KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ LS Ing. Eliška Kvapilová.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ LS Ing. Eliška Kvapilová."

Transkript

1 KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ LS 2015 Ing. Eliška Kvapilová

2 Obsah 1) Leasing; 2) Projektové financování a rizikový kapitál; 3) Zajištění pohledávek

3 Leasing Leasing jako pojem = pronájem předmětů dlouhodobé spotřeby nebo investičního zařízení nájemci (uživateli) na určitou/neurčitou dobu

4 Leasing Umožňuje užívání majetku dříve, než se stane vlastnictvím Užívání je odděleno od vlastnictví Leasing je právní vztah mezi dodavatelem, pronajímatelem a nájemcem Pronajímatel kupuje od dodavatele majetek a poskytuje jej za úplatu do užívání nájemci

5 Leasing Leasing je speciální forma dlouhodobého financování cizími peněžními prostředky - alternativa k úvěrovému financování Leasingová společnost na sebe bere určitou míru úvěrového rizika, spočívající v bonitě nájemce.

6 *Úvěrové (kreditní) riziko banky Úvěrové riziko je historicky nejstarším a nejpodstatnějším rizikem ve finanční oblasti. Plyne z možnosti nesplacení závazku obchodním partnerem, je tedy rizikem ztráty banky, vyplývajícím ze selhání smluvní strany tím, že nedostojí svým závazkům dle podmínek smlouvy. Vyplývá ze samé podstaty banky = prostředníka mezi přebytkovými a nedostatkovými subjekty. Poskytne-li banka klientovi úvěr a ten jej nesplatí, utrpí ztrátu. Tu však nemže jako prostředník přenést na střadatele kreditní riziko představuje největší primární zdroj ohrožení existence banky.

7 *Úvěrové (kreditní) riziko banky Úvěrové riziko představuje asi 50-70% všech bankovních rizik (Mejstřík, 2008). Lze jej rozdělit na očekávané a neočekávané. 1) Očekávané riziko je nedílnou součástí bankovního podnikání. Jeho dopad má být zohledněn ve výši úrokové sazby, poplatků za úvěr, v rezervách tvořených k portfoliu (následně formou odpisů postupně rozpouštěných). Očekávané ztráty by tak neměly narušit stabilitu a hospodaření banky.

8 *Úvěrové (kreditní) riziko banky 2) Neočekávané riziko je takové, které nelze zachytit při tvorbě rezerv. - Nutno krýt kapitálem banky. Tomuto účelu slouží koncept kapitálové přiměřenosti. Nové metody pro výpočet tohoto kapitálového požadavku přinesl již Basel II. - 3 způsoby standardizovaný, přístup založený na interních modelech ( IRB ) pokročilý přístup založený na vlastních modelech ( AIRB ).

9 *Úvěrové (kreditní) riziko banky 2) Neočekávané riziko je takové, které nelze zachytit při tvorbě rezerv. - Nutno krýt kapitálem banky. Tomuto účelu slouží koncept kapitálové přiměřenosti. Nové metody pro výpočet tohoto kapitálového požadavku přinesl již Basel II. - 3 způsoby standardizovaný, přístup založený na interních modelech ( IRB ) pokročilý přístup založený na vlastních modelech ( AIRB ).

10 *Úvěrové (kreditní) riziko banky Potřeba krytí neočekávaného úvěrového rizika kapitálem banky je považována za stále silnější. Basel III podmínky zpřísňuje. - Postupně bude navyšován požadavek na výši kapitálových zdrojů ke krytí úvěrových, tržních a operačních rizik. Současných 8 % bude postupně navyšováno až na 10,5 % v roce 2019, z nichž bude 2,5 % tvořit tzv. konzervační polštář (neboli conservation buffer) pro účely kapitálové rezervy nad rámec rizik.

11 Leasingová společnost LS a dodavatelé (výrobci) často uzavírají různé smlouvy o spolupráci pro zajištění lepšího odbytu výrobků

12 Druhy leasingu 1) Operativní leasing 2) Finanční leasing

13 Blíží se klasickému pronájmu Operativní leasing Je většinou krátkodobý - kratší, než je životnost daného majetku V nájemném je zahrnuta jen část pořizovací ceny Celkové náklady = součet splátek od různých nájemců k danému majetku Po skončení nájemní smlouvy zůstává majetek ve vlastnictví pronajímatele. Pronajímatel ale majetek musí udržovat, je pojištěn apod.

14 Operativní leasing Příklad: Nájemce (podnikatel) si od pronajímatele (leasingové společnosti) dočasně vypůjčí věc na výkon určité činnosti (například jeřáb na určitou stavební zakázku). Po ukončení práce se předmět nájmu vrací zpět leasingové společnosti. Po účetní stránce je předmět nájmu evidován u nájemce pouze placením nájemného v nákladech (majetek nezařazuje do své účetní evidence na rozvahové účty) Pronajímatel eviduje pronajatý majetek ve svých aktivech a odepisuje ho. Přijaté nájemné eviduje ve svých výnosech. -určen těm podnikatelům, kteří nemají potřebu najatou věc (předmět leasingu) vlastnit. Leasingová společnost zakoupené předměty nabízí ve svém katalogu, či zakupuje daný předmět podle přání zákazníka (nájemce).

15 Finanční leasing Podobá se prodeji na splátky majetek však není ve vlastnictví nájemce, ale zůstává ve vlastnictví pronajímatele. Většinou se jedná o dlouhodobý pronájem Po skončení doby leasingu má nájemce právo na odkoupení předmětu leasingu za zůstatkovou cenu. Můžeme rozlišit přímý a nepřímý finanční leasing a tzv. leverage leasing

16 Finanční leasing Nositelem povinnosti uzavřít pojistnou smlouvu je vlastník majetku (např. automobilu). Zákon však nevylučuje, aby ve prospěch vlastníka uzavřela pojistnou smlouvu třetí osoba (nájemce podnikatel).

17 Přímý finanční leasing Jde o konkrétní předmět majetku, který označí a vybere nájemce (podnikatel).

18 Nepřímý finanční leasing Nazývá se též zpětný leasing Specifický typ z hlediska změny majetkových práv k předmětu Nejčastěji se volí z finančních důvodů Odhad ceny dle soudního znaleckého posudku Vlastník movité věci prodá předmět leasingu leasingové společnosti, která se tímto stává pronajimatelem. Ta původnímu vlastníkovi uhradí za předmět leasingu finanční prostředky. Poté si původní vlastník nyní nájemce zpětně ten samý předmět pronajme (na základě leasingové smlouvy); platí pak řádné splátky, na konci leasingové smlouvy mu pronajimatel odprodá předmět za zůstatkovou (či smluvní) cenu.

19 Nepřímý finanční leasing (zpětný leasing) 1. Firma prodá majetek leasingové společnosti 2. Leasingová společnost majetek hned pronajme původní firmě 3. Majetek je prodán za tržní cenu, splátky pak uhradí nejen ji, ale také náklady a zisk

20 Leverage leasing = úvěrový leasing Trojstranný vztah: Nájemce Pronajímatel (LS) Věřitel (B) Na nákup majetku pro nájemce si pronajímatel (leasingová společnost) půjčí peníze od banky (úvěr). Uplatňuje se tehdy, je-li leasovaný majetek značné pořizovací hodnoty (např. investiční celky).

21 Doba leasingu U finančního leasingu se může krýt s dobou životnosti věci U operativního leasingu se s dobou životnosti věci krýt nemůže

22 Obsahuje: cenu pořizovaného majetku úrok z úvěru leasingovou marži pronajímatele Cena leasingu Úrok z úvěru + leasingová marže = leasingové úročení Výše ceny tedy závisí na: úrokové sazbě za úvěr, době leasingu, intervalu a pravidelnosti splátek, případném navýšení splátky, odkupní (zůstatkové ceně)

23 Leasing Výhody vs. nevýhody leasingu???

24 Výhody leasingu 1) riziko inflace obvykle neseno leasingovou společností 2) při pořizování předmětu na leasing nepotřebujeme na začátku tak velký kapitál můžeme prostředky využít na jiné účely 3) zařízení vydělává v během splácení na pokrytí své pořizovací ceny

25 Nevýhody leasingu 1) v leasingových splátkách musíme zaplatit finanční službu a zisk LS leasing je dražší než pořízení za hotové 2) omezená vlastnická práva k předmětu leasingu 3) předmět po skončení leasingu získá nájemce zcela či téměř odepsaný ztrácí výhodu daňových odpisů, ač předmět stále užívá 4) nájemce nemůže ukončit leasingovou smlouvu, pouze ji může převést na nového nájemce 5) v případě špatné finanční situace či bankrotu LS, musí nájemce vrátit předmět pronajímateli a jednat o vyrovnání

26 Leasing pro nepodnikatele Leasing pro občany nepodnikatele podmínky podle zákona č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru. Tzv. Spotřebitelský leasing není určen podnikatelům a nevýdělečným subjektům, ale je pro soukromé osoby, čemuž odpovídají i doklady nutné pro schválení leasingové operace. Je potřeba potvrzení o skutečné výši příjmů (zajištění návratnosti investice LS) Česká leasingová a finanční asociace informační zdroj

27 Spotřebitelský úvěr = účelové (či bezúčelové) poskytnutí finančních prostředků bankou, nebankovní institucí či osobou s živnostenským oprávněním klientovi fyzické osobě, která nejedná v rámci své podnikatelské činnosti nebo v rámci samostatného výkonu svého povolání. Úplatou za poskytnutí finančních prostředků je úrok. Výše úroku je uváděna ve formě roční úrokové sazby. Poskytovatelem spotřebitelského úvěru mohou být nebankovní společnosti, banky, ale i podnikatelé, kteří prodávají své zboží tzv. na splátky. Od 1. ledna 2012 je podmínkou soustavného poskytování spotřebitelských úvěrů jako živnostenské činnosti koncese k provozování živnosti vázané.

28 Obsah 1) Leasing; 2) Projektové financování; Rizikový kapitál 3) Zajištění pohledávek

29 Projektové financování = úvěrové financování projektu tj. ekonomicky a právně přesně vymezené ekonomické jednotky přičemž jako zdroj ke splácení poskytnutého úvěru slouží budoucí likvidní peněžní prostředky vyplývající z realizace projektu Úvěr je zajištěn zpravidla výhradně aktivy daného projektu. Odlišnost od klasického způsobu úvěrování je v tom, že banka (v roli věřitele) nemá žádné nebo má jen velmi omezené formy postihu nositele projektu.

30 Charakteristické rysy projektového financování těsná vazba splátek úvěru na budoucí cash-flow z projektu, rozdělení rizika na více subjektů, na základě smluvního ujednání (mezi banky, sponzory projektu, ale i další účastníky) lze financovat bez zpětného postihu / s omezeným postihem mimobilanční financování příjemcem úvěru není sponzor projektu, ale nová společnost, založená právě pro realizaci projektu. Mohou však vcházet do konsolidované bilance sponzora.

31 Účastníci projektového financování Účastníci projektového financování: sponzoři příprava projektu a jeho realizace (smlouvy s dodavateli) dodavatelé zařízení a staveb dodávky staveb a technologií odběratelé a jejich vlastní zdroje zavazují se k odběru určitého množství výstupů jsou budoucími vlastníky dokončeného objektu po realizaci projektu banky v roli aranžéra nebo agenta pojišťovny další věřitelé někdy také stát zapojuje se formou dotací

32 Rizikový kapitál = technika financování, která umožňuje financovat rizikové, ale potenciálně velmi ziskové projekty = podstata financování spočívá v tom, že fond rizikového kapitálu na omezenou dobu investuje do mladých firem s vysokým potenciálem růstu a s cílem podílet se na hospodář.výsledku financovaných firem.

33 Rizikový kapitál fáze financování 1. Vyhledávání vhodných firem a projektů = důležitý předpoklad činnosti fondů rizikového kapitálu. Jedná se spíše o malé firmy, které musí splňovat určité podmínky: velký potenciál růstu podrobně zpracovaný podnikatelský záměr, marketingovou strategii kvalitní management kvalitní informační a řídící systém 2. Finanční vstup do firmy a financování rozvoje = finanční vstup do firmy je většinou kombinací přímého kapitálového vstupu, vkladu tichého společníka a nezajištěné půjčky = finanční prostředky musí jít přímo do firmy (není možný např. nákup akcií na veřejném trhu) 3. Prodej majetkového podílu = nastává tehdy, když firma má dostatečně pevné místo na trhu a fond rizikového kapitálu z firmy odchází a tedy odprodává majetkovou účast

34 Obsah 1) Leasing; 2) Projektové financování; 3) Zajištění pohledávek

35 Zajištění pohledávek Zajištění proč se k němu přistupuje? = má posílit nebo zlepšit postavení věřitele, tzn. jeho jistoty, že pohledávka bude uspokojena.

36 Zajištění pohledávek Ručitelský závazek je vůči závazku hlavnímu (závazku mezi věřitelem a dlužníkem) akcesorický a subsidiární. Akcesoria = odvozenost. Př.: Akcesorita bankovní záruky může dojít k postupu (cesi) bankovní záruky pouze s postoupením pohledávky, která je zárukou zajištěna, (vůči beneficientovi zůstává - dlužníkovi a ručící bance - možnost uplatňovat námitky)

37 Zajištění pohledávek Subsidiarita = ručitel musí plnit až ve chvíli, kdy věřitel neplní. Př.: Subsidiarita bankovní záruky ručící banka je povinna plnit, pokud dlužník nesplní svůj závazek ani po výzvě beneficienta

38 Zajištění pohledávek zástavním právem Podle nového občanského zákoníku lze zástavní právo charakterizovat tak, že při zajištění dluhu zástavním právem vznikne věřiteli oprávnění, nesplní-li dlužník svůj dluh řádně a včas, uspokojí se z výtěžku zpeněžení zástavy do ujednané výše (není-li výše ujednána, do výše pohledávky s příslušenstvím)

39 Subjekty zástavního práva Zástavní věřitel = osoba, jejíž pohledávka je zajištěna zástavním právem Zástavce či zástavní dlužník = osoba, která je povinna strpět uspokojení zástavního věřitele ze zástavy (buď přímý dlužník nebo i jiná osoba). Předmět zástavního práva = zástavou je majetková hodnota, z níž se může uspokojit zástavní věřitel v případě, že jeho pohledávka není řádně a včas splněna. Je-li k zajištění jedné pohledávky poskytnuto více majetkových hodnot, označuje se takové zástavní právo jako zástavní právo vespolné.

40 Vznik zástavního práva existuje pohledávka (i budoucí); byla uzavřena platná zástavní smlouva (písemná forma se vyžaduje jen v NOZ určených případech např. forma veřejné listiny odst. 2); nastala další skutečnost, s níž předpisy spojují vznik zástavního práva.

41 Zástavní smlouva smluvní strany zástavní věřitel a zástavce; určení pohledávky (dluhu); určení zástavy; doba trvání a rozsah zástavního práva; další možné podmínky, jako např. svěření zástavy třetí osobě, způsob označení zástavy, oprávnění užívat zástavu, povinnost pojištění zástavy ze strany zástavce, povinnost věřitele oznámit zástavci záměr uspokojit se apod.

42 Zástava nemovitost Nemovitostí se rozumí ve smyslu NOZ pozemky a podzemní stavby se samostatným účelovým určením jakož i věcná práva k nim. Za nemovitost lze považovat nejen stavbu, ale i byt, nebytový prostor, ale i právo stavby. Předmětem zástavního práva k nemovitostem jsou tedy pozemky a stavby, byty nebo nebytové prostory apod., pokud jsou evidovány v Katastru nemovitostí jako samostatné věci.

43 Hypotéka = zást. právo k věci nemovité Zajištění pohledávky z hypotéčního úvěru: banka přijímá jako zástavu tuzemskou nemovitost; hodnota poskytnutého úvěru nepřesahuje obvykle 70 % ceny nemovitosti (dnes již není pravidlem); nevázne na nemovitosti zástavní právo třetí osoby (zpravidla); Vznik zástavního práva k nemovitostem: uzavření zástavní smlouvy (v bance většinou v písemné formě); zápis v katastru nemovitostí vklad do katastru; Vklad do katastru je forma zápisu do katastru nemovitostí, se kterou je spojen vznik, změna nebo zánik držby vlastnického práva, zástavního práva, práva odpovídajícího věcnému břemenu, předkupního práva apod.

44 Zást. právo k věci movité a k CP Vznik zástavního práva: U movitých věcí se vyžaduje zásadě ke vzniku zástavního práva kromě uzavření smlouvy i odevzdání zástavy zástavnímu věřiteli (nebo třetí osobě, na které se zástavní věřitel se zástavcem dohodl v zástavní smlouvě). Namísto odevzdání věci může vniknout zástavní právo také vyznačením zástavního práva v listině, která osvědčuje vlastnictví a je nezbytná k nakládání s věcí. Je dovršeno pak označením zastavené věci jako zástavy. Předmět zástavního práva CP Zastavovat lze všechny druhy cenných papírů vydávané v listinné nebo zaknihované podobě. Zástavní právo se vztahuje nejen na cenný papír, ale i na výnosy z cenného papíru.

45 Zajištění zástavním právem k CP Vznik zástavního práva k cenným papírům Listinné cenné papíry uzavření smlouvy o zástavním právu k cenným papírům; předání zastaveného cenného papíru zástavnímu věřiteli (na doručitele a na jméno). U papíru převoditelných rubopisem je nutno vepsat zástavní rubopis. Zaknihované cenné papíry uzavření smlouvy o zástavě cenného papíru; registrace tohoto zástavního práva v evidenci Centrálního depozitáře: z podnětu zástavního věřitele; z podnětu dlužníka; z podnětu zástavce;

46 *Listinná akcie na jméno a akcie zaknihovaná Akcie mohou být vydány v souladu se zvláštním zákonem v listinné podobě (dále jen "listinné akcie")... Listinná akcie na jméno je převoditelná rubopisem a předáním. nebo v zaknihované podobě. Zastupitelné listinné cenné papíry mohou být nahrazeny zápisem do centrální evidence cenných papírů

47 Práva a povinnosti stran zástavní smlouvy Zástavce: strpět, aby zástavní věřitel uspokojil svou pohledávku ze zástavy; Věřitel: svěřenou zástavu pečlivě opatrovat, chránit ji před poškozením a zničením; právo domáhat se uspokojení zajištěné pohledávky a jejího příslušenství ze zástavy. Zástavní právo zaniká především tím, že zanikne primární pohledávka zajištěná zástavním právem (akcesorita zástavního práva). Ale i např.: zánik zástavy; zástavní věřitel se vzdá zást. práva; splynutí osoby zást. věřitele a zástavce; uplynutí doby,

48 Bankovní záruky Představuje nejvýznamnější druh závazkových úvěrových produktů Představuje závazek banky vyplatit peněžitou částku oprávněné osobě (beneficientovi), podle obsahu a podmínek stanovených v záruční listině Bank. záruka obvykle vystavována na příkaz klienta banky, příkazce sjedná s bankou mandátní smlouvu na základě podmínek v mandátní smlouvě banka vystaví záruční listinu

49 Bankovní záruky Části záruční listiny: Úvodní ustanovení důvody vzniku bankovní záruky Záruční prohlášení banky nejdůležitější část, musí zde být uvedeno přesné vymezení beneficienta a ručící banky, podmínky za kterých banka ručí, max. částka vyplatitelná ze záruky Závěrečná ustanovení především doba platnosti záruky (např. konkrétním datem nebo určitou událostí)

50 Bankovní záruky Přímá záruka: zapojení jedné banky - v tomto případě sama vystavující banka vstupuje přímo do kontaktu s beneficientem. Využívá se převážně u tuzemských záruk, nižší náklady při složitých vztazích v mezinárodním obchodě se zapojuje do průběhu vystavení záruky i další banka; ta může být v postavení avizující banky (pouze oznamuje beneficientovi vystavení záruky a nepřebírá vůči němu žádný závazek ze záruky, ručí pouze za škodu vzniklou z nesprávného oznámení) nebo potvrzující banky (potvrzuje záruku vydanou jinou bankou a tímto úkonem ručí ve vztahu k beneficientovi stejným způsobem, jako vystavující banka)

51 Bankovní záruky Nepřímé záruky: Opět založeny na tom, že vystavující banka pověřuje (formou protizáruky) zahraniční banku, ale nikoli potvrzením záruky, nýbrž vystavením nové záruky Důvodem jsou případy zemí, kde je možno přijímat záruky vystavené výhradně tuzemskými bankami Jedná se o 2 samostatné záruky sice na sebe navazující, nicméně na sobě nezávislé Plnění ze záruky může být pouze peněžní!!!

52 Bankovní záruky Dvě skupiny záruk: platební je záruka banky za splnění platebního závazku klienta neplatební je zárukou za jiný než platební závazek (za nabídku, kauční, akontační)

53 Bankovní záruky neplatební 1) Záruka za nabídku: využívánu subjekty vypisující soutěž na dodávku určitého zboží či provedení prací vypisovatelem soutěže bývá požadováno, aby nabízející určitým způsobem garantoval schopnost dodržet podmínky uvedené v nabídce výše záruky obvykle 1-5% z ceny uvedené v nabídce

54 Kauční záruka: Bankovní záruky neplatební 2) k zajištění kvality dodávky smyslem je vytvářet tlak na dodavatele, aby dodávka odpovídala sjednaným podmínkám obvykle 5-10% z hodnoty dodávky

55 Bankovní záruky neplatební 3) Akontační záruka: zajišťuje kupujícímu, že dostane zpět zaplacené zálohy či jejich sjednanou část, pokud prodávající nedodá sjednané množství zboží a sám zaplacené zálohy nevrátí. výše záruky obvykle pokrývá celou výši poskytnutých záloh včetně úroků ode dne poskytnutí záloh do jejich vrácení

Komerční bankovnictví 7

Komerční bankovnictví 7 Komerční bankovnictví 7 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, PhD., vedoucí katedry financí VŠFS a externí spolupracovník katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Obsah: 1) Obecná východiska 2) Zástavní

Více

Komerční bankovnictví 6

Komerční bankovnictví 6 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. vedoucí katedry financí VŠFS a externí spolupracovník katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Praha Obsah: Téma: Alternativní formy financování 1. Faktoring 2.

Více

LEASING. 1. Obecná charakteristika. 2. Situace v ČR. Využití majetku v podnikání z jeho vlastnictví

LEASING. 1. Obecná charakteristika. 2. Situace v ČR. Využití majetku v podnikání z jeho vlastnictví LEASING 1. Obecná charakteristika Využití majetku v podnikání z jeho vlastnictví Definice leasingu: nástroj pro využívání majetku (po určitou dobu), aniž by se stal vlastnictvím firmy Z pohledu práva:

Více

Úvěrové služby bank. Bc. Alena Kozubová

Úvěrové služby bank. Bc. Alena Kozubová Úvěrové služby bank Bc. Alena Kozubová Úvěr Finanční úvěry jsou finanční prostředky, poskytované na základě individuální smlouvy mezi věřitelem a dlužníkem. Obecně: Ten, kdo peníze má (silná kapitálová

Více

FAKTORING smluvně sjednaný ODKUP KRÁTKODOBÝCH POHLEDÁVEK před dobou jejich splatnosti, FAKTOR faktoringová společnost

FAKTORING smluvně sjednaný ODKUP KRÁTKODOBÝCH POHLEDÁVEK před dobou jejich splatnosti, FAKTOR faktoringová společnost FAKTORING smluvně sjednaný ODKUP KRÁTKODOBÝCH POHLEDÁVEK před dobou jejich splatnosti, FAKTOR faktoringová společnost DRUHY FAKTORINGU: regresní faktor NEPŘEBÍRÁ rizika spojená s platební neschopností

Více

AKTIVA a PASIVA ROZVAHA

AKTIVA a PASIVA ROZVAHA Majetek podniku souhrn prostředků pro hospodářskou činnost organizace Majetek z pohledu účetnictví: podle druhů majetku podle zdrojů financování Majetek z hlediska formy = AKTIVA Majetek z hlediska zdrojů

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ. Ing. Václav Zeman. E-mail: zeman@fbm Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská BANKOVNICTVÍ Ing. Václav Zeman E-mail: zeman@fbm fbm.vutbr.cz 9. červenec 2007 Přednáška č. 1 Banka a její funkce ve finančním systému Obchodování s

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -6. modul Úvěry a předlužení

Finanční gramotnost pro SŠ -6. modul Úvěry a předlužení Modul č. 6 Ing. Miroslav Škvára O úvěrech Co říká o úvěru Wikipedie? Úvěrje formou dočasného postoupení zboží nebo peněžních prostředků (půjčka) věřitelem, na principu návratnosti, dlužníkovi, který je

Více

Finanční zpravodaj 1/2014

Finanční zpravodaj 1/2014 Strana 12 Finanční zpravodaj 1/2014 9 Změna Českého účetního standardu č. 001 Účty a zásady účtování na účtech oznamuje Ministerstvo financí změnu Českého účetního standardu pro účetní jednotky, které

Více

Obchodní financování. Bankovní záruky vydané neplatební. Princip vydané záruky. Záruky přímé a nepřímé

Obchodní financování. Bankovní záruky vydané neplatební. Princip vydané záruky. Záruky přímé a nepřímé Obchodní financování Bankovní záruky vydané neplatební Záruky neplatební jsou zajišťovací instrumenty vhodné pro zabezpečení neplatebních povinností v tuzemském i zahraničním obchodě. Princip vydané záruky

Více

4. Přednáška Systematizace bankovních produktů, úvěrový proces, úvěrové produkty (aktivní bankovní obchody)

4. Přednáška Systematizace bankovních produktů, úvěrový proces, úvěrové produkty (aktivní bankovní obchody) 4. Přednáška Systematizace bankovních produktů, úvěrový proces, úvěrové produkty (aktivní bankovní obchody) BANKOVNÍ PRODUKT je veškerá služba, kterou banka poskytuje svým klientům ve formě úvěrů, přijímání

Více

FORMY CIZÍCH ZDROJŮ FINANCOVÁNÍ PODNIKU

FORMY CIZÍCH ZDROJŮ FINANCOVÁNÍ PODNIKU Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA3_13 Název materiálu: FINANČNÍ STRÁNKA PODNIKU Tematická oblast: Ekonomika, 3. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům možnosti financování podniku

Více

DOTAZNÍK BONITY KLIENTA (START-UP)

DOTAZNÍK BONITY KLIENTA (START-UP) DOTAZNÍK BONITY KLIENTA (START-UP) Fyzická osoba podnikatel IDENTIFIKACE KLIENTA Název klienta (obchodní firma): Hlavní předmět podnikání = NACE (dle hlavního a rozhodujícího přemětu podnikání): IČO klienta

Více

Typy úvěrů. Bc. Alena Kozubová

Typy úvěrů. Bc. Alena Kozubová Typy úvěrů Bc. Alena Kozubová Typy úvěrů Kontokorentní úvěr s bankou uzavřeme smlouvu o čerpání úvěru z našeho běžného účtu. Ten může vykazovat i záporný zůstatek až do sjednané výše. Čerpání a splácení

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY sestavený k 31.12.2015 2015 IČO: 00299588 Název: Obec Tršice Sídlo: Tršice čp. 50, 783 57 Tršice A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Účetní jednotka nemá informace o tom, že by byla porušena zásada

Více

DOTAZNÍK BONITY KLIENTA (START-UP)

DOTAZNÍK BONITY KLIENTA (START-UP) DOTAZNÍK BONITY KLIENTA (START-UP) Fyzická osoba (podnikatel) IDENTIFIKACE KLIENTA Název klienta (obchodní firma): Hlavní předmět podnikání = NACE (dle hlavního a rozhodujícího přemětu podnikání): IČO

Více

8 Leasing. <http://www.sfinance.cz/firmy-a-podnikani/informace/pruvodce/rozdeleni/> 1 Co je to leasing? [online]. [cit. 09/2008] Dostupné z:

8 Leasing. <http://www.sfinance.cz/firmy-a-podnikani/informace/pruvodce/rozdeleni/> 1 Co je to leasing? [online]. [cit. 09/2008] Dostupné z: 8 Leasing Slovo "leasing" bylo převzato do české terminologie z anglického slova, které v překladu znamená "pronájem". Jedná se o obchodní operaci leasingového pronajímatele (leasingová společnost) a leasingového

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita VI.2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Výukový materiál pro téma VI.2.1 Řemeslná

Více

Alena Kopfová Katedra finančního práva a národního hospodářství, kanc. 122 Alena.Kopfova@law.muni.cz

Alena Kopfová Katedra finančního práva a národního hospodářství, kanc. 122 Alena.Kopfova@law.muni.cz FINANCOVÁNÍ OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ Alena Kopfová Katedra finančního práva a národního hospodářství, kanc. 122 Alena.Kopfova@law.muni.cz Majetková struktura (aktiva) 1. Pohledávky za upsaný základní kapitál

Více

FRP cvičení Leasing

FRP cvičení Leasing FRP 3. 4. cvičení Leasing Slovo "leasing" bylo převzato do české terminologie z anglického slova, které v překladu znamená "pronájem". Jedná se o obchodní operaci leasingového pronajímatele (leasingová

Více

SPS SPRÁVA NEMOVITOSTÍ

SPS SPRÁVA NEMOVITOSTÍ SMLOUVA O BUDOUCÍ KUPNÍ SMLOUVĚ Smluvní strany: 1. EURO DEVELOPMENT JESENICE, s.r.o., IČ 282 44 451, se sídlem Ječná 550/1, Praha 2, PSČ 120 00, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v

Více

Komunikace firmy s bankou. V době krize Připraveno Olgou Trush

Komunikace firmy s bankou. V době krize Připraveno Olgou Trush Komunikace firmy s bankou V době krize Připraveno Olgou Trush Druhy financování vnitřní/interní (zisk, odpisy) vnější/externí (vklady, podíly): vlastní zdroje základní kapitál cizí zdroje obligace, úvěry

Více

POPIS INFORMAČNÍHO PRVKU Kód: Název: Akronym: ANB0001 ANB0001. Aktiva celkem

POPIS INFORMAČNÍHO PRVKU Kód: Název: Akronym: ANB0001 ANB0001. Aktiva celkem POPIS INFORMAČNÍHO PRVKU ANB0001 Aktiva celkem Celková výše aktiv neupravená o opravné položky a oprávky (brutto). ANB0001 01DZa, 02DZa, 03DZa, 04DZa, 05DZ, 06DZ, 11DZ, 12DZ, 13DZ, 15DZ, 21DZ, 22DZ, 25DZa,

Více

IAS 7. Výkazy peněžních toků

IAS 7. Výkazy peněžních toků IAS 7 Výkazy peněžních toků Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní jednotky prostřednictvím výkazu peněžních toků,

Více

POPIS ČÍSELNÍKU. Výčet položek číselníku:

POPIS ČÍSELNÍKU. Výčet položek číselníku: : 11 POPIS ČÍSELNÍKU Výčet položek číselníku: FZAJUV Charakteristika: Kategorie (formy) zajištění standardních a klasifikovaných úvěrů poskytnutých bankou, resp. pohledávek banky. Použití číselníku v parametrech:

Více

SMLOUVA O ÚVĚRU. uzavřeli níže uvedeného dne podle 497 a násl. obchodního zákoníku a v souladu se zákonem č. 145/2010 Sb. tuto. smlouvu o úvěru č..

SMLOUVA O ÚVĚRU. uzavřeli níže uvedeného dne podle 497 a násl. obchodního zákoníku a v souladu se zákonem č. 145/2010 Sb. tuto. smlouvu o úvěru č.. SMLOUVA O ÚVĚRU č. Obchodní společnost HK Investment s.r.o., IČ 28806573 se sídlem Hradec Králové, Velké náměstí 162/5, PSČ 500 03 společnost zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Hradci

Více

Poplatky za bankovní záruky

Poplatky za bankovní záruky Sdělení Ministerstva financí k aplikaci ustanovení 25 odst. 1 písm. w) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění zákona č. 261/2007 Sb. a zákona č. 296/2007 Sb. Referent: Ing. Martincová, tel.

Více

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Daňově neuznatelné výdaje. Český daňový systém Jedná se o výdaje, resp. náklady, které jsou výdaji na: dosažení

Více

- o udělení povolení působit jako banka rozhoduje ČNB v dohodě s ministerstvem financí ČR

- o udělení povolení působit jako banka rozhoduje ČNB v dohodě s ministerstvem financí ČR Otázka: Komerční banky Předmět: Ekonomie Přidal(a): AMME - o udělení povolení působit jako banka rozhoduje ČNB v dohodě s ministerstvem financí ČR - hlavním cílem obchodních bank je dosažení zisku - zisk

Více

Žádost o poskytnutí (Údaje prosím vyplňte hůlkovým písmem)

Žádost o poskytnutí (Údaje prosím vyplňte hůlkovým písmem) UNIBON spořitelní a úvěrní družstvo se sídlem Ostrava Moravská Ostrava, Velká 2984/23, PSČ 702 00 identifikační číslo 250 53 892 zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ostravě v oddíle

Více

D) Pořízení dlouhodobého majetku vkladem (přeřazení z osobního užívání do podnikání)

D) Pořízení dlouhodobého majetku vkladem (přeřazení z osobního užívání do podnikání) D) Pořízení dlouhodobého majetku vkladem (přeřazení z osobního užívání do podnikání) Podnikatel vloží do podnikání dlouhodobý majetek. Majetek musí být oceněn. Účtujeme prostřednictvím účtu 491 - účet

Více

Příloha k účetní závěrce

Příloha k účetní závěrce Příloha k účetní závěrce sestavené společností Chemin a.s. ke dni 31.12.214 v tis. Kč Příloha k účetní závěrce za rok 214 1. Obecné vysvětlivky k rozvaze a výkazu zisku a ztráty Tato příloha k účetní závěrce

Více

POPIS ČÍSELNÍKU. Formy zajištění úvěru

POPIS ČÍSELNÍKU. Formy zajištění úvěru : 11 POPIS ČÍSELNÍKU Výčet položek číselníku: Název položky FZAJUV Kategorie (formy) zajištění standardních a klasifikovaných úvěrů poskytnutých bankou, resp. pohledávek banky. Použití číselníku v parametrech:

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

Mezinárodní bankovnictví

Mezinárodní bankovnictví Mezinárodní bankovnictví Osnova: 1. Charakteristika mezinárodního bankovnictví 2. Mezinárodní platební styk a jeho nástroje 3. Ostatní bankovní služby v mezinárodní oblasti 4. Otázky a odpovědi k opakování

Více

Postup při prodeji bytových domů

Postup při prodeji bytových domů Pravidla postupu při prodeji bytových domů ve vlastnictví obce Doupovské Hradiště ve znění schváleném na 6. zasedání Zastupitelstva obce Doupovské Hradiště konaném dne 17. srpna 2016 usnesením číslo: 56/6/2016

Více

Akontace je část ceny nákupu, kterou při čerpání úvěru platí kupující přímo obchodníkovi. Zpravidla se pohybuje kolem 10 %.

Akontace je část ceny nákupu, kterou při čerpání úvěru platí kupující přímo obchodníkovi. Zpravidla se pohybuje kolem 10 %. Akontace je část ceny nákupu, kterou při čerpání úvěru platí kupující přímo obchodníkovi. Zpravidla se pohybuje kolem 10 %. Bankomat (ATM) je peněžní výdajový automat sloužící pro výplatu hotovosti prostřednictvím

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY sestavený k 31.12.2015 2015 IČO: 00580201 Název: Obec Borovnička Sídlo: Borovnička čp. 93, 544 75 Borovnička A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Z právní povahy účetní jednotky je vyloučeno ukončení

Více

Otázka: Obchodní banky a bankovní operace. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY

Otázka: Obchodní banky a bankovní operace. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY Otázka: Obchodní banky a bankovní operace Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY Podnikatelské subjekty, a. s. ZK min. 500 mil. Kč + další podmínky Hlavním cílem zisk Podle zákona

Více

KUPNÍ SMLOUVA. Smluvní strany:

KUPNÍ SMLOUVA. Smluvní strany: KUPNÍ SMLOUVA Smluvní strany: 1. EURO DEVELOPMENT JESENICE, s.r.o., IČ 282 44 451, se sídlem Ječná 550/1, Praha 2, PSČ 120 00, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze oddíl C, vložka

Více

8/2.1 LEASINGOVÉ FINANCOVÁNÍ

8/2.1 LEASINGOVÉ FINANCOVÁNÍ OCEŇOVÁNÍ NEMOVITOSTÍ A CENOVÉ MAPY Část 8, íl 2, Kapitola 1, str. 1 8/2.1 LEASINGOVÉ FINANCOVÁNÍ Leasingové financování je stabilním a stále se výrazně rozvíjejícím segmentem českého finančního trhu.

Více

Úvěr se považuje za hypoteční úvěr dnem vzniku právních účinků zástavního práva.

Úvěr se považuje za hypoteční úvěr dnem vzniku právních účinků zástavního práva. Hypoteční bankovnictví Cíl kapitoly Cílem kapitoly je vysvětlit podstatu hypotečního bankovnictví, definovat pojmy, které s hypotečním bankovnictvím souvisí a uvést jeho právní základy. Kromě toho bude

Více

předseda představenstva

předseda představenstva PŘÍLOHA K ÚČETNÍ ZÁVĚRCE ZA ROK 2014 1 OBECNÉ INFORMACE O ÚČETNÍ JEDNOTCE 1.1 Založení a charakteristika společnosti Název účetní jednotky: Bytové družstvo Sulova Sídlo účetní jednotky: Praha, Zbraslav,

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY IČO: 00299588 Sídlo: Tršice čp. 50, 783 57 Tršice Název: Obec Tršice sestavený k 312016 Kontaktní osoba: Jana Ulicová, ucetni.trsice@seznam.cz, 736139074 A. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Účetní

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY sestavený k 31.12.2015 2015 IČO: 71211721 Název: Svazek obcí "ÚPA" Sídlo: Náměstí T.G. Masaryka 120, 549 41 Červený Kostelec A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Účetní jednotka nepředpokládá ukončení

Více

Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ

Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ Změny právní úpravy dokumentárních akreditivů a inkas v souvislosti s NOZ 89/2012 Sb. ZÁKON ze dne 3. února 2012 občanský zákoník ČÁST ČTVRTÁ RELATIVNÍ MAJETKOVÁ PRÁVA *** HLAVA I VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ

Více

Kupní smlouva a smlouva o zřízení zástavního práva

Kupní smlouva a smlouva o zřízení zástavního práva Příloha č. 6 usnesení z 33. zasedání Zastupitelstva města Stříbra dne 26. listopadu 2009 Zastupitelstvo města Stříbra s c h v a l u j e: Kupní smlouva a smlouva o zřízení zástavního práva uzavřená mezi

Více

Minimální doba nájmu u finančního leasingu hmotného majetku podle doby uzavření smlouvy

Minimální doba nájmu u finančního leasingu hmotného majetku podle doby uzavření smlouvy Minimální doba nájmu u finančního leasingu hmotného majetku podle doby uzavření smlouvy Smlouva o finančním leasingu byla uzavřena v době od 1. 1. 2008 do 31. 3. 2009 Zákonem o stabilizaci veřejných rozpočtů

Více

Příloha č. 2. Rozvaha společnosti.a.s.a. skládka Bystřice, s.r.o. za rok 2013

Příloha č. 2. Rozvaha společnosti.a.s.a. skládka Bystřice, s.r.o. za rok 2013 Příloha č. 2 Rozvaha společnosti.a.s.a. skládka Bystřice, s.r.o. za rok 2013 Výkaz zisku a ztráty společnosti.a.s.a. skládka Bystřice, s.r.o. za rok 2013 Příloha k účetní závěrce společnosti.a.s.a. skládka

Více

12. přednáška a) zvýšení základního kapitálu b) snížení základního kapitálu c) rezervy d) dlouhodobé závazky

12. přednáška a) zvýšení základního kapitálu b) snížení základního kapitálu c) rezervy d) dlouhodobé závazky 12. přednáška a) zvýšení základního kapitálu b) snížení základního kapitálu c) rezervy d) dlouhodobé závazky ad a) Základní kapitál se může zvyšovat několika způsoby: 1. upsáním (emisí) nových akcií, pokud

Více

PŘÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady

PŘÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady A.1. PŘÍLOHA územní samosprávné celky, svazky obcí, regionální rady (v Kč, s přesností na dvě desetinná místa) Období: 12 / 2015 IČO: 00600261 Název: Informace podle 7 odst. 3 zákona Účetní jednotka nepředpokládá

Více

České spořitelny, a.s. Erste Corporate Banking (dále jen Banka)

České spořitelny, a.s. Erste Corporate Banking (dále jen Banka) Aktualizace indikativní nabídky České spořitelny, a.s. Erste Corporate Banking (dále jen Banka) pro Bytové družstvo Sokolovská 68/381 se sídlem Sokolovská 381/68, 186 00 Praha 8 - Karlín (dále jen Klient)

Více

1.1 Obchodní závazkové vztahy 1

1.1 Obchodní závazkové vztahy 1 Obsah Právní předpisy a zkratky IX KAPITOLA 1 Úvod 1 1.1 Obchodní závazkové vztahy 1 KAPITOLA 2 Podnikatel a uzavírání smluv 5 2.1 Jak vzniká smlouva 6 2.2 Zvláštní způsoby uzavření smlouvy 8 2.3 Obsah

Více

PŘÍLOHA K ROČNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRCE V PLNÉM ROZSAHU

PŘÍLOHA K ROČNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRCE V PLNÉM ROZSAHU REDASH, a.s. Branická 1881/187, PRAHA 4 - Krč IČ: 44 01 20 80 PŘÍLOHA K ROČNÍ ÚČETNÍ ZÁVĚRCE V PLNÉM ROZSAHU Sestavené k 31. 12. 2010 1. Obecné údaje Obchodní firma: REDASH, a.s. IČ: 44 01 20 80 Sídlo

Více

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti.

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. VÝCHOVA K OBČANSTVÍ Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. Akontace Zálohová úhrada části, případně celé dodávky zboží. Bankomat Samoobslužné zařízení umožňující

Více

Základy účetnictví. 2. přednáška

Základy účetnictví. 2. přednáška Základy účetnictví 2. přednáška Formy sdělení účetních dat Účetnictví poskytuje informace v účetních výkazech: Bilance Výkaz zisku a ztráty (výsledovka) Výkaz cash-flow (o toku peněz) Výkaz o změnách ve

Více

Příloha k účetní závěrce

Příloha k účetní závěrce Příloha k účetní závěrce sestavené společností LARA a.s. Křemencova 4/175, Praha 1 ke dni 3.6.217 v tis. Kč 1. Obecné vysvětlivky k rozvaze a výkazu zisku a ztráty Tato příloha k účetní závěrce je sestavena

Více

Příloha k účetní závěrce

Příloha k účetní závěrce Příloha k účetní závěrce sestavené společností LARA a.s. Křemencova 4/175, Praha 1 ke dni 30.6.2014 v tis. Kč 1. Obecné vysvětlivky k rozvaze a výkazu zisku a ztráty Tato příloha k účetní závěrce je sestavena

Více

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 OBSAH 3 OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 dlouhodobý hmotný majetek (dhm) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Finanční management I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Finanční management I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Finanční management I Finanční řízení Finanční řízení efektivní financování splnění cílů podniku Manažerské

Více

1. nostro účet naší banky v bance jiné země a v měně té země 2. loro účet banky jiné země v naší bance v naší měně

1. nostro účet naší banky v bance jiné země a v měně té země 2. loro účet banky jiné země v naší bance v naší měně Otázka: Platební a zajišťovací instrumenty Předmět: Ekonomie Přidal(a): Lucie PLATEBNÍ A ZAJIŠŤOVACÍ INSTRUMENTY Slouží k bezhotovostnímu platebnímu styku Jedná se o pohyb peněz mezi běžnými účty plátce

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY sestavený k 31.12.2015 2015 IČO: 70154554 Název: Mikroregion Podchlumí Sídlo: Chomutice 4, Chomutice A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Nejsou informace o tom, že by byla porušena zásada nepřetržitého

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 64-41-l/51 Podnikání - dálková forma

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání ŠVP:

Více

Cenné papíry základní charakteristika

Cenné papíry základní charakteristika Cenné papíry základní charakteristika Cenný papír nebo zápis v příslušné evidenci spojený s nárokem,. Jejich podobu, údaje a možné operace upravují zákony.. Emitent (výstavce) Osoba, která. státní CP (státní

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY IČO: 00237612 Sídlo: Polní 48, 294 43 Čachovice Kontaktní osoba: A. Název: Obec Čachovice sestavený k 312016 Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Nejsou informace o tom, že by byla porušena zásada nepřetržitého

Více

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ) příklad 1

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ) příklad 1 VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ) příklad 1 Z níže uvedených položek sestavte výkaz zisku a ztráty firmy DELTA s.r.o. za rok 2019. Firma je plátcem DPH, není však plátcem spotřební daně. Sazba daně z příjmů je

Více

Seznam použitých zkratek... 11 Předmluva... 13

Seznam použitých zkratek... 11 Předmluva... 13 Obsah Seznam použitých zkratek... 11 Předmluva... 13 KAPITOLA I Banka jako podnikatel... 15 1 Pojem a prameny práva... 15 2 Bankovní licence... 17 3 Organizace banky... 19 4 Provozní požadavky... 23 A.

Více

Majetková a kapitálová struktura podniku

Majetková a kapitálová struktura podniku Podniková ekonomika Majetková a kapitálová struktura podniku Co je majetek? Jak je financován? Proč jsou tyto údaje důležité? 2 Rozvaha přehled majetkové a kapitálové struktury podniku stavový výkaz, kde

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY sestavený k 31.12.2015 2015 IČO: 00273295 Název: Městys Žernov Sídlo: Žernov čp. 112, 552 03 Žernov A.1. Netýká se nás A.2. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Informace podle 7 odst. 4 zákona (TEXT)

Více

Z á s a d y pro prodej bytů ve vlastnictví obce Holoubkov

Z á s a d y pro prodej bytů ve vlastnictví obce Holoubkov OBEC HOLOUBKOV Opatření orgánů obce č. 2/2012 Z á s a d y pro prodej bytů ve vlastnictví obce Holoubkov Zastupitelstvo obce Holoubkov vydává svým usnesením č. 12/06/2012 8.1 ze dne 25.6.2012 tyto Zásady

Více

Dohadné účty - pohledávky a závazky neurčité výše a období nevyfakturované nákupy nebo dodávky (odečet měřidla), nejasné pojistky

Dohadné účty - pohledávky a závazky neurčité výše a období nevyfakturované nákupy nebo dodávky (odečet měřidla), nejasné pojistky P Ř E C H O D N É Ú Č T Y Věcná a časová souvislost, princip opatrnosti A K T I V A P A S I V A - náklady příštích období - výdaje příštích období - příjmy příštích období - výnosy příštích období - dohadné

Více

Smlouva otichém společenství. Smlouva o tichém společenství. Tichá společnost???

Smlouva otichém společenství. Smlouva o tichém společenství. Tichá společnost??? Smlouva otichém společenství 2005 2007 Michal Černý, Ph.D. www.michalcerny.eu www.michalcerny.net Smlouva o tichém společenství Absolutní obchodní závazkový vztah (srv. 261/4), právní úprava obsažena jen

Více

ASTUR Jeseník, s. r. o. 790 01 Jeseník, Palackého 148 IČ 268 23 209 Příloha k účetním výkazům k 31. 12. 2006 Uspořádání a obsahové vymezení přílohy k účetní závěrce uvádí Vyhláška č. 500/2002 Sb., v 39.

Více

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11 obsah 3 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

4. Kapitálové účty - 4. účtová třída

4. Kapitálové účty - 4. účtová třída 4. Kapitálové účty - 4. účtová třída Zahrnuje: vlastní a cizí kapitál, základní kapitál, pohledávky za upsaný vlastní kapitál, zvýšení základního kapitálu, vlastní zdroje, výsledek hospodaření, rozdělení

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY sestavený k 31.12.2015 2015 IČO: 70952213 Název: DSO mikroregionu Moštěnka Sídlo: Náměstí 74, 751 14 Dřevohostice A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Nejsou informace, že byla porušena zásada

Více

Subjekty finančního trhu = ti, kteří jsou účastníky FT ( banky, obyvatelé, firmy, penzijní fondy ) = KDO

Subjekty finančního trhu = ti, kteří jsou účastníky FT ( banky, obyvatelé, firmy, penzijní fondy ) = KDO Otázka: Finanční trh Předmět: Ekonomie Přidal(a): Káťa Finanční trh jedná se o obchodování s finančními prostředky = trh se všemi formami peněz na finančním trhu se vytváří cena peněz (např. výše úroků,

Více

prostředky, zařízení budov, inventář aj.) - základní stádo - pěstitelské celky a trvalé porosty

prostředky, zařízení budov, inventář aj.) - základní stádo - pěstitelské celky a trvalé porosty Přednáška 18.10. Bilanční princip struktura bilance Z minulé přednášky: Základní struktura rozvahy: Rozvaha firmy.. Majetek v různých formách Zdroje majetku 1. Dlouhodobý majetek 1. Kapitál vlastní 2.

Více

1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11

1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11 Obsah Úvod...9 I. Výklad k zákonu o účetnictví...11 1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11 1.1 Zákon o účetnictví a jeho novela...11 1.2 Prováděcí vyhláška

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY sestavený k 31.12.2015 2015 IČO: 70951594 Název: DSO Hustířanka Sídlo: Na zátiší 1, 552 11 Velichovky A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Účetní jednotka pokračuje v následujícím účetním období

Více

N á v r h. ZÁKON ze dne o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění

N á v r h. ZÁKON ze dne o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění N á v r h ZÁKON ze dne... 2010 o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o finančním zajištění Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o mezinárodním právu soukromém

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek,s.r.o. VY_32_INOVACE_251_ESP_06 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

PODMÍNKY A RIZIKA PŘI ZÍSKÁVÁNÍ PŮJČEK II.

PODMÍNKY A RIZIKA PŘI ZÍSKÁVÁNÍ PŮJČEK II. II. Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Ing. Miroslava Kořínková III/2

Více

LEASINGOVÉ A ÚVĚROVÉ. Jsme progresivní, naše služby přizpůsobíme Vašim potřebám!

LEASINGOVÉ A ÚVĚROVÉ. Jsme progresivní, naše služby přizpůsobíme Vašim potřebám! LEASINGOVÉ A ÚVĚROVÉ Jsme progresivní, naše služby přizpůsobíme Vašim potřebám! rozpočtovým a příspěvkovým organizacím družstvům Jaké jsou hlavní výhody zpětného leasingu? Leasingové Leasing je služba,

Více

ze dne 13. 2. 2007 č. 3/07

ze dne 13. 2. 2007 č. 3/07 Zastupitelstvo kraje Vysočina Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvková organizace zřizované krajem Vysočina ze

Více

Testové otázky ke zkouškám insolvenčních správců platné od 1. ledna 2014

Testové otázky ke zkouškám insolvenčních správců platné od 1. ledna 2014 Testové otázky ke zkouškám insolvenčních správců platné od 1. ledna 2014 Oblast - Audit Přechod z kalendářního na hospodářský rok je nutné oznámit správci daně jedno účetní období před plánovaným datem

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3., 4. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Peníze, mzdy daně, pojistné

Více

Kapitola 1 Základy účetnictví

Kapitola 1 Základy účetnictví Kapitola 1 Základy účetnictví SHRNUTÍ UČIVA AKTIVA jedná se o majetek, který účetní jednotka používá k podnikání. Aktiva zahrnují zejména peněžní prostředky, dlouhodobý majetek, zásoby a pohledávky. PASIVA

Více

Směrná účtová osnova. Příloha č. 7 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. Příloha č. 7. Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek

Směrná účtová osnova. Příloha č. 7 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. Příloha č. 7. Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek Směrná účtová osnova Příloha č. 7 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek Účtová skupina 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek 012 - Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 013 - Software

Více

Základy účetnictví. 7. tématický okruh Dlouhodobý majetek

Základy účetnictví. 7. tématický okruh Dlouhodobý majetek Základy účetnictví 7. tématický okruh Dlouhodobý majetek Vymezení DM aktiva, která jsou podnik využívána po dobu delší než 12 měsíců pořízen za účelem získání ekonomických prospěchů prostřednictvím užívání

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0499

CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Číslo projektu Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_261_ESP_11 Marcela Kovářová Datum tvorby

Více

hkjhkjlhjk Ginkgo daně s.r.o., Maničky 5, , Brno

hkjhkjlhjk Ginkgo daně s.r.o., Maničky 5, , Brno E hkjhkjlhjk Ginkgo daně s.r.o., Maničky 5, 616 00, Brno zapsána v OR u Krajského soudu v Brně, oddíl C, vložka 84913, IČ: 03453600 TEL./FAX: 541 241 940, 541 212 066 GSM: 602 512 770, 603 290 439 E-MAIL:

Více

1 Cash Flow. Zdroj: Vlastní. Obr. č. 1 Tok peněžních prostředků

1 Cash Flow. Zdroj: Vlastní. Obr. č. 1 Tok peněžních prostředků 1 Cash Flow Rozvaha a výkaz zisku a ztráty jsou postaveny na aktuálním principu, tj. zakládají se na vztahu nákladů a výnosů k časovému období a poskytují informace o finanční situaci a ziskovosti podniku.

Více

Alternativní formy financování. Leasing. Faktoring a forfaiting. Venture kapitál.

Alternativní formy financování. Leasing. Faktoring a forfaiting. Venture kapitál. Alternativní formy financování Leasing. Faktoring a forfaiting. Venture kapitál. Leasing Leasing finanční služba poskytovaná specializovanými společnostmi (obchodní společnosti) nebo bankami. Předpoklad:

Více

Zřizovací listina příspěvkové organizace

Zřizovací listina příspěvkové organizace Statutární město Přerov, IČ 00301825, se sídlem Přerov, Přerov I Město, Bratrská 34, vydává na základě usnesení Zastupitelstva města Přerov č.j. 133/6/8/2007 ze 6. zasedání konaného 18. a 19.6.2007 podle

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY sestavený k 31.12.2015 2015 IČO: 00272175 Název: Obec Střevač Sídlo: Střevač 49/49, 507 22 Střevač A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Účetní jednotka pokračuje v následujícím účetníém období

Více

Směrná účtová osnova. Příloha č. 7 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. Příloha č. 7. Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek

Směrná účtová osnova. Příloha č. 7 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. Příloha č. 7. Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek Příloha č. 7 Směrná účtová osnova Příloha č. 7 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. Účtová třída 0 - Dlouhodobý majetek Účtová skupina 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek 012 - Nehmotné výsledky výzkumu a vývoje 013

Více

PRŮVODCE FINANCOVÁNÍM

PRŮVODCE FINANCOVÁNÍM PRŮVODCE FINANCOVÁNÍM Pořídit si nový vůz nemusí být finanční zátěž Pokud si splátky chytře rozdělíte. Uzavření a vedení smlouvy je zdarma, vybrat si můžete financování bez navýšení nebo s dotovaným úročením.

Více

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY

Příloha ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY sestavený k 31.12.2015 2015 IČO: 00636151 Název: Obec Buk Sídlo: Buk čp. 21, 751 21 Buk A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Nejsou informace o tom, že by byla porušena zásada nepřetržitého trvání

Více