teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza obvodů s regulárními prvky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza obvodů s regulárními prvky"

Transkript

1 Jiří Petržela

2 příklad pro příčkový filtr na obrázku napište aditanční atici etodou uzlových napětí zjistěte přenos filtru identifikujte tp a řád filtru Obr. : Příklad na příčkový filtr.

3 aditanční atice filtru á tvar ( ) ( ) ( ) ( ) sl C C s G sl sc sl sc sl sl C C C s sl sc sl sc sl sl C C C s sl sc sl sc sl C C s G přenos napětí filtru ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ,,4,,4 4 sl C C s G sl sl C C C s sl sl C C C s sl sc sl sc sl sc K nuerické hodnot součástek filtru pro Snap H L nf C k R k j i μ Ω

4 Obr. : Sbolický výraz pro přenos příčkového filtru ve Snapu.

5 Obr. : Modulová kitočtová charakteristika příčkového filtru ve Snapu.

6 Obr. 4: Rozložení nulových bodů a pólů příčkového filtru ve Snapu.

7 příklad pro zapojení bipolárního tranzistoru se společnou bází na obrázku nakreslete příslušný obvod vhodný pro výpočet etodou uzlových napětí zjistěte přenos dvojbranu Obr. 5: Příklad na bipolární tranzistor.

8 původní popis linearizovaného odelu tranzistoru tran tran e e transforačníi rovnicei definujee, jak je tranzistor zapojen ve výsledné obvodu s nái zvolený označení uzlových napětí e e Obr. 6: Náhradní obvod pro střední páso kitočtů.

9 výsledná aditanční atice - - G e e e přenos napětí v sbolické tvaru K () s e ( ) ( ) e e G e ( ) () s () ( ) s G e - e e - R,, ( ) e R e e,, e e

10 Obr. 7: Sbolický výraz pro přenos napětí v prorau SNAP.

11 Obr. 8: Ruční výpočet pro β, r BE kω a r CE 5kΩ.

12 příklad pro zapojení bipolárního tranzistoru se společný kolektore na obrázku nakreslete příslušný obvod vhodný pro výpočet etodou uzlových napětí zjistěte přenos dvojbranu Obr. 9: Příklad na bipolární tranzistor.

13 původní popis linearizovaného odelu tranzistoru tran tran e e transforačníi rovnicei definujee, jak je tranzistor zapojen ve výsledné obvodu s nái zvolený označení uzlových napětí e e Obr. : Náhradní obvod pro střední páso kitočtů.

14 výsledná aditanční atice G e ( ) e e ( ) e e G4 e e e e přenos napětí v sbolické tvaru G e K e () s e ( ) () s () ( ) s e e e 4,,,, R ( ) 4 e e ( ) R e - - e e e

15 Obr. : Sbolický výraz pro přenos napětí v prorau SNAP.

16 Obr. : Ruční výpočet pro β, r BE kω a r CE 5kΩ.

17 příklad 4 pro zapojení bipolárního tranzistoru se společný eitore na obrázku nakreslete příslušný obvod vhodný pro výpočet etodou uzlových napětí zjistěte přenos dvojbranu Obr. : Příklad na bipolární tranzistor.

18 původní popis linearizovaného odelu tranzistoru tran tran transforačníi rovnicei definujee, jak je tranzistor zapojen ve výsledné obvodu e e e e Obr. 4: Náhradní obvod pro střední páso kitočtů.

19 výsledná aditanční atice G G4 e e ( e e ) ( ) ( ) ( ) e G e e e G e e e e přenos napětí v sbolické tvaru K () s - - () s () s,, e G e i, j ije e e e ( )( ) ( G ) G ( )( ) i, j ije i, j e G e det R e RR G G G ije i, j e ije det e - e - e e e e e

20 Obr. 5: Sbolický výraz pro přenos napětí v prorau SNAP.

21 příklad 5 pro zapojení dvou bipolárních tranzistorů v Darlintonově zapojení na obrázku nakreslete příslušný obvod vhodný pro výpočet etodou uzlových napětí zjistěte přenos dvojbranu Obr. 6: Příklad na obvod se dvěa bipolárníi tranzistor.

22 transforační rovnice pro první tranzistor ho převedou do zvolené soustav uzlových napětí výsledného obvodu transforační rovnice pro druhý tranzistor ho převedou do zvolené soustav uzlových napětí výsledného obvodu Obr. 7: Náhradní obvod pro střední páso kitočtů.

23 výsledná aditanční atice ( ) e e e ( ) ( ) ( ) -- G e e e e e e -- e e e e G e e e e e přenos napětí v sbolické tvaru K G () s ( ) () s () ( ) s i, j,, ( )( ) ije e - G - e i, j e ije e e G -,, - det

24 Obr. 8: Sbolický výraz pro přenos napětí v prorau SNAP.

25 příklad 6 pro zapojení realizující neativní rezistor poocí dvou bipolárních tranzistorů uvedené na obrázku nakreslete příslušný obvod vhodný pro výpočet etodou uzlových napětí ověřte správnou funkci obvodu, ted zjistěte vstupní ipedanci dvojbranu Obr. 9: Příklad na obvod se dvěa bipolárníi tranzistor.

26 transforační rovnice pro první tranzistor ho převedou do zvolené soustav uzlových napětí výsledného obvodu transforační rovnice pro druhý tranzistor ho převedou do zvolené soustav uzlových napětí výsledného obvodu Obr. : Náhradní obvod pro střední páso kitočtů.

27 výsledná aditanční atice - - e ( ) ( ) e e e e e e e ( ) ( ) e e G e e e e G G G e e vstupní ipedance obvodu Z vst - () s - vst vst vst e ( ) vst e,, e e ( )( ) ( G G G )( ) e e e e e e e e G det

28 Obr. : Sbolický výraz pro přenos napětí v prorau SNAP.

29 příklad 7 pro zapojení realizující tranzistorový zesilovač s paralelní zpětnou vazbou a jední bipolární tranzistore nakreslete příslušný obvod vhodný pro výpočet Obr. : Příklad na obvod s jední bipolární tranzistore.

30 původní popis linearizovaného odelu tranzistoru tran tran e e transforačníi rovnicei definujee, jak je tranzistor zapojen ve výsledné obvodu e e Obr. : Náhradní obvod pro střední páso kitočtů.

31 do aditanční atice se dvěi obecnýi aditancei přetransforujee tranzistor takže výsledná aditanční atice celého obvodu je e e a hledaný přenos napětí K e e Z ( s), e () s, e Z Z

32 Obr. 4: Sbolický výraz pro přenos napětí v prorau SNAP.

33 příklad 8 pro zapojení realizující kaskádu dvou tranzistorových zesilovačů vpočtěte sbolický výraz pro přenos napětí, přičež vužijte etodu uzlových napětí Obr. 5: Příklad na obvod se dvěi bipolárníi tranzistor.

34 původní popis linearizovaného odelu tranzistoru tran tran e e e e Obr. 6: Dílčí bipolární tranzistor a volba uzlových napětí.

35 první tranzistor á transforační rovnice druhý tranzistor á transforační rovnice přetransforování obou tranzistorů do výsledné soustav uzlových napětí, aditanční atice bude e e e e e e e e

36 hledaný přenos napětí bude K () s ( ) () s () ( ) s,,,, ( )( ) e e e e e e e

37 Obr. 7: Sbolický výraz pro přenos napětí v prorau Snap.

38 příklad 9 pro zapojení na obrázku se dvěa tranzistor vpočtěte sbolický výraz pro přenos napětí, přičež vužijte etodu uzlových napětí Obr. 8: Příklad na obvod se dvěa bipolárníi tranzistor.

39 původní popis linearizovaného odelu tranzistoru tran tran e e e e Obr. 9: Dílčí bipolární tranzistor a volba uzlových napětí.

40 první tranzistor á transforační rovnice druhý tranzistor á transforační rovnice přetransforování obou tranzistorů do výsledné soustav uzlových napětí, aditanční atice bude -- ( ) e e e e ( ) ( ) ( ) e e e e e e e e e e e e G e - - e e e

41 hledaný přenos napětí bude K () s ( ) () s () ( ) s ( )( ) e ( ) ( )( G ) e e i, j e ije i, j ije e e,, e i, j e,, e ije i, j ije e

42 Obr. : Sbolický výraz pro přenos napětí v prorau Snap.

43 příklad pro zapojení realizující filtr tpu pásová zádrž zjistěte přenos napětí naprázdno, přičež vužijte etodu uzlových napětí Obr. : Příklad na obvod se dvěa transaditančníi zesilovači.

44 rovnice pro první transaditanční zesilovač (OTA) a jeho transforace do výsledného obvodu ( ) rovnice pro druhý OTA a jeho transforace do struktur výsledného obvodu ( ) Obr. : Transaditanční zesilovač jako trojbran a volba uzlových napětí.

45 výstup prvního OTA je zapojen do prvního uzlu, projeví se pouze v první rovnici, protože je narušena bilance proudů prvního uzlu výstup druhého OTA je zapojen do druhého uzlu, projeví se ted pouze ve druhé rovnici, protože je zde opět narušena bilance proudů výslednou aditanční atici lze sestrojit přío z obvodu sc sc sc sc sc

46 přenos napětí v sbolické tvaru bude s ( ) () () s K s () ( ) s s CC CC sc s,, s s,, CC C C C

47 Obr. : Sbolický výraz pro přenos napětí v prorau SNAP.

48 Obr. 4: Modulová kitočtová charakteristika v prorau SNAP.

49 Obr. 5: Rozložení nulových bodů a pólů v prorau SNAP.

50 Obr. 6: Ruční výpočet přenosu napětí aktivního filtru.

51 příklad pro proudové zrcadlo na obrázku zjistěte sbolický výraz pro přenos proudu, přičež vužijte etodu uzlových napětí Obr. 7: Příklad na obvod s dvěa bipolárníi tranzistor.

52 první tranzistor á transforační rovnice druhý tranzistor á transforační rovnice Obr. 8: Náhradní obvod pro proudové zrcadlo.

53 přetransforování obou tranzistorů do výsledné soustav uzlových napětí, aditanční atice bude e G přenos proudu v sbolické tvaru bude K () s out in () s () s in G G in ( ) in, G,, G ( )( ) G

54 Obr. 9: Sbolický výraz pro přenos proudu v prorau Snap.

55 příklad pro dvojbran s transforátore uvedený na obrázku zjistěte přenos proudu, přičež vužijte etodu sčkových proudů Obr. 4: Příklad na dvojbran s transforátore.

56 transforační rovnice pro transforátor ná jednoznačně popisují, jak je transforátor zapojen v ráci struktur výsledného obvodu s s s s v obvodu je potřeba označit začátk jednotlivých vinutí, zejéna s ohlede na sěr proudů i Obr. 4: Transforátor a volba nezávislých sčkových proudů.

57 definiční rovnice a dílčí ipedanční atice tříbranového transforátoru Z trafo Z trafo sl sm sm sm sl sm sm sm rafické znázornění přetransforování Z trafo do výsledné Z s s - s s Z - { Z } { Z } { } { } { } { } { } { }, Z, Z, Z, Z, Z, Z,, { } { } { } { } { } { } { } { } Z Z, Z, Z, Z, Z, Z, Z,, Z sl z z - z z

58 výsledná ipedanční atice Z R sc sc s odkud vpočtee hledaný přenos proudu ( ), s( M M M L ) () () s, sc K s () s ( ),, R s( L L M ) s ( L L M ) s( M M M L ) ( M M M L ) R s( L L M ) sc sc sc

59 příklad zjistěte přenos napětí naprázdno, přičež vužijte etodu uzlových napětí najděte náhradní zapojení dvojbranu se dvěa rátor uvedeného na obrázku Obr. 4: Příklad na dvojbran se dvěa rátor.

60 Obr. 4: Volba uzlových napětí. definiční vztah prvního rátoru > > S S S S definiční vztah druhého rátoru > > ± S S S S

61 první rátor je zapojen ezi uzl a druhý rátor je zapojen ezi uzl 4 a výsledná aditanční atice bude ( ) ± S S sc sc C C C s sc sc sc S S

62 odkud přenos napětí bude,5 K () s S det ( ) 5 () 5 s () ( ) s sc sc ± C s,5,,5, ( C C C ) CS S s sc sc sc S

63 odkud přenos napětí bude ( ) ± det, S S sc sc C C C s sc sc sc ( ) ( ) ± 4 det S sc C C C s sc sc sc S ( )( ) [ ] ± s C S S C C C C s S ( ) s C C C S S ±

64 aditanční atice obvodu na obrázku bude ít tvar sl sl sl sl sl sl aditanční atice obvodu na obrázku bude ít tvar K () s () s () s,, / / ( sl ) ( sl ) ( ) / sl L / L Obr. 44: Náhradní obvod pro studovaný dvojbran.

65 Obr. 45: Řešení náhradního obvodu v prorau SNAP.

66 příklad 4 zjistěte vstupní ipedanci rátoru zatíženého kapacitore, přičež vužijte etodu uzlových napětí Obr. 46: Příklad na dvojbran s jední rátore.

67 aditanční atici lze sestavit přío z obvodu S S sc odkud vpočtee hledanou vstupní ipedanci Z ( ), () s () vst, vst s () s dvojpól se chová jako cívka s vlastní indukčností C L ekv S S sc S S

68 příklad 5 najděte sbolický výraz pro charakteristickou rovnici, pokud uvažujete autononí obvod na obrázku Obr. 47: Příklad na transaditanční zesilovač.

69 dílčí aditanční atice transaditančního obvodu s jední uzeněný vstupe bude ít tvar transforační rovnice pro tento funkční blok jsou transforační rovnice pro tento funkční blok jsou

70 charakteristickou rovnici dostanee, pokud položíe deterinant aditanční atice roven nule, což je det ( )( )( ) ( ) po roznásobení závorek dostáváe ( ) ( ) ( ) z tohoto vztahu je patrné, že oscilátor lze získat pro celou řadu různých kobinací aditancí

71 Obr. 48: Charakteristická rovnice v prorau Snap.

72 příklad 6 pro zapojení proudového zrcadla s dvěa unipolárníi tranzistor (viz obrázek) zjistěte etodou uzlových napětí proudový přenos Obr. 49: Příklad na proudové zrcadlo s unipolárníi tranzistor.

73 aditanční atice unipolárních tranzistorů tran tran ds ds první a druhý tranzistor á transforační rovnice Obr. 5: Náhradní obvod pro střední páso kitočtů.

74 výsledná aditanční atice ds přenos proudu v sbolické tvaru K () s out in () s () s ds in ds in ( ) ds in, ds,, ds ( ) ds ds ds

75 Obr. 5: Přenos proudu obvodu v prorau Snap.

76 příklad 7 pro zapojení proudového zrcadla s dvěa unipolárníi tranzistor (viz obrázek) zjistěte etodou uzlových napětí proudový přenos Obr. 5: Příklad na Wilsonovo proudové zrcadlo s unipolárníi tranzistor.

77 Obr. 5: Náhradní obvod Wilsonova proudového zrcadla. ds tran ds tran aditanční atice unipolárních tranzistorů w ds w w tran z ds z z tran

78 jednotlivé tranzistor ají transforační rovnice w w z z výsledná aditanční atice w ds w z ds z z ds z ds ds ds ds z -z z - - -z w w -z -z w w

79 přenos proudu v sbolické tvaru K () s z ds ds out in () s () s z ds in z ds in ( ) in, ( z z ) ds ds ( )( z z w w ) ( z z )( ) ds ds ds ds z ds ds,,

80 Obr. 54: Přenos proudu obvodu v prorau Snap.

81 příklad 8 pro zapojení obvodu s unipolární tranzistore na obrázku zjistěte etodou uzlových napětí přenos napětí a vstupní ipedanci Obr. 55: Příklad na obvod s jední unipolární tranzistore.

82 aditanční atice unipolárního tranzistoru tran tranzistor á transforační rovnice ds Obr. 56: Náhradní obvod zadaného obvodu.

83 aditanční atice výsledného obvodu G G - G G G G G G přenos napětí v sbolické tvaru ( ), () () s in out, GG ( G G G ) s () s ( ) ( G )( G G G ) G K in - K in () s G,, ds ds ( ) G G ( )( G ) ds G G G G

84 přenos napětí v sbolické tvaru G Z in () s in in () s () s in ( ) ( ds G )( G G G ) G ( )( ) ( ) G G G G G G G G G G ds in, ( )( ) ds G G G G G G ( ) ds G GG ds Z in s ( ) G, G ds

85 Obr. 57: Přenos napětí obvodu v prorau Snap.

86 Obr. 58: Vstupní ipedance obvodu v prorau Snap.

87 příklad 9 pro zapojení obvodu se dvěa unipolárníi tranzistor na obrázku zjistěte etodou uzlových napětí přenos napětí a vstupní ipedanci Obr. 59: Příklad na obvod se dvěa unipolárníi tranzistor.

88 Obr. 6: Náhradní schéa zadaného obvodu. aditanční atice unipolárních tranzistorů ds tran ds tran tranzistor á transforační rovnice

89 pro jednoduchost označíe G G G aditanční atice výsledného obvodu G G4 G5 G ds přenos napětí v sbolické tvaru K () s - () s () s ( ) in out in ( ) in,,,, ds ds G G ds ds ( ds ) ( G )( G ) ( ) ds ds ds ds ds

90 Obr. 6: Přenos napětí obvodu v prorau Snap.

91 příklad pro zapojení obrázku stanovte oscilační podínku, pokud je tranzistor popsán jediný paraetre určete podínku která usí platit pro R, ab po ustálení oscilátor pracoval s poloviční úhle otevření Θ Obr. 6: Příklad na oscilátor s bipolární tranzistore.

92 aditanční atice celého zapojení sc sl sc sl sc G sc Obr. 6: Náhradní schéa zadaného obvodu.

93 charakteristická rovnice oscilátoru sc G sc s C sc sl sl po úpravě dostáváe sl G s LC s LC s LL C s L LC oscilační kitočet získáe z reálné částí rovnice ω ( L L ) C ω C ( L L )

94 oscilační podínku získáe z iainární části rovnice L ω ( G ) LG ω L LC ( G ) G L ( ) LC C L L G ( L L ) L G L LG L LG L poloviční úhel otevření je Θ takže cos ( )

95 pro první haronickou proudu áe ( cos( Θ) ) α M M strost dostanee výpočte ( cos( Θ) ) α.54 podínka pro rezistor poto bude G L L.8

96 děkuji za pozornost otázk? 9..9

1 Elektrotechnika 1. 11:00 hod. = + Δ= = 8

1 Elektrotechnika 1. 11:00 hod. = + Δ= = 8 :00 hod. Elektrotechnika a) Metodou syčkových proudů (MSP) vypočtěte proudy všech větví uvedeného obvodu. R = Ω, R = Ω, R 3 = Ω, U = 5 V, U = 3 V. b) Uveďte obecný vztah pro výpočet počtu nezávislých syček

Více

1 Elektrotechnika 1. 11:00 hod. R. R = = = Metodou postupného zjednodušování vypočtěte proudy všech větví uvedeného obvodu. U = 60 V. Řešení.

1 Elektrotechnika 1. 11:00 hod. R. R = = = Metodou postupného zjednodušování vypočtěte proudy všech větví uvedeného obvodu. U = 60 V. Řešení. A : hod. Elektrotechnika Metodou postupného zjednodušování vypočtěte proudy všech větví uvedeného obvodu. R I I 3 R 3 R = 5 Ω, R = Ω, R 3 = Ω, R 4 = Ω, R 5 = Ω, = 6 V. I R I 4 I 5 R 4 R 5 R. R R = = Ω,

Více

elektrické filtry Jiří Petržela aktivní filtry

elektrické filtry Jiří Petržela aktivní filtry Jiří Petržela postup při návrhu filtru nové struktury analýza daného obvodu programem Snap získání symbolického tvaru přenosové funkce srovnání koeficientů přenosové funkce s přenosem obecného bikvadu

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry se syntetickými bloky

elektrické filtry Jiří Petržela filtry se syntetickými bloky Jiří Petržela nevýhoda induktorů, LCR filtry na nízkých kmitočtech kvalita technologická náročnost výroby a rozměry cena nevýhoda syntetických ekvivalentů cívek nárůst aktivních prvků ve filtru kmitočtová

Více

Vybrané vlastnosti obvodů pracujících v proudovém módu a napěťovém módu

Vybrané vlastnosti obvodů pracujících v proudovém módu a napěťovém módu Vybrané vlastnosti obvodů pracujících v proudové ódu a napěťové ódu Vratislav Michal, DTEE Brno University of Technology Vratislav.ichal@gail.co, www.postreh.co/vichal Teoretický úvod: Označení obvodů

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky 3. přednáška Řešení obvodů napájených haronický napětí v ustálené stavu ZÁKADNÍ POJMY Časový průběh haronického napětí: kde: U u U. sin( t ϕ ) - axiální hodnota [V] - úhlový kitočet

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela obvodové funkce

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela obvodové funkce Jiří Petržela obvod jako dvojbran dvojbranem rozumíme elektronický obvod mající dvě brány (vstupní a výstupní) dvojbranem může být zesilovač, pasivní i aktivní filtr, tranzistor v některém zapojení, přenosový

Více

Studium tranzistorového zesilovače

Studium tranzistorového zesilovače Studium tranzistorového zesilovače Úkol : 1. Sestavte tranzistorový zesilovač. 2. Sestavte frekvenční amplitudovou charakteristiku. 3. Porovnejte naměřená zesílení s hodnotou vypočtenou. Pomůcky : - Generátor

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza obvodů metodou orientovaných grafů

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza obvodů metodou orientovaných grafů Jiří Petržela analýza obvodů metodou orientovaných grafů podstata metod spočívá ve vjádření rovnic popisujících řešený obvod pomocí orientovaných grafů uzl grafu odpovídají závislým a nezávislým veličinám,

Více

II. Nakreslete zapojení a popište funkci a význam součástí následujícího obvodu: Integrátor s OZ

II. Nakreslete zapojení a popište funkci a význam součástí následujícího obvodu: Integrátor s OZ Datum: 1 v jakém zapojení pracuje tranzistor proč jsou v obvodu a jak se projeví v jeho činnosti kondenzátory zakreslené v obrázku jakou hodnotu má odhadem parametr g m v uvedeném pracovním bodu jakou

Více

AKTIVNÍ PRVKY V SOUČASNÉ ANALOGOVÉ TECHNICE

AKTIVNÍ PRVKY V SOUČASNÉ ANALOGOVÉ TECHNICE AKTVNÍ PRVK V SOUČASNÉ ANALOGOVÉ TECHNCE "Klasický" prvke analogové techniky 8tých a začátku 9tých let byl operační zesilovač s typickou vnitřní strukturou podle obr. 3.. in Diferenční Napěťový Koncový

Více

+ U CC R C R B I C U BC I B U CE U BE I E R E I B + R B1 U C I - I B I U RB2 R B2

+ U CC R C R B I C U BC I B U CE U BE I E R E I B + R B1 U C I - I B I U RB2 R B2 Pro zadané hodnoty napájecího napětí, odporů a zesilovacího činitele β vypočtěte proudy,, a napětí,, (předpokládejte, že tranzistor je křemíkový a jeho pracovní bod je nastaven do aktivního normálního

Více

2. Pomocí Theveninova teorému zjednodušte zapojení na obrázku, vypočtěte hodnoty jeho prvků. U 1 =10 V, R 1 =1 kω, R 2 =2,2 kω.

2. Pomocí Theveninova teorému zjednodušte zapojení na obrázku, vypočtěte hodnoty jeho prvků. U 1 =10 V, R 1 =1 kω, R 2 =2,2 kω. A5M34ELE - testy 1. Vypočtěte velikost odporu rezistoru R 1 z obrázku. U 1 =15 V, U 2 =8 V, U 3 =10 V, R 2 =200Ω a R 3 =1kΩ. 2. Pomocí Theveninova teorému zjednodušte zapojení na obrázku, vypočtěte hodnoty

Více

KOMPLEXNÍ DVOJBRANY - PŘENOSOVÉ VLASTNOSTI

KOMPLEXNÍ DVOJBRANY - PŘENOSOVÉ VLASTNOSTI Koplexní dvobrany http://www.sweb.cz/oryst/elt/stranky/elt7.ht Page o 8 8. 6. 8 KOMPEXNÍ DVOJBNY - PŘENOSOVÉ VSTNOSTI Intergrační a derivační článek patří ezi koplexní dvobrany. Integrační článek á vlastnost

Více

1 U Zapište hodnotu časové konstanty derivačního obvodu. Vyznačte měřítko na časové ose v uvedeném grafu.

1 U Zapište hodnotu časové konstanty derivačního obvodu. Vyznačte měřítko na časové ose v uvedeném grafu. v v 1. V jakých jednotkách se vyjadřuje proud uveďte název a značku jednotky. 2. V jakých jednotkách se vyjadřuje indukčnost uveďte název a značku jednotky. 3. V jakých jednotkách se vyjadřuje kmitočet

Více

elektrické filtry Jiří Petržela aktivní prvky v elektrických filtrech

elektrické filtry Jiří Petržela aktivní prvky v elektrických filtrech Jiří Petržela základní aktivní prvky používané v analogových filtrech standardní operační zesilovače (VFA) transadmitanční zesilovače (OTA, BOTA, MOTA) transimpedanční zesilovače (CFA) proudové konvejory

Více

0,2 ma ZP 1 T 4 I (-) I B T 3 O (+) I (+) ZP 2. 1,3 ma T 1 T 2. zdroj proudu invertující řízený proudem

0,2 ma ZP 1 T 4 I (-) I B T 3 O (+) I (+) ZP 2. 1,3 ma T 1 T 2. zdroj proudu invertující řízený proudem Vážení zákazníci, dovolujee si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znaená, že ukázka á sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího (aby

Více

U1, U2 vnější napětí dvojbranu I1, I2 vnější proudy dvojbranu

U1, U2 vnější napětí dvojbranu I1, I2 vnější proudy dvojbranu DVOJBRANY Definice a rozdělení dvojbranů Dvojbran libovolný obvod, který je s jinými částmi obvodu spojen dvěma páry svorek (vstupní a výstupní svorky). K analýze chování obvodu postačí popsat daný dvojbran

Více

20ZEKT: přednáška č. 3

20ZEKT: přednáška č. 3 0ZEKT: přednáška č. 3 Stacionární ustálený stav Sériové a paralelní řazení odporů Metoda postupného zjednodušování Dělič napětí Dělič proudu Metoda superpozice Transfigurace trojúhelník/hvězda Metoda uzlových

Více

TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ

TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ TEORIE ELEKTRICKÝCH OBVODŮ zabývá se analýzou a syntézou vyšetřovaných soustav ZÁKLADNÍ POJMY soustava elektrické zařízení, složená z jednotlivých prvků, vzájemně mezi sebou propojených tak, aby jimi mohl

Více

I 3 =10mA (2) R 3. 5mA (0)

I 3 =10mA (2) R 3. 5mA (0) Kirchhoffovy zákony 1. V obvodu podle obrázku byly změřeny proudy 3 a. a. Vypočítejte proudy 1, 2 a 4, tekoucí rezistory, a. b. Zdroj napětí = 12 V, = 300 Ω, na rezistoru jsme naměřili napětí 4 = 3 V.

Více

elektrické filtry Jiří Petržela pasivní filtry

elektrické filtry Jiří Petržela pasivní filtry Jiří Petržela výhody asivních filtrů levné a jednoduché řešení filtrace není nutné naájení aktivních rvků nevýhody asivních filtrů maximálně jednotkový řenos v roustném ásmu obtížnější kaskádní syntéza

Více

r Odvoď te přenosovou funkci obvodů na obr.2.16, je-li vstupem napě tí u 1 a výstupem napě tí u 2. Uvaž ujte R = 1Ω, L = 1H a C = 1F.

r Odvoď te přenosovou funkci obvodů na obr.2.16, je-li vstupem napě tí u 1 a výstupem napě tí u 2. Uvaž ujte R = 1Ω, L = 1H a C = 1F. Systé my, procesy a signály I - sbírka příkladů NEŘ EŠENÉPŘ ÍKADY r 223 Odvoď te přenosovou funkci obvodů na obr26, je-li vstupem napě tí u a výstupem napě tí Uvaž ujte Ω, H a F u u u a) b) c) u u u d)

Více

Základní vztahy v elektrických

Základní vztahy v elektrických Základní vztahy v elektrických obvodech Ing. Martin Černík, Ph.D. Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace. Klasifikace elektrických obvodů analogové číslicové lineární

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela modelování

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela modelování Jiří Petržela při tvorbě modelu je třeba uvážit fyzikální podstatu prvků požadovanou přesnost řešení stupeň obtížnosti modelu (jednoduché pro ruční výpočty, složitější pro počítač) účel řešení programové

Více

Jednostupňové zesilovače

Jednostupňové zesilovače Kapitola 2 Jednostupňové zesilovače Tento dokument slouží POUZE pro studijní účely studentům ČVUT FEL. Uživatel (student) může dokument použít pouze pro svoje studijní potřeby. Distribuce a převod do tištěné

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela syntéza elektronických obvodů

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela syntéza elektronických obvodů Jiří Petržela příklad nalezněte dvě různé realizace admitanční funkce zadané formou racionální lomené funkce Y () () ( ) ( ) : první krok rozkladu do řetězového zlomku () 9 7 9 výledný rozklad ( ) 9 9

Více

FYZIKA 2. ROČNÍK. Příklady na obvody střídavého proudu. A1. Určete induktanci cívky o indukčnosti 500 mh v obvodu střídavého proudu o frekvenci 50 Hz.

FYZIKA 2. ROČNÍK. Příklady na obvody střídavého proudu. A1. Určete induktanci cívky o indukčnosti 500 mh v obvodu střídavého proudu o frekvenci 50 Hz. FYZKA. OČNÍK Příklady na obvody střídavého proudu A. rčete induktanci cívky o indukčnosti 500 H v obvodu střídavého proudu o frekvenci 50 Hz. = 500 0 3 H =?. = ω = π f = 57 Ω ívka á induktanci o velikosti

Více

Zadání semestrálních prácí z předmětu Elektronické obvody. Jednodušší zadání

Zadání semestrálních prácí z předmětu Elektronické obvody. Jednodušší zadání Zadání semestrálních prácí z předmětu Elektronické obvody Jiří Hospodka katedra Teorie obvodů, ČVUT FEL 26. května 2008 Jednodušší zadání Zadání 1: Jednostupňový sledovač napětí maximální počet bodů 10

Více

3. Kmitočtové charakteristiky

3. Kmitočtové charakteristiky 3. Kmitočtové charakteristiky Po základním seznámení s programem ATP a jeho preprocesorem ATPDraw následuje využití jednotlivých prvků v jednoduchých obvodech. Jednotlivé příklady obvodů jsou uzpůsobeny

Více

ELEKTRONIKA. Maturitní témata 2018/ L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY

ELEKTRONIKA. Maturitní témata 2018/ L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY ELEKTRONIKA Maturitní témata 2018/2019 26-41-L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY Řešení lineárních obvodů - vysvětlete postup řešení el.obvodu ohmovou metodou (postupným zjednodušováním) a vyřešte

Více

V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Zadáno: U Z = 30 V R 6 = 30 Ω R 3 = 40 Ω R 3

V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Zadáno: U Z = 30 V R 6 = 30 Ω R 3 = 40 Ω R 3 . STEJNOSMĚNÉ OBVODY Příklad.: V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. 5 5 U 6 Schéma. = 0 V = 0 Ω = 0 Ω = 0 Ω = 60 Ω 5 = 90 Ω 6 = 0 Ω celkový

Více

Cvičení 11. B1B14ZEL1 / Základy elektrotechnického inženýrství

Cvičení 11. B1B14ZEL1 / Základy elektrotechnického inženýrství Cvičení 11 B1B14ZEL1 / Základy elektrotechnického inženýrství Obsah cvičení 1) Výpočet proudů v obvodu Metodou postupného zjednodušování Pomocí Kirchhoffových zákonů Metodou smyčkových proudů 2) Nezatížený

Více

Základní elektronické obvody

Základní elektronické obvody Základní elektronické obvody Soustava jednotek Coulomb (C) = jednotka elektrického náboje q Elektrický proud i = náboj, který proteče průřezem vodiče za jednotku času i [A] = dq [C] / dt [s] Volt (V) =

Více

Operační zesilovač. Úloha A2: Úkoly: Nutné vstupní znalosti: Diagnostika a testování elektronických systémů

Operační zesilovač. Úloha A2: Úkoly: Nutné vstupní znalosti: Diagnostika a testování elektronických systémů Diagnostika a testování elektronických systémů Úloha A2: 1 Operační zesilovač Jméno: Datum: Obsah úlohy: Diagnostika chyb v dvoustupňovém operačním zesilovači Úkoly: 1) Nalezněte poruchy v operačním zesilovači

Více

Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon Střídavý proud v energetice

Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon Střídavý proud v energetice Střídavý proud Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon Střídavý proud v energetice Vznik střídavého proudu Výroba střídavého napětí:. indukční - při otáčivé pohybu cívky v agnetické poli

Více

Zesilovače. Ing. M. Bešta

Zesilovače. Ing. M. Bešta ZESILOVAČ Zesilovač je elektrický čtyřpól, na jehož vstupní svorky přivádíme signál, který chceme zesílit. Je to tedy elektronické zařízení, které zesiluje elektrický signál. Zesilovač mění amplitudu zesilovaného

Více

1 Elektrotechnika 1. 14:00 hod. R 1 = R 2 = 5 Ω R 3 = 10 Ω U = 10 V I z = 1 A R R R U 1 = =

1 Elektrotechnika 1. 14:00 hod. R 1 = R 2 = 5 Ω R 3 = 10 Ω U = 10 V I z = 1 A R R R U 1 = = B 4:00 hod. Elektrotechnika Pomocí věty o náhradním zdroji vypočtěte hodnotu rezistoru tak, aby do něho byl ze zdroje dodáván maximální výkon. Vypočítejte pro tento případ napětí, proud a výkon rezistoru.

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza šumu v elektronických obvodech

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela analýza šumu v elektronických obvodech Jiří Petržela co je to šum? je to náhodný signál narušující zpracování a přenos užitečného signálu je to signál náhodné okamžité amplitudy s časově neměnnými statistickými vlastnostmi kde se vyskytuje?

Více

r j Elektrostatické pole Elektrický proud v látkách

r j Elektrostatické pole Elektrický proud v látkách Elektrostatiké pole Elektriký proud v látkáh Měděný vodiče o průřezu 6 protéká elektriký proud Vypočtěte střední ryhlost v pohybu volnýh elektronů ve vodiči jestliže předpokládáe že počet volnýh elektronů

Více

Určení geometrických a fyzikálních parametrů čočky

Určení geometrických a fyzikálních parametrů čočky C Určení geoetrickýc a yzikálníc paraetrů čočky Úkoly :. Určete poloěry křivosti ploc čočky poocí séroetru. Zěřte tloušťku čočky poocí digitálnío posuvnéo ěřítka 3. Zěřte oniskovou vzdálenost spojné čočky

Více

elektrické filtry Jiří Petržela všepropustné fázovací články, kmitočtové korektory

elektrické filtry Jiří Petržela všepropustné fázovací články, kmitočtové korektory Jiří Petržela všepropustné fázovací články, kmitočtové korektory zvláštní typy filtrů všepropustné fázovací články 1. řádu všepropustné fázovací články 2. řádu všepropustné fázovací články vyšších řádů

Více

Mějme obvod podle obrázku. Jaké napětí bude v bodech 1, 2, 3 (proti zemní svorce)? Jaké mezi uzly 1 a 2? Jaké mezi uzly 2 a 3?

Mějme obvod podle obrázku. Jaké napětí bude v bodech 1, 2, 3 (proti zemní svorce)? Jaké mezi uzly 1 a 2? Jaké mezi uzly 2 a 3? TÉMA 1 a 2 V jakých jednotkách se vyjadřuje proud uveďte název a značku jednotky V jakých jednotkách se vyjadřuje napětí uveďte název a značku jednotky V jakých jednotkách se vyjadřuje odpor uveďte název

Více

Podívejte se na časový průběh harmonického napětí

Podívejte se na časový průběh harmonického napětí Střídavý proud Doteď jse se zabývali pouze proude, který obvode prochází stále stejný sěre (stejnosěrný proud). V praxi se ukázalo, že tento proud je značně nevýhodný. kázalo se, že zdroje napětí ůže být

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: počítačové

Více

PŘEDNÁŠKA 1 - OBSAH. Přednáška 1 - Obsah

PŘEDNÁŠKA 1 - OBSAH. Přednáška 1 - Obsah PŘEDNÁŠKA 1 - OBSAH Přednáška 1 - Obsah i 1 Analogová integrovaná technika (AIT) 1 1.1 Základní tranzistorová rovnice... 1 1.1.1 Transkonduktance... 2 1.1.2 Výstupní dynamická impedance tranzistoru...

Více

Řídicí obvody (budiče) MOSFET a IGBT. Rozdíly v buzení bipolárních a unipolárních součástek

Řídicí obvody (budiče) MOSFET a IGBT. Rozdíly v buzení bipolárních a unipolárních součástek Řídicí obvody (budiče) MOSFET a IGBT Rozdíly v buzení bipolárních a unipolárních součástek Řídicí obvody (budiče) MOSFET a IGBT Řídicí obvody (budiče) MOSFET a IGBT Hlavní požadavky na ideální budič Galvanické

Více

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Úvod Základy elektrotechniky 2 hodinová dotace: 2+2 (př. + cv.) zakončení: zápočet, zkouška cvičení: převážně laboratorní informace o předmětu, kontakty na

Více

Obvodové prvky a jejich

Obvodové prvky a jejich Obvodové prvky a jejich parametry Ing. Martin Černík, Ph.D. Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace. Elektrický obvod Uspořádaný systém elektrických prvků a vodičů sloužící

Více

Měření na unipolárním tranzistoru

Měření na unipolárním tranzistoru Měření na unipolárním tranzistoru Teoretický rozbor: Unipolární tranzistor je polovodičová součástka skládající se z polovodičů tpu N a P. Oproti bipolárnímu tranzistoru má jednu základní výhodu. Bipolární

Více

3.2.2 Rovnice postupného vlnění

3.2.2 Rovnice postupného vlnění 3.. Rovnice postupného vlnění Předpoklady: 310, 301 Chcee najít rovnici, která bude udávat výšku vlny v libovolné okažiku i libovolné bodě (v jedno okažiku je v různých ístech různá výška vlny). Veličiny

Více

Fyzika I. Obvody. Petr Sadovský. ÚFYZ FEKT VUT v Brně. Fyzika I. p. 1/36

Fyzika I. Obvody. Petr Sadovský. ÚFYZ FEKT VUT v Brně. Fyzika I. p. 1/36 Fyzika I. p. 1/36 Fyzika I. Obvody Petr Sadovský petrsad@feec.vutbr.cz ÚFYZ FEKT VUT v Brně Zdroj napětí Fyzika I. p. 2/36 Zdroj proudu Fyzika I. p. 3/36 Fyzika I. p. 4/36 Zdrojová a spotřebičová orientace

Více

Děliče napětí a zapojení tranzistoru

Děliče napětí a zapojení tranzistoru Středoškolská technika 010 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Děliče napětí a zapojení tranzistoru David Klobáska Vyšší odborná škola a Střední škola slaboproudé elektrotechniky

Více

SPECIÁLNÍCH PRIMITIVNÍCH FUNKCÍ INTEGRACE RACIONÁLNÍCH FUNKCÍ

SPECIÁLNÍCH PRIMITIVNÍCH FUNKCÍ INTEGRACE RACIONÁLNÍCH FUNKCÍ VÝPOČET PEIÁLNÍH PRIMITIVNÍH FUNKÍ Obecně nelze zadat algoritmus, který by vždy vedl k výpočtu primitivní funkce. Nicméně eistují jisté třídy funkcí, pro které eistuje algoritmus, který vždy vede k výpočtu

Více

Elektronické obvody pro optoelektroniku a telekomunikační techniku pro integrovanou výuku VUT a VŠB-TU

Elektronické obvody pro optoelektroniku a telekomunikační techniku pro integrovanou výuku VUT a VŠB-TU VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ - TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Fakulta elektrotechniky a informatiky Elektronické obvody pro optoelektroniku a telekomunikační techniku pro integrovanou výuku VUT a VŠB-TU Garant předmětu:

Více

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu.

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu. [Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] 04.01.01 Na rezistoru je napětí 5 V a teče jím proud 25 ma. Rezistor má hodnotu. A) 100 ohmů B) 150 ohmů C) 200 ohmů 04.01.02 Na rezistoru

Více

ITO. Semestrální projekt. Fakulta Informačních Technologií

ITO. Semestrální projekt. Fakulta Informačních Technologií ITO Semestrální projekt Autor: Vojtěch Přikryl, xprikr28 Fakulta Informačních Technologií Vysoké Učení Technické v Brně Příklad 1 Stanovte napětí U R5 a proud I R5. Použijte metodu postupného zjednodušování

Více

Přednáška v rámci PhD. Studia

Přednáška v rámci PhD. Studia OBVODY SE SPÍNANÝMI KAPACITORY (Switched Capacitor Networks) Přednáška v rámci PhD. Studia Doc. Ing. Lubomír Brančík, CSc. UREL FEKT VUT v Brně ÚVOD DO PROBLEMATIKY Důsledek pokroku ve vývoji (miniaturizaci)

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017

Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017 Tematické okruhy a hodnotící kritéria Střední průmyslová škola, 1/8 ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA

Více

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony.

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony. Nelineární obvody Dosud jsme se zabývali analýzou lineárních elektrických obvodů, pasivní lineární prvky měly zpravidla konstantní parametr, v těchto obvodech platil princip superpozice a pro analýzu harmonického

Více

2. Určete optimální pracovní bod a účinnost solárního článku při dané intenzitě osvětlení, stanovte R SH, R SO, FF, MPP

2. Určete optimální pracovní bod a účinnost solárního článku při dané intenzitě osvětlení, stanovte R SH, R SO, FF, MPP FP 5 Měření paraetrů solárních článků Úkoly : 1. Naěřte a poocí počítače graficky znázorněte voltapérovou charakteristiku solárního článku. nalyzujte vliv různé intenzity osvětlení, vliv sklonu solárního

Více

Fyzikální praktikum...

Fyzikální praktikum... Kabinet výuky obecné fyziky, UK MFF Fyzikální praktikum... Úloha č.... Název úlohy:... Jméno:...Datum měření:... Datum odevzdání:... Připomínky opravujícího: Možný počet bodů Udělený počet bodů Práce při

Více

V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Zadáno: U Z = 30 V R 6 = 30 Ω R 3 = 40 Ω R 3

V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Zadáno: U Z = 30 V R 6 = 30 Ω R 3 = 40 Ω R 3 . STEJNOSMĚNÉ OBVODY Příklad.: V následujícím obvodě určete metodou postupného zjednodušování hodnoty zadaných proudů, napětí a výkonů. Z 5 5 4 4 6 Schéma. Z = 0 V = 0 Ω = 40 Ω = 40 Ω 4 = 60 Ω 5 = 90 Ω

Více

(s výjimkou komparátoru v zapojení č. 5) se vyhněte saturaci výstupního napětí. Volte tedy

(s výjimkou komparátoru v zapojení č. 5) se vyhněte saturaci výstupního napětí. Volte tedy Operační zesilovač Úvod Operační zesilovač je elektronický obvod hojně využívaný téměř ve všech oblastech elektroniky. Jde o diferenciální zesilovač napětí s velkým ziskem. Jinak řečeno, operační zesilovač

Více

Vznik a vlastnosti střídavých proudů

Vznik a vlastnosti střídavých proudů 3. Střídavé proudy. Naučit se odvození vztahu pro okažitý a průěrný výkon střídavého proudu, znát fyzikální význa účiníku.. ět použít fázorový diagra na vysvětlení vztahu ezi napětí a proude u jednoduchých

Více

Určeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS

Určeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS rčeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS. STEJNOSMĚNÉ OBVODY pravil ng. Vítězslav Stýskala, Ph D. září 005 Příklad. (výpočet obvodových veličin metodou postupného zjednodušováni a

Více

Zadané hodnoty: R L L = 0,1 H. U = 24 V f = 50 Hz

Zadané hodnoty: R L L = 0,1 H. U = 24 V f = 50 Hz . STŘÍDAVÉ JEDNOFÁOVÉ OBVODY Příklad.: V elektrickém obvodě sestávajícím ze sériové kombinace rezistoru reálné cívky a kondenzátoru vypočítejte požadované veličiny určete také charakter obvodu a nakreslete

Více

Frekvenční charakteristiky

Frekvenční charakteristiky Frekvenční charakteristiky EO2 Přednáška Pavel Máša ÚVODEM Frekvenční charakteristiky popisují závislost poměru amplitudy výstupního ku vstupnímu napětí a jejich fázový posun v závislosti na frekvenci

Více

PŘEDNÁŠKA 2 - OBSAH. Přednáška 2 - Obsah

PŘEDNÁŠKA 2 - OBSAH. Přednáška 2 - Obsah PŘEDNÁŠKA 2 - OBSAH Přednáška 2 - Obsah i 1 Bipolární diferenciální stupeň 1 1.1 Dif. stupeň s nesymetrickým výstupem (R zátěž) napěťový zisk... 4 1.1.1 Parametr CMRR pro nesymetrický dif. stupeň (R zátěž)...

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Tranzistory 1 BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR - třívrstvá struktura NPN se třemi vývody (elektrodami): e - emitor k - kolektor b - báze Struktura, náhradní schéma a schematická značka

Více

ROBUSTNÍ ŘÍZENÍ DVOUROZMĚROVÉ SOUSTAVY ROBUST CONTROL OF TWO INPUTS -TWO OUTPUTS SYSTEM

ROBUSTNÍ ŘÍZENÍ DVOUROZMĚROVÉ SOUSTAVY ROBUST CONTROL OF TWO INPUTS -TWO OUTPUTS SYSTEM ROBUTNÍ ŘÍZENÍ DVOUROZMĚROVÉ OUTAVY ROBUT CONTROL OF TWO INPUT -TWO OUTPUT YTEM Jiří Macháček Anotace: Návrh decentralizovaných regulátorů je založen na podínkách robustní stability a robustní kvality

Více

Nízkofrekvenční (do 1 MHz) Vysokofrekvenční (stovky MHz až jednotky GHz) Generátory cm vln (až desítky GHz)

Nízkofrekvenční (do 1 MHz) Vysokofrekvenční (stovky MHz až jednotky GHz) Generátory cm vln (až desítky GHz) Provazník oscilatory.docx Oscilátory Oscilátory dělíme podle několika hledisek (uvedené třídění není zcela jednotné - bylo použito vžitých názvů, které vznikaly v různém období vývoje a za zcela odlišných

Více

Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS

Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS rčeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS 3. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁOVÉ OBVODY Příklad 3.: V obvodě sestávajícím ze sériové kombinace rezistoru, reálné cívky a kondenzátoru vypočítejte požadované

Více

Bipolární tranzistory

Bipolární tranzistory Bipolární tranzistory h-parametry, základní zapojení, vysokofrekvenční vlastnosti, šumy, tranzistorový zesilovač, tranzistorový spínač Bipolární tranzistory (bipolar transistor) tranzistor trojpól, zapojení

Více

Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití:

Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití: Truhlář Michal 6.. 5 Laboratorní práce č.4 Úloha č. VII Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití: Úkol: Zapojte operační zesilovač a nastavte jeho zesílení na hodnotu přibližně. Potvrďte platnost

Více

popsat základní díly síťového napájecího zdroje zjednodušeně popsat návrh síťového transformátoru malého výkonu

popsat základní díly síťového napájecího zdroje zjednodušeně popsat návrh síťového transformátoru malého výkonu . Základní elektronické obvody.. Síťové napájecí zdroje Čas ke studiu: hodina Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete uět popsat základní díly síťového napájecího zdroje zjednodušeně popsat návrh síťového

Více

Z teorie je nutné znát pojmy: lineární funkcionál, jádro, hodnost a defekt lineárního funkcionálu. Také využijeme 2. větu o dimenzi.

Z teorie je nutné znát pojmy: lineární funkcionál, jádro, hodnost a defekt lineárního funkcionálu. Také využijeme 2. větu o dimenzi. Lineární funkcionál Z teorie je nutné znát pojm: lineární funkcionál jádro hodnost a defekt lineárního funkcionálu Také vužijeme větu o dimenzi [cvičení] Nechť je definován funkcionál ϕ : C C pro každé

Více

Název: Téma: Autor: Číslo: Prosinec 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Název: Téma: Autor: Číslo: Prosinec 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud střídavý Elektronický oscilátor

Více

3.2.2 Rovnice postupného vlnění

3.2.2 Rovnice postupného vlnění 3.. Rovnice postupného vlnění Předpoklady: 310, 301 Chcee najít rovnici, která bude udávat výšku vlny v libovolné okažiku i libovolné bodě (v jedno okažiku je v různých ístech různá výška vlny). Veličiny

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY pro OPT Přednáška Rozsah předmětu: 24+24 z, zk 1 Literatura: [1] Uhlíř a kol.: Elektrické obvody a elektronika, FS ČVUT, 2007 [2] Pokorný a kol.: Elektrotechnika I., TF ČZU, 2003

Více

Teoretický úvod: [%] (1)

Teoretický úvod: [%] (1) Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Božetěchova 3, Olomouc Laboratoře elektrotechnických měření Název úlohy Číslo úlohy ZESILOVAČ OSCILÁTOR 101-4R Zadání 1. Podle přípravku

Více

napájecí zdroj I 1 zesilovač Obr. 1: Zesilovač jako čtyřpól

napájecí zdroj I 1 zesilovač Obr. 1: Zesilovač jako čtyřpól . ZESILOVACÍ OBVODY (ZESILOVAČE).. Rozdělení, základní pojmy a vlastnosti ZESILOVAČ Zesilovač je elektronické zařízení, které zesiluje elektrický signál. Má vstup a výstup, tzn. je to čtyřpól na jehož

Více

U01 = 30 V, U 02 = 15 V R 1 = R 4 = 5 Ω, R 2 = R 3 = 10 Ω

U01 = 30 V, U 02 = 15 V R 1 = R 4 = 5 Ω, R 2 = R 3 = 10 Ω B 9:00 hod. Elektrotechnika a) Definujte stručně princip superpozice a uveďte, pro které obvody platí. b) Vypočítejte proudy větvemi uvedeného obvodu metodou superpozice. 0 = 30 V, 0 = 5 V R = R 4 = 5

Více

do magisterské etapy programu ELEKTRONIKA A KOMUNIKACE

do magisterské etapy programu ELEKTRONIKA A KOMUNIKACE JMÉNO A PŘÍJMENÍ: 1 VZOROVÝ TEST K PŘIJÍMACÍ ZKOUŠCE do magisterské etapy programu ELEKTRONIKA A KOMUNIKACE Odpovědi na otázky pište do volného místa za každou otázkou. Pro pomocné výpočty použijte čistou

Více

Strana 1 (celkem 11)

Strana 1 (celkem 11) 1. Vypočtěte metodou smyčkových proudů. Zadané hodnoty: R1 = 8Ω U1 = 33V R2 = 6Ω U2 = 12V R3 = 2Ω U3 = 44V R4 = 4Ω R5 = 6Ω R6 = 10Ω Strana 1 (celkem 11) Základní rovnice a výpočet smyčkových proudů: Ia:

Více

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela citlivostní a toleranční analýza

teorie elektronických obvodů Jiří Petržela citlivostní a toleranční analýza Jiří Petržela citlivostní a toleranční analýza motivace pasivní prvky obvodů jsou prodávány v sortimentních řadách hodnotu konkrétního prvku neznáme, zjistíme měřením s jistotou známe pouze interval, ve

Více

Petr Myška Datum úlohy: Ročník: první Datum protokolu:

Petr Myška Datum úlohy: Ročník: první Datum protokolu: Úloha číslo 1 Zapojení integrovaného obvodu MA 785 jako zdroje napětí a zdroje proudu Úvod: ílem úlohy je procvičit techniku měření napětí a proudu v obvodové struktuře, měření vnitřní impedance zdroje,

Více

TRANZISTOROVÝ ZESILOVAČ

TRANZISTOROVÝ ZESILOVAČ RANZISOROÝ ZESILOAČ 301-4R Hodnotu napájecího napětí určí vyučující ( CC 12). 1. Pro zadanou hodnotu I C 2 ma vypočtěte potřebnou hodnotu R C a zvolte nejbližší hodnotu rezistoru z řady. 2. Zvolte hodnotu

Více

3.1.2 Harmonický pohyb

3.1.2 Harmonický pohyb 3.1.2 Haronický pohyb Předpoklady: 3101 Graf závislosti výchylky koštěte na čase: Poloha na čase 200 10 100 poloha [c] 0 0 0 10 20 30 40 0 60 70 80 90 100-0 -100-10 -200 čas [s] U některých periodických

Více

Měření vlastností stejnosměrných tranzistorových zesilovačů

Měření vlastností stejnosměrných tranzistorových zesilovačů ysoká škola báňská Technická universita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Základy elektroniky ZEL Laboratorní úloha č. 6 Měření vlastností stejnosměrných tranzistorových zesilovačů Datum měření:

Více

Darlingtonovo zapojení

Darlingtonovo zapojení Tento dokument slouží pouze pro studijní účely studentům ČVUT FEL, zejména v předmětu X31ELO Dokument nemá konečnou podobu a může se časem upravovat a doplňovat Uživatel může dokument použít pouze pro

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry se spínanými kapacitory

elektrické filtry Jiří Petržela filtry se spínanými kapacitory Jiří Petržela motivace miniaturizace vytvoření plně integrovaného filtru jednotnou technologií redukce plochy na čipu snížení ceny výhody koncepce spínaných kapacitorů (SC) koeficienty přenosové funkce

Více

Měření vlastností a základních parametrů elektronických prvků

Měření vlastností a základních parametrů elektronických prvků Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ Z.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_NOVAE_EM_1.10_měření parametrů bipolárního tranzistoru Střední odborná škola a Střední

Více

Nalezněte pracovní bod fotodiody pracující ve fotovoltaickem režimu. Zadáno R = 100 kω, φ = 5mW/cm 2.

Nalezněte pracovní bod fotodiody pracující ve fotovoltaickem režimu. Zadáno R = 100 kω, φ = 5mW/cm 2. Nalezněte pracovní bod fotodiody pracující ve fotovoltaickem režimu. Zadáno R 00 kω, φ 5mW/cm 2. Fotovoltaický režim: fotodioda pracuje jako zdroj (s paralelně zapojeným odporem-zátěží). Obvod je popsán

Více

Flyback converter (Blokující měnič)

Flyback converter (Blokující měnič) Flyback converter (Blokující měnič) 1 Blokující měnič patří do rodiny měničů se spínaným primárním vinutím, což znamená, že výstup je od vstupu galvanicky oddělen. Blokující měniče se používají pro napájení

Více

Klasifikace: bodů výborně bodů velmi dobře bodů dobře 0-49 bodů nevyhověl. Příklad testu je na následující straně.

Klasifikace: bodů výborně bodů velmi dobře bodů dobře 0-49 bodů nevyhověl. Příklad testu je na následující straně. Elektronika - pravidla Zkouška: Délka trvání testu: 12 minut Doporučené pomůcky: propisovací tužka, obyčejná tužka, čistý papír, guma, pravítko, kalkulačka se zanedbatelně malou pamětí Zakázané pomůcky:

Více

Elektronické obvody analýza a simulace

Elektronické obvody analýza a simulace Elektronické obvody analýza a simulace Jiří Hospodka katedra Teorie obvodů, 804/B3 ČVUT FEL 4. října 2006 Jiří Hospodka (ČVUT FEL) Elektronické obvody analýza a simulace 4. října 2006 1 / 7 Charakteristika

Více

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU NÁVRH A ANALÝZA ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU NÁVRH A ANALÝZA ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ Univerzita Pardubice FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU NÁVRH A ANALÝZA ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ Vypracoval: Ondřej Karas Ročník:. Skupina: STŘEDA 8:00 Zadání: Dopočítejte

Více

4 DIELEKTRICKÉ OBVODY ZÁKLADNÍ POJMY DIELEKTRICKÝCH OBVODŮ Základní veličiny a zákony Sériový a paralelní

4 DIELEKTRICKÉ OBVODY ZÁKLADNÍ POJMY DIELEKTRICKÝCH OBVODŮ Základní veličiny a zákony Sériový a paralelní Bohumil Brtník TEORETICKÁ ELEKTROTECHNIKA Praha 2017 Bohumil Brtník Teoretická elektrotechnika Recenzovali: David Matoušek, Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice Miroslav Stehlík,

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Obor vzdělání: 26-41-M/01 elektrotechnika Předmět: technika počítačů 1. Kombinační logické obvody a. kombinační logický obvod b. analýza log. obvodu 2. Čítače a. sekvenční logické obvody b. čítače 3. Registry

Více