Využití nových prvků personálního managementu v českých podnicích #

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Využití nových prvků personálního managementu v českých podnicích #"

Transkript

1 Úvod Využití nových prvků personálního managementu v českých podnicích # Ivan Nový Hana Lorencová ** Alois Surynek *** V rámci dotazníkového šetření sestaveného řešiteli výzkumného záměru Nová teorie ekonomiky a managementu organizací a jejich adaptační procesy byla jedna z dílčích částí věnována personálnímu managementu. Personální management byl v této souvislosti vymezen na několik prvků (postupů), které jsou v podnicích využívány v posledních několika letech. Jedná se o prvky, které jsou reakcí na dynamiku ekonomického prostředí a na rozšiřující se trh práce v globální ekonomice. Z hlediska systému personální práce jde proto o značné zúžení a zjednodušení problematiky. To bylo možné zejména proto, že cílem této části dotazníkového šetření nebylo získat úplný popis personálních činností, ale zachytit jistý trend ve specifických oblastech. Hlavními problémovými okruhy v rámci dotazníkového šetření byly: Flexibilita zaměstnání a formy, ve kterých se flexibilita prosazuje. Zaměstnávání zahraničních pracovníků a konkurenceschopnost českých zaměstnanců na evropském trhu práce. Organizační kultura a její vliv na chování zaměstnanců. Dotazníkové šetření Obsah empirického zjišťování Otázky v personalistické části byly zaměřeny na problémové okruhy flexibility zaměstnávání, vlivu mezinárodního trhu práce na podniky v ČR a organizační kultury Smyslem dotazování v této oblasti bylo zmapovat některé z moderních forem nebo nástrojů uplatňovaných v personální práci a charakterizovat organizace z tohoto pohledu včetně efektů, které to pro organizaci přináší. Měl být identifikován stupeň progrese a dynamičnosti podniku. Dílčími zkoumanými tématy v rámci hlavních témat byly: Flexibilita Využívání forem zaměstnávání označovaných za flexibilní. Zaměstnávání zahraničních pracovníků Význam mezinárodního trhu práce pro podnik. Zaměstnávání občanů jiných států. Konkurenceschopnost českých zaměstnanců na mezinárodním trhu práce. Organizační kultura # Článek je zpracován jako jeden z výstupů výzkumného projektu Nová teorie ekonomiky a managementu organizací a jejich adaptační procesy registrovaného u MŠMT pod evidenčním číslem MSM Prof. Ing. Ivan Nový, CSc. profesor; katedra psychologie a sociologie řízení VŠE v Praze ** Ing. Hana Lorencová, Ph.D. odborný asistent ; katedra psychologie a sociologie řízení VŠE v Praze. *** PhDr. Alois Surynek odborný asistent ; katedra psychologie a sociologie řízení VŠE v Praze.

2 Charakteristika organizační kultury. Efekty organizační kultury v podniku. Motivační nástroje podniku pro dosahování žádoucích efektů. Zpracování dat Zpracování získaných dat získaných na základě dotazníkového šetření v českých podnicích proběhlo ve dvou základních fázích. První fází bylo základní statistické zpracování analýzou četností. Následovalo zkoumání vzájemných závislostí a připojení kombinačních tabulek. Vzhledem k obsáhlosti výsledků se v tomto příspěvku soustředíme pouze na první fázi analýzy, tj. analýzu četností. Vyhodnoceno bylo celkem 252 dotazníků. Ne všichni respondenti odpověděli na všechny kladené otázky. Prezentován je podíl počtu odpovědí na počtu dotazníků s vyplněnou alespoň jednou variantou odpovědi Počet respondentů, kteří zodpověděli danou otázku je zahrnut do titulku grafu. Za nejvýznamnější třídící znaky lze považovat: typ organizační kultury (ot. 40), specifické formy zaměstnávání (ot. 42), zaměstnávání občanů jiných států (ot. 45). První fáze vyhodnocení dotazníkového šetření (analýza četností) personalistická část V následujícím textu budeme analyzovat otázky 40 až 46 dotazníkového šetření. Ot. 40. Kterým výrokem byste charakterizoval/charakterizovala nejvýznamnější stránku organizační kultury ve Vašem podniku? 1. Respektování pracovních úkolů a prosazování pracovní kázně. 2. Udržování dobrých vztahů mezi spolupracovníky a prosazování týmové odpovědnosti. 3. Být stále lepší než konkurenční firmy. 4. Neustále vymýšlet něco nové, být v čele technického progresu. 5. Věnovat maximální pozornost zákazníkům a klientům a dbát co nejvíce o jejich potřeby a zájmy.

3 Obr. 1: Nejvýznamnější stránka organizační kultury (N = 252). Základními tendencemi, které lze vysledovat z otázky, jejíž výsledky jsou prezentovány v grafu jsou: Ve sledovaném vzorku podniků dominuje kultura zaměřená na zákazníka (klienta) a na marketing. Druhou nejčastější je kultura přátelských vztahů mezi spolupracovníky. (Podle zjištění ve výzkumu organizační kultura českých firem z r jsou tyto dvě nejčastější kultury vzájemně neslučitelné ). Ot. 41. Má současná organizační kultura ve Vašem podniku některý z následujících efektů? (Pozn. bylo možné zaškrtnout více možností) 1. Vysokou flexibilitu zaměstnavatelských vztahů? 2. Vysokou adaptabilitu zaměstnanců na požadavky práce a zaměstnání? 3. Vysokou schopnost přijímat inovace (všeho druhu)? 4. Pružná personální práce?

4 Obr. 2: Efekty organizační kultury (N = 208) Hlavními efekty organizačních kultur českých podniků jsou: Vysoká adaptabilita zaměstnanců je nejčastěji uváděným výstupem kultury. Nejméně častým schopnost přijímat inovace. O něco vyšší je podíl souhlasných odpovědí u vysoké flexibility zaměstnavatelských vztahů a pružné personální práce. Ot. 42. Využíváte některé z uvedených forem zaměstnávání pracovníků? (Pozn. bylo možné zaškrtnout více možností) 1. Agenturní zaměstnávání. 2. Flexibilní pracovní doba. 3. Sdílení pracovního místa. 4. Smlouvy na jednotlivé projekty a smlouvy na dobu určitou. 5. Teleworking. 6. Dohody o provedení práce.

5 Obr. 3: Využití forem zaměstnávání pracovníků (N = 239) České podniky nejvíce využívají klasických dohod o provedení práce a flexibilní pracovní dobu. Stále intenzivněji je využívána v zákoně poměrně nově vymezená forma zaměstnávání pracovníků agenturní zaměstnávání (435/2004 Sb.). Žádný z analyzovaných podniků nepoužívá teleworking. Ot. 43. Jsou v organizační struktuře nebo motivačním systému Vašeho podniku nástroje, které podporují následující efekty? (Pozn. bylo možné zaškrtnout více možností) 1. Větší individuální odpovědnost zaměstnance za svoji práci, za svá rozhodnutí. 2. Kvalita odvedené práce. 3. Tvořivé, inovační jednání. 4. Identifikace s firmou, loajalita k firmě. 5. Týmová práce. 6. Spolehlivost.

6 Obr. 4: Existence nástrojů řízení na podporu vybraných efektů (N = 252) Podniky v rámci své organizační kultury nebo motivačního programu podporují kvalitu odvedené práce a individuální odpovědnost pracovníků. Jako nejméně podporované je ve sledovaných podnicích tvořivé a inovativní jednání. Ot. 44. Je mezinárodní trh práce pro Váš podnik z níže uvedených hledisek (pozn. a) dosahování ekonomických výsledků, b) úspěšnost personální práce, c)řídicí a ovlivňovací procesy), výhodou nebo nevýhodou? 1. Výhodou 2. Nevýhodou 3. Lhostejné

7 Obr. 5: Mezinárodní trh práce dosahování ekonomických výsledků (N = 243) Obr. 6: Mezinárodní trh práce úspěšnost personální práce (N = 244)

8 Obr. 7: Mezinárodní trh práce - řídicí a ovlivňovací procesy (N = 242) Podniky vidí výhodu mezinárodního trhu práce zejména v možnosti dosahování ekonomických výsledků. Jako nevýhodu hodnotí ve sledovaných kritériích mezinárodní trh práce minimum podniků (od 4,5 do 6 %). Obecně lze říci, že mezinárodní trh práce je vzhledem k sledovaným aspektům výhodou nebo bez zásadní vazby. 45. Pracují ve Vašem podniku občané jiných států? 1. Ano, převážně na manažerských pozicích. 2. Ano, převážně jako řadoví zaměstnanci. 3. Ano, jako experti. 4. Ano, ale nelze určit kde převažují. 5. Ne, nepracují.

9 Obr. 8: Pozice zahraničních pracovníků (N = 252) Podniky zaměstnávají zahraniční pracovníky zejména na pozicích řadových zaměstnanců. Výsledek je ovlivněn zkoumaným vzorkem, kdy se v převážné části jednalo o výrobní podniky. 46. Jsou, podle Vás, Vaši čeští zaměstnanci konkurenceschopní na mezinárodním trhu práce? 1. Ano, všichni důležití zaměstnanci. 2. Ano, ale jen jednotlivci. 3. Ne, ale usilujeme o to, aby byli. 4. Ne.

10 Obr. 9: Konkurenceschopnost českých zaměstnanců (N = 252) Respondenti hodnotí jednotlivé (ne všechny) české zaměstnance jako konkurenceschopné na mezinárodním trhu práce. Negativní odpověď se objevila pouze ve 4 % Dílčí shrnutí prvních výsledků První výsledky ukazují na některé významné tendence v chování českých firem v personální oblasti. Ve sledovaném vzorku podniků dominuje kultura zaměřená na zákazníka (klienta) a na marketing. Druhou nejčastější je kultura přátelských vztahů mezi spolupracovníky. Dále výstupem kultury je nejčastěji uváděná vysoká adaptabilita zaměstnanců a nejméně častá schopnost přijímat inovace. Lze tedy formulovat hypotézu o propojení marketingové kultury a adaptabilních pracovníků a malé souvislosti marketingu a inovace. Motivačními nástroji jsou v podnicích podporovány zejména kvalita odvedené práce. Zde je vztah k marketingové kultuře evidentní a měl by být potvrzen. Naopak tvořivé a inovační jednání je v motivaci u sledovaných podniků nejméně podporováno. Z flexibilních forem zaměstnávání se nejvíce ve sledovaných podnicích prosazují mimo jiné flexibilní pracovní doba a agenturní zaměstnávání. V dalších krocích budeme v této souvislosti ověřovat hypotézu o slabém vztahu uvedených forem zaměstnávání s kulturou přátelských vztahů mezi zaměstnanci. Zcela nevyužívaným způsobem je teleworking a jen málo využívaným způsobem je sdílení pracovního místa. Přínos mezinárodního trhu práce spatřují respondenti z dotazovaných podniků především v dosahování ekonomických výsledků, méně je přínos zaznamenáván u úspěšnosti personální práce a u řídících procesů v podniku. Nejčastější je v dotčených podnicích využití řadových pracovníku ze zahraničí. Využití pracovníků z ciziny na manažerských pozicích je

11 vyšší než využití specialistů. V hodnocení konkurenceschopnosti českých pracovníků na mezinárodním trhu práce je pozitivní výsledek spojován pouze s jednotlivci. Zde budeme následně sledovat hypotézu o souvislosti zkušeností se zaměstnáváním cizinců a posouzení konkurenceschopnosti českých pracovníků. Vzájemné závislosti znaků V dalším kroku analýzy získaných informací byly zjišťovány vzájemné závislosti vybraných znaků. Vzhledem k obsáhlosti uvádíme pouze stručné shrnutí. Ze vzájemných souvislostí mezi otázkami, kterými byly ověřovány hypotézy o vztahu mezi typem organizační kultury a příslušného jednání organizace, se nedá usuzovat na platnost hypotéz. Zjištěné rozdíly, třebaže i odpovídají duchu vyslovených hypotéz, jsou natolik malé, že nejsou statisticky průkazné. Jak plyne z třídění otázky identifikující organizační kulturu s otázkami na její efekty, je přibližně stejné zastoupení efektů v různých kulturách. Různé organizační kultury tedy nepřinášejí významně odlišná chování. Organizace podporující konkurenční prostředí využívají flexibilních režimů prakticky stejně jako jiné. Ve vyšší míře je organizace s kulturou prosazující plnění pracovních úkolů a kázeň zároveň organizací více zaměstnávající cizí státní příslušníky ovšem na řadových pracovních pozicích. Nejméně zaměstnávají cizí státní příslušníky organizace s organizační kulturou udržující dobré vztahy mezi spolupracovníky a podporující týmovou odpovědnost. Závěr Provedené dotazníkové šetření přináší již v prvních fázích jeho vyhodnocování zajímavé výsledky a zjištění z oblasti organizačních kultur, flexibilních režimů práce i zaměstnávání zahraničních pracovníků. V tomto příspěvku byly analyzovány výsledky první fáze analýzy dat, která zahrnovala základní třídění. Následovat bude podrobná analýza vzájemným vztahů mezi sledovanými znaky. Literatura: [1] BEDRNOVÁ, E. NOVÝ, I. a kol. (2007):Psychologie a sociologie řízení. Praha, Management Press, [2] LUKÁŠOVÁ, R. NOVÝ, I. a kol. (2004): Organizační kultura: od sdílených hodnot a cílů k vyšší výkonnosti podniku. Praha, Grada, 2004.

12 Využití nových prvků personálního managementu v českých podnicích Ivan Nový Hana Lorencová Alois Surynek ABSTRAKT Příspěvek přináší vyhodnocené a komentované výsledky části dotazníkového šetření v českých podnicích (N = 252). Hlavními řešenými otázkami byly flexibilita zaměstnání a formy, ve kterých se flexibilita prosazuje, dále zaměstnávání zahraničních pracovníků a konkurenceschopnost českých zaměstnanců na evropském trhu práce a organizační kultura a její vliv na chování zaměstnanců. Klíčová slova: Flexibilní formy zaměstnávání; zaměstnávání zahraničních pracovníků; organizační kultura. Use of new components in human resource management in the Czech firms ABSTRACT This article deals with data evaluation of a part of survey in the Czech firms (N = 252). The main aims were flexibility of employment and forms of flexibility, employment of foreigners and ability of Czech employee s to compete at the European employment market. The next aim was organizational culture and its influence on employee s behaviour. Key words: Flexible forms of employment, employment of foreigners, organizational culture. JEL classification: M12, J24

LIDSKÉ ZDROJE A EFEKTIVNOST FUNGOVÁNÍ VEŘEJNÉ SPRÁVY

LIDSKÉ ZDROJE A EFEKTIVNOST FUNGOVÁNÍ VEŘEJNÉ SPRÁVY LIDSKÉ ZDROJE A EFEKTIVNOST FUNGOVÁNÍ VEŘEJNÉ SPRÁVY L.Měrtlová Z.Dostálová ÚVOD Společnosti zaměřené na poskytování služeb, zejména služeb náročných na znalostech začaly dosahovat vyšších zisků, vyšší

Více

OČEKÁVÁNÍ FIREM A FAKTORY FIREMN Í ÚSPĚŠNOSTI

OČEKÁVÁNÍ FIREM A FAKTORY FIREMN Í ÚSPĚŠNOSTI OČEKÁVÁNÍ FIREM A FAKTORY FIREMN Í ÚSPĚŠNOSTI VÝZKUM MEZI MAJITELI A MANAŽERY FIREM 2013 Strana 1 z 9 Obsah: 1. Úvod 3 2. Hlavní závěry výzkumu 4 3. Metodika 7 4. Vzorek respondentů 7 5. Organizátoři a

Více

www.mgmtpress.cz Tato publikace vychází s laskavým přispěním společnosti Škoda Auto Vysoká škola

www.mgmtpress.cz Tato publikace vychází s laskavým přispěním společnosti Škoda Auto Vysoká škola Autoři kapitol: Doc. PhDr. Eva Bedrnová, CSc. Vysoká škola ekonomická v Praze, kap. 2, 4, 6, 7 PhDr. Martin Cipro, kap. 4 Mgr. Tereza Francová Vysoká škola ekonomická v Praze, kap. 3 PhDr. Emilie Franková,

Více

Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji. Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita Pardubice

Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji. Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita Pardubice Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita Pardubice Zaměření projektu Podpora rozvoje dalšího profesního vzdělávání Analýza

Více

Přidaná hodnota HR očima HR manažerů a CEO

Přidaná hodnota HR očima HR manažerů a CEO Výsledky průzkumu PMF 2015 Přidaná hodnota HR očima HR manažerů a CEO Jana Havlíčková, Preciosa, a.s.; členka představenstva PMF Kateřina Maršíková, Ekonomická fakulta, TUL Síla HR, Praha, Slovanský dům,

Více

Jak vnímají simulační technologie jejich uživatelé

Jak vnímají simulační technologie jejich uživatelé Major Ing. Václav Suchý Jak vnímají simulační technologie jejich uživatelé VOJENSKÝ PROFESIONÁL Následující článek uvádí prezentaci názorů (pohledů) jak vnímají využívání simulačních technologií v procesu

Více

Versatilita organizačního managementu a její reflexe v oblasti podnikové kultury

Versatilita organizačního managementu a její reflexe v oblasti podnikové kultury Versatilita organizačního managementu a její reflexe v oblasti podnikové kultury Projekt IGA/2012/7 Řešitelé: Karel Pavlica, Eva Jarošová, Lada Honzáková Cíle projektu Identifikace vztahů mezi versatilitou

Více

Manažerské dovednosti

Manažerské dovednosti Manažerské dovednosti Petr Smutný MUES, 25/11/2009 www.manazerskehry.cz 1 Obsah prezentace Proč je důležité mluvit o leadershipu a manažerských dovednostech? Jak na to šli jiní (a jindy)? Jaký je náš přístup?

Více

POČÍTAČEM PODPOROVANÉ VZDĚLÁVÁNÍ VÝSLEDKY VÝZKUMNÉ SONDY

POČÍTAČEM PODPOROVANÉ VZDĚLÁVÁNÍ VÝSLEDKY VÝZKUMNÉ SONDY POČÍTAČEM PODPOROVANÉ VZDĚLÁVÁNÍ VÝSLEDKY VÝZKUMNÉ SONDY DOSTÁL Jiří KLEMENT Milan, ČR Resumé Článek prezentuje výsledky výzkumného šetření realizovaného na školách v České republice. Zaměřuje se na zjištění

Více

SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ CONSUMER BASKET. Martin Souček

SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ CONSUMER BASKET. Martin Souček SPOTŘEBITELSKÝ KOŠ CONSUMER BASKET Martin Souček Abstrakt: Práce se zabývá spotřebitelským košem a jeho vztahem k marketingu. Snaží se popsat vzájemné souvislosti a význam spotřebitelského koše pro marketing

Více

Výsledky průzkumu Mapování rozvojových potřeb sociálních podniků a subjektů zaměstnávajících osoby znevýhodněné na trhu práce

Výsledky průzkumu Mapování rozvojových potřeb sociálních podniků a subjektů zaměstnávajících osoby znevýhodněné na trhu práce Výsledky průzkumu Mapování rozvojových potřeb sociálních podniků a subjektů zaměstnávajících osoby znevýhodněné na trhu práce Zpracovalo Regionální centrum podpory sociálního podnikání Centrum investic,

Více

ABSOLVENTI FILOLOGICKÝCH OBORŮ DNES A ZITRA

ABSOLVENTI FILOLOGICKÝCH OBORŮ DNES A ZITRA CZ.1.07/2.2.00/15.0291 ABSOLVENTI FILOLOGICKÝCH OBORŮ DNES A ZITRA 22. září 2011 Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci PhDr. Hana Katrňáková, Ph.D. Kurzy měkkých manažerských dovedností (soft

Více

Význam inovací pro firmy v současném období

Význam inovací pro firmy v současném období Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 25. říjen 2013 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného projektu FPH VŠE "Konkurenceschopnost" (projekt IGA 2, kód projektu VŠE IP300040). 2

Více

Metody personální práce. 1. setkání

Metody personální práce. 1. setkání Metody personální práce 1. setkání 1 Základní informace Základní požadavky (viz sylabus): četba povinné literatury absolvování jednoho testu napsání případové studie (bonusový úkol): 3 členné týmy 2 Informační

Více

Expertní studie VÝZKUM FAKTORŮ PŘECHODU OD INDUSTRIÁLNÍ EKONOMIKY KE ZNALOSTNÍ A PODNIKAVÉ EKONOMICE V PODMÍNKÁCH MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

Expertní studie VÝZKUM FAKTORŮ PŘECHODU OD INDUSTRIÁLNÍ EKONOMIKY KE ZNALOSTNÍ A PODNIKAVÉ EKONOMICE V PODMÍNKÁCH MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE VÝZKUM FAKTORŮ PŘECHODU OD INDUSTRIÁLNÍ EKONOMIKY KE ZNALOSTNÍ A PODNIKAVÉ EKONOMICE V PODMÍNKÁCH MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE VYSOKÁ ŠKOLA PODNIKÁNÍ, A.S. říjen - listopad 2010 Obsah 1. HYPOTÉZY A CÍLE VÝZKUMU...

Více

Využití marketingové komunikace pro zvýšení konkurenceschopnosti sdružení MIVES. Bc. Markéta Matulová

Využití marketingové komunikace pro zvýšení konkurenceschopnosti sdružení MIVES. Bc. Markéta Matulová Využití marketingové komunikace pro zvýšení konkurenceschopnosti sdružení MIVES Bc. Markéta Matulová Diplomová práce 2010 ABSTRAKT Tato diplomová práce se zabývá problematikou zvýšení konkurenceschopnosti

Více

Organizační chování. Úvod do studia organizačního chování

Organizační chování. Úvod do studia organizačního chování Organizační chování Úvod do studia organizačního chování Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Interakce úrovně vzdělání a faktoru nezaměstnanosti v hospodářsky slabých a silných obcích České republiky

Interakce úrovně vzdělání a faktoru nezaměstnanosti v hospodářsky slabých a silných obcích České republiky Interakce úrovně vzdělání a faktoru nezaměstnanosti v hospodářsky slabých a silných obcích České republiky Vladimíra Hovorková Valentová Iva Nedomlelová 17. 6. 2010 Cíl příspěvku provedení analýz a dalších

Více

Sylabus modulu: F Řízení lidských zdrojů

Sylabus modulu: F Řízení lidských zdrojů Sylabus modulu: F Řízení lidských zdrojů Klíčová aktivita 2 Komplexní vzdělávání Milan Jermář 25. 10. 2010 Cílem dokumentu je seznámit účastníky vzdělávacího modulu (popř. lektory, tutory) s cílem a obsahem

Více

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5.

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. 2012 APSYS Aplikovatelný systém dalšího vzdělávání pracovníků ve vědě

Více

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Personální řízení

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Personální řízení Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám Personální řízení 1. Předmět teorie organizace a řízení Předmět teorie organizace a řízení. Přehled základních koncepcí vědeckého a předvědeckého

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK OBSAH: 1. Úvod... 3 2. Metodologie... 4 2.1 Základní nástroje sběr dat:... 4 2.2 Základní nástroje analýza a syntéza:...

Více

A PRACUJÍCÍCH SENIORŮ

A PRACUJÍCÍCH SENIORŮ PRACOVNÍ PREFERENCE STARŠÍCH PRACOVNÍKŮ A PRACUJÍCÍCH SENIORŮ PhDr. Renata Kocianová, Ph.D. doc. PhDr. František Baumgartner, CSc. Katedra andragogiky a personálního řízení Filozofická fakulta Univerzita

Více

Zprava o vyhodnocení terénních šetření

Zprava o vyhodnocení terénních šetření Zprava o vyhodnocení terénních šetření 2016 Úvod Cílem projektu Smart Akcelerátor (dále jen SA) je zajistit rozvoj inovačního systému v Moravskoslezském kraji (dále jen MSK). Pro dosažení tohoto cíle jsou

Více

1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY

1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY PŘÍLOHA Č. 1 Specifikace předmětu veřejné zakázky Výběr dodavatele vzdělávacích a poradenských služeb v rámci projektu Zavedení systému hodnocení a motivace zaměstnanců David Türke Uniwin 1. PODROBNÁ SPECIFIKACE

Více

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2:

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2: Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Daně a daňová politika /ZK Finanční analýza /ZK Projektové řízení /ZK Reklama a marketingová komunikace /ZK Marketingový výzkum /ZK Marketing

Daně a daňová politika /ZK Finanční analýza /ZK Projektové řízení /ZK Reklama a marketingová komunikace /ZK Marketingový výzkum /ZK Marketing Struktury studia Struktury studia bakalářského studijního programu (studijní obory Podniková ekonomika, Komunikace a lidské zdroje, Marketing), magisterského navazujícího studijního programu (studijní

Více

Outplacement z pohledu společností (organizací) v regionu hlavního města

Outplacement z pohledu společností (organizací) v regionu hlavního města Outplacement z pohledu společností (organizací) v regionu hlavního města Prahy a Ústí nad Labem Závěrečná zpráva Zpracovali: PhDr. Matúš Šucha Mgr. Alena Husárová Martina Vexlerová Mgr. Markéta Vyskočilová

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra managementu. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJU

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra managementu. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJU Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra managementu Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJU Řízení lidských zdrojů lze chápat jako rozvíjení lidského potenciálu ve prospěch celého týmu,

Více

STRATEGIE V ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ STRATEGY IN HUMAN RESOURCES MANAGEMENT. ATTLOVÁ Irena. Abstract

STRATEGIE V ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ STRATEGY IN HUMAN RESOURCES MANAGEMENT. ATTLOVÁ Irena. Abstract , ISBN 978-80-7394-382-0 STRATEGIE V ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ STRATEGY IN HUMAN RESOURCES MANAGEMENT ATTLOVÁ Irena Abstract This paper deals with the evaluation of chosen areas in human resources management.

Více

ZVYŠOVÁNÍ PRACOVNÍCH NÁKLADŮ V ZÁVISLOSTI NA NEDOSTATKU ZAMĚSTNANCŮ INCREASE OF LABOUR COST DEPENDING ON ABSENCE OF EMPLOYEES.

ZVYŠOVÁNÍ PRACOVNÍCH NÁKLADŮ V ZÁVISLOSTI NA NEDOSTATKU ZAMĚSTNANCŮ INCREASE OF LABOUR COST DEPENDING ON ABSENCE OF EMPLOYEES. ZVYŠOVÁNÍ PRACOVNÍCH NÁKLADŮ V ZÁVISLOSTI NA NEDOSTATKU ZAMĚSTNANCŮ INCREASE OF LABOUR COST DEPENDING ON ABSENCE OF EMPLOYEES KUBÍČEK, Roman Abstract This article is oriented on comparison and analysis

Více

Firemní kultura a interní komunikace N_FKIK 2010/ 2011

Firemní kultura a interní komunikace N_FKIK 2010/ 2011 Firemní kultura a interní komunikace N_FKIK 2010/ 2011 Magisterské studium Garant předmětu: doc. Dr. Zdeněk Cecava, CSc. Vyučující:.. doc. Dr. Z. Cecava, CSc. (PH, KL) PhDr. L. Vajner (PH) Ing. V. Kunz,

Více

MAS Havlíčkův kraj, o. p. s.

MAS Havlíčkův kraj, o. p. s. Vyhodnocení dotazníku MAS Havlíčkův kraj, o. p. s. Listopad 2010 Zpracovala: Hana Půžová 1 Cíl dotazníkového šetření Dotazníkové šetření je jedním z nástrojů, jak lze zajistit názory nejenom členů Místní

Více

Projekt diplomové práce. Kalandrová Tereza,

Projekt diplomové práce. Kalandrová Tereza, Projekt diplomové práce Kalandrová Tereza, 174 936 Téma DP: Odměňování zaměstnanců jako motivační faktor Předmět DP: Systém odměňování Finanční odměna Zaměstnanecké výhody Teorie pracovní motivace Stimulace

Více

OPONENTSKÝ POSUDEK HABILITAČNÍ PRÁCE

OPONENTSKÝ POSUDEK HABILITAČNÍ PRÁCE OPONENTSKÝ POSUDEK HABILITAČNÍ PRÁCE Habilitant: Téma habilitační práce: Oponent: Ing. Andrej Trnka, PhD. Inovatívne marketingové metódy analýzy onlinového nákupného správania Prof. Ing. Jaroslav Světlík,

Více

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby NABÍDKA ŠKOLENÍ Předmětem nabídky je obecný přehled možných školení: Školení obchodníků Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby Školení manažerských dovedností Základní prioritou společnosti

Více

Spokojenost volajících s fungováním Zelené informační linky agentury CzechInvest

Spokojenost volajících s fungováním Zelené informační linky agentury CzechInvest Spokojenost volajících s fungováním Zelené informační linky agentury CzechInvest V letošním roce provedla agentura CzechInvest průzkum identifikující spokojenost žadatelů o dotaci z Operačního programu

Více

P r o j e k t M00200 R o z v o j p o d n i k ů

P r o j e k t M00200 R o z v o j p o d n i k ů P r o j e k t M00200 R o z v o j p o d n i k ů projekt realizovaný v rámci programu partneři: Masarykova univerzita Evropská územní spolupráce Rakousko Česká republika 2007 2013 Krajská hospodářská komora

Více

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL.S R. O.

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL.S R. O. VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL.S R. O. Mgr. Evgeniya Pavlova Rozvojová strategie podniku ve fázi stabilizace Diplomová práce 2013 Rozvojová strategie podniku ve fázi stabilizace Diplomová práce

Více

Současný stav likvidace dat v organizacích

Současný stav likvidace dat v organizacích Současný stav likvidace dat v organizacích Current state of data disposing in organizations Ing. Vít Pěkný Abstrakt Článek prezentuje výsledky zjištěné dotazníkovým šetřením, které bylo realizované v roce

Více

Zjišťování potřeb učitelů na jihomoravských základních školách s ohledem na využitelnost metodických materiálů ve výuce přírodopisu.

Zjišťování potřeb učitelů na jihomoravských základních školách s ohledem na využitelnost metodických materiálů ve výuce přírodopisu. Zjišťování potřeb učitelů na jihomoravských základních školách s ohledem na využitelnost metodických materiálů ve výuce přírodopisu. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU vodova@ped.muni.cz

Více

Personální bezpečnost v organizacích

Personální bezpečnost v organizacích Personální bezpečnost v organizacích Personal safety in organizations Ing. Vít Pěkný Abstrakt Článek prezentuje výsledky zjištěné dotazníkovým šetřením, které bylo realizované v roce 2016 a bylo zaměřené

Více

FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ

FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ FIREMNÍ VZDĚLÁVÁNÍ A PORADENSTVÍ VZDĚLÁVACÍ A VÝCVIKOVÉ KURZY Nabízíme: INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP PROGRAMY NA KLÍČ Význam má takové vzdělávání, které reaguje na zcela konkrétní potřeby. Kurzy v oblasti : sociálně

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA PROVOZ A EKONOMIKA PREZENČNÍ STUDIUM TEZE K DIPLOMOVÉ PRÁCI: FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝKONNOST A PRACOVNÍ ZAUJETÍ ZAMĚSTNANCŮ Autor DP: Vedoucí

Více

Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ

Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ děláme z dobrých firem skvělé Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ Proč jsou procesy na prvním místě Úspěšné společnosti optimalizují své procesy, zvyšují efektivitu výroby, prohlubují flexibilitu

Více

VLIV VYBRANÝCH FAKTORŮ NA DOPRAVNÍ SYSTÉM INFLUENCE OF CHOICE FACTORS ON TRANSPORT SYSTEM

VLIV VYBRANÝCH FAKTORŮ NA DOPRAVNÍ SYSTÉM INFLUENCE OF CHOICE FACTORS ON TRANSPORT SYSTEM VLIV VYBRANÝCH FAKTORŮ NA DOPRAVNÍ SYSTÉM INFLUENCE OF CHOICE FACTORS ON TRANSPORT SYSTEM Rudolf Kampf, Eva Zákorová 1 Anotace: Článek se zabývá vlivem vybraných činností na dopravní systém a vlivem dopravního

Více

K výsledkům průzkumu zaměřeného na kvalitu podnikové informatiky

K výsledkům průzkumu zaměřeného na kvalitu podnikové informatiky K výsledkům průzkumu zaměřeného na kvalitu podnikové informatiky Jan Pour, Ota Novotný Katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze pour@vse.cz, novotnyo@vse.cz Abstrakt: Kvalita podnikové

Více

Zpráva z monitorovacího šetření zaměstnavatelů v Libereckém kraji 2018

Zpráva z monitorovacího šetření zaměstnavatelů v Libereckém kraji 2018 Zpráva z monitorovacího šetření zaměstnavatelů v Libereckém kraji 2018 Zpracoval: Jaroslav Pražák, expert projektu KOMPAS Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Liberci 2 Monitorovací šetření 1. Úvod Monitorovací

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

ZNALOSTI A DOVEDNOSTI ČESKÝCH MUŽŮ V OBLASTI INFORMAČNÍ BEZPEČNOSTI - VÝSLEDKY STATISTICKÉ ANALÝZY

ZNALOSTI A DOVEDNOSTI ČESKÝCH MUŽŮ V OBLASTI INFORMAČNÍ BEZPEČNOSTI - VÝSLEDKY STATISTICKÉ ANALÝZY ZNALOSTI A DOVEDNOSTI ČESKÝCH MUŽŮ V OBLASTI INFORMAČNÍ BEZPEČNOSTI - VÝSLEDKY STATISTICKÉ ANALÝZY Knowledge and skills of Czech men in the field of information security - the results of statistical analysis

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PODNIKOVÁ EKONOMIKA NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Využití internetu a dalších nových medií jako nástroje PR ve vybraném sportovním subjektu TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK)

Více

ANALÝZA ÚZEMNÍ DIMENZE DOPRAVY A JEJÍ VLIV NA KONKURENCESCHOPNOST A ZAMĚSTNANOST A DOPORUČENÍ PRO OBDOBÍ 2014+

ANALÝZA ÚZEMNÍ DIMENZE DOPRAVY A JEJÍ VLIV NA KONKURENCESCHOPNOST A ZAMĚSTNANOST A DOPORUČENÍ PRO OBDOBÍ 2014+ Podkladové studie pro přípravu ČR na využívání fondů EU v období 2014+ ANALÝZA ÚZEMNÍ DIMENZE DOPRAVY A JEJÍ VLIV NA KONKURENCESCHOPNOST A ZAMĚSTNANOST A DOPORUČENÍ PRO OBDOBÍ 2014+ zpracovatel Realizační

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech,

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU 2 Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v procesech, které

Více

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s.

Více

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012 Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 26. říjen 2012 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného záměru IGA 2 Inovační management, který je realizován v letech 2012 2013. Je registrován

Více

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analysis of Educational Needs and Competencies of Primary School Teachers

Více

INOVACE VE VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH. Zdenko Reguli Lucie Mlejnková

INOVACE VE VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH. Zdenko Reguli Lucie Mlejnková INOVACE VE VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zdenko Reguli Lucie Mlejnková ÚROVNĚ INOVACÍ 1) úroveň poznatková (informace o změně zdůvodnění a pochopení inovace) 2) úroveň názorová (přijetí potřeby změny) 3) racionální

Více

Organizační chování. Rozvoj poznání v organizačním chování

Organizační chování. Rozvoj poznání v organizačním chování Organizační chování Rozvoj poznání v organizačním chování Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní obor MANAGEMENT garant oboru: doc. Ing. Petra Horváthová, Ph.D. STUDIJNÍ OBOR MANAGEMENT tříletý bakalářský studijní obor akademický titul bakalář - Bc.

Více

Organizační chování. Spokojenost v práci a pracovní výkonnost (seminář)

Organizační chování. Spokojenost v práci a pracovní výkonnost (seminář) Organizační chování Spokojenost v práci a pracovní výkonnost (seminář) Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více

OBSAH: 1. Úvod 2. 2. Hlavní závěry výzkumu 3. 3. Detailní výsledky výzkumu 5

OBSAH: 1. Úvod 2. 2. Hlavní závěry výzkumu 3. 3. Detailní výsledky výzkumu 5 Strana 0/16 OBSAH: 1. Úvod 2 2. Hlavní závěry výzkumu 3 3. Detailní výsledky výzkumu 5 3.1 PREDIKCE VÝVOJE MAKROEKONOMICKÝCH UKAZATELŮ PRO OBDOBÍ 2015-17 5 3.2 PREDIKCE VÝVOJE MIKROEKONOMICKÝCH UKAZATELŮ

Více

Optimalizace vybraných verbálních a neverbálních faktorů manažerské komunikace ve společnosti Knürr, s. r. o.

Optimalizace vybraných verbálních a neverbálních faktorů manažerské komunikace ve společnosti Knürr, s. r. o. VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Optimalizace vybraných verbálních a neverbálních faktorů manažerské komunikace ve společnosti Knürr, s. r. o. Autor

Více

Vnímání zeleného marketingu mladou generací s aplikací na automobilový trh. doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. Ing. Eva Jaderná, Ph. D.

Vnímání zeleného marketingu mladou generací s aplikací na automobilový trh. doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. Ing. Eva Jaderná, Ph. D. Vnímání zeleného marketingu mladou generací s aplikací na automobilový trh doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. Ing. Eva Jaderná, Ph. D. Složení týmu doc. Ing. Jana Přikrylová, Ph. D. doc. Ing. Tomáš Kincl,

Více

Změny v subdodavatelském průmyslu po vstupu TPCA do české republiky

Změny v subdodavatelském průmyslu po vstupu TPCA do české republiky ČESKÁ ZEMĚDLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA Změny v subdodavatelském průmyslu po vstupu TPCA do české republiky Vedoucí diplomové práce: Ing. Josef Zilvar, CSc. Vypracoval: Daniel Nývlt

Více

Bezpečnost úložišť v organizacích

Bezpečnost úložišť v organizacích Bezpečnost úložišť v organizacích Storage security in organizations Ing. Vít Pěkný Abstrakt Článek prezentuje výsledky zjištěné dotazníkovým šetřením, které bylo realizované v roce 2016 a bylo zaměřené

Více

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL.S R.O.

VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL.S R.O. VYSOKÁ ŠKOLA HOTELOVÁ V PRAZE 8, SPOL.S R.O. Bc. Markéta Turicová Profesní příprava pracovníků pro obor hotelnictví Diplomová práce 2014 Profesní příprava pracovníků pro obor hotelnictví Diplomová práce

Více

I společnost potřebuje inovovat

I společnost potřebuje inovovat I společnost potřebuje inovovat Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc., Centrum pro sociální a ekonomické strategie FSV UK (http://www.martinpotucek.cz) Manažerská konference Flexibilní a inovativní firma

Více

Výzkum znalosti ROP Jihovýchod v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina

Výzkum znalosti ROP Jihovýchod v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina Výzkum znalosti v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina Říjen prosinec 2015 42% obyvatel na Vysočině zná 28% znalosti dosáhl u obyvatel Jihomoravského kraje 32% obyvatel obou krajů zná operační program

Více

Organizační chování. Vědy o organizaci (cvičení)

Organizační chování. Vědy o organizaci (cvičení) Organizační chování Vědy o organizaci (cvičení) Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů

Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů Osnova studie proveditelnosti pro projekt zakládání a rozvoje klastrů V rámci tohoto dokumentu se předpokládá využití informací a dat, zjištěných v rámci projektu Vyhledávání vhodných firem pro klastry

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE NÁZEV STUDIJNÍHO OBORU NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Interní komunikace v návaznosti na odběratelsko-dodavatelské vztahy ve firmě RosenPharma a.s. TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK)

Více

APLIKACE INTERNETOVÉHO MARKETINGU V KULTUŘE

APLIKACE INTERNETOVÉHO MARKETINGU V KULTUŘE APLIKACE INTERNETOVÉHO MARKETINGU V KULTUŘE Pavel Nový, Ludvík Eger ÚVOD Internet je dnes i v ČR široce dostupným a u určitých cílových skupin velmi využívaným komunikačním kanálem (viz i ČSÚ). Nové technologie

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1285_SWOT analýza_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1285_SWOT analýza_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1285_SWOT analýza_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo

Více

Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ

Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ Zelený produkt automobilek a jeho vnímání různými generacemi českých spotřebitelů EVA JADERNÁ, MARTIN MLÁZOVSKÝ Řešitelský tým Vedoucí projektu: Ing. Eva Jaderná, Ph.D., Katedra marketingu a managementu

Více

Hodnocení příčin účasti zemědělců v kontraktu Agroenvironmentální politiky na příkladu titulů zatravňování orné půdy a biopásy IVP 1284/2014

Hodnocení příčin účasti zemědělců v kontraktu Agroenvironmentální politiky na příkladu titulů zatravňování orné půdy a biopásy IVP 1284/2014 Hodnocení příčin účasti zemědělců v kontraktu Agroenvironmentální politiky na příkladu titulů zatravňování orné půdy a biopásy IVP 1284/2014 Klára Čámská, Hana Šejnohová, Jaroslav Pražan, Lucie Rádlová,

Více

OBSAH. Úvod Základní charakteristika respondentů průzkumu Zaměstnanci u respondentů průzkumu Sebehodnocení inovativnosti 7

OBSAH. Úvod Základní charakteristika respondentů průzkumu Zaměstnanci u respondentů průzkumu Sebehodnocení inovativnosti 7 OBSAH Úvod 2 1. Základní charakteristika respondentů průzkumu 3 2. Zaměstnanci u respondentů průzkumu 5 2.1 Počet zaměstnanců 5 2.2 Počet zaměstnanců pocházejících z Jablunkova 6 3. Sebehodnocení inovativnosti

Více

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících v Uherském Hradišti

Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících v Uherském Hradišti Výsledky sledování indikátoru ECI/TIMUR A.3: Mobilita a místní přeprava cestujících v Uherském Hradišti Vydala: Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj Zpracovala: Josef Novák http://www.timur.cz

Více

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení...

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení... BOUČKOVÁ Jana MARKETING Obsah Úvod... VII Oddíl A Pojetí marketingu a marketingového řízení 1. Podstata marketingu... 3 Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura... 9 2. Strategické marketingové

Více

Vyhodnocení řešení projektů za rok Rozvojové projekty. Bc. Michal Žemlička Mgr. Zdeněk Brdek, Ph.D.

Vyhodnocení řešení projektů za rok Rozvojové projekty. Bc. Michal Žemlička Mgr. Zdeněk Brdek, Ph.D. Vyhodnocení řešení projektů za rok 2012 Rozvojové projekty Bc. Michal Žemlička Mgr. Zdeněk Brdek, Ph.D. 1 Obsah 1. Projekty řešené v roce 2012. Dosažené výstupy 2. Schválené projekty na rok 2013 2 Institucionální

Více

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR Nejvýznamnější zaměstnavatelský svaz Jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů a podnikatelů v České republice i v

Více

CONTROLLING IN LOGISTICS CHAIN

CONTROLLING IN LOGISTICS CHAIN CONTROLLING IN LOGISTICS CHAIN Jaroslav Morkus, Rudolf Kampf, Alan Andonov 1, Rudolf Kampf 2 ABSTRACT The article is focused on the controlling in logistics chain. It deals with the basic methodology using

Více

PR KLUB MAPOVAL UŽÍVÁNÍ OBOROVÝCH MÉDIÍ

PR KLUB MAPOVAL UŽÍVÁNÍ OBOROVÝCH MÉDIÍ PR KLUB MAPOVAL UŽÍVÁNÍ OBOROVÝCH MÉDIÍ Praha, 14. srpna 2012 PR Klub, nezávislé sdružení odborníků a příznivců oboru public relations, zrealizovalo během července 2012 menší průzkum mezi marketéry a PR

Více

Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu "Centrum vzdelávania" - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc

Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu Centrum vzdelávania - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc Analýza vzdělávacích potřeb v rámci projektu "Centrum vzdelávania" - príležitosť k vzdelávaniu bez hraníc Zpracovala: Dorota Madziová, Institut EuroSchola, duben 2011 V rámci projektu "Centrum vzdelávania"

Více

Svaz průmyslu a dopravy České republiky

Svaz průmyslu a dopravy České republiky Svaz průmyslu a dopravy České republiky Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů a podnikatelů v České republice i

Více

Projekt k diplomové práci

Projekt k diplomové práci Projekt k diplomové práci Analýza stylu vedení v podniku 1 Zpracování diplomové práce Mgr. Bc. Michaela Emrová učo: 210558 Katedra: Podnikové hospodářství Vedoucí práce: Ing. Ladislava Kuchynková 2 Téma

Více

PROINCOR Inovační audit

PROINCOR Inovační audit PROINCOR Inovační audit ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých a středních podnicích ze všech různých odvětví. Otázky

Více

DOKUMENTY POČET ZAPSANÝCH STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE D O K U M E N T Y. Graf č. A.2.7

DOKUMENTY POČET ZAPSANÝCH STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE D O K U M E N T Y. Graf č. A.2.7 DOKUMENTY D O K U M E N T Y POČET ZAPSANÝCH STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE Graf č. A.2.7 Poznámka: počet studentů k 31. prosinci kalendářního roku Vysokoškolské studium v České republice se uskutečňuje

Více

Ekonomická výkonnost a výzkumná aktivita jako významný faktor ekonomické odolnosti regionů

Ekonomická výkonnost a výzkumná aktivita jako významný faktor ekonomické odolnosti regionů XVII. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách 18. 20. 6. 2014 Hustopeče Ekonomická výkonnost a výzkumná aktivita jako významný faktor ekonomické odolnosti regionů Autoři: Ing. Ondřej Svoboda, Ph.D.

Více

Popis obsahu a struktury programu

Popis obsahu a struktury programu Popis obsahu a struktury programu (Příloha k Žádosti o akreditaci vzdělávacího programu u Společnosti pro projektové řízení, o. s.) 1 Název programu: Řízení projektů v praxi Popište obsah jednotlivých

Více

Vymezení a význam marketingového výzkumu pro manažerské rozhodování. Základní východiska empirického přístupu, vztah. Téma č. 1

Vymezení a význam marketingového výzkumu pro manažerské rozhodování. Základní východiska empirického přístupu, vztah. Téma č. 1 Vymezení a význam marketingového výzkumu pro manažerské rozhodování. Základní východiska empirického přístupu, vztah teorie a empirie. Téma č. 1 Výzkum trhu Historický vývoj: Výzkum veřejného mínění, sociologický

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Téma: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola,

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Univerzita Karlova v Praze Fakulta sociálních věd Institut sociologických studií Katedra sociologie PŘEDPOKLÁDANÝ NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE: PODNIKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ A JEHO VZTAH K MOBILITĚ

Více

Sociální politika v perspektivě životního cyklu obsah kurzu a podmínky splnění

Sociální politika v perspektivě životního cyklu obsah kurzu a podmínky splnění Sociální politika v perspektivě životního cyklu obsah kurzu a podmínky splnění Mgr. Karolína Dobiášová Mgr. Miriam Kotrusová, Ph.D LS 2011/2012 Cíl kurzu podívat se na sociální politiku z perspektivy jednotlivého

Více

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014

Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu. Senát PČR 10. 4. 2014 Podpora výzkumu, vývoje a inovací pro potřeby průmyslu Senát PČR 10. 4. 2014 Systém výzkumu, vývoje a inovací (VaVaI) v ČR Legislativa VaVaI zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu, experiment. vývoje

Více

Obsah. Část I Řízením k inovacím 1. 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3. 2 Inovace jako řídicí proces 63 III

Obsah. Část I Řízením k inovacím 1. 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3. 2 Inovace jako řídicí proces 63 III III Část I Řízením k inovacím 1 1 Klíčové otázky při řízení inovací 3 1.1 Inovace a konkurenční výhoda......................................6 1.2 Typy inovací...................................................11

Více

Pecharova 10, 146 20 PRAHA 4 Tel.: 222 135 544, Fax: 222 135 545 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ

Pecharova 10, 146 20 PRAHA 4 Tel.: 222 135 544, Fax: 222 135 545 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ E-BUSINESS V PODNIKOVÉ SFÉŘE PŘEHLED VÝSLEDKŮ VÝZKUMU Pecharova 1, 146 PRAHA 4 Tel.: 135 544, Fax: 135 545 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ Říjen 1 O č i, které vidí víc Markent, s.r.o., je společnost specializovaná

Více

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT

Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní program EKONOMIKA A MANAGEMENT Studijní obor MANAGEMENT garant oboru: doc. Ing. Petra Horváthová, Ph.D. STUDIJNÍ OBOR MANAGEMENT tříletý bakalářský studijní obor akademický titul bakalář - Bc.

Více

Znalostně založené podnikání

Znalostně založené podnikání Znalostně založené podnikání Michal Beneš CES VŠEM www.cesvsem.cz Firma a konkurenční prostředí 13. 14. března 2008, Brno 1 Význam podnikání Transfer znalostí z organizace produkující znalosti do organizace,

Více