Mzdy. DUEL Uživatelská pøíruèka M Z D Y

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mzdy. DUEL Uživatelská pøíruèka M Z D Y"

Transkript

1 Mzdy Tento modul umožòuje vedení mezd zamìstnancù a spoleèníkù malé i velké organizace. Jednotlivým pracovníkùm lze pøiøadit hodinovou, mìsíèní nebo úkolovou mzdu. Po zadání záznamù do agend osobní evidence, docházky, nepøítomnosti a zpracovávání mìsíèních mezd jsou dostupné tiskové sestavy pro OSSZ, zdravotní, penzijní a životní pojiš ovny a další státní instituce. V tomto modulu jsou pøipraveny tisky Potvrzení o pøíjmech, Podklady pro výpoèet danì z pøíjmù nebo Výpoèet danì z pøíjmù a také ELDP pro OSSZ. Vlastní modul je rozdìlen na ètyøi èásti. Èíselníky mezd slouží k rychlejšímu a jednotnému zadávání údajù. Úèel a výhody èíselníkù jsou popsány v èásti Spoleèné èíselníky. V èásti Agendy mezd dochází k vlastnímu zadávání a zpracování mezd. Èást Statistika umožòuje export dat a v èásti Nastavení mezd se nastavují parametry pøenosu mezd do Úèetního deníku a Závazkù a pohledávek. 1 OBSAH KAPITOLY Èíselníky mezd... M 2 Kategorie pracovních pomìrù... M 2 Pojiš ovny... M 3 Druhy nepøítomností... M 4 Práce... M 6 Mzdové tøídy... M 7 Rodinné stavy... M 8 Vzdìlání... M 9 Významné dny... M 9 Platidla... M 10 Druhy dùchodù... M 10 Kódy hromadných oznámení... M 11 Agendy mezd... M 12 Personalistika... M 12 Nepøítomnosti... M 22 Docházka... M 27 Výkaz práce... M 32 Zálohy mezd... M 33 Pøíprava mezd... M 37 Mìsíèní mzdy... M 39 Uzávìrka mezd... M 44 ELDP... M 49 Roèní vyúètování danì... M 53 Statistika... M 56 Zpravodajská jednotka... M 56 Výkaz mezd... M 58 Nastavení mezd... M 60 Zdravotní pojištìní... M 60 Sociální pojištìní... M 61 Penzijní pøipojištìní... M 62 Životní pojištìní... M 63 Nemocenské dávky... M 64 Nezdanitelné èástky... M 65 Zálohová daò... M 66 Srážková daò... M 66 Daòové zvýhodnìní... M 68 Pøenos mezd do deníku... M 69 Pøenos mezd do Závazkù a pohledávek... M 71

2 2 Èíselníky mezd Kategorie pracovních pomìrù Úèel Kategorie pracovních pomìrù je podpùrná agenda pro Personalistiku. Èíselník obsahuje údaje, z nichž program vychází pøi výpoètu odvodù zdravotního a sociálního pojištìní, dále upozornìní na specifika jednotlivých kategorií a také kódy vystupující po zpracování mezd v Pøehledu o vymìøovacích základech pro OSSZ. Popis Chlopeò 1. Kategorie pracovních pomìrù a formuláø obsahují údaje Zkratka a Název pracovního pomìru, pøípadnì další Popis. Ve Zdravotním a Sociálním pojištìní je zadáno, jakým zpùsobem bude výpoèet pojištìní probíhat. V Upozornìní je pøipraven text hlášení, které pøi použití tohoto typu vystoupí. Dále je oznaèení, zda se jedná o Hlavní pracovní pomìr (u hlavního pracovního pomìru je již tento pøíznak zaškrtnut). Kód OSSZ oznaèuje druh èinnosti do formuláøe pro OSSZ a u pracovních pomìrù, které mají vstoupit do statistických výkazù, je zaškrtnut pøíznak Do výkazu. První až tøetí znak Kódu ELDP je nastaven tak, aby odpovídal danému pomìru. Poslední údaj Aktivní oznaèuje, zda je pracovní pomìr ve firmì využíván.

3 3 Na chlopni 2. Vazby vystupují pracovníci, kteøí mají danou kategorii pøidìlenou v agendì Personalistika. Vazby Podle pøiøazení pracovního pomìru k pracovníkovi probíhá pøi zpracování mìsíèní mzdy výpoèet odvodù zdravotního a sociálního pojištìní, dále ovlivòuje výstupy v tiskopisech pro OSSZ a také ve výkazech v agendì Statistika. Poøízení nového záznamu 1. Vyplníme potøebné údaje. Pozornost vìnujeme zejména vyplnìní zpùsobu výpoètu Zdravotního a Sociálního pojištìní. 2. Záznam uložíme. Co se záznamy Do èíselníku není po první kontrole potøeba vstupovat. Zmìny provádíme v pøípadech zmìny legislativy, která by ovlivnila zpùsob výpoètu zdravotního nebo sociálního pojištìní. Pojiš ovny Úèel Èíselník Pojiš ovny slouží k evidenci všech typù pojiš oven, u nichž jsou zamìstnanci pojištìni. Do èíselníku zadáme všechny zdravotní, sociální, životní a penzijní pojiš ovny. Upozornìní Každá pojiš ovna musí být pøed zadáním do èíselníku pojiš oven poøízena do Adresáøe firem. Popis Formuláø má jednu èást a tøi chlopnì. Na chlopni 1. Pojiš ovny a ve formuláøi jsou následující údaje. Pojiš ovna - zkratka pojiš ovny a její název, Typ Zdravotní, Sociální, Životní, Penzijní nebo Jiná. Dále následuje Bankovní spojení na pojiš ovnu vèetnì Variabilního a Konstantního symbolu. Klient èíselné oznaèení klienta od pojiš ovny, Kód pojiš ovny její trojmístné èíslo a Analytický úèet pouze trojèíslí analytického úètu pro danou pojiš ovnu následující po syntetickém úètu 336. Poslední údaj Aktivní oznaèuje, zda je pojiš ovna aktivní. Upozornìní Chceme li nastavit pro jednotlivé pojiš ovny analytické úèty, musíme mít tyto úèty pøipraveny v úètovém rozvrhu. Na chlopni 2. Vazby jsou zobrazeni zamìstnanci, kteøí mají danou pojiš ovnu zadanou v agendì Personalistika. Na poslední chlopni 3. Dokumenty se mohou nacházet odkazy na dokumenty, které jsou uloženy na pevném disku poèítaèe nebo na sí ovém disku.

4 4 Vazby Èíselník Pojiš ovny má vazbu na Adresáø firem, ze kterého pojiš ovny pøebíráme a na agendu Personalistika, do které pojiš ovny pøebíráme. Poøízení nového záznamu 1. Z Adresáøe firem pøevezmeme pojiš ovnu. 2. Zvolíme Typ, Bankovní spojení je doplnìno z Adresáøe firem. 3. Podle smluv s pojiš ovnou zadáme údaje Klient a Kód 4. Analytický úèet zadáme, chceme-li záležitosti spojené s pojiš ovnami sledovat v úèetnictví analyticky. 5. Záznam uložíme. Druhy nepøítomností Úèel Èíselník Druhy nepøítomností je podpùrná agenda pro agendu Nepøítomnosti, obsahující varianty nepøítomností, které mohou v praxi nastat. Dojde-li k nepøítomnosti, která v èíselníku uvedena není, je možné ji doplnit podle potøeby.

5 5 Popis První chlopeò 1. Druhy nepøítomností a formuláø agendy obsahují Zkratku, Název a Popis. Typ1 a Typ2 je hlavní a doplòkové oznaèení nepøítomnosti. Podle nastavení typù se program zachová v konkrétních situacích (napø. výpoèet dávek, redukce základù apod.). Procenta - uvádí se u nepøítomností, které jsou propláceny z prùmìru pro náhrady. Zadaná procenta urèují èást prùmìru pro náhrady, který bude vyplacen za každou hodinu nepøítomnosti (napø. za pøekážky na stranì zamìstnavatele). Zápoètový list - nepøítomnosti, které mají tento údaj oznaèen, budou vystupovat v Zápoètovém listu. Redukovat základ - nastavením tohoto údaje urèíme, zda se na základì této nepøítomnosti bude redukovat vymìøovací základ pro zdravotní pojištìní. Poslední údaj urèuje, zda je Aktivní. Na chlopni 2. Vazby program zobrazí záznamy z agendy Nepøítomnosti, kde je zvolený druh nepøítomnosti zadán. Vazby Z tohoto èíselníku pøebíráme druhy nepøítomností do agendy Nepøítomnosti v pøípadech, kdy je zamìstnanec nemocen, èerpá dovolenou apod.

6 6 Poøízení nového záznamu 1. Vyplníme potøebné údaje. Pozornost vìnujeme zvláštì nastavení údajù Procenta, Zápoètový list a Redukovat základ. 2. Záznam uložíme. Práce Úèel Èíselník Práce je urèen pro podporu zadávání úkolové práce a po naplnìní obsahuje seznam prací vèetnì finanèního ohodnocení za jednotku provedené práce. Vzhledem k tomu, že provádìné práce mohou být velmi rùznorodé, je èíselník po otevøení nové firmy prázdný a jeho naplnìní závisí na obsluze. Popis Èíselník je velmi jednoduchý, obsahuje pouze údaje Název, Jednotka, Èástka za jednotku a pøíznak, zda je položka Aktivní. 3. Vazby Z tohoto èíselníku pøebíráme záznamy do agendy Výkaz práce. Poøízení nového záznamu 1. Vyplníme Název práce, Jednotku pøevezmeme z èíselníku Mìrné jednotky a zadáme Èástku za mìrnou jednotku. 2. Záznam uložíme.

7 7 Mzdové tøídy Úèel Èíselník Mzdové tøídy obsahuje minimální mzdové tarify stanovené v 3, odstavec (1) naøízení vlády 567/2006 Sb. ze dne 6. prosince Tarify jsou uvedeny pro hodinovou i mìsíèní mzdu v èlenìní dle existujících tøíd stanovených stejným naøízením a jsou platné pro týdenní pracovní dobu v délce 40 hodin - viz Zákoník práce 79, odstavec 1. Popis Èíselník obsahuje pouze údaje Tøída, Tarif za hodinu a Tarif za mìsíc. Na chlopni 2. Vazby jsou zobrazeni zamìstnanci, kteøí mají tøídu v agendì Personalistika zadanou. Vazby Z tohoto èíselníku pøebíráme pøíslušnou mzdovou tøídu do agendy Personalistika zamìstnanci v tìch pøípadech, kdy zamìstnanec nemá smluvní plat. Poøízení nového záznamu Do tohoto èíselníku záznamy nepoøizujeme, v pøípadnì legislativních zmìn tarify jen upravíme.

8 8 Rodinné stavy Úèel Èíselník Rodinné stavy je podpùrná agenda pro zadávání údaje Rodinný stav do osobních údajù zamìstnance v agendì Personalistika. Èíselník obsahuje seznam rodinných vztahù. Na základì pøiøazeného stavu program limituje proplácení náhrad pøi ošetøování èlena rodiny na zde zadaný poèet dnù. Popis Chlopeò 1. Rodinné stavy a formuláø obsahují Název, poèet Dní OÈR a Kód rodinného stavu (slovní popis) pro OSSZ. Na chlopni 2. Vazby jsou zobrazeni pracovníci, kteøí mají v agendì Personalistika zadaný pøíslušný rodinný stav. Co se záznamy Do èíselníku není nutno nové záznamy poøizovat, pouze v pøípadì zmìny legislativy zkontrolujeme poèet dní pro ošetøování èlena rodiny, který je uveden v poli Dny OÈR. Tyto pøípady však øeší upgrade i update programu na vyšší verzi automaticky.

9 9 Vzdìlání Úèel Èíselník Vzdìlání je podpùrná agenda pro zadávání údaje Vzdìlání v osobní kartì zamìstnance v agendì Personalistika. Pøevzatá informace má pouze informativní charakter a výši mzdy ani zpùsob jejího zpracování neovlivòuje. Záznam obsahuje pouze Zkratku a Název. Významné dny Úèel Èíselník Významné dny obsahuje svátky, dny pracovního klidu a dny pracovního volna, jejichž naplnìní je dùležité pro správný výpoèet fondu pracovní doby pøi zpracování mìsíèních mezd a ovlivòuje vlastní výpoèet mzdy. Èíselník obsahuje údaje Datum, Typ a Den.

10 10 Poøízení nového záznamu V pøípadì potøeby poøídíme záznam následovnì: 1. Vyplníme Datum, program doplní den v týdnu. 2. Vyplníme Typ a záznam uložíme. Platidla Úèel Èíselník Platidla je podpùrná agenda, která obsahuje seznam nominálních hodnot platidel a je využita pøi tisku výèetky záloh a mezd. Druhy dùchodù Úèel Èíselník Druhy dùchodù slouží jako podklad pro zpracování mezd, roèního vyúètování danì z pøíjmù a pro zpracování tiskopisù pro OSSZ. Popis Èíselník obsahuje Název údaje, Mzdový list se zkratkou dùchodu platnou pro mzdový list a údaj OSSZ, kde je zkratka platná pro tiskopis Pøihláška k nemocenskému pojištìní odhláška a pøíznak, zda je druh dùchodu Aktivní.

11 11 Vazby V pøípadì potøeby mùžeme k zamìstnanci do agendy Personalistika pøevzít z èíselníku Typ dùchodu. Co se záznamy Do tohoto èíselníku není nutno nové záznamy poøizovat. Pouze v pøípadì zmìn oznaèení zkratky pro mzdový list nebo OSSZ tuto zkratku opravíme. Tyto pøípady však øeší upgrade i update programu na vyšší verzi automaticky. Kódy hromadných oznámení Úèel Èíselník Kódy hromadných oznámení slouží jako podklad pro Tvorbu hromadného oznámení zamìstnavatele pro VZP a obsahuje kódy pro pøihlášení a odhlášení zamìstnance. Popis Èíselník obsahuje Zkratku, Popis a Poznámku.

12 12 Agendy mezd Personalistika Úèel Agenda Personalistika slouží k poøizování a evidenci dùležitých informací o všech zamìstnancích. Osobní údaje zahrnují informace o Datu narození, bydlištì zamìstnance je pøevzato z Adresáøe osob, dále Rodinný stav, Vzdìlání, Datum nástupu do zamìstnání a po ukonèení pracovního pomìru také Datum ukonèení. Z této agendy jsou pøi zpracování mìsíèních mezd pøebírány další informace jako napø. Mìsíèní tarif, Prémie, Odmìny, Záloha na mzdu, Srážky ze mzdy a další. Tyto hodnoty jsou pøi zpracování mìsíèních mezd brány jako implicitní. Pokud však program najde naplnìné záznamy vztahující se ke zpracovávanému mìsíci v agendách Nepøítomnosti, Výkaz práce, Zálohy mezd nebo Pøíprava mezd, jsou údaje z tìchto agend použity pøednostnì. Upozornìní Každý zamìstnanec musí být pøed zadáním do této agendy poøízen do Adresáøe osob. Popis Formuláø agendy je vzhledem ke svému významu velmi rozsáhlý. Je rozdìlen do 4 èástí. V èásti Osobní údaje jsou všechny informace o zamìstnanci - Rodné èíslo, Datum a Místo narození, Pohlaví, Rodinný stav, Vzdìlání a další. Dùležitá je evidence Zdravotní pojiš ovny, V èásti Zaøazení jsou údaje Datum nástupu, Datum zahájení práce, Kategorie pracovního pomìru, Funkce atd. a oznaèení, zda je pracovník Aktivní nebo zda je už Vyøazen z evidence. V èásti Tarify pro výpoèet mzdy je nastavení poètu dní a hodin za týden, zaøazení do Mzdové tøídy a Hodinového nebo Mìsíèního tarifu. V poslední èásti Mzda jsou Prùmìry pro náhrady a nemoc, Vyplatit - zpùsob vyplácení mzdy (vše na úèet, vše hotovì, na úèet èástku nebo hotovì èástku), bankovní spojení, na který bude mzda vyplácena a další údaje potøebné pro Pøihlášku k nemocenskému pojištìní Odhláška pro OSSZ. Tip Poøizování údajù na všech chlopních výraznì urychlí pøebírání údajù z èíselníkù, které tuto agendu podporují.

13 13 Vazby Agenda Personalistika je provázána na èíselníky, ze kterých údaje pøebíráme (viz èást Èíselníky mezd) a èerpají z ní všechny ostatní mzdové agendy.

14 14 Poøízení nového záznamu 1. Ve formuláøi agendy Personalistika poøídíme nový záznam (Ctrl+N). 2. Zamìstnance pøebereme z èíselníku Adresáø osob, program vyplní Rodné pøíjmení. 3. Zadáme Rodné èíslo, program doplní Datum narození. 4. Vyplníme Místo narození, které je podporováno èíselníkem. 5. Podle zadaného RÈ program doplní Pohlaví, které potvrdíme klávesou Enter. 6. Rodinný stav pøevezmeme z èíselníku, mùžeme zadat Další pøíjmení a z èíselníku pøevezmeme Vzdìlání. 7. Vyplníme Národnost, program vyplní Obèanství ÈR (které je možné pøepsat) a do pole Prùkaz zadáme èíslo obèanského prùkazu. 8. Z èíselníku pojiš oven pøevezmeme pojiš ovnu. Nabízí se pouzet záznamy, které jsou typu Zdravotní. 9. Vyplníme údaje Kód zmìny a Datum zmìny, které vystoupí v sestavì Hromadné oznámení zamìstnavatele. Z èíselníku pøevezmeme posledního cizozemského Nositele pojištìní, program automaticky doplní Èíslo pojištìnce (rodné èíslo). 10. V èásti Zaøazení zadáme Vztah (Zamìstnanec nebo Spoleèník), dále Datum nástupu a zahájení práce. V pøípadì, že se jedná o pracovní pomìr na dobu urèitou, mùžeme rovnou vyplnit také Datum ukonèení. 11. Program novì poøizovaného zamìstnance oznaèí jako Aktivního. 12. Z èíselníku pøebereme Kategorii pomìru a pøípadnì také funkci. 13. Pøíznak Vyøazen pøejdeme klávesou Enter. Zaškrtnutí údaje provedeme až v pøípadì vyøazení pracovníka z evidence. 14. Pokud máme pro sledování zamìstnancù pøipravené analytické úèty, zadáme do pole Analytický úèet pøíslušné trojèíslí úètu zamìstnance, v opaèném pøípadì ho ponecháme prázdné. Poznámka K úètu 331 bychom již v tuto chvíli mìli mít analytický úèet zadaný v úètovém rozvrhu nebo jej doplníme co nejdøíve. 15. Z èíselníkù pøebereme Druh èinnosti, eventuelnì Místo výkonu a Umístìní. 16. Pokud evidujeme u nìkteré pracovnice další MD, zaškrtneme pøíznak Evidovat další MD.

15 V èásti Tarify pro výpoèet mzdy program doplní poèet Dnù a Hodin za týden podle parametru v Nastavení firmy/ Parametry firmy/ Mzdy v èásti Parametry mezd. Dále zadáme Mzdovou tøídu, Hodinový nebo Mìsíèní tarif. 18. V èásti Mzda vyplníme Prùm. výdìlek (hodinový) a Prùmìr nemoc (denní). Po stisku klávesy F1 je k dispozici podrobná nápovìda. 19. Vybereme zpùsob, jakým bude mzda vyplácena (vše na úèet, vše hotovì, na úèet èástku, hotovì èástku). Pokud má zamìstnanec vyplnìné èíslo úètu v Adresáøi osob, program doplní Bankovní úèet, Kód banky a Specifický symbol. 20. V pøípadì potøeby vyplníme Variabilní a Konstantní symbol. 21. Nakonec vyplníme údaje Pøedpokládaný pøíjem, Typ zmìny, Datum zmìny, Vychovávané dìti (pouze u žen), pøípadnì Typ dùchodu a Datum vzniku nároku na pobírání dùchodu tyto údaje vystoupí v tiskopisu Pøihláška k nemocenskému pojištìní odhláška pro OSSZ. 22. Záznam uložíme. Program obsluhu upozorní na kontrolu zadání èi doplnìní souvisejících záznamù na dalších chlopních. Tím jsme poøídili základní údaje o pracovníkovi na první chlopeò a nyní pøejdeme na chlopeò 2. Obvyklé hodnoty. Upozornìní Hodnoty zadané na této chlopni ovlivòují zpracování každé mzdy a také Výpoèet danì a daòového zvýhodnìní u danì z pøíjmù fyzických osob ze závislé èinnosti a z funkèních požitkù, proto zadávání vìnujeme náležitou pozornost. Formuláø je opìt obsáhlý, pro snazší pohyb v nìm slouží tlaèítka pod chlopnìmi, které umožní skok na pøíslušný údaj. Další možnost rychlého posunu je stránkování pomocí kláves PageDown a PageUp. Nìkteré hodnoty (Pøesèas, Svátek, Pøíplatky za prostøedí apod.) se pøebírají hodnoty z Nastavení firmy/ Parametry firmy/ Mzdy. Pøebrané hodnoty lze upravit.

16 16 Zadávané údaje jsou individuální, proto zmíníme jen ty nejdùležitìjší. K nim patøí v èásti Ostatní složky mzdy Prémie a Odmìny, v èásti Daò z pøíjmù vìnujeme pozornost zaškrtnutí pøíznaku, zda zamìstnanec podepsal prohlášení k dani. Po zaškrtnutí pøíslušné slevy na dani program doplní èástky (napø. Poplatník 600,- Kè, 2 dìti (bez ZTP-P) 1000,- Kè apod.). Vyplníme údaje v èástech Srážky ze mzdy a Jiné dávky ke mzdì. Jestliže bude organizace posílat statistické hlášení, vyplníme èást Statistika. Podle zadaných èasù Pøíchod a Odchod v èásti Docházka probíhá naplnìní èasu pøíchodu a odchodu v agendì Docházka. Nakonec doplníme Zapoètené roky a dny. Mimo výše uvedené údaje se na této chlopni zadávají také informace o pøíspìvcích zamìstnavatele na Životní a Penzijní pojištìní zamìstnance vèetnì pøíspìvkù, které si hradí zamìstnanec sám.

17 17 Na chlopni 3. Dovolená po stisku klávesy Insert vyplníme nárok na dovolenou podle aktuálního stavu. Na chlopeò 4. Dìti zadáme vyživované potomky. Zadávání opìt zahájíme stiskem klávesy Insert. Na chlopeò 5. Korekce zadáváme v souladu se zákonem 262/2006 Sb. 358 èástku, která upraví základ pro výpoèet prùmìrù pro náhrady (napø. 13. plat nebo roèní odmìny).

18 18 Na chlopeò 6. ELDP mùžeme po stisku klávesy Insert doplnit další informace pro tisk ELDP. Na chlopeò 7. Poznámky lze zadat poznámku, která vystoupí na mzdovém listì. Na chlopni 8. Vazby vystoupí záznamy z agend Mìsíèní mzdy, Výkaz práce, Zálohy, Docházky a Nepøítomnosti. Zdroj záznamù vybíráme ve vyklápìcím oknì vpravo a filtrem omezíme období. Na chlopni 9. Grafy je možné zobrazit grafy z Mìsíèní mzdy, Odpracované doby nebo Výkazu práce. Na poslední chlopeò 10. Dokumenty je zadáváme cestu k souborùm, které obsahují informace o zamìstnanci a nacházejí se na pevném nebo sí ovém disku. Co se záznamy Záznamy lze tøídit podle všech údajù dostupných v záhlaví tabulky v dolní èásti obrazovky klepnutím na údaj (vzestupnì nebo sestupnì), vyhledávat po kliknutí na tlaèítko Najít v navigaèní lištì. Záznamy slouží také k tisku sestav. Sestavy Ve Správci sestav se nachází sestavy seznamù a pøehledù a v samostatných vìtvích pak také Tiskopisy zdravotního pojištìní, tiskopisy sociálního pojištìní, nemocenského pojištìní a další.

19 19 Operace v agendì Personalistika Operace XML Operace provede vyexportování podkladù pro Pøihlášku k nemocenskému pojištìní Odhlášku ve formátu XML. Vzniklý soubor po doplnìní elektronickým podpisem a zašifrování pomocí nìkterého ze specializovaných programù mùžeme odeslat na Portál veøejné správy, která jej postoupí ke zpracování Èeské správì sociálního zabezpeèení: 1. Po spuštìní operace a stisku tlaèítka Pokraèovat (Enter) vybereme zdroj záznamù k exportu. 2. Dále nadefinujeme cestu, kam bude soubor uložen. Abychom ji nemuseli vypisovat ruènì, po stisku tlaèítka na konci øádku Uložit do souboru vyhledáme nebo založíme adresáø, který bude sloužit pro ukládání XML souborù a odkud budou soubory naèítány k dalšímu zpracování pøed odesláním na OSSZ. 3. Pokud soubor odesíláme pomocí programu PortLink, je možné si zaškrtnutím volby Spustit NZ Servis PortLink zajistit automatické spuštìní tohoto programu. 4. Po stisku tlaèítka Další je v následujícím oknì vypsána cesta, kam bude soubor uložen a pokud s umístìním souhlasíme, stiskem tlaèítka Dokonèit (Enter) operaci dokonèíme.

20 20 Operace PDF Operace provede vyexportování podkladù a jejich automatické naètení do oficiálního formuláøe Pøihláška k nemocenskému pojištìní Odhláška. PDF soubor umožòuje tisk jak samostatných údajù do tiskopisu, tak tisk údajù vèetnì vlastního formuláøe. Upozornìní Pro korektní tisk je potøeba ve formuláøi vyplnit Typ zmìny a Datum zmìny. 1. Po spuštìní operace a stisku tlaèítka Pokraèovat (Enter) vybereme zdroj záznamù k exportu. 2. Cestu nadefinovanou v tomto oknì ponecháme beze zmìny, pokraèujeme stiskem klávesy Enter a další stiskem klávesy Enter operaci dokonèíme. 3. Zároveò s hlášením programu, že operace byla úspìšnì dokonèena, se otevøe i okno s obsahem adresáøe OSSZ, který obsahuje vyexportované soubory.

21 21 Jméno souboru je složeno ze jména zamìstnance a roku, pro který je tiskopis zpracován. 4. Poklepáním na soubor se pomocí programu Adobe Acrobat Reader otevøe tiskopis s daty. Na první stránce je možné tisknout data vèetnì formuláøe, na druhé stranì jsou pøipravena pouze data k tisku do originálního formuláøe. Upozornìní Operací provedeme export hodnot pro tiskopis do souboru ve formátu FDF. Jedná se o datový soubor s hodnotami, který je ve spojení s dodávaným souborem PDF (grafickou podobou) schopen jednotlivá políèka naplnit právì tìmito hodnotami. Po uložení takto naplnìného vzoru vznikne plnohodnotný PDF soubor, se kterým lze standardnì dále pracovat. Pøi tisku pøiznání v tomto formátu je vzhled zcela shodný s originálním formuláøem. Uložit soubor vèetnì dat (Soubor/ Uložit kopii) lze pouze v pøípadì, pokud je na poèítaèi nainstalovaná verze Adobe Acrobat Reader Professional nebo Adobe Acrobat Professional. Jinak je vždy nutné pracovat s uvedenou dvojicí souborù - grafická podoba + data. Tipy a triky V agendì mohou postupem èasu pøibývat propuštìní zamìstnanci. Pomocí filtru si pro lepší pøehlednost necháme zobrazit jen Aktivní zamìstnance a tento filtr si mùžeme nastavit jako implicitní pøi otevírání agendy. Závìr Údaje a hodnoty zadané v agendì Personalistika, jsou použity pøi zpracování mìsíèních mezd. Jak je popsáno v úvodní èásti této agendy, zpracování mìsíèních mezd je ovlivnìno také dalšími agendami Nepøítomnosti, Výkaz práce, Zálohy mezd a Pøíprava mezd, jejichž popis následuje dále.

22 22 Nepøítomnosti Úèel Agenda Nepøítomnosti slouží k poøizování a evidenci nepøítomností jednotlivých zamìstnancù v prùbìhu trvání pracovního pomìru. Zde zadané nepøítomnosti ovlivòují výši mìsíèní mzdy a podle své povahy také výši vyplácených dávek z nemocenského pojištìní nebo náhrad (svátek v pracovní den, dovolená apod.). Popis Formuláø agendy je rozdìlen do dvou èástí Nepøítomnost a Dávky tu je možné editovat pouze v pøípadì zadaných typù nepøítomností, kdy jsou vypláceny nemocenské dávky (Nemoc, OÈR apod.). V èásti Nepøítomnost je uveden Zamìstnanec, kterému je nepøítomnost zadávána, Druh nepøítomnosti je podporován èíselníkem Nepøítomností, následuje textový Popis nepøítomnosti pøevzatý z èíselníku, datum Zaèátku a Konce nepøítomnosti. Hodiny vyplòujeme jen v pøípadech, kdy nepøítomnost trvala kratší dobu než celý den. Dále je možné uvést èíslo Legitimace práce neschopného, Diagnózu, interní Doklad nepøítomnosti a Poznámku.

23 23 V druhé èásti Dávky je Denní prùmìr pøevzatý z agendy Personalistika, Dny v minulém období využijeme v pøípadech, kdy potøebujeme zohlednit zmìnu hranic èástek pro denní vymìøovací základ nemocenských dávek od zaèátku období. Vyplnìním údajù Zvýšení nebo Snížení datum, Èástka a Popis øešíme pøípady, kdy zamìstnanec nedoruèil lístek na peníze do konce mìsíce a èástka mu bude doplacena v následujícím mìsíci. Chlopeò 2. Rekapitulace obsahuje po uzávìrce mezd údaje o pásmech, sazbách, vymìøovacích základech. Tyto údaje lze po stisku kombinace kláves Ctrl+P vytisknout nìkterou z pøipravených sestav. Pøi zadání nepøítomností, za které jsou vypláceny nemocenské dávky, je zobrazen podrobný øádkový rozpis vèetnì pásem a vyplácených èástek. V pøípadech, kdy se jedná o typ nepøítomnosti, za který nemocenské dávky vypláceny nejsou (napø. dovolená) je u dnù, sazeb a èástek uvedena nula. Upozornìní Záznamy na této chlopni vystupují až po provedení uzávìrky mìsíèních mezd.

24 24 Na chlopni 3. Dávky je pøehledné zobrazení nepøítomnosti za aktuální mzdové období, nemoc Celkem a poèet dní v pøíslušném pásmu s èástkou vèetnì sazby, vymìøovacího základu a denní dávky. Vazby Agenda Nepøítomnosti je provázána na agendu Personalistika, odkud pøebíráme Zamìstnance a jeho denní prùmìr a na agendu Druhy nepøítomností, odkud vybíráme Druh nepøítomnosti. Nejdùležitìjší vazba je však na samotné zpracování mìsíèních mezd, kde program podle zadaných nepøítomností vypoèítá odpracované dny a hodiny. Poøízení nového záznamu 1. Z èíselníku pøevezmeme Zamìstnance a Druh nepøítomnosti. 2. Zadáme Zaèátek a Konec nepøítomnosti. Pokud netrvala celý den, vyplníme také poèet hodin v den zaèátku nebo konce. 3. Vyplníme údaje Legitimace, Diagnóza a Doklad. 4. Pokud se jedná o nepøítomnost, za kterou jsou propláceny Dávky náhrad a jsou potøeba provést korekce (zadat dny nemoci v minulém období nebo nebyl dodán lístek na peníze do konce mìsíce), pokraèujeme v èásti Dávky. 5. Záznam uložíme.

25 25 Co se záznamy Záznamy vstoupí do zpracování mezd, program automaticky odeète dny nepøítomnosti od fondu pracovní doby a spoèítá odpracovanou dobu. V pøípadì dovolené program doplní poèet dní a hodin náhrad vèetnì èástky. Stejnì program postupuje i v pøípadì nemoci, ale èástky náhrad nemocenských dávek v mìsíèních mzdách vystoupí jen tehdy, pokud je v parametrech firmy zadáno, že se jedná o velkou organizaci (má 25 a více zamìstnancù). Sestavy Správce sestav obsahuje sestavy Seznam a Opis nepøítomností øazené podle pracovníkù, druhù, støedisek a mìsícù, dále sumarizace nepøítomností podle druhù, Uplatnìné prùmìry pro nemocenskou a Pøehled nepøítomností pro mzdové listy. Následuje skupina sestav zamìøená na Nemocenské dávky.

26 26 Operace v agendì Nepøítomnosti Operace Naplnìní Tato operace slouží k hromadnému vygenerování záznamù o nepøítomnostech podle zadaných parametrù. Mùžeme plnit nepøítomnosti pro jednoho zamìstnance, pro skupinu nebo pro všechny. V prùvodci nastavíme parametry pro naplnìní nepøítomnosti: 1. Použít pro zamìstnance - výbìr zamìstnancù, kterým má být docházka naplnìna. 2. Období nepøítomnosti omezíme Datumem od: a Datumem do: s pøípadným zadáním hodin, pokud netrvala celý den. 3. Z èíselníku nepøítomností vybereme Druh, program doplní Popis, který je možné upravit. 4. Po stisku tlaèítka Pokraèovat (Enter) program zapíše záznamy podle výše zadaných parametrù. Tip Pomocí této operace snadno naplníme nepøítomnost všem zamìstnancùm napøíklad v období celozávodní dovolené nebo naplnìní náhrad pracovníkùm s hodinovou mzdou (svátek v pracovní den). Operace Pøepoèet Operace provede pøepoètení nepøítomností za aktuální období dle parametrù. Po kladné odpovìdi na dotaz, zda chceme pøepoèet provést, operace probìhne. Konec je avizován hlášením Operace byla úspìšnì dokonèena. Tipy a triky Zadávat nepøítomnosti lze nejen za aktuální mìsíc, ale také s pøedstihem. Pokud si napøíklad firma stanoví termín celozávodní dovolené v èervenci, lze pomocí operace Naplnìní zadat dovolenou všem zamìstnancùm o nìkolik mìsícù døíve. Program pøi zpracování mezd za èervenec tuto nepøítomnost zahrne do zpracování a pracovníkùm budou vyplaceny náhrady mzdy za dovolenou.

27 27 Docházka Úèel Agenda Docházka slouží k evidenci docházky v souladu s ustanovením 96 Zákoníku práce. Pro zrychlení práce lze použít pøipravenou operací Naplnìní. S její pomocí naplníme docházku v zadaném období vybranému zamìstnanci nebo skupinì zamìstnancù. Popis Formuláø obsahuje údaje Zamìstnanec, kterému je docházka poøízena, Datum Pøíchodu a Odchodu (program doplòuje hodiny podle hodnot zadaných v Obvyklých hodnotách v agendì Personalistika pro zvoleného zamìstnance. Pokud zde nejsou vyplnìny, pøebírá údaje z firemního nastavení Parametry firmy/ Mzdy/ Èas pøíchodu a Èas odchodu). Rozdíl je vypoètená hodnota bez možnosti editace. Stejná hodnota je doplnìna také do údaje Odpracováno, zde ji však mùžeme upravit. Popis mùže obsahovat poznámku k danému záznamu. Pokud docházku poøizujeme jen na chlopeò 1. Docházka, chlopnì 2. Pøíchody a 3. Odchody záznamy neobsahují. V pøípadech, kdy pøíchody a odchody poøizujeme samostatnì, jsou na pøíslušných chlopních jen do doby, než spustíme operaci Slouèení.

28 28 Vazby Docházka je provázána na agendu Personalistika, odkud pøebíráme zamìstnance a jejich èasy pøíchodù a odchodù. Zde poøízené záznamy se pøebírají pøi zpracování mìsíèních mezd do údaje Odpracovaná doba hodiny. Poøízení nového záznamu Záznamy lze poøizovat nìkolika zpùsoby - nnejrychlejší je použitím funkce Naplnìní, která je popsána v èásti 7. Operace v agendì Docházka. Další možností je zadávat docházku ruènì na chlopni 1. Docházka nebo zadávat zvláš na chlopních 2. Pøíchody a 3. Odchody s tím, že pomocí operace Slouèení záznamy slouèíme na chlopeò 1. Docházka. Poøízení záznamu na chlopni 1.Docházka 1. Z agendy Personalistika pøevezmeme zamìstnance. 2. Zadáme Datum pøíchodu, potvrdíme nebo opravíme hodinu pøíchodu. 3. Zadáme Datum odchodu a potvrdíme nebo opravíme hodinu odchodu. 4. Potvrdíme nebo opravíme údaj Odpracováno. 5. Záznam uložíme. Poøízení záznamu na chlopni 2. Pøíchody a 3. Odchody. 1. Z agendy Personalistika pøevezmeme zamìstnance. 2. Zadáme Datum pøíchodu, potvrdíme nebo upravíme hodinu pøíchodu. 3. Záznam uložíme. Stejným postupem zadáváme záznamy i na chlopni 3. Odchody Upozornìní Po spuštìní agendy je implicitnì použit filtr Pouze aktuální, který je zobrazen v pravém horním rohu obrazovky. Filtr vypneme stiskem levého tlaèítka myši na tomto nápisu. Co se záznamy Záznamy zde zùstávají pro evidenèní úèely. Pøi zpracování mezd se aktuální použijí pro výpoèet souvisejících údajù. Sestavy Ve Správci sestav se nachází sestavy Pracovníci v zamìstnání (ti, kteøí mají vyplnìný pøíchod a nemají zadaný odchod), dále Docházky podle pracovníkù, data a støedisek.

29 29 Operace v agendì Docházka Operace Naplnìní Operaci spouštíme až po poøízení záznamù do agendy Nepøítomnosti. Operace pak zohlední záznamy v agendì Nepøítomnosti a docházku zapíše jen za dny, kdy pracovníci nemají nepøítomnost. 1. Po spuštìní operace v dialogovém oknì navolíme parametry, podle kterých naplnìní probìhne. Vybereme, kterým zamìstnancùm bude docházka naplnìna, dále zkontrolujeme období a dny v týdnu, za které bude docházka naplnìna. Pokud v èásti Parametry naplnìní bude oznaèena Docházka, dojde k naplnìní Pøíchodù, Odchodù a také odpracované Doby. Zde nabízené hodnoty jsou pøebírány z Nastavení firmy/ Parametry firmy/ Mzdy z èásti Parametry mezd a lze je podle potøeby pro konkrétní skupinu zamìstnancù upravit. 2. Po stisku tlaèítka Pokraèovat dojde k naplnìní docházky. Upozornìní Chceme-li všem zvoleným zamìstnancùm sjednotit èasy pøíchodù nebo odchodù, je potøeba mít volbu Pøednostnì naplnit z obvyklých hodnot zamìstnance odškrtnutou (prázdnou).

30 30 Tip Chceme-li nechat program naplnit hodnoty docházky pro zamìstnance, kteøí je mají individuálnì vyplnìné, použijeme volbu Pøednostnì naplnit z obvyklých hodnot zamìstnance. U zamìstnancù, kteøí mají v agendì Personalistika na chlopni 2. Obvyklé hodnoty Pøíchod a Odchod vyplnìné (napø. 7:00 15:00 pro THP a 6:00 14:00 pro dìlníky), budou zadané hodnoty zohlednìny. Operace Zmìny Touto operací provedeme zmìny vybraných záznamù pomocí nastavených parametrù. 1. V dialogovém oknì zvolíme, pro které záznamy se zmìna provede. Dále zvolíme, zda se má v odpracované dobì naplnit zadaná hodnota, mùžeme provést zaokrouhlení na urèitý poèet minut nebo vrátit pùvodní hodnoty. 2. Po stisku tlaèítka Pokraèovat budou zmìny provedeny.

31 31 Operace Slouèení Operaci využijeme v pøípadech, kdy (napøíklad z docházkového systému) plníme zvláš pøíchody a odchody. Operace slouèí záznamy z tìchto dvou chlopní na chlopeò 1. Docházka. Záznamy, u kterých slouèení probìhlo, z tìchto chlopní zmizí. 1. Program se dotazem Slouèit Pøíchody a Odchody do hlavní evidence? ujistí, že operaci chceme provést. 2. Po stisku tlaèítka Ano (Enter) se slouèené záznamy pøesunou z chlopní 2. Pøíchody a 3. Odchody na chlopeò 1. Docházka. Operace Duplicity Tato operace dokáže odhalit nesrovnalosti, které by mìly negativní vliv na zpracování mezd. Po jejím spuštìní jsou v dialogovém oknì zobrazeny záznamy obsahující popis situace Duplicita, Stejný pøíchod nebo Kolize. Po stisku klávesy Enter a kladné odpovìdi na dotaz Opravdu smazat pøekrývající se a duplicitní záznamy? program tyto záznamy odstraní. Tipy a triky Nejrychlejší a nejjednodušší zpùsob zadání docházky je pomocí operace Naplnìní. Další možností je napø. importovat data z docházkového systému. Tento zpùsob je podporován pouze technologicky na úrovni SQL, proto nejsou konkrétní pøevodové aparáty dostupné. Propojení s docházkovým systémem mùže zajistit externí programátor.

32 32 Výkaz práce Úèel Agenda Výkaz práce slouží k evidenci plnìní úkolové práce s podporou èíselníku Prací. Èástky za zadané práce se automaticky naètou do mìsíèní mzdy pøíslušného zamìstnance. Popis Formuláø agendy obsahuje údaje Zamìstnanec, který práci provádìl, Datum a Název - oznaèení práce. Následuje Množství a Jednotka (km, ks, hod. apod.). Program doplní podle èíselníku Prací Cenu za jednotku a spoète èástku Celkem. Vazby Výkaz práce je provázán na agendu Personalistika, na èíselník Práce a na spoleèné èíselníky Støedisko, Výkon a Zakázka. Poøízení nového záznamu 1. Z agendy Personalistika pøevezmeme zamìstnance a vyplníme datum. 2. Z èíselníku prací pøebereme pracovníkem vykonanou práci. 3. Zadáme množství odvedené práce. 4. Program z èíselníku práce pøevezme Jednotku s Cenou za jednotku a spoèítá èástku Celkem. 5. Záznam uložíme.

33 33 Co se záznamy Zadaná práce evidenènì zùstane v této agendì a pøi zpracování mìsíèních mezd vystoupí v èásti Základní mzda Úkolová. Tip Po spuštìní agendy je implicitnì použit filtr Pouze aktuální, který je zobrazen v pravém horním rohu obrazovky. Filtr vypneme stiskem levého tlaèítka myši na tomto nápisu. Sestavy Správce sestav obsahuje sestavy Výkazù práce mìsíèní pøehled, dále výkazy øazené po pracovnících, dnech, podle prací, støedisek, výkonù a zakázek. Tipy a triky Také v pøípadì, kdy pracovník vykonává více prací bìhem jednoho dne, je možné všechny práce a èasy nebo poèty kusù zohlednit. Upozornìní Program nemá možnost provést kontrolu zadávaných záznamù, proto je správné poøízení dat plnì závislé na obsluze. Zálohy mezd Úèel Agenda slouží k evidenci vyplácených záloh, které budou zpracovány v Mìsíèních mzdách. Zálohy lze pomocí pøipraveného aparátu pøenést do agendy Závazkù a pohledávek a tam je jako závazek pomocí standardních operací vyrovnat. Popis Formuláø agendy je rozdìlen do dvou èástí. Záloha mzdy obsahuje údaje Zamìstnanec - komu je záloha vyplácena, Datum výplaty zálohy, Název automaticky vygenerovaný textový popis zálohy s uvedením zpracovávaného mzdového období (mìsíce, roku) a pøíjmení a jménem a vyplácená Èástka. V èásti Závazky z pohledávky je po pøenosu do této agendy zaškrtnut pøíznak Pøeneseno a vyplnìn Doklad.

34 34 Vazby Agenda Zálohy mezd je provázána na Personalistiku, odkud pøebíráme zamìstnance. Èástka zálohy je pøebírána z chlopnì 2. Obvyklé hodnoty. Samozøejmì je možné upravit ji podle potøeby. Pro možnost pøenosu do Závazkù a pohledávek je zajištìna také vazba do této agendy modulu Úèetnictví. Pøi zpracování Mìsíèních mezd je vyplacená záloha zohlednìna v èásti Srážky a následnì Výplata/ Dobírka. Poøízení nového záznamu 1. Z agendy Personalistika pøebereme Zamìstnance. 2. Vyplníme datum poøízení, program doplní Název - v jakém mìsíci a komu je záloha urèena. 3. Pokud má zamìstnanec v Personalistice na chlopni 2. Obvyklé hodnoty zadanou èástku zálohy, program ji pøevezme. Obsluha èástku jen potvrdí nebo upraví podle potøeby. 4. V pøípadì, že zálohy nejsou zamìstnancùm vypláceny a jedná se o mimoøádnou zálohu, èástku vyplníme. 5. Záznam uložíme. Upozornìní Pro rychlejší naplnìní doporuèujeme využít operaci Naplnit (viz dále).

35 35 Co se záznamy Záznamy z této agendy jsou zohlednìny pøi zpracování mìsíèních mezd. Tip Po spuštìní agendy je implicitnì použit filtr Pouze aktuální, který je zobrazen v pravém horním rohu obrazovky. Filtr vypneme stiskem levého tlaèítka myši na tomto nápisu. Sestavy Ve Správci sestav se nachází sestavy Seznam záloh, Výplata záloh a Opis záloh. Operace v agendì Zálohy mezd Operace Naplnit Operace založí záznamy a pøenese èástky záloh u tìch pracovníkù, kteøí je mají zadané v agendì Personalistika. 1. V dialogovém oknì zadáme Datum a zvolíme, jak se má program zachovat k ruènì poøízeným záznamùm. Vybíráme ze dvou možností - Zachovat ruènì poøízené zálohy a pøipojit zálohy z osobní nebo Smazat zálohy a nahradit je zálohami z osobní evidence. 2. Druhým parametrem je volba, které záznamy mají být naplnìny. 3. Po stisku tlaèítka Pokraèovat dojde k naplnìní Záloh mezd.

36 36 Operace Pøenést do ZaP Pomocí této operace pøeneseme poøízené záznamy do agendy Závazky a pohledávky k proplacení záloh. 1. Vybereme, které záznamy budou použity. 2. Mùžeme zaškrtnout volbu, která zajistí Kumulaci záloh do jednoho záznamu. 3. Zadáme Datum vystavení a Datum splatnosti. 4. Nabídnutou dokladovou øadu mz potvrdíme Enter. 5. Druh úètování ponecháme nevyplnìný. 6. V pøípadì potøeby zadáme Variabilní a Konstantní symbol. 7. Po stisku tlaèítka Pokraèovat se zobrazí náhled záznamù pøenesených do Závazkù a pohledávek. Stiskem tlaèítka Pøenést do ZaP (Ctrl+1) záznamy uložíme. 8. V agendì Zálohy mezd program v èásti ZaP doplní pøíznak Pøeneseno vèetnì dokladu s èíslem a postfixem, které je použito v agendì Závazky a pohledávky. Tipy a triky Pokud nebudeme používat pro výplatu záloh tuto agendu, ale máme-li zálohy vyplnìné na chlopni 2. Obvyklé hodnoty v Personalistice, budou tam zadané hodnoty pøi zpracování Mìsíèních mezd zohlednìny.

37 37 Pøíprava mezd Úèel Agenda Pøíprava mezd slouží k usnadnìní zpracování mezd vìtšího poètu zamìstnancù. Do agendy poøizujeme záznamy v pøípadech, kdy jsou u zamìstnancù provedeny zmìny hodnot proti tìm, které jsou zadány v agendì Personalistika. Výhoda této agendy spoèívá v možnosti pøipravit si urèitou èást mezd pro aktuální mìsíc ve chvíli, kdy obsluha obdržela potøebné podklady. Pøi vlastním zpracování mezd jsou naèteny pøednostnì tyto upravené hodnoty. Popis Formuláø této obsáhlé agendy je rozdìlen na èásti Pøíplatky ke mzdì, Ostatní složky mzdy, Pojištìní, Daò z pøíjmù (Mìsíènì), Srážky ze mzdy a Jiné dávky ke mzdì. V dolní èásti se nachází seznam zamìstnancù, kterým byla pøíprava mezd zpracována, v horní èásti je detail záznamu, na kterém je v seznamu umístìn kurzor.

38 38 Vazby Pøíprava mezd je provázána na agendu Personalistika, ze které zamìstnanci a obvyklé hodnoty pøebírány. Upravené hodnoty z této agendy následnì vstupují do zpracování Mìsíèních mezd v aktuálním mzdovém období. Poznámka Nejsou-li do agendy Pøíprava mezd poøízeny žádné záznamy, program automaticky použije obvyklé hodnoty z agend Personalistika, Nepøítomnosti, Docházka, Výkaz mezd a Zálohy mezd. Poøízení nového záznamu 1. Do údaje Zamìstnanec vybereme dotyèného pracovníka z agendy Personalistika. 2. Po stisku tlaèítka Naplnit (Enter) dojde k naplnìní hodnot z agendy Personalistika (z chlopnì 2. Obvyklé hodnoty) se zohlednìním údajù zadaných do pøedchozích agend. 3. Zkontrolujeme, pøípadnì provedeme potøebné zmìny. 4. Záznam uložíme. Operace v agendì Pøíprava mezd Operace Smazat Operace vymaže oznaèený záznam. 1. Program se dotazem Opravdu chcete smazat záznam? ujistí, zda chceme akci provést. 2. Po potvrzení operace je záznam smazán. Pøíklad Zamìstnanec má v agendì Personalistika na chlopni 2. Obvyklé hodnoty v èásti Ostatní složky mzdy zadanou výši prémií 10%. Po zmìnì v agendì Pøíprava mezd na hodnotu 30% program pøi zpracování mezd spoèítá pracovníkovi prémie v této výši. Pokud v následujícím mìsíci nedojde k zadání upravených hodnot v agendì Pøíprava mezd, budou prémie spoèítány opìt v obvyklé výši 10%.

39 39 Mìsíèní mzdy Úèel Agenda Mìsíèní mzdy umožòuje zpracovávat souèastnì úkolovou, èasovou a mìsíèní mzdu zamìstnancù i spoleèníkù. Pøed prvním zpracováním mezd doporuèujeme zkontrolovat kompletnost zadání údajù v agendì Personalistika a také nastavení parametrù a èíselníkù mezd. Popis Formuláø této obsáhlé agendy rozdìlen na Mzdové období, Neodpracovaná doba, Odpracovaná doba, Základní mzda, Další složky, Hrubý pøíjem, Pojištìní, Daò z pøíjmù, Mzda, Srážky ze mzdy, Nemocenské dávky, Jiné dávky, Výplata a OSSZ. Každá èást je èlenìna na logické bloky údajù, které spolu souvisí. Formuláø kopíruje princip výpoètu mzdy smìrem shora dolù. Tip Pro rychlejší pohyb slouží tlaèítka s názvem urèité èásti. Po jeho stisku dojde k posunu na tuto èást formuláøe. Na chlopni 1. Mìsíèní mzdy jsou v pøehledném seznamu seøazeny jednotlivé záznamy zpracovaných mìsíèních mezd zamìstnancù. Pro vìtší pøehlednost je aktuvován filtr "Aktuální", který zobrazí pouze záznamy zpracovávaného období (Nastavení Firmy/ Parametry firmy/ záložka Mzdy). Na chlopeò 2. Poznámka lze zadat doplòující text ke mzdì. Formuláø, do kterého mzdu poøizujeme, využívá všechny agendy modulu Mzdy, které jsou popsány v pøedešlých kapitolách. Dále obsahuje údaje, které jsou použity jen v této agendì: V èásti Mzdové období se jedná o Parametry mìsíce a Fond pracovní doby. V obou pøípadech jsou uvedeny Pracovní dny, Svátky a Hodiny. Ve fondu pracovní doby nejsou u pracovníkù s hodinovou mzdou zobrazeny svátky. Pracovníkùm je za nì vyplácena náhrada mzdy, která by již pøed zpracováním mezd mìla být poøízena do agendy Nepøítomnosti. V èásti Neodpracovaná doba vystupují nepøítomnosti, za které jsou vypláceny náhrady, u jednotlivých druhù neodpracované doby jsou seèteny pracovní dny a hodiny. Následuje èást Odpracovaná doba, kde je poèet odpracovaných dnù a hodin s rozlišením, o jaký typ mzdy se jedná. V èásti Základní mzda je vypoèítaná èástka Celkem, skládající se z Hodinové, Mìsíèní, Úkolové mzdy (pøípadnì jejich kombinací). Èást Další složky mzdy obsahuje èástky za Náhrady mzdy a také za proplacenou dovolenou. Následují Pøíplatky, Prémie a odmìny, Odmìny mimo prùmìr a následnì je seèten Hrubý pøíjem. Dále pokraèuje obsáhlejší èást Pojištìní. V ní je podle platných parametrù proveden výpoèet Zdravotního a Sociálního

40 40 pojištìní. U zamìstnancù, kterým firma platí Penzijní nebo Životní pojištìní, jsou zobrazeny pojiš ovny s èástkami za pracovníka a podnik vèetnì úètù a symbolù tak, jak jsou zadány v agendì Personalistika na chlopni 2. Obvyklé hodnoty v èásti Pojištìní. Dále jsou zde èástky zvýšení vymìøovacího základu a výpoèty Zdravotního a Sociálního pojištìní s možností zadat Pøíjem mimo pojistné. Následuje èást Daò z pøíjmu, obsahující údaje Daò pøed slevami, Slevy na dani, Slevy na dìti, Výpoèet danì a Pøeplatek danì (z minulého období). Následuje Mzda (Hrubá i Èistá) a èásti Srážky ze mzdy, Nemocenské dávky, Jiné dávky, Výplata a OSSZ.

41 41 Vazby Agenda Mìsíèní mzdy je provázána na agendy Personalistika, Nepøítomnosti, Docházka, Výkaz práce, Zálohy mezd a Pøíprava mezd. Zpracované mzdy je pøi uzávìrce mezd možné pøenést do agend Závazky a pohledávky a Úèetní deník do modulu Úèetnictví. Poøízení nového záznamu Pøed vlastním zpracováním mezd je potøeba provést dále popsané kroky. Dodržením následujícího postupu zajistíme korektní zpracování mìsíèních mezd: 1. Poøídíme záznamy do agendy Nepøítomnosti nemoci, OÈR, dovolené, jiné náhrady, neomluvené absence apod. Souèty èástek a dnù se dosazují do mìsíèní mzdy zamìstnance. 2. V agendì Docházka vygenerujeme záznamy pomocí operace Naplnìní nebo je poøídíme ruènì. 3. Pokud je nìkterý pracovník placen v úkolové mzdì, zpracujeme mu Výkaz práce. Souèet èástek se pøenáší do mìsíèní mzdy zamìstnance. 4. Jestliže jsou zamìstnancùm vypláceny zálohy mezd, naplníme je pomocí operace Naplnit v agendì Zálohy mezd. Po naplnìní lze èástky záloh upravit. 5. Pokud došlo ke zmìnám proti obvyklým hodnotám mezd (výše prémií, mimoøádná odmìna apod.), a chceme-li si je zpracovat pøedem, zadáme je do agendy Pøíprava mezd. 6. Nyní mùžeme pøistoupit k vlastnímu zpracování Mìsíèních mezd. Program ve vìtšinì pøípadù pøebírá a nabízí hodnoty z personální karty zamìstnance, parametrù a také podle vyplnìní agend v bodech 1 až Stiskem tlaèítka Pøidat (Ctrl+N) otevøeme formuláø pro poøízení nové mzdy. 2. Program doplní Mìsíc a Rok podle aktuálního mzdového období. 3. Po výbìru zamìstnance program naplní také hlavièku mzdy z agendy Personalistika údaji Kategorie, Zdravotní pojiš ovna a také Tarif pro mìsíèní mzdu nebo Tarif pro hodinovou mzdu. 4. Formuláø Mìsíèní mzdy procházíme klávesou Enter, program doplòuje hodnoty ze souvisejících agend. V pøípadì potøeby je možné nabídnuté hodnoty upravovat. 5. Záznam uložíme. Tip Máme-li všechny požadované údaje pøipravené v pøedchozích agendách, nemusíme proklapat všechna políèka klávesou Enter, mùžeme použít operaci Pøepoèet, která od místa, na kterém stojí kurzor spoète všechna následují pole "jako bychom" je proklapávali ruènì. 8. Vytiskneme potøebné sestavy z mezd - podpisovou listinu, výplatní pásky, výkaz sociálního a zdravotního pojištìní vèetnì výkazu odvádìné danì.

42 42 Upozornìní Abychom zajistili soulad mezi zpracovanou mzdou a údaji zadanými v souvisejících agendách, doporuèujeme neprovádìt zmìnu hodnot v poøizované mzdì. Poøizování mzdy v takovém pøípadì ukonèíme a zmìnu provedeme v agendì, do které zmìna spadá. Mzdu pak zpracujeme znovu. Co se záznamy Hodnoty z poøízených záznamù jsou v operacemi v agendì Uzávìrka mezd pøeneseny podle nastavených parametrù do Úèetního deníku a do Závazkù a pohledávek. Zpracované mzdy slouží k tisku sestav pro OSSZ, zdravotní, penzijní a životní pojiš ovny. Zpracované mzdy také mohou být vyexportovány pro potøeby statistického sledování (viz agenda Statistika). Tip Pøi spuštìní agendy je implicitnì spuštìn filtr Pouze aktuální. Potøebujeme-li se vrátit ke mzdám minulých obdobích, vypneme filtr stiskem levého tlaèítka myši na tomto nápisu. Sestavy Správce sestav je vzhledem k množství pøipravených sestav velmi obsáhlý. Nacházejí se zde sestavy Opisù mezd, které jsou tøídìny podle rùzných kritérií (po zamìstnancích, po mìsících vèetnì souètových sestav). Pro kontroly jsou pøipraveny již zmínìné sestavy Duplicitnì poøízené mzdy a Pracovníci s chybìjícími mìsíèními mzdami. Z dalších zmíníme jen ty dùležitìjší, jako napøíklad sestavy týkající se Danì z pøíjmù, Zdravotního a Sociálního pojištìní, Mzdových listù, Penzijního a Životního pojištìní, Pøehledu daní a Prùmìrù pro náhrady a nemocenskou. V èásti Výplata jsou tøi druhy výplatních pásek a podpisové listiny Vyplacených záloh a dobírek. Tip Pro kontrolu mìsíèních mezd slouží sestavy Duplicitnì zpracované mìsíèní mzdy nebo naopak Pracovníci s chybìjícími mìsíèními mzdami.

43 43 Operace v agendì Mìsíèní mzdy V této agendì je dostupná operace Pøepoèet, která provede pøepoèet hodnot mìsíèní mzdy od aktuální pozice do konce formuláøe. 1. Prùbìh operace je identifikován v novì otevøeném oknì. 2. Po dokonèení operace okno je okno zavøeno. Tipy a triky Pro bezproblémové zpracování mezd, které se stane pouze èinností kontrolní nad automaticky vygenerovanými daty, je potøeba dodržet nìkolik zásad v zadávání hodnot, ze kterých agenda Mìsíèní mzdy èerpá: Vyplòte zamìstnanci v agendì Personalistika maximum údajù na chlopni 2. Obvyklé údaje. Peèlivì a prùbìžnì bìhem mìsíce doplòujte záznamy do agendy Nepøítomnosti. Podle skuteènosti veïte nebo vygenerujte Docházku. Zpracovávají-li vaši zamìstnanci jednorázové èinnosti speciálnì ohodnocované, používejte agendu Výkaz práce. Pøi vyplácení záloh na mzdu použijte specializovanou agendu, která tuto èinnost mùže automatizovat. Víte-li o nìjakých odlišnostech pro konkrétní mìsíc pro konkrétní zamìstnance, použijte Pøípravu mezd. S takto pøipravenými podklady staèí založit pro každého pracovníka nový záznam a použít volbu Pøepoèítat. Program pak mzdu a všechny její složky spoète sám.

44 44 Uzávìrka mezd Úèel Agenda Uzávìrka mezd slouží k postupnému provádìní jednotlivých úkonù pøi uzavírání zpracovaných mìsíèních mezd. Pøi vlastním uzavøení mezd dojde k pøepoètu nepøítomnosti, jsou upraveny informace o èerpané dovolené, mìsíèní mzdy jsou uloženy do archivu a agenda je pøipravena na zpracování mezd dalšího mìsíce. Popis Po otevøení agendy vidíme obrazovku rozdìlenou do pìti èástí s tlaèítky, kterými se jednotlivé operace spouští.

45 45 Vazby Agenda je provázána na modul Úèetnictví, do kterého jsou záznamy pøenášeny do agend Závazky a pohledávky a Úèetní deník. Dále se pøepoètou prùmìry v osobní evidenci zamìstnancù. Operace v agendì Uzávìrka mezd 1. Záloha dat Bližší popis provedení zálohy dat je uveden ve Slovníèku na zaèátku pøíruèky. 2. Pøenos do Závazkù a pohledávek Operace pøenese závazky (èi pøípadné pohledávky) vyplývající z aktuálních mezd do agendy Závazky a pohledávky (odvody zdravotního a sociálního pojištìní za zamìstnance i zamìstnavatele, zálohy na daò z pøíjmù, èisté mzdy na úèty zamìstnancù apod.). Po spuštìní operace nastavujeme v dialogovém oknì parametry, podle kterých pøenos probìhne. Jedná se o Mzdové období (Mìsíc a Rok), Datum vystavení, Splatnosti a Dokladové øady. Parametry jsou pøevzaty z aktuálního mzdového období a také podle zadání v nabídce Nastavení firmy/ Parametry firmy/ Mzdy v èásti Oznaèování dokladù pro pøenos do úèetnictví. Dále je možné zaškrtnout volbu, kterou zajistíme kumulaci dobírek v hotovosti do jednoho záznamu.

46 46 Po stisku tlaèítka Pokraèovat (Enter) je zobrazen prùbìh operace a následnì náhled vygenerované dávky do Závazkù a pohledávek. Po kontrole záznamy stiskem tlaèítka Pøenést do ZaP (Ctrl+1) pøeneseme. Tip Pøed uložením do agendy Závazky a pohledávky doporuèujeme stiskem tlaèítka Naplnit PP (Ctrl+2) provést naplnìní pøevodního pøíkazu.

47 47 3. Pøenos do deníku Po spuštìní operace nastavujeme v dialogovém oknì parametry, podle kterých pøenos probìhne. Jedná se o Mzdové období (Mìsíc a Rok), Datum zaúètování a Dokladovou øadu pro pøenos do Úèetního deníku. Parametry jsou nabídnuty podle stejných hledisek jako v pøedešlém pøípadì pøenosu do ZaP. Dále mùžeme zaškrtnout volbu, kterou zajistíme kumulaci zaúètování mezd. Po stisku tlaèítka Pokraèovat (Enter) je zobrazen prùbìh operace a následnì je zobrazen náhled záznamù pøenesených do Úèetního deníku. Stiskem tlaèítka Zaúètovat do ÚD (Ctrl+2) záznamy do Úèetního deníku uložíme. Tip Stiskem tlaèítka Kontrola (Ctrl+1) mùžeme pøed uložením provést kontrolu dávky dat.

48 48 4. Pøepoèet prùmìrù. V této èásti jsou pøipraveny pøepoèty prùmìrù pro náhrady a pro nemoc. Pøepoèet náhrad spouštíme tlaèítkem Výdìlek na konci ètvrtletí, operaci Nemoc spouštíme každý mìsíc. Operace provedou pøepoèty podle platné legislativy. Po spuštìní operace je zobrazeno dialogové okno, ve kterém nastavujeme parametry (výbìr zamìstnancù a období). O úspìšném dokonèení operace nás program informuje hlášením. 5. Uzávìrka mezd Stiskem tlaèítka Uzavøít spustíme Prùvodce uzavøením mezd. Operace provede výpoèet èerpání a zùstatku dovolené, pøepoèet nepøítomností, naplnìní rekapitulace a nastaví nové mzdové období. Po stisku tlaèítka Další je zobrazena informace, za jaké mzdové období bude uzávìrka provedena, stiskem tlaèítka Dokonèit operaci spustíme. O úspìšném dokonèení nás program informuje hlášením Operace byla úspìšnì dokonèena a nastavením nového mzdového období. Upozornìní Krok è.1 Záloha dat není povinný, ale rozhodnì ho doporuèujeme pøed uzávìrkou mezd provést.

49 49 ELDP Úèel Agenda ELDP (evidenèní listy dùchodového pojištìní) slouží ke zpracování, tisku a také elektronickému odeslání evidenèních listù dùchodového pojištìní zamìstnancù. K tomu jsou pøipraveny operace Naplnit, XML a PDF. Popis

50 50 Formuláø této agendy je rozdìlen do èástí Evidenèní list dùchodového pojištìní, ve které jsou údaje Zamìstnanec, Rok, za který je evidenèní list zpracován, Typ ELDP a Datum opravy. V èásti 1. Identifikace pojištìnce jsou údaje o zamìstnanci pøevzaté z agendy Personalistika. V další èásti 2. Pojištìní v daném roce jsou informace, které vychází ze zpracovaných mìsíèních mezd Kód, Datumy Od, Do a poèet Dnù trvání pojištìní, dny Vylouèené doby, Vymìøovací základ a dny odeèítané z hodnoty dnù trvání pojištìní. V èásti 3. Identifikaèní údaje organizace vystupují údaje pøevzaté z Parametrù firmy Adresa, IÈ, Var. Symbol, Výdìleèná èinnost od (datum nástupu pracovníka do pracovního pomìru) a Datum vyhotovení ELDP. Vazby Agenda ELDP je provázána na agendy Personalistika, Mìsíèní mzdy a na Parametry firmy. Co se záznamy Záznamy, které jsme získali po spuštìní operace Naplnit, dále zpracováváme dvìma zpùsoby. Pro odeslání ELDP v elektronické podobì spustíme operaci XML, operace PDF nám umožní provést tisk do formuláøe. Sestavy Tisk formuláøe je dostupný prostøednictvím operace PDF, proto je popsán dále jako souèást operace PDF. Operace v agendì ELDP Operace Naplnit

51 51 1. V dialogovém oknì vybereme zamìstnance, pro které budou ELDP zpracovány. V Parametrech nastavíme rok, za který bude ELDP zpracován a Typ, který pøebereme z nabídky. 2. Po stisku tlaèítka Pokraèovat program naplní záznamy podle nastavených parametrù. Operace XML Operace provede export podkladù pro ELDP ve formátu XML. Vzniklý soubor po doplnìní elektronickým podpisem a zašifrování pomocí nìkterého ze specializovaných programù mùžeme odeslat na Portál veøejné správy, která jej postoupí ke zpracování Èeské správì sociálního zabezpeèení. 1. Po spuštìní Prùvodce a stisku tlaèítka Další (Enter) zvolíme, které záznamy budou exportovány. 2. Dále nadefinujeme cestu, kam bude soubor uložen. Abychom ji nemuseli vypisovat ruènì, po stisku tlaèítka na konci øádku Uložit do souboru vyhledáme nebo založíme adresáø, který bude sloužit pro ukládání XML souborù. Z tohoto adresáøe budeme soubory naèítat k dalšímu zpracování pøed odesláním na OSSZ. 3. Pokud soubor dále zpracováváme a odesíláme pomocí programu PortLink, zaškrtnutím políèka Spustit NZ Servis PortLink zajistíme automatické spuštìní tohoto programu. 4. Po stisku tlaèítka Další je v následujícím oknì vypsána cesta, kam bude soubor uložen a pokud s umístìním souhlasíme, klávesou Enter operaci dokonèíme.

52 52 Operace PDF Operace vyexportuje podklady a naète je do oficiálního formuláøe ELDP. 1. Po stisku tlaèítka Další (Enter) vybereme, které záznamy budou exportovány. 2. Cestu nadefinovanou v tomto oknì ponecháme beze zmìny, pokraèujeme stiskem tlaèítka Další (Enter). Po pøeètení Souhrnných informací a stisku klávesy Další (Enter) operaci dokonèíme. 3. Zároveò s hlášením programu o úspìšném dokonèení operace dojde k otevøení okna s obsahem adresáøe OSSZ, který obsahuje vyexportované soubory. 4. Poklepáním na soubor se pomocí programu Adobe Acrobat Reader otevøe tiskopis s daty. První stránka umožòuje tisknout data vèetnì formuláøe, na druhé stranì je pøipraven tisk do originálního formuláøe. Upozornìní Operací provedeme export hodnot pro tiskopis do souboru ve formátu FDF. Jedná se o datový soubor s hodnotami, který je ve spojení s dodávaným souborem PDF (grafickou podobou) schopen jednotlivá políèka naplnit právì tìmito hodnotami. Po uložení takto naplnìného vzoru vznikne plnohodnotný PDF soubor, se kterým lze standardnì dále pracovat. Pøi tisku pøiznání v tomto formátu je vzhled zcela shodný s originálním formuláøem. Uložit soubor vèetnì dat (Soubor/ Uložit kopii) lze pouze v pøípadì, pokud je na poèítaèi nainstalovaná verze Adobe Acrobat Reader Professional nebo Adobe Acrobat Professional. Jinak je vždy nutné pracovat s uvedenou dvojicí souborù - grafická podoba + data.

53 53 Roèní vyúètování danì Úèel Agenda Roèní vyúètování danì umožòuje po zadání údajù (základu danì, slev na dani a dalších èástek ovlivòujících koneèný výpoèet daòové povinnosti zamìstnancù) zpracovat a vytisknout Potvrzení o zdanitelných pøíjmech ze závislé èinnosti. Popis Formuláø agendy je rozdìlen do èástí Roèní vyúètování danì, Údaje, Nezdanitelné èástky a slevy na dani, Dùchod a Výpoèet vyúètování. Chlopeò 2. Poznámka slouží k zapsání doplòujícího textu.

54 54 Poznámka Z dùvodu možnosti zpracování vyúètování za minulá období jsou ve formuláøi ponechány také údaje o Nezdanitelných èástkách apod. Vazby Agenda je provázána na Personalistiku a Mìsíèní mzdy. Co se záznamy Záznamy v této agendì slouží k tisku sestav. Sestavy Ve Správci sestav se nachází sestavy Podklady pro výpoèet danì z pøíjmù, Rozpis po mìsících, Pøehled pøeplatkù na dani, Souèty po mìsících, Potvrzení o pøíjmech a Výpoèet danì z pøíjmù. Operace v agendì Roèní vyúètování danì Operace Naplnit 1. V dialogovém oknì vybereme zamìstnance, pro které bude Roèní vyúètování danì zpracováno, a potvrdíme nebo opravíme rok, za který bude vyúètování zpracováno. 2. Po nastavení parametrù a stisku tlaèítka Pokraèovat (Enter) program záznamy naplní.

55 55 Operace PDF Operace vyexportuje podklady a naète je do oficiálního formuláøe Potvrzení o zdanitelných pøíjmech ze závislé èinnosti a funkèních požitkù, sražených zálohách na daò a daòovém zvýhodnìní. 1. Vybereme, které záznamy budeme exportovat. 2. Cestu nadefinovanou v tomto oknì ponecháme beze zmìny, pokraèujeme tlaèítka Další (Enter). Po kontrole Souhrnných informací a stisku tlaèítka Dokonèit (Enter) je export proveden. 3. Zároveò s hlášením programu o úspìšném dokonèení operace dojde k otevøení okna s obsahem adresáøe RVD, který obsahuje vyexportované soubory. 4. Poklepáním na vybraný soubor program Adobe Acrobat Reader otevøe tiskopis s daty. Tisk provedeme z menu Soubor/ Tisknout nebo stiskem kombinace kláves Ctrl+P. Upozornìní Operací provedeme export hodnot pro tiskopis do souboru ve formátu FDF. Jedná se o datový soubor s hodnotami, který je ve spojení s dodávaným souborem PDF (grafickou podobou) schopen jednotlivá políèka naplnit právì tìmito hodnotami. Po uložení takto naplnìného vzoru vznikne plnohodnotný PDF soubor, se kterým lze standardnì dále pracovat. Pøi tisku pøiznání v tomto formátu je vzhled zcela shodný s originálním formuláøem. Uložit soubor vèetnì dat (Soubor/ Uložit kopii) lze pouze v pøípadì, pokud je na poèítaèi nainstalovaná verze Adobe Acrobat Reader Professional nebo Adobe Acrobat Professional. Jinak je vždy nutné pracovat s uvedenou dvojicí souborù - grafická podoba + data.

56 56 Statistika V této èásti jsou dvì agendy, sloužící pro tvorbu statistického výkazu mezd, který pro ÈSÚ zpracovává firma TREXIMA. Po naplnìní agend Zpravodajská jednotka a Výkaz mezd je v obou agendách možné provést export dat. Soubor MI.DBF obsahuje identifikaci zpravodajské jednotky a v souboru MP.DBF jsou údaje o zamìstnancích a jejich mzdách. Zpravodajská jednotka Úèel Agenda Zpravodajská jednotka zachycuje informace o firmì. Základní informace jsou pøebírány z parametrù úètované firmy. Po automatickém naplnìní dat potøebných pro zpracování statistického výkazu je potøeba nìkteré údaje doplnit ruènì. 2. Popis

57 57 Formuláø této agendy je rozdìlen do tøí èástí. První èást Údaje o organizaci pøevzaté z parametrù úètované firmy obsahuje adresu firmy vèetnì IÈ. Ve druhé èásti Doplòující informace o organizaci a ve tøetí èásti Údaje pro vytvoøení statistického výkazu se nachází údaje, které doplòujeme ruènì, vìtšínou výbìrem z dodaných èíselníkù. Tip Podrobný komentovaný popis významu jednotlivých údajù formuláøe se nachází v dolní èásti okna agendy Zpravodajská jednotka pod popisem agendy. Poznámka Do výkazu zahrnout kategorie pracovních pomìrù zde jsou programem naplnìny ty kategorie pracovních pomìrù, které mají v agendì Mzdy/ Èíselníky mezd/ Kategorie pracovních pomìrù zaškrtnutý údaj Do výkazu. Vazby Agenda je provázána na agendy Parametry firmy a Kategorie pracovních pomìrù. Co se záznamy Po prvním zadání informací o zpravodajské jednotce provádíme jen zmìnu ètvrtletí v údaji Mìsíc pro výkaz pøed exportem hlášení za další období. Operace v agendì Zpravodajská jednotka Operace Naplnit Operace provede naplnìní údaji z agendy Parametry firmy. Po kladné odpovìdi na dotaz jsou data naplnìna do první èásti Údaje o organizaci pøevzaté z parametrù úètované firmy. Nezapomeneme na doplnìní údajù do druhé a tøetí èásti agendy. Operace Exportovat Po spuštìní operace jsme vedeni prùvodcem, ve kterém nastavujeme cestu, kam bude soubor MI.DBF uložen. Standardnì se nabízí uložení do dokumentù uživatele, který je na poèítaèi pøihlášen. Program nakonec vypíše cestu (implicitní nebo upravenou), kam bude soubor uložen a po dokonèení operace vystoupí hlášení o jejím úspìšném dokonèení.

58 58 Výkaz mezd 1. Úèel Výkaz mezd zachycuje informace o zamìstnancích pro tvorbu statistického výkazu mezd (TREXIMA). 2. Popis Formuláø agendy je rozdìlen do èástí Výkaz mezd a Údaje pro statistický úøad. Po spuštìní operace Naplnit je vìtšina údajù naplnìna z agend Personalistika a z archivovaných mezd. Tip Podrobný komentovaný popis významu jednotlivých údajù formuláøe se nachází v dolní èásti okna agendy Výkaz mezd pod popisem agendy.

59 59 Vazby Výkaz mezd je provázán na agendy Personalistika a Mìsíèní mzdy. Co se záznamy Agenda slouží pro tvorbu ètvrtletního výkazu mezd pro firmu Trexima. Pøed exportem je potøeba nejprve spustit operaci Naplnìní, která zajistí naplnìní Výkazu mezd údaji z agend Personalistika a Mìsíèní mzdy. Operace v agendì Výkaz mezd Operace Naplnit Operace provede naplnìní údaji z agendy Personalistika a Mìsíèní mzdy. Po kladné odpovìdi na dotaz jsou data naplnìna vèetnì hlášení o úspìšném dokonèení operace. Nezapomeneme na ruèní doplnìní potøebných údajù. Operace Exportovat Po spuštìní operace jsme vedeni prùvodcem, ve kterém nastavujeme cestu, kam bude soubor MP.DBF uložen. Standardnì se nabízí uložení do dokumentù uživatele, který je na poèítaèi pøihlášen. Program nakonec vypíše cestu (implicitní nebo upravenou), kam bude soubor uložen a po dokonèení operace vystoupí hlášení o jejím úspìšném dokonèení.

60 60 Nastavení mezd V této èásti se nachází agendy s parametry, které mají vliv na výpoèet mzdy. Jedná se o Zdravotní a Sociální pojištìní, Penzijní a Životní pojištìní, Nemocenské dávky, Nezdanitelné èástky (od ledna 2006 se již nepoužívají), Zálohová a Srážková daò a nastavení Daòového zvýhodnìní. Parametry ve všech vyjmenovaných agendách jsou pravidelnì aktualizovány, takže po instalaci programu nebo provedení roèního upgrade nebo update v prùbìhu roku obsahují aktuální hodnoty v souladu s legislativou. U každého parametru je také uvedeno datum, od kdy je parametr platný, proto je vidìt i vývoj hodnot. Tím je zajištìna kompatibilita se mzdami zpracovanými v pøedchozích letech. Èíselníky obsahují parametry, které ovlivòují výpoèty mezd a stanovují pravidla pro generování dávek do Závazkù a pohledávek a do Úèetního deníku. Zdravotní pojištìní Úèel Pøítomnost tohoto èíselníku je pro výpoèet mìsíèních mezd naprosto nezbytná, jelikož obsahuje základní hodnoty vycházející z legislativních norem ovlivòující samotný výpoèet odvodù zdravotního pojištìní vztahujících se k celému okruhu pojištìných osob. Popis Formuláø je rozdìlen do tøí èástí - Datum zmìny, Sazba pojištìní a Vymìøovací základ. V sekci Datum zmìny se nachází stejnojmenný údaj, který nám udává platnost (OD) následujících údajù. Sekce Sazba pojistného nese údaje Zamìstnanec a Zamìstnavatel, které vyjadøují procentuelní výši pojistného vypoèítaného z pøíslušného vymìøovacího základu. Poslední èást udává hranice Vymìøovacího základu, který je stanoven pro mìsíèní tarif jako Minimální mzda, pro hodinový tarif jako

61 61 Hodinová minimální mzda. Údaj Snížení pro dùchodce vyjadøuje èástku snižující vymìøovací základ zdravotního pojištìní dùchodce za rozhodné období. Vazby Hodnoty èíselníku se aplikují ve výpoètu mìsíèních mezd pøíslušného mzdového období. Výpoèet se samozøejmì uplatní pouze v návaznosti na použitém typu kategorie pracovního pomìru, který udává, zda se z daného pracovního pomìru zdravotní pojištìní vùbec odvádí, pøípadnì z jak vysokého vymìøovacího základu. Tipy a triky Èíselník je vždy aktualizován v první následující verzi programu DUEL dle aktuálnì platných legislativních norem. Sociální pojištìní Úèel Pøítomnost tohoto èíselníku je pro výpoèet mìsíèních mezd naprosto nezbytná, jelikož obsahuje základní hodnoty vycházející z legislativních norem ovlivòující samotný výpoèet odvodù sociálního pojištìní vztahujících se k celému okruhu pojištìných osob. Popis Formuláø je rozdìlen do dvou èástí - Datum zmìny a Sazba pojištìní. V sekci Datum zmìny se nachází stejnojmenný údaj, který nám udává platnost (OD) následujících údajù. Sekce Sazba pojistného nese údaje Zamìstnanec a Zamìstnavatel, které vyjadøují procentuelní výši pojistného vypoèítaného z pøíslušného vymìøovacího základu. V sekci Vymìøovací základ jsou údaje pro minimální a maximální hranice.

62 62 Vazby Hodnoty èíselníku se aplikují ve výpoètu mìsíèních mezd pøíslušného mzdového období. Výpoèet se samozøejmì uplatní pouze v návaznosti na použitém typu kategorie pracovního pomìru, který udává, zda se z daného pracovního pomìru sociální pojištìní vùbec odvádí, pøípadnì z jak vysokého vymìøovacího základu. Tipy a triky Èíselník je vždy aktualizován v první následující verzi programu DUEL dle aktuálnì platných legislativních norem. Penzijní pøipojištìní Úèel Použití tohoto èíselníku závisí na pøípadné úèasti penzijního pøipojištìní v dané mìsíèné mzdì. Legislativní rámec vycházející ze zákona o dani z pøíjmu se zde odráží v nìkolika hranièních hodnotách, které upravují a korigují pøíspìvek na penzijní pøipojištìní. Popis V sekci Datum zmìny se nachází stejnojmenný údaj, který nám udává platnost (OD) následujících údajù. Sekce vìnovaná Zamìstnanci obsahuje údaje Minimální a Maximální èástka, jež udávají rozsah, ve kterém se stává pøíspìvek zamìstnance hodnotou snižující základ danì pøi jeho roèním zúètování danì. Poslední èást Pøíspìvek zamìstnavatele nese v údaji Sazba1 procentuální vyjádøení hranice maximálního daòového nákladu zamìstnavatele pøi jeho pøíspìvku na penzijní pøipojištìní zamìstnanci. Údaj Sazba2 udává maximální výši pøíspìvku zamìstnavatele, která se nezahrnuje do vymìøovacího základu zamìstnance. Údaj Sazba2 je plovoucí v závislosti na nastavení údaje Zahrnout do vymìøovacího základu (Ano, Ne, Nad limit).

63 63 Vazby Hodnoty èíselníku se aplikují ve výpoètu mìsíèních mezd pøíslušného mzdového období. Pøi používání tohoto èíselníku by mìla být definována i pøíslušná penzijní pojiš ovna v èíselníku Pojiš ovny. Tipy a triky Èíselník je vždy aktualizován v první následující verzi programu DUEL dle aktuálnì platných legislativních norem. Životní pojištìní Úèel Použití tohoto èíselníku závisí na pøípadné úèasti životního pøipojištìní v dané mìsíèné mzdì. Legislativní rámec vycházející ze zákona o dani z pøíjmu se zde odráží v nìkolika hranièních hodnotách, které upravují a korigují pøíspìvek na životním pojištìní. Popis V sekci Datum zmìny se nachází stejnojmenný údaj, který nám udává platnost (OD) následujících údajù. Sekce vìnovaná Pøíspìvku zamìstnance obsahuje údaj Maximální snížení daòového základu chápáno z pohledu roèního vyúètování danì zamìstnance. Poslední èást Pøíspìvek zamìstnavatele udává hodnotu, v podobì údaje Osvobození od danì, maximálního pøíspìvku zamìstnavatele osvobozeného od danì. Údaj Nákladová položka vyjadøuje opìt maximální hodnotu, tentokrát chápanou z pohledu uznatelného nákladu zamìstnavatele. Hodnota osvobození od danì je plovoucí v závislosti na nastavení údaje Zahrnout do vymìøovacího základu (Ano, Ne, Nad limit)

64 64 Vazby Hodnoty èíselníku se aplikují ve výpoètu mìsíèních mezd pøíslušného mzdového období. Pøi používání tohoto èíselníku by mìla být definována i pøíslušná životní pojiš ovna v èíselníku Pojiš ovny. Tipy a triky Èíselník je vždy aktualizován v první následující verzi programu DUEL dle aktuálnì platných legislativních norem. Nemocenské dávky Úèel Pøítomnost tohoto èíselníku je pro výpoèet mìsíèních mezd naprosto nezbytná s ohledem na automatické poèítání nemocenských dávek velké organizace (viz Parametry firmy/parametry firmy/ malá-velká organizace). Èíselník obsahuje základní hodnoty vycházející z legislativních norem ovlivòující samotný výpoèet nemocenských dávek vztahujících se k rùzným druhùm/typùm nepøítomností. Popis Formuláø je rozdìlen do ètyø èástí - Datum zmìny, Denní maxim, Redukce VZ a Sazby.

65 65 V sekci Datum zmìny se nachází stejnojmenný údaj, který nám udává platnost (OD) následujících údajù. Sekce Denní maxima a sekce Redukce VZ obsahují jednotlivé hranice a redukèní hranice, ke kterým se pøihlíží pøi zjiš ování denního upraveného redukovaného vymìøovacího základu. Poslední èást Sazby obsahuje údaj Sazba1, jež stanovuje procentuelní výši nemocenské dávky v poètu prvních dnù uvedených v údaji Poèet dní. Údaj Sazba2 stanovuje procentuelní výši nemocenské dávky ze zbývajících dnù. Vazby Vazby tohoto èíselníku sahají pøímo do agendy Nepøítomnosti, kde se podle zadaného druhu nepøítomnosti spoèítají na chlopni Dávky pøíslušné nemocenské Dávky. Nepøímá vazba je pak patrná v agendì Mìsíèní mzdy, kam se promítají vypoètené hodnoty z agendy Nepøítomnosti. Tipy a triky Èíselník je vždy aktualizován v první následující verzi programu DUEL dle aktuálnì platných legislativních norem. Nezdanitelné èástky Èíselník Nezdanitelné èástky je v programu z archivních dùvodù vycházející z legislativních norem platných do

66 66 Zálohová daò Úèel Pøítomnost tohoto èíselníku je pro výpoèet mìsíèních mezd naprosto nezbytná, jelikož obsahuje základní hodnoty vycházející z legislativních norem ovlivòující samotný výpoèet danì z pøíjmù formou zálohy na daò. Popis Formuláø nabízí sekci Zálohová daò, která obsahuje údaj Datum zmìny udávající platnost (OD) následujících údajù. Údaje Èástka a Daò kopírují sazby a limity progresivnì klouzavého výpoètu zálohové danì. Vazby Hodnoty èíselníku se aplikují ve výpoètu mìsíèních mezd pøíslušného mzdového období. Výpoèet se samozøejmì uplatní pouze v pøípadì, že poplatník danì nekrátí daòový základ srážkou danì. Tipy a triky Èíselník je vždy aktualizován v první následující verzi programu DUEL dle aktuálnì platných legislativních norem. Srážková daò Úèel Pøítomnost tohoto èíselníku je pro výpoèet mìsíèních mezd naprosto nezbytná, jelikož obsahuje základní hodnoty vycházející z legislativních norem ovlivòující samotný výpoèet danì z pøíjmù formou srážky danì.

67 67 Popis Formuláø nabízí sekci Srážková daò, která obsahuje údaj Datum zmìny udávající platnost (OD) následujících údajù. Maximální hrubá mzda pro uplatnìní srážkové danì je hranicí, pod kterou lze uplatòovat danìní srážkou. Dále zde nalezneme procento srážkové danì spolu s vazbou na minimální procento zálohové danì pøi pøekroèení limitu maximální hrubé mzdy. Vazby Hodnoty èíselníku se aplikují ve výpoètu mìsíèních mezd pøíslušného mzdového období. Výpoèet se samozøejmì uplatní pouze v pøípadì, že poplatník danì nekrátí daòový základ zálohou na daò. Tipy a triky Èíselník je vždy aktualizován v první následující verzi programu DUEL dle aktuálnì platných legislativních norem.

68 68 Daòové zvýhodnìní Úèel Pøítomnost tohoto èíselníku je pro výpoèet mìsíèních mezd naprosto nezbytná, jelikož obsahuje základní hodnoty vycházející z legislativních norem ovlivòující samotný výpoèet danì z pøíjmù. Popis Formuláø je rozdìlen do tøí èástí - Datum zmìny, Parametry pro roèní slevy na dani a Parametry pro daòový bonus. V sekci Datum zmìny se nachází stejnojmenný údaj, který nám udává platnost (OD) následujících údajù. Sekce Parametry pro roèní slevy na dani nabízí seznam maximálních roèních slev na dani, které se v podobì 1/12 každé z nich uplatòují v pøíslušné mìsíèní mzdì dle pøednastavených hodnot pro daò z pøíjmu v agendì Personalistika/ Obvyklé hodnoty.

69 69 Parametry daòového bonusu stanovují výši maximálního mìsíèního a roèního a minimálního mìsíèního a roèního daòového bonusu. Vazby Hodnoty èíselníku se aplikují ve výpoètu mìsíèních mezd pøíslušného mzdového období. Výpoèet se samozøejmì uplatní pouze v pøípadì, že je v agendì Personalistika/ Obvyklé hodnoty u daného zamìstnance zaškrtnut údaj Je podepsané prohlášení k dani. Tipy a triky Èíselník je vždy aktualizován v první následující verzi programu Duel dle aktuálnì platných legislativních norem. Pøenos mezd do deníku Úèel V této agendì jsou pøipraveny parametry pøenosu mìsíèních mezd do Úèetního deníku, který je hlavní agendou modulu Úèetnictví. V pøípadì, že je Úètový rozvrh rozšíøen o analytické úèty, mùžeme zde pøipravit parametry tak, aby zaúètování mezd probìhlo na pøíslušné analytické úèty. Popis Formuláø agendy se skládá ze dvou èástí Parametry úètování a Èlenìní.

70 70 V první èásti je údaj Typ/Kód, který urèuje, zda se jedná o úètování nebo srážky zamìstnancù èi spoleèníkù. Název obsahuje popis, Druh úètování mùžeme ponechat prázdný. Další údaje Úèet MD a Úèet D obsahují syntetické úèty, ke kterým doplòujeme jednu z následujících možností: Použít zadaný úèet použije se syntetický úèet (SU). Doplnit AU pracovníka pøi zaúètování bude doplnìn AU z agendy Personalistika (Mzdy/ Agendy mezd/ Personalistika, èást Zaøazení). Doplnit AU pojiš ovny pøi zaúètování bude doplnìn AU z agendy Pojiš ovny (Mzdy/ Èíselníky mezd/ Pojiš ovny). AU pracovníka, pak pojiš ovny poøadí použití AU, pokud má AU zadán pracovník i pojiš ovna. AU pojiš ovny, pak pracovníka bude použito obrácené poøadí proti pøedchozí volbì. Údaj Firma slouží k plnìní údaje Firma v Úèetním deníku. Vazby Z každé mìsíèní mzdy se do agendy Úèetní deník pøenáší následující položky: Hrubá mzda úètuje se na úèet hrubé mzdy proti úètu zamìstnance (spoleèníka). Sociální pojištìní placené zamìstnancem úèet sociálního pojištìní proti úètu zamìstnance (spoleèníka). Sociální pojištìní placené zamìstnavatelem úèet sociálního pojištìní zamìstnavatele proti úètu sociálního pojištìní zamìstnance. Zdravotní pojištìní analogicky k úètování sociálního pojištìní. Záloha na daò z pøíjmù úèet danì z pøíjmù proti úètu zamìstnance (spoleèníka). Srážky úèet srážek proti úètu zamìstnance (spoleèníka), všechny srážky se úètují na jeden úèet. Jiné dávky úèet dávek proti úètu zamìstnance (spoleèníka). Úètování se provede jen pro nenulové èástky. Poznámka Dané parametry jsou z dùvodu rozdílného úètování rozdìleny zvláš pro zamìstnance a spoleèníky.

71 71 Pøenos mezd do Závazkù a pohledávek Úèel V agendì jsou pøipraveny parametry pøenosu mìsíèních mezd do Závazkù a pohledávek. Popis Formuláø agendy se skládá ze dvou èástí - Mzdy v závazcích a pohledávkách a Èlenìní. Typ/Kód, který urèuje, zda se jedná o Srážky z mezd nebo Ostatní pøípady. Název obsahuje bližší popis parametru, Druh úètování identifikuje zpùsob práce s vygenerovaným záznamem dávky, mùže zùstat i prázdný.

Úèetnictví. DUEL Uživatelská pøíruèka Ú È E T N I C T V Í

Úèetnictví. DUEL Uživatelská pøíruèka Ú È E T N I C T V Í Úèetnictví DUEL Uživatelská pøíruèka Modul Úèetnictví je základní èást programu. Obsahuje nìkolik agend, z nichž nejdùležitìjší je Úèetní deník. Agendy Závazky a pohledávky, Pokladna, Bankovní výpisy a

Více

Rozdílová dokumentace STEREO 16 dodatek

Rozdílová dokumentace STEREO 16 dodatek 1 Rozdílová dokumentace STEREO 16 dodatek Vážení uživatelé, vzhledem k tomu, že po vydání rozdílové dokumentace k verzi 16 programu STEREO došlo k zapracování dalších novinek a nìkolika dílèím zmìnám,

Více

Pøevod dat z programu ÚÈTO

Pøevod dat z programu ÚÈTO STEREO Pøevod dat z programu ÚÈTO % _ & _ ' Pøevod dat z programu ÚÈTO Popis instalace a pracovního postupu 2 Vážení uživatelé, pøinášíme Vám pøevodní mùstek z programu ÚÈTO firmy Tichý a spol. do programu

Více

Rozdílová pøíruèka pro verzi 4.0

Rozdílová pøíruèka pro verzi 4.0 Ekonomický systém pro subjekty zpracovávající úèetnictví Rozdílová pøíruèka pro verzi 4.0 Ježek software s.r.o. Copyright 2008 Rozdílová pøíruèka pro DUEL od firmy Ježek software s.r.o. Vydání Únor 2008

Více

Ekonomický systém pro subjekty zpracovávající úèetnictví. Uživatelská pøíruèka. Ježek software Copyright 2007

Ekonomický systém pro subjekty zpracovávající úèetnictví. Uživatelská pøíruèka. Ježek software Copyright 2007 Ekonomický systém pro subjekty zpracovávající úèetnictví Uživatelská pøíruèka Ježek software Copyright 2007 2 O B S A H A Ú V O D Uživatelská pøíruèka pro systém DUEL od firmy Ježek software s.r.o. Vydání

Více

Rozdílová pøíruèka pro verzi 4.1

Rozdílová pøíruèka pro verzi 4.1 Ekonomický systém pro subjekty zpracovávající úèetnictví Rozdílová pøíruèka pro verzi 4.1 Ježek software s.r.o. Copyright 2008 Rozdílová pøíruèka pro systém DUEL od firmy Ježek software s.r.o. Vydání Duben

Více

Úøad prùmyslového vlastnictví. s e ž á d o s t í o z á p i s d o r e j s ø í k u. Údaje o ochranné známce - oznaète køížkem

Úøad prùmyslového vlastnictví. s e ž á d o s t í o z á p i s d o r e j s ø í k u. Údaje o ochranné známce - oznaète køížkem Úøad prùmyslového vlastnictví Antonína Èermáka 2a, 160 68 Praha 6 : (02) 203 83 111, 24 31 15 55 : (02) 24 32 47 18 PØIHLÁŠKA OCHRANNÉ ZNÁMKY s e ž á d o s t í o z á p i s d o r e j s ø í k u è. jednací,

Více

Obsah 1. Instalace programu 1.1. Instalace do adresáøe s nižší verzí 1.2. Instalace do nového adresáøe 1.3. Nastavení sazeb pro rok 2009 2.

Obsah 1. Instalace programu 1.1. Instalace do adresáøe s nižší verzí 1.2. Instalace do nového adresáøe 1.3. Nastavení sazeb pro rok 2009 2. Obsah 1. Instalace programu 1.1. Instalace do adresáøe s nižší verzí 1.2. Instalace do nového adresáøe 1.3. Nastavení sazeb pro rok 2009 2. Finance (podvojné úèetnictví) 2.1. Vzorce pøedkontací pro úètování

Více

Důchodové spoření II. pilíř

Důchodové spoření II. pilíř Důchodové spoření II. pilíř E S O 9 i n t r a n e t, a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 8) Důchodové spoření II. pilíř... 3 Kdy zadáváme do systému k osobě a na základě jakého

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Zákon o evidenci obyvatel a rodných èíslech

Zákon o evidenci obyvatel a rodných èíslech Vážení pøátelé, v rukou držíte novou verzi programu STEREO 15. Rádi bychom vám podìkovali za dùvìru, kterou jste objednáním programu projevili. Vìøíme, že vám nová verze usnadní práci, protože do ní bylo

Více

Prohlášení o ochranì osobních údajù.

Prohlášení o ochranì osobních údajù. Prohlášení o ochranì osobních údajù. Toto Prohlášení o ochranì údajù se vztahuje na zpracování veškerých osobních údajù klientù, zákazníkù, dodavatelù, èi jiných obchodních partnerù plynoucích z obchodních

Více

Bronislava Eršilová EXCEL 2000 pro každý den Obsah ÚVOD... 7 Co je nového v oblasti základních funkcí... 7 PRVNÍ SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM EXCEL... 9 Instalace programu Excel 2000... 9 Minimální systémové

Více

Úvodní pøíruèka. ekonomický systém pro firmy úètující v soustavì podvojného úèetnictví. Ježek software 2004

Úvodní pøíruèka. ekonomický systém pro firmy úètující v soustavì podvojného úèetnictví. Ježek software 2004 ekonomický systém pro firmy úètující v soustavì podvojného úèetnictví Úvodní pøíruèka Ježek software 2004 Podvojné úèetnictví STEREO - Úvodní pøíruèka 1 OBSAH ÚVOD...3 INSTALACE...4 Spuštìní instalace...

Více

(v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00635553 Název: Obec Závada. Sestavená k rozvahovému dni 31.

(v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00635553 Název: Obec Závada. Sestavená k rozvahovému dni 31. PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00635553 Název: Obec Závada Sestavená k rozvahovému dni 31. prosinci 2012

Více

DUEL Daňová evidence Převodový můstek z programu Účto 2011

DUEL Daňová evidence Převodový můstek z programu Účto 2011 2 Převodový můstek z programu ÚČTO 2011 do Daňové evidence ekonomického systému DUEL od firmy Ježek software s.r.o. Vydání Leden 2012 (pro verzi 8.0). Pokud máte novější verzi programu DUEL, může se vzhled

Více

Instalace a provoz programu DUEL v síti

Instalace a provoz programu DUEL v síti N A S T A V E N Í P R O G R A M U D U E L P R O P O U Ž I T Í V S Í T I 1 ekonomický systém pro subjekty úètující v soustavì podvojného úèetnictví Instalace a provoz programu DUEL v síti Ježek software

Více

V tabulce je zpracován přehledný výčet oblastí a funkcí, které oba systémy umí řešit. OBLAST FUNKCE POHODA PAMICA

V tabulce je zpracován přehledný výčet oblastí a funkcí, které oba systémy umí řešit. OBLAST FUNKCE POHODA PAMICA V tabulce je zpracován přehledný výčet oblastí a funkcí, které oba systémy umí řešit. OBLST FUKCE POHOD PMIC rozvrh pracovní doby rovnoměrný nerovnoměrný turnusový počet pracovních poměrů více pracovních

Více

A.3. Informace podle 7 odst. 5 zákona

A.3. Informace podle 7 odst. 5 zákona PØÍLOHA pøíspìvkové organizace zøizované ÚSC (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 71002651 Název: Základní škola Dolní Cerekev A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona Odlišné

Více

Cesta pojistné smlouvy

Cesta pojistné smlouvy Cesta pojistné smlouvy 1 Proc je dulezité mít zivotní a úrazové pojištení? Životní a úrazové pojištìní pomáhají Vám a Vašim blízkým zmírnit nepøíjemné finanèní dùsledky nahodilých životních událostí, jako

Více

Programovací manuál [CZ] Domovník [ACU 100] Elektronický identifikaèní systém

Programovací manuál [CZ] Domovník [ACU 100] Elektronický identifikaèní systém Programovací manuál [CZ] Domovník [ACU 00] Elektronický identifikaèní systém Verze:.0 Datum: 0.02.2006 Obsah Program domovník. Instalace softwaru....2 Odinstalování....3 Spuštìní programu... Ovládání programu

Více

Základní škola a Mateøská škola, Oseèná, okres Liberec, pøíspìvková organizace

Základní škola a Mateøská škola, Oseèná, okres Liberec, pøíspìvková organizace A.1. PØÍLOHA pøíspìvkové organizace zøizované ÚSC (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 70983810 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Úèetní jednotka nemá informace o tom,

Více

Informace podle 7 odst. 5 zákona

Informace podle 7 odst. 5 zákona A.1. PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00576913 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Obec Støítež Neoèekává

Více

Převodový můstek ÚČTO 2014

Převodový můstek ÚČTO 2014 Převodový můstek ÚČTO 2014 Instalace a použití můstku mezi programy ÚČTO 2014 a DUEL 10 www.jezeksw.cz 2 Převodový můstek z programu ÚČTO 2014 do Daňové evidence ekonomického systému DUEL 10.0 od firmy

Více

Licence: D53C XCRGUPXA / PXA (16112010 / 14042010)

Licence: D53C XCRGUPXA / PXA (16112010 / 14042010) A.1. ------------- A.2. -------------- A.3. PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè) Období: 12 / 2010 IÈO: 00532177 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Informace podle

Více

KDF KNIHA DOŠLÝCH FAKTUR GORDIC SOFTWARE * SUPERVIZOR * =============================== =============================== verze 7.

KDF KNIHA DOŠLÝCH FAKTUR GORDIC SOFTWARE * SUPERVIZOR * =============================== =============================== verze 7. GORDIC spol. s r.o. software p. box 40 586 04 Jihlava 4 GORDIC SOFTWARE KDF =============================== KNIHA DOŠLÝCH FAKTUR =============================== UŽIVATELSKÁ PØÍRUÈKA * SUPERVIZOR * verze

Více

Uživatelská příručka pro ředitele škol

Uživatelská příručka pro ředitele škol Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Uživatelská příručka pro ředitele škol Název souboru: Modul IDM - Uživatelská příručka pro ředitele škol V2.doc Strana 1 Obsah 1 Úvod... 3 2 Přihlášení

Více

INSTRUKCE PRO BEZPROBLÉMOVÝ PRÙBÌH TESTOVÁNÍ 14. AŽ 21./29. KVÌTNA 2015 ÈJ MA OSP

INSTRUKCE PRO BEZPROBLÉMOVÝ PRÙBÌH TESTOVÁNÍ 14. AŽ 21./29. KVÌTNA 2015 ÈJ MA OSP INSTRUKCE PRO BEZPROBLÉMOVÝ PRÙBÌH TESTOVÁNÍ 14. AŽ 21./29. KVÌTNA 2015 ÈJ MA OSP Do aplikace ScioDat mùžete vstoupit po zadání pøihlašovacích údajù na stránce: http://testovani.scio.cz Pøihlašovací údaje

Více

Informace podle 7 odst. 5 zákona

Informace podle 7 odst. 5 zákona PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè - minulé období zaokrouhleno na tisíce) Období: 12 / 2011 IÈO: 00635448 Název: Obec Štáblovice A.1. 0 Informace podle 7 odst. 3 zákona

Více

Obec Ruda nad Moravou

Obec Ruda nad Moravou A.1. PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2013 IÈO: 00303313 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Obec Ruda nad Moravou

Více

PØÍLOHA za období : 12/2014

PØÍLOHA za období : 12/2014 Zpracoval: Ing. Kremerová Okamžik sestavení: 13.03.2015 11h16m 0s Strana: 1 PØÍLOHA za období : 12/2014 I È O :00083143 NÁZEV ÚÈETNÍ JEDNOTKY: Divadlo F.X.Šaldy Liberec,pøíspìvková organizace (v Kè, s

Více

OSTROVSKÁ TEPLÁRENSKÁ, AKCIOVÁ SPOLEČNOST. Pøíloha k úèetní uzávìrce k 31. 12. 2000

OSTROVSKÁ TEPLÁRENSKÁ, AKCIOVÁ SPOLEČNOST. Pøíloha k úèetní uzávìrce k 31. 12. 2000 OSTROVSKÁ TEPLÁRENSKÁ, AKCIOVÁ SPOLEČNOST Pøíloha k úèetní uzávìrce k 31. 12. 2 I. OBECNÉ ÚDAJE SPOLEÈNOSTI 5. Èlenové správních orgánù spoleènosti k 31.12.2 1. 2. Název a sídlo spoleènosti Ostrovská teplárenská,

Více

(v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00260967 Název: Mìsto Stráž pod Ralskem

(v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00260967 Název: Mìsto Stráž pod Ralskem PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00260967 Název: Mìsto Stráž pod Ralskem Sestavená k rozvahovému dni 31.

Více

Otevøený výukový program. Interaktivní výuka. 4.2 Professional. Pøíruèka správce programu

Otevøený výukový program. Interaktivní výuka. 4.2 Professional. Pøíruèka správce programu Otevøený výukový program Interaktivní výuka 4.2 Professional Pøíruèka správce programu 1 Copyright 2005 Ing. Radomír Kadlec, Ing. Lubomír Kadlec Grafická úprava: Iveta Kadlecová 2 Interaktivní výuka Obsah

Více

Převodový můstek ÚČTO 2019

Převodový můstek ÚČTO 2019 Převodový můstek ÚČTO 2019 Instalace a použití můstku mezi programy ÚČTO 2019 a DUEL 15.0 www.jezeksw.cz 2 do Daňové evidence ekonomického systému DUEL 15.0 od firmy Ježek software s.r.o. Vydání Březen

Více

OZNÁMENÍ ZADÁVACÍHO ØÍZENÍ / VYHLÁŠENÍ VEØEJNÉ SOUTÌŽE O NÁVRH

OZNÁMENÍ ZADÁVACÍHO ØÍZENÍ / VYHLÁŠENÍ VEØEJNÉ SOUTÌŽE O NÁVRH OZNÁMENÍ ZADÁVACÍHO ØÍZENÍ / VYHLÁŠENÍ VEØEJNÉ SOUTÌŽE O NÁVRH Èíslo objednávky (Vaše èíslo jednací) Øádné Opravné 1 1.1 Pøedmìt veøejné zakázky 1.2 Zadávací øízení 1.3 1.5 1.6 2 2.1 2.4 2.4.1 2.4.2 2.4.3

Více

Projekt peníze SŠ Střední škola obchodní a právní, s.r.o., Jablonec nad Nisou

Projekt peníze SŠ Střední škola obchodní a právní, s.r.o., Jablonec nad Nisou Projekt peníze SŠ Střední škola obchodní a právní, s.r.o., Jablonec nad Nisou Číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/34.0040 Šablony III/2 č. 6 _Mzdové účetnictví Seminář z práva, P3 ANOTACE V rámci procvičování

Více

(v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00252557. Sestavená k rozvahovému dni 31. prosinci 2012

(v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00252557. Sestavená k rozvahovému dni 31. prosinci 2012 PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00252557 Název: Mìsto Mladá Vožice Sestavená k rozvahovému dni 31. prosinci

Více

Co je nového ve verzi PROFIT-SQL Build z

Co je nového ve verzi PROFIT-SQL Build z ZMĚNY MZDY Nová nemocenská dávka Dlouhodobé ošetřovné Zákon č. 310/2017 Sb. zavedl novou dávku nemocenského pojištění dávku dlouhodobé ošetřovné. Dávku lze nárokovat nejdříve 1. 6. 2018. Dlouhodobé ošetřovné

Více

Tento dokument je určen oprávněným uživatelům programového vybavení Avensio Software za těchto podmínek:

Tento dokument je určen oprávněným uživatelům programového vybavení Avensio Software za těchto podmínek: FKSP (sociální fond) 1 Tento dokument je určen oprávněným uživatelům programového vybavení Avensio Software za těchto podmínek: 1. Celý text musí být ponechán v původním znění bez úprav a se zahrnutím

Více

Zápis z I. shromáždìní Spoleèenství vlastníkù jednotek (dále

Zápis z I. shromáždìní Spoleèenství vlastníkù jednotek (dále Zápis z I. shromáždìní Spoleèenství vlastníkù jednotek (dále jen SVJ ) Datum konání: dne 10.9.2009 od 18:00 Místo konání: v základní škole T.G.Masaryka na Ortenovì námìstí 34 v Praze 7 Zapsal: Helena Rundová

Více

Změny v DUNA/MZDY, verze 2009.1.01

Změny v DUNA/MZDY, verze 2009.1.01 Změny v DUNA/MZDY, verze 2009.1.01 V Přerově 26.1.2009 PERZONALISTIKA Evidence personalistiky na 3.záložce OÚ-další byla odstraněna zkratka u důchodů. Sestavy - odstraněna nabídka Předstihové řízení pro

Více

OHGHQ ~QRU E H]HQ GXEHQ NY WHQ þhuyhq. SROROHWt

OHGHQ ~QRU E H]HQ GXEHQ NY WHQ þhuyhq. SROROHWt Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

(v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 13 / 2011 IÈO: 49463985 Název: Obec Louka. Sestavená k rozvahovému dni 31.

(v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 13 / 2011 IÈO: 49463985 Název: Obec Louka. Sestavená k rozvahovému dni 31. PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 13 / 2011 IÈO: 49463985 Název: Obec Louka Sestavená k rozvahovému dni 31. prosinci 2011

Více

ZÁKON. ze dne 23. záøí 2003,

ZÁKON. ze dne 23. záøí 2003, 357/2003 Sb. ZÁKON ze dne 23. záøí 2003, kterým se mìní zákon è. 40/1993 Sb., o nabývání a pozbývání státního obèanství Èeské republiky, ve znìní pozdìjších pøedpisù Parlament se usnesl na tomto zákonì

Více

Licence: D0NG XCRGUPXA / PXC (19092011 / 19042011)

Licence: D0NG XCRGUPXA / PXC (19092011 / 19042011) A.1. PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè - minulé období zaokrouhleno na tisíce) Období: 12 / 2011 IÈO: 00302970 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Obec Mala Morava

Více

Licence: DEIG XCRGUPXA / PXC (19092011 / 19042011)

Licence: DEIG XCRGUPXA / PXC (19092011 / 19042011) A.1. PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè - minulé období zaokrouhleno na tisíce) Období: 13 / 2011 IÈO: 00667129 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Úèetní jednotka

Více

Hlavní obrazovka displeje je rozdìlena do pìti základních monitorovacích oken a tlaèítka slou ícího ke vstupu do nastavení zaøízení.

Hlavní obrazovka displeje je rozdìlena do pìti základních monitorovacích oken a tlaèítka slou ícího ke vstupu do nastavení zaøízení. OBSLUHA REGULACE 1. HLAVNÍ OBRAZOVKA Hlavní obrazovka displeje je rozdìlena do pìti základních monitorovacích oken a tlaèítka slou ícího ke vstupu do nastavení zaøízení. Aktuální èas a datum Venkovní teplota

Více

Obec Hrušovany u Brna

Obec Hrušovany u Brna A.1. PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00281824 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Obec Hrušovany u Brna

Více

MS Word 2007 Šablony programu MS Word

MS Word 2007 Šablony programu MS Word MS Word 2007 Šablony programu MS Word Obsah kapitoly V této kapitole se seznámíme s: Možností využití šablon při vytváření nových dokumentů Vytvářením vlastních šablon Studijní cíle Po absolvování této

Více

Licence: D1L4 XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012011) Vlastiboøice. (v Kè) sestavený ke dni 13.02.2012

Licence: D1L4 XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012011) Vlastiboøice. (v Kè) sestavený ke dni 13.02.2012 Obec Vlastiboøice ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2011 (v Kè) sestavený ke dni 13.02.2012 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00671878 název Obec Vlastiboøice ulice, è.p. è.p. 26 obec Vlastiboøice PSÈ, pošta

Více

Licence: D17A XCRGUPXA / PYA (05042012 / 12012012)

Licence: D17A XCRGUPXA / PYA (05042012 / 12012012) PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 49458892 Název: Svazek vodovodù a kanalizací Ivanèice Sestavená k rozvahovému

Více

A.3. Informace podle 7 odst. 5 zákona

A.3. Informace podle 7 odst. 5 zákona PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00271870 Název: Obec Nemyceves A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona úèetní

Více

Licence: DS2M XCRGBZUC / ZUC (06072012 / 07062012) Radovesnice II. (v Kè) sestavený ke dni 05.03.2013

Licence: DS2M XCRGBZUC / ZUC (06072012 / 07062012) Radovesnice II. (v Kè) sestavený ke dni 05.03.2013 Obec Radovesnice II ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2012 (v Kè) sestavený ke dni 05.03.2013 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00235687 název Obec Radovesnice II ulice, è.p. Radovesnice II 83 obec Radovesnice

Více

Tabulka pro zaèáteèníky. Tabulka. zaèáteèníky. Zaèínáme s poèítaèem. Windows pro zaèáteèníky. Windows pro pokroèilé. Text pro zaèáteèníky

Tabulka pro zaèáteèníky. Tabulka. zaèáteèníky. Zaèínáme s poèítaèem. Windows pro zaèáteèníky. Windows pro pokroèilé. Text pro zaèáteèníky Zaèínáme s poèítaèem Windows pro zaèáteèníky Windows pro pokroèilé Text pro zaèáteèníky Text pro pokroèilé Tabulka pro zaèáteèníky Tabulka pro pokroèilé Internet Internetová komunikace Grafika pro zaèáteèníky

Více

sestavený ke dni 08.02.2013

sestavený ke dni 08.02.2013 Obec Sopøeè ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2012 (v Kè) sestavený ke dni 08.02.2013 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00274267 název Obec Sopøeè ulice, è.p. obec Sopøeè 100 PSÈ, pošta 533 16 Kontaktní údaje

Více

Licence: D1VC XCRGBZUC / ZUC (01012010 / 01012010) Obec Závada. (v Kè) sestavený ke dni 28.02.2011

Licence: D1VC XCRGBZUC / ZUC (01012010 / 01012010) Obec Závada. (v Kè) sestavený ke dni 28.02.2011 Obec Závada ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2010 (v Kè) sestavený ke dni 28.02.2011 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00635553 název Obec Závada ulice, è.p. 106 obec Závada PSÈ, pošta 747 19 Kontaktní údaje

Více

Realitní kanceláø - manuál

Realitní kanceláø - manuál Realitní kanceláø - manuál Spravujte svou realitní kanceláø pohodlnì, rychle a efektivnì. J e t o tak snadné! Obsah: Strana 1. Pøedstavení Realitní kanceláøe...2 1.1. Co je redakèní systém a k èemu slouží?...2

Více

Nástup zaměstnance E S O 9 i n t r a n e t, a. s.

Nástup zaměstnance E S O 9 i n t r a n e t, a. s. Nástup zaměstnance E S O 9 i n t r a n e t, a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 12) Popis... 3 Navedení nového pracovníka... 3 Osobní data (činnost 1.1.1.1 Osobní data), Osobní

Více

Informace podle 7 odst. 5 zákona

Informace podle 7 odst. 5 zákona PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00576875 Název: Obec Dolní Tošanovice A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona

Více

A.3. Informace podle 7 odst. 5 zákona

A.3. Informace podle 7 odst. 5 zákona PØÍLOHA pøíspìvkové organizace zøizované ÚSC (v Kè - minulé období zaokrouhleno na tisíce) Období: 12 / 2011 IÈO: 70941912 Název: Zakladni skola Mlada Vozice, okres Tabor A.1. Informace podle 7 odst. 3

Více

Licence: DKJC XCRGBZUC / ZUC (01012009 / 01012009) Stropešín. (v Kè) sestavený ke dni 11.02.2010

Licence: DKJC XCRGBZUC / ZUC (01012009 / 01012009) Stropešín. (v Kè) sestavený ke dni 11.02.2010 Obec Stropešín ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2009 (v Kè) sestavený ke dni 11.02.2010 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 44065507 název Obec Stropešín ulice, è.p. Stropešín 3 obec Stropešín PSÈ, pošta 675 55

Více

5.1 Øízení o žádostech týkajících se mezinárodních ochranných známek pøihlašovatelù z Èeské republiky

5.1 Øízení o žádostech týkajících se mezinárodních ochranných známek pøihlašovatelù z Èeské republiky 30 5.1 Øízení o žádostech týkajících se mezinárodních ochranných známek pøihlašovatelù z Èeské republiky Prùzkumový pracovník vyøizuje žádosti o mezinárodní zápis ochranných známek pøihlašovatelù, pro

Více

Licence: DLGE XCRGBZUC / ZUC (31122012 / 07062012) Obec Hodov. (v Kè) sestavený ke dni 05.03.2013

Licence: DLGE XCRGBZUC / ZUC (31122012 / 07062012) Obec Hodov. (v Kè) sestavený ke dni 05.03.2013 Obec Hodov ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2012 (v Kè) sestavený ke dni 05.03.2013 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00376850 název Obec Hodov ulice, è.p. è. 54 obec Hodov PSÈ, pošta 675 04 Kontaktní údaje

Více

Modul Půjčovna Materiál pro samostudium +1873

Modul Půjčovna Materiál pro samostudium +1873 Modul Půjčovna Materiál pro samostudium +1873 18.4.2016 Scheib Pavel Datum tisku 18.4.2016 2 Modul Půjčovna Modul Pu jč ovna Obsah Úvod... 3 Položky označení položek v podmnožině... 3 Číselník stromů položek

Více

Co je nového v systémech DUNA DE, DUNA ÚČTO, DUNA OBCHOD 2013,1.22

Co je nového v systémech DUNA DE, DUNA ÚČTO, DUNA OBCHOD 2013,1.22 Co je nového v systémech DUNA DE, DUNA ÚČTO, DUNA OBCHOD 2013,1.22 Nastavení základní konfigurace Údaje o firmě záložka Finanční úřad změny v souvislosti se změnou číselníku Finančních úřadů, proveďte

Více

Licence: DPY7 XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012011) Obec Neurazy. (v Kè) sestavený ke dni 05.03.2012

Licence: DPY7 XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012011) Obec Neurazy. (v Kè) sestavený ke dni 05.03.2012 Obec Neurazy ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2011 (v Kè) sestavený ke dni 05.03.2012 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00257001 název Obec Neurazy ulice, è.p. èp. 61 obec Neurazy PSÈ, pošta 33501 Kontaktní

Více

Převod dat z programu STEREO

Převod dat z programu STEREO Převod dat z programu STEREO Tento návod řeší nezbytné kroky, které je nutné provést před, v průběhu a po samotném převodu dat mezi programy Stereo 18 a DUEL 6.1. Jednotlivé kroky na sebe navazují a zajistí

Více

Domov seniorù Nové StraÜecÝ, poskytovatel sociálních služeb

Domov seniorù Nové StraÜecÝ, poskytovatel sociálních služeb A.1. PØÍLOHA pøíspìvkové organizace zøizované ÚSC (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 71209921 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Domov seniorù Nové StraÜecÝ, poskytovatel

Více

Licence: DH3O XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012011) Obec Vrbice. (v Kè) sestavený ke dni 25.05.2012

Licence: DH3O XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012011) Obec Vrbice. (v Kè) sestavený ke dni 25.05.2012 Obec Vrbice ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2011 (v Kè) sestavený ke dni 25.05.2012 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00578649 název Obec Vrbice ulice, è.p. èp. 25 obec Vrbice PSÈ, pošta 50703 Kontaktní údaje

Více

Licence: D98V XCRGUPXA / PYA (05042012 / 12012012)

Licence: D98V XCRGUPXA / PYA (05042012 / 12012012) PØÍLOHA pøíspìvkové organizace zøizované ÚSC (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 75021854 Název: Mateøská škola, Jamolice, okres Znojmo Sestavená k rozvahovému dni 31. prosinci

Více

A.3. Informace podle 7 odst. 5 zákona

A.3. Informace podle 7 odst. 5 zákona PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00578401 Název: Obec Kovaè A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona úèetní

Více

DATIS PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ Změny 2015

DATIS PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ Změny 2015 DATIS PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ Změny 2015 verze 15.05.2 25.5.2015 Kontrola neobsazených čísel Oprava chyby při kontrole neobsazených čísel v případě duplicitních čísel faktur. verze 15.05.1 02.5.2015 Režim

Více

Novinky a změny v systému DUNA MZDY verze 2014.1.01

Novinky a změny v systému DUNA MZDY verze 2014.1.01 Novinky a změny v systému DUNA MZDY verze 2014.1.01 PERSONALISTIKA Evidence pracovníků V ovládacím panelu přibyla možnost kontroly rodných čísel na insolvenci s následnou tiskovou sestavou pracovníků v

Více

se níže uvedeného dne mìsíce a roku ve smyslu ustanovení 685 a násl. obèanského zákoníku domluvili na této smlouvì o nájmu bytu: I Pøedmìt nájmu

se níže uvedeného dne mìsíce a roku ve smyslu ustanovení 685 a násl. obèanského zákoníku domluvili na této smlouvì o nájmu bytu: I Pøedmìt nájmu Smluvní strany Jméno a pøíjmení: Trvalé bydlištì: Rodné èíslo: Èíslo OP: dále jen pronajímatel, na stranì jedné a Jméno a pøíjmení: Trvalé bydlištì: Rodné èíslo: Èíslo OP: dále jen nájemce, na stranì druhé

Více

(v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2011 IÈO: Název: Základní škola a Mateøská škola Jistebnice

(v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2011 IÈO: Název: Základní škola a Mateøská škola Jistebnice PØÍLOHA pøíspìvkové organizace zøizované ÚSC (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2011 IÈO: 70887489 Název: Základní škola a Mateøská škola Jistebnice Sestavená k rozvahovému dni 31.

Více

Mìstys Dub nad Moravou

Mìstys Dub nad Moravou A.1. PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 00298867 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Mìstys Dub nad Moravou

Více

Licence: D00B XCRGBZUC / ZUC (01012009 / 01012009) Obec Moèovice 38. (v Kè) sestavený ke dni 22.03.2010

Licence: D00B XCRGBZUC / ZUC (01012009 / 01012009) Obec Moèovice 38. (v Kè) sestavený ke dni 22.03.2010 Obec Moèovice 38 ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2009 (v Kè) sestavený ke dni 22.03.2010 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 640077 název Obec Moèovice 38 ulice, è.p. obec PSÈ, pošta Kontaktní údaje telefon fax

Více

E-shop - manuál. www.matesova.cz. Spravujte svùj internetový obchod rychle, snadno, efektivnì. -1-

E-shop - manuál. www.matesova.cz. Spravujte svùj internetový obchod rychle, snadno, efektivnì. -1- E-shop - manuál Spravujte svùj internetový obchod rychle, snadno, efektivnì. J e t o tak snadné! Obsah: Strana 1. Pøedstavení E-shopu...2 1.1. Co Vám náš e-shop umožní?...2 2 Rozhraní e-shopu....3 3. Postup

Více

Informace podle 7 odst. 5 zákona

Informace podle 7 odst. 5 zákona A.1. PØÍLOHA pøíspìvkové organizace zøizované ÚSC (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2012 IÈO: 71002243 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona ŠJ Tìšetice Nejsou informace o tom,

Více

Modul IRZ návod k použití

Modul IRZ návod k použití Modul IRZ návod k použití Verze: 2 Datum: 26. 2. 2016 Tento dokument představuje stručný návod na použití modulu IRZ v programu EVI 8. Modul IRZ je určen na evidenci odpadů pro IRZ provozovny a hlášení

Více

Otevøený výukový program. Interaktivní výuka. 4.2 Professional. Pøíruèka uživatele

Otevøený výukový program. Interaktivní výuka. 4.2 Professional. Pøíruèka uživatele Otevøený výukový program Interaktivní výuka 4.2 Professional Pøíruèka uživatele 1 Copyright 2005 Ing. Radomír Kadlec, Ing. Lubomír Kadlec Grafická úprava: Iveta Kadlecová 2 Interaktivní výuka Obsah Úvod...

Více

Licence: DF3R XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012011) Obec Volárna. (v Kè) sestavený ke dni 28.05.2012

Licence: DF3R XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012011) Obec Volárna. (v Kè) sestavený ke dni 28.05.2012 Obec Volárna ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2011 (v Kè) sestavený ke dni 28.05.2012 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00235911 název Obec Volárna ulice, è.p. Volárna 137 obec Kolín PSÈ, pošta 280 02 Kontaktní

Více

Licence: DONT XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012011) Mìstys Brankovice. (v Kè) sestavený ke dni 08.06.2011

Licence: DONT XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012011) Mìstys Brankovice. (v Kè) sestavený ke dni 08.06.2011 Mìstys Brankovice ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2011 (v Kè) sestavený ke dni 08.06.2011 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00291668 název Mìstys Brankovice ulice, è.p. Námìstí 101 obec Brankovice PSÈ, pošta

Více

Školní události. v Pozn.: Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak.

Školní události. v Pozn.: Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak. Školní události v. 2.0 Pozn.: Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak. Obsah : Školní událost 2 Záložky události 4 Hodiny třídy / kurzu - nastavení hodin 5

Více

List1. sestavena k : 31.12.2009. Název položky úèet položka Stav k 1.1. Stav k 31.12.2009

List1. sestavena k : 31.12.2009. Název položky úèet položka Stav k 1.1. Stav k 31.12.2009 R O Z V A H A ( B I L A N C E ) územních samosprávných celkù sestavena k : 31.12.2009 v Kè Název, sídlo a právní forma rok mìsíc IÈO úèetní jednotky Blanský les - podhùøí 2009 13 70819963 Husova 212 37382

Více

Licence: DF66 XCRGBZUC / ZUC (31122012 / 07062012) Obec Drhovice. (v Kè) sestavený ke dni 31.12.2012

Licence: DF66 XCRGBZUC / ZUC (31122012 / 07062012) Obec Drhovice. (v Kè) sestavený ke dni 31.12.2012 Obec Drhovice ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2012 (v Kè) sestavený ke dni 31.12.2012 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00512605 název Obec Drhovice ulice, è.p. Drhovice obec Drhovice PSÈ, pošta 391 31 Kontaktní

Více

Licence: ZZZZ XCRGBZUC / ZUC (06072012 / 07062012) Dolní Branná. (v Kè) sestavený ke dni 13.05.2013

Licence: ZZZZ XCRGBZUC / ZUC (06072012 / 07062012) Dolní Branná. (v Kè) sestavený ke dni 13.05.2013 Obec Dolní Branná ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2012 (v Kè) sestavený ke dni 13.05.2013 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 277738 název Obec Dolní Branná ulice, è.p. 256 obec Dolní Branná PSÈ, pošta 54362

Více

Měsíční zpracování mezd a uzávěrka měsíce

Měsíční zpracování mezd a uzávěrka měsíce Měsíční zpracování mezd a uzávěrka měsíce E S O 9 i n t r a n e t, a. s. Strana 1 (celkem 8) U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Popis... 3 Měsíční zpracování mezd... 3 Měsíční MS a nepřítomnost (činnost

Více

A.3. Informace podle 7 odst. 5 zákona

A.3. Informace podle 7 odst. 5 zákona PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè - minulé období zaokrouhleno na tisíce) Období: 12 / 2011 IÈO: 00578291 Název: Obec Èervená Tøemešná A.1. Informace podle 7 odst. 3

Více

(v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2011 IÈO: Název: MŠ Malá Morava, pøíspìvková organizace

(v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2011 IÈO: Název: MŠ Malá Morava, pøíspìvková organizace PØÍLOHA pøíspìvkové organizace zøizované ÚSC (v Kè, s pøesností na dvì desetinná místa) Období: 12 / 2011 IÈO: 71008462 Název: MŠ Malá Morava, pøíspìvková organizace Sestavená k rozvahovému dni 31. prosinci

Více

Licence: D64A XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012011) Obec Petrovice. (v Kè) sestavený ke dni 27.02.2012

Licence: D64A XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012011) Obec Petrovice. (v Kè) sestavený ke dni 27.02.2012 Obec Petrovice ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2011 (v Kè) sestavený ke dni 27.02.2012 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00378470 název Obec Petrovice ulice, è.p. Petrovice 68 obec Petrovice PSÈ, pošta 67521

Více

Mzdy/číselníky mezd/mzdové složky

Mzdy/číselníky mezd/mzdové složky WAK INTRA Změny a novinky v modulu zaměstnanci pro rok 2008 Strana 1 Mzdy/číselníky mezd/mzdové složky Byly přidány následující nové mzdové složky MZS 2624 - Zdr. poj. - úhrn VZ mimo PP - Mzs slouží k

Více

Režim přenesení daňové povinnosti v programu STEREO

Režim přenesení daňové povinnosti v programu STEREO Režim přenesení daňové povinnosti v programu STEREO 1. Nastavení potřebných parametrů Pro korektní odevzdání výpisu z evidence RPDP je nutné vyplnit parametry ve volbě Ostatní / Parametry / (Sdílené) /

Více

OBSAH 1. OSOBNÍ A MZDOVÁ AGENDA

OBSAH 1. OSOBNÍ A MZDOVÁ AGENDA Obsah 3 OBSAH 1. OSOBNÍ A MZDOVÁ AGENDA...13 1.1 OBECNĚ K OSOBNÍ EVIDENCI...15 1.2 JAKÁ OSOBNÍ DATA LZE A NELZE VYŽADOVAT...16 1.3 ÚDAJE POTŘEBNÉ PRO PŘIJETÍ DO ZAMĚSTNÁNÍ...17 1.4 OSOBNÍ SPIS...18 1.5

Více

www.bohuslavice u Zlína

www.bohuslavice u Zlína Obec Bohuslavice u Zlína ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2012 (v Kè) sestavený ke dni 15.02.2013 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00283789 název Obec Bohuslavice u Zlína ulice, è.p. 185 obec Bohuslavice u

Více

Licence: ZZZZ XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012010) Obec Peøimov. (v Kè) sestavený ke dni 09.03.2011

Licence: ZZZZ XCRGBZUC / ZUC (20012011 / 01012010) Obec Peøimov. (v Kè) sestavený ke dni 09.03.2011 Obec Peøimov ZÁVÌREÈNÝ ÚÈET ZA ROK 2010 (v Kè) sestavený ke dni 09.03.2011 Údaje o organizaci identifikaèní èíslo 00275999 název Obec Peøimov ulice, è.p. è.p. 107 obec Peøimov PSÈ, pošta 51204 Kontaktní

Více

oznaète 'X' sestavená k rozvahovému dni 31. prosinci 2012 Sídlo úèetní jednotky - ulice,èp Závodní 88/353 - obec Karlovy Vary

oznaète 'X' sestavená k rozvahovému dni 31. prosinci 2012 Sídlo úèetní jednotky - ulice,èp Závodní 88/353 - obec Karlovy Vary Ú È E T N Í Z Á V Ì R K A øádná X mimoøádná mezitimní * typ závìrky oznaète 'X' sestavená k rozvahovému dni 31. prosinci 2012 NÁZEV ÚÈETNÍ JEDNOTKY Karlovarský kraj Sídlo úèetní jednotky - ulice,èp Závodní

Více

Licence: D07Y XCRGUPXA / PXC (19092011 / 19042011)

Licence: D07Y XCRGUPXA / PXC (19092011 / 19042011) A.1. PØÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kè - minulé období zaokrouhleno na tisíce) Období: 12 / 2011 IÈO: 00493619 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Obec Janovice Úèetní

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více