Alfa Human Service Datum zahájení realizace Datum ukončení realizace Partneři projektu -

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Alfa Human Service Datum zahájení realizace 1.5.2010 Datum ukončení realizace 30.4.2013 Partneři projektu -"

Transkript

1 Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.2.00/ Název projektu Přátelská školka Příjemce Alfa Human Service Datum zahájení realizace Datum ukončení realizace Partneři projektu - Stručný popis průběhu realizace projektu KA1 Kulaté stoly Cílem této aktivity bylo zmapování aktuálních potřeb v pedagogické a výchovné práci v 36 MŠ Středočeského a Pardubického kraje. Výsledky byly určeny pro upřesnění a doplnění vzdělávacích potřeb připravovaných vzdělávacích programů, dále jako analytické průzkumové podklady pro definice předpokladů a principů standardizace práce v předškolním prostředí. Aktivita zahrnovala průzkumové šetření formou dotazníkového šetření a individuálních strukturovaných rozhovorů, dále realizaci kulatých stolů na téma ukotvení role předškolního pedagoga s důrazem na vývoj dítěte a jeho potřeby v raném věku. Aktivita probíhala od 5,6/2010, 9-12/2010, 1-3/2011, 9,10/2011. Výstupy: a) Plán dle projektové žádosti: v průměru 10 osob á MŠ, tzn. celkem 360 osob vstoupí do šetření nebo do realizace kulatého stolu. b) Do aktivity KA 1 celkem vstoupilo 257 osob. - Dotazníkového šetření a individuálních strukturovaných rozhovorů se účastnilo 139 osob, aktivity kulatých stolů 118 osob. Většina osob účastných na této aktivitě vstoupila do dalšího vzdělávání. - Propad počtu osob oproti projektové žádosti je zapříčiněn menším počtem zaměstnanců zařazených MŠ. - Do projektu bylo zařazeno 37 MŠ, jedna odstoupila, tzn. že jsme pracovali v 36 MŠ. - Zařazení celé MŠ bylo důležité vzhledem k další koordinaci vzdělávání pedagogických pracovníků a zajištění provozu MŠ. Jen malý počet zařazených MŠ měl počet zaměstnanců roven nebo větší než 10 osob. - Cíle této aktivity byly naplněny. Došlo ke sběru velkého množství dat, s kterými se dále pracovalo jak při přípravě vzdělávacích programu v KA 2, tak v KA 8 (Standardizace). Kromě jiného byl navázán lidský a přímý kontakt (formou strukturovaných osobních rozhovorů a kulatých stolů) se samotnými učitelkami.

2 KA2 Příprava vzdělávacích programů pro pedagogy Cílem této aktivity bylo zapracování dílčích výstupů dotazníkových šetření a kulatých stolů do obsahu vzdělávacích modulů DVPP, tvorba příslušných metodik modulů A,B,C. Součástí této aktivity bylo dále zpracování a příprava studijních materiálů výukových modulů, tvorba e-learnigového programu, zpracování akreditačních žádostí a realizace metodických setkání ředitelek se zaměřením na koordinaci společné práce (herní a rodičovský program, tvorba příručky dobré praxe) a podporu studia v modelech B a C. Aktivita probíhala v 7,8 /2010, 1/2011 4/2013. Modul A byl koncipován v celkovém rozsahu 64 hodin. Výuka s lektorem byla vedena interaktivním způsobem a doplněna příklady z praxe, interaktivními cvičeními a nácviky modelových situací. Modul A obsahoval 3 samostatně akreditované moduly. Účastníci se mohli účastnit pouze některého nebo všech. -Modul A1 Prevence syndromu vyhoření (24 výukových hod.) -Modul A2 Komunikace a práce v týmu (24 výukových hod.) -Modul A3 Proces komunikace a překážky ve vedení dialogu (16 výukových hod.). Modul B (e-learningový program) s názvem Podpora inkluzivního přístupu v MŠ, část I, e-learning byl určen všem pedagogickým pracovníkům s dotací (20 hod.), obsahoval 3 lekce -Úvod do teorie attachmentu, -Právní modul (základy rodinného práva), -Úvodní kapitoly k problematice sociálního vyloučení. Modul C zahrnoval 2 kurzy - Podpora inkluzivního přístupu v MŠ pro řídící pracovníky, část II, WBL s dotací 64 hodin, - Podpora inkluzivního přístupu v MŠ pro pedagogické pracovníky, část II, WBL s dotací 10 hodin. Kurzy modulu C byly podpořeny individuální a supinovou supervizí nebo koučingem. V rámci této aktivity dále byla provedena metodická a obsahová příprava kurzů pro: a) Práci s rodičovskými skupinami v MŠ: - Hranice a rituály ve výchově předškolních dětí - Výchovný přístup zaměřený na respekt - Problematika citové vazby b) Síťovací semináře: - Komunikace a práce v týmu - Prevence syndromu vyhoření - Výchovný přístup zaměřený na respekt - Hranice a rituály ve výchově dětí c) Skupinové supervizní semináře - Krizové situace v rodině - Separace dítěte od matky d) Konferenční workshopy: - Prevence syndromu vyhoření v kontextu práce pedagoga - Hranice a rituály ve výchově předškolních dětí - Profil na jednu stránku

3 V rámci této aktivity byly zpracovány a předloženy akreditační žádosti MŠMT na většinu výše jmenovaných programů. Výstupy/produkty dle projektové žádosti jsou v souladu s realitou: - Metodika modulu A - Metodika modulu a podpůrné dokumenty pro realizaci modulu B - Metodika modulu C Dále byly získány: - 3 Akreditace kurzů modulu A (Komunikace a práce v týmu, Proces komunikace a překážky ve vedení dialogu, Prevence syndromu vyhoření) - 1 akreditace e-learningového kurzu modulu B pro pedagogické pracovníky - 2 akreditace kurzů modulu C pro řídící a pedagogické pracovníky - 1 akreditace dopolední části konference v rozsahu 4 hodin (akreditována jako DVPP) - 2 akreditace workshopů v rámci DVPP. Cíle této aktivity byly splněny. KA3 Tvorba a administrace interaktivního e-learningového programu. Aktivita byla zaměřena na tvorbu a vlastní administraci technického zázemí e-learningového programu. a) Cílem aktivity tvorby byla příprava e-learningového prostředí se zaměřením na posílení HW a drobné programové úpravy SF a to tak, aby byla zachována co největší možnost přístupu při zátěži systému (studenti, tutoři). V rámci aktivity byl využit vlastní server Alfa H. Service, který je umístěn na páteřní síti internetu. Pro tvorbu e-learningového programu jsme využili vlastní databázové prostředí Oracle Portál, vlastní systémový software a aplikační software Moodle, které zabezpečují plnou a potřebnou funkčnost e-learningového studia. b) Cílem aktivity Administrace bylo zajištění údržby e-learningového systému, zálohování dat, případné nastavování práv, help desk pro práci s RS programu Moodle, technická podpora účastníků studia a tutorů během vlastního studia. Aktivita v obou rovinách probíhala po celou dobu trvání projektu (4/2010 4/2013). V období MZ 6 a 7 proběhly, nad rámec běžné údržby, úkony technické aktualizační práce, které měly za úkol stabilizovat systém, zajistit větší bezpečnost a umožnit realizátorovi projektu využitelnost systému i po ukončení aktivity v rámci udržitelnosti projektu. E-learningové prostředí bylo využito pro kurzy modulu B a dále nad rámec projektové žádosti i pro výstupy kurzů modulu C. Výstupy: - s výukovými lekcemi modulu B a materiál k zadání a odevzdání kasuistik a modelových situací modulu C. Cíle aktivity byly splněny.

4 KA4 Realizace vzdělávacích kurzů modulu A Cílem aktivity byla realizace výuky vzdělávacích kurzů v každém z krajů. Každý účastník mohl absolvovat samostatné kurzy modulu A nebo celý program (A1-A3). Práce byla vedena interaktivním způsobem, který umožnil zvýšit sociální a odborné kompetence pedagogických pracovníků MŠ. Ve skupině pracovalo osob. Při větším počtu osob ve skupině (více než 17) výuku vedli 2 lektoři. Na výuce modulu A participovali 3-4 lektoři. Byla stanovena výuková centra, ve kterých probíhala výuka jednotlivých vzdělávacích dnů pro pedagogy MŠ z dané spádové oblasti: - Pardubice (MŠ Lentilka) - Chrudim (MŠ Na Valech) - Svitavy (centrum Fabrika) - Praha (školící centrum FOD nebo Alkion) - Mělník (DDM) - Benešov - Slaný (MŠ u Divadla). V každém centru proběhlo v různých termínech několik cyklů kompletního vzdělávacího programu modulu A (64 výukových hodin) a to tak, aby se výuky mohl účastnit maximální počet zaměstnanců z každé MŠ a zároveň byl zachován provoz. V rámci vzdělávání byly ustanoveny dvě samostatné skupiny určené ředitelkám (PCE kraje - Pardubice, MŠ Lentilka a STŘ kraje - FOD Praha). Práce v rozsahu 64 hodin v těchto skupinách zahrnovala interaktivní cvičení a diskuze s tématy zahrnující řešenou problematiku řídících pracovníků. Aktivita probíhala v 1-12/2011, 1-6, 9-12/2012. Přesné harmonogramy a počty vzdělávacích dnů jsou uvedeny v MZ 3 a MZ 4. V rámci výuky byla prováděna i supervize výuky, která reflektovala práci lektora, skupiny a realizaci interaktivních cvičení a diskuzí. Výstupy: Počet podpořených osob a) Plán dle projektové žádosti: 360 osob se přihlásí do vzdělávání, 270 úspěšně dokončí kurz. b) Reálné dosažené výstupy: - Počet podpořených osob: Celkem bylo ve všech kurzech modulu A proškoleno 651 osob. Z toho v A1 úspěšně vyškoleno 220 osob, v modulu A2 218 osob, v modulu A3 213 osob. Každý účastník byl započten pouze jedenkrát bez ohledu na počet vzdělávacích dní, které absolvoval. - Počet vydaných osvědčení Bylo vydáno 651 osvědčení o absolvování akreditovaných vzdělávacích kurzů. Realizátor archivuje evidenci vydaných osvědčení. - Menší počet úspěšných absolventů celého modulu A je dán velikostí zařazených MŠ a menším počtem zaměstnanců těchto škol. Všechny konkrétní údaje o podpořených osobách a vydaných osvědčeních jsou uvedeny v příloze této zprávy. Cíle aktivity byly splněny.

5 KA5 Realizace vzdělávacích kurzů modulu B Cílem této aktivity byla realizace e-learningového programu pro pedagogické pracovníky zařazených MŠ v rozsahu 20 výukových hodin. Výuka byla rozčleněna na 3 samostatné lekce. Byla doplněna texty, vhodnými internetovými a knižními odkazy na studijní literaturu k tématu. Účastníci měli možnost podpory formou konzultací k řešenému tématu s tutorem. Aktivita probíhala 1-12/2012 a 1-4/2013. Výstupy Počet podpořených osob a) Plán dle projektové žádosti: 200 osob vstoupí do vzdělávání v modulu B, 150 úspěšně dokončí kurz. b) Realita - do studia modulu B se přihlásilo 221 osob, úspěšně dokončilo studium 179 osob ze zařazených MŠ. Všechny konkrétní údaje o podpořených osobách a vydaných osvědčeních jsou uvedeny v příloze této zprávy. Cíle aktivity byly splněny. KA6 Realizace vzdělávacích kurzů modulu C prostřednictvím WBL Cílem této aktivity bylo upevnění a praktická aplikace získaných znalostí a dovedností v předchozích modulech. Metodika modulu C vycházela z rámce učení v pracovním kontextu (WBL). Modul C byl realizován zvlášť pro řídící pracovnice v rozsahu 64 hodin a zvlášť pro pedagogy v rozsahu 10 hodin. Program probíhal v pracovním prostředí účastníků, kombinoval samostatnou práci s podporou řízené reflexe formou supervizní a koučovací konzultace (individuální i skupinové). Ředitelský modul v rozsahu 64 hodin zahrnoval 32 hodin společné workshopové práce se zaměřením na komunikaci a práci v týmu, delegování, překrývání rolí atd Společná práce byla doplněna cca 5 hodinami individuálních supervizních nebo koučovacích konzultací jako pomoc a podpora při řešení individuálně zvoleného tématu. Po odevzdání práce každý z řídících pracovníků obdržel reflexivní otázky vztahující se k uvědomění řešené problematiky. Učitelský modul v rozsahu 10 hodin zahrnoval řešení kasuistik nebo modelových situací zaměřených na řešení jevů nejčastěji identifikovaných v průzkumovém počátečním šetření. Po odevzdání popisu zpracované práce každý z účastníků obdržel reflexivní otázky zaměřené na uvědomění plynoucí ze zpracované situace. Každý pedagogický pracovník měl možnost čerpat podporu supervize (individuální nebo skupinové) jako podporu při zpracování zvoleného tématu. Práce byly odevzdávány prostřednictvím e-learningového rozhraní. Aktivita probíhala 11-12/2011, 1-12/2012, 1-4/2013. Výstupy Počet podpořených osob a) Plán dle projektové žádosti: 150 osob vstoupí do vzdělávání v modulu C, 112 úspěšně dokončí kurz. b) Realita - do studia modulu C se přihlásilo 166 osob, úspěšně dokončilo studium 148 osob ze zařazených MŠ.

6 Všechny konkrétní údaje o podpořených osobách a vydaných osvědčeních jsou uvedeny v příloze této zprávy. Cíle aktivity byly splněny. KA 7 Práce s dětmi a rodiči Cílem této aktivity byla podpora a zvýšení pedagogických, sociálních a komunikačních dovedností učitelek, upevňování sociálních a komunikačních vazeb v triádě pedagog-rodič-dítě. Tato aktivita se skládala ze 3 možných činností: a) Herní program s dětmi během dopolední výuky v MŠ, byl zaměřen na tvorbu a realizaci individuální herního programu, který by součástí dopolední práce s dětmi. Program byl koncipován individuálně, pro každé zařízení vždy po dohodě s vedením a třídní učitelkou. Program zahrnoval kromě vlastní herní činnosti i závěrečnou část zaměřenou na zpětnou vazbu učitelů (co viděli, co je zaujalo, jak reagovaly děti na autoritu cizí osoby, zda je v souladu s realitou informace paní učitelky z hlediska nastavení pravidel, komunikace ve třidě atd.) Program přinášel i inspirativní část pro tvorbu herních programů a pedagogických přístupů k dětem ve třídě. b) Práce s rodiči formou workshopu/přednášky nebo odpolední herní program pro celou rodinu. Každá MŠ mohla volit ze dvou jmenovaných aktivit. Ve většině MŠ proběl přednáškový program pro rodiče. Většinovým tématem byly Hranice a rituály ve výchově předškolních dětí. Práce trvala 2 3 výukové hodiny. V případě potřeby během workshopu bylo rodičům zajištěno hlídání dětí (učitelka nebo asistenti AHS). Práci vedla vždy zkušená lektora/psycholožka/poradenský pracovník. Po skončení přenášky rodiče měli prostor i pro individuální konzultace. Přednášek se účastnily i učitelky, takže vznikal velmi zajímavý prostor pro společné získávání informací o konkrétních dětech, diskuze k řešení atd. V některých MŠ byla využita forma společného odpoledního herního programu pro rodiče a jejich děti s cílem upevňování pozitivních prožitku, neformální komunikace, sounáležitosti s MŠ atd.. c) Tvorba příručky dobré praxe. Po ukončení herní a přednáškové praxe byl věnován časový prostor tvorbě příručky s názvem Příklady dobré praxe, na které spolupracovala celá řada MŠ ukázkou svých vybraných programů. Aktivita probíhala 8-12/2011, 1-12/2012, 1-4/2012. Výstupy Produkty dle projektové žádosti: - Příručka dobré praxe v rozsahu 121 str. a nákladu 200 ks Počet podpořených osob a) Plán dle projektové žádosti: 540 dětí vstoupí do dopoledního herního programu, do společného rodinného programu vstoupí 720 osob, do samostatného rodičovského programu 288 osob. b) Realita - dopoledního herního programu se účastnilo 684 dětí, společného rodinného programu 444 dětí a 176 rodičů (620 osob) a do rodičovského programu vstoupilo 450 osob (celkem 1754 osob). Všechny konkrétní údaje o podpořených osobách, data a názvy programů jsou uvedeny v příloze této

7 zprávy. Cíle aktivity byly splněny. Ka 8 Standardizace podmínek sociálně harmonického prostředí MŠ Cílem této aktivity byla formulace principů systémového rozvojového přístupu k řešení standardizace předškolního vzdělávání. Aktivita byla naplňována následujícími kroky. a) Proveden terénní průzkum (v rámci sběru dotazníkových dat a strukturovaných rozhovorů v KA 1) b) Zpracovány informace převedeny do elektronické podoby, vloženy do statistické matice matematického modelu tzv. OLAP kostky c) Stanoveny hypotézy, které byly zaměřeny na pedagogické, sociální a komunikační schopnosti pedagoga v MŠ d) Hypotézy byly otestovány získanými informacemi a byly formulovány principy (součást evaluační zprávy). Definice principů (v souladu námi definovanými a proběhlými i dále probíhajícími vzdělávacími programy) se zaměřila především na pohled a naplňování potřeb inkluzivního pedagoga v souladu se standardizačním procesem školního prostředí. Výstup této aktivity (evaluační zpráva) přispívá k doporučení pro zvýšení profesionality a stability pracovníků předškolního prostředí, jako prvního stupně vzdělávací soustavy v ČR. Aktivita probíhala v 5,6/2010, 9-12/2010, 1-12/2011,2012, 1-4/2013. Výstupy - Evaluační zpráva definující principy a doporučení jako příspěvek ke standardizaci pedagogických procesů v předškolních zařízení, které jsou podloženy průzkumovým šetřením (MZ 7, VY_08_02). - Certifikace Přátelské mateřské školy k dětem a rodičům (VY_10_03). Cíle aktivity jsou splněny. KA 9 Výměna dobré praxe, síťování Cíle aktivity byly zaměřeny na předávání informací, komunikaci mezi různými složkami v regionu zařazených MŠ, nastavení spolupráce. V rámci aktivity byly uspořádány 2 konference ( v Praze pro STŘ kraj, a v Pardubicích pro PCE kraj) s názvem Posilovány manažerských a výchovných kompetencí pedagogů v MŠ. Dopolední program a dva ze tří odpoledních workshopů byly akreditovány v rámci DVPP. V období MZ 6 a MZ 7 probíhaly síťovací semináře, které přinášely odborné téma a zároveň sloužily k předávání informací a navazování spolupráce mezi jednotlivými složkami. Aktivita probíhala v 1-12/2012, 1-4/2013. Výstupy/produkty: Produkty dle projektové žádosti: ks sborníku v rozsahu 61 str. Počet podpořených osob a) Plán dle projektové žádosti: 160 osob účastníků konference, 540 osob účastníků síťovacích seminářů.

8 b) Realita konferencí se účastnilo 184 osob, síťovacích seminářů 295 osob. Všechny konkrétní údaje o datech, místech a podpořených osobách jsou uvedeny v příloze této zprávy. Cíle aktivity byly splněny. KA 10 Evaluace Evaluační aktivity byly součástí realizace každé aktivity. V tomto období jsme především pracovali na evaluační zprávě s doporučeními. Aktivita probíhala v 12/2012, 1-4/2013. Výstupy: - Evaluační zpráva (VY_08_02, - Certifikace Mateřské školy přátelské (VY_10_03) - Souhrnná zpráva projektu (Vy_ 10_01) a příloha (VY_10_04). Cíle této aktivity byly splněny. Dosažené cíle projektu Posílení sociálních a komunikačních kompetencí a dovedností bylo dosaženo - u pedagogů realizací vzdělávacích kurzů modulu A, B, C, herním dopoledním programem s dětmi, přednáškovou činností s rodiči, supervizními a síťovacími semináři, konferencí, - u rodičů přednáškovým programem pro rodiče posilující výchovné a rodičovské kompetence, společným herním programem pro rodiče, dětí a učitele - u dětí dopoledním herním programem, společným odpoledním herním programem, programem pro rodiče. Výměna zkušeností mezi pedagogy dosaženo prostřednictvím vzdělávacích kurzů, workshopů, seminářů, konference, e-learningového kurzu. Vytvoření interaktivní sítě v rámci spolupráce pedagogů mezi sebou dosaženo prostřednictvím vzdělávacích kurzů workshopů, seminářů, konference, e-learningového kurzu. V rámci aktivity standardizace byla definována certifikace Mateřské školy přátelské k dětem a rodičům, která sděluje odborné i laické veřejnosti, že více jak 70% pedagogických pracovníků prošlo akreditovaným vzdělávacím programem na úrovni výcviku (64 hod. modul A, 20 hod. modul B a 10 a více hodin modul C) a tím ovlivňují úroveň pedagogické činnosti a sociální klima mateřské školy. Tuto certifikaci velmi pozitivně hodnotili i zřizovatele MŠ s požadavkem na další vzdělávání i po ukončení projektu. Tato certifikace a výsledky a výstupy projektu významně přispívají k udržitelnosti i projektu i po ukončení finanční podpory. Certifikát získalo 28 MŠ, které po ukončení projektu budou plnit roli metodických center.

9 Zpětná vazba od cílových skupin Zpětná vazba dílčích aktivit probíhala vždy po ukončení vzdělávacích kurzů, seminářů, konferencí formou evaluačních dotazníků. Tyto dotazníky byly průběžně vyhodnocovány a připomínky promítány do další realizace kurzů. Evaluační dotazníky jsou jedním ze zdrojů informací zpracovávaných v KA 8. Ústní zpětná vazba byla vždy součástí metodických setkání ředitelských skupin. Na místě bylo domluveno řešení případného problému. Veškeré problémy, které se vznikaly při realizaci jakékoliv aktivity byly obratem řešeny přijetím opatření k jejich nápravě. Dosažené hodnoty monitorovacích ukazatelů Název ukazatele Plánovaná hodnota Dosažená hodnota Počet produktů Počet podp. osob pracovníků v dalším vzdělávání Počet pod. osob pracovníků - mužů Počet pod. osob pracovník-žen Počet pod. osob v poč. vzděl. celkem dětí, žáků Počet pod. osob v poč. vzdělávání žáků chlapci Počet pod. osob v poč. vzdělávání žáků dívky Počet žáků se spec. potřebami. celkem Počet žáků se spec. Potřeba..chlapci Počet žáků se spec. Potřeba..dívky Počet žáků..běžné třídy - celkem Počet žáků..běžné třídy chlapci Počet žáků..běžné třídy dívky Počet podpořených osob poskytovatelé služeb Počet podpořených osob - celkem

10 Poznámky / zdůvodnění nedosažení plánovaných hodnot Indikátorů bylo dosaženo v absolutní sumě. Příjemce na počátku požádal o podstatnou změnu ve věci úpravy čísel pro naplnění indikátorů a to z důvodu úpravy metodického výkladu pro definici naplňování indikátoru a dále špatného aritmetického součtu uvedeného v projektové žádosti každý pracovník, který vstoupil do vzdělávání mohl být započítán pouze 1 x. Většina účastníků vzdělávání absolvovala více vzdělávacích aktivit. Návrh indikátorů při psaní projektové žádosti se odvíjel od průměrného počtu pedagogických pracovníků v MŠ v počtu 10. Vzhledem k tomu, že do projektu byly zařazeny MŠ s menším počtem pracovníků, došlo ke snížení naplnění tohoto indikátoru i když byl naplněn počet MŠ, které se projektu účastnily. V rámci podpory pedagogů evidujeme účastníky ve více vzdělávacích programech a s větší hodinovou dotaci než předpokládala původní projektová žádost. (Pozn.: v MŠ pracuje velmi málo mužů). 2. Navržené číslo realizace síťovacích seminářů nebylo možné naplnit, protože tyto semináře bylo potřeba realizovat zcela jiným způsobem, než bylo navrženo v projektové žádosti. Tím se seminářů účastnilo méně osob, než jsme předpokládali. (Viz, kapitola Problémy při realizaci) a ostatní dílčí indikátory se nedaly předem přesně odhadnout. Publicita projektu Informace účastníkům projektu o spolufinancování projektu z fondů EU na všech dokumentech : Veškeré dokumenty (smlouvy, zápisy, analýzy, pracovní výkazy, prezentace, certifikáty, osvědčení, desky, studijní materiály jsou opatřeny logolinkem ESF a OPVK. Místo realizace projektu bylo značeno cedulí. Informační akce (konference, semináře, workshopy, veletrhy, výstavy, soutěže atd.) V rámci všech aktivit projektu byly uvedeny informace o financování projektu z ESF prostřednictvím OPVK, informace byla zdůrazněna na prezenčních listinách a na pozvánkách na akce, elektronických i tištěných prezentacích. Internetové stránky projektu Internetové stránky projektu jsou funkční. Byly zřízeny přihlašovací stránky pro účastníky konferencí. V rámci e-learningových stránek jsou také umístěna loga s odkazy. Propagační předměty Bylo vyrobeno 10 ks pracovních trik pro realizační tým herního programu, bezpečnostní náramky s logy. Pro konferenci bylo vyrobeno 200 ks bloků s logolinkem ESF. Dále byly vyrobeny desky, vytištěny certifikáty, osvědčení a certifikat Přátelské školy. Zvláštní tiskové a mediální zprávy Logolink a odkaz na ESF byl součástí všech mediálních prezentací. Informační a komunikační materiál (plakát, leták, brožura, skládačka, informační sdělení, zpravodaj, studie, prezenční listiny, certifikáty atd.) Veškeré pozvánky a programy byly opatřeny logolinkem. Stejně letáky, certifikáty, e-learningový kurz, konferenci apod.

11 Webové stránky projektu Udržitelnost projektu Z hlediska udržitelnosti projektu budou realizovány tyto aktivity: 1. Realizace akreditovaného vzdělávání v rámci DVPP pro vzdělávací centra Pardubice, Svitavy, Chrudim, Mělník, Slaný. O akreditované vzdělávání, supervizi a koučing mají zájem jak konkrétní MŠ, které absolvovaly projekt, tak další nové MŠ, které v projektu zařazeny nebyly. V rámci nabídky budou realizovány již akreditované programy a rozvíjeny a akreditovány programy další. Ve všech městech, kde jsme provozovali vzdělávací centra, jsme získali podporu zřizovatelů, která je projevena formou a) přímé finanční podpory realizátora, dále povolením přesunu položek rozpočtů na vzdělávání jednotlivým MŠ, zakomponováním finančních požadavků na konkrétní vzdělávání pedagogů vlastních MŠ do rozpočtů zřizovatelů na rok 2014, b) bezplatného nájmu vzdělávacích prostor. 2. Akreditovaný e-learningový program bude nabídnut dalším zájemcům z různých mateřských škol a bude rozvíjena i jeho obsahová část. 3. V 11/2013 bude v Praze uspořádána odborná konference s cílem prezentace nabídky vzdělávacích činností pedagogům a řídícím pracovníkům MŠ v dalších spádových regionech. 4. Budou udržovány webové stránky projektu s informacemi o vzdělávání. 5. Certifikát Mateřské školy přátelské k dětem a rodičům získalo 28 MŠ, které budou plnit roli metodických center a AHS bude těmto centrum vytvářet odbornou podporu. Problémy při realizaci 1. V rámci projektu jsme pracovávali převážně s MŠ, jejichž počty pedagogických zaměstnanců nedosahovaly 10 a více osob. To přineslo problémy s dopadem na nižší počet podpořených osob především v aktivitách vzdělávacích modulů a síťovacích seminářů. 2. Do projektu byla začleněna taková zařízení, která projevila zájem o tříletou spolupráci. Jednalo se o dlouhodobý oboustranný závazek a výběr MŠ v první etapě projektu byl tedy delší a náročnější, než jsme předpokládali. 3. V počátku projektu jsme věnovali mnohem větší časovou dotaci průzkumovému šetření, individuálním strukturovaným rozhovorům i realizaci kulatých stolů, než jsme původně počítali. V každé MŠ jsme vykonali celodenní osobní návštěvu, navázali osobní kontakt, formou kulatého stolu a řešeného tématu jsme provedli i ukázku způsobu naší vzdělávací práce. Tímto postupem došlo k odstranění komunikační a vztahové bariéry mezi realizátory projektu a pedagogy/ředitelkami. Mezi příjemci projektu do té doby převládala zkušenost, že MŠ navštěvují pouze kontrolní orgány a to vytvářelo velmi nepříznivé klima pro vstup do vzdělávacích kurzů. 4. Během aktivity KA 1 jsme získali velké množství dat, s kterými se dále pracovalo v rámci KA 8. Z tohoto důvodu jsme ke spolupráci na zpracování dat přizvali statistika, který pracoval s matematickým modelem. 5. Během projektu jsme flexibilně upravovali harmonogram jednotlivých aktivit, protože dodržení harmonogramu z projektové žádosti nebylo reálné. 6. Nejnáročnějším prvkem realizace projektu byla nutnost zachování provozu MŠ, plánování a koordinace obsazenosti vzdělávacích kurzů modulu A. 7. Problematickým bodem byla realizace e-learningových kurzů z hlediska nedostatečné

12 vybavenosti MŠ (většinou jeden PC), ale především vzhledem k nedostatečné počítačové gramotnosti mnohých učitelek. Toto bylo překonáno společnou týmovou prací (přihlášení, procházení programu se zkušenější kolegyni, ukládání dokumentu a export do pdf atd.) 8. Modul B jsme nechali (zbytečně) více jak 12 měsíců k samostudiu. Po našich připomínkách, urgencích a podpůrných opatření většina účastníků aktivně studovala pouze cca 2-3 měsíce. 9. Modul C vyžadoval větší časovou dotaci na zpracování metodiky a to vzhledem k potřebě umožnit v tomto modulu zpracovávat a procvičovat individuální zvolená témata. 10. Supervize nebo koučování bylo do té doby neznámým pojmem a většina ředitelek a učitelek tento proces nechápala z počátku jako podporu a doprovázení, ale jako kontrolu. Vzhledem k osobnosti supervizorky a kouče se tyto problémy podařilo úspěšně překonat. 11. Během realizace projektu byla uzavřena odbornou veřejností a MŠMT diskuze ke standardizaci předškolního vzdělávání. Závěr diskuze konstatoval, že standardy předškolního vzdělávání zatím definovány nebudou. Tato skutečnost měla dopad na výstupy KA 8. Tým odborníků projektu se snažil ne vždy úspěšně kontaktovat pracovní skupinu standardizace. Výstupy KA 8 jsme tedy upravili a zaměřili na jednu část standardizačního procesu, a to osobnost učitele v předškolním výchovném a pedagogickém procesu. 12. Menší počet síťovacích seminářů (ne každá MŠ, ale spádová oblast), dále jiný formát (odborná témata a teprve posléze předávání informací), než přepokládala projektová žádost přinesl sice menší počet účastníků aktivity, ale na druhé straně větší počet zájemců o akreditované vzdělávání předkladatele, což zajistí další udržitelnost projektu. 13. Všechny problémy a rizika jsme řešili vždy v souladu se směrnicí na opatření řešení problémů a rizik, která je závazným dokumentem realizátora. 14. Jako problematická se ukázala především během prvního roku, ne vždy jednoznačná, komunikace s řídícím orgánem projektu MŠMT. Především v metodické podpoře realizace jsme byli v počátku velmi často odkazováni pouze na příručku příjemce, která neumožňuje jednoznačný a jasný výklad. Jako zkušení realizátoři projektů ESF, avšak se zkušeností z jiných operačních programů, jsme si na počátku vyžádali některé informace, právě z hlediska odlišnosti programů. Jednalo se především o uplatnění výjimky ve věci výběrových řízení vzhledem k dlouhodobé spolupráci subjektů, souběhu pracovních úvazků a dodávek služeb. V tomto období jsme dostali v této věci několik velmi nepřesných informací, které vedli ke špatnému manažerskému rozhodnutí s dopadem na velký objem finančních prostředků, později hodnocených jako neuznatelné náklady. S tímto postupem MŠMT stále nesouhlasíme a trváme na nedostatečné metodické podpoře realizátora. 15. Dlouhé lhůty na posouzení MZ byly v celém procesu komplikované, protože připomínky chodily vždy až na konci 6 měsíční lhůty, kdy jsme již pracovali na nové MZ. 16. Od řídícího orgánu jsme dostávali informace, které se posléze ukázali v rozporu s pokyny FÚ, který řešil nesrovnalosti neuznaných plateb. Horizontální témata Rovné příležitosti 1. Vyvinuté a realizované formy práce s řídícími a pedagogickými pracovníky mají proinkluzivní charakter. Prostřednictvím realizovaných aktivit byly tyto principy šířeny jak směrem k pedagogické a jiné odborné veřejnosti, tak i k rodičům dětí MŠ. 2. V rámci projektu nebyl kladen důraz na genderové rozdíly mezi muži a ženami nebo mezi chlapci a děvčaty. Naopak byl vytvořen prostor pro akceptaci a toleranci genderově podmíněných projevů chování skupiny a navozena atmosféra spolupráce a sounáležitosti. Kurzy a ostatní vzdělávací aktivity v interaktivních cvičeních a diskuzích akceptovali individuální potřeby účastníků.

13 Udržitelný rozvoj Realizace projektu jednoznačně podpořila pedagogické a řídící pracovníky v jejich psychické stabilitě, řídících a komunikačních dovednostech s ohledem na práci s odlišností. Projekt přispěl i k rozvoji spolupráce ve vazbě rodič-pedagog-dítě. Pochopení situace rodičů mateřskou školou a naopak přispělo k podpoře přejímání odpovědnosti rodičů za své vlastní děti a u učitelů k ukotvení důležitosti role učitele v prvním vzdělávacím stupni dětí raného věku. Na podpoře práce škola vs. rodina se podílely i některé pedagogické poradny a specializovaná centra, takže poznatky zasáhly mnohem širší skupinu než úzce spolupracující jednotlivce. Výstupy/produkty projektu Typ Název Stručný popis Dostupnost 1 produkt Metodika modulu A Metodika pro realizaci vzdělávacích programů v rámci modulu A (Prevence syndromu vyhoření, Komunikace a práce v týmu, Překážky ve vedení dialogu). Kurzy jsou akreditovány CD u příjemce 2 produkt Metodika modulu B 3 produkt Metodika modulu C 4 produkt Sborník z konference 5 produkt Příručka dobré praxe jako součást DVPP. Metodika pro realizaci a provoz e- learningového programu modulu B s názvem Podpora inkluzivního. vzdělávání část I, - e-learning. Kurz je rozdělen do 3 základních kapitol Úvod do teorie attachmentu, Právní modul, Úvodní kapitoly k problematice sociálního vyloučení. Metodika pro realizaci modulu C prostřednictvím nástroje WBL. Tištěný sborník pro účastníky konference, vytištěný v počtu 300 kusů o obsahu 61 stran. Tištěná barevná příručka v rozsahu 113 stran. CD u příjemce dotace CD u příjemce dotace V kanceláři příjemce V kanceláři příjemce Výstupy: Souhrnné výstupy ze všech aktivit (pracovní podklady pro vykazování indikátorů jsou uvedeny v příloze této zprávy VY_10_04. Mgr. Martina Chmelová Manažerka projektu Jméno, příjmení, funkce

Název projektu Jak vystoupit z kruhu Reg. číslo CZ.1.04/3.1.03/ Realizátor projektu Alfa Human Service Adresa Biskupcova 84, Praha 3

Název projektu Jak vystoupit z kruhu Reg. číslo CZ.1.04/3.1.03/ Realizátor projektu Alfa Human Service Adresa Biskupcova 84, Praha 3 Název projektu Jak vystoupit z kruhu Reg. číslo CZ.1.04/3.1.03/22.00.00 101 Realizátor projektu Alfa Human Service Adresa Biskupcova 84, Praha 3 Doba realizace 1. 5.2009 31. 7. 2010 Dotace 1 672 650,-

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.2.12/01.0003 Název projektu Zlepšení výuky autoškoly u žáků se speciálními vzdělávacími

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo Název projektu Příjemce Datum zahájení realizace 1. 5. 2013 Datum ukončení realizace 31.

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo Název projektu Příjemce Datum zahájení realizace 1. 3. 2009 Datum ukončení realizace 31.

Více

Výroční zpráva o. s. Alfa Human Service za rok 2012

Výroční zpráva o. s. Alfa Human Service za rok 2012 Výroční zpráva o. s. Alfa Human Service za rok 2012 číslo registrace: VS/1-1/44086/00-R IČO: 70863059 Bankovní spojení: Česká spořitelna a.s., pobočka Praha 2, Koněvova 141/2660-Imados, Praha 3, E banka

Více

A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY

A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY ZADAVATEL: HLAVNÍ MĚSTO PRAHA se sídlem Mariánské nám. 2, 110 01 Praha 1 IČ: 00064581 DIČ:CZ00064581 MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Odbor školství, mládeže a sportu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti A. PROJEKT A JEHO KLÍČOVÉ AKTIVITY ZADAVATEL: HLAVNÍ MĚSTO PRAHA se sídlem Mariánské nám. 2, 110 01 Praha 1 IČ: 00064581 DIČ:CZ00064581 MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Evropský sociální fond Praha &

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo Název projektu Příjemce Datum zahájení realizace 18.2.2010 Datum ukončení realizace 30.6.2012

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/08.0181 Název projektu Příjemce Datum zahájení realizace 1. 8. 2009 Datum ukončení realizace 31. 1. 2012 Partneři projektu Další vzdělávání

Více

Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce. Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček

Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce. Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce První etapa projektu Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček Průběh realizace říjen 2006 duben 2007 Realizátor

Více

Závěrečná zpráva. Vzdělávání v egon centru ORP Tišnov. Rozhodnutí o poskytnutí dotace r.č. CZ.1.04/4.1.00/40.00071 ze dne 26. 2.

Závěrečná zpráva. Vzdělávání v egon centru ORP Tišnov. Rozhodnutí o poskytnutí dotace r.č. CZ.1.04/4.1.00/40.00071 ze dne 26. 2. Závěrečná zpráva Název projektu: Registrační číslo projektu: Vzdělávání v egon centru ORP Tišnov CZ.1.04/4.1.00/40.00071 Datum zahájení realizace: 1.3.2010 Datum ukončení realizace: 31.12.2012 Rozhodnutí

Více

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů Tuto Monitorovací zprávu je třeba zaslat v tištěné a elektronické podobě (na CD nebo disketě) poskytovateli finanční

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo Název projektu Příjemce Datum zahájení realizace 1. 2. 2012 Datum ukončení realizace 30.

Více

Konference k projektu Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu.

Konference k projektu Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu. Konference k projektu Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu. Martin Konečný Obsah Strana 3 Základní údaje o projektu Strana 4 Cíle projektu Strana 5 Cílové skupiny Strana

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

PREZENTACE VÝSLEDKŮ PROJEKTU

PREZENTACE VÝSLEDKŮ PROJEKTU PREZENTACE VÝSLEDKŮ PROJEKTU EKONOM - nové formy výuky ekonomických odborných předmětů CZ.1.07/1.1.00/14.0170 v rámci semináře Výměna zkušeností s realizací projektu OPVK PRAHA 6. února 2014 1 Stručné

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07/4.1.00/33.0001 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.3.02/02.0002 Název projektu Podpora ICT vzdělávání v regionu Moravských Budějovic

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu Příloha č. 1 Smlouvy o dílo Popis projektu Individuální projekt Libereckého kraje Podpora procesů střednědobého plánování, síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji (dále jen projekt)

Více

ROČNÍ AKČNÍ PLÁN NA OBDOBÍ

ROČNÍ AKČNÍ PLÁN NA OBDOBÍ MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ NA ÚZEMÍ MČ PRAHA 18 LETŇANY A MČ PRAHA - ČAKOVICE ROČNÍ AKČNÍ PLÁN NA OBDOBÍ 2017-2018 OBSAH 1 ÚVOD... 3 2 OBECNÉ CÍLE... 3 3 PRIORITY A CÍLE... 3 4 OPATŘENÍ, JEJICH

Více

Konference k problematice vzdělávání projektových manažerů, České Budějovice 13. dubna 2012

Konference k problematice vzdělávání projektových manažerů, České Budějovice 13. dubna 2012 ZVÝŠENÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ UČITELŮ V PROFILOVÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH PŘEDMĚTECH Konference k problematice vzdělávání projektových manažerů, České Budějovice 13. dubna 2012 ZÁKLADNÍ ÚDAJE operační program Vzdělávání

Více

Klíčové aktivity projektu a jejich výstupy v podobě monitorovacích indikátorů

Klíčové aktivity projektu a jejich výstupy v podobě monitorovacích indikátorů Profesionalizace klíčových kompetencí řídících pracovníků škol a školských zařízení CZ.1.07/1.3.00/08.0235 CŠM PedF UK v Praze Klíčové aktivity projektu a jejich výstupy v podobě monitorovacích indikátorů

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.08/03.0045 Název projektu Sbližování teorie s praxí Příjemce Střední odborná

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Základní škola a Mateřská škola Verneřice, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola 2011 Název operačního programu:

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Základní škola a Mateřská škola Verneřice, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola 2011 Název operačního programu: PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Ţadatel projektu: Základní škola a Mateřská škola Verneřice,

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/2.1.00/13.0026 Název projektu Příjemce Datum zahájení realizace 21. ledna 2010 Datum

Více

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu)

Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu) Strategické řízení a plánování ve školách a v územích (představení projektu) Jakub Marinov, Centrum podpory SRP Olomouc Ředitelská akademie, 9. listopadu 2018 Reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_001/0000283

Více

Aktivní detekce ohrožených dětí v okrese Kladno a posílení spolupráce organizací poskytujících péči jejich rodinám.

Aktivní detekce ohrožených dětí v okrese Kladno a posílení spolupráce organizací poskytujících péči jejich rodinám. Projekt č. 3640069 - Aktivní detekce ohrožených dětí v prvních třídách základních škol v okrese Kladno a posílení spolupráce organizací poskytujících péči jejich rodinám; Realizátor: Oběcně prospěšná společnost

Více

VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA

VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA VÝUKOVÝ PROGRAM ANDRAGOGIKA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3.2.01/01.0018 Název projektu: Příprava lektorů pro vzdělávání dospělých Název příjemce: Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec,

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud jsou relevantní):

Více

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU PODNIKAVOSTI, INICIATIVY A KREATIVITY Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro

Více

17.dubna 2013 MODERNÍ VENOVSKÉ MÁLOTŘÍDNÍ ŠKOLY

17.dubna 2013 MODERNÍ VENOVSKÉ MÁLOTŘÍDNÍ ŠKOLY MODERNÍ VENOVSKÉ MÁLOTŘÍDNÍ ŠKOLY LOGO Moderní málotřídky Předkladatel grantového projektu Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb školám,

Více

Příručka. pro realizátory vzdělávacích aktivit. Verze 0.4. Datum aktualizace:

Příručka. pro realizátory vzdělávacích aktivit. Verze 0.4. Datum aktualizace: Verze 0.4 Příručka pro realizátory vzdělávacích aktivit Datum aktualizace: 31.3.2011 Obsah Podmínky pro realizátory vzdělávacích aktivit účastnící se projektu... 3 Povinnosti pro realizátory vzdělávacích

Více

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Škola pro život v 21.

Více

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů

MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů MONITOROVACÍ ZPRÁVA o realizaci projektu Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů Tuto Monitorovací zprávu je třeba zaslat v tištěné a elektronické podobě (na CD nebo disketě) poskytovateli finanční

Více

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB

KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB KATALOG PRODUKTŮ A SLUŽEB 2011 PPŠ INSTITUT CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PŘEROV, s.r.o. PALACKÉHO 1380/19, 750 02 PŘEROV TEL: 581 259 138 MOBIL: 606 045 111, 724 972 133 E-MAIL: pps@ppsinstitut.cz http://www.ppsinstitut.cz

Více

Vývoj SIPVZ. Stručný popis realizace z věcného pohledu

Vývoj SIPVZ. Stručný popis realizace z věcného pohledu Vývoj SIPVZ Stručný popis realizace z věcného pohledu Radek Maca 1 Přehled usnesení vlád týkajících se SIPVZ Radek Maca 2 Cíle SIPVZ (vyplývají z usnesení vlád) Plán 1. etapy (UV 244/2001) Vytvořit podmínky

Více

Metodická příručka aktivity 7 Dobrovolnictví Projekt CZ.1.07/3.1.00/37.0204 Další vzdělávání občanů Liberecka

Metodická příručka aktivity 7 Dobrovolnictví Projekt CZ.1.07/3.1.00/37.0204 Další vzdělávání občanů Liberecka Metodická příručka aktivity 7 Dobrovolnictví Projekt CZ.1.07/3.1.00/37.0204 Další vzdělávání občanů Liberecka Projekt CZ.1.07/3.1.00/37.0204 Další vzdělávání občanů Liberecka 1 I. ÚVOD Metodická př í řuc

Více

1. Výzkumy. INFORMAČNÍ LETÁK kompletní informace o aktivitách projektu Klíče pro život

1. Výzkumy. INFORMAČNÍ LETÁK kompletní informace o aktivitách projektu Klíče pro život 1. Výzkumy pedagogičtí pracovníci, pracovníci pracující s dětmi a mládeží, děti a mládež Metodologie: sběr dat bude realizován technikou strukturovaných řízených rozhovorů (dotazníkem) v organizacích zabývajících

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK. Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK. Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Č. j.: 5056/2010-41 Příloha č. 5 výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Zvyšování kvalifikace a odborných kompetencí

Více

Zápis č. z jednání odborného a administrativního týmu k projektu Implementace mechatroniky do výuky technických oborů na SŠT Žďár nad Sázavou

Zápis č. z jednání odborného a administrativního týmu k projektu Implementace mechatroniky do výuky technických oborů na SŠT Žďár nad Sázavou Zápis č. z jednání odborného a administrativního týmu k projektu Implementace mechatroniky do výuky technických oborů na SŠT Žďár nad Sázavou Den: 10.12.2009 od 13:30 do 15:30 h Přítomni: dle prezenční

Více

Zpráva o realizaci. Administrace SCLLD v MAS Sdružení SPLAV-1.etapa. Identifikační číslo zprávy:

Zpráva o realizaci. Administrace SCLLD v MAS Sdružení SPLAV-1.etapa. Identifikační číslo zprávy: Zpráva o realizaci Registrační číslo projektu: CZ.06.4.59/0.0/0.0/15_003/0001213 Administrace SCLLD v MAS Sdružení SPLAV-1.etapa Informace o zprávě Identifikační číslo zprávy: 1gHC2PZoR1 Typ zprávy: Zpráva

Více

Proškolování cílové skupiny

Proškolování cílové skupiny Podklady k 7. MZ říjen - prosinec 2014 1. Klíčové aktivity Číslo klíčové aktivity 09 Název klíčové aktivity Proškolování cílové skupiny Příští období realizace aktivity 09/2012 12/2014 Popis realizace

Více

SYSTÉM. Mgr. Petr Kuš 24. června 2010 Institut pro místní správu Praha, vzdělávací středisko Benešov

SYSTÉM. Mgr. Petr Kuš 24. června 2010 Institut pro místní správu Praha, vzdělávací středisko Benešov SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ LEKTORŮ Mgr. Petr Kuš 24. června 2010 Institut pro místní správu Praha, vzdělávací středisko Benešov Specifika vzdělávání lektorů v Institutu pro místní správu Praha velmi početný lektorský

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Žadatel projektu Číslo projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu: Název oblasti podpory: Rozpočet projektu

Více

Seminář pro řešitele projektů v OP VK Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání

Seminář pro řešitele projektů v OP VK Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 1 Seminář pro řešitele projektů v OP VK Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání PROJEKTOVÝ SERVIS UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI www.psup.cz 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Cílem je

Více

Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol

Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol V průběhu projektu byly připraveny, odzkoušeny a do základních a středních škol zavedeny účinné nástroje kariérového poradenství: 1. V první

Více

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Projekt Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Operační program: Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa:

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Supervize Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast vzdělávání

Více

27. Speciální pedagog. Anotace. Téma: systémová podpora

27. Speciální pedagog. Anotace. Téma: systémová podpora 27. Speciální pedagog Téma: systémová podpora Anotace Činnost speciálního pedagoga ve škole je samostatná poradenská činnost, která není přímou součástí vzdělávací činnosti školy. Školní speciální pedagog

Více

Závěrečná zpráva projektu. Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a. v environmentálních, informačních, komunikačních

Závěrečná zpráva projektu. Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a. v environmentálních, informačních, komunikačních Závěrečná zpráva projektu s názvem Aprobační rozšiřující studium pro učitele základních a středních škol Moravskoslezského kéh kraje v environmentálních, informačních, komunikačních a strojírenských oborech

Více

Změny v hodnotách indikátorů

Změny v hodnotách indikátorů Změny v hodnotách indikátorů Číslo výzvy: Registrační číslo projektu v ISKP14+: Žadatel: Název projektu: 02_15_007 CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000239 Slezská univerzita v Opavě Přímá a jasná podpora školské

Více

Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ

Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ Název projektu: KLÍČ K ÚSPĚCHU NA TRHU PRÁCE A MOŽNOSTI VSTUPU NA VŠ (projekt je spolufinancován z prostředků ESF a Státního rozpočtu ČR) Příjemce podpory: Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s.,

Více

Projekt Posilování sociálního dialogu prevence násilí na pracovišti. Mgr. Dušan MARTINEK vedoucí Oddělení pro rozvoj lidských zdrojů a projekty ČMKOS

Projekt Posilování sociálního dialogu prevence násilí na pracovišti. Mgr. Dušan MARTINEK vedoucí Oddělení pro rozvoj lidských zdrojů a projekty ČMKOS Projekt Posilování sociálního dialogu prevence násilí na pracovišti Mgr. Dušan MARTINEK vedoucí Oddělení pro rozvoj lidských zdrojů a projekty ČMKOS Praha, Senát Parlamentu ČR 12.10.2010 Plný název projektu:

Více

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Terénní programy, id. 3645646 Kapacita služby: V danou chvíli je možno poskytnout službu

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.00/08.0064 Název projektu Příjemce Škola pro udržitelný život - vzdělávání pro

Více

PROFESNÍ RŮST V MATEŘSKÝCH ŠKOLKÁCH

PROFESNÍ RŮST V MATEŘSKÝCH ŠKOLKÁCH OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PROFESNÍ RŮST V MATEŘSKÝCH ŠKOLKÁCH REG. Č.: CZ.1.07/1.3.00/48.0040 Okresní hospodářská komora Karviná www.hkok.cz PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Název: Profesní

Více

INKLUZE VE ŽLUTICÍCH

INKLUZE VE ŽLUTICÍCH INKLUZE VE ŽLUTICÍCH Registrační číslo CZ.1.07/1.2.00/47.0018 Mgr. Bc. Václav Slavík, starosta Miroslava Eliášová, manažer projektu Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu

OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Základní údaje o projektu individuální projekt Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) poskytovatel dotace -

Více

SYSTEMATICKÁ PODPORA. Pavel K r p á l e k

SYSTEMATICKÁ PODPORA. Pavel K r p á l e k SYSTEMATICKÁ PODPORA V PŘÍPRAVP PRAVĚ UČITELŮ Pavel K r p á l e k Institut vzdělávání a poradenství ČZU Praha TOTAL QUALITY MANAGEMENT (TQM) KOMPLEXNÍ SYSTÉM ŘÍZENÍ KVALITY ZÁKLADNÍ PRINCIPY TQM VE VZDĚLÁVÁNÍ:

Více

Projekt Didaktika pro kyberprostor (DIKYPR) reg. č. CZ.1.07/1.3.00/51.0027

Projekt Didaktika pro kyberprostor (DIKYPR) reg. č. CZ.1.07/1.3.00/51.0027 Projekt Didaktika pro kyberprostor (DIKYPR) reg. č. CZ.1.07/1.3.00/51.0027 Závěr projektu - požadavky na součinnost Ing. Ivan Stuchlík Manažer projektu 16.6.2015 1. Dokončení nákupů SW a příslušenství

Více

MEDIÁLNÍ VÝCHOVA NA GYMNÁZIÍCH

MEDIÁLNÍ VÝCHOVA NA GYMNÁZIÍCH MEDIÁLNÍ VÝCHOVA NA GYMNÁZIÍCH Projekt spolufinancovaný z Evropského sociálního fondu v ČR a státního rozpočtu České republiky 1 ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU Realizátor projektu: Koalice nevládek Pardubicka,

Více

Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK. Praha, 17.září 2013. MŠMT, Křižíkova 34/148, 186 00 Praha 8 - Karlín. www.vzdelavanipedagogu.

Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK. Praha, 17.září 2013. MŠMT, Křižíkova 34/148, 186 00 Praha 8 - Karlín. www.vzdelavanipedagogu. Výměna zkušeností s realizací projektů OP VK MŠMT, Křižíkova 34/148, 186 00 Praha 8 - Karlín Praha, 17.září 2013 www.vzdelavanipedagogu.cz 1 Projekt Vzdělávání pro udržitelný rozvoj pro pedagogy základních

Více

Anotace IPn. Individuální projekt národní

Anotace IPn. Individuální projekt národní Anotace IPn Individuální projekty národní Číslo P: CZ.1.07 Název P: Číslo výzvy: Název výzvy: Prioritní osa: blast podpory: Typ Kód a název oblasti intervence: Název Předpokládané datum zahájení a ukončení

Více

ZÁVĚREČNÁ MONITOROVACÍ ZPRÁVA SHRNUTÍ

ZÁVĚREČNÁ MONITOROVACÍ ZPRÁVA SHRNUTÍ Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce CZ.1.04/1.1.02/35.00379 Vzděláváním zaměstnanců KOBLA, spol. s r.o. ke zvýšení jejich adaptability KOBLA, spol. s.r.o. IČ 42192153 Kontaktní osoba

Více

Projekt byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Projekt byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Zvyšování adaptability a konkurenceschopnosti společnosti Ostrapack, s.r.o. a jejich zaměstnanců formou systematického vzdělávání na základě klíčových kompetencí zaměstnanců Projekt byl financován z prostředků

Více

Cizí jazyky pro život

Cizí jazyky pro život CJŽ identifikace projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výzva 55 Projekt realizuje: Národní institut pro další vzdělávání Název projektu: Rozvoj cizojazyčných a interkulturních kompetencí

Více

PŘÍRUČKA PRO REALIZÁTORY VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT

PŘÍRUČKA PRO REALIZÁTORY VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT PŘÍRUČKA PRO REALIZÁTORY VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT Tato příručka je určena pro realizátory vzdělávacích aktivit účastnící se projektu Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí nelékařských zdravotnických

Více

PR a ICT podpora v projektu

PR a ICT podpora v projektu PR a ICT podpora v projektu Klíče pro život - Rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání CSŘ SVČ Kroměříž, 21.11.2008 Radek Maca INVESTICE DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Tento projekt je spolufinancován

Více

KUDY KAM orientace žáků Olomouckého a Zlínského kraje v systému veřejné správy

KUDY KAM orientace žáků Olomouckého a Zlínského kraje v systému veřejné správy KUDY KAM orientace žáků Olomouckého a Zlínského kraje v systému veřejné správy CZ.1.07/1.1.00/26.0057 7. 11. 2013 Ing. Radovan Výsmek POPIS PROJEKTU Základní informace Realizátor: Zlínský kraj Partner:

Více

Pozice Výše max. hodinové sazby 1. Vedoucí manažer

Pozice Výše max. hodinové sazby 1. Vedoucí manažer Přehled maximálních doporučených hodinových sazeb bez odvodů zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění pro pracovníky v projektech podpořených z programů přeshraniční spolupráce zaměstnané na HPP/DPP/DPČ

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo Název projektu Příjemce CZ.1.07/1.1.07/02.0082 Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti

Více

Základní údaje o výzvě

Základní údaje o výzvě Základní údaje o výzvě Výzva č. 02_16_022: pro MŠ a ZŠ v krajích Žádosti je možné podávat do: 30. 6. 2017 Projekty je možné realizovat nejpozději od 1. 9. 2017 do 31. 8. 2019 Délka realizace: 24 měsíců

Více

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Souhrnná informace o realizaci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo Název projektu Příjemce CZ.1.07/2.1.00/32.0008 Inovace vzdělávacích programů na Vyšší odborné

Více

Popis fungování Místního akčního plánu ORP Sokolov

Popis fungování Místního akčního plánu ORP Sokolov Popis fungování Místního akčního plánu ORP Sokolov ÚVOD Místní akční plán ORP Sokolov je projekt, který je realizován jako součást tzv. akce KLIMA Kultura učení, Leadership, Inkluze, Metodická podpora

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Sebepoznávání Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast vzdělávání

Více

Příručka. pro akreditovaná pracoviště. Aktualizace: 24. 2. 2011

Příručka. pro akreditovaná pracoviště. Aktualizace: 24. 2. 2011 Příručka pro akreditovaná pracoviště Aktualizace: 24. 2. 2011 1 OBSAH: Podmínky akreditovaného pracoviště pro účast na projektu... 3 Povinnosti akreditovaného pracoviště při účasti na projektu... 3 Postup

Více

Zadávací dokumentace k výzvě k podání nabídek

Zadávací dokumentace k výzvě k podání nabídek Zadávací dokumentace k výzvě k podání nabídek Číslo zakázky (bude doplněno MŠMT v případě IP, v případě GP ZS) Název programu: Registrační číslo projektu Název projektu: Registrační číslo projektu Název

Více

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v u:

c) Kompletní znění dotazníku přístupného z přímého odkazu rozeslaného v  u: Příloha č. 1: Dotazník a) Průvodní dopis rozeslaný emailem (ředitelky MŠ v Praze z internetové databáze) Dobrý den, Vážená paní ředitelko, zdravím a obracím se na Vás s žádostí o vyplnění dotazníku k mé

Více

4. Studujete nebo jste absolvoval/la studium manažerského zaměření? (můžete označit i více možností)

4. Studujete nebo jste absolvoval/la studium manažerského zaměření? (můžete označit i více možností) Podpora profesního rozvoje učitelů ze strany ředitele Dobrý den, jsem studentka PedF UK obor Školský management.věnujte prosím několik minut svého času vyplnění následujícího dotazníku, který se týká šetření

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Prevence vyhoření Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Žadatel projektu: Základní škola Brno,Bakalovo nábřeží 8,příspěvková

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

Projekt do výzvy OP PPR č. 21 PRIMAS Praha 13 Porozumění, Respekt, Inkluze, Multikultura, Aktivita, Spolupráce

Projekt do výzvy OP PPR č. 21 PRIMAS Praha 13 Porozumění, Respekt, Inkluze, Multikultura, Aktivita, Spolupráce Projekt do výzvy OP PPR č. 21 PRIMAS Praha 13 Porozumění, Respekt, Inkluze, Multikultura, Aktivita, Spolupráce Výzva 21 Zvýšení kvality vzdělávání prostřednictvím posílení inkluze v multikulturní společnosti

Více

Komponenta specifická primární prevence. Popis jednotlivých základních kroků a činností

Komponenta specifická primární prevence. Popis jednotlivých základních kroků a činností Komponenta specifická primární prevence Popis jednotlivých základních kroků a činností duben 2011 1. Východiska Vycházíme z toho, že mezi hlavní kriteria efektivní primární prevence patří dobrá znalost

Více

Zkušenosti z několika e-learningových kuzů pro odlišné cílové skupiny

Zkušenosti z několika e-learningových kuzů pro odlišné cílové skupiny Zkušenosti z několika e-learningových kuzů pro odlišné cílové skupiny Projekt EQUAL Výuka SPZE Výuka TOJ Podpora výuky Mtg a mang. sportu Závěry a diskuse k výsledkům a zkušenostem L. Eger 1 Projekt EQUAL

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ÚSTÍ NAD LABEM č. projektu: CZ /0.0/0.

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ÚSTÍ NAD LABEM č. projektu: CZ /0.0/0. MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ÚSTÍ NAD LABEM č. projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000407 Společné jednání pracovních skupin úterý 3.5.2016, 15:00

Více

Plán DVPP 2010/2011 a Dlouhodobý plán DVPP

Plán DVPP 2010/2011 a Dlouhodobý plán DVPP Plán DVPP 2010/2011 a Dlouhodobý plán DVPP 1. Obecná ustanovení Ředitel školy vydává v souladu se statutem školy a podle 24 zákona č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících v platném znění a podle ustanovení

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo PO ii : 7. 3 Prioritní osa: Název PO: Další vzdělávání Číslo oblasti 7. 3. 1 podpory:

Více

Projektové záměry v rámci výzvy pro kraje z Operačního programu zaměstnanost Jednání Kolegia obcí K21

Projektové záměry v rámci výzvy pro kraje z Operačního programu zaměstnanost Jednání Kolegia obcí K21 Jednání Kolegia obcí K21 20. 11. 2015 1 2 Hlavní cíl projektu Zajištěním dostupnosti a rozvojem vybraných sociálních služeb v komunitě umožnit osobám se zdravotním postižením setrvat ve svém přirozeném

Více

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum Program 9.00 10.15 představení služeb Centra primární prevence, o.s. Prev-Centrum 10.15 10.30 přestávka 10.30 11.00 diskuse všeobecná primární prevence selektivní primární prevence indikovaná primární

Více

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost

PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost PILOTNÍ OVĚŘOVÁNÍ v aktivitě Ekonomická gramotnost 1. Úvod V souladu s aktivitami projektu byl výukový modul Ekonomická gramotnost pilotně ověřen na primární (děti) i sekundární (pedagogové) cílové skupině.

Více

Popis vzdělávací akce

Popis vzdělávací akce Popis vzdělávací akce 1. Název vzdělávací akce:specializační studium pro metodiky prevence Studium k výkonu specializovaných činností -prevence sociálně patologických jevů(dle vyhl. č. 317/2005 Sb. 9c)

Více

Multikulturní 13 VŠEM červen Základní údaje o projektu Klíčové aktivity a jejich hodnocení

Multikulturní 13 VŠEM červen Základní údaje o projektu Klíčové aktivity a jejich hodnocení Multikulturní 13 VŠEM červen 2018 Základní údaje o projektu Klíčové aktivity a jejich hodnocení Multikulturní 13 VŠEM Název projektu Zvyšování kompetencí pedagogických a dalších pracovníků působících ve

Více

Základní znalosti pro pracovníky ITP

Základní znalosti pro pracovníky ITP Závěrečná zpráva z realizace e-learningového ho programu Základní znalosti pro pracovníky ITP 1. E-learningový program Základní znalosti pro pracovníky ITP Základní charakteristika programu, jako garant

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Principy Strukturálních fondů EU Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné

Více

Šance pro středoškoláky

Šance pro středoškoláky Závěrečná konference k projektu Šance pro středoškoláky CZ 1.04/2.1.00/13.00071 11. prosince 2012 Olomouc Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi

1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi 1. Název programu/ /kurzu - vzdělávací akce: Vedení dialogu a reflexe v učitelské praxi 2. Obsah podrobná struktura a soubor témat výuky: SOUHRNNÁ ANOTACE KURZU: KURZ JE URČEN PRO VYUČUJÍCÍ ZŠ A SŠ. ZAMĚŘUJE

Více

Projekt Podpora sociálně-právní ochrany dětí na Krajském úřadě Jihomoravského kraje II a jeho přínos pro obecní úřady

Projekt Podpora sociálně-právní ochrany dětí na Krajském úřadě Jihomoravského kraje II a jeho přínos pro obecní úřady Projekt Podpora sociálně-právní ochrany dětí na Krajském úřadě Jihomoravského kraje II a jeho přínos pro obecní úřady Porada ředitelky Krajského úřadu Jihomoravského kraje s tajemnicemi a tajemníky obecních

Více

Příručka pro akreditovaná pracoviště

Příručka pro akreditovaná pracoviště Příručka pro akreditovaná pracoviště OBSAH: Co musí splňovat akreditované pracoviště pro účast na projektu...3 Další povinnosti akreditovaného pracoviště...3 Postup při realizaci vzdělávací aktivity s

Více