FARMAK, a.s. Na vlčinci 16/3 Olomouc ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "FARMAK, a.s. Na vlčinci 16/3 Olomouc ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2012"

Transkript

1 FARMAK, a.s. Na vlčinci 16/3 Olomouc ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2012

2 OBSAH Strana 1 Strana ÚVOD Integrovaný systém jakosti, environmentu a PZH... 2 Responsible Care. 3 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ... 4 Ochrana ovzduší... 4 Odpadové hospodářství Vodní hospodářství OCHRANA PODZEMNÍCH VOD Odstranění starých ekologických zátěží OCHRANA ZDRAVÍ A PREVENCE HAVÁRIÍ Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Činnost v systému TRINS Havarijní prevence a požární ochrana Požární ochrana ENERGETIKA A INVESTICE Energetika Investice do ochrany životního prostředí a bezpečnosti práce PLNĚNÍ LEGISLATIVNÍCH POŽADAVKŮ

3 ÚVOD Strana 2 Dodržování zásad správné výrobní praxe, ochrana životního prostředí, vytváření bezpečných a zdravých pracovních podmínek pro zaměstnance a jejich trvalé zlepšování patří stejně jako prevence znečišťování trvale k nejvyšším prioritám společnosti. Řízení provozu je ve společnosti zabezpečeno prostřednictvím zavedeného a certifikovaného integrovaného systému QMS a EMS zahrnující v sobě i systém prevence závažné havárie. Integrovaný systém jakosti a environmentu a PZH Společnost FARMAK, a.s. má již od roku 2006 zaveden integrovaný systém kvality (QMS) a environmentu (EMS). Při splnění požadavků dle norem ISO 9001 a jsou certifikačním orgánem společností TÜV SÜD Czech s.r.o. udělovány certifikáty s platností 3 roky. Během doby platnosti probíhá pravidelně, vždy 1x ročně, tzv. dozorový audit, při kterém auditoři z certifikační společnosti prověřují dodržování požadavků obou norem. Před vypršením platnosti certifikátů, tedy 1x za 3 roky, probíhá tzv. audit recertifikační.

4 ÚVOD Strana 3 Dne proběhl ve FARMAK, a.s. v pořadí již druhý recertifikační audit. Stav a funkčnost integrovaného systému EMS a QMS přijeli prověřit čtyři auditoři z certifikační společnosti. Tento audit se dotkl všech útvarů společnosti. V průběhu auditu byly prověřeny nejen všechny útvary, ale i přijatá opatření na zjištění z loňského dozorového auditu včetně naší reakce na doporučení certifikačního orgánu. Výsledkem druhého recertifikačního auditu bylo 5 doporučení za oblast kvality a 4 doporučení za oblast environmentu. Nejdůležitější však je udělení certifikátů na další tři roky. Na rok 2012 bylo stanoveno osm cílů EMS a PZH, které se týkaly např. Plnění podmínek nařízení REACH Snížení množství vznikajících nebezpečných odpadů Snížení množství emisí těkavých organických látek Rekonstrukce komplexu ČOV, snížení množství emisí, snížení zdravotních rizik zaměstnanců a odstranění starých ekologických zátěží jsou dlouhodobé cíle, jejichž splnění je plánováno v následujících letech. Responsible Care Společnost FARMAK, a.s. od roku 1997 plní základní principy Programu Responsible Care a pracuje v souladu s Globální chartou Responsible Care. Společnost stanovila své vlastní cíle a jejich plnění se stalo součástí řídicí práce na všech úrovních společnosti a vodítkem pro způsob práce. Společnost FARMAK, a.s. se jako člen Svazu chemického průmyslu ČR zavázala řídit své činnosti tak, aby zabezpečovaly vysokou úroveň ochrany zdraví a bezpečnosti zaměstnanců, obyvatel a životního prostředí, a aby svojí činností soustavně přispívala k udržitelnému rozvoji společnosti. Základem závazku jsou tyto základní principy: soustavně zlepšovat výkonnost v oblasti životního prostředí, zdraví a bezpečnosti, technologií, procesů a výrobků po dobu jejich životního cyklu, a tak zabránit poškozování zdraví lidí a životního prostředí; efektivně využívat zdroje a minimalizovat vznik odpadů; otevřeně informovat o výkonech, úspěších a nedostatcích v oblastech působení programu Responsible Care; naslouchat lidem, porozumět jejich obavám a očekáváním, a zohledňovat je; spolupracovat s vládami a organizacemi na vývoji a implementaci účinných předpisů a standardů v oblasti životního prostředí, zdraví a bezpečnosti a plnit je, nebo je překonávat; poskytovat pomoc a poradenství při zavádění odpovědného zacházení s chemikáliemi všem, kteří s nimi zacházejí a užívají je.

5 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - OVZDUŠÍ Ochrana ovzduší Společnost FARMAK, a.s. je provozovatelem stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší: - výroba farmaceutických směsí, - čistírna odpadních vod. Strana 4 Emise těkavých organických látek VOC při výrobě farmaceutických směsí (léčivých látek) jsou produkovány v objektech: - Nová hala - Psychofarmaka - UNIHALA - UNIHALA, jednotka PJ UPJ - univerzální poloprovozní jednotka - ČTP - čtvrtprovoz Emise těkavých organických látek do ovzduší (VOC) Rok Množství [t/rok] 13,23 13,83 13,86 Podíl jednotlivých zdrojů na znečišťování ovzduší Zdroj emisí Množství VOC / 2012 [t/rok] [%] Objekt č. 31, Nová hala 8,104 58,5 Objekt č. 33, Unihala 3,558 25,7 Objekt č. 33 PJ ,858 13,4 Objekt č. 21 UPJ 0,188 1,4 Objekt č. 13, čtvrtprovoz 0,151 1,1

6 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - OVZDUŠÍ Strana 5 Množství emisí těkavých organických látek v kg na 1 tunu výrobku Rok Emise VOC kg/tunu produkce Množství emisí těkavých organických látek bylo ve sledovaném období prakticky stejné. Opatření ke snížení množství emisí těkavých organických látek realizovaná v předchozích letech se projevilo výrazným snížením množství VOC vztažených na 1 tunu hotových výrobků. Spotřeba organických rozpouštědel Spotřeba organických rozpouštědel [t/rok] 1 175,0 1217,0 817,3 Výrazné snížení množství používaných těkavých organických látek bylo způsobeno rozšířením regenerace organických rozpouštědel zejména toluenu a používání regenerovaných rozpouštědel v objektu č.31 Nová hala.

7 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - ODPADY Odpadové hospodářství Strana 6 Vzhledem k předmětu podnikání tvoří odpady s nebezpečnými vlastnostmi většinu celkové produkce odpadů společnosti. Všechny vznikající odpady jsou předávány k využití nebo odstranění osobám, které jsou oprávněny v souladu s právními předpisy s odpady nakládat. Cílem společnosti je mimo jiné zajistit, aby co největší podíl vznikajících odpadů byl předán k materiálovému, případně energetickému využití. Produkce nebezpečných odpadů [t/rok] Nebezpečné odpady celkem odpadní organická rozpouštědla neutralizační kal z ČOV kaly z čištění nátokové nádrže ČOV další nebezpečné odpady Výrazné snížení množství nebezpečných odpadů proti předchozím rokům bylo způsobeno zejména snížením produkce odpadních organických rozpouštědel, která souvisela s nižší výrobou v objektu č.31 Nová hala. Dále mělo vliv na snížení množství odpadů: - interní regenerace toluenu a používání tohoto regenerovaného toluenu v objektu č.31 Nová hala - změna charakteru odpadních vod a tím minimální produkce neutralizačního kalu a kalu z čištění nátokové nádrže ČOV.

8 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - ODPADY Produkce odpadů kategorie ostatní [t/rok] Strana 7 Odpady kategorie ostatní celkem biologický kal z ČOV (předává se k dalšímu využití) železný šrot (předává se k dalšímu využití) další odpady kategorie ostatní Využívání odpadů Organická rozpouštědla Celkově bylo ve výrobě v roce 2012 separováno 62 tun rozpouštědel, což představuje 10,6% z celkové produkce odpadních organických rozpouštědel. Na výrazném snížení množství odpadních rozpouštědel předávaných k externí regeneraci mělo největší podíl zavedení interní regenerace přímo v místě vzniku odpadů a také snížení výroby v objektu č.31 Nová hala. Přehled separovaných rozpouštědel předaných k materiálovému využití [t/rok] Rozpouštědla celkem Toluen Aceton Zpětný odběr výrobků V průběhu roku 2012 bylo kolektivnímu systému REMA, a.s. předáno 72 kg vyřazeného elektrozařízení z domácností, které zaměstnanci společnosti ukládají do označeného nerezového boxu, umístěného v prostorách recepce. REMA systému bylo rovněž předáno kg nefunkčního elektrozařízení, které bylo vyřazeno z majetku společnosti.

9 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - ODPADY Přehled odpadů prodávaných k využití Strana 8 V tabulce jsou uvedeny odpady, které byly prodány k materiálovému využití s uvedením částky získané za jejich prodej. Komodita Kč Kč Kč Celkem Katalyzátor s obsahem Pd Elektromotory Železný šrot Sklo Separovaná rozpouštědla Akumulátory Oleje Papír Náklady: Náklady na odstranění odpadů [Kč] Prodej odpadů [Kč] Rozdíl [Kč] Výrazné snížení nákladů na odstranění odpadů bylo způsobeno zejména nižší produkcí odpadů organických rozpouštědel, nižší cenou za jejich zneškodnění a tím, že v loňském roce nevznikl odpad oxychloridu fosforečného.

10 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - ODPADY Strana 9 Produkce odpadů kategorie "nebezpečný" v FARMAK, a.s. a způsoby jejich odstranění Název odpadu dle Katalogu odpadů Kód odpadu Kat. Produkce [t/rok] odp. Způsob odstranění kyselina sírová a kyselina siřičitá N 8,4 0 0,0 neutralizace organická halogenovaná rozpouštědla, promývací kapaliny a matečné louhy N 3,9 2,3 5,6 spálení jiná organická rozpouštědla, promývací kapaliny a matečné louhy - směsi ze 616,5 704,1 520,1 energetické využití shromažďovacích nádrží na SPI a SPII jiná organická rozpouštědla, promývací N kapaliny a matečné louhy - separovaná 179,0 228,3 62,6 materiálové využití rozpouštědla halogenované destilační a reakční zbytky - 2,7 2,3 0,0 skládkování izomery CHTX N halogenované destilační a reakční zbytky - 1,9 1,1 0,0 spálení odpadní CHTX jiné destilační a reakční zbytky N 0,1 0,0 0,1 spálení jiné filtrační koláče a upotřebená absorpční činidla-použité aktivní uhlí N 4,6 3,5 2,7 energetické využití kaly z čištění odpadních vod v místě jejich vzniku obsahující nebezpečné látkyneutralizační N 52,9 29,1 7,8 skládkování kal odpadní barvy a laky obsahující organická rozpouštědla nebo jiné nebezpečné látky N 0,4 0,1 0,2 spálení jiné motorové, převodové a mazací oleje N 0,7 0,7 0,8 materiálové využití 0,6 0,1 0,2 spálení minerální nechlorované izolační a teplonosné oleje N 2,0 0,0 0,2 materiálové využití kaly z lapáků nečistot N 1,4 0,5 0,2 spálení plastové obaly znečištěné O/N 0,6 0,2 0,5 spálení kovové obaly znečištěné O/N 0,9 0,8 0,4 spálení obaly obsahující zbytky nebezpečných látek nebo obaly těmito látkami znečištěné N 5,8 8,3 7,7 spálení absorpční činidla, filtrační materiály(včetně olejových filtrů jinak blíže neurčených), čisticí tkaniny a ochranné oděvy znečištěné nebezpečnými látkami-filtrační plachetky, sorbenty N 0,8 0,9 0,5 spálení vyřazená zařízení obsahující nebezpečné složky neuvedená pod čísly až 16- kondenzátory bez PCB organické odpady obsahující nebezpečné látky plyny v tlakových nádobách(včetně halonů) obsahující nebezpečné látky laboratorní chemikálie a jejich směsi, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky vyřazené anorganické chemikálie, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky - odpadní POCl N 0,0 0,0 0,0 jiný způsob N 0,0 0,0 0,0 spálení N 0,0 0,0 0,0 jiný způsob N 0,3 0,4 0,2 spálení N 3,2 1,4 0,0 jiný způsob

11 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - ODPADY Název odpadu dle Katalogu odpadů vyřazené anorganické chemikálie, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky-ostatní anorganické chemikálie vyřazené organické chemikálie, které jsou nebo obsahují nebezpečné látky Kód odpadu Kat. Produkce [t/rok] odp. Strana 10 Způsob odstranění N 0,7 0,5 0,3 spálení N 0,8 0,0 0,1 spálení olověné akumulátory N 0,1 0,0 3,1 materiálové využití nikl-kadmiové baterie a akumulátory N 0,0 0,1 0,6 materiálové využití Odpady obsahující jiné nebezpečné látky N 0,0 0,1 0,1 spálení upotřebené katalyzátory obsahující nebezpečné přechodné kovy nebo jejich sloučeniny - katalyzátor Ra-Ni, práškové N 0,4 0,1 0,2 spálení železo s aktivním uhlím upotřebené katalyzátory znečištěné nebezpečnými látkami - iontoměniče z 0,0 0,1 0 spálení výroby upotřebené katalyzátory znečištěné nebezpečnými látkami - katalyzátor akt N 0,0 0,1 0,1 materiálové využití uhlí+pd směsi nebo oddělené frakce betonu, cihel, tašek a keramických výrobků obsahující N 6,5 0,0 0,0 skládkování nebezpečné látky sklo, plasty a dřevo obsahující nebezpečné látky nebo nebezpečnými látkami znečištěné N 0,0 0,0 0,0 skládkování zemina a kamení obsahující nebezpečné látky N 0,1 0,4 0,0 skládkování izolační materiál s obsahem azbestu N 0,0 0,0 0,0 skládkování kaly z jiných způsobů čištění průmyslových odpadních vod obsahující nebezpečné látky N 34,0 80,1 24,9 biodegradace kaly z nátokové nádrže podnikové ČOV vyřazená zařízení obsahující chlorofluorouhlovodíky - lednice, mrazáky N 0,0 0,0 0,0 materiálové využití vyřazené elektrické a elektronické zařízení obsahující nebezpečné látky neuvedené pod čísly a monitory N 0,0 0,0 0,0 materiálové využití

12 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - ODPADY Strana 11 Odpady kategorie nebezpečný celkem 930,0 1066,0 639,0 - materiálové využití 181,7 229,1 67,4 - spalování 639,7 723,6 539,0 - skládkování 62,3 31,8 7,7 -jiný způsob 46,3 81,5 24,9 Produkce odpadů kategorie "ostatní" ve FARMAK, a.s. a způsoby jejich odstranění Název odpadu dle Katalogu odpadů Kód Kat. Produkce [t/rok] odpadu odp. Způsob odstranění Pevné odpady neuvedené pod číslem * O 0,0 0,0 0,1 skládkování papírové a lepenkové obaly - lepenkové soudky, kartony O 0,3 0,5 1,1 materiálové využití plastové obaly O 1,4 1,6 0,6 materiálové využití dřevěné obaly O 6,4 4,0 0,5 materiálové využití kovové obaly O 1,5 6,5 5,5 materiálové využití směsné obaly O 5,5 2,5 4,9 skládkování Skleněné obaly O 0,0 0,0 1,8 materiálové využití Jiné plyny v tlakových nádobách (včetně halonů) neuvedené pod číslem * O 0,0 0,0 0,1 Jiný způsob upotřebené katalyzátory obsahující zlato, stříbro, rhenium, rhodium, paladium, iridium nebo platinu (kromě odpadu O 0,0 0,0 0,0 jiný způsob uvedeného pod číslem ) dřevo O 2,3 0,0 0,0 skládkování asfaltové směsi neuvedené pod číslem O 0,0 0,5 0,0 skládkování hliník O 0,0 0,1 0,0 materiálové využití železo a ocel O 34,7 71,9 62,2 materiálové využití Směsné kovy O 0,0 0,0 4,1 materiálové využití kabely neuvedené pod číslem O 0 0,2 0,0 materiálové využití

13 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - ODPADY Název odpadu dle Katalogu odpadů izolační materiály neuvedené pod čísly a kaly z biologického čištění průmyslových odpadních vod neuvedené pod číslem Kód odpadu Kat. Produkce [t/rok] odp. Strana 12 Způsob odstranění O 1,4 0,5 1,4 skládkování O 465,9 548,5 332,4 kompostování Upotřebené aktivní uhlí O 0,0 0,0 0,2 skládkování nasycené nebo upotřebené pryskyřice iontoměničů - z úpravy vody O 0,0 0,0 0,1 skládkování papír a lepenka O 6,8 5,1 4,6 materiálové využití vyřazené elektrické a elektronické zařízení neuvedené pod čísly , a klávesnice a O 0,0 0,0 0,0 materiálové využití komponenty z výpočetní techniky dřevo O 0,0 1,2 0,0 materiálové využití směsný komunální odpad O 30,3 27,8 30,4 skládkování objemný odpad O 1,5 8,4 4,8 skládkování Odpady kategorie ostatní celkem 558,0 679,2 455,0 - materiálové využití 51,1 91,0 80,4 - kompostování 465,9 548,5 332,4 - skládkování 41,5 39,7 42,2

14 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - VODA Vstup vody do areálu společnosti Vodní hospodářství Druh vody Množství [m 3 ] Pitná voda Podzemní voda z vrtů R 217 a R Celkem Strana 13 Odpadní vody Průmyslové odpadní vody z chemické výroby léčivých látek a chemických specialit s obsahem kyselin, zásad, solí a ethanolických rozpouštědel jsou přes přečerpávací stanice vedeny do nátokové nádrže ČOV. V případě kyselých odpadních vod je provedena neutralizace pomocí suspenze vápenného hydrátu a poté je odpadní voda čerpána z homogenizačních nádrží do aktivační nádrže k biologickému čištění. Produkce odpadních vod v roce 2012

15 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - VODA Strana 14 Nátok odpadních vod do aktivace (na ČOV) [tis. m 3 /rok] Nátok odpadních vod do aktivace (na ČOV) [m 3 /den] Odpadní vody odvážené na externí ČOV Množství [t/rok] Externě odstraněné odpadní vody celkem Amoniakální odpadní vody Odpadní voda s obsahem kyseliny sírové

16 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - VODA Strana 15 Znečištění odpadních vod Průměrné hodnoty znečištění odpadních vod na ČOV (nátok do aktivace) [mg/l] + N-NH BSK CHSK Cr Průměrné hodnoty znečištění odpadních vod na ČOV (nátok do aktivace) [t/rok] + N-NH 4 14,3 14,7 11,3 BSK 5 178,1 235,2 198,7 CHSK Cr 379,3 392,1 329,2

17 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - VODA Účinnost čištění odpadních vod Strana 16 Účinnost čištění odpadních vod se v roce 2012 zlepšila v parametru N-NH 4 +. V parametrech CHSK Cr a BSK 5 došlo k mírnému snížení účinnosti čištění. Účinnost ČOV [%] + Účinnost na N-NH 4 60,0 48,2 71,4 Účinnost na CHSK Cr 87,8 85,1 78,2 Účinnost na BSK 5 95,8 96,5 92,9 Odtok odpadních vod z areálu FARMAK, a.s. Odpadní voda produkovaná chemickou výrobou je po předčištění na podnikové ČOV odváděna společně se splaškovou odpadní vodou a srážkovou vodou veřejnou kanalizací na městskou ČOV. Množství znečištění, které bylo vypouštěno do veřejné kanalizace, bylo zjištěno dle výsledků rozborů 24-hodinových slévaných vzorků a celkového množství vypuštěné odpadní vody za rok. Množství vypouštěných odpadních vod Množství vypouštěných OV [tis. m 3 /rok]

18 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - VODA Strana 17 Znečištění vypuštěné v odpadních vodách [t/rok] Amoniakální dusík 8,6 11,8 2,2 Sírany 74,6 106,5 51,1 Chloridy 97,3 78,3 45,4 CHSK Cr 65,3 72,6 33,0 BSK 5 24,9 17,6 10,8. Biologický stupeň podnikové ČOV

19 OCHRANA PODZEMNÍCH VOD Strana 18 Odstranění starých ekologických zátěží První etapa sanačních prací ve společnosti FARMAK, a.s. se provádí od roku 2007 na základě realizační smlouvy uzavřené mezi Ministerstvem financí a společnostmi Skanska DS a.s. a AQUATEST a.s., spojenými ve sdružení SANACE FARMAKU OLOMOUC. Cílem sanačních prací je odstranění kontaminace zejména toluenem, chlorbenzenem, benzenem a amonnými ionty v podzemní vodě a horninovém prostředí. Přehled a množství odstraněných kontaminantů z podzemní vody a půdního vzduchu od zahájení sanace k : Polutanty Benzen Toluen Chlorbenzen Cl-Eth Krezoly NH 4 + NEL [kg] [kg] [kg] [kg] [kg] [kg] [kg] Množství Sanace je prováděna v souladu se schváleným projektem a jeho Doplňkem a to kombinací čerpání kontaminované podzemní vody a půdního vzduchu a od loňského roku i oxidací in-situ Fentonovým činidlem (7,5% roztok peroxidu vodíku a 1% roztok kyseliny citronové). V roce 2012 byly prováděny tyto práce: sanace nesaturované zóny ventingem (neprobíhala po celý rok), sanační čerpání podzemní vody včetně provozního monitoringu a čištění podzemní vody na dvou sanačních stanicích, monitoring znečištění podzemní vody, zasakování Fentonova činidla a in-situ oxidace Fentonovým činidlem, monitorování aplikace Fentonova činidla. Aplikace Fentonova činidla v místě bývalého úložiště hořlavin

20 OCHRANA PODZEMNÍCH VOD Strana 19 Aplikace Fentonova činidla do vrtu u objektu č. 31 Celkem bylo zasáknuto do 51 vrtů 36 tun 100% peroxidu vodíku ve formě 7,5% roztoku peroxidu vodíku. V loňském roce byla dopracována a následně schválena aktualizace analýzy rizik. Hlavní závěry aktualizace analýzy rizik: - dosud provedené práce I.etapy výrazně snížily úroveň a rozsah znečištění horninového prostředí a podzemní vody jak v areálu společnosti, tak vně areálu ve směru proudění podzemní vody k řece Moravě - některá místa s masivní kontaminací se podařilo dočistit a byly dosaženy sanační limity - obsah polutantů vně podzemní těsnící stěny směrem k jímacímu území Černovír se pohybuje na úrovni mezí stanovitelnosti - v průběhu sanačních prací se objevily nové skutečnosti, které mají podstatný vliv na účinnost sanačních prací - současný rozsah sanačních prací neumožní odstranění kontaminace tak, aby byly dosaženy sanační limity. - Po ukončení prací I. a II. etapy bude nutno zhodnotit míru zbytkové kontaminace a případně navrhnout a realizovat další (III.) etapu sanačních prací. Třetí etapě bude muset předcházet podrobný průzkum lokality II. etapa sanačních prací Dne podepsalo Ministerstvo financí s vítězem výběrového řízení společností SITA CZ a.s. realizační smlouvu na akci FARMAK, a.s., sanace staré ekologické zátěže II. etapa. V prosinci vydalo Ministerstvo financí souhlasné stanovisko k prováděcímu projektu II.etapy sanace a Magistrát města Olomouce povolil odstranění kontaminovaných staveb. Ukončení II.etapy sanačních prací se předpokládá do

21 OCHRANA ZDRAVÍ A PREVENCE HAVÁRIÍ Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Strana 20 V rámci pravidelného rozšiřování bezpečnostních informací o výrobcích bylo v roce 2012 zadáno VVÚU v Ostravě-Radvanicích zjištění výbuchových charakteristik šesti vybraných výrobků. Zjištěné hodnoty byly v rámci zvyšování prevence výbuchu prachu při následném zpracovávání produktů poskytnuty zákazníkům. Zdravotní ústav Ostrava prostřednictvím své akreditované laboratoře v Olomouci provedl měření rizikových faktorů v pracovním prostředí. Byly ověřovány a vyhodnocovány koncentrace toluenu, chlorovodíku, methanolu a také prašnost při výrobě sodné soli warfarinu. Výsledky měření škodlivin v pracovním prostředí vyhodnocuje bezpečnostní technik a také posuzuje odborná komise BOZP, která při překročení přípustných expozičních limitů pro pracovní prostředí navrhuje opatření k omezení škodlivých vlivů při práci. Ve spolupráci s Klinikou pracovního lékařství Fakultní nemocnice Olomouc a lékařem pracovně lékařské služby byly zajišťovány v souladu s požadavky KHS Olomouc preventivní lékařské prohlídky zaměstnanců, kteří vykonávají práce zařazené jako rizikové. V roce 2012 došlo v naší společnosti k třem případům pracovních úrazů s pracovní neschopností. Žádná nemoc z povolání nebyla klinikou v tomto roce hlášena. Příčinami úrazů byla jednak neopatrnost zaměstnanců a také riziko práce. V jednom případě se jednalo o poranění holeně o příčku při neopatrném stoupání po ocelovém žebříku a v dalším případě uklouznutí a pád na komunikaci za složitých klimatických podmínek, jehož následkem bylo naštípnutí záprsní kosti na ruce. Riziko práce bylo příčinou úrazu při ruční manipulaci s břemenem. Hmotnost břemene nebyla překročena. Ze strany oblastního inspektorátu práce v souvislosti s dodržováním právních předpisů nebyla provedena žádná kontrola. Muži Ženy Celkem Muži Ženy Celkem Muži Ženy Celkem Počet zaměstnanců Pracovní úrazy Nemoci z povolání Smrtelné pracovní úrazy Četnost pracovních úrazů na 100 zaměstnanců 0 1,12 0,41 1,37 0 0,82 0,84 0,42 1,27 Pracovní neschopnost [dny] Výše odškodnění [Kč] Činnost v systému TRINS V průběhu roku nebyla doručena žádná žádost o pomoc při nehodě na silnicích v ČR. TRINS byl zajišťován ve smluveném rozsahu. Rovněž byla zajišťována komunikace s centrálou TRINS, která spadá do kompetence Svazu chemického průmyslu ČR.

22 OCHRANA ZDRAVÍ A PREVENCE HAVÁRIÍ Havarijní prevence Strana 21 Požární taktické cvičení bylo zaměřeno na likvidaci požáru na čtvrtprovoze RD. Námětem byla likvidace požáru obtížně hasitelných kovových sloučenin spojená se záchranou osoby v bezvědomí a s evakuací všech zaměstnanců z obj. 13 a jejich kontrolou na shromaždišti evakuovaných osob. Cvičení se jako každý rok zúčastnilo několik jednotek hasičů Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Na snímku hasiči evakuovali popáleného operátora a na místě poskytovali první pomoc. Požární ochrana Základem zajišťování požární ochrany je důraz na prevenci. Výcvik a školení je neoddělitelnou součástí plnění úkolů v požární ochraně. Zaměstnanci absolvovali periodická školení požární ochrany, požární hlídky ověřovaly své znalosti a dovednosti při praktickém používání hasicích přístrojů. Hasiči zajišťovali úkoly v souvislosti s ročním plánem výcviku. Vyvrcholením výcvikového roku hasičů bylo v předchozí kapitole zmíněné cvičení. K ověření účinnosti požárních poplachových směrnic bylo naplánováno a zrealizováno požární taktické cvičení za účasti všech zaměstnanců včetně havarijní komise řízené generálním ředitelem. Na základě plánu investic byly doplňovány a obnovovány havarijní prostředky pro zásah hasičů. Za zmínku jistě stojí pořízení vyprošťovacích prostředků k záchraně osob z těžko přístupných a uzavřených prostorů uvnitř objektů chemické výroby. Tyto prostředky doplňují a jsou plně kompatibilní s již delší dobu používanými prostředky k záchraně osob uvíznutých v kanalizaci nebo v podzemních zásobnících. Postupnou obnovou prochází také zásoba pěnidel k hašení požáru hořlavých kapalin. Zároveň bylo doplněno vybavení dobrovolných hasičů zásahovými prostředky. K zajišťování ostrahy areálu společnosti byl rozšířen kamerový systém.

23 ENERGETIKA A INVESTICE Strana 22 Energetika Spotřeba energií [GJ] Elektrická energie Teplo Chlad Spotřeba energií celkem Pára i elektrická energie jsou od roku 2004, kdy došlo k ukončení provozu podnikové kotelny, zajišťovány externími dodavateli. Chlad je vyráběn na podnikové chladírně Investice do ochrany životního prostředí a bezpečnosti práce Investiční náklady do ochrany životního prostředí [mil. Kč/rok] 24,22 7,13 1,15 Investiční náklady celkem [mil. Kč] 34,50 42,69 31,86 Podíl investičních nákladů do ochrany ŽP na celkových investicích [%] 44,43 16,69 3,62 V roce 2012 byly do ochrany životního prostředí a bezpečnosti práce vynaloženy finanční prostředky na následující akce: Záchyt emisí z provozní jednotky v objektu č.31 Záchyt emisí z provozní jednotky v objektu č.33 Speciální vyprošťovací prostředky k záchraně osob z uzavřených prostor Pračka plynů v objektu č. 33

24 PLNĚNÍ LEGISLATIVNÍCH POŽADAVKŮ Strana 23 Společnost FARMAK, a.s. pravidelně kontroluje a vyhodnocuje dopady své činnosti na životní prostředí a eviduje všechny důležité údaje týkající se vlivu společnosti na životní prostředí. Ve stanovených intervalech zajišťuje potřebná měření pro zjištění výskytu a koncentrace škodlivin v životním a pracovním prostředí. Je sledována kvalita vody, dodržování emisních limitů, dodržování limitů znečištění odpadních vod vypouštěných do veřejné kanalizace, je měřen hluk. Monitorování a měření je částečně zajišťováno externě prostřednictvím laboratoří nebo měřících skupin s autorizací a částečně vlastními silami prostřednictvím laboratoře EKO (např. analýzy odpadní vody a pitné vody, složení tekutých hořlavých odpadů apod.). Ochrana ovzduší Ve stanoveném termínu byla prostřednictvím Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností předána souhrnná provozní evidence a výpočet poplatků za znečišťování ovzduší. Měřením emisí výduchů technologických zdrojů znečišťování ovzduší - provozních jednotek PJ a PJ v objektu č. 33, výduchu vakuových sušáren v objektu č. 31, výduchu čtvrtprovozu v objektu č. 13 a výduchu UPJ v objektu č. 21 bylo prokázáno dodržení emisních limitů. Emisní limit fugitivních a celkových emisí byl v roce 2012 splněn. Výsledky dokladují, že stanovené emisní limity jsou dodržovány s velkou rezervou. Všechna měření byla provedena autorizovanou měřicí skupinou. Měření emisí autorizovanou měřicí skupinou 1.září vstoupil v platnost nový zákon o ochraně ovzduší, který uložil některé nové povinnosti a to s okamžitou i odloženou účinností. Zákonem uložené povinnosti byly plněny (např. ohlašování termínu autorizovaných měření, zasílání protokolů ČIŽP). Ostatní povinnosti budou splněny v souladu se zákonnými termíny v roce Jako součást kontroly plnění podmínek integrovaného povolení zkontrolovala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) podmínky stanovené na úseku ochrany ovzduší. Při kontrole nebyly shledány závady.

25 PLNĚNÍ LEGISLATIVNÍCH POŽADAVKŮ Nakládání s vodami a ochrana podzemních vod Strana 24 Společnost má platná povolení k čerpání podzemní vody z vrtů R 217, R 218 a k vypouštění odpadních vod do veřejné kanalizace. Jsou plněny podmínky platných rozhodnutí a požadavky právních předpisů. Je měřeno množství a kvalita čerpané podzemní vody a odpadní vody vypouštěné do veřejné kanalizace. Výsledky jsou evidovány a vyhodnocovány. V loňském roce pokračovala spolupráce na základě servisní smlouvy o zajištění vybraných činností v oblasti odpadních vod s provozovatelem veřejné kanalizace MORAVSKOU VODÁRENSKOU, a.s. V souladu s podmínkami integrovaného povolení jsou prováděny pravidelné zkoušky těsnosti nádrží na skladování látek závadných vodám. Dvakrát ročně jsou prováděny vizuální kontroly záchytných a havarijních jímek a potrubí. Jsou placeny poplatky za odebranou podzemní vodu dle rozhodnutí ČIŽP. V souvislosti s ukončením používání čerpané podzemní vody jako vody chladící byl Krajský úřad Olomouckého kraje požádán o změnu povolení k odběru podzemní vody snížení čerpaného množství. Požadované povolení bylo vydáno v září Povodňový plán a Plán opatření pro případ havárie a ohrožení jakosti vod nebyl v roce 2012 aktualizován. Jako součást kontroly plnění podmínek integrovaného povolení provedla ČIŽP kontrolu plnění podmínek stanovených na úseku ochrany vod. Při kontrole nebyly shledány závady. Odpadové hospodářství Společnost FARMAK, a.s. má platné souhlasy k nakládání s nebezpečnými odpady a souhlas k upuštění od třídění některých odpadů. Je vedena evidence odpadů a evidence za rok 2012 byla zaslána prostřednictvím Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností Magistrátu města Olomouce. Společnost se zapojila do systému, který zajišťuje snížení produkce elektrošrotu. Jako součást kontroly ČIŽP zaměřené na plnění podmínek integrovaného povolení proběhla kontrola podmínek stanovených na úseku nakládání s odpady. Při kontrole nebyly shledány závady. Integrovaná prevence Dne 30. srpna 2007 vydal odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Olomouckého kraje společnosti FARMAK, a.s. integrované povolení. Podmínky integrovaného povolení byly v roce 2012 plněny. V požadovaném termínu bylo zpracováno a zasláno na Krajský úřad Olomouckého kraje roční hlášení o plnění závazných podmínek integrovaného povolení. Krajskému úřadu byly oznamovány plánované změny integrovaného povolení, byly vydány změny IX., X., a XI. integrovaného povolení. Dne 12. až provedla ČIŽP kontrolu dodržování podmínek stanovených integrovaným povolením. Kontrolou nebylo zjištěno neplnění podmínek integrovaného povolení a zákona o integrované prevenci a omezování znečištění. Současně byla provedena i kontrola vedení evidence registrované látky a hlášení do Integrovaného registru znečišťování (Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 166/2006) a plnění povinností dle zákona č.25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí. Nakládání s chemickými látkami Jsou plněny podmínky právních předpisů při uvádění chemických látek na trh, při jejich balení, označování a klasifikaci, je vedena evidence chemických látek a přípravků. Všichni zaměstnanci mají

26 PLNĚNÍ LEGISLATIVNÍCH POŽADAVKŮ Strana 25 k dispozici informace o nebezpečných vlastnostech chemických látek a chemických přípravků, se kterými nakládají, pokyny pro bezpečnost a ochranu zdraví a ochranu životního prostředí a také pokyny pro první předlékařskou pomoc a postup při úniku chemické látky. Byl vydán SOP 0185 Práce s chemickými karcinogeny kontrolovaná pásma. Nařízení Evropského parlamentu a Rady(ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení Evropské agentury pro chemické látky (Nařízení REACH) Požadavky nařízení REACH jsou průběžně plněny. Všechny bezpečnostní listy výrobků a surovin dovezených ze zemí mimo Evropskou Unii jsou v souladu s Přílohou I Nařízení komise (EU) č. 453/2010 ze dne 20. května 2010, kterým se mění Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH). Po dodavatelích surovin jsou vyžadovány aktuální bezpečnostní listy. Byl vydán SOP 0164 REACH - Přísně kontrolované podmínky a SOP 0189 REACH Scénáře expozice. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí (Nařízení CLP) Všechny chemické látky uváděné na trh jsou klasifikovány podle Nařízení CLP a jsou baleny a označovány v souladu s tímto Nařízením. Klasifikace byla doplněna do bezpečnostních listů. Evropské chemické agentuře je zasíláno Oznámení klasifikace a prvků označení všech chemických látek uváděných na trh. Prevence závažných havárií V listopadu 2011 byla předložena Krajskému úřadu Olomouckého kraje aktualizace Bezpečnostního programu, kterou Krajský úřad v únoru 2012 schválil. Aktualizace se týkala stáčení a skladování methanolu, který má v areálu společnosti Glycona s.r.o. Nakládání s nebezpečnými věcmi dle ADR, RID Společnost důsledně dodržuje podmínky stanovené mezinárodními smlouvami o přepravě nebezpečných věcí v silniční i železniční přepravě. Prostřednictvím smlouvy s firmou RENVODIN- ŠAFAŘÍK je zajišťován výkon Bezpečnostního poradce, který radí společnosti v problematice nakládání s nebezpečnými věcmi a pravidelně školí zaměstnance, kteří se při výkonu své funkce přímo podílejí na nakládání s nebezpečnými věcmi. Bezpečnostní poradce předkládá společnosti Výroční zprávy o své činnosti, zjištěných závadách, doporučeních a nehodách při přepravě nebezpečných věcí. Ve sledovaném období nebyla zaznamenána žádná závada. Společnost má rovněž zpracován Bezpečnostní plán pro zacházení s vysoce rizikovými nebezpečnými věcmi. Bezpečnost a ochrana zdraví a požární ochrana Byly zajišťovány preventivní lékařské prohlídky v rozsahu rozhodnutí Krajské hygienické stanice o kategorizaci prací. V oblasti hygieny práce byla zjišťována měřením na vybraných místech v pracovním prostředí úroveň rizikových faktorů pracovního prostředí. Školení a výcvik zaměstnancův oblasti BOZP a PO byly prováděny v rozsahu dokumentovaného postupu.

27 PLNĚNÍ LEGISLATIVNÍCH POŽADAVKŮ Strana 26 Prověrka bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za účasti odborové organizace byla zaměřena na používání osobních ochranných pracovních prostředků. V oblasti technické prevence byly zajišťovány zkoušky, kontroly a revize vyhrazených technických zařízení. Dokumentace na ochranu před výbuchem byla aktualizována v rozsahu zavedených změn ve výrobě. Požární ochrana a požární bezpečnost byly zajišťovány s důrazem na prevenci. Zprávu o vlivu na životní prostředí zpracovali: Ing. Marie Davidová Mgr. Jana Válková Jiří Hrdina Odbor ekologie a havarijní prevence BOZP a PO

FARMAK, a.s. Na vl inci 16/3 Olomouc ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROST EDÍ 2013

FARMAK, a.s. Na vl inci 16/3 Olomouc ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROST EDÍ 2013 FARMAK, a.s. Na vl inci 16/3 Olomouc ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROST EDÍ 2013 OBSAH Strana 1 Strana ÚVOD.... 2 Responsible Care.............. 2 Integrovaný systém jakosti, environmentu a PZH... 4 OCHRANA

Více

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Kód odpadu Název odpadu Kategorie Produkce (tun) 010306 Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 O 74,660 010407 Odpady z fyzikálního a chemického

Více

MASSAG, a.s. Povrchové úpravy Integrované povolení čj. MSK 170950/2006 ze dne 6. 3. 2007, ve znění pozdějších změn

MASSAG, a.s. Povrchové úpravy Integrované povolení čj. MSK 170950/2006 ze dne 6. 3. 2007, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Kód odpadu Název odpadu 10407 Odpady z fyzikálního a chemického zpracování nerudných nerostů obsahující nebezpečné látky N 5,060 10408 Odpadní štěrk a kamenivo

Více

Odpady z kompozitních tkanin (impregnované tkaniny, elastomer, plastomer) 040209 O

Odpady z kompozitních tkanin (impregnované tkaniny, elastomer, plastomer) 040209 O Seznam přijímaných odpadů do sběrného dvora Kód Kategorie Název odpadu 010306 O Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 010408 O Odpadní štěrk a kamenivo neuvedené pod číslem 01 04 07 010409

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 28. června 2011 Sp. Zn. OŽPZ 165/2011 Č. j. KULK 3657/2011 Vyřizuje: Ing. Petr Čech Tel.: 485 226 391 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Rozhodnutí. V Praze dne: 6.7.2011 Číslo jednací: 130138/20011/KUSK OŽP/Nech Sp. značka: 041320/2011KUSK/19 Oprávněná úřední osoba:

Rozhodnutí. V Praze dne: 6.7.2011 Číslo jednací: 130138/20011/KUSK OŽP/Nech Sp. značka: 041320/2011KUSK/19 Oprávněná úřední osoba: V Praze dne: 6.7.2011 Číslo jednací: 130138/20011/KUSK OŽP/Nech Sp. značka: 041320/2011KUSK/19 Oprávněná úřední osoba: Ing. Ondřej Nechyba tel. 257 280 705 Rozhodnutí Krajský úřad Středočeského kraje,

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Dokument ze zasedání

EVROPSKÝ PARLAMENT. Dokument ze zasedání EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Dokument ze zasedání 2009 C6-0223/2005 2003/0139(COD) CS 07/07/2005 Společný postoj Společný postoj Rady ze dne 24. června 2005 k přijetí nařízení Evropského parlamentu a Rady o

Více

Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O

Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O 01 01 01 Odpady z těžby rudných nerostů 01 01 02 Odpady z těžby nerudných nerostů 01 03 06 Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 01 03 08

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01JZ2XJ* Čj: MSK 84038/2015 Sp. zn.: ŽPZ/15289/2015/Pta 209.1 V50 Vyřizuje: Mgr. Petr Ptašek

Více

ArcelorMittal Ostrava a.s. - Závod 10 - Koksovna Integrované povolení čj. ŽPZ/124/05/Hd ze dne 26.1.2005, ve znění pozdějších změn

ArcelorMittal Ostrava a.s. - Závod 10 - Koksovna Integrované povolení čj. ŽPZ/124/05/Hd ze dne 26.1.2005, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. integrované povolení. pro zařízení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení. integrované povolení. pro zařízení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 20. listopadu 2009 Spis: OŽPZ 955/2009 Č. j.: KULK 68633/2009 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.: 485 226 389 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Povolené odpady: Číslo Kategorie Název odpadu

Povolené odpady: Číslo Kategorie Název odpadu Povolené odpady: Číslo Kategorie 010101 O Odpady z těžby rudných nerostů 010102 O Odpady z těžby nerudných nerostů Název odpadu 010304 N Hlušina ze zpracování sulfidické rudy obsahující kyseliny nebo kyselinotvorné

Více

IP_ Univerzální výrobna hnojiv (NPK, LV, DASA) rok 2014 Stránka 1 z 18

IP_ Univerzální výrobna hnojiv (NPK, LV, DASA) rok 2014 Stránka 1 z 18 IP_ Univerzální výrobna hnojiv (NPK, LV, DASA) rok 2014 Stránka 1 z 18 Podmínky integrovaného povolení Stanovené limity (emisní limity, ostatní limity, limitní hodnoty) Označení části IP 1. Ochrana ovzduší

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Liberec 10. září 2004 Č. j.: KULK 96/2004 Vyřizuje: Ťoková Kateřina Tel.: 485 226 385 Adresátům dle rozdělovníku R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Liberec 29. října 2008 Č. j.: KULK/59542/2008 Sp. zn.: ORVZŽP/1/2008 Vyřizuje: Bc. Lenka Maryšková Tel.: 485 226 499 Adresátům dle rozdělovníku R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor

Více

Zákon č. 185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů

Zákon č. 185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Zákon č. 185/2001 Sb. ze dne 15. května 2001 o odpadech a o změně některých dalších zákonů Ústí nad Labem 4/2013 Ing. Jaromír Vachta Základní informace o nebezpečných odpadech BL dle Nařízení EP a Rady

Více

Těšínské jatky, s.r.o. Těšínské jatky Integrované povolení čj. MSK 147583/2007 ze dne 15.2.2008, ve znění pozdějších změn

Těšínské jatky, s.r.o. Těšínské jatky Integrované povolení čj. MSK 147583/2007 ze dne 15.2.2008, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Provozní řád zařízení pro sběr a výkup odpadů Sběrné středisko odpadů Svojšovice

Provozní řád zařízení pro sběr a výkup odpadů Sběrné středisko odpadů Svojšovice ING. MAREK VÁVRA, PORADCE V OBLASTI EKOLOGIE sídlo podnikání:šeříková 1277, 263 01 Dobříš Provozní řád zařízení pro sběr a výkup odpadů Sběrné středisko odpadů Svojšovice Provozovatel: AHV ekologický servis

Více

Seznam odpadů sběr a výkup odpadů, kat. N

Seznam odpadů sběr a výkup odpadů, kat. N Seznam odpadů sběr a výkup odpadů, kat. N Seznam je platný i pro odpady z přílohy č. 1 zařazené podle katalogu odpadů do kategorie O ostatní odpad majících nebezpečné vlastnosti a zařazené do kategorie

Více

Mlékárna Kunín a.s. Mlékárna Kunín Integrované povolení čj. MSK 80807/2007 ze dne 19. 9. 2007, ve znění pozdějších změn

Mlékárna Kunín a.s. Mlékárna Kunín Integrované povolení čj. MSK 80807/2007 ze dne 19. 9. 2007, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

PROVOZNÍ ŘÁD SBĚRNÉHO DVORA V TROUBKÁCH

PROVOZNÍ ŘÁD SBĚRNÉHO DVORA V TROUBKÁCH SBĚRNÉHO DVORA V TROUBKÁCH Obsah 1. Základní údaje 5 1.1 Název 5 1.2 Umístění sběrného dvora 5 1.3 Identifikační údaje vlastníka a provozovatele 5 1.4 Odpovědný pracovník a obsluha sběrného dvora 5 1.5

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 15. ledna 2009 Č. j.: KULK/1845/2009 Sp. zn.: ORVZŽP 1442/2008 Vyřizuje: Ing. Pavlína Švecová Tel.: 485 226 385 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení MSK 1823/2015 ze dne 2.11.2015 (nabytí právní moci dne 25.11.2015), ve znění pozdějších změn:

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení MSK 1823/2015 ze dne 2.11.2015 (nabytí právní moci dne 25.11.2015), ve znění pozdějších změn: V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

PROVOZNÍ ŘÁD Sběrný dvůr Pištín

PROVOZNÍ ŘÁD Sběrný dvůr Pištín PROVOZNÍ ŘÁD Sběrný dvůr Pištín Okres České Budějovice OBEC PIŠTÍN: srpen 2014 Zpracoval: Ing. Václav Pícha 1 Obsah 1. Základní údaje o zařízení... 3 1.1. Název zařízení... 3 1.2. Identifikační údaje vlastníka

Více

Pošumavská odpadová, s.r.o.

Pošumavská odpadová, s.r.o. Pošumavská odpadová, s.r.o. Dr. Sedláka 782/III, 339 01 Katovy P R O V O Z N Í Ř Á D dle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a vyhlášky

Více

Sběrný dvůr Města Rakovník

Sběrný dvůr Města Rakovník Sběrný dvůr města Rakovníka Ve městě je zřízen sběrný dvůr ( v ulici Dukelských hrdinů), do kterého mohou občané, popřípadě i firmy ukládat nebezpečný odpad (např. staré léky, zářivky, zbylé a stare barvy,

Více

Příloha č.1. Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno

Příloha č.1. Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno Kód odpadu Kategorie 010101 O Odpady z těžby rudných nerostů 010102 O Odpady z těžby nerudných nerostů Název odpadu 010304* N Hlušina ze zpracování sulfidické

Více

PROVOZNÍ ŘÁD SBĚRNÉHO DVORA TŘÍDĚNÉHO ODPADU V (VZOR)

PROVOZNÍ ŘÁD SBĚRNÉHO DVORA TŘÍDĚNÉHO ODPADU V (VZOR) PROVOZNÍ ŘÁD SBĚRNÉHO DVORA TŘÍDĚNÉHO ODPADU V (VZOR) SCHVALOVACÍ PROTOKOL Provozního řádu sběrného dvora v Na základě rozhodnutí o udělení souhlasu k provozování zařízení ke sběru, výkupu, a odstraňování

Více

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í

K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství R O Z H O D N U T Í K R A J S K Ý Ú Ř A D L I B E R E C K É H O K R A J E U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 odbor životního prostředí a zemědělství Liberec 30. ledna 2004 Č. j.: KULK/3506/2003 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.:

Více

Přehled povolených odpadů

Přehled povolených odpadů Přehled povolených odpadů kód typ název jedn ktg OTZ 010101 K Odpady z těžby rudných nerostů t O ANO 010102 K Odpady z těžby nerudných nerostů t O ANO 010306 K Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04

Více

Tabulka 1 Závazné emisní limity při spalování zemního plynu pro kotle K1, K2 a K3

Tabulka 1 Závazné emisní limity při spalování zemního plynu pro kotle K1, K2 a K3 1. Emisní limity A.Ovzduší Emisní limity pro kotle K1, K2 a K3 : Kategorizace zdroje: Dle 54, odst. 8 zákona č. 86/2002 Sb. a přílohy č. 1 k ařízení vlády č. 52/2002 Sb. jsou kotle K1, K2 a K3 o celkovém

Více

MR STEEL GROUP s.r.o. Bořivojova 878/35 130 00 Praha 3 - Žižkov IČ: 24756890

MR STEEL GROUP s.r.o. Bořivojova 878/35 130 00 Praha 3 - Žižkov IČ: 24756890 Oznamovatel : MR STEEL GROUP s.r.o. Bořivojova 878/35 130 00 Praha 3 - Žižkov IČ: 24756890 Název dokumentu: Sběrna MR STEEL GROUP s.r.o. Bruntál, navýšení kapacity + nakládání s akumulátory Oznámení záměru

Více

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. V souladu s 19a odst. 7 zákona o integrované prevenci je rozhodné znění výrokových částí

Více

I - Rozhodnutí. vydává 3. změnu integrovaného povolení. společnosti:

I - Rozhodnutí. vydává 3. změnu integrovaného povolení. společnosti: KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště Seifertova 24, Jihlava Číslo jednací: KUJI 43994/2011 I - Rozhodnutí Krajský úřad kraje Vysočina

Více

Rec - Eko Group s.r.o. Mickiewiczová 548/1a 736 01 Havířov Město IČ: 02393361

Rec - Eko Group s.r.o. Mickiewiczová 548/1a 736 01 Havířov Město IČ: 02393361 znamovatel : Rec - Eko Group s.r.o. Mickiewiczová 548/1a 736 01 Havířov Město IČ: 02393361 Název dokumentu: Sběrna Rec-Eko Group s.r.o. Havířov navýšení kapacity + nakládání s akumulátory známení záměru

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E3 Integrované povolení čj. MSK 106739/2006 ze dne 2.1.2007

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E3 Integrované povolení čj. MSK 106739/2006 ze dne 2.1.2007 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

PROVOZNÍ A MANIPULAČNÍ ŘÁD SBĚRNÉHO DVORA OBCE OSTROŽSKÁ NOVÁ VES

PROVOZNÍ A MANIPULAČNÍ ŘÁD SBĚRNÉHO DVORA OBCE OSTROŽSKÁ NOVÁ VES PROVOZNÍ A MANIPULAČNÍ ŘÁD SBĚRNÉHO DVORA OBCE OSTROŽSKÁ NOVÁ VES (dle přílohy č. 1 vyhlášky 383/2001 Sb. a v souladu s OZV obce Ostrožská Nová Ves č. 3/2015 ve znění následujících změn) Provozovatel:

Více

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í 2 0 0 8

Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í 2 0 0 8 Z P R Á V A P R O S T Ř E D Í O Ž I V O T N Í M Z A R O K 2 0 0 7 zpracoval: Ing. Tomáš Gociek datum: 15.04. 2008 Z P R Á V A O Ž I V O T N Í M P R O S T Ř E D Í 2 0 0 8 3 1. Úvodní slovo ředitele společnosti

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Výrobní kapacita (průměrný okamžitý stav) 64 tun/den II.

Výrobní kapacita (průměrný okamžitý stav) 64 tun/den II. Výroková část I. Popis zařízení k výrobě krmiv se mění Parametry zařízení k výrobě krmiv a souvisejícího zařízení včetně zařazení do kategorie průmyslové činnosti dle přílohy 1 zákona o integrované prevenci:

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

PROVOZNÍ ŘÁD. Zařízení ke sběru a výkupu odpadů. SBĚRNÝ DVŮR ODPADŮ Město Albrechtice, ul. Hašlerova, PSČ 793 95

PROVOZNÍ ŘÁD. Zařízení ke sběru a výkupu odpadů. SBĚRNÝ DVŮR ODPADŮ Město Albrechtice, ul. Hašlerova, PSČ 793 95 PROVOZNÍ ŘÁD Zařízení ke sběru a výkupu odpadů SBĚRNÝ DVŮR ODPADŮ Město Albrechtice, ul. Hašlerova, PSČ 793 95 Provozovatel: Město Město Albrechtice, nám.čsa 27/10, 793 95 Město Albrechtice Provozní řád

Více

Vyjádření. k žádosti o vydání integrovaného povolení společnosti Synthesia, a.s. V Praze, 3.10.2006

Vyjádření. k žádosti o vydání integrovaného povolení společnosti Synthesia, a.s. V Praze, 3.10.2006 Vyjádření k žádosti o vydání integrovaného povolení společnosti Synthesia, a.s.. V Praze, 3.10.2006 Zadavatel: Krajský úřad Pardubického kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Komenského náměstí

Více

383/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ČÁST PRVNÍ

383/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ČÁST PRVNÍ Systém ASPI - stav k 1.7.2012 do částky 80/2012 Sb. a 34/2012 Sb.m.s. Obsah a text 383/2001 Sb. - poslední stav textu Změna: 41/2005 Sb. Změna: 294/2005 Sb. Změna: 353/2005 Sb. Změna: 294/2005 Sb. (část)

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 2. července 2009 Spis: ORVZŽP 1512/2008 Č. j.: KULK 41401/2009 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.: 485 226 389 R O Z H O D U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního

Více

se mění v souladu s ustanovením 19a odst. 2 zákona o integrované prevenci

se mění v souladu s ustanovením 19a odst. 2 zákona o integrované prevenci Umístění hlavních výrobních objektů zařízení VKS: Název objektu p.č. Příjmová stanice a rozvod páry (dočasné přerušení provozu) p.p.č. 61/1 Zásobníky měkkých surovin (dočasné přerušení provozu) st. č.

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Právnické osobě GALVAN CZ s.r.o. se sídlem Oderská 687, 702 00 Ostrava - Přívoz, IČ 25815571, se vydává. integrované povolení

Právnické osobě GALVAN CZ s.r.o. se sídlem Oderská 687, 702 00 Ostrava - Přívoz, IČ 25815571, se vydává. integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

1. podmínka : Dodržet závazné emisní limity. Tabulka 1 : Emisní zdroje a termíny dosažení závazného emisního limitu

1. podmínka : Dodržet závazné emisní limity. Tabulka 1 : Emisní zdroje a termíny dosažení závazného emisního limitu Ovzduší 1. podmínka : Dodržet závazné emisní limity. Tabulka 1 : Emisní zdroje a termíny dosažení závazného emisního limitu Emisní zdroj Technologický úsek AUDI výduch 001 Technologický úsek PQ 35 ŠKODA

Více

FARMAK, a.s. Na vl inci 16/3 Olomouc ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROST EDÍ 2014

FARMAK, a.s. Na vl inci 16/3 Olomouc ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROST EDÍ 2014 FARMAK, a.s. Na vl inci 16/3 Olomouc ZPRÁVA O VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROST EDÍ 2014 Integrovaný systém jakosti a environmentu a PZH Dodržování zásad správné výrobní praxe, ochrana životního prost edí, vytvá

Více

R O Z H O D N U T Í. podle 13 odst. 3 zákona. Se sídlem: Ralsko Boreček čp. 30, pošta Mimoň, PSČ 471 24 S přiděleným IČ: 40 23 02 95

R O Z H O D N U T Í. podle 13 odst. 3 zákona. Se sídlem: Ralsko Boreček čp. 30, pošta Mimoň, PSČ 471 24 S přiděleným IČ: 40 23 02 95 Adresátům dle rozdělovníku Liberec 9. února 2007 Sp. Zn. ORVZŽP/1160/2006 Č. j. KULK/79093/2006 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.: 485 226 389 R O Z H O D U T Í Krajského úřadu Libereckého kraje, odboru rozvoje

Více

Rozhodnutím KÚ Středočeského kraje byl udělen souhlas k nakládání s nebezpečnými odpady pro provozovny DKV Praha :

Rozhodnutím KÚ Středočeského kraje byl udělen souhlas k nakládání s nebezpečnými odpady pro provozovny DKV Praha : Směrnice č.1/ 2012 k nakládání s odpady při dodržování ochrany životního prostředí, ochrany zdraví člověka a trvale udržitelného rozvoje v podmínkách obvodu PJ II Kolín Odpadové hospodářství Nakládání

Více

B.1 Technické a technologické jednotky dle přílohy č. 1 zákona o integrované prevenci:

B.1 Technické a technologické jednotky dle přílohy č. 1 zákona o integrované prevenci: Krajský úřad Libereckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Úplné znění podmínek integrovaného povolení č.j.:kulk/22657/2008 ze dne 18. března 2009 společnosti International Automotive Components

Více

závazné podmínky provozu

závazné podmínky provozu závazné podmínky provozu podle 13 odst. 3 písm. d), odst. 4, 5 a 6, 14, 15 odst. 2 a 3 zákona o integrované prevenci: 1. Emisní limity 1.1. Ovzduší Provozovatel má za povinnost v běžných provozních podmínkách

Více

ŠKODA AUTO a.s. Seznam kontrolních otázek pro udělení Ekologického osvědčení obchodním a servisním partnerům Škoda. Poslední aktualizace: 1.11.

ŠKODA AUTO a.s. Seznam kontrolních otázek pro udělení Ekologického osvědčení obchodním a servisním partnerům Škoda. Poslední aktualizace: 1.11. ŠKODA AUTO a.s. Seznam kontrolních otázek pro udělení Ekologického osvědčení obchodním a servisním partnerům Škoda Poslední aktualizace: 1.11. 2013 Obecné požadavky 1. Pracovník OŽP stanovená a písemně

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 Vysvětlivky Rok - uvést příslušný rok, za který je zpráva

Více

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 Vysvětlivky

Více

Obdrží viz rozdělovník R O Z H O D N U T Í. t a k t o:

Obdrží viz rozdělovník R O Z H O D N U T Í. t a k t o: bdrží viz rozdělovník 15008/ZP/2011-6 14. října 2011 dbor životní prostředí a zemědělství Ing. Tomáš Morávek / 425 ddělení EIA a IPPC tmoravek@kr-kralovehradecky.cz R Z H D N U T Í Krajský úřad Královéhradeckého

Více

1. Ochrana ovzduší a emisní limity

1. Ochrana ovzduší a emisní limity 1. Ochrana ovzduší a emisní limity 1.1 Integrované povolení se vydává k provozu následujících středních zdrojů znečišťování ovzduší za splnění emisních limitů uvedených v tab. č. 1 a 2. Kategorizace Emisní

Více

GALVAN CZ s.r.o. Galvanovna GALVAN CZ, Provozovna Oderská Integrované povolení čj. MSK 87709/2007 ze dne 23.11.2007, ve znění pozdějších změn

GALVAN CZ s.r.o. Galvanovna GALVAN CZ, Provozovna Oderská Integrované povolení čj. MSK 87709/2007 ze dne 23.11.2007, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost

1. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost Samohodnocení programu RC - Lach-Ner, s.r.o. 20. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost. Otázka Ano Ne Netýká se Poznámky

Více

ROZHODNUTÍ. EKOPRlM s.r.o., Chýnovská 1917/9, 390 02 Tábor, IC 251 74959

ROZHODNUTÍ. EKOPRlM s.r.o., Chýnovská 1917/9, 390 02 Tábor, IC 251 74959 KRAJSKÝ ÚRAD STREDOCESKÉHO KRAJE Odbor životního prostredí a zemedelství EKOPRIM S.LO. Chýnovská 1917/9 39002 TÁBOR váš DOPIS ZN.lZE DNE: NAŠE ZNACKA: 12513/50202/03/0ŽP/Chr VYRIZUJE/LINKA: Chramosta/135

Více

Výroková část I. Popis zařízení na úpravu a zpracování za účelem výroby potravin nebo krmiv se doplňuje t a k t o:

Výroková část I. Popis zařízení na úpravu a zpracování za účelem výroby potravin nebo krmiv se doplňuje t a k t o: Výroková část I. Popis zařízení na úpravu a zpracování za účelem výroby potravin nebo krmiv se doplňuje t a k t o: 6 skladovacích sil zemědělských plodin u jihovýchodní strany objektu VKS počet sil celkem

Více

Cihelna Hlučín s.r.o., 748 11 Hlučín. Integrované povolení čj. MSK 131052/2007 ze dne 3.12.2007

Cihelna Hlučín s.r.o., 748 11 Hlučín. Integrované povolení čj. MSK 131052/2007 ze dne 3.12.2007 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

B. Výroková část I.2. Technické a technologické jednotky dle přílohy č. 1 zákona o integrované prevenci. s e d o p l ň u j e t a k t o:

B. Výroková část I.2. Technické a technologické jednotky dle přílohy č. 1 zákona o integrované prevenci. s e d o p l ň u j e t a k t o: B. Výroková část I.2. Technické a technologické jednotky dle přílohy č. 1 zákona o integrované prevenci s e d o p l ň u j e t a k t o: Pracoviště č. 111 a 112 (ořez laserem a ruční umbug) - hala č. 38

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE Vyplňte, prosím list dotazník. Žlutě vyplněná pole nevyplňovat, propočet probíhá automaticky ano ne netý. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu

Více

Povinnosti při nakládání. Případová studie

Povinnosti při nakládání. Případová studie Povinnosti při nakládání Případová studie Případová studie: Nákup suroviny ze země mimo EU a její zavedení do firmy 1 Legislativa BOZP ve vztahu k chemickým látkám Zákon č. 350/2011 Sb., o chemických látkách

Více

STUDIE DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ OBJEKTU. DSZP Kavkaz A, Vysoká 735/9, VEJPRTY

STUDIE DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ OBJEKTU. DSZP Kavkaz A, Vysoká 735/9, VEJPRTY STUDIE DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ OBJEKTU DSZP Kavkaz A, Vysoká 735/9, VEJPRTY Září 2013 O B S A H : 1. Úvod str. 3 2. Popis objektu str. 3 3. Stávající využití objektu str. 4 4. Budoucí využití objektu str.

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Adresátům dle rozdělovníku Č. j.: KULK/2587/2004 Vyřizuje: Ing. Miroslav Kašák Tel.: 485 226 499 Liberec 13. prosince 2004 R O Z H O D N U T Í Krajského úřadu Libereckého kraje, odboru životního prostředí

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb. Vyhláška Ministerstva životního prostředí, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu

Více

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. 915/2005/ŽPZ/MaD/0006 ze dne 19.8.2005, ve znění pozdějších změn:

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. 915/2005/ŽPZ/MaD/0006 ze dne 19.8.2005, ve znění pozdějších změn: V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE

OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE OSNOVA PRO SAMOHODNOCENÍ PROGRAMU RESPONSIBLE CARE ano ne netý. Vedení společnosti věnuje dobrovolnému programu Responsible Care - Odpovědné podnikání v chemii (RC) soustavnou pozornost 6 0 2 2. Politika

Více

obchodní oddělení Nitranská 418, 460 01 Liberec 1 482712925, /fax 482712942, 724100064

obchodní oddělení Nitranská 418, 460 01 Liberec 1 482712925, /fax 482712942, 724100064 obchodní oddělení Nitranská 418, 460 01 Liberec 1 482712925, /fax 482712942, 724100064 výroba Desná č.p. 142, 468 61 Desná v Jiz. horách /fax 483 383 497, 483 383 229, 602 101 663 OBSAH OBSAH... 1 ZÁKLADNÍ

Více

VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí. ze dne 17. října 2001,

VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí. ze dne 17. října 2001, č. 381/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 17. října 2001, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu

Více

Zpráva o vlivu PARAMO, a.s., na zdraví, bezpečnost a životní prostředí 2006 www.paramo.cz

Zpráva o vlivu PARAMO, a.s., na zdraví, bezpečnost a životní prostředí 2006 www.paramo.cz www.paramo.cz Zpráva o vlivu PARAMO, a.s., na zdraví, bezpečnost a životní prostředí 2006 Obsah: Profil společnosti Politika PARAMO, a.s., pro oblast jakosti, ochrany životního prostředí, bezpečnosti a

Více

Obrobna / fiktivní výduch č. 8d, zdroj č. 108d Vyvažovací stroje 6ks bez filtru- fikt. výduch Infrazářiče 20ks bez filtru- fikt.

Obrobna / fiktivní výduch č. 8d, zdroj č. 108d Vyvažovací stroje 6ks bez filtru- fikt. výduch Infrazářiče 20ks bez filtru- fikt. Přípravna písku, přípravna formovací směsi (zdroj č. 101, výduch 1) Formovací linka DISA 2 (chladící trasy) + pásové dopravníky svozu formovací směsi, vytloukací buben DIDION DM 100 (zdroj č. 102, výduch

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení podle 13 odst. 3 zákona o integrované prevenci

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení podle 13 odst. 3 zákona o integrované prevenci Adresátům dle rozdělovníku Č. j.: KULK 46581/2007 Spis zn.: ORVZŽP 175/2007 Vyřizuje: Ing. Miroslav Kašák Telefon: 485 226 499 v Liberci 15. října 2007 R O Z H O D N U T Í Krajského úřadu Libereckého kraje,

Více

AQUATEST a.s. - sanace

AQUATEST a.s. - sanace SLOVNAFT a.s. TERMINÁL KOŠICE PREZENTACE PRAKTICKÉHO VYUŽITÍ APLIKACE NPAL A FENTONOVA ČINIDLA (METODA ISCO) Mgr. Richard Hampl, Mgr. Jan Patka, AQUATEST, a.s ÚVOD O AREÁLU ZÁJMU OBSAH PREZENTACE POSTUP

Více

Rozhodnutí. vydává 7. změnu integrovaného povolení

Rozhodnutí. vydává 7. změnu integrovaného povolení V Praze dne: 6. 11. 2015 Číslo jednací: 121403/2015/KUSK/ OŽP/Dvo Spisová značka: SZ_ 121403/2015/KUSK/6 Oprávněná úřední osoba: Ing. Lenka Dvořáková dle rozdělovníku Rozhodnutí Krajský úřad Středočeského

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Adresátům dle rozdělovníku Liberec 23. října 2008 Spis: ORVZŽP 938/2008 Č. j.: KULK 61131/2008 Vyřizuje: Ing. Petr Beneš Tel.: 485 226 389 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor rozvoje

Více

381/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí

381/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí 381/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 17. října 2001, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Č. j.: JMK 94073/2011 Sp. zn.: S - JMK 94073/2011 OŽP/Zl Vyřizuje/linka Mgr. Zlevorová/2682 Brno 06.12.2011

Více

PARDUBICKÝ KRAJ Krajský úřad

PARDUBICKÝ KRAJ Krajský úřad PARDUBICKÝ KRAJ Krajský úřad odbor životního prostředí a zemědělství Dle rozdělovníku Váš dopis zn.: Ze dne: 29. 8. 2008 Číslo jednací: OŽPZ/39598-4/08/SY Vyřizuje: Sýkora Telefon: 466 026 356 E-mail:

Více

Hodonín, Czech Republic TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY A PROJEKTOVÉ PODKLADY. Alfa. modifikace: Classic DA/mod

Hodonín, Czech Republic TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY A PROJEKTOVÉ PODKLADY. Alfa. modifikace: Classic DA/mod STS Technologie s.r.o. Hodonín, Czech Republic Datum schválení TP: 10 / 2008 TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY A PROJEKTOVÉ PODKLADY ČISTÍREN OPADNÍCH VOD Alfa modifikace: Classic DA/mod STS Technologie s. r.o.

Více

RESPONSIBLE CARE Zdraví, bezpečnost, životní prostředí Výroční zpráva 2011

RESPONSIBLE CARE Zdraví, bezpečnost, životní prostředí Výroční zpráva 2011 RESPONSIBLE CARE Zdraví, bezpečnost, životní prostředí Výroční zpráva 2011 Strana 1 z 19 Určeno : pro zaměstnance, státní správu a veřejnost OBSAH PROHLÁŠENÍ VEDENÍ PRINCIPY A POLITIKA OCHRANY ŽIVOTNÍHO

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Rozhodnutí. 2. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení v úplném znění integrovaného povolení (dále jen 2.

Rozhodnutí. 2. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení v úplném znění integrovaného povolení (dále jen 2. KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Spisová zn.: OZP 36/2012Kle Rozhodnutí Krajský úřad Kraje Vysočina,

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01DGS0R* Čj: MSK 88711/2014 Sp. zn.: ŽPZ/17393/2014/Had 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Karin Hadamčíková

Více

datum: 27. 08. 2013 vyřizuje: Ing. Hana Havelková telefon: 386 720 727 ROZHODNUTÍ

datum: 27. 08. 2013 vyřizuje: Ing. Hana Havelková telefon: 386 720 727 ROZHODNUTÍ O D B O R Ž I V O T Í H O P R O S TŘEDÍ, ZEMĚDĚLSTVÍ A LESICTVÍ Čj.: KUJCK 46312/20132 OZZL/5/Hav Sp.zn.: OZZL 22718/2013/mipi datum: 27. 08. 2013 vyřizuje: Ing. Hana Havelková telefon: 386 720 727 I.

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01IC9V8* VýČj: MSK 75099/2015 Sp. zn.: ŽPZ/29817/2014/Ště 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Mgr. Jana

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik INTEGRA, a.s. Zemědělská č.p. 53 664 63 ŽABČICE datum vyřizuje číslo jednací spisová značka 7. září 2010 Ing. et Ing. Ondřej

Více

Systémy řízení EMS/QMS/SMS

Systémy řízení EMS/QMS/SMS Systémy řízení EMS/QMS/SMS Ústí nad Labem 11/2015 Ing. Jaromír Vachta Systém řízení EMS Systém environmentálního managementu Systém řízení podle ČSN EN ISO 14001:2004 Podstata EMS - detailní informace

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 61 ze dne 29. ledna 2003. O b e c n á u s t a n o v e n í

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 61 ze dne 29. ledna 2003. O b e c n á u s t a n o v e n í NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 61 ze dne 29. ledna 2003 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací

Více