Úvod do ekonometrie Minitesty

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do ekonometrie Minitesty"

Transkript

1 Úvod do ekonometrie Minitesty Poznámka k zadání Použité značení odpovídá přednáškám, v případě nejasností nahlédněte do zveřejněných prezentací. V zadání jsou všude použity desetinné tečky (kvůli souladu s výstupy ze softwaru). Otázky 1. Počátky ekonometrie coby vědního oboru jsou spjaty se založením Ekonometrické společnosti (Econometric Society) a časopisu Econometrica. Kdy k těmto událostem došlo? (Odpověď stačí uvést s přesností na desetiletí např. 80. léta 19. stol. ). 2. Jmenujte alespoň dva ekonometry, kteří jsou držiteli Nobelovy ceny za ekonomii. (Stačí uvést příjmení, ale víte-li i křestní jméno, pochlubte se.) 3. Následující výstup byl pořízen v Gretlu nad průřezovým datovým souborem obsahujícím mj. proměnné mzda (průměrná hrubá hodinová mzda respondenta v USD) a vzdelani (dokončené roky školní docházky): Model 1: OLS, using observations Dependent variable: mzda const vzdelani e-022 *** Mean dependent var S.D. dependent var Sum squared resid S.E. of regression R-squared Adjusted R-squared F(1, 524) P-value(F) 2.78e-22 Log-likelihood Akaike criterion Schwarz criterion Hannan-Quinn Zapište odhadnutou regresní rovnici a interpretujte odhadnuté regresní koeficienty; pro koeficient u proměnné vzdelani uveďte jak kauzální, tak deskriptivní interpretaci. 4. Následující výstup byl pořízen v Gretlu nad průřezovým datovým souborem obsahujícím mj. proměnné mzda (průměrná hrubá hodinová mzda respondenta v USD) a vzdelani (dokončené roky školní docházky). Proměnná l_mzda představuje přirozený logaritmus proměnné mzda. Zapište odhadnutou regresní rovnici a interpretujte koeficient u proměnné vzdelani. Model 1: OLS, using observations Dependent variable: l_mzda const e-09 *** vzdelani e-025 *** Mean dependent var S.D. dependent var Sum squared resid S.E. of regression R-squared Adjusted R-squared F(1, 524) P-value(F) 3.27e-25

2 Log-likelihood Akaike criterion Schwarz criterion Hannan-Quinn Naším cílem je kvantifikovat (kauzální) vliv x na y. Vysvětlete, proč je tento cíl daleko snáz splnitelný v případě, že můžeme použít randomizovaný experiment, oproti (ve společenských vědách běžnému) použití neexperimentálních dat. 6. Máme k dispozici průřezový datový soubor o 60 městech v ČR. Spočetli jsme korelaci mezi počtem policejních hlídek na obyvatele a počtem krádeží automobilů za poslední měsíc; vyšlo nám číslo 0.26, což je výsledek významně se lišící od nuly (na běžné 5% hladině významnosti). Popište možné kauzální vztahy, které by tuto korelaci mohly vysvětlit (zkuste vymyslet spojitost s každým ze tří kauzálních schémat z přednášky). 7. Následující výstup byl pořízen v Gretlu pro datový soubor s ojetými škodovkami (z první přednášky). Připomeňme, že cena vozu je uvedena v korunách, proměnná rok udává rok výroby, km je počet najetých kilometrů a kategoriální proměnná palivo má tři možné hodnoty: benzín, diesel a LPG. Interpretujte hodnoty koeficientů u indikátorových (dummy) proměnných pro kategorie paliva. Model 1: OLS, using observations Dependent variable: cena const e e e-036 *** km e-05 *** rok e-036 *** kombi diesel e-06 *** LPG Mean dependent var S.D. dependent var Sum squared resid 3.65e+12 S.E. of regression R-squared Adjusted R-squared F(5, 322) P-value(F) 4.41e-82 Log-likelihood Akaike criterion Schwarz criterion Hannan-Quinn Uveďte příklady deskriptivní, kauzální a predikční otázky v empirické analýze. 9. Zapište model jednoduché regrese v deskriptivní verzi (tj. pomocí populační regresní funkce) a ve strukturní verzi (pomocí data generujícího procesu). 10. Tabulka níže uvádí průměrnou měsíční mzdu ve zkoumané populaci podle dosaženého stupně vzdělání. Jaká je průměrná mzda v celé populaci? Formálně řečeno, v tabulce najdete možné hodnoty funkce E(mzda vzdělání) a pravděpodobnostní funkci veličiny vzdělání. Váš výpočetní postup by měl v takto formálním pojetí odpovídat aplikaci tzv. zákona iterovaných středních hodnot; zapište formálně, jak se podle tohoto tvrzení získá střední hodnota mzdy z údajů v tabulce. vzdělání ZŠ SŠ VŠ průměrná mzda % populace Metodou nejmenších čtverců odhadujeme koeficient β 1 v modelu y = β 0 + β 1x + u. Popište vztah mezi odhadnutým koeficientem a výběrovou kovariancí proměnných x a y.

3 12. Metodou nejmenších čtverců odhadujeme koeficient β 1 v modelu y = β 0 + β 1x + u. Která z následujících situací může teoreticky po odhadu nastat? Záporné odpovědi pečlivě zdůvodněte. a) β ˆ , výběrová korelace mezi x a y je b) β ˆ , výběrová kovariance mezi x a y je c) β ˆ , výběrová korelace mezi x a y je rovna Jaké čtverce minimalizuje metoda nejmenších čtverců při odhadu modelu y = β 0 + β 1x + u? 14. Pro vzorek n = 147 respondentů odhadujeme metodou nejmenších čtverců lineární regresní model y = β 0 + β 1x + u. Zapište výraz, který bude vyjadřovat součet čtverců reziduí. 15. Pro vzorek n = 147 respondentů odhadujeme metodou nejmenších čtverců lineární regresní model y = β 0 + β 1x + u. Jakých hodnot může ve výsledcích nabývat součet reziduí? Zdůvodněte. 16. Parametry β 0, β 1 modelu y = β 0 + β 1x + u máme v plánu odhadovat pomocí momentové metody. Jaký předpoklad o náhodné složce zpravidla pro účely odhadu přijímáme? Plyne z něj nějaký závěr ohledně korelace x a u? 17. Vysvětlete pojem výběrové rozdělení odhadové statistiky. Můžete třeba konkrétně použít příklad statistiky pro odhad parametru β 1 v jednoduché regresi. 18. Uveďte příklad proměnných x a y takový, aby byla náhodná složka v modelu y = β 0 + β 1x + u heteroskedastická. Zdůvodněte. 19. Uvažujte lineární regresní model splňující předpoklady SLR.1 SLR.5. Jaký používáme estimátor pro rozptyl náhodné složky? Je tento estimátor nestranný? 20. Vysvětlete pojem směrodatná chyba ˆβ Co je to normovaná (či standardizovaná) odhadová statistika β ˆ 1? Jaké má výběrové rozdělení v klasickém lineárním regresním modelu? 22. Ukažte, že výběrový průměr hodnot závisle proměnné y je roven průměru vyrovnaných hodnot ( y ˆ) po odhadu MNČ. 23. Zapište předpoklad MLR Zapište předpoklad MLR Zapište předpoklad MLR Máme silně heteroskedastickou náhodnou složku v modelu, který nicméně splňuje předpoklady MLR.1 MLR.4. Může být v tomto případě estimátor MNČ nestranný? 27. Po odhadu modelu y = β 0 + β 1x 1 + β 2x 2 + β 3x 3 + β 4x 4 + u na vzorku n = 21 respondentů vyšlo R 2 = Vypočtěte upravený koeficient determinace. 28. Která z následujících situací může teoreticky po odhadu lineárního regresního modelu nastat? Uveďte odpověď může nastat / nemůže nastat pro každou položku a až c, záporné odpovědi pečlivě zdůvodněte. a) R 2 = 0.50, výběrová korelace mezi y a ŷ je b) R 2 2 = 1.25, R c) R 2 2 = 0.01, R Proměnné x 1 a x 2 jsou silně korelované, výběrový korelační koeficient činí Způsobí tato skutečnost vychýlení v MNČ-odhadech koeficientů lineárního regresního modelu y = β 0 + β 1x 1 + β 2x 2 + u? Vysvětlete.

4 30. Pomocí MNČ jsme odhadli regresní funkci mzda ˆ výška, kde mzda je hrubá měsíční mzda v Kč a výška je měřena v cm. Zapište, jak by vypadala regresní funkce v případě, že bychom proměnnou výška vyjádřili v palcích (1 palec = 2.54 cm) a proměnnou mzda bychom místo Kč vyjádřili v tisících Kč. 31. Výběrový průměr proměnných x a y je 4.5 a 6. Určete hodnotu vynechaného parametru v zápisu odhadnuté regresní funkce: yˆ 3 x. Zdůvodněte. 32. Pomocí MNČ jsme odhadli regresní funkci yˆ x. Nyní se stejným datovým souborem odhadujeme model vícenásobné regrese: k vysvětlující proměnné x přidáme ještě proměnnou z, přičemž výběrová kovariance x a z je nulová. Doplňte chybějící údaj v nové regresní funkci: yˆ 1.5 x 3.6 z. Zdůvodněte. 33. Vysvětlete podstatu anglického termínu bias-variance tradeoff (ve vztahu k odhadu mezního efektu x na y). 34. Metodou nejmenších čtverců jsme odhadli regresní funkci na výběrovém vzorku čítajícím pozorování. Směrodatná chyba koeficientu u proměnné x 2 vyšla 4.2. Jak přibližně se tato směrodatná chyba změní, pokud stejný model odhadneme znovu s tím, že z našich dat náhodně vybereme pouze 1000 pozorování? 35. Následující výstup byl pořízen v Gretlu nad průřezovým datovým souborem obsahujícím mj. proměnné mzda (průměrná hrubá hodinová mzda respondenta v USD) a vzdelani (dokončené roky školní docházky). Jaká je přibližná šířka 95% intervalu spolehlivosti pro úrovňovou konstantu (intercept)? Uveďte a zdůvodněte výpočetní postup. Model 1: OLS, using observations Dependent variable: mzda const vzdelani e-022 *** 36. Vysvětlete, co je to hladina významnosti statistického testu. 37. Ukažte korektnost našeho vzorce pro výpočet mezí 95% intervalu spolehlivosti, tj. dokažte, že z předpokladů klasického lineárního regresního modelu plyne, že je-li c rovno 97.5% kvantilu studentova t rozdělení s n k 1 stupni volnosti, platí Pr βˆ c se( βˆ ) β βˆ c se( βˆ ) j j j j j Při důkazu můžete bez důkazu využít tvrzení o rozdělení normovaného estimátoru koeficientu β j. 38. Vysvětlete, co je to p-hodnota t-testu o hodnotě regresního parametru β j. 39. Nad průřezovým datovým souborem obsahujícím proměnné mzda (průměrná hodinová mzda respondenta v Kč), praxe (léta pracovních zkušeností), vzdelani (roky dokončeného vzdělání) jsme odhadli níže uvedenou regresní funkci. ^mzda = *praxe *vzdelani (5.120) (0.0067) (1.600) n = 8165, R-squared = (standard errors in parentheses) Určete p-hodnotu testu s nulovou hypotézou H 0: β vzdelani = 0 a oboustrannou alternativou. Postup zdůvodněte.

5 40. Následující výstup byl pořízen v Gretlu nad průřezovým datovým souborem obsahujícím mj. proměnné mzda (průměrná hrubá hodinová mzda respondenta v USD) a vzdelani (dokončené roky školní docházky): Model 1: OLS, using observations Dependent variable: mzda const vzdelani e-022 *** (a) Určete 95% interval spolehlivosti pro β vzdelani; můžete použít přibližný výpočet. (b) Předpokládejme, že náhodná složka je nezávislá na vzdělání a má normální rozdělení. Popište, jak byste získali přesnou hodnotu mezí 95% intervalu spolehlivosti. 41. Následující výstup byl pořízen v Gretlu nad průřezovým datovým souborem o mladých zaměstnaných mužích, obsahujícím mj. proměnné mzda (měsíční mzda respondenta v USD), vysoka (dokončené roky vzdělání na vysoké škole), odborna (dokončené roky vzdělání na vyšší odborné škole), vek (věk v letech) a zenaty (= 1 pro ženaté respondenty): ^l_mzda = *vysoka *odborna *vek *zenaty (0.159)( ) ( ) ( ) (0.0413) n = 935, R-squared = (standard errors in parentheses) Vaším cílem je testovat, zdali se liší odměna (nárůst mzdy) za roky strávené na vysoké škole, oproti rokům stráveným na vyšší odborné škole (tj. zdali se z finančního hlediska vyplatí studovat jinak těžší vysokou školu). Zapište formálně, jakou nulovou hypotézu byste testovali, a stručně komentujte, jaký test byste pro tento účel použili. 42. V níže uvedeném výstupu je modelována logaritmická cena domu (l_price) pomocí několika sledovaných charakteristik. Testujte nulovou hypotézu H 0: β colonial = 0 oproti alternativní hypotéze, že domy v koloniálním stylu (colonial = 1) jsou dražší než ostatní (colonial = 0). Model 1: OLS, using observations 1-88 Dependent variable: l_price const e-064 *** bdrms lotsize e e *** sqrft e e-014 *** colonial * Mean dependent var S.D. dependent var Sum squared resid S.E. of regression R-squared Adjusted R-squared Následující výstup byl pořízen v Gretlu nad průřezovým datovým souborem o mladých zaměstnaných mužích, obsahujícím mj. proměnné mzda (měsíční mzda respondenta v USD), vysoka (dokončené roky vzdělání na vysoké škole), odborna (dokončené roky vzdělání na vyšší odborné škole), vek (věk v letech) a zenaty (= 1 pro ženaté respondenty): ^l_mzda = *vysoka *odborna *vek *zenaty

6 (0.159)( ) ( ) ( ) (0.0413) n = 935, R-squared = (standard errors in parentheses) Uveďte, jaký je podle odhadnuté rovnice přesný efekt rodinného stavu na výslednou mzdu. 44. Následující výstup byl pořízen v Gretlu nad průřezovým datovým souborem o mladých zaměstnaných mužích, obsahujícím mj. proměnné mzda (měsíční mzda respondenta v USD), vysoka (dokončené roky vzdělání na vysoké škole), odborna (dokončené roky vzdělání na vyšší odborné škole), vek (věk v letech) a zenaty (= 1 pro ženaté respondenty). Je mezní efekt proměnné vek statisticky významný na běžné 5% hladině významnosti? Uveďte formální podobu testované hypotézy i vyhodnocení testu včetně výpočetního postupu. ^l_mzda = *vysoka *odborna *vek *zenaty (0.159)( ) ( ) ( ) (0.0413) n = 935, R-squared = (standard errors in parentheses) 45. V Gretlu byl pořízen následující výstup nad průřezovými daty, zahrnujícími mj. proměnné l_wage (přirozený logaritmus respondentovy mzdy), age (věk v letech) a sq_age = age 2. Spočtěte bod zlomu pro odhadnutý vztah mezi mzdou a věkem. Je tento vztah popsán křivkou ve tvaru u nebo obráceného u? Model 1: OLS, using observations Dependent variable: l_wage const *** educ e-025 *** age sq_age married e-07 *** 46. V Gretlu byl pořízen následující výstup nad průřezovými daty, zahrnujícími mj. proměnné l_wage (přirozený logaritmus respondentovy mzdy), age (věk v letech) a sq_age = age 2. Určete, o kolik procent se podle odhadnuté rovnice zvýší mzda mezi 35. a 36. rokem. (Můžete použít aproximativní interpretace regresního koeficientu). Model 1: OLS, using observations Dependent variable: l_wage const *** educ e-025 *** age sq_age married e-07 *** 47. Následující výstup byl pořízen v Gretlu pro datový soubor s ojetými škodovkami, ve kterém byla ponechána pouze vozidla na benzín a diesel. Připomeňme, že cena vozu je uvedena v korunách (l_cena je její přirozený logaritmus), proměnná stari udává stáří v letech, km je počet najetých kilometrů, diesel = 1 pro dieselová vozidla a starixdiesel = stari diesel. Vaším cílem je zkoumat

7 výzkumnou hypotézu, že dieselová auta ztrácí s věkem na hodnotě pomaleji než auta benzínová. Jaký je závěr? Model 1: OLS, using observations Dependent variable: l_cena const *** km e e ** stari e-059 *** diesel *** starixdiesel Mean dependent var S.D. dependent var Sum squared resid S.E. of regression R-squared Adjusted R-squared F(4, 315) P-value(F) 1.7e-111 Log-likelihood Akaike criterion Schwarz criterion Hannan-Quinn Následující výstup byl pořízen v Gretlu pro datový soubor s ojetými škodovkami, ve kterém byla ponechána pouze vozidla na benzín a diesel. Připomeňme, že cena vozu je uvedena v korunách (l_cena je její přirozený logaritmus), proměnná stari udává stáří v letech, km je počet najetých kilometrů, diesel = 1 pro dieselová vozidla a starixdiesel = stari diesel. Jaký je predikovaný rozdíl v ceně jinak srovnatelného benzínového a dieselového vozu, který je starý 5 let? Model 1: OLS, using observations Dependent variable: l_cena const *** km e e ** stari e-059 *** diesel *** starixdiesel Mean dependent var S.D. dependent var Sum squared resid S.E. of regression R-squared Adjusted R-squared F(4, 315) P-value(F) 1.7e-111 Log-likelihood Akaike criterion Popište podstatu Ramseyova RESET testu. 50. Popište, na základě čeho byste se rozhodovali, zda zařadit vysvětlující proměnnou do regresního modelu v původní netransformované podobě, či zda raději použít logaritmované hodnoty. 51. Po odhadu mzdové rovnice jsme vypočetli VIF faktory, výstup je uveden níže. Použité proměnné jsou následující: exper jsou respondentova léta pracovních zkušeností; educ jeho vzdělání v letech; female, nonwhite a smsa jsou indikátory pohlaví, barvy pleti a urbánní lokality; ostatní proměnné byly vypočteny jako sq_educ = educ 2, femalexeduc = female educ. Máme důvod podezřívat naše výběrová data ze silné multikolinearity? Vysvětlete. Variance Inflation Factors Minimum possible value = 1.0

8 Values > 10.0 may indicate a collinearity problem exper sq_exper educ female femalexeduc nonwhite smsa Následující výstup byl pořízen v Gretlu pro datový soubor s ojetými škodovkami (z první přednášky). Připomeňme, že cena vozu je uvedena v korunách, l_cena je přirozený logaritmus proměnné cena, proměnná stari udává stáří vozu v letech, km je počet najetých kilometrů a kategoriální proměnná model má tři možné hodnoty: felicia, octavia a superb. Predikujte cenu ojetého vozu Felicia Combi, který má najeto km a je 10 let starý. Model 1: OLS, using observations Dependent variable: l_cena const *** km e e e-05 *** stari e-046 *** combi e-06 *** octavia e-066 *** superb e-060 *** Mean dependent var S.D. dependent var Sum squared resid S.E. of regression R-squared Adjusted R-squared F(5, 322) P-value(F) 1.7e-178 Log-likelihood Akaike criterion Schwarz criterion Hannan-Quinn Následující výstup byl pořízen v Gretlu pro datový soubor s ojetými škodovkami (z první přednášky). Připomeňme, že cena vozu je uvedena v korunách, proměnná stari udává stáří vozu v letech, km je počet najetých kilometrů a kategoriální proměnná model má tři možné hodnoty: felicia, octavia a superb. Najděte predikční interval pro cenu ojetého vozu Felicia Combi, který má najeto km a je 10 let starý. Model 1: OLS, using observations Dependent variable: cena const e-060 *** km e-06 *** stari e-020 *** combi e-06 *** octavia e-023 *** superb e-060 *** Mean dependent var S.D. dependent var Sum squared resid 1.70e+12 S.E. of regression R-squared Adjusted R-squared F(5, 322) P-value(F) 2.7e-135 Log-likelihood Akaike criterion

9 Schwarz criterion Hannan-Quinn Vysvětlete, proč v lineárním pravděpodobnostním modelu automaticky očekáváme přítomnost heteroskedasticity. 55. Proměnné v průřezovém datovém souboru použitém pro získání následujícího výstupu mají následující význam: podnikani = 1, pokud respondent podniká formou OSVČ či jako (spolu)vlastník společnosti (dummy proměnná), zena = 1 pro ženy a 0 pro muže, vek je věk respondenta v letech. Interpretujte získané regresní koeficienty. Model 1: OLS, using observations (n = 1885) Missing or incomplete observations dropped: 13 Dependent variable: podnikani const zena e-07 *** vek sq_vek e e ** Mean dependent var S.D. dependent var Sum squared resid S.E. of regression R-squared Adjusted R-squared F(3, 1881) P-value(F) 4.59e-11 Log-likelihood Akaike criterion Schwarz criterion Hannan-Quinn Vysvětlete, jakým způsobem se určují váhy v lineárním pravděpodobnostním modelu za účelem výpočtu metodou vážených nejmenších čtverců. Jaké problémy s určením vah mohou nastat? 57. Jaké jsou dopady přítomnosti heteroskedasticity v lineárním regresním modelu na estimátor MNČ? 58. Co je to metoda vážených nejmenších čtverců? Za jakých podmínek zvažujeme její použití namísto MNČ? Jaký je vztah mezi velikostí váhy i-tého pozorování a rozptylem i-té náhodné složky? 59. Popište Breuschův-Paganův test heteroskedasticity. Jaký je tvar pomocné regrese v tomto testu? Jaká je nulová a alternativní hypotéza? 60. Popište Whiteův test heteroskedasticity. Jaký je tvar pomocné regrese v tomto testu? Jaká je nulová a alternativní hypotéza? 61. Co popisují při odhadu lineárního regresního modelu zkratky HC0, HC1, HC2 a HC3? (Není třeba uvádět vzorce, stačí vysvětlit podstatu k jakému výpočtu se zkratky vztahují, jakému problému se snažíme s jejich pomocí čelit a v jakém smyslu je daný problém úspěšně vyřešen.) 62. Při použití časových řad často potřebujeme očistit závisle proměnnou od dlouhodobého lineárního trendu. Popište, jakým způsobem byste mohli získat trendově očištěnou verzi časové řady {y t : t = 1,, n}. 63. V následujícím výstupu se vyskytují proměnné x a y představující roční časové řady a jejich trendově očištěné verze x_detrended a y_detrended, které byly pořízeny pomocí jednoduché regrese s proměnnou rok (podobně jako proměnné salmon a gdp v přednášce). a) Doplňte chybějící údaje (vyznačené podtržítky) v následujícím výstupu. b) Uveďte, které z obou uvedených R 2 byste použili pro vyjádření síly závislosti mezi x a y. Svoji volbu zdůvodněte.

10 Model 1: ^y_detrended = 1.73*x_detrended (0.218) T = 55, R-squared = Model 2 ^y = *x *time (1.30) ( ) ( ) T = 55, R-squared = Při studiu sezónnosti a trendu čtvrtletní časové řady {y t : t = 1,, n} jsme odhadli v Gretlu model, jehož výstup je uveden níže. Proměnná time představuje aritmetickou řadu čísel 1 až n a proměnná dqj je indikátorovou (dummy) proměnnou pro čtvrtletí j. Jaký statistický test byste použili, chceteli ověřit, že vykazuje signifikantní sezónní chování? Uveďte nulovou hypotézu a rozdělení testové statistiky při platnosti H 0 (stačí jméno rozdělení a stupně volnosti, nemusíte uvádět žádné vzorce). ^y = 1.48e *dq *dq3-67.3*dq4-21.5*time (76.2) (60.6) (60.7) (61.0) (4.57) T = 36, R-squared = Zapište model, kterým byste zachytili exponenciální trend časové řady {y t : t = 1,, n}. Popište interpretaci koeficientů v uvedeném modelu. 66. V Gretlu jsme odhadli model, jehož výstup je uveden níže. Proměnná qdgp představuje čtvrtletní časovou řadu pro HDP v USA (mld. USD), do modelu vstoupila ve zlogaritmované podobě, jak je z výstupu patrné. Proměnná time představuje aritmetickou řadu čísel 1 až n a proměnná dqj je indikátorovou (dummy) proměnnou pro čtvrtletí j. Jaký je podle odhadnuté rovnice průměrný meziroční procentuální růst HDP za sledované období? Uveďte co nejpřesnější odpověď. ^l_qgdp = *dq *dq *dq *time (0.0217)(0.0231) (0.0232) (0.0232) ( ) T = 258, R-squared = (standard errors in parentheses) 67. V modelu s konečně rozděleným zpožděním (FDL), např. y t = β 0 + δ 0x t + δ 1x t 1+ δ 2x t 2+ δ 2x t 3 + u t, bývají často velmi široké intervaly spolehlivosti pro mezní efekty impulsní změny x t v jednotlivých letech (v uvedeném modelu by šlo o intervaly spolehlivosti pro δ 0, δ 1, δ 2 a δ 3), zatímco dlouhodobý multiplikátor bývá odhadnut o poznání přesněji (jeho interval spolehlivosti je výrazně užší). Proč tomu tak bývá? 68. Uvažujte model s konečně rozděleným zpožděním (FDL), y t = β 0 + δ 0x t + δ 1x t 1+ δ 2x t 2+ δ 3x t 3 + u t. a) Co v tomto modelu představuje krátkodobý a dlouhodobý multiplikátor? b) Chceme-li získat interval spolehlivosti pro dlouhodobý multiplikátor, můžeme použít vhodné transformace vysvětlujících proměnných tak, aby se dlouhodobý multiplikátor stal jedním z odhadovaných parametrů výsledného modelu. Popište, jak by taková transformace mohla vypadat. 69. Načrtněte graf rozdělení zpoždění pro regresní funkci yˆ t xt 1.3xt 1 0.5xt x t 3.

11 70. Uveďte hodnotu dlouhodobého multiplikátoru v odhadnuté regresní funkci modelu s konečně rozděleným zpožděním ve tvaru yˆ t xt 1.3xt 1 0.5xt x t 3. Jaká je interpretace této hodnoty (předpokládejte, že x t a yt jsou roční časové řady)? 71. Formulujte předpoklady TS.1 TS.3 pro regresi s časovými řadami. Vysvětlete, proč by byl předpoklad TS.3 patrně porušen v modelu, který vysvětluje počet krádeží automobilů na obyvatele konkrétního města za rok (krádeže t) pomocí průměrného počtu policejních hlídek na obyvatele (hlídky t). 72. Co je to striktně stacionární a kovariančně stacionární náhodný proces? 73. Popište, jaké náhodné procesy se označují zkratkami AR(1) a MA(1), a uveďte předpis obou těchto procesů. 74. Uveďte příklad slabě a silně závislého náhodného procesu. 75. Vysvětlete pojem křivka impulsní odezvy. Jako příklad uveďte křivku impulzní odezvy pro AR(1) proces. 76. Formulujte předpoklady o homoskedasticitě a absenci autokorelace v regresi s časovými řadami (vycházejte z verze Gaussových-Markovových podmínek, která předpokládá striktní exogenitu regresorů). 77. Uveďte předpoklady TS.1 TS.3 pro regresi s časovými řadami. K čemu zhruba potřebujeme předpoklady o stacionaritě a slabé závislosti použitých časových řad? 78. Co to znamená, že odhadová technika je konzistentní? Můžete vše vysvětlit na příkladu odhadu konkrétního parametru lineárního regresního modelu.

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK Základy ekonometrie Odhad klasického lineárního regresního modelu II Cvičení 3 Zuzana Dlouhá Klasický lineární regresní model - zadání příkladu Soubor: CV3_PR.xls Data: y = maloobchodní obrat potřeb

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie ZS 2015/16 Cvičení 7: Časově řady, autokorelace LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE 1. Časové řady Data: HDP.wf1

Více

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I 5EN306 Aplikované kvantitativní metody I Přednáška 5 Zuzana Dlouhá Předmět a struktura kurzu 1. Úvod: struktura empirických výzkumů 2. Tvorba ekonomických modelů: teorie 3. Data: zdroje a typy dat, význam

Více

Teorie časových řad Test 2 Varianta A HODNOCENÍ (max. 45 bodů z 50 možných)

Teorie časových řad Test 2 Varianta A HODNOCENÍ (max. 45 bodů z 50 možných) Teorie časových řad Test 2 Varianta A HODNOCENÍ (max. 45 bodů z 50 možných) 1. SPECIFIKACE (12 bodů): (1) Graf průběhu proměnných (1) Obě řady se chovají stejně, lze předpokládat jejich lineární vztah

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie LS 2014/15 Cvičení 7: Autokorelace LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE 1. Autokorelace - teorie Zopakujte si G-M

Více

TECHNIKA UMĚLÝCH PROMĚNNÝCH V PRŮŘEZOVÉ ANALÝZE A V MODELECH ČASOVÝCH ŘAD

TECHNIKA UMĚLÝCH PROMĚNNÝCH V PRŮŘEZOVÉ ANALÝZE A V MODELECH ČASOVÝCH ŘAD TECHNIKA UMĚLÝCH PROMĚNNÝCH V PRŮŘEZOVÉ ANALÝZE A V MODELECH ČASOVÝCH ŘAD Umělé (dummy) proměnné se používají, pokud chceme do modelu zahrnout proměnné, které mají kvalitativní či diskrétní charakter,

Více

Cvičení 9 dekompozice časových řad a ARMA procesy

Cvičení 9 dekompozice časových řad a ARMA procesy Cvičení 9 dekompozice časových řad a ARMA procesy Příklad 1: Dekompozice časové řady Soubor 18AEK-cv09.xls obsahuje dvě časové řady (X a Y) se 72 pozorováními. Použijte časovou řadu Y. a) Pokuste se na

Více

1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004.

1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004. Prostá regresní a korelační analýza 1 1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004. Problematika závislosti V podstatě lze rozlišovat mezi závislostí nepodstatnou, čili náhodnou

Více

Ilustrační příklad odhadu LRM v SW Gretl

Ilustrační příklad odhadu LRM v SW Gretl Ilustrační příklad odhadu LRM v SW Gretl Podkladové údaje Korelační matice Odhad lineárního regresního modelu (LRM) Verifikace modelu PEF ČZU Praha Určeno pro posluchače předmětu Ekonometrie Needitovaná

Více

Tomáš Karel LS 2012/2013

Tomáš Karel LS 2012/2013 Tomáš Karel LS 2012/2013 Doplňkový materiál ke cvičení z předmětu 4ST201. Na případné faktické chyby v této presentaci mě prosím upozorněte. Děkuji. Tyto slidy berte pouze jako doplňkový materiál není

Více

18AEK Aplikovaná ekonometrie a teorie časových řad. Řešení domácích úkolů č. 1 a 2 příklad 1

18AEK Aplikovaná ekonometrie a teorie časových řad. Řešení domácích úkolů č. 1 a 2 příklad 1 18AEK Aplikovaná ekonometrie a teorie časových řad Řešení domácích úkolů č. 1 a 2 příklad 1 Obecné pravidlo pro všechny testy Je stanovena nulová hypotéza: H 0 Je stanovena alternativní hypotéza: H A Je

Více

Matematické modelování Náhled do ekonometrie. Lukáš Frýd

Matematické modelování Náhled do ekonometrie. Lukáš Frýd Matematické modelování Náhled do ekonometrie Lukáš Frýd Výnos akcie vs. Výnos celého trhu - CAPM model r it = r ft + β 1. (r mt r ft ) r it r ft = α 0 + β 1. (r mt r ft ) + ε it Ekonomický (finanční model)

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK11 Základy ekonometrie Autokorelace Cvičení 5 Zuzana Dlouhá Gauss-Markovy předpoklady Náhodná složka: Gauss-Markovy předpoklady 1. E(u) = náhodné vlivy se vzájemně vynulují. E(uu T ) = σ I n konečný

Více

Korelační a regresní analýza

Korelační a regresní analýza Korelační a regresní analýza Analýza závislosti v normálním rozdělení Pearsonův (výběrový) korelační koeficient: r = s XY s X s Y, kde s XY = 1 n (x n 1 i=0 i x )(y i y ), s X (s Y ) je výběrová směrodatná

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA Definice lineárního normálního regresního modelu Lineární normální regresní model Y β ε Matice n,k je matice realizací. Předpoklad: n > k, h() k - tj. matice je plné hodnosti

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA Definice lineárního normálního regresního modelu Lineární normální regresní model Y Xβ ε Předpoklady: Matice X X n,k je matice realizací. Předpoklad: n > k, h(x) k - tj. matice

Více

Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů

Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel 973 442029 email:jirineubauer@unobcz Stochastický proces Posloupnost náhodných veličin {Y t, t = 0, ±1, ±2 } se nazývá stochastický proces

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie Predikce Multikolinearita Cvičení 4 Zuzana Dlouhá Aplikace EM predikce obecně ekonomické prognózování, předpověď, předvídání hlavním cílem je odhad hodnot vysvětlované proměnné

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základ ekonometrie Odhad klasického lineárního regresního modelu I Cvičení 2 Zuzana Dlouhá Metodologický postup tvor EM 1. Specifikace modelu určení proměnných určení vzájemných vaze mezi proměnnými

Více

Tomáš Karel LS 2012/2013

Tomáš Karel LS 2012/2013 Tomáš Karel LS 2012/2013 Doplňkový materiál ke cvičení z předmětu 4ST201. Na případné faktické chyby v této presentaci mě prosím upozorněte. Děkuji. Tyto slidy berte pouze jako doplňkový materiál není

Více

Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů

Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů Časové řady, typy trendových funkcí a odhady trendů Jiří Neubauer Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel 973 442029 email:jirineubauer@unobcz Jiří Neubauer (Katedra ekonometrie UO Brno) Časové

Více

Bodové a intervalové odhady parametrů v regresním modelu

Bodové a intervalové odhady parametrů v regresním modelu Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Lineární regresní model Mějme lineární regresní model (LRM) Y = Xβ + e, kde y 1 e 1 β y 2 Y =., e

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie ZS 2014/15 Cvičení 5: Vícenásobná regrese, multikolinearita LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE 1. Jednoduchá

Více

4EK216 Ekonometrie. Jan Zouhar Katedra ekonometrie, FIS VŠE v Praze, 30. října 2015

4EK216 Ekonometrie. Jan Zouhar Katedra ekonometrie, FIS VŠE v Praze, 30. října 2015 4EK216 Ekonometrie Příklady ke cvičením Jan Zouhar Katedra ekonometrie, FIS VŠE v Praze, zouharj@vse.cz 30. října 2015 Cvičení 1: Opakování základní práce s lineárním regresním modelem Příklad 1.1. (Ojeté

Více

Lineární regrese. Komentované řešení pomocí MS Excel

Lineární regrese. Komentované řešení pomocí MS Excel Lineární regrese Komentované řešení pomocí MS Excel Vstupní data Tabulka se vstupními daty je umístěna v oblasti A1:B11 (viz. obrázek) na listu cela data Postup Základní výpočty - regrese Výpočet základních

Více

Regresní analýza. Eva Jarošová

Regresní analýza. Eva Jarošová Regresní analýza Eva Jarošová 1 Obsah 1. Regresní přímka 2. Možnosti zlepšení modelu 3. Testy v regresním modelu 4. Regresní diagnostika 5. Speciální využití Lineární model 2 1. Regresní přímka 3 nosnost

Více

Testování hypotéz o parametrech regresního modelu

Testování hypotéz o parametrech regresního modelu Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Lineární regresní model kde Y = Xβ + e, y 1 e 1 β y 2 Y =., e = e 2 x 11 x 1 1k., X =....... β 2,

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie ZS 2016/17 Cvičení 3: Lineární regresní model LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE 1. Seznámení s EViews Upřesnění

Více

(motto: An unsophisticated forecaster uses statistics as a drunken man uses lamp-posts - for support rather than for illumination.

(motto: An unsophisticated forecaster uses statistics as a drunken man uses lamp-posts - for support rather than for illumination. Neparametricke testy (motto: An unsophisticated forecaster uses statistics as a drunken man uses lamp-posts - for support rather than for illumination. Andrew Lang) 1. Příklad V následující tabulce jsou

Více

Testování hypotéz o parametrech regresního modelu

Testování hypotéz o parametrech regresního modelu Testování hypotéz o parametrech regresního modelu Ekonometrie Jiří Neubauer Katedra kvantitativních metod FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Jiří Neubauer (Katedra UO

Více

AKM CVIČENÍ. Opakování maticové algebry. Mějme matice A, B regulární, potom : ( AB) = B A

AKM CVIČENÍ. Opakování maticové algebry. Mějme matice A, B regulární, potom : ( AB) = B A AKM - 1-2 CVIČENÍ Opakování maticové algebry Mějme matice A, B regulární, potom : ( AB) = B A 1 1 ( A ) = ( A ) ( A ) = A ( A + B) = A + B 1 1 1 ( AB) = B A, kde A je řádu mxn a B nxk Čtvercová matice

Více

Závislost obsahu lipoproteinu v krevním séru na třech faktorech ( Lineární regresní modely )

Závislost obsahu lipoproteinu v krevním séru na třech faktorech ( Lineární regresní modely ) Úloha M608 Závislost obsahu lipoproteinu v krevním séru na třech faktorech ( Lineární regresní modely ) Zadání : Při kvantitativní analýze lidského krevního séra ovlivňují hodnotu obsahu vysokohustotního

Více

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I 5EN306 Aplikované kvantitativní metody I Přednáška 10 Zuzana Dlouhá Předmět a struktura kurzu 1. Úvod: struktura empirických výzkumů 2. Tvorba ekonomických modelů: teorie 3. Data: zdroje a typy dat, význam

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie LS 2014/15 Cvičení 10: Heteroskedasticita LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE 1. Heteroskedasticita - teorie Druhý

Více

LINEÁRNÍ REGRESE. Lineární regresní model

LINEÁRNÍ REGRESE. Lineární regresní model LINEÁRNÍ REGRESE Chemometrie I, David MILDE Lineární regresní model 1 Typy závislosti 2 proměnných FUNKČNÍ VZTAH: 2 závisle proměnné: určité hodnotě x odpovídá jediná hodnota y. KORELACE: 2 náhodné (nezávislé)

Více

AVDAT Klasický lineární model, metoda nejmenších

AVDAT Klasický lineární model, metoda nejmenších AVDAT Klasický lineární model, metoda nejmenších čtverců Josef Tvrdík Katedra informatiky Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita Lineární model y i = β 0 + β 1 x i1 + + β k x ik + ε i (1) kde y i

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie LS 2014/15 Cvičení 4: Statistické vlastnosti MNČ LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE Upřesnění k pojmům a značení

Více

Přednáška 4. Lukáš Frýd

Přednáška 4. Lukáš Frýd Přednáška 4 Lukáš Frýd Časová řada: stochastický (náhodný) proces, sekvence náhodných proměnných indexovaná časem Pozorovaná časová řada: jedna realizace stochastického procesu Analogie: Průřezový výběr,

Více

odpovídá jedna a jen jedna hodnota jiných

odpovídá jedna a jen jedna hodnota jiných 8. Regresní a korelační analýza Problém: hledání, zkoumání a hodnocení souvislostí, závislostí mezi dvěma a více statistickými znaky (veličinami). Typy závislostí: pevné a volné Pevná závislost každé hodnotě

Více

Měření závislosti statistických dat

Měření závislosti statistických dat 5.1 Měření závislosti statistických dat Každý pořádný astronom je schopen vám předpovědět, kde se bude nacházet daná hvězda půl hodiny před půlnocí. Ne každý je však téhož schopen předpovědět v případě

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie Predikce Multikolinearita Cvičení 4 Zuzana Dlouhá Aplikace EM predikce obecně ekonomické prognózování, předpověď, předvídání hlavním cílem je odhad hodnot vysvětlované proměnné

Více

Statistika (KMI/PSTAT)

Statistika (KMI/PSTAT) Statistika (KMI/PSTAT) Cvičení dvanácté aneb Regrese a korelace Statistika (KMI/PSTAT) 1 / 18 V souboru 25 jedinců jsme měřili jejich výšku a hmotnost. Výsledky jsou v tabulce a grafu. Statistika (KMI/PSTAT)

Více

MÍRY ZÁVISLOSTI (KORELACE A REGRESE)

MÍRY ZÁVISLOSTI (KORELACE A REGRESE) zhanel@fsps.muni.cz MÍRY ZÁVISLOSTI (KORELACE A REGRESE) 2.5 MÍRY ZÁVISLOSTI 2.5.1 ZÁVISLOST PEVNÁ, VOLNÁ, STATISTICKÁ A KORELAČNÍ Jednorozměrné soubory - charakterizovány jednotlivými statistickými znaky

Více

RNDr. Eva Janoušová doc. RNDr. Ladislav Dušek, Dr.

RNDr. Eva Janoušová doc. RNDr. Ladislav Dušek, Dr. Analýza dat pro Neurovědy RNDr. Eva Janoušová doc. RNDr. Ladislav Dušek, Dr. Jaro 2014 Institut biostatistiky Janoušová, a analýz Dušek: Analýza dat pro neurovědy Blok 7 Jak hodnotit vztah spojitých proměnných

Více

EKONOMETRIE 7. přednáška Fáze ekonometrické analýzy

EKONOMETRIE 7. přednáška Fáze ekonometrické analýzy EKONOMETRIE 7. přednáška Fáze ekonometrické analýzy Ekonometrická analýza proces, skládající se z následujících fází: a) specifikace b) kvantifikace c) verifikace d) aplikace Postupné zpřesňování jednotlivých

Více

Korelační a regresní analýza. 1. Pearsonův korelační koeficient 2. jednoduchá regresní analýza 3. vícenásobná regresní analýza

Korelační a regresní analýza. 1. Pearsonův korelační koeficient 2. jednoduchá regresní analýza 3. vícenásobná regresní analýza Korelační a regresní analýza 1. Pearsonův korelační koeficient 2. jednoduchá regresní analýza 3. vícenásobná regresní analýza Pearsonův korelační koeficient u intervalových a poměrových dat můžeme jako

Více

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I 5EN306 Aplikované kvantitativní metody I Přednáška 3 Zuzana Dlouhá Předmět a struktura kurzu 1. Úvod: struktura empirických výzkumů 2. Tvorba ekonomických modelů: teorie 3. Data: zdroje a typy dat, význam

Více

Bodové a intervalové odhady parametrů v regresním modelu

Bodové a intervalové odhady parametrů v regresním modelu Bodové a intervalové odhady parametrů v regresním modelu 1 Odhady parametrů 11 Bodové odhady Mějme lineární regresní model (LRM) kde Y = y 1 y 2 y n, e = e 1 e 2 e n Y = Xβ + e, x 11 x 1k, X =, β = x n1

Více

Regresní analýza 1. Regresní analýza

Regresní analýza 1. Regresní analýza Regresní analýza 1 1 Regresní funkce Regresní analýza Důležitou statistickou úlohou je hledání a zkoumání závislostí proměnných, jejichž hodnoty získáme při realizaci experimentů Vzhledem k jejich náhodnému

Více

Tomáš Karel LS 2012/2013

Tomáš Karel LS 2012/2013 Tomáš Karel LS 2012/2013 Doplňkový materiál ke cvičení z předmětu 4ST201. Na případné faktické chb v této presentaci mě prosím upozorněte. Děkuji. Tto slid berte pouze jako doplňkový materiál není v nich

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA PRAVDĚPODOBNOS A SAISIKA Regresní analýza - motivace Základní úlohou regresní analýzy je nalezení vhodného modelu studované závislosti. Je nutné věnovat velkou pozornost tomu aby byla modelována REÁLNÁ

Více

Základy lineární regrese

Základy lineární regrese Základy lineární regrese David Hampel Ústav statistiky a operačního výzkumu, Mendelova univerzita v Brně Kurz pokročilých statistických metod Global Change Research Centre AS CR, 5. 7. 8. 2015 Tato akce

Více

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I 5EN306 Aplikované kvantitativní metody I Přednáška 6 Zuzana Dlouhá Předmět a struktura kurzu 1. Úvod: struktura empirických výzkumů 2. vorba ekonomických modelů: teorie 3. Data: zdroje a typy dat, význam

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie ZS 2016/17 Cvičení 5: Vícenásobná regrese LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE 1. Jednoduchá regrese opakování

Více

{ } ( 2) Příklad: Test nezávislosti kategoriálních znaků

{ } ( 2) Příklad: Test nezávislosti kategoriálních znaků Příklad: Test nezávislosti kategoriálních znaků Určete na hladině významnosti 5 % na základě dat zjištěných v rámci dotazníkového šetření ve Šluknově, zda existuje závislost mezi pohlavím respondenta a

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie ZS 2015/16 Cvičení 1: Opakování ze statistiky LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE Z čeho studovat 1) Z KNIHY Krkošková,

Více

Příloha č.1 Vypočtené hodnoty jednotlivých proměnných indexu OCA pro MUBS za období

Příloha č.1 Vypočtené hodnoty jednotlivých proměnných indexu OCA pro MUBS za období Příloha č.1 Vypočtené hodnoty jednotlivých proměnných indexu OCA pro MUBS za období 1971-2012 Rok SD (e ij ) SD (Y i -Y j ) DISSIM ij TRADE ij SIZE ij 1971 0,00000 0,03250 0,0000000254 0,02443 40,64456

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Regrese Závislostproměnných funkční y= f(x) regresní y= f(x)

Více

Základy ekonometrie. XI. Vektorové autoregresní modely. Základy ekonometrie (ZAEK) XI. VAR modely Podzim / 28

Základy ekonometrie. XI. Vektorové autoregresní modely. Základy ekonometrie (ZAEK) XI. VAR modely Podzim / 28 Základy ekonometrie XI. Vektorové autoregresní modely Základy ekonometrie (ZAEK) XI. VAR modely Podzim 2015 1 / 28 Obsah tématu 1 Prognózování s VAR modely 2 Vektorové modely korekce chyb (VECM) 3 Impulzní

Více

Statistika. Regresní a korelační analýza Úvod do problému. Roman Biskup

Statistika. Regresní a korelační analýza Úvod do problému. Roman Biskup Statistika Regresní a korelační analýza Úvod do problému Roman Biskup Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ekonomická fakulta (Zemědělská fakulta) Katedra aplikované matematiky a informatiky 2008/2009

Více

z dat nasbíraných v letech 1959 1994. Ke zpracování dat byl použit statistický software R. Základní model poptávkové funkce, ze kterého vycházíme,

z dat nasbíraných v letech 1959 1994. Ke zpracování dat byl použit statistický software R. Základní model poptávkové funkce, ze kterého vycházíme, Úloha 1: V naší studii se zabýváme poptávkovou funkcí životního pojištění, vycházíme z dat nasbíraných v letech 1959 1994. Ke zpracování dat byl použit statistický software R. Základní model poptávkové

Více

Pravděpodobnost a matematická statistika

Pravděpodobnost a matematická statistika Pravděpodobnost a matematická statistika Příklady k přijímacím zkouškám na doktorské studium 1 Popisná statistika Určete aritmetický průměr dat, zadaných tabulkou hodnot x i a četností n i x i 1 2 3 n

Více

Statistická analýza dat

Statistická analýza dat Statistická analýza dat Jméno: Podpis: Cvičení Zkouška (písemná + ústní) 25 Celkem 50 Známka Pokyny k vypracování: doba řešení je 120min, jasně zodpovězte pokud možno všechny otázky ze zadání, pracujte

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie ZS 2015/16 Cvičení 6: Multikolinearita, umělé proměnné LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE Otevřete si data z

Více

Stanovení manganu a míry přesnosti kalibrace ( Lineární kalibrace )

Stanovení manganu a míry přesnosti kalibrace ( Lineární kalibrace ) Příklad č. 1 Stanovení manganu a míry přesnosti kalibrace ( Lineární kalibrace ) Zadání : Stanovení manganu ve vodách se provádí oxidací jodistanem v kyselém prostředí až na manganistan. (1) Sestrojte

Více

INDUKTIVNÍ STATISTIKA

INDUKTIVNÍ STATISTIKA 10. SEMINÁŘ INDUKTIVNÍ STATISTIKA 3. HODNOCENÍ ZÁVISLOSTÍ HODNOCENÍ ZÁVISLOSTÍ KVALITATIVNÍ VELIČINY - Vychází se z kombinační (kontingenční) tabulky, která je výsledkem třídění druhého stupně KVANTITATIVNÍ

Více

Cvičící Kuba Kubina Kubinčák Body u závěrečného testu

Cvičící Kuba Kubina Kubinčák Body u závěrečného testu 1. Příklad U 12 studentů jsme sledovali počet dosažených bodů na závěrečném testu (od 0 do 60). Vždy 4 z těchto studentů chodili k jednomu ze 3 cvičících panu Kubovi, panu Kubinovi, nebo panu Kubinčákovi.

Více

Ekonometrie. Jiří Neubauer

Ekonometrie. Jiří Neubauer Úvod do analýzy časových řad Ekonometrie Jiří Neubauer Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Jiří Neubauer (Katedra ekonometrie UO Brno) Úvod do analýzy

Více

POLYNOMICKÁ REGRESE. Jedná se o regresní model, který je lineární v parametrech, ale popisuje nelineární závislost mezi proměnnými.

POLYNOMICKÁ REGRESE. Jedná se o regresní model, který je lineární v parametrech, ale popisuje nelineární závislost mezi proměnnými. POLYNOMICKÁ REGRESE Jedná se o regresní model, který je lineární v parametrech, ale popisuje nelineární závislost mezi proměnnými. y = b 0 + b 1 x + b 2 x 2 + + b n x n kde b i jsou neznámé parametry,

Více

Doporučené příklady k procvičení k 2. Průběžnému testu

Doporučené příklady k procvičení k 2. Průběžnému testu Doporučené příklady k procvičení k 2. Průběžnému testu - Statistika v příkladech Marek a kol. (2013) - kapitola 2.3, 9 řešené příklady 2.52-2.53, 2.58a,b - kapitola 3.1 o řešené příklady: 3.1, 3.2, 3.4

Více

Statistika II. Jiří Neubauer

Statistika II. Jiří Neubauer Statistika II Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Časová řada konečná posloupnost reálných hodnot určitého sledovaného ukazatele měřeného v určitých

Více

AVDAT Geometrie metody nejmenších čtverců

AVDAT Geometrie metody nejmenších čtverců AVDAT Geometrie metody nejmenších čtverců Josef Tvrdík Katedra informatiky Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita Lineární model klasický lineární regresní model odhad parametrů MNČ y = Xβ + ε, ε

Více

Úvodem Dříve les než stromy 3 Operace s maticemi

Úvodem Dříve les než stromy 3 Operace s maticemi Obsah 1 Úvodem 13 2 Dříve les než stromy 17 2.1 Nejednoznačnost terminologie 17 2.2 Volba metody analýzy dat 23 2.3 Přehled vybraných vícerozměrných metod 25 2.3.1 Metoda hlavních komponent 26 2.3.2 Faktorová

Více

JEDNOVÝBĚROVÉ TESTY. Komentované řešení pomocí programu Statistica

JEDNOVÝBĚROVÉ TESTY. Komentované řešení pomocí programu Statistica JEDNOVÝBĚROVÉ TESTY Komentované řešení pomocí programu Statistica Vstupní data Data umístěná v excelovském souboru překopírujeme do tabulky ve Statistice a pojmenujeme proměnné, viz prezentace k tématu

Více

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I 5EN306 Aplikované kvantitativní metody I Přednáška 3 Zuzana Dlouhá Předmět a struktura kurzu 1. Úvod: struktura empirických výzkumů 2. Tvorba ekonomických modelů: teorie 3. Data: zdroje a typy dat, význam

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Ekonomická fakulta Semestrální práce z předmětu Statistický rozbor dat z dotazníkového šetření Jméno: Lucie Krechlerová, Karel Kozma, René Dubský, David Drobík Ročník: 2015/2016

Více

6. Lineární regresní modely

6. Lineární regresní modely 6. Lineární regresní modely 6.1 Jednoduchá regrese a validace 6.2 Testy hypotéz v lineární regresi 6.3 Kritika dat v regresním tripletu 6.4 Multikolinearita a polynomy 6.5 Kritika modelu v regresním tripletu

Více

Regresní analýza. Ekonometrie. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel

Regresní analýza. Ekonometrie. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel Regresní analýza Ekonometrie Jiří Neubauer Katedra ekonometrie FVL UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Jiří Neubauer (Katedra ekonometrie UO Brno) Regresní analýza 1 / 23

Více

KGG/STG Statistika pro geografy

KGG/STG Statistika pro geografy KGG/STG Statistika pro geografy 9. Korelační analýza Mgr. David Fiedor 20. dubna 2015 Analýza závislostí v řadě geografických disciplín studujeme jevy, u kterých vyšetřujeme nikoliv pouze jednu vlastnost

Více

Regresní a korelační analýza

Regresní a korelační analýza Regresní a korelační analýza Mějme dvojici proměnných, které spolu nějak souvisí. x je nezávisle (vysvětlující) proměnná y je závisle (vysvětlovaná) proměnná Chceme zjistit funkční závislost y = f(x).

Více

Pravděpodobnost v závislosti na proměnné x je zde modelován pomocí logistického modelu. exp x. x x x. log 1

Pravděpodobnost v závislosti na proměnné x je zde modelován pomocí logistického modelu. exp x. x x x. log 1 Logistická regrese Menu: QCExpert Regrese Logistická Modul Logistická regrese umožňuje analýzu dat, kdy odezva je binární, nebo frekvenční veličina vyjádřená hodnotami 0 nebo 1, případně poměry v intervalu

Více

Zadání Máme data hdp.wf1, která najdete zde: Bodová předpověď: Intervalová předpověď:

Zadání Máme data hdp.wf1, která najdete zde:  Bodová předpověď: Intervalová předpověď: Predikce Text o predikci pro upřesnění pro ty, které zajímá, kde se v EViews všechna ta čísla berou. Ruční výpočty u průběžného testu nebudou potřeba. Co bude v závěrečném testu, to nevím. Ale přečíst

Více

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE. Leptání plasmou. Ing. Pavel Bouchalík

SEMESTRÁLNÍ PRÁCE. Leptání plasmou. Ing. Pavel Bouchalík SEMESTRÁLNÍ PRÁCE Leptání plasmou Ing. Pavel Bouchalík 1. ÚVOD Tato semestrální práce obsahuje písemné vypracování řešení příkladu Leptání plasmou. Jde o praktickou zkoušku znalostí získaných při přednáškách

Více

1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004.

1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004. Testy hypotéz na základě více než 2 výběrů 1 1 Tyto materiály byly vytvořeny za pomoci grantu FRVŠ číslo 1145/2004. Testy hypotéz na základě více než 2 výběrů Na analýzu rozptylu lze pohlížet v podstatě

Více

VYBRANÉ DVOUVÝBĚROVÉ TESTY. Martina Litschmannová

VYBRANÉ DVOUVÝBĚROVÉ TESTY. Martina Litschmannová VYBRANÉ DVOUVÝBĚROVÉ TESTY Martina Litschmannová Obsah přednášky Vybrané dvouvýběrové testy par. hypotéz test o shodě rozptylů (F-test), testy o shodě středních hodnot (t-test, Aspinové-Welchův test),

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie Logistická křivka Umělé proměnné Cvičení 11 Zuzana Dlouhá Logistická křivka log-lineární model patří mezi poptávkové funkce, ty dělíme na: a) klasické D = f (příjem, cenový index,

Více

1. Přednáška. Ing. Miroslav Šulai, MBA

1. Přednáška. Ing. Miroslav Šulai, MBA N_OFI_2 1. Přednáška Počet pravděpodobnosti Statistický aparát používaný ve financích Ing. Miroslav Šulai, MBA 1 Počet pravděpodobnosti -náhodné veličiny 2 Počet pravděpodobnosti -náhodné veličiny 3 Jevy

Více

6. Lineární regresní modely

6. Lineární regresní modely 6. Lineární regresní modely 6.1 Jednoduchá regrese a validace 6.2 Testy hypotéz v lineární regresi 6.3 Kritika dat v regresním tripletu 6.4 Multikolinearita a polynomy 6.5 Kritika modelu v regresním tripletu

Více

4EK211 Základy ekonometrie

4EK211 Základy ekonometrie 4EK211 Základy ekonometrie ZS 2014/15 Cvičení 6: Dummy proměnné, multikolinearita LENKA FIŘTOVÁ KATEDRA EKONOMETRIE, FAKULTA INFORMATIKY A STATISTIKY VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V PRAZE 1. Pokračování z minula:

Více

Statistická analýza jednorozměrných dat

Statistická analýza jednorozměrných dat Statistická analýza jednorozměrných dat Prof. RNDr. Milan Meloun, DrSc. Univerzita Pardubice, Pardubice 31.ledna 2011 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Korelace. Komentované řešení pomocí MS Excel

Korelace. Komentované řešení pomocí MS Excel Korelace Komentované řešení pomocí MS Excel Vstupní data Tabulka se vstupními daty je umístěna v oblasti A2:B84 (viz. obrázek) Prvotní představu o tvaru a síle závislosti docházky a počtu bodů nám poskytne

Více

4EK201 Matematické modelování. 11. Ekonometrie

4EK201 Matematické modelování. 11. Ekonometrie 4EK201 Matematické modelování 11. Ekonometrie 11. Ekonometrie Ekonometrie Interdisciplinární vědní disciplína Zkoumá vztahy mezi ekonomickými veličinami Mikroekonomickými i makroekonomickými Ekonomie ekonomické

Více

Sever Jih Západ Plechovka Točené Sever Jih Západ Součty Plechovka Točené Součty

Sever Jih Západ Plechovka Točené Sever Jih Západ Součty Plechovka Točené Součty Neparametrické testy (motto: Hypotézy jsou lešením, které se staví před budovu a pak se strhává, je-li budova postavena. Jsou nutné pro vědeckou práci, avšak skutečný vědec nepokládá hypotézy za předmětnou

Více

Zpracování studie týkající se průzkumu vlastností statistických proměnných a vztahů mezi nimi.

Zpracování studie týkající se průzkumu vlastností statistických proměnných a vztahů mezi nimi. SEMINÁRNÍ PRÁCE Zadání: Data: Statistické metody: Zpracování studie týkající se průzkumu vlastností statistických proměnných a vztahů mezi nimi. Minimálně 6 proměnných o 30 pozorováních (z toho 2 proměnné

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE. Flexicurita na českém trhu práce: aplikace v evropském kontextu

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE. Flexicurita na českém trhu práce: aplikace v evropském kontextu UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD Institut ekonomických studií Jindřich Matoušek Flexicurita na českém trhu práce: aplikace v evropském kontextu Přílohy k bakalářské práci Praha 2011 8.

Více

Analýza dat na PC I.

Analýza dat na PC I. CENTRUM BIOSTATISTIKY A ANALÝZ Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Analýza dat na PC I. Popisná analýza v programu Statistica IBA výuka Základní popisná statistika Popisná statistika

Více

AVDAT Nelineární regresní model

AVDAT Nelineární regresní model AVDAT Nelineární regresní model Josef Tvrdík Katedra informatiky Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita Nelineární regresní model Ey i = f (x i, β) kde x i je k-členný vektor vysvětlujících proměnných

Více

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I

5EN306 Aplikované kvantitativní metody I 5EN306 Aplikované kvantitativní metody I Přednáška 6 Zuzana Dlouhá Předmět a struktura kurzu 1. Úvod: struktura empirických výzkumů 2. Tvorba ekonomických modelů: teorie 3. Data: zdroje a typy dat, význam

Více

Obsah Úvod Kapitola 1 Než začneme Kapitola 2 Práce s hromadnými daty před analýzou

Obsah Úvod Kapitola 1 Než začneme Kapitola 2 Práce s hromadnými daty před analýzou Úvod.................................................................. 11 Kapitola 1 Než začneme.................................................................. 17 1.1 Logika kvantitativního výzkumu...........................................

Více

Pravděpodobnost a matematická statistika Doc. RNDr. Gejza Dohnal, CSc. dohnal@nipax.cz

Pravděpodobnost a matematická statistika Doc. RNDr. Gejza Dohnal, CSc. dohnal@nipax.cz Pravděpodobnost a matematická statistika Doc. RNDr. Gejza Dohnal, CSc. dohnal@nipax.cz Pravděpodobnost a matematická statistika Doc. RNDr. Gejza Dohnal, CSc. dohnal@nipax.cz Pravděpodobnost a matematická

Více