Metallurgica Slovaca, 13, 2007, 1 (76-84) 76 TEORETICKÉ ASPEKTY KRYSTALIZACE TERNÁRNÍCH SLITIN A CHARAKTER SEGREGAČNÍCH DĚJŮ PŘI ROVNOVÁŽNÉ A NEROVNOVÁŽNÉ KRYSTALIZACI Drápala J. 1, Morávková Z. 2,

Více

PŘÍSPĚVEK K STANOVENÍ ROZDĚLOVACÍCH KOEFICIENTŮ V TERNÁRNÍCH SYSTÉMECH CONTRIBUTION TO DETERMINATION OF DISTRIBUTING COEFFICIENTS IN TERNARY SYSTEMS

PŘÍSPĚVEK K STANOVENÍ ROZDĚLOVACÍCH KOEFICIENTŮ V TERNÁRNÍCH SYSTÉMECH CONTRIBUTION TO DETERMINATION OF DISTRIBUTING COEFFICIENTS IN TERNARY SYSTEMS METL 2001 PŘÍSPĚVEK K STNOVENÍ ROZDĚLOVÍH KOEFIIENTŮ V TERNÁRNÍH SYSTÉMEH ONTRIUTION TO DETERMINTION OF DISTRIUTING OEFFIIENTS IN TERNRY SYSTEMS Jaromír Drápala a, Petr Pacholek a, Lumír Kuchař a, Igor

Více

5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN

5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN 5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN Metody zkoumání fázových přeměn v kovech a slitinách jsou založeny na využití změn převážně fyzikálních vlastností, které fázovou přeměnu a s ní spojenou změnu struktury

Více

MIKROSTRUKTURNÍ VLASTNOSTI V DIFUZNÍCH SPOJÍCH Ni 3 Al-Ni A NiAl-Ni. Barabaszová K., Losertová M., Kristková M., Drápala J. a

MIKROSTRUKTURNÍ VLASTNOSTI V DIFUZNÍCH SPOJÍCH Ni 3 Al-Ni A NiAl-Ni. Barabaszová K., Losertová M., Kristková M., Drápala J. a MIKROSTRUKTURNÍ VLASTNOSTI V DIFUZNÍCH SPOJÍCH 3 Al- A Al- MICROSTRUCTURE PROPERTIES OF 3 Al- AND Al- DIFFUSION COUPLES Barabaszová K., Losertová M., Kristková M., Drápala J. a a VŠB-Technical University

Více

DISTRIBUTION COEFFICIENTS OF ADMIXTURES IN TiN

DISTRIBUTION COEFFICIENTS OF ADMIXTURES IN TiN cta Metallurgica Slovaca, 10, 2004, 1 (59-66) 59 DISRIBUION COEFFICIENS OF DMIXURES IN in Drápala J., Kuchař L. Department of Non-ferrous Metals, Refining and Recycling; Faculty of Metallurgy and Materials

Více

METALOGRAFIE II. Oceli a litiny

METALOGRAFIE II. Oceli a litiny METALOGRAFIE II Oceli a litiny Slitiny železa, uhlíku a popřípadě dalších prvků se nazývají oceli a litiny. Oceli jsou slitiny železa obsahující do 2,14 hm. % uhlíku, litiny s obsahem uhlíku nad 2,14 hm.

Více

STANOVENÍ DIFUZNÍCH CHARAKTERISTIK A INTERAKČNÍCH KOEFICIENTŮ Al V SYSTÉMU Ni 3 Al-Ni

STANOVENÍ DIFUZNÍCH CHARAKTERISTIK A INTERAKČNÍCH KOEFICIENTŮ Al V SYSTÉMU Ni 3 Al-Ni STANOVENÍ DIFUZNÍCH CHARAKTERISTIK A INTERAKČNÍCH KOEFICIENTŮ Al V SYSTÉMU - Jaromír Drápala a, Petr Kubíček b, Karla Barabaszová a, Monika Losertová a, a VŠB-TU Ostrava, 17.listopadu, 78 33 Ostrava-Poruba,ČR,E-mail:

Více

Strukturní charakteristiky hořčíkové slitiny AZ91. Structure of Magnesium Alloy AZ91.

Strukturní charakteristiky hořčíkové slitiny AZ91. Structure of Magnesium Alloy AZ91. Strukturní charakteristiky hořčíkové slitiny AZ91. Structure of Magnesium Alloy AZ91. Hubáčková Jiřina a), Čížek Lubomír a), Konečná Radomila b) a) VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERSITA OSTRAVA, Fakulta

Více

1. ÚVOD DO MODELOVÁNÍ KONCENTRAČNÍCH PLOCH V TERNÁRNÍCH SYSTÉMECH Modelování je založeno na regresní analýze rovnovážných ploch solidu a likvidu terná

1. ÚVOD DO MODELOVÁNÍ KONCENTRAČNÍCH PLOCH V TERNÁRNÍCH SYSTÉMECH Modelování je založeno na regresní analýze rovnovážných ploch solidu a likvidu terná PROGRESIVNÍ METODY REGRESNÍ ANALÝZY PRO VÝPOČET ROZDĚLOVACÍCH KOEFICIENTŮ V TERNÁRNÍCH SYSTÉMECH Vladimír Dostál a, Jaromír Drápala a Zuzana Morávková b a Vysoká škola báňská Technická Univerzita Ostrava,

Více

FÁZOVÉ DIAGRAMY A JEJICH VÝZNAM PŘI KRYSTALIZACI

FÁZOVÉ DIAGRAMY A JEJICH VÝZNAM PŘI KRYSTALIZACI FÁZOVÉ DIAGRAMY A JEJICH VÝZNAM PŘI KRYSTALIZACI Lumír KUCHAŘ, Jaromír DRÁPALA, Vysoká škola báňská - TU Ostrava 1 Úvod V současné technice se užívá velké množství nejrůznějších kovových i nekovových materiálů,

Více

PLAZMOVÁ A ELEKTRONOVÁ METALURGIE PRO PŘÍPRAVU KRYSTALŮ KOVŮ A SLITIN

PLAZMOVÁ A ELEKTRONOVÁ METALURGIE PRO PŘÍPRAVU KRYSTALŮ KOVŮ A SLITIN PLAZMOVÁ A ELEKTRONOVÁ METALURGIE PRO PŘÍPRAVU KRYSTALŮ KOVŮ A SLITIN J. Drápala, Vysoká škola báňská - Technická Univerzita Ostrava 1 Úvod Metalurgie vysoce čistých kovů zahrnuje v sobě přípravu monokrystalů

Více

24.-26.5.2005, Hradec nad Moravicí POLYKOMPONENTNÍ SLITINY HOŘČÍKU MODIFIKOVANÉ SODÍKEM

24.-26.5.2005, Hradec nad Moravicí POLYKOMPONENTNÍ SLITINY HOŘČÍKU MODIFIKOVANÉ SODÍKEM POLYKOMPONENTNÍ SLITINY HOŘČÍKU MODIFIKOVANÉ SODÍKEM EFFECT OF SODIUM MODIFICATION ON THE STRUCTURE AND PROPERTIES OF POLYCOMPONENT Mg ALLOYS Luděk Ptáček, Ladislav Zemčík VUT v Brně, Fakulta strojního

Více

C5060 Metody chemického výzkumu

C5060 Metody chemického výzkumu C5060 Metody chemického výzkumu Audio test: Start P01 Termická analýza Přednášející: Doc. Jiří Sopoušek Moderátor: Doc. Pavel Brož Operátor STA: Bc.Ondřej Zobač Brno, prosinec 2011 1 Organizace přednášky

Více

Stanovení profilu tekutého jádra při plynulém odlévání oceli metodou radioaktivních indikátorů Mayer Jiří, Rosypal František VÚHŽ,a.s.

Stanovení profilu tekutého jádra při plynulém odlévání oceli metodou radioaktivních indikátorů Mayer Jiří, Rosypal František VÚHŽ,a.s. Stanovení profilu tekutého jádra při plynulém odlévání oceli metodou radioaktivních indikátorů Mayer Jiří, Rosypal František VÚHŽ,a.s.,739 51 Dobrá Technologie plynulého odlévání oceli je složitý ťyzikálně-ehemický

Více

Měření absorbce záření gama

Měření absorbce záření gama Měření absorbce záření gama Úkol : 1. Změřte záření gama přirozeného pozadí. 2. Změřte záření gama vyzářené gamazářičem. 3. Změřte záření gama vyzářené gamazářičem přes absorbátor. 4. Naměřené závislosti

Více

Modelování ternárních systémů slitin

Modelování ternárních systémů slitin Software pro modelování ternárních systémů slitin Modelování ternárních systémů slitin pomocí B-splajnových ploch Zuzana Morávková Jiří Vrbický Katedra matematiky a deskriptivní geometrie Vysoká škola

Více

Opakování: shrnutí základních poznatků o struktuře atomu

Opakování: shrnutí základních poznatků o struktuře atomu 11. Polovodiče Polovodiče jsou krystalické nebo amorfní látky, jejichž elektrická vodivost leží mezi elektrickou vodivostí kovů a izolantů a závisí na teplotě nebo dopadajícím optickém záření. Elektrické

Více

- zabývá se pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury (slohu) kovů a slitin

- zabývá se pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury (slohu) kovů a slitin 2. Metalografie - zabývá se pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury (slohu) kovů a slitin Vnitřní stavba kovů a slitin ATOM protony, neutrony v jádře elektrony v obalu atomu ve vrstvách

Více

Technologie I. Pájení

Technologie I. Pájení Technologie I. Pájení Pájení Pájením se nerozebíratelně metalurgickou cestou působením vhodného TU v zdroje Liberci tepla, spojují stejné nebo různé kovové materiály (popř. i s nekovy) pomocí přídavného

Více

Svafiování elektronov m paprskem

Svafiování elektronov m paprskem Svafiování elektronov m paprskem Svařování svazkem elektronů je proces tavného svařování, při kterém se kinetická energie rychle letících elektronů mění na tepelnou při dopadu na povrch svařovaného materiálu.

Více

Bujnošková K, Drápala J., Št ě pánek J. Recycling, Ostrava-Poruba, Czech Republic;

Bujnošková K, Drápala J., Št ě pánek J. Recycling, Ostrava-Poruba, Czech Republic; Acta Metallurgica Slovaca, 13, 2007, 4 (481-488) 481 SEGREGATION BEHAVIOUR OF NIOBIUM AND ITS INFLUENCE ON STRUCTURAL CHARACTERISTICS OF MOLYBDENUM SINGLE CRYSTALS PREPARED BY ELECTRON BEAM FLOATING ZONE

Více

VLASTNOSTI VLÁKEN. 3. Tepelné vlastnosti vláken

VLASTNOSTI VLÁKEN. 3. Tepelné vlastnosti vláken VLASNOSI VLÁKEN 3. epelné vlastnosti vláken 3.. Úvod epelné vlastnosti vláken jsou velice důležité, neboť jsou rozhodující pro volbu vhodných parametrů zpracování i použití vláken. Závisí na chemickém

Více

výroba neželezných kovů

výroba neželezných kovů Hutnické listy č. /2008 Výroba neželezných vů výroba neželezných vů Rafinační metalurgie vů pro bezolovnaté pájky g. Renata Kozelvá, Prof. g. Jaromír Drápala, CSc., Mgr. Zuzana Morávvá, PhD., Vysoká šla

Více

Svařování svazkem elektronů

Svařování svazkem elektronů Svařování svazkem elektronů RNDr.Libor Mrňa, Ph.D. 1. Princip 2. Interakce elektronů s materiálem 3. Konstrukce elektronové svářečky 4. Svařitelnost materiálů, svařovací parametry 5. Příklady 6. Vrtání

Více

HLINÍK A JEHO SLITINY

HLINÍK A JEHO SLITINY HLINÍK A JEHO SLITINY Označování hliníku a jeho slitin dle ČSN EN a) Označování hliníku a slitin hliníku pro tváření dle ČSN EN 573-1 až 3 Tyto normy platí pro tvářené výrobky a ingoty určené ke tváření

Více

Rovnováha tuhá látka-kapalina

Rovnováha tuhá látka-kapalina Krystalizace kovů Rovnováha tuhá látka-kapalina Výpočty fázových rovnováh a základní typy fázových diagramů Způsoby přípravy a vlastnosti monokrystalů Whiskery a jejich pevnost Růst nové fáze, difúze,

Více

VLIV VYSOKÉHO OBSAHU LEGUJÍCÍCH PŘÍSAD AL A TI NA TECHNOLOGII ZPRACOVÁNÍ OCELOVÉ TAVENINY

VLIV VYSOKÉHO OBSAHU LEGUJÍCÍCH PŘÍSAD AL A TI NA TECHNOLOGII ZPRACOVÁNÍ OCELOVÉ TAVENINY VLIV VYSOKÉHO OBSAHU LEGUJÍCÍCH PŘÍSAD AL A TI NA TECHNOLOGII ZPRACOVÁNÍ OCELOVÉ TAVENINY Vladislav KURKA, Lucie STŘÍLKOVÁ, Zbyněk HUDZIECZEK, Jaroslav PINDOR, Jiří CIENCIALA MATERIÁLOVÝ A METALURGICKÝ

Více

SMA 2. přednáška. Nauka o materiálu NÁVRHY NA OPAKOVÁNÍ

SMA 2. přednáška. Nauka o materiálu NÁVRHY NA OPAKOVÁNÍ SMA 2. přednáška Nauka o materiálu NÁVRHY NA OPAKOVÁNÍ Millerovy indexy rovin (h k l) nesoudělné převrácené hodnoty úseků, které vytíná rovina na osách x, y, z Millerovy indexy této roviny jsou : (1 1

Více

MODELOVÁNÍ PROCESU TUHNUTÍ A CHEMICKÁ HETEROGENITA INGOTU OCELI JAKOSTI 26NiCrMoV115. ŽĎAS, a.s., Strojírenská 6, 59171 Žďár nad Sázavou, ČR

MODELOVÁNÍ PROCESU TUHNUTÍ A CHEMICKÁ HETEROGENITA INGOTU OCELI JAKOSTI 26NiCrMoV115. ŽĎAS, a.s., Strojírenská 6, 59171 Žďár nad Sázavou, ČR MODELOVÁNÍ PROCESU TUHNUTÍ A CHEMICKÁ HETEROGENITA INGOTU OCELI JAKOSTI 26NiCrMoV115 Martin Balcar a, Rudolf Železný a, Ludvík Martínek a, Pavel Fila a, Jiří Bažan b, a ŽĎAS, a.s., Strojírenská 6, 59171

Více

GRAFICKÉ ZNÁZORNĚNÍ NONVARIANTNÍCH FÁZOVÝCH PŘEMĚN V BINÁRNÍCH SLITINÁCH V PRŮBĚHU OCHLAZOVÁNÍ

GRAFICKÉ ZNÁZORNĚNÍ NONVARIANTNÍCH FÁZOVÝCH PŘEMĚN V BINÁRNÍCH SLITINÁCH V PRŮBĚHU OCHLAZOVÁNÍ ACTA UNIVERSITATIS AGRICULTURAE ET SILVICULTURAE MENDELIANAE BRUNENSIS SBORNÍK MENDELOVY ZEMĚDĚLSKÉ A LESNICKÉ UNIVERZITY V BRNĚ Ročník LIV 17 Číslo 1, 2006 GRAFICKÉ ZNÁZORNĚNÍ NONVARIANTNÍCH FÁZOVÝCH

Více

Metalografie ocelí a litin

Metalografie ocelí a litin Metalografie ocelí a litin Metalografie se zabývá pozorováním a zkoumáním vnitřní stavby neboli struktury kovů a slitin. Dále také stanoví, jak tato struktura souvisí s chemickým složením, teplotou a tepelným

Více

Michalek Karel*, Gryc Karel*, Morávka Jan**

Michalek Karel*, Gryc Karel*, Morávka Jan** STUDIUM PŘENOSOVÝCH DĚJŮ V LICÍ PÁNVI PŘI DMÝCHÁNÍ ARGONU POMOCÍ FYZIKÁLNÍHO MODELOVÁNÍ STUDY OF TRANSFER PHENOMENA IN ARGON BLOWING LADLE BY MEANS OF PHYSICAL MODELLING Michalek Karel*, Gryc Karel*, Morávka

Více

Výchozí materiál pro výrobu polovodičových součástek.výroba čistého monokrystalického křemíku.

Výchozí materiál pro výrobu polovodičových součástek.výroba čistého monokrystalického křemíku. Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ELT-1.E-19-MONOKRYSTAL KREMIKU Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing.

Více

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování)

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) Přednáška č. 3: Slévárenské slitiny pro výrobu odlitků, vlastnosti slévárenských slitin, faktory ovlivňující slévárenské vlastnosti, rovnovážné diagramy. Autoři přednášky:

Více

POROVNÁNÍ TEPLOT SOLIDU A LIKVIDU OCELÍ S34MnV, 20MnMoNi5-5 ZÍSKANÝCH POMOCÍ METOD TERMICKÉ ANALÝZY A VÝPOČTŮ

POROVNÁNÍ TEPLOT SOLIDU A LIKVIDU OCELÍ S34MnV, 20MnMoNi5-5 ZÍSKANÝCH POMOCÍ METOD TERMICKÉ ANALÝZY A VÝPOČTŮ POROVNÁNÍ TEPLOT SOLIDU A LIKVIDU OCELÍ S34MnV, 20MnMoNi5-5 ZÍSKANÝCH POMOCÍ METOD TERMICKÉ ANALÝZY A VÝPOČTŮ Karel GRYC a, Bedřich SMETANA b, Monika ŽALUDOVÁ b, Markéta TKADLEČKOVÁ a, Ladislav SOCHA a,

Více

MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA LITÝCH NIKLOVÝCH SLITIN PO DLOUHODOBÉM ÚČINKU TEPLOTY

MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA LITÝCH NIKLOVÝCH SLITIN PO DLOUHODOBÉM ÚČINKU TEPLOTY MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA LITÝCH NIKLOVÝCH SLITIN PO DLOUHODOBÉM ÚČINKU TEPLOTY MECHANICAL PROPERTIES AND STRUCTURAL STABILITY OF CAST NICKEL ALLOYS AFTER LONG-TERM INFLUENCE OF TEMPERATURE

Více

Separační metody Historie: Rozvoj separačních metod od minulého století Postavení separačních metod v rámci analytické chemie Význam chromatografie a

Separační metody Historie: Rozvoj separačních metod od minulého století Postavení separačních metod v rámci analytické chemie Význam chromatografie a Úvod do separačních metod pro analýzu léčiv Příprava předmětu byla podpořena projektem OPP č. CZ..7/3..00/3353 Separační metody Historie: Rozvoj separačních metod od minulého století Postavení separačních

Více

POSTUPY TERMICKÉHO ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ S VYUŽITÍM PLAZMOVÉHO ROZKLADU ZA PŘÍTOMNOSTI TAVENINY ŽELEZA Zdeněk Bajger a Zdeněk Bůžek b Jaroslav Kalousek b

POSTUPY TERMICKÉHO ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ S VYUŽITÍM PLAZMOVÉHO ROZKLADU ZA PŘÍTOMNOSTI TAVENINY ŽELEZA Zdeněk Bajger a Zdeněk Bůžek b Jaroslav Kalousek b POSTUPY TERMICKÉHO ZPRAVÁNÍ ODPADŮ S VYUŽITÍM PLAZMOVÉHO ROZKLADU ZA PŘÍTOMNOSTI TAVENINY ŽELEZA Zdeněk Bajger a Zdeněk Bůžek b Jaroslav Kalousek b a Divize 90 Výzkum a vývoj VÍTKOVICE, a.s., ČR, zdenek.bajger@vitkovice.cz

Více

STUDIUM CHOVÁNÍ NÍZKOLEGOVANÝCH SLITIN W A Mo PRI TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ. STUDY OF BEHAVIOUR OF LOW-ALLOYED W A Mo ALLOYS AT HEAT TREATMENT

STUDIUM CHOVÁNÍ NÍZKOLEGOVANÝCH SLITIN W A Mo PRI TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ. STUDY OF BEHAVIOUR OF LOW-ALLOYED W A Mo ALLOYS AT HEAT TREATMENT STUDIUM CHOVÁNÍ NÍZKOLEGOVANÝCH SLITIN W A Mo PRI TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ STUDY OF BEHAVIOUR OF LOW-ALLOYED W A Mo ALLOYS AT HEAT TREATMENT Kamil Krybus, Jaromír Drápala, Katerina Bujnošková VŠB -Technical

Více

VLIV KINETIKY KRYSTALIZACE NA CHEMICKOU MIKROHETEROGENITU NIKLOVÉ SUPERSLITINY IN 738LC

VLIV KINETIKY KRYSTALIZACE NA CHEMICKOU MIKROHETEROGENITU NIKLOVÉ SUPERSLITINY IN 738LC VLIV KINETIKY KRYSTALIZACE NA CHEMICKOU MIKROHETEROGENITU NIKLOVÉ SUPERSLITINY IN 738LC EFFECT OF SOLIDIFICATION KINETICS ON CHEMICAL MICROHETEROGENEITY OF IN 738LC NICKEL BASED SUPERALLOY Jana Dobrovská

Více

MODELOVÁNÍ TERNÁRNÍCH SYSTÉMŮ POMOCÍ PROGRAMU MATLAB NA PŘÍKLADU SLITINY Al-Cu-Si

MODELOVÁNÍ TERNÁRNÍCH SYSTÉMŮ POMOCÍ PROGRAMU MATLAB NA PŘÍKLADU SLITINY Al-Cu-Si MODELOVÁNÍ TERNÁRNÍCH SYSTÉMŮ POMOCÍ PROGRAMU MATLAB NA PŘÍKLADU SLITINY Al-Cu-Si MODELLING OF TERNARY SYSTEMS USING THE MATLAB COMPUTER PROGRAM (THE Al-Cu-Si ALLOYS AS AN EXAMPLE) Vojtěch Pešat, Jaromír

Více

REAKTIVNÍ DIFUZE V SYSTÉMU Ni - Al. REACTIVE DIFFUSION IN Ni - Al SYSTEM. Karla Barabaszová a Monika Losertová a Jaromír Drápala a

REAKTIVNÍ DIFUZE V SYSTÉMU Ni - Al. REACTIVE DIFFUSION IN Ni - Al SYSTEM. Karla Barabaszová a Monika Losertová a Jaromír Drápala a REAKTIVNÍ DIFUZE V SYSTÉMU - REACTIVE DIFFUSION IN - SYSTEM Karla Barabaszová a Monika Losertová a Jaromír Drápala a a VŠB - TU Ostrava, 17.listopadu 15, 708 00 Ostrava - Poruba, ČR, E-mail.: Karla.Barabaszova@vsb.cz,

Více

Teorie transportu plynů a par polymerními membránami. Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha

Teorie transportu plynů a par polymerními membránami. Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha Teorie transportu plynů a par polymerními membránami Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha Úvod Teorie transportu Difuze v polymerních membránách Propustnost polymerních membrán

Více

STUDIUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ A CHOVÁNÍ V OKOLÍ MAKROVTISKŮ NA SYSTÉMECH S TENKÝMI VRSTVAMI

STUDIUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ A CHOVÁNÍ V OKOLÍ MAKROVTISKŮ NA SYSTÉMECH S TENKÝMI VRSTVAMI STUDIUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ A CHOVÁNÍ V OKOLÍ MAKROVTISKŮ NA SYSTÉMECH S TENKÝMI VRSTVAMI EVALUATION OF MECHANICAL PROPERTIES AND BEHAVIOUR AROUND MACROINDENTS ON SYSTEMS WITH THIN FILMS Denisa Netušilová,

Více

VLIV SMĚROVÉ KRYSTALIZACE NA MIKROSTRUKTURU SLITINY Ti-46Al-5Nb-1W

VLIV SMĚROVÉ KRYSTALIZACE NA MIKROSTRUKTURU SLITINY Ti-46Al-5Nb-1W VLIV SMĚROVÉ KRYSTALIZACE NA MIKROSTRUKTURU SLITINY Ti-46Al-5Nb-1W EFFECT OF THE DIRECTIONAL CRYSTALLIZATION ON THE MICROSTRUCTURE OF ALLOY Ti-46Al-5Nb-1W Vítězslav Smíšek a Miroslav Kursa a a VŠB-TU Ostrava,

Více

SMĚROVÁ KRYSTALIZACE EUTEKTIK SYSTÉMU Ti-Al-Si DIRECTIONAL CRYSTALLIZATION OF Ti-Al-Si EUTECTICS

SMĚROVÁ KRYSTALIZACE EUTEKTIK SYSTÉMU Ti-Al-Si DIRECTIONAL CRYSTALLIZATION OF Ti-Al-Si EUTECTICS SMĚROVÁ KRYSTALIZACE EUTEKTIK SYSTÉMU Ti-Al-Si DIRECTIONAL CRYSTALLIZATION OF Ti-Al-Si EUTECTICS Dalibor Vojtěch a Pavel Lejček b Jaromír Kopeček b Katrin Bialasová a a Ústav kovových materiálů a korozního

Více

Spektrometrické metody. Reflexní a fotoakustická spektroskopie

Spektrometrické metody. Reflexní a fotoakustická spektroskopie Spektrometrické metody Reflexní a fotoakustická spektroskopie odraz elektromagnetického záření - souvislost absorpce a reflexe Kubelka-Munk funkce fotoakustická spektroskopie Měření odrazivosti elmg záření

Více

MOŽNOSTI TVÁŘENÍ MONOKRYSTALŮ VYSOKOTAVITELNÝCH KOVŮ V OCHRANNÉM OBALU FORMING OF SINGLE CRYSTALS REFRACTORY METALS IN THE PROTECTIVE COVER

MOŽNOSTI TVÁŘENÍ MONOKRYSTALŮ VYSOKOTAVITELNÝCH KOVŮ V OCHRANNÉM OBALU FORMING OF SINGLE CRYSTALS REFRACTORY METALS IN THE PROTECTIVE COVER MOŽNOSTI TVÁŘENÍ MONOKRYSTALŮ VYSOKOTAVITELNÝCH KOVŮ V OCHRANNÉM OBALU FORMING OF SINGLE CRYSTALS REFRACTORY METALS IN THE PROTECTIVE COVER Kamil Krybus a Jaromír Drápala b a OSRAM Bruntál, spol. s r.

Více

Úloha 21: Studium rentgenových spekter

Úloha 21: Studium rentgenových spekter Petra Suková, 3.ročník 1 Úloha 21: Studium rentgenových spekter 1 Zadání 1. S využitím krystalu LiF jako analyzátoru proveďte měření následujících rentgenových spekter: a) Rentgenka s Cu anodou. proměřte

Více

VÝSKYT STRONCIA 90 A CESIA 137 VE VODĚ NA ÚROVNI NOREM ENVIRONMENTÁLNÍ KVALITY A JEJICH ODPOVÍDAJÍCÍ OBSAH VE DNOVÝCH SEDIMENTECH

VÝSKYT STRONCIA 90 A CESIA 137 VE VODĚ NA ÚROVNI NOREM ENVIRONMENTÁLNÍ KVALITY A JEJICH ODPOVÍDAJÍCÍ OBSAH VE DNOVÝCH SEDIMENTECH VÝSKYT STRONCIA 90 A CESIA 137 VE VODĚ NA ÚROVNI NOREM ENVIRONMENTÁLNÍ KVALITY A JEJICH ODPOVÍDAJÍCÍ OBSAH VE DNOVÝCH SEDIMENTECH E. HANSLÍK, E. JURANOVÁ, M. NOVÁK 1. Úvod V rámci řešení projektu MV VG20122015088

Více

VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ ČÁSTÍ ZE SUPERSLITIN, POUŽÍVANÝCH VE SKLÁŘSKÉM PRŮMYSLU.

VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ ČÁSTÍ ZE SUPERSLITIN, POUŽÍVANÝCH VE SKLÁŘSKÉM PRŮMYSLU. VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ ČÁSTÍ ZE SUPERSLITIN, POUŽÍVANÝCH VE SKLÁŘSKÉM PRŮMYSLU. Karel Hrbáček a JIŘÍ KUDRMAN b ANTONÍN JOCH a BOŽENA PODHORNÁ b a První brněnská strojírna Velká Bíteš,a.s., Vlkovská

Více

Studium kladného sloupce doutnavého výboje pomocí elektrostatických sond: jednoduchá sonda

Studium kladného sloupce doutnavého výboje pomocí elektrostatických sond: jednoduchá sonda 1 Úvod Studium kladného sloupce doutnavého výboje pomocí elektrostatických sond: jednoduchá sonda V této úloze se zaměříme na měření parametrů kladného sloupce doutnavého výboje, proto je vhodné se na

Více

VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical engineering, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, Czech Republic

VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical engineering, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, Czech Republic SIMULACE PROTLAČOVÁNÍ SLITIN Al NÁSTROJEM ECAP S UPRAVENOU GEOMETRIÍ A POROVNÁNÍ S EXPERIMENTY Abstrakt Jan Kedroň, Stanislav Rusz, Stanislav Tylšar VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical

Více

Revidované referenční hodnoty pro sledované toxické prvky v krvi a moči české populace

Revidované referenční hodnoty pro sledované toxické prvky v krvi a moči české populace Revidované referenční hodnoty pro sledované toxické prvky v krvi a moči české populace Andrea Krsková Humánní biomonitoring současný stav a perspektivy SZÚ, 23. 11. 2011 Úvod v životním prostředí se vyskytuje

Více

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Transfer inovácií 2/211 211 VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Ing. Libor Černý, Ph.D. 1 prof. Ing. Ivo Schindler, CSc. 2 Ing. Petr Strzyž 3 Ing. Radim Pachlopník

Více

SLEDOVÁNÍ AKTIVITY KYSLÍKU PŘI VÝROBĚ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM

SLEDOVÁNÍ AKTIVITY KYSLÍKU PŘI VÝROBĚ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM 86/18 ARCHIWUM ODLEWNICTWA Rok 2006, Rocznik 6, Nr 18 (2/2) ARCHIVES OF FOUNDRY Year 2006, Volume 6, N o 18 (2/2) PAN Katowice PL ISSN 1642-5308 SLEDOVÁNÍ AKTIVITY KYSLÍKU PŘI VÝROBĚ LITINY S KULIČKOVÝM

Více

VLIV MECHANICKÉHO PORUŠENÍ NA CHOVÁNÍ POVRCHU S TIN VRSTVOU PŘI TEPELNÉM A KOROZNÍM NAMÁHÁNÍ. Roman Reindl, Ivo Štěpánek, Martin Hrdý, Klára Jačková

VLIV MECHANICKÉHO PORUŠENÍ NA CHOVÁNÍ POVRCHU S TIN VRSTVOU PŘI TEPELNÉM A KOROZNÍM NAMÁHÁNÍ. Roman Reindl, Ivo Štěpánek, Martin Hrdý, Klára Jačková VLIV MECHANICKÉHO PORUŠENÍ NA CHOVÁNÍ POVRCHU S TIN VRSTVOU PŘI TEPELNÉM A KOROZNÍM NAMÁHÁNÍ Roman Reindl, Ivo Štěpánek, Martin Hrdý, Klára Jačková Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14

Více

SEGREGAČNÍ JEVY PŘI KRYSTALIZACI A JEJICH VLIV NA STRUKTURNÍ CHARAKTERISTIKY KRYSTALŮ

SEGREGAČNÍ JEVY PŘI KRYSTALIZACI A JEJICH VLIV NA STRUKTURNÍ CHARAKTERISTIKY KRYSTALŮ SEGREGAČNÍ JEVY PŘI KRYSAIZACI A JEJICH VIV NA SRUKURNÍ CHARAKERISIKY KRYSAŮ. Kuchař, J. Drápala, Vysoká škola báňská - U Ostrava 1 Úvod Krystalizace z tavenin je proces přechodu látek ze stavu likvidu

Více

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky Konference ANSYS 2009 Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky J. Štěch Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení jstech@kke.zcu.cz

Více

Fázové diagramy a krystalizace slitin

Fázové diagramy a krystalizace slitin Fázové diagramy a krystalizace slitin KRYSTALICKÁ STAVBA KOVOVÝCH SLITIN Základní pojmy Izotropní látka má ve všech krystalografických směrech stejné vlastnosti (plyn, kapalina). Anizotropní látka má v

Více

PŘÍSPĚVEK K REDISTRIBUCI HLINÍKU VE SVARECH OCELÍ. ÚFM AV ČR Brno, Žižkova 22, 616 62 Brno, ČR, e-mail: million@ipm.cz

PŘÍSPĚVEK K REDISTRIBUCI HLINÍKU VE SVARECH OCELÍ. ÚFM AV ČR Brno, Žižkova 22, 616 62 Brno, ČR, e-mail: million@ipm.cz 15. 17. 5. 2001, Ostrava, Czech Republic PŘÍSPĚVEK K REDISTRIBUCI HLIÍKU VE SVARECH OCELÍ Karel Stránský a Bořivoj Million b Rudolf Foret a Petr Michalička b Antonín Rek c a) VUT FSI ÚMI Brno, Technická

Více

MERENÍ MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ V MIKROLOKALITÁCH NANOINDENTACÍ. Radek Nemec, Ivo Štepánek

MERENÍ MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ V MIKROLOKALITÁCH NANOINDENTACÍ. Radek Nemec, Ivo Štepánek MERENÍ MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ V MIKROLOKALITÁCH NANOINDENTACÍ Radek Nemec, Ivo Štepánek Západoceská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzen, CR, ivo.stepanek@volny.cz Abstrakt Príspevek se zabývá

Více

OBSAH. 1) Směsi. 2) Voda, vzduch. 3) Chemické prvky (názvy, značky) atomy prvků, molekuly. 4) Chemické prvky (vlastnosti, použití)

OBSAH. 1) Směsi. 2) Voda, vzduch. 3) Chemické prvky (názvy, značky) atomy prvků, molekuly. 4) Chemické prvky (vlastnosti, použití) OBSAH 1) Směsi 2) Voda, vzduch 3) Chemické prvky (názvy, značky) atomy prvků, molekuly 4) Chemické prvky (vlastnosti, použití) 5) Názvosloví halogenidy 6) Názvosloví oxidy, sulfidy 7) Názvosloví kyseliny,

Více

MOŽNOSTI VYUŽITÍ DTA - METODY V OBLASTI URCOVÁNÍ TEPLOT LIKVIDU A SOLIDU V SYSTÉMU Fe - C A Fe - C - X

MOŽNOSTI VYUŽITÍ DTA - METODY V OBLASTI URCOVÁNÍ TEPLOT LIKVIDU A SOLIDU V SYSTÉMU Fe - C A Fe - C - X MOŽNOSTI VYUŽITÍ DTA - METODY V OBLASTI URCOVÁNÍ TEPLOT LIKVIDU A SOLIDU V SYSTÉMU Fe - C A Fe - C - X POSSIBILITIES OF DTA - METHOD UTILISATION IN THE FIELD OF LIQUIDUS AND SOLIDUS TEMPERATURES DETERMINATION

Více

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ PM-NÁSTROJOVÉ OCELI LEGOVANÉ NIOBEM Markéta Pavlíčková, Dalibor Vojtěch, Jan Šerák, Luboš Procházka, Pavel Novák a Peter Jurči b

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ PM-NÁSTROJOVÉ OCELI LEGOVANÉ NIOBEM Markéta Pavlíčková, Dalibor Vojtěch, Jan Šerák, Luboš Procházka, Pavel Novák a Peter Jurči b TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ PM-NÁSTROJOVÉ OCELI LEGOVANÉ NIOBEM Markéta Pavlíčková, Dalibor Vojtěch, Jan Šerák, Luboš Procházka, Pavel Novák a Peter Jurči b a Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství, VŠCHT

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 708 33 Ostrava 4, ČR

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 708 33 Ostrava 4, ČR NOVÉ TYPY MATERIÁLŮ NA BÁZI SILICIDŮ Jaromír Drápala Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava, 708 33 Ostrava 4, ČR Abstrakt NEW MATERIALS ON SILICIDES BASE There are today loaded new types of

Více

HODNOCENÍ HLOUBKOVÝCH PROFILŮ MECHANICKÉHO CHOVÁNÍ POLYMERNÍCH MATERIÁLŮ POMOCÍ NANOINDENTACE

HODNOCENÍ HLOUBKOVÝCH PROFILŮ MECHANICKÉHO CHOVÁNÍ POLYMERNÍCH MATERIÁLŮ POMOCÍ NANOINDENTACE HODNOCENÍ HLOUBKOVÝCH PROFILŮ MECHANICKÉHO CHOVÁNÍ POLYMERNÍCH MATERIÁLŮ POMOCÍ NANOINDENTACE EVALUATION OF DEPTH PROFILE OF MECHANICAL BEHAVIOUR OF POLYMER MATERIALS BY NANOINDENTATION Marek Tengler,

Více

VLIV PŘÍPRAVY POVRCHU A NEHOMOGENIT TLOUŠŤKY VRSTEV NA CHOVÁNÍ TENKOVRSTVÝCH SYSTÉMŮ

VLIV PŘÍPRAVY POVRCHU A NEHOMOGENIT TLOUŠŤKY VRSTEV NA CHOVÁNÍ TENKOVRSTVÝCH SYSTÉMŮ VLIV PŘÍPRAVY POVRCHU A NEHOMOGENIT TLOUŠŤKY VRSTEV NA CHOVÁNÍ TENKOVRSTVÝCH SYSTÉMŮ INFLUENCE OF PREPARING SURFACE AND INHOMOGENEITY OF THICKNESS FILMS ON BEHAVIOUR THIN FILMS SYSTEMS Abstrakt Ivo ŠTĚPÁNEK

Více

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty Ing. Jana Boháčová jana.bohacova@vsb.cz F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty jsou suroviny a průmyslově vyráběné výrobky organického a anorganického

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Nauka o materiálu Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů chemické,

Více

Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů

Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů Analysis of Corrosion Resistance of Systems Thin Films Substrate in Compressors Environment Jiří Hána, Ivo Štěpánek, Radek

Více

MODELOVÁNÍ. Základní pojmy. Obecný postup vytváření induktivních modelů. Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10

MODELOVÁNÍ. Základní pojmy. Obecný postup vytváření induktivních modelů. Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10 MODELOVÁNÍ základní pojmy a postupy principy vytváření deterministických matematických modelů vybrané základní vztahy používané při vytváření matematických modelů ukázkové příklady Základní pojmy matematický

Více

MODELY TUHNUTÍ A HETEROGENITY PLYNULE LITÉ BRAMY A JEJICH APLIKACE

MODELY TUHNUTÍ A HETEROGENITY PLYNULE LITÉ BRAMY A JEJICH APLIKACE MODELY TUHNUTÍ A HETEROGENITY PLYNULE LITÉ BRAMY A JEJICH APLIKACE Jana Dobrovská a) František Kavička b) Věra Dobrovská a) Karel Stránský b) Josef Štětina b) a) VŠB Technická univerzita Ostrava, 17.listopadu

Více

Citlivost kořenů polynomů

Citlivost kořenů polynomů Citlivost kořenů polynomů Michal Šmerek Univerzita obrany v Brně, Fakulta ekonomiky a managementu, Katedra ekonometrie Abstrakt Článek se zabývá studiem citlivosti kořenů na malou změnu polynomu. Je všeobecně

Více

ALS Czech Republic, s.r.o., Laboratoř Česká Lípa RIGHT S O L U T I O N S RIGHT PARTNER

ALS Czech Republic, s.r.o., Laboratoř Česká Lípa RIGHT S O L U T I O N S RIGHT PARTNER POROVNÁNÍ VÝPOČTU INDIKATIVNÍ DÁVKY ZE STANOVENÉ HMOTNOSTNÍ KONCENTRACE URANU S VÝPOČTEM Z OBJEMOVÝCH AKTIVIT IZOTOPŮ 238 U A 234 U S OHLEDEM NA NOVOU RADIOLOGICKOU LEGISLATIVU PITNÝCH VOD Tomáš Bouda

Více

VYUŽITÍ A VALIDACE AUTOMATICKÉHO FOTOMETRU V ANALÝZE VOD

VYUŽITÍ A VALIDACE AUTOMATICKÉHO FOTOMETRU V ANALÝZE VOD Citace Kantorová J., Kohutová J., Chmelová M., Němcová V.: Využití a validace automatického fotometru v analýze vod. Sborník konference Pitná voda 2008, s. 349-352. W&ET Team, Č. Budějovice 2008. ISBN

Více

Dělení a svařování svazkem plazmatu

Dělení a svařování svazkem plazmatu Dělení a svařování svazkem plazmatu RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. Osnova: Fyzikální podstat plazmatu Zdroje průmyslového plazmatu Dělení materiálu plazmou Svařování plazmovým svazkem Mikroplazma Co je to plazma?

Více

42 X X X X. X X Hutní skupina. Pořadové číslo slitiny Sudé tvářené Liché - slévárenské

42 X X X X. X X Hutní skupina. Pořadové číslo slitiny Sudé tvářené Liché - slévárenské 9. NEŽELEZNÉ KOVY Význam - specifické vlastnosti - i malá množství rozhodují o spolehlivosti, výkonu a využití celého zařízení (součásti elektrických obvodů, kontakty, pružiny, korozně a tepelně namáhané

Více

, Hradec nad Moravicí

, Hradec nad Moravicí PŘÍSPĚVEK K HETEROGENITĚ NEŽELEZNÝCH KOVŮ V OCELÍCH RAFINOVANÝCH VÁPNÍKEM Jiří Bažan a Karel Stránský b Wlodzimierz Derda d Jana Dobrovská a Věra Dobrovská a Zdeněk Winkler c a VŠB-TU, FMMI, 17. listopadu

Více

Klasifikace a značení podle mezinárodní normy ISO 17672

Klasifikace a značení podle mezinárodní normy ISO 17672 Klasifikace a značení podle mezinárodní normy ISO 17672 První způsob umožňuje značení tvrdých pájek podobným způsobem, který je uveden u pájek měkkých a který vyplývá z již platné ČSN EN ISO 3677. Tvrdá

Více

VLIV OBSAHU HLINÍKU NA VLASTNOSTI HOŘČÍKOVÝCH SLITIN PŘI ODLÉVÁNÍ DO BENTONITOVÝCH A FURANOVÝCH FOREM

VLIV OBSAHU HLINÍKU NA VLASTNOSTI HOŘČÍKOVÝCH SLITIN PŘI ODLÉVÁNÍ DO BENTONITOVÝCH A FURANOVÝCH FOREM VLIV OBSAHU HLINÍKU NA VLASTNOSTI HOŘČÍKOVÝCH SLITIN PŘI ODLÉVÁNÍ DO BENTONITOVÝCH A FURANOVÝCH FOREM INFLUENCE OF ALUMINIUM CONTENT ON BEHAVIOUR OF MAGNESIUM CAST ALLOYS IN BENTONITE AND FURAN SAND MOULD

Více