MS MAP -příručka k ovládání Určeno pro pracovníky MPSV ČR a úřadů práce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MS MAP -příručka k ovládání Určeno pro pracovníky MPSV ČR a úřadů práce"

Transkript

1 VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA INSTITUT GEOINFORMATIKY MS MAP -příručka k ovládání Určeno pro pracovníky MPSV ČR a úřadů práce Jiří Horák Bronislava Horáková Monika Šeděnková Ostrava 2005

2 Základní informace Aplikace MicroSoft Map (dále MS Map) byla vyvinuta americkou společností MapInfo Corporation pro MicroSoft. K dispozici je verze 8.0 z roku 1996, použitá jako rozšíření v produktu MS Excel. Aplikace je dostupná v MS Office Standard i Professional Edition nad operačním systémem Windows 9x, Windows NT, Windows Jedná se o součást tabulkového procesoru MS Excel. Má jednoduché a interaktivní uživatelské prostředí. Umožňuje vytvářet kartogramy a kartodiagramy. Má omezené možnosti při editaci vzhledu geoprvků. Vytvořené kompozice lze snadno sdílet s dalšími programy MS Office. K registrovaným datům lze připojit další údaje z MS Excelu či z MS Accessu a následně je zobrazit v mapě. Instalace MS Map k MS Excel vyžaduje 5,06 MB a místo na soubory v systémových knihovnách. Geografická data musí být ve formátu MapInfo 3.0. V případu MS Office 2002 (XP) je možno postupovat tak, že po instalaci Office 2002 se provede ještě dodatečná instalace Excelu z MS Office 2000 (případně 97) s MS Map do jiného adresáře, než ve kterém je instalován Office Tím se zajistí instalace MS Map, který je možno využívat i v prostředí Excel Toto řešení je sice možné (vyzkoušeno), avšak nebylo rozsáhle testováno, zda instalace této starší verze nezpůsobuje nějaké problémy ve funkčnosti Excelu 2002 či jiné součásti MS Office Uvítáme informace o případných problémech (dosud nezaznamenáno). Otevření nové tématické mapy Při tvorbě tématické mapy je nejdříve potřebné vytvořit mapové okno. Nové mapové okno můžete vytvořit: 1) Pomocí ikony na liště. Kurzor se změní na křížek. Při kliknutí do listu se vytvoří na tomto místě mapové okno standardní velikosti. Při táhnutí je možno přímo vytvořit okno požadované velikosti. Není-li ikona v nabídce, je možno ji vložit do nabídky pomocí dialogového okna Vlastní, které otevřeme volbou Nástroje > Vlastní. Tam vybereme záložku Příkazy, kategorii Vložit a příkaz Mapa (není-li tam tento příkaz zobrazen, MS Map není zřejmě instalován a bude jej třeba doinstalovat instalátorem MS Office). Ikonku mapy přetáhneme do nabídky. 2) Z menu Vložit, příkaz Mapa. Kurzor se změní na křížek. Při kliknutí do listu se vytvoří na tomto místě mapové okno standardní velikosti. Při táhnutí je možno přímo vytvořit okno požadované velikosti. 3) Z menu Vložit, příkaz Objekt a z nabídky vybereme MicroSoft Map.

3 Vytvoří mapové okno standardní velikosti v místě aktivní buňky (okno je umístěno tak, že aktivní buňka je v levém horním rohu mapového okna). Po otevření mapového okna (do listu vložen objekt MS Map) se program automaticky dotáže na obsah aktivní buňky. Pokud její obsah neodpovídá žádnému geografickému názvu v seznamu vrstev, zobrazí se okno s názvem Mapu nelze vytvořit. Okno vybízí k výběru šablony mapy. Vyberete ze seznamu požadovanou šablonu a potvrdíte tlačítkem OK. V mapovém okně se zobrazí geografické vrstvy (např. hranice obcí) a zobrazí se hlavní nadpis mapy. Ten je standardně tvořen názvem použité šablony. Pokud je mapové okno aktivní, je k dispozici jeho ovládání - ikony na horní liště a vlastní nabídka v menu. Pokud kurzorem myši kliknete do prostoru sešitu mimo mapové okno a případná pomocná okna, deaktivuje se mapové okno a je možno pokračovat v práci v MS Excel. Mapové okno lze přesunovat, kopírovat, měnit jeho velikost apod. Aktivace mapového okna 1) Nejjednodušším způsobem lze provést pomocí myši (dvojklik); 2) Z menu Úpravy výběrem položky Microsoft Map a následným výběrem Upravit nebo Otevřít. Volba Refresh data ( aktualizovat data ) provede překreslení tématické mapy podle aktuálního stavu dat, která jsou v tématické mapě zobrazována. Volba Upravit aktivuje mapové okno přímo v prostředí MS Excel. Na horní lištu se umístí ovládací ikony MS Map a rovněž se zobrazí menu MS Map. Volba Otevřít aktivuje samostatné mapové okno; 3) Pomocí plovoucí nabídky. Plovoucí nabídka se aktivuje pravým tlačítkem myši, přičemž její kurzor ukazuje na mapové okno. Z nabídky vybereme položku Microsoft Map a postupujeme stejně jako ve druhém případu. V některých případech MS Map při aktivaci mapového okna zjistí, že došlo ke změně zdrojových dat, a vyžádá si provedení aktualizace mapové kompozice ( Refresh data ). Připojení dat ze sešitu MS Excel Aktivujeme vytvořené mapové okno. Z menu zvolíme Vložit > Data. Zobrazí se dialogové okno, které nás vybídne, abychom zadali oblast vkládaných dat. Nezbytné je do oblasti zahrnout i sloupec, kde se nachází identifikátory geografických objektů. Je vhodné vybrat i buňky obsahující záhlaví sloupců, protože pak je toto záhlaví v MS Map zobrazováno a používáno např. při práci s legendou (jinak zobrazí pouze označení sloupce).

4 Obrázek 1: Dialogové okno pro zadání oblasti vkládaných dat Volbu potvrdíme tlačítkem OK. V případě, že je ve výběru zahrnuto více sloupců, které je možné použít k identifikaci geografických objektů (např. sloupec s názvem i sloupec kódů), otevře se okno s nabídkou použitelných identifikátorů. Po výběru proběhne připojení dat. Pokud již mapová kompozice má připojena data, nově definovaná oblast dat se do kompozice přidává, nelze tedy odstranit nebo změnit provedený výběr dat. Je možné použít i přímý postup zadání oblasti dat již při vytváření mapového okna. V tom případě nejdříve vybereme požadovanou oblast buněk obsahující mapovaná (vkládaná) data (včetně geografického sloupce) a pak vytvoříme nové mapové okno. Podle geografických dat ve vybrané oblasti si MS Map nalezne geografickou vrstvu, která takové identifikátory obsahuje, a nabídne všechny šablony, které tuto vrstvu zobrazují (pomocné okno Více dostupných map). Vhodnou šablonu vyberete kliknutím myši. Pokud existuje pouze jedna taková šablona, přímo ji využije při tvorbě mapové kompozice. Propojení s externí databází Lze připojit databázi ve formátu MS Access (MDB). Databázový soubor DBF nelze přímo připojit, ale MS Excel dovede otevřít DBF soubor nebo může být DBF soubor připojen k MDB souboru. Tvorba kartogramu a kartodiagramu Tvorba kartogramu nebo kartodiagramu se provádí v dialogovém okně Ovládací panel Microsoft Map (nabídka Zobrazit > Ovládací panel Microsoft Map") přetažením ikony požadované kartografické metody a následným přetažením ikon položek zvolených pro tvorbu mapové kompozice.

5 Obrázek 2: Ovládací panel Microsoft Map pro tvorbu kartogramů a kartodiagramů V okně je zobrazen štítek pojmenovaný podle geografické vrstvy použité k tvorbě kartogramu/kartodiagramu. Na štítku jsou umístěny názvy sloupců, které byly vybrány ve zdrojové oblasti dat. Pokud nebylo vybráno záhlaví sloupců, použije se automatický název typu sloupec C. Vlevo dole je umístěno 6 ikon, které dovolují vytvořit 6 základní typů zobrazení: Stínování kategorií Vytváří kartogram podle individuálních hodnot ve sloupci dat (Obrázek 3). Každá hodnota je zobrazována jinou barvou, všechny hodnoty jsou uvedeny v legendě. Vhodné zvláště pro zobrazování kvalitativních údajů. Výhodná je možnost výběru barvy pro každou hodnotu (ovšem pouze z palety 16 barev). Dialogové okno pro editaci kartogramů či kartodiagramů vyvoláme z nabídky Mapa > Možnosti stínování kategorií. Otevře se okno Vlastnosti formátu (Obrázek 4), kde jsou 2 štítky - Možnosti stínování kategorií a Možnosti legendy. Možnosti stínování kategorií ukazuje seznam kategorií a u každé z nich je možné volit barvu pro zobrazení v mapě. Tlačítko Viditelné skryje celý kartogram, nejenom jednu kategorii.

6 Obrázek 3: Kategorizovaný kartogram (MS Map: Stínování kategorií) Obrázek 4: Dialogové okno pro nastavení stínování kategorií kartogramu

7 Obrázek 5: Dialogové okno pro popis jednotlivých kategorií kartogramu v legendě Možnosti legendy (Obrázek 6) dovolují zadat nadpis a podnadpis v legendě (eventuelně stručný nadpis). Volba Použít stručný formát způsobí, že není zobrazena celá legenda, ale jen krajní hodnoty a barvy kategorií. Volba Použít formát měny doplní k popisu každé kategorie označení měny podle systémového nastavení (pro české prostředí Kč). Volba Zobrazit legendu dovoluje vypnout zobrazování legendy. Volba Upravit položky legendy...vyvolá pomocné okno (Obrázek 5), ve kterém je možné postupně vybírat popisy jednotlivých kategorií v legendě a upravovat je nebo měnit atributy jejich písma. Obrázek 6: Dialogové okno pro nastavení parametrů legendy Stínování hodnot Vytváří kartogram podle číselných hodnot ve sloupci. Rozdělí automaticky hodnoty do tříd. K dělení do tříd používá 2 způsoby (Obrázek 7Obrázek ):

8 Snaží se dosáhnout shodného počtu hodnot v jednotlivých třídách ( shodný počet položek v každém rozsahu ), podle rovnoměrného rozdělení stupnice ( shodné rozložení hodnot v každém rozsahu ). Definuje se počet tříd (max. 16), avšak výsledný počet tříd je ovlivněn tím, zda jsou všechny třídy obsazeny hodnotami - prázdné třídy se nezobrazují v legendě. Obrázek 7: Dialogové okno pro nastavení stínování hodnot kartogramu Dále se volí barva, kterou je zobrazena nejvyšší třída. Kartogram používá postupné odstíny barvy mezi bílou a cílovou, vybranou barvou (přesněji používá různý stupeň sytosti cílové barvy). Tyto odstíny nelze interaktivně změnit.

9 Obrázek 8: Kartogram (v nabídce MS Map: Stínování hodnot) Používání bílé barvy pro nejnižší třídu je nevhodné, protože pak není možné odlišit polygony, které neobsahují žádné údaje a jsou tedy prázdné. K odlišení je třeba použít geografické vrstvy, které nemají standardní bílou výplň polygonů. Pro účely projektu byly proto vždy připraveny mapové vrstvy s označením 2 (např. Obce 2), které obsahují šrafování. Pokud jsou k dispozici údaje za všechny sledované územní jednotky, je šrafování překryto kartogramem. Pokud ne, prázdné územní jednotky zůstávají šrafované. Definice souhrnné funkce (suma nebo průměr) je pro situace, kdy se v datech opakují záznamy pro jednotlivé územní jednotky rozhoduje, zda má tedy hodnoty sčítat nebo vypočítat aritmetický průměr. Funkci lze výhodně použít v situaci, kdy nemáme provedenou agregaci hodnot za jednotlivé územní jednotky, ale máme např. seznam uchazečů vybraného profilu s identifikátorem územní jednotky (název, kód) - MS Map sečte počet těchto uchazečů v jednotlivých územních jednotkách a vytvoří podle toho kartogram. Volba Možnosti legendy je stejná jako u Stínování kategorií.

10 Hustota teček Vytváří tečkový kartogram. Každá tečka představuje zvolený počet jednotek, tečky jsou náhodně umístěny. Umístění teček nelze ovlivnit. Dialogové okno pro editaci kartogramů vyvoláme z nabídky Mapa > Možnosti hustoty teček. Otevře se okno Vlastnosti formátu, kde jsou 2 štítky - Možnosti hustoty teček a Možnosti legendy. Obrázek 9: Dialogové okno pro nastavení hustoty teček kartogramu Možnosti hustoty teček dovolují definovat (Obrázek 9): kolik jednotek představuje jedna tečka (např. každých 10 uchazečů bude zobrazeno 1 tečkou), zda mají být použity malé nebo velké tečky (při tisku z Wordu se velké tečky jeví jako nepatřičně velké, malé tečky příliš zanikají - viz Obrázek 10), zda se má v případě shody geografických identifikátorů provádět agregace s použitím součtu nebo aritmetického průměru (např. výpis všech uchazečů určité kategorie s označením obce bude zobrazen jako tečkový kartogram s použitím funkce suma, kdy MS Map spočítá celkový počet uchazečů v každé obci a podle toho stanoví počet teček v této obci), viditelnost tohoto kartogramu.

11 Obrázek 10: Tečkový kartogram ( v nabídce MS Map: Hustota teček) Odstupňovaný symbol Vytváří kartodiagram jednoduchý, kde je vybraný symbol umístěn v těžišti územní jednotky a jeho velikost je plynule měněna podle hodnoty dat. Symbol je opět vybírán z fontu Map Symbols a je možné i změnit barvu (z palety 16 barev), font i velikost (pro zvolenou hodnotu). Umístění symbolu v areálu nelze ovlivnit. Dialogové okno pro editaci kartodiagramu vyvoláme z nabídky Mapa > Možnosti odstupňovaných symbolů. Otevře se okno Vlastnosti formátu, kde jsou 2 štítky - Možnosti odstupňovaných symbolů a Možnosti legendy.

12 Obrázek 11: Kartodiagram jednoduchý (MS Map: Odstupňovaný symbol) Obrázek 12: Dialogové okno pro nastavení odstupňovaných symbolů kartodiagramu

13 Možnosti odstupňovaných symbolů dovolují definovat (Obrázek 12): zda je velikost symbolu odstupňována podle hodnot (používat, jinak by se velikost symbolu neměnila), výběr symbolu, velikost, barvy, pro jakou hodnotu má symbol standardní velikost (např. Pro hodnotu: 100 bude znamenat, že standardní velikost symbolu bude v obci, kde je právě hodnota 100), zda se má v případě shody geografických identifikátorů provádět agregace s použitím součtu nebo aritmetického průměru (viz i popis výše), viditelnost tohoto kartodiagramu. Výsečový graf Vytváří kartodiagram strukturní kruhový. Používá se pro současné zobrazení dvou a více hodnot v každé územní jednotce, které dohromady dávají 100%. Kruh umístěný v těžišti územní jednotky je rozdělen do výsečí, které odpovídají poměru hodnot v každé územní jednotce. Velikost kruhu je určena celkovým součtem hodnot v územní jednotce. Umístění kruhu v areálu nelze ovlinit. Dialogové okno pro editaci kartodiagramu vyvoláme z nabídky Mapa > Možnosti výsečových grafů. Otevře se okno Vlastnosti formátu, kde jsou 2 štítky - Možnosti výsečových grafů a Možnosti legendy. Obrázek 13: Dialogové okno pro nastavení výsečového grafu kartodiagramu Možnosti výsečových grafů dovolují definovat (Obrázek 13) jaká se má použít barva pro každý sloupec dat,

14 zda je velikost kruhu odstupňována podle celkové hodnoty v geografické jednotce (jinak zůstane konstantní velikost kruhu, pouze poměr výsečí se mění), rozměry - průměr kruhu pro určitou hodnotu (např. průměr 0.5 cm pro hodnotu 100 znamená, že pro hodnotu 100 bude vykreslen kruh o průměru 0.5 cm, menší hodnoty budou mít úměrně menší průměr kruhu a naopak), zda se má v případě shody geografických identifikátorů provádět agregace s použitím součtu nebo aritmetického průměru (viz i popis výše), viditelnost tohoto kartodiagramu. Obrázek 14: Kartodiagram strukturní kruhový (v nabídce MS Map: Výsečový graf) Sloupcový graf Vytváří kartodiagram se sloupcovým diagramem. Často se používá ve variantě strukturní, kdy se porovnávají hodnoty různých jevů k témuž datu, nebo dynamický pro sledování vývoje téže veličiny v čase.

15 Sloupcový diagram se umísťuje podstavou v těžišti areálu a toto umístění nelze ovlivnit. Dialogové okno pro editaci kartodiagramu vyvoláme z nabídky Mapa > Možnosti sloupcového grafu. Otevře se okno Vlastnosti formátu, kde jsou 2 štítky - Možnosti sloupcového grafu a Možnosti legendy. Možnosti sloupcového grafu dovolují definovat: jaká se má použít barva pro každý sloupec dat, zda je velikost sloupců nezávislá (stanovují se nezávislé výšky sloupce pro každou hodnotu) nebo závislá (hodnoty z různých sloupců lze pak vůči sobě porovnávat), rozměry - určuje se šířka a výška každého sloupce pro určitou hodnotu (např. výška 0.5 cm pro hodnotu 100 znamená, že pro hodnotu 100 bude vykreslen sloupec o výšce 0.5 cm), zda se má v případě shody geografických identifikátorů provádět agregace s použitím součtu nebo aritmetického průměru (viz i popis výše), viditelnost tohoto kartodiagramu.

16 Obrázek 15: Dialogové okno pro nastavení sloupcového grafu kartodiagramu

17 Obrázek 16: Kartodiagram se sloupcovým diagramem (v nabídce MS Map: Sloupcový graf) Nelze současně použít všechny typy tématických map - např. nelze kombinovat výsečový graf a sloupcový graf nebo stínování hodnot a stínování kategorií. Další kombinace jsou možné, ale při volbě více typů současně je třeba vážit, zda je výsledná kompozice dobře čitelná, srozumitelná a zda není zobrazeno současně příliš mnoho jevů. Editace kartogramů a kartodiagramů Dialogové okno pro editaci kartogramů či kartodiagramů vyvoláme z nabídky Mapa > Možnosti (např. sloupcového grafu, stínování hodnot..). Zde můžeme podle druhu kartografické metody měnit jednotlivé vlastnosti.

18 Obrázek 17: Definice vlastností sloupcového kartodiagramu ("sloupcového grafu") Obrázek 18: Definice vlastností kartogramu ("stínování hodnot") Popisky v mapě Zvolíme Nástroje > Popisky nebo ikonu. Tím se otevře dialogové okno Popisky mapy, ve kterém vybereme položku pro popisování. Volbu potvrdíme tlačítkem OK.

19 Obrázek 19: Dialogové okno Popisky mapy Poté pohybujeme kurzorem nad mapovou kompozicí - přitom ze zobrazují plovoucí popisky. Popisek vytvoříme kliknutím levého tlačítka nad popisovaným objektem. Vytvořený popisek pak můžeme dále upravovat pomocí nástroje Vybrat objekty. Popisek můžeme přesouvat, měnit jeho text nebo měnit jeho velikost, font atd. (dialogové okno fontu se vyvolá dvojklikem na orámování textu). V mapové kompozici můžeme vytvářet také vlastní text. To provedeme pomocí nástroje. Dále jen klikneme na zvolené místo do mapové kompozice a vložíme text. Úpravu textu provedeme obdobně jako u popisků. Pozn. : Popisky v mapě nelze vytvářet automatizovaným způsobem. Pozn. : Po připojení dat ze sešitu pomocí kódu již není přístupný pro popisování název obce, ale právě tento kód. Pak je potřebné popisy provádět z hodnoty název (viz Obrázek 19) nebo si zapnout druhou vrstvu (např. Obce 2), ze které provedeme popis. Změna typu písma pro text či popisky Vybereme napsaný text či popisek (nástroj Vybrat objekty) a pravým tlačítkem myši vyvoláme místní plovoucí nabídku. Volba Skrýt smaže zvolený text, volba Formát písma... otevírá pomocné okno, ve kterém lze změnit typ písma. Je možné vybrat font, styl fontu (regular = normální řez písma, Italic = kurzíva, Bold = tučné písmo, Bold italic = tučná kurzíva), velikost (size), další efekty (strikeout = přeškrtnutý text, underline = podtržený text) a barvu (jedna ze 16 definovaných barev). Volba Script není účinná. Po změně typu písma či jeho atributů zůstávají změny v platnosti i pro další umísťovaný text či popisky. U textových popisů dochází při změně písma (font, velikost, barva) ke ztrátě správného odkazu na font s řezem, který zajišťuje správný tisk českých znaků s diakritikou. Výsledkem je, že se některá písmena (např. ř

20 nebo ů) začnou zobrazovat nesprávně. Jedinou pomocí je neměnit velikost písma pomocí příkazu "Formát písma", ale pouze graficky - myší tažením za okraj rámečku. Nastavení zůstává platné i pro další popisy, které jsou umísťované následovně. Práce s legendou Dialogové okno pro definici vlastností legendy vyvoláme volbou Mapa > Možnosti (např. sloupcového grafu) nebo dvojklikem na legendu v mapové kompozici. Vybereme záložku Možnosti legendy. Obrázek 20: Dialogové okno Vlastnosti formátu (pro definici vlastností legendy sloupcového kartodiagramu) Zde můžeme volit písmo nadpisu, podnadpisu, volit formát legendy a upravovat jednotlivé položky legendy (tlačítko Upravit položky legendy ).

21 Obrázek 21: Dialogové okno pro editaci položek legendy Přenos mapové kompozice do jiných aplikací Přenos je možný např. do MS Word nebo do MS PowerPoint. Neaktivní okno se vybere jako objekt v MS Excel a standardním způsobem se kopíruje do schránky. V dokumentu cílového prostředí se pak použije příkaz Vložit. V těchto prostředích lze také aktivovat okno MS Map a provést např. další úpravy mapové kompozice. V některých případech již není žádoucí vkládat mapu jako objekt MS Map (dochází totiž k aktivaci MS Map a to může nežádoucím způsobem ovlivnit již připravený vzhled např. definice výšky sloupce, ztrátu českého řezu fontu). Rovněž pokud je požadována další grafická úprava vzhledu obrázku. Pak je vhodné použít volbu Vložit jinak a z nabízených možností vybrat obrázek. Objekt bude převeden do grafiky MS Office, kterou je možné dále přebarvovat, posouvat objekty, mazat objekty, grupovat či oddělovat objekty, měnit fonty atd. Při úpravě obrázku lze s výhodou použít aplikaci Repaint Magic, kterou je možné stáhnout z webových stránek projektu (jako ZIP) a po rozbalení nainstalovat. Popis této aplikace je uveden v samostatné kapitole. Tisk mapové kompozice Tisk provedeme volbou Soubor > Tisk. Tím se vyvolá dialogové okno tisku, kde můžeme zvolit a nastavit tiskárnu. Při tisku se zobrazí mapová kompozice s legendou a nadpisy. Příprava geografických dat pro MS Map

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

Tabulkový procesor. Orientace textu. O úroveň níž O úroveň výš

Tabulkový procesor. Orientace textu. O úroveň níž O úroveň výš Formátování Formátováním rozumíme změnu vlastností daného objektu, dle našich představ a možností programu MS Excel. Formátovat můžeme texty v buňkách, můžeme formátovat buňky, listy i celý sešit a měnit

Více

Excel 2007 praktická práce

Excel 2007 praktická práce Excel 2007 praktická práce 1 Excel OP LZZ Tento kurz je financován prostřednictvím výzvy č. 40 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z prostředků Evropského sociálního fondu. 2 Excel Cíl kurzu

Více

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Word Metodický materiál pro základní

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

FORMÁTOVÁNÍ 2. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika

FORMÁTOVÁNÍ 2. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika Autor: Mgr. Dana Kaprálová FORMÁTOVÁNÍ 2 Datum (období) tvorby: září, říjen 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika 1 Anotace: Žáci se seznámí se základní obsluhou tabulkového

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Kontingenční tabulky v MS Excel 2010

Kontingenční tabulky v MS Excel 2010 Kontingenční tabulky v MS Excel 2010 Autor: RNDr. Milan Myšák e-mail: milan.mysak@konero.cz Obsah 1 Vytvoření KT... 3 1.1 Data pro KT... 3 1.2 Tvorba KT... 3 2 Tvorba KT z dalších zdrojů dat... 5 2.1 Data

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

MS OFFICE POWER POINT 2010

MS OFFICE POWER POINT 2010 MS OFFICE POWER POINT 2010 Program Power Point patří do rodiny programů Microsoft Office a slouží ke tvorbě prezentací. Prezentace je tvořena snímky, které jsou postupně zobrazovány a to buď po nějaké

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

Microsoft Office Excel 2003

Microsoft Office Excel 2003 Microsoft Office Excel 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2014 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu Excel... 4

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování

Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování (nejen pro editaci STI v systému SINPRO, aktualizováno: 25. 6. 2015) v 2.0 Obsah TABULKY Úprava tabulek...

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: MS Excel I Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: MS Excel I Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

EXCEL IV. část. 7. Vzorce a funkceuložení, tisk a doplňky 8. Používané zkratky. Zpracoval: Ing. Pavel branšovský. pro potřebu VOŠ a SŠSE

EXCEL IV. část. 7. Vzorce a funkceuložení, tisk a doplňky 8. Používané zkratky. Zpracoval: Ing. Pavel branšovský. pro potřebu VOŠ a SŠSE EXCEL 2007 IV. část 7. Vzorce a funkceuložení, tisk a doplňky 8. Používané zkratky Zpracoval: Ing. Pavel branšovský pro potřebu VOŠ a SŠSE Volně použito podkladů z "Microsoft Office EXCEL 2007, Petr Broža,

Více

Microsoft Office Word 2003

Microsoft Office Word 2003 Microsoft Office Word 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu PowerPoint...

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

Administrace webu Postup při práci

Administrace webu Postup při práci Administrace webu Postup při práci Obsah Úvod... 2 Hlavní menu... 3 a. Newslettery... 3 b. Administrátoři... 3 c. Editor stránek... 4 d. Kategorie... 4 e. Novinky... 5 f. Produkty... 5 g. Odhlásit se...

Více

WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM

WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WordPress manuál A3 WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WordPress manuál Ing. Karel Rejthar 16. 6. 2015-1 - OBSAH WordPress manuál......................................

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Nástrojová lišta v editačním poli

Nástrojová lišta v editačním poli Nástrojová lišta v editačním poli Název projektu PŘEJÍT NA konkrétní sekci webu ZOBRAZIT zobrazí a) pracovní verzi webu (tj. nepublikovanou) b) publikovanou verzi webu a) Odstranit odstraní zobrazenou

Více

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku.

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku. Téma 3.3 Sestavy Sestavy slouží k výstupu informací na tiskárnu. Tisknout lze také formuláře, ale v sestavách má uživatel více možností pro vytváření sumárních údajů. Pokud všechna pole, která mají být

Více

František Hudek. červenec 2012

František Hudek. červenec 2012 VY_32_INOVACE_FH14 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červenec 2012 8.

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Práce v programu Word 2003

Práce v programu Word 2003 Práce v programu Word 2003 Prostředí programu WORD 2003 Program WORD 2003 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají, jako dokumenty s

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro editaci ŽS. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro editaci ŽS. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro editaci ŽS Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento dokument

Více

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Verze: 1.0 Podpora: GEOREAL spol. s r.o. http://www.georeal.cz email: podpora@georeal.cz Hot-line: 373 733 456 Běhové prostředí: Microsoft Internet Explorer,

Více

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky 8. Formátování Úprava vzhledu tabulky Výšku řádku nastavíme tak, že kurzorem najedeme na rozhraní mezi políčky s čísly řádků. Kurzor se změní na křížek s dvojšipkou. Stiskneme levé tlačítko a tahem myší

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

Export tabulky výsledků

Export tabulky výsledků StatSoft Export tabulky výsledků Jelikož prezentace výsledků je důležitou součástí naší každodenní práce, ukážeme si tentokrát, jak exportovat tabulky výsledků nejen do MS Wordu. Také se může hodit vědět,

Více

Mapa Česka: www.mapa-ceska.cz

Mapa Česka: www.mapa-ceska.cz Mapa Česka: www.mapa-ceska.cz Mapový portál Mapa Česka, který je dostupný na internetové adrese www.mapa-ceska.cz, byl vytvořen v roce 2014 v rámci bakalářské práce na Přírodovědecké fakultě Univerzity

Více

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Tento program slouží k vytváření vlastních filmů, která se mohou skládat z fotografií, videí, titulků a zvuku. Movie Maker je součástí instalace operačního systému Windows 7 a

Více

o o Autor karty a všech jejích součástí, není-li uvedeno jinak, je: Bc. Pavel Janíček

o o Autor karty a všech jejích součástí, není-li uvedeno jinak, je: Bc. Pavel Janíček Název (téma) Oblast zařazení do RVP Ročník, věková kategorie Učivo Word Test znalostí Informační a komunikační technologie IKT textové editory 14-15 let Všeobecné znalosti o Wordu Cíle (kompetence) Žák

Více

Excel Asistent Magazín PREMIUM 03/2005

Excel Asistent Magazín PREMIUM 03/2005 Excel Asistent Magazín PREMIUM 03/2005 ISSN 1801 2361 ročník 3 Copyright 2003 2005 Jiří Číhař, Dataspectrum http:// //www.dataspectrum.cz mailto:eam@dataspectrum.cz Excel Asistent Magazín je určen k volnému

Více

Návod k aplikaci DPH Kontrol

Návod k aplikaci DPH Kontrol Návod k aplikaci DPH Kontrol Obsah I. O aplikaci... 2 II. Jak používat DPH Kontrol... 3 1. Kontrola spolehlivosti plátců DPH... 3 2. Kontrola zveřejněných účtů... 5 III. Další práce s databází záznamů...

Více

Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc)

Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc) Maturitní téma: Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc) Charakteristika tabulkového editoru Tabulkový editor (sprematuritníadsheet) se používá všude tam, kde je třeba zpracovávat data uspořádaná

Více

Excel 2007 pro začátečníky

Excel 2007 pro začátečníky Excel 2007 pro začátečníky 1 Excel OP LZZ Tento kurz je financován prostřednictvím výzvy č. 40 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z prostředků Evropského sociálního fondu. 2 Excel Cíl kurzu

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Základní škola Hluk výukové texty MS Word 2007

Základní škola Hluk výukové texty MS Word 2007 MS Word je textový editor (program pro tvorbu a editaci textových dokumentů). Ve verzi 2007 došlo k zásadní změně v grafickém prostředí a tedy i ovládání programu. Základní ovládací prvky aplikace: RÁM

Více

František Hudek. červenec 2012

František Hudek. červenec 2012 VY_32_INOVACE_FH16 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek červenec 2012 8.

Více

MS Excel 2007 Kontingenční tabulky

MS Excel 2007 Kontingenční tabulky MS Excel 2007 Kontingenční tabulky Obsah kapitoly V této kapitole se seznámíme s nástrojem, který se používá k analýze dat rozsáhlých seznamů. Studijní cíle Studenti budou umět pro analýzu dat rozsáhlých

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: MS Excel II Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: MS Excel II Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

KAPITOLA 12 - POKROČILÁ PRÁCE S TABULKOVÝM PROCESOREM

KAPITOLA 12 - POKROČILÁ PRÁCE S TABULKOVÝM PROCESOREM KAPITOLA 12 - POKROČILÁ PRÁCE S TABULKOVÝM PROCESOREM KONTINGENČNÍ TABULKA FILTROVÁNÍ DAT Kontingenční tabulka nám dává jednoduchý filtr jako čtvrté pole v podokně Pole kontingenční tabulky. Do pole Filtry

Více

Tabulkový procesor Microsoft Excel

Tabulkový procesor Microsoft Excel Tabulkový procesor Microsoft Excel Úvod Tabulkový procesor Microsoft Excel spolu s Microsoft Word, Access, Outlook, PowerPoint a FrontPage tvoří programový balíku Microsoft Office. Tabulkový procesor Microsoft

Více

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází Tiskové sestavy Tiskové sestavy se v aplikaci Access používají na finální tisk informací z databáze. Tisknout se dají všechny objekty, které jsme si vytvořili, ale tiskové sestavy slouží k tisku záznamů

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více

Manuál Redakční systém

Manuál Redakční systém Manuál Redakční systém SA.07 Obsah Úvod... ) Struktura webu... ) Aktuality... 0 ) Kalendář akcí... ) Soubory ke stažení... 6 5) Fotogalerie... 8 Redakční systém umožňuje kompletní správu vašich internetových

Více

Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0

Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0 Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0 Upozornění: Oficiální verze ECDL / ICDL Sylabu verze 6.0 je publikovaná na webových stránkách ECDL Foundation - www.ecdl.org a lokalizovaná verze na

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cílem cvičení je osvojit si základní postupy tvorby výkresu dle platných norem na modelu obrobeného odlitku, který

Více

Úprava vytvořené statistické mapy s využitím aplikace Repaint Magic

Úprava vytvořené statistické mapy s využitím aplikace Repaint Magic Úprava vytvořené statistické mapy s využitím aplikace Repaint Magic Uvedený panel nástrojů Repaint Magic lze využít při úpravě mapky vytvořené v MS Map v prostředí standardní grafiky MS Office. Následující

Více

1 Tabulky Příklad 7 Access 2010

1 Tabulky Příklad 7 Access 2010 TÉMA: Řazení a filtrace dat Sekretářka společnosti Naše zahrada pracuje s rozsáhlými tabulkami. Pro přehlednější práci s daty používá řazení a filtraci dat na základě různých kritérií. Zadání: Otevřete

Více

Vizualizace a evidence výroby a prostojů

Vizualizace a evidence výroby a prostojů Vizualizace a evidence výroby a prostojů v1.00 Aplikace informuje o aktuálním počtu a historii vyrobených kusů jednotlivých výrobků jednotlivých linek, eviduje prostoje a pracovníky kteří linku obsluhovali

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 25 Název materiálu: Ovládací prvky formuláře a makra Ročník: 2. ročník Identifikace materiálu:

Více

Evidence objednávek pečiva

Evidence objednávek pečiva Evidence objednávek pečiva cvičná databáze, MS Access 2007 Formuláře a sestavy Jana Krutišová, Michal Nykl Materiály pro cvičení KIV/ZIS Obsah Tvorba formulářů. Tvorba sestav. Vytvoření formuláře Hlavní

Více

Aplikace Repaint Magic pro úpravu obrázků v MS Word

Aplikace Repaint Magic pro úpravu obrázků v MS Word Aplikace Repaint Magic pro úpravu obrázků v MS Word Tato aplikace poskytuje nástrojový panel Repaint Magic s příkazy pro hromadný výběr grafických elementů obrázku se shodnou barvou výplně či čáry a umožňuje

Více

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu Microsoft Office Word vzhled dokumentu Karel Dvořák 2011 Práce se stránkou Stránka je jedním ze stavebních kamenů tvořeného dokumentu. Představuje pracovní plochu, na které se vytváří dokument. Samozřejmostí

Více

Microsoft Office PowerPoint 2003

Microsoft Office PowerPoint 2003 Microsoft Office PowerPoint 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 4 3 Základy programu PowerPoint...

Více

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Označení materiálu VY_32_INOVACE_ST_IKT_01 Název školy Střední průmyslová

Více

Microsoft Office. Word hromadná korespondence

Microsoft Office. Word hromadná korespondence Microsoft Office Word hromadná korespondence Karel Dvořák 2011 Hromadná korespondence Hromadná korespondence je způsob, jak určitý jeden dokument propojit s tabulkou obsahující více záznamů. Tímto propojením

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více

PÁS KARET. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika

PÁS KARET. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika Autor: Mgr. Dana Kaprálová PÁS KARET Datum (období) tvorby: září, říjen 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika 1 Anotace: Žáci se seznámí se základní obsluhou tabulkového

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

Školení obsluhy PC stručný manuál obsluhy pro používání PC

Školení obsluhy PC stručný manuál obsluhy pro používání PC Školení obsluhy PC stručný manuál obsluhy pro používání PC tabulkový procesor MS EXCEL Zpracoval: mgr. Ježek Vl. Str. 1 MS EXCEL - základy tabulkového procesoru Tyto programy jsou specielně navrženy na

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace Verze 14-06 2010 Stahování DTMM (v rámci služby Geodata Distribution) OBSAH OBSAH...2 1. O MAPOVÉM SERVERU...3 2. NASTAVENÍ PROSTŘEDÍ...3 2.1 Hardwarové požadavky...3 2.2 Softwarové

Více

Obsah. Několik slov o Excelu 2007 a 2010 9. Operace při otvírání a ukládání sešitu 15. Operace s okny 27. Kapitola 1

Obsah. Několik slov o Excelu 2007 a 2010 9. Operace při otvírání a ukládání sešitu 15. Operace s okny 27. Kapitola 1 Obsah Kapitola 1 Několik slov o Excelu 2007 a 2010 9 Nové uživatelské rozhraní 9 Pás karet 10 Panel nástrojů Rychlý přístup 11 Tlačítko Office 11 Pracovní plocha 12 Nápověda 13 Kapitola 2 Operace při otvírání

Více

Microsoft Office Word 2003

Microsoft Office Word 2003 Microsoft Office Word 2003 č. 6 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Microsoft Office Word 2003 - Cesta k základním úpravám Prezentace je zaměřena na úpravy textu v

Více

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221 PowerPoint 2010 Kurz 1 Představení Program PowerPoint 2010 je nástroj pro tvorbu prezentací. Tyto prezentace jsou pak určeny především k promítání na plátno pomocí dataprojektoru. Prezentace je formát

Více

Excel tabulkový procesor

Excel tabulkový procesor Pozice aktivní buňky Excel tabulkový procesor Označená aktivní buňka Řádek vzorců zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Typ buňky řetězec, číslo, vzorec, datum Oprava obsahu buňky F2 nebo v řádku vzorců,

Více

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Word Hromadná korespondence Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Hromadná korespondence Funkce hromadná korespondence umožňuje vytvoření malé databáze (tabulky)

Více

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o.

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o. NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE Ataxo Czech s.r.o. ÚVOD Internetové stránky vytvořené společností Ataxo v rámci produktu Mini web můžete jednoduše a rychle upravovat prostřednictvím on-line administrace.

Více

RELAČNÍ DATABÁZE ACCESS

RELAČNÍ DATABÁZE ACCESS RELAČNÍ DATABÁZE ACCESS 1. Úvod... 2 2. Základní pojmy... 3 3. Vytvoření databáze... 5 4. Základní objekty databáze... 6 5. Návrhové zobrazení tabulky... 7 6. Vytváření tabulek... 7 6.1. Vytvoření tabulky

Více

Interaktivní tabule SMART Notebook

Interaktivní tabule SMART Notebook Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 Interaktivní tabule

Více

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy.

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy. Úvodní příručka Microsoft Access 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Změna velikosti obrazovky nebo zavření databáze

Více

1. Uživatelské rozhraní

1. Uživatelské rozhraní Školení programu TopoL xt Odpovědi na časté dotazy Obsah: 1. Uživatelské rozhraní 2. Nastavení programu Uživatelské parametry Uživatelské značky Definice druhů Parametry projektu 3. Začátek práce s TopoLem

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

František Hudek. březen ročník. Informační a komunikační technologie OS WINDOWS Hlavní panel

František Hudek. březen ročník. Informační a komunikační technologie OS WINDOWS Hlavní panel VY_32_INOVACE_FH05_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek březen 2013

Více

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace Tento návod popisuje jak v prostředí WinQbase vytvoříme novou tiskovou sestavu, kterou bude možno použít pro tisk kalibračních protokolů. 1. Vytvoření nového typu sestavy. V prvním kroku vytvoříme nový

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu PowerPoint 2007 Osnova Koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS Word 2007 Režimy zobrazení Užitečná nastavení Základní práce s dokumenty Práce s textem a objekty Šablony a jejich

Více

Jeden z mírně náročnějších příkladů, zaměřený na úpravu formátu buňky a především na detailnější práci s grafem (a jeho modifikacemi).

Jeden z mírně náročnějších příkladů, zaměřený na úpravu formátu buňky a především na detailnější práci s grafem (a jeho modifikacemi). Příklad zahrnuje Textová editace buněk Základní vzorce Vložené kliparty Propojené listy Grafi cká úprava buněk Složitější vzorce Vložené externí obrázky Formuláře Úprava formátu Vysoce speciální funkce

Více

Microsoft. Access. Tiskové sestavy. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Microsoft. Access. Tiskové sestavy. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Access Tiskové sestavy Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Tiskové sestavy slouží k výstupu dat z databáze na tiskárnu data se uspořádají do vhodného tvaru vzhledem

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

TVOŘÍME MAPU V GIS. manuál

TVOŘÍME MAPU V GIS. manuál TVOŘÍME MAPU V GIS manuál 1 Quantum GIS Každý GIS pracuje s tzv. vrstvami (vrstva měst, řek, krajů, atd.), které pak zobrazuje v mapovém poli. Pro práci s jednotlivými vrstvami slouží panel nástrojů, kde

Více

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků Místo úvodu Proč používat program pro psaní a úpravy textu? Můžete v něm snadno nejenom psát, ale i opravovat libovolné části textu. Přitom ovládání programu vychází z práce v prostředí Windows (práce

Více

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Power Point Metodický

Více