Psychosociáln. lní problematika chronicky nemocných

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Psychosociáln. lní problematika chronicky nemocných"

Transkript

1 Psychosociáln lní problematika chronicky nemocných

2 Nelze léčit l oči o i bez hlavy nebo hlavu bez těla. t Stejně tak je zbytečné se snažit vyléčit tělo t bez duše. e. Platon

3 Podle dřívějšíd ších psychosomatických koncepcí patřila chronicky zánětlivá střevn evní onemocnění mezi psychosomatické choroby. Dnes jsou považov ována spíš íše e za somatopsychická onemocnění í, jejichž obtížnost a vývoj mohou vyvolat následnn sledné psychické problémy. Somatické příčiny chronicky zánětlivých z onemocnění (Crohnova choroba, colitis ulcerosa) ) nejsou známé,, je třeba t počítat s multifaktoriáln lním m souborem podmínek: - genetické faktory - abnormáln lní lokáln lní imunologické procesy ve střevn evní sliznici -mikrobiologické faktory - způsob výživy - účinky nejrůzn znějších medikamentů (oráln lní antikoncepce) -účinky nikotinu (pravděpodobn podobně proto, že e zužuje uje cévy). c

4 Na psychické a psychosociáln lní faktory chronicky zánětlivých z střevn evních onemocnění dnes existují rozporné názory: Baštecký, Šavlík a Šimek ve své publikaci určit ité psychosociáln lní aspekty uvádějí: - -nadměrná pořádkumilovnost, čistotnost, nutkavé rysy chování, strach před p realitou - - závislost na dominantní osobě a separační úzkost - - za významnou považuj ují ztrátu tu klíčov ové osoby nebo sociáln lního vztahu (hrozící,, symbolická,, reáln lná).

5 Psychoterapeutické postupy jsou pak vedeny stavem onemocnění: - v akutní fázi je pozornost zaměř ěřená na zajištění pocitu bezpečí umožněním m regrese do závislosti z relaxací v hypnóze, autogenním m tréninkem. - terapeutický vztah založený na důvěřd ěře e a empatii je pak východiskem podpůrn rné psychoterapie, která pak v klidovém období může e přejp ejít t do specifičtější ších metod podle osobní a sociáln lní problematiky pacienta. - bývá důležitá též partnerská nebo rodinná terapie. Zajímav mavé Crohnova nemoc zaznamenala v posledních několika n desetiletích prudký vzestup. Ve státech tech třett etího světa je však v prakticky neznámá.

6 Psycholog Hans Morschitzki psychosomatické oddělen lení na zemské klinice v Linci vidí psychosociáln lní problémy nemocných spíš íše e jako následek než jako příčinu p onemocnění. Osobnostní faktory: - nejsou specifické vlastnosti, které bychom mohli považovat ovat za příčinu nemoci - stavy, jako zvýšen ená depresivnost, úzkostnost a emoční labilita, jsou spíš íše e její následky - psychoanalytické koncepce, podle nichž jsou příčinami p choroby interindividuáln lní problémy (např.. strach ze ztráty ty blízk zké osoby, strach ze selhání,, konflikt mezi touhou po závislosti z a touhou po nezávislosti nebo konflikt mezi důvěrnostd rností a odstupem) nebyly empiricky potvrzeny.

7 Rodinná situace příliš silná vazba mezi matkou a dítětem d tem je nyní chápána spíš íše e jako důsledek d než jako příčina p nemoci. Kritické životní zážitky nelze prokázat jasnou souvislost mezi kritickými životními zážitky z a rozvojem choroby. Je zřejmz ejmé, že e psychické a psychosociáln lní faktory mají nepatrný význam pro vznik chronických zánětlivých onemocnění střev, zato jsou velmi podstatné při i další ším vývoji nemoci. Stres stresové faktory způsobuj sobují často zhoršen ení symptomů. Psychická zátěž a snížen ení kvality života v důsledku d nemoci: - břímě samotného léčenl ení - nejistota, jak se nemoc bude dále d vyvíjet -ztráta ta energie a výkonnosti (neschopnost pracovat) - obavy ze ztráty ty kontroly nad vyprazdňov ováním - negativní důsledky pro rodinu a partnerství - deprese a úzkostné poruchy

8 Psychologicko psychoterapeutická léčebná opatřen ení - cílem je zlepšit kvalitu života - psychoedukace (sdělov lování informací) - relaxační cvičen ení - strategie zvládání konfliktů - odvrácen cení nemocného od jeho stálého úzkostného sledování symptomů a nadměrn rně šetrného postoje vůčv ůči i sobě,, odvedení jeho pozornosti k vnější šímu světu - kognitivně-behavior behaviorální terapie - psychoanalyticky orientovaná psychoterapie

9 Pouze medikamentózn zní terapie jsou jako samostatný způsob léčby l natrvalo málo m úspěšné. Nejúsp spěšnějšíší formou léčby l tělesných t i duševn evních symptomů je kombinace psychoterapie, relaxačních technik a medikamentózn zní léčby. Biopsychosociáln lně orientované pojetí je jakýmsi středem mezi dvěma krajnostmi koncepcí,, které psychickým faktorům m přisuzujp isuzují buď přímo kauzáln lní roli nebo vůbec v žádnou.

10 Nejznámější a nejpropracovanější teorií o komunikaci je TRANSAKČNÍ ANALÝZA, jejímž autorem je kalifornský psychiatr Eric Berne. Každý signál, každá zpráva, kterou vysíláme, vychází z určit itého psychologického stavu a naladění,, aťa si je uvědomujeme nebo ne. Role tvoří pouze rámec r skutečného jádra j naší osobnosti ( i když je můžeme vnímat jako svoji neoddělitelnou součást st nebo si nedokážeme eme představit, že e bychom některou n měli m postrádat). Transakční analýza vychází z předpokladu, p že e naše e JÁJ má kromě životních rolí tři i svébytn bytné vnitřní stavy, které se v jednotlivých rolích mohou uplatňovat. Tyto tři t i stavy nazval Berne DOSPĚLÝ RODIČ DÍTĚ

11 Každý z nás n s mám v sobě kus svého JÁ, J, které se bude cítit, vnímat, myslet a reagovat způsobem, který v něm m zůstal z z doby, kdy byl dítětem. d tem. Je v nás n s také část, která bude vystupovat racionáln lně a dospěle a část, která se hlásí k tradičním m rodičovským ovským odkazům, zákazz kazům, a příkazp kazům, a která bude reprodukovat, co mu poskytli jeho pečuj ující a současn asně trestající a kritičtí rodiče.

12 Dítě: - je uvolněné a v jistém smyslu sobecky orientované, bez zábran, bez logiky - je zcela závislé na svém okolí - jeho poznání světa se rozšiřuje jednak samostatným hledáním, jednak výchovnými vlivy v nejširším slova smyslu. Výchovné vlivy vedou k poznání, že některé chování je přijímáno a odměňováno, jiné odmítáno nebo dokonce trestáno. - naučí-li se v tomto vývojovém stadiu, že nejlepší způsob, jak si získat pozornost, je plakat, bude mít v budoucnosti tendenci používat častěji tento způsob jako ověřený. Naučí-li se, že úspěšnou cestou je zlobení a předvádění se nebo naopak slušné chování, stanou se tyto postupy významným základem k budoucím projevům.

13 DÍTĚ - potřebuje lásku, l bezpečí a jistotu a určitou dávku d tělesnt lesného kontaktu - má nízkou stresovou toleranci a nesnáší dlouho nadměrnou úroveň dráždění a nadměrný přísun p podnětů - špatně snáší opačný stav deprivace, stav bez kontaktu - nedostává-li se mu pohlazení,, zlobí a koleduje si o pár p r pohlavků Pohlazení a pohlavky se stávaj vají v průběhu vývoje symbolickými. Jejich potřeba však v trvá a jejich sbírání pokračuje způsobem, který jsme se v dětství naučili. - má v sobě prvky závislosti, z nejistoty, zkratového přístupu, p magického myšlen lení,, zvídavosti, ale také hněvu, závisti z frustrace a manipulačních technik.

14 DOSPĚLÝ: - vnáší do našeho myšlen lení a jednání logickou strukturu - hodnotí objektivně daná fakta a sestavuje z nich závěryz - uvažuje uje bez emocí a bez předsudkp edsudků - na rozdíl l od dětských d proč? je jeho nejčast astější pracovní otázkou jak? jak? - je schopen zpracovávat vat i několik n programů současn asně a na základě dostupných dat, vlastních i získaných z znalostí a logického úsudku předpovp edpovídat dat některn které děje.

15 RODIČ: - obsahuje v sobě hodnotový systém, etiku, morálku a tradici - shrnuje postoje, názory n a schémata, která jsme od dětstvd tství nevědom domě přebírali od rodičů a další ších důled ležitých osob našeho života - vystupuje rezolutně,, z pozic jistoty, která se tváří neochvějn jně,, i když zdaleka nemusí být v souladu s objektivní skutečnost ností - ( Maminka a pan primář mají vždycky pravdu. ) - vystupuje buď v ochranitelské nebo karatelské či i mentorské poloze. - Tyto zásady z jsou součást stí praktické,, hodnotové i etické tradice. Uchylujeme se k nim, když se dostaneme do tísnt sně (to je častěji než si uvědomujeme) a řídíme se pak jimi jako závazným z programem bez ohledu na to, zda je to adekvátn tní.

16 Pacient je ve stavu DÍTĚTE, D TE, které se raduje, zlobí,, trucuje a pláče, bojí se, trpí nejistotou, nemyslí,, chce apod. Od lékal kaře e předpoklp edpokládá, že e bude RODIČEM, v jehož zadání je, že ví,, ochraňuje, nabádá,, ale také trestá a zakazuje, hodnotí, kritizuje a hlásá jednoznačné pravdy. Zde vznikají psychologické kořeny pro vznik a udržov ování paternalistického, nesymetrického, ale oboustranně udržovan ovaného modelu v medicíně.

17 Tento model mám své velké výhody i nevýhody: - při i prvním m setkání navozuje potřebnou atmosféru bezpečí a jistoty - je výhodný při p řešení nekomplikovaných problémů - je na místm stě v akutních případechp padech - při i déletrvajd letrvajícím m vztahu, např.. při p i chronických onemocněních, ch, s ním n m nelze vystačit. DĚTSKÝ přístup p je poznamenán n závislostz vislostí,, plnoprávný člověk k však v takovou míru m závislosti z většinou v dlouho nesnáší áší.. Snaží se z nín vymanit a způsoby, kterými to dělád jsou způsoby dětskd tské.. Proto se jeho tahy ze všeho nejvíc c podobají mazaným,, ale z vývojového hlediska nezralým způsob sobům m z dětstvd tství.

18 DÍTĚ v nás n s je hravé a oblíbenou benou hrou řady nemocných je hra Na policajty a na zloděje je,, neboli Zkus měm nachytat!,, při p i nížn pacient maskuje svou neochotu ke spolupráci celou řadou podvodů a fint, jimiž v závěrez rečném úhrnu poškozuje sám s m sebe, nicméně bezprostředn edně má pocit vítězstvv zství.. Pocit výhry nikoliv nad chorobou nebo postižen ením, ale pocit výhry ve hře h e rozehrané s ošeto etřujícím m lékal kařem, který se v jeho očích stal nepřítelem,, nad kterým je třeba t zvítězit. zit. DÍTĚ má sníženou frustrační toleranci a daleko dříve d než zralá osobnost reaguje hněvem, agresí či i trucovitým odmítáním čehokoliv. Na tyto pocity a projevy mám nemocný právo, ale není žádoucí,, aby se udržoval pouze v této t to poloze. Všechna již zmíněná rizika dětskd tského přístupu p k problému jsou pádným p důvodem k tomu, aby se lékal kař přičinil inil o rozvinutí komunikace v rovině DOSPĚLÝ DOSPĚLÝ.

19 K rozvinutí komunikace v rovině DOSPĚLÝ DOSPĚLÝ je nutný taktní přístup, který: - ponechá lékaři vrchní ruku ve vztahu a nevezme pacientovi pocit bezpečí,, jistoty a nezbytné ochrany - otevírá prostor pro společnou činnost, za jejíž průběh h a výsledky nese každý z účastníků svůj j díl d l odpovědnosti. dnosti. Cílem postupu je vychovat z pacienta zasvěceného experta na svou nemoc, odborníka,, který ví, v, co a jak mám dělat a proč. Ze slovníku lékal kaře e by se pak měly m vytrácet výrazy jako : musíte, nesmíte, mám se, nemá se, vždycky, v nikdy. Ze slovníku pacienta by pak měla m mizet různr zná nechci a nemohu, proč apod. a objevovat se slova ze slovníku DOSPĚLÉHO a z odborného názvosloví. Pocit kontroly situace snižuje úzkost a zlepšuje kvalitu života.

20 Je třeba t nezapomínat nat ani na RODIČOVSK OVSKÉ struktury. Sebelepší racionáln lní přístup je odsouzen k nezdaru, jestliže e RODIČ k němu n zaujme negativní stanovisko ( co( bys chodila na nějakou n prohlídku, u nás s v rodině nikdy žádná rakovina nebyla ). Má-li se dosáhnout dobré spolupráce s pacientem, je důled ležité se obrátit na jeho PEČUJ UJÍCÍHO RODIČE. To znamená, že e pacient musí být přijat p jako jedinečná a hodnotná osobnost, což mu umožní,, aby byl takto schopen přijmout p i sám s m sebe, což je pro uzdravující proces nezbytné. Je nezbytné,, aby nemocný nejen věděl v l jak účelně postupovat, ale aby to zárovez roveň ve svém m hodnotovém m systému pokládal za dobré,, správn vné a hodnotné. Jinak můžm ůže e pacient vyrukovat se svými svatými pravdami,, které jsou v rozporu s racionáln lní koncepcí léčby, nebo si je nechá pro sebe, ale bude podle nich jednat.

21 Transakční analýza popisuje některn které způsoby komunikace jako HRY, které mají svá pravidla a dost uniformní průběh. Nikdo z nás s není ušetřen en některých n neurotických či i nezralých způsob sobů, všichni hrajeme nějakn jaké HRY a necháme se vtahovat do HER našich bližních. V lékal kařské profesi jde o to, aby tyto hry nebyly na úkor lékal kařů ani pacientů. Hra ANEBY: Z původnp vodně plánovan novaného věcnv cného rozhovoru se stává dialog mezi stále více v popuzeným RODIČEM (léka kařem) a nezvládnutelným DÍTĚTEM TEM (pacientem).

22 Podobných HER je celá řada a stávaj vají se sociáln lní pastí,, do nížn padají ty nejlepší úmysly. Všem V je společné obecné schéma, které spočívá ve vzájemn jemné výměně rolí v tzv. dramatickém m trojúheln helníku. Tyto role mohou být označeny jako perzekutor spasitel oběť Pro pacienty označovan ované jako ničitelé koryfejů je tato hra programovou náplnn plní. Ve hře h e však v můžm ůže e být i směs s dobré víry a naivity, oboustranná neochota čelit nepříjemn jemné realitě,, nadměrn rná touha pomoci a regrese pacienta k dětským d stadiím m s magickým myšlen lením.

23 Dobrý den,, pozdravil nemocný malý princ. Dobrý den, řekl počíta tač. Byl to moderní počíta tač naprogramovaný na stanovení kompletní diagnózy. Proč se ptáš ty místo m lékal kaře? e? zeptal se nemocný malý princ. Protože e díky d mně ušetří doktor spoustu času. Znalci to vypočítali. Ušetřím m doktorovi sto padesát t tři t i minuty za den. A A co udělá doktor s těmito t sto padesáti třemi t minutami? Cokoli bude chtít. Kdyby měl m l můj m j doktor sto padesát t tři t i minuty nazbyt, řekl si nemocný malý princ, chtěl l bych, aby si se mnou chvíli povídal. (R.Beerov Beerová: Malý princ a počíta tač)

24

25

26

27

28

29

30

31

32 Děkuji za pozornost a přeji p hezký zbytek dne

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta ZÁKLADY KOMPLEXNÍHO PSYCHOSOMATICKÉHO PŘÍSTUPU (podpora pro kombinovanou formu studia) PhDr. Ing. Hana Konečná, Ph.D. Cíle předmětu:

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Psychosomatika v gynekologii. Mgr.Kateřina Ratislavová ratislav@kos.zcu.cz

Psychosomatika v gynekologii. Mgr.Kateřina Ratislavová ratislav@kos.zcu.cz Psychosomatika v gynekologii Mgr.Kateřina Ratislavová ratislav@kos.zcu.cz Psychosomatická medicína Z řečtiny: psyché (duše) a soma (tělo) Hledá souvislosti mezi: Tělem, tělesnem Psychikou, duší, vědomými

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví TRITON Psychologická setkávání Jan Poněšický Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky Souvislosti mezi zvládáním životních problémů, tělesným zdravím a nemocí Jan Poněšický Psychosomatika pro

Více

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie Výběr z nových knih 11/2007 psychologie 1. Mé dítě si věří. / Anne Bacus-Lindroth. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 159 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-296-6 dítě; výchova dítěte; strach; úzkost; sebedůvěra;

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník VY_32_INOVACE_ZV_1_5E_SEK_20_ZAVERECNE_SHRNUTI

Více

rní v procesu vzniku a udržov Posun od otázky JAK? Cílem účinek) a jeho nahrazení kauzalitou cirkulárn ování poruchy.

rní v procesu vzniku a udržov Posun od otázky JAK? Cílem účinek) a jeho nahrazení kauzalitou cirkulárn ování poruchy. Systemická rodinná terapie - poznámky lineární Odvolává se na změnu paradigmatu v teorii poznání: : o překonp ekonání principu line kauzality (příčina účinek) a jeho nahrazení kauzalitou cirkulárn rní

Více

Programy specifické prevence

Programy specifické prevence Evaluační techniky Programy specifické prevence rizikového chování Struktura programu Ponorky I. pololetí II. pololetí 6. třída 7. třída 8. třída 9. třída Program 1.Důležité já 2.Integrující třída Varianty

Více

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Pod pojmem užívání drog rozumíme širokou škálu drogového vývoje od fáze experimentování,

Více

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina Duševní hygiena Mgr. Kateřina Vrtělová Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně www.gaudia.org./rakovina Co je to duševní hygiena? Často nás přinutí přemýšlet nad touto otázkou až nepříznivé

Více

Setkání sester, fyzioterapeutů a psychoterapeutů specializovaných na roztroušenou sklerózu v Poděbradech 18. ledna 2014

Setkání sester, fyzioterapeutů a psychoterapeutů specializovaných na roztroušenou sklerózu v Poděbradech 18. ledna 2014 Setkání sester, fyzioterapeutů a psychoterapeutů specializovaných na roztroušenou sklerózu v Poděbradech 18. ledna 2014 Psychoterapie RS v praxi Motto: Učeň se ptá: Co je důležitější než vědění? Mistr

Více

Obsah. Teorie a diagnostika poruch o so b n o sti Úvod...13 ČÁST I

Obsah. Teorie a diagnostika poruch o so b n o sti Úvod...13 ČÁST I Obsah Úvod...13 ČÁST I Teorie a diagnostika poruch o so b n o sti...15 1.1 Co je porucha osobnosti?... 15 1.2 Klasifikace poruch osobnosti... 17 1.3 Prevalence poruch osobnosti... 20 1.4 Etiologie poruch

Více

PSYCHOSOMATICKÁ MEDICÍNA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

PSYCHOSOMATICKÁ MEDICÍNA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje PSYCHOSOMATICKÁ MEDICÍNA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Květen 2011 Mgr.Olga Čadilová Psychosomatická medicína Psychická složka se účastní

Více

Okruhy otázek ke zkoušce z předmětu Lékařská psychologie a psychosomatika

Okruhy otázek ke zkoušce z předmětu Lékařská psychologie a psychosomatika Okruhy otázek ke zkoušce z předmětu Lékařská psychologie a psychosomatika Základní zdroje informací ke zkoušce 1) Přednášky 2) Ayers, S., de Visser, R. (2015). Psychologie v medicíně. Praha: Grada. - kapitoly:

Více

Co je a co není psychoterapie? PhDr. Jaroslava Dosedlová,, Ph.D. Psychologický ústav FF MU Brno

Co je a co není psychoterapie? PhDr. Jaroslava Dosedlová,, Ph.D. Psychologický ústav FF MU Brno Co je a co není psychoterapie? PhDr. Jaroslava Dosedlová,, Ph.D. Psychologický ústav FF MU Brno Psychoterapie je záměrnz rné a plánovit novité léčebné působení psychologickými prostředky s cílem c dosáhnout

Více

Přehled základních psychoterapeutických směrů a postupů MUDr. Michal Kryl

Přehled základních psychoterapeutických směrů a postupů MUDr. Michal Kryl Přehled základních psychoterapeutických směrů a postupů MUDr. Michal Kryl Psychiatrická léčebna Šternberk Od historie k současnosti Sigmund FREUD 1900 Carl R.ROGERS 1942 Josef WOLPE a Hans EYSENCK 1958

Více

Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie. Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž

Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie. Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž Příčiny vzniku duševní poruchy tělesné (vrozené genetika, prenatální

Více

Spo p lu l práce c soci c áln l ích c prac a o c vníků se z dr d av a otníky k Šárka Špeciánová

Spo p lu l práce c soci c áln l ích c prac a o c vníků se z dr d av a otníky k Šárka Špeciánová Spolupráce sociáln lních pracovníků se zdravotníky Šárka Špeciánová obsah detekce týrání,, zneužívání a zanedbávání lékaři druhy poranění záznam znam o vzniku úrazu spolupráce s lékal kaři i jednotlivých

Více

představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L.

představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L. Celostní přístupy ke zdraví HOLISMUS Teorie vzniku nemoci představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L. Pasteur)

Více

PLÁN N SOCIOTERAPIE. Mgr. Jana Zierhutová. Teorie a metody sociální práce Rozdílový kurz 1RPN-KS

PLÁN N SOCIOTERAPIE. Mgr. Jana Zierhutová. Teorie a metody sociální práce Rozdílový kurz 1RPN-KS PLÁN N SOCIOTERAPIE Mgr. Jana Zierhutová Teorie a metody sociální práce Rozdílový kurz 1RPN-KS Úvod Def. socioterapie = jeden z prostředk edků resocializace,, zaměř ěřený na (re)integraci člověka nácvik

Více

Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov )

Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov ) Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov ) Psychiatrická klinika VFN a 1.LF UK, Praha MUDr. Martin Černý Seminář: Trendy v péči o duševně nemocné. Komunitní péče. Výbor

Více

1. Vymezení normality a abnormality 13

1. Vymezení normality a abnormality 13 Úvod 11 1. Vymezení normality a abnormality 13 1.1 Druhy norem 15 Statistická norma 15 Sociokulturní norma 17 Funkční pojetí normality 19 Zdraví jako norma 20 M ediální norma 21 Ontogenetická norma 21

Více

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Zdraví a nemoc. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Zdraví a nemoc Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2009 Mgr.Ladislava Ulrychová motto Když chybí zdraví, moudrost je bezradná, síla

Více

SOUVISLOST REGULACE EMOCÍ S ONEMOCNĚNÍM ŠTÍTNÉ ŽLÁZY

SOUVISLOST REGULACE EMOCÍ S ONEMOCNĚNÍM ŠTÍTNÉ ŽLÁZY Univerzita Palackého v Olomouci Katedra psychologie SOUVISLOST REGULACE EMOCÍ S ONEMOCNĚNÍM ŠTÍTNÉ ŽLÁZY Bakalářská diplomová práce Bc. Karolína Fryštacká PhDr. Martina Fülepová Obsah Teoretické ukotvení

Více

Porucha na duchu nebo životní dilema? Psychosomatický přístup v ambulantní psychiatrické praxi. David Skorunka

Porucha na duchu nebo životní dilema? Psychosomatický přístup v ambulantní psychiatrické praxi. David Skorunka Porucha na duchu nebo životní dilema? Psychosomatický přístup v ambulantní psychiatrické praxi David Skorunka skor@lfhk.cuni.cz Základní teze č.1. Bio-psycho-sociální model a tedy i tzv. psychosomatickou

Více

A RIZIKOVÉ. ková, závislosti z tabáku III.interní kliniky 1.LF UK a VFN. integrace tní konference s mezinárodn

A RIZIKOVÉ. ková, závislosti z tabáku III.interní kliniky 1.LF UK a VFN. integrace tní konference s mezinárodn KOUŘEN ENÍ TABÁKU A RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ Eva Králíkov ková, Lenka Štěpánková Centrum léčby l závislosti z na tabáku III.interní kliniky 1.LF UK a VFN Primárn rní prevence rizikového chování specializace versus

Více

Rodina se závislým partnerem. Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová

Rodina se závislým partnerem. Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová ZÁVISLOST? Definice závislosti dle Světové zdravotnické organizace Když užívání nějaké látky nebo skupiny látek má u daného jedince

Více

Mgr. Jana Zierhutová. Rozdílový kurz Teorie a metody

Mgr. Jana Zierhutová. Rozdílový kurz Teorie a metody Systémov mové pojetí lní práce Mgr. Jana Zierhutová Úvod Systemický přístup je současným trendem nejen v lní práci, ale i v psychoterapii, psychologii, pedagogice, sociologii, apod. Formoval se od poloviny

Více

TRITON. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

TRITON. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz TRITON Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Psychologická setkávání Jan Poněšický Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky Souvislosti mezi zvládáním životních problémů, tělesným

Více

SP s rodinou 2 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D

SP s rodinou 2 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D SP s rodinou 2 M E T O D Y H O D N O C E N Í, P R O T E K T I V N Í A R I Z I K O V É F A K T O R Y P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D Systémy hodnocení rodiny Založené na hodnocení znaků dysfunkce

Více

Spolupráce Renarkonu,o.p.s. s PL Opava

Spolupráce Renarkonu,o.p.s. s PL Opava Spolupráce Renarkonu,o.p.s. s PL Opava Libor Chvíla la,david Kondělka. Centra společnosti Renarkon, o.p.s. Centrum primárn rní prevence Kontaktní centrum a terénn nní programy Ostrava Kontaktní centrum

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

PhDr. Lukáš Humpl PSYCHOSOCIÁLNÍ PÉČE O PROFESIONÁLY VE ZDRAVOTNICTVÍ

PhDr. Lukáš Humpl PSYCHOSOCIÁLNÍ PÉČE O PROFESIONÁLY VE ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lukáš Humpl PSYCHOSOCIÁLNÍ PÉČE O PROFESIONÁLY VE ZDRAVOTNICTVÍ POMÁHAJÍCÍ ČI ZASAŽENÝ? MÝTY O POMÁHAJÍCÍCH Jsou to akční hrdinové Nepodléhají stresu Necítí strach Všechno snesou Zvládnou každou

Více

PŘEDMLUVA ÚVOD 13

PŘEDMLUVA ÚVOD 13 / 5 OBSAH PŘEDMLUVA 11 1. ÚVOD 13 1.1 Původ a krátká historie transakční analýzy 13 1.1.1 Berneho kritika a nové myšlenky 13 1.1.2 Vývoj transakční analýzy 14 1.1.3 Transakční analýza dnes 14 1.2 Pohled

Více

Internalizované poruchy chování

Internalizované poruchy chování Internalizované poruchy chování VOJTOVÁ, V. Inkluzivní vzdělávání žáků v riziku a s poruchami chování jako perspektiva kvality života v dospělosti. Brno: MSD, 2010 ISBN 978-80-210-5159-1 Internalizované

Více

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž

Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Negativní dopad domácího násilí na osobnost a psychické zdraví Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž definice Domácí násilí: násilí, které se odehrává v soukromí, je opakované, má stoupající

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ. PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

SYNDROM VYHOŘENÍ. PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti SYNDROM VYHOŘENÍ PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Definice pojmu Syndrom vyhoření burn out syndrom Existuje řada termínů,

Více

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE III. Radka Michelová

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE III. Radka Michelová TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE III. Radka Michelová V rámci teorií sp považovány oba směry za humanistické. Soustředění na člověka jako autonomní osobnost, která má hodnotu za všech okolností. Zaměření na vnitřní

Více

Trauma, vazby a rodinné konstelace

Trauma, vazby a rodinné konstelace Trauma, vazby a rodinné konstelace Terapeutická práce na základě vícegenerační systemické psychotraumatologie (VSP) / - konstelací traumatu www.franz-ruppert.de 1 Vzájemné působení mezi metodou systemických

Více

Model. zdraví a nemoci

Model. zdraví a nemoci Model zdraví a nemoci Zdraví SZO (WHO) definovalo zdraví jako:,,celkový stav tělesné, duševní a sociální pohody, a ne pouze nepřítomnost nemoci nebo slabosti". Dále (velmi zjednodušeně): - zdraví je nebýt

Více

Psychologie zvládání nádorových onemocnění

Psychologie zvládání nádorových onemocnění Psychologie zvládání nádorových onemocnění Mgr. Bc. Zdeněk Hrstka Katedra všeobecně vzdělávacích oborů Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Klinika onkologie a radioterapie Fakultní nemocnice

Více

Psychologická problematika nemocných Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Psychologická problematika nemocných Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Psychologická problematika nemocných Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen 2009 Mgr.Ladislava Ulrychová Rozdíly mezi postojem nemocného

Více

Program Škola podporující zdraví. Ing. Linda Fröhlichová Státní zdravotní ústav Praha

Program Škola podporující zdraví. Ing. Linda Fröhlichová Státní zdravotní ústav Praha Program Škola podporující zdraví Ing. Linda Fröhlichová Státní zdravotní ústav Praha Historie a vývoj programu ŠPZ 1986 vytvořen a zahájen ve Skotsku 1992 přijat v ČR Cíl 13 programu Zdraví 21 Zdravé místní

Více

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Radka Michelová

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Radka Michelová TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE I. Radka Michelová Psychodynamické perspektivy Psychoanalytické a psychoterapeutické směry, které čerpají z Freuda. Vliv na formování sp zejména na počátku 20. st., v současné době

Více

Předmět psychologie zdraví

Předmět psychologie zdraví Psychologie zdraví Předmět psychologie zdraví Psychologie zdraví 1. Historie 2. Předmět psychologie zdraví 3. Definice zdraví 4. Přehled teorií zdraví 5. Legislativa Historie Vývoj vědního oboru také ovlivnil

Více

MUDr. Marta Holanová MUDr. Lenka Vachková Parlamentní zdravotní seminář 11.května 2006

MUDr. Marta Holanová MUDr. Lenka Vachková Parlamentní zdravotní seminář 11.května 2006 Jak dál d l v ambulantní péči o duševn evně nemocného MUDr. Marta Holanová MUDr. Lenka Vachková Parlamentní zdravotní seminář 11.května 2006 OBČAN nemocný / zdravý Zdravotnická zařízení Státní správa Zdravotní

Více

Motivace. Slovo je odvozeno z latinského. movere,, tj. hýbati, pohybovati. Motivace je proces usměrňov. ování a energetizace. edurčeno). eno).

Motivace. Slovo je odvozeno z latinského. movere,, tj. hýbati, pohybovati. Motivace je proces usměrňov. ování a energetizace. edurčeno). eno). Motivace Slovo je odvozeno z latinského movere,, tj. hýbati, pohybovati. Motivace je proces usměrňov ování,, udržov ování a energetizace chování. Vše e co člověk k dělá, d, dělád z nějakých n pohnutek.

Více

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval STRES PaedDr. Mgr. Hana Čechová Stres a úzkostné stavy jsou zabijákem našeho mozku. Naučme se jim účinně čelit. 4.5.2017 2 Osnova 1. Stres 2. Druhy stresu 3. Stresory 4. Hranice

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ

PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ PSYCHOSOCIÁLNÍ INTERVENCE VE ZDRAVOTNICTVÍ PhDr. Lukáš Humpl Mgr. Marie Marková, PhD. Hana Vraspírová OBSAH PREZENTACE Systém psychosociální intervenční služby ve zdravotnictví = péče dovnitř První psychická

Více

Specifika psychoterapeutické podpory osob se zdravot. postižením a osob pečujících. Kateřina Ožanová Pracujeme společně 2015

Specifika psychoterapeutické podpory osob se zdravot. postižením a osob pečujících. Kateřina Ožanová Pracujeme společně 2015 Specifika psychoterapeutické podpory osob se zdravot. postižením a osob pečujících Kateřina Ožanová Pracujeme společně 2015 Představení Klinická psycholožka a psychoterapeutka v psychiatricko-psychologické

Více

Psychický vývoj dítěte v náhradní rodinné péči. Významné vývojové mezníky

Psychický vývoj dítěte v náhradní rodinné péči. Významné vývojové mezníky Psychický vývoj dítěte v náhradní rodinné péči Významné vývojové mezníky Působení různých faktorů v době před příchodem do náhradní rodiny Vliv psychické deprivace: nedostatek žádoucích podnětů či nadměrné

Více

Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek

Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek Geriatrická deprese MUDr.Tomáš Turek Psychiatrická léčebna Bohnice Akutní gerontopsychiatrické odd. pav.32 vedoucí lékař e-mail:tomas.turek@plbohnice.cz Historie Starý zákon- popis mánie a deprese- Král

Více

AGRESIVNÍ PACIENT PŘI ZÁSAHU

AGRESIVNÍ PACIENT PŘI ZÁSAHU AGRESIVNÍ PACIENT PŘI ZÁSAHU ZDRAVOTNICKÉ ZÁCHRANNÉ SLUŽBY Jaroslav Pekara 1, Marie Trešlová 2 1) Oddělení anesteziologie, resuscitační a intenzivní péče, Ústřední vojenská nemocnice Praha 2) ZSF Jihočeské

Více

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad 19. 20.9.2013 Brno HOSPIC Místo, kam chodí lidé důstojně umírat Naděje na DOBROU SMRT Naděje na KVALITNÍ

Více

Zátěžové situace. frustrace, stres, deprivace

Zátěžové situace. frustrace, stres, deprivace Zátěžové situace frustrace, stres, deprivace Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení

Více

RADY A DOPORUČENÍ RP. E. Jarolímová Kurz ETK

RADY A DOPORUČENÍ RP. E. Jarolímová Kurz ETK RADY A DOPORUČENÍ RP E. Jarolímová Kurz ETK 1 KOMUNIKACE S RODINOU - dobré přijetí - umění naslouchat, aktivně naslouchat - kladení otázek - vyhodnotit potřebnost a naléhavost tématu problémové situace

Více

Komunikace zdravotník s onkologickými pacienty. Libuše Kalvodová Interní hematoonkologická klinika FN Brno lkalvod@fnbrno.cz

Komunikace zdravotník s onkologickými pacienty. Libuše Kalvodová Interní hematoonkologická klinika FN Brno lkalvod@fnbrno.cz Komunikace zdravotník s onkologickými pacienty Libuše Kalvodová Interní hematoonkologická klinika FN Brno lkalvod@fnbrno.cz Komunikace je základním atributem a pot ebou každého živého tvora. Jako spole

Více

Předčasný porod jako potenciálně traumatizující situace postřehy klinického psychologa Hana Jahnová, Jana Míchalová Fakultní nemocnice Brno

Předčasný porod jako potenciálně traumatizující situace postřehy klinického psychologa Hana Jahnová, Jana Míchalová Fakultní nemocnice Brno Předčasný porod jako potenciálně traumatizující situace postřehy klinického psychologa Hana Jahnová, Jana Míchalová Fakultní nemocnice Brno XIX. Neonatologické setkání XIII. Hanákovy dny 3. - 5. června

Více

PORADENSKÝ PROCES OBECNÝ ÚVOD

PORADENSKÝ PROCES OBECNÝ ÚVOD PORADENSKÝ PROCES OBECNÝ ÚVOD Vztah klient - poradce Kontinuum vztahu Aktivita Pasivita Aktivní spolupráce Konzumace péče Poradenský proces Direktivní Nedirektivní Poradenský přístup poradce Direktivní

Více

50 ODSTÍNŮ STRESS MANAGEMENTU. Jaroslav Petrů

50 ODSTÍNŮ STRESS MANAGEMENTU. Jaroslav Petrů 50 ODSTÍNŮ STRESS MANAGEMENTU Jaroslav Petrů ŘÍZENÍ STRESU? "Soubor technik a programů určených k tomu, aby pomohli lidem lépe pracovat se stresem, analyzovat konkrétní stresory a přijmout pozitivní opatření

Více

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0}

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0} Adresa: Soběšovice 273 Telefon: 603 10 5281, 604 288 940, 603 477 357 Mail: dobrapsychiatrie@seznam.cz Ordinační hodiny: V pracovní dny 8,00-14,00hod., Od září 2014: Víkendy jednou měsíčně pátek: 16,00-19,00hod,

Více

AT Konference 2010 Špindlerův v Mlýn 25.4. - 29.4.2010

AT Konference 2010 Špindlerův v Mlýn 25.4. - 29.4.2010 AT Konference 2010 Špindlerův v Mlýn 25.4. - 29.4.2010 Marie Černá Věstonická Venuše Představa ženského jména Z mytologie římská bohyně lásky Planeta druhá nejbližší ve sluneční soustavě Soška pravěké

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.1076 Pro vzdělanější Šluknovsko 32 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.1076 Pro vzdělanější Šluknovsko 32 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu Název

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: BEHAVIORÁLNÍ VĚDY 1.

Více

Základy klinické psychologie a psychologie zdraví (PSY262)

Základy klinické psychologie a psychologie zdraví (PSY262) Základy klinické psychologie a psychologie zdraví (PSY262) Studentům bude v rámci kurzu představena klinická psychologie jako samostatná vědní disciplína studující duševní život člověka na kontinuu zdraví

Více

Otec v těhotenstvt. hotenství. Mgr.Kateřina. Ratislavová

Otec v těhotenstvt. hotenství. Mgr.Kateřina. Ratislavová Otec v těhotenstvt hotenství Mgr.Kateřina Ratislavová Těhotenství jako krizové období Změny v oblasti biologické,, psychické,, sociáln lní Změna základn z kladních životn ivotních rolí,, kromě partnerství

Více

1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu. Mgr. Petra Léblová. p.leblova@seznam.cz

1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu. Mgr. Petra Léblová. p.leblova@seznam.cz 1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu Mgr. Petra Léblová p.leblova@seznam.cz Nádorová onemocnění patří mezi život ohrožující onemocnění Ročně onemocní 1 dítě ze 600 zdravých do 15

Více

CZ.1.07/1.2.00/08.0113

CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: Spolupráce na všech v frontách CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. Počáte teční vzdělávání 1.2. Rovné příležitosti dětíd a žáků,,

Více

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných?

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Téma utrpení a důstojnosti užívají stoupenci i odpůrci eutanázie Nevyléčitelné onemocnění

Více

Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž

Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž ZÁKLADNÍ RYSY KOGNITIVNĚ-BEHAVIORÁLNÍ TERAPIE Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž 1) KBT je relativně krátká,časově omezená - kolem 20 sezení - 1-2x týdně; 45 60 minut - celková délka terapie

Více

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Intervenční dimenze dramatické výchovy Dramatická výchova/ve speciální pedagogice dramika je pedagogickou disciplínou, která - využívá metody dramatického

Více

Rodinná politika: výhledy v ČR R a v EU

Rodinná politika: výhledy v ČR R a v EU Rodinná politika: výhledy v ČR R a v EU PhDr. Vojtěch Belling Ruprecht-Karls Karls-Universität t Heidelberg Jihlava, 14. ledna 2010 Rodinná politika: ano či i ne? Citlivé téma liberáln lně-konzervativní

Více

Psychologický přístup k agresivním nemocným

Psychologický přístup k agresivním nemocným Psychologický přístup k agresivním nemocným Mgr.Alexandra Škrobánková Hematoonkologická klinika FN Olomouc Oddělení klinické psychologie FN Olomouc 25.1.2007 AGRESE chování, které je vedeno se záměrem

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu výchova ke zdraví se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky

Učební osnovy vyučovacího předmětu výchova ke zdraví se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky - Rozpozná pozitivní a negativní vlivy na kvalitu klimatu v rodině i ve třídě. - Ovládá své emoce, akceptuje pocity druhých. - Vhodně používá prostředky neverbální komunikace. - Projevuje v kolektivu vrstevníků

Více

KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Vágnerová, Marie Psychopatologie pro pomáhající profese / Marie Vágnerová. Vyd. 3., rozš. a přeprac. Praha : Portál, 2004. 872 s. ISBN 80 7178 802 3 159.97 * 616.89-008

Více

Rehabilitace v psychiatrii. MUDr. Helena Reguli

Rehabilitace v psychiatrii. MUDr. Helena Reguli Rehabilitace v psychiatrii MUDr. Helena Reguli Pojem rehabilitace (ze středověké latiny, rehabilitatio = obnovení) snaha navrátit poškozeného člověka do předešlého tělesného stavu či sociální a právní

Více

VIII. ČLOVĚK A ZDRAVÍ

VIII. ČLOVĚK A ZDRAVÍ VIII. ČLOVĚK A ZDRAVÍ Charakteristika vzdělávací oblasti Tato vzdělávací oblast zaujímá významné místo mezi naukovými a estetickými předměty, jelikož se orientuje na komplexní pojetí lidského zdraví. Vytváří

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace. Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby rodina

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace. Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby rodina Výchova ke zdraví 6. ročník rodina Výchova k občanství - postavení jedince v rodině (využití učebnice) - role členů rodiny - vztahy v rodině OSV osobnostní rozvoj při - náhradní rodinná péče působení rodiny

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

Vážené publikum! Přestože PSYCHOSOMATIKA je velice užitečná disciplina, znalosti o ní jsou nepřesné, kusé a často zkreslené. Tato stručná prezentace

Vážené publikum! Přestože PSYCHOSOMATIKA je velice užitečná disciplina, znalosti o ní jsou nepřesné, kusé a často zkreslené. Tato stručná prezentace Vážené publikum! Přestože PSYCHOSOMATIKA je velice užitečná disciplina, znalosti o ní jsou nepřesné, kusé a často zkreslené. Tato stručná prezentace má za cíl uvést alespoň základní věci NA PRAVOU MÍRU.

Více

POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING.

POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING. POMOC A PROVÁZENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH A DOSPĚLÝCH OSOB S PORUCHAMI AUTISTICKÉHO SPEKTRA POHLEDEM KLINICKÉHO PSYCHOLOGA MGR. ING. ALENA STŘELCOVÁ Autismus činí člověka osamělým. S pocitem vlastní jinakosti se

Více

Psychosociální intervenční služba (PIS) Mgr. KUBIŠOVÁ Michaela ZZS kraje Vysočina

Psychosociální intervenční služba (PIS) Mgr. KUBIŠOVÁ Michaela ZZS kraje Vysočina Psychosociální intervenční služba (PIS) Mgr. KUBIŠOVÁ Michaela ZZS kraje Vysočina První psychická pomoc Podpora osobám zasaženým mimořádnou událostí, často poskytovaná bezprostředně po jejím vzniku Na

Více

Ošetřovatelství. pojetí moderního ošetřovatelství

Ošetřovatelství. pojetí moderního ošetřovatelství Ošetřovatelství pojetí moderního ošetřovatelství Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Tondrová Irena duben 2009 ošetřovatelství Pojetí

Více

Cíle základního vzdělávání

Cíle základního vzdělávání Cíle základního vzdělávání 1 Základní vzdělávání má žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence a poskytnout spolehlivý základ všeobecného vzdělání orientovaného zejména na situace blízké

Více

Název. PSYCHOTERAPEUTICKÝ PŘÍSTUP V PRÁCI SESTRY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Název. PSYCHOTERAPEUTICKÝ PŘÍSTUP V PRÁCI SESTRY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Název PSYCHOTERAPEUTICKÝ PŘÍSTUP V PRÁCI SESTRY Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Květen 2011 Mgr. Olga Čadilová Psychoterapeutický přístup

Více

Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.)

Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.) Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.) Seminář ze společenských věd navazuje na předmět ZSV a je určen zejména žákům, kteří se chtějí v budoucnu věnovat

Více

Větrné elektrárny a vliv na zdraví

Větrné elektrárny a vliv na zdraví Větrné elektrárny a vliv na zdraví účinky na lidský organismus Fyzikáln lní faktory stroboskopický jev - při i pohybu lopatek přes světlou oblohu nebo slunce vzniká blikání,, které je vnímáno no i když

Více

lověk k jako tvůrce významů), M. Foucault, G. Bateson Zakladatelé: : M. White a D. Epston: Narrative Means to Therapeutic Ends.

lověk k jako tvůrce významů), M. Foucault, G. Bateson Zakladatelé: : M. White a D. Epston: Narrative Means to Therapeutic Ends. to narrate vyprávět Od konce 80. let 20.st. Východiska: : sociáln lní konstrukcionismus (člov( lověk k jako tvůrce významů), M. Foucault, G. Bateson Zakladatelé: : M. White a D. Epston: Narrative Means

Více

Na co byste neměli zapomenout. Dokumenty s sebou:

Na co byste neměli zapomenout. Dokumenty s sebou: Práce v zahraničí. Na co byste neměli zapomenout Stručný přehled p : Volný pohyb, registrace pobytu, zdravotní a sociáln lní pojištěni, kvalifikace a vzdělání, daně, řidičsky průkaz, bydlení, vaše e rodina.

Více

ěžné výstupy projektu

ěžné výstupy projektu Průběž ěžné výstupy projektu Spolupráce na všech v frontách CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. Počáte teční vzdělávání 1.2. Rovné

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

CO PŘINÁŠÍ PEDIATROVI ZNALOST PSYCHOSOMATIKY. MUDr. Barbora Branna Praktický lékař pro děti a dorost Ostrava

CO PŘINÁŠÍ PEDIATROVI ZNALOST PSYCHOSOMATIKY. MUDr. Barbora Branna Praktický lékař pro děti a dorost Ostrava CO PŘINÁŠÍ PEDIATROVI ZNALOST PSYCHOSOMATIKY MUDr. Barbora Branna Praktický lékař pro děti a dorost Ostrava Praktický lékař pro děti a dorost Lékařská fakulta Olomouc ARO Dětské, atestace pediatrie Praktický

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Výchova ke zdraví 6. ročník vztahy mezi lidmi a formy soužití - vztahy a pravidla soužití v prostředí komunity - rodina, škola, vrstevnická skupina, obec, spolek Vysvětlí role členů komunity (rodiny, třídy,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

Diagnostika specifických poruch učení a chování. PhDr. Markéta Hrdličková, Ph.D.

Diagnostika specifických poruch učení a chování. PhDr. Markéta Hrdličková, Ph.D. Diagnostika specifických poruch učení a chování PhDr. Markéta Hrdličková, Ph.D. Historický přehled Počátky zájmu na přelomu 19/20 století (Heinz Werner, Arnold Gesell) České prostředí prof. Antonín Heveroch

Více