ROZHODUJÍCÍ V PŘÍPADĚ RAKOVINY PROSTATY JE RYCHLOST. ČÍM DŘÍVE SE NA PROBLÉM PŘIJDE, TÍM VĚTŠÍ MÁTE ŠANCI NA DALŠÍ ŽIVOT BEZ JAKÝCHKOLI OMEZENÍ.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROZHODUJÍCÍ V PŘÍPADĚ RAKOVINY PROSTATY JE RYCHLOST. ČÍM DŘÍVE SE NA PROBLÉM PŘIJDE, TÍM VĚTŠÍ MÁTE ŠANCI NA DALŠÍ ŽIVOT BEZ JAKÝCHKOLI OMEZENÍ."

Transkript

1

2 ROZHODUJÍCÍ V PŘÍPADĚ RAKOVINY PROSTATY JE RYCHLOST. ČÍM DŘÍVE SE NA PROBLÉM PŘIJDE, TÍM VĚTŠÍ MÁTE ŠANCI NA DALŠÍ ŽIVOT BEZ JAKÝCHKOLI OMEZENÍ. ÚSPĚŠNOST

3 AŽ ČECHŮ KAŽDÝ ROK: RAKOVINA PROSTATY % Riziko s věkem roste Rakovina prostaty je reálnou hrozbou pro tisíce českých mužů. Každý rok jich onemocní až 9 000, karcinom prostaty je tak druhým nejčastějším onkologickým onemocněním mužů. Riziko přitom roste s věkem. V případě mužů mezi čtyřiceti a šedesáti lety hrozí rakovina prostaty každému devětatřicátému, u šedesátiletých už je ale riziko 85%, u osmdesátiletých dokonce až 98%. U mužů pod čtyřicet je pravděpodobnost sice menší, ovšem karcinom je agresivnější, a tedy i nebezpečnější. Klíčová je stejně jako u jiných onkologických onemocnění prevence. Po padesátce by proto mělo být samozřejmostí, že si zajdete na vyšetření. Test prostatického specifického antigenu (PSA) odhalí nejspolehlivěji, zda se nemoc v těle nešíří. Pokud zaznamenáte bolesti či pálení při močení, přítomnost krve v moči nebo spermatu apod., může být už pět minut po dvanácté. NAŠE DOPORUČENÍ PRO MUŽE Pokud máte zájem o svůj zdravotní stav, navštivte svého urologa jednou ročně. Po padesátce už je každoroční preventivní vyšetření prostaty naprostou samozřejmostí. Jestliže máte mezi příbuznými někoho s rakovinou prostaty, choďte na pravidelná vyšetření už od čtyřiceti let. Špičková léčba v nejmodernějším prostředí Protonové centrum v Praze disponuje nejmodernější urologickou ambulancí. Nabízí klinická vyšetření i privátní konzultace, samozřejmostí jsou nejmodernější diagnostické metody a diskrétní přístup. Vše najdete pod jednou střechou a navíc nemusíte čekat v ordinaci, personál se vám věnuje hned po příchodu. Kvalita léčby karcinomu prostaty pro mne byla stejně důležitá jako kvalita dalšího života. Nechtěl jsem být impotentní či inkontinentní, žít jako troska. Vybral jsem si protonovou léčbu a bylo to nejdůležitější rozhodnutí v životě. Nemusel jsem měnit své návyky a žiji jako dřív. Petr, 69 let OBJEDNEJTE SE EM: PACIENT@PTC.CZ TELEFONICKY:

4 SOUČASNÉ MOŽNOSTI LÉČBY: BĚŽNÁ LÉČBA: NEJISTOTA A RIZIKA V minulosti dokázali lékaři rakovinu prostaty léčit, ovšem s řadou rizik. Běžné ozařování i přes technologický pokrok stále provázejí velké komplikace, které mužům znepříjemňují další život hrozí jim pomočování i konec sexuálních aktivit. Cena za standardní léčbu je příliš vysoká. Běžné ozařování není přesné. Nezasahuje pouze nádorové buňky, ale také okolí prostaty. Míří i na zdravé tkáně a poškozuje je. Ani další možnosti v rámci standardní léčby nejsou příliš přesvědčivé: Běžné ozařování Trvá dlouho, zhruba dva měsíce. Navíc pacienty vysiluje, pociťují nevolnost a většinou jsou vyřazeni z běžného života. Přitom 11 % mužů znovu do osmi let rakovinou prostaty onemocní. A riziko komplikací, jako jsou gastrointestinální poruchy, sexuální dysfunkce, poškození konečníku, inkontinence a další, je podle statistik VZP až 42 %. Brachyterapie Léčba ozařováním na krátkou vzdálenost, kdy je zdroj záření umístěn blízko nádoru nebo je vložen přímo do postižené tkáně s cílem umožnit vyšší dávku záření bez většího poškození okolních tkání a orgánů. Brachyterapie se používá samostatně nebo spolu s chemoterapií či běžným ozařováním. Hrozí při ní riziko inkontinence a krvácení. Chemoterapie Častá volba u většiny typů rakoviny, ale při karcinomu prostaty nepatří mezi hlavní metody. Přichází na řadu až ve chvíli, kdy byly vyzkoušeny jiné postupy, ale rakovinu nezastavily. Operace Při chirurgickém odstranění nádoru hrozí riziko poškození nervů v okolí prostaty. Dalšími nežádoucími účinky jsou bolesti v operované oblasti, potíže s udržením moči a rovněž sexuální dysfunkce. Nemoc se přitom vrací až ve 30 % případů, pak následuje běžné ozařování a s ním spojená další rizika.

5 BUDOUCNOST JIŽ DNES: PROTONOVÁ TERAPIE: 97% ÚSPĚŠNOST A NORMÁLNÍ ŽIVOT Ve srovnání s tradičními postupy má protonová léčba řadu přesvědčivých argumentů: 97 %. Vysoká úspěšnost oproti běžné léčbě. Cílený zásah. Dokonale přesný paprsek je šetrný ke zdravé tkáni. Normální život. Během terapie i po ní můžete pracovat, bavit se a sportovat. Sex. Významně zvýšená šance na zachování potence ve srovnání s běžnou léčbou. Doba léčby. U časného stadia pouze v 5 dnech. Chcete žít? A život si také naplno užívat? Díky protonu můžete s rakovinou prostaty bojovat bez operace, bez bolesti, bez následků a bez čekání. Protonová terapie se opírá o moderní a bezpečnou technologii, která minimalizuje nežádoucí účinky spojené s jinými metodami, a naopak maximalizuje léčebný efekt. Proton lze zacílit přímo na nádor a chránit tak před zásahem okolní tkáně. Statistika hovoří jasně. Protonová léčba je nejbezpečnější a nejefektivnější. Je trendem 21. století. Proton v akci V případě léčby časného stadia rakoviny prostaty je úspěšnost 97 %, aniž by se nemoc vrátila. U pokročilých a rizikovějších stadií činí úspěšnost bez známek recidivy nádoru až 85 %. Srovnejte tyto výsledky se statistikami běžné léčby. Proton jasně vede. Nejde jen o vás, svoje zdraví dlužíte i svým blízkým. Nestyďte se, pánové, a choďte na pravidelná preventivní vyšetření. Alan, 51 let OBJEDNEJTE SE EM: PACIENT@PTC.CZ TELEFONICKY:

6 PRINCIP PROTONŮ: Cílem při léčbě rakoviny prostaty je vyléčit nádor a současně nepoškodit zdravou tkáň v jeho okolí. To nejlépe, s milimetrovou přesností, zvládá protonová léčba. Jak je to možné? Sofistikovaná technologie s názvem Pencil Beam Scanning (PBS) funguje tak, že ozařuje vždy jen určitou vymezenou oblast. Nic víc. Opakovaným precizním zářením zacíleným s milimetrovou přesností přímo na nádorové ložisko tak PBS zničí nádorové buňky, aniž by kvůli fyzikálním vlastnostem protonů poškodil jakékoli okolní orgány a tkáně. Zachová je zdravé. To platí i o tkáních ve směru paprsku, které jsou ozářeny jen minimálně. Pokud bychom měli PBS k něčemu připodobnit, představte si své soustředění a přepečlivost, když dostanete úkol vymalovat pastelkou na papíře určitý objekt. Například kruh. Vždy se budete důsledně snažit nepřetáhnout jeho hranice. Tak funguje i PBS. U něj navíc máte 100% jistotu, že vymaluje jen to, co je potřeba. I proto jsou nežádoucí účinky při protonové léčbě naprosto minimální. Těší mě, že jsme s bratrem dokázali naplnit svou vizi a léčbu budoucnosti přivést do České republiky už dnes. Moderní technologie využívaná k léčbě citlivých struktur, jako je mozek nebo CNS, je tak k dispozici i českým mužům s rakovinou prostaty. Špičková léčba jim vrací zdraví a chrání kvalitu jejich budoucího života. Václav Laštovka jednatel PROTON THERAPY CENTER CZECH S. R. O. PROTON ROZLIŠUJE A CHRÁNÍ Proton je inteligentní, jde za svým cílem. Rozlišuje tkáně a nádor. Dokáže ochránit orgány, které člověk potřebuje k plnohodnotnému životu. Na rozdíl od fotonu, který při putování tělem na nic nebere ohled a poškodí vše, co mu stojí v cestě. To jsou klíčové rozdíly. Fyziku není možné změnit, ale je možné její principy využít a ovládnout. A právě to dělá protonová léčba. 3D zobrazení nádoru a okolních struktur při plánování protonové léčby

7 LÉČÍ A NEŠKODÍ Protonová terapie Protonová terapie spočívá v použití protonů, tedy kladně nabitých elementárních částic jádra atomu vodíku, které jsou v cyklotronu urychleny na přibližně polovinu rychlosti světla. Tím získají energii, jež umožňuje zničit nádory až v hloubce 30 centimetrů. Protony jsou poté usměrněny silným magnetickým polem do velmi úzkého paprsku (PBS) a s vysokou přesností přeneseny do nádoru. Při zbrzdění v nádorové tkáni dojde k uvolnění energie, ionizaci a poškození DNA zasažené buňky. Je-li toto poškození vícečetné, rakovinová buňka se přestává dělit, nebo přímo umírá. Hlavní předností protonového svazku je fakt, že největší část své energie předá přímo v nádoru, kde dojde k maximálnímu účinku. Je to tzv. Braggův vrchol proton ozáří pouze nádor, nikoliv oblast za ním, a jen minimálně místo ležící před ním. Protože je nemocný ozařován ze všech směrů a intenzitu paprsku lze dobře modulovat, přispívá to k dalšímu snížení nežádoucích účinků léčby. Díky Braggovu vrcholu nízká vstupní dávka, maximální dávka energie v požadované hloubce a nulová výstupní dávka je možné dávku záření do nádoru zvýšit nad úroveň běžných metod a naopak snížit dávku záření na okolní tkáň, nezasaženou rakovinou. Je to jeden z nejvýraznějších benefitů protonové terapie. Měl jsem karcinom prostaty a při návštěvě u známého v Praze jsem se dočetl o Protonovém centru. Rozhodl jsem se pro tuto léčbu. Necítil jsem při ní bolest ani nepohodlí. Výsledek byl fantastický, nyní žiji zase normálně. Joe, 70 let OBJEDNEJTE SE EM: PACIENT@PTC.CZ TELEFONICKY:

8 STUDIE: PROTON VYLÉČÍ NAPROSTOU VĚTŠINU MUŽŮ Protonová léčba ničí jen rakovinové buňky, nikoliv zdravou tkáň. A velice efektivně. Vynikající výsledky protonové terapie karcinomu prostaty potvrdila přelomová studie provedená ve Spojených státech, která prověřovala zdravotní stav téměř pacientů. Z nich bylo 97 % zcela vyléčeno, bez návratu rakoviny. Cílem studie bylo shrnout klinický přínos i spokojenost pacientů s kvalitou života po protonové léčbě. Provedla ji společnost Dobson DaVanzo & Associates, která se zabývá ekonomikou zdravotnictví a konzultačními službami. Reprezentativní vzorek pacientů z dvanácti amerických protonových center představoval necelou pětinu mužů léčených v USA protonovou terapií. Mnoho z nich přitom ukončilo léčbu už před deseti lety. Výsledky nové studie korespondují s výsledky z roku 2013, kdy autoři zkoumali poloviční vzorek mužů. Stejně důležité jako efekt léčby je, že naprostá většina mužů nikdy svého rozhodnutí nelitovala a protonovou terapii by doporučila i ostatním. K měření kvality zdraví využila studie index EPIC (Expanded Prostate Cancer Index Composite) vyvinutý na předních univerzitách v Michiganu a Kalifornii. Obě studie potvrdily, že pacienti se po protonové léčbě těšili plnému zdraví měli téměř shodné výsledky jako zdraví muži z hlediska udržení moči, urinárního podráždění, funkce střev či sexuality. Našli mi rozsáhlý nádor, operace nebyla možná. Lékaři mi nabídli jen chemoterapii, nic jiného nezmínili. Naštěstí dcera objevila možnost protonového ozařování. A byla to pohoda, lepší přístup jsem nikde nezažil. Vilém, 60 let SVĚTOVÁ ŠPIČKA Protonové centrum v Praze patří mezi špičková světová zdravotnická zařízení a zároveň je nejmodernějším protonovým pracovištěm v Evropě. Přestože je pražské Protonové centrum určeno především českým pacientům, jeho služby již vyhledali klienti z 25 zemí světa. Navíc zkušeností tuzemských expertů využívá také řada zahraničních pracovišť. Čeští odborníci z Protonového centra v Praze založili spolu s podobnými centry ve Vídni, Krakově a Uppsale skupinu PACS zaměřenou na protonovou terapii. Tím položili základy pro budoucí spolupráci a vývoj metodiky této unikátní léčby. Centrum je též školicím pracovištěm pro odborníky z jiných zemí, spolupracuje s 1. lékařskou fakultou UK, Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT a řadou zahraničních vzdělávacích institucí.

9 JAK TO U NÁS CHODÍ: KROK ZA KROKEM Krok 1. Vstupní vyšetření Ať už máte jakékoli problémy s prostatou a obáváte se rakoviny, prvním krokem v Protonovém centru v Praze je pečlivé vyšetření. Mohou ho provést odborníci v naší urologické ambulanci. Pokud vám lékaři již karcinom prostaty diagnostikovali, pak můžete podstoupit bezplatné vstupní vyšetření před protonovou léčbou. Objednat se k nám můžete na čísle nebo prostřednictvím kontaktního formuláře na Krok 2. Diagnostika Garantujeme špičkovou kvalitu léčby, pro niž je klíčové podrobné diagnostické vyšetření. Využíváme tu nejmodernější diagnostiku v podobě počítačové tomografie (CT), magnetické rezonance (MR) a pozitronové emisní tomografie v kombinaci s počítačovou tomografií (PET/CT). Diagnostika je součástí prvotřídního servisu, který poskytujeme našim klientům, pacient přitom na toto vyšetření nikdy nečeká. Součástí přípravy před protonovou léčbou je ve většině případů také zavedení tří zlatých zrn do prostaty pomáhají při zacílení protonového paprsku při samotné terapii. Krok 3. Plánování Výsledkem diagnostiky je přesná lokalizace nádoru. Jednoznačnou výhodou protonové terapie je dokonalé zacílení paprsku, které chrání zdravé tkáně a zvyšuje dávku záření přímo do nádoru. V rámci plánování je nutné, aby naši experti z oddělení klinické fyziky připravili podrobné ozařovací plány ušité pacientovi přímo na míru. K tomu potřebují tři až pět dnů výsledkem je detailní popis vlastní léčby, který určuje, z jakých směrů a jakou intenzitou bude paprsek nádor ozařovat. Krok 4. Léčba Samotná léčba probíhá ambulantně a pacient dochází do Protonového centra na pravidelné návštěvy. V případě časného stadia rakoviny prostaty trvá léčba pouhých 5 ozařovacích dnů (ozařování podstupujete každý druhý den), u pokročilého stadia karcinomu trvá léčba 19 až 21 dnů (ozařování přitom probíhá každý pracovní den). Před každým ozařováním je klíčová tzv. verifikace, tedy ověření ozařovacích plánů, polohy pacienta a všech dat, podle nichž se celé ozařování řídí. Minimálně jednou týdně kontrolují lékaři průběh léčby a váš zdravotní stav. MAXIMÁLNÍ KOMFORT Komfort během vaší léčby zajišťuje speciálně vyškolený tým, jehož členové vás provedou celým procesem, poradí vám, sdělí potřebné informace a jsou nablízku, když potřebujete jakoukoli pomoc. MAXIMÁLNÍ SOUKROMÍ Pro vaše soukromí uděláme vše využít můžete privátní místnost s telefonem, internetovým připojením, televizí, kávovarem a minibarem. Kdyby si člověk odmyslel tu diagnózu, bylo to celé jako dovolená. Perfektní servis při terapii a pak procházky Prahou, kavárny, divadlo a nová naděje a radost ze života. Thomas, 59 let OBJEDNEJTE SE EM: PACIENT@PTC.CZ TELEFONICKY:

10 SLEDUJTE PŘÍZNAKY A PTEJTE SE Pro léčbu rakoviny prostaty je klíčový čas. Čím dřív lékaři nemoc odhalí, tím větší je šance na úspěšnou léčbu. Nepodceňujte pravidelná vyšetření u urologa a navštivte moderně vybavenou ambulanci Protonového centra v Praze. Příznaky Rakovina prostaty se dlouho nemusí nijak projevovat, ale provázejí ji určité problémy: častější noční močení přerušované močení bolestivé močení nebo ejakulace krev v moči a spermatu Především bolest či krev jsou varujícími příznaky. Při zmíněných potížích by měla být návštěva urologické ambulance automatická. Diagnóza Máte již diagnostikovanou rakovinu prostaty, ale nevíte, co dál? Obraťte se na Protonové centrum, jeho specialisté zdarma posoudí vaši zdravotní dokumentaci a poradí vám. NA PROTONOVOU LÉČBU A JEJÍ SROVNÁNÍ S JINÝMI METODAMI SE PTEJTE SVÉHO OŠETŘUJÍCÍHO LÉKAŘE. POLOŽTE MU NÁSLEDUJÍCÍ OTÁZKY: Jaké jsou možné komplikace při operaci? Je pravda, že až 50 % operovaných pacientů trpí trvalou impotencí? Je pravda, že až 30 % operovaných pacientů trpí trvalou inkontinencí? Jaký je rozdíl mezi standardním ozařováním (fotonem) a protonovým ozařováním? Je pravda, že až 20 % pacientů, kteří procházejí standardním ozařováním (fotonem), trpí krvácením z konečníku? Je močový měchýř při protonové terapii chráněn proti podobným problémům? Proč podstupovat operaci s mnohem vyšším rizikem impotence, když chci být i nadále sexuálně aktivní? Existuje nějaký rozumný důvod, proč bych neměl podstoupit protonovou léčbu? Srovnání protonové (A) a fotonové léčby (B)

11 NADAČNÍ FOND PRO PROTONOVOU TERAPII Vážení přátelé, nadační fond PROPROTON pomáhá zpřístupnit onkologickým pacientům moderní ozařovací metodu protonovou terapii. Pro správné rozhodnutí potřebujeme pravdivé informace, proto je osvěta o výhodách protonu naším základním posláním a k protonové léčbě dovedla už stovky pacientů. Do tohoto konceptu zapadá i české vydání knihy Protonoví bojovníci. Americký autor H. Dawley pacient a zároveň lékař se věnuje tématu rakoviny prostaty i průmyslu, nebo spíše byznysu, který kolem tohoto onemocnění vznikl. Nabízí vlastní příběh, aby čtenářům umožnil pochopit situaci, inspiroval je k otázkám a podpořil je v jejich vlastním boji za protonovou léčbu. Díky obrovskému technologickému pokroku dnes můžeme úspěch medicíny poměřovat i kvalitou života po léčbě. Právě tady má protonová léčba své nezastupitelné místo, a proto stojí za to si o ní říci. Mirka Čejková ředitelka Nadačního fondu pro protonovou terapii VŠECHNY ZAMĚSTNANECKÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY LÉČBU V PROTONOVÉM CENTRU V PRAZE HRADÍ Pravdivý příběh pacienta a zároveň lékaře knihu Protonoví bojovníci si můžete zdarma stáhnout na PROTONMAN.cz. Měl jsem rakovinu prostaty a přežil jsem. Díky protonové terapii jsem navíc nezažil žádné nežádoucí vedlejší účinky, tak běžné OBJEDNETE u jiných druhů SE léčby. EM: PACIENT@PTC.CZ Harold H. Dawley ml., Ph.D. TELEFONICKY:

12 Proton Therapy Center Czech s. r. o. Budínova 2437/1a, Praha 8, tel.: , obecné dotazy: GPS: , ,

Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní

Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. Klinika radiační onkologie, přednosta, Masarykův onkologický ústav, Brno V poslední době se v médiích

Více

Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti

Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti prim. MUDr. Jan Mečl Urologické oddělení Krajská nemocnice Liberec Co je to prostata?

Více

KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM: VÝZVA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SCREENING A ORGANIZACI LÉČEBNÉ PÉČE

KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM: VÝZVA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SCREENING A ORGANIZACI LÉČEBNÉ PÉČE KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM: VÝZVA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SCREENING A ORGANIZACI LÉČEBNÉ PÉČE Brno, 29. května 2015: Moravská metropole se již počtvrté stává hostitelem mezinárodní konference Evropské dny

Více

PROHLOUBENÍ ODBORNÉ SPOLUPRÁCE A PROPOJENÍ ÚSTAVŮ LÉKAŘSKÉ BIOFYZIKY NA LÉKAŘSKÝCH FAKULTÁCH V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.07/2.4.00/17.

PROHLOUBENÍ ODBORNÉ SPOLUPRÁCE A PROPOJENÍ ÚSTAVŮ LÉKAŘSKÉ BIOFYZIKY NA LÉKAŘSKÝCH FAKULTÁCH V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.07/2.4.00/17. PROHLOUBENÍ ODBORNÉ SPOLUPRÁCE A PROPOJENÍ ÚSTAVŮ LÉKAŘSKÉ BIOFYZIKY NA LÉKAŘSKÝCH FAKULTÁCH V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.07/2.4.00/17.0058 Zpráva z odborné stáže na pracovišti Protonového centra v Praze na

Více

Rakovina prostaty: nezbývá než zachytit ji včas! Komu hrozí nejvíc?

Rakovina prostaty: nezbývá než zachytit ji včas! Komu hrozí nejvíc? Rakovina prostaty: nezbývá než zachytit ji včas! Komu hrozí nejvíc? Prostata by měla být u mužů tak dobře hlídaným orgánem, jako jsou prsa u žen. Proti nádorům, které prostatu často postihují, totiž neexistuje

Více

Proč se muži bojí vyšetření prostaty?

Proč se muži bojí vyšetření prostaty? Proč se muži bojí vyšetření prostaty? Citlivé téma, které přináší mnoho otázek V současnosti žije v České republice dle odhadů více než 60 000 mužů s rakovinou prostaty. Ale ne všichni tito muži vědí,

Více

UROLOGY WEEK 2012 Urologická klinika VFN a 1. LF UK v Praze

UROLOGY WEEK 2012 Urologická klinika VFN a 1. LF UK v Praze Urologická klinika VFN a 1. LF UK v Praze MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU Urologická klinika VFN a 1. LF UK v Praze přednosta prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc. Urologická klinika VFN a 1. LF UK se letos

Více

MONITORING KOMPLETACE ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO

MONITORING KOMPLETACE ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO MONITORING KOMPLETACE ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO ŘÍJEN OD 09.10. DO 15.10.2010 1 PRAŽSKÝ DENÍK V Krči mají výjimečný ultrazvuk Thomayerova nemocnice získala zařízení, které ve střední a východní Evropě

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR screeningové programy

Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR screeningové programy toto pro Vaše zdraví důležité preventivní vyšetření: vyšetření zaměřené na včasný záchyt zhoubného nádoru děložního čípku. V České republice každoročně onemocní zhoubným nádorem děložního čípku přibližně

Více

Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR screeningové programy

Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR screeningové programy Příloha č. 4 - Vzorové dopisy a) Přední strana Zde vedle loga MZ Vážený pane, muž varianta 1 (50-70 let; bez K) neabsolvoval toto pro Vaše zdraví důležité preventivní vyšetření: V České republice každoročně

Více

FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší

FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší superspecializovaná péče o pacienty se zhoubnými nádory. Na projekt modernizace

Více

Co znamená aktivní sledování?

Co znamená aktivní sledování? Aktivní sledování Tento základní přehled je určen pro muže, kteří chtějí získat podrobnější informace o přístupu k léčbě rakoviny prostaty, jenž se nazývá aktivní sledování. Tyto informace mohou být užitečné

Více

Zdravotní deník pro sledování léčby

Zdravotní deník pro sledování léčby Zdravotní deník pro sledování léčby Péče o muže s rakovinou prostaty Proč bych měl být sledován pravidelně? Lékaři mi nedávno zjistili rakovinu prostaty, se kterou se budu dlouhodobě léčit. Můj lékař zvolil

Více

Kdo patří do cílové skupiny, pro koho jsou dopisy určeny a kdy jim přijdou do schránek?

Kdo patří do cílové skupiny, pro koho jsou dopisy určeny a kdy jim přijdou do schránek? Co si máme pod tímto projektem představit a proč vznikl? Jedná se o projekt, který ministerstvo zdravotnictví připravilo spolu se zdravotními pojišťovnami a zaměřuje se na prevenci před třemi konkrétními

Více

Pohled do historie: Operace rakoviny prostaty

Pohled do historie: Operace rakoviny prostaty Press kit Pohled do historie: Operace rakoviny prostaty Pacientů s rakovinou prostaty každý rok přibývá 1 Podle statistických údajů je rakovina prostaty nejčastějším nádorovým onemocněním mužů v rozvinutých

Více

Zkušenosti s aplikací protonové terapie. MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D. PTC Praha

Zkušenosti s aplikací protonové terapie. MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D. PTC Praha Zkušenosti s aplikací protonové terapie MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D. PTC Praha Protonová terapie - východiska Protonová radioterapie je formou léčby ionizujícím zářením Ionizující záření lze použít k destrukci

Více

3.ZÁKLADNÍ POJMY 11 3.1. ROZDĚLENÍ NÁDORŮ 11 3.2.TNM SYSTÉM 11 3.3. INDIKACE RADIOTERAPIE PODLE ZÁMĚRU LÉČBY 14 3.4.

3.ZÁKLADNÍ POJMY 11 3.1. ROZDĚLENÍ NÁDORŮ 11 3.2.TNM SYSTÉM 11 3.3. INDIKACE RADIOTERAPIE PODLE ZÁMĚRU LÉČBY 14 3.4. 2. POSTAVENÍ RADIOTERAPIE V KOMPLEXNÍ LÉČBĚ NÁDORŮ 10 3.ZÁKLADNÍ POJMY 11 3.1. ROZDĚLENÍ NÁDORŮ 11 3.2.TNM SYSTÉM 11 3.3. INDIKACE RADIOTERAPIE PODLE ZÁMĚRU LÉČBY 14 3.4. FRAKCIONACE 15 4. FYZIKÁLNÍ ASPEKTY

Více

Možná Vás bude zajímat klinické hodnocení (studie) AZURE.

Možná Vás bude zajímat klinické hodnocení (studie) AZURE. Příručka pacienta Bylo Vám diagnostikováno onemocnění se syndromem chronické pánevní bolesti? Zažili jste pánevní bolest nebo nepříjemné pocity po dobu nejméně 3 z posledních 6 měsíců? Jste starší 18 let?

Více

Umělá ledvina v Blansku slaví 20. výročí.

Umělá ledvina v Blansku slaví 20. výročí. Umělá ledvina v Blansku slaví 20. výročí. Letos v červenci uplynulo 20 let od zahájení činnosti dialyzačního střediska v Nemocnici Blansko. Jeho hlavním úkolem je provádět pravidelné očišťování krve tzv.

Více

news PROTON PROTONOVÁ LÉČBA 97% úspěšnost Prostata KLÍČEM KE KVALITNÍMU ŽIVOTU PŘI I PO LÉČBĚ JE HRAZENÁ POJIŠŤOVNAMI 11/2016

news PROTON PROTONOVÁ LÉČBA 97% úspěšnost Prostata KLÍČEM KE KVALITNÍMU ŽIVOTU PŘI I PO LÉČBĚ JE HRAZENÁ POJIŠŤOVNAMI 11/2016 Pravidelné novinky z oblasti protonové léčby 11/2016 Prostata 97% úspěšnost KLÍČEM KE KVALITNÍMU ŽIVOTU PŘI I PO LÉČBĚ JE OVÁ LÉČBA HRAZENÁ POJIŠŤOVNAMI Protonové centrum připravilo setkání pro své pacienty

Více

Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty

Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty Připravil: MUDr. Otakar Čapoun, FEBU, Urologická klinika VFN a 1. LF UK Praha Dotaz: Je možné, abych mohl mít najednou při nezhoubném zvětšení

Více

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Studie SOLSTICE se provádí v přibližně 200 výzkumných centrech na celém světě.

Více

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever)

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) Verze č 2016 2. DIAGNÓZA A LÉČBA 2.1 Jak se nemoc diagnostikuje? Obecně se uplatňuje následující postup:

Více

Nádor prostaty (karcinom prostaty)

Nádor prostaty (karcinom prostaty) Havlíčkovo nábřeží 600, 762 75 Zlín, IČO: 27661989 Urologické oddělení, tel. 577 552 737 Nádor prostaty (karcinom prostaty) O co se jedná? Nádor prostaty, také známý jako karcinom prostaty, je zhoubné

Více

PROTON news. Protonová léčba vám zachová chuť k jídlu i do života. Rozhodnutí nejveselejšího pacienta mu zachránilo život. Příběh naděje 08/14

PROTON news. Protonová léčba vám zachová chuť k jídlu i do života. Rozhodnutí nejveselejšího pacienta mu zachránilo život. Příběh naděje 08/14 pravidelné novinky z oblasti protonové léčby 08/14 Příběh naděje Rozhodnutí nejveselejšího pacienta mu zachránilo život Protonová léčba vám zachová chuť k jídlu i do života Rozhovor: MUDr. Jiří Kubeš www.ptc.cz

Více

Mámou i po rakovině. Napsal uživatel

Mámou i po rakovině. Napsal uživatel Ve Fakultní nemocnici Brno vzniklo první Centrum ochrany reprodukce u nás. Jako jediné v ČR poskytuje ochranu v celém rozsahu včetně odběru a zamrazení tkáně vaječníku. Centrum vznikalo postupně od poloviny

Více

MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU. J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP

MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU. J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP I. Proč je v současné onkologii tak potřebná výuka S čím dnes musí počítat řízení

Více

MONITORING RACH DA VINCI ČESKÁ REPUBLIKA

MONITORING RACH DA VINCI ČESKÁ REPUBLIKA MONITORING RACH DA VINCI ČESKÁ REPUBLIKA KVĚTEN OD 08.05. DO 14.05.2010 1 www.pressonline.cz STR. 1/2 Na Slovensku proplácejí robotické operace v Čechách Slovenské pojišťovny zcela hradí slovenským pacientům

Více

Časná diagnostika zhoubných nádorů prostaty u rizikových skupin mužů. R. Zachoval, M. Babjuk ČUS ČLS JEP

Časná diagnostika zhoubných nádorů prostaty u rizikových skupin mužů. R. Zachoval, M. Babjuk ČUS ČLS JEP Časná diagnostika zhoubných nádorů prostaty u rizikových skupin mužů R. Zachoval, M. Babjuk ČUS ČLS JEP Základní předpoklady úspěšného screeningu Cíl screeningu: Snížení mortality Zachování QoL vyjádřené

Více

Co je to transplantace krvetvorných buněk?

Co je to transplantace krvetvorných buněk? Co je to transplantace krvetvorných buněk? Transplantace krvetvorných buněk je přenos vlastní (autologní) nebo dárcovské (alogenní) krvetvorné tkáně. Účelem je obnova kostní dřeně po vysoce dávkové chemoterapii

Více

Základy radioterapie

Základy radioterapie Základy radioterapie E-learningový výukový materiál pro studium biofyziky v 1.ročníku 1.L F UK MUDr. Jaroslava Kymplová, Ph.D. Ústav biofyziky a informatiky 1.LF UK Radioterapie Radioterapie využívá k

Více

OCHRÁNIT. VAKCÍNU, VAŠE BUDOUCNOST JE JEN JEDNA. ZEPTEJTE SE NA KTERÁ VÁS MÙ E POMOCI

OCHRÁNIT. VAKCÍNU, VAŠE BUDOUCNOST JE JEN JEDNA. ZEPTEJTE SE NA KTERÁ VÁS MÙ E POMOCI VAŠE BUDOUCNOST JE JEN JEDNA. ZEPTEJTE SE NA VAKCÍNU, KTERÁ VÁS MÙ E POMOCI OCHRÁNIT. Registrovaná ochranná známka MERCK & CO., INC., Whitehouse Station, N.J., U.S.A. Copyright MERCK & CO., INC., Whitehouse

Více

Často kladené dotazy na téma Karcinom prostaty

Často kladené dotazy na téma Karcinom prostaty Často kladené dotazy na téma Karcinom prostaty Dotaz: Dobrý den, mám dotaz, zda je nutné v případě biopsie prostaty čerpat pracovní volno a jestli probíhá vyšetření v celkové anestezii. Odpověď: Dobrý

Více

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost.

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý 10 diagnostických testů pro domácí použití Alergie/nesnášenlivost Akutní potíže Prevence Plánování rodičovství Berte své zdravotní potíže vážně! Kvůli každodennímu

Více

MONITORING KOMPLETACE ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO

MONITORING KOMPLETACE ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO MONITORING KOMPLETACE ČESKÁ REPUBLIKA A SLOVENSKO ŘÍJEN OD 04.10. DO 08.10.2010 1 PRIMA Operace bez krve. Čeští lékaři se učí operovat prostřednictvím ultrazvuku. Moderátorka: Česká republika získala nový

Více

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2002 (předběžné údaje)

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2002 (předběžné údaje) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky 11.6.23 37 Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 22 (předběžné údaje) Zhoubné novotvary

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?!

Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?! Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?! BRÁT! SAMOZŘEJMĚ! Pověry o statinech aneb Nevěřte všemu, co se povídá a píše O statinech, tedy lécích na snížení množství cholesterolu v krvi, koluje mezi laiky,

Více

Pravidelné novinky z oblasti protonové léčby PROTON. news 9/2015 AUTOR KNIHY PROTONOVÍ BOJOVNÍCI HAROLD DAWLEY NAVŠTÍVIL PRAHU

Pravidelné novinky z oblasti protonové léčby PROTON. news 9/2015 AUTOR KNIHY PROTONOVÍ BOJOVNÍCI HAROLD DAWLEY NAVŠTÍVIL PRAHU Pravidelné novinky z oblasti protonové léčby PROTON 9/2015 AUTOR KNIHY PROTONOVÍ BOJOVNÍCI HAROLD DAWLEY NAVŠTÍVIL PRAHU NOVINKY Z PTC Autor amerického bestselleru Protonoví bojovníci ocenil nejmodernější

Více

NÁDOROVÁ RIZIKA. poznejme OBSAH

NÁDOROVÁ RIZIKA. poznejme OBSAH poznejme NÁDOROVÁ RIZIKA OBSAH Úvod... 3 Proč bychom se měli dozvědět o svých vlastních rizicích?... 4 Jaké jsou naše služby?... 4 Kdo by měl být vyšetřen?... 5 Jaký je postup při vyšetřování?... 6 Informace

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017

Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017 ČSPM ČSL JEP Masarykův onkologický ústav Žlutý kopec 7, 656 53 Brno www.paliativnimedicina.cz info@paliativnimedicina.cz Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017 Stanovisko České společnosti

Více

Rizikové faktory, vznik a možnosti prevence nádorů močového měchýře

Rizikové faktory, vznik a možnosti prevence nádorů močového měchýře Rizikové faktory, vznik a možnosti prevence nádorů močového měchýře MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECSM Urologická klinika VFN a 1.LF UK Praha Epidemiologie Zhoubné nádory močového měchýře jsou 9.

Více

To nejlepší pro život. The best for life. Moderní léčba onkologických onemocnění

To nejlepší pro život. The best for life. Moderní léčba onkologických onemocnění To nejlepší pro život. The best for life. Moderní léčba onkologických onemocnění Protonová terapie představuje jednu z nejmodernějších a nejúčinnějších metod léčby onkologických pacientů. Nabízí minimální

Více

Aktivní sledování. Obsah tohoto základního přehledu:

Aktivní sledování. Obsah tohoto základního přehledu: Aktivní sledování Obsah tohoto základního přehledu: Co znamená aktivní sledování? U koho je aktivní sledování možné? Jaké jsou výhody a nevýhody aktivního sledování? Co se stane, jestliže z testů vyplyne,

Více

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Brožura pro účastníky DĚKUJEME VÁM, že jste se rozhodl zúčastnit klinického hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty. V této brožuře najdete

Více

Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na. Partnerem je Diagnóza FH, z.s.

Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na. Partnerem je Diagnóza FH, z.s. BRÁT! SAMOZŘEJMĚ! Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na www.athero.cz Připravila Česká společnost pro aterosklerózu www.athero.cz Česká společnost pro aterosklerózu

Více

ATOMOVÁ FYZIKA JADERNÁ FYZIKA

ATOMOVÁ FYZIKA JADERNÁ FYZIKA ATOMOVÁ FYZIKA JADERNÁ FYZIKA 17. OCHRANA PŘED JADERNÝM ZÁŘENÍM Autor: Ing. Eva Jančová DESS SOŠ a SOU spol. s r. o. OCHRANA PŘED JADERNÝM ZÁŘENÍM VLIV RADIACE NA LIDSKÝ ORGANISMUS. 1. Buňka poškození

Více

Všechno co jste kdy chtěli vědět o onkologii, ale báli jste se zeptat. David Feltl Fakultní nemocnice Ostrava

Všechno co jste kdy chtěli vědět o onkologii, ale báli jste se zeptat. David Feltl Fakultní nemocnice Ostrava Všechno co jste kdy chtěli vědět o onkologii, ale báli jste se zeptat. David Feltl Fakultní nemocnice Ostrava Obsah Proč jsou zhoubné nádory zhoubné? Stručná historie oboru a jednotlivých léčebných metod

Více

M ASARYKŮ V ONKOLOGICKÝ ÚSTAV Žlutý kopec 7, Brno

M ASARYKŮ V ONKOLOGICKÝ ÚSTAV Žlutý kopec 7, Brno PET. PET / CT, PET Centrum, Cyklotron Pozitronová emisní tomografie ( PET ) je neinvazivní vyšetřovací metoda nukleární medicíny založená na detekci záření z radiofarmaka podaného pacientovi.nejčastěji

Více

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2003

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky 28.6.24 42 Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 23 Jedním z nejzávažnějších onemocnění

Více

Primární, sekundární a terciární prevence dětských úrazů nezbytná triáda činnosti Centra dětské traumatologie Tomáš Pešl, Petr Havránek, Linda Jandová

Primární, sekundární a terciární prevence dětských úrazů nezbytná triáda činnosti Centra dětské traumatologie Tomáš Pešl, Petr Havránek, Linda Jandová Primární, sekundární a terciární prevence dětských úrazů nezbytná triáda činnosti Centra dětské traumatologie Tomáš Pešl, Petr Havránek, Linda Jandová Klinika dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK

Více

OPERAČNÍ LÉČBA KARCINOMU PROSTATY

OPERAČNÍ LÉČBA KARCINOMU PROSTATY MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME BUDOUCNOST MEDICÍNY OPERAČNÍ LÉČBA KARCINOMU PROSTATY Petr Filipenský Primář Urologického oddělení Seminář pro pacienty Mám rakovinu prostaty, co dál? 08.11.2018

Více

Graf 1. Vývoj incidence a mortality pacientů s karcinomem orofaryngu v čase.

Graf 1. Vývoj incidence a mortality pacientů s karcinomem orofaryngu v čase. Karcinomy orofaryngu Autor: Michal Havriľak, Tadeáš Lunga Školitel: MUDr. Martin Brož, PhD. Incidence Incidence karcinomů orofaryngu má stoupající tendenci, která se připisuje častějšímu výskytu HPV pozitivních

Více

Indikace radioterapie u mnohočetného myelomu z pohledu hematoonkologa

Indikace radioterapie u mnohočetného myelomu z pohledu hematoonkologa Indikace radioterapie u mnohočetného myelomu z pohledu hematoonkologa Zdeněk Adam + Pavel Šlapa Interní hematoonkologická klinika FN Brno Radioterapeutická klinika MOU Brno Solitární plazmocytom Kostní

Více

PROSTATA A JEJÍ ZBYTNĚNÍ VGR-2012.01.006

PROSTATA A JEJÍ ZBYTNĚNÍ VGR-2012.01.006 PROSTATA konec potíží s prostatou VGR-2012.01.006 Máte problémy při močení? konec potíží s prostatou Musíte během noci častěji vstávat a jít na záchod? Přidávají se další problémy i během dne - častější

Více

Protonová radioterapie? Náklady nebo úspory?

Protonová radioterapie? Náklady nebo úspory? Protonová radioterapie? Náklady nebo úspory? Proč tu jsme? K čemu??? 1969 1975 1989 1990 1991 1993 1994 1995 1996 1998 1999 2001 2002 2003 2004 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Protonová terapie

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Nepodceňujte prevenci ani následnou léčbu zvětšené prostaty

Nepodceňujte prevenci ani následnou léčbu zvětšené prostaty Nepodceňujte prevenci ani následnou léčbu zvětšené prostaty Zvláště po dosažení 50. roku věku by muži neměli zanedbávat pravidelné návštěvy urologa. Mohou se u nich totiž projevit obtíže se zvětšenou prostatou,

Více

Urodynamické vyšetření

Urodynamické vyšetření Urodynamické vyšetření Vážená pacientko, vážený paciente, cílem urodynamického vyšetření je poskytnout komplexní informace o funkci močového měchýře a uzávěrového mechanismu hrdla močového měchýře či močové

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM 2013 Dotazníkové šetření u pacientů s roztroušenou sklerózou 1. Cíle a způsob provedení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření mezi pacienty

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE

ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE Pavel Klener ZÁKLADY KLINICKÉ ONKOLOGIE Galén Autor prof. MUDr. Pavel Klener, DrSc. I. interní klinika klinika hematologie 1. LF UK a VFN, Praha Recenzenti MUDr. Eva Helmichová, CSc. Homolka Premium Care

Více

Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů v dispenzární péči po onkologických onemocněních

Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů v dispenzární péči po onkologických onemocněních Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů v dispenzární péči po onkologických onemocněních CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0008167 Program časného záchytu karcinomu prostaty u populace mužů

Více

Když se nepodaří rakovinu prostaty zachytit včas a vyléčit ji, šíří se dál

Když se nepodaří rakovinu prostaty zachytit včas a vyléčit ji, šíří se dál Když se nepodaří rakovinu prostaty zachytit včas a vyléčit ji, šíří se dál Ačkoliv je informovanost mužů ohledně nebezpečí rakoviny prostaty vysoká, stále velké procento mužů obvykle ze strachu či podcenění

Více

Asociace mamodiagnostiků České republiky VÝROČNÍ ZPRÁVA

Asociace mamodiagnostiků České republiky VÝROČNÍ ZPRÁVA Asociace mamodiagnostiků České republiky VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 H I S T O R I E A P O S L Á N Í S D R U Ž E N Í Při jednáních, která byla vedena v minulých letech na Ministerstvu zdravotnictví ČR a na VZP

Více

Proč právě datum 12. 5.?

Proč právě datum 12. 5.? Proč právě datum 12. 5.? Na počest narození britské reformátorky lékařské péče Florence Nightingaleové (1820-1910) osvícené, odvážné a neúnavné ženy, která byla ve druhé polovině svého života upoutána

Více

Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče

Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče Rozbor léčebné zátěže Thomayerovy nemocnice onkologickými pacienty a pilotní prezentace výsledků péče Výstupy analýzy dat zdravotnického zařízení a Národního onkologického registru ČR Prof. MUDr. Jitka

Více

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA)

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) Verze č 2016 1. CO JE DIRA? 1.1 O co se jedná? Deficit antagonisty IL-1Receptoru (DIRA) je vzácné vrozené onemocnění.

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2012 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o stanovení pravidel a postupů při lékařském ozáření Citace: 410/2012 Sb. Částka: 150/2012 Sb. Na straně (od-do): 5212-5215

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, IHOK FN Brno Bolest u MM Při postižení kostí je bolest častá Intenzita bolesti v průběhu léčby výrazně kolísá V pokročilých stádiích onemocnění je bolest

Více

Management zdravotní péče a prevencí: Zvýšení kvality života a snížení nákladu na léčebnou péči

Management zdravotní péče a prevencí: Zvýšení kvality života a snížení nákladu na léčebnou péči Management zdravotní péče a prevencí: Zvýšení kvality života a snížení nákladu na léčebnou péči Představení společnosti Santé Network Společnost působící řadu let v poskytování závodní preventivní péče

Více

Obsah. Co to je MojeMedicína. Nabídka pacientům a jejich blízkým. Nabídka odborníkům. Budoucnost

Obsah. Co to je MojeMedicína. Nabídka pacientům a jejich blízkým. Nabídka odborníkům. Budoucnost Multimediální průvodce světem medicíny pro lékaře, nelékařský zdravotnický personál, studenty, pacienty a jejich blízké a pro každého, kdo se zajímá o zdraví a medicínu Spuštěno v létě 2010 Obsah Co to

Více

Protonová terapie PTC Praha

Protonová terapie PTC Praha Protonová terapie PTC Praha Lubomír Zámečník Vladimír Vondráček PTC www.ptc.cz Brzdné záření vs nabité částice Usmrcení nádorových buněk pomocí externích svazků záření Můžeme to udělat lépe? Ano, s částicemi

Více

Lymfoscintigrafie horních končetin u pacientek po mastektomii

Lymfoscintigrafie horních končetin u pacientek po mastektomii Lymfoscintigrafie horních končetin u pacientek po mastektomii Lang O, Balon H, Kuníková I, Křížová H, Wald M KNM UK 3. LF a FNKV, 1. Chirurgická klinika UK 2. LF a FN Motol, Praha 51. DNM, Seč Ústupky,

Více

4. Zdravotní péče. Zdravotní stav

4. Zdravotní péče. Zdravotní stav 4. Zdravotní péče Všechna data pro tuto kapitolu jsou převzata z publikací Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Tyto publikace s daty za rok 2014 mají být zveřejněny až po vydání této analýzy,

Více

Lékaři a sestry společně proti zhoubným nádorům. Začíná PragueONCO 2011

Lékaři a sestry společně proti zhoubným nádorům. Začíná PragueONCO 2011 Lékaři a sestry společně proti zhoubným nádorům. Začíná PragueONCO 2011 Zlepšení vzájemné koordinace jednotlivých lékařských disciplín a sjednocení vzájemného pohledu na vedení a cíl terapie onkologicky

Více

Klinika radiační onkologie Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Masarykův onkologický ústav, Brno

Klinika radiační onkologie Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Masarykův onkologický ústav, Brno 1 POKYNY PRO NEMOCNÉ LÉČENÉ BRACHYRADIOTERAPIÍ Klinika radiační onkologie Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Masarykův onkologický ústav, Brno POKYNY PRO NEMOCNÉ LÉČENÉ BRACHYRADIOTERAPIÍ Brachyradioterapie

Více

Pozitronová emisní tomografie.

Pozitronová emisní tomografie. Pozitronová emisní tomografie. Pozitronová emisní tomografie (PET) s využitím 18F-2-D-fluor-2- deoxy-glukózy (FDG), je jedna z metod nukleární medicíny, která umožňuje funkční zobrazení tkání organismu,

Více

NEMOCNICE JIHLAVA DODÁVKA PET/CT

NEMOCNICE JIHLAVA DODÁVKA PET/CT Odůvodnění veřejné zakázky dle 156 zákona o veřejných zakázkách č. 137/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, (dále jen Zákon ), resp. dle 1, písm. a) d) vyhlášky č. 232/2012 Sb. Identifikace zakázky:

Více

,, Cesta ke zdraví mužů

,, Cesta ke zdraví mužů PREZENTACE VÝSLEDKŮ ŘEŠENÍ PILOTNÍHO PROJEKTU PREVENTIVNÍ PÉČE PRO MUŢE,, Cesta ke zdraví mužů prim. MUDr. Monika Koudová GHC GENETICS, s.r.o.- NZZ, Praha Projekt byl realizován ve dvou etapách: I. etapa

Více

Diagnostika a klasifikace karcinomu prostaty

Diagnostika a klasifikace karcinomu prostaty Informace pro pacienty Čeština 32 Diagnostika a klasifikace karcinomu prostaty Podtržená slova jsou vysvětlena ve slovníčku pojmů. Ve většině případů je nádorové onemocnění prostaty asymptomatické, což

Více

HODNOCENÍ SE ZÚČASTNILO CELKEM 30 689 RESPONDENTŮ

HODNOCENÍ SE ZÚČASTNILO CELKEM 30 689 RESPONDENTŮ A VYHODNOCENÍ CELOSTÁTNÍHO MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI PACIENTŮ ČESKÝCH NEMOCNIC 2011 HODNOCENÍ SE ZÚČASTNILO CELKEM 30 689 RESPONDENTŮ 1 VYHODNOCENÍ JEDNOTLIVÝCH OTÁZEK 1.1 UVÍTALI BYSTE VÍCE INFORMACÍ O VÝSLEDCÍCH

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 2 12.8.24 Radiační onkologie, klinická onkologie - činnost oboru v Moravskoslezském

Více

Časná a pozdní toxicita léčby lymfomů. David Belada FN a LF UK v Hradci Králové

Časná a pozdní toxicita léčby lymfomů. David Belada FN a LF UK v Hradci Králové Časná a pozdní toxicita léčby lymfomů David Belada FN a LF UK v Hradci Králové Co je to toxicita léčby? Toxicita léčby lymfomů Jaký je rozdíl mezi časnou a pozdní toxicitou? Dá se toxicita předvídat? Existuje

Více

Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením

Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. RAKOVINA PLIC Její projevy: kašel tzv.

Více

DOTAZNÍK_Diplomové práce. Zakroužkujte písmeno, které pro vás platí: 1. Pohlaví:

DOTAZNÍK_Diplomové práce. Zakroužkujte písmeno, které pro vás platí: 1. Pohlaví: DOTAZNÍK_Diplomové práce Zakroužkujte písmeno, které pro vás platí: 1. Pohlaví: a. Muž (skončete tady. Dotazník je určen pro ženy) b. Žena (pokračujte v otázce č. 2) 2. Byla Vám diagnostikována rakovina

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

Časnou diagnostikou k lepší kvalitě života. Projekt CRAB

Časnou diagnostikou k lepší kvalitě života. Projekt CRAB Časnou diagnostikou k lepší kvalitě života Projekt CRAB Prim. MUDr. Jan Straub I. Interní klinika hematoonkologie 1. LF-UK a VFN - Praha Lednice 8.9.2007 Stanovením m diagnózy mnohočetn etného myelomu

Více

Léčba druhé linie OAB

Léčba druhé linie OAB Informace pro pacienty Čeština 35 Léčba druhé linie OAB Podtržená slova jsou vysvětlena ve slovníčku pojmů. Někdy se může stát, že medikamentózní léčba je bez efektu. V tom případě existují i jiné metody.

Více

Život s karcinomem ledviny

Život s karcinomem ledviny Život s karcinomem ledviny Život s karcinomem ledviny není lehký. Ale nikdo na to nemusí být sám. Rodina, přátelé i poskytovatelé zdravotní péče, všichni mohou pomoci. Péče o pacienta s karcinomem buněk

Více

-Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015

-Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 Vyhlášky platné od 1.1.2015: -Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 -Vyhláška č. 325/2014 Sb., o nákladových indexech věkových

Více

Zhoubný novotvar kolorekta

Zhoubný novotvar kolorekta Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 21.1.2005 1 Zhoubný novotvar kolorekta Zhoubný novotvar kolorekta patří mezi nejčastější zhoubné novotvary (ZN). V

Více

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. MUDr. Tomáš Büchler, PhD.

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc. MUDr. Tomáš Büchler, PhD. Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím k Mezinárodní klasifikaci funkčních schopností

Více

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH prostaty OBSAH Co je prostata?................................... 2 Co jsou nádory?.................................. 3 Co je zbytnění prostaty benigní hyperplazie prostaty?.............................

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, MOU Brno Proč je důležité, aby si lékař s pacientem dobře rozuměli, když je řeč o bolesti Několik poznámek k léčbě bolesti morfinem a silnými opioidy Sedmero

Více