Výběr lokality pro bydlení v Brně

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výběr lokality pro bydlení v Brně"

Transkript

1 Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Výběr lokality pro bydlení v Brně Projekt do předmětu Optimalizační metody Martin Horák Brno 5

2 Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Brno 5

3 Obsah Úvod a cíl práce 5. Úvod Cíl práce... 5 Výběr variant a kritérií 6. Výběr variant Výběr kritérií Výběr objektu... 6 Zdrojová data a zdroje dat 7. Zdroje dat podle jednotlivých kritérií Průměrná cena bytu v dané lokalitě Průměrná plocha bytu v dané lokalitě Počet hypermarketů a supermarketů v dané lokalitě Dojezd MHD do centra Počet ZŠ v dané lokalitě Počet MŠ v dané lokalitě Hodnocení (obliba) dané lokality Zdrojová data... 8 Výpočet vícekriteriálního rozhodování 9. Úprava zdrojových dat Váhový vektor.... Výsledný výpočet první váhový vektor.... Výsledný výpočet druhý váhový vektor... 5 Závěr 6 Literatura

4

5 Úvod a cíl práce 5 Úvod a cíl práce. Úvod Téměř každý z nás již řešil nebo v budoucnu bude řešit otázku bydlení. Kromě rozhodování zda si vybrat dům nebo byt a jak velký, bude také jistě důležitý i výběr lokality, ve které se bude daný objekt nacházet. Toto rozhodování může být ovlivněno různými faktory jako je například cena objektů v dané lokalitě, vzdálenost do centra města (či do samotného města v případě menších obcí) a v neposlední řadě samotná krása dané lokality. Samozřejmě každý člověk má jiné preference, takže faktorů, které jsou pro něho důležité, mohou být různé a také jinak významné.. Cíl práce Cílem této práce je tedy vybrat ideální lokalitu pro bydlení (městskou část Brna) na základě metody vícekriteriálního rozhodování, kde varianty a kritéria výběru budou zvoleny autorem.

6 Výběr variant a kritérií 6 Výběr variant a kritérií V této části budou zmíněny jednotlivé varianty, ze kterých se bude vybírat. Také budou zvoleny kritéria, na základě kterých bude rozhodováno.. Výběr variant Nejprve se tedy zaměříme na výběr variant. Celkově bylo zvoleno deset variant. Jedná se o jednotlivé čtvrti města Brno. Konkrétně se jedná o následující čtvrti: Bystrc, Královo Pole, Ponava, Černá Pole, Bohunice, Nový Lískovec, Židenice, Řečkovice, Líšeň a Lesná. Tyto lokality byly zvoleny především z důvodu dostupnosti zdrojových dat o jednotlivých bytech nacházejících se v nich.. Výběr kritérií Samotná kritéria rozhodování byla zvolena autorem. Byla zvolena na základě zkušenosti s touto problematikou a také na základě článku na serveru Peníze.cz (5). Kritéria jsou psány ve tvaru označení, název, jednotky a typ kritéria (maximalizační MAX, minimalizační MIN). Jednotlivá kritéria budou případně ještě více popsána v kapitole Zdrojová data a byla zvolena následovně: f, průměrná cena bytu v dané lokalitě [tis. Kč], MIN f, průměrná plocha bytu v dané lokalitě [m ], MAX f, počet hypermarketů a supermarketů v dané lokalitě, MAX f, dojezd MHD do centra města [min], MIN f5, počet ZŠ v dané lokalitě, MAX f6, počet MŠ v dané lokalitě, MAX f7, hodnocení (obliba) dané lokality, MIN. Výběr objektu Pro rozhodování je samozřejmě důležitý i typ objektu (dům nebo byt), V tomto případě byl autorem zvolen jako typ byt, a to konkrétně byt +. K těmto bytům se tedy vztahují kritéria f a f.

7 Zdrojová data a zdroje dat 7 Zdrojová data a zdroje dat Nyní se podívejme již na konkrétní zdrojová data k jednotlivým lokalitám a kritériím (která budou ještě případně popsána). Zdroje dat podle jednotlivých kritérií V této části bude objasněno, jak byla zdrojová data získána (nebo vypočítána) a z jakých zdrojů bylo čerpáno... Průměrná cena bytu v dané lokalitě Jak už z nadpisu vyplývá, prvním kritériem je průměrná cena bytu, konkrétně velikosti +, jak bylo zmíněno výše. V tomto případě je průměrná cena vypočítána na základě cen několika bytů (obvykle pěti). Zdrojem cen byl v tomto případě server Sreality.cz (5)... Průměrná plocha bytu v dané lokalitě Velice podobné to bude i u tohoto kritéria. Opět na základě dat o výměrách několika bytů je vypočítán průměr pro danou lokalitu. Zdrojem výměr i v tomto případě byly Sreality.cz (5)... Počet hypermarketů a supermarketů v dané lokalitě Dále je poměrně důležitý počet větších obchodů (HM a SM) v dané lokalitě. Zdrojem dat byl portál Firmy.cz (5).. Dojezd MHD do centra. Dalším kritériem je dojezdová doba MHD do centra města Brna. Jako zdrojová zastávka byla vybrána ta, která se nachází v centru (obvykle uprostřed) dané čtvrti. Jako cílové zastávky byly zvoleny Česká a Hlavní nádraží. Celková doba dojezdu do centra vznikla zprůměrováním dojezdových časů ze zdrojové zastávky do cílových zastávek. Zdroje dat v tomto případě byly dva. Pro vybrání zdrojové zastávky byly použity Mapy.cz (5), pro zjištění dojezdové doby pak Idos.cz (5). V tomto případě byl zvolen čas pro cestování 6:...5 Počet ZŠ v dané lokalitě Dalším kritériem je počet ZŠ v dané lokalitě. Jako zdroj dat posloužil portál Firmy.cz (5b)..6 Počet MŠ v dané lokalitě Prakticky stejné to je s počtem MŠ. I v tomto případě jsou zdrojem dat Firmy.cz (5c).

8 Zdrojová data a zdroje dat 8..7 Hodnocení (obliba) dané lokality Poslední kritérium se zabývá oblíbeností jednotlivých lokalit. Ohodnocení jednotlivých lokalit proběhlo na základě článku na serveru Home-institut (5), kdy byly jednotlivým lokalitám přiřazeny známky. Čím je známka nižší, tím lépe (z tohoto důvodu je tedy kritérium minimalizační).. Zdrojová data Nyní se konečně dostáváme ke zdrojovým datům. Ta jsou zobrazena v následující tabulce. Tab. Zdrojová data Dojezd MHD do centra [min] Počet MŠ v MČ Lokalita Cena bytu [tis. Kč] Plocha bytu [m ] Počet HM a SM v MČ Počet ZŠ v MĆ Bystrc Královo Pole Ponava 6 8 9,5 Černá Pole Bohunice 9 75,5 N. Lískovec 79 5,5 Židenice ,5 5 Řečkovice 5 77 Líšeň Lesná ,5 6 Hodnocení (obliba) MČ

9 Výpočet vícekriteriálního rozhodování 9 Výpočet vícekriteriálního rozhodování. Úprava zdrojových dat Na základě zdrojových dat a daných kritérií může být proveden výpočet. Základní matice bude tedy vypadat následovně: Y MIN MAX MAX 9 9,5 5 8,5 7 8,5 MAX 5 5 MAX MAX,5,5 Protože některá kritéria jsou minimalizačního typu, je potřeba je převést na typ maximalizační. Nová hodnota vznikne vždy jako rozdíl sloupcového maxima a dané hodnoty. Matice po této úpravě bude mít tedy následující tvar: MIN Y ' ,5 5 8,5 7 8, ,5,5 V této matici jsou již všechna kritéria maximalizačního typu. Nyní je možné vytvořit normalizovanou kriteriální matici. Hodnoty této matice budou vypočítány pomocí následujícího vzorce:

10 Výpočet vícekriteriálního rozhodování Výsledná normalizovaná matice bude mít tedy tuto podobu:,68.5,,5 Y ',5,8,,58,7,5,,55,75,,65,,9,9,,,57,,9,85,85,7,,5,5,,5,,,,,7,6,9,6,7,97,7,6,6,,6,,,,,6 Nyní je možné zavést váhový vektor.. Váhový vektor Nyní je potřeba stanovit váhový vektor. Ten určuje důležitost jednotlivých kritérií. Váhový vektor byl zvolen autorem na základě jeho preferencí a to bodovací metodou. Výsledný vektor má následující podobu: v = (,8;,;,6;,;,5;,5;,) S tímto vektorem je počítána první varianta příkladu. Po vytvoření tohoto vektoru, byl vytvořen ještě jeden vektor s odlišnými hodnotami. Důvodů pro vytvoření druhého vektoru vah bylo více. Tím prvním bylo uvědomění si, že obliba a krása lokality je pro autora možná ještě více důležitá, než jak tomu bylo v prvním případě. Dále byla snížena vah u počtu ZŠ a MŠ. Zde to bylo z důvodu, že není zas takovým problémem, když dítě chodí do školy (či školky) do vedlejší městské části. V dnešní době je také celkem velký nedostatek v mateřských školách. Tedy není zaručeno, že, přestože se v dané lokalitě nachází školek dost, bude dítě moct chodit právě do MŠ v dané lokalitě. Mírně se změnily i váhy ostatních kritérií (ale to je v řádech setin, tudíž zde rozdíl nebude téměř poznat). Váhový vektor ve druhém případě bude vypadat následovně: v = (,7;,;,6;,;,;,;,)

11 Výpočet vícekriteriálního rozhodování. Výsledný výpočet první váhový vektor Nyní už jen vynásobíme jednotlivé hodnoty daných variant (lokalit) a příslušné hodnoty váhového vektoru (označený v ). Výsledky jsou již seřazeny v následující tabulce: Tab. Výsledky pro první váhový vektor Židenice,58 Líšeň,56 Černá Pole,5 Bystrc,9 5 Lesná, 6 Královo Pole, 7 Bohunice,9 8 N. Lískovec, 9 Řečkovice, Ponava,8 Z této tabulky vyplývá, že kompromisní variantou, je varianta č. 7 Židenice.. Výsledný výpočet druhý váhový vektor Nyní se podívejme na to, jak by výběr dopadl, pokud by byl použitý druhý váhový vektor (který je označený v ). Výsledky jsou opět seřazeny v následující tabulce: Tab. Výsledky pro druhý váhový vektor Černá Pole,6 Bystrc,5 Židenice,9 Líšeň,7 5 Lesná,6 6 Bohunice,5 7 Královo Pole,7 8 N. Lískovec, 9 Řečkovice,9 Ponava,7 V tomto případě je kompromisní variantou varianta č. Černá Pole.

12 Závěr 5 Závěr Byly tedy vybrány dvě lokality pomocí vícekriteriálního rozhodování (a dvou váhových vektorů), které by mohli být ideální k bydlení. Těmito lokalitami byly Židenice a Černá Pole. Kromě těchto by mohly být také poměrně dobré i další lokality, které také dosáhly dobrých výsledků (například Líšeň). Dá se ale říct, že pouze na základě daných kritérií nelze vybírat ideální lokalitu k bydlení. Ve skutečnosti je potřeba zahrnout mnohem více faktorů (včetně subjektivního a velmi těžko kvantifikovatelného faktoru našeho osobního zalíbení, které může být opět ovlivněno dalšími faktory). Závěrem by se tedy dalo říct, že tato metoda je poměrně dobrá, ale v této problematice slouží spíše jako pomůcka (nápověda) při rozhodování.

13 Literatura 6 Literatura IDOS.CZ. IDOS MHD Brno [online]. [cit. 5--8]. Dostupné z: FIRMY.cz. Hypermarkety a supermarkety v Brně [online]. [cit. 5--8]. Dostupné z: FIRMY.cz. Státní ZŠ v Brně [online]. [cit. 5--8]. Dostupné z: FIRMY.cz. Státní školky v Brně [online]. [cit. 5--8]. Dostupné z: HOME-INSTITUT. Koupím byt v Brně. Jaké jsou žádané lokality? [online]. [cit ]. Dostupné z: MAPY.cz [online]. [cit. 5--8]. Dostupné z: PENIZE.CZ. Jak koupit byt: výběr konkrétního bytu [online]. [cit. 5--8]. Dostupné z: SREAILTY.cz. Byty + na prodej Brno-město [online]. [cit. 5--8]. Dostupné z:

14 Přílohy Přílohy

15 5

VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVANÍ

VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVANÍ VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVANÍ 1 Obsah Typy modelů vícekriteriálního rozhodování Základní pojmy Typy informací Cíl modelů Užitek, funkce užitku Grafické zobrazení Metody vícekriteriální analýzy variant 2

Více

Operační výzkum. Vícekriteriální hodnocení variant. Grafická metoda. Metoda váženého součtu.

Operační výzkum. Vícekriteriální hodnocení variant. Grafická metoda. Metoda váženého součtu. Operační výzkum Vícekriteriální hodnocení variant. Grafická metoda. Metoda váženého součtu. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Vícekriteriální hodnocení variant úvod

Vícekriteriální hodnocení variant úvod Vícekriteriální hodnocení variant úvod Jana Klicnarová Katedra aplikované matematiky a informatiky Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích, Ekonomická fakulta 2010 Vícekriteriální hodnocení variant

Více

Postupy při hodnocení variant a výběru nejvhodnějšího řešení. Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů

Postupy při hodnocení variant a výběru nejvhodnějšího řešení. Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů Postupy při hodnocení variant a výběru nejvhodnějšího řešení Šimon Kovář Katedra textilních a jednoúčelových strojů Znáte nějaké postupy hodnocení variant řešení? Vícekriteriální rozhodování Při výběru

Více

4 Kriteriální matice a hodnocení variant

4 Kriteriální matice a hodnocení variant 4 Kriteriální matice a hodnocení variant V teorii vícekriteriálního rozhodování pracujeme s kritérii, kterých je obecně k, a s variantami, kterých je obecně p. Hodnotu, které dosahuje varianta i pro j-té

Více

7 Kardinální informace o kritériích (část 1)

7 Kardinální informace o kritériích (část 1) 7 Kardinální informace o kritériích (část 1) Předpokládejme stejná značení jako v předchozích cvičeních. Kardinální informací o kritériích se rozumí ohodnocení jejich důležitosti k pomocí váhového vektoru

Více

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ VÝSLEDKY VÝZKUMU indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ Realizace průzkumu, zpracování dat a vyhodnocení: Střední odborná škola podnikání a obchodu, spol. s r.o.

Více

Vyhodnocení dopravního průzkumu na lince 59 Chrlice Komárov

Vyhodnocení dopravního průzkumu na lince 59 Chrlice Komárov Dopravní podnik města Brna, a.s. 656 46 Brno, Hlinky 151 Vyhodnocení dopravního průzkumu na lince 59 Chrlice Komárov Tento dokument je výhradně duševním vlastnictvím DPMB, a.s. Jakékoliv další využití

Více

Vícekriteriální programování příklad

Vícekriteriální programování příklad Vícekriteriální programování příklad Pražírny kávy vyrábějí dva druhy kávy (Super a Standard) ze dvou druhů kávových bobů KB1 a KB2, které mají smluvně zajištěny v množství 4 t a 6 t. Složení kávy (v procentech)

Více

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ VÝSLEDKY VÝZKUMU indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ Realizace průzkumu, zpracování dat a vyhodnocení: Střední odborná škola podnikání a obchodu, spol. s r.o.

Více

6 Ordinální informace o kritériích

6 Ordinální informace o kritériích 6 Ordinální informace o kritériích Ordinální informací o kritériích se rozumí jejich uspořádání podle důležitosti. Předpokládejme dále standardní značení jako v předchozích cvičeních. Existují tři základní

Více

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ VÝSLEDKY VÝZKUMU indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ Realizace průzkumu, zpracování dat a vyhodnocení: Střední odborná škola podnikání a obchodu, spol. s r.o.

Více

Metody výběru variant

Metody výběru variant Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více kritérií mohou mít všechna stejnou důležitost nebo

Více

4EK201 Matematické modelování. 10. Teorie rozhodování

4EK201 Matematické modelování. 10. Teorie rozhodování 4EK201 Matematické modelování 10. Teorie rozhodování 10. Rozhodování Rozhodování = proces výběru nějaké možnosti (varianty) podle stanoveného kritéria za účelem dosažení stanovených cílů Rozhodovatel =

Více

Vzorový příklad na rozhodování BPH_ZMAN

Vzorový příklad na rozhodování BPH_ZMAN Vzorový příklad na rozhodování BPH_ZMAN Základní charakteristiky a značení symbol verbální vyjádření interval C g g-tý cíl g = 1,.. s V i i-tá varianta i = 1,.. m K j j-té kriterium j = 1,.. n v j x ij

Více

Operační výzkum. Vícekriteriální programování. Lexikografická metoda. Metoda agregace účelových funkcí. Cílové programování.

Operační výzkum. Vícekriteriální programování. Lexikografická metoda. Metoda agregace účelových funkcí. Cílové programování. Operační výzkum Lexikografická metoda. Metoda agregace účelových funkcí. Cílové programování. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu

Více

Socio-ekonomická evaluace aglomerace z hlediska potřeb a aktivit investorů

Socio-ekonomická evaluace aglomerace z hlediska potřeb a aktivit investorů Klub regionalistů 11.11.2010 Projekt SGS SP/2010 Socio-ekonomická evaluace aglomerace z hlediska potřeb a aktivit investorů Jiří Adamovský Lucie Holešinská Katedra regionální a environmentální ekonomiky

Více

5 Informace o aspiračních úrovních kritérií

5 Informace o aspiračních úrovních kritérií 5 Informace o aspiračních úrovních kritérií Aspirační úroveň kritérií je minimální (maximální) hodnota, které musí varianta pro dané maximalizační (minimalizační) kritérium dosáhnout, aby byla akceptovatelná.

Více

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ VÝSLEDKY VÝZKUMU indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ Realizace průzkumu, zpracování dat a vyhodnocení: Střední odborná škola podnikání a obchodu, spol. s r.o.

Více

Metodologický přístup a popis prací na projektu

Metodologický přístup a popis prací na projektu Metodologický přístup a popis prací na projektu Použitá metodika Projekt vychází metodologicky z přístupu ke gender analýze strategických dokumentů zpracované v rámci diplomové práce Ludmily Rejmanové

Více

PROSTOROVÉ STRUKTURY MĚST A JEJICH EKONOMICKÁ NÁROČNOST

PROSTOROVÉ STRUKTURY MĚST A JEJICH EKONOMICKÁ NÁROČNOST PROSTOROVÉ STRUKTURY MĚST A JEJICH EKONOMICKÁ NÁROČNOST Bc. Tereza Malířová CÍL PRÁCE Cílem práce je na základě popsaných prostorových struktur vyhodnotit jejich finanční náročnost, v přepočtu na jednoho

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO Majetkový odbor MMB

STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO Majetkový odbor MMB STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO Majetkový odbor MMB Záměr obce prodat, směnit nebo darovat nemovitý majetek, pronajmout nebo jej poskytnout jako výpůjčku V souladu s ustanovením 39, odstavec 1, z.č. 128/2000 Sb.,

Více

01/2009. www.tydeniky.cz. (list 1)

01/2009. www.tydeniky.cz. (list 1) obec část obce domácnosti Brno Bohunice Ukrajinská 565 Brno Bohunice Ukrajinská 691 Brno Bohunice Morávkovo náměstí 475 Brno Bohunice Morávkovo náměstí 436 Brno Bohunice Morávkovo náměstí 548 Brno Bohunice

Více

Z X 5 0 4 H o d n o c e n í v l i v ů n a ž i v o t n í p r o s t ř e d í. Vybrané metody posuzování dopadu záměrů na životní

Z X 5 0 4 H o d n o c e n í v l i v ů n a ž i v o t n í p r o s t ř e d í. Vybrané metody posuzování dopadu záměrů na životní Z X 5 0 4 H o d n o c e n í v l i v ů n a ž i v o t n í p r o s t ř e d í Vybrané metody posuzování dopadu záměrů na životní prostředí. ř Posuzování dopadu (impaktu) posuzované činnosti na životní prostředí

Více

minimalizaci vzdálenosti od ideální varianty

minimalizaci vzdálenosti od ideální varianty UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA MATEMATICKÉ ANALÝZY A APLIKACÍ MATEMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Metody vícekriteriálního rozhodování založené na minimalizaci vzdálenosti od ideální

Více

Městská část Praha 20 Úřad městské části

Městská část Praha 20 Úřad městské části Městská část Praha 20 Úřad městské části Jívanská 647, 193 21 Praha - Horní Počernice, tel.271 071 611,711 711, fax 28192 0093 Váš dopis / ze dne Č.j. / vyřizuje Místo odeslání / datum - / 28.07.2011 212/SBF/2011

Více

PROSTOROVÁ INFORMATIKA 2 / GIS I KRČ - VÍDEŇSKÁ/ZÁLESÍ AUTOR I DAVID ČESAL ROČNÍK I LS 2017

PROSTOROVÁ INFORMATIKA 2 / GIS I KRČ - VÍDEŇSKÁ/ZÁLESÍ AUTOR I DAVID ČESAL ROČNÍK I LS 2017 PROSTOROVÁ INFORMATIKA 2 / GIS I KRČ - VÍDEŇSKÁ/ZÁLESÍ AUTOR I DAVID ČESAL ROČNÍK I LS 2017 Úvod Cílem práce je zanalyzovat určené území z různých hledisek a kriterií ovlivňujících výstavbu a tím zjistit

Více

DSS a De Novo programming

DSS a De Novo programming De Novo Programming DSS a De Novo programming DSS navrhují žádoucí budoucnost a cesty k jejímu uskutečnění Optimalizační modely vhodné nástroje pro identifikaci optimálního řešení problému Je ale problém

Více

Praha & EU: Investujeme do Vaší budoucnosti EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND. Plán výuky IT. Odborné učiliště pro žáky s více vadami s.r.o. Ing.

Praha & EU: Investujeme do Vaší budoucnosti EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND. Plán výuky IT. Odborné učiliště pro žáky s více vadami s.r.o. Ing. Plán výuky IT Odborné učiliště pro žáky s více vadami s.r.o Autor: Ing. Martin Kocman 1 1. Obsah 1. Obsah... 2 2. Úvod... 3 3. Plán výuky... 4 3.1. Elektronické obchodování... 4 3.2. MS PowerPoint... 4

Více

z toho Obydlené byty celkem

z toho Obydlené byty celkem Bytový fond a výstavba bytů v městských částech Brna Důležitým faktorem životní úrovně je úroveň bydlení, dotýká se kvality života všech obyvatel a její zvyšování je jedním z prostředků stabilizace lidských

Více

VHODNOST A DOSTUPNOST TECHNOLOGIE PŘEPRAVY SILNIČNÍCH NÁVĚSŮ V TERMINÁLU KP

VHODNOST A DOSTUPNOST TECHNOLOGIE PŘEPRAVY SILNIČNÍCH NÁVĚSŮ V TERMINÁLU KP VHODNOST A DOSTUPNOST TECHNOLOGIE PŘEPRAVY SILNIČNÍCH NÁVĚSŮ V TERMINÁLU KP SUITABILITY AND AVAILABILITY OF ROAD TRAILERS TRANSPORT TECHNOLOGIES IN THE INTERMODAL TERMINAL Jaromír Široký 1, Martin Závojko

Více

Slatina. Nová Slatina. Retail Park Brno. zelene mesto

Slatina. Nová Slatina. Retail Park Brno. zelene mesto Nová Lokalita Brno, Řípská ulice Areál bývalých kasáren, 4 km východně od centra města. Location Brno, Řípská street Site of former barracks, 4 km from the centre of Brno. Dané území má strategickou pozici

Více

CENOVÁ MAPA STAVEBNÍCH POZEMKŮ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA Č. 7

CENOVÁ MAPA STAVEBNÍCH POZEMKŮ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA Č. 7 CENOVÁ MAPA STAVEBNÍCH POZEMKŮ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA Č. 7 Část č. 2 TEXTOVÁ ČÁST Znění účinné od 01. 04. 2006 OBSAH 1. ÚVOD 3 1.1. Základní údaje o cenové mapě 3 1.2. Vztah cenové mapy k Územnímu plánu

Více

Návrh metodiky pořízení výběrového souboru

Návrh metodiky pořízení výběrového souboru Návrh metodiky pořízení výběrového souboru v rámci průzkumu dopravního chování cestujících v rámci regionální dojížďky a zmapování vztahu zdroj a cíl pro Brněnské komunikace, a.s. 1 ZÁKLADNÍ A VÝBĚROVÝ

Více

Průměrná měsíční návštěvnost dosahuje přes 2 milióny unikátních uživatelů*.

Průměrná měsíční návštěvnost dosahuje přes 2 milióny unikátních uživatelů*. Produktový list O službě Firmy.cz je katalogová služba, která kombinuje hledání na klíčová slova, oborové kategorie a lokalitu uživatele při hledání v největší databázi firem na českém internetu. Firmy.cz

Více

Vícekriteriální rozhodování za jistoty

Vícekriteriální rozhodování za jistoty Kapitola 1 Vícekriteriální rozhodování za jistoty Při řešení rozhodovacích problémů se často setkáváme s případy, kdy optimální rozhodnutí musí vyhovovat více než jednomu kritériu. Zadaná kritéria mohou

Více

MULTIKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ VEKTOROVÁ OPTIMALIZACE

MULTIKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ VEKTOROVÁ OPTIMALIZACE OPTIMALIZACE A ROZHODOVÁNÍ V DOPRAVĚ část druhá Přednáša 5 PŘEDNÁŠKA 5 MULTIKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ VEKTOROVÁ OPTIMALIZACE OPTIMALIZACE A ROZHODOVÁNÍ V DOPRAVĚ část druhá Přednáša 5 Multiriteriální rozhodování

Více

Matematické metody rozhodování

Matematické metody rozhodování Matematické metody rozhodování Roman Hájek, Klára Hrůzová, Tomáš Konečný, Markéta Krmelová, Martin Trnečka 20. března 2010 Rozhodovacíproblém: Výběrideálníhonotebooku. ID Notebook Váha Design Baterie Procesor

Více

Vícekriteriální rozhodování za jistoty

Vícekriteriální rozhodování za jistoty 1 Část I Vícekriteriální rozhodování za jistoty Při řešení rozhodovacích problémů se často setkáváme s případy, kdy optimální rozhodnutí musí vyhovovat více než jednomu kritériu. Zadaná kritéria mohou

Více

Téma 14 Multikriteriální metody hodnocení variant

Téma 14 Multikriteriální metody hodnocení variant Téma 14 Multikriteriální metody hodnocení variant Ing. Vlastimil Vala, CSc. Předmět : Ekonomická efektivnost LH Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO Majetkový odbor MMB

STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO Majetkový odbor MMB STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO Majetkový odbor MMB Záměr obce prodat, směnit, darovat, pronajmout, propachtovat nebo vypůjčit hmotnou nemovitou věc nebo právo stavby anebo je přenechat jako výprosu a záměr obce

Více

MěFS BRNO - PŘEHLED HRACÍCH PLOCH - JARO 2017

MěFS BRNO - PŘEHLED HRACÍCH PLOCH - JARO 2017 MěFS BRNO - PŘEHLED HRACÍCH PLOCH - JARO 2017 TJ SOKOL BÍLOVICE NAD SVITAVOU (6220501) Muži Bílovice nad Svitavou - Dolice, 664 01 (tráva) - - Mladší žáci Bílovice nad Svitavou - Dolice, 664 01 (tráva)

Více

Metody vícekriteriálního hodnocení variant

Metody vícekriteriálního hodnocení variant Management manažerské rozhodování Metody vícekriteriálního hodnocení variant 27.2. 2014, Brno Autor: Ing. Iveta Kališová Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské

Více

Písemná zpráva zadavatele

Písemná zpráva zadavatele Písemná zpráva zadavatele podle ustanovení 217 zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů (dále jen Zákon ) I. Informace o zadavateli Zadavatel: Jihomoravský kraj

Více

DOPLNĚNÍ DAT AKTUALIZACE OD ROKU 2014 V obci byl zaznamenán meziroční ( ) mírný pokles počtu obyvatel, v obci je jich 346.

DOPLNĚNÍ DAT AKTUALIZACE OD ROKU 2014 V obci byl zaznamenán meziroční ( ) mírný pokles počtu obyvatel, v obci je jich 346. Pořadové číslo pro potřeby ÚAP: 15 Obec: KRYŠTOFO ÚDOLÍ DOPLNĚNÍ DAT AKTUALIZACE OD ROKU 2014 V obci byl zaznamenán meziroční (2014-2015) mírný pokles počtu obyvatel, v obci je jich 346. I. ZAMĚSTNANOST

Více

Matice přechodu. Pozorování 2. Základní úkol: Určete matici přechodu od báze M k bázi N. Každou bázi napíšeme do sloupců matice, např.

Matice přechodu. Pozorování 2. Základní úkol: Určete matici přechodu od báze M k bázi N. Každou bázi napíšeme do sloupců matice, např. Matice přechodu Základní úkol: Určete matici přechodu od báze M k bázi N. Každou bázi napíšeme do sloupců matice, např. u příkladu 7 (v ) dostaneme: Nyní bychom mohli postupovat jako u matice homomorfismu

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA EKONOMICKÁ Diplomová práce Použití metod vícekriteriálního rozhodování při řízení podniku Application of Multi-Criteria Decision Making methods in enterprise management

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 5/2011,

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 5/2011, PRÁVNÍ PŘEDPISY 2011 kterou se mění a doplňuje obecně závazná vyhláška statutárního města Brna č. 22/2010, o místních poplatcích datum nabytí účinnosti: 11. 6. 2011 Magistrát města Brna, Dominikánské nám.

Více

4. Kontaktní osoba: Kontaktní osoba: Jan Ondryáš telefon:

4. Kontaktní osoba: Kontaktní osoba: Jan Ondryáš   telefon: VÝZVA k podání nabídky zájemcům o veřejnou zakázku malého rozsahu s názvem Výběrové řízení na dodavatele stavebních prací : Víceúčelové sportovní hřiště Horní Lipová 1. Název veřejné zakázky: Výběrové

Více

ení spolehlivosti elektrických sítís

ení spolehlivosti elektrických sítís VŠB - TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektroenergetiky, Katedra informatiky Inteligentní metody pro zvýšen ení spolehlivosti elektrických sítís (Program MCA8 pro výpočet metodami

Více

trojkloubový nosník bez táhla a s

trojkloubový nosník bez táhla a s Kapitola 10 Rovinné nosníkové soustavy: trojkloubový nosník bez táhla a s táhlem 10.1 Trojkloubový rám Trojkloubový rám se skládá ze dvou rovinně lomených nosníků v rovinné úloze s kloubovým spojením a

Více

A/ URBANISTICKÉ VSTUPY A PŘEDPOKLADY

A/ URBANISTICKÉ VSTUPY A PŘEDPOKLADY OBSAH TABULKOVÉ ČÁSTI A/ URBANISTICKÉ VSTUPY A PŘEDPOKLADY Hodnoty zdrojů a cílů za katastrální území v plochách stabilizovaných, Hodnoty zdrojů a cílů v plochách návrhových, Souhrnný přehled hodnot zdrojů

Více

Aplikace metod vícekriteriálního hodnocení variant při výběru financování nemovitosti

Aplikace metod vícekriteriálního hodnocení variant při výběru financování nemovitosti Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Fakulta ekonomická Katedra aplikované matematiky a informatiky Bakalářská práce Aplikace metod vícekriteriálního hodnocení variant při výběru financování nemovitosti

Více

V obci byl zaznamenán meziroční ( ) zanedbatelný nárůst počtu obyvatel, v obci je jich 284.

V obci byl zaznamenán meziroční ( ) zanedbatelný nárůst počtu obyvatel, v obci je jich 284. Pořadové číslo pro potřeby ÚAP: 28 Obec: ZDISLAVA DOPLNĚNÍ DAT AKTUALIZACE OD ROKU 2014 Kód obce 564541 V obci byl zaznamenán meziroční (2014-2015) zanedbatelný nárůst počtu obyvatel, v obci je jich 284.

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO NAŘÍZENÍ č. 1/2019,

STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO NAŘÍZENÍ č. 1/2019, PRÁVNÍ PŘEDPISY 2019 STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO kterým se mění a doplňuje nařízení statutárního města Brna č. 1/2002, kterým se vydává Tržní řád, ve znění datum nabytí účinnosti: 15. 2. 2019 Magistrát města

Více

Část 2 - Řešené příklady do cvičení

Část 2 - Řešené příklady do cvičení Moravská vysoká škola Olomouc, o.p.s., Ústav informatiky a aplikované matematiky METODY MULTIKRITERIÁLNÍHO ROZHODOVANÍ PRO MANAŽERY Část 2 - Řešené příklady do cvičení Prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný PhDr.

Více

5. GRAFICKÉ VÝSTUPY. Zásady územního rozvoje Olomouckého kraje. Koncepce ochrany přírody Olomouckého kraje

5. GRAFICKÉ VÝSTUPY. Zásady územního rozvoje Olomouckého kraje. Koncepce ochrany přírody Olomouckého kraje 5. GRAFICKÉ VÝSTUPY Grafickými výstupy této studie jsou uvedené čtyři mapové přílohy a dále následující popis použitých algoritmů při tvorbě těchto příloh. Vlastní mapové výstupy jsou označeny jako grafické

Více

V obci byl zaznamenán meziroční ( ) mírný přírůstek počtu obyvatel, nově je počet obyvatel v obci 120.

V obci byl zaznamenán meziroční ( ) mírný přírůstek počtu obyvatel, nově je počet obyvatel v obci 120. Pořadové číslo pro potřeby ÚAP: 3 Obec: CETENOV Kód obce 563943 V obci byl zaznamenán meziroční (2014-15) mírný přírůstek počtu obyvatel, nově je počet obyvatel v obci 120. I. ZAMĚSTNANOST Od roku 2012

Více

Konkurzní řízení ve společnosti SpenglerFox

Konkurzní řízení ve společnosti SpenglerFox Konkurzní řízení ve společnosti SpenglerFox Velká případová studie projektu ZIP ESF napomáhá rozvoji zaměstnanosti podporou zaměstnatelnosti, podnikatelského ducha, rovných příležitostí a investicemi do

Více

Název zadavatele: Město Rokytnice v Orlických horách

Název zadavatele: Město Rokytnice v Orlických horách t Regionálnl operačnl program NUTS 1/Severovýchod Spoíuřmancováno Evropskou unn l Evrop5kého fondu pro regionální rozvoj Název zadavatele: Město Rokytnice v Orlických horách Veřejná zakázka malého rozsahu

Více

Chování spotřebitelů na trhu s bydlením shánění bydlení

Chování spotřebitelů na trhu s bydlením shánění bydlení Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Chování spotřebitelů na trhu s bydlením shánění bydlení Semestrální projekt Vypracovali: Michal Semerád, Miroslav Mařík, Petr Hostička, Ondřej Stehlík,

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH

DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MECHANISMU TETRASPHERE Vypracoval: Jaroslav Štorkán Vedoucí práce: prof. Ing. Michael Valášek, DrSc. CÍLE PRÁCE Sestavit programy pro kinematické, dynamické

Více

část A) Posouzení příjmů projektu

část A) Posouzení příjmů projektu NÁPOVĚDA K VYPLŇOVÁNÍ SOUBORŮ PRO PROJEKTY VYKAZUJÍCÍ PŘÍJMY DLE ČL. 55 Tato nápověda je členěna do dvou následujících částí: A) Posouzení příjmů projektu B) Výpočet maximální výše dotace u PVP Při zadávání

Více

2D transformací. červen Odvození transformačního klíče vybraných 2D transformací Metody vyrovnání... 2

2D transformací. červen Odvození transformačního klíče vybraných 2D transformací Metody vyrovnání... 2 Výpočet transformačních koeficinetů vybraných 2D transformací Jan Ježek červen 2008 Obsah Odvození transformačního klíče vybraných 2D transformací 2 Meto vyrovnání 2 2 Obecné vyjádření lineárních 2D transformací

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA FINANCÍ

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA FINANCÍ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA KATEDRA FINANCÍ Srovnání bankovních a nebankovních spotřebních úvěrů v České republice Comparison of Banking and Non-Banking Consumer

Více

Výpočet napětí malé elektrické sítě

Výpočet napětí malé elektrické sítě AB5EN - Výpočet úbytků napětí MUN a metodou postupného zjednodušování Výpočet napětí malé elektrické sítě Elektrická stejnosměrná soustava je zobrazená na obr.. Vypočítejte napětí v uzlech, a a uzlový

Více

MULTIKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ KOMPLEXNÍ HODNOCENÍ ALTERNATIV

MULTIKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ KOMPLEXNÍ HODNOCENÍ ALTERNATIV PŘEDNÁŠKA 6 MULTIKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ KOMPLEXNÍ HODNOCENÍ ALTERNATIV Multikriteriální rozhodování Možnosti řešení podle toho, jaká je množina alternativ pokud množina alternativ X je zadaná implicitně

Více

fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu http://akademie.ldf.mendelu.cz/cz (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.

fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na disciplíny společného základu http://akademie.ldf.mendelu.cz/cz (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28. Základy lineárního programování Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

Příloha č. 1 Výpočet hodnoty nemovitostí porovnávací metodou Příloha č. 1 - Výpočet hodnoty nemovitosti porovnávací metodou Příloha č. 1 Výpočet hodnoty nemovitostí RD Lesonice porovnávací metodou Porovnání

Více

část A) Posouzení příjmů projektu dle čl. 55

část A) Posouzení příjmů projektu dle čl. 55 NÁPOVĚDA K VYPLŇOVÁNÍ SOUBORŮ PRO PROJEKTY VYKAZUJÍCÍ PŘÍJMY DLE ČL. 55 Tato nápověda je členěna do dvou následujících částí: A) Posouzení příjmů projektu B) Výpočet maximální výše dotace u PVP Při zadávání

Více

Produktový list. Firemní profily

Produktový list. Firemní profily Produktový list Firemní profily O službě Díky firemnímu profilu od Seznamu můžete umístit informace o vaší firmě na nejnavštěvovanější stránky českého internetu. Snadno dohledatelní budete v rámci vyhledávání

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č.

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č. Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č. 12 Kateřina RUBIŠAROVÁ 1 POSUZOVÁNÍ SPRÁVNÉHO UMÍSTĚNÍ MĚSTSKÉ FUNKCE DO

Více

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ OKRUŽNÍ JÍZDY HISTORICKÝM AUTOBUSEM

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ OKRUŽNÍ JÍZDY HISTORICKÝM AUTOBUSEM .. Nádraží 5 7 1 5 5 .. Nádraží 4 7 5 5 .. Nádraží 1 4 5 7 5 55 5 55 5 .. Nádraží 1 4 8 5 5 .. Nádraží 5 7 8 7 57 7 57 7 .. Nádraží 1 5 7 5 5 .. Nádraží 4 5 8 4 4 4 .. Nádraží 4 4 4 4 .. Nádraží 1 4 7

Více

kupní cena: 680 500,- Kč Splatnost jednorázově, do 30 dnů ode dne podpisu kupní smlouvy na účet prodávajícího. Návrh č. 2.

kupní cena: 680 500,- Kč Splatnost jednorázově, do 30 dnů ode dne podpisu kupní smlouvy na účet prodávajícího. Návrh č. 2. Návrh č. 1. kupní cena: 680 500,- Kč Návrh č. 2. kupní cena: 681 500,- Kč Návrh č. 3. 1 kupní cena: 682 500,- Kč Návrh č. 4. kupní cena: 683 500,- Kč Návrh č. 5. 2 kupní cena: 684 000,- Kč Návrh č. 6.

Více

Produktový list. Firemní profily

Produktový list. Firemní profily Produktový list Firemní profily O službě Díky firemnímu profilu od Seznamu můžete umístit informace o vaší firmě na nejnavštěvovanější stránky českého internetu. Snadno dohledatelní budete v rámci vyhledávání

Více

Třídy - založení tříd, zápisy do tříd

Třídy - založení tříd, zápisy do tříd Třídy - založení tříd, zápisy do tříd V 2.0 Pozn.: Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak. Obsah: Založení třídy 2 Zápis žáků, učitele do třídy 6 Zadání čísla

Více

VÝSKYT NÍZKÉHO A STŘEDNÍHO LESA NA ÚZEMÍ ŠLP MASARYKŮV LES KŘTINY

VÝSKYT NÍZKÉHO A STŘEDNÍHO LESA NA ÚZEMÍ ŠLP MASARYKŮV LES KŘTINY VÝSKYT NÍZKÉHO A STŘEDNÍHO LESA NA ÚZEMÍ ŠLP MASARYKŮV LES KŘTINY KADAVÝ JAN, KNEIFL MICHAL Ústav hospodářské úpravy lesa, Lesnická a dřevařská fakulta, MZLU v Brně, Zemědělská 3, 613 00 Brno, Česká republika

Více

LDF MENDELU. Simona Fišnarová (MENDELU) Základy lineárního programování VMAT, IMT 1 / 25

LDF MENDELU. Simona Fišnarová (MENDELU) Základy lineárního programování VMAT, IMT 1 / 25 Základy lineárního programování Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

Zpracování náhodného vektoru. Ing. Michal Dorda, Ph.D.

Zpracování náhodného vektoru. Ing. Michal Dorda, Ph.D. Ing. Michal Dorda, Ph.D. 1 Př. 1: Cestující na vybraném spoji linky MHD byli dotazováni za účelem zjištění spokojenosti s kvalitou MHD. Legenda 1 Velmi spokojen Spokojen 3 Nespokojen 4 Velmi nespokojen

Více

Výpočet dopadů do státního rozpočtu při změně státního příspěvku v DPS

Výpočet dopadů do státního rozpočtu při změně státního příspěvku v DPS Výpočet dopadů do státního rozpočtu při změně státního příspěvku v DPS Vzhledem k neexistujícímu průzkumu veřejného mínění jsou výpočty pravděpodobné a přibližné. Tyto výpočty byly provedeny na základě

Více

Výpočet hustoty, práce s tabulkami

Výpočet hustoty, práce s tabulkami Výpočet hustoty, práce s tabulkami Autor: Pavel Broža Datum: 3. 5. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, reistrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Výpočet hustoty vzor 1 (bez převodů jednotek) Dřevěné

Více

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb 16 Optimální hodnoty svázaných energií stropních konstrukcí (Graf. 6) zde je rozdíl materiálových konstant, tedy svázaných energií v 1 kg materiálu vložek nejmarkantnější, u polystyrénu je téměř 40krát

Více

4.5 Stanovení hodnoticích kritérií a požadavky na jejich obsah

4.5 Stanovení hodnoticích kritérií a požadavky na jejich obsah nadhodnocením ukazatele výkonu). Současně se objektivností rozumí, že technické podmínky nebyly nastaveny diskriminačně, tedy tak, aby poskytovaly některému uchazeči konkurenční výhodu či mu bránily v

Více

1.1.2 Bezpečnost na komunikacích, cyklo a pěší doprava Cyklistické stezky. Hodnocení

1.1.2 Bezpečnost na komunikacích, cyklo a pěší doprava Cyklistické stezky. Hodnocení 1.1.2 Bezpečnost na komunikacích, cyklo a pěší doprava Cyklistické stezky Hodnocení Cíl prezentace 1. Seznámení s procesem hodnocení 2. Představení hodnotících tabulek pro oblast podpory 1.1.2 Bezpečnost

Více

Čtvercové matice. Čtvercová matice je taková matice, jejíž počet řádků je roven počtu jejích sloupců

Čtvercové matice. Čtvercová matice je taková matice, jejíž počet řádků je roven počtu jejích sloupců Determinant matice Čtvercové matice Čtvercová matice je taková matice, jejíž počet řádků je roven počtu jejích sloupců Determinant je zobrazení, které přiřadí každé čtvercové matici A skalár (reálné číslo).

Více

VÁNOČNÍ A NOVOROČNÍ PROVOZ IDS JMK

VÁNOČNÍ A NOVOROČNÍ PROVOZ IDS JMK INTEGROVANÝ DOPRAVNÍ SYSTÉM JIHOMORAVSKÉHO KRAJE VÁNOČNÍ A NOVOROČNÍ PROVOZ IDS JMK V období od 23. 12. 2004 do 1. 1. 2005 dochází z důvodu vánočních a novoročních svátků k určitým změnám v dopravě. Podrobnosti

Více

2. úkol MI-PAA. Jan Jůna (junajan) 3.11.2013

2. úkol MI-PAA. Jan Jůna (junajan) 3.11.2013 2. úkol MI-PAA Jan Jůna (junajan) 3.11.2013 Specifikaci úlohy Problém batohu je jedním z nejjednodušších NP-těžkých problémů. V literatuře najdeme množství jeho variant, které mají obecně různé nároky

Více

9 Kolmost vektorových podprostorů

9 Kolmost vektorových podprostorů 9 Kolmost vektorových podprostorů Od kolmosti dvou vektorů nyní přejdeme ke kolmosti dvou vektorových podprostorů. Budeme se zabývat otázkou, kdy jsou dva vektorové podprostory na sebe kolmé a jak to poznáme.

Více

v pondělí 10. prosince 2018 v 16:00 hod. v budově Magistrátu města Brna, v zasedací místnosti č. 360, Kounicova 67, Brno.

v pondělí 10. prosince 2018 v 16:00 hod. v budově Magistrátu města Brna, v zasedací místnosti č. 360, Kounicova 67, Brno. NAŠE ČJ.: MMB/0451634/2018 SPIS. ZN.: 4100/OÚPR/MMB/ 0451634/2018 VYŘIZUJE: Ing. Ivona Kuřátková Ing. arch. Šárka Havránková TEL.: 542 174 141, 542 174 587 FAX: 542 174 425 E-MAIL: kuratkova.ivona@brno.cz

Více

Číselné vektory, matice, determinanty

Číselné vektory, matice, determinanty Číselné vektory, matice, determinanty Základy vyšší matematiky LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipĺıny

Více

kterým se mění a doplňuje nařízení statutárního města Brna č. 1/2002, kterým se vydává Tržní řád, ve znění pozdějších nařízení

kterým se mění a doplňuje nařízení statutárního města Brna č. 1/2002, kterým se vydává Tržní řád, ve znění pozdějších nařízení Právní předpisy 2019 Nařízení č. 8/2019, kterým se mění a doplňuje nařízení statutárního města Brna č. 1/2002, kterým se vydává Tržní řád, ve znění DATUM NABYTÍ ÚČINNOSTI: 1. 7. 2019 Magistrát města Brna,

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH V SOULADU S VYHL. Č. 232/2012 SB

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH V SOULADU S VYHL. Č. 232/2012 SB ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE 156 ZÁKONA Č. 137/2006 SB., O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH V SOULADU S VYHL. Č. 232/2012 SB., O PODROBNOSTECH ROZSAHU ODŮVODNĚNÍ ÚČELNOSTI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY A ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

Více

Znalecký posudek č. 498/2012

Znalecký posudek č. 498/2012 Znalecký posudek č. 498/2012 O ceně obvyklé bytové jednotky č. 1410/38 v objektu čp. 1410, ulice Uzbecká, obec Praha, včetně spoluvlastnického podílu na společných částech domu a pozemku, to vše na LV

Více

Autor: Ing. Martin Varga

Autor: Ing. Martin Varga TZB - modul TZ: VÝPOČET TEPLOTY VNITŘNÍHO VZDUCHU 2. 11. 2018 Autor: Ing. Martin Varga 2.11.2018 byla vystavena nová verze programu TZB 3.1.0. S touto verzí programu byla do modulu tepelné ztráty (TZ)

Více

Infrastruktura vzdělávání, volného času, občanská vybavenost, veřejná prostranství

Infrastruktura vzdělávání, volného času, občanská vybavenost, veřejná prostranství 3.2 Subregionální centra 4.1 Rozvoj venkova Infrastruktura vzdělávání, volného času, občanská vybavenost, veřejná prostranství Hodnocení - Lůžka a kompenzační pomůcky Gavlasová Hana Cíl prezentace 1. Seznámení

Více

Vícekriteriální hodnocení variant VHV

Vícekriteriální hodnocení variant VHV Vícekriteriální hodnocení variant VHV V lineárním programování jsme se naučili hledat optimální řešení pro úlohy s jedním (maximalizačním nebo minimalizačním) kritériem za předpokladu, že podmínky i účelová

Více

Možnosti čerpání dotací na vzdělávání přes MAS ORLICKO. IROP 3/ Vzdělávání v klíčových kompetencích

Možnosti čerpání dotací na vzdělávání přes MAS ORLICKO. IROP 3/ Vzdělávání v klíčových kompetencích Možnosti čerpání dotací na vzdělávání přes MAS ORLICKO (výzva IROP č. 68 Zvyšování kvality a dostupnosti Infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení - integrované projekty CLLD tato výzva upravuje

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO Majetkový odbor MMB

STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO Majetkový odbor MMB STATUTÁRNÍ MĚSTO BRNO Majetkový odbor MMB Záměr obce prodat, směnit, darovat, pronajmout, propachtovat nebo vypůjčit hmotnou nemovitou věc nebo právo stavby anebo je přenechat jako výprosu a záměr obce

Více

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. Zemědělské pojištění 2001-2013

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. Zemědělské pojištění 2001-2013 Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. Zemědělské pojištění 2001-2013 Základní údaje o zemědělském pojištění 2001 2013 - finanční podpora zemědělského pojištění je poskytována od r. 2001 (MZe

Více