Evropská organizace pro technické schvalování ETAG Vydání únor 2004 ÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ POŽÁRN OCHRANNÉ VÝROBKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Evropská organizace pro technické schvalování ETAG 018-1. Vydání únor 2004 ÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ POŽÁRN OCHRANNÉ VÝROBKY"

Transkript

1 Evropská organizace pro technické schvalování ETAG Vydání únor 2004 ÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ POŽÁRN OCHRANNÉ VÝROBKY ást 1 : VŠEOBECN EOTA, KUNSTLAAN 40 AVENUE DES ARTS, B 1040 BRUSSELS ETAG Strana 1 (celkem 45)

2 OBSAH ÁST 1: VŠEOBECN Pedmluva Podklady Referenní dokumenty Novelizaní podmínky 1. PEDMLUVA 1.1 PRÁVNÍ PODKLADY 1.2 STATUS ETAG První oddíl: ÚVOD 2. ROZSAH PLATNOSTI 2.1 ROZSAH PLATNOSTI 2.2 KATEGORIE POUŽITÍ, SKUPINY VÝROBK, SOUSTAVY A SYSTÉMY Kategorie použití, vztahující se ke klimatickým podmínkám Kategorie použití vztahující se k prvkm, které mají být chránny 2.3 PEDPOKLADY 3. TERMINOLOGIE 3.1 VŠEOBECNÁ TERMINOLOGIE A ZKRATKY 3.2 TERMINOLOGIE A ZKRATKY SPECIFICKÉ PRO TENTO ETAG VŠEOBECNÉ POZNÁMKY Druhý oddíl: NÁVOD PRO POSOUZENÍ VHODNOSTI PRO UŽÍVÁNÍ (a) (b) (c) (d) (e) Aplikace ETAG ve schvalovacím procesu Všeobecné rozvržení oddílu Stupn tíd vztahujících se k základním požadavkm a k vlastnostem výrobku Životnost (trvanlivost) a provozuschopnost Vhodnost pro zamýšlené použití 4. POŽADAVKY NA KONSTRUKCE A JEJICH VZTAH K CHARAKTERISTICE VÝROBKU 4.0 VŠEOBECN 4.1 MECHANICKÁ PEVNOST A STABILITA 4.2 BEZPENOST PI POŽÁRU Reakce na ohe Požární odolnost 4.3 HYGIENA, ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTEDÍ Propustnost vzduchu a/nebo vody Uvol ování nebezpených látek 4.4 BEZPENOST PI UŽÍVÁNÍ Mechanická pevnost a stabilita Odolnost proti nárazu/pohybu Soudržnost 4.5 PROTIHLUKOVÁ OCHRANA Izolace proti hluku šíícímu se vzduchem Zvuková pohltivost Izolace proti kroejovému hluku 4.6 ENERGETICKÁ HOSPODÁRNOST A UDRŽOVÁNÍ TEPLA Tepelná izolace ETAG Strana 2 (celkem 45)

3 4.6.2 Propustnost vodních par 4.7 ASPEKTY TRVANLIVOSTI, PROVOZUSCHOPNOSTI A IDENTIFIKACE Trvanlivost a provozuschopnost Identifikace 5. METODY OVOVÁNÍ 5.0 VŠEOBECN 5.1 MECHANICKÁ PEVNOST A STABILITA 5.2 BEZPENOST PI POŽÁRU Reakce na ohe Požární odolnost 5.3 HYGIENA, ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTEDÍ Propustnost vzduchu a vody Propustnost vzduchu Propustnost vody Uvol ování nebezpených látek Pítomnost nebezpených látek Shoda s platnými pedpisy Aplikace principu prevence 5.4 BEZPENOST PI UŽÍVÁNÍ Mechanická pevnost a stabilita Odolnost proti nárazu/pohybu Soudržnost 5.5 PROTIHLUKOVÁ OCHRANA Izolace proti zvukm šíícím se vzduchem Zvuková pohltivost Izolace proti kroejovému hluku 5.6 ENERGETICKÁ HOSPODÁRNOST A UDRŽOVÁNÍ TEPLA Tepelná izolace Propustnost vodních par 5.7 ASPEKTY TRVANLIVOSTI A PROVOZUSCHOPNOSTI Trvanlivost a provozuschopnost Identifikace 6. POSOUZENÍ A HODNOCENÍ VHODNOSTI VÝROBKU PRO ZAMÝŠLENÉ POUŽITÍ 6.0 VŠEOBECN 6.1 MECHANICKÁ PEVNOST A STABILITA 6.2 BEZPENOST PI POŽÁRU Reakce na ohe Požární odolnost 6.3 HYGIENA, ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTEDÍ Propustnost vzduchu a vody Uvol ování nebezpených látek 6.4 BEZPENOST PI UŽÍVÁNÍ Mechanická pevnost a stabilita Odolnost proti nárazu Soudržnost 6.5 PROTIHLUKOVÁ OCHRANA Izolace proti zvukm šíícím se vzduchem Zvuková pohltivost Izolace proti kroejovému hluku 6.6 ENERGETICKÁ HOSPODÁRNOST A UDRŽOVÁNÍ TEPLA Tepelná izolace Propustnost vodních par 6.7 ASPEKTY TRVANLIVOSTI, PROVOZUSCHOPNOSTI A IDENTIFIKACE Trvanlivost a provozuschopnost Identifikace ETAG Strana 3 (celkem 45)

4 7. PEDPOKLADY A DOPORUENÍ, PODLE NICHŽ SE POSUZUJE VHODNOST PRO UŽÍVÁNÍ 7.0 VŠEOBECN 7.1 KONSTRUKCE DÍL 7.2 BALENÍ, PEPRAVA A SKLADOVÁNÍ 7.3 PROVEDENÍ DÍL 7.4 ÚDRŽBA A OPRAVY 7.5 DOPLKOVÉ SOUÁSTI Tetí oddíl: PROKAZOVÁNÍ SHODY (AoC) 8. POSOUZENÍ SHODY 8.1 ROZHODNUTÍ EC Dlení do požárních úsek a/nebo požární ochrana požárních vlastností Použití pedpis pro reakci na ohe Objasnní systému AoC 8.2 ODPOVDNOST Povinnosti výrobce ízení výroby(všechny systémy AoC) Všeobecn Pracovníci a zaízení Sledovatelnost postup Nevyhovující výrobky Materiály/díly ve výrobcích/soustavách Kontrola monitorovacích a micích pístroj Zkoušení vzork odebraných v továrn Stanovené plány zkoušek (AoC systém 1) Prohlášení o shod (AoC systémy 1, 3 a 4) Povinnosti výrobce nebo poveného orgánu Poátení zkouška typu(aoc systémy 1, 3 a 4) Povinnosti poveného orgánu Hodnocení tovární kontroly výroby pouze úvodní kontrola nebo úvodní kontrola a trvalý dohled Osvdení o shod Díly v soustavách 8.3 DOKUMENTACE 8.4 OZNAENÍ CE A INFORMACE Všeobecn Píklad tvrtý oddíl: OBSAH ETA 9. OBSAH ETA 9.1 OBSAH ETA Model ETA Kontrolní seznam pro vydávající orgán Rozsah platnosti Životnost Identifikace materiál Vlastnosti Výkresy Instalace Údržba a opravy 9.2 DOPLUJÍCÍ INFORMACE Všeobecn Dopl ující informace týkající se použití EUROKÓD Vodorovná membrána (podle ENV ) Svislá membrána (podle ENV ) ETAG Strana 4 (celkem 45)

5 Ochrana betonových konstrukcí (podle ENV ) Ochrana ocelových konstrukcí (podle ENV ) Ochrana sendviových desek s profilovanými plechy (podle ENV ) Ochrana skladebných ocelových sloup vylitých betonem (podle ENV ) Ochrana devných konstrukcí (podle ENV ) PÍLOHY K ETAG PÍLOHA A PÍLOHA B DALŠÍ ÁSTI TÝKAJÍCÍ SE SKUPIN VÝROBK A KATEGORIÍ POUŽITÍ ást 2: Reagující nátry pro požární ochranu ocelových prvk ást 3: Omítky a omítkové soustavy urené pro požárn odolné aplikace ást 4: Požárn ochranné panelové, deskové a rohožové výrobky a soustavy ETAG Strana 5 (celkem 45)

6 PEDMLUVA Podklady pro ETAG Tento návod byl vypracován pracovní skupinou 11.01/04 EOTA Požárn ochranné výrobky. Pracovní skupina sestává z len z devíti zemí EU (Rakousko, Finsko, Švédsko, Nmecko (pedseda), Španlsko, Belgie, Holandsko a Spojené království) a tí evropských prmyslových organizací (CEMPC (Rada evropských výrobc stavebních materiál), EAPFP (Evropského sdružení pro pasivní požární ochranu) a EURIMA (Evropské sdružená výrobc izolace)). Návod stanoví požadavky na vlastnosti, ovovací metody používané pro studium rzných aspekt vlastností, kritéria hodnocení používaná pro posouzení vlastností vhodných pro zamýšlené použití, a pedpokládané podmínky pro návrh a provedení požárn ochranných výrobk. Protože požárn ochranné výrobky jsou založeny na rzných materiálech, které vyžadují dopl kové specifické ovené a/nebo hodnocení, rozdlují se požárn ochranné výrobky do tí skupin výrobk a soustav, jimiž se zabývají dílí ásti: Tento návod ETA ást 1: Obecn se používá spolu s jednou z dílích ástí pro skupinu výrobk. Obecný hodnotící pístup tohoto návodu vychází z píslušných existujících znalostí a zkušeností ze zkoušek. Referenní dokumenty Na referenní dokumenty jsou uvedeny odkazy v textu ETAG a podléhají uvedeným specifickým podmínkám. Seznam referenních dokument (uvádjící rok vydání) pro tento ETAG je uveden v PÍLOZE B. Budou-li pozdji pipsány dopl kové ásti tohoto ETAG, mohou obsahovat modifikace seznamu referenních dokument, vztahujících se na tuto ást. Podmínky novelizace V tomto seznamu je uvedeno vydání referenního dokumentu, které bylo pijato EOTA pro specifické užívání. Bude-li k dispozici nové vydání, nahradí vydání uvedené v tomto seznamu pouze tehdy, jestliže EOTA oví nebo stanoví (pravdpodobn s píslušnými návaznostmi) jeho kompatibilitu s tímto návodem. Technické zprávy EOTA jdou v nkterých aspektech do podrobností a nejsou proto souástí ETAG, ale vyjadují obecné poznání znalostí a zkušeností orgán EOTA existujících v daném okamžiku. S rozvojem znalostí a zkušeností, zejména prostednictvím schvalovacích postup, mohou být tyto zprávy pozmnny nebo doplnny. Souhrnné dokumenty EOTA trvale pinášejí všechny užitené informace o obecném uznávání tohoto ETAG, které se projevilo pi uvádní ETAG do souladu s leny EOTA. tenám a uživatelm tohoto ETAG se doporuuje, aby si ovili souasný stav tchto dokument s nkterým lenem EOTA. Bhem životnosti ETAG mže EOTA cítit potebu jej zmnit nebo opravit. Tyto zmny budou zalenny do oficiální verze na webové stránce EOTA a innost bude katalogizována a datována v pidruženém Progress File. tenám a uživatelm tohoto ETAG se doporuuje, aby si ovili souasný stav obsahu tohoto dokumentu na této webové stránce EOTA. Z úvodní strany bude patrné, zda a kdy došlo k úprav. ETAG Strana 6 (celkem 45)

7 První oddíl: ÚVOD 1. PEDMLUVA 1.1 PODKLADY Obecné ustanovení (variabilní) Tento ETAG byl vypracován v souladu s ustanoveními Smrnice Rady 89/106/EEC (CPD) a bylo pi tom pihlédnuto k následujícím dokumentm: - konenému mandátu vydanému EC: konenému mandátu vydanému EFTA: pijetí tohoto Návodu Exekutivní komisí EOTA: stanovisku Stálé komise pro výstavu - doložce EC. Tento dokument publikují lenské státy ve svém oficiálním jazyce nebo jazycích podle lánku 11.3 CPD. Nenahrazuje se žádný existující ETAG. 1.2 STATUS ETAG (a) (b) ETA je jedním ze dvou typ technických pedpis ve smyslu Smrnice EEC pro stavební výrobky (89/106/EEC). Znamená to, že lenské státy mají pedpokládat, že schválené výrobky jsou vhodné pro jejich zamýšlené použití, tj. že umož ují, aby konstrukce v nichž jsou zalenny spl ovaly Základní požadavky bhem ekonomicky rozumné životnosti, a to za pedpokladu že: - konstrukce jsou správn navrženy a postaveny; - byla správn ovena shoda výrobk s ETA. Tento ETAG je podkladem pro ETA, tj. podkladem pro technické posouzení vhodnosti výrobku pro zamýšlené použití. ETAG není sám o sob technickým pedpisem ve smyslu CPD. Tento ETAG vyjaduje obecnou dohodu schvalujících orgán, pracujících spolu s EOTA, ve vztahu k ustanovení Smrnice EEC pro stavební výrobky (89/106/EEC) a interpretaních dokument, týkajících se konkrétních výrobk a jejich použití, a by l vypracován v rámci mandátu daného Komisí a sekretariátem EFTA, po konzultaci se Stálou komisí pro stavebnictví. (c) Po pijetí Evropskou komisí, navazujícím na konzultaci se Stálou komisí pro stavebnictví, je tento ETAG závazný pi vydávání ETA pro výrobky pro stanovené zamýšlené použití. Aplikace a splnní ustanovení ETAG (zkušební a hodnotící metody) vede k ETA a pedpokladu vhodnosti výrobku pro stanovené použití pouze prostednictvím hodnotícího a schvalovacího postupu a rozhodnutí, následovaného odpovídajícím osvdením o shod. Tímto se ETAG liší od harmonizované Evropské normy, která je pímým podkladem pro osvdení o shod. Výrobky, které jsou mimo pesný rozsah platnosti tohoto ETAG, mohou být pípadn hodnoceny schvalovacím postupem bez návod podle l. 9.2 CPD. Požadavky tohoto ETAG jsou stanoveny s pihlédnutím k cílm a píslušným zamýšleným ETAG Strana 7 (celkem 45)

8 innostem. Specifikují hodnoty a vlastnosti, jejichž dodržení dává pedpoklad splnní stanovených požadavk, pokud to souasný stav dovoluje a jestliže byly tyto hodnoty a vlastnosti potvrzeny ETA jako vhodné pro konkrétní výrobek. ETAG Strana 8 (celkem 45)

9 2. ROZSAH PLATNOSTI 2.1 ROZSAH PLATNOSTI Tento Návod ETA se zabývá požárn ochrannými výrobky. Tyto výrobky jsou ureny pro zlepšení vlastností nebo pro zajištní požární ochrany a zahrnují zp ující nebo nezp ující povrchové úpravy, stíkané nebo aplikované jiným zpsobem (nap. nátry, ochranné plášt) a další výrobky (pasivní i reagující), asto ve form soustavy, urené pro stejný úel. Tento Návod ETA neplatí pro používání požárn ochranných výrobk ve stavebních konstrukcích, pro nž platí speciální extrémní požární scéná (nap. silniní tunely, jaderné elektrárny atd.). Rovnž jsou zahrnuty výrobky pro instalaní rozvody. Tento ETAG se netýká: - kabel s požárn ochranným pláštm - výrobk (nap. impregnace), zlepšujících reakci na ohe jiných stavebních výrobk (retardaní výrobky). Tento Návod ETA se dlí do následujících dílích ástí: ást 1: ást 2: ást 3: ást 4: Všeobecn Reagující nátry Omítky a soustavy založené na omítkách, urené pro požárn odolné aplikace Požárn ochranné panelové, deskové a rohožové výrobky a soustavy 2.2 KATEGORIE POUŽITÍ, SKUPINY VÝROBK, SOUSTAVY A SYSTÉMY Kategorie vztahující se ke klimatickým podmínkám Široké rozmezí evropských klimatických podmínek a provozních zatížení, psobících na konstrukce v závislosti na jejich typu a intenzit používání, vyžadují omezení požárn ochranných výrobk na stanovené situace, ímž se zajistí jejich pedpokládaná životnost. Požárn ochranné výrobky jsou z hlediska své provozuschopnosti a trvanlivosti obecn ovlivnny rznými degradaními faktory, které musí být pípadn brány v úvahu v rámci speciálních požadavk na tyto výrobky viz píslušné dílí ásti Návodu ETA: - teplota - zamrznutí/roztání - vlhkost (vodní páry) - voda v kapalném skupenství - déš - UV záení - zneištní (nap. v prmyslových oblastech: vysoký obsah SO 2, H 2 S, NO x ; v pobežních oblastech vysoký obsah chloru) - biologické vlivy ETAG Strana 9 (celkem 45)

10 Tyto možné degradaní faktory, ovliv ující skutenou životnost a/nebo trvanlivost požárn ochranných výrobk se definují v kategoriích uvedených v NÁVODNÉM DOKUMENTU 003 EOTA "Hodnocení životnosti výrobk". Pro požárn ochranné výrobky, pro které se jako podklad pro hodnocení venkovního užívání má uplatnit klimatické rozdlení Evropy, uvedené v NÁVODNÉM DOKUMENTU 003 EOTA, jsou obecn definovány následující kategorie používání: VENKOVNÍ POUŽITÍ: - VYSTAVENÉ DEŠTI A UV ZÁENÍ - NEVYSTAVENÉ DEŠTI A UV ZÁENÍ VNITNÍ POUŽITÍ Závisí na rzných výrobcích (popsaných v píslušných dílích ástech tohoto Návodu ETA), zda je nutné další dílí dlení kategorií vnitního a venkovního použití, uvedené v NÁVODNÉM DOKUMENTU 003 EOTA. Dílí ásti se zabývají podrobnými metodami hodnocení trvanlivosti. Zda se požárn ochranný výrobek hodnotí pro vnitní a/nebo venkovní použití, nebo pro jednu i více kategorií, závisí na žadateli Kategorie použití vztahující se k prvkm, které mají být chránny Požárn ochranné výrobky byly rozdleny do skupin, vztažených k prvku, který mají chránit 1 : - typ 1: požárn ochranné výrobky jako vodorovná membránová ochrana - typ 2: požárn ochranné výrobky jako svislá membránová ochrana - typ 3: požárn ochranné výrobky pro ochranu nosných betonových prvk - typ 4: požárn ochranné výrobky pro ochranu nosných ocelových prvk - typ 5: požárn ochranné výrobky pro ochranu nosných plochých skladebných profilovaných plechových prvk vylitých betonem - typ 6: požárn ochranné výrobky pro ochranu nosných ocelových sloup, vyplnných betonem - typ 7: požárn ochranné výrobky pro ochranu nosných devných prvk - typ 8: požárn ochranné výrobky, pispívající k požární odolnosti požárn dlicích soustav bez požadavk na nosnost - typ 9: požárn ochranné výrobky, pispívající k požární odolnosti technických rozvod v budovách - typ 10: další zamýšlené použití ve vztahu k dlení do požárních úsek nebo k ochran požárních vlastností, nepokryté typem 1 až PEDPOKLADY Souasný stav poznání neumož uje v pijatelném ase vývoj úplných a podrobných ovovacích metod a odpovídajících technických kritérií/návod pro schválení uritých 1 Tento seznam je možno rozšíit, jestliže je v budoucnu nutno zalenit další zpsoby zamýšleného použití ETAG Strana 10 (celkem 45)

11 konkrétních aspekt nebo výrobk Tento ETAG obsahuje pedpoklady, pihlížející k souasnému stavu poznání, a stanoví opatení pro odpovídající postup od pípadu k pípadu pi posuzování aplikace ETA, v obecném rámci ETAG a podle konsensuálního postupu CPD mezi leny EOTA. Návod platí i pro jiné pípady, pokud se zeteln neliší. Obecný postup ETAG zstává v platnosti, ale opatení je pak nutno vhodným zpsobem aplikovat pípad od pípadu. Takové použití ETAG je na odpovdnosti orgánu ETA, který žádost obdržel, a podléhá konsensu v rámci EOTA. Získané zkušenosti se po doplnní v EOTA-TB shromažují v Souhrnném dokumentu ve form ETAG. Díly v SESTAVÁCH Pi výmn díl v požárn ochranném výrobku je nutno zajistit, aby nové díly nemly záporný vliv na úrove vlastností a/nebo na životnost výrobku. ETAG Strana 11 (celkem 45)

12 3. TERMINOLOGIE 3.1 OBECNÁ TERMINOLOGIE A ZKRATKY Viz pílohu A. 3.2 TERMINOLOGIE A ZKRATKY SPECIFICKÉ PRO TENTO ETAG Reagující nátrový systém Požárn ochranný systém obvykle obsahuje základní protikorozní nátr jako pojící prostedek, reagující souást a konenou povrchovou úpravu. Reagující souástí tchto požárn ochranných systém mže být izolaní (zp ující) materiál, ablativní materiál, nebo jejich kombinace. Tyto reagující materiály se aplikují v jedné nebo v nkolika vrstvách. Omítky (stíkaná požárn ochranná povrchová úprava) Nástikový materiál pro požární ochranu konstrukní oceli, betonu nebo deva, s hlavním podílem sestávajícím: (i) ze sádrového nebo cementového pojiva, smíšeného s jedním nebo dvma druhy písad a/nebo vláken. Sms se smísí s vodou na ídkou kaši a stíká se za mokra, nebo (ii) z minerálních vláken smíšených s pojivem a/nebo písadami. Sms se stíká za sucha a s vodou se mísí ve stíkací hubici. Po uschnutí zajišují tyto výrobky požární odolnost stavebním prvkm, sestávajícím z konstrukní oceli, betonu nebo deva, jak prokázaly zkoušky podle píslušných norem CEN. Panely Deska Rohož Tuhé výrobky pravoúhlého tvaru a prezu, jejichž tlouška je jednotná a podstatn menší, než ostatní rozmry. Polotuhý výrobek pravoúhlého tvaru a prezu, jehož tlouška je jednotná a podstatn menší, než ostatní rozmry. Definice Požárn ochranných panel a desek zahrnuje malé, tvercové nebo obdélníkové výrobky, které se v anglitin asto oznaují jako "tiles" (obkladové desky). Pro zajištní požární ochrany se uritý poet tchto výrobk obvykle pipevní na povrch na sraz. Pružné vláknité (izolaní) výrobky, dodávané v rolích nebo naplocho, které mohou být povrchov upravené. Požárn ochranné panely, rohože a desky Tyto výrobky sestávají v zásad z minerálních vláken, vermikulitu, kemiitanu vápenatého, cementu nebo sádry a jsou ureny pro použití na požárn dlicích konstrukcích a/nebo pro ochranu požárních vlastností. ETAG Strana 12 (celkem 45)

13 OBECNÉ POZNÁMKY Druhý oddíl: NÁVOD PRO POSOUZENÍ VHODNOSTI PRO UŽÍVÁNÍ a) Aplikace ETAG ve schvalovacím procesu Tento ETAG poskytuje návod pro hodnocení skupiny výrobk nebo soustav a jejich zamýšleného použití. Výrobce definuje výrobek, pi njž žádá ETA, uvádí jak má být použit na stavb a uruje stupnici hodnocení. Je proto možné, že pro nkteré konvenní výrobky postaí pouze nkteré ze zkoušek a odpovídajících kritérií, aby se stanovila vhodnost jejich použití. V jiných pípadech, nap. u speciálních nebo inovaních výrobk nebo materiál, nebo které mají široký rozsah použití, mže být aplikovatelný celý soubor zkoušek a hodnocení. b) Všeobecné rozvržení oddílu Pi hodnocení vhodnosti výrobk z hlediska jejich vhodnosti pro zamýšlené použití ve stavebních konstrukcích se postupuje ve tech hlavních krocích: - Kapitola 4: objas uje specifické požadavky pro stavební konstrukce, týkající se dotených výrobk a jejich použití, poínaje Základními požadavky pro stavební konstrukce (CPD l. 11.2) s následným výtem píslušné charakteristiky výrobku. - Kapitola 5: rozšiuje seznam z kapitoly 4 na pesnjší definice a metody, které jsou k dispozici pro ovení charakteristiky výrobku a pro objasnní, jak jsou popisovány požadavky a píslušná charakteristika výrobku. To se zajišuje zkouškami, výpotovými a prkaznými metodami atd. (výbr vhodných metod). - Kapitola 6: poskytuje informace o hodnotících a posuzovacích metodách pro potvrzování vhodnosti výrobku pro zamýšlené použití. - Kapitola 7: pedpoklady a doporuení jsou platné jen pokud se týkají podkladu, z nhož vychází hodnocení výrobku z hlediska jeho vhodnosti pro zamýšlené použití. c) Stupn nebo tídy vztahující se k základním požadavkm a k vlastnostem výrobku (viz ID2 lánek 1.2 a Návodný dokument E EC) Podle "tíd" CPD se tento ETAG odvolává pouze na povinné stupn nebo tídy, uvedené v mandátu EC. Tento ETAG však uvádí povinný zpsob vyjádení píslušené charakteristiky vlastnosti výrobku. Jestliže pro nkteré použití nemá alespo jeden lenský stát pedpisy, má výrobce vždy právo zvolit jedno nebo více z nich. V takovém pípad uvede pro tento aspekt ETA "vlastnost nestanovena" (NPD), s výjimkou tch vlastností, pi jejichž nestanovení již výrobek nespadá do rozsahu platnosti ETAG; tyto pípady je nutno v ETAG vyznait. d) Životnost (trvanlivost) a provozuschopnost Ustanovení, zkušební a hodnotící metody které tento Návod obsahuje nebo na které se odvolává, byly zpracovány na podklad pedpokládané životnosti výrobku pi zamýšleném použití 10 až 25 let, za pedpokladu že výrobek je správn používán a udržován, viz kap Další údaje jsou uvedeny v dílích ástech tohoto Návodu ETA. Tato ustanovení vycházejí ze souasného stavu poznání, dostupných znalostí a zkušeností. "Pedpokládaná životnost" znamená, že po uplynutí doby životnosti pedpokládané podle ETAG Strana 13 (celkem 45)

14 ustanovení ETAG mže být skutená životnost pi bžných podmínkách užívání znan delší, aniž by došlo k vtší degradaci, ovliv ující základní požadavky. Uvedení životnosti výrobku nemže být interpretováno jako záruka daná výrobcem nebo schvalujícím orgánem. Mže být bráno jen jako prostedek pro volbu vhodných kritérií výrobku ve vztahu k oekávané, ekonomicky pijatelné životnosti stavební konstrukce (podle ID. l ). e) Vhodnost pro zamýšlené použití Podle CPD je nutno chápat, že podle podmínek tohoto ETAG musí výrobky " mít takovou charakteristiku, aby stavební konstrukce, do nichž jsou zalenny, zamontovány, aplikovány nebo instalovány, mohly pi správném provedení a postavení vyhovt Základním požadavkm" (CPD l. 2.1). Výrobek musí být proto vhodný pro stavební konstrukce, které jsou z hlediska ekonomiky jako celek i ve svých ástech vhodné pro zamýšlené použití a v tomto smyslu vyhovují následujícím Základním požadavkm. Tyto požadavky musí být pi obvyklé údržb splnny po dobu ekonomicky pijatelné životnosti. Požadavky se obecn týkají inností, které je možno pedvídat (CPD píloha I, preambule). 4. POŽADAVKY NA KONSTRUKCE A JEJICH VZTAH K CHARAKTERISTICE VÝROBKU 4.0 VŠEOBECN Tato kapitola stanoví aspekty vlastností, které mají být sledovány pro splnní píslušných Základních požadavk, pomocí: - V rámci tohoto ETAG podrobnjším vyjádením píslušných Základních požadavk CPD (v Interpretaním dokumentu a v mandátu) pro stavební konstrukce nebo jejich ásti, s pihlédnutím k posuzovaným innostem, i k oekávané trvanlivosti a provozuschopnosti konstrukcí. - Jejich aplikací na rozsah platnosti tohoto ETAG (požárn ochranné výrobky, pípadn jejich souásti, díly a zamýšlené použití) a vypracováním seznamu píslušných charakteristik a dalších aplikovatelných vlastností požárn ochranných výrobk. Jestliže charakteristika výrobku nebo jiná aplikovatelná vlastnost je specifická pro jeden ze Základních požadavk, pojednává se na píslušném míst. Jestliže se však charakteristika nebo vlastnost vztahuje k více než jednomu Základnímu požadavku, pojednává se na nejdležitjším míst, s odkazem na ostatní místa. To je zejména dležité, jestliže výrobce uplatní "vlastnost nestanovena" pro charakteristiku nebo vlastnost podle jednoho ze Základních požadavk, která má ale souasn zásadní význam pro hodnocení a posouzení podle jiného Základního požadavku. Podobn charakteristiky nebo vlastnosti se vztahem k hodnocení trvanlivosti mohou být pojednány podle Základního požadavku 1 až 6, s odkazem na 4.7. Charakteristikami, které se vztahují pouze k trvanlivosti, se zabývá 4.7. Tato kapitola bere v úvahu i další pípadné požadavky (nap. vyplývající z jiných smrnic EC) a identifikuje aspekty provozuschopnosti, vetn specifikace charakteristiky potebné pro identifikace výrobk (srv. ETA forma l. II.2). Píslušné Základní požadavky, lánky odpovídajících ID a pidružené požadavky na vlastnosti výrobku jsou uvedeny v následující tabulce 4.1. ETAG Strana 14 (celkem 45)

15 Tabulka 4.1 Vztah mezi lánky ID pro konstrukce, lánky ID pro vlastnosti výrobku a lánky ETAG pro vlastnosti výrobku. Základní požadavek Odpovídající lánek ID pro konstrukce Odpovídající lánek ID pro vlastnost výrobku Charakteristika výrobku podle Mandátu lánek ETAG pro vlastnosti výrobku 1 Na tyto výrobky se nevztahuje Nosnost konstrukce Omezení vzniku a šíení ohn a koue ve stavebním objektu Výrobky podléhající požadavkm reakce na ohe Výrobky podléhající požadavkm na požární odolnost Reakce na ohe Požární odolnost Reakce na ohe Požární odolnost Kvalita vzduchu a) Stavební materiály d) Stavební výrobky (kategorie B): Pepážky a tsnní Propustnost vzduchu a/nebo vody Uvol ování nebezpených látek Propustnost vzduchu a/nebo vody Uvol ování nebezpených látek Vlastnosti stavebních konstrukcí Základní charakteristika výrobk Mechanická pevnost a stabilita Mechanická pevnost a stabilita Odolnost vi nárazu/pohybu Mechanická pevnost a stabilita Odolnost vi nárazu/pohybu Výrobky bez zamýšleného konstrukního použití Soudržnost Soudržnost Ustanovení týkající se konstrukcí nebo jejich ástí Akustické vlastnosti stavebních výrobk Akustické vlastnosti Izolace proti hluku šíícímu se vzduchem Zvuková pohltivost Izolace proti kroejovému hluku Ustanovení týkající se konstrukcí nebo jejich ástí Aspekty trvanlivosti, provozuschopnosti, identifikace 4.3 Ustanovení týkající se výrobk Stavební díly Tepelné vlastnosti Tepelná izolace Propustnost vodních par Trvanlivost a provozuschopnost Identifikace ETAG Strana 15 (celkem 45)

16 4.1 MECHANICKÁ PEVNOST A STABILITA Tento Základní požadavek se nevztahuje na požárn ochranné výrobky. 4.2 BEZPENOST PI POŽÁRU Ve Smrnici Rady 89/106/EEC je uveden následující Základní požadavek: Stavební objekty musí být navrženy a provedeny tak, aby pi vzniku požáru: - se po specifickou dobu mohlo pedpokládat zachování nosnosti konstrukce - byl omezen vznik a šíení ohn a koue v objektu - bylo omezeno šíení požáru na sousední stavební objekty - obyvatelé mohli objekt opustit nebo být zachránni jinými prostedky - byla brána v úvahu bezpenost zasahujících jednotek. K tomuto Základnímu požadavku na požárn ochranné výrobky se vztahují následující aspekty vlastností: Reakce na ohe Reakce na ohe požárn ochranného výrobku a/nebo souásti soustavy musí být v souladu se zákony, pedpisy a administrativními opateními, platnými pro požárn ochranné výrobky a/nebo souásti soustav, podle jejich zamýšleného koncového použití Požární odolnost Požární odolnost prvku, jehož souástí mže být požárn ochranný výrobek, musí být v souladu se zákony, pedpisy a administrativními opateními, podle jejich zamýšleného koncového použití. Tato vlastnost mže být vyjádena formou klasifikace, stanovené v souladu s píslušným rozhodnutím EC a s píslušnými klasifikaními normami CEN. 4.3 HYGIENA, ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTEDÍ Ve Smrnici Rady 89/106/EEC je uveden následující Základní požadavek: Stavební objekt musí být navržen a proveden tak, aby neohrožoval hygienu nebo zdraví obyvatel nebo soused, zejména v dsledku: - uvolování toxických plyn - pítomnosti nebezpených ástic nebo plyn ve vzduchu - emisí nebezpené radiace - zneišování nebo otravy vody i pdy - nesprávné likvidace odpadních vod, koue, pevných i kapalných odpad - pítomnosti vlhkosti v objektu nebo na povrchových plochách uvnit objektu K tomuto Základnímu požadavku na požárn ochranné výrobky se vztahují následující aspekty vlastností: Propustnost vzduchu a / nebo vody Pokud je požárn ochranný výrobek zabudován v objektu, musí být v souladu se zákony, pedpisy a administrativními opateními Uvol ování nebezpených látek ETAG Strana 16 (celkem 45)

17 Požárn ochranný prvek musí být takový, aby pi instalaci podle píslušných opatení lenských stát umož oval splnní ZP 3 CPD, vyjádený národními opateními lenských stát, zejména aby nezpsoboval škodlivé emise toxických plyn, nebezpených ástic nebo radiace do venkovního prostedí, ani jeho zneišování (vzduchu, pdy nebo vody). 4.4 BEZPENOST PI UŽÍVÁNÍ Ve Smrnici Rady 89/106/EEC je uveden následující Základní požadavek: Stavební objekt musí být navržen a proveden tak, aby nepedstavoval nepijatelné riziko nehod pi užívání nebo provozu, jako je uklouznutí, pád, stetnutí, popálení, úraz elektrickým proudem, nebo poranní výbuchem. Charakteristika požárn ochranného výrobku, ovliv ující stupe rizika, zahrnuje: geometrii výskyt ostrých nebo zra ujících hran povahu / texturu povrch K tomuto Základnímu požadavku na požárn ochranné výrobky se vztahují následující aspekty vlastností: Mechanická pevnost a stabilita Požárn ochranný výrobek musí mít dostatenou mechanickou pevnost aby odolával statickému a/nebo dynamickému zatížení, které lze oekávat pi bžných podmínkách zacházení, pi instalaci a v podmínkách koncového používání (pípadn vetn údržby). Tímto zatížením mže být vlastní váha, rozmrové zmny v dsledku zmn teploty nebo vlhkosti, zatížení vtrem, snhem atd., ale i zatížení penášené na výrobek prostednictvím podpr nebo uložení Odolnost vi nárazu / pohybu Požárn ochranný výrobek v podmínkách koncového používání musí mít dostatenou mechanickou pevnost a stabilitu, aby odolal náhodným velkým statickým nebo dynamickým zatížením zpsobeným inností osob nebo objekt, aniž by došlo k úplnému nebo ástenému zícení a ke vzniku nebezpených úlomk (špiatých nebo ostrých), ke vzniku rizika propadnutí, zejména mezi podlažími, nebo k ohrožení bezpenosti dalších osob Soudržnost U požárn ochranných výrobk pipevnných k podkladu nesmí pohyby, které lze oekávat pi bžném používání, vést ke ztrát soudržnosti systému. Pipevnné požárn ochranné výrobky musí odolávat pohybm zpsobeným zmnami teploty a naptí. Zvláštní opatení je nutno uskutenit u konstrukních styk (viz též kapitolu 7). Bez ohledu na jakékoliv požadavky podle ZP 4 vyžaduje zamýšlené použití požárn ochranných výrobk, aby jejich adhezní odpor byl pezkoušen z hlediska jejich trvalých vlastností podle ZP PROTIHLUKOVÁ OCHRANA Ve Smrnici Rady 89/106/EEC je uveden následující Základní požadavek: Stavební objekt musí být navržen a proveden tak, aby hluk doléhající k uživatelm nebo k osobám v okolí byl udržován na úrovni, neohrožující jejich zdraví a umožující jim spánek, odpoinek a práci ve vyhovujících podmínkách. ETAG Strana 17 (celkem 45)

18 4.5.1 Izolace proti hluku šíícímu se vzduchem Pestup zvuk šíících se vzduchem pes požárn ochranné výrobky v podmínkách jejich koncového použití musí být snížen v souladu se zákony, pedpisy a administrativnímu opateními, platnými pro místo kde je výrobek v objektu zabudován Zvuková pohltivost Zvuková pohltivost požárn ochranných výrobk v podmínkách jejich koncového použití musí být v souladu se zákony, pedpisy a administrativnímu opateními, platnými pro místo kde je výrobek v objektu zabudován Izolace proti kroejovému hluku Izolace proti kroejovému hluku požárn ochranných výrobk v podmínkách jejich koncového použití musí být v souladu se zákony, pedpisy a administrativnímu opateními, platnými pro místo kde je výrobek v objektu zabudován. 4.6 ENERGETICKÁ HOSPODÁRNOST A UDRŽOVÁNÍ TEPLA Ve Smrnici Rady 89/106/EEC je uveden následující Základní požadavek: Stavební objekt a jeho topné, chladicí a ventilaní rozvody musí být navrženy a provedeny tak, aby množství energie požadované pi užívání mohlo být malé, s ohledem na klimatické podmínky místa a uživatel. K tomuto Základnímu požadavku na požárn ochranné výrobky se vztahují následující aspekty vlastností: Tepelná izolace Podle tepelné propustnosti / tepelného odporu požárn ochranného výrobku se stanoví jeho soulad se zákony, pedpisy a administrativnímu opateními, platnými pro místo kde je výrobek v objektu zabudován. Jestliže je smontovaný systém jakkoliv perušen, nap. podprným rámem nebo systémem upevnní, je nutno zhodnotit úinek tepelného mostu Propustnost vodních par Požárn ochranný výrobek musí být navržen, proveden a instalován tak, aby prostup vlhkosti nezpsobil nadmrnou kondenzaci vody v objektu, nebo na jeho vnitních površích (tento aspekt platí i pro ZP 3). 4.7 ASPEKTY TRVANLIVOSTI, PROVOZUSCHOPNOSTI A IDENTIFIKACE Trvanlivost a provozuschopnost Musí být zhodnocena trvanlivost požárn ochranného výrobku. Tyto požadavky se vztahují k Základním požadavkm pojednávaným v následujících láncích, ne však k jednomu konkrétnímu požadavku. V dsledku toho nemožnost splnit tyto požadavky znamená, že nebude možno splnit jeden nebo více ze Základních požadavk. Požadavky na provozuschopnost se vztahují na vlastnosti, nepokryté žádnou charakteristikou chování podle ZP 2 až ZP 6, ale které požárn ochranný výrobek musí mít, aby byl vhodný pro své zamýšlené použití. ETAG Strana 18 (celkem 45)

19 4.7.2 Identifikace Všechny souásti požárn ochranného výrobku a/nebo soustavy musí být pln identifikovány. Pokud je to možné, musí být uinna odvolávka na harmonizované Evropské normy nebo na Evropské technické pedpisy. Pokud nejsou Evropské technické pedpisy k dispozici, musí být souásti zeteln definovány odvolávkou na fyzikální a/nebo chemickou charakteristiku. Podrobné údaje jsou specifikovány v píslušných dílích ástech tohoto Návodu ETA. 5. METODY OVOVÁNÍ 5.0 VŠEOBECN Tato kapitola se týká metod ovování, používaných pro stanovení rzných aspekt vlastností výrobku ve vztahu k požadavkm na objekt (výpoty, zkoušky, inženýrské vdomosti, poznatky z místa atd.), jak je uvádí kapitola 4. Zkušební postupy obecn sledují píslušné normy EN pro zkoušení souástí a materiál. Pro pípad, že norma EN není k dispozici, jsou v dílích ástech tohoto Návodu ETA uvedeny speciální zkušební postupy. ETAG Strana 19 (celkem 45)

20 Tabulka 5.1 ETAG pro Vztah mezi lánkem ETAG pro vlastnosti výrobku, jeho charakteristikou a lánkem metodách ovení. Základní požadavek Odpovídající lánek ETAG pro vlastnosti výrobku Charakteristika výrobku lánek ETAG pro metodu ovování 1 Na tyto výrobky se nevztahuje Reakce na ohe Požární odolnost Propustnost vzduchu a/nebo vody Uvol ování nebezpených látek Mechanická pevnost a stabilita Odolnost vi nárazu/pohybu Izolace proti hluku šíícímu se vzduchem Zvuková pohltivost Izolace proti kroejovému hluku Tepelná izolace Aspekty trvanlivosti, provozuschopnosti, identifikace Propustnost vodních par Reakce na ohe Požární odolnost Propustnost vzduchu a/nebo vody Uvol ování nebezpených látek Mechanická pevnost a stabilita Odolnost vi nárazu/pohybu Soudržnost Akustické vlastnosti Tepelné vlastnosti Reakce na ohe Požární odolnost Propustnost vzduchu a/nebo vody Uvol ování nebezpených látek Mechanická pevnost a stabilita Odolnost vi nárazu/pohybu Soudržnost Izolace proti hluku šíícímu se vzduchem Zvuková pohltivost Izolace proti kroejovému hluku Tepelná izolace Propustnost vodních par Trvanlivost a provozuschopnost Identifikace 5.1 MECHANICKÁ PEVNOST A STABILITA Tento Základní požadavek se na tyto výrobky nevztahuje. 5.2 BEZPENOST PI POŽÁRU Reakce na ohe Varianta 1: Aby mohl být požárn ochranný výrobek a/nebo jednotlivé souásti soustavy klasifikovány podle EN , zkouší se pomocí zkušebních metod, píslušných pro odpovídající tídu reakce na ohe. Montážní a upev ovací prostedky, které se pokládají za vhodné pro zkoušení požárn ochranného výrobku a které jsou reprezentativní pro jeho koncové používání, jsou uvedeny v dílích ástech tohoto Návodu ETA. Varianta 2: Požárn ochranný výrobek a/nebo jednotlivé souásti soustavy se pokládají za vyhovující požadavkm na tídu vlastností A1 reakce na ohe, v souladu s ustanoveními rozhodnutí EC 96/603/EC (doplnného) aniž by bylo nutno je zkoušet na základ jejich zalenní do tohoto Rozhodnutí. ETAG Strana 20 (celkem 45)

21 5.2.2 Požární odolnost Aby mohl být sestavený systém obsahující požárn ochranný výrobek klasifikován podle píslušné ásti EN , zkouší se pomocí zkušební metody píslušné pro odpovídající stupe požární odolnosti. Podrobné údaje jsou uvedeny v píslušných dílích ástech tohoto Návodu ETA. 5.3 HYGIENA, ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTEDÍ Propustnost vzduchu a vody Pro nkteré požárn ochranné výrobky je vhodné stanovit propustnost vzduchu a vody Propustnost vzduchu Propustnost vzduchu u požárn ochranného výrobku se posoudí porovnáním návrhového ešení ETA-žadatele s normovými konstrukními detaily a existujícími technickými poznatky. Není-li možno propustnost vzduchu posoudit pomocí existujících znalostí, nap. z dvodu neobvyklého ešení píslušných konstrukních detail, uskutení schvalující orgán zkoušky Propustnost vody Propustnost vody (prostup kapalného skupenství vody) u požárn ochranných výrobk se zamýšleným venkovním i vnitním použitím se posoudí porovnáním návrhového ešení ETAžadatele s normovými konstrukními detaily a existujícími technickými poznatky. Není-li možno propustnost vody posoudit pomocí existujících znalostí, nap. z dvodu neobvyklého ešení píslušných konstrukních detail, uskutení schvalující orgán zkoušky. Pípadné podrobné údaje jsou uvedeny v píslušných dílích ástech tohoto Návodu ETA uvol ování nebezpených látek Pítomnost nebezpených látek Žadatel musí pedložit písemné prohlášení, zda výrobek/soustava obsahuje nebezpené látky podle evropských a národních pedpis které platí v cílovém lenském stát výrobku, a seznam tchto látek Soulad s platnými pedpisy Jestliže výrobek/soustava obsahuje dle výše uvedeného nebezpené látky, stanoví ETA metodu(-y), které byly použity pro prkaz souladu s pedpisy platnými v cílovém lenském stát, a to podle datované databáze EU (metody pro stanovení obsahu nebo uvol ování) Aplikace principu prevence len EOTA má možnost poskytnout prostednictvím generálního sekretáe ostatním lenm upozornní na látky, které jsou podle zdravotních orgán jeho zem na podklad dvryhodných vdeckých dkaz pokládány za nebezpené, ale které nebyly zatím upraveny pedpisy. Pedloží se podrobné odkazy na tyto dkazy. Tato informace se po schválení uloží do databáze EOTA a pedá se Komisi. Informace obsažené v této databázi EOTA budou rovnž pedány všem žadatelm ETA. 2 V souasné dob jsou EN a 4 v návrhu. Po svém vydání mohou být používány pouze v souladu s píslušným Rozhodnutím EC. ETAG Strana 21 (celkem 45)

22 Na žádost výrobce mže být na podklad tchto informací ve vztahu k této látce zpracován protokol o hodnocení výrobku, za úasti schvalovacího orgánu, který tuto záležitost pednesl. 5.4 BEZPENOST PI UŽÍVÁNÍ Mechanická pevnost a stabilita U specifických požárn ochranných výrobk se mechanická pevnost a stabilita oví podle zkušebních metod, uvedených v píslušných dílích ástech Návodu ETA Soudržnost U specifických požárn ochranných výrobk musí být ovena soudržnost podle zkušebních metod, uvedených v píslušných dílích ástech Návodu ETA. 5.5 PROTIHLUKOVÁ OCHRANA Jestliže výrobce uvádí akustické vlastnosti, stanoví schvalující orgán požadovanou ovovací metodu; toto však mže být pizpsobeno specifickým rysm posuzovaného výrobku. Platí následující normy: Izolace proti zvukm šíícím se vzduchem Izolace proti zvukm šíícím se vzduchem se oví podle EN ISO 140-3, nebo EN Zvuková pohltivost Souinitel zvukové pohltivosti výrobku se oví podle EN ISO Izolace proti kroejovému hluku Izolace proti kroejovému hluku se oví podle EN ISO ENERGETICKÁ HOSPODÁRNOST A UDRŽOVÁNÍ TEPLA Tepelná izolace Tepelná vodivost se stanoví na podklad tabulkových hodnot, uvedených bu - v harmonizovaných Evropských pedmtových normách nebo Evropských technických schváleních nebo - v tabulkách podle EN Jestliže výrobce uvádí specifické hodnoty tepelné vodivosti, musí být pezkoušeny podle EN 12664, EN 12667, nebo EN Alternativn mže být tepelný odpor a globální sdílení tepla (hodnota U) oven zkouškou podle EN ISO V pípad nutnosti je možno tepelný odpor vypoítat na podklad EN ISO Tepelným mostm by mlo být v principu zabránno. jestliže se však tyto mosty vyskytnou, musí být jejich vliv na celkové tepelné vlastnosti zahrnut do výše uvedených výpot tepelného odporu, s pihlédnutím k výsledkm výpot tepelných most, uvedeným v pren ISO 14683, EN ISO a EN ISO Poznámka: Lze použít i EN 12524, pokud pro posuzovaný výrobek platí Propustnost vodních par ETAG Strana 22 (celkem 45)

23 Pokud to pichází v úvahu, stanoví se souinitel prostupu vodních par na podklad tabulkových hodnot, uvedených bu: - v harmonizovaných Evropských pedmtových normách nebo Evropských technických schváleních nebo - v tabulkách podle EN Jestliže výrobce uvádí specifické hodnoty souinitele prostupu vodních par, musí být pezkoušeny podle EN nebo EN 12086, nebo podle podobných Evropských norem, vycházejících ze stejného principu.. Poznámka: Lze použít i EN 12524, pokud pro posuzovaný výrobek platí. 5.7 ASPEKTY TRVANLIVOSTI A PROVOZUSCHOPNOSTI Trvanlivost a provozuschopnost Požárn ochranné výrobky se hodnotí s pihlédnutím k následujícím látkám: - fyzikálním - chemickým - biologickým Souástí hodnocení musí být možný vliv zvýšených teplot. Zkušební metody - pokud píslušejí ke kategoriím používání, uvedeným v kapitole 2.2 jsou popsány v píslušných dílích ástech tohoto Návodu ETA Identifikace Podle povahy a typu požárn ochranného výrobku se uváží rzné identifikaní techniky a postupy (bu jednotliv nebo spolen). A se použije kterákoliv metoda, vždy je nutné stanovit praktické tolerance získaných výsledk/dat. Podrobné informace o zkušebních metodách, píslušných pro identifikaci požárn ochranného výrobku, jsou uvedeny v píslušných dílích ástech tohoto Návodu ETA. Píklady techniky a postup, které se posoudí bu jednotliv nebo spolen (seznam není vyerpávající): - otisky (nap. infraervené, plynová chromatografie) - složení (nap. chemické skladba, pedpisy, skladba surovin, množství, souásti specifikované charakteristikou, soulad s jinými pedpisy - nap. EN, podle hmotnosti, objemu, procenta) - parametry výrobního postupu (nap. teploty, tlaky, doba, výrobkové/výrobní kódy) - zkoušení fyzikální charakteristiky data (nap. geometrie, hustota, mechanická pevnost) - výpoty, podrobnosti, výkresy 6. POSOUZENÍ A HODNOCENÍ VHODNOSTI VÝROBKU PRO ZAMÝŠLENÉ POUŽITÍ 6.0 VŠEOBECN Tato kapitola podrobn rozvádí požadavky, které musí požárn ochranný výrobek spl ovat (kapitola 4) v pesných a mitelných (pokud je to možné a odpovídá to závažnosti rizika) ETAG Strana 23 (celkem 45)

24 nebo kvalitativních hodnotách, vztažených k výrobku a jeho zamýšlenému použití, s využitím výsledk ovovacích metod (kapitola 5). Obecn ETA bu uvede výsledek tohoto hodnocení, nebo údaj "Vlastnost nestanovena". Tento údaj neznamená, že se výrobek chová špatn, ale pouze že tato specifická vlastnost nebyla zkoušena a hodnocena. Kapitola 9 obsahuje další informace o použití ENV s ohledem na použití EUROKÓD. Je na výrobci, zda tyto informace zahrne do ETA. ETAG Strana 24 (celkem 45)

25 Tabulka 6.1: deklarace Vztah mezi posuzovaným chováním výrobku a výrazy klasifikace, kategorizace a ZP Následující tabulka uvádí informace o vztahu mezi posuzovaným chováním výrobku a výrazy klasifikace, kategorizace a deklarace. Rzné požárn ochranné výrobky viz píslušné dílí ásti Návodu ETA. lánek ETAG pro posuzovanou vlastnost výrobku Tída Kategorie použití íselná hodnota 1 Tento Základní požadavek se na tento výrobek nevztahuje Reakce na ohe Euroclass A1-F Požární odolnost Klasifikace podle Rozhodnutí EC 2000/367/EC s dopl ky 3 4 (NPD se nepipouští) Propustnost vzduchu a vody Indikace škodlivých látek "Žádné škodlivé látky" (NPD se pipouští) Mechanická pevnost a stabilita deklarované hodnoty, stupn atd. (NPD se pipouští) Odolnost proti nárazu/pohybu deklarované hodnoty, stupn atd. (NPD se pipouští) Soudržnost deklarované hodnoty, stupn atd. 5 (NPD se pipouští) Izolace proti zvuku šíenému vzduchem jednoíselné hodnocení (NPD se pipouští) Zvuková pohltivost jednoíselné hodnocení (NPD se pipouští) Izolace proti kroejovému hluku jednoíselné hodnocení 6 (NPD se pipouští) Tepelné vlastnosti deklarované hodnoty, stupn atd. (NPD se pipouští) Propustnost vodních par deklarované hodnoty, stupn atd. Aspekty trvanlivosti, provozuschopnosti a identifikace (NPD se pipouští) Trvanlivost a Specifické požadavky a hodnocení jsou provozuschopnost uvedeny v dílích ástech tohoto Návodu ETA Identifikace Specifické požadavky a hodnocení jsou uvedeny v dílích ástech tohoto Návodu ETA 6.1 MECHANICKÁ PEVNOST A STABILITA Bez požadavk/nevztahuje se 6.2 BEZPENOST PI POŽÁRU Reakce na ohe ETAG Strana 25 (celkem 45)

26 Požárn ochranný výrobek/soustava a/nebo souásti se klasifikují podle EN Požární odolnost Smontovaný systém obsahující požárn ochranný výrobek se klasifikuje podle píslušné ásti EN HYGIENA, ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTEDÍ Propustnost vzduchu a vody Propustnost vzduchu a vody se u požárn ochranného výrobku udává podle typu hodnocení v kvalitativních nebo kvantitativních hodnotách. U nkterých požárn ochranných výrobk je tato hodnota platná pro zkoušený smontovaný systém; tento údaj se uvede v ETA Uvol ování nebezpených látek Požárn ochranný výrobek musí být v souladu s píslušnými evropskými a národními ustanoveními, platnými pro použití pro nž je výrobek uvádn na trh. Žadatel musí vnovat pozornost skutenosti, že pro jiné uživatele nebo jiné cílové lenské státy mohou existovat i jiné požadavky, které musí být respektovány. Pro nebezpené látky obsažené ve výrobku, avšak nepokryté ETA, je možno uplatnit NPD (vlastnost nestanovena). 6.4 BEZPENOST PI UŽÍVÁNÍ Mechanická pevnost a stabilita Kritéria a zpsob vyjádení výsledk ovovacích metod podle kapitoly 5 jsou specifikovány v píslušných dílích ástech tohoto návodu ETA Odolnost proti nárazu Kritéria a zpsob vyjádení výsledk ovovacích metod podle kapitoly 5 jsou specifikovány v píslušných dílích ástech tohoto návodu ETA a musí se podle možnosti deklarovat v souladu s existujícími normami nebo jinými vydanými pedpisy Soudržnost Kritéria a zpsob vyjádení výsledk ovovacích metod podle kapitoly 5 jsou specifikovány v píslušných dílích ástech tohoto návodu ETA. 6.5 PROTIHLUKOVÁ OCHRANA Pro stanovení jednoíselného hodnocení se používají následující normy pro akustické vlastnosti, v závislosti na použité zkušební norm (viz lánek 5.5) Izolace proti zvuku šíícímu se vzduchem Namená izolace proti zvuku šíícímu se vzduchem se vyjaduje jako jednoíselné hodnocení R w, v souladu s EN ISO Zvuková pohltivost 3 V souasné dob jsou EN a 4 v návrhu. Po svém vydání mohou být používány pouze v souladu s píslušným Rozhodnutím EC. ETAG Strana 26 (celkem 45)

27 Namená zvuková pohltivost se vyjaduje jako jednoíselné hodnocení w, v souladu s EN ISO Izolace proti kroejovému hluku Namená izolace proti kroejovému hluku se vyjaduje jako jednoíselné hodnocení ln w, v souladu s EN ISO ENERGETICKÁ HOSPODÁRNOST A UDRŽOVÁNÍ TEPLA Tepelná izolace Na podklad použití metody ovování se uvede odpovídající tabelární nebo namená hodnota (W/mK), hodnota tepelného odporu R (m 2 K/W), nebo souinitel sdílení tepla U (W/m 2 K), vypoítané podle EN ISO Propustnost vodních par Uvedou se tabelární nebo namené hodnoty souinitele prostupu vodních par (hodnoty ). 6.7 ASPEKTY TRVANLIVOSTI, PROVOZUSCHOPNOSTI A IDENTIFIKACE Trvanlivost a provozuschopnost Schvalovací orgán musí posoudit možné úinky (napíklad): - fyzikální - chemické - biologické na vlastnosti smontovaného systému vzhledem k deklarovaným mezím. ETA musí obsahovat kvantitativn nebo kvalitativn vyjádené výsledky ovovacích metod, použitých pro ovení aspekt trvanlivosti a provozuschopnosti požárn ochranného výrobku, vztažené na jeden nebo více Základních požadavk Identifikace Požárn ochranný výrobek musí být jasn identifikován. Pokud je to možné, uvede se odkaz na Evropské normy. Všechny díly se specifikují bu hmotnostním nebo objemovým procentem, s píslušnými tolerancemi a obchodními názvy surovin, pokud reprezentují jejich chemické a fyzikální vlastnosti. Pro požárn ochranný výrobek se ETA vydává na podklad schválených dat/informací, uložených u schvalujícího orgánu který ETA vydal, a které identifikují hodnocený a posuzovaný výrobek/soustavu. Zmny ve výrobním postupu požárn ochranného výrobku/soustavy, které by mohly zpsobit nesprávnost tchto uložených dat/informací, musí být ped svou realizací oznámeny schvalujícímu orgánu, který ETA vydal. Schvalující orgán, který ETA vydal, rozhodne, zda tyto zmny ovliv ují ETA a následn i platnost znaky CE na podklad ETA; pokud ano, zda je nutné další hodnocení/zmna ETA. ETAG Strana 27 (celkem 45)

28 7. PEDPOKLADY A DOPORUENÍ, PODLE NICHŽ SE POSUZUJE VHODNOST PRO UŽÍVÁNÍ 7.0 VŠEOBECN Tato kapitola stanoví pedpoklady a doporuení pro návrh, instalaci a provedení, balení, dopravu a skladování, užívání, údržbu a opravy, podle nichž je možno uskutenit hodnocení vhodnosti pro užívání podle ETAG (pouze v pípad nutnosti a jen pokud mají vztah k hodnocení nebo k výrobku). 7.1 KONSTRUKCE DÍL Požárn ochranný výrobek se hodnotí za pedpokladu že prvek, k nmuž je pipojen, nebo soustava do níž je zabudován, umož uje správné upevnní a nevyvíjí nadmrné namáhání zpsobem, pro njž nebyl výrobek navržen. Takové namáhání mže vzniknout napíklad vlivem tepelných pohyb nebo sedání konstrukcí. Dílí ásti ETAG poskytují podle možnosti návod, ale nakonec je na uživateli, aby zajistil že charakteristika výrobku uvedená v ETA mže být pi konkrétní instalaci dodržena. 7.2 BALENÍ, PEPRAVA A SKLADOVÁNÍ Schvalující orgán oví, zda výrobce podnikl vhodná opatení pro omezení rizika poškození nebo porušení pi doprav a skladování. Specifické požadavky jsou uvedeny v píslušných dílích ástech Návodu ETA. 7.3 PROVEDENÍ DÍL Instalace požárn ochranného výrobku musí být proveditelná za normálních podmínek staveništ a pedpokládá se, že ji provedou patin vyškolení pracovníci. Pro svj výrobek zajistí výrobce montážní návod. V ETA musí být vnována pozornost všem konkrétním nezbytným opatením pi instalaci výrobku, s pihlédnutím ke stupni vyškolení montážních pracovník. Specifické požadavky pro rzné výrobky jsou uvedeny v píslušných dílích ástech Návodu ETA. 7.4 ÚDRŽBA A OPRAVY Hodnocení vhodnosti pro užívání vychází z pedpokladu, že menší poškození, napíklad zpsobené nárazem, se opraví. Dále se pedpokládá, že náhrada souástí požárn ochranných výrobk/soustav pi údržb se uskutení s použitím materiál pokrytých ETA. Specifické požadavky jsou uvedeny v píslušných dílích ástech Návodu ETA. 7.5 DOPLKOVÉ SOUÁSTI Za úelem odzkoušení požárn ochranného výrobku konkrétního výrobce je v mnoha pípadech nutno zalenit do smontovaného systému dopl kové souásti, jako jsou upev ovací prostedky, lepidla atd. To platí zejména pro zkoušky stanovící požární odolnost, kdy není možno vtšinu výrobk zkoušet izolovan. Výsledek tchto zkoušek je platný pro konkrétní výrobek pouze tehdy, je-li použit s dopl kovými souástmi majícími stejnou charakteristiku chování. Je proto zásadn dležité, aby byly dopl kové souásti jasn v ETA specifikovány. Toho je možno dosáhnout dvojím zpsobem, bu specifickým nebo generickým odkazem. ETAG Strana 28 (celkem 45)

Olomouc, INŽENÝRSKO-DODAVATELSKÁ, PROJEKNÍ A OBCHODNÍ SPOLENOST ŠTPÁNOV, MŠ SÍDLIŠT 555 - REALIZACE ENERGETICKÝ ÚSPORNÝCH OPATENÍ

Olomouc, INŽENÝRSKO-DODAVATELSKÁ, PROJEKNÍ A OBCHODNÍ SPOLENOST ŠTPÁNOV, MŠ SÍDLIŠT 555 - REALIZACE ENERGETICKÝ ÚSPORNÝCH OPATENÍ Olomouc, epínská 234/82 779 00 Olomouc Tel.: +420 585 706 111 Tel/fax: +420 585 413 064 e-mail: idop@idop.cz www.idop.cz INŽENÝRSKO-DODAVATELSKÁ, PROJEKNÍ A OBCHODNÍ SPOLENOST STAVBA: ŠTPÁNOV, MŠ SÍDLIŠT

Více

ETAG 007 DŘEVĚNÉ RÁMOVÉ STAVEBNÍ SESTAVY. Vydání z dubna 2001 ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ

ETAG 007 DŘEVĚNÉ RÁMOVÉ STAVEBNÍ SESTAVY. Vydání z dubna 2001 ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ Evropská organizace pro technické schvalování Vydání z dubna 2001 ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ DŘEVĚNÉ RÁMOVÉ STAVEBNÍ SESTAVY EOTA, KUNSTLAAN 40 AVENUE DES ARTS, B 1040 BRUSSELS Strana

Více

ETAG 004 VNĚJŠÍ KONTAKTNÍ TEPELNĚ IZOLAČNÍ SYSTÉMY S OMÍTKOU ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ EOTA. Vydání z března 2000

ETAG 004 VNĚJŠÍ KONTAKTNÍ TEPELNĚ IZOLAČNÍ SYSTÉMY S OMÍTKOU ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ EOTA. Vydání z března 2000 Evropská organizace pro technické schvalování Vydání z března 2000 ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ VNĚJŠÍ KONTAKTNÍ TEPELNĚ IZOLAČNÍ SYSTÉMY S OMÍTKOU EOTA Kunstlaan 40 Avenue des Arts B

Více

6. Bytové domy I. Bytové domy I. 1/29

6. Bytové domy I. Bytové domy I. 1/29 6. Bytové domy I. 6.1 Charakteristika, výhody, nevýhody 6.2 Odstupové vzdálenosti a tídní BD 6.3 Funkní lenní a prostory bytového domu vstupní prostory domovní komunikace domovní vybavení venkovní doplkové

Více

ETAG 008 PREFABRIKOVANÉ SCHODIŠŤOVÉ SESTAVY PREFABRIKOVANÉ SCHODIŠŤOVÉ SESTAVY OBECNĚ (KROMĚ NEPŘÍZNIVÝCH KLIMATICKÝCH PODMÍNEK)

ETAG 008 PREFABRIKOVANÉ SCHODIŠŤOVÉ SESTAVY PREFABRIKOVANÉ SCHODIŠŤOVÉ SESTAVY OBECNĚ (KROMĚ NEPŘÍZNIVÝCH KLIMATICKÝCH PODMÍNEK) Evropská organizace pro technické schvalování Vydání z ledna 2000 ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ PREFABRIKOVANÉ SCHODIŠŤOVÉ SESTAVY PREFABRIKOVANÉ SCHODIŠŤOVÉ SESTAVY OBECNĚ (KROMĚ NEPŘÍZNIVÝCH

Více

ETAG 017. vydání z listopadu 2005 SESTAVY «VETURE» - PREFABRIKOVANÉ PRVKY PRO IZOLACI VNĚJŠÍCH STĚN EOTA. KUNSTLAAN 40, Avenue des Arts

ETAG 017. vydání z listopadu 2005 SESTAVY «VETURE» - PREFABRIKOVANÉ PRVKY PRO IZOLACI VNĚJŠÍCH STĚN EOTA. KUNSTLAAN 40, Avenue des Arts European Organisation for Technical Approvals Europäische Organisation für Technische Zullassungen Organisation Européenne pour l Agrément Technique Evropská organizace pro technické schvalování ETAG 017

Více

St edisko sociálních služeb m sta Kop ivnice, p.o. eská 320, 742 21 Kop ivnice

St edisko sociálních služeb m sta Kop ivnice, p.o. eská 320, 742 21 Kop ivnice Stedisko sociálních služeb msta Kopivnice, p.o. eská 320, 742 21 Kopivnice ÍLOHA. 2 ke Smlouv o poskytnutí služby sociální pée Odlehovací služby PRAVIDLA POSKYTOVATELE PRO ODLEHOVACÍ SLUŽBU 1. Poslání

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY K VE EJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU FAKULTNÍ NEMOCNICE BRNO Jihlavská 20, 625 00 Brno tel: 532 231 111 ODBOR HOSPODÁSKO-TECHNICKÉ SPRÁVY Vedoucí útvaru: Bc. Karel Široký tel.: 532 232 200, fax: 532 232 007 e-mail: karel.siroky@fnbrno.cz

Více

Návod k použití SMI 69M15 EU B-967-01

Návod k použití SMI 69M15 EU B-967-01 Návod k použití SMI 69M15 EU B-967-01 Na tomto obrázku je vyobrazen max. poet mycích program a speciálních funkcí. Píslušné programy Vašeho spotebie si, prosím, zjistte na ovládacím panelu. cs Pípadné

Více

Domovní ád. Spoleenství vlastník jednotek v budov 777-779, Brechtova ul., Praha 4. I. Úvod

Domovní ád. Spoleenství vlastník jednotek v budov 777-779, Brechtova ul., Praha 4. I. Úvod Domovní ád Spoleenství vlastník jednotek v budov 777-779, Brechtova ul., Praha 4 I. Úvod Domovní ád Spoleenství vlastník jednotek v budov 777-779, Brechtova ul., Praha 4 (dále jen SVJ ) je souástí základních

Více

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY 91/2005 Sb. - Úplné znní zákona. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v...stránka. 1 z 108 Roník 2005 SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY PROFIL PEDPISU: itul pedpisu: Úplné znní zákona.

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEEJNÉ ZAKÁZKY Zadávací ízení Zjednodušené podlimitní ízení dle 38 zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách Název veejné zakázky Zajištní služeb personální agentury (vyhledání a

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce POLERADY. 2/2001

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce POLERADY. 2/2001 OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA obce POLERADY. 2/2001 O systému shromažování, sbru, tídní, využívání a odstraování komunálních odpad a nakládání se stavebním odpadem v obci POLERADY. Zastupitelstvo obce POLERADY

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak,aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 5a odst.2 nebo 10) Od 1.8.2012 se TN nevztahuje na průmyslově vyráběné tepelně izolační výrobky pro zařízení

Více

Tabulka 1 - Stavební výrobky pro betonové a železobetonové ásti staveb

Tabulka 1 - Stavební výrobky pro betonové a železobetonové ásti staveb Tabulka 1 - Stavební výrobky pro betonové a železobetonové ásti staveb 6 Lehký beton pro nosné konstrukce 7 Stíkaný beton 8 Malty k injektáži 9 Výrobky pro ochranu a opravy betonu pro použití v pozemních

Více

ANALÝZA PODMÍNEK PRO ROZŠÍŘENOU APLIKACI VÝSLEDKŮ ZKOUŠEK POŢÁRNÍ ODOLNOSTI A REAKCE NA OHEŇ. Stav k 1. 1. 2010. Zpracovatel: Ing. Roman Zoufal, CSc.

ANALÝZA PODMÍNEK PRO ROZŠÍŘENOU APLIKACI VÝSLEDKŮ ZKOUŠEK POŢÁRNÍ ODOLNOSTI A REAKCE NA OHEŇ. Stav k 1. 1. 2010. Zpracovatel: Ing. Roman Zoufal, CSc. ANALÝZA PODMÍNEK PRO ROZŠÍŘENOU APLIKACI VÝSLEDKŮ ZKOUŠEK POŢÁRNÍ ODOLNOSTI A REAKCE NA OHEŇ Stav k 1. 1. 2010 Zpracovatel: Ing. Roman Zoufal, CSc. Prosinec 2009 Stránka 2 z 33 OBSAH 1. Všeobecně...4 2.

Více

ZNALECKÝ POSUDEK .7670/110/13

ZNALECKÝ POSUDEK .7670/110/13 íslo vyhotovení: ZNALECKÝ POSUDEK.7670/110/13 O cen stavby p.1807 (dle zápis v katastru nemovitostí objektu bydlení) s píslušenstvím a pozemkem.parc.4321 v katastrálním území a obci Ústí nad Labem, okres

Více

Dokumentaní píruka k aplikaci. Visor: Focení vzork. VisorCam. Verze 1.0

Dokumentaní píruka k aplikaci. Visor: Focení vzork. VisorCam. Verze 1.0 Dokumentaní píruka k aplikaci Visor: Focení vzork VisorCam Verze 1.0 ervenec 2009 Modul Focení vzork slouží k nafocení vzork 1. Prostednictvím této aplikace je provádna veškerá práce s fotoaparátem pístroje

Více

Spoleenství vlastník Semická 2026

Spoleenství vlastník Semická 2026 Spoleenství vlastník Semická 2026 spoleenství vlastník jednotek I 274 44 465, se sídlem Praha 4, Modany, Semická 2026, PS 143 00, zapsané v rejstíku spoleenství vlastník jednotek vedeném Mstským soudem

Více

cná a typová technická specifikace minimálních parametr a environmentální požadavky

cná a typová technická specifikace minimálních parametr a environmentální požadavky cná a typová technická specifikace minimálních parametr a environmentální požadavky I. Vcná a typová technická specifikace minimálních parametr 1. cná a typová technická specifikace minimálních parametr

Více

Regulaní servopohon pro otopná tlesa

Regulaní servopohon pro otopná tlesa 2 700 Regulaní servopohon pro otopná tlesa SSA955 Bezdrátov ízený servopohon pro termostatické ventily Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, obousmrn) Bateriové napájení bžnými lánky 1.5 V velikosti

Více

Veejnoprávní instituce

Veejnoprávní instituce Nmecký institut stavební techniky Veejnoprávní instituce DIBt len EOTA Kolonnenstr. 30L 10829 Berlín Nmecko Tel. +49(0)30 787 30 0 Fax: +49(0)30 787 30 320 e-mail: dibt@dibt.de Internet: www.dibt.de Zmocnný

Více

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO

EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO Střešní konstrukce Legislativní požadavky Martin Doležal, TÜV Investice do Vaší budoucnosti Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím

Více

ETA 10/0221 20/05/2015. Evropské technické posouzení

ETA 10/0221 20/05/2015. Evropské technické posouzení Člen www.eota.eu Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. Prosecká 811/76a 190 00 Praha Česká Republika eota@tzus.cz Evropské technické posouzení ETA 10/0221 20/05/2015 Subjekt pro technické posuzování

Více

Vcný zámr zákona o zdravotnické záchranné služb (kroužkové íslo 295/2007)

Vcný zámr zákona o zdravotnické záchranné služb (kroužkové íslo 295/2007) http://osz.cmkos.cz E-mail: osz_cr@ cmkos.cz Telefony ústedna: 267 204 300 267 204 306 Fax 222 718 211 E-mail osz_cr@cmkos.cz MUDr. Tomáš J u l í n e k, M B A ministr zdravotnictví Ministerstvo zdravotnictví

Více

KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2

KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2 KAPITOLA 6.3 POŽADAVKY NA KONSTRUKCI A ZKOUŠENÍ OBALŮ PRO INFEKČNÍ LÁTKY KATEGORIE A TŘÍDY 6.2 POZNÁMKA: Požadavky této kapitoly neplatí pro obaly, které budou používány dle 4.1.4.1, pokynu pro balení

Více

Budování aplikačních rozhraní pro obousměrnou komunikaci mezi ERMS a jejich vztah k Národnímu standardu pro komunikaci mezi ERMS.

Budování aplikačních rozhraní pro obousměrnou komunikaci mezi ERMS a jejich vztah k Národnímu standardu pro komunikaci mezi ERMS. Budování aplikačních rozhraní pro obousměrnou komunikaci mezi ERMS a jejich vztah k Národnímu standardu pro komunikaci mezi ERMS. Použité zkratky ERMS ESS i AIS ESS elektronická spisová služba AIS agendový

Více

Husova 4, eské Bud jovice 370 01, telefon 387 311 238, mobil +420 605 277 998 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE. Boršov nad Vltavou TEXTOVÁ ÁST

Husova 4, eské Bud jovice 370 01, telefon 387 311 238, mobil +420 605 277 998 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE. Boršov nad Vltavou TEXTOVÁ ÁST PROJEKTOVÝ ATELIÉR AD s.r.o. Ing. arch. Jaroslav DANK Husova 4, eské Budjovice 370 01, telefon 387 311 238, mobil +420 605 277 998 ZMNA. 10 ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE Boršov nad Vltavou TEXTOVÁ ÁST Únor 2016

Více

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU spolenosti Rizzo Associates Czech, a. s.

POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU spolenosti Rizzo Associates Czech, a. s. POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU spolenosti Rizzo Associates Czech, a. s. Pedstavenstvo akciové spolenosti Rizzo Associates Czech, a. s., se sídlem Plze, Vejprnická. 56, PS 318 00, IO: 453 53 409, zapsané v

Více

Mendelova univerzita v Brn

Mendelova univerzita v Brn Mendelova univerzita v Brn Ureno: Brno 29. prosince 2006 Fakultám, vysokoškolskému ústavu j.: 3948/2006-981 Celoškolským a rektorátním pracovištím Správ kolejí a menz Vysokoškolským statkm S M R N I C

Více

Platná legislativa pro certifikaci kabelových rozvodů pro napájení PBZ

Platná legislativa pro certifikaci kabelových rozvodů pro napájení PBZ Platná legislativa pro certifikaci kabelových rozvodů pro napájení PBZ Ing. Jana Buchtová PAVUS, a.s. Prosecká 412/74, 190 00 Praha - Prosek Interpretační dokument č. 2 - Požární bezpečnost Tento interpretační

Více

VERZE: 01 DATUM: 05/2014

VERZE: 01 DATUM: 05/2014 OBSAH PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE NÁZEV AKCE: PŘÍSTAVEK DATACENTRUM ROUDNICE NAD LABEM ČÍSLO PROJEKTU: 14Z030 VERZE: 01 DATUM: 05/2014 Textová část: Pol. Název dokumentu Formát P. stran Č. dokumentu 1 TECHNICKÁ

Více

Forbes Road bldg 30, Nortborough, MA 01532 USA

Forbes Road bldg 30, Nortborough, MA 01532 USA član EOTA Member of EOTA Obchodní název: SPACELOFT Držitel schválení: ASPEN AEROGELS INCORPORATED, Forbes Road bldg 30, Nortborough, MA 01532 USA Obecný typ a použití produktu: Tepelně izolační produkt

Více

Evropská organizace pro technická schválení ETAG 005. Vydání z března 2000

Evropská organizace pro technická schválení ETAG 005. Vydání z března 2000 Evropská organizace pro technická schválení ETAG 005 Vydání z března 2000 ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ LITÉ STŘEŠNÍ HYDROIZOLAČNÍ SESTAVY (Liquid applied roof waterproofing kits) Revize

Více

Lekce. 1. I. Úvod. Kontrolní otázky a cviení k 1. lekci

Lekce. 1. I. Úvod. Kontrolní otázky a cviení k 1. lekci Lekce. 1 Úvod do problematiky právní odpovdnosti ve zdravotnictví I. Úvod II. Orientace ve zdravotnických pedpisech III. Základní výkladová pravidla IV. Vybrané právní pedpisy V. Druhy právní odpovdnosti

Více

Metodika pro nákup kancelářské výpočetní techniky

Metodika pro nákup kancelářské výpočetní techniky Příloha č. 2 Metodika pro nákup kancelářské výpočetní techniky 1. Vymezení skupin výrobků Kancelářská výpočetní technika, jak o ni pojednává tento dokument, zahrnuje tři skupiny výrobků: počítače osobní

Více

ZAŘÍZENÍ PRO ODBĚR VZORKŮ VZ

ZAŘÍZENÍ PRO ODBĚR VZORKŮ VZ Technické podmínky 1 RK 12 1075 R A Y M A N spol. s r. o. KLADNO ZAŘÍZENÍ PRO ODBĚR VZORKŮ VZ RK 12 1075 Obr. 1 Zařízení pro odběr vzorků LEGENDA: 1. Pneumatický válec 2. Těleso vzorkovacího zařízení 3.

Více

Projektování ETICS, aneb jak lze předejít chybám při provádění a v praxi včetně související problematiky výplní otvorů

Projektování ETICS, aneb jak lze předejít chybám při provádění a v praxi včetně související problematiky výplní otvorů Projektování ETICS, aneb jak lze předejít chybám při provádění a v praxi včetně související problematiky výplní otvorů Ing. Pavel Zeman, zeman@tzus.cz energetický auditor, autorizovaný inženýr, hlavní

Více

a) Požadavky na zpracování dodavatelské dokumentace stavby

a) Požadavky na zpracování dodavatelské dokumentace stavby B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B.1. Popis realizace stavby a) Požadavky na zpracování dodavatelské dokumentace stavby Pro realizaci stavby si následný zhotovitel zpracuje dodavatelskou dokumentaci na úsekovou

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.180 Květen 2012 Dekorační tapety Forma rolí a desek ČSN EN 15102+A1 50 3410 Decorative wall coverings Roll and panel form Revetements muraux décoratifs Rouleaux et panneaux

Více

provozní, např. prasklé skluzavky, rozbité části herních prvků, nedostatečná dopadová plocha

provozní, např. prasklé skluzavky, rozbité části herních prvků, nedostatečná dopadová plocha Ke kontrolním činnostem České obchodní inspekce patří také dozor nad bezpečností herních prvků a dopadových ploch na hřištích, a to zejména těch, která byla nově uvedena do provozu. Hlavním cílem dozoru

Více

íslo jednací: 706634/14 íslo žádosti: 0114 241 301 Dvod vydání Vyjádení : Územní souhlas

íslo jednací: 706634/14 íslo žádosti: 0114 241 301 Dvod vydání Vyjádení : Územní souhlas VYJÁDENÍ O EXISTENCI SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ A VŠEOBECNÉ PODMÍNKY OCHRANY SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ SPOLENOSTI O2 CZECH REPUBLIC A.S. vydané podle 101 zákona. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

M S T S K Ý Ú A D. Stavební úad

M S T S K Ý Ú A D. Stavební úad M S T S K Ý Ú A D Stavební úad Sídlo: Svatovítské námstí 105, 463 52 Osená Telefon: +420 485 164 814 Fax: +420 485 179 208 E-mail: stavebniurad.osecna@volny.cz Web: http://osecna.info Na doruenku Dle rozdlovníku

Více

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie NÁVRH ZMĚNY ČSN EN 50341-3/Z2:2007

Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie NÁVRH ZMĚNY ČSN EN 50341-3/Z2:2007 Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEPS, ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, E.ON ČR, PREdistribuce, ZSE NÁVRH ZMĚNY ČSN EN 50341-3/Z2:2007 ELEKTRICKÁ VENKOVNÍ VEDENÍ S NAPĚTÍM NAD AC

Více

Evropské technické schválení ETA-13/0159

Evropské technické schválení ETA-13/0159 TECHNICKÝ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV STAVEBNÍ PRAHA, s.p. Prosecká 811/76a CZ-190 00 Praha 9 Tel.: +420 286 019 458 Internet: www.tzus.cz Autorizován a no tifi k ován podl e článku 10 Směrnice Rady 89/106/EC z 21.

Více

Vypracoval: Ing. Mojmír Janů v Novém Jičíně dne 17.5.2012 Zak.čís.: 1226/05/12

Vypracoval: Ing. Mojmír Janů v Novém Jičíně dne 17.5.2012 Zak.čís.: 1226/05/12 Projekční kancelář : Ing. Mojmír Janů Školní 562, 742 42 Šenov u Nového Jičína Mobil : 606 905 005 e-mail : j.projekt@seznam.cz POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ Akce : ZŠ Novolíšeňská 10 stavební úpravy, rekonstrukce

Více

Construction. Sikadur -41 CF Normal. 3komponentní tixotropní vysprávková epoxidová malta. Popis výrobku. Testy

Construction. Sikadur -41 CF Normal. 3komponentní tixotropní vysprávková epoxidová malta. Popis výrobku. Testy Technický list Vydání 05/2013 Identifikační č.: 02 04 02 03 001 0 000040 3komponentní tixotropní vysprávková epoxidová malta Popis výrobku je tixotropní, 3komponentní vysprávková a opravná malta, na bázi

Více

Technické podmínky. Praskliny na fasádě budou lokálně vyspraveny za použití helikální výztuže o průměru D 6 mm.

Technické podmínky. Praskliny na fasádě budou lokálně vyspraveny za použití helikální výztuže o průměru D 6 mm. Technické podmínky. Všeobecné podmínky. Dodávané materiály a výrobky budou splňovat požadavky příslušných platných norem, vyhlášek a hygienických předpisů. Při výstavbě budou použity materiály s ověřeným

Více

úzkým propojením se rozumí stav, kdy jsou dvě nebo více fyzických či právnických osob spojeny:

úzkým propojením se rozumí stav, kdy jsou dvě nebo více fyzických či právnických osob spojeny: Příloha č. 1 Srovnávací tabulka k návrhu zákona o finančních konglomerátech s legislativou ES Ustanovení zákona Navrhovaný předpis ČR 36 Změna zákona o bankách 4 V 4 odst. 5 písm. g) se slova s úzkým propojením,

Více

CENÍK únor 2016 Regulační technika pro vytápění

CENÍK únor 2016 Regulační technika pro vytápění CENÍK únor 2016 Regulační technika pro vytápění cz.danfoss.com . Vyhrazujeme si právo úpravy cen pro případ výraznějších kurzovních změn. Danfoss Link FT bezdrátové spínací relé se snímačem teploty podlahy.

Více

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury

Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Kritéria zelených veřejných zakázek v EU pro zdravotnětechnické armatury Zelené veřejné zakázky jsou dobrovolným nástrojem. V tomto dokumentu jsou uvedena kritéria EU, která byla vypracována pro skupinu

Více

Uživatelská píruka. Akumulátorová vrtaka /šroubovák 14,4V k. 3892AB

Uživatelská píruka. Akumulátorová vrtaka /šroubovák 14,4V k. 3892AB Uživatelská píruka tte prosím tyto instrukce peliv a dbejte na pelivé a efektivní používání tohoto výrobku Akumulátorová vrtaka /šroubovák 14,4V k. 3892AB Naptí 14,4V Volnobžné otáky 0-300 / 1000 ot./min.

Více

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU. JAMU vzduchotechnika a klimatizace depozitáře knihovny v objektu Novobranská 691/3, Brno"

VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU MALÉHO ROZSAHU. JAMU vzduchotechnika a klimatizace depozitáře knihovny v objektu Novobranská 691/3, Brno Janáčkova akademie múzických umění v Brně Beethovenova 650/2, 662 15 Brno IČO: 62156462, DIČ: CZ 62156462, bankovní spojení KB Brno č. účtu 27-0493900217/0100 Veřejná vysoká škola podle zákona č. 111/1998

Více

µ ρ ρ = ρ ρ + + = = = ρ + β + β ρ β ρ ρ ρ ρ ρ = ρ ρ = ρ = [ ] = [ + β ( )] β β β β β β β β σ σ σ σ = ε µ σ σ = [ ] = [ ] + [ ] = = [ ] σ = [ ] = = = [ ] σ = [ ] σ = [ ] σ = [ ] + = [

Více

Definice, metody měření a výpočtu

Definice, metody měření a výpočtu Číslo Parametr znění Definice, metody měření a výpočtu Subjekt 1 Průměrná doba, za kterou je zřízeno připojení v pevném místě k veřejné telefonní síti Doba, za kterou je zřízeno připojení v pevném místě

Více

Zajištění a kontrola kvality

Zajištění a kontrola kvality Zajištění a kontrola kvality Všeobecné podmínky Zhotovitel zavede a bude dodržovat vhodný Systém zajištění kvality pro všechny své práce (plán kontrol a zkoušek). Systém bude podrobně popsán a k předání

Více

ČSN EN ISO/IEC 17067:2014, schéma 3. ČSN EN ISO/IEC 17067:2014, schéma 3. ČSN EN ISO/IEC 17067:2014, schéma 3. ČSN EN ISO/IEC 17067:2014, schéma 3

ČSN EN ISO/IEC 17067:2014, schéma 3. ČSN EN ISO/IEC 17067:2014, schéma 3. ČSN EN ISO/IEC 17067:2014, schéma 3. ČSN EN ISO/IEC 17067:2014, schéma 3 Akreditovaný subjekt podle 17065:2013: 1) Název produktu Certifikační schéma Specifikace norem (normativních dokumentů) C.1* Překližky sestávající pouze z dřevěných dýh (s maximální tloušťkou listu 6 mm)

Více

Povinnosti provozovatelů bytových domů na úseku požární ochrany

Povinnosti provozovatelů bytových domů na úseku požární ochrany Povinnosti provozovatelů bytových domů na úseku požární ochrany Stávající a vznikající nová bytová družstva nebo společenství vlastníků mají mimo jiné zákonem dané povinnosti na úseku požární ochrany.

Více

ISA 402 ZVAŽOVANÉ SKUTEČNOSTI TÝKAJÍCÍ SE SUBJEKTŮ VYUŽÍVAJÍCÍCH SLUŽEB SERVISNÍCH ORGANIZACÍ

ISA 402 ZVAŽOVANÉ SKUTEČNOSTI TÝKAJÍCÍ SE SUBJEKTŮ VYUŽÍVAJÍCÍCH SLUŽEB SERVISNÍCH ORGANIZACÍ ZVAŽOVANÉ SKUTEČNOSTI TÝKAJÍCÍ SE SUBJEKTŮ VYUŽÍVAJÍCÍCH SLUŽEB SERVISNÍCH ORGANIZACÍ (Platí pro audity účetních závěrek sestavených za období počínající 15. prosince 2004 nebo po tomto datu.)* O B S A

Více

SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP

SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP 1. Úvodní ustanovení 1.1 Smrnice upravuje povinnosti a práva právnických a fyzických osob pi provádní potápských prací. Je závazná pro právnické a fyzické

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VE EJNÉ ZAKÁZKY ZADÁVACÍ DOKUMENTACE VEEJNÉ ZAKÁZKY Zadávací ízení Zjednodušené podlimitní ízení podle 38 zákona. 137/2006 Sb., o veejných zakázkách, ve znní pozdjších pedpis Název veejné zakázky OSSZ Klatovy Energetické

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Příloha č. 7 ZADÁVACÍ DOKUMENTACE pro veřejnou zakázku na stavební práce mimo režim zákona o veřejných zakázkách č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách v platném znění, a dle Závazných pokynů pro žadatele

Více

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU

METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Ministerstvo pro místní rozvoj METODICKÝ POKYN NÁRODNÍHO ORGÁNU Program přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 MP číslo: 2/Příručka pro české žadatele, 5. vydání

Více

Vyhláška. Ministerstva financí. ze dne..2004,

Vyhláška. Ministerstva financí. ze dne..2004, Vyhláška Ministerstva financí ze dne..2004, kterou se provádí zákon. 38/2004 Sb., o pojišovacích zprostedkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí a o zmn živnostenského zákona (zákon

Více

vyhotovená dle 43 zák.. 26/2000 Sb.. j: 191/2009-N Bod 1.

vyhotovená dle 43 zák.. 26/2000 Sb.. j: 191/2009-N Bod 1. DRAŽEBNÍ VYHLÁŠKA vyhotovená dle 43 zák.. 26/2000 Sb.. j: 191/2009-N Bod 1. Touto Dražební vyhláškou se vyhlašuje konání dražby nedobrovolné. Den konání dražby se stanovuje na 29. záí 2009, na adrese BLUE

Více

Evropská organizace pro technická schválení ETAG 005. Vydání z března 2000

Evropská organizace pro technická schválení ETAG 005. Vydání z března 2000 Evropská organizace pro technická schválení ETAG 005 Vydání z března 2000 ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ LITÉ STŘEŠNÍ HYDROIZOLAČNÍ SESTAVY (Liquid applied roof waterproofing kits) Revize

Více

STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ESKÉ REPUBLIKY. (schválená usnesením vlády eské republiky. 211 ze dne 10. bezna 2004)

STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ESKÉ REPUBLIKY. (schválená usnesením vlády eské republiky. 211 ze dne 10. bezna 2004) STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE ESKÉ REPUBLIKY (schválená usnesením vlády eské republiky. 211 ze dne 10. bezna 2004) Praha 2004 1 Obsah Státní energetické koncepce (SEK): str.: Vize, cíle, nástroje SEK 3 Sumarizace

Více

PALETOVÉ REGÁLY SUPERBUILD NÁVOD NA MONTÁŽ

PALETOVÉ REGÁLY SUPERBUILD NÁVOD NA MONTÁŽ PALETOVÉ REGÁLY SUPERBUILD NÁVOD NA MONTÁŽ Charakteristika a použití Příhradový regál SUPERBUILD je určen pro zakládání všech druhů palet, přepravek a beden všech rozměrů a pro ukládání kusového, volně

Více

Construction. Vysoce kvalitní, expanzní zálivková hmota s nízkým smrštěním. Popis výrobku

Construction. Vysoce kvalitní, expanzní zálivková hmota s nízkým smrštěním. Popis výrobku Technický list Vydání 24.11.2015 Identifikační č.: 02 02 01 01 001 0 000004 1180 SikaGrout -311 SikaGrout -311 Vysoce kvalitní, expanzní zálivková hmota s nízkým smrštěním Popis výrobku SikaGrout -311

Více

SMLOUVA O PATENTOVÉ SPOLUPRÁCI

SMLOUVA O PATENTOVÉ SPOLUPRÁCI Smlouva o patentové spolupráci (PCT*) SMLOUVA O PATENTOVÉ SPOLUPRÁCI pøijatá ve Washingtonu dne 19. èervna 1970, zmìnìná dne 28. záøí 1979, dne 3. února 1984 a dne 3. øíjna 2001 (sdìl. fed. min. zahr.

Více

VYJÁDENÍ O EXISTENCI SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ spolenosti Telefónica O 2 Czech Republic, a.s.,

VYJÁDENÍ O EXISTENCI SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ spolenosti Telefónica O 2 Czech Republic, a.s., VYJÁDENÍ O EXISTENCI SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ spolenosti Telefónica O 2 Czech Republic, a.s., vydané podle 101 zákona. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o zmn nkterých souvisejících zákon

Více

Příručka uživatele návrh a posouzení

Příručka uživatele návrh a posouzení Příručka uživatele návrh a posouzení OBSAH 1. Všeobecné podmínky a předpoklady výpočtu 2. Uvažované charakteristiky materiálů 3. Mezní stav únosnosti prostý ohyb 4. Mezní stav únosnosti smyk 5. Mezní stavy

Více

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů název veřejné zakázky: Regenerace zeleně vybraných lokalit města Dvůr

Více

Evropská organizace pro technická schválení ETAG 002. Vydání z listopadu 1999

Evropská organizace pro technická schválení ETAG 002. Vydání z listopadu 1999 Evropská organizace pro technická schválení ETAG 002 Vydání z listopadu 1999 ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ SYSTÉMY ZASKLENÍ S KONSTRUKČNÍM TMELEM (Structural Sealant Glazing Systems - SSGS)

Více

Environmentální prohlášení o produktu (Environmental Product Declaration) STAVEBNÍ VÝROBKY

Environmentální prohlášení o produktu (Environmental Product Declaration) STAVEBNÍ VÝROBKY Environmentální prohlášení o produktu (Environmental Product Declaration) STAVEBNÍ VÝROBKY 12/05/2014 1 Oč jde? 2 Environmentální značení a prohlášení typy typ I ekologicky šetrné produkty ČSN ISO 14024:2000

Více

OBCHODNÍ PODMÍNKY. 1 z 6. 1. Základní informace. 2. Základní pojmy. 1.1. Základní údaje:

OBCHODNÍ PODMÍNKY. 1 z 6. 1. Základní informace. 2. Základní pojmy. 1.1. Základní údaje: OBCHODNÍ PODMÍNKY 1. Základní informace 1.1. Základní údaje: J&T ASSET MANAGEMENT, INVESTINÍ SPOLENOST, a.s. Pobežní 14/297 186 00 Praha 8 eská republika I: 476 72 684 Zápis v obchodním rejstíku vedeném

Více

Nedostatky u příslušenství k sádrokartonu Pátek, 31 Leden 2014 11:20

Nedostatky u příslušenství k sádrokartonu Pátek, 31 Leden 2014 11:20 V roce 2013 probíhaly kontroly specializované na sádrokartonové desky a příslušenství, tj. konstrukční, spojovací a upevňovací prvky, kovové lišty, spárovací materiály a sádrová lepidla. Inspektoři oddělení

Více

zesilování konstrukcí kompozitními materiály

zesilování konstrukcí kompozitními materiály zesilování konstrukcí kompozitními materiály BETOSAN s.r.o. jako výhradní dovozce pro ČR, nabízí špičkové kompozitní materiály firmy Fyfe Company, USA Zesílení konstrukcí pomocí lepených kompozitních tkanin

Více

DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY. Jaroslava Košťálová. Ing. Jiří Starý D.1.3 POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ ÚPRAVA ODD.

DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY. Jaroslava Košťálová. Ing. Jiří Starý D.1.3 POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ ÚPRAVA ODD. ÚPRAVA ODD.14 V BUDOVĚ ZÁMKU Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice Investor: PSYCHIATRICKÁ NEMOCNICE HORNÍ BEŘKOVICE HORNÍ BEŘKOVICE, PODŘIPSKÁ 1, PSČ 411 85 Generální projektant: Starý a partner s.r.o.

Více

5.6.16. Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí

5.6.16. Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí 5.6.16. Stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/stroje-technicka-zarizenipristroje-a-naradi Bezpečnost pro stroje, technická zařízení, přístroje a nářadí

Více

POŘÍZENÍ NÍZKOEMISNÍHO ZDROJE A ZATEPLENÍ KULTURNĚ SPOLEČENSKÉ BUDOVY DŘEŠÍNEK

POŘÍZENÍ NÍZKOEMISNÍHO ZDROJE A ZATEPLENÍ KULTURNĚ SPOLEČENSKÉ BUDOVY DŘEŠÍNEK VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDEK K VEŘEJNÉ ZAKÁZCE MALÉHO ROZSAHU POŘÍZENÍ NÍZKOEMISNÍHO ZDROJE A ZATEPLENÍ KULTURNĚ SPOLEČENSKÉ BUDOVY DŘEŠÍNEK ZADÁVANÉ DLE ZÁVAZNÝCH POKYNŮ PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY V OPŽP

Více

Uložení potrubí. Postupy pro navrhování, provoz, kontrolu a údržbu. Volba a hodnocení rezervy posuvu podpěr potrubí

Uložení potrubí. Postupy pro navrhování, provoz, kontrolu a údržbu. Volba a hodnocení rezervy posuvu podpěr potrubí Uložení potrubí Postupy pro navrhování, provoz, kontrolu a údržbu Volba a hodnocení rezervy posuvu podpěr potrubí Obsah: 1. Definice... 2 2. Rozměrový návrh komponent... 2 3. Podpěra nebo vedení na souosém

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH

TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH TECHNICKÁ ZPRÁVA Dokumentace pro provedení stavby eší VZT pívodní zaízení pro úel výuky student v laboratoi VZT školy SPŠ stavební v Hradci Králové. V projektu se uvažuje s využitím stávající pívodní jednotky

Více

UNIFORM. Podlahové lišty. Technická příručka. Systém podlahových lišt / ztraceného bednění. Verze: CZ 12/2015

UNIFORM. Podlahové lišty. Technická příručka. Systém podlahových lišt / ztraceného bednění. Verze: CZ 12/2015 Podlahové lišty Systém podlahových lišt / ztraceného bednění Verze: CZ 12/2015 Technická příručka Podlahové lišty Systém podlahových lišt / ztraceného bednění Výhody systému Univerzální modulový bednící

Více

Architektonické a stavebn technické ešení

Architektonické a stavebn technické ešení F.1.1 Architektonické a stavebn technické ešení F.1.1.1. Technická zpráva a) Úel objektu Budova mateské školky je situována v zastavném území obce v K.Varech na okraji sídlišt Ržový vrch, k.ú. Rybáe, na

Více

5.6.6.3. Metody hodnocení rizik

5.6.6.3. Metody hodnocení rizik 5.6.6.3. Metody hodnocení rizik http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/identifikace-nebezpeci-ahodnoceni-rizik/metody-hodnoceni-rizik Pro hodnocení a analýzu rizik se používají různé metody. Výběr metody

Více

Naízení rady msta. 2/2004 o placeném stání na místních komunikacích nebo jejich úsecích a na parkovištích

Naízení rady msta. 2/2004 o placeném stání na místních komunikacích nebo jejich úsecích a na parkovištích Naízení rady msta. 2/2004 o placeném stání na místních komunikacích nebo jejich úsecích a na parkovištích Rada msta Brandýs nad Labem Stará Boleslav se v souladu s ustanovením 11 a 102 odst. 2 písm. d)

Více

Podlahové podklady CLIMAPOR. podmíněně vhodné. výborné dobré

Podlahové podklady CLIMAPOR. podmíněně vhodné. výborné dobré CLIMAPOR podstatně vylepší tepelnou pohodu sníží hluk z chůze a zvýší zvukovou izolaci plošně stálý i při vysokém zatížení snadno si poradí se zbytkovou vlhkostí, jejím odvětráním (v provedení s drážkou)

Více

BETONIKA plus. Technický katalog

BETONIKA plus. Technický katalog Odvodňovací systémy BIRCO Technický katalog Obsah Úvod... 3 Výhody použití odvodňovacích žlabů BIRCO... 3 Porovnání bodového a liniového odvodnění... 3 Způsoby upevnění roštů... 4 Poskytované služby...

Více

ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT

ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT JEDNORÁZOVÉ SYSTÉMOVÉ ZTRACENÉ B E D N Ě N Í TESAŘSKÉ BEDNĚNÍ PAPÍROVÉ BEDNĚNÍ Bednění kruhových

Více

Centrum pro flexibilní zpracování plechových polotovarů (II)

Centrum pro flexibilní zpracování plechových polotovarů (II) Název veřejné zakázky: Centrum pro flexibilní zpracování plechových polotovarů (II) Odůvodnění vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c) zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Technická

Více

stavební úpravy MATEŘSKÉ ŠKOLY

stavební úpravy MATEŘSKÉ ŠKOLY statika - technická zpráva, technologie bourání DOKUMENTACE PRO REALIZACI STAVBY stavební úpravy MŠ Ostašovská stavební úpravy MATEŘSKÉ ŠKOLY OSTAŠOVSKÁ Č.P. 100, LIBEREC XX - OSTAŠOV Vypracoval ing. Petr

Více

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů

Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO PODNIKY A PRŮMYSL Pokyny 1 V Bruselu dne 1. února 2010 - Uplatňování nařízení o vzájemném uznávání u předmětů z drahých kovů 1. ÚVOD Účelem tohoto dokumentu je

Více

Podklady pro navrhování podlahových souvrství z hlediska akustických požadavků

Podklady pro navrhování podlahových souvrství z hlediska akustických požadavků Podklady pro navrhování podlahových souvrství z hlediska akustických požadavků Zásady pro navrhování podlahových souvrství z materiálů společnosti TBG Pražské malty a PORIMENT. Úvod Společnost TBG Pražské

Více

REVITALIZACE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ, III. ETAPA B2.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA

REVITALIZACE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ, III. ETAPA B2.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA REVITALIZACE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ, III. ETAPA B2.1. TECHNICKÁ ZPRÁVA DOKUMENTACE PROVEDENÍ STAVBY Objednatel: MĚSTO ČESKÝ TĚŠÍN, NÁMĚSTÍ ČSA 1/1, 737 01,ČESKÝ TĚŠÍN Zhotovitel: ATRIS s.r.o Místo podnikání:

Více

S t ř e d o f r e k v e n č n í g e n e r á t o r HF1-VA5

S t ř e d o f r e k v e n č n í g e n e r á t o r HF1-VA5 ! Výroba elektrotechnických zařízení a systémů V E Z A S S t ř e d o f r e k v e n č n í g e n e r á t o r HF1-VA5 Návod k použití a technický popis Prosinec 2006 Hradec Králové! 1 OBSAH 1.Úvod 3 2. Technické

Více

Informace dle zákona. 106/1999 Sb., ve znní pozdjších pedpis

Informace dle zákona. 106/1999 Sb., ve znní pozdjších pedpis Informace dle zákona. 106/1999 Sb., ve znní pozdjších pedpis Struktura informací, zveejovaných o povinném subjektu zpsobem, umožujícím dálkový pístup podle vyhlášky.442/2006 Sb. ze dne 31. srpna 2006 1.

Více

KABELY PRAFla PRODUKTY PRO POŽÁRNÍ BEZPEČNOST PRAKAB.CZ ČLEN SKUPINY SKB-GROUP PRAKAB.CZ MEMBER OF SKB-GROUP

KABELY PRAFla PRODUKTY PRO POŽÁRNÍ BEZPEČNOST PRAKAB.CZ ČLEN SKUPINY SKB-GROUP PRAKAB.CZ MEMBER OF SKB-GROUP KABELY PRAFla PRODUKTY PRO POŽÁRNÍ BEZPEČNOST PRAKAB.CZ MEMBER OF SKB-GROUP PRAKAB.CZ MEMBER OF SKB-GROUP PRAKAB.CZ ČLEN SKUPINY SKB-GROUP Schwechater Kabelwerke GmbH Váš kompetentní partner se sídlem

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 57 08 22

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 57 08 22 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 57 08 22 Účel použití čerpadla Výkonné a robustní čerpadlo k vyprazdňování zahradních rybníčků, k čerpání vody ze sklepů, plaveckých bazénků, vsakovacích jam nebo ze zaplavených

Více

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE k veřejné zakázce zadávané podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, v platném znění název veřejné zakázky: Rekonstrukce VZT zařízení č. 1, 2 a 3 v OZ druh zadávacího

Více