Podnikání a podnik Přípravný workshop k SZZ. Tomáš Tykva vedoucí prezenčního studia koordinátor výuky garant OZ SZ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podnikání a podnik Přípravný workshop k SZZ. Tomáš Tykva vedoucí prezenčního studia koordinátor výuky garant OZ SZ"

Transkript

1 Podnikání a podnik Přípravný workshop k SZZ Tomáš Tykva vedoucí prezenčního studia koordinátor výuky garant OZ SZ

2 KONTAKT Tomáš TYKVA kancelář č. 524 tel.: (+420) Mobil: (+420)

3 Cíl workshopu Cílem workshopu je: ujasnění si obsahu jednotlivých otázek, vysvětlení nesprávně pochopených pasáží, vypracování si podkladů k OPAKOVÁNÍ na SZZ. Cílem workshopu není: naučit Vás to, co jste se měli naučit v průběhu uplynulých 3,5 let.

4 1b) Řízení zásob v podniku, jeho cíle, principy a metody. Druhy zásob v nákupu. Co je to zásoba; kriteria hodnocení zásob; druhy zásob. Cíle procesu zásobovacího procesu (zajištění potřebných zásob v odpovídající kvalitě). Základní principy a zásady řízení zásob (efektivnost, včasnost, redukce logistických nákladů). Metody řízení zásob (Just In Time, MRP, ABC atd.). Nové trendy řízení zásob (rozvoj systémů s minimální resp. nulovou zásobou).

5 Co je to zásoba? Kriteria hodnocení zásob; Druhy zásob. optimální zásoba měla by ji vyjadřovat norma zásoby (zásoba v takové výši, aby zabezpečovala plynulou činnost podniku a aby celkové náklady s nimi spojené byly co nejnižší) běžná zásoba (Zb) zajišťuje předpokládanou spotřebu v období mezi dvěma dodávkami - její výše kolísá od max. stavu v den dodávky k min. stavu těsně před dodávkou průměrná = maximální zásoba * minimální zásoba / 2 pojistná zásoba (Zp) vyrovnává případné odchylky v dodávkách nebo ve spotřebě technická zásoba (Zt) se vytváří tam, kde je třeba materiál před výdejem do spotřeby upravit (třídit, sušit, ) Pojistná zásoba

6 Zásoby materiálu - do materiálových zásob patří: suroviny a základní materiál (hmoty, přecházející zcela nebo zčásti do výrobku při výrobním procesu a tvoří jeho podstatu) pomocné látky (hmoty přecházející přímo do výrobku, netvoří však jeho podstatu) provozovací látky (hmoty, které jsou zapotřebí pro provoz podniku jako celku mazadla, ) náhradní díly (předměty určené k uvedení hmotného majetku do původního stavu) obaly (slouží k ochraně a dopravě nakoupeného materiálu, zboží a výrobků) drobný hmotný majetek (drobné předměty sloužící činnosti podniku krátkou dobu nebo mající nižší cenu, případně oba znaky) zboží (předměty nakupené za účelem prodeje

7 Cíle zásobovacího procesu (zajištění potřebných zásob v odpovídající kvalitě). Základní principy a zásady řízení zásob (efektivnost, včasnost, redukce logistických nákladů).

8 Metody řízení zásob (Just In Time, MRP, ABC atd.) Příklad: Klasifikace zásob metodou ABC V tabulce je uvedena očekávaná roční spotřeba jednotlivých položek základního materiálu. Úkol: Rozdělte položky do skupin A;B;C (sestupně podle velikosti roční spotřeby) Vypočítejte kumulovanou roční spotřebu v tis. Kč. Vypočítejte kumulovanou roční spotřebu v %.

9 Nové trendy řízení zásob (rozvoj systémů s minimální resp. nulovou zásobou). Uveďte příklady z praxe!!!

10 2b) Marketingový mix soubor nástrojů marketingu k realizaci úspěšné podnikatelské strategii. Co je to marketingový mix? Co podstatou marketingového mixu a k čemu slouží? Jednotlivé nástroje marketingového mixu a jejich význam (základní): Produkt (od průzkumu trhu, přes specifikaci požadavků daného výrobku na základě požadavků spotřebitelů až po konečnou fázi vývoje produktu). Price (cena přístupy a metody stanovování ceny; např: zaváděcí cena, smetánková cena, tržní cena, nákladová cena). Place (místo způsob distribuce, způsob umístění výrobku na trh: Push x Pull strategie. Promotion Adaptace marketingového mixu do různých oblastí (např. oblast služeb rozšíření marketingového mixu o další 3 P : Physical evidence, People, Procesy a jejich sledování).

11 3b) Charakteristika tří období historického vývoje managementu. Manažerská funkce plánování jeho podstata, proces plánování, bariéry plánování. Stručná charakteristika manažerské metody a techniky MBO. Význam a dynamika vývoje managementu. Historické kořeny managementu a jeho vývojové fáze: Klasické období. Moderní období. Současné období. Charakteristika těchto vývojových fází. Hlavní představitelé jednotlivých období. Manažerská funkce pánování co je to plánování a jaká je jeho podstata a význam pro podnikatele? Proces plánování; jeho jednotlivé fáze. Druhy plánů a jejich členění. Cíl (co je to cíl, jaké jsou zásady jeho stanovení a jaký je vztah mezi cílem a plánem). Členění cílů.

12 Význam a dynamika vývoje managementu. Historické kořeny managementu a jeho vývojové fáze: Klasické období. Moderní období. Současné období. Stručná charakteristika jednotlivých fází, významní představitelé, zaměření jednotlivých fází

13 Manažerská funkce pánování co je to plánování a jaká je jeho podstata a význam pro podnikatele? Proces plánování; jeho jednotlivé fáze.

14 Druhy plánů a jejich členění. podle jakých kritérií můžeme plány členit: stupeň obecnosti, časový horizont, oblast řízení, charakter atd.

15 Cíl (co je to cíl, jaké jsou zásady jeho stanovení a jaký je vztah mezi cílem a plánem). Členění cílů.

16 4b) Manažerská funkce organizování - jeho podstata, cíl a obsah; typy a příklady organizačních struktur; organizační normy podniku. Stručná charakteristika manažerské metody a techniky time management. Manažerská funkce organizování co je to organizování? Co je to organizace? Smysl a cíl organizování (organizace). Obsah organizování. Organizační struktura. Rozdělení organizačních struktur (do tří základních skupin: struktury dané účelem, struktury dané dělbou práce stavějící na pravomoci a struktury zdůrazňující činnosti nebo jejich výsledek). Architektura (projektování) a geneze organizačních struktur. Nové trendy ve vývoji organizačních struktur. Význam organizační struktury pro podnik a míra formálnosti organizační struktury (případná nutnost její existence v tištěné podobě, kodifikace org. struktury). Time Management co je to Time Management? Co je jeho cílem? Zásady kvalitního Time Managementu a nejčastější chyby při jeho aplikaci. Techniky hospodaření s časem (Snímek pracovního dne, Analýza zlodějů času, Aplikace Paterovy formule, Stanovení cílů, Plánování cílů)

17 5b) Manažerské metody a techniky (MMT) pojem a význam MMT; druhy MMT a jejich stručná charakteristika, příklady. Manažerská funkce kontrola její podstata, pojetí a fáze kontroly, druhy a bariéry kontroly. Vysvětlení pojmů metoda a technika. Druhy manažerských metod a technik (členění podle pěti manažerských funkcí). Plánování Rozhodování Organizování Vedení lidí Kontrola Manažerská funkce kontrola co je to kontrola? Podstata a pojetí kontroly. Členění kontroly (podle různých kritérií). Jednotlivé fáze kontroly (kontrolního procesu). Bariéry kontroly.

18 6b) Manažerská profese a manažerské kvalifikace vymezení, význam, srovnání. Manažerská funkce rozhodování jeho podstata a význam; typy rozhodovacích problémů; schéma rozhodovacího procesu. Kvalita a rozvoj managementu. Výčet a charakteristika jednotlivých manažerských rolí: Interpersonální Informační Rozhodovací Administrativní Manažerská funkce rozhodování co je to rozhodování? Druhy rozhodování (různá členění) Kolektivní resp. individuální. V podmínkách jistoty resp. nejistoty resp. rizika. Rozhodovací proces a jeho fáze Delegování co je to delegování? Co je to pravomoc? Co je to odpovědnost? Obvyklý postup delegování Centralizace a decentralizace pravomoci. Bariéry delegování a nevhodnost delegování konkrétních úkolů v konkrétních situacích. Výhody a nevýhody delegování.

19 7b) Současné vývojové trendy managementu; virtuální podnik. Manažerská funkce vedení lidí jeho podstata; motivace a stimulace; manažerská mřížka, koučování a mentorování; vůdcovství. Nové vývojové trendy managementu jako reakce na společenské, ekonomické a politické změny (globalizace, turbulentnost podnikatelského prostředí, zrychlování inovačního cyklu, internacionalizace, odbourávání reálných i virtuálních hranic a bariér podnikání a obchodu). Změny v oblasti managementu Co je to změna? Vnější a vnitřní síly vyvolávající nutnost změn. Typy změn v oblasti managementu. Invence a inovace. Co je to invence? Co je to inovace? Významné osobnosti, které se zabývaly/zabývají problematikou inovací. Základní současné manažerské přístupy (3C, benchmarking, outsourcing, strategické partnerství, reengineering). Manažerská funkce vedení lidí jeho podstata; motivace a stimulace; manažerská mřížka, koučování a mentorování; vůdcovství.

20 8b) Základní pojmy strategického managementu. Charakteristika a vzájemné vztahy pěti postupných kroků klíčové části sekvenčního modelu strategického řízení, nazvané Formulace strategie. Definování základních pojmů: management, strategický management, jednotlivé úrovně řízení (strategické, taktické, operativní), strategie. Kdy a proč se začal vyvíjet strategický management?

21 Sekvenční model strategického řízení (sekvenční = znázorňuje posloupnost jednotlivých kroků). Formulace strategie v sekvenčním modelu (poslání, hodnoty, vize, cíle, strategie); formulaci strategie předchází strategická analýza, a po formulaci strategie následuje implementace strategie a strategický audit.

22 9b) Sekvenční model strategického řízení a charakteristika jeho čtyř částí. Druhy a hierarchie firemních strategií. Principy strategického myšlení. Co je to sekvenční model, proč se používá, jaké jsou jeho výhody a nevýhody, kdo jej začal používat (Wheelen, Hunger) Popis jednotlivých částí modelu Strategická analýza (aktuální stav, prognóza) Formulace strategie (poslání, hodnoty, vize, cíle, strategie) viz ot. 8b Implementace strategie Strategický audit Druhy a hierarchie firemních strategií (Corporate strategie, business strategie, funkční strategie.) Konkurenční strategie, strategické alternativy. Principy strategického myšlení (variantnost, permanentnost, globální přístup, kreativita, interdisciplinarita, vědomí rizika a práce za rizika, koncentrace zdrojů, význam faktoru času, agregované myšlení, zpětnovazebné myšlení).

23 11b) Postavení řízení lidských zdrojů v organizaci. Pojetí a význam řízení lidských zdrojů. Co je to ŘLZ? Jaké jsou hlavní cíle, úkoly a význam ŘLZ? Geneze personální práce až do podoby současného pojetí (tj. ŘLZ). Stručný výčet jednotlivých procesů a činností ŘLZ. Postavení útvaru ŘLZ v kontextu organizační struktury podniku. Význam lidských zdrojů pro podnik a jeho úspěšné fungování. Význam ŘLZ pro podnik a jeho úspěšné fungování.

24 16b) Úkoly řízení lidských zdrojů personální činnosti. Specifika personálních činností v malém podniku. (I. část) Definování jednotlivých procesů a činností ŘLZ, zejména: Personální plánování. Vyhledávání a získávání resp. nábor zaměstnanců. Vznik pracovněprávního vztahu a jeho náležitosti. Typy pracovněprávních vztahů. Průběh pracovněprávního vztahu (kariérní rozvoj zaměstnanců, motivace, hodnocení, odměňování atd.). Ukončení pracovněprávního vztahu (typy a jejich náležitosti a výhody a nevýhody).

25 16b) Úkoly řízení lidských zdrojů personální činnosti. Specifika personálních činností v malém podniku. (II. část) Specifika ŘLZ v segmentu MSP se zaměřením na: Osobu personalisty (možnost outsourcingu této činnosti). Možnosti a způsoby využívání dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr v segmentu MSP. Míru formality vztahů na pracovišti a míru formality vztahu zaměstnavatele a zaměstnanců. Způsoby hodnocení a odměňování v MSP.

26 17b) Význam a úkoly nákupu v podniku. Objekty a formy nákupu. Nákupní marketing a volba dodavatele. Co je to nákup, kdo jej zajišťuje v rámci podniku? Jaký je význam nákupu pro podnik a jaké jsou důsledky nekvalitně nastaveného systému nákupu. Objekty a formy nákupu. Specifika nákupního marketingu. Pravidla nákupu, posuzování a volba dodavatelů (kriteria volby). Nákup v kontextu moderních systémů řízení zásob, resp. řízení výroby.

27 19b) Principy a nástroje TQM Co je to TQM? Jaké jsou základní principy TQM? Aspekty, které musí respektovat systém jakosti: Všeobecné požadavky Odpovědnost vedení Dokumentace Orientace na zákazníka Procesní přístup neustálé zlepšování Základní metody a nástroje TQM. Srovnání TQM a jiných systémů jakosti (např. ISO).

28 20a) Regionální struktura, územní správa a samospráva v ČR územně správní struktura v ČR, hospodaření územních samosprávních celků v ČR, vztah obcí k podnikání. Územně-správní uspořádání ČR (územněsprávní celky: regiony soudržnosti, kraje, okresy, města, obce s rozšířenou působností, obce). Význam a základní funkce (povinnosti, pravomoci, úkoly) územně-správních celků. Hospodaření územně-správních celků, podnikání obcí a krajů. Vztah municipalit a podnikatelského sektoru. Regionální rozdíly v podmínkách podnikání a jejich příčiny.

29 20b)Využití mezinárodních norem pro systém managementu jakosti. Systém managementu jakosti podle zásad TQM a podle standardů ISO 9001:2000 pro podnik. Mezinárodní normy pro systém managementu jakosti. Jejich charakteristika. Mezinárodní a národní normalizační organizace (ISO, IEC, CEN, CENELEC, ETSI). Jejich poslání, oblast zájmu, regionální dosah. Označování a oceňování jakosti. Akreditace (Co je to? Kdo ji provádí a na základě jakých norem?) Srovnání zásad, postupů a efektů v systémech TQM a ISO 9001:2000.

30

31 21a) Regionální politika a podnikání základní charakteristika regionální politiky, rozvojové dokumenty pro oblast regionální politiky v ČR, vybrané programy pro podporu regionálního rozvoje ve vazbě na oblast podnikání. Co je to regionální politika ČR, jaké jsou její charakteristické rysy a priority? Základní dokumenty (zákony, vyhlášky, programová prohlášení vlády) vymezující regionální politiku a strategii regionálního rozvoje. Vztah regionální politiky a podnikatelského sektoru. Regionální programy podpory podnikání. (Podpora konkrétních aktivit oborů v konkrétních regionech. Možnost čerpání zdrojů EU pro financování regionálního rozvoje (mechanismy, pravidla, zásady a konkrétní příklady z praxe).

32 21b) Typy informačních systémů, rozdělení informačních systémů do oblasti řízení, systémy ERP, CRM. Typy informačních systémů (jejich architektura), hlediska jejich rozdělení. Základní stavební moduly podnikových informatik. Transakčně procesní systémy. Systémy ERP Jejich historie Podstata, základní principy Moduly Podstata podnikových ERP řešení Největší podniky českého trhu zabývající se ERP systémy (jejich vývojem a implementací). CRM řízení vztahů se zákazníky. Podstata těchto systémů (důvody pro zavedení systémů CRM, výhody zavedení těchto systémů).

33 22b) Informační strategie a její vazba na strategii podnikovou. Používané metodiky. Informační manažer a jeho role v podniku. Co je to informační strategie podniku? Jaké prvky obsahuje? Jak souvisí s podnikovou strategií? Metodika tvorby informační strategie. Běžně používané modely informační strategie. Informační manager Jeho role v podniku, postavení v rámci organizační struktury podniku. Náplň práce informačního managera. Determinanty úspěch informačního managera.

34 23a) Historie a vznik teorie podnikání. Ekonomický, psychologický, sociálně-ekologický a celostní přístup k podnikání. Je Podnikání samostatný obor? Jaké jsou podmínky, aby byla nauka samostatným oborem? (pojmosloví, předmět vědeckého zájmu, metodologie, monografie a odborné publikace, vyučuje se na univerzitách jako obor) Proč je důležité zabývat se teorií podnikání? Geneze teorie podnikání: Richard Cantillon ( entrepreneur ) Deakins a Freel (2003) systematizovali teoretické poznatky o podnikání do tří základních přístupů: Ekonomický (základní rysy, hlavní představitelé), Psychologický (základní rysy, hlavní představitelé), Sociálně-ekologický přístup (základní rysy, hlavní představitelé). Celostní přístup k podnikání syntéza poznatků (Hisrich, Gardner, Casson, Timmons) Nejnovější poznatky a trendy ve vývoji podnikání a teorie podnikání.

35 24a) Evropská měnová unie, přínosy a náklady. Podmínky přijetí společné evropské měny v ČR a očekávané výsledky. Co je to evropská měnová unie? Geneze Evropské měnové unie 1979 vznik Evropského měnového systému (jeho základní rysy) stanovení třífázového plánu měnové a hospodářské unie. Výhody a nevýhody, přínosy a náklady EMU. Konvergenční kriteria (kriteria pro vstup členské země do třetí fáze EMU, tj. k zavedení eura) se týkají těchto oblastí: Cenová stabilita Úrokové sazby Národní rozpočtové deficity Veřejný dluh Stabilita měnového kurzu Očekávaný efekt zavedení společné evropské měny v ČR.

36 Díky za pozornost. TT

Cíl workshopu KONTAKT. Podnikání a podnik Přípravný workshop k SZZ. Tomáš TYKVA tomas.tykva@vsp.cz

Cíl workshopu KONTAKT. Podnikání a podnik Přípravný workshop k SZZ. Tomáš TYKVA tomas.tykva@vsp.cz Podnikání a podnik Přípravný workshop k SZZ Tomáš Tykva vedoucí prezenčního studia koordinátor výuky koordinátor SZZ garant OZ SZ KONTAKT Tomáš TYKVA tomas.tykva@vsp.cz kancelář č. 524 tel.: (+420) 595

Více

Manažerská funkce pánování co je to plánování a jaká je jeho podstata a význam

Manažerská funkce pánování co je to plánování a jaká je jeho podstata a význam 3b Charakteristika tří období historického vývoje managementu. Manažerská funkce plánování jeho podstata, proces plánování, bariéry plánování. Stručná charakteristika některých manažerských metod a technik

Více

Tematické okruhy k přijímací zkoušce do navazujícího magisterského studia

Tematické okruhy k přijímací zkoušce do navazujícího magisterského studia Tematické okruhy k přijímací zkoušce do navazujícího magisterského studia Forma studia: prezenční, kombinovaná Studijní program: Ekonomika a management Obor: Podnikání - Akademický rok: 2016/2017 Přijímací

Více

OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE

OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Studijní program: Řízení lidských zdrojů a ekonomika práce Studijní obor: Ekonomika a řízení lidských zdrojů Typ studia: bakalářské OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Akademický školní rok 2013/2014

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/8 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Studijní obor: Ekonomika Podnikání Školní rok: 2012 2013 1.1. Předmět: Ekonomika 1) Předmět ekonomie a

Více

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám Platnost: od leden 2017

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám Platnost: od leden 2017 Okruh I: Řízení podniku a projektů: strategický management, inovační management a manažerské rozhodování 1. Základní struktura strategického managementu a popis jednotlivých fází, zhodnocení výstupů a

Více

3.5.2 Členění a klasifikace kontrolních procesů 3.5.3 Kritéria hodnocení používaná v kontrolní činnosti 3.5.4 Specifika strategické kontroly 3.

3.5.2 Členění a klasifikace kontrolních procesů 3.5.3 Kritéria hodnocení používaná v kontrolní činnosti 3.5.4 Specifika strategické kontroly 3. 1. ZÁKLADY MANAGEMENTU V MAJETKOVÉ STRUKTUŘE 1.1 Vymezení pojmu a předmětu správy majetku a správy společností 1.1.1 Pojem správy majetku a správy společností 1.1.2 Předmět správy majetku a správy společností

Více

Organizační výstavba podniku

Organizační výstavba podniku Organizační výstavba podniku Proč je potřeba organizovat Jak se postupuje při tvorbě organizační struktury Co je výsledkem organizování Ovlivňují organizaci právní předpisy? Proč je potřeba organizovat

Více

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - OBECNÁ ČÁST Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. + Informace o kurzu + Informace ke studiu Úvod do managementu ve veřejné správě + Management jako

Více

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková

Témata. k ústní maturitní zkoušce. Ekonomika a Podnikání. Školní rok: 2014/2015. Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Témata k ústní maturitní zkoušce Obor vzdělání: Předmět: Agropodnikání Ekonomika a Podnikání Školní rok: 2014/2015 Třída: AT4 Zpracoval(a): Ing. Jitka Slámková Projednáno předmětovou komisí dne: 13.2.

Více

Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část 00. Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu

Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část 00. Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část ní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu 02. Informace o kurzu 01. Úvod do managementu ve veřejné správě

Více

Maturitní témata pro obor Informatika v ekonomice

Maturitní témata pro obor Informatika v ekonomice 1. Kalkulace, rozpočetnictví - význam kalkulací, druhy kalkulací - náklady přímé a nepřímé, charakteristika - typový kalkulační vzorec - kalkulační metody - kalkulace neúplných nákladů a srovnání úplných

Více

Obsah. Nákup jako základní podniková funkce 3. Řízení podnikové funkce nákupu 13. Zákon krajností v souvislosti s časem 11

Obsah. Nákup jako základní podniková funkce 3. Řízení podnikové funkce nákupu 13. Zákon krajností v souvislosti s časem 11 Obsah Kapitola 1 Nákup jako základní podniková funkce 3 1.1 Základní podnikové funkce a jejich vazby 4 1.2 Charakteristika podnikové funkce nákupu 6 1.3 Objekty a formy nákupu 8 Shrnutí 10 Otázky a náměty

Více

O autorech Úvod Založení podniku... 19

O autorech Úvod Založení podniku... 19 SYNEK Miloslav MANAŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 19 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku.....24

Více

Marketingové strategie

Marketingové strategie Marketingové strategie 1 Podnikové strategické plánování Marketingové strategické plánování Marketingové operativní plánování Poslání Volba trhu Definice trhu a oborů podnikání Strategické směry a alokace

Více

1. Stavební management

1. Stavební management 1. Stavební management Klíčová slova: Management, podstata managementu, organizační uspořádání podniku, organizační struktura, rozhodování, osobnost manažera, projektové a procesní řízení. Anotace textu:

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech,

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika PODNIKOVÝ MANAGEMENT (zkouška č. 12) Cíl předmětu Získat znalosti zákonitostí úspěšného řízení organizace a přehled o současné teorii a praxi managementu. Seznámit se s moderními manažerskými metodami

Více

Metodický list č. 1 FUNKCE, ZISK A VZTAHY MEZI ZÁKLADNÍMI EKONOMICKÝMI VELIČINAMI PODNIKU

Metodický list č. 1 FUNKCE, ZISK A VZTAHY MEZI ZÁKLADNÍMI EKONOMICKÝMI VELIČINAMI PODNIKU Metodické listy pro kombinované studium předmětu MANAŽERSKÁ EKONOMIKA Přednášející: Ing. Jana Kotěšovcová Metodický list č. 1 Název tematického celku: ZALOŽENÍ PODNIKU, VÝNOSY, NÁKLADY, NÁKLADOVÉ FUNKCE,

Více

OBSAH. Management. iii PŘEDMLUVA 1

OBSAH. Management. iii PŘEDMLUVA 1 OBSAH PŘEDMLUVA 1 KAPITOLA 1 MANAGEMENT A MANAŽEŘI 6 MANAGEMENT 7 MANAŽEŘI 9 KAPITOLA 2 VÝVOJ TEORIÍ ŘÍZENÍ 19 MECHANISTICKÝ PŘÍSTUP 20 ŠKOLA LIDSKÝCH VZTAHŮ 25 HUMANISTICKÝ PŘÍSTUP 26 MODERNÍ NÁZORY 27

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu. Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu. Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1) Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech, teoriích,

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika podniku

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika podniku ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika podniku 1. Základní pojmy - potřeba, spotřeba, trh, tržní mechanismus 2. Národní hospodářství, hodnocení úrovně NH 3. Ekonomické systémy, úloha státu

Více

Střední odborná škola Luhačovice

Střední odborná škola Luhačovice Střední odborná škola Luhačovice Obor: 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání, ŠVP Management umění a reklamy Školní rok: 2014/2015 Témata pro ústní maturitní zkoušku z odborných předmětů 1. Základní funkce

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání ŠVP:

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 66-41-M/02 Obchodní akademie Školní

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Plánování

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Plánování Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Plánování Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: listopad 2013 Klíčová slova: plánování,

Více

Tematické okruhy k přijímací zkoušce do navazujícího magisterského studia

Tematické okruhy k přijímací zkoušce do navazujícího magisterského studia Tematické okruhy k přijímací zkoušce do navazujícího magisterského studia Forma studia: prezenční, kombinovaná Studijní program: Ekonomika a management Obor: Podnikání - Akademický rok: 2016/2017 Přijímací

Více

MIKROEKNOMIKA I. Základy teorie a typologie neziskových organizací

MIKROEKNOMIKA I. Základy teorie a typologie neziskových organizací MIKROEKNOMIKA I Základy teorie a typologie neziskových organizací Opodstatnění existence neziskových organizací 1) Opodstatnění svobody sdružování Brzdy svobody sdružování Charita a filantropie Kořeny

Více

Struk ur přednášk. Vymezení pojmu management, Úkoly řízení podniku, Strategické řízení, Taktické řízení, Plánování.

Struk ur přednášk. Vymezení pojmu management, Úkoly řízení podniku, Strategické řízení, Taktické řízení, Plánování. Struk ur přednášk Vymezení pojmu management, Úkoly řízení podniku, Strategické řízení, Taktické řízení, Plánování. Vymezení pojmu management Management jako specifická aktivita (řízení) Management jako

Více

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení...

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení... BOUČKOVÁ Jana MARKETING Obsah Úvod... VII Oddíl A Pojetí marketingu a marketingového řízení 1. Podstata marketingu... 3 Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura... 9 2. Strategické marketingové

Více

SPP 423 Principy personálního řízení (Personální analýza, plánování, strategie) Povinný kurz specializace Personální management a organizační rozvoj.

SPP 423 Principy personálního řízení (Personální analýza, plánování, strategie) Povinný kurz specializace Personální management a organizační rozvoj. 1 SPP 423 Principy personálního řízení (Personální analýza, plánování, strategie) garant kurzu: PhDr. Jiří Winkler, PhD. Vyučující : PhDr. Alena Lubasová, Ph.D. Identifikace kurzu : Magisterské prezenční

Více

Literatura doporučená: Management změny. Prosperita organizace. Strategický management

Literatura doporučená: Management změny. Prosperita organizace. Strategický management Anotace předmětu: Předmět rozšiřuje poznatky základního kurzu managementu o témata zaměřená na management změny, prosperitu organizace, výkonnost organizace, strategický management a podnikatelský plán,

Více

MANAGEMENT O AUTORECH... 5 ÚVOD... 7

MANAGEMENT O AUTORECH... 5 ÚVOD... 7 ROBBINS P. Stephen COULTER Mary MANAGEMENT Obsah O AUTORECH... 5 ÚVOD... 7 ČÁST PRVNÍ - UVOD KAPITOLA 1 ÚVOD DO MANAGEMENTU A ORGANIZOVÁNÍ... 1 Kdo jsou manažeři?... 2 Co je management?... 3 Co manažeři

Více

Seznámení s obsahem projektu Otevřená škola

Seznámení s obsahem projektu Otevřená škola Žadatel: Název projektu: Registrační číslo: Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Liberec, Šamánkova 500/8, příspěvková organizace Otevřená škola CZ.1.07/3.2.01/03.0007 Seznámení

Více

Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích. Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.

Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích. Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D. Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D. Teorie řízení samostatná vědní disciplína, zabývající se zkoumáním a formulováním obecných

Více

Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009. 1.Podniková informatika pojmy a komponenty

Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009. 1.Podniková informatika pojmy a komponenty Otázky kurzu 4IT417 Řízení podnikové informatiky verze z 1/2/2009 1.Podniková informatika pojmy a komponenty (1) Objasněte pojmy: IS, ICT, ICT služba, ICT proces, ICT zdroj. Jakou dokumentaci k ICT službám,

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY školní rok 2010/2011 Hotelnictví Metodický návod k využití sjednocených tematických okruhů pro profilovou část maturitní zkoušky Součástí řešení projektu Kurikulum S je

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Zmar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 6 (KS)

Více

OBSAH INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU 37. Kapitola 1. Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14

OBSAH INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU 37. Kapitola 1. Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14 OBSAH Kapitola 1 INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14 Stručná poznámka k pojmu kapitál v ekonomické teorii 14 Intelektuální kapitál 14 Klasifikace

Více

ra e IC. Dagmar Jakubíková

ra e IC. Dagmar Jakubíková I mar Dagmar Jakubíková. ra e IC. e In Strategické plánování Situační analýza a predikce vývoje Marketingové che a strategie Produktová, distribuční, cenová a komunikační politika a strategie Grada Publishing

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. KMK ML Základy marketingu Základy marketingu (B_Mar) ZS 09 Bakalářské studium Garant předmětu: Ing.Miloslav Vaňák Vyučující:.. Ing. M. Vaňák Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah studijního předmětu:.. 2/0/0

Více

Funkce a úkoly útvaru nákupu

Funkce a úkoly útvaru nákupu NÁKUP Funkce a úkoly útvaru nákupu Nákupní marketingový mix Aktivity marketingového nákupního procesu Řízení zásob Nákupní logistika Strategické řízení nákupu Funkce a úkoly útvaru nákupu Základní funkcí

Více

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC

MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC partner pro byznys inovace MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC Hlavní zaměření: Odborná specializace: EKONOMIKA a MANAGEMENT Inovační management Informační a komunikační technologie

Více

Manažerská ekonomika

Manažerská ekonomika MANAŽERSKÁ EKONOMIKA (zkouška č. 4) Cíl předmětu Pochopit principy ekonomického stylu myšlení a seznámit se s příklady jeho aplikace v ekonomických analýzách profesního účetního. Porozumět fungování ekonomiky

Více

OBSAH PŘEDMLUVA KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ A KONKURENCE...48 KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ...48

OBSAH PŘEDMLUVA KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ A KONKURENCE...48 KONKURENČNÍ PROSTŘEDÍ...48 OBSAH PŘEDMLUVA...8 1 MARKETING, JEHO PODSTATA A VÝZNAM...9 MARKETING... 12 Historie a důvod vzniku. Definice marketingu... 12 Úloha marketingu ve společnosti a firmě... 14 Podstata marketingu... 15 ZÁKLADNÍ

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 64-41-l/51 Podnikání - dálková forma

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v procesech, které

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných ekonomických předmětů (ekonomika, management, provoz obchodu)

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných ekonomických předmětů (ekonomika, management, provoz obchodu) ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných ekonomických předmětů (ekonomika, management, provoz obchodu) 1. Ochrana spotřebitele, zákazník 2. Zahraniční obchod 3. Celnictví

Více

Tematické okruhy diplomových (magisterských) prací pro akademický rok 2014/15. Katedra podnikání a managementu

Tematické okruhy diplomových (magisterských) prací pro akademický rok 2014/15. Katedra podnikání a managementu Tematické okruhy diplomových (magisterských) prací pro akademický rok 2014/15 Katedra podnikání a managementu doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. doc. Ing. Jiří Cienciala, CSc. doc. Ing. Milan Michalko, Ph.D.

Více

Dobře si zapamatujte charakteristiku a vymezení těchto pojmů :

Dobře si zapamatujte charakteristiku a vymezení těchto pojmů : PERSONÁLNÍ MANAGEMENT Metodický list č. 1 Název tématického celku PŘEDMĚT PERSONÁLNÍHO MANAGEMENTU Rozložení do dílčích tématických celků : Změny ve společnosti a změny práce ( nový svět práce ) Sociální

Více

Studie proveditelnosti. Obsah a struktura

Studie proveditelnosti. Obsah a struktura Studie proveditelnosti Obsah a struktura Cíle semináře Seznámit se základními principy studie proveditelnosti Seznámit s náplní jednotlivých kapitol Studie proveditelnosti Základní nástroj projektového

Více

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování

Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Metodický pokyn pro řízení kvality ve služebních úřadech: Kritéria zlepšování Ing. Štěpánka Cvejnová vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo vnitra

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Management ve finančních službách Název tematického celku: Základní koncepční přístupy a osobnost manažera Cíl: V návaznosti na poznatky

Více

Střední škola průmyslová, Krnov, příspěvková organizace. Platnost: jarní a podzimní zkušební období Obor: L/51 Podnikání ŠVP: Témata:

Střední škola průmyslová, Krnov, příspěvková organizace. Platnost: jarní a podzimní zkušební období Obor: L/51 Podnikání ŠVP: Témata: Témata k profilové části ústní maturitní zkoušky z ekonomiky Platnost: jarní a podzimní zkušební období 2017 Obor: 64-41-L/51 Podnikání ŠVP: Podnikání Témata: 1. a) Základní ekonomické pojmy a vztahy -

Více

Obsah. Předmluva... IX. Seznam obrázků... XIX. Seznam tabulek... XXV. ČÁST I. Teoretické základy... 1

Obsah. Předmluva... IX. Seznam obrázků... XIX. Seznam tabulek... XXV. ČÁST I. Teoretické základy... 1 Předmluva... IX Seznam obrázků... XIX Seznam tabulek... XXV ČÁST I. Teoretické základy... 1 1. Procesní organizace v zrcadle literatury... 3 1.1 Základní pojmy procesní organizace.... 3 1.2 Pojetí podnikových

Více

Podnikatelský záměr. = Podnikatelský plán = business pla

Podnikatelský záměr. = Podnikatelský plán = business pla Podnikatelský záměr = Podnikatelský plán = business pla Základní části realizační resumé zpracovává se na závěr, rozsah 2-3 stránky charakteristiku firmy a jejích cílů organizační řízení a manažerský tým

Více

Garant: prof. Ing. O. Kratochvíl, PhD, CSc, MBA, Dr.h.c.

Garant: prof. Ing. O. Kratochvíl, PhD, CSc, MBA, Dr.h.c. Master of Business Administration - General Management Specializace: Strategické řízení malých a středních firem Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium. Garant: prof. Ing. O. Kratochvíl, PhD,

Více

OKRUHY - SZZ

OKRUHY - SZZ OKRUHY - SZZ - 18. 6. - 20. 6. 2018 ORGANIZACE A ŘÍZENÍ + ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU, MARKETING, EKONOMIKA A FINANCOVÁNÍ + KVALITA A BEZPEČÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH A ZAŘÍZENÍCH

Více

1.1. Původ pojmů manažer a management Úloha manažera a managementu Funkce manažerů Význam plánování a pojem plánu 13

1.1. Původ pojmů manažer a management Úloha manažera a managementu Funkce manažerů Význam plánování a pojem plánu 13 Obsah ÚVOD 1 1. ZÁKLADNÍ POJMY 5 1.1. Původ pojmů manažer a management 7 1.2. Úloha manažera a managementu 8 1.3. Funkce manažerů 9 2. PLÁNOVÁNÍ 11 2.1. Význam plánování a pojem plánu 13 2.1.1. Definice

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice PROCES STRATEGICKÉHO ŘÍZENÍ, HIERARCHIE STRATEGIE (KOMPLEXNÍ PODNIKOVÁ STRATEGIE CORPORATE STRATEGY,, OBCHODNÍ STRATEGIE, DÍLČÍ STRATEGIE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute

Více

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ MSMT-10312/12-24/375

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ MSMT-10312/12-24/375 ZÁKLADY PODNIKÁNÍ MSMT-10312/12-24/375 V tomto kurzu se naučíte, jak proměnit své podnikatelské vize a plány ve skutečnost a přitom eliminovat špatné kroky a chyby. Zjistíte, jak sestavit svůj podnikatelský

Více

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy Úloha 1 Mezi motivující faktory Herzbergovy dvoufaktorové teorie nepatří a. dosažení cíle b. uznání c. vztahy se spolupracovníky d. odpovědnost e. povýšení Úloha 2 Mezi politické faktory vnějšího prostředí

Více

Motivace, stimulace, komunikace

Motivace, stimulace, komunikace Řízení lidských zdrojů Motivace, stimulace, komunikace Analýzy fungování firem jednoznačně prokazují, že jedním ze základních faktorů úspěšnosti firem je schopnost zformovat lidské zdroje a využívat je

Více

Učební cíl: Obsahová náplň předmětu:

Učební cíl: Obsahová náplň předmětu: Učební cíl: V rámci studia mají absolventi zvládnout soubor poznatků specializované činnosti, bez které se neobejde žádný větší organizační celek, pochopit rozdíl mezi vedením a řízení, zorientovat se

Více

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1

Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Obsah KAPITOLA 1 Role logistiky v ekonomice státu a podniku 1 Úvod 2 Definice logistického řízení 2 Vývoj logistiky 5 Systémový přístup/integrace 8 Role logistiky v ekonomice 10 Role logistiky v podniku

Více

6.23 Pojetí vyučovacího předmětu Marketing a management

6.23 Pojetí vyučovacího předmětu Marketing a management 6.23 Pojetí vyučovacího předmětu Marketing a management Obecné cíle výuky Marketingu a managementu Výuka předmětu marketing a management směřuje k pochopení a prohloubení vědomostí a dovedností o marketingu

Více

REGIONÁLNÍ ROZVOJ. Ing. Václav Kupka, CSc. a kol.

REGIONÁLNÍ ROZVOJ. Ing. Václav Kupka, CSc. a kol. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE PRAHA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Ing. Václav Kupka, CSc. a kol. PRAHA 2011 Název: Regionální rozvoj Autor: Ing.

Více

Nabídka spolupráce stručný přehled témat, která je možné zahrnout do projektu rozvoje zaměstnanců a jsme schopni je lektorsky zajistit

Nabídka spolupráce stručný přehled témat, která je možné zahrnout do projektu rozvoje zaměstnanců a jsme schopni je lektorsky zajistit Nabídka spolupráce stručný přehled t, která je možné zahrnout do projektu rozvoje zaměstnanců a jsme schopni je lektorsky zajistit Pro Centre, s.r.o. Ing.Jana Bíšková Jednatelka společnosti E mail : jana.biskova@procentre.eu

Více

EKONOMIKA. MILOSLAV SYNEK A KOLEKTIV

EKONOMIKA. MILOSLAV SYNEK A KOLEKTIV , I I. V J MANAZERSKA EKONOMIKA. MILOSLAV SYNEK A KOLEKTIV V c.!tfld V olina Grada Publishing 1996 OBSAH ÚVOD II 1. ZALOŽENÍ PODNIKU 17 1.1 Úvod 17 1.2 Činnosti související se založením podniku 21 1.3

Více

Místa dodání/převzetí nabídky:

Místa dodání/převzetí nabídky: Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů) Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/3.2.13/01.0031

Více

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13

MANŽERSKÁ EKONOMIKA. O autorech Úvod... 13 SYNEK Miloslav a kolektiv MANŽERSKÁ EKONOMIKA Obsah O autorech... 11 Úvod... 13 1. Založení podniku... 19 1.1 Úvod... 20 1.2 Činnosti související se založením podniku... 22 1.3 Volba právní formy podniku...

Více

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Personální řízení

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Personální řízení Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám Personální řízení 1. Předmět teorie organizace a řízení Předmět teorie organizace a řízení. Přehled základních koncepcí vědeckého a předvědeckého

Více

O autorce... 10 Úvodem... 11

O autorce... 10 Úvodem... 11 O autorce............................................ 10 Úvodem............................................. 11 1 Veřejné finance a jejich využití ve smíšené ekonomice.... 15 1.1 Příčiny tržního selhání

Více

ÚVOD - MANAGEMENT, ROZHODOVÁNÍ, PLÁNOVÁNÍ

ÚVOD - MANAGEMENT, ROZHODOVÁNÍ, PLÁNOVÁNÍ Metodický list č. 1 ÚVOD - MANAGEMENT, ROZHODOVÁNÍ, PLÁNOVÁNÍ Management profese, vědní disciplína, řídící skupina lidí Manažer a manažerské funkce Rozhodování Stránky rozhodovacího procesu Struktura rozhodovacích

Více

MANAGEMENT I Téma č. 34

MANAGEMENT I Téma č. 34 MANAGEMENT I Téma č. 34 Řízení (management) podle cílů - MBO Systém managementu kvality doc. Ing. Monika GRASSEOVÁ, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu

Více

S T Ř E D N Í Š K O L A P R Ů M Y S L O V Á, T E C H N I C K Á A A U T O M O B I L N Í J I H L A V A tř. Legionářů 1572/3, Jihlava

S T Ř E D N Í Š K O L A P R Ů M Y S L O V Á, T E C H N I C K Á A A U T O M O B I L N Í J I H L A V A tř. Legionářů 1572/3, Jihlava Zkušební témata pro ústní zkoušku maturitní zkouška Obor vzdělání: 64-41-L/51 Podnikání Předmět: Právo, Marketing a management 1. a) Právo a stát práva - charakteristika právního státu právních norem,

Více

PODNIKAVOST, PODNIKÁNÍ A JEJICH MÍSTO V RÁMCI VZDĚLÁVACÍHO PROCESU

PODNIKAVOST, PODNIKÁNÍ A JEJICH MÍSTO V RÁMCI VZDĚLÁVACÍHO PROCESU PODNIKAVOST, PODNIKÁNÍ A JEJICH MÍSTO V RÁMCI VZDĚLÁVACÍHO PROCESU Monika PISKORZOVÁ, Pavlína HRONOVÁ Vysoká škola podnikaní, katedra Podnikaní monika.piskorzova@vsp.cz, pavlina.hronova@vsp.cz Abstrakt

Více

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů V rámci tohoto dokumentu se předpokládá využití informací a dat, zjištěných v rámci projektu Vyhledávání vhodných firem pro klastry

Více

AKADEMIE PERSONALISTIKY 1

AKADEMIE PERSONALISTIKY 1 AKADEMIE PERSONALISTIKY 1 Akademie personalistiky 1 Institut personalistiky při VŠE v Praze (INPER) připravuje ve spolupráci se svými partnery ucelený program dalšího vzdělávání pro pracovníky personálních

Více

Úvod 1 Podstata problému a východiska jeho řešení 2 Smart Administration jako rámec pro řízení změn ve veřejné správě

Úvod 1 Podstata problému a východiska jeho řešení 2 Smart Administration jako rámec pro řízení změn ve veřejné správě OBSAH Úvod........................................................... 11 1 Podstata problému a východiska jeho řešení........................ 13 1.1 Vymezení pojmu efektivní řízení ve veřejné správě..............

Více

TO SZZ Podnikání a management v obchodu a službách AR 2016/17

TO SZZ Podnikání a management v obchodu a službách AR 2016/17 Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce z Podnikání, management a marketing v obchodu a službách Typ studia: bakalářské Forma studia: prezenční, kombinovaná Obor: Podnikání a management v obchodu

Více

Systém managementu Úřadu městské části Brno-střed - procesní řízení samosprávních agend využití ukazatelů

Systém managementu Úřadu městské části Brno-střed - procesní řízení samosprávních agend využití ukazatelů MČ Brno-střed Systém managementu Úřadu městské části Brno-střed - procesní řízení samosprávních agend využití ukazatelů Petr Štika, tajemník Úřadu městské části Brno-střed 11. 4. 2019 O Úřadu městské části

Více

AKADEMIE PERSONALISTIKY

AKADEMIE PERSONALISTIKY AKADEMIE PERSONALISTIKY Akademie personalistiky Institut personalistiky při VŠE v Praze (INPER) připravuje ve spolupráci se svými partnery ucelený program dalšího vzdělávání pro pracovníky personálních

Více

Název semináře Workshop 6. 9. 2007 Ostrava Řízení výrobních procesů pomocí tahového principu KANBAN. Obsah workshopu

Název semináře Workshop 6. 9. 2007 Ostrava Řízení výrobních procesů pomocí tahového principu KANBAN. Obsah workshopu 6. 9. 2007 Ostrava Řízení výrobních procesů pomocí tahového principu KANBAN Připravit pracovníky pro navrhování a implementaci tahového systému řízení výroby KANBAN ve výrobních, zásobovacích a distribučních

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra managementu. Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra managementu. Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra managementu Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER KVALITY PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., Certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER KVALITY

Více

Management. Ing. Jan Pivoňka

Management. Ing. Jan Pivoňka Management Ing. Jan Pivoňka Stanovení osobní vize V souladu s kotvou Konkrétní představa Citový náboj Stimul pro aktivní jednání Krátkodobější cíle motivace Výjimky Jasná vize Pohodoví lidé Úspěch bez

Více

Úloha marketingu v hyperkonkurenčním prostředí a uspokojování potřeb zákazníků

Úloha marketingu v hyperkonkurenčním prostředí a uspokojování potřeb zákazníků Úloha marketingu v řízení podniků I 1.semestr kombinovaného studia 6 ( 3 setkání á 2 hod ) Metodický list č.1 Úloha marketingu v hyperkonkurenčním prostředí a uspokojování potřeb zákazníků Záměrem úvodní

Více

TO SZZ BS Podnikání a nauka o podniku a managementu AR 2016/17

TO SZZ BS Podnikání a nauka o podniku a managementu AR 2016/17 TO SZZ BS Podnikání a nauka o podniku a managementu AR 2016/17 Tematické okruhy ke státní závěrečné zkoušce z Podnikání a nauky o podniku a managementu Typ studia: bakalářské Forma studia: prezenční, kombinovaná

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu. Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu. Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Praha Katedra managementu Metodické listy pro předmět B MANAGEMENT 1 (B_Man_1) Studium předmětu umožní studentům studijního oboru Veřejná správa základní orientaci

Více

Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ

Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ Podnikové činnosti ING SYLVIE RIEDEROVÁ XRIEDERO@MENDELU.CZ Struktura přednášky Výrobní činnost podniku Základní výrobní procesy Příprava výroby Řízení výroby Nákupní a výrobní činnost podniku Nákup Prodej

Více

Cíle personální práce v podniku

Cíle personální práce v podniku PERSONÁLNÍ PRÁCE Cíle personální práce v podniku Organizace personálnípráce Plánování pracovníků Získávánía výběr pracovníků Hodnocení pracovníků a jejich výkonů Podnikové vzdělávání Pracovní podmínky

Více

Úvod... 1 Otázky k zamyšlení... 4

Úvod... 1 Otázky k zamyšlení... 4 Obsah Předmluva.................................................... XIII Seznam obrázků.............................................. XXIII Seznam tabulek................................................

Více

Dobře si zapamatujte charakteristiku a vymezení těchto pojmů :

Dobře si zapamatujte charakteristiku a vymezení těchto pojmů : PERSONÁLNÍ MANAGEMENT Metodický list č. 1 PŘEDMĚT PERSONÁLNÍHO MANAGEMENTU Rozložení do dílčích tématických celků : Změny ve společnosti a změny práce ( nový svět práce ) Sociální a etická úloha managementu

Více

Program rozvoje Jihomoravského kraje na období 2010 2013 VZDĚLÁVACÍ MODUL. Strategické řízení Význam PRJMK v řízení kraje

Program rozvoje Jihomoravského kraje na období 2010 2013 VZDĚLÁVACÍ MODUL. Strategické řízení Význam PRJMK v řízení kraje Program rozvoje Jihomoravského kraje na období 2010 2013 VZDĚLÁVACÍ MODUL Strategické řízení Význam PRJMK v řízení kraje 10. prosince 2009 Hlavní body Strategie, cíl strategického řízení Implementace strategie

Více

Informační strategie. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz

Informační strategie. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz Informační strategie Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz 23 1 Firemní strategie Firma Poslání Vize Strategie Co chceme? Kam směřujeme? Jak toho dosáhneme? Kritické faktory úspěchu CSF 23 2 Strategie

Více

II. Vzdělávání vedoucích úředníků

II. Vzdělávání vedoucích úředníků II. Vzdělávání vedoucích úředníků Cílová skupina a účel vzdělávání: Vzdělávání je určeno pro vedoucí úřadů, krajů, statutárních měst a pro tajemníky obcí s rozšířenou působností. Cílem vzdělávacího programu

Více

AKADEMIE PERSONALISTIKY 1

AKADEMIE PERSONALISTIKY 1 AKADEMIE PERSONALISTIKY 1 Akademie personalistiky 1 Institut personalistiky při VŠE v Praze (INPER) připravuje ve spolupráci se svými partnery ucelený program dalšího vzdělávání pro pracovníky personálních

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

Jaroslav Nenadál, 2006 ISBN

Jaroslav Nenadál, 2006 ISBN Jaroslav Nenadál, 2006 ISBN 80-7261-152-6 OBSAH Úvod 9 Kapitola 1: POJMOSLOVÍ 13 Kapitola 2: PROČ A JAK MANAGEMENT PARTNERSTVÍ S DODAVATELI 19 2.1 Role nákupu v organizacích 21 2.2 Role organizací v dodavatelském

Více