Koagulace a fibrinolysa

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Koagulace a fibrinolysa"

Transkript

1 [ Vítejte ] [ Učitelé a zaměstnanci ] [ Výuka ] [ Výzkum ] Koagulace a fibrinolysa Zabezpečení organismu proti ztrátě krve je organizováno na několika strukturních úrovních.. Prvním krokem je změna tekutosti krve, kdy se tekutá krevní plasma přemění na rosolovitou hmotu, která pomáhá ucpat vzniklou netěsnost potrubí. Řešení tohoto problému je zajímavé i z inženýrského hlediska. Připadá nám logické, že se ke změně tekutosti využije polymerace jedné ze složek plasmy, ale poněkud překvapivé je, že tato polymerace je iniciována proteolysou. Celý proces vytváření krevní sraženiny, koagulace, představuje soubor navzájem propojených a regulovaných proteolytických reakcí. Koagulace je komplexní pochod, na němž se podílejí kromě proteinů plasmy také v podstatě všechny krevní buňky i různé typy buněk tvořících poškozenou cévu. Z metabolického hlediska je koagulace zajímavá výskytem transcelulárního metabolismu. Většina biochemických drah, jako např. glykolysa, probíhá uvnitř jedné buňky od začátku do konce. Naproti tomu, při transcelulárním metabolismu je jedna biochemická dráha rozdělena mezi různé typy buněk, které si předávají intermediáty, takže konečný produkt vznikne třeba až po projití čtyřmi druhy buněk. Konkrétní příklady budou ukázány dále. Klíčovou molekulou, která umožňuje změnu fluidity krve, je fibrinogen. Normální koncentrace fibrinogenu v plasmě se pohybuje okolo 3 g/l, což samo o sobě dokládá jeho důležitost. Je to rozpustný glykoprotein (M r = ), sestávající ze tří párů polypeptidů. Jeho sumární vzorec můžeme schematicky napsat jako (Aα, Bβ, γ) 2, kde A a B reprezentují peptidy, které jsou odštěpeny při proteolytické aktivaci thrombinem. Tvar molekuly je protáhlý, s centrální globulární oblastí, z níž na každou stranu vybíhají dvě ramena, která jsou na koncích rozšířena. Geometrie molekuly fibrinogenu má esenciální význam pro vznik koagula. Pospojováním jednotlivých molekul fibrinogenu vznikne dvourozměrná síť. Mechanismus jejího vzniku si objasníme na jednoduchém názorném modelu. Obr. 1 nahoře ukazuje v řezu hypotetickou molekulu fibrinogenu, na níž jsou vyznačeny fibrinopeptidy A a B, které jsou odštěpeny při napadení fibrinogenu thrombinem. Jakmile se tak stane, proběhne velmi rychle (řádově v ns) změna konformace fibrinogenu, která vytvoří geometrické předpoklady pro jeho polymeraci. Jelikož je velmi obtížné, ne-li nemožné, zjistit exaktně tvar molekuly při tak rychlých změnách konformace, zvolil jsem schematický obraz netopýra, neboť ten se nám k danému účelu hodí nejvíce. Po odštěpení fibrinopeptidů A a B vzniknou dvě vazebná místa označená a a b (spodní část Obr. 1), která tvoří základ pro polymeraci fibrinogenu. Sestavení takto upravených molekul fibrinogenu do dvourozměrné sítě ukazuje Obr. 2.

2 Celý proces je samozřejmě mnohem složitější a probíhá ve více krocích. Další zpřesnění je schematicky znázorněno na Obr. 3. Zde je rovněž zdůrazněna centrální úloha thrombinu v tomto procesu. V prvním kroku se odštěpí fibrinopeptid A (FPA) a fibrinogen se přemění na tzv. fibrin I monomer. Ten polymeruje za vzniku fibrin I polymeru. Na něj opět působí thrombin a odštěpí fibrinopeptid B (FPB), čímž vznikne fibrin II. Thrombin paralelně aktivuje tzv. faktor XIII (F XIII), který ve své aktivní formě F XIII a propojí molekuly fibrinogenu kovalentní vazbou za vzniku zesíťovaného fibrinu (sešitá křídla netopýrů na Obr. 2). Faktor XIII a je enzym transglutaminasa, který katalyzuje reakci mezi koncovými zbytky lysinu a glutaminu. Přitom dojde k odštěpení amonného iontu a vznikne vazba podobná vazbě peptidové (isopeptidová vazba): Aktivním činitelem vyvolávajícím všechny popsané změny fibrinogenu je thrombin. Je to serinová proteinasa, která se nemůže za normálních okolností vyskytovat v plasmě ze zřejmých důvodů v aktivní formě. Na druhé straně musí být přítomna jako prekursor, aby v případě potřeby mohla být koagulace okamžitě iniciována. Tímto prekursorem je prothrombin - jednořetězcový glykoprotein o M r = Schéma uspořádání prothrombinu a mechanismus vzniku thrombinu je na Obr. 4.

3 Molekula prothrombinu je v zásadě tvořena dvěma částmi: první se nazývá fragment F 1+2, druhou část tvoří prethrombin. Účinkem další serinové proteinasy, faktorem X a, se molekula prothrombinu nejprve rozštěpí na rozhraní F 1+2 a prethrombinu, a potom se ještě rozštěpí prethrombin v oblasti propojené disulfidickou vazbou. Tak nám vznikne dvouřetězcová aktivní molekula thrombinu a F 1+2. Jak uvidíme dále, vzniklý thrombin je téměř okamžitě inaktivován, a proto nám cenný diagnostic ký nástroj poskytuje stanovení F 1+2. Jeho hladiny jsou zvýšeny při některých patologických stavech, jako je např. disseminovaná intravaskulární koagulace (DIC). Důležitou úlohu v molekule prothrombinu hraje první část fragmentu F 1+2, označená Gla. Tato zkratka znamená zvýšený výskyt g-karboxyglutamátu, který umožňuje vazbu vápenatých iontů. Zbytky Gla vznikají posttranslační karboxylací glutamátových zbytků za účasti vitaminu K: Vzniklá struktura se dvěma karboxyly představuje chelát pro vápenaté ionty a umožňuje potřebnou prostorovou organizaci i dalších koagulačních faktorů, jako jsou F II, F VII, F IX, F X, a proteinů C a S (viz dále). Viděli jsme, že výkonným prvkem při vzniku thrombinu je F X a. Ten se nachází na konci tzv. koagulační kaskády, sestávající z různých faktorů, která byla uspořádána do klasického schématu, kdy se dělí na dráhu vnitřní a vnější. Zde je užitečné si uvědomit historickou perspektivu. Teorie koagulace jako enzymatického děje byla formulována r v pracích Morawitze. Ve čtyřicátých letech se začaly objevovat jednotlivé koagulační faktory na základě studia pacientů, kterým příslušný faktor chyběl. Klasické schéma koagulační kaskády bylo navrženo v padesátých letech. Ještě na počátku osmdesátých let se pro účely laboratorních stanovení připravoval tzv. tkáňový thromboplastin (v současné době se označuje jako tkáňový faktor, TF) složitou preparací, která vyžadovala jako výchozí materiál mozek zdravého, asi čtyřicetiletého muže. Vyčerpání zdrojů v okolí velkých hematologických center podnítilo rozvoj genetického inženýrství, které poskytlo rekombinantní TF a tím nebezpečí selektivního vyhlazení mužů na čas oddálilo. V osmdesátých letech se také teprve došlo k pochopení, jak funguje koagulace in vivo. Tedy, biochemie koagulace je vcelku mladá věda. Přestože klasické schéma koagulace se svým rozdělením na vnitřní dráhu (spouštěnou vnějším podnětěm) a vnější dráhu (spouštěnou vnitrobuněčným proteinem) neodpovídá fysiologické skutečnosti, je to dobré schéma v tom smyslu, že nám umožní vysvětlit základní principy. Klasické schéma koagulačních kaskád je ukázáno na Obr. 5.

4 Všechny faktory, kromě F VIII, F V a TF, jsou zymogeny, které jsou ve své aktivní formě (značené indexem a) proteinasami. Kaskáda je uspořádána tak, že aktivní faktor z předcházejícího kroku proteolyticky aktivuje zymogen v následujícím kroku. Koagulační kaskáda přitom funguje na podobném principu jako fotonásobič: vstupní signál je v následujících stupních opakovaně zesilován. To umožňuje snížit koncentraci koagulačních faktorů v plasmě: tak zatímco výkonného činitele koagulace, fibrinogenu, je potřeba okolo 2 g/l, prvního členu koagulační kaskády, F XII, může být přítomno 70x méně. Tato skutečnost je mnohem důležitější, než se může na první pohled zdát. Jelikož rozpustnost proteinů ve vodě není neomezená (tj. rozpuštěné proteiny zabírají místo, takže za určité koncentrace se už další proteiny do roztoku nevejdou ), snížení koncentrace kterékoliv ze složek plasmy (při zachování funkce) poskytuje prostor pro další proteiny, které se mohou uplatnit jako regulační prvky, a tím zjemnit odpovědi celého koagulačního systému na měnící se vnější i vnitřní podmínky. To v konečných důsledcích umožňuje lepší přežití individua a přináší tak evoluční výhodu. Neenzymatické faktory V a VIII cirkulují v oběhu a jsou strukturně homologní (okolo 30% jejich sekvence je totožných) a liší se od intracelulárního TF, který je během aktivace zabudován v buněčné membráně. Po proteolytické aktivaci urychlují reakce proteinas, se kterými vytvářejí komplexy (F VIII a s F IX a, F V a s F X a ). Tkáňový faktor představuje vysoce afinitní membránový receptor pro F VII. Za normálních okolností je umístěn uvnitř buněk, jeho vystavení na povrchu buněčné membrány je iniciováno při poškození tkání. Důležitým principem uplatňujícím se při organizaci koagulační kaskády je pozitivní zpětná vazba. To znamená, že produkt reakce působí na svůj prekursor tak, že urychluje vlastní produkci. Tak F X a urychluje vznik F VII a a F VIII a, které urychlují jeho produkci. Podobně thrombin (F II a ) aktivuje oba akcelerační proteiny F V a F VIII. Tyto regulační smyčky explozivně urychlují vznik thrombinu. Jak se hromadila kasuistika hematologických pacientů, začínalo být zřejmé, že klasické schéma neodpovídá úplně realitě. Největší černý vtip spáchala příroda na panu Hagemanovi (kterému chyběl F XII a byl podle něj pojmenován), kterého nechala zemřít na plicní embolii a nikoli na vnitřní krvácení, jak by se slušelo. Někomu bylo také divné, že při virových infekcích, které masivně destruují naše buňky, neumíráme na nekontrolovanou koagulaci následkem uvolnění velkých množství tkáňového faktoru, ale na něco jiného. Velkým krokem vpřed bylo objevení inhibitoru koagulace asociovaného s lipoproteiny plasmy (lipoprotein-associated coagulation inhibitor - LACI). Obr. 6 nám schematicky ilustruje známé skutečnosti - F XII není pro koagulaci esenciální a máme v plasmě přítomný LACI.

5 Při poranění se v buněčné membráně vystaví TF, na který se okamžitě naváže F VII. (F VII se liší od ostatních koagulačních faktorů tím, že vykazuje aktivitu i bez předchozí proteolytické aktivace a v komplexu s TF může katalyzovat aktivaci F IX nebo F X. Proteolytická aktivace zvyšuje aktivitu F VII a jen stonásobně v porovnání s desetitisícinásobným zvýšením aktivity ostatních aktivovaných faktorů). Následuje aktivace F X a, zpětnovazebně vzniká F VII a a vtom se celá dráha zablokuje, neboť se okamžitě vytvoří kvarterní komplex LACI-TF-F VII a -F X a. Co zbývá, je komplex TF-F VII, který může aktivovat F IX. Odtud potom probíhá koagulace klasicky. Je také zřejmé, že dělení koagulace na vnější a vnitřní dráhu představuje laboratorní artefakt, a že fysiologická dráha kombinuje oba úseky do jednoho. Přítomnost LACI nás zřejmě chrání před embolií při virosách. Zbývá nám vyřešit úlohu F XII a F XI. Vzhledem k tomu, že se stále nacházejí v naší plasmě, nejsou tam asi zbytečně, byť jejich role při koagulaci není podstatná. Jisté vysvětlení nabízí schéma na Obr. 7. Odkrytí subendotheliálních vrstev při poranění aktivuje F XII. F XII a aktivuje F XI a štěpí prekalikrein na kalikrein. Následně F XI a a kalikrein štěpí kininogen o velké molekulové hmotnosti (high molecular weight kininogen - HMWK) na kininy, jako je např. bradykinin. To jsou vasoaktivní peptidy, které přispívají k hemostase vasokonstrikcí. Buňky v okolních tkáních pro ně mají receptory a odpovídají syntézou regulačních faktorů, jako jsou prostaglandiny a PAF (platelet-activating factor), ovlivňujících agregaci krevních destiček. Kalikrein kromě toho aktivuje ještě složku C5 komplementu (je zřejmé, že při poranění hrozí invaze mikroorganismů, a je proto vhodné učinit včasné kroky k aktivaci imunitního systému) a spouští fibrinolytické reakce. Vznik koagula je jen dočasné řešení problému netěsnosti a jeho včasné odstranění je stejně důležité jako jeho rychlý vznik. Z uvedeného schématu vyplývá, že úloha F XII je mnohem důležitější, než jak by vyplývalo z jeho role ve vnitřní dráze. F XII propojuje několik metabolických drah a integruje odpověď organismu na poranění. Při pokusech o rekonstrukci koagulační kaskády in vitro se zjistilo, že nezbytnou složku představují fosfolipidy. In vivo je poskytují membránové povrchy krevních buněk, zejména krevních destiček (thrombocytů). Na povrchu těchto membrán se vytvářejí struktury sestavené z jednotlivých faktorů. Obr. 8 představuje dva nejdůležitější komplexy:

6 Jak je patrné, oba komplexy jsou zakotveny v membráně prostřednictvím aktivovaných neproteinasových faktorů - F VIII a a F V a, což ukazuje na důležitost těchto faktorů pro průběh koagulační kaskády. Je vcelku zřejmé, že nedostatek F VIII (jako v případě hemofilie A) bude mít za následek závažnou poruchu koagulace. Z obrázku je patrná i úloha vápenatých iontů (znázorněné jako malé černé tečky) při koagulaci. Jejich kladný náboj se využívá k fixaci proteinových komplexů na povrchu membrány tvořeném záporně nabitými fosfátovými skupinami. Komplex vystavěný na F VIII a produkuje F X a, který přechází do komplexu založeném na F V a. Ten se podle své funkce nazývá prothrombinasový komplex a výsledkem jeho aktivity je thrombin. Zapojení pozitivních zpětných vazeb do regulace produkce thrombinu by dokázalo přeměnit veškerou krev ve sraženinu během velmi krátké doby. Proto musí být okamžitě aktivovány protisměrné regulační mechanismy, které udrží produkci thrombinu v požadovaných mezích a ve vhodném okamžiku ji zcela zastaví. K tomu je potřeba mít indikátor zvýšené produkce thrombinu. Nejúčinnějším způsobem bude zřejmě detekce samotného thrombinu. To dokážou okolní endotheliální buňky, které na přítomnost thrombinu reagují vystavením zvláštního proteinu, thrombomodulinu, na svém povrchu. Thrombomodulin funguje jako receptor thrombinu, který s ním vytváří komplex. Thrombin navázaný na thrombomodulin má změněnou substrátovou specificitu a začne modifikovat další plasmatický protein, označovaný jako protein C (viz schéma na Obr. 9). Takto aktivovaný protein C (APC) vytváří komplex s dalším plasmatickým proteinem, proteinem S, a tento komplex začne degradovat faktory V a a VIII a. Tím se rozpadnou oba membránové komplexy produkující thrombin a jeho produkce se zastaví. Z předešlého výkladu vyplývá, že nejdůležitějším regulačním prvkem určujícím hladinu thrombinu je sám thrombin: způsobuje akceleraci vlastní produkce aktivací faktorů VIII a

7 V. Současně, po vazbě na thrombomodulin, přispívá k zastavení vlastní produkce: Aktivita thrombinu je inhibována ještě speciálními inhibitory. Nejdůležitější je antithrombin III, který představuje 75% antithrombinové aktivity plasmy. Aktivita antithrombinu III je zesílena kyselými proteoglykany, jako je heparin, které se vážou na zvláštní kationtové místo v jeho molekule, čímž vyvolají konformační změnu, která usnadní jeho vazbu na prothrombin a další koagulační faktory. Tento pochod má uplatnění při terapeutickém využití heparinu k inhibici koagulace. Antikoagulační účinek heparinu může být zrušen aplikací kationtových polypetidů, jako je např. protamin, které s heparinem vytvářejí pevnější vazby, než je jeho vazba na antithrombin. Dalšími inhibitory thrombinu jsou obecné inhibitory proteinas v plasmě, jako jsou α 2 -makroglobulin a α 1 -antitrypsin. Thrombin má velmi význačné postavení v regulaci pochodů probíhajících v krvi a v cévách. Kromě své úlohy při koagulaci se účastní regulace celé řady biologických procesů. Jejich stručné shrnutí uvádí následující schéma: Na hemostase se podílí koagulační kaskáda spolu s krevními buňkami.největší úlohu zde mají krevní destičky. Mechanismus jejich účasti na vytvoření krevní zátky je znázorněn na Obr. 10.

8 Prvním krokem je adherence destiček na subendotheliální vrstvy odhalené při poranění. Prostřednictvím svého povrchového glykoproteinu GP1b se navážou na další protein plasmy, von Willebrandův faktor (vwf), který předtím adheroval v místě poranění. Za normálních okolností cirkuluje vwf v plasmě v komplexu s F VIII. Po proteolytické aktivaci F VIII thrombinem dojde k uvolnění F VIII a z komplexu a vwf se může navázat na obnaženou cévní stěnu. vwf se v plasmě vyskytuje jako multimer, jehož molekulová hmotnost může přesahovat 10 milionů. Dalšími substráty pro adherenci destiček jsou bazální membrána a vlákna kolagenu. Adherence spustí další fázi, uvolnění celé řady skladovaných látek. Za prvé je to ADP, které má několik funkcí. Jednak do místa adherence povolává další destičky, navozuje jejich aktivaci a v konečném důsledku jejich agregaci. Dále se uvolní do extracelulárního prostoru lysosomální enzymy, jako první linie obrany proti pronikajícím bakteriím. Současně se uvolňují serotonin, a thromboxan TXA 2, které přispívají k vasokonstrikci a k aktivaci destiček. Destičkový faktor 4 (platelet factor 4, PF4) je schopný vázat komplex heparinu s antithrombinem III, a tak brání předčasné inhibici koagulačních faktorů. Rovněž účinkuje jako chemotaktický faktor pro leukocyty. Aktivace destiček je komplexní proces, který zahrnuje změnu tvaru, expresi nových antigenů na povrchu a vytvoření prokoagulačního prostředí (mj. vystavením F V na povrchu membrány). Thrombin, který mezitím vznikl koagulační kaskádou, je mimo jiné rovněž aktivátorem destiček. Vznikající fibrinová síť zpevňuje agregované destičky a přispívá k zachycování dalších krevních buněk, erytrocytů i leukocytů. Plně vyvinutá hemostatická zátka je místem složitých metabolických interakcí. Zároveň představuje signál pro své okolí k tomu, aby se zahájily práce na jejím odstranění. Prvním krokem tímto směrem je uvolnění tkáňového aktivátoru plasminogenu (tissue plasminogen activator, t-pa) okolními endotheliálními buňkami. To už se ale spouští další fáze hemostatického procesu, fibrinolysa, o které pojednáme podrobně dále. Nyní se ještě zdržíme u metabolických vztahů probíhajících uvnitř hemostatické zátky. Jejich jednoduchý souhrn zobrazuje Obr. 11.

9 Po adhesi destiček na vwf se v nich aktivuje celá řada metabolických drah. Na počátku jsme zmínili transcelulární metabolismus. Jedna jeho dráha začíná v aktivovaných destičkách, kde fosfolipasa A 2 uvolňuje kyselinu arachidonovou z membránových fosfolipidů a transportuje ji extracelulárně. Je zachycena přítomnými granulocyty, které ji použijí pro metabolickou dráhu začínající lipoxidasou a syntetizují leukotrien A 4, který je dále exportován extracelulárně. Poslední stupeň syntézy probíhá v erytrocytech, které LTA 4 transformují na LTB 4. To je velice účinný chemotaktický faktor, který do místa tvorby zátky povolává další granulocyty, které jsou potřeba pro boj s pronikající infekcí. Už z tohoto příkladu je patrné, že erytrocyty nehrají pouze pasivní roli. Uvolňováním ADP přispívají na počátku k aktivaci destiček a k rychlejšímu nárůstu zátky. V pozdních stádiích, po vytvoření zátky, exportují fosfatasu, která z ADP vytvoří adenosin, který působí vasorelaxačně a ruší adhesi leukocytů, a tak přispívá k obnovení průtoku v opravené cévě. Aktivované destičky vystaví na povrchu nové antigeny. Mezi ně patří glykoproteiny IIb a IIIa, které mezi sebou vytvoří komplex schopný vázat fibrinogen. Fibrinogen tak rovněž přispívá k agregaci destiček. Destičky dále exportují vápenaté ionty, F V a F XIII a tím usnadňují tvorbu fibrinu. Konečným cílem všech reakcí je zahlazení poranění, ke kterému dojde obnovením cévní stěny nárůstem buněk hladkého svalu, fibroblastů, a obnovením extracelulární matrix. Tyto procesy iniciují už v období vytváření hemostatické zátky aktivované destičky, které uvolňují růstové faktory jako PDGF (platelet-derived growth factor). Bradykinin, který vzniká v důsledku aktivace koagulačního F XII, má svoje receptory také na povrchu destiček. Po jejich aktivaci destičky produkují různé prostaglandiny (PG x ) a faktor aktivující destičky (PAF, platelet activating factor). Ty mají kromě své úlohy při agregaci destiček také úlohu signální - interakcí s nervovými zakončeními podávají informaci o vzniklém zranění, kterou vnímáme jako bolest, což nás osobně zaangažuje v zastavení krvácení. Nemalou úlohu při hemostase mají rovněž endotheliální buňky. Podílejí se jak na prokolagulační fázi uvolněním vwf, F V a vystavením TF, tak na ukončení tvorby hemostatické zátky a obnovení průtoku cévou vystavením thrombomodulinu a uvolněním proteinů C a S spolu s heparinem. Prostacyklin PGI 2 a oxid dusnatý nakonec zruší účinek vasokonstriktorů vzniklých v počátečních fázích koagulace. Je dobré si uvědomit, že takto jsme popsali celý proces jen v hrubých rysech, a že situace in vivo je mnohem složitější. Jak jsme viděli už při aktivaci F XII, současně s koagulací se zahajují kroky k odstranění koagula - proces fibrinolysy. Hlavním činitelem v tomto pochodu je další serinová proteinasa - plasmin. Ta se zase nemůže v plasmě vyskytovat aktivní, protože by žádné koagulum nevzniklo. Jestliže čtenář nabývá dojmu, že problém je příliš komplikovaný, nechť se podívá na Obr. 12.

10 Ten vytvořil můj synek, když mu bylo 10 let a ještě se zajímal o přírodní vědy. Obrázek totiž zcela vystihuje podstatu problému: neaktivní Plasminogen se pustí do odstraňování závalu koagula až když se napije. Není to ale rum, nýbrž t-pa (tkáňový aktivátor plasminogenu), který potřebuje ke své aktivaci. Rozvášněného kopáče je možné zastavit tím, že mu zničíme jeho flašku. Na obr. je přichycen při činu jeden z agentů - PAI-1 (plasminogen activator inhibitor 1, tj. inhibitor 1 aktivátoru plasminogenu). Když jsme teď získali náhled, že fibrinolysa je dětská hračka, můžeme se věnovat jejím detailům. Hlavní regulační dráhy, které se při fibrinolyse uplatňují jsou shrnuty na Obr. 13. Zde jsou dráhy, které směřují k fibrinolyse vyznačeny plnou čarou, zatímco inhibiční dráhy jsou čárkované. Vycházíme z plasminogenu přítomného v plasmě. Už při výstavbě fibrinového koagula se počítá s jeho odstraněním, a proto se dovnitř zabudovává plasminogen. Vzhledem k důležitosti fibrinolysy je každý krok vybalancován, a tak i vazba plasminogenu na fibrin je inhibována glykoproteinem bohatým na cystein. Plasminogen je aktivován dvěma typy aktivátorů. Prvním je už zmíněný t-pa, produkovaný hlavně endotheliálními buňkami, druhým je tkáňový aktivátor podobný urokinase u-pa. Urokinasa je nízkomolekulární (M r = ) enzym zjištěný v moči, který má zachovanou funkci aktivace plasminogenu.

11 Jde o triviální název, takže tento enzym nemá kinasovou aktivitu. Vzniká při částečné degradaci u-pa plasminem. Zdrojem u-pa jsou nejrůznější typy buněk, jako jsou fibroblasty, epiteliální buňky, pneumocyty, buňky placenty, atd. Všeobecně se má za to, že hlavní úloha t-pa spočívá v regulaci intravaskulárních thrombů, zatímco u-pa se zřejmě podílí na regulaci celé řady dalších proteolytických pochodů, jako je remodelace tkání, invase tumorů, embryogenese, oplodnění vajíčka, zánětlivé pochody. Při biosyntéze vzniká nejdříve pre-pro-u-pa. Odštěpením signálního dvacetipeptidu vzniká jednořetězcový pro-u-pa, který je štěpen plasminem, nebo kalikreinem (vzniklým v důsledku kontaktní aktivace F XII) na dvouřetězcový aktivní u-pa. Plasmin tak vytváří smyčku s pozitivní zpětnou vazbou. Aktivaci u-pa kalikreinem je bráněno dalším proteinem plasmy, který účinkuje jako obecný inhibitor proteinas, tzv. C1 inhibitorem. Aby koagulum nebylo rozpuštěno předčasně, obsahuje navázaný inhibitor plasminu, α 2 -antiplasmin. Ten je navázán na vznikající fibrin faktorem F XIII a. Na druhé straně, vznik fibrinu spouští uvolňování aktivátorů plasminogenu buňkami. V tomto směru působí i komplex APC s proteinem S, který, jak jsme viděli výše, současně zastavuje produkci fibrinu. APC s proteinem S ještě podporují fibrinolysu inhibicí PAI-1 (viz dále). Plasmin vzniklý uvnitř koagula je téměř zcela inhibován přítomným α 2 -antiplasminem (α 2 AP). To téměř znamená, že fibrin se nicméně začne pomalu rozpouštět. V případě potřeby se může rozpouštění fibrinu urychlit neplasminovými proteinasami produkovanými destičkami a leukocyty. Aktivace fibrinolysy je pod kontrolou inhibitorů aktivátorů plasminogenu, kterých jsou čtyři typy - PAI-1, PAI-2, PAI-3, a proteinasa nexin. PAI-1 je glykoprotein o M r = , jehož gen je lokalizován na chromosomu 7. Je produkován endotheliálními buňkami, hepatocyty, buňkami hladkých svalů, fibroblasty a různými maligními buněčnými liniemi. Jeho kncentrace v plasmě je asi 1000x nižší než α 2 AP, ale 2-3x vyšší než koncentrace obou PA, které inhibuje. Tři čtvrtiny celkového PAI-1 se nacházejí v plasmě, ostatek je skladován v α granulích destiček. PAI-2 byl izolován z monocytárních buněk, granulocytů, placenty, atd. Existuje ve dvou formách - intracelulární, neglykosylované, a glykosylované extracelulární. V normální plasmě je neměřitelný, jeho koncentrace prudce vzrůstá na 250 mg/l v poslední třetině těhotenství. PAI-3 inhibuje u-pa a odstraňuje blokádu PAI-1 způsobenou APC a proteinem S. Spolu s nexinem mají poněkud nižší inhibiční konstanty než PAI-1, takže představují inhibitory druhé vlny. Hladiny inhibitorů i aktivátorů fibrinolysy jsou ještě dále regulovány játry, která je vychytávají z krevního oběhu. Fibrinolytické procesy jsou nejvýrazněji ovlivněny fibrinem. V nepřítomnosti fibrinu má t-pa na plasminogen jen malý efekt, vzhledem k nízké hodnotě katalytické konstanty. Malé množství plasminu je okamžitě eliminováno α 2 AP. Na povrchu fibrinu dochází ke vzniku ternárního komplexu mezi t-pa, plasminogenem a fibrinem. Aktivovaný plasmin je ale opět inhibován α 2 AP. K lysi koagula dochází proto po zvýšeném nachytání t-pa, uvolněného z endotelií proti proudu v důsledku stase okludované cévy. To vede k aktivaci malého množství plasminu, který naruší strukturu fibrinu a zvětší jeho povrch pro navázání dalšího plasminogenu. Tak postupně dojde k převážení inhibičního účinku α 2 AP a lysa koagula se začne zrychlovat. V nepřítomnosti kontaktní aktivace (kolem F XII) je fibrinolysa iniciovaná u-pa méně účinná, avšak při aktivované kontaktní fázi je u-pa účinnější než t-pa. Fibrinolysa závisí na poměru PA/PAI, který je ovlivněn celou řadou vnějších faktorů. Tak zvýšené uvolňování t-pa navozuje cvičení, citová hnutí jako strach či zlost, kouření, atd. Rovněž se uplatňují cirkadiánní rytmy - nejvyšší hladina PAI je časně ráno, kdy současně hladina t-pa je nejnižší. To je období, kdy nejčastěji dochází k infarktům (odtud vyplývá doporučení pro zdravý životní styl). PAI se chovají jako reaktanty akutní fáze - po operaci sledují průběh koncentrace C-reaktivního proteinu. Fibrinolytická aktivita je ještě modulována dalšími proteiny. Thrombospondin, glykoprotein o M r = , se nachází v a granulích destiček a je uvolněn po stimulaci thrombinem. V přítomnosti fibrinu účinkuje jako nekompetitivní inhibitor aktivace plasminogenu t-pa, naopak za nepřítomnosti fibrinu účinek t-pa potencuje asi 30x. Dalším proteinem ovlivňujícím fibrinolysu je tetranektin. Jeho koncentrace v plasmě je 15 mg/ml. Váže se na plasminogen a urychluje jeho konverzi na plasmin účinkem t-pa. Farmakologicky lze zasahovat do fibrinolysy podáním kyseliny ε - aminokapronové, která se váže na plasminogen a brání jeho adsorpci na fibrin.

12 Pacienti s deficitem α 2 AP mají tendence ke krvácení. Na druhé straně heterozygní deficience plasminogenu, nebo F XII či kalikreinu mohou vést k trombofilii. Molekulárně biologické mechanismy výstavby hemostatických proteinů Když organismus vytváří nový protein, nedějě se tak většinou úplně od počátku, náhodným výběrem, ale spíše pospojováním různých částí proteinů, jejichž funkce byla už evolucí prověřena. Proteiny se vyvíjejí výměnou částí genů, které kódují funkční domény proteinů. Tyto úseky genů se nazývají moduly. Modulární architektura genu (introny a exony) umožňuje poskládat proteiny z domén pocházejících z různých proteinů. Proteiny účastnící se na hemostase vytvářejí rozsáhlou nadrodinu příbuzných proteinů, které vznikly duplikací, přijetím, nebo ztrátou několika specifických modulů. Všechny tyto proteiny obsahují doménu homologickou trypsinu, což naznažuje, že se tyto proteiny a trypsin vyvinuly z nějakého společného ancestrálního proteinu. Rodokmen těchto proteinů můžeme vytvořit za použití 7 modulů (Obr. 14). Vycházíme z ancestrálního proteinu, kterým zřejmě byla trypsinu-podobná serinová proteinasa (P). Přidáním modulu, který kóduje strukturu označovanou jako kringle (K), protože svým tvarem připomíná dánský preclík tohoto jména, dostaneme "prarodiče" všech dalších proteinů. Když budeme sledovat nejdříve nejkrajnější levou větev, připojením modulu z epidermálního růstového faktoru - EGF (E) dostaneme základ struktury urokinasy. (Ukázané schema je samozřejmě silně zjednodušené a nezahrnuje např. substituce jednotlivých aminokyselin způsobených mutacemi). Po přidání jedné domény fibronektinu (F 2 ) dostaneme prekursor, u něhož vede duplikace kringlu ke vzniku struktury t-pa. Jestliže k uvedenému prekursoru přidáme další fibronektinovou doménu (F 1 ) a proběhne duplikace domény EGF, dostaneme strukturu F XII. Další větev rozvíjení prarodiče KP spočívá v připojení propeptidu (Pr) a domény vázající vápník (C) - dostaneme prekursor PrCKP, z něhož duplikací kringlu dostaneme strukturu prothrombinu. Jestliže naopak nastane delece kringlu, dostaneme mezistupeň PrCP, k němuž se opakovaně přidají domény EGF a dostaneme základ struktury faktorů VII, IX, X, a proteinu C. Relativně nejjednodušší způsob rozvoje prarodiče KP se dá uskutečnit opakovanou duplikací kringlu. Protein se čtyřmi kringly je růstový faktor hepatocytů, pět kringlů obsahuje plasminogen a okolo 40 kringlů obsahuje apolipoprotein (a). Podobná výstavba plasminogenu a apolipoproteinu (a), ev. růstového faktoru hepatocytů naznačuje účast těchto proteinů v hemostase. Apolipoprotein (a) je součástí lipoproteinů náležejících do skupiny LDL. Díky svým kringlům se může vázat na fibrin podobně jako plasminogen. Při vysokých koncentracích LDL v plasmě je tak inhibována fibrinolysa a podporuje se rozvoj atherogenese. To však zřejmě není fysiologická úloha apolipoproteinu (a). Při nízkých koncentracích LDL se příliš nesnižuje množství

13 plasminogenu navázaného na fibrin a LDL adsorbovaný v místě poranění slouží jako zásoba cholesterolu pro syntézu nových buněk v průběhu hojení rány. Podobně se může v místě poranění vázat růstový faktor hepatocytů, který stimuluje proliferaci i dalších typů buněk. Z výše uvedených příkladů regulace hemostasy je zřejmé, že naše koncepty, jako jsou koagulační kaskáda, fibrinolytický systém, nebo systém komplementu neexistují izolovaně jako takové, ale integrovány v homeostatickém supersystému. Pro porozumění fysiologickým mechanismům musíme být schopni po detailním prozkoumání jednotlivých částí složit zpět původní vysoce integrovaný obraz. Doporučená literatura: V. Jedlička: Hemokoagulace, fluidokoagulační rovnováha, fibrinolysa. SZN Praha K.G. Mann, R.J. Jenny, S. Krishnaswamy: Cofactor proteins in the assembly and expression of blood clotting enzyme complexes. Ann.Rev.Biochem. 1988, 57: R.M. Lawn: Lipoprotein (a) in heart disease. Scientific American June 1992,

Trombóza - Hemostáza - Krvácení

Trombóza - Hemostáza - Krvácení Trombóza - Hemostáza - Krvácení Fyziologie krevního srážení Základní homeostatický mechanizmus Spolupůsobení různých systémů včetně regulačních zpětných vazeb Cévní stěny Trombocytů Plazmatické koagulační

Více

Hemostáza Definice Vybalancovaná rovnováha udržující krev cirkulující v krevním oběhu v tekutém stavu a lokalizující proces krevního srážení na místo

Hemostáza Definice Vybalancovaná rovnováha udržující krev cirkulující v krevním oběhu v tekutém stavu a lokalizující proces krevního srážení na místo Fyziologie krevního srážení MUDr. Zdeňka Hajšmanová Hemostáza Definice Vybalancovaná rovnováha udržující krev cirkulující v krevním oběhu v tekutém stavu a lokalizující proces krevního srážení na místo

Více

Humorální imunita. Nespecifické složky M. Průcha

Humorální imunita. Nespecifické složky M. Průcha Humorální imunita Nespecifické složky M. Průcha Humorální imunita Výkonné složky součásti séra Komplement Proteiny akutní fáze (RAF) Vztah k zánětu rozdílná funkce zánětu Zánět jako fyziologický kompenzační

Více

Struktura a funkce biomakromolekul

Struktura a funkce biomakromolekul Struktura a funkce biomakromolekul KBC/BPOL 10. Struktury signálních komplexů Ivo Frébort Typy hormonů Steroidní hormony deriváty cholesterolu, regulují metabolismus, osmotickou rovnováhu, sexuální funkce

Více

Vrozené trombofilní stavy

Vrozené trombofilní stavy Vrozené trombofilní stavy MUDr. Dagmar Riegrová, CSc. Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na Lékařské fakultě a Fakultě zdravotnických

Více

vysoká schopnost regenerace (ze zachovalých buněk)

vysoká schopnost regenerace (ze zachovalých buněk) JÁTRA Jaterní buňky vysoká schopnost regenerace (ze zachovalých buněk) po resekci 50 60 % jaterní tkáně dorostou lidská játra do předoperační velikosti během několika měsíců (přesný mechanismus neznáme)

Více

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D.

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie Přírodovědecká fakulta UP Hemostáza Komplexní proces, který při poranění cév brání ztrátě krve. Vazokonstrikce Regenerecace stěny cévy Vznik trombu Fibrinolýza

Více

Biochemie krevních elementů II leukocyty a trombocyty, koagulace. Josef Fontana

Biochemie krevních elementů II leukocyty a trombocyty, koagulace. Josef Fontana Biochemie krevních elementů II leukocyty a trombocyty, koagulace Josef Fontana Obsah přednášky 1) Biochemie trombocytů a koagulace definice základních pojmů trombocyty přehled koagulačních faktorů tvorba

Více

Komplementový systém a nespecifická imunita. Jana Novotná Ústav lékařské chemie a biochemie 2 LF UK

Komplementový systém a nespecifická imunita. Jana Novotná Ústav lékařské chemie a biochemie 2 LF UK Komplementový systém a nespecifická imunita Jana Novotná Ústav lékařské chemie a biochemie 2 LF UK IMUNITA = OBRANA 1. Rozpoznání vlastní a cizí 2. Specifičnost imunitní odpovědi 3. Paměť zachování specifických

Více

Hemostáza je schopnost organismu zastavit krvácení udržení tekutosti krve při neporušeném cévním řečišti účastní se: cévní stěna endotel látky přítomn

Hemostáza je schopnost organismu zastavit krvácení udržení tekutosti krve při neporušeném cévním řečišti účastní se: cévní stěna endotel látky přítomn Fyziologie hemostázy P. Smejkal Hemostáza je schopnost organismu zastavit krvácení udržení tekutosti krve při neporušeném cévním řečišti účastní se: cévní stěna endotel látky přítomné v krvi a na vnitřní

Více

V organismu se bílkoviny nedají nahradit žádnými jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy.

V organismu se bílkoviny nedají nahradit žádnými jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy. BÍLKOVINY Bílkoviny jsou biomakromolekulární látky, které se skládají z velkého počtu aminokyselinových zbytků. Vytvářejí látkový základ života všech organismů. V tkáních vyšších organismů a člověka je

Více

Protinádorová imunita. Jiří Jelínek

Protinádorová imunita. Jiří Jelínek Protinádorová imunita Jiří Jelínek Imunitní systém vs. nádor l imunitní systém je poslední přirozený nástroj organismu jak eliminovat vlastní buňky které se vymkly kontrole l do boje proti nádorovým buňkám

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

I. Fellnerová, PřF UPOL Hemostáza a její poruchy

I. Fellnerová, PřF UPOL Hemostáza a její poruchy Hemostáza Hemostáza (zástava krvácení) je proces, který zastavuje krvácení a tím omezuje únik krve z cévního řečiště. Proces se uplatňuje jak u otevřeného krvácení, kdy krev uniká z organismu (ochrana

Více

Srážení krve, protisrážlivé mechanismy

Srážení krve, protisrážlivé mechanismy Srážení krve, protisrážlivé mechanismy Jeffrey L. Weitz, MD, Přeložila ing. Jana Ďurišová PhD Úvod Koagulace je proces, při němž se v místě poranění cévy tvoří krevní sraženina. Poškozená céva se rychle

Více

Poruchy krvetvorby Poruchy krevního srážení. Biomedicínská technika a bioinformatika

Poruchy krvetvorby Poruchy krevního srážení. Biomedicínská technika a bioinformatika Poruchy krvetvorby Poruchy krevního srážení Biomedicínská technika a bioinformatika 16.4.2008 Anémie Žádné klinické příznaky svědčící pro hemolýzu nebo Krevní ztrátu: čistá porucha produkce RPI < 2 RPI

Více

Současné vyšetřovací metody používané k diagnóze hemofilie. Mgr. Jitka Prokopová Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov, p.o.

Současné vyšetřovací metody používané k diagnóze hemofilie. Mgr. Jitka Prokopová Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov, p.o. Současné vyšetřovací metody používané k diagnóze hemofilie Mgr. Jitka Prokopová Odd. hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov, p.o. Seminář podpořen z projektu: Vzdělávací síť hemofilických center

Více

von Willebrandova choroba Mgr. Jaroslava Machálková

von Willebrandova choroba Mgr. Jaroslava Machálková von Willebrandova choroba Mgr. Jaroslava Machálková von Willebrandova choroba -je dědičná krvácivá choroba způsobená vrozeným kvantitativním či kvalitativním defektem von Willebrandova faktoru postihuje

Více

Biosyntéza a degradace proteinů. Bruno Sopko

Biosyntéza a degradace proteinů. Bruno Sopko Biosyntéza a degradace proteinů Bruno Sopko Obsah Proteosyntéza Post-translační modifikace Degradace proteinů Proteosyntéza Tvorba aminoacyl-trna Iniciace Elongace Terminace Tvorba aminoacyl-trna Aminokyselina

Více

BIOLOGICKÁ MEMBRÁNA Prokaryontní Eukaryontní KOMPARTMENTŮ

BIOLOGICKÁ MEMBRÁNA Prokaryontní Eukaryontní KOMPARTMENTŮ BIOMEMRÁNA BIOLOGICKÁ MEMBRÁNA - všechny buňky na povrchu plazmatickou membránu - Prokaryontní buňky (viry, bakterie, sinice) - Eukaryontní buňky vnitřní členění do soustavy membrán KOMPARTMENTŮ - za

Více

Charakteristika analýzy: Identifikace: APOLIPOPROTEIN A-I (APO-AI) Využití: negativní rizikový faktor aterosklerózy Referenční mez : g/l

Charakteristika analýzy: Identifikace: APOLIPOPROTEIN A-I (APO-AI) Využití: negativní rizikový faktor aterosklerózy Referenční mez : g/l Charakteristika analýzy: Identifikace: APOLIPOPROTEIN A-I (APO-AI) Využití: negativní rizikový faktor aterosklerózy Referenční mez : g/l Pohlaví Věk od Mez spodní Mez horní M 4 let 1,110 1,900 Z 50 let

Více

Indexy erytrocytů. Příklad výpočtu RPI. Indexy erytrocytů. Poruchy krvetvorby Poruchy krevního srážení

Indexy erytrocytů. Příklad výpočtu RPI. Indexy erytrocytů. Poruchy krvetvorby Poruchy krevního srážení Indexy erytrocytů Poruchy krvetvorby Poruchy krevního srážení 14.5.2008 Retikulocytární produkční index (RPI) RPI=RPxHt/NormHt Norma: 1-2. RPI < 2 s anémií indikuje sníženou produkci ery RPI > 2 s anémií

Více

DIC. M. Hladík 1, M. Olos 2. Klinika dětského lékařství LF OU a FN Ostrava, ČR 1 Orthopädie Zentrum München, BRD 2

DIC. M. Hladík 1, M. Olos 2. Klinika dětského lékařství LF OU a FN Ostrava, ČR 1 Orthopädie Zentrum München, BRD 2 DIC M. Hladík 1, M. Olos 2 Klinika dětského lékařství LF OU a FN Ostrava, ČR 1 Orthopädie Zentrum München, BRD 2 Prokoagulační a antikoagulační rovnováha Prokoagulační Antikoagulační Prot. S PAI-1 Antiplasmin

Více

Antigeny. Hlavní histokompatibilitní komplex a prezentace antigenu

Antigeny. Hlavní histokompatibilitní komplex a prezentace antigenu Antigeny Hlavní histokompatibilitní komplex a prezentace antigenu Antigeny Antigeny: kompletní (imunogen) - imunogennost - specificita nekompletní (hapten) - specificita antigenní determinanty (epitopy)

Více

Regulace enzymové aktivity

Regulace enzymové aktivity Regulace enzymové aktivity MUDR. MARTIN VEJRAŽKA, PHD. Regulace enzymové aktivity Organismus NENÍ rovnovážná soustava Rovnováha = smrt Život: homeostáza, ustálený stav Katalýza v uzavřené soustavě bez

Více

ÚVOD DO TRANSPLANTAČNÍ IMUNOLOGIE

ÚVOD DO TRANSPLANTAČNÍ IMUNOLOGIE ÚVOD DO TRANSPLANTAČNÍ IMUNOLOGIE Základní funkce imunitního systému Chrání integritu organizmu proti škodlivinám zevního a vnitřního původu: chrání organizmus proti patogenním mikroorganizmům a jejich

Více

Exprese genetické informace

Exprese genetické informace Exprese genetické informace Tok genetické informace DNA RNA Protein (výjimečně RNA DNA) DNA RNA : transkripce RNA protein : translace Gen jednotka dědičnosti sekvence DNA nutná k produkci funkčního produktu

Více

Glykoproteiny a Muciny. B.Sopko

Glykoproteiny a Muciny. B.Sopko Glykoproteiny a Muciny B.Sopko Obsah Glykoproteiny: Struktura a vazby Vzájemná konverze a aktivace potravních sacharidů Další dráhy v metabolismu sacharidů vázaných na nukleotid Biosyntéza oligosacharidů

Více

Obecná charakteristika živých soustav

Obecná charakteristika živých soustav Obecná charakteristika živých soustav Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Kategorie živých soustav Existují

Více

Mechanismy hormonální regulace metabolismu. Vladimíra Kvasnicová

Mechanismy hormonální regulace metabolismu. Vladimíra Kvasnicová Mechanismy hormonální regulace metabolismu Vladimíra Kvasnicová Osnova semináře 1. Obecný mechanismus působení hormonů (opakování) 2. Příklady mechanismů účinku vybraných hormonů na energetický metabolismus

Více

Játra a imunitní systém

Játra a imunitní systém Ústav klinické imunologie a alergologie LF MU, RECETOX, PřF Masarykovy univerzity, FN u sv. Anny v Brně, Pekařská 53, 656 91 Brno Játra a imunitní systém Vojtěch Thon vojtech.thon@fnusa.cz Výběr 5. Fórum

Více

METABOLISMUS POJIVA PLICNÍCH CÉV PŘI CHRONICKÉ HYPOXII. Jana Novotná

METABOLISMUS POJIVA PLICNÍCH CÉV PŘI CHRONICKÉ HYPOXII. Jana Novotná METABOLISMUS POJIVA PLICNÍCH CÉV PŘI CHRONICKÉ HYPOXII Jana Novotná Hypoxie nedostatek O 2 v krvi (srdeční nebo plicní onemocnění). Plicní hypertenze zvýšení krevního tlaku v plicním cévním řečišti (plicní

Více

Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech

Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech Organismy se skládají z molekul rozličných látek Jednotlivé látky si organismus vytváří sám z jiných látek,

Více

Bp1252 Biochemie. #11 Biochemie svalů

Bp1252 Biochemie. #11 Biochemie svalů Bp1252 Biochemie #11 Biochemie svalů Úvod Charakteristickou funkční vlastností svalu je schopnost kontrakce a relaxace Kontrakce následuje po excitaci vzrušivé buněčné membrány je přímou přeměnou chemické

Více

PREZENTACE ANTIGENU A REGULACE NA ÚROVNI Th (A DALŠÍCH) LYMFOCYTŮ PREZENTACE ANTIGENU

PREZENTACE ANTIGENU A REGULACE NA ÚROVNI Th (A DALŠÍCH) LYMFOCYTŮ PREZENTACE ANTIGENU PREZENTACE ANTIGENU A REGULACE NA ÚROVNI Th (A DALŠÍCH) LYMFOCYTŮ PREZENTACE ANTIGENU Podstata prezentace antigenu (MHC restrikce) byla objevena v roce 1974 V současnosti je zřejmé, že to je jeden z klíčových

Více

8. Polysacharidy, glykoproteiny a proteoglykany

8. Polysacharidy, glykoproteiny a proteoglykany Struktura a funkce biomakromolekul KBC/BPOL 8. Polysacharidy, glykoproteiny a proteoglykany Ivo Frébort Polysacharidy Funkce: uchovávání energie, struktura, rozpoznání a signalizace Homopolysacharidy a

Více

1. Napište strukturní vzorce aminokyselin D a Y a vzorce adenosinu a thyminu

1. Napište strukturní vzorce aminokyselin D a Y a vzorce adenosinu a thyminu Test pro přijímací řízení magisterské studium Biochemie 2019 1. Napište strukturní vzorce aminokyselin D a Y a vzorce adenosinu a thyminu U dalších otázek zakroužkujte správné tvrzení (pouze jedna správná

Více

Hemokoagulační faktory a Hemostatická kaskáda (MADE IT EASY) Dalibor Zimek, Všeobecné lékařství, Skupina 3

Hemokoagulační faktory a Hemostatická kaskáda (MADE IT EASY) Dalibor Zimek, Všeobecné lékařství, Skupina 3 Hemokoagulační faktory a Hemostatická kaskáda (MADE IT EASY) Dalibor Zimek, Všeobecné lékařství, Skupina 3 Zkratka I II III IV V VII VIII IX X XI XII XIII Název Fibrinogen Prothrombin Thromboplastin, Tkáňový

Více

Apoptóza Onkogeny. Srbová Martina

Apoptóza Onkogeny. Srbová Martina Apoptóza Onkogeny Srbová Martina Buněčný cyklus Regulace buněčného cyklu 1. Cyklin-dependentní kináza (Cdk) cyclin Regulace buněčného cyklu 2. Retinoblastomový protein (prb) E2F Regulace buněčného cyklu

Více

EXTRACELULÁRNÍ SIGNÁLNÍ MOLEKULY

EXTRACELULÁRNÍ SIGNÁLNÍ MOLEKULY EXTRACELULÁRNÍ SIGNÁLNÍ MOLEKULY 1 VÝZNAM EXTRACELULÁRNÍCH SIGNÁLNÍCH MOLEKUL V MEDICÍNĚ Příklad: Extracelulární signální molekula: NO Funkce: regulace vazodilatace (nitroglycerin, viagra) 2 3 EXTRACELULÁRNÍ

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_419 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Alena

Více

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc Výukové materiály: http://www.zoologie.upol.cz/osoby/fellnerova.htm Prezentace navazuje na základní znalosti Biochemie a cytologie. Bezprostředně

Více

Základy molekulární biologie KBC/MBIOZ

Základy molekulární biologie KBC/MBIOZ Základy molekulární biologie KBC/MBIOZ Mária Čudejková 2. Transkripce genu a její regulace Transkripce genetické informace z DNA na RNA Transkripce dvou genů zachycená na snímku z elektronového mikroskopu.

Více

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (http://www.lf2.cuni.cz)

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (http://www.lf2.cuni.cz) Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (http://www.lf2.cuni.cz) Biochemie Napsal uživatel Marie Havlová dne 8. Únor 2012-0:00. Sylabus předmětu Biochemie, Všeobecné lékařství, 2.

Více

VÝZNAM FUNKCE PROTEINŮ V MEDICÍNĚ

VÝZNAM FUNKCE PROTEINŮ V MEDICÍNĚ FUNKCE PROTEINŮ 1 VÝZNAM FUNKCE PROTEINŮ V MEDICÍNĚ Příklad: protein: dystrofin onemocnění: Duchenneova svalová dystrofie 2 3 4 FUNKCE PROTEINŮ: 1. Vztah struktury a funkce proteinů 2. Rodiny proteinů

Více

Intracelulární Ca 2+ signalizace

Intracelulární Ca 2+ signalizace Intracelulární Ca 2+ signalizace Vytášek 2009 Ca 2+ je universální intracelulární signalizační molekula (secondary messenger), která kontroluje řadu buměčných metabolických a vývojových cest intracelulární

Více

Bunka a bunecné interakce v patogeneze tkánového poškození

Bunka a bunecné interakce v patogeneze tkánového poškození Bunka a bunecné interakce v patogeneze tkánového poškození bunka - stejná genetická výbava - funkce (proliferace, produkce látek atd.) závisí na diferenciaci diferenciace tkán - specializovaná produkce

Více

tky proti annexinu V Protilátky u trombofilních stavů u opakovaných těhotenských ztrát 2003 By Default! Slide 1

tky proti annexinu V Protilátky u trombofilních stavů u opakovaných těhotenských ztrát 2003 By Default! Slide 1 Slide 1 Protilátky tky proti annexinu V u systémových onemocnění pojiva u trombofilních stavů u opakovaných těhotenských ztrát VFN 24.4.2007 Slide 2 ANNEXINY Annexiny jsou proteiny, společnou vlastností

Více

Ateroskleróza. Vladimír Soška. Oddělení klinické biochemie

Ateroskleróza. Vladimír Soška. Oddělení klinické biochemie Ateroskleróza Vladimír Soška Oddělení klinické biochemie Ateroskleróza Chronicky probíhající onemocnění cévní stěny Struktura je alterována tvorbou ateromů Průběh Roky či desítky let asymptomatický Komplikace

Více

Struktura a funkce biomakromolekul KBC/BPOL

Struktura a funkce biomakromolekul KBC/BPOL Struktura a funkce biomakromolekul KBC/BPOL 2. Posttranslační modifikace a skládání proteinů Ivo Frébort Biosyntéza proteinů Kovalentní modifikace proteinů Modifikace proteinu může nastat předtím než je

Více

Bílkoviny a rostlinná buňka

Bílkoviny a rostlinná buňka Bílkoviny a rostlinná buňka Bílkoviny Rostliny --- kontinuální diferenciace vytváření orgánů: - mitotická dělení -zvětšování buněk a tvorba buněčné stěny syntéza bílkovin --- fotosyntéza syntéza bílkovin

Více

Lékařská chemie a biochemie modelový vstupní test ke zkoušce

Lékařská chemie a biochemie modelový vstupní test ke zkoušce Lékařská chemie a biochemie modelový vstupní test ke zkoušce 1. Máte pufr připravený smísením 150 ml CH3COOH o c = 0,2 mol/l a 100 ml CH3COONa o c = 0,25 mol/l. Jaké bude ph pufru, pokud přidáme 10 ml

Více

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Tento produkt byl vyvinut ve spolupráci Mudr. Davida Freje, Ing. Ivety Jecmik Skuherské a odborníků z Japonska. Funkční a dobře vstřebatelná kombinace

Více

Biologie buňky. systém schopný udržovat se a rozmnožovat

Biologie buňky. systém schopný udržovat se a rozmnožovat Biologie buňky 1665 - Robert Hook (korek, cellulae = buňka) Cytologie - věda zabývající se studiem buňek Buňka ozákladní funkční a stavební jednotka živých organismů onejmenší známý uspořádaný dynamický

Více

Exprese genetického kódu Centrální dogma molekulární biologie DNA RNA proteinu transkripce DNA mrna translace proteosyntéza

Exprese genetického kódu Centrální dogma molekulární biologie DNA RNA proteinu transkripce DNA mrna translace proteosyntéza Exprese genetického kódu Centrální dogma molekulární biologie - genetická informace v DNA -> RNA -> primárního řetězce proteinu 1) transkripce - přepis z DNA do mrna 2) translace - přeložení z kódu nukleových

Více

Struktura a funkce biomakromolekul KBC/BPOL

Struktura a funkce biomakromolekul KBC/BPOL Struktura a funkce biomakromolekul KBC/BPOL 2. Posttranslační modifikace a skládání proteinů Ivo Frébort Biosyntéza proteinů Kovalentní modifikace proteinů Modifikace proteinu může nastat předtím než je

Více

KOMPLEMENT ALTERNATIVNÍ CESTA AKTIVACE KLASICKÁ CESTA AKTIVACE (LEKTINOVÁ CESTA) (humorálních, protilátkových):

KOMPLEMENT ALTERNATIVNÍ CESTA AKTIVACE KLASICKÁ CESTA AKTIVACE (LEKTINOVÁ CESTA) (humorálních, protilátkových): KOMPLEMENT Soustava ALTERNATIVNÍ CESTA AKTIVACE (humorálních, protilátkových): KLASICKÁ CESTA AKTIVACE (LEKTINOVÁ CESTA) ZÁKLADNÍ SLOŽKY SÉROVÉ C1 (q, r, s) C2 C3 C4 Faktor B Faktor D MBL C5 C6 C7 C8 C9

Více

Proteiny krevní plazmy SFST - 194

Proteiny krevní plazmy SFST - 194 Plazmatické proteiny Proteiny krevní plazmy SFST - 194 zahrnují proteiny krevní plazmy a intersticiální tekutiny Vladimíra Kvasnicová Distribuce v tělních tekutinách protein M r (x 10 3 ) intravaskulárně

Více

Glykolýza Glukoneogeneze Regulace. Alice Skoumalová

Glykolýza Glukoneogeneze Regulace. Alice Skoumalová Glykolýza Glukoneogeneze Regulace Alice Skoumalová Metabolismus glukózy - přehled: 1. Glykolýza Glukóza: Univerzální palivo pro buňky Zdroje: potrava (hlavní cukr v dietě) zásoby glykogenu krev (homeostáza

Více

Fyziologická regulační medicína

Fyziologická regulační medicína Fyziologická regulační medicína Otevírá nové obzory v medicíně! Pacienti hledající dlouhodobou léčbu bez nežádoucích účinků mohou být nyní uspokojeni! 1 FRM italská skupina Zakladatelé GUNY 2 GUNA-METODA

Více

Struktura proteinů. - testík na procvičení. Vladimíra Kvasnicová

Struktura proteinů. - testík na procvičení. Vladimíra Kvasnicová Struktura proteinů - testík na procvičení Vladimíra Kvasnicová Mezi proteinogenní aminokyseliny patří a) kyselina asparagová b) kyselina glutarová c) kyselina acetoctová d) kyselina glutamová Mezi proteinogenní

Více

IMUNOGENETIKA I. Imunologie. nauka o obraných schopnostech organismu. imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány

IMUNOGENETIKA I. Imunologie. nauka o obraných schopnostech organismu. imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány IMUNOGENETIKA I Imunologie nauka o obraných schopnostech organismu imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány lymfatická tkáň thymus Imunita reakce organismu proti cizorodým

Více

Struktura a funkce biomakromolekul

Struktura a funkce biomakromolekul Struktura a funkce biomakromolekul KBC/BPOL 3. Enzymy a proteinové motory Ivo Frébort Enzymová katalýza Mechanismy enzymové katalýzy o Ztráta entropie při tvorbě komplexu ES odestabilizace komplexu ES

Více

Co nás učí nádory? Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Ústav patologie FN Brno Přírodovědecká a Lékařská fakulta MU Brno

Co nás učí nádory? Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Ústav patologie FN Brno Přírodovědecká a Lékařská fakulta MU Brno Co nás učí nádory? Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Ústav patologie FN Brno Přírodovědecká a Lékařská fakulta MU Brno Brno, 17.5.2011 Izidor (Easy Door) Osnova přednášky 1. Proč nás rakovina tolik zajímá?

Více

VY_32_INOVACE_003. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

VY_32_INOVACE_003. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_003 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07. /1. 5. 00 / 34. 0696 Šablona: III/2 Název: Základní znaky života Vyučovací předmět:

Více

ENZYMY. RNDr. Lucie Koláčná, Ph.D.

ENZYMY. RNDr. Lucie Koláčná, Ph.D. ENZYMY RNDr. Lucie Koláčná, Ph.D. Enzymy: katalyzátory živé buňky jednoduché nebo složené proteiny Apoenzym: proteinová část Kofaktor: nízkomolekulová neaminokyselinová struktura nezbytně nutná pro funkci

Více

Regulace metabolizmu lipidů

Regulace metabolizmu lipidů Regulace metabolizmu lipidů Principy regulace A) krátkodobé (odpověď s - min): Dostupnost substrátu Alosterické interakce Kovalentní modifikace (fosforylace/defosforylace) B) Dlouhodobé (odpověď hod -

Více

Biochemie kosti. Anatomie kosti. Kostní buňky. Podpůrná funkce. Udržování homeostasy minerálů. Sídlo krvetvorného systému

Biochemie kosti. Anatomie kosti. Kostní buňky. Podpůrná funkce. Udržování homeostasy minerálů. Sídlo krvetvorného systému Biochemie kosti Podpůrná funkce Udržování homeostasy minerálů Sídlo krvetvorného systému Anatomie kosti Haversovy kanálky okostice lamely oddělené lakunami Kostní buňky Osteoblasty Osteocyty Osteoklasty

Více

Produkce kyselin v metabolismu Těkavé: 15,000 mmol/den kyseliny uhličité, vyloučena plícemi jako CO 2 Netěkavé kyseliny (1 mmol/kg/den) jsou vyloučeny

Produkce kyselin v metabolismu Těkavé: 15,000 mmol/den kyseliny uhličité, vyloučena plícemi jako CO 2 Netěkavé kyseliny (1 mmol/kg/den) jsou vyloučeny Vnitřní prostředí a acidobazická rovnováha 13.12.2004 Vnitřní prostředí Sestává z posuzování složení extracelulární tekutiny z hlediska izohydrie (= optimální koncentrace ph) izoionie (= optimální koncentrace

Více

Ischemická cévní mozková příhoda a poruchy endotelu

Ischemická cévní mozková příhoda a poruchy endotelu Ischemická cévní mozková příhoda a poruchy endotelu Krčová V., Vlachová I.*, Slavík L., Hluší A., Novák P., Bártková A.*, Hemato-onkologická onkologická klinika FN Olomouc * Neurologická klinika FN Olomouc

Více

Kardiovaskulární systém

Kardiovaskulární systém Kardiovaskulární systém Arterio-nebo ateroskleróza (askl.) pomalu postupující onemocnění tepen, při němž je ztluštělá intima fibrózními uloženinami, které postupně zužují lumen a současně jsou místem vzniku

Více

Aminokyseliny, proteiny, enzymy Základy lékařské chemie a biochemie 2014/2015 Ing. Jarmila Krotká Metabolismus základní projev života látková přeměna souhrn veškerých dějů, které probíhají uvnitř organismu

Více

BUŇEČNÝ CYKLUS A JEHO KONTROLA

BUŇEČNÝ CYKLUS A JEHO KONTROLA BUŇEČNÝ CYKLUS A JEHO KONTROLA MITOSA - fáze: Profáze - kondensace chromosomů - 30 nm chromatine fibres vázané na matrix Rozpad Metafáze - párové ( sesterské ) chromatidy - vázané centromerou, seřazené

Více

Trombofilie v těhotenství

Trombofilie v těhotenství v těhotenství Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. 24. dubna 2013, Praha Gynekologicko - porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze = zvýšená dispozice pro trombózu (TEN) Na jejím vzniku se podílí vlivy: 1.

Více

Faktor XIII. - Země za zrcadlem

Faktor XIII. - Země za zrcadlem Faktor XIII. - Země za zrcadlem Pavel Sedlák ARO- Krajská nemocnice Liberec Klasická koagulační kaskáda Co je vlastně F. XIII F. XIII (Laki-Lorandův faktor) F. XIII je finální - koagulum stabilizující

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

NUKLEOVÉ KYSELINY. Základ života

NUKLEOVÉ KYSELINY. Základ života NUKLEOVÉ KYSELINY Základ života HISTORIE 1. H. Braconnot (30. léta 19. století) - Strassburg vinné kvasinky izolace matiére animale. 2. J.F. Meischer - experimenty z hnisem štěpení trypsinem odstředěním

Více

Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků

Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků Nutriční aspekty konzumace mléčných výrobků Prof. MVDr. Lenka VORLOVÁ, Ph.D. a kolektiv FVHE VFU Brno Zlín, 2012 Mléčné výrobky mají excelentní postavení mezi výrobky živočišného původu - vyšší biologická

Více

Přírodní polymery proteiny

Přírodní polymery proteiny Přírodní polymery proteiny Funkční úloha bílkovin 1. Funkce dynamická transport kontrola metabolismu interakce (komunikace, kontrakce) katalýza chemických přeměn 2. Funkce strukturální architektura orgánů

Více

Regulace metabolických drah na úrovni buňky

Regulace metabolických drah na úrovni buňky Regulace metabolických drah na úrovni buňky EB Obsah přednášky Obecné principy regulace metabolických drah na úrovni buňky regulace zajištěná kompartmentací metabolických dějů změna absolutní koncentrace

Více

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07 Krev je součástí vnitřního prostředí organizmu, je hlavní mimobuněčnou tekutinou. Zajišťuje životní pochody v buňkách, účastní se pochodů, jež vytvářejí a udržují stálé vnitřní prostředí v organizmu, přímo

Více

Základní koagulační testy

Základní koagulační testy Základní koagulační testy testy globální Dělení testů postihují celý systém (i více) testy skupinové (screening( screening) postihují určitou část koagulačního systému umožňují odlišení poruch vnitřní

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. MBIO1/Molekulární biologie 1 Tento projekt je spolufinancován

Více

Energetický metabolizmus buňky

Energetický metabolizmus buňky Energetický metabolizmus buňky Buňky vyžadují neustálý přísun energie pro tvorbu a udržování biologického pořádku (život). Tato energie pochází z energie chemických vazeb v molekulách potravy (energie

Více

Hemofilie. Alena Štambachová, Jitka Šlechtová hematologický úsek ÚKBH FN v Plzni

Hemofilie. Alena Štambachová, Jitka Šlechtová hematologický úsek ÚKBH FN v Plzni Hemofilie Alena Štambachová, Jitka Šlechtová hematologický úsek ÚKBH FN v Plzni Definice hemofilie Nevyléčitelná vrozená krvácivá choroba s nedostatkem plazmatických faktorů FVIII hemofile A FIX hemofile

Více

Výskyt MHC molekul. RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. ajor istocompatibility omplex. Funkce MHC glykoproteinů

Výskyt MHC molekul. RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. ajor istocompatibility omplex. Funkce MHC glykoproteinů RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc = ajor istocompatibility omplex Skupina genů na 6. chromozomu (u člověka) Kódují membránové glykoproteiny, tzv. MHC molekuly, MHC molekuly

Více

Enzymy faktory ovlivňující jejich účinek

Enzymy faktory ovlivňující jejich účinek Enzymy faktory ovlivňující jejich účinek Tematická oblast Datum vytvoření Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Chemie přírodních látek enzymy 10.8.2012 3. ročník čtyřletého G Faktory ovlivňující

Více

HEMOFILIE - DIAGNOSTIKA A LÉČBA V SOUČASNOSTI

HEMOFILIE - DIAGNOSTIKA A LÉČBA V SOUČASNOSTI HEMOFILIE - DIAGNOSTIKA A LÉČBA V SOUČASNOSTI Patofyziologie hemofilie Deficit koagulačního faktoru VIII (hemofilie A) nebo IX (hemofilie B), jeho dysfunkce nebo přítomnost jeho inhibitorů vede k poruše

Více

INTRACELULÁRNÍ SIGNALIZACE II

INTRACELULÁRNÍ SIGNALIZACE II INTRACELULÁRNÍ SIGNALIZACE II 1 VÝZNAM INTRACELULÁRNÍ SIGNALIZACE V MEDICÍNĚ Příklad: Intracelulární signalizace: aktivace Ras proteinu (aktivace receptorové kinázy aktivace Ras aktivace kinázové kaskády

Více

Hořčík. Příjem, metabolismus, funkce, projevy nedostatku

Hořčík. Příjem, metabolismus, funkce, projevy nedostatku Hořčík Příjem, metabolismus, funkce, projevy nedostatku Příjem a pohyb v rostlině Příjem jako ion Mg 2+, pasivní, iont. kanály Mobilní ion v xylému i ve floému, možná retranslokace V místě funkce vázán

Více

BÍLKOVINY. V organismu se nedají nahradit jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy.

BÍLKOVINY. V organismu se nedají nahradit jinými sloučeninami, jen jako zdroj energie je mohou nahradit sacharidy a lipidy. BÍLKOVINY o makromolekulární látky, z velkého počtu AMK zbytků o základ všech organismů o rostliny je vytvářejí z anorganických sloučenin (dusičnanů) o živočichové je musejí přijímat v potravě, v trávicím

Více

glutamine.php ší šířenší

glutamine.php ší šířenší KREV FUNKCE KRVE TRANSPORTNÍ REGULAČNÍ OBRANNÁ 1 SLOŽENÍ KRVE Ø dospělý člověk má 5 litrů krve (= 8% těl. hmotnosti) PLAZMA LEUKOCYTY ERYTROCYTY TROMBOCYTY PLAZMA www.abcbodybuilding.com/ glutamine.php

Více

Metabolismus lipidů a lipoproteinů. trávení a absorpce tuků

Metabolismus lipidů a lipoproteinů. trávení a absorpce tuků Metabolismus lipidů a lipoproteinů lipidy ~ 98-99% - triacylglyceroly zbytek cholesterol (fytosteroly, ergosterol,..) fosfolipidy DAG, MAG, vitamíny rozp. v tucích, steroidy, terpeny, volné mastné kyseliny

Více

KOMPLEMENTOVÝ SYSTÉM

KOMPLEMENTOVÝ SYSTÉM KOMPLEMENTOVÝ SYSTÉM KOMPLEMENT humorální složka vrozené imunity evolučně starobylý systém primitivní živočichové disponují podobnými proteiny komplementový systém je tvořen desítkami složek (přítomny

Více

Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu. Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha

Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu. Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha Metabolický syndrom 3 z 5 a více rizikových faktorů: - obvod pasu u

Více

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Krev Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství, Klinická propedeutika, První pomoc, Biologie, Vybrané

Více

ÚVOD DO STUDIA BUŇKY příručka pro učitele

ÚVOD DO STUDIA BUŇKY příručka pro učitele Obecné informace ÚVOD DO STUDIA BUŇKY příručka pro učitele Téma úvod do studia buňky je rozvržen na jednu vyučovací hodinu. V tomto tématu jsou probrány a zopakovány základní charakteristiky živých soustav

Více

Imunochemické metody. na principu vazby antigenu a protilátky

Imunochemické metody. na principu vazby antigenu a protilátky Imunochemické metody na principu vazby antigenu a protilátky ANTIGEN (Ag) specifická látka (struktura) vyvolávající imunitní reakci a schopná vazby na protilátku PROTILÁTKA (Ab antibody) molekula bílkoviny

Více

Enzymy v diagnostice Enzymy v plazm Bun né enzymy a sekre ní enzymy iny zvýšené aktivity bun ných enzym v plazm asový pr h nár

Enzymy v diagnostice Enzymy v plazm Bun né enzymy a sekre ní enzymy iny zvýšené aktivity bun ných enzym v plazm asový pr h nár Enzymy v diagnostice Enzymy v plazmě Enzymy nalézané v plazmě lze rozdělit do dvou typů. Jsou to jednak enzymy normálně přítomné v plazmě a mající zde svou úlohu (např. enzymy kaskády krevního srážení

Více