Source Defender. PPJ semestrální projekt. Martin Přeták, ARI

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Source Defender. PPJ semestrální projekt. Martin Přeták, ARI"

Transkript

1 Source Defender PPJ semestrální projekt Martin Přeták, ARI Source Defender je dynamická střílečka pro jednoho až dva hráče. Hráč má za úkol nabít všechny generátory kolem zdroje a ty pak nabité udržet až do výsledného nabití zdroje. V průběhu hry se však kolem zdroje teleportují nepřátelé a střelbou do generátorů je vybijí. Hráč tak musí zajistit řádné nabití generátorů a posléze držení jejích nabití než se zdroj aktivuje a všechny nepřátele zničí. Pokud do základny narazí více než jeden asteroid, hráč prohrál. Popis hry:

2 Ovládání Myš: Levý nebo pravý klik vystřelení prvního typu zbraně Klávesnice: A posun proti směru hodinových ručiček B posun po směru hodinových ručiček Mezerník střelba druhého typu zbraně M vyvolání menu hry Uprostřed herní obrazovky je základna, okolo jsou vytvořené generátory, okolo generátoru se pohybuje hráč a nabijí je. Pokud generátor dokuje tj. nemá žádné nabití, má zapnutý štít a nejde ho nijak dál zničit nebo vybít. Jakmile se hráč přesune nad generátor, začne se nabíjet. V průběhu nabíjení nemá generátor zapnutý štít a tak ho střelba nepřátel vybijí a tlačí zpátky k základně. Pokud se generátor plně nabije, zapíná štít. Tento štít je možno nepřáteli zničit, jakmile se ale hráč přiblíží k nabitému generátoru, automatický štít opravuje. Hráč, ani generátory není možno zničit. Hráč však má svoje životy. Pokud mu dojdou, spustí si štít a základna se postará o jeho vyléčení. Jediný hráčův zničitelný objekt je základna, která jde zničit pouze Asteroidem. Zbraně Hráč má na ničení nepřátel dva druhy zbraní, střelba z každé zbraně vybijí hráčovu energii. První typ zbraně střílí jednotlivé silné střely (stisk myši), které však dost vybijí energii. Druhá typ zbraně jsou dvojité tenké střely (stisk mezerníku), které mají cca třetinový damage, střílí ale v rychlém sletu za sebou. Nepřátelé Na hráče útočí tři druhy nepřátel: Fighter jedná se o pojízdnou otočnou věž, krouží kolem základny a neustále odstřeluje hráče. Bomber jediný nepřítel, který je vybaven štítem. Ten však zapíná pouze pokud se pohybuje, jakmile dorazí na místo, štít se vypne a Bomber začne odstřelovat cíl. Má dvojitý damage oproti Fighterovi. Štít jde dobře zničit prvním typem zbraně.

3 Asteroid jedná se o letící skálu namířenou přímo na základnu, při nárazu do ní ubere značný počet životů, základna vydrží náraz 1 asteroidu, při dalším nárazu se zničí a hráč prohrává. Pokud asteroid narazí do hráče, okamžitě vyvolá jeho štít. Hráčův interface V levém dolním rohu vidí hráč svoji energii a životy: Ukazatele jsou dvojité, mimo energie a životů hráče (vně) ukazují ještě energii a životy celé základny (uvnitř). Ukazatel energie základny se zobrazí až pokud jsou nabité všechny generátory a začne se nabíjet sama základna. Natavení hry Valná většina konstant jde nastavovat v průběhu hry, některé se projeví okamžitě, pro jiné se musí daný objekt vytvořit znovu. Hru je možno jak ukládat tak načítat, ale pouze singleplayer. (Vyvolává se stiskem klávesy M)

4 Multiplayer Hra obsahuje i hru pro druhého hráče. K tomu je potřeba založit server. Do vytvořeného serveru se připojuje klient, což je úplně samostatný program. Klient pouze zobrazuje projekci stavu server (tj v jaké fázi se hra nachází, jaké objekty a jejich vlastnosti obsahuje atd.). Multiplayer obsahuje určité modifikace oproti singleplayeru. Hráči se nesmí křížit, to znamená, že přes sebe neprojdou, musí to vzít druhým směrem a sesynchronizovat svůj pohyb. Pokud se střetnou u sebe, automaticky se jim dobijí životy, zrychlí se také dobíjení energie a oba zároveň dobijí rychleji generátor, pokud jsou oba nad stejným. V multiplayeru je produkce nepřátel dvojnásobná. Technologický popis hry Hra je rozdělena na server a klient. Server obsahuje veškerou logiku hry, singleplayer, multiplayer a síťový kód serveru. Klient implementuje pouze základní ovládání hry, síťový kód, tj. deserializuje data ze serveru a vytváří herní objekty. Ve hře je spousta dílčích tříd, na které by se dalo zaměřit a rozebrat je, pro základní popis fungování hry však budou stačit pouze následující informace. GameEngine Jedná se o singletonovou třídu, která propojuje veškeré objekty, které nějakým způsobem mění hru. Pomocí GameEnginu se přidávají herní objekty do hry, mažou se, řídí se přepínání menu, vyvolávání oken, vytváří se server a posléze zpracovává jeho výstup, posílá mu svůj stav hry apod. Uchovávají se zde informace o všech herních objektech. Třída je také využívána herními objekty pro počítání kolizí, zjišťování nejbližších nepřátel atd. GameObject extends Actor Třída představuje základní abstraktní herní objekt, každý objekt, který nějak interaguje, ukládá se a posílá se po síťi je potomkem této třídy. Třída představuje rozšíření klasického Actora, implementuje základní prvy každého herního objektu jako jsou životy, kolizní tělo, údaje o směru, rychlosti, pozici, jestli je zničený apod. Každý objekt je také určitého typu (GameObjectTypes) a má daného vlastníka (Owners). Každý herní objekt má také unikátní ID, které se zvětšuje v průběhu hry. Pomocí tohoto ID se pak rozlišuje, o jaký se jedná objekt při ukládání / načítání stavu hry a v síťové hře. Vlastnosti dead a destroy herního těla Každý herní objekt, pokud je zničený, informuje o tom okolí stavem atributu dead na true. Pokud je objekt mrtvý, GameEngine ho automaticky vymaže při další iteraci světa. Pokud objekt zabijeme (metoda kill(), popřípadě destroy()), dáváme tím najevo, že objekt už není dále potřeba.

5 Atribut destroy je zničení napůl. Defaultně GameObject ihned při zavolaní metody destroy volá i metodu kill a objekt je mrtvý. Někteří potomci (např Asteroid, PowerPlant, Bullet atp.) si implementují vlastní metodu destroy bez instantního killu metodou kill. Je to z toho důvodu, že objekt může být pro ostatní zničený, pro GameEngine však ne a objekt může dál fungovat například pro animaci smrti apod. Proč samostatné vlastnosti pozice, když už je implementuje Actor? Je to z toho důvodu, že pohyby ve hře jsou založeny na desetinných číslech, tím je umožněno plynulejšího všesměrového pohybu v jakékoliv rychlosti, objekt zároveň není závislý na tom, jestli je ve světě nebo ne. CollisionBody extends Actor Jedná se o abstraktní třídu představující kolizní tělo herního objektu. Každý GameObject má svou soukromou instanci kolizního těla, nemusí ho však využívat. CollisionBody jako takové neřeší samotné počítání kolizí, řeší však kolize na úrovní kolizní vrstvy. Kolizní vrstva (CollisionLayers) je výčtový typ, který určuje, v jaké vrstvě se nachází kolizní tělo a se kterými dalšími vrstvami koliduje. Implementaci výpočtu kolize řeší až potomci kolizního těla (CircleBody). PowerPlant Jedná se o herní objekt, který implementuje značnou část herní logiky (vyšší vrstvy funkcionalit). Jedná se o základnu, základna vytváří a spravuje generátory (PowerNode) a hráče (Torso, Turret), stará se o dohrání nebo vyhrání hry, dobíjení generátorů, pohybuje s hráči apod. PowerPlant je po GameEnginu klíčová třída pro celou hru. Torso a Turret (hráč) Jedná se o třídy, které řeší hráče, a to co hráč ovládá. Torso se stará o otáčení celého a vytváří svůj Turret. Torso také vytváří vlastní štít, který zapíná, pokud má hp na 0. Turret, neboli věž poté implementuje otáčení a střelbu hráče. Bullet Všechno ničení je ve hře zprostředkováno pomocí kulky. Kulka implementuje rozhraní IDamage a tím pádem může dávat damage a rozlišovat od koho přišel. Bullet jako takový nemá žádný obrázek, protože chování všech jeho druhů je vpodstatě totožné. Kromě kolizního těla, které určuje, s kým koliduje, obsahuje také informace o tom, koho může ničit, respektive komu při kolizi může udělit damage. Obsahuje také informace o tom, které vlastníky může ničit, popřípadě že by jich bylo více. Bullet vytváří třída BulletFactory, nastavuje kulce potřebné informace a obrázek, pro objekty je potom vytvoření otázka jedné metody.

6 Arcitektura ukládání hry Uložení hry má na starosti třída GameIO, ukládají se krátké segmenty bytů DataSegment, využívá se zde ByteArray a FileChannel. Lze uložit jakýkoliv objekt, musí ale implementovat rozhraní ISaveable, které obsahuje metody pro získání uloženého DataSegmentu a rozparsování načteného DataSegmentu. Například GameObject toto rozhraní implementuje defaultně, poskytuje základní metodu pro vytvoření a načtení segmentu přímo v sobě. Zde je načteno / uloženo základní nastavení objektu (poloha, směr apod.), potomci si pak už jen přidávají svoje data. GameIO Jak již bylo řečeno, třída se stará o lowlevel ukládání, v podstatě jen přijme seznam DataSegmentů a ty uloží, stejně tak při načítání. Načtená / uložená data jsou zapouzdřena v DataSegmentu, takže vůbec nemá ponětí o tom, co se ukládá. DataSegment Jedná se o specifickou třídu, která vlastně obaluje ByteArray a provádí nad ním potřebné operace. Veškerá data v segmentu jsou zapouzdřena, co se do něj vloží, již nejde odstranit a segment se finalizuje, tj. zablokuje proti dalšímu přidávání dat. Stejně tak vrací nemodifikovatelný ByteArray. DataSegment má hlavičku (12B) kde je uložena informace o tom, jaká třída se ukládá (classid) a jaká data obsahuje (dataid) a patičku kde je uložen kontrolní byte. Rozdíl mezi classid a dataid classid je identifikátor třídy, tj. jaká třída načítá a ukládá data která jsou v segmentu. dataid je identifikátor typu dat, jednoduše je zde uloženo ID herního objektu, aby se vědělo i bez dat co je v segmentu. Herní objekty totiž potom při vytváření používají segmenty svých vnořených tříd pro získání správných dat. Konečnou fázi vytváření herních objektů řeší GameEngine. Podle classid vytváří potřebné třídy a plní je DataSegmenty. Arcitektura síťové hry Všechna data jsou postavena na javovské vlastnosti serializace. Posílají se kontejnerové objekty třídy NetworkSegment. V rané fázi obsahoval NetworkSegment ještě classid, z toho však sešlo, ale jako SuperClass zůstal, aby se rozlišilo, co všechno je segment pro síť. Každý objekt co chce posílat po síti musí také implementovat rozhrani INetworkable, které obsahuje metodu vracející právě NetworkSegment, nezáleží tím pádem na typu segmentu

7 každá třída může být posílatelná, záleží pouze na tom jak si segment implementuje. Z NetworkSegmentu dědí čtyři základní kontejnery. GameStateSegment obsahuje základní informace o stavu hry, informace o životech, energii druhého hráče a základny ManageDataSegment obsahuje informace o ovládání druhého hráče ObjectStateSegment obsahuje veškeré potřebné informace o herním objektu, který chceme poslat po síti FlashValueSegment obsahuje informace o pozici efektu blesku, aby je hráč na druhé straně mohl řádně vykreslovat a nemusel se starat o jejich logiku Síťová komunikace poté funguje tak, že se klientovi pošlou serializovaná data potřebných segmentů, klient data přijme, deserializuje a poté u sebe vytvoří. Klient na své straně běží mnohem rychleji než server, ale proud segmentů (respektive jejich interval posílání) udržuje hru ve stejné rychlosti jako na serveru. Serverová část NetworkServer Třída implementuje klasický SocketServer, obstarává jeho vstupy / výstupy, stará se o přijetí klienta apod. Posílá klientovi segmenty a přijímá jediný ManageDataSegment s informacemi o ovládání druhého hráče. Klientovi se dále posílají všechny další segmenty (GameStateSegment, ObjectStateSegment a FlashValueSegment). NetworkServer vytváří GameEngine a stará se také o jeho chod. Klientská část Pro připojení do hry je vytvořen samostatný program klienta. Jedná se o velice osekaný server, avšak základní premisa GameEngine a GameObject (zde NetGameObject) je zachována. GameEngine si zde stejně jako na serveru vytváří objekt NetworkClient a stará se o to, aby vše fungovalo, vyplňuje hráčův interface, zobrazuje stavy hry apod. Pro klientskou část je pak také stěžejní objekt třídy Torso, protože to je to jediné, co klient potřebuje ovládat hráče. Torso / Turret jsou také osekány o všechno ostatní, zůstalo pouze ovládání. NetworkClient Stejně jako server se stará o základní síťovou funkcionalitu. Přijímá z klienta segmenty s aktualním stavem hry a potom volá metodu refreshgamestate z GameObjectu, kde se všechny objekty vytváří a uchovává se stav hry. Serveru posílá pouze ManageDataSegment. NetGameObject Třída je rozdílná oproti klasickému GameObjectu. Hlavní informace, kterou nese je ObjectStateSegment, tedy stav objektu ze serveru. Třída není abstraktní, některé objekty

8 totiž nedělají nic než jen že jsou, to znamená, že nemusí být zděděny, ale pouze se jim přidělí obrázek. Jiné třídy jako například Shield, Explosion, Bullet apod. prochází během své existence různými stavy. Jak je řešen rozdílný stav objektů? Pro všechny stavy stačí celočíselný atribut state v ObjectStateSegmentu. Na straně serveru se při shromáždění dat tento stav nastaví a klient ho pak pouze zobrazí. Například štít má ve více stavech hry jinou průhlednost, tak se do atributu state vloží jeho průhlednost v aktuelní iteraci, stejně se řeší aktuální obrázek animace exploze apod. Na straně klienta si potom každý konkrétní potomek NewGameObjectu implementuje vlastní rozlišení stavu. NetGameObjectList Oproti GameObjectListu ze serveru je tohle zcela jiná třída. Určuje totiž kdo všechno bude v aktuální iteraci přítomen a kdo ne, neuchovává pouze herní objekty, zároveň je vytváří. Ze serveru dojde seznam ObjectStateSegmentů, ten se zde prochází, a segmenty s ID objektů, které ještě nejsou vytvořeny se vytvoří, ty, které již vytvořené jsou se zaktualizují a všechny přebývající odstraní. Takto je udržován trvalý stav hry stejný, jako je na serveru. Objekty se vytvářejí podle jejich typu (GameObjectType) a příslušná data se přiřazují těm co mají stejná ID. Samotný kód není pro rozsáhlost hry (nějak se to zvrtlo, ale prostě hry mě vždy bavilo dělat) a nedostatku času zdaleka dostatečně okomentován, snad to nebude vadit

MAPOVÉ OKNO GSWEB. Nápověda. Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně. Panel Ovládání Panel Vrstvy. Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako

MAPOVÉ OKNO GSWEB. Nápověda. Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně. Panel Ovládání Panel Vrstvy. Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako GSWEB Nápověda 1. Mapové okno Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně 2. Ovládací panel a panel vrstev Panel Ovládání Panel Vrstvy 3. GSWeb - roletové menu Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako

Více

Kapitola 1: Úvodní strana PARTICLER

Kapitola 1: Úvodní strana PARTICLER Kapitola 1: Úvodní strana PARTICLER OBSAH Úvod 1.O Particleru 2.Popis programu 2.1 Hlavní okno programu 2.1.1 - Horní lišta 2.1.1.1 Soubor 2.1.1.2 Vzhled 2.1.1.3 - Nastavení 2.1.1.4 - Pomoc 2.1.2 - Pracovní

Více

Téma: Arkanoid. X36SOJ Strojově orientované jazyky Semestrální práce. Vypracoval: Marek Handl Datum: červen 2006

Téma: Arkanoid. X36SOJ Strojově orientované jazyky Semestrální práce. Vypracoval: Marek Handl Datum: červen 2006 Vypracoval: Marek Handl Datum: červen 2006 X36SOJ Strojově orientované jazyky Semestrální práce Téma: Arkanoid Úvod Program je verzí klasické hry Arkanoid. Na herní ploše jsou rozloženy kostičky, které

Více

Elekronické vypínací hodiny

Elekronické vypínací hodiny Elekronické vypínací hodiny 1 tlačítko pro nastavení deního času a také neprogramované (ruční) 2 (-) minus 3 (+) plus Nastavení hodin na denní čas Jakmile připojíte přístroj na elektrickou síť, na číselníku

Více

KIV/PIA Semestrální práce

KIV/PIA Semestrální práce KIV/PIA Semestrální práce Diskuzní fórum Tomáš Časta(A10N0057P) casta@students.zcu.cz 1. Architektura aplikace 1.1 MVC Model-view-controller (MVC) je softwarová architektura, která rozděluje datový model

Více

Trosečník v džungli, adventura

Trosečník v džungli, adventura Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Trosečník v džungli, adventura PJJ popis hry Anna Dobešová, cvičení čt 13:00-14:50 Brno 2013 Obsah 2 Obsah 1 Popis hry 3 1.1 Téma hry a podmínky

Více

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford).

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford). LANGMaster International, s.r.o. Branická 107, 147 00 Praha 4 Česká republika Tel.: +420 244 460 807, +420 736 623 459 Fax: +420 244 463 411 e-mail: info@langmaster.cz http://www.langmaster.cz Na základě

Více

Modul EPNO. Téma: Elektronické odesílání evidenčních listů přepravy nebezpečných odpadů

Modul EPNO. Téma: Elektronické odesílání evidenčních listů přepravy nebezpečných odpadů Modul EPNO Téma: Elektronické odesílání evidenčních listů přepravy nebezpečných odpadů Program: EVI 8 Vypracoval: Mgr. Tomáš Čejchan (oddělení Podpora) Revize: 07.03.2014 Tento dokument popisuje funkcionalitu

Více

Paměti a jejich organizace

Paměti a jejich organizace Kapitola 5 Paměti a jejich organizace 5.1 Vnitřní a vnější paměti, vlastnosti jednotlivých typů Vnější paměti Jsou umístěny mimo základní jednotku. Lze je zařadit mezi periferní zařízení. Zápis a čtení

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ. Uživatelská příručka k programu FloodFilling Art

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ. Uživatelská příručka k programu FloodFilling Art VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Uživatelská příručka k programu FloodFilling Art Autor: Jan Bílek e-mail: xbilek14@stud.fit.vutbr.cz 8. 4. 2009 Obsah 1 Princip vytváření

Více

VYTVÁŘENÍ OBSAHU KURZŮ

VYTVÁŘENÍ OBSAHU KURZŮ VYTVÁŘENÍ OBSAHU KURZŮ Mgr. Hana Rohrová Mgr. Linda Huzlíková Ing. Martina Husáková Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Změny ve verzi 6.0.4.33000 o proti verzi 5.5.3.30333

Změny ve verzi 6.0.4.33000 o proti verzi 5.5.3.30333 Změny ve verzi 6.0.4.33000 o proti verzi 5.5.3.30333 Důležitá vylepšení: 1. Byl přepracován a výrazně vylepšen dialog Editování SPI. Hlavní změny jsou: Byl vylepšen vzhled dialogu. V dialogu byly umožněny

Více

Uživatelská příručka Registr vinic na portálu eagri (základní popis funkcí a formulářů)

Uživatelská příručka Registr vinic na portálu eagri (základní popis funkcí a formulářů) Uživatelská příručka Registr vinic na portálu eagri (základní popis funkcí a formulářů) CCV Informační systémy 20144 1 Evidence vydaných verzí dokumentu: Verze Datum vydání Popis změn 1.0 1.6 23. 12. 2009

Více

Základní ovládání aplikace

Základní ovládání aplikace Základní ovládání aplikace Základem ovládání aplikace je jednoduchý toolbar (panel nástrojů) ve spodní části obrazovky, který umožňuje přepínání mezi jednotlivými obrazovkami aplikace. Jsou zde zobrazeny

Více

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ 1 OBSAH 1.Popis... 3 2.Ovládání aplikace...3 3.Základní pojmy... 3 3.1.Karta...3 3.2.Čtečka...3 3.3.Skupina...3 3.4.Kalendář...3 3.5.Volný

Více

Návod na práci s redakčním systémem webu VPŠ a SPŠ MV v Praze

Návod na práci s redakčním systémem webu VPŠ a SPŠ MV v Praze Návod na práci s redakčním systémem webu VPŠ a SPŠ MV v Praze Abychom mohli na webu provádět úpravy, je nutné se přihlásit. Přihlašovací údaje jsou stejné jako do internetového počítače, resp. domény SKOLAMV.

Více

Rozdílová dokumentace k ovládání IS KARAT.net

Rozdílová dokumentace k ovládání IS KARAT.net Dokumentace k IS KARAT.net Rozdílová dokumentace k ovládání IS KARAT.net programový modul: Rozdílová dokumentace k ovládání IS KARAT.net OBSAH: 1 ÚVOD... 3 2 PŘIHLAŠOVACÍ DIALOG... 4 3 NAVIGACE... 5 3.1

Více

Ostatní portálové aplikace

Ostatní portálové aplikace Univerzitní informační systém Panevropská vysoká škola Ostatní portálové aplikace Svazek 9 Verze: 1.20 Datum: 10. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Obsah Seznam obrázků 5 1 Helpdesk pro UIS

Více

UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE. TS-ELDAx SMART TRUST electronic ARCHIVE Cloudové rozhraní

UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE. TS-ELDAx SMART TRUST electronic ARCHIVE Cloudové rozhraní UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE TS-ELDAx SMART TRUST electronic ARCHIVE Cloudové rozhraní SMLOUVA (PROJEKT) ČÍSLO: STÁDIUM: Schváleno ZAKÁZKA ČÍSLO: DŮVĚRNOST: Veřejné ZE DNE: DATUM AKTUALIZACE: ZPRACOVAL / AUTOR:

Více

Struktura třídy, operátory, jednoduché algoritmy, junit. Programování II 2. cvičení Alena Buchalcevová

Struktura třídy, operátory, jednoduché algoritmy, junit. Programování II 2. cvičení Alena Buchalcevová Struktura třídy, operátory, jednoduché algoritmy, junit 2. cvičení Alena Buchalcevová Cíle cvičení seznámit se s rozhraním (interface) v Javě seznámit se s testováním při vývoji (makety, JUnit) naučit

Více

20. Projekt Domácí mediotéka

20. Projekt Domácí mediotéka Projekt Domácí mediotéka strana 211 20. Projekt Domácí mediotéka 20.1. Základní popis, zadání úkolu V projektu Domácí mediotéka (Dome) se jednoduchým způsobem evidují CD a videa. Projekt je velmi jednoduchý

Více

Facade. Známý jako. Účel. Motivace. Facade, Fasáda

Facade. Známý jako. Účel. Motivace. Facade, Fasáda Facade Facade Známý jako Facade, Fasáda Účel sjednocené high-level rozhraní pro subsystém zjednodušuje použití subsystému zapouzdření skrytí návrhu před uživateli Motivace zjednodušit komunikaci mezi subsystémy

Více

Ostatní portálové aplikace

Ostatní portálové aplikace Univerzitní informační systém Slovenská zemědělská univerzita v Nitře Ostatní portálové aplikace Svazek 9 Verze: 1.20 Datum: 10. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Obsah Seznam obrázků 5 1

Více

MASSIV. Middleware pro tvorbu online her

MASSIV. Middleware pro tvorbu online her MASSIV Middleware pro tvorbu online her Obsah prezentace Úvod Prostředky poskytované Massivem Využití jádra Massivu v Demu Zhodnocení projektu Prezentace Dema Úvod Část 1. Tým projektu Massiv Zahájení

Více

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Verze: 1.0 Podpora: GEOREAL spol. s r.o. http://www.georeal.cz email: podpora@georeal.cz Hot-line: 373 733 456 Běhové prostředí: Microsoft Internet Explorer,

Více

Návod k obsluze video záznamníku Defender Car vision 5015 FullHD

Návod k obsluze video záznamníku Defender Car vision 5015 FullHD Návod k obsluze video záznamníku Defender Car vision 5015 FullHD 1 Děkujeme Vám, že jste si zakoupili video záznamník Defender Car vision 5015 FullHD! Než začnete zařízení používat, pozorně si přečtěte

Více

2. Začínáme. Uživatelský manuál

2. Začínáme. Uživatelský manuál Uživatelský manuál V dokumentu je popsán stručný uživatelský popis ovládání zařízení s černobílým displejem, registrace a ověření uživatele otiskem prstu, systém ověřování a další funkce. Je určen pro

Více

Úvod do počítačových sítí

Úvod do počítačových sítí Úvod do počítačových sítí Jméno a příjmení: Jan Tichava Osobní číslo: Studijní skupina: středa, 3 4 Obor: INIB INF E-mail: jtichava@students.zcu.cz Datum odevzdání: 19.12.06 Základní charakteristika Jednoduchá

Více

KAPITOLA 3. Architektura aplikací na frameworku Rails. V této kapitole: modely, pohledy, řadiče.

KAPITOLA 3. Architektura aplikací na frameworku Rails. V této kapitole: modely, pohledy, řadiče. KAPITOLA 3 Architektura aplikací na frameworku Rails V této kapitole: modely, pohledy, řadiče. 58 Část I: Začínáme Jedna ze zajímavých vlastností frameworku Rails spočívá v tom, že klade docela závažná

Více

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Příkazy v nabídce Předmět Volba rastru rychlá klávesa F4 Příkaz otevře vybraný rastr; tj. zobrazí ho v předmětu zájmu. Po vyvolání příkazu se objeví

Více

VAR-NET INTEGRAL Manuál správce VNI 5.1 VAR-NET INTEGRAL. verze 0.2. Manuál správce VNI 5.1

VAR-NET INTEGRAL Manuál správce VNI 5.1 VAR-NET INTEGRAL. verze 0.2. Manuál správce VNI 5.1 Manuál správce VNI 5.1 verze 0.2 Manuál správce VNI 5.1 VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 655 (pracovní doba 7:30 15:00) www.variant.cz isb@variant.cz

Více

Samuraj & Katana HERNÍ PRAVIDLA 1. CÍL HRY 2. POČET HRÁČŮ 3. OBSAH 4. PŘÍPRAVA KE HŘE

Samuraj & Katana HERNÍ PRAVIDLA 1. CÍL HRY 2. POČET HRÁČŮ 3. OBSAH 4. PŘÍPRAVA KE HŘE Samuraj & Katana HERNÍ PRAVIDLA Samuraj & Katana je diplomatická a strategická hra odehrávající se v Japonsku 16tého století, uprostřed SENGOKU-JIDAI ( věku země ve válce ), který trval od Onin válek (1477)

Více

Poté hráči spočtou své Body prestiže a vítězem se stává ten, kdo jich nashromáždil nejvíce.

Poté hráči spočtou své Body prestiže a vítězem se stává ten, kdo jich nashromáždil nejvíce. Pravidla hry Rokoko Cíl hry V Rokoku se stáváte majitelem oděvnické dílny na dvoře francouzského krále Ludvíka XV., kde se snažíte získat co nejvíce prestiže. Během každého tahu zahrajete kartu jednoho

Více

CATE VLT HERNÍ PLÁN - NÁVOD PRO HRU

CATE VLT HERNÍ PLÁN - NÁVOD PRO HRU CATE VLT HERNÍ PLÁN - NÁVOD PRO HRU Queen Bee CAMPANULA spol.s r.o. 28. října 892/11 790 01 Jeseník Česká republika IČ: 561207 DIČ: CZ00561207 Verze: 1.00.0.0 CZ 1 / 7 CAMPANULA spol.s r.o. Obsah Historie

Více

3. STRATEGICKÉ TAKTICKÉ OPERATIVNÍ ŘÍZENÍ, OBSAH, NÁPLŇ A FORMY

3. STRATEGICKÉ TAKTICKÉ OPERATIVNÍ ŘÍZENÍ, OBSAH, NÁPLŇ A FORMY 3. STRATEGICKÉ TAKTICKÉ OPERATIVNÍ ŘÍZENÍ, OBSAH, NÁPLŇ A FORMY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

Manuál k aplikaci SDO PILOT v.0.2

Manuál k aplikaci SDO PILOT v.0.2 Manuál k aplikaci SDO PILOT v.0.2 Základní informace o aplikaci Aplikace slouží pro zjednodušené vytváření dokumentů Souhrnů doporučených opatření pro Evropsky významné lokality. Vznikala přírustkovým

Více

Tepelná čerpadla HP. tepelná čerpadla. Návod k obsluze a instalaci 03. 2013. pro verzi software. 01.07.xx

Tepelná čerpadla HP. tepelná čerpadla. Návod k obsluze a instalaci 03. 2013. pro verzi software. 01.07.xx tepelná čerpadla Tepelná čerpadla HP Návod k obsluze a instalaci 03. 2013 verze 01.07.00 pro verzi software 01.07.xx PZP HEATING a.s., Dobré 149, 517 93 Dobré Tel.: +420 494 664 203, Fax: +420 494 629

Více

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012 5 DNÍ 7 11 Let 20 Účastníků TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Příměstské tábory Jana Jelínková a kolektiv Praha, Středočeský kraj Místo konání Praha 2012 Průřezové

Více

Testování mobilního telefonu Apple iphone 4

Testování mobilního telefonu Apple iphone 4 Testování mobilního telefonu Apple iphone 4 semestrální práce předmětu Testování uživatelského rozhraní Jakub Véle - 1 - Popis přístroje Semestrální projekt se bude zabývat mobilním telefonem Apple iphone

Více

ZÁKLADY PRÁCE S PROHLÍŽEČEM

ZÁKLADY PRÁCE S PROHLÍŽEČEM ZÁKLADY PRÁCE S PROHLÍŽEČEM 1. Způsoby vyhledávání Hlavní vyhledávací funkce VaDeMecum tvoří tři základní prvky: a) Fulltextové vyhledávání b) Rozšířené vyhledávání c) Postupné procházení strukturou archivního

Více

Testová ní The Elder Scrolls V: Skyrim

Testová ní The Elder Scrolls V: Skyrim Testová ní The Elder Scrolls V: Skyrim Semestrální práce z předmětu A4B39TUR ČVUT FEL Pavel Lieberzeit liebepav@fel.cvut.cz LS 2011/2012 Obsah 1 Popis aplikace... - 2-2 Popis uživatele... - 2-3 Použité

Více

Uživatelská příručka - Naves

Uživatelská příručka - Naves Co je hra Lodě? Uživatelská příručka - Naves Lodě je tipovací hra pro dva hráče. Je rozšířena po celém světě jako hra pro tužku a papír, jejíž začátky se datují na období první světové války. Dnes se vyskytuje

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Trojrozměrná závodní hra s podporou hraní po síti. 2011 David Konečný

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Trojrozměrná závodní hra s podporou hraní po síti. 2011 David Konečný PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO KATEDRA INFORMATIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Trojrozměrná závodní hra s podporou hraní po síti 2011 David Konečný Anotace Počítačové hry se těší velké popularitě. Obecně

Více

DATA ARTICLE. AiP Beroun s.r.o.

DATA ARTICLE. AiP Beroun s.r.o. DATA ARTICLE AiP Beroun s.r.o. OBSAH 1 Úvod... 1 2 Vlastnosti Data Article... 1 2.1 Požadavky koncových uživatelů... 1 2.2 Požadavky na zajištění bezpečnosti a důvěryhodnosti obsahu... 1 3 Implementace

Více

Uživatelská příručka IS KP14+ Žádost o změnu. Operační program. Výzkum, vývoj a vzdělávání Programové období 2014 2020

Uživatelská příručka IS KP14+ Žádost o změnu. Operační program. Výzkum, vývoj a vzdělávání Programové období 2014 2020 Uživatelská příručka IS KP14+ Žádost o změnu Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Programové období 2014 2020 Obsah 1. Úvod... 3 2. Vytvoření a editace IoP/ZoR... 4 3. Vyplnění zprávy o realizaci

Více

Novinky verze 5.4x programu PRO100. 2015 Ecru by Ecru Software

Novinky verze 5.4x programu PRO100. 2015 Ecru by Ecru Software by Ecru Software 2 Obsah 1 Úvod 3 2. Pohled 3 3. Snapování (přichytávání) 4 4. Snadná duplikace 5 5. Kótování 5 5.1. Automatické kótování 5.2. Manuální kótovací čáry 5.3. Vrstvy kót 6 7 9 6. Kapátko 10

Více

E-ZAK, verze M-2 jednoduchý elektronický nástroj pro veřejné zakázky

E-ZAK, verze M-2 jednoduchý elektronický nástroj pro veřejné zakázky E-ZAK, verze M-2 jednoduchý elektronický nástroj pro veřejné zakázky uživatelská příručka pro zadavatele, verze 1.2 2008 QCM, s.r.o. Obsah Úvod......5 Požadavky na provoz......6 Přihlášení......6 Odhlášení......7

Více

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2013, kategorie A, B

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2013, kategorie A, B Pokyny: 1. Kategorie A řeší jen úlohy 1, 2, 3 a kategorie B jen úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Manuál k aplikaci WANAS

Manuál k aplikaci WANAS Manuál k aplikaci WANAS OBSAH 1 DŮLEŽITÉ INFORMACE PRO PRÁCI V NOVÉ VERZI APLIKACE WANAS.. 2 2 PROSTOROVÁ DATA... 3 2.1 POPIS HLAVNÍCH FUNKCÍ... 3 2.2 PRÁCE S DEFINIČNÍM BODEM SEGMENTU... 4 2.3 PRÁCE S

Více

Naučit se, jak co nejsnadněji přejít od verze TopoLu pro Windows k verzi TopoL xt. Cílem není vysvětlení všech možností programu.

Naučit se, jak co nejsnadněji přejít od verze TopoLu pro Windows k verzi TopoL xt. Cílem není vysvětlení všech možností programu. Školení programu TopoL xt Přechod na TopoL xt z programu TopoL pro Windows Cíl: Obsah: Naučit se, jak co nejsnadněji přejít od verze TopoLu pro Windows k verzi TopoL xt. Cílem není vysvětlení všech možností

Více

Návrh aplikace. Project Westpon. Inteligentní simulátor budov. Martin Mudra, Jan Smejkal, Onřej Macoszek, Marek Žehra, Jiří Slivárich

Návrh aplikace. Project Westpon. Inteligentní simulátor budov. Martin Mudra, Jan Smejkal, Onřej Macoszek, Marek Žehra, Jiří Slivárich Návrh aplikace Project Westpon Inteligentní simulátor budov Martin Mudra, Jan Smejkal, Onřej Macoszek, Marek Žehra, Jiří Slivárich . Úvod.. Účel dokumentu Tento dokument má za účel detailně popsat návrh

Více

Hudební přehrávač. mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

Hudební přehrávač. mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah Hudební přehrávač mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Upozornění Parametry Popis displeje Základní operace Systémové menu Poslech hudby Záznam zvuku Správce souborů Prohlížeč obrázků FM rádio Elektronické

Více

Obsah. 1.1 Úvod do práce s autorským nástrojem ProAuthor 4

Obsah. 1.1 Úvod do práce s autorským nástrojem ProAuthor 4 Obsah 1 Úvod do práce s autorským nástrojem ProAuthor 4 1.1 Úvod do práce s autorským nástrojem ProAuthor 4 2 Založení kurzu 7 2.1 Jak začít 8 2.2 Vyplnění vstupních informací o kurzu 10 2.3 Založení vlastního

Více

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 Obsah 1 Základní popis... - 2-1.1 Popis aplikace... - 2-1.2 Zdroje obrazových dat... - 2-1.3 Uložení dat... - 2-1.4 Funkcionalita... - 2-1.4.1 Základní soubor

Více

Index 1. Infobanka ČTK 2. Hlavní panel 3. Vyhledávací formulář 4. Dotazy 5. Výsledek hledání 6. Dokument 7. Prodata

Index 1. Infobanka ČTK 2. Hlavní panel 3. Vyhledávací formulář 4. Dotazy 5. Výsledek hledání 6. Dokument 7. Prodata Index 1. Infobanka ČTK (Podporované verze prohlížečů) Kontakty 2. Hlavní panel (Aktuální Mapa Novinky Košík Uživatel Nastavení Nápověda Odpojit) Uživatel Nastavení Obsah Infobanky 3. Vyhledávací formulář

Více

Elektronická dokumentace - LATEX. Maticové operace

Elektronická dokumentace - LATEX. Maticové operace Elektronická dokumentace - LATEX Maticové operace 29.listopadu 2009 Luděk Bordovský (bor0022) Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TU Ostrava Uživatelská příručka 1 Obsah 1 Úvod 3 2 Ovládání 3 3 Operace

Více

Když už má vykopané cesty, může postavit domyr opět přesně podle obrázku. Domy se objeví najednou. Program opět čeká.

Když už má vykopané cesty, může postavit domyr opět přesně podle obrázku. Domy se objeví najednou. Program opět čeká. POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 10. ročník - 23. 24. 10. 2015 1. Budování města (20 bodů) a) Lidé se po válce schovali v podzemí. Nejprve si museli vykopat cesty. Baltík čaruje předměty číslo 2 146 rychlostí

Více

Uživatelská příručka IS KP14+: Pokyny pro vyplnění formuláře žádosti o podporu

Uživatelská příručka IS KP14+: Pokyny pro vyplnění formuláře žádosti o podporu Uživatelská příručka IS KP14+: Pokyny pro vyplnění formuláře žádosti o podporu Verze: 2.0 Březen 2015 1 Obsah 1. Portál IS KP14+... 4 1.1. Stručné představení... 4 1.2. Obecné funkcionality formuláře žádosti

Více

Barvy na počítači a grafické formáty

Barvy na počítači a grafické formáty Barvy na počítači a grafické formáty Hlavním atributem, který se používá při práci s obrazem či s grafickými formáty, je barva. Při práci s barvami je důležité určit základní množinu barev, se kterou budeme

Více

Pro všechny herní varianty platí: Nejvyšší sázka na hru: 50,-- Kč. Nejvyšší výhra ze hry: 50.000,-- Kč.

Pro všechny herní varianty platí: Nejvyšší sázka na hru: 50,-- Kč. Nejvyšší výhra ze hry: 50.000,-- Kč. Admiral Ultimate 10 C obsahuje 10 různých her (Průběh hry viz. popis hry) Xtra Hot Fruits n Royals Joker Fruits Plenty on Twenty Hot Roaring Forties American Colors Hot Chip Runner deluxe Sizzling Hot

Více

Uživatelská příručka ClinkMe

Uživatelská příručka ClinkMe Uživatelská příručka ClinkMe OBSAH DIALER 1 ZÁKLADNÍ OVLÁDÁNÍ APLIKACE... 1 KONTAKTY... 2 POČET TELEFONNÍCH ČÍSEL KONTAKTU... 4 ZÁLOŽKY PRO FILTROVÁNÍ KONTAKTŮ... 5 PANEL PRO ZADÁVÁNÍ VYHLEDÁVACÍCH KRITÉRIÍ...

Více

Návod na vkládání videogalerií na stránky klubu SIG-N.A.L. Třebíč

Návod na vkládání videogalerií na stránky klubu SIG-N.A.L. Třebíč Návod na vkládání videogalerií na stránky klubu SIG-N.A.L. Třebíč Část první: Čeho vlastně chceme dosáhnout. Chtěli bychom vytvořit videogalerii, která bude mít příznačný název a v hlavičce se zobrazí

Více

HD satelitní přijímač Optimum SLOTH Classic

HD satelitní přijímač Optimum SLOTH Classic HD satelitní přijímač Optimum SLOTH Classic recenze přijímače strana 1/27 Obsah: Představení přijímače... 4 Balení... 4 Přijímač... 5 Přední strana přijímače... 5 Zadní strana přijímače... 6 Dálkové ovládání...

Více

Program MediaLib. Program MediaLib slouží pro automatické skládání reklamních spotů do delších smyček.

Program MediaLib. Program MediaLib slouží pro automatické skládání reklamních spotů do delších smyček. LED Panely SW 2.3.2013, revize 1.0 Platné pro verzi programu 1.04 a vyšší. Program MediaLib Program MediaLib slouží pro automatické skládání reklamních spotů do delších smyček. Určí se celková délka smyčky

Více

Elektronický slovník. Comet 52T. Návod k použití

Elektronický slovník. Comet 52T. Návod k použití Elektronický slovník Comet 52T Návod k použití Vložení baterií... 3 Výměna hlavních baterií... 3 Výměna záložní baterie... 3 Resetování elektronického slovníku... 3 Mapa tlačítek... 4 Jak používat elektronický

Více

Ostatní portálové aplikace

Ostatní portálové aplikace Akademický informační systém ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o.p.s. Ostatní portálové aplikace Svazek 9 Verze: 1.20 Datum: 10. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Obsah Seznam obrázků 5 1 Absolventi

Více

GPS lokátor s výdrží až 180 dní

GPS lokátor s výdrží až 180 dní GPS lokátor s výdrží až 180 dní Návod k použití Hlavní výhody produktu: Dlouhá výdrž až 180 dní při provozu z baterie (SMS mód) Možnost připojení jak prostřednictvím magnetu, tak přímo na autobaterii Velmi

Více

Parametrizace, harmonogram

Parametrizace, harmonogram Parametrizace, harmonogram Modul slouží pro parametrizování informačního systému a pro vytváření časového plánu akademického roku na fakultě. Fakulty si v něm zadávají a specifikují potřebné "časové značky"

Více

BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ Prosíme o důkladné přečteni manuálu instrukce obsluhy.

BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ Prosíme o důkladné přečteni manuálu instrukce obsluhy. Čeština BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ Prosíme o důkladné přečteni manuálu instrukce obsluhy. Nikdy neotvírejte kryt sami! Veškeré opravy by měl provádět pouze vyškolený pracovník firmy Ferguson. Udržujte zařízení

Více

NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková

NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková NOVÁ VERZE OBD A JEJÍ VYUŽÍVÁNÍ Ing. Martina Valášková studijní materiál ke kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec

Více

Program pro flexibilní tvorbu evidencí. VIKLAN - Evidence. Uživatelská příručka. pro seznámení se základními možnostmi programu

Program pro flexibilní tvorbu evidencí. VIKLAN - Evidence. Uživatelská příručka. pro seznámení se základními možnostmi programu Program pro flexibilní tvorbu evidencí VIKLAN - Evidence Uživatelská příručka pro seznámení se základními možnostmi programu Vlastimil Kubínek, Ing. Josef Spilka VIKLAN - Evidence Verse 1.11.8.1 Copyright

Více

Přídavný modul čtečky ClearReader +

Přídavný modul čtečky ClearReader + Přídavný modul čtečky ClearReader + Uživatelská příručka OPN: CR-MAG-FP Verze 2.1 2013 Optelec, Nizozemsko; (T) 2014 Spektra, ČR Všechna práva vyhrazena Optelec P.O. Box 399 2990 AJ Barendrecht Nizozemsko

Více

Elektronická spisová služba

Elektronická spisová služba Uživatelská příručka Vytvořeno dne: 17.5.2012 Aktualizováno: 28.11.2014 2014, a.s. Obsah 1. O aplikaci... 4 1.1. 2. Obecný postup práce s Elektronickou spisovou službou... 5 2.1. Přihlášení... 5 2.2. Uspořádání

Více

Tabulka. Datová struktura, která umožňuje vkládat a později vybírat informace podle identifikačního klíče. Mohou být:

Tabulka. Datová struktura, která umožňuje vkládat a později vybírat informace podle identifikačního klíče. Mohou být: ADT Tabulka Datová struktura, která umožňuje vkládat a později vybírat informace podle identifikačního klíče. Mohou být: pevně definované (LUT Look Up Table) s proměnným počtem položek Konvence: Tabulka

Více

PowerSwitch ver. 1.6

PowerSwitch ver. 1.6 uživatelská příručka PowerSwitch ver. 1.6 Program PowerSwitch je určen pro ovládání elektrických stykačů. Ovládání programu je rozděleno do dvou módů uživatelského [kap.2.] a administrátorského [kap.3.].

Více

Editor pro vizualizaci interiérů bytů

Editor pro vizualizaci interiérů bytů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra počítačové grafiky a interakce Bakalářská práce Editor pro vizualizaci interiérů bytů Dominik Vondráček Vedoucí práce: Ing. David Sedláček

Více

FTC08 instalační manuál k dotykovému panelu systému Foxys

FTC08 instalační manuál k dotykovému panelu systému Foxys FTC08 instalační manuál k dotykovému panelu systému Foxys Foxtron spol. s r.o. Jeseniova 1522/53 130 00 Praha 3 tel/fax: +420 274 772 527 E-mail: info@foxtron.cz www: http://www.foxtron.cz Verze dokumentu

Více

Postup při instalaci a nastavení programu

Postup při instalaci a nastavení programu Postup při instalaci a nastavení programu Program Sumář je pro každý zpracovávaný rok individuální. Programy pro roky předešlé si uživatel může v PC ponechat a kdykoliv nahlédnout do zpracovaných dat.

Více

1. BITVY ODDÍLŮ... 3 2. SANDBOX... 6

1. BITVY ODDÍLŮ... 3 2. SANDBOX... 6 Dodatek č.4 verze 1.1 vytvořil Gediman 2014 Void: Sci-Fantasy, jejímž autorem je Gediman, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-neužívejte dílo komerčně-nezasahujte do díla 3.0 Česko 1 1. BITVY

Více

Uživatelská příručka Evidence příchozí a odchozí pošty a elektronický archiv. V prostředí společnosti. Pražská vodohospodářská společnost a.s.

Uživatelská příručka Evidence příchozí a odchozí pošty a elektronický archiv. V prostředí společnosti. Pražská vodohospodářská společnost a.s. Uživatelská příručka Evidence příchozí a odchozí pošty a elektronický archiv V prostředí společnosti Pražská vodohospodářská společnost a.s. Obsah 1. ÚVOD... 5 2. PROSTŘEDÍ WORKSPACE... 5 2.1 TECHNOLOGIE

Více

Návod k obsluze. ve verzi PDF

Návod k obsluze. ve verzi PDF Návod k obsluze ve verzi PDF 2 Gratulujeme Vám k nákupu regulátoru teploty, založeného na nejmodernějším technologickém řešení. AURATON 3013 Funkce FrostGuard Chrání před zamrznutím místnosti Možnost

Více

Rozhraní SAX, SAX vs. SAX2. Jaroslav Ciml

Rozhraní SAX, SAX vs. SAX2. Jaroslav Ciml Rozhraní SAX, SAX vs. SAX2 Jaroslav Ciml Použití SAX - připomenutí Vytvoření instance parseru XMLReader xmlreader = XMLReaderFactory.createXMLReader(); Registrace handleru xmlreader.setcontenthandler(

Více

Výuka počítačové grafiky

Výuka počítačové grafiky Výuka počítačové grafiky zdroj pro uměleckou tvorbu výukový modul Investice do rozvoje vzdělávání Řemesla v moderní době Mgr. Iva Markvartová Úvod Klíčovou aktivitou tohoto výukového modulu je výuka Photoshopu

Více

Mobilní telefon Philips 630

Mobilní telefon Philips 630 Mobilní telefon Philips 630 Seznam kapitol Úvod Mobilní telefon Philips 630... 1 Seznam kapitol... 1 Úvod... 1 Bude se vám líbit?... 1 Vzhled... 1 Displej... 2 Ozvučení... 2 Klávesnice... 2 Programové

Více

1.0 NÁVOD K POUŽITÍ. Na kabelovém ovladači Netware 3 se nachází celkem 14 tlačítek. POZ TLAČÍTKO

1.0 NÁVOD K POUŽITÍ. Na kabelovém ovladači Netware 3 se nachází celkem 14 tlačítek. POZ TLAČÍTKO 0 0 1.0 NÁVOD K POUŽITÍ Na kabelovém ovladači Netware 3 se nachází celkem 14 tlačítek. POZ TLAČÍTKO FUNKCE 1. ON/OFF (Zap/Vyp) Zapíná a vypíná jednotku s potlačením všech nastavení časovače. 2. SLEEP (Režim

Více

Seminář Novell GroupWise

Seminář Novell GroupWise Seminář Novell GroupWise Martin Havlík martin.havlik@ujep.cz tel.: 3261 Centrum informatiky Seminář Novell GroupWise Úvod Co je cílem semináře? Zkvalitnění práce zaměstnanců UJEP s Group Warovým systémem

Více

Statistica, kdo je kdo?

Statistica, kdo je kdo? Statistica, kdo je kdo? Newsletter Statistica ACADEMY Téma: Typy instalací Typ článku: Teorie Někteří z vás používají univerzitní licence, někteří síťové, podnikové atd. V tomto článku Vám představíme,

Více

THE FORGOTTEN PLANET. Hra pro 2-4 hráče od 12 let

THE FORGOTTEN PLANET. Hra pro 2-4 hráče od 12 let THE FORGOTTEN PLANET Hra pro 2-4 hráče od 12 let Po celém vesmíru probíhá nekonečná honba za energetickými krystaly. Velká obchodní gilda platí ohromné sumy peňez a tak existuje spousta pátračů, kteří

Více

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů EMANUELLE ORNELLA OLTRE MARE BENÁTŠTÍ OBCHODNÍCI MEZI ORIENTEM A ZÁPADEM HERNÍ MATERIÁL 98 karet zboží sedmi druhů (8x drahokamy, 10x svitky, 12x hedvábí, 14x sůl, 16x keramika, 18x olivy, 20x obilí) 1

Více

Anglická slovíčka http://www.ajslovicka.cz/

Anglická slovíčka http://www.ajslovicka.cz/ Anglická slovíčka http://www.ajslovicka.cz/ Uživatelská dokumentace Revize 1.1 platná ke dni 14. 4. 2013 Napsal: MUDr. Ing. Martin Krejčí Obsah Úvod...4 Konvence a značení...4 Základní informace o aplikaci...5

Více

Point of View TAB-P731N- Android 4.0 Tablet PC. Čeština. Obsah

Point of View TAB-P731N- Android 4.0 Tablet PC. Čeština. Obsah Point of View TAB-P731N- Android 4.0 Tablet PC Čeština Obsah Obecné pokyny pro užívání zařízení... 2 Doplňující informace... 2 Obsah balení... 2 1.0 Základní informace... 3 1.1 Tlačítka a konektory...

Více

7-8/2011 - ČERVENEC-SRPEN VÍTEJTE Obsah Úvodník TOP Téma: Sledujeme kontejnery 3 Novinky z Webdispečinku 9 1. Nadmořská výška 2. Dallas čip Novinka v legislativě 9 Dovolená je tu! 10 Redakce Adresa redakce:

Více

Elektronická kapacitní dekáda - BASIC

Elektronická kapacitní dekáda - BASIC Elektronická kapacitní dekáda - BASIC Stručná charakteristika: Plně elektronizovaná kapacitní dekáda s širokým rozsahem hodnot. Indikuje velké množství parametrů nastaveného kapacity včetně lokálních teplot.

Více

ACV-Wars... The racing strategy Game design

ACV-Wars... The racing strategy Game design ACV-Wars... The racing strategy Game design Plzeň, 2008 Vladimír Geršl ACV-Wars [Game design] - 2 - Obsah OBSAH... 2 1. ÚVOD... 3 2. ZÁKLADNÍ RYSY A PRINCIPY HRY... 4 2.1 Technické detaily... 4 3. GAMEFLOW...

Více

Bezdrátový pokojový termostat. Flame NET

Bezdrátový pokojový termostat. Flame NET Bezdrátový pokojový termostat Flame NET Pokojový termostat Flame NET slouží k regulaci pokojové teploty na základě nastaveného programu nebo nastaveného topného režimu. Zvyšuje tak teplotní komfort místnosti

Více

Autoalarm s integrovaným pagerem MAGICAR 8000B. uživatelský manuál. www.levnealarmy.cz

Autoalarm s integrovaným pagerem MAGICAR 8000B. uživatelský manuál. www.levnealarmy.cz Autoalarm s integrovaným pagerem MAGICAR 8000B uživatelský manuál www.levnealarmy.cz OBSAH 1. Důležité informace... 2 2. Úvod... 2 3. Displej dálkového ovladače... 3 3.1. Popis ikonek displeje... 3 4.

Více

Admiral American Poker II deluxe DEV

Admiral American Poker II deluxe DEV Struktura: Admiral American Poker II deluxe DEV Všeobecně: Jedná se o výherní hrací přístroj, který opticky znázorňuje karetní hru. Karetní hra a výherní plán jsou zobrazeni pomocí dvou obrazovek. Údaje:

Více

Josef Pecinovský PowerPoint 2007

Josef Pecinovský PowerPoint 2007 Josef Pecinovský PowerPoint 2007 Jak na PowerPoint 2007 v rekordním čase Josef Pecinovský Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 3054. publikaci Odpovědný redaktor Karel Samohýl

Více

2. přednáška. Databázový přístup k datům (SŘBD) Možnost počítání v dekadické aritmetice - potřeba přesných výpočtů, např.

2. přednáška. Databázový přístup k datům (SŘBD) Možnost počítání v dekadické aritmetice - potřeba přesných výpočtů, např. 2 přednáška 2 října 2012 10:32 Souborově orientované uchování dat Slabý HW Není možné uchovávat "velká data" - maximálně řádově jednotky MB Na každou úlohu samostatná aplikace, která má samostatná data

Více

33 Uživatelé asistence

33 Uživatelé asistence 33 Uživatelé asistence Uživatelský modul Uživatelé asistence náleží k modulům řešícím agendu služby osobní asistentce. Modul realizuje evidenci uživatelů služby osobní asistence (včetně zájemců o službu).

Více