Zpráva z genderového auditu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpráva z genderového auditu"

Transkript

1 Zpráva z genderového auditu Základní informace: Zadavatelská organizace (účastník projektu): XY7 Organizace realizující genderový audit (realizátor projektu): WE SUPPORT WLB, z.s. Auditorský tým: Ing. Jitka Urbánková Vedoucí auditorského týmu - zodpovídá za kvalitní průběh auditu, komunikaci uvnitř organizace provádějící audit i v auditované organizaci a koordinaci činnosti auditorského týmu Mgr. Jana Cihelnová Člen auditorského týmu - realizuje genderový audit sbírá, analyzuje data, vytváří doporučení na změny auditované organizaci, prezentuje výsledky auditu a zpracovává závěrečnou zprávu a další členové administrativní podpory a podpůrného týmu Využitá metodika: Standard genderového auditu schválený Úřadem Vlády ČR Název projektu: Rovné příležitosti v malých podnicích v Praze reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/16_051/ Stručné informace o organizaci realizující genderový audit: WE SUPPORT WLB, z.s. Nezisková organizace zaměřená na činnosti v oblasti rovných příležitostí - sladění rodinného a pracovního života, osvětová činnost, porovnání praxe v zahraničí a v ČR, výhody alternativních pracovních úvazků, možnosti flexibilních pracovních úvazků, návrat do práce po rodičovské dovolené, činnosti spojené s motivací a angažovaností zaměstnanců, nastavení firemní kultury. Poděkování: Auditorský tým WE SUPPORT WLB, z.s. děkuje vedení, které umožnilo provést genderový audit a zejména.., která nám poskytla dokumenty k analýze, pomohla zajistit skupinové diskuse, individuální rozhovory a dotazníkové šetření. Velmi děkujeme i všem zaměstnancům a zaměstnankyním, kteří se aktivně zúčastnili šetření.

2 Stručné informace o auditované organizaci: Účastník projektu z regionu Praha Shrnutí průběhu genderového auditu: Důvody realizace auditu: Vedení organizace se rozhodlo pro provedení genderového auditu z důvodu prohloubení pochopení genderové problematiky v rámci organizace, ke zjištění aktuální situace a k přijetí případných opatření k podpoře rovných příležitostí. Období realizace auditu: Přípravná fáze: Realizační fáze: Závěrečná fáze: Místo realizace auditu: Auditované oblasti: 1. Cíle organizace 1.1. Mise, vize a strategické cíle organizace 1.2. Specifické cíle v oblasti prosazování genderové rovnosti 2. Institucionální zajištění politiky genderové rovnosti 2.1 Prostředí přátelské, bezpečné a motivující 2.2 Nulová tolerance sexuálního obtěžování, šikany a diskriminace 3. Organizace pracovního prostředí, personální politika 3.1 Nábor zaměstnanců/kyň 3.2 Propouštění zaměstnanců/kyň 3.3 Zastoupení žen a mužů ve struktuře organizace a diverzita 3.4 Kariérní růst a cirkulace zaměstnaných osob, zastupitelnost 3.5 Rozvoj a vzdělávání Adaptační procesy (viz management mateřské/rodičovské) Mentoring 3.6 Spravedlivé odměňování Platová transparentnost Benefity transparentnost a přehlednost (informace dostupné všem) Dovolená spravedlivé rozvržení plánu dovolených 3.7 Slaďování práce a osobního života

3 3.7.1 Pracovní doba Flexibilní formy práce Management mateřské/rodičovské Podpora aktivního otcovství vč. rodičovské Age management ve vztahu k genderu Podmínky (nejen) pro pečující osoby Poskytování péče o děti (nejen) předškolního věku Možnosti dopravy do zaměstnání 3.8 Pracovní cesty a dlouhodobé pracovní cesty 4. Kultura organizace 4.1 Komunikace Obecně dokumenty Interní komunikace Externí komunikace a spolupráce 4.2 Vztahy hierarchické, kolegiální 4.3 Společenská odpovědnost (CSR) Použité metody: - sběr a analýza dat z interních a veřejných dokumentů - 2 skupinové diskuse se zaměstnanci/ kyněmi - 2 individuální polostrukturované rozhovory s vedoucími pracovníky/ pracovnicemi - dotazníkové šetření se zajištěním maximální možné návratnosti dotazníků - pozorování pracovního prostředí (vybavení, pracovní prostředí, firemní kultura s fokusací na genderovou problematiku) Analyzované dokumenty: Všechny dostupné dokumenty organizace. Osoby zapojené do auditu: Zaměstnanci organizace.

4 Základní zjištění auditu: V organizaci byl proveden genderový audit, při kterém byly použity metody sběr a analýza dat a dokumentů, 2 skupinové diskuse se zaměstnanci/kyněmi, 2 individuální polostrukturované rozhovory s vedoucími zaměstnanci/kyněmi, dotazníkové šetření a pozorování pracovního prostředí. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 24 zaměstnanců/kyň. V době šetření v organizaci bylo zaměstnáno 69% žen a 31% mužů, kdy na vedoucích pozicích byla 1 žena a 2 muži. Dle věkové struktury bylo nejvíce zaměstnanců/kyň (75%) v kategorii let, 19% zaměstnanců/kyň v kategorii 55 a více let a 6% v kategorii mladší než 35 let. Dle dotazníkového šetření téměř všichni zaměstnanci/kyně (94%) uvedli, že při jednáních nebo řešení problémů jsou brány v potaz návrhy žen a mužů rovnocenně. Z výsledků šetření vyplývají následující zjištění: Zaměstnanecké prostředí a mezilidské vztahy na pracovišti hodnotíme pozitivně. Prostory jsou rekonstruovány, ke zvážení se nabízí možnost pro stravování zaměstnanců/kyň. Na pracovišti jsme nezaznamenali jakékoliv náznaky nevhodného chování vedoucí/ podřízení. V oblasti náboru zaměstnanců/kyň jsme zaznamenali malý prostor pro výběr adekvátních uchazečů/ek o zaměstnání vzhledem k malému počtu vhodných kandidátů/ek na volném pracovním trhu. V rámci výběrového procesu nedochází k diskriminaci. Vedoucí pracoviště udržuje stabilitu kolektivu a vede zaměstnance/kyně k vzájemné kooperaci. Vzhledem k jasně danému nastavení konkrétních pracovních pozic a požadavkům na vzdělání a praxi je kariérový postup limitován. S touto skutečností koresponduje i fakt, že zaměstnanci/kyně o výrazný kariérní postup nejeví zájem, avšak o rozvoj v oblasti vzdělávání je ze strany zaměstnanců/kyň zájem velký. Adaptační proces je nastaven neformálně. Odměňování se až do nedávné minulosti řešilo fixními částkami, v posledním roce díky zefektivnění vnitřních procesů jako tým dosáhli na bonus, který byl mezi zaměstnance/kyně rozdělen. Do budoucna by zaměstnanci/kyně uvítali nastavení pravidelného hodnocení ve vazbě na motivační systém odměňování. V průběhu projektu byly shromážděny podněty k benefitnímu systému pro zaměstnance/kyně a tyto výstupy byly zaměstnavateli komunikovány. Jako výzvu pro zaměstnavatele je možné uvažovat o aspektech, které by zaměstnancům/kyním umožnily lepší sladění pracovního a osobního života. Flexibilní formy práce jsou zaměstnavatelem umožněny, lze s nimi ještě více pracovat i v oblasti náboru nových zaměstnanců/kyň či rychlejšího návratu zaměstnanců/kyň po MD/RD. V případě potřeby je možné vyhledat odpovídající zařízení v okolí a navázat spolupráci za účelem umístit děti zaměstnanců/kyň do partnerského/ých zařízení. V organizaci chybí dokumenty popisující jasná pravidla, kompetence a náplně práce jednotlivých pracovních pozic, současně je vhodné pro zajištění rovného přístupu nastavit SW řešení pro efektivní předávání informací a řízení lidských zdrojů.

5 Shrnutí výstupů genderového auditu podle jednotlivých oblastí Standardu genderového auditu 1. Cíle organizace V této kapitole je zaměřena pozornost na mise, vize a cíle organizace. Sledují se rovněž specifické cíle organizace v oblasti prosazování genderové rovnosti. 1.1 Mise, vize a strategické cíle organizace V tuto chvíli vize, mise a cíle organizace nejsou nastaveny. 1.2 Specifické cíle v oblasti prosazování genderové rovnosti Pro genderovou rovnost nejsou nastaveny specifické cíle. Dle šetření většina zaměstnanců/kyň (69%) se domnívá, že muži a ženy mají srovnatelné podmínky a více jak polovina uvedla, že rovné příležitosti zaměstnaných jsou důležitým tématem. Většina zaměstnanců/kyň (69%) uvedla, že muži i ženy mají srovnatelné podmínky, 12% uvedlo, že ženy mají všeobecně horší podmínky než muži a ostatní (19%) nedokázali odpovědět. Graf 1 Více než polovina zaměstnanců/kyň (60%) se domnívá, že rovné příležitosti jsou důležitým tématem, 20% se domnívá, že nejsou důležitým tématem a ostatní (20%) nedokázali odpovědět.

6 Graf 2 V oblasti vize, mise a strategie doporučujeme nastavit jasný směr do budoucna. 2. Institucionální zajištění politiky genderové rovnosti Tato kapitola se věnuje firemní kultuře, zejména atmosféře na pracovišti, vztahům mezi zaměstnanci/kyněmi, mezi nadřízenými a podřízenými a pracovnímu prostředí. Dále je řešena otázka sexuálního obtěžování, šikany a diskriminace. 2.1 Prostředí přátelské, bezpečné a motivující Pracovní prostory jsou využity maximálně, nyní je vytvořeno nové, upravené zázemí. Co však zaměstnancům/kyním chybí, je místo určené ke stravování. Vedení pracovního kolektivu si zaměstnanci/kyně pochvalují, panuje zde dobrá atmosféra. Ve vztahu k vrcholovému vedení cítí částečnou izolovanost a vyšší potřebu znát jakým směrem se společnost ubírá. Zaměstnanci/kyně vnímají nejasnou organizační strukturu a nejasné kompetence, s čím je možné se na koho obracet. Pracovní prostředí dle dotazníkového šetření vyhovuje většině (79%) zaměstnanců/kyň a všichni jsou spokojeni s vedením pracovního kolektivu vedoucí primářkou. Většině zaměstnanců/kyň pracovní prostředí vyhovuje 79% (41% - plně vyhovuje a 38% - spíše vyhovuje), 15% vyhovuje s výhradou 6% nevyhovuje vůbec.

7 Graf 3 Všichni zaměstnanci/kyně 100% (66% rozhodně ano, 34% spíše ano) vnímají chování od své nadřízené/ho pozitivně. Graf 4 Zachovat stávající klima v oblasti vedení pracovního kolektivu, více zintenzivnit komunikaci od vrcholového a směrem k vrcholovému vedení. Nastavit a komunikovat vizi společnosti zaměstnancům/kyním.

8 2.2 Nulová tolerance sexuálního obtěžování, šikany a diskriminace V této části šetření jsme zjišťovali, zda v organizaci nedochází k nevhodnému chování, konkrétně k sexuálnímu obtěžování, šikaně či diskriminaci. Z dotazníkového šetření i z rozhovorů vyplynulo, že žádný ze zaměstnanců/kyň se s touto problematikou v organizaci nesetkal. Většina zaměstnanců/kyň (75%) uvedla, že nikdy neslyšeli, že by se něco takového stalo a 25% neví, nedokáže posoudit. Graf 5 Všichni zaměstnanci/kyně 100% (75% rozhodně ne, 25% spíše ne) uvedli, že se nesetkali s projevy diskriminace. Graf 6

9 Pokračovat v nastavené praxi, pro větší informovanost a prevenci zajistit školení pro zaměstnance/kyně o nevhodném chování na pracovišti a informovat je o tom, jak případně postupovat. 3. Organizace pracovního prostředí, personální politika 3.1 Nábor zaměstnanců/kyň Tato část se věnuje oblasti hodnocení šancí vybraných skupin zaměstnanců/kyň na přijetí do zaměstnání a korektnosti průběhu přijímacího pohovoru. (např. v otázce rodinného zázemí uchazečů/ek o zaměstnání.) Nábor zaměstnanců/kyň v oblasti zaměření organizace je celkem obtížný. Nedostatečná kapacita pracovníků/ic na volném trhu práce značně limituje výběrový proces. Zaměstnanci/kyně po úspěšném absolvováním pohovoru nastupují v rámci zkušební doby, hodnocení pracovního výkonu nového zaměstnance/kyně probíhá neformálně. V rámci výběrového procesu nedochází k diskriminaci. Větší část zaměstnanců/kyň (67%) uvádí, že nejsou preferovány žádné skupiny osob, 11% nedokáže odpovědět, 6% osoby se staršími dětmi, 6% bezdětné osoby, 5% muži a 5% mladší osoby. Graf 7 V oblasti náboru zaměstnanců/kyň doporučujeme nalézt vhodné formulace a specifikace náplní práce za účelem maximální motivace uchazeče/ky o zaměstnání na inzerci reagovat a zajímat se o práci u zaměstnavatele.

10 3.2 Propouštění zaměstnanců/kyň Tato kapitola je zaměřena na délku trvání pracovních poměrů a propouštění zaměstnanců/kyň, je sledováno, zda v této oblasti nedochází k diskriminaci. Z rozhovorů ze skupinových diskusí vyplynulo, že vedení (primářka) se snaží zachovávat stabilní kolektiv. Dle informací ze šetření vyplynulo, že propouštění zaměstnanců/kyň probíhá standardně. Doporučujeme i nadále udržovat stabilní kolektiv. V rámci dlouhodobého sledování tendencí zaměstnanců/kyň doporučujeme zavedení výstupního formuláře, prostřednictvím kterého by se důvody odchodů monitorovaly a hledaly další možnosti zlepšování zaměstnaneckého prostředí. 3.3 Zastoupení žen a mužů ve struktuře organizace a diverzita V této kapitole je analyzováno zastoupení žen a mužů v organizaci a jejich věková struktura. V organizaci převažují ženy a největší část zaměstnanců/kyň je ve věkové kategorii let. Převažující část zapojených osob zaměstnanců/kyň tvoří ženy - 69%, muži 31%. Graf 8 Převážná část zaměstnanců/kyň (75%) se nachází v kategorii let, 6% zaměstnanců/kyň je v kategorii mladší než 35 let a 19% zaměstnanců/kyň je v kategorii 55+.

11 Graf 9 I nadále pokračovat ve snaze o stabilní zaměstnanecký kolektiv Kariérní růst a cirkulace zaměstnaných osob, zastupitelnost V této kapitole je řešena možnost kariérního růstu, podpora organizace při postupu na vyšší pozice, cirkulace zaměstnaných osob a zastupitelnost. Pozice uvnitř společnosti jsou jasně definovány dosaženým vzděláním a praktickými zkušenostmi, v organizaci je možnost kariérního růstu značně omezena, přičemž většina zaměstnanců/kyň si tento stav uvědomuje a ani nemá ambice o kariérní růst usilovat. Větší část zaměstnanců/kyň 81% (25% spíše ne, 56% rozhodně ne) se přiklání k názoru, že není možnost kariérního postupu, 6% se domnívá, že mají možnost kariérního postupu a 13% nedokáže odpovědět.

12 Graf 10 Více než polovina zaměstnanců/kyň 56% nedokáže odpovědět a 44% (31% rozhodně ne, 13% spíše ne) se domnívá, že vedení nepodporuje své zaměstnance/kyně při postupu na vyšší pozice. Graf 11 V oblasti kariéry je možné spíše podporovat odborné vzdělávání a rozvoj zaměstnanců/kyň v tomto směru.

13 3.5 Rozvoj a vzdělávání Tato kapitola je zaměřena na možnosti rozvoje a vzdělávání zaměstnanců/kyň, zda mají rovný přístup ke vzdělávání a zvyšování kvalifikace. Dále je zaměřena na zaškolovací, adaptační proces, který následuje po náboru nového zaměstnance/kyně a mentoring. Dle šetření bylo zjištěno, že přístup ke vzdělávání mají ženy i muži stejný. Zaměstnanci/kyně aktuálně necítí velkou podporu vzdělávání, uvítali by příspěvek zaměstnavatele s možností volby výběru vzdělávacího kurzu a volné pracovní dny na vzdělávání. Většina zaměstnanců/kyň (81%) se domnívá, že muži i ženy mají rovný přístup ke vzdělávání a zvyšování kvalifikace a 19% nedokázalo odpovědět. Graf 12 Převážná část zaměstnanců/kyň 81% (56% spíše ne, 25% rozhodně ne) se domnívá, že organizace nepodporuje vzdělávání zaměstnanců/kyň, 13% spíše ano a 6% nedokázalo odpovědět. Graf 13

14 V oblasti vzdělávání zaměstnanců/kyň doporučujeme zvýšit podporu jejich osobního rozvoje, což je též součástí jejich motivace. Lze nastavit i interní formy vzdělávání tak, aby finančně nebyly zatěžující Adaptační procesy Adaptační proces je nastaven neformálně, v průběhu zkušební doby kolegové vyhodnotí, zda je nový zaměstnanec/kyně vhodný či nikoliv. Téměř všichni zaměstnanci/kyně 94% (31% rozhodně ano a 63% spíše ano) se domnívají, že zapracování nových zaměstnanců/kyň probíhá hladce a 6% neví, nedokáže odpovědět. Graf 14 Doporučujeme formalizovat adaptační proces k zajištění rovného přístupu pro nastupující zaměstnance/kyně a zavést pohovor na konci zkušební doby ke vzájemnému vyhodnocení oboustranné spokojenosti Mentoring Mentoringový program není zaveden. Do budoucna je možné zpracovat mentoringový program pro zaměstnance/kyně a zajistit tak kvalitní přenos znalostí a zkušeností dovnitř firmy.

15 3.6 Spravedlivé odměňování V této části jsou posuzovány podmínky pro spravedlivé odměňování, hodnocení zaměstnanců/kyň, transparentnost benefitů a rozvržení plánu dovolených Platová transparentnost V současné době lze formu odměňování považovat za fixní, schází motivační složka mzdy navázaná na osobní výkon každého zaměstnance/kyně. Polovina zaměstnanců/kyň (50%) neví, nedokázalo odpovědět, 44% se domnívá, že žádná skupina osob není lépe finančně ohodnocena a 6% se domnívá, že muži jsou lépe ohodnoceni. Graf 15 Hodnocení zaměstnanců/kyň Aktuálně není v organizaci nastaveno pravidelné hodnocení. Hodnocení pracovního výkonu by ocenili jak vedoucí oddělení tak i řadoví zaměstnanci/kyně. Na základě konstruktivní zpětné vazby zaměstnancům/kyním lze řídit a zlepšovat pracovní výkon organizace jako celku. Pravidelné hodnocení též působí preventivně k zamezení nežádoucích situací. 44% uvedlo, že jejich práce je hodnocena nepravidelně, 37% uvedlo, že jejich práce je hodnocena nadřízeným/ou pravidelně a objektivně a 19% uvedlo, že neprobíhá žádné hodnocení.

16 Graf 16 Do budoucna nastavit motivační část mzdy výkonnostní odměny, které by bylo možné zaměstnancům/kyním udělovat dle jejich pracovního výkonu. Doporučujeme zavést pravidelné hodnocení a provázat ho se systémem odměňování Benefity transparentnost a přehlednost V průběhu auditu byly jednotlivé oblasti žádaných benefitů se zaměstnavatelem komunikovány, zaměstnavatel projevil zájem benefitní systém zrevidovat Dovolená spravedlivé rozvržení plánu dovolených Dovolená se zaznamenává v kalendáři, zaměstnanci/kyně se mezi sebou domlouvají s ohledem na zastupitelnost. 87% zaměstnanců/kyň uvedlo, že každý má možnost označit si preferované termíny dovolené ke schválení a 13% zaměstnanců/kyň uvedlo, že termíny dovolené probíhají na základě individuální domluvy s nadřízeným/ou.

17 Graf 17 V oblasti benefitů doporučujeme nastavit benefitní systém takovým způsobem, aby byl pro zaměstnance/kyně motivující, z navržených oblastí lze vybrat přijatelné a finančně dostupné varianty. Je vhodné se zamyslet nad způsobem, jakým by bylo možné řešit stravování pro zaměstnance/kyně. 3.7 Slaďování práce a osobního života V této části auditní zprávy jsou analyzovány názory zaměstnanců/kyň na možnosti slaďování soukromého a pracovního života. V této kapitole se zabýváme pracovní dobou, flexibilními formami práce, managementem mateřské/rodičovské, age managementem, podporou a podmínkami pro osoby na mateřské/rodičovské či pečující osoby, případnou péčí o děti a možnostmi dopravy do zaměstnání. Dle dotazníkového šetření bylo zjištěno, že polovina zaměstnanců/kyň se nedomnívá, že organizace vychází vstříc v otázce slaďování pracovního a soukromého života, což může být dáno i vyšším objemem práce a s omezenou možností pružně vycházet vstříc, jelikož při absenci zaměstnance/kyně je tento stav znatelný. Polovina zaměstnanců/kyň 50% (44% spíše ne, 6% rozhodně ne) se nedomnívá, že organizace vychází vstříc potřebám v otázce slaďování pracovního a soukromého života, 31% (25% spíše ano, 6% rozhodně ano) se domnívá, že organizace vychází vstříc a 19% nedokázalo odpovědět.

18 Graf Pracovní doba Pracovní doba je stanovena provozem pracoviště, přesčas není pravidelnou součástí jejich zaměstnání. Převažující část respondentů/tek 88% (38% spíše ne, 50% rozhodně ne) v dotazníkovém šetření uvedla, že práce přesčas není pravidelnou součástí jejich zaměstnání a 12% zaměstnanců/kyň uvedlo, že přesčas je spíše pravidelnou součástí zaměstnání. Graf 19

19 3.7.2 Flexibilní formy práce Zaměstnavatelé mohou podporovat slaďování soukromého a pracovního života například nabídkou flexibilních forem pracovních režimů. Dle šetření většina zaměstnanců/kyň (68%) uvedla, že organizace podporuje flexibilní úvazky. Většina zaměstnanců/kyň 68% (37% rozhodně ano, 31% spíše ano) uvedla, že organizace podporuje flexibilní úvazky, 13% uvedlo, že spíše nepodporuje a 19% nedokázalo odpovědět. Graf 20 Většině zaměstnanců/kyň (76%) vyhovuje současný pracovní režim, 12% by uvítalo pružnou pracovní dobu s pevným středem, 9% by mělo zájem o snížení pracovní doby a 3% by uvítala jiný typ. Graf 21

20 V oblasti slaďování pracovního a soukromého života doporučujeme uvažovat nad možnostmi, které by vedly k většímu sladění pracovního a soukromého života Management mateřské/rodičovské Větší část zaměstnanců/kyň 56% pečuje o dítě starší 3 let, 13% pečuje o rodiče nebo jiného člena rodiny a 31% nepečuje o nikoho. Graf Podpora aktivního otcovství vč. rodičovské 44% zaměstnanců/kyň nedokázala odpovědět, 44% (13% rozhodně ano, 31% spíše ano) se domnívá, že organizace udržuje kontakt se zaměstnanými na rodičovské dovolené a 12% (6% spíše ne, 6% rozhodně ne) uvedlo, že kontakt neudržuje. Graf 23

21 Většina zaměstnanců/kyň (84%) se to již netýká, protože dítě (již) neplánují, 13% nedokázalo odpovědět a 3% by se chtěla plně věnovat péči o dítě. Graf Age management ve vztahu k genderu Z kvalitativního šetření vyplynulo, že v organizaci vládne přátelská atmosféra mezi mladšími a staršími pracovníky/icemi, Podmínky (nejen) pro pečující osoby V rámci skupinových diskusí bylo zjištěno, že pokud pracovníci/e potřebují změnit pracovní režim (například zkrátit úvazek), je to po domluvě s nadřízeným/ou umožněno. Většina zaměstnanců/kyň 75% (31% rozhodně ano, 44% spíše ano) se domnívá, že by bylo možné domluvit se na změně pracovního režimu v případě potřeby, 12% se to rozhodně nedomnívá a 13% nedokázalo odpovědět.

22 Graf Poskytování péče o děti (nejen) předškolního věku Více jak poloviny zaměstnanců/kyň 54% se to netýká, 23% by uvítalo finanční příspěvek na zajištění péče o dítě, 16% možnost využít krátkodobého nebo příležitostného hlídání a 7% místo v dětské skupině. Graf Možnosti dopravy do zaměstnání Dle šetření v organizaci zaměstnanci/kyně poukazovali na nedostatek parkovacích míst a drahé parkování v okolí.

23 Doporučujeme udržovat kontakt se zaměstnanci/kyněmi na mateřské/rodičovské dovolené. Dle dotazníkového šetření zaměstnanci/kyně projevili zájem o dočasné hlídání dětí, tuto službu lze zřídit buď interně nebo nasmlouvat v rámci okolních dostupných zařízení. Vzhledem ke špatné možnosti parkování v okolí zaměstnanci/kyně tuto oblast vnímají jako komplikaci. Je však otázkou do jaké míry je reálné ze strany zaměstnavatele nějakým způsobem vyjít vstříc. 3.8 Pracovní cesty a dlouhodobé pracovní cesty Pracovní cesty se řeší minimálně, jsou především spjaty s oblastí vzdělávání. V oblasti pracovních cest doporučujeme pokračovat ve stávající praxi. 4. Kultura organizace 4.1 Komunikace Tato kapitola se zaměřuje na kulturu organizace z pohledu interní a externí komunikace a analyzuje dokumenty z pohledu používání genderově korektního jazyka Obecně dokumenty V organizaci je minimum personálních dokumentů a směrnic nastavujících pravidla pro zaměstnance/kyně. Doporučujeme důkladně popsat vizi organizace a její další směřování, komplexně nastavit soubor interní dokumentace a popisy kompetencí a náplní jednotlivých pracovních pozic Interní komunikace Organizace si žije svým vlastním životem s malou mírou propojení vrcholového vedení pracoviště Radiologie. Interní komunikace na oddělení funguje dobře, zaměstnanci/kyně tvoří kompaktní tým a vzájemně se podporují. Všichni zaměstnanci/kyně 100% (25% rozhodně ano, 75% spíše ano) se domnívají, že v rámci jejich pracoviště je dobrá komunikace mezi zaměstnanci/kyněmi.

24 Graf 27 Téměř všichni zaměstnanci/kyně 94% (75% rozhodně ano, 19% spíše ano) se domnívají, že při jednáních nebo řešení problémů jsou brány v potaz návrhy žen a mužů rovnocenně, 6% se domnívá, že spíše nejsou. Graf 28 V oblasti interní komunikace doporučujeme více komunikovat vizi společnosti a zainteresovat zaměstnance/kyně k jejímu plnění.

25 4.1.3 Externí komunikace a spolupráce Externí komunikace je omezená. Spolupráce v rámci dalších pracovišť by bylo vhodné více podpořit. V oblasti externí komunikace a spolupráce doporučujeme více navázat komunikaci a spolupráci s dalšími pracovišti. Externí i interní komunikaci je možné více využít i k odbornému rozvoji pracoviště. 4.2 Vztahy hierarchické, kolegiální Vztahy na pracovišti vedoucí/podřízení a opačně fungují velmi dobře a jednotliví zaměstnanci/kyně si vycházejí vstříc. O dobrém kolektivu též vypovídá informace z dotazníkového šetření, kdy 81% uvedlo, že se účastní společných aktivit. Dle dotazníkového šetření bylo zjištěno, že většina (81%) zaměstnanců/kyň se účastní společných aktivit, 13% uvedlo, že žádné společné aktivity nejsou a 6% neví, nedokáže posoudit. Graf 29 Tuto oblast lze do budoucna ještě více podporovat a vést zaměstnance/kyně ještě k lepším výkonům.

26 4.3 Společenská odpovědnost (CSR) V rámci společenské odpovědnosti bezpečně dodržují pracovní postupy vzhledem k režimovému pracovišti a to jak směrem k zaměstnancům/kyním tak i ke klientům/kám. Dále pravidelně provádí zkoušky přístrojové stability. V oblasti společenské odpovědnosti doporučujeme pokračovat v nastavených postupech.

27 Závěrečné shrnutí Organizace poskytuje významné údaje k diagnostice pacientů/ek, na pracovišti jsme zaznamenali příjemnou atmosféru a snahu o provádění kvalitních služeb. Kolektiv pracovníků/ic je soudržný. Na základě nedávné zkušenosti, kdy změnou pracovních postupů zaměstnanci/kyně jako tým dosáhli na výkonnostní bonus, je možné tento příklad nazvat dobrou praxí a aplikovat jej i na dalších pracovištích zaměstnavatele. Začátkem větší angažovanosti může být stanovení vize do budoucna, audit prováděných výkonů x smluvního zajištění s pojišťovnami a hledání efektivních pracovních postupů se zaměřením na rentabilitu pracoviště, případně formu navýšení plateb od pojišťoven. V oblasti nadstandardu respektive hrazených služeb samoplátci lze jistě uvažovat o navýšení platby za povinné rentgenové vyšetření snímek plic, kdy s pacienty cizí národnosti je cca o 10 až 15 minut více administrativy než u standardního výkonu. Dalším důležitým bodem je nastavení intenzivnější vzájemné komunikace mezi pracovištěm a vedením společnosti. Pro větší spokojenost zaměstnanců/kyň a zvýšení potencionálního počtu uchazečů/ek u otevřených pozic doporučujeme revidovat benefitní systém a nastavit takové benefity, které budou pro zaměstnance/kyně zajímavé a zároveň ekonomicky schůdné pro zaměstnavatele. Zároveň doporučujeme zvážit možnosti v oblasti zajištění stravování zaměstnanců/kyň. Genderový audit identifikoval několik dobrých praxí. Příklady dobré praxe: - Přátelská atmosféra směrem k pacientům/kám - Dobrý kolektiv - Vstřícná vedoucí z pohledu zaměstnanců/kyň - Vydávání měsíčníku (Zpravodaj Medicon) - Vydávání Časopisu pro zdraví zaměřeno pro veřejnost i zaměstnance/kyně - Zavedení INCARE karty pro pacienty/ky

28 Doporučení vyplývající ze šetření: V oblasti vize, mise a strategie doporučujeme nastavit jasný směr do budoucna. Zachovat stávající klima v oblasti vedení pracovního kolektivu, více zintenzivnit komunikaci od vrcholového a směrem k vrcholovému vedení. Nastavit a komunikovat vizi společnosti zaměstnancům/kyním. Pokračovat v nastavené praxi, pro větší informovanost a prevenci zajistit školení pro zaměstnance/kyně o nevhodném chování na pracovišti a informovat je o tom, jak případně postupovat. V oblasti náboru zaměstnanců/kyň doporučujeme nalézt vhodné formulace a specifikace náplní práce za účelem maximální motivace uchazeče/ky o zaměstnání na inzerci reagovat a zajímat se o práci u zaměstnavatele. Doporučujeme i nadále udržovat stabilní kolektiv. V rámci dlouhodobého sledování tendencí zaměstnanců/kyň doporučujeme zavedení výstupního formuláře, prostřednictvím kterého by se důvody odchodů monitorovaly a hledaly další možnosti zlepšování zaměstnaneckého prostředí. I nadále pokračovat ve snaze o stabilní zaměstnanecký kolektiv. V oblasti kariéry je možné spíše podporovat odborné vzdělávání a rozvoj zaměstnanců/kyň v tomto směru. V oblasti vzdělávání zaměstnanců/kyň doporučujeme zvýšit podporu jejich osobního rozvoje, což je též součástí jejich motivace. Lze nastavit i interní formy vzdělávání tak, aby finančně nebyly zatěžující. Doporučujeme formalizovat adaptační proces k zajištění rovného přístupu pro nastupující zaměstnance/kyně a zavést pohovor na konci zkušební doby ke vzájemnému vyhodnocení oboustranné spokojenosti. Do budoucna je možné zpracovat mentoringový program pro zaměstnance/kyně a zajistit tak kvalitní přenos znalostí a zkušeností dovnitř firmy. Do budoucna nastavit motivační část mzdy výkonnostní odměny, které by bylo možné zaměstnancům/kyním udělovat dle jejich pracovního výkonu. Doporučujeme zavést pravidelné hodnocení a provázat ho se systémem odměňování.

29 V oblasti benefitů doporučujeme nastavit benefitní systém takovým způsobem, aby byl pro zaměstnance/kyně motivující, z navržených oblastí lze vybrat přijatelné a finančně dostupné varianty. Je vhodné se zamyslet nad způsobem, jakým by bylo možné řešit stravování pro zaměstnance/kyně. V oblasti slaďování pracovního a soukromého života doporučujeme uvažovat nad možnostmi, které by vedly k většímu sladění pracovního a soukromého života. Doporučujeme udržovat kontakt se zaměstnanci/kyněmi na mateřské/rodičovské dovolené. Dle dotazníkového šetření zaměstnanci/kyně projevili zájem o dočasné hlídání dětí, tuto službu lze zřídit buď interně nebo nasmlouvat v rámci okolních dostupných zařízení. Vzhledem ke špatné možnosti parkování v okolí zaměstnanci/kyně tuto oblast vnímají jako komplikaci. Je však otázkou do jaké míry je reálné ze strany zaměstnavatele nějakým způsobem vyjít vstříc. V oblasti pracovních cest doporučujeme pokračovat ve stávající praxi. Doporučujeme důkladně popsat vizi organizace a její další směřování, komplexně nastavit soubor interní dokumentace a popisy kompetencí a náplní jednotlivých pracovních pozic. V oblasti interní komunikace doporučujeme více komunikovat vizi společnosti a zainteresovat zaměstnance/kyně k jejímu plnění. V oblasti externí komunikace a spolupráce doporučujeme více navázat komunikaci a spolupráci s dalšími pracovišti. Externí i interní komunikaci je možné více využít i k odbornému rozvoji pracoviště. Tuto oblast lze do budoucna ještě více podporovat a vést zaměstnance/kyně ještě k lepším výkonům. V oblasti společenské odpovědnosti doporučujeme pokračovat v nastavených postupech. Organizace projevila zájem v rámci dalšího zlepšování dále pracovat na této problematice v rámci navazující výzvy.

30 Přílohy: Příloha č. 1 Význam genderového auditu Co je genderový audit? Genderový audit je typem sociálního auditu, díky jehož realizaci organizace získá prvotní informace o stavu genderové rovnosti a také doporučení, jak v zavádění genderové rovnosti dále postupovat. Při realizaci genderového auditu jsou analyzovány vnitřní organizační procesy a struktura organizace z genderové perspektivy. To znamená, že se sleduje, jakými způsoby se jedná se zaměstnankyněmi a zaměstnanci ve vztahu k jejich pohlaví a předpokládaným společenským rolím, a jaký má případná odlišná perspektiva vliv na jejich pozici, možnost růstu, ohodnocení a další. Jsou tedy identifikovány kritické oblasti a bariéry. Je sledován a vyhodnocován pokrok a jsou dávána doporučení ke zlepšení fungování organizace v otázce genderové rovnosti, a to v široké škále oblastí (např. slaďování pracovního a rodinného života, nediskriminační nábor zaměstnanců/kyň, předcházení sexuálnímu obtěžování na pracovišti apod.). Pozornost auditorů/rek je zaměřena především na vnitřní prostředí organizace, není však opomíjeno ani sledování dopadů její činnosti na okolí. Pro koho je genderový audit určen? Genderový audit je určen všem zaměstnavatelům/kám, kteří: - chtějí svým zaměstnancům/kyním nabídnout kvalitní zázemí a příjemné pracovní prostředí; - chtějí mít jistotu, že při zacházení se zaměstnanci/kyněmi dodržují platnou legislativu, především Antidiskriminační zákon (č. 198/2009 Sb.) a související; - chtějí zvýšit motivaci, výkonnost a efektivitu práce svých zaměstnanců/kyň; - chtějí být v lepší pozici při získávání kvalitních zaměstnanců/kyň a zároveň snížit náklady na nábor nových pracovníků/ic; - chtějí zvýšit zisky organizace v dlouhodobém horizontu; - chtějí zlepšit dobré jméno své organizace. Proč je potřeba realizovat genderové audity? Míra zaměstnanosti žen dosahuje v České republice pouze 61,8 % (zatímco míra zaměstnanosti mužů 78,1%).46 V roce 2040 by české ekonomice mohlo při pokračování současného demografického trendu chybět až 550 tisíc pracujících. Zvýšení zaměstnanosti žen by mohlo tuto hrozbu pomoci zvládnout. Zvýšení nízké zaměstnanosti žen ve věku let na trhu práce o 10 p.b. může vést ke snížení deficitu PAYG penzijního systému o více než 10 mld. Kč/rok, což představuje více než třetinu každoročního deficitu během následujících let.

31 Ženy mají větší kupní sílu než muži. Ženy v ČR každý týden rozhodnou o nákupech v objemu o 9 miliard Kč vyšším než muži. Porozuměním svým zákaznicím by společnosti mohly získat konkurenční výhodu. Ženy představují z celkové skupiny potenciálních talentů polovinu. Společnosti by se měly snažit o získání největších talentů, bez ohledu na pohlaví. Změny nelze dosáhnout jednotlivými opatřeními, ale systémovým přístupem, který nabízí například genderový audit. Diverzifikované týmy jsou efektivnější. Byla prokázána korelace (nikoli přímá souvislost) mezi značně lepší výkonností organizace a vyšším podílem žen v jejím řídícím výboru, při dosažení prahové hodnoty minimálního počtu 3 žen z 10 osob. Ztráta zaměstnance/kyně a přijetí/zaškolení nového/é zaměstnance/kyně stojí organizaci nemalé finanční prostředky, včetně nákladů spojených se sníženou produktivitou bezprostředně po jeho/jejím náboru. Genderový audit nabízí nástroje, jak fluktuaci zaměstnanců/kyň snížit.

32 Příloha č. 2 - Vyhodnocení dotazníků Graf 1 Graf 2 Graf 3 Graf 4 Graf 5 Graf 6

33 Graf 7 Graf 8 Graf 9 Graf 10 Graf 11 Graf 12

34 Graf 13 Graf 14 Graf 15 Graf 16 Graf 17 Graf 18

35 Graf 19 Graf 20 Graf 21 Graf 22 Graf 23 Graf 24

36 Graf 25 Graf 26 Graf 27 Graf 28 Graf 29

Zpráva z genderového auditu

Zpráva z genderového auditu Zpráva z genderového auditu Základní informace: Zadavatelská organizace (účastník projektu): XY8 Organizace realizující genderový audit (realizátor projektu): WE SUPPORT WLB, z.s. Auditorský tým: Ing.

Více

Zpráva z genderového auditu

Zpráva z genderového auditu Zpráva z genderového auditu Základní informace: Zadavatelská organizace (účastník projektu): XY5 Organizace realizující genderový audit (realizátor projektu): WE SUPPORT WLB, z.s. Auditorský tým: Ing.

Více

Zpráva z genderového auditu

Zpráva z genderového auditu Zpráva z genderového auditu Základní informace: Zadavatelská organizace (účastník projektu): ZZ2 Organizace realizující genderový audit (realizátor projektu): WE SUPPORT WLB, z.s. Auditorský tým: Ing.

Více

Zpráva z genderového auditu

Zpráva z genderového auditu Zpráva z genderového auditu Základní informace: Zadavatelská organizace (účastník projektu): ZZ1 Organizace realizující genderový audit (realizátor projektu): WE SUPPORT WLB, z.s. Auditorský tým: Ing.

Více

Zpráva z genderového auditu

Zpráva z genderového auditu Zpráva z genderového auditu Základní informace: Zadavatelská organizace (účastník projektu): XY4 Organizace realizující genderový audit (realizátor projektu): WE SUPPORT WLB, z.s. Auditorský tým: Ing.

Více

Zpráva z genderového auditu

Zpráva z genderového auditu Zpráva z genderového auditu Základní informace: Zadavatelská organizace (účastník projektu): ZZ7 Organizace realizující genderový audit (realizátor projektu): WE SUPPORT WLB, z.s. Auditorský tým: Ing.

Více

Zpráva z genderového auditu

Zpráva z genderového auditu Zpráva z genderového auditu Základní informace: Zadavatelská organizace (účastník projektu): XY3 Organizace realizující genderový audit (realizátor projektu): WE SUPPORT WLB, z.s. Auditorský tým: Ing.

Více

Zpráva z genderového auditu

Zpráva z genderového auditu Zpráva z genderového auditu Základní informace: Zadavatelská organizace (účastník projektu): XY9 Organizace realizující genderový audit (realizátor projektu): WE SUPPORT WLB, z.s. Auditorský tým: Ing.

Více

GENDEROVÝ AUDIT A GENDEROVÁ OPTIMALIZACE PODNIKOVÝCH SYSTÉMŮ ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ

GENDEROVÝ AUDIT A GENDEROVÁ OPTIMALIZACE PODNIKOVÝCH SYSTÉMŮ ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ GENDEROVÝ AUDIT A GENDEROVÁ OPTIMALIZACE PODNIKOVÝCH SYSTÉMŮ ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ pro Euroface Consulting s. r. o. Martin Jára, LOM Rámec Přelom 2012-3 7 zaměstnavatelů Zlínský a Moravskoslezský kraj

Více

PERSONALISTA 21. STOLETÍ

PERSONALISTA 21. STOLETÍ PERSONALISTA 21. STOLETÍ Genderové audity na úřadě případová studie Petr Špindler Praha 15. 6.2018 Cíl genderového auditu Zmapování stavu rovných příležitostí a návrh možných opatření k dosažení genderové

Více

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 4

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 4 Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender Audit Firma 4 Přijímání a propouštění zaměstnanců Oceňujeme: V případě, že firma inzeruje pracovní pozici, uvádí vždy podmínky a kompetence, které musí uchazeč/ka

Více

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Souhrnná zpráva

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Souhrnná zpráva Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender Audit Souhrnná zpráva Respondenti/ tky: Projektu se zúčastnilo 6 firem Respondenti/tky : 259 respondentů/ tek (141 žen a 118 mužů) Národnost: 242 Čechů/Češek,

Více

Slučování rodinného a pracovního života Audit rodina & zaměstnání

Slučování rodinného a pracovního života Audit rodina & zaměstnání Slučování rodinného a pracovního života Audit rodina & zaměstnání Libuše Nivnická Knihovny současnosti 2017 Olomouc13.9. 2017 Audit rodina & zaměstnání Kdo jsme Co je Audit rodina a zaměstnání Od služeb

Více

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 6

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 6 Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender Audit Firma 6 Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Přijímání a propouštění zaměstnanců Oceňujeme: V případě, že firma inzeruje pracovní pozici, uvádí vždy

Více

Gender v podmínkách Krajského úřadu Jihomoravského kraje 19. Národní konference kvality ČR, 20. února 2013, Brno

Gender v podmínkách Krajského úřadu Jihomoravského kraje 19. Národní konference kvality ČR, 20. února 2013, Brno Gender v podmínkách Krajského úřadu Jihomoravského kraje 19. Národní konference kvality ČR, 20. února 2013, Brno Mgr. Gabriela Mátéová Jak jsme začínali Od roku 2001 genderové statistiky Od roku 2006 zavedena

Více

Závěrečná zpráva. Úřad městské části Praha 18 5/2018. Mgr. Pavel Černý Dotazník k genderovému auditu

Závěrečná zpráva. Úřad městské části Praha 18 5/2018. Mgr. Pavel Černý   Dotazník k genderovému auditu 5/2018 Závěrečná zpráva Úřad městské části Praha 18 Mgr. Pavel Černý pavel.cerny@sociores.cz www.sociores.cz Dotazník k genderovému auditu Stručný obsah 1. Údaje o výzkumu... Chyba! Záložka není definována.

Více

NEBRAŇME SE GENDERU!

NEBRAŇME SE GENDERU! 1 GENDER 1.0 Projekt reaguje na současnou situaci na trhu práce tím, že se snaží svými aktivitami snížit rozdíly v postavení žen a mužů. Součástí projektu je provedení genderového auditu na MěÚ Moravský

Více

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 5

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 5 Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender Audit Firma 5 Přijímání a propouštění zaměstnanců Oceňujeme: V případě, že firma inzeruje pracovní pozici, uvádí vždy podmínky a kompetence, které musí uchazeč/ka

Více

Byznys pro společnost - Charta Diverzity Matky a otcové vítáni

Byznys pro společnost - Charta Diverzity Matky a otcové vítáni Byznys pro společnost - Charta Diverzity Matky a otcové vítáni Průzkum realizovaný mezi zaměstnavateli, březen 2019 Stručné shrnutí výsledků Rodiče zejména matky malých dětí zůstávají navzdory nedostatku

Více

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL. Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy 19.11.2013, Brno

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL. Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy 19.11.2013, Brno KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy 19.11.2013, Brno VÝCHODISKA Rozhodnutí krajské samosprávy schválení realizace projektů: Smart kraj = smart

Více

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 3

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 3 Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender Audit Firma 3 Přijímání a propouštění zaměstnanců Oceňujeme: V případě, že firma inzeruje pracovní pozici, uvádí vždy podmínky a kompetence, které musí uchazeč/ka

Více

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender audit Firma 2

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender audit Firma 2 Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender audit Firma 2 Přijímání a propouštění zaměstnanců Oceňujeme: V případě, že firma inzeruje pracovní pozici, uvádí vždy podmínky a kompetence, které musí uchazeč/ka

Více

Rozdíly v přístupu ke kariérnímu růstu žen a mužů v samosprávě a ve státní správě

Rozdíly v přístupu ke kariérnímu růstu žen a mužů v samosprávě a ve státní správě Rozdíly v přístupu ke kariérnímu růstu žen a mužů v samosprávě a ve státní správě Eva Ferrarová Koordinátorka problematiky rovnosti žen a mužů v resortu Ministerstva vnitra Zákon 234/2014 Sb., o státní

Více

vedoucími zaměstnanci a zaměstnankyněmi MV dle předmětu činnosti útvarů, policejním prezidentem a generálním ředitelem HZS ČR

vedoucími zaměstnanci a zaměstnankyněmi MV dle předmětu činnosti útvarů, policejním prezidentem a generálním ředitelem HZS ČR PRIORITY A POSTUPY MINISTERSTVA VNITRA PŘI PROSAZOVÁNÍ ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ PRO ŽENY A MUŽE NA ROK 2016 (Akční plán k resortní strategii podpory rovnosti žen a mužů na rok 2016) 1. Vyhodnocení plnění za

Více

Řízení Lidských Zdrojů

Řízení Lidských Zdrojů Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz Řízení Lidských Zdrojů 1. Řízení lidských zdrojů jako součást podnikové strategie 2. Řízení Lidských Zdrojů Řízení

Více

PRŮBĚŽNÁ EVALUACE PROJEKTU (ke dni 30. 4. 2014)

PRŮBĚŽNÁ EVALUACE PROJEKTU (ke dni 30. 4. 2014) [PRŮBĚŽNÁ EVALUACE PROJEKTU] 1 PRŮBĚŽNÁ EVALUACE PROJEKTU (ke dni 30. 4. 2014) Realizovaný v rámci projektu Genderová politika - už víme jak na to! Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.4.04/88.00083 Realizátor

Více

REALIZACE GENDER AUDITŮ DYNAMICKY SE ROZVÍJEJÍCÍCH FIREM NA ÚZEMÍ HL. M. PRAHY

REALIZACE GENDER AUDITŮ DYNAMICKY SE ROZVÍJEJÍCÍCH FIREM NA ÚZEMÍ HL. M. PRAHY REALIZACE GENDER AUDITŮ DYNAMICKY SE ROZVÍJEJÍCÍCH FIREM NA ÚZEMÍ HL. M. PRAHY Výstupní zpráva o realizaci 10. KVĚTNA 2018 VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE A BANKOVNÍ INSTITUT AMBIS A.S. Registrační číslo

Více

Personální audit. a personální strategie na úřadech. územních samosprávných celků

Personální audit. a personální strategie na úřadech. územních samosprávných celků Personální audit a personální strategie na úřadech územních samosprávných celků Dělat (vybrat) správné věci je úkolem zejména zastupitelů města. Dělat (vybrat) správné věci Správně je provádět Správně

Více

Analýza stavu rovných příležitostí pro ženy a muže ve vybraných úřadech samosprávy. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D.

Analýza stavu rovných příležitostí pro ženy a muže ve vybraných úřadech samosprávy. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D. Analýza stavu rovných příležitostí pro ženy a muže ve vybraných úřadech samosprávy Ing. Petr Pavlík, Ph.D. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D. Úvod Širší kontext politiky genderové rovnosti Prosazování rovných

Více

Projekt Genderový audit CZ /0.0/0.0/16_050/ GENDEROVÝ AUDIT ZAMĚSTNAVATEL 9 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Projekt Genderový audit CZ /0.0/0.0/16_050/ GENDEROVÝ AUDIT ZAMĚSTNAVATEL 9 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Projekt Genderový audit CZ.3.1.1/././16_/6287 GENDEROVÝ AUDIT ZAMĚSTNAVATEL 9 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Obsah 1 Základní informace k auditu... 4 1.1 Stručná informace o organizaci realizující audit... 4 1.2 Poděkování...

Více

PRŮMSTAV. Slaďování profesního a soukromého života

PRŮMSTAV. Slaďování profesního a soukromého života PRŮMSTAV Slaďování profesního a soukromého života PRŮMSTAV (www.prumstav.cz) 2 PRŮMSTAV: Naši zaměstnanci POHLAVÍ PŮVOD, NÁRODNOST SEXUÁLNÍ ORIENTACE VĚK HENDIKEP NÁBOŽENSTVÍ ROVNOVÁHA MEZI PRACOVNÍM A

Více

VYHODNOCENÍ CELOSTÁTNÍHO MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ ČESKÝCH NEMOCNIC 2011

VYHODNOCENÍ CELOSTÁTNÍHO MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ ČESKÝCH NEMOCNIC 2011 VYHODNOCENÍ CELOSTÁTNÍHO MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ ČESKÝCH NEMOCNIC 2011 HODNOCENÍ SE ZÚČASTNILO CELKEM 4095 RESPONDENTŮ 1 1 VYHODNOCENÍ JEDNOTLIVÝCH OTÁZEK 1.1 DOPORUČIL/A BYSTE SVÝM PŘÁTELŮM PRÁCI

Více

METODIKA FLEXIBILNÍCH FOREM PRÁCE

METODIKA FLEXIBILNÍCH FOREM PRÁCE Kontaktní osoba: Ing. Marek Pavlík, PhD. E-mail: pavlik@mc-triton.cz Název projektu: Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný Číslo projektu: CZ.1.04/3.4.04/88.00208 METODIKA FLEXIBILNÍCH FOREM PRÁCE

Více

Slaďování osobního a pracovního života a antidiskriminační opatření z pohledu malé firmy. ENVIROCONT s.r.o.

Slaďování osobního a pracovního života a antidiskriminační opatření z pohledu malé firmy. ENVIROCONT s.r.o. Slaďování osobního a pracovního života a antidiskriminační opatření z pohledu malé firmy ENVIROCONT s.r.o. 1 I. Představení společnosti Historie 1998 založení 2005 změna právní formy podnikání na s.r.o.

Více

Výzvy pro státní službu v oblasti slaďování pracovního a soukromého života

Výzvy pro státní službu v oblasti slaďování pracovního a soukromého života Výzvy pro státní službu v oblasti slaďování pracovního a soukromého života Hana Maříková Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Slaďování pracovního, osobního a rodinného života ve státní službě Brno, 2. 11.

Více

Slučování rodinného a pracovního života Audit rodina & zaměstnání

Slučování rodinného a pracovního života Audit rodina & zaměstnání Slučování rodinného a pracovního života Audit rodina & zaměstnání Libuše Nivnická Současnost a budoucnost knihovnické profese Závěrečná konference Platformy kultura Praha 16.1 2019 Audit rodina & zaměstnání

Více

PŘEDMĚT: MANAGEMENT (PERSONÁLNÍ MANAGEMENT) TÉMA: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012

PŘEDMĚT: MANAGEMENT (PERSONÁLNÍ MANAGEMENT) TÉMA: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 PŘEDMĚT: MANAGEMENT TÉMA: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (PERSONÁLNÍ MANAGEMENT) Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 LIDSKÉ ZDROJE VE FIRMĚ Manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím

Více

HODNOCENÍ SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ EKONOMICKÉ FAKULTY TUL

HODNOCENÍ SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ EKONOMICKÉ FAKULTY TUL HODNOCENÍ SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ EKONOMICKÉ FAKULTY TUL Vážené kolegyně a kolegové, v rámci zvyšování spokojenosti a kvality pracovních podmínek na EF TUL byl vytvořen tento dotazník, jehož prostřednictvím

Více

Úvod do CAF vstupní workshop pro začátečníky. Projekt: Aplikace modelu CAF na Krajském úřadě Karlovarského kraje

Úvod do CAF vstupní workshop pro začátečníky. Projekt: Aplikace modelu CAF na Krajském úřadě Karlovarského kraje Úvod do CAF vstupní workshop pro začátečníky Projekt: Aplikace modelu CAF na Krajském úřadě Karlovarského kraje Obsah školení Základní logika modelu CAF Architektura modelu kritéria zlepšování Kvantifikace

Více

Age management. Projekt Mosty, CZ.1.04/3.4.04/ Tento projekt je financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR.

Age management. Projekt Mosty, CZ.1.04/3.4.04/ Tento projekt je financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR. Age management Projekt Mosty, CZ.1.04/3.4.04/76.00296 Tento projekt je financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR. Age management Age management jako řízení věkové skupiny zaměstnanců,

Více

Zodpovězení všech otázek zabere zhruba 10 15 minut.

Zodpovězení všech otázek zabere zhruba 10 15 minut. Za odborné zpracování zodpovídá: sfs Sozialforschungsstelle Dortmund (centrum pro sociální výzkum), ústřední vědecká instituce Technické univerzity v Dortmundu Výzkum je součástí projektu: GenCo Zvyšování

Více

Služba šitá na míru Vybrané výsledky výzkumu VOP

Služba šitá na míru Vybrané výsledky výzkumu VOP Služba šitá na míru Vybrané výsledky výzkumu VOP Mgr. et Mgr. Marína Urbániková, Ph.D. Kancelář veřejného ochránce práv ČR 2. listopadu 207, Brno, Slaďování pracovního, osobního a rodinného života ve státní

Více

Slaďování rodinného a pracovního života: nástroje, opatření, přínosy pro zaměstnavatele. Mgr. Nina Bosničová, Ph.D. Gender Studies, o.p.s.

Slaďování rodinného a pracovního života: nástroje, opatření, přínosy pro zaměstnavatele. Mgr. Nina Bosničová, Ph.D. Gender Studies, o.p.s. Slaďování rodinného a pracovního života: nástroje, opatření, přínosy pro zaměstnavatele Mgr. Nina Bosničová, Ph.D. Gender Studies, o.p.s. Work/Life Balance Téma flexibilního pracovního uspořádání je potřeba

Více

Slaďování pracovního a rodinného života a rovné příležitosti žen a mužů

Slaďování pracovního a rodinného života a rovné příležitosti žen a mužů Slaďování pracovního a rodinného života a rovné příležitosti žen a mužů VÝSLEDKY VÝZKUMU MEZI MOSTECKÝMI ZAMĚSTNAVATELI Kamila Svobodová Anna Šťastná Realizováno v rámci projektu Společné příležitosti

Více

PROCES ZAVÁDĚNÍ A ŘÍZENÍ DIVERZITY A SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA

PROCES ZAVÁDĚNÍ A ŘÍZENÍ DIVERZITY A SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA PROCES ZAVÁDĚNÍ A ŘÍZENÍ DIVERZITY A SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA Alena Křížková alena.krizkova@soc.cas.cz Praha, 11. června 2014 Principy diverzity - trendy Řízení diverzity řízení začleňování

Více

Vzdělávací semináře pro HR management a management firem

Vzdělávací semináře pro HR management a management firem ůl na půl: rovné příležitosti žen a mužů Vzdělávací semináře pro HR management a management firem Mgr. Kateřina Machovcová Projekt Půl na půl: rovné příležitosti žen a mužů je ispolufinancován Evropským

Více

6. Jaký s vidíte největší problém s s italským managementem? " # Jazyková bariéra Odlišná mentalita Rozdílná koncepce zaměření firmy Malý vliv zaměstn

6. Jaký s vidíte největší problém s s italským managementem?  # Jazyková bariéra Odlišná mentalita Rozdílná koncepce zaměření firmy Malý vliv zaměstn Tento dotazník slouží účelu vypracování mé diplomové práce na téma: Vnímání vybraných hledisek kvality života pracovníky podniku střední velikosti ve vztahu k podnikové kultuře. Dotazník je anonymní, nebude

Více

Strategie, nástroje a možnosti státu při podpoře uplatnění starších pracovníků v důsledku stárnutí populace 7.11.2014 7.11.2007777

Strategie, nástroje a možnosti státu při podpoře uplatnění starších pracovníků v důsledku stárnutí populace 7.11.2014 7.11.2007777 Strategie, nástroje a možnosti státu při podpoře uplatnění starších pracovníků v důsledku stárnutí populace 7.11.2014 7.11.2007777 Obsah Demografický vývoj v České republice Národní akční plán podporující

Více

Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů

Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Rovné příležitosti žen a mužů = neexistence překážek pro účast

Více

PO NÁS POTOPA? Roman Giebisch Národní knihovna ČR

PO NÁS POTOPA? Roman Giebisch Národní knihovna ČR PO NÁS POTOPA? Roman Giebisch Národní knihovna ČR Řízení lidských zdrojů (HR management) je jednou z klíčových součástí managementu každé instituce. Zaměstnanci pro knihovnu představují stejný potenciál

Více

Projekt Genderový audit CZ /0.0/0.0/16_050/ GENDEROVÝ AUDIT ZAMĚSTNAVATEL 4 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Projekt Genderový audit CZ /0.0/0.0/16_050/ GENDEROVÝ AUDIT ZAMĚSTNAVATEL 4 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Projekt Genderový audit CZ.03.1.51/0.0/0.0/16_050/0006287 GENDEROVÝ AUDIT ZAMĚSTNAVATEL 4 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Obsah 1 Základní informace k auditu... 5 1.1 Stručná informace o organizaci realizující audit...

Více

Praktické zkušenosti z realizace auditu Nejčastějšípříklady/opatření z praxe

Praktické zkušenosti z realizace auditu Nejčastějšípříklady/opatření z praxe 1 Praktické zkušenosti z realizace auditu Nejčastějšípříklady/opatření z praxe Jana Brabcová poradkyně a hodnotitelka Auditu rodina & zaměstnání jednatelka Grafia, s.r.o. 2 ZKUŠENOSTI Z AUDITOVANÝCH SUBJEKTŮ

Více

Slaďování práce a rodiny Jak fungovalo v regionu nové téma?

Slaďování práce a rodiny Jak fungovalo v regionu nové téma? Slaďování práce a rodiny Jak fungovalo v regionu nové téma? O čem budeme mluvit? 1. Uskálí tématu 2. Černobílá 3. Co chtějí ženy? 4. Flexi úvazky - dilema zaměstnavatelů? 5. Logický vývoj a management

Více

Genderově korektní Moravskoslezský kraj - úvodní workshop

Genderově korektní Moravskoslezský kraj - úvodní workshop Genderově korektní Moravskoslezský kraj - úvodní workshop Zpracoval(a): Ing. Ivana Mariánková RNDr. Radim Misiaček Datum: 19.-20.10.2017 Projekt GEKOM AKTIVITY (09/2017-02/2019) KA1 - Analýza (genderový

Více

KOMBINACE - IT - DO 1 ROKU VE SPOLEČNOSTI. Zaměstnanecký průzkum - ukázka

KOMBINACE - IT - DO 1 ROKU VE SPOLEČNOSTI. Zaměstnanecký průzkum - ukázka KOMBINACE - IT - DO 1 ROKU VE SPOLEČNOSTI Zaměstnanecký průzkum - ukázka SOUHRN SPOKOJENOST NÁVRATNOST 18 respondentů VÝSLEDEK ZA JEDNOTLIVÉ KATEGORIE IDENTIFIKACE 16% 31% 53% ANGAŽOVANOST 9% 1% 71% SPOKOJENOST

Více

Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji

Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji Autor bakalářské práce: Sabina Šuldová Vedoucí bakalářské

Více

Základy managementu Řízení lidí. Ing. Ivana Pražanová

Základy managementu Řízení lidí. Ing. Ivana Pražanová Základy managementu Řízení lidí Ing. Ivana Pražanová Historie Lidé na začátku minulého století hlavně nositeli fyzické síly Normy, úkolová mzda, personální agenda metody řízení Postupně se práce stala

Více

SLAĎOVÁNÍ OSOBNÍHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA V PROSTŘEDÍ ÚŘADŮ STÁTNÍ SPRÁVY

SLAĎOVÁNÍ OSOBNÍHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA V PROSTŘEDÍ ÚŘADŮ STÁTNÍ SPRÁVY SLAĎOVÁNÍ OSOBNÍHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA V PROSTŘEDÍ ÚŘADŮ STÁTNÍ SPRÁVY MPO, 23. 9. 2015 Bc. Helena Skálová, ředitelka Gender Studies, o. p. s. SLAĎOVÁNÍ OSOBNÍHO A PRACOVNÍHO ŽIVOTA VPROSTŘEDÍ ÚŘADŮ STÁTNÍ

Více

Vliv prorodinné strategie a rovnováhy pracovního a soukromého života na spokojenost a angažovanost zaměstnanců DPD CZ

Vliv prorodinné strategie a rovnováhy pracovního a soukromého života na spokojenost a angažovanost zaměstnanců DPD CZ Vliv prorodinné strategie a rovnováhy pracovního a soukromého života na spokojenost a angažovanost zaměstnanců DPD CZ OBSAH Představení DPD CZ Od personální práce k prorodinně orientované firemní kultuře

Více

Metodika hodnocení personální politiky

Metodika hodnocení personální politiky Metodika hodnocení personální politiky Č. j.: TACR/1-61/2018 Uchazeč má možnost získat bonifikaci 10 bodů, pokud prokáže pokročilou úroveň řízení lidských zdrojů ve své organizaci (organizace hlavního

Více

Rovnost šancí na Vysočině

Rovnost šancí na Vysočině Rovnost šancí na Vysočině Slaďování pracovního a rodinného života Seminář pro veřejnou správu konaný dne 20.9.2012 Anna Machátová. Třebíčské centrum o.s. Třebíčské centrum o.s. Založeno v březnu 1998 Člen

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA PROVOZ A EKONOMIKA PREZENČNÍ STUDIUM TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI: FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝKONNOST A PRACOVNÍ ZAUJETÍ ZAMĚSTNANCŮ Autor DP: Vedoucí

Více

Příloha č. 1a - Specifikace předmětu plnění GENDEROVÝ AUDIT

Příloha č. 1a - Specifikace předmětu plnění GENDEROVÝ AUDIT Příloha č. 1a - GENDEROVÝ AUDIT CÍLEM je zhodnotit současný stav v naší společnosti co se týče firemní kultury vč. RLZ, stylů vedení aj., identifikovat silná a slabá místa, navrhnout možná řešení a doporučení

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra managementu. Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra managementu. Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra managementu Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech

Více

ZPRÁVA Z GENDEROVÉHO AUDITU

ZPRÁVA Z GENDEROVÉHO AUDITU ZPRÁVA Z GENDEROVÉHO AUDITU Základní informace: Zadavatelská organizace: XY2 Organizace realizující genderový audit: Euroface Consulting s.r.o. Auditorský tým: Ing. Kateřina Nevřalová, vedoucí auditorka:

Více

AGE MANAGEMENT VE FIREMNÍ PRAXI

AGE MANAGEMENT VE FIREMNÍ PRAXI AGE MANAGEMENT VE FIREMNÍ PRAXI Mgr. Ilona Štorová 5.12.2012 OBSAH Identifikace projektu Klíčové aktivity Výstupy projektu Pracovní schopnost Index pracovní schopnosti Strategie Age Managementu v ČR Aktivní

Více

BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE)

BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE) Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Detailní výsledky celostátního průzkumu BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH

Více

VLIV PODNIKOVÉ KULTURY

VLIV PODNIKOVÉ KULTURY VLIV PODNIKOVÉ KULTURY NA PRACOVNÍ SPOKOJENOST A EMOCIONÁLNÍ POHODU ZAMĚSTNANCŮ 1 Ing. Luiza Šeďa Tadevosyanová OSNOVA I. Teoretická část Základní pojmy Vliv podnikové kultury na organizaci Funkce podnikové

Více

FIRMA ROKU: ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI 2011 Přihláška/ dotazník

FIRMA ROKU: ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI 2011 Přihláška/ dotazník FIRMA ROKU: ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI 2011 Přihláška/ dotazník Vážená paní, vážený pane, ceníme si Vaší ochoty a času, který věnujete vyplňování tohoto dotazníku. Dovolte na úvod pár poznámek k dotazníku. Jako

Více

Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro udělení ceny Podnik přátelský rodině. ze dne č. 07/14

Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro udělení ceny Podnik přátelský rodině. ze dne č. 07/14 Zastupitelstvo Kraje Vysočina Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro udělení ceny Podnik přátelský rodině ze dne 9. 9. 2014 č. 07/14 Čl. 1 Úvodní ustanovení Zastupitelstvo Kraje Vysočina v souladu s

Více

ŠETŘENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ V KNIHOVNÁCH

ŠETŘENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ V KNIHOVNÁCH ŠETŘENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ V KNIHOVNÁCH Projekt Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému etapa II Registrační číslo projektu CZ.03.1.52/0.0/0.0/15_002/0001783

Více

Projekt Genderový audit CZ /0.0/0.0/16_050/ GENDEROVÝ AUDIT ZAMĚSTNAVATEL 8 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA

Projekt Genderový audit CZ /0.0/0.0/16_050/ GENDEROVÝ AUDIT ZAMĚSTNAVATEL 8 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Projekt Genderový audit CZ.03.1.51/0.0/0.0/16_050/0006287 GENDEROVÝ AUDIT ZAMĚSTNAVATEL 8 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Obsah 1 Základní informace k auditu... 5 1.1 Stručná informace o organizaci realizující audit...

Více

Prosazování genderové rovnosti

Prosazování genderové rovnosti Prosazování genderové rovnosti Ing. Petr Pavlík, Ph.D. Projekt "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Tento projekt je financováno z Evropského sociálního fondu prostřednictvím

Více

CELKOVÝ VÝSLEDEK - STRUČNÝ PŘEHLED. Zaměstnanecký průzkum - ukázka

CELKOVÝ VÝSLEDEK - STRUČNÝ PŘEHLED. Zaměstnanecký průzkum - ukázka CELKOVÝ VÝSLEDEK - STRUČNÝ PŘEHLED Zaměstnanecký průzkum - ukázka SOUHRN SPOKOJENOST NÁVRATNOST 1022 respondentů VÝSLEDEK ZA JEDNOTLIVÉ KATEGORIE IDENTIFIKACE 13% 26% 61% ANGAŽOVANOST 11% 27% 62% SPOKOJENOST

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z GENDEROVÉHO AUDITU

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z GENDEROVÉHO AUDITU ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z GENDEROVÉHO AUDITU Městský úřad Jesenice se sídlem: Budějovická 303, Jesenice 252 42 IČ: 00241318 Vypracovala: Mgr. Kateřina Kaňoková Oponentura: Mgr. Jana Černoušková Realizace: duben

Více

Teorie a praxe slaďování pracovního a soukromého života na pracovišti. Lenka Formánková

Teorie a praxe slaďování pracovního a soukromého života na pracovišti. Lenka Formánková Teorie a praxe slaďování pracovního a soukromého života na pracovišti Lenka Formánková Potřeba slaďování práce a rodiny v ČR Ekonomická aktivita žen o 18%, než u mužů. Rozdíl v platech žen a mužů čtvrtý

Více

PŘÍKLAD PROJEKTU NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI

PŘÍKLAD PROJEKTU NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI PŘÍKLAD PROJEKTU NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI Ing. Zuzana Trojanová 12. 9. 2016 Praha 20. 9. 2016 Olomouc ZÁKLAD ÚSPĚŠNÉHO PROJEKTU Individuální přístup k osobám z cílových skupin Respektování specifických

Více

Byznys pro společnost - Charta diverzity Matky a otcové vítáni

Byznys pro společnost - Charta diverzity Matky a otcové vítáni Byznys pro společnost - Charta diverzity Matky a otcové vítáni Průzkum realizovaný mezi rodiči, březen 2019 Stručné shrnutí výsledků Rodičovství a narození dítěte má v ČR negativní vliv na pracovní uplatnění

Více

Výsledky zpětné vazby rodičů (červen 2016) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků?

Výsledky zpětné vazby rodičů (červen 2016) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků? Výsledky zpětné vazby rodičů (červen 2016) aneb Jak jsme dopadli v očích rodičů našich stávajících žáků? Výstupy z odpovědí na jednotlivé otázky Co nejvíce rodiče na ZŠNČP oceňují Podněty od rodičů Jak

Více

Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro udělení ceny Podnik přátelský rodině. ze dne č. 06/16

Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro udělení ceny Podnik přátelský rodině. ze dne č. 06/16 Zastupitelstvo Kraje Vysočina Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro udělení ceny Podnik přátelský rodině ze dne 13. 9. 2016 č. 06/16 Čl. 1 Úvodní ustanovení Zastupitelstvo Kraje Vysočina v souladu s

Více

Jak se žije a pracuje ženám 45+ v ČR?

Jak se žije a pracuje ženám 45+ v ČR? Jak se žije a pracuje ženám 45+ v ČR? Gender Studies, o.p.s. 8. 8. 2013 ppm factum research Tematické okruhy prezentace Metodika výzkumu Péče o blízké Slaďování práce a péče o blízké Alternativní formy

Více

Šetření spokojenosti zaměstnanců jako nástroj personální práce

Šetření spokojenosti zaměstnanců jako nástroj personální práce Šetření spokojenosti zaměstnanců jako nástroj personální práce oddělení personálních věcí a vzdělávání, odbor kancelář ředitelky Krajského úřadu Jihomoravského kraje Proč zjišťovat spokojenost zaměstnanců?

Více

1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY

1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY PŘÍLOHA Č. 1 Specifikace předmětu veřejné zakázky Výběr dodavatele vzdělávacích a poradenských služeb v rámci projektu Zavedení systému hodnocení a motivace zaměstnanců David Türke Uniwin 1. PODROBNÁ SPECIFIKACE

Více

Příloha č. 1 Specifikace kurzů

Příloha č. 1 Specifikace kurzů Příloha č. 1 Specifikace kurzů Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců společnosti Rodenstock ČR zajištění kurzů odborného vzdělávání Zadavatel: Rodenstock ČR s.r.o. Název Cíl 50+ ICT Odstranit zjištěné nedostatky

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Prezentace rovných příležitostí žen a mužů v resortu zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví ČR. Prezentace rovných příležitostí žen a mužů v resortu zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví ČR Prezentace rovných příležitostí žen a mužů v resortu zdravotnictví Institucionální zabezpečení agendy genderové rovnosti na ministerstvu zdravotnictví koordinátorka rovnosti

Více

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, Liberec 13

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, Liberec 13 Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, 460 14 Liberec 13 tel. 488 880 160 IČO:467 467 57 E-mail: skola@vrchlickeho.cz Internet: www.vrchlickeho.cz

Více

ŘEŠENÍ OTÁZEK SLADĚNÍ PRÁCE A RODINY A FLEXIBILNÍCH FOREM PRÁCE NA KOMUNÁLNÍ ÚROVNI Ing. Roman Celý DiS., 18.06.2015

ŘEŠENÍ OTÁZEK SLADĚNÍ PRÁCE A RODINY A FLEXIBILNÍCH FOREM PRÁCE NA KOMUNÁLNÍ ÚROVNI Ing. Roman Celý DiS., 18.06.2015 ŘEŠENÍ OTÁZEK SLADĚNÍ PRÁCE A RODINY A FLEXIBILNÍCH FOREM PRÁCE NA KOMUNÁLNÍ ÚROVNI Ing. Roman Celý DiS., 18.06.2015 Koncepce rodinné politiky Projekt Rozvoj regionální rodinné politiky Jihomoravského

Více

Age Management ve firemní praxi. Nina Bosničová, Gender Studies, o.p.s.

Age Management ve firemní praxi. Nina Bosničová, Gender Studies, o.p.s. Age Management ve firemní praxi Nina Bosničová, Gender Studies, o.p.s. CO TO JE? řízení s ohledem na věk zaměstnanců a zaměstnankyň pokud probíhá správně, minimalizuje tzv. ageistické postoje na pracovišti

Více

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Konference ČAS Jak mohou české sestry více ovlivnit zdraví populace? 22. 5. 2014 Praha Společný cíl zdravá populace Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví zahrnuje:

Více

Program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu. Ivana Göttingerová Odbor interního auditu a kontroly Magistrát města Brna

Program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu. Ivana Göttingerová Odbor interního auditu a kontroly Magistrát města Brna Program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu Ivana Göttingerová Odbor interního auditu a kontroly Magistrát města Brna Odbor interního auditu a kontroly oddělení interního auditu Oddělení

Více

Václav Šneberger. Metodika práce s kompetenčním modelem

Václav Šneberger. Metodika práce s kompetenčním modelem Václav Šneberger Metodika práce s kompetenčním modelem 1 Autor: Mgr. Václav Šneberger Vytvořeno v rámci projektu OPVK Podpora pedagogů koučováním jako nástroj efektivního řízení procesů ve školách MSK,

Více

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track

PROCESY CO ZÍSKÁTE: Předpoklad pro certifikace ISO. Lean Six Sigma Fast Track PROCESY CO ZÍSKÁTE: Jasná pravidla pro provádění činností, uložení know-how Jasně definované zodpovědnosti za celý proces i jednotlivé kroky Zprůhlednění organizace plynoucí z jasně definovaných vstupů,

Více

MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ V PRAXI - OBECNÁ ČÁST

MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ V PRAXI - OBECNÁ ČÁST MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ V PRAXI - OBECNÁ ČÁST Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu + Seznam literatury Korupce a diskriminace + Korupce + Základní pojmy + Pojem korupce

Více

úkolu. Předložení Priorit a postupů ministerstva na daný rok.

úkolu. Předložení Priorit a postupů ministerstva na daný rok. Příloha k Příkazu ministra č. /2017 Úkol: Ukazatel plnění: Gestor: Termín plnění: Institucionální zabezpečení 1. Každoročně vyhodnotit plnění Předložení vyhodnocení ředitelka odboru 31. ledna 2018 opatření

Více

Work Life Balance. Slaďování práce a rodiny nejen pro ženy

Work Life Balance. Slaďování práce a rodiny nejen pro ženy Work Life Balance Slaďování práce a rodiny nejen pro ženy Work Life Blance Work-life balance (zkráceně WLB), či český ekvivalent slaďování práce a rodiny, případně kombinace (nebo dokonce konflikt) pracovního

Více

Genderový audit byl financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR. Zpráva z genderového auditu Městského úřadu Tišnov

Genderový audit byl financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR. Zpráva z genderového auditu Městského úřadu Tišnov Genderový audit byl financován z ESF prostřednictvím OP LZZ a ze státního rozpočtu ČR. Zpráva z genderového auditu Městského úřadu Tišnov OBSAH 2 Zodpovědná osoba za auditorský tým: Kateřina Machovcová,

Více

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011 Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb na školní rok 2010/2011 Kritéria pro hodnocení 1) 1 Rovný přístup ke vzdělávání 2 Školní vzdělávací programy (vzdělávací programy)

Více

V y h o d n o c e n í

V y h o d n o c e n í MINISTERSTVO OBRANY V y h o d n o c e n í Příloha 2 Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 až 2018 (usnesení vlády České republiky ze dne 11. července 2016

Více

MZDOVÝ A MOTIVAČNÍ SYSTÉM

MZDOVÝ A MOTIVAČNÍ SYSTÉM Motivovat lidi znamená, že je musíte přimět chtít to, co chcete, aby chtěli M. Amstrong MZDOVÝ A MOTIVAČNÍ SYSTÉM v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení

Více