PŘÍLOHY. Příloha 1 Dotazník pro žáka DOTAZNÍK PRO ŽÁKA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘÍLOHY. Příloha 1 Dotazník pro žáka DOTAZNÍK PRO ŽÁKA"

Transkript

1 PŘÍLOHY Příloha 1 Dotazník pro žáka DOTAZNÍK PRO ŽÁKA Milí žáci a žákyně. Do rukou se Vám dostal dotazník zkoumající váš postoj ke geocachingu jako volnočasové aktivitě. Po pozorném přečtení zadání bych Vás ráda poprosila o vyplnění dotazníku (zakroužkujte či vyplňte vámi vybranou odpověď). Anketa byla vytvořena za účelem zpracování diplomové práce s názvem Využití geocachingu ve volnočasových aktivitách mládeže ve věku od 15 do 19 let. Veškeré Vaše odpovědi jsou anonymní a budou použity pouze pro účely výzkumného šetření již zmíněné práce. Děkuji za Váš čas a ochotu. Kristýna Vodičková 1. Uveď pohlaví: a) Chlapec b) Dívka 2. Uveď třídu: a) Kvinta (1. ročník) b) Sexta (2. ročník) c) Septima (3. ročník) d) Oktáva (4. ročník) 3. Pracoval/a jsi už někdy (v době před vyzkoušením v rámci tohoto výzkumu) s některým z následujících druhů GPS navigace? (Můžeš zvolit více možností) a) S žádným druhem GPS navigace jsem před výzkumem ještě nepracoval/a b) Navigace v mobilním telefonu c) Do auta d) Outdoorová/ turistická e) Jiné (doplň): 4. Znal/a jsi hru geocaching již před vyzkoušením v rámci tohoto výzkumu? 5. Kde ses o geocachingu dozvěděl/a poprvé? a) Na internetu

2 b) Od kamaráda či známého c) Od rodičů d) Od sourozence e) V televizi f) Ve škole (uveď, ve kterém předmětu): g) Jiné (doplň): 6. Jak na stupnici 1-10 hodnotíš složitost práce s turistickou GPS navigací? (1 jednoduchá, 10 složitá) Zakroužkuj vybrané číslo stupnice: Čím tě hra upoutala (co tě motivovalo k účasti ve hře)? (Můžeš zvolit více možností) a) Radost ze hry a nálezů cachí b) Radost z pohybu, zvyšování fyzické kondice, upevňování zdraví c) Mohl/a jsem vyniknout d) Poznávání nových míst e) Sdílení úlovků na sociálních sítích či jiných stránkách k tomu určených f) Snaha porazit přátele v počtu nalezených cachí g) Nevím, nemohu se vyjádřit h) Jiné (uveď): 8. Co bys na geocachingu změnil/a (co se ti nelíbí)? (Můžeš zvolit více možností) a) Příliš pohybu během hry b) Zdlouhavost hledání, hra mě po chvíli nebavila c) Nezajímavý obsah cachí d) Nutnost GPS, žádnou totiž nevlastním e) Po ulovení cachí v mém okolí nutnost dojíždět do větších vzdáleností f) Nevím, nemohu se vyjádřit g) Jiné (doplň): 9. Myslíš si, že ti nabízí škola či tvé okolí dostatečně využití této hry ve tvém volném čase? c) Nevím, nemohu posoudit 10. Uvítal/a bys větší zařazení této aktivity i ve škole v rámci školního klubu?

3 11. Pokud jsi poprvé geocaching vyzkoušel/a až v rámci tohoto výzkumu, zaujala tě hra natolik, že by ses jí věnoval/a i v budoucnu? c) Geocachingu se již věnuji 12. Zajímáš se o jinou aktivitu či hru spojující moderní technologie (např. GPS, mobil apod.) s pohybem? a) Ne b) Ano (uveď jakou): 13. Jaké aktivitě věnuješ většinu doby ve svém volném čase? (Můžeš zvolit více možností) a) Geocachingu b) Jiné sportovní aktivitě (fotbal, volejbal, aerobic apod.) c) Počítači d) Televizi e) Setkávání s kamarády f) Jiné činnosti (doplň):. 14. Pokud se geocachingu věnuješ, jak často? a) Nevěnuji se hře vůbec b) Denně c) Několikrát týdně d) Jednou za 14 dní e) Několikrát za měsíc f) Jednou za měsíc g) Méně často 15. S kým se geocachingu věnuješ? a) Nevěnuji se hře b) S rodinou c) S přáteli d) Sám e) Jiné: 16. Pokud se hře věnuješ, jaký je hlavní důvod? Vidíš v něm pro sebe nějaký přínos?.

4 Příloha 2 Dotazník pro učitele DOTAZNÍK PRO UČITELE Milí pedagogové. Děkuji, že jste si našli čas pro vyplnění tohoto dotazníku, který zkoumá postoj učitelů ke hře geocaching, jeho volnočasové využití a zařazení do výuky. Dle Vašeho uvážení zakroužkujte či vyplňte Vámi zvolenou odpověď. Dotazník byl vytvořen pro účely zpracování diplomové práce na téma: Využití geocachingu ve volnočasových aktivitách mládeže ve věku od 15 do 19 let. Odpovědi jsou anonymní a budou použity pouze pro výše zmíněný účel. Děkuji za čas, jenž jste věnoval/a pro vyplnění dotazníku a za spolupráci. Kristýna Vodičková 1. Uveďte pohlaví: a) Muž b) Žena 2. Uveďte svůj věk: a) let b) let c) let d) let e) 60 let a více 3. Uveďte Vaše vyučovací předměty: 4. Slyšel/a jste o hře geocaching? a) Ne, neslyšel/a b) Ano, ale nezkoušel/a jsem ji c) Ano, ale vyzkoušel/a jsem ji jen v rámci seznamování d) Ano, věnuji (či věnoval/a) jsem se jí aktivně delší dobu 5. Pokud s hrou nemáte větší zkušenosti, uvítal/a byste kurz či školení? 6. Myslíte si, že Vás jako budoucího učitele na tento druh aktivity vysokoškolské studium připravilo dostatečně?

5 7. Zařazujete tento typ aktivity i do výuky? a) Ne, s hrou žáky neseznamuji b) Ano, seznamuji žáky s hrou, ale pouze teoreticky c) Ano, prakticky v rámci vyučování d) Ano, prakticky v rámci kurzu či výletu e) Ano, prakticky v rámci kroužku či klubu f) Jiné: 8. Pokud nezařazujete tento typ aktivity do výuky, uveďte hlavní důvody: 9. Objevují se názory, že geocaching začíná ustupovat do pozadí jiným hrám spojujícím technologie s pohybem (př. QR kódy), souhlasíte s tímto názorem? a) Nemohu posoudit souhlasím c) Souhlasím d) Jiné (uveďte): 10. Seznamujete žáky i s jiným druhem aktivit spojujícím moderní technologie s pohybem? a) Ne b) Ano (uveďte jakou):. 11. Jaká pozitiva vidíte ve hře geocaching? (Můžete zvolit i více odpovědí) a) Nemohu posoudit b) Spojuje znalosti s pohybem, který je důležitý c) Obsahem zasahuje do osnov předmětu d) Odreagování dětí i učitele v terénu e) Jiné: 12. Jaká vidíte naopak negativa? (Můžete zvolit i více odpovědí) a) Nemohu posoudit b) Hrozba nebezpečí (úrazu apod.) c) Časová náročnost pro zařazení do výuky d) Časová náročnost přípravy pro učitele e) Jiné:.

6 13. Vidíte nějakou budoucnost v této hře (například co se týče její atraktivity vzhledem k pohybu mládeže)? Zdůvodněte prosím svoji odpověď:...

7 Příloha 3 Mapový podklad se zaznačenými cachemi a GPS souřadnicemi Obr. 30: Mapa areálu Špilberku s červeně zaznačenými body pro úkryt cachí (zdroj: Tab. 3: Přehled zaměřených bodů se souřadnicemi a fotografií daného místa Body N E Foto místa Bod 1: Bod 2: Bod 3:

8 Bod 4: Bod 5: Bod 6: Bod 7: Bod 8: Bod 9:

9 Bod 10: Bod 11: Bod 12: Bod 13:

10 Příloha 4 Instrukce a průběh terénního cvičení Třída: Q AM (skupina dívky) Počet žáků: 9 Termín: 2. června 2016, 2. vyučovací hodina TV (8:50 9:35) Pomůcky: podložka, psací potřeby, GPS navigace, doplňovací arch Sraz: 8:45 u vrátnice školy, odtud odchod na hřiště brněnského Špilberku Start: dětské hřiště na jižním svahu Špilberku Průběh: Třída se rozdělí do tří skupinek po 3 žácích. Každý z žáků dostane turistickou GPS (značky Garmin) a odpovědníkový arch. Skupinky si vyslechnou instrukce pro práci s GPS od vyučujícího (kalibrace kompasu, zadávání souřadnic, zoom mapy, start navigace, ukončení navigace apod.). Pro terénní cvičení byly vybrány zaměřené body 2, 3, 5, 12 a 13. Učitel zadá první zkušební souřadnice místa (bod 2) vzdáleného pár metrů od startu (bod 1) pro vyzkoušení práce s GPS navigací. Ve zkušební schránce najdou souřadnice první cache (bod 3). Všechny skupinky se k ní odeberou. Zde jim učitel vysvětlí obsah dalších cachí a postup při plnění daných úkolů ukrytých ve schránkách a zisk potřebných souřadnic pro nález dalších cachí. V každé schránce (kromě první a poslední) je uložen pracovní list s osmi otázkami týkajících se kartografie. Za každou odpovědí jsou v závorkách čísla. Pokud zodpoví otázku správně, získávají i správné číslo, které si zapíší do svého vyplňovacího archu. Ten obsahuje lístečky (tabulky, viz obrázek níže) se souřadnicemi další cache. První souřadnice je známa, avšak druhou získávají právě zodpovězením otázek. Čísla ze správných odpovědí píší do druhé souřadnice nad dané číslo otázky. Tak získají souřadnice, které potom zadají do GPS. Na lístečku je také nápověda k další krabičce. N Nápověda cache č. 3: Zkontroluj ptačí krmivo E _, _ Kartografie (čísla otázek) V první schránce jsou souřadnice cache č. 2 (bod č. 5). Ty si zaznamenají do archu a zadají do svých GPS. Ke schránce č. 2 jsou jednotlivé skupinky pouštěny po 10 minutách. Zbývající skupinky vyplňují dotazníkové šetření nebo sportují na hřišti. Skupiny po vyplnění úkolů (pracovních listů) uložených v cachích č. 2 a 3 (body 5 a 12) získávají výsledné souřadnice, které je dovedou k závěrečné schránce č. 4 (bod 13; nachází se poblíž počátečního bodu (č. 1) terénního cvičení). V té je ukryt poklad ve formě sladké odměny. První příchozí skupina vyplňuje dotazník či sportuje a čeká na příchod dalších skupin. Poslední skupina zároveň sbírá ukryté cache, po jejím příchodu následuje odchod do školy.

11 Příloha 5 Odpovědníkový arch pro žáky (pro zaznačení souřadnic do GPS) Jméno a příjmení: Třída: Datum: Do následujících tabulek si po splnění úkolů na daných stanovištích (cachích) doplň potřebné GPS souřadnice: Stanoviště (cache) č. 1 získané údaje pro nález cache č. 2: N E Nápověda cache č. 2: Pod světlem lampy je lépe vidět Stanoviště (cache) č. 2 získané údaje pro nález cache č. 3: N Nápověda cache č. 3: Zkontroluj ptačí krmivo E _, _ Kartografie (čísla otázek) Stanoviště (cache) č. 3 získané údaje pro nález cache č. 4: N Nápověda cache č. 4: Krokodýlí oko E _, _ Kartografie (čísla otázek) Poznámky:.

12 Příloha 6 Pracovní listy uložené ve schránkách (verze do kartografie) Cache č. 2: Po zvolení správné odpovědi získáš potřebná čísla (v závorce) pro souřadnice další cache 1) Co je to glóbus? a. Kulatá mapa (2) b. Rovinný model Země (1) c. Zmenšený model Země (0) 2) Glóbus zkresluje: a. Plochy (0) b. Nezkresluje (1) c. Délky (2) 3) Pro účely kartografie používáme tvar Země: a. Geoid (5) b. Referenční elipsoid (6) c. Koule (7) 4) Světové straně Jih by odpovídal azimut: a. 45 (2) b. 180 (3) c. 90 (4) 5) Co jsou to poledníky? Urči nesprávnou odpověď a. Spojnice míst, která mají ve stejný okamžik poledne (3) b. Jsou polokružnice (4) c. Pomocí nich určujeme zeměpisnou šířku (5) d. Spojují nejkratším možným způsobem severní a jižní pól (6) 6) Co jsou to rovnoběžky? Urči správnou odpověď: a. Jsou pomyslné přímky o různé velikosti rovnoběžné s rovníkem (6) b. Obratníky a severní a jižní polární kruh nejsou rovnoběžné s rovníkem (7) c. Pomocí rovnoběžek určujeme zeměpisnou šířku (8) d. Směrem k pólům se rovnoběžky prodlužují (9) 7) Poloměr Země je: a km (6) b m (7) c km (8) 8) Mapa má měřítko 1: , jedná se o: a. Mapu malého měřítka (5) b. Mapu středního měřítka (6) c. Mapu velkého měřítka (7)

13 Cache č. 3: Po zvolení správné odpovědi získáš potřebná čísla (v závorce) pro souřadnice další cache 1) V topografické mapě je výškopis znázorněn pomocí: a. Vrstevnic (0) b. Barevné hypsometrie (1) c. Šrafurou (2) 2) Bodovou značkou bys v mapě znázornil/a: a. Dálnici (0) b. Kostel (1) c. Les (2) 3) Na obrázku je mapa v: a. Kuželovém zobrazení (5) b. Azimutálním zobrazení (6) c. Válcovém zobrazení (7) 4) Pro oblasti podél rovníku bychom použili: a. Azimutální zobrazení v normální poloze (1) b. Kuželové zobrazení v příčné poloze (2) c. Válcové zobrazení v normální poloze (3) 5) Na obrázku je znázorněn: a. Kartodiagram (4) b. Kartogram (5) c. Obrysová mapa (6) 6) Generalizace mapy znamená: a. Přiblížení mapy (zoom) (7) b. Zjednodušení mapy výběrem podstatných prvků (8) c. Kontrola správnosti mapy (9) 7) Intenzitu letecké dopravy bychom v tematické mapě znázornili pomocí: a. Metody bodových značek (3) b. Stuhovou metodou (4) c. Metodou anamorfózy (5) 8) K reliéfu na obrázku bys přiřadil/a vrstevnici: a. (4) b. (5) c. (6)

MAPY VELKÉHO A STŘEDNÍHO MĚŘÍTKA

MAPY VELKÉHO A STŘEDNÍHO MĚŘÍTKA MAPA A GLÓBUS Tento nadpis bude stejně velký jako nadpis Planeta Země. Můžeš ho napsat přes půl nebo klidně i přes celou stranu. GLÓBUS Glóbus - zmenšený model Země - nezkresluje tvary pevnin a oceánů

Více

PŘÍLOHY. Příloha I.- Dotazník. Diplomová práce: Sport ve volném čase studentů středních škol Valentová Milí studenti,

PŘÍLOHY. Příloha I.- Dotazník. Diplomová práce: Sport ve volném čase studentů středních škol Valentová Milí studenti, PŘÍLOHY Příloha I.- Dotazník Milí studenti, dovoluji si Vás požádat o spolupráci na diplomové práci s názvem Sport ve volném čase studentů středních škol. V tomto pojetí pojímáme sport za organizovanou

Více

Přílohy. 5) Jak často si zpíváš? a) denně b) často c) občas d) vůbec ne. Příloha 1: dotazník. Věk:... Třída:... chlapec dívka Škola: ZŠ Gymnázium

Přílohy. 5) Jak často si zpíváš? a) denně b) často c) občas d) vůbec ne. Příloha 1: dotazník. Věk:... Třída:... chlapec dívka Škola: ZŠ Gymnázium Příloha 1: dotazník Dotazník Milí studenti, Katedra hudební výchovy se dlouhodobě zaměřuje na výzkumy hudebních preferencí a efektivity hudební výchovy s cílem zlepšit úroveň hudební výchovy a její působení.

Více

VY_06_Vla5E_45. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu

VY_06_Vla5E_45. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Materiál pro domácí přípravu žáků: Název programu: Název projektu: Registrační číslo projektu: Předmět: Ročník: Autor: Téma učivo: Učební pomůcky: Zápis z vyučovací hodiny: VY_06_Vla5E_45 Operační program

Více

Jiří Cajthaml. ČVUT v Praze, katedra geomatiky. zimní semestr 2014/2015

Jiří Cajthaml. ČVUT v Praze, katedra geomatiky. zimní semestr 2014/2015 Kartografie 1 - přednáška 8 Jiří Cajthaml ČVUT v Praze, katedra geomatiky zimní semestr 2014/2015 Nepravá zobrazení zachovávají některé charakteristiky jednoduchých zobrazení (tvar rovnoběžek) některé

Více

Mapa zdroj informací

Mapa zdroj informací Nejpřesnějším modelem Země je glóbus. Všechny tvary na glóbu odpovídají tvarům na Zemi a jsou zmenšeny v poměru, který udává měřítko glóbu. Mapa je zmenšený a zjednodušený rovinný obraz zemského povrchu.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola ZŠ Dělnická žáky 6. a 7. ročníků

Více

Přílohy. Seznam příloh. Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Příloha č. 2: Dotazník pro firmu Globus ČR, k.s.

Přílohy. Seznam příloh. Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Příloha č. 2: Dotazník pro firmu Globus ČR, k.s. Přílohy Seznam příloh Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Příloha č. 2: Dotazník pro firmu Globus ČR, k.s. Příloha č. 1: Dotazník pro PPI Dobrý den! Do rukou se Vám dostal dotazník, který bude sloužit jako

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

SVĚTOVÉ STRANY hlavní světové strany: vedlejší světové strany:

SVĚTOVÉ STRANY hlavní světové strany: vedlejší světové strany: PRÁCE S MAPOU Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem. SVĚTOVÉ STRANY hlavní světové strany: sever

Více

Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2

Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Název projektu OPVK: Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZE.S4.04 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název

Více

TERÉNNÍ ČÁST. Celkem 30 bodů. S výjimkou práce v terénu v úkolu 2 pracujte samostatně.

TERÉNNÍ ČÁST. Celkem 30 bodů. S výjimkou práce v terénu v úkolu 2 pracujte samostatně. TERÉNNÍ ČÁST Celkem 30 bodů S výjimkou práce v terénu v úkolu 2 pracujte samostatně. 1 12 bodů MAPOVÁNÍ ZMĚN MĚSTSKÉ KRAJINY (autor: J. Kabrda, autor map: J. D. Bláha) Pomůcky: Dodané organizátorem: list

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1 : Dotazník pro rodiče. Příloha č. 2 : Dotazník pro děti. Příloha č. 3 : Otázky k rozhovorům s dětmi

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1 : Dotazník pro rodiče. Příloha č. 2 : Dotazník pro děti. Příloha č. 3 : Otázky k rozhovorům s dětmi SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 : Dotazník pro rodiče Příloha č. 2 : Dotazník pro děti Příloha č. 3 : Otázky k rozhovorům s dětmi Příloha č. 4 : Žádost o souhlas s vyplněním dotazníku Příloha č. 1 - Dotazník

Více

Nová topografická mapování období 1952 až 1968

Nová topografická mapování období 1952 až 1968 Nová topografická mapování období 1952 až 1968 Miroslav Mikšovský 1. Topografické mapování v měřítku 1:25 000 V souladu s usnesením vlády ČSR č.35/1953 Sb. bylo v roce 1952 zahájeno nové topografické mapování

Více

ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Poslanecká sněmovna PČR Praha 28. 4. 2014 DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ ČR

ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Poslanecká sněmovna PČR Praha 28. 4. 2014 DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ ČR ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Poslanecká sněmovna PČR Praha 28. 4. 2014 DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ ČR 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY dotazník obsahuje 8 + 1 otázek zkoumaná statistická veličina: četnost cílem šetření bylo zjistit:

Více

Příloha č. 1: Dotazník pro první skupinu respondentů skupina žáků devátých tříd ze základních škol v našem městě

Příloha č. 1: Dotazník pro první skupinu respondentů skupina žáků devátých tříd ze základních škol v našem městě PŘÍLOHY: Příloha č. 1: Dotazník pro první skupinu respondentů skupina žáků devátých tříd ze základních škol v našem městě Příloha č. 2: Dotazník pro druhou skupinu respondentů současní studenti našeho

Více

DOTAZNÍK PRO ŽÁKY 3. tříd ZŠ ZJIŠŤOVÁNÍ STAVU POHYBOVÉ AKTIVITY

DOTAZNÍK PRO ŽÁKY 3. tříd ZŠ ZJIŠŤOVÁNÍ STAVU POHYBOVÉ AKTIVITY Příloha B Dotazníky pro žáky Vstupní dotazník DOTAZNÍK PRO ŽÁKY 3. tříd ZŠ ZJIŠŤOVÁNÍ STAVU POHYBOVÉ AKTIVITY Milí žáci, tímto dotazníkem zjišťujeme, jak moc se pohybujete v průběhu celého dne (ve škole

Více

Jiří Cajthaml. ČVUT v Praze, katedra geomatiky. zimní semestr 2014/2015

Jiří Cajthaml. ČVUT v Praze, katedra geomatiky. zimní semestr 2014/2015 Kartografie 1 - přednáška 1 Jiří Cajthaml ČVUT v Praze, katedra geomatiky zimní semestr 2014/2015 Úvod přednášky, cvičení, zápočty, zkoušky Jiří Cajthaml (přednášky, cvičení) potřebné znalosti: vzorce

Více

Zeměpisné souřadnice Zeměpisná šířka rovnoběžce poledníky Zeměpisná délka

Zeměpisné souřadnice Zeměpisná šířka rovnoběžce poledníky Zeměpisná délka Zeměpisné souřadnice Pro určení polohy na zemském povrchu používáme souřadnicovou soustavu. Počátek souřadnic leží ve středu Země S. Rovina proložená středem Země kolmo na osu otáčení je rovina rovníku

Více

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření.

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. 1 Příloha číslo 1: DOTAZNÍK K INKLUZIVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ pro výchovné poradce Dobrý den,

Více

Seznam příloh. Otázky pro zástupkyni ředitele školy

Seznam příloh. Otázky pro zástupkyni ředitele školy Seznam příloh Příloha č. Otázky pro rodiče Příloha č. 2 Příloha č. 3 Příloha č. 4 Otázky pro pedagogy Otázky pro zástupkyni ředitele školy Fotografie Příloha č. Otázky pro rodiče: ) Kdo Vám doporučil naši

Více

VÝSTUPY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ (ČERVEN-ZÁŘÍ 2010) Dotazníky pro děti Dotazníky pro 15+ Dotazníky pro učitele Dotazníky pro vedoucí

VÝSTUPY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ (ČERVEN-ZÁŘÍ 2010) Dotazníky pro děti Dotazníky pro 15+ Dotazníky pro učitele Dotazníky pro vedoucí VÝSTUPY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ (ČERVEN-ZÁŘÍ 2010) Dotazníky pro děti Dotazníky pro 15+ Dotazníky pro učitele Dotazníky pro vedoucí Dotazníky pro děti celkem 3 625 dotazníků různé věkové skupiny (od 5 do

Více

2. Zeměpisná síť Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2. Zeměpisná síť Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Planeta Země 2. Zeměpisná síť Planeta Země ZEMĚPISNÁ SÍŤ Autor: Mgr. Irena Doležalová Datum (období) tvorby: únor 2012 červen 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: zeměpis Anotace: Žáci se seznámí se základními

Více

Referenční plochy a souřadnice na těchto plochách Zeměpisné, pravoúhlé, polární a kartografické souřadnice

Referenční plochy a souřadnice na těchto plochách Zeměpisné, pravoúhlé, polární a kartografické souřadnice Referenční plochy a souřadnice na těchto plochách Zeměpisné, pravoúhlé, polární a kartografické souřadnice Kartografie přednáška 5 Referenční plochy souřadnicových soustav slouží k lokalizaci bodů, objektů

Více

C velitel pobřežní plavby // Navigace

C velitel pobřežní plavby // Navigace C velitel pobřežní plavby // Navigace 1. Na obrázku ukažte osu Země, póly, poledník (co to je nultý poledník), rovník, rovnoběžku. Definujte zeměpisnou šířku a zeměpisnou délku a kde je na mapě odečítáme.

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Zeměpis (geografie) - ročník: PRIMA

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Zeměpis (geografie) - ročník: PRIMA 5.3.1. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Zeměpis (geografie) - ročník: PRIMA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT K Země jako vesmírné těleso Postavení Země

Více

VY_12_INOVACE_ČT_I/2.20

VY_12_INOVACE_ČT_I/2.20 Kód DUM: Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: Název materiálu: Autor materiálu: VY_12_INOVACE_ČT_I/2.20 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 /

Více

Příloha č. 1: Otázky pokládané respondentům v kvalitativní fázi průzkumu (hráči)

Příloha č. 1: Otázky pokládané respondentům v kvalitativní fázi průzkumu (hráči) Přílohy Příloha č. 1: Otázky pokládané respondentům v kvalitativní fázi průzkumu (hráči) O vztahu ke hrám Jaký máte vztah ke hrám? Proč hrajete? Označil byste se za hráče? (učitel - máte děti?) Jaký vztah

Více

Dotazník k bakalářské práci na téma Popularita a postoje k házené v České republice

Dotazník k bakalářské práci na téma Popularita a postoje k házené v České republice Dotazník k bakalářské práci na téma Popularita a postoje k házené v České republice - Vážení respondenti, Obracím se na Vás s prosbou o vyplnění krátkého dotazníku zaměřeného na popularitu házené v České

Více

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení Název: Výukové materiály Téma: Ochrana přírody, využití lesa Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk žáků: 1. 5. třída Doba trvání:

Více

Jiří Cajthaml. ČVUT v Praze, katedra geomatiky. zimní semestr 2014/2015

Jiří Cajthaml. ČVUT v Praze, katedra geomatiky. zimní semestr 2014/2015 Kartografie 1 - přednáška 6 Jiří Cajthaml ČVUT v Praze, katedra geomatiky zimní semestr 2014/2015 Kartografická zobrazení použitá na našem území důležitá jsou zejména zobrazení pro státní mapová díla v

Více

Pedagogická fakulta, Fakulta sportovních studií ORIENTACE V PŘÍRODĚ. Pro výuku na základní škole. Eduard Hofmann, Pavel Korvas,

Pedagogická fakulta, Fakulta sportovních studií ORIENTACE V PŘÍRODĚ. Pro výuku na základní škole. Eduard Hofmann, Pavel Korvas, M A S A R Y K O V A U N I V E R Z I T A Pedagogická fakulta, Fakulta sportovních studií ORIENTACE V PŘÍRODĚ Pro výuku na základní škole Eduard Hofmann, Pavel Korvas, Brno 2008 Autorský kolektiv : doc.

Více

GEOGRAFICKÁ SLUŽBA ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

GEOGRAFICKÁ SLUŽBA ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY GEOGRAFICKÁ SLUŽBA ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VOJENSKÝ GEOGRAFICKÝ A HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚŘAD Popis a zásady používání světového geodetického referenčního systému 1984 v AČR POPIS A ZÁSADY POUŽÍVÁNÍ V AČR

Více

Jakékoliv nejasnosti je možné probrat přes

Jakékoliv nejasnosti je možné probrat přes Příloha A Pokyny pro spolužáky Milí spolužáci, právě se vám dostali do ruky anketní formuláře, které jsou součástí mé diplomové práce nazvané Využití netradičních sportovních her v hodinách tělesné výchovy

Více

Beseda se seniory neděle,

Beseda se seniory neděle, www.survio.com 22. 02. 2018 08:15:49 Základní údaje Název výzkumu Beseda se seniory neděle, 18.2.2018 Autor Obec Šardice Jazyk dotazníku Čeština Veřejná adresa dotazníku https://www.survio.com/survey/d/n7d8d6g4h9d6f2x9p

Více

SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice MAPOVÁNÍ. JS pro 3. ročník S3G

SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice MAPOVÁNÍ. JS pro 3. ročník S3G SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice MAPOVÁNÍ JS pro 3. ročník S3G ROZPIS TÉMAT PRO ŠK. ROK 2018/2019 1) Kartografické zobrazení na území ČR Cassiny-Soldnerovo zobrazení Obecné konformní kuželové zobrazení Gauss-Krügerovo

Více

Přílohy. 1. Dotazník 2. Rozhovor 3. Grafy č.i,2 4. Tabulky č.l až č.17

Přílohy. 1. Dotazník 2. Rozhovor 3. Grafy č.i,2 4. Tabulky č.l až č.17 Přílohy 1. Dotazník 2. Rozhovor 3. Grafy č.i,2 4. Tabulky č.l až č.17 43 Příloha č. 1: Dotazník pro středoškolské studenty a žáky ZŠ Žebrák V ážení studenti, žáci máte v rukou dotazník, který zjišťuje

Více

PRAKTICKÁ KARTOGRAFIE

PRAKTICKÁ KARTOGRAFIE PRAKTICKÁ KARTOGRAFIE MGR. ROMANA OLŠÁKOVÁ ČÍSLO OPERAČNÍHO PROGRAMU: CZ.1.07 NÁZEV OPERAČNÍHO PROGRAMU: OP VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ČÍSLO OBLASTI PODPORY: 7.1.1 VĚDA HRAVĚ, ZÁBAVNĚ, ALE PŘEDEVŠÍM

Více

VESMÍR. Vesmír vznikl Velkým Třeskem (Big Bang) asi před 14 (13,8) miliardami let

VESMÍR. Vesmír vznikl Velkým Třeskem (Big Bang) asi před 14 (13,8) miliardami let VESMÍR Vesmír vznikl Velkým Třeskem (Big Bang) asi před 14 (13,8) miliardami let Čím je tvořen? Planety, planetky, hvězdy, komety, měsíce, mlhoviny, galaxie, černé díry; dalekohledy, družice vytvořené

Více

Mapa zdroj informací

Mapa zdroj informací Měřítko mapy, obsah map Mapa zdroj informací 1) Vzdálenost dvou míst je na mapě v měřítku 1 : 100 000 zobrazena úsečkou o délce 4cm. Doplňte: a) Jak dlouhou úsečkou se zobrazí vzdálenost stejných míst

Více

ÚDAJE PRO PRŮZKUM: 1.Vítáte větší volnost při výběru vyučovacích metod? ano spíše ano nevím spíše ne ne

ÚDAJE PRO PRŮZKUM: 1.Vítáte větší volnost při výběru vyučovacích metod? ano spíše ano nevím spíše ne ne Příloha D O T A Z N Í K P R O U Č I T E L E ZŠ B.Hrabala, Praha 8 Vážení kolegové, dovoluji si vám předložit dotazník, který se týká průzkumu využívání vyučovacích metod. S transformací školství po roce

Více

Základy kartografie, topografické plochy

Základy kartografie, topografické plochy Základy kartografie, topografické plochy morava@karlin.mff.cuni.cz Katedra didaktiky matematiky MFF UK, Praha Aplikace matematiky pro učitele, 3. ledna 2012 Základní pojmy Kartografie věda zabývající se

Více

4. Matematická kartografie

4. Matematická kartografie 4. Země má nepravidelný tvar, který je dán půsoením mnoha sil, zejména gravitační a odstředivé (vzhledem k rotaci Země). Odstředivá síla způsouje, že tvar Země je zploštělý, tj. zemský rovník je dále od

Více

REKONSTRUKCE ASTROLÁBU POMOCÍ STEREOGRAFICKÉ PROJEKCE

REKONSTRUKCE ASTROLÁBU POMOCÍ STEREOGRAFICKÉ PROJEKCE REKONTRUKCE ATROLÁBU POMOCÍ TEREOGRAFICKÉ PROJEKCE Václav Jára 1 1 tereografická projekce a její vlastnosti tereografická projekce kulové plochy je středové promítání z bodu této kulové plochy do tečné

Více

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE osoby vyplňující tento dotazník. Jméno... Příjmení... Pozice... /telefon... Datum... Vyplňování dotazníku

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE osoby vyplňující tento dotazník. Jméno... Příjmení... Pozice...  /telefon... Datum... Vyplňování dotazníku IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE osoby vyplňující tento dotazník Jméno... Příjmení... Pozice... Email/telefon... Datum... Vyplňování dotazníku Otázky u kterých je potřeba slovní odpověď jsou opatřeny rámečkem, který

Více

Výsledky hodnocení školy žáky 1. stupně

Výsledky hodnocení školy žáky 1. stupně Výsledky hodnocení školy žáky. stupně. Jsi kluk 0 holka 50. Do školy chodíš rád? ANO, vždy7 Většinou ANO8 Většinou NE NE, nikdy7. Každý ve tvé třídě má svého kamaráda ( kamarády)? ANO 66 NE. Máš na výběr

Více

Geodézie a pozemková evidence

Geodézie a pozemková evidence 2012, Brno Ing.Tomáš Mikita, Ph.D. Geodézie a pozemková evidence Přednáška č.2 - Kartografická zobrazení, souřadnicové soustavy Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské

Více

Matematická kartografie. Černý J., Kočandrlová M.: Konstruktivní geometrie, ČVUT. Referenční plochy

Matematická kartografie. Černý J., Kočandrlová M.: Konstruktivní geometrie, ČVUT. Referenční plochy Matematická kartografie Buchar.: Matematická kartografie 10, ČVUT; Černý J., Kočandrlová M.: Konstruktivní geometrie, ČVUT Referenční plochy referenční elipsoid (sféroid) zploštělý rotační elipsoid Besselův

Více

APROXIMACE KŘOVÁKOVA ZOBRAZENÍ PRO GEOGRAFICKÉ ÚČELY

APROXIMACE KŘOVÁKOVA ZOBRAZENÍ PRO GEOGRAFICKÉ ÚČELY APROXIMACE KŘOVÁKOVA ZOBRAZENÍ PRO GEOGRAFICKÉ ÚČELY Radek Dušek, Jan Mach Katedra fyzické geografie a geoekologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita, Ostrava Gymnázium Omská, Praha Abstrakt

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_Z678HO_13_02_03

Více

Matematické metody v kartografii. Členění kartografických zobrazení. Zobrazení z elipsoidu na kouli (5.)

Matematické metody v kartografii. Členění kartografických zobrazení. Zobrazení z elipsoidu na kouli (5.) Matematické metody v kartografii Členění kartografických zobrazení. Zobrazení z elipsoidu na kouli (5.) 1. Členění kartografických zobrazení: Existuje velkémnožstvíkarografických zobrazení. Lze je členit

Více

Přílohy. Příloha č. 1 dotazník. Dobrý den,

Přílohy. Příloha č. 1 dotazník. Dobrý den, Přílohy Příloha č. 1 dotazník Dobrý den, jmenuji se Radka Mikulová a jsem studentkou posledního ročníku Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, obor český jazyk a hudební výchova. Ráda bych vás

Více

SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice MAPOVÁNÍ. JS pro 2. ročník S2G 1. ročník G1Z

SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice MAPOVÁNÍ. JS pro 2. ročník S2G 1. ročník G1Z SPŠ STAVEBNÍ České Budějovice MAPOVÁNÍ JS pro 2. ročník S2G 1. ročník G1Z Všeobecné základy MAP Mapování řeší problém znázornění nepravidelného zemského povrchu do roviny Vychází se z: 1) geometrických

Více

mapa Moravy podle J.A.Komenske ho, roku 1627

mapa Moravy podle J.A.Komenske ho, roku 1627 mapa Moravy podle J.A.Komenske ho, roku 1627 TOPOGRAFICKÉ PLOCHY zemský povrch je členitý, proto se v technické praxi nahrazuje tzv. topografickou plochou, která má přibližně stejný průběh (přesné znázornění

Více

Anketa pro žáky - ORP Kralupy nad Vltavou

Anketa pro žáky - ORP Kralupy nad Vltavou 07. 02. 2017 21:48:03 Základní údaje Název výzkumu Anketa pro žáky - ORP Kralupy nad Vltavou Autor Iva Sieberová Jazyk dotazníku Čeština Veřejná adresa dotazníku http://www.survio.com/survey/d/a9l9v2e7f5y4r3t5i

Více

Jednoduchá zobrazení. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011.

Jednoduchá zobrazení. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011. Obsah Jednoduchá zobrazení 1 Jednoduchá zobrazení 2 Obsah Jednoduchá zobrazení 1 Jednoduchá zobrazení 2 Společné vlastnosti jednoduchých zobrazení: Zobrazovací ref.

Více

Měření vzdáleností, určování azimutu, práce s buzolou.

Měření vzdáleností, určování azimutu, práce s buzolou. Měření vzdáleností, určování azimutu, práce s buzolou. Měření vzdáleností Odhadem Vzdálenost lze odhadnout pomocí rozlišení detailů na pozorovaných objektech. Přesnost odhadu závisí na viditelnosti předmětu

Více

Geodézie pro architekty. Úvod do geodézie

Geodézie pro architekty. Úvod do geodézie Geodézie pro architekty Úvod do geodézie Geodézie pro architekty Ing. Tomáš Křemen, Ph.D. B905 http://k154.fsv.cvut.cz/~kremen/ tomas.kremen@fsv.cvut.cz Doporučená literatura: Hánek, P. a kol.: Stavební

Více

Téma: Geografické a kartografické základy map

Téma: Geografické a kartografické základy map Topografická příprava Téma: Geografické a kartografické základy map Osnova : 1. Topografické mapy, měřítko mapy 2. Mapové značky 3. Souřadnicové systémy 2 3 1. Topografické mapy, měřítko mapy Topografická

Více

Topografické plochy KG - L MENDELU. KG - L (MENDELU) Topografické plochy 1 / 56

Topografické plochy KG - L MENDELU. KG - L (MENDELU) Topografické plochy 1 / 56 Topografické plochy KG - L MENDELU KG - L (MENDELU) Topografické plochy 1 / 56 Obsah 1 Úvod 2 Křivky a body na topografické ploše 3 Řez topografické plochy rovinou 4 Příčný a podélný profil KG - L (MENDELU)

Více

MATEMATIKA V ÚPRAVĚ PRO NESLYŠÍCÍ DIDAKTICKÝ TEST 12 SP-3-T SP-3-T-A

MATEMATIKA V ÚPRAVĚ PRO NESLYŠÍCÍ DIDAKTICKÝ TEST 12 SP-3-T SP-3-T-A MATEMATIKA V ÚPRAVĚ PRO NESLYŠÍCÍ DIDAKTICKÝ TEST 12 SP-3-T SP-3-T-A Obsah testového sešitu je chráněn autorskými právy. Jakékoli jeho uži, jakož i uži jakékoli jeho čás pro komerční účely či pro jejich

Více

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0%

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci. stupně V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce proti současnému (206) šetření. Pohledem do grafů Zaškrtni všechno,

Více

Matematické metody v kartografii. Kruhová zobrazení. Polyedrická a neklasifikovaná zobrazení (12)

Matematické metody v kartografii. Kruhová zobrazení. Polyedrická a neklasifikovaná zobrazení (12) Matematické metody v kartografii Kruhová zobrazení. Polyedrická a neklasifikovaná zobrazení (12) Kruhová zobrazení Společné vlastnosti: Síť poledníků/rovnoběžek tvořena pouze kruhovými oblouky Středy rovnoběžkových

Více

Víte o existenci Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně (FRRMS MENDELU)?

Víte o existenci Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně (FRRMS MENDELU)? Image FRRMS - diplomová práce Image FRRMS - diplomová práce Dobrý den, jsem student magisterského studia Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity v Brně (FRRMS ME NDE LU)

Více

Žákovský dotazník. 4. ročník. Ústav pro informace ve vzdělávání Oddělení mezinárodních výzkumů Senovážné náměstí 26, P. O. Box 1 110 06 Praha 1

Žákovský dotazník. 4. ročník. Ústav pro informace ve vzdělávání Oddělení mezinárodních výzkumů Senovážné náměstí 26, P. O. Box 1 110 06 Praha 1 Žákovský dotazník 4. ročník Ústav pro informace ve vzdělávání Oddělení mezinárodních výzkumů Senovážné náměstí 26, P. O. Box 1 110 06 Praha 1 International Association for the Evaluation of Educational

Více

DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ

DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ 2. ČÁST ÚDAJE PŘI VÝSTUPU Z PROJEKTU Tento dotazník slouží k zjištění přínosů účasti v projektech financovaných z Operačního programu Zaměstnanost, které jsou

Více

DNPR1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ 1 žáci 1. stupně 0% 0%

DNPR1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ 1 žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci 1. stupně 1. část Vícenásobné odpovědi - Změna v názorech respondentů. V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce

Více

GIS Geografické informační systémy

GIS Geografické informační systémy GIS Geografické informační systémy Kartografie Glóbus představuje zmenšený a zjednodušený, 3rozměrný model zemského povrchu; všechny délky na glóbu jsou zmenšeny v určitém poměru; úhly a tvary a velikosti

Více

Úvod do předmětu geodézie

Úvod do předmětu geodézie 1/1 Úvod do předmětu geodézie Ing. Hana Staňková, Ph.D. IGDM, HGF, VŠB-TU Ostrava hana.stankova@vsb.cz A911, 5269 1 Geodézie 1/2 vědní obor o měření části zemského povrchu, o určování vzájemných vztahů

Více

Nadpis: GPS Najdi si cestu

Nadpis: GPS Najdi si cestu Nadpis: GPS Najdi si cestu Témata: průsečík koulí, soustava souřadnic, vzdálenost, rychlost a čas, přenos signálu Čas: 90 minut Věk: 16+ Diferenciace: Vyšší úroveň: Diskuze na téma oprava chyb v přijímačích

Více

TERÉNNÍ ČÁST. Celkem 30 bodů. S výjimkou práce v terénu v úkolu č. 2 pracujte samostatně.

TERÉNNÍ ČÁST. Celkem 30 bodů. S výjimkou práce v terénu v úkolu č. 2 pracujte samostatně. TERÉNNÍ ČÁST Celkem 30 bodů S výjimkou práce v terénu v úkolu č. 2 pracujte samostatně. 1 12 bodů MAPOVÁNÍ ZMĚN MĚSTSKÉ KRAJINY (autor: J. Kabrda, autor map: J. D. Bláha) Pomůcky: Dodané organizátorem:

Více

Základy kartografie. RNDr. Petra Surynková, Ph.D.

Základy kartografie. RNDr. Petra Surynková, Ph.D. Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta RNDr., Ph.D. petra.surynkova@mff.cuni.cz www.surynkova.info Kartografie Vědní obor zabývající se znázorněním zemského povrchu a nebeských těles

Více

Název. Řešení střech. Jméno a ová adresa autora. Obsah. Pomůcky. Poznámky

Název. Řešení střech. Jméno a  ová adresa autora. Obsah. Pomůcky. Poznámky Název Tematický celek Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Obsah Pomůcky Poznámky Řešení střech Geometrie Josef Molnár, Jana Stránská, Diana Šteflová josef.molnar@upol.cz Rozvíjet prostorovou představivost,

Více

Přednášející: Ing. M. Čábelka Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie PřF UK v Praze

Přednášející: Ing. M. Čábelka Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie PřF UK v Praze Seminář z geoinformatiky Úvod do geodézie Seminář z geo oinform matiky Přednášející: Ing. M. Čábelka cabelka@natur.cuni.cz Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie PřF UK v Praze Úvod do geodézie

Více

Jak na GEOCACHING se SmartMaps?

Jak na GEOCACHING se SmartMaps? Jak na GEOCACHING se SmartMaps? SmartMaps Navigator SmartMaps Locator verze 3 pro Pocket PC / Windows Mobile / Win CE 2003-2008 PLANstudio spol. s r. o. Pokud byste si rádi vyzkoušeli fenomén poslední

Více

6 Hodnocení žáků a autoevaluace školy

6 Hodnocení žáků a autoevaluace školy 6 Hodnocení žáků a autoevaluace školy 6.1 Hodnocení žáka 6.1.1 Cíl hodnocení žáka Cílem hodnocení je poskytnout žákovi zpětnou vazbu, prostřednictvím níž získá informace o tom, jak danou problematiku zvládá,

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Dotazník

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Dotazník SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Dotazník 1 Dotazník Milí studenti, jmenuji se Denisa Ondryášová a jsem studentkou Mendelovy univerzity v Brně. Provádím průzkum pro účely bakalářské práce, zaměřený na internetové

Více

OBSAH. hodnocení školní družiny, 2016/2017 R rodiče, Z žáci, V vychovatelé

OBSAH. hodnocení školní družiny, 2016/2017 R rodiče, Z žáci, V vychovatelé BKRT1 Otázka Text otázky Strana 1. PODMÍNKY Z/1 Máš v družině dost místa na hraní? 01 R/4 Mají děti v družině dostatek místa na hraní? 01 Z/2 Můžeš se v ranní družině dospat, pokud potřebuješ? 01 Z/3 Můžeš

Více

Aby nám mapy nelhaly. Mgr. Tomáš Oršulák

Aby nám mapy nelhaly. Mgr. Tomáš Oršulák Aby nám mapy nelhaly Mgr. Tomáš Oršulák Možná to není o tom, že mapy lžou, ale spíše, že jim nerozumíme Proč jim nerozumíme? 1. Nevíme jak vznikly 2. Nevíme co ukazují. Jak vznikly? Zakreslit co je moje

Více

Česká a československá kartografie

Česká a československá kartografie Česká a československá kartografie 1918 1938 Miroslav Mikšovský 1. Úvod Bezprostředně po vzniku Československé republiky v roce 1918 bylo v Praze zřízeno při Vrchním velitelství čs. branné moci oddělení

Více

Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Děti a mládež

Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Děti a mládež Dotazník pro uživatele sociálních služeb: Děti a mládež Dobrý den, ahoj, obracíme se na Tebe s krátkým dotazníkem, jehož cílem je zjistit, jak jsi spokojen se sociálními službami v Táboře. Výsledky budou

Více

Zobrazování zemského povrchu

Zobrazování zemského povrchu Zobrazování zemského povrchu Země je kulatá Mapy jsou placaté Zemský povrch je zvlněný a země není kulatá Fyzický povrch potřebuji promítnout na nějaký matematicky popsatelný povrch http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/pia03399.jpg

Více

Škola: ALOR Datum:

Škola: ALOR Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Škola: ALOR Datum: 2. 5. 2018 Následuje výčet hodnot, které mohou, ale také musí být cílem školy. Ohodnoťte, prosím, jednotlivé položky

Více

Počet chlapců let

Počet chlapců let Název lekce (projektu) Škola počet dětí Vyučující - autor lekce Stavění věže Základní škola Žákovská, Žákovská 1/ 1006, Havířov 736 01 Daniela Navrátilová Věková skupina Počet dětí Počet dívek Počet chlapců

Více

Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Rodič (ZŠ) Uživatel: ASTU Datum: Následuje výčet hodnot, které mohou, a

Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Rodič (ZŠ) Uživatel: ASTU Datum: Následuje výčet hodnot, které mohou, a Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 27/8 Souhrnný přehled - Uživatel: STU atum: 28. 2. 28 Následuje výčet hodnot, které mohou, ale také musí být cílem školy. Ohodnoťte, prosím, jednotlivé položky číslicemi

Více

Vojenské mapy. Určování souřadnic na mapách. Encyklopedie vojenské geografie. Zpracovali: Ing. Libor Laža, Ing. Petr Janus. GeoSl AČR.

Vojenské mapy. Určování souřadnic na mapách. Encyklopedie vojenské geografie. Zpracovali: Ing. Libor Laža, Ing. Petr Janus. GeoSl AČR. Encyklopedie vojenské geografie Vojenské mapy Určování souřadnic na mapách Zpracovali: Ing. Libor Laža, Ing. Petr Janus Dobruška 008 Osnova. Určení zeměpisných souřadnic WGS8. Určení rovinných souřadnic

Více

KARTOGRAFIE. Vývoj kartografie. Mapa a glóbus. Vznik mapy. Kapitola 3

KARTOGRAFIE. Vývoj kartografie. Mapa a glóbus. Vznik mapy. Kapitola 3 Kapitola 3 KARTOGRAFIE Vývoj kartografie Kartografie je vědní obor, který se zabývá tvorbou a zpracování map, technikou jejich výroby a jejich využíváním. Tvorba map provází člověka odpradávna. Z prehistorické

Více

Internet a autorský zákon (pracovní list)

Internet a autorský zákon (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-04 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Leoš Liška.

Leoš Liška. Leoš Liška 1) Tvar a rozměry zeměkoule, rovnoběžky a poledníky. 2) Zeměpisná šířka a délka, druhy navigace při létání. 3) Časová pásma na zemi, používání času v letectví, UTC, SEČ, SELČ. 4) Východ a západ

Více

Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011.

Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011. Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011. Obsah Křovákovo zobrazení 1 Křovákovo zobrazení Obsah Křovákovo zobrazení 1 Křovákovo zobrazení Podpořeno z projektu FRVŠ 584/2011. Křovákovo zobrazení Křovákovo zobrazení

Více

Dotazník pro rodiče - MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou

Dotazník pro rodiče - MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou Dotazník pro rodiče - MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad 07. 02. 2017 21:55:40 Základní údaje Název výzkumu Dotazník pro rodiče - MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Autor Iva Sieberová Jazyk

Více

Příloha č. 1 Klima školy dotazník pro žáky

Příloha č. 1 Klima školy dotazník pro žáky Příloha č. 1 Klima školy dotazník pro žáky Když se řekne škola...vybaví se prostředí, které velmi dobře znáte. Také Vaše informace mohou přispět ke zlepšení života ve škole. Zamyslete se nad uvedenými

Více

Jiří Cajthaml. ČVUT v Praze, katedra geomatiky. zimní semestr 2014/2015

Jiří Cajthaml. ČVUT v Praze, katedra geomatiky. zimní semestr 2014/2015 Kartografie 1 - přednáška 5 Jiří Cajthaml ČVUT v Praze, katedra geomatiky zimní semestr 2014/2015 Válcová zobrazení obrazem poledníků jsou úsečky, které mají konstantní rozestupy obrazem rovnoběžek jsou

Více

Vážená paní, vážený pane,

Vážená paní, vážený pane, Vážená paní, vážený pane, Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zpracovává projekt Chráněná území jako společenská dohoda o ochraně přírody, který je finančně podporován Grantovou

Více

Škola: FHJM Datum:

Škola: FHJM Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ZŠ 2017/18 Souhrnný přehled - Škola: FHJM Datum: 17. 5. 2018 1. učit žáky slušně se chovat 182 75 % 50 21 % 10 4 % 1 0 1,3 ZŠ celkem 14505 62 % 5901 25 % 2372 1 454

Více

Příloha č. 1: Polostrukturované interview s dětmi na pobytu v SVP

Příloha č. 1: Polostrukturované interview s dětmi na pobytu v SVP Příloha č. 1: Polostrukturované interview s dětmi na pobytu v SVP A) Oblast rodiny 1. Jak se nyní cítíš? (vysvětlit, co jsou pocity a co mám nyní na mysli) 2. Zamysli se, zda jsi doma spíše chválen nebo

Více

Program rozvoje města Nový Bor. ANKETA určena obyvatelům města

Program rozvoje města Nový Bor. ANKETA určena obyvatelům města Program rozvoje města Nový Bor ANKETA určena obyvatelům města Vážení obyvatelé našeho města, dovolte nám, abychom se na Vás obrátili s prosbou o pomoc. Město připravuje zpracování zásadní rozvojové koncepce

Více

1) Adresa ZŠ : 2) Pohlaví : chlapec dívka 3) Věk :.. let 4) Třída :.

1) Adresa ZŠ : 2) Pohlaví : chlapec dívka 3) Věk :.. let 4) Třída :. PŘÍLOHY Vážení rodiče, jsem studentkou Pedagogické fakulty UK v Praze a mým diplomovým úkolem je téma pohybové aktivity dětí na 1.stupni ZŠ. Součástí práce je i výzkumná část, která má přinést informace

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Kdo jsem a kým bych chtěl být Člověk a jeho svět Ročník 3. Časový rozsah Tematický

Více

Příloha č Vyučuji na: - základní škole - střední škole / střední odborné škole - gymnáziu

Příloha č Vyučuji na: - základní škole - střední škole / střední odborné škole - gymnáziu SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Využití tabletů ve vyučování (dotazník podoba před vložením na webové stránky) pro učitele, kteří tablet mají k dispozici a ve výuce ho využívají Příloha č. 2: Využití tabletů

Více