ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání"

Transkript

1 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání zpracovaný podle přílohy upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením Základní škola při Dětském domově Vizovice Masarykovo náměstí 420 Učíme se pro život

2 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice 2 Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název ŠVP: Předkladatel: Zřizovatel: Platnost dokumentu: CHARAKTERISTIKA ŠKOLY Úplnost a velikost školy, vybavení školy Charakteristika pedagogického sboru Charakteristika žáků Spolupráce s rodiči a jinými subjekty CHARAKTERISTIKA ŠVP Zaměření školy Pojetí školního vzdělávacího programu Hlavní vzdělávací cíle Výchovně vzdělávací strategie Zabezpečení výuky žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Začlenění průřezových témat UČEBNÍ PLÁN... Chyba! Záložka není definována Tabulace učebního plánu.... Chyba! Záložka není definována.

3 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice Poznámky k učebnímu plánu.... Chyba! Záložka není definována. 5. UČEBNÍ OSNOVY... Chyba! Záložka není definována Jazyk a jazyková komunikace... Chyba! Záložka není definována Český jazyk a literatura... Chyba! Záložka není definována Řečová výchova... Chyba! Záložka není definována Anglický jazyk... Chyba! Záložka není definována Matematika a její aplikace... Chyba! Záložka není definována Matematika... Chyba! Záložka není definována Rýsování... Chyba! Záložka není definována Informační a komunikační technologie... Chyba! Záložka není definována Informatika... Chyba! Záložka není definována Člověk a jeho svět... Chyba! Záložka není definována Prvouka... Chyba! Záložka není definována Přírodověda... Chyba! Záložka není definována Vlastivěda... Chyba! Záložka není definována Člověk a společnost... Chyba! Záložka není definována Dějepis... Chyba! Záložka není definována Občanská výchova... Chyba! Záložka není definována Člověk a příroda... Chyba! Záložka není definována Fyzika... Chyba! Záložka není definována Chemie... Chyba! Záložka není definována.

4 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice Přírodopis... Chyba! Záložka není definována Zeměpis... Chyba! Záložka není definována Umění a kultura... Chyba! Záložka není definována Hudební výchova... Chyba! Záložka není definována Výtvarná výchova... Chyba! Záložka není definována Člověk a zdraví... Chyba! Záložka není definována Výchova ke zdraví... Chyba! Záložka není definována Tělesná výchova... Chyba! Záložka není definována Zdravotní tělesná výchova... Chyba! Záložka není definována Člověk a svět práce... Chyba! Záložka není definována Pracovní vyučování... Chyba! Záložka není definována. 6. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY Chyba! Záložka není definována Hodnocení žáka.... Chyba! Záložka není definována Pravidla pro hodnocení žáka.... Chyba! Záložka není definována Kriteria hodnocení žáka.... Chyba! Záložka není definována Autoevaulace školy.... Chyba! Záložka není definována. 7. ZMĚNY A DODATKY... Chyba! Záložka není definována Změna názvu Chyba! Záložka není definována Změny v obsahu ŠVP k Chyba! Záložka není definována.48

5 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice 5 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1.1. Název ŠVP: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání upraveno pro žáky s lehkým mentálním postižením Předkladatel: Základní škola při Dětském domově Vizovice Masarykovo náměstí 420, Vizovice Jméno ředitele školy: Mgr. Eva Čapková Kontakty: tel škola, dětský domov fax: ddzsvizovice@zlinedu.cz IČO : IZO : Koordinátor ŠVP : Mgr.Jitka Marcoňová 1.3. Zřizovatel: Zlínský kraj, třída T. Bati 21,76190 Zlín 1.4. Platnost dokumentu: od Schváleno školskou radou dne

6 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice 6 2. CHARAKTERISTIKA ŠKOLY 2.1. Úplnost a velikost školy, vybavení školy Naše škola, přestože patří k menším v regionu, má své významné postavení a dlouholetou tradici. Součásti zařízení: škola /základní škola praktická, pomocná škola/, dětský domov, školní družina a školní jídelna. Škola se nachází v budově základní školy v centru Vizovic, v blízkosti autobusové zastávky. Má vymezené prostory v 1. poschodí budovy. Jsme úplnou základní školou s kapacitou 60-ti žáků. Výuka probíhá v 5-ti kmenových třídách, kde je vyučováno všech 9 ročníků v odděleních. Máme vlastní šatnu a odpovídající sociální zařízení. Učitelé mají společnou sborovnu, kde mohou využívat počítač, internet a kopírku. K výuce TV nám slouží tělocvična v budově školy, je možno využít fotbalový stadion a sportovní areál města, v letním období koupaliště a v zimě kluziště. Výuka pracovního vyučování probíhá jednak v prostorách tříd, ale i v dílnách a cvičné kuchyni, které jsou umístěny v budově dětského domova. Využíváme i zahrady a školního pozemku v areálu budovy dětského domova. Žáci se stravují ve školní jídelně v objektu dětského domova, kde je umístěna i školní družina, kterou využívají především děti dojíždějící ze vzdálenějších obcí Charakteristika pedagogického sboru Pedagogický sbor má 7 učitelů a vychovatelku školní družiny, všichni mají odpovídající vzdělání VŠ speciální pedagogiku. Věkový průměr učitelů je 45 let. Na škole pracuje výchovný poradce, metodik prevence sociálně patologických jevů. Většina učitelů se soustavně vzdělává např.výuka cizího jazyka, nebo navštěvují různé kurzy a semináře dle nabídky Národního institutu pro další vzdělávání Charakteristika žáků Do školy přicházejí žáci se sníženými rozumovými schopnostmi, žáci se závažnými poruchami učení opakovaně selhávající při výuce na ZŠ a žáci nezvládající učivo běžné ZŠ z důvodů daných komplikovaným rodinným a sociálním prostředím. Převážná většina žáků je z regionu Vizovic. Asi 1/3 tvoří žáci, kteří jsou umístěni v dětském domově. Máme i dobré zkušenosti s integrací žáků s jiným zdravotním postižením. Žáci jsou přijímáni na žádost rodičů a na základě doporučení spec.pedagogického poradenského zařízení.

7 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice Spolupráce s rodiči a jinými subjekty Spolupráce s rodiči žáků se neustálé rozvíjí. Rodiče mohou školu navštívit vždy po vzájemné dohodě s vyučujícím, jsou pravidelně informováni na třídních schůzkách. Rovněž se mohou s dotazy a podněty obracet i přímo na vedení školy. Školu mohou navštívit i při všech sportovních akcích, výtvarných, rukodělných výstavách a dětských vystoupeních. Od září 2005 začala pracovat školská rada, do které byli zvoleni i zástupci rodičů a zřizovatele. Velmi úzce spolupracujeme s dalšími subjekty v obci MŠ, ZŠ, ZUŠ, Střední školou oděvní a služeb, DD knihovnou, domem kultury a to hlavně v oblasti zájmových kroužků a kulturně společenských akcí. Pravidelné jsou i konzultace s dětským psychiatrem MUDr. Kouřilem a pracovníky OSPOD, kteří mají v péči naše žáky. V předprofesionální orientaci žáků 9. ale i 8.ročníků nám pomáhá Úřad práce Zlín svými programy a se závěrečným psychologickým vyšetřením SPC Duha nebo PPP Louky. Spolupracujeme také s nejbližšími odbornými učilišti, s jejich výchovnými poradci. Pedagogové vzájemně spolupracují na pořádání kulturně vzdělávacích akcích školy: školní výlety, exkurze, kurzy plavání, turnaj v kopané, sportovní hry mládeže v atletice, výstavy výtvarných a rukodělných prací, přehlídky zájmové a umělecké činnosti.

8 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice 8 3. CHARAKTERISTIKA ŠVP 3.1. Zaměření školy Školní vzdělávací program vychází z obecných vzdělávacích cílů a klíčových kompetencí RVPZV - přílohy upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením, z analýzy vlastních možností a schopností pedagogického sboru, požadavků rodičů a navázáním na dlouholetou tradici školy. Škola má svá specifika, která ji odlišují od ostatních škol a tím dochází k její profilaci: - malá škola rodinného typu - příznivé sociální klima, otevřené partnerství mezi žáky a učiteli - menší počet žáků ve třídách umožňuje respektovat individuální zvláštnosti dětí - věkově rozličné kolektivy tříd vedou žáky k respektování pravidel chování - rozvíjení komunikačních schopností prostřednictvím logopedické péče - dostatek zpětné vazby mezi učiteli a žáky umožňuje motivující hodnocení žáků - preferování pracovního vyučování, které má hlavní význam pro pracovní začlenění - žák zažívá úspěchy a to podporuje jeho zdravý vývoj Výchovně vzdělávací zaměření školy. Škola vzdělává žáky se specifickými vzdělávacími potřebami, žáky v různém pásmu lehkého mentálního postižení. Hlavním cílem je připravit žáky přiměřeně na svět, ve kterém dochází k významným změnám v různých oblastech. Srozumitelným způsobem vést žáky k osvojování základních vědomostí, dovedností a návyků, rozvíjet zvídavé a tvůrčí myšlení.utvářet vyjadřovací schopnosti žáků i prostřednictvím odborné logopedické péče. Rozvíjet komunikační dovednosti využíváním výpočetní techniky v hodinách. Pro budoucí život v EU je nezbytné zařazení výuky cizího jazyka, aby žák získal základy komunikace v anglickém jazyce, především v oblasti jeho zvukové podoby. Rozvíjet u žáků vlohy a nadání v oblasti výtvarných a pracovních schopností, vést je k estetickému cítění. Připravit žáky na život rozvíjením vzájemných vztahů v kolektivu, vést je k týmové práci. Prostřednictvím preventivního programu podporovat zdravý životní styl v oblasti prevence patologických jevů /alkohol, drogy, kouření / a chování v rizikových skupinách. Největší důraz je kladen na výuku pracovního vyučování, které přispívá k všestrannému rozvoji dítěte. Připravuje žáka v rámci jeho schopností k účasti na aktivní práci v různých oborech. Rozvíjí motoriku, verbální vyjadřování, rozumové schopnosti, žáci získají přímou zkušenost a praktické dovednosti. Pedagogové vytvářejí pozitivní klima ve škole, věnují se každému dítěti podle individuálních potřeb. Vytvářejí vstřícné a podnětné prostředí pro každého žáka.

9 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice Pojetí školního vzdělávacího programu Vzhledem k tomu, že dítě s lehkým mentálním postižením dosahuje školní zralosti v pozdějším věku, je dané skutečnosti přizpůsobeno i jeho vzdělávání. První stupeň je zaměřen: - na individuální přístup k jednotlivci - na respektování jeho možností - na adaptaci na nové prostředí - na pozitivní hodnocení každého pokroku žáka - na upevňování základních hygienických návyků - na utváření sociálních návyků Druhý stupeň je zaměřen: - na získávání vědomostí, dovedností, návyků a jejich uplatnění v životě - na získávání pracovních návyků - na rozvíjení sociálních a komunikačních schopností - na celkový rozvoj osobnosti, výchovu demokratického občana 3.3. Hlavní vzdělávací cíle 1. Umožnit žákům osvojit si strategii učení a motivovat je pro celoživotní učení: - učit ustálenému postupu při osvojování učiva - častým opakováním poznatky upevňovat - motivovat žáky formou pochvaly - přiměřeným způsobem vysvětlit význam vzdělání - využívat informační a komunikační prostředky 2. Podněcovat žáky k tvořivému myšlení, logickému vyjadřování a k řešení problému: - soustavně a systematicky rozvíjet úroveň rozumových schopností - vytvářet dostatek příležitostí k získávání nových zkušeností - uvádět získané znalosti do souvislostí 3. Vést žáky k všestranné a účinné komunikaci: - podporovat rozvoj sociálních vztahů ve třídě - podporovat osobní zkušenosti - naslouchat názorům žáků 4. Rozvíjet schopnost spolupracovat a respektovat práci a úspěchy druhých: - vytvářet dostatek prostoru k týmové práci - umožnit zažít uspokojení z výsledků společné práce - vytvářet možnosti pro budoucí pracovní uplatnění žáků 5. Podporovat žáky,aby se projevovali, jako samostatné,svobodné a zodpovědné osobnosti, uplatňovali svá práva, plnili své povinnosti: - navazovat na naučené normy chování

10 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice 10 - podporovat rozvoj samostatnosti a zodpovědnosti u žáků - formovat vhodným způsobem osobnost - řešit praktické problémy a situace 6. Vytvářet u žáků potřebu projevovat pozitivní city v chování, rozvíjet vztahy k lidem, prostředí, přírodě: - ovlivňovat emoce žáků vhodnou stimulací - zajišťovat dostatek příležitostí k získávání vlastních emočních prožitků - podporovat správný psychický vývoj žáků 7. Učit žáky aktivně rozvíjet a chránit fyzické a duševní zdraví a být za ně odpovědný: - vytvářet a upevňovat u žáků poznatky v oblasti péče o zdraví a jeho prevenci - vést ke správné organizaci denního režimu a dodržování zdravého životního stylu - vést k pozitivnímu myšlení a překonávání stresových situací - učit žáky poskytnout účinnou pomoc v situacích ohrožujících život a zdraví 8. Vést žáky k toleranci a ohleduplnosti k jiným lidem, jejich kulturám a duchovním hodnotám, učit je žít společně s ostatními lidmi: - vést žáky k toleranci k minoritním skupinám ve společnosti - ve zvýšené míře zajišťovat dostatek příležitostí k získávání potřebných zkušeností 9. Pomáhat žákům poznávat a rozvíjet své schopnosti i reálné možnosti a uplatňovat je při rozhodování o vlastní životní a profesní orientaci: - umožňovat žákům vyzkoušet konkrétní pracovní činnosti - být nápomocni při výběru vhodné profesní orientace 3.4 Výchovně vzdělávací strategie Klíčové kompetence mají žákům pomáhat při získávání základů všeobecného vzdělávání, proto k jejich utváření a rozvíjení musí směřovat a přispívat veškerý vzdělávací obsah i aktivity a činnosti, které ve škole probíhají.vzhledem ke specifickým potřebám žáků s lehkým mentálním postižením je kladen důraz na klíčové kompetence pracovní, sociální a personální a komunikativní. KOMPETENCE K UČENÍ - žák by měl - využívat vhodné naučené metody za použití mnemotechnických pomůcek a techniky - pracovat s učebnicí a učebními pomůckami,porozumět textu požadovaných úkolů - poznávat a mít radost z vlastního pokroku, uvědomovat si překážky bránící mu v učení - používat nabytých vědomostí, dovedností a návyků v praktickém životě - chápat a porozumět obecně používaným termínům, znakům a symbolům - uvědomovat si význam vzdělání pro své další pracovní uplatnění Společné postupy školy k utváření kompetence : - uplatňovat ve výuce různé metody práce - vhodně žáky motivovat pochvalou - vést žáky k sebehodnocení - respektovat tempo žáka

11 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice 11 - zadávat zajímavé úkoly - umožnit využívat různé zdroje informací KOMPETENCE K ŘEŠENÍ PROBLÉMU žák by měl: - vnímat a rozpoznávat problémové situace a hledat způsob řešení - samostatně řešit běžné životní situace snažit se je úspěšně překonávat - být odpovědný za svá rozhodnutí - nenechat se odradit nezdarem - najít cestu k dospělému při řešení složitějších problémů, nechat si poradit - dokázat přivolat pomoc nebo pomoci sám při ohrožení svém nebo jiné osoby Společné postupy školy při utváření kompetence: - nabízet žákům modelové situace - řešit sporné situace v kolektivu všech zainteresovaných - motivovat žáky k hledání cest vedoucích k řešení úkolů (učitel,encyklopedie,internet) - podle schopností zapojovat žáky do soutěží - vést žáky k přípravě aktivit pro spolužáky, veřejnost - nabízet program prevence patologických jevů KOMPETENCE KOMUNIKATIVNÍ žák by měl : - vyjadřovat se srozumitelně a slušně v ústním projevu a vést dialog se spolužákem i dospělým - rozumět obsahu ústního i písemného sdělení a patřičně na něj reagovat - využívat knih a tiskovin k rozvoji vědomostí, porozumět běžným textům - zvládnout jednoduchou formu písemné komunikace bez zásadních pravopisných nedostatků - vyjadřovat své názory a umět je vhodnou formou obhájit - využívat komunikativní dovednosti v kvalitní spolupráci s ostatními lidmi Společné postupy školy při utváření kompetence : - vhodně usměrňovat komunikaci žáka se spolužáky, učiteli i s ostatními dospělými - učit vhodnou formou obhajovat vlastní názor - podporovat přátelské vztahy v třídním kolektivu - podporovat komunikaci s jinými školami i veřejností (besídky, výstavy, exkurze ) KOMPETENCE SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ žák by měl : - mít povědomí o základních mravních hodnotách v rodině i společnosti - naučit se týmové spolupráci, která ovlivňuje kvalitu společné práce - rozpoznat nevhodné chování a uvědomit si jeho důsledky - upevňovat dobré mezilidské vztahy a udržovat správné vztahy s vrstevníky - naučit se sebeovládání ve vypjatých situacích, být vnímavý k potřebám starých, nemocných a postižených osob - uvědomovat si nebezpečí psychického i fyzického zneužití vlastní osoby Společné postupy školy při utváření kompetence : - během vyučování využívat skupinovou práci, vzájemnou pomoc při učení - vést žáky k respektování dohodnutých pravidel ( třídní a školní řád ) - vést žáky k tomu, aby ocenili práci ostatních

12 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice 12 - vést žáky i mimo školu, aby se chovali zodpovědně (školní výlety,vycházky) - utvářet u nich pozitivní postoj ke slabším spolužákům KOMPETENCE OBČANSKÉ žák by měl : - znát základní pravidla a povinnosti občanů, respektovat pravidla soužití - zvládnout běžnou komunikaci s úřady - chápat nebezpečí rasismu - chránit své zdraví, zdravý životní styl a chránit životní prostředí - v krizových situacích zachovat klid, řídit se pokyny kompetentních osob a uplatnit své dovednosti a postupy Společné postupy školy při utváření kompetence : - nabídnout rozbor modelových situací ve třídě - praktický nácvik řešení krizových situací ( evakuace, první pomoc ) - osobní příklad učitele - seznámit s riziky šikany, zneužívání omamných látek KOMPETENCE PRACOVNÍ žák by měl : - zvládat základní pracovní dovednosti, rozšiřovat schopnosti kolektivní spolupráce - vytvořit kladný vztah k manuální činnosti - dodržovat zásady bezpečnosti, ochrany zdraví a životního prostředí při pracovních činnostech - orientovat se v jednoduché technické dokumentaci - dodržovat pracovní rytmus, koncentraci na práci a zejména její dokončení - umět zhodnotit práci svou i pracovního kolektivu - mít představu o pracovních činnostech běžných profesí - orientovat se při výběru svého budoucího pracovního uplatnění Společné postupy školy při utváření kompetence : - motivovat k aktivnímu zapojení v pracovních činnostech - vést k vytrvalosti, pečlivosti při práci - vést k dodržování pořádku na pracovišti, dodržovat zásady bezpečnosti - pomáhat žákům při profesionální orientaci (dny otevřených dveří, exkurze) 3.5. Zabezpečení výuky žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Žáci zrakově, tělesně postiženi a žáci s diagnostikou poruch chování se budou vzdělávat podle individuálních vzdělávacích plánů vycházejících ze ŠVP a budou integrování do běžné třídy Začlenění průřezových témat Průřezová témata prostupují celým vzděláváním a jsou integrovaná ve vyučovacích předmětech.

13 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice 13 Přehled všech průřezových témat jejich tématických okruhů a jejich zařazení do předmětů a příslušných ročníků Osobnostní rozvoj : rozvoj poznávání sebepoznání psychohygiena kreativita 1.2. Sociální rozvoj : poznávací schopnost mezilidské vztahy komunikace 1. Osobnostní a sociální výchova OSV ČJ, Pr, Pr, D, ČJ, HV, HV, TV VZ VV, VV, ČJ, ČJ, ČJ, VV, VV, VZ ŘV ŘV ČJ, VT Pr, VV, ČJ, ŘV HV, Pr, ŘV spolupráce, soutěživost 1.3. Morální rozvoj : řešení problémů Pr, TV hodnoty, postoje, etika HV, Pr, ČJ, ŘV Pr, TV HV, Pr, ČJ, ŘV Pr, TV ŘV HV, ČJ, ŘV VL, TV HV, TV TV ČJ, VZ M. ČJ, VZ ČJ, OV, D, VT ČJ, TV ČJ, VZ ČJ, VZ, D, VT ČJ ČJ, F P, ČJ, TV 2. Výchova demokratického občana VDO Občanská společnost a škola 2.2. Občan, občanská společnost a stát 2.3. Formy participace občanů v politickém životě 2.4. Principy demokracie jako formy vlády Vl,PV PV OV OV OV Pr Pr Pr Vl Vl OV OV,D OV D Vl VL OV VL OV OV D D

14 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice 14 3.Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech VEGS Evropa a svět nás zajímá 3.2. Objevujeme Evropu Vl AJ Z,AJ ČJ,AJ,Z ČJ, OV Vl D,AJ AJ Z,AJ OV,AJ 3.3. Jsme Evropané Vl AJ AJ Z,AJ OV, AJ 4.1. Kulturní rozdíly 4.2. Lidské vztahy 4.3. Etnický původ 4.4. Multikulturalita 4. Multikulturní výchova MKV Pr Pr Pr Vl OV,HV, VZ, VV, AJ HV,VV, AJ Pr,TV Pr,TV Pr,TV Vl TV VZ TV OV,HV,Z, VV, AJ OV HV,Z,VV, AJ OV Pr Pr Pr Vl Ov OV,P D,Z AJ,HV, OV Pr Pr Pr VV VV AJ,HV AJ,HV AJ,HV 4.5. Princip sociálního smíru a solidarity PV PV PV PV PV PV PV OV,Z OV

15 Školní vzdělávací program pro základní vzdělání ZŠ při DD Vizovice Environmentální výchova EV Ekosystémy PV PV PV PV Př PV P,Z 5.2. Základní podmínky života PV PV PV PV Př P CH 5.3. Lidské aktivity a problémy životního prostředí PV PV PV VV Př,VV P P F P,Z,CH 5.4. Vztah člověka k prostředí Pr,VV Pr,VV PR,VV Př Př OV,Z P,Z P,Z,F,CH 6.1. Kritické čtení a vnímání mediálních sdělení 6.2. Interpretace vztahů mediálních sdělení a reality 6.3.Fungování a vliv medií ve společnosti 6.4. Tvorba mediálního sdělení 6. Mediální výchova MV ČJ, HV, Př,Vl,Ř VZ, HV, HV, JČ V VT HV VZ M Pr Pr Pr ČJ,Řv ČJ,VV VV Př Vl,ČJ ČJ VV VV VV Př Vl,ČJ HV,O V VZ, VV HV, OV, P, VZ VV HV, OV VZ,V T PV P,VZ VT Celý dokument je k dispozici v ředitelně školy.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro obor vzdělávání základní škola speciální zpracovaný podle RVP pro obor vzdělávání žáků se středně těžkým mentálním postižením Dětský domov a Základní škola Vizovice Masarykovo

Více

Komunikační dovednosti Komunikační dovednosti a informatika Matematika

Komunikační dovednosti Komunikační dovednosti a informatika Matematika Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec pro neslyšící. Předmět Komunikační dovednosti zahrnuje vzdělávací obory Český jazyk a literatura a Cizí jazyk. Předmět je dotován

Více

Český jazyk r. Český jazyk a informatika Německý jazyk Matematika

Český jazyk r. Český jazyk a informatika Německý jazyk Matematika Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec pro nedoslýchavé. Ve prospěch předmětů speciální péče je ve všech ročnících využito maximální týdenní časové dotace. Hudební výchova

Více

Část V. Osnovy. II. stupeň KAPITOLA XX - DĚJEPISNÁ PRAKTIKA

Část V. Osnovy. II. stupeň KAPITOLA XX - DĚJEPISNÁ PRAKTIKA Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Dějepisná praktika 1. CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU DĚJEPIS Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Část V. Osnovy

Více

Časové vymezení Vyučovací předmět Hudební výchova je vyučován s hodinovou časovou dotací ve všech ročnících 1. stupně.

Časové vymezení Vyučovací předmět Hudební výchova je vyučován s hodinovou časovou dotací ve všech ročnících 1. stupně. Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA HV15 Oblast zahrnuje vyučovací předměty: Hudební výchova Výtvarná výchova Hudební výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vzdělávací obsah předmětu

Více

OBSAH. 4. Školní učební plán 4.1. Školní učební plán 1. stupeň ZŠ 4.2. Školní učební plán 2. stupeň ZŠ

OBSAH. 4. Školní učební plán 4.1. Školní učební plán 1. stupeň ZŠ 4.2. Školní učební plán 2. stupeň ZŠ OBSAH 1. Identifikační údaje 1. 1. Název ŠVP 1. 2. Předkladatel 1. 3. Zřizovatel 1. 4. Platnost dokumentu 1. 5. Aktualizace ŠVP ke dni 1. 9. 2010 1. 6. Aktualizace ŠVP ke dni 1. 9. 2011 1.7. Aktualizace

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925. Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Název vzdělávací oblasti: Umění a kultura Charakteristika vzdělávací oblasti: Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Tato oblast provází žáky po celou dobu školní docházky. Dává prostor pro uplatnění

Více

Charakteristika ŠVP ZV / Začlenění průřezových témat

Charakteristika ŠVP ZV / Začlenění průřezových témat Charakteristika ŠVP ZV Začlenění průřezových témat Průřezová témata jsou na škole realizována dvojím způsobem. Za prvé se jedná o školní akce, školní tradice či takové aktivity, které jsou automatickou

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM C/02 PRAKTICKÁ ŠKOLA DVOULETÁ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM C/02 PRAKTICKÁ ŠKOLA DVOULETÁ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 78-62-C/02 PRAKTICKÁ ŠKOLA DVOULETÁ OBSAH ŠVP ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 PROFIL ABSOLVENTA... 4 PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ... 7 ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOST... 7 UČEBNÍ PLÁN...

Více

e) Začlenění průřezových témat Osobnostní a sociální výchova

e) Začlenění průřezových témat Osobnostní a sociální výchova e) Začlenění průřezových témat Průřezová témata reprezentují ve vzdělávacím programu okruhy aktuálních problémů současného světa a stávají se významnou součástí základního vzdělávání. Tematické okruhy

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 78-62-C/02 PRAKTICKÁ ŠKOLA DVOULETÁ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 78-62-C/02 PRAKTICKÁ ŠKOLA DVOULETÁ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 78-62-C/02 PRAKTICKÁ ŠKOLA DVOULETÁ OBSAH ŠVP ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 PROFIL ABSOLVENTA... 4 PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ... 6 ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOST... 7 UČEBNÍ PLÁN...

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy

Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy Vzdělávací oblast: UMĚNÍ A KULTURA HV69 Oblast zahrnuje vyučovací předměty: Charakteristika vyučovacího předmětu na 2. stupni základní školy Vzdělávání v oboru směřuje k vnímání hudby jako důležité součásti

Více

3.1. ZABEZPEČENÍ VÝUKY ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH 3.1.1. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

3.1. ZABEZPEČENÍ VÝUKY ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH 3.1.1. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami 3.1. ZABEZPEČENÍ VÝUKY ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A MIMOŘÁNĚ NAANÝCH 3.1.1. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (žáci se specifickými poruchami učení) Žáci, u kterých se

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠTERNBERK

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠTERNBERK ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠTERNBERK zpracovaný podle RVP ZV a přílohy ZV_LMP č.j. 15523/2007-22 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŠTERNBERK, OLOMOUCKÁ 76, ŠTERNBERK 785 01 Motto: Každé poznání vychází ze srdce,

Více

Charakteristika předmětu

Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - Svět práce Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět práce je vzdělávací obsah

Více

Realizace jednotlivých okruhů průřezového tématu Multikulturní výchova v jednotlivých ročnících a předmětech

Realizace jednotlivých okruhů průřezového tématu Multikulturní výchova v jednotlivých ročnících a předmětech Realizace jednotlivých okruhů průřezového tématu Multikulturní výchova v jednotlivých ročnících a předmětech Tématické okruhy průřezového tématu Ročník 1.stupeň 2. stupeň 1. ročník 2. ročník 3. ročník

Více

2. 4. 1. Průřezová témata a jednotlivé tematické okruhy:

2. 4. 1. Průřezová témata a jednotlivé tematické okruhy: 2.4. Průřezová témata Průřezová témata prostupují celým vzděláváním a vstupují do mnoha činností ve výuce i mimo ni. Část tematických okruhů a jejich námětů je předmětem každodenního kontaktu učitelů s

Více

ezová témata integrace projekt edm t Ekologie edm t Výchova demokratického ob ana. Osobnostní a sociální výchova - OSV Vysv tlivky :

ezová témata integrace projekt edm t Ekologie edm t Výchova demokratického ob ana. Osobnostní a sociální výchova - OSV Vysv tlivky : Průřezová témata Průřezová témata jsou propojena se vzdělávacím obsahem jednotlivých vyučovacích předmětů a s obsahem dalších činností žáků realizovaných ve škole. Do výuky jsou začleněna především formou

Více

Základní škola. Aktualizace ŠVP ZV. V Dohalicích 2.9.2013

Základní škola. Aktualizace ŠVP ZV. V Dohalicích 2.9.2013 Základní škola,dohalice,okres Hradec Králové /příspěvková organizace/ 503 13 Dohalice 30., tel. 498 773 960, IČO 71006087 Aktualizace ŠVP ZV Základní škola V Dohalicích 2.9.2013 Příloha č. 4/2013 Konkretizace

Více

4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova

4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova 4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Výtvarný výchova spadá spolu

Více

Školní vzdělávací program Zdravá škola

Školní vzdělávací program Zdravá škola Školní vzdělávací program Zdravá škola (Plné znění ŠVP je přístupné veřejnosti ve vestibulu školy.) Název ŠVP Zdravá škola je odvozen od zaměření školy na holistické chápání podpory zdraví, tj. rozvoj

Více

ŠVP začlenění průřezových témat - 1. stupeň

ŠVP začlenění průřezových témat - 1. stupeň ŠVP začlenění průřezových témat - 1. stupeň Zkratky vzdělávacích předmětů Zkratky průřezových témat - Český jazyk OSV - Osobnostní a sociální výchova - Německý jazyk VDO - Výchova demokratického občana

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAKTICKÁ BOCHOV ŠKOLNÍ STRATEGIE PREVENCE

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAKTICKÁ BOCHOV ŠKOLNÍ STRATEGIE PREVENCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAKTICKÁ BOCHOV ŠKOLNÍ STRATEGIE PREVENCE ZPRACOVALA: Jana Lučková, 28.8.2012 1.stupeň Cílem primární prevence je zvýšit odolnost dětí a mládeže vůči sociálně patologickým jevům. Cílem

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. ŠVP ZŠ J. Husa

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. ŠVP ZŠ J. Husa ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠVP ZŠ J. Husa 1 Identifikační údaje... 4 1.1 Název ŠVP... 4 1.2 Údaje o škole... 4 1.3 Zřizovatel... 4 1.4 Platnost dokumentu... 5 2 Charakteristika školy... 6 2.1 Úplnost a

Více

Jednoduchý přehled integrací průřezových témat poskytuje následující tabulka. Průřezová témata - 1. stupeň:

Jednoduchý přehled integrací průřezových témat poskytuje následující tabulka. Průřezová témata - 1. stupeň: Jednoduchý přehled integrací průřezových témat poskytuje následující tabulka. Průřezová témata - 1. stupeň: Osobnostní rozvoj Průřezové téma 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník Rozvoj schopností

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Zpracovaný podle Rámcově vzdělávacího programu pro základní vzdělávání upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením Číslo spisu : 51/07 Spis.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT určený pro praktickou školu jednoletou CHARAKTERISTIKA OBORU Charakteristika oboru vzdělání Praktická škola jednoletá umožňuje střední vzdělávání žákům se středně

Více

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program ŠK Drtinka 4 Life

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program ŠK Drtinka 4 Life s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program ŠK Drtinka 4 Life Verze platná od 1. 9. 2010 Obsah 1. CÍLE VZDĚLÁVÁNÍ...2 2. DÉLKA A ČASOVÝ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ...3

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok: 2014/ 2015 Základní škola praktická a základní škola speciální Ostrov Adresa školy: Krušnohorská 304, 363 01 OSTROV Telefon: 730 585 022, 730 329109, 730 329 108

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Environmentální výchova Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod Část V. Osnovy I. a II. stupeň KAPITOLA 39. PRŮŘEZOVÁ TÉMATA Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Více

ŠVP začlenění průřezových témat - 1. stupeň

ŠVP začlenění průřezových témat - 1. stupeň ŠVP začlenění průřezových témat - 1. stupeň Zkratky vzdělávacích předmětů - Český jazyk - Německý jazyk - atematika - ormatika - ouka Člověk a jeho svět HV - Hudební výchova VV - Výtvarná výchova - Tělesná

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 2

Dodatek k ŠVP ZV č. 2 Dodatek k ŠVP ZV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program Vaše škola Škola: ZŠ a MŠ Brno, Milénova, Milénova 14, 635 00 Brno Ředitel školy: Mgr. Jiří Křenek Koordinátor ŠVP

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 78-62-C/01 PRAKTICKÁ ŠKOLA JEDNOLETÁ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 78-62-C/01 PRAKTICKÁ ŠKOLA JEDNOLETÁ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 78-62-C/01 PRAKTICKÁ ŠKOLA JEDNOLETÁ OBSAH ŠVP ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 PROFIL ABSOLVENTA... 4 PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ... 6 ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOST... 6 UČEBNÍ PLÁN...

Více

4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika

4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika 4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika 4.6.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Fyzika spadá spolu s chemií, přírodopisem a

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Občanská výchova

Charakteristika vyučovacího předmětu Občanská výchova 4.5. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství 4.5.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Občanská výchova 1.Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Obsahem vyučovacího

Více

Vzdělávací programy - ZŠ praktická

Vzdělávací programy - ZŠ praktická Vzdělávací programy - ZŠ praktická Vzdělávací program zvláštní školy č.j. 22 980/97-22 (Vzdělávací program základní školy praktické), od 1.9. 1997. Alternativní vzdělávací program zvláštní školy pro žáky

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Základní škola praktická s.r.o. Krušnohorská 1570 Teplice Školní rok 20017/2018 Zpracovala: Mgr. Irena Novotná - 1 - OBSAH 1.Úvod 2.Závazné materiály

Více

Cíle základního vzdělávání

Cíle základního vzdělávání Cíle základního vzdělávání 1 Základní vzdělávání má žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence a poskytnout spolehlivý základ všeobecného vzdělání orientovaného zejména na situace blízké

Více

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce

Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce Pracovní činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 2.stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Časová dotace v učebním plánu je 1 vyučovací hodina týdně.

Více

4. Začlenění průřezových témat

4. Začlenění průřezových témat 4. Začlenění průřezových témat Osobnostní výchova 1. stupeň Rozvoj schopností poznávání - integrace ve výuce 4. ročník přírodověda Dopravní výchova Turistika Informační a komunikační technologie Seznámení

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Název vzdělávací oblasti: Informační a komunikační technologie Charakteristika vzdělávací oblasti: Oblast zahrnuje základy práce s osobním počítačem a vybraným programovým vybavením. Žáci si osvojují obsluhu

Více

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie 4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu

Více

3.3. Začlenění průřezových témat

3.3. Začlenění průřezových témat 1.3. morál ní 1.2. sociální 1.1. osobnostní 3.3. Začlenění průřezových témat Průřezová témata reprezentují ve Školním vzdělávacím programu v souladu s RVP ZV okruhy aktuálních problémů současného světa.

Více

ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie

ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Informatika 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Informatika je zařazena jako samostatný předmět v

Více

3.5. Začlenění průřezových témat

3.5. Začlenění průřezových témat 3.5. Začlenění průřezových témat Školní vzdělávací program Průřezová témata (PT) pomáhají žákům pochopit souvislosti mezi některými společenskými jevy. Vybrané tematické okruhy průřezových témat propojujeme

Více

Poslední verze ŠVP ZV vznikla při zapracování úprav a změn RVP ZV vydaných v roce

Poslední verze ŠVP ZV vznikla při zapracování úprav a změn RVP ZV vydaných v roce list 1 / 9 3. CHARAKTERISTIKA ŠVP Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, který na naší škole vznikl a od samého počátku nese motivační název, prošel během let řadou úprav vyvolaných jednak

Více

III. CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PŘÁTELSKÁ ŠKOLA PRO VŠECHNY

III. CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PŘÁTELSKÁ ŠKOLA PRO VŠECHNY III. CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZĚLÁVACÍHO PROGRAMU PŘÁTELSKÁ ŠKOLA PRO VŠECHNY Cílem všech pedagogických pracovníků Speciální základní školy Vysoké Mýto je, aby našimi absolventy byli lidé socializovaní,

Více

TVOŘIVÁ ŠKOLA Škola tvořivého učení a demokratického myšlení

TVOŘIVÁ ŠKOLA Škola tvořivého učení a demokratického myšlení ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZV Název programu: TVOŘIVÁ ŠKOLA Škola tvořivého učení a demokratického myšlení V Litvínově dne 1.9.2015..... Mgr. Pavla Tomášová, ředitelka školy OBSAH ŠVP 1. Identifikační

Více

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU číslo jednací: ZŠ-263/2013 RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Obsah: I. Identifikační údaje II. Charakteristika ŠD III. Výchovný program IV. Vzdělávací část programu 1 I. Identifikační

Více

Začlenění. Základní škola H. Sienkiewicze s polským jazykem vyučovacím Jablunkov, příspěvková organizace

Začlenění. Základní škola H. Sienkiewicze s polským jazykem vyučovacím Jablunkov, příspěvková organizace školní vzdělávací program Tradice a současnost - Tradycja i współczesność Začlenění Základní škola H. Sienkiewicze s polským jazykem vyučovacím Jablunkov, příspěvková organizace PLACE HERE Název školy

Více

Vyučovací předmět: DOMÁCÍ NAUKA. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět: DOMÁCÍ NAUKA. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět: DOMÁCÍ NAUKA A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět Domácí nauka se vyučuje jako samostatný volitelný předmět

Více

Osobnostní a sociální výchova

Osobnostní a sociální výchova Osobnostní a sociální výchova (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) Osobnostní rozvoj (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) Sociální rozvoj (projekt) (projekt) - (projekt) (projekt)

Více

5.Učební plány: 5.1. VZDĚLÁVACÍ OBLASTI A OBORY

5.Učební plány: 5.1. VZDĚLÁVACÍ OBLASTI A OBORY 5.Učební plány: 5.1. VZDĚLÁVACÍ OBLASTI A OBORY Cíle a obsah základního vzdělání budou na naší škole naplňovány v těchto vzdělávacích oblastech. Každá oblast zahrnuje příslušné vzdělávací obory, v kterých

Více

2

2 1 2 Rámcové vzdělávací programy jsou zpracovány pro každý obor, uvedený v Nařízení vlády o soustavě oborů vzdělání v základním, středním a vyšším odborném vzdělávání. Celkový počet RVP pro odborné vzdělávání

Více

KOMPETENCE K UČENÍ UČITEL vede žáky k vizuálně obraznému vyjádření

KOMPETENCE K UČENÍ UČITEL vede žáky k vizuálně obraznému vyjádření 1.1.4. VÝTVARNÁ VÝCHOVA I.ST. ve znění dodatku č.11 - platný od 1.9.2009, č.25 - platný id 1.9.2010, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. pro základní vzdělávání vytvořený podle RVP ZV 2. DODATEK ŠKOLA PRO ŽIVOT

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. pro základní vzdělávání vytvořený podle RVP ZV 2. DODATEK ŠKOLA PRO ŽIVOT ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání vytvořený podle RVP ZV 2. DODATEK ŠKOLA PRO ŽIVOT Základní škola a mateřská škola, Kratonohy, okres Hradec Králové, příspěvková organizace 1 2 1. Identifikační

Více

Německý jazyk. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu (specifické informace o předmětu důležité pro jeho realizaci)

Německý jazyk. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu (specifické informace o předmětu důležité pro jeho realizaci) Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 0 2 2 2 6 Volitelný Volitelný Volitelný Celkem Název předmětu Oblast

Více

Dodatek č.2 ZÁKLADNÍ ŠKOLA

Dodatek č.2 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání Dodatek č.2 ZÁKLADNÍ ŠKOLA ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOBYLÍ, OKRES BŘECLAV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE 1 Identifikační údaje Název vzdělávacího programu: Základní škola

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub LAUDEROVA MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A GYMNÁZIUM PŘI ŽIDOVSKÉ OBCI V PRAZE Belgická 25, Praha 2, 120 00, tel. 246 080 784 5, www.lauder.cz, skola@lauder.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Školní klub IČ:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU ZÁKLADNÍ ŠKOLY J. VOHRADSKÉHO ŠLUKNOV, OKRES DĚČÍN Schváleno školskou radou 30. 8. 2017 2. verze Razítko: Mgr. Renata Sochorová, řed. školy

Více

UČEBNÍ OSNOVY VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU ZEMĚPIS

UČEBNÍ OSNOVY VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU ZEMĚPIS UČEBNÍ OSNOVY VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU ZEMĚPIS Obsahové, organizační a časové vymezení Předmět zeměpis je vyučován jako samostatný předmět v primě, sekundě, tercii a kvartě, dvě vyučovací jednotky týdně. V

Více

Obsah Etické výchovy se skládá z následujících témat, která podmiňují a podporují pozitivní vývoj osobnosti žáka:

Obsah Etické výchovy se skládá z následujících témat, která podmiňují a podporují pozitivní vývoj osobnosti žáka: 4.4.4. Etická výchova Etická výchova (EtV) je doplňujícím vzdělávacím oborem, který se zaměřuje na systematické a metodicky propracované osvojování sociálních dovedností u žáků na základě zážitkové metody

Více

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Individuální péče český jazyk Kvalitní osvojení a užívání mateřského jazyka v jeho mluvené

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Německý jazyk přispívá k chápání a objevování skutečností, které

Více

Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno. Školní vzdělávací program oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika

Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno. Školní vzdělávací program oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Školní vzdělávací program oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika večerní forma zkráceného studia 75 31 M/01 účinnost: 1. 9. 2017 Obsah

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Základní školy a mateřské školy Dobrovice. Č. j. ZŠD/348/2013. Učíme se pro zítřek

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Základní školy a mateřské školy Dobrovice. Č. j. ZŠD/348/2013. Učíme se pro zítřek Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Základní školy a mateřské školy Dobrovice Č. j. ZŠD/348/2013 Učíme se pro zítřek 1 Obsah: 1. Identifikační údaje 3 2. Charakteristika školy 4 3. Charakteristika

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM UČEBNÍ OSNOVY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM UČEBNÍ OSNOVY UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Člověk a jeho svět Náš svět Charakteristika předmětu V předmětu Náš svět je realizován obsah vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět v pěti tematických

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Název vzdělávací oblasti: Člověk a společnost Charakteristika vzdělávací oblasti: Vzdělávací oblast Člověk a společnost má významnou roli v přípravě žáků na občanský život. Svým obsahem navazuje na vzdělávací

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program ZŠ Semín 102, Přelouč 535 01 IČO: 70988838 Tel. 466 932 207 Prevence sociálně patologických jevů na základní škole zahrnuje především předcházení problémům s návykovými látkami

Více

Cizí jazyk. Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk)

Cizí jazyk. Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk) Cizí jazyk Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk) Charakteristika vyučovacího předmětu Další cizí jazyk je doplňující vzdělávací obor, jehož obsah je doplňující a rozšiřující. Konkrétním

Více

Pokrytí průřezových témat v projektech a projektových dnech

Pokrytí průřezových témat v projektech a projektových dnech Pokrytí průřezových témat v projektech a projektových dnech Průřezové téma: Osobnostní a sociální výchova Osobnostní rozvoj Název 1.ročník 2.ročník 3.ročník 4.ročník 5.ročník 6.ročník 7.ročník 8.ročník

Více

8. Průřezová témata. Součást výuky ve všech předmětech

8. Průřezová témata. Součást výuky ve všech předmětech 8. Průřezová témata 1. Osobnostní a sociální A Osobnostní rozvoj rozvoj schopností poznávání sebepoznání a sebepojetí seberegulace a sebeorganizace 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník V předmětu

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. zpracovaný podle RVP ZV

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. zpracovaný podle RVP ZV ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání zpracovaný podle RVP ZV Motivační název: Škola pro všechny č. j. 377/2013 Charakteristika ŠVP Zaměření školy ŠVP vychází z obecných vzdělávacích cílů a

Více

Technická praktika. Oblast

Technická praktika. Oblast 5.20.10 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 3 2 2 9 Volitelný Volitelný Volitelný Volitelný Název předmětu

Více

KALIMANTAN Základní škola Lipůvka 7. Obsah:

KALIMANTAN Základní škola Lipůvka 7. Obsah: 7. Obsah: 1. Identifikační údaje... 1 2. Charakteristika školy... 3 2.1. Úplnost a velikost školy... 3 2.2. Vybavení školy... 3 2.3. Charakteristika pedagogického sboru... 4 2.4. Dlouhodobé projekty, mezinárodní

Více

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova 4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Hudební výchova spadá spolu

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Jazyk a jazyková komunikace z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Holečkova ul., Praha 5

Ukázka charakteristiky předmětu Jazyk a jazyková komunikace z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Holečkova ul., Praha 5 Ukázka charakteristiky předmětu Jazyk a jazyková komunikace z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Holečkova ul., Praha 5 Jazyk a jazyková komunikace Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět

Více

5.Učební plány: 5.1. VZDĚLÁVACÍ OBLASTI A OBORY

5.Učební plány: 5.1. VZDĚLÁVACÍ OBLASTI A OBORY .Učební plány:.1. VZDĚLÁVACÍ OBLASTI A OBORY Cíle a obsah základního vzdělání budou na naší škole naplňovány v těchto vzdělávacích oblastech. Každá oblast zahrnuje příslušné vzdělávací obory, v kterých

Více

Masarykova základní škola Plzeň, Jiráskovo náměstí 10, příspěvková organizace ŠVP ZV zpracovaný podle RVP ZV 2016 Škola pro Evropu

Masarykova základní škola Plzeň, Jiráskovo náměstí 10, příspěvková organizace ŠVP ZV zpracovaný podle RVP ZV 2016 Škola pro Evropu list 1 / 5 OBSAH 1. Identifikační údaje 1.1. Název ŠVP 1.1.1. Motivační název ŠVP 1.2. Údaje o škole 1.2.1. Název školy 1.2.2. Adresa školy 1.2.3. Ředitel 1.2.4. Kontakty 1.2.5. Další údaje 1.3. Zřizovatel

Více

5. 11. Pracovní činnosti

5. 11. Pracovní činnosti 5. 11. Pracovní činnosti Obsah stránka 5.11.1. Charakteristika vyučovacího předmětu 2 5.11.2. Začlenění průřezových témat 2 5.11.3. Zaměření na klíčové kompetence 2 5.11.4. Formy a metody práce 3 5.11.5.

Více

Program Škola podporující zdraví. Ing. Linda Fröhlichová Státní zdravotní ústav Praha

Program Škola podporující zdraví. Ing. Linda Fröhlichová Státní zdravotní ústav Praha Program Škola podporující zdraví Ing. Linda Fröhlichová Státní zdravotní ústav Praha Historie a vývoj programu ŠPZ 1986 vytvořen a zahájen ve Skotsku 1992 přijat v ČR Cíl 13 programu Zdraví 21 Zdravé místní

Více

UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ

UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ UČEBNÍ PLÁN PRO OBOR VZDĚLÁVÁNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA SPECIÁLNÍ. stupeň Vzdělávací oblast Vzdělávací obor předmět.. 3. 4. 5. 6. předměty DČD* Jazyk a jazyková Čtení Čtení 3 3 3 3 6 0 komunikace Psaní Psaní 3

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2015-2016 Realizátor: Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Přerov, příspěvková organizace, Jindřichov 122, Hranice 75301 Garant: Ředitelství ZŠ

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání ZÁKLAD PRO ŽIVOT

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání ZÁKLAD PRO ŽIVOT Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání ZÁKLAD PRO ŽIVOT Obsah: 1 Identifikační údaje... 7 2 Charakteristika školy... 2. 1 Úplnost a velikost školy... 2. 2 Vybavení a možnosti školy... 2. 3 Charakteristika

Více

Dodatek k ŠVP ZV č.1

Dodatek k ŠVP ZV č.1 Dodatek k ŠVP ZV č.1 Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola, Hovorany, příspěvková organizace

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Základní škola praktická s.r.o. Školní rok 20016/2017 Zpracovala:Mgr.Irena Novotná OBSAH 1.Úvod 2.Cíl minimálního preventivního programu 3.Tematické

Více

Cvičení v anglickém jazyce

Cvičení v anglickém jazyce Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 0 2 2 2 6 Volitelný Volitelný Volitelný Celkem Název předmětu Oblast

Více

Zšvvp BD SD Tv M Zšvvp BD SD Tv M BD SD Tv M Hodnoty, postoje, praktická etika Prv Švp BD SD Tv

Zšvvp BD SD Tv M Zšvvp BD SD Tv M BD SD Tv M Hodnoty, postoje, praktická etika Prv Švp BD SD Tv 10. Tematické okruhy průřezových témat Všechny tematické okruhy všech průřezových téma jsou integrovány do vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů Přehled tematických okruhů průřezových témat 1. stupeň

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

SPORTOVNÍ HRY KOMPETENCE SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ UČITEL

SPORTOVNÍ HRY KOMPETENCE SOCIÁLNÍ A PERSONÁLNÍ UČITEL SPORTOVNÍ HRY Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové Předmět sportovní hry je vyučován jako volitelný v 7. - 9. ročníku 1 hodinu týdně z disponibilní časové dotace a organizační vymezení

Více

Charakteristika školního vzdělávacího programu

Charakteristika školního vzdělávacího programu Charakteristika školního vzdělávacího programu Zaměření školy Škola nemá žádné specifické zaměření. Svojí činností chce škola v co největší míře naplnit cíle základního vzdělávání stanovené školským zákonem:

Více

Obsah. Školní učební plán Školní učební plán pro 6. až 9. ročník 1/7. Identifikační údaje. Obsah

Obsah. Školní učební plán Školní učební plán pro 6. až 9. ročník 1/7. Identifikační údaje. Obsah 1/7 Identifikační údaje I. Charakteristika školy I.1. I.2. I.3. I.4. I.5. I.6. I.7. II. II1. II.2. II.3. II.4. II.5. II.6. II.7. II.8. III. III.1. III.2. III.3. III.4. Umístění školy a její historie Úplnost,

Více

Dodatek č. 4 ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání Učíme se pro život

Dodatek č. 4 ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání Učíme se pro život Základní škola a Mateřská škola Neplachovice, okres Opava, příspěvková organizace Dodatek č. 4 ke školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání Učíme se pro život Projednán na pedagogické radě

Více

Obsah. Školní učební plán Školní učební plán pro 6. až 9. ročník 1/8. Identifikační údaje Autorský tým. Obsah

Obsah. Školní učební plán Školní učební plán pro 6. až 9. ročník 1/8. Identifikační údaje Autorský tým. Obsah 1/8 Identifikační údaje Autorský tým I. Charakteristika školy I.1. I.2. I.3. I.4. I.5. I.6. I.7. II. II1. II.2. II.3. II.4. II.5. II.6. II.7. II.8. III. III.1. III.2. III.3. III.4. Umístění školy a její

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více

I. Sekaniny1804 Volitelné předměty

I. Sekaniny1804 Volitelné předměty Osnovy I Sportovní aktivity Charakteristika volitelného vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Volitelný předmět Sportovní aktivity je realizován ve vzdělávací oblasti Člověk a zdraví,

Více

ŠVP ZŠ HOSTĚRADICE Vydáno dne č. j. ZSHost/36 /2016

ŠVP ZŠ HOSTĚRADICE Vydáno dne č. j. ZSHost/36 /2016 ŠVP ZŠ HOSTĚRADICE Vydáno dne 30. 8. 2016 č. j. ZSHost/36 /2016 Obsah 1. Identifikační údaje 1. 1. Název školního vzdělávacího programu 1. 2. Předkladatel základní údaje 1. 3. Zřizovatel školy 1. 4. Platnost

Více

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 ZŠ Protivanov Školní 292 798 48 Protivanov tel: 582399219 zspro@pvskoly.cz www.zsprotivanov.cz Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 Strategie vychází z metodického doporučení

Více

Do Čj (1. ročník): Hlasová výchova. KOMPETENCE K ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ UČITEL umožňuje žákům zažít úspěch

Do Čj (1. ročník): Hlasová výchova. KOMPETENCE K ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ UČITEL umožňuje žákům zažít úspěch 1.1.1. HUDEBNÍ VÝCHOVA I. ST. - ve znění dodatků č.33 - platný od 1.9.2011, č.34 - platný od 1.9.2011, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010, změn platných od 1.9.2013 Charakteristika vyučovacího předmětu

Více

5.3 Informační a komunikační technologie

5.3 Informační a komunikační technologie 5.3 Informační a komunikační technologie 5.3.1 Informační a komunikační technologie Vyučovací předmět Informační a komunikační technologie patří do vzdělávací oblasti Informační a komunikační technologie.

Více