Kapitola 1. Léto 2011

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kapitola 1. Léto 2011"

Transkript

1 Kapitola 1 Léto

2 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [11 bodů] Vyšetřete průběh funkce 1 y (určete intervaly kde je 2 ( + 1) funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y ( + 1), 2 y 2( ). 4 ( + 1) 3 2. [6 bodů] Vypočtěte následující limity a derivace (derivace neupravujte) 2 ( a) lim c) + arctan ) 1 2 b) lim 2 1 d) ( ) 1 + arctan 3. [6 bodů] Jsou vektory a (1, 0, 1, 3, 0), b (1, 1, 2, 1, 5), c (1, 0, 1, 2, 1), d (0, 1, 1, 3, 0) lineárně závislé, nebo nezávislé? Odpověď řádně zdůvodněte nebo podpořte příslušným výpočtem. 4. [4 body] Vypočtěte integrál ( 2 + 1) sin d. 5. [7 bodů] Derivace a) Napište definici derivace. b) Napište rovnici tečny ke grafu funkce y f() v bodě a. c) Z rovnice tečny odvoďte vzorec pro Newtonovu Raphsonovu metodu. d) Aplikujte vzorec z předchozího kroku na funkci y cos, tj. napište, jak bude vypadat iterační vzorec pro hledání nulového bodu této funkce Newtonovou Raphsonovou metodou. 6. [8 bodů] Monotonie a) Definujte pojmy rostoucí a klesající funkce. b) Poznáme z první derivace, zda je funkce rostoucí? Jak? c) Poznáme z druhé derivace, zda je funkce rostoucí? Jak? d) Buď funkce f() rostoucí na intervalu [a, b]. Co je možné říct o absolutním maimu a absolutním minimu funkce f na intervalu [a, b]? 7. [6 bodů] Lineární algebra a) Napište definici inverzní matice a vysvětlete pojmy, které se v definici vyskytují. b) Napište, zda souvisí inverzní matice s determinantem a jak. c) Napište, jak je možné využít inverzní matici k řešení soustavy lineárních rovnic v maticovém tvaru, tj. např. AX B. Požadavek: alespoň 18 bodů z 48 možných. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Výsledky s nahlédnutím do písemek zítra v 11:00 před učebnou B44 Řešení příkladů budou vyvěšena bezprostředně po ukončení písemné části zkoušky na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

3 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [11 bodů] Vyšetřete průběh funkce y ( 2) 2 (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y 2( + 2) ( 2) 3, 4( + 4) y ( 2) [4 body] Vypočtěte následující limity a derivace (derivace neupravujte) a) lim 0 + ln() ( ) b) e 1 c) ( ( + cos 2 π )) 6 3. [6 bodů] Jsou vektory a (1, 0, 1, 3, 0), b (1, 1, 2, 1, 5), c (1, 0, 1, 2, 1), d (0, 1, 1, 3, 0) lineárně závislé, nebo nezávislé? Odpověď řádně zdůvodněte nebo podpořte příslušným výpočtem. 4. [6 bodů] Vypočtěte integrály a) e 2 1 d b) c) d 1 + sin(2) d 5. [8 bodů] Derivace, spojitost a) Napište definici derivace. b) Napište definici spojitosti. c) Plyne z eistence derivace spojitost? Pokud ne, uveďte příklad funkce, která tuto skutečnost vhodně ilustruje. d) Plyne ze spojitosti funkce eistence derivace? Pokud ne, uveďte příklad funkce, která tuto skutečnost vhodně ilustruje. 6. [7 bodů] Integrální počet a) Napište vzorec pro integraci metodou per-partés. b) Vysvětlete pojem integrální součet (nejlépe na obrázku) a napište vzorec, jak je integrální součet definován. c) Jak je definována integrální střední hodnota funkce f na intervalu [a, b]? 7. [6 bodů] Algebraické rovnice, polynomy a) Jak je definována násobnost kořene algebraické rovnice? b) Souvisí násobnost kořene polynomu s derivacemi? Pokud ano, vysvětlete jak. c) Souvisí násobnost kořene polynomu rovnice se znaménkem v okolí tohoto kořene. Pokud ano, vysvětlete jak. Požadavek: alespoň 18 bodů z 48 možných. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Výsledky s nahlédnutím do písemek dnes v 11:00 před učebnou B44 Řešení příkladů budou vyvěšena bezprostředně po ukončení písemné části zkoušky na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

4 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [11 bodů] Vyšetřete průběh funkce y (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y 2 2 ( 2 + 2), 2 y 2(2 6) ( 2 + 2) [5 bodů] Vypočtěte následující limity a derivace (derivace neupravujte) a) lim b) c) ln ( + 1 ) ( ( 2 + 1) sin(2)) 3. [6 bodů] Vyřešte soustavu rovnic [5 bodů] Vypočtěte integrály a) ln d b) 2 d 5. [7 bodů] Derivace, průběh funkce a) Napište definici derivace. b) Napište definici lokálního maima. c) Může lokální maimum nastat v bodě, kde je první derivace rovna jedné? Pokud ano, uveďte příklad, pokud ne, vysvětlete. d) Může lokální maimum nastat v bodě, kde je druhá derivace rovna nule? Pokud ano, uveďte příklad, pokud ne, vysvětlete. 6. [8 bodů] Integrální počet a) Buď F primitivní funkcí k funkci f na intervalu (a, b). Může mít funkce F () bod nespojitosti na (a, b)? Pokud ano, uveďte příklad, pokud ne, vysvětlete podrobně proč. b) Zformulujte, jak můžeme vyjádřit Riemannův integrál pomocí neurčitého integrálu (Newtonova Leibnizova věta). Větu nejprve zfromulujte obecně a poté ukažte její použití na vhodném příkladě. c) Zformulujte, jak můžeme vyjádřit neurčitý integrál (resp. jednu z primitivních funkcí) pomocí Riemannova integrálu. Kdy tento postup používáme? 7. [6 bodů] Lineární algebra a) Definujte pojem lineárně nezávislé vektory. Tj. kdy řekneme, že vektory u 1, u 2,..., u k jsou lineárně nezávislé? b) Definujte pojem hodnost matice. c) Na příkladu matic 2 2 ukažte násobení matic a výpočet determinantu. Požadavek: alespoň 18 bodů z 48 možných. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Výsledky s nahlédnutím do písemek v 11:00 11:10, učebna B44 Řešení příkladů budou vyvěšena bezprostředně po ukončení písemné části zkoušky na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

5 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [12 bodů] Vyšetřete průběh funkce y (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y ( 3 4) 2, y 2( ) ( 3 4) 3, čitatel druhé derivace má kořeny přibližně 0.84 a 3.02 a oba kořeny jsou násobnosti jedna. Další kořeny druhé derivace v reálném oboru nejsou. 5. [6 bodů] Derivace a) Napište definici derivace funkce f() v obecném bodě a. b) Napište rovnici tečny ke grafu funkce f() v obecném bodě a. c) Napište vzorce pro derivaci součinu a pro derivaci podílu. 6. [8 bodů] Integrální počet 2. [5 bodů] Vypočtěte následující limity a derivace (derivace neupravujte) a) lim e b) ( ) ln( + 1) ( ) c) sin() 3. [5 bodů] Jsou vektory a (1, 0, 1, 3), b (1, 1, 2, 1), c (1, 0, 1, 2), d (0, 1, 3, 0) lineárně závislé, nebo nezávislé? Odpověď řádně zdůvodněte nebo podpořte příslušným výpočtem. 4. [5 bodů] Vypočtěte integrály a) arctg() d b) 2 d a) Buď F primitivní funkcí k funkci f na intervalu (a, b). Může být funkce F () na intervalu (a, b) klesající? Pokud ano, uveďte příklad, pokud ne, vysvětlete podrobně proč. b) Zformulujte, jak můžeme vyjádřit Riemannův integrál pomocí neurčitého integrálu (Newtonova Leibnizova věta). Větu nejprve zformulujte obecně a poté ukažte její použití na vhodném příkladě. c) Zformulujte, jak můžeme vyjádřit neurčitý integrál (resp. jednu z primitivních funkcí) pomocí Riemannova integrálu. Kdy tento postup používáme? 7. [7 bodů] Systémy počítačové algebry. Napište, jaký příkaz byste použili k výpočtu následujících úloh v programu Sage a jaký ve službě Wolfram Alpha. Napište vždy čitelně a jednoznačně jednu variantu příkazu přesně tak, jak byste ji zadali do počítače. Případné mezery vyznačujte jako v této větě. a) lim ln() b) řešení rovnice (Máte tedy zapsat celkem 4 příkazy, dva pro Sage a dva pro Wolfram Alpha.) Požadavek: alespoň 18 bodů z 48 možných. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Výsledky s nahlédnutím do písemek v 13:00 13:15, pracovna zkoušejícího. V jiném termínu je možné již jenom sdělení známky a zápis do indeu. Do UISu budou zadány jenom známky F a známky, které jsou současně v indeu. Řešení příkladů budou vyvěšena bezprostředně po ukončení písemné části zkoušky na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

6 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [11 bodů] Vyšetřete průběh funkce y 3 2 (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v případných bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y ( 3 2) 2, y 6 2 ( 3 + 4) ( 3 2) [6 bodů] Funkce a) Napište první Bolzanovu větu. b) Napište názvy alespoň dvou numerických metod pro přibližné řešení nelineárních rovnic. c) Kdy řekneme, že funkce f() je spojitá v bodě a? (Napište definici spojitosti v bodě.) 2. [5 bodů] Vypočtěte následující limity a derivace (derivace neupravujte) a) lim b) c) ( sin ( )) + 1 ( ( 2 + 1) ) 3. [6 bodů] Vyřešte soustavu rovnic [5 bodů] Vypočtěte integrály a) b) d 1 2 sin 4 () cos() d 6. [8 bodů] Integrální počet, diferenciální rovnice a) Napište obecný předpis pro diferenciální rovnici se separovanými proměnnými a její obecné řešení b) Buď F primitivní funkcí k funkci f na intervalu (a, b). Můžou být funkce F a f stejné na intervalu (a, b)? Pokud ano, uveďte příklad takových funkcí, pokud ne, vysvětlete podrobně proč. Pokud uvedete příklad, rozmyslete ještě, zda je možné uvést ještě jiný příklad. Tento další příklad buď uveďte, nebo stučně napište, jak je možné jej nalézt. Návod: můžete například sestavit vhodnou diferenciální rovnici popisující všechna řešení tohoto problému. 7. [7 bodů] Systémy počítačové algebry. Napište, jaký příkaz byste použili k výpočtu následujících úloh v programu Sage a jaký ve službě Wolfram Alpha. Napište vždy čitelně a jednoznačně jednu variantu příkazu přesně tak, jak byste ji zadali do počítače. Případné mezery vyznačujte jako v této větě. a) b) ( ) ln() d (Máte tedy zapsat celkem 4 příkazy, dva pro Sage a dva pro Wolfram Alpha.) Požadavek: alespoň 18 bodů z 48 možných. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Výsledky s nahlédnutím do písemek v 13:15 13:30 v pracovně přednášejícího. V jiném termínu je možné již jenom sdělení známky a zápis do indeu. Do UISu budou zadány jenom známky F a známky, které jsou současně v indeu. Řešení příkladů budou vyvěšena bezprostředně po ukončení písemné části zkoušky na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

7 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [11 bodů] Vyšetřete průběh funkce y 3 2 (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v případných bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y ( 3)2 2 ( 2) 2, y 2 ( ) ( 2) [5 bodů] Vypočtěte následující limity a derivace (derivace neupravujte) a) lim ( ( b) sin + ln())) c) ( ( 2 + 1) arctg 1 ) 3. [5 bodů] Vyřešte soustavu rovnic [6 bodů] Vypočtěte integrály a) 2 e d b) sin() cos() d 5. [9 bodů] Derivace, průběh funkce a) Napište definici derivace funkce f() v bodě a. b) Napište definici pevného bodu funkce a uveďte příklad funkce a jejího pevného bodu. c) Definujte pojem stacionární bod. d) Může lokální maimum nastat v bodě, kde není stacionární bod? Pokud ano, uveďte příklad, pokud ne vysvětlete proč. e) Může být ve stacionárním bodě bod nespojitosti? Pokud ano, uveďte příklad, pokud ne vysvětlete proč. 6. [6 bodů] Integrální počet a) Napište vzorec pro druhou substituční metodu v neurčitém integrálu. Pro konkrétnost: v integrálu f() d zaveďte substituci g(t). b) Napište vzorec pro metodu per partés v neurčitém integrálu. c) Ukažte, jak je možné předchozí vzorec (metoda per partés) odvodit ze vzorců známých z diferenciáního počtu. 7. [6 bodů] Systémy počítačové algebry. a) Napište, jaký příkaz byste použili k nakreslení grafu 3 funkce y na intervalu ( 6, 6) v programu 2 Sage? Napište čitelně a jednoznačně jednu variantu příkazu přesně tak, jak byste ji zadali do počítače. Případné mezery vyznačujte jako v této větě. b) Funkce není ohraničená a obrázek pravděpodobně nedopadne podle našich představ, pokud neomezíme svislý rozsah grafu. Jak je nutno modifikovat příkazy z předchozího kroku, abychom měli zobrazen graf pro funkční hodnoty z intervalu ( 10, 10)? c) Jak byste řešili úlohu z předchozích dvou bodů pomocí webové služby Wolfram Alpha? Napište odpovídající příkaz (včetně omezení rozsahu na svislé ose). Požadavek: alespoň 18 bodů z 48 možných. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Výsledky s nahlédnutím do písemek... V jiném termínu je možné již jenom sdělení známky a zápis do indeu. Do UISu budou zadány jenom známky F a známky, které jsou současně v indeu. Řešení příkladů budou vyvěšena bezprostředně po ukončení písemné části zkoušky na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

8 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [10 bodů] Vyšetřete průběh funkce y ( 2 + 3) 2 (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v případných bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y ( 2 + 3) 3, y ( 2 + 3) [4 body] Vypočtěte následující limity a derivace (derivace neupravujte) + ln a) lim b) ( ln( + sin 2 ())) 3. [8 bodů] Vyřešte soustavu rovnic [7 bodů] Lineární algebra Napište definici inverzní matice a vysvětlete i všechny pojmy, které se v této definici vyskytují. Napište maticový tvar (tj. ekvivalentní zápis pomocí vhodného maticového součinu) následující soustavy rovnic Vysvětlete, jak a kdy je možno využít inverzní matici k řešení soustavy lineárních rovnic. Pomocí inverzní matice vypočtěte řešení soustavy rovnic z předešlého bodu. Návod: Víme, že matice ( 2 ) ( ) 2 3 má inverzní matici [5 bodů] Vypočtěte integrály a) b) (e 1 ) 2 d d 7. [7 bodů] Diferenciální počet. Napište definici rostoucí funkce. Napište definici stacionárního bodu. 5. [7 bodů] Integrální počet, diferenciální rovnice a) Napište oba vzorce pro substituční metodu. Přesněji: V integrálu f(ϕ())ϕ () d proveďte substituci ϕ() t. V integrálu f() d proveďte substituci ϕ(t). b) Napište obecný předpis pro diferenciální rovnici se separovanými proměnnými a napište, z jaké podmínky určujeme její konstantní řešení. Uveďte příklad funkce (graf nebo funkční předpis), která má v bodě 1 stacionární bod, ale není zde spojitá. Uveďte příklad polynomu (funkční předpis), který má v bodě 1 kořen násobnosti 2 a má v tomto bodě lokální maimum. Uveďte příklad polynomu (funkční předpis), který má v bodě 1 kořen násobnosti 3 a má v tomto bodě lokální maimum. Pokud některý příklad není možné sestrojit, vysvětlete proč. Požadavek: alespoň 18 bodů z 48 možných. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Výsledky s nahlédnutím do písemek 13:30 v pracovně skoušejícího. V jiném termínu je možné již jenom sdělení známky a zápis do indeu. Do UISu budou zadány jenom známky F a známky, které jsou současně v indeu. Řešení příkladů budou vyvěšena od 11 do 12 hodin na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

9 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [11 bodů] Vyšetřete průběh funkce y (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v případných bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y 6 ( 2 3) 2, y 18(2 + 1) ( 2 3) [4 body] Vypočtěte následující limity a derivace (derivace neupravujte) a) lim ln b) ( ) e ( + 1) 4 3. [7 bodů] Derivace a) Napište definici derivace funkce f() v bodě. b) Zformulujte l Hospitalovo pravidlo a ukažte jeho použití na vhodném příkladě. c) Jaké vlastnosti musí mít funkce f na intervalu [a, b], aby se zde dala použít Banachova věta? d) Jaké vlastnosti musí mít funkce f na intervalu [a, b], aby se zde dala použít první Bolzanova věta? e) Uveďte příklad (graf nebo funkční předpis) funkce, která má v bodě 1 současně pevný bod, stacionární bod a inflení bod. Pokud takovou funkci není možné sestrojit, vysvětlete proč. 4. [7 bodů] Vypočtěte integrály 2 a) ln d 1 b) 2 sin 2 () cos() d c) d 5. [5 bodů] Jsou vektory a (2, 1, 1, 1), b (1, 2, 2, 1) a c (1, 1, 0, 1) lineárně závislé nebo nezávislé? Odpověď řádně zdůvodněte nebo podpořte příslušným výpočtem. 6. [7 bodů] Soustavy lineárních rovnic a) Zformulujte Frobeniovu větu (udává, kdy má soustava řešení). b) Jak poznáme, zda je řešení soustavy lineárních rovnic o n neznámých určeno jednoznačně, nebo zda je řešení nekonečně mnoho? c) Uveďte příklad soustavy 2 lineárních rovnic o 3 neznámých, která má (a) nekonečně mnoho řešení, (b) právě jedno řešení, (c) žádné řešení. U každého uvedeného příkladu volte soustavu co nejjednodušší a řádně označte, která soustava patří ke které možnosti. Pokud v některém bodě požadovaná soustava neeistuje, vysvětlete proč. 7. [7 bodů] Algebraické rovnice a) Definujte pojem násobnost kořene. (Přesněji: kdy řekneme, že polynom P () má kořen c a násobnost tohoto kořene je k?) b) Uveďte příklad polynomu s reálnými koefiencty, který má trojnásobný kořen 2. Pokud je takových polynomů více, napište takový polynom, aby jeho stupeň byl co nejmenší. c) Souvisí nějak násobnost kořene se znaménkem polynomu v okolí kořene? Pokud ano, jak? (velmi stručně, obrázek vydá za 1000 slov... ) d) Souvisí nějak násobnost kořene s derivací? Pokud ano, jak? Požadavek: alespoň 18 bodů z 48 možných. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Výsledky mailem 4.7. Nahlédnutí do písemek 7.7. v 9:00. V jiném termínu je možný již jenom zápis do indeu. Do UISu budou zadány jenom známky F a známky, které jsou současně v indeu. Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

10 Kapitola 2 Zima

11 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [10 bodů] Vyšetřete průběh funkce y (určete limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní a načrtněte graf). Návod: y 2 ( 2 3) ( 2 1), 2 y 2 (2 + 3) ( 2 1), funkce 3 má v bodech ± asymptotu y. 2. [3 body] Vypočtěte derivaci funkce y ( 2 1) ln( 2 + 1). Derivaci nijak neupravujte. 3. [6 bodů] Vyřešte soustavu rovnic [4 body] Je dána matice A Vypočtěte determinant A a podle výsledku rozhodněte, zda eistuje inverzní matice A 1 a kolik je hodnost matice A (inverzní matici anihodnost už nepočítejte). 5. [6 bodů] Vypočtěte integrály ( 2 1)e d e 2 1 d 6. [6 bodů] Nelineární rovnice. a) Kdy řekneme, že bod a je pevným bodem funkce f()? b) Jak pevný bod funkce f poznáme na grafu funkce y f()? c) Metoda hledání pevného bodu je založena na Banachově větě o pevném bodu. Zformulujte tuto větu (odhad pro chybu psát nemusíte). 7. [9 bodů] Derivace a) Napište definici derivace funkce f(). b) Napište rovnici tečny ke grafu funkce y f() v bodě a. c) Odvoďte z rovnice tečny vzorec pro Newtonovu-Raphsonovu metodu hledání nulových bodů funkce f(). d) Přesněji než tečna funkci může aproimovat parabola. Napište rovnici paraboly, která v okolí bodu a co nejlépe aproimuje funkci y f(). (Tj. napište Taylorův polynom druhého stupně pro funkci f() v bodě a.) e) Která metoda hledání nulových bodů je založena na Taylorově polynomu z předchozího kroku? Napište jenom název metody. Požadavek: alespoň 16 bodů z 44 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

12 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [10 bodů] Vyšetřete průběh funkce y (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y 62 ( 3 2), 2 y 24 (3 + 1) ( 3 2) [4 body] Určete tečnu ke grafu funkce + 2 y v bodě [6 bodů] Vyřešte soustavu rovnic [4 body] Vypočtěte integrál 5. [5 bodů] Neurčitý integrál d. a) Zformulujte vzorec pro substituční metodu. Přesněji: v integrálu f() d proveďte substituci ϕ(t). 6. [6 bodů] Lineární algebra a) Kdy řekneme, že vektory jsou lineárně závislé? Napište definici lineární závislosti. b) Pomocí jakého pojmu ověřujeme lineární závislost či nezávislost vektorů. Uveďte název tohoto pojmu a jeho definici. c) Uveďte aspoň dva případy, kdy lineární závislost vektorů poznáme bez počítání na první pohled (tj. bez postupu, na který odkazujeme v předchozím bodě). 7. [12 bodů] Derivace, spojitost a) Napište definici derivace funkce f(). b) Napište definici spojitosti funkce f() v bodě a. c) Zformulujte Bolzanovu větu. d) Veličina y() udává výšku létajícího draka nad zemí (měřeno v metrech) v čase (měřeno v sekundách). Co fyzikálně udává derivace y ()? Jaká bude jednotka této derivace? e) Veličina y() udává počet gramů kyanidu draselného rozpuštěného v rybníčku za Lachemou v čase (měřeno v dnech). Co fyzikálně udává derivace y ()? Jaká bude jednotka této derivace? b) Odvoďte vzorec pro metodu per-partés. Požadavek: alespoň 17 bodů z 47 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Ústní část není, výsledky budou zveřejněny do tří dnů hromadným mailem na adresu všech přihlášených. (Kdo potřebuje, aby jeho výsledek zůstal v anonymitě, nechť tento požadavek výslovně uvede na tomto papíře, vedle svého jména. Výsledek se dozví osobně.) Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

13 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [12 bodů] Vyšetřete průběh funkce 1 y (určete intervaly kde je 2 ( + 1) funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y ( + 1), 2 y 2( ). 4 ( + 1) 3 5. [6 bodů] Algebraické rovnice a) Zformulujte Bezoutovu větu (o dělení polynomu kořenovým činitelem). b) Definujte pojem násobnost kořene. Co znamená když řekneme, že číslo c je k-násobným kořenem polynomu P ()? 2. [6 bodů] Vypočtěte následující derivace a) ( 2 sin() ) b) ( + arctan ) 1 c) ( ) 1 + arctan 6. [6 bodů] Lineární algebra a) Definujte pojem inverzní matice. Přesněji: kdy řekneme, že matice A 1 je inverzní maticí k matici A? b) Napište, jak je možno inverzní matici využít při řešení soustav lineárních rovnic. c) Uveďte alespoň jednu podmínku, která je ekvivaletní eistenci inverzní matice k matici A. 3. [6 bodů] Vyřešte soustavu rovnic [4 body] Vypočtěte integrál 2 ln d. 7. [8 bodů] Derivace, spojitost a) Napište definici derivace funkce f(). b) Napište definici spojitosti funkce f() v bodě a. c) Uveďte příklad funkce, která (i) je v 0 spojitá a má zde derivaci. (ii) je v 0 spojitá, ale nemá zde derivaci. (iii) není v 0 spojitá a má zde derivaci. Celkem tedy máte sestrojit tři funkce. Pokud však některou z funkcí sestrojit nelze, vysvětlete proč. Požadavek: alespoň 18 bodů z 48 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Ústní část není, výsledky s nahlédnutím do písemek v 15:00 v B44. Řešení příkladů budou vyvěšena bezprostředně po ukončení písemné části zkoušky na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

14 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [10 bodů] Vyšetřete průběh funkce y 1 ( + 1) 5 (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y 6 4 ( + 1) 6, y e b) lim ( + 1) [6 bodů] Vypočtěte následující limity a derivace (derivace nemusíte upravovat) e ( a) lim + 1 c) 2 + 1) d) 3. [6 bodů] Vyřešte soustavu rovnic ( 2 sin( 3 ) + 1 ) [6 bodů] Vypočtěte integrál 5. [6 bodů] Lineární algebra a) Definujte pojem hodnost matice. 1 ln d. b) Definujte pojem inverzní matice. Co musí platit, abychom mohli říct, že matice A 1 je inverzní k matici A? c) Víme, že determinant čtvercové matice A R n n je roven nule. Co je možno říct o její hodnosti? Co je možno říci o eistenci inverzní matice A 1? 6. [6 bodů] Numerická matematika, nelineární rovnice. a) Zformulujte Bolzanovu větu (využíváme ji v metodě půlení intervalu). b) Napište vzorec pro Newtonovu Raphsonovu metodu. c) Porovnejte obě metody (půlení intervalu a Newtonova Raphsonova) z hlediska obecnosti. Která metoda je obecnější a proč? d) Jaký příkaz se používá v programu Sage k řešení rovnic? Stačí napsat název příkazu. 7. [8 bodů] Derivace, monotonie a) Definujte pojmy rostoucí funkce a klesající funkce. b) Zformulujte, jak derivace souvisí s monotonií funkce. c) Jaký příkaz použijete pro výpočet derivace v programu Sage? d) Pro výpočet derivace v programu WolframAlpha potřebujete znát anglický překlad slova derivace. Jak se řekne derivace anglicky? e) Na přednáškách jsme si ukázali, že úlohu najít lokální etrémy funkce 1 2 na intervalu (0, 1) je možno zjednodušit na úlohu najít na tomto intervalu lokální etrémy funkce 2 (1 2 ). Jak jsme toho docílili? Zformulujte (dostatečně obecně) podmínky, které zaručí, že funkce g() a f(g()) mají stejné lokální etrémy. Požadavek: alespoň 17 bodů z 48 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Ústní část není, výsledky s nahlédnutím do písemek ve 14:00 v B44. Řešení příkladů budou vyvěšena bezprostředně po ukončení písemné části zkoušky na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

15 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [10 bodů] Vyšetřete průběh funkce y 1 3 (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y 3 2 (1 3 ) 2, y 6(23 + 1) (1 3 ) [5 bodů] Vypočtěte následující limity a derivace (derivace nemusíte upravovat) 2 ( ) a) lim c) ln b) lim e 2 3. [6 bodů] Jsou vektory a (1, 1, 2, 2, 1), b (1, 2, 1, 2, 1), c (1, 0, 2, 0, 1), d (1, 1, 2, 0, 1) lineárně závislé, nebo nezávislé? Odpověď řádně zdůvodněte nebo podpořte příslušným výpočtem. 4. [5 bodů] Vypočtěte následující integrály 1 a) e d 0 b) e d 5. [7 bodů] Lineární algebra a) Zformulujte Frobeniovu větu (nutná a postačující podmínka pro eistenci řešení soustavy lineárních rovnic). b) Ve Frobeniově větě vystupuje pojem hodnost. Definujte tento pojem. c) Sestavte soustavu dvou rovnic o čtyřech neznámých, která nemá žádné řešení. Pokud není možno takovou soustavu sestavit, vysvětlete podrobně proč. d) Pro výpočet hodnosti pomocí programů Sage nebo WolframAlpha je nutno znát anglický překlad tohoto slova. Jak se řekne hodnost anglicky? 6. [9 bodů] Diferenciální počet a) Co rozumíme pod pojmem lokální maimum? Napište definici tohoto pojmu. b) Zformulujte souvislost derivace a lokálních etrémů. Pro konkrétnost, nechť např. funkce f() má v bodě a lokální etrém. Co je možno říci o derivaci f (a)? c) Konvení funkce je v okolí bodu dotyku nad svou tečnou. Vyjádřete matematicky pomocí vhodné rovnice či nerovnosti skutečnost, že funkce f() má graf nad tečnou sestrojenou v bodě 0 d) Odkud a jak poznáme, zda je funkce f() na intervalu I konvení nebo konkávní? 7. [6 bodů] Integrální počet a) Zformulujte Newtonovu-Leibnizovu větu (pro výpočet určitého integrálu) a ukažte její použití na jednoduchém příkladě. b) Jakou jsme si uváděli možnost aproimace určitého integrálu? Napište název metody a jednoduchý obrázek (případně několik málo slov), ilustrující hlavní myšlenku této aproimace. Požadavek: alespoň 17 bodů z 48 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Ústní část není, výsledky s nahlédnutím do písemek ve 13:00 v B44. Řešení příkladů budou vyvěšena bezprostředně po ukončení písemné části zkoušky na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

16 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [10 bodů] Vyšetřete průběh funkce y ( 1) 2 (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y ( 3)2 ( 1) 3, 6 y ( 1) [5 bodů] Vypočtěte následující limity a derivace (derivace nemusíte upravovat) ( ) ln a) lim c) arctan 2 1 ln b) lim [6 bodů] Jsou vektory a (1, 0, 1, 3, 0), b (1, 1, 2, 1, 5), c (1, 1, 0, 1, 1), d (0, 1, 1, 3, 0) lineárně závislé, nebo nezávislé? Odpověď řádně zdůvodněte nebo podpořte příslušným výpočtem. 4. [6 bodů] Lineární algebra a) Definujte inverzní matici. Kdy říkáme, že matice A 1 je inverzní k matici A? b) Soustavu rovnic zapište v maticovém tvaru (tj. pomocí vhodného maticového součinu). c) Vyjádřete pomocí inverzní matice řešení X soustavy lineárních rovnic, kde A je matice soustavy, X sloupcový vektor neznámých a B sloupcový vektor pravých stran. Předpokládejte, že všechny inverzní matice, které pro toto vyjádření potřebujete, eistují. 5. [8 bodů] Diferenciální počet a) Napište definici derivace funkce f(). b) Napište rovnici tečny ke grafu funkce y f() v bodě a. c) K lokální aproimaci funce polynomem používáme Taylorův polynom. Souvisí tento polynom s tečnou? Jak? d) Jak souvisí násobnost kořene polynomu s derivací (derivacemi) v tomto bodě? 6. [5 bodů] Vypočtěte následující integrály π a) sin d 0 b) sin 2 cos d 7. [8 bodů] Integrální počet a) Napište vzorec pro integrální střední hodnotu funkce f() na intervalu [a, b]. b) Napište vzorec pro integrování per-partés. c) Vzorec z předchozího bodu odvoďte (ze vzorce pro derivaci součinu). d) Uveďte příklad spojité funkce, která nemá primitivní funkci. Pokud takový příklad není možné sestrojit, vysvětlete proč. Požadavek: alespoň 17 bodů z 48 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Ústní část není, výsledky s nahlédnutím do písemek ve 13:00 v B44. Řešení příkladů budou vyvěšena bezprostředně po ukončení písemné části zkoušky na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

17 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [10 bodů] Vyšetřete průběh funkce y (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y , y [5 bodů] Napište rovnici tečny ke grafu funkce 1 y v bodě [8 bodů] Diferenciální počet a) Napište definici derivace funkce y f() v bodě. b) Napište definici rostoucí funkce. Kdy řekneme, že funkce f() je na intervalu I rostoucí. c) Pomocí pojmu derivace zformulujte postačující podmínku pro to, aby funkce f() byla na intervalu I rostoucí. d) Uveďte příklad funkce, která má v bodě 0 derivaci rovnu jedné. Pokud takový příklad není možno sestrojit, vysvětlete proč. 3. [6 bodů] Vyřešte soustavu rovnic [6 bodů] Lineární algebra a) Napište definici lineární (ne-)závislosti vektorů. b) Navrhněte metodu, jak ověřit, zda jsou vektory (2, 3, 1), (1, 1, 0) a (1, 3, 2) lineárně závislé či nezávislé. c) Vynásobte matice ( )( ) [5 bodů] Vypočtěte následující integrály a) d 3 b) c) 2 3 d 3 d 7. [8 bodů] Polynomy, algebraické rovnice a) Zformulujte Bezoutovu větu (o dělení polynomu kořenovým činitelem). b) Definjte pojem násobnost kořene, kdy řekneme, že polynom P () má k-násobný kořen c? c) Nakreslete typický průběh polynomu v okolí kořene násobnosti dva. d) Nakreslete typický průběh polynomu v okolí kořene násobnosti tři. Požadavek: alespoň 17 bodů z 48 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Ústní část není, výsledky s nahlédnutím do písemek ve 13:00 v B44. Řešení příkladů budou vyvěšena bezprostředně po ukončení písemné části zkoušky na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

18 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [10 bodů] Vyšetřete průběh funkce y 4 1 (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, a načrtněte graf). Návod: y 3 (3 4) ( 1) 2, y 22 ( ) ( 1) 3. Dále víme, že rovnice nemá řešení v oboru reálných čísel. 2. [5 bodů] Zderivujte následující funkce. Derivaci již neupravujte. ( a) ) b) ( ln( + 2 e ) ) 5. [8 bodů] Diferenciální počet a) Napište rovnici tečny ke grafu funkce y f() v bodě a. b) Napište vzorec pro Taylorův polynom třetího stupně pro funkci y f() v bodě a. c) Napište definici rostoucí funkce. Kdy řekneme, že funkce f() je na intervalu I rostoucí? d) K čemu slouží Banachova věta (o pevném bodu)? Co musí funkce f splňovat, abychom tuto větu mohli použít? 6. [6 bodů] Vypočtěte následující integrály 2 a) d [6 bodů] Vyřešte soustavu rovnic b) c) d ln d 4. [6 bodů] Lineární algebra a) Napište definici hodnosti. b) Definujte, kdy je matice ve schodovitém tvaru. c) Pomocí determinantu navrhněte metodu, jak ověřit, zda má zadaná čtvercová matice matici inverzní. 7. [7 bodů] Nelineární rovnice a) Na obrázku a stručně několika slovy vysvětlete princip Newtonovy-Raphsonovy metody. b) Jaké podmínky musí být splněny, abychom měli jistotu, že Newtonova-Raphsonova metoda konverguje k číslu c, které je řešením rovnice f() 0? Požadavek: alespoň 17 bodů z 48 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Po vyřešení příkladů vyplníte testové otázky. Ústní část není, výsledky s nahlédnutím do písemek ve 13:00 v B02. Řešení příkladů budou vyvěšena bezprostředně po ukončení písemné části zkoušky na dveřích pracovny přednášejícího (budova B, nejvyšší patro). Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

19 Kapitola 3 Zima

20 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [10 bodů] Vyšetřete průběh funkce y 3 (určete intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, načrtněte graf). + 1 Návod: Znáte derivace y 2 (2 + 3) ( + 1) 2, y 2( ) ( + 1) 3, asymptoty v ± nejsou. 2. [4 body] Vypočtete derivaci funkce y ln 2 ( + 1). 3. [7 bodů] Řešte soustavu rovnic [9 bodů] V následujícím výčtu vypočtěte pouze ty integrály, které jdou vypočítat užitím vzorců. U těch ostatních pouze rozhodněte, zda je vhodné je počítat substitucí (a napište jakou!) nebo metodou per-partés (a napište, jak volit u a v!). Odpovědi pište rovnou do zadání. 1 ln() d + d d sin() d ln() d 1 + d d sin() d sin( 2 ) d 5. [6 bodů] napište definici derivace (pomocí příslušné limity)a definici spojitosti v bodě (také pomocí limity) zformulujte Bolzanovu větu a tuto větu ilustrujte na vhodném příkladě 6. [4 body] hodnost matice definice jak poznáme pomocí hodnosti matice, zda má soustava lineárních rovnic řešení a zda je toto řešení určeno jednoznačně nebo zda jich je nekonečně mnoho? Požadavek: alespoň 17 bodů z 40 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

21 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [9 bodů] Vyšetřete průběh funkce y (určete limity v ± a v bodě nespojitosti, intervaly kde ( + 2) 3 je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní, načrtněte graf). Návod: Znáte derivace y 2 2 ( + 2) 4, 6 12 y ( + 2) [5 bodů] Derivujte ( + arcsin ) ( 3 sin ( )) 3. [4 body] Napište rovnici tečny ke grafu funkce y v bodě [7 bodů] Je dána matice A Určete determinant A. Potom na základě výpočtu determinantu určete (pokud to jde) hodnost h(a) a zda eistuje inverzní matice A 1. (Inverzní matici ani hodnost ale nepočítejte. Pokud není možno hodnost nebo eistenci inverzní matice určit, napište alespoň, jaké varianty připadají v úvahu pro matice s tímto determinantem.) 5. [9 bodů] Vypočtěte integrál π 2 0 aproimovat numericky použitím lichoběžníkového pravidla a dělení na 4 podintervaly.) 6. [6 bodů] Substituční metoda pro neurčitý integrál V integrálu f() d proveďte substituci g(t). ( ) V integrálu f ϕ() ϕ () d proveďte substituci ϕ() t. Vhodnou substitucí vypočtěte integrál 1 2 d. 2 sin d. (Pokud nevypočítáte integrál přesně, pokuste se jej /za 5 bodů/ 7. [6 bodů] Napište definici derivace (pomocí příslušné limity) a definici spojitosti v bodě (také pomocí limity) Uveďte příklad funkce, která má v bodě 0 následující vlastnosti a) je zde spojitá a nemá zde derivaci; b) není zde spojitá a má zde derivaci; c) není zde spojitá a má zde derivaci rovnu nule. Pokud některý z příkladů není možno uvést, vysvětlete proč. Požadavek: alespoň 17 bodů z 46 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně, který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

22 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [10 bodů] Vyšetřete průběh funkce y ( 2 (určete limity v nevlastních bodech, intervaly kde je + 1) 2 funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, načrtněte graf). Najděte také tečnu v bodě 0 a zakreslete ji do stejného obrázku, jako je graf funkce. Návod: Druhou derivaci nepočítejte, pokuste se co nejvíce zjistit jenom z první derivace. První derivace je y 2 (3 2 ) ( 2 + 1) [4 body] Vypočtete derivaci funkce y 2 ln 2 ( + + 1) [6 bodů] Určete hodnost matice A [4 body] Vypočtěte následující limity lim e lim e lim e 5. [6 bodů] Vypočtěte integrály e d sin() cos 3 () d 6. [6 bodů] Napište definici primitivní funkce k funkci f() a uveďte příklad. Zformulujte Newtonovu-Leibnizovu větu (pro výpočet určitého integrálu) a ukažte použití na příkladě. 7. [10 bodů] Kdy říkáme, že číslo c je k-násobným kořenem polynomu P ()? Napište definici. Zformulujte Bezoutovu větu (o dělení polynomu jistým lineárním výrazem). Krátce popište a na obrázku ilustrujte metodu hledání kořene půlením intervalu. Je možno metodu půlení intervalu použít pro hledání kořene libovolné násobnosti? Pokud ne, svou odpověď vysvětlete. Požadavek: alespoň 15 bodů z 46 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně, který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

23 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [9 bodů] Vyšetřete průběh funkce y (určete limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní a načrtněte graf). Návod: y 2 3 4, y [9 bodů] Vypočtěte následující integrály e 2 d 2 e d 6. [10 bodů] 2. [4 body] Vypočtete následující derivace ( ln ( 1 + )) ( ) sin() [4 body] Určete, zda jsou vektory u 1 (1, 0, 2, 1), u 2 (2, 0, 2, 1), u 3 (0, 1, 0, 1) a u 4 (0, 1, 2, 0) lineárně závislé nebo nezávislé. Svou odpověď podpořte vhodným výpočtem, nebo dostatečně zdůvodněte. Napište definici lokálního etrému (stačí lok. maimum) a definici stacionárního bodu. Napište, podle jaké charakteristické vlastnosti poznáme stacionární bod na grafu funkce. Zformulujte větu, udávající souvislost mezi lokálními etrémy a stacionárními body. Uveďte příklad funkce (graf nebo funkční předpis), která má v bodě 0 následující vlastnosti a) má kladnou derivaci a má i lokální etrém b) má stacionání bod a má i lokální minimum c) má stacionání bod, nemá lokální etrém d) nemá stacionání bod, má lokální etrém Zřetelně označte, který příklad patří ke kterému úkolu. Pokud některý příklad není možno sestrojit, vysvětlete proč. 7. [6 bodů] 4. [4 body] Vypočtěte determinant Napište definici hodnosti a definici inverzní matice. Napište definici lineární závislosti a nezávislosti vektorů. Napište alespoň jednu podmínku, která zaručuje, že k matici A eistuje inverzní matice A 1. Požadavek: alespoň 17 bodů z 46 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

24 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [9 bodů] Vyšetřete průběh funkce y ( + 1) 2 (určete limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní a načrtněte graf). Návod: y 1 ( + 1) 3, y 2 2 ( + 1) 4 2. [4 body] Napište rovnici tečny ke grafu funkce y 2 ln 1 + v bodě 0. 1 V následujícím výčtu označte (např. zakroužkováním), které jsou vhodné pro integrování metodou per partés a které pro tuto metodu naopak vhodné nejsou (např. přeškrtnutím). Integrály nepočítejte! a) e d d) ln d b) e 2 d e) ln d c) 2 e d f) e 1 d 3. [8 bodů] Řešte soustavu rovnic [8 bodů] Vypočtěte integrál d. Pokud integrál neumíte vypočítat, pokuste se jej (za 4 body) aproimovat lichoběžníkovým pravidlem a dělením oboru integrace na 5 podintervalů. 5. [8 bodů] Napište vzorec pro derivaci součinu dvou funkcí. Napište vzorec pro integrování metodou per partés. Odvoďte vzorec pro metodu per partés ze vzorce pro derivaci součinu. 6. [8 bodů] Napište definici inverzní matice a vysvětlete i všechny pojmy, které se v této definici vyskytují. Napište maticový tvar (tj. ekvivalentní zápis pomocí vhodného maticového součinu) následující soustavy rovnic Vysvětlete, jak a kdy je možno využít inverzní matici k řešení soustavy lineárních rovnic. Pomocí inverzní matice vypočtěte řešení soustavy rovnic z předešlého bodu. Návod: Víme, že matice ( ) 2 3 matici 1 2 ( ) má inverzní Požadavek: alespoň 15 bodů z 45 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

25 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: [8 bodů] Vyšetřete průběh funkce y 2 5 (určete limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní a načrtněte graf). Návod: y , y [6 bodů] Vypočtěte následující derivace (po zderivování už neupravujte) ( a) ln( )) ( ) e b) [6 bodů] Vyřešte soustavu rovnic [10 bodů] Vypočtěte integrály a) d b) 2 ln d c) ln d 5. [7 bodů] l Hospitalovo pravidlo a) K čemu se používá a v jakých případech je možné jej použít? Zformulujte plné znění tohoto pravidla. b) Na vhodném příkladě ukažte použití tohoto pravidla. c) Vypočtěte bez použití l Hospitalova pravdila limitu lim [4 body] Složené funkce a) Napište vzorec pro derivaci složené funkce f(ϕ()) b) V interálu f(ϕ())ϕ () d proveďte substituci ϕ() t. 7. [4 body] Spojitost, derivace a) Definice spojitosti funkce f() v bodě a. b) Definice derivace funkce f(). c) Uveďte příklad funkce, která nemá v bodě 0 derivaci, ale má zde tečnu. Požadavek: alespoň 15 bodů z 45 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

26 Písemná část zkoušky z Matematiky (LDF, ) 60 minut Jméno: ( 1)3 1. [8 bodů] Vyšetřete průběh funkce y (určete limity v nevlastních bodech a v bodech nespojitosti, intervaly kde je funkce kladná/záporná, rostoucí/klesající, konvení/konkávní a načrtněte graf). Návod: y ( 1)2 (2 + 1) 2, y [5 bodů] Vypočtěte derivaci funkce y 1 e ln( ) a napište rovnici tečny ke grafu této funkce v bodě [6 bodů] Rozhodněte, zda jsou následující vektory lineárně závislé či nezávislé. Svou odpověď dostatečně podpořte vhodným argumentem nebo výpočtem. a (1, 1, 1, 2), b ( 2, 2, 3, 1), c (1, 3, 0, 1), d (1, 3, 1, 3) 4. [4 body] Určte obsah obrazce mezi křivkami y 9 a y 9 2. Obrazec nakreslete. 5. [5 bodů] Vypočtěte integrál 3 sin( 2 ) d 6. [8 bodů] Soustavy lineárních rovnic a) Zformulujte Frobeniovu větu (udává, kdy má soustava řešení). b) Jak poznáme, zda je řešení soustavy určeno jednoznačně, nebo zda je řešení nekonečně mnoho? c) Uveďte příklad soustavy 2 lineárních rovnic o 3 neznámých, která má (a) nekonečně mnoho řešení, (b) právě jedno řešení, (c) žádné řešení. U každého uvedeného příkladu volte soustavu co nejjednodušší a řádně označte, která soustava patří ke které možnosti. Pokud v některém bodě požadovaná soustava neeistuje, vysvětlete proč. 7. [9 bodů] Algebraické rovnice a) Definujte pojem násobnost kořene. (Přesněji: kdy řekneme, že polynom P () má kořen c a násobnost tohoto kořene je k?) b) Uveďte příklad polynomu s reálnými koefiencty, který má trojnásobný kořen 2. Pokud je takových polynomů více, napište takový polynom, aby jeho stupeň byl co nejmenší. c) Souvisí nějak násobnost kořene se znaménkem polynomu v okolí kořene? Pokud ano, jak? (obrázek vydá ze 1000 slov... ) d) Souvisí nějak násobnost kořene s derivací (případně se stac body, etrémy, infleními body)? Pokud ano, jak? (Je-li to možné, využijte co nejvíce odpověď a nákresy u předchozí otázky o znaménku funkce.) Požadavek: alespoň 15 bodů z 45 možných. Počítejte v libovolném pořadí, ale označte zřetelně který výpočet patří ke kterému příkladu! Všechny papíry s výpočty si podepište a odevzdejte s podepsaným zadáním. Jakákoli komunikace s ostatními studenty nebo použití taháků má za následek klasifikaci F a propadnutí všech následujících termínů. Vzorce nejsou povoleny.

Zkouška ze Základů vyšší matematiky ZVMTA (LDF, ) 60 minut. Součet Koeficient Body

Zkouška ze Základů vyšší matematiky ZVMTA (LDF, ) 60 minut. Součet Koeficient Body Zkouška ze Základů vyšší matematiky ZVTA (LDF, 8.2.202) 60 minut 2 3 4 5 6 7 Jméno:................................. Součet Koeficient Body. [6 bodů] a) Definujte pojem primitivní funkce. Co musí platit,

Více

Zkouška ze Aplikované matematiky pro Arboristy (AMPA), LDF, minut. Součet Koeficient Body. 4. [10 bodů] Integrální počet. 5.

Zkouška ze Aplikované matematiky pro Arboristy (AMPA), LDF, minut. Součet Koeficient Body. 4. [10 bodů] Integrální počet. 5. Zkouška ze Aplikované matematiky pro Arboristy (AMPA), LDF, 6.2.204 60 minut 2 3 4 5 6 Jméno:................................... Součet Koeficient Body. [2 bodů] V následující tabulce do každého z šesti

Více

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2014/2015

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2014/2015 Matematika I A ukázkový test 1 pro 2014/2015 1. Je dána soustava rovnic s parametrem a R x y + z = 1 x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a a) Napište Frobeniovu větu (existence i počet řešení). b)

Více

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2011/2012. x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a

Matematika I A ukázkový test 1 pro 2011/2012. x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a Matematika I A ukázkový test 1 pro 2011/2012 1. Je dána soustava rovnic s parametrem a R x y + z = 1 a) Napište Frobeniovu větu. x + y + 3z = 1 (2a 1)x + (a + 1)y + z = 1 a b) Vyšetřete počet řešení soustavy

Více

MATEMATIKA I - vybrané úlohy ze zkoušek v letech

MATEMATIKA I - vybrané úlohy ze zkoušek v letech MATEMATIKA I - vybrané úlohy ze zkoušek v letech 008 0 doplněné o další úlohy. část DIFERENCIÁLNÍ POČET funkcí jedné proměnné Další část ( integrální počet) bude vydána na konci listopadu 9. 9. 0 Případné

Více

Pro jakou hodnotu parametru α jsou zadané vektory kolmé? (Návod: Vektory jsou kolmé, je-li jejich skalární součin roven nule.)

Pro jakou hodnotu parametru α jsou zadané vektory kolmé? (Návod: Vektory jsou kolmé, je-li jejich skalární součin roven nule.) Vybrané příklady ze skript J. Neustupa, S. Kračmar: Sbírka příkladů z Matematiky I I. LINEÁRNÍ ALGEBRA I.. Vektory, vektorové prostory Jsou zadány vektory u, v, w a reálná čísla α, β, γ. Vypočítejte vektor

Více

6. [8 bodů] Neurčitý integrál

6. [8 bodů] Neurčitý integrál Zkouška ze Aplikované matematiky pro arboristy, LDF, 9..205, 60 minut 2 3 4 5 6 Jméno:................................... Body Známka. [2 bodů] Prostá a inverzní funkce a) Definujte pojmy prostá funkce

Více

Body. 5. [10 bodů] Vyřešte diferenciální rovnici y + 2y + y = x [8 bodů] Vypočtěte dvojný integrál x 2 dxdy. Množina

Body. 5. [10 bodů] Vyřešte diferenciální rovnici y + 2y + y = x [8 bodů] Vypočtěte dvojný integrál x 2 dxdy. Množina Písemná zkouška z Inženýrské matematiky, 8.2.202 (60 minut) Body Jméno:...................................... 2 3 4 5 6 7 8 První příklad vypočítejte na samostatný podepsaný papír a odevzdejte po 5 minutách..

Více

Základy vyšší matematiky arboristika Zadání písemek ze školního roku

Základy vyšší matematiky arboristika Zadání písemek ze školního roku Základy vyšší matematiky arboristika Zadání písemek ze školního roku 20 202 Robert ařík 9. ledna 203 Níže najdete zadání písemek předmětu ZVTA. Za některými písemkami je vloženo i řešení. Písemná část

Více

NMAF 051, ZS Zkoušková písemná práce 16. ledna 2009

NMAF 051, ZS Zkoušková písemná práce 16. ledna 2009 Jednotlivé kroky při výpočtech stručně, ale co nejpřesněji odůvodněte. Pokud používáte nějaké tvrzení, nezapomeňte ověřit splnění předpokladů. Jméno a příjmení: Skupina: Příklad 3 5 Celkem bodů Bodů 8

Více

Definice derivace v bodě

Definice derivace v bodě Definice derivace v bodě tgϕ = f ( ) f () f () : = tgϕ = lim f f () tgϕ = f f () Obecně: f f f ( ) ( ) : = lim f ( + h) f f : = lim h h Derivace zleva (zprava): f ( ) : = lim f f ( ) f ( ) : = lim + +

Více

7.[4body] Jedánautonomnísystém. 8.[4 body] Integrál

7.[4body] Jedánautonomnísystém. 8.[4 body] Integrál Písemná část zkoušky z Inženýrské matematiky, 9.2.20(60 minut) Body Jméno:... 2 3 4 5 6 7 8 První příklad vypočítejte na samostatný podepsaný papír a odevzdejte po 5 minutách..[povinný] Pro mytí autobusů

Více

Ukázka závěrečného testu

Ukázka závěrečného testu Okruhy otázek pro závěrečný test ) Vlastnosti funkce ) Graf funkce ) Definiční obor funkce ) imita funkce ) Derivace funkce 6) Užití derivace 7) Matice 8) Řešení soustavy lineárních rovnic 9) Určitý integrál

Více

Monotonie a lokální extrémy. Konvexnost, konkávnost a inflexní body. 266 I. Diferenciální počet funkcí jedné proměnné

Monotonie a lokální extrémy. Konvexnost, konkávnost a inflexní body. 266 I. Diferenciální počet funkcí jedné proměnné 66 I. Diferenciální počet funkcí jedné proměnné I. 5. Vyšetřování průběhu funkce Monotonie a lokální etrémy Důsledek. Nechť má funkce f) konečnou derivaci na intervalu I. Je-li f ) > 0 pro každé I, pak

Více

Označení derivace čárkami, resp. římskými číslicemi, volíme při nižším řádu derivace, jinak užíváme horní index v závorce f (5), f (6),... x c g (x).

Označení derivace čárkami, resp. římskými číslicemi, volíme při nižším řádu derivace, jinak užíváme horní index v závorce f (5), f (6),... x c g (x). 9 Využití derivace 9.1 Derivace vyšších řádů Definice 1. Nechť funkce má derivaci v nějakém okolí bodu c D(f). Nechť funkce ϕ() =f () máderivacivboděc. Pak hodnotu ϕ (c) nazýváme derivací 2. řádu (2. derivací)

Více

Obsah. Aplikovaná matematika I. Gottfried Wilhelm Leibniz. Základní vlastnosti a vzorce

Obsah. Aplikovaná matematika I. Gottfried Wilhelm Leibniz. Základní vlastnosti a vzorce Neurčitý integrál Aplikovaná matematika I Dana Říhová Mendelu Brno Obsah Primitivní funkce, neurčitý integrál Základní vlastnosti a vzorce Základní integrační metody Úpravy integrandu Integrace racionálních

Více

MATEMATIKA I. Požadavky ke zkoušce pro skupinu C 1. ročník 2014/15. I. Základy, lineární algebra a analytická geometrie

MATEMATIKA I. Požadavky ke zkoušce pro skupinu C 1. ročník 2014/15. I. Základy, lineární algebra a analytická geometrie MATEMATIKA I Požadavky ke zkoušce pro skupinu C 1. ročník 2014/15 I. Základy, lineární algebra a analytická geometrie 1. Základní pojmy (a) Základy teorie množin: množina a její prvky, podmnožina, průnik,

Více

Limita a spojitost LDF MENDELU

Limita a spojitost LDF MENDELU Limita a spojitost Základy vyšší matematiky LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺıny společného základu

Více

NMAF 051, ZS Zkoušková písemná práce 4. února 2009

NMAF 051, ZS Zkoušková písemná práce 4. února 2009 Jednotlivé kroky při výpočtech stručně, ale co nejpřesněji odůvodněte. Pokud používáte nějaké tvrzení, nezapomeňte ověřit splnění předpokladů. Jméno a příjmení: Skupina: Příklad 4 Celkem bodů Bodů 4 4

Více

Diferenciální počet 1 1. f(x) = ln arcsin 1 + x 1 x. 1 x 1 a x 1 0. f(x) = (cos x) cosh x + 3x. x 0 je derivace funkce f(x) v bodě x0.

Diferenciální počet 1 1. f(x) = ln arcsin 1 + x 1 x. 1 x 1 a x 1 0. f(x) = (cos x) cosh x + 3x. x 0 je derivace funkce f(x) v bodě x0. Nalezněte definiční obor funkce Diferenciální počet f = ln arcsin + Definiční obor funkce f je určen vztahy Z těchto nerovností plyne < + ln arcsin + je tedy D f =, Určete definiční obor funkce arcsin

Více

f(x) = arccotg x 2 x lim f(x). Určete všechny asymptoty grafu x 2 2 =

f(x) = arccotg x 2 x lim f(x). Určete všechny asymptoty grafu x 2 2 = Řešení vzorové písemky z předmětu MAR Poznámky: Řešení úloh ze vzorové písemky jsou formulována dosti podrobně podobným způsobem jako u řešených příkladů ve skriptech U zkoušky lze jednotlivé kroky postupu

Více

ÚSTAV MATEMATIKY A DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE. Matematika 0A1. Cvičení, zimní semestr. Samostatné výstupy. Jan Šafařík

ÚSTAV MATEMATIKY A DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE. Matematika 0A1. Cvičení, zimní semestr. Samostatné výstupy. Jan Šafařík Vysoké učení technické v Brně Stavební fakulta ÚSTAV MATEMATIKY A DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE Matematika 0A1 Cvičení, zimní semestr Samostatné výstupy Jan Šafařík Brno c 2003 Obsah 1. Výstup č.1 2 2. Výstup

Více

{ } Ox ( 0) 4.2. Konvexnost, konkávnost, inflexe. Definice Obr. 52. Poznámka. nad tečnou

{ } Ox ( 0) 4.2. Konvexnost, konkávnost, inflexe. Definice Obr. 52. Poznámka. nad tečnou Konvenost, konkávnost, inflee 4.. Konvenost, konkávnost, inflee Definice 4... Nechť eistuje f ( ), D f. Řekneme, že funkce f ( ) je v bodě konkávní, jestliže eistuje { } O ( ) tak, že platí D : O( )\ f(

Více

Matematika I pracovní listy

Matematika I pracovní listy Matematika I pracovní listy Dagmar Dlouhá, Radka Hamříková, Zuzana Morávková, Michaela Tužilová Katedra matematiky a deskriptivní geometrie VŠB - Technická univerzita Ostrava Úvod Pracovní listy jsou určeny

Více

MATEMATIKA I Požadavky ke zkoušce pro 1. ročník, skupina A 2017/18

MATEMATIKA I Požadavky ke zkoušce pro 1. ročník, skupina A 2017/18 MATEMATIKA I Požadavky ke zkoušce pro 1. ročník, skupina A 2017/18 I. Základy, lineární algebra a analytická geometrie 1. Základní pojmy (a) Základy teorie množin: množina a její prvky, podmnožina, průnik,

Více

METODICKÝ NÁVOD MODULU

METODICKÝ NÁVOD MODULU Centrum celoživotního vzdělávání METODICKÝ NÁVOD MODULU Název Základy matematiky modulu: Zkratka: ZM Počet kreditů: 4 Semestr: Z/L Mentor: Petr Dolanský Tutor: Petr Dolanský I OBSAH BALÍČKU STUDIJNÍCH

Více

Přednášky z předmětu Aplikovaná matematika, rok 2012

Přednášky z předmětu Aplikovaná matematika, rok 2012 Přednášky z předmětu Aplikovaná matematika, rok 2012 Robert Mařík 23. ledna 2015 2 Obsah 1 Přednášky 2012 5 2 Písemky 2012 9 3 4 OBSAH Kapitola 1 Přednášky 2012 1. prednaska, 16.2.2012 -----------------------

Více

3. ledna list a odevzdejte tento zvláštní list (listy) i všechny ostatní listy, které jste při řešení

3. ledna list a odevzdejte tento zvláštní list (listy) i všechny ostatní listy, které jste při řešení Jméno a příjmení: Písemná část zkoušky z předmětu AN1E 3. ledna 2019 Skutečná písemná práce bude obsahovat 5 příkladů. Zvolte si pořadí, v jakém budete příklady řešit. Vaše řešení nemusí být kulturně zapsané,

Více

Požadavky ke zkoušce. Ukázková písemka

Požadavky ke zkoušce. Ukázková písemka Požadavky ke zkoušce Zkouška z předmětu MATEMATIKA 1 má dvě části Písemná část: Písemná část se ještě dále rozděluje na praktickou část písemku a teoretickou část test. Písemka trvá 90 minut a je v ní

Více

( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Užití derivací. x, x a, b : x x f x f x MATA P12. Funkce rostoucí a klesající: Definice rostoucí a klesající funkce

( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Užití derivací. x, x a, b : x x f x f x MATA P12. Funkce rostoucí a klesající: Definice rostoucí a klesající funkce MATA P1 Užití derivací Funkce rostoucí a klesající: Deinice rostoucí a klesající unkce Funkce je rostoucí v intervalu (a,b), právě když platí: ( ) ( ) ( ), a, b : 1 1 1 Funkce je klesající v intervalu

Více

NMAF 051, ZS Zkoušková písemná práce 17. února ( sin (π 2 arctann) lim + 3. n 2. π 2arctan n. = lim + 3.

NMAF 051, ZS Zkoušková písemná práce 17. února ( sin (π 2 arctann) lim + 3. n 2. π 2arctan n. = lim + 3. Jednotlivé kroky při výpočtech stručně ale co nejpřesněji odůvodněte. Pokud používáte nějaké tvrzení nezapomeňte ověřit splnění předpokladů. Jméno a příjmení: Skupina: Příklad 3 Celkem bodů Bodů 5 7 0

Více

Limita a spojitost funkce

Limita a spojitost funkce Přednáška 5 Limita a spojitost funkce V této přednášce se konečně dostaneme k diferenciálnímu počtu funkce jedné reálné proměnné. Diferenciální počet se v podstatě zabývá lokálním chováním funkce v daném

Více

Otázku, kterými body prochází větev implicitní funkce řeší následující věta.

Otázku, kterými body prochází větev implicitní funkce řeší následující věta. 1 Implicitní funkce Implicitní funkce nejsou funkce ve smyslu definice, že funkce bodu z definičního oboru D přiřadí právě jednu hodnotu z oboru hodnot H. Přesnější termín je funkce zadaná implicitně.

Více

Seminární práce z matematiky

Seminární práce z matematiky Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Seminární práce z matematiky Vyšetřování průběhu funkcí Autor: Vyučující: Ondřej Vejpustek RNDr Eva Davidová Ostrava, 0 Taylorův polynom pro

Více

Limita a spojitost funkce a zobrazení jedné reálné proměnné

Limita a spojitost funkce a zobrazení jedné reálné proměnné Přednáška 4 Limita a spojitost funkce a zobrazení jedné reálné proměnné V několika následujících přednáškách budeme studovat zobrazení jedné reálné proměnné f : X Y, kde X R a Y R k. Protože pro každé

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Univerzita Karlova v Praze Pedagogická akulta DRUHÁ SEMINÁRNÍ PRÁCE Z DIFERENCIÁLNÍHO POČTU PRŮBĚH FUNKCE 000/001 Cirik, M-ZT Zadání: Vyšetřete průběh unkce ( ) : y Vypracování: ( ) : y Předně určíme deiniční

Více

Požadavky k písemné přijímací zkoušce z matematiky do navazujícího magisterského studia pro neučitelské obory

Požadavky k písemné přijímací zkoušce z matematiky do navazujícího magisterského studia pro neučitelské obory Požadavky k písemné přijímací zkoušce z matematiky do navazujícího magisterského studia pro neučitelské obory Zkouška ověřuje znalost základních pojmů, porozumění teorii a schopnost aplikovat teorii při

Více

Přednáška 3: Limita a spojitost

Přednáška 3: Limita a spojitost 3 / 1 / 17, 1:38 Přednáška 3: Limita a spojitost Limita funkce Nejdříve je potřeba upřesnit pojmy, které přesněji popisují (topologickou) strukturu množiny reálných čísel, a to zejména pojem okolí 31 Definice

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Diferenciální počet VY_32_INOVACE_M0216.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Diferenciální počet VY_32_INOVACE_M0216. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Derivace a monotónnost funkce

Derivace a monotónnost funkce Derivace a monotónnost funkce Věta : Uvažujme funkci f (x), která má na intervalu I derivaci f (x). Pak platí: je-li f (x) > 0 x I, funkce f je na intervalu I rostoucí. je-li f (x) < 0 x I, funkce f je

Více

PRŮBĚH FUNKCE JEDNÉ REÁLNÉ PROMĚNNÉ

PRŮBĚH FUNKCE JEDNÉ REÁLNÉ PROMĚNNÉ Dierenciální počet unkcí jedné reálné proměnné - 5 - PRŮBĚH FUNKCE JEDNÉ REÁLNÉ PROMĚNNÉ Cílem vyšetřování průběhu unkce je umět nakreslit její gra Obvykle postupujeme tak že nalezneme její maimální deiniční

Více

Matematika I. dvouletý volitelný předmět

Matematika I. dvouletý volitelný předmět Název předmětu: Zařazení v učebním plánu: Matematika I O7A, C3A, O8A, C4A dvouletý volitelný předmět Cíle předmětu Tento předmět je koncipován s cílem usnadnit absolventům gymnázia přechod na vysoké školy

Více

Je založen na pojmu derivace funkce a její užití. Z předchozího studia je třeba si zopakovat a orientovat se v pojmech: funkce, D(f), g 2 : y =

Je založen na pojmu derivace funkce a její užití. Z předchozího studia je třeba si zopakovat a orientovat se v pojmech: funkce, D(f), g 2 : y = 0.1 Diferenciální počet Je částí infinitezimálního počtu, což je souhrnný název pro diferenciální a integrální počet. Je založen na pojmu derivace funkce a její užití. Z předchozího studia je třeba si

Více

Otázky k ústní zkoušce, přehled témat A. Číselné řady

Otázky k ústní zkoušce, přehled témat A. Číselné řady Otázky k ústní zkoušce, přehled témat 2003-2004 A Číselné řady Vysvětlete pojmy částečný součet řady, součet řady, řadonverguje, řada je konvergentní Formulujte nutnou podmínku konvergence řady a odvoďte

Více

Funkce základní pojmy a vlastnosti

Funkce základní pojmy a vlastnosti Funkce základní pojm a vlastnosti Základ všší matematik LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺın společného

Více

Integrální počet - I. část (neurčitý integrál a základní integrační metody)

Integrální počet - I. část (neurčitý integrál a základní integrační metody) Integrální počet - I. část (neurčitý integrál a základní integrační metody) Michal Fusek Ústav matematiky FEKT VUT, fusekmi@feec.vutbr.cz 6. přednáška z AMA Michal Fusek (fusekmi@feec.vutbr.cz) / 23 Obsah

Více

LDF MENDELU. Simona Fišnarová (MENDELU) Průběh funkce ZVMT lesnictví 1 / 21

LDF MENDELU. Simona Fišnarová (MENDELU) Průběh funkce ZVMT lesnictví 1 / 21 Průběh funkce Základy vyšší matematiky LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺıny společného základu

Více

Zimní semestr akademického roku 2014/ prosince 2014

Zimní semestr akademického roku 2014/ prosince 2014 Cvičení k předmětu BI-ZMA Tomáš Kalvoda Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT Matěj Tušek Katedra matematiky FJFI ČVUT Obsah Cvičení Zimní semestr akademického roku 2014/2015 7. prosince 2014 Předmluva

Více

Funkce základní pojmy a vlastnosti

Funkce základní pojmy a vlastnosti Funkce základní pojm a vlastnosti Základ všší matematik LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakult MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplín společného

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/4.080 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

c ÚM FSI VUT v Brně 20. srpna 2007

c ÚM FSI VUT v Brně 20. srpna 2007 20. srpna 2007 1. f = 3 12 2. f = 2 e 3. f = ln Příklad 1. Nakreslete graf funkce f() = 3 12 Příklad 1. f = 3 12 Nejprve je třeba určit definiční obor. Výraz je vždy definován. Příklad 1. f = 3 12 f =

Více

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 2018

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 2018 Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 208 Studijní program: Studijní obory: Matematika MA, MMIT, MMFT, MSTR, MNVM, MPMSE Varianta A Řešení příkladů pečlivě odůvodněte. Věnujte pozornost ověření

Více

Nejčastějšími funkcemi, s kterými se setkáváme v matematice i v jejích aplikacích, jsou

Nejčastějšími funkcemi, s kterými se setkáváme v matematice i v jejích aplikacích, jsou 4 Cíle Nejčastějšími funkcemi, s kterými se setkáváme v matematice i v jejích aplikacích, jsou funkce, jejichž ita v bodě 0 je rovna funkční hodnotě v tomto bodě Seznámíme se s vlastnostmi takových funkcí

Více

LOKÁLNÍ EXTRÉMY. LOKÁLNÍ EXTRÉMY (maximum a minimum funkce)

LOKÁLNÍ EXTRÉMY. LOKÁLNÍ EXTRÉMY (maximum a minimum funkce) Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA ČTVRTÝ Mgr. Tomáš MAŇÁK 5. srpna Název zpracovaného celku: LOKÁLNÍ EXTRÉMY LOKÁLNÍ EXTRÉMY (maimum a minimum funkce) Lokální etrémy jsou body, v nichž funkce

Více

Semestrální písemka BMA3 - termín varianta A13 vzorové řešení

Semestrální písemka BMA3 - termín varianta A13 vzorové řešení Semestrální písemka BMA3 - termín 6.1.9 - varianta A13 vzorové řešení Každý příklad je hodnocen maximálně 18 body, z toho část a) 1 body a část b) body. Mezivýsledky při výpočtech zaokrouhlujte alespoň

Více

1. DIFERENCIÁLNÍ POČET FUNKCE DVOU PROMĚNNÝCH

1. DIFERENCIÁLNÍ POČET FUNKCE DVOU PROMĚNNÝCH 1. DIFERENCIÁLNÍ POČET FUNKCE DVOU PROMĚNNÝCH V minulém semestru jsme studovali vlastnosti unkcí jedné nezávislé proměnné. K popisu mnoha reálných situací obvkle s jednou proměnnou nevstačíme. FUNKCE DVOU

Více

MATEMATIKA B 2. Metodický list č. 1. Název tématického celku: Význam první a druhé derivace pro průběh funkce

MATEMATIKA B 2. Metodický list č. 1. Název tématického celku: Význam první a druhé derivace pro průběh funkce Metodický list č. 1 Význam první a druhé derivace pro průběh funkce Cíl: V tomto tématickém celku se studenti seznámí s některými základními pojmy a postupy užívanými při vyšetřování průběhu funkcí. Tématický

Více

Matematický seminář. OVO ŠVP Tématický celek Učivo ŠVP Integrace Mezipředmětové vztahy. jejich soustavy. Spojitost funkce v bodě. Limita funkce v bodě

Matematický seminář. OVO ŠVP Tématický celek Učivo ŠVP Integrace Mezipředmětové vztahy. jejich soustavy. Spojitost funkce v bodě. Limita funkce v bodě Řeší s porozumněním rovnice s parametrem Rovnice, nerovnice a jejich soustavy Řovnice, nerovnice a jejich soustavy Třetí, 24 hodin Zvolí vhodnou metodu řešení rovnice nebo nerovnice Vysvětlí zvolený způsob

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Cvičení z matematiky algebra (CZMa) Systematizace a prohloubení učiva matematiky: Číselné obory, Algebraické výrazy, Rovnice, Funkce, Posloupnosti, Diferenciální

Více

MATEMATIKA A Metodický list č. 1

MATEMATIKA A Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Název tématického celku: Lineární algebra I Základním cílem tohoto tématického celku je objasnit některé pojmy lineární algebry a poukázat na jejich vzájemnou souvislost. Posluchači

Více

DEFINICE,VĚTYADŮKAZYKÚSTNÍZKOUŠCEZMAT.ANALÝZY Ib

DEFINICE,VĚTYADŮKAZYKÚSTNÍZKOUŠCEZMAT.ANALÝZY Ib INFORMACE O PRŮBĚHU A POŽADAVKY KE ZKOUŠCE Z MAT. ANALÝZYIbVLS2010/11 Ke zkoušce mohou přistoupit studenti, kteří získali zápočet. Do indexu jej zapíši na zkoušce, pokud cvičící potvrdí, že na něj student

Více

. (x + 1) 2 rostoucí v intervalech (, 1) a. ) a ( 2, + ) ; rostoucí v intervalu ( 7, 2) ; rostoucí v intervalu,

. (x + 1) 2 rostoucí v intervalech (, 1) a. ) a ( 2, + ) ; rostoucí v intervalu ( 7, 2) ; rostoucí v intervalu, Příklad Najděte intervaly monotonie a lokální etrémy funkce f() = +. ( + ) ( rostoucí v intervalech (, ) a 7, + ) klesající v intervalu ( ), 7 5 5 v bodě = 7 5 je lokální minimum 4. Najděte intervaly monotonie

Více

Zimní semestr akademického roku 2015/ ledna 2016

Zimní semestr akademického roku 2015/ ledna 2016 Cvičení k předmětu BI-ZMA Tomáš Kalvoda Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT Matěj Tušek Katedra matematiky FJFI ČVUT Zimní semestr akademického roku 015/016 5. ledna 016 Obsah Cvičení Předmluva iii

Více

13. DIFERENCIÁLNÍ A INTEGRÁLNÍ POČET

13. DIFERENCIÁLNÍ A INTEGRÁLNÍ POČET . DIFERENCIÁLNÍ A INTEGRÁLNÍ POČET Dovednosti: Chápat pojem limita funkce v bodě a ovládat výpočet jednoduchých limit.. Na základě daného grafu funkce umět odhadnout limity v nevlastních bodech a nevlastní

Více

maticeteorie 1. Matice A je typu 2 4, matice B je typu 4 3. Jakých rozměrů musí být matice X, aby se dala provést

maticeteorie 1. Matice A je typu 2 4, matice B je typu 4 3. Jakých rozměrů musí být matice X, aby se dala provést Úlohy k zamyšlení 1. Zdůvodněte, proč třetí řádek Hornerova schématu pro vyhodnocení polynomu p v bodě c obsahuje koeficienty polynomu r, pro který platí p(x) = (x c) r(x) + p(c). 2. Dokažte, že pokud

Více

Soustavy lineárních rovnic

Soustavy lineárních rovnic Soustavy lineárních rovnic Základy vyšší matematiky LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺıny společného

Více

Diferenciální počet - II. část (Taylorův polynom, L Hospitalovo pravidlo, extrémy

Diferenciální počet - II. část (Taylorův polynom, L Hospitalovo pravidlo, extrémy Diferenciální počet - II. část (Taylorův polynom, L Hospitalovo pravidlo, extrémy funkcí, průběh funkce) Michal Fusek Ústav matematiky FEKT VUT, fusekmi@feec.vutbr.cz 5. přednáška z AMA1 Michal Fusek (fusekmi@feec.vutbr.cz)

Více

Katedra aplikované matematiky, VŠB TU Ostrava.

Katedra aplikované matematiky, VŠB TU Ostrava. SBÍRKA PŘÍKLADŮ Z MATEMATICKÉ ANALÝZY JIŘÍ BOUCHALA Katedra aplikované matematiky, VŠB TU Ostrava jiri.bouchala@vsb.cz www.am.vsb.cz/bouchala 3 Předmluva Cílem této sbírky je poskytnout studentům vhodné

Více

MATEMATIKA. Příklady pro 1. ročník bakalářského studia. II. část Diferenciální počet. II.1. Posloupnosti reálných čísel

MATEMATIKA. Příklady pro 1. ročník bakalářského studia. II. část Diferenciální počet. II.1. Posloupnosti reálných čísel MATEMATIKA Příklady pro 1. ročník bakalářského studia II. část II.1. Posloupnosti reálných čísel Rozhodněte, zda posloupnost a n (n = 1, 2, 3,...) je omezená (omezená shora, omezená zdola) resp. monotónní

Více

1 L Hospitalovo pravidlo

1 L Hospitalovo pravidlo L Hospitalovo pravidlo Věta.. Bud R R R {± }). Necht je splněna jedna z podmínek i) ii) f) g), g). Eistuje-li vlastní nebo nevlastní) f ) g ) Obdobné tvrzení platí i pro jednostranné ity., pak eistuje

Více

NMAF 051, ZS Zkoušková písemná práce 26. ledna x. x 1 + x dx. q 1. u = x = 1 u2. = 1 u. u 2 (1 + u 2 ) (1 u 2 du = 2.

NMAF 051, ZS Zkoušková písemná práce 26. ledna x. x 1 + x dx. q 1. u = x = 1 u2. = 1 u. u 2 (1 + u 2 ) (1 u 2 du = 2. Jednotlivé kroky při výpočtech stručně, ale co nejpřesněji odůvodněte Pokud používáte nějaké tvrzení, nezapomeňte ověřit splnění předpokladů Jméno a příjmení: Skupina: Příklad 4 Celkem bodů Bodů 5 6 8

Více

PRIMITIVNÍ FUNKCE. Primitivní funkce primitivní funkce. geometrický popis integrály 1 integrály 2 spojité funkce konstrukce prim.

PRIMITIVNÍ FUNKCE. Primitivní funkce primitivní funkce. geometrický popis integrály 1 integrály 2 spojité funkce konstrukce prim. PRIMITIVNÍ FUNKCE V předchozích částech byly zkoumány derivace funkcí a hlavním tématem byly funkce, které derivace mají. V této kapitole se budou zkoumat funkce, které naopak jsou derivacemi jiných funkcí

Více

Kapitola 4: Průběh funkce 1/11

Kapitola 4: Průběh funkce 1/11 Kapitola 4: Průběh funkce 1/11 Funkce monotonní 2/11 Věta: Necht je f spojitá a má derivaci na intervalu I. Potom platí (i) Je-li f (x) > 0 na I, je f rostoucí na I. (ii) Je-li f (x) 0 na I, je f neklesající

Více

WikiSkriptum Ing. Radek Fučík, Ph.D. verze: 4. ledna 2017

WikiSkriptum Ing. Radek Fučík, Ph.D. verze: 4. ledna 2017 Matematika I - Sbírka příkladů WikiSkriptum Ing. Radek Fučík, Ph.D. verze: 4. ledna 7 Obsah Limity a spojitost. l Hôpitalovo pravidlo zakázáno............................ 4. l Hôpitalovo pravidlo povoleno............................

Více

Význam a výpočet derivace funkce a její užití

Význam a výpočet derivace funkce a její užití OPAKOVÁNÍ ZÁKLADŮ MATEMATIKY Metodický list č. 1 Význam a výpočet derivace funkce a její užití 1. dílčí téma: Výpočet derivace přímo z definice a pomocí základních vzorců. K tomuto tématu je třeba zopakovat

Více

2.7. Průběh funkce. Vyšetřit průběh funkce znamená určit (ne nutně v tomto pořadí): 1) Definiční obor; sudost, lichost; periodičnost

2.7. Průběh funkce. Vyšetřit průběh funkce znamená určit (ne nutně v tomto pořadí): 1) Definiční obor; sudost, lichost; periodičnost .7. Průběh unkce Všetřit průběh unkce znamená určit ne nutně v tomto pořadí: deiniční obor; sudost, lichost; periodičnost, interval spojitosti a bod nespojitosti, průsečík grau unkce s osami, interval,

Více

Matematika 1 Jiˇr ı Fiˇser 19. z aˇr ı 2016 Jiˇr ı Fiˇser (KMA, PˇrF UP Olomouc) KMA MAT1 19. z aˇr ı / 19

Matematika 1 Jiˇr ı Fiˇser 19. z aˇr ı 2016 Jiˇr ı Fiˇser (KMA, PˇrF UP Olomouc) KMA MAT1 19. z aˇr ı / 19 Matematika 1 Jiří Fišer 19. září 2016 Jiří Fišer (KMA, PřF UP Olomouc) KMA MAT1 19. září 2016 1 / 19 Zimní semestr KMA MAT1 1 Úprava algebraických výrazů. Číselné obory. 2 Kombinatorika, základy teorie

Více

Zimní semestr akademického roku 2014/ prosince 2014

Zimní semestr akademického roku 2014/ prosince 2014 Cvičení k předmětu BI-ZMA Tomáš Kalvoda Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT Matěj Tušek Katedra matematiky FJFI ČVUT Obsah Cvičení Zimní semestr akademického roku 24/25 2. prosince 24 Předmluva iii

Více

Kapitola 4: Průběh funkce 1/11

Kapitola 4: Průběh funkce 1/11 Kapitola 4: Průběh funkce 1/11 Funkce monotonní 2/11 Věta: Necht je f spojitá a má derivaci na intervalu I. Potom platí (i) Je-li f (x) > 0 na I, je f rostoucí na I. (ii) Je-li f (x) 0 na I, je f neklesající

Více

Zimní semestr akademického roku 2014/ prosince 2014

Zimní semestr akademického roku 2014/ prosince 2014 Cvičení k předmětu BI-ZMA Tomáš Kalvoda Katedra aplikované matematiky FIT ČVUT Matěj Tušek Katedra matematiky FJFI ČVUT Obsah Cvičení Zimní semestr akademického roku 2014/2015 2. prosince 2014 Předmluva

Více

MATEMATIKA B. Lineární algebra I. Cíl: Základním cílem tohoto tématického celku je objasnit některé pojmy lineární algebry a

MATEMATIKA B. Lineární algebra I. Cíl: Základním cílem tohoto tématického celku je objasnit některé pojmy lineární algebry a MATEMATIKA B metodický list č. 1 Lineární algebra I Základním cílem tohoto tématického celku je objasnit některé pojmy lineární algebry a poukázat na jejich vzájemnou souvislost. Posluchači se seznámí

Více

1. Obyčejné diferenciální rovnice

1. Obyčejné diferenciální rovnice & 8..8 8: Josef Hekrdla obyčejné diferenciální rovnice-separace proměnných. Obyčejné diferenciální rovnice Rovnice, ve které je neznámá funkcí a v rovnici se vyskytuje spolu se svými derivacemi, se nazývá

Více

Diferenciální počet funkcí jedné proměnné

Diferenciální počet funkcí jedné proměnné Diferenciální počet funkcí jedné proměnné 1 4. Derivace funkce 4.3. Průběh funkce 2 Pro přesné určení průběhu grafu funkce je třeba určit bližší vlastnosti funkce. Monotónnost funkce Funkce monotónní =

Více

Matematická analýza 1, příklady na procvičení (Josef Tkadlec, )

Matematická analýza 1, příklady na procvičení (Josef Tkadlec, ) Matematická analýza, příklady na procvičení (Josef Tkadlec, 6.. 7) Reálná čísla. Určete maximum, minimum, supremum a infimum následujících množin: Z; b) M = (, ), 5 ; c) M =, Q; d) M = { + n : n N}; e)

Více

PRIMITIVNÍ FUNKCE DEFINICE A MOTIVACE

PRIMITIVNÍ FUNKCE DEFINICE A MOTIVACE PIMITIVNÍ FUNKCE V předchozích částech byly zkoumány derivace funkcí a hlavním tématem byly funkce, které derivace mají. V této kapitole se budou zkoumat funkce, které naopak jsou derivacemi jiných funkcí

Více

Numerická matematika Písemky

Numerická matematika Písemky Numerická matematika Písemky Bodování Každá písemka je bodována maximálně 20 body. Celkem student může získat za písemky až 40 bodů, pro udělení zápočtu musí získat minimálně 20 bodů. Písemka č. 1 Dva

Více

ALGEBRA. Téma 5: Vektorové prostory

ALGEBRA. Téma 5: Vektorové prostory SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 5: Vektorové prostory Základní pojmy Vektorový prostor nad polem P, reálný (komplexní)

Více

Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství MATEMATIKA 2

Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství MATEMATIKA 2 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství MATEMATIKA 2 Požadavky ke zkoušce pro skupinu C 1. ročník 2014/15 I. Diferenciální počet funkcí více proměnných 1. Funkce více proměnných (a)

Více

Matematika (CŽV Kadaň) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic

Matematika (CŽV Kadaň) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic Přednáška třetí (a pravděpodobně i čtvrtá) aneb Úvod do lineární algebry Matice a soustavy rovnic Lineární rovnice o 2 neznámých Lineární rovnice o 2 neznámých Lineární rovnice o dvou neznámých x, y je

Více

I. Diferenciální rovnice. 3. Rovnici y = x+y+1. převeďte vhodnou transformací na rovnici homogenní (vzniklou

I. Diferenciální rovnice. 3. Rovnici y = x+y+1. převeďte vhodnou transformací na rovnici homogenní (vzniklou Typy příkladů pro I. část písemky ke zkoušce z MA II I. Diferenciální rovnice. 1. Určete obecné řešení rovnice y = y sin x.. Určete řešení rovnice y = y x splňující počáteční podmínku y(1) = 0. 3. Rovnici

Více

ÚSTAV MATEMATIKY A DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE. Matematika I/1 BA06. Cvičení, zimní semestr

ÚSTAV MATEMATIKY A DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE. Matematika I/1 BA06. Cvičení, zimní semestr Vysoké učení technické v Brně Stavební fakulta ÚSTAV MATEMATIKY A DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE Matematika I/1 BA06 Cvičení, zimní semestr DOMÁCÍ ÚLOHY Jan Šafařík Brno c 2014 1 (1) Určete rovnici kručnice o

Více

Aplikace derivace a průběh funkce

Aplikace derivace a průběh funkce Aplikace derivace a průběh funkce Petr Hasil Přednáška z matematiky Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺıny společného

Více

0.1 Úvod do lineární algebry

0.1 Úvod do lineární algebry Matematika KMI/PMATE 1 01 Úvod do lineární algebry 011 Vektory Definice 011 Vektorem aritmetického prostorur n budeme rozumět uspořádanou n-tici reálných čísel x 1, x 2,, x n Definice 012 Definice sčítání

Více

Státní závěrečná zkouška z oboru Matematika a její použití v přírodních vědách

Státní závěrečná zkouška z oboru Matematika a její použití v přírodních vědách Státní závěrečná zkouška z oboru Matematika a její použití v přírodních vědách Ústní zkouška z oboru Náročnost zkoušky je podtržena její ústní formou a komisionálním charakterem. Předmětem bakalářské zkoušky

Více

ŘADY KOMPLEXNÍCH FUNKCÍ

ŘADY KOMPLEXNÍCH FUNKCÍ ŘADY KOMPLEXNÍCH FUNKCÍ OBECNÉ VLASTNOSTI Řady komplexních čísel z n byly částečně probírány v kapitole o číselných řadách. Definice říká, že n=0 z n = z, jestliže z je limita částečných součtů řady z

Více

Úvod. Integrování je inverzní proces k derivování Máme zderivovanou funkci a integrací získáme původní funkci kterou jsme derivovali

Úvod. Integrování je inverzní proces k derivování Máme zderivovanou funkci a integrací získáme původní funkci kterou jsme derivovali NEURČITÝ INTEGRÁL Úvod Integrování je inverzní proces k derivování Máme zderivovanou funkci a integrací získáme původní funkci kterou jsme derivovali Umět pracovat s integrálním počtem Je důležité pro

Více

MATEMATICKÁ ANALÝZA STUDIJNÍ OPORA PRO KOMBINOVANÉ

MATEMATICKÁ ANALÝZA STUDIJNÍ OPORA PRO KOMBINOVANÉ MATEMATICKÁ ANALÝZA STUDIJNÍ OPORA PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM MATEMATICKÁ ANALÝZA RNDr. Vladimíra MÁDROVÁ, CSc., RNDr. Vratislava MOŠOVÁ, CSc., Moravská vysoká škola Olomouc, o.p.s., 8 Moravská vysoká škola

Více

Management rekreace a sportu. 10. Derivace

Management rekreace a sportu. 10. Derivace Derivace Derivace Před mnoha lety se matematici snažily o obecné vyřešení úlohy, jak sestrojit tečnu k dané křivce a také yzici zápolili s problémem určení rychlosti nerovnoměrného pohybu K zásadnímu obratu

Více

Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Průběh funkce Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Průběh funkce Průběhem funkce rozumíme určení vlastností funkce

Více

0.1 Úvod do lineární algebry

0.1 Úvod do lineární algebry Matematika KMI/PMATE 1 01 Úvod do lineární algebry 011 Lineární rovnice o 2 neznámých Definice 011 Lineární rovnice o dvou neznámých x, y je rovnice, která může být vyjádřena ve tvaru ax + by = c, kde

Více