12. Jednoduché zobrazovací soustavy.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "12. Jednoduché zobrazovací soustavy."

Transkript

1 Trivium z optiky Jednoduché zrazovací soustavy. V předcházející kapitole jsme prrali poměrně podrně některé ecné výsledky vyplývající z teorie optického zrazování. V této kapitole je aplikujeme na několik konkrétních, v každodenní praxi velmi užitečných příkladů. Věnujte jim pozornost, většina optických přístrojů, s nimiž se setkáváte ve svém životě, je jejich více či méně komplikovanou realizací. 1.1 Kulové zrcadlo. 1. Lámavá kulová plocha. 1.3 Tlustá čočka. 1.4 Tenká čočka. 1.5 Optické přístroje Objektiv Lupa, ulár Mikroskop Dalekohled. 1.1 Kulové zrcadlo. Kulové zrcadlo je tvořeno kulovým vrchlíkem, který zcela odráží paprsky na něj dopadající. 1 Je jednoznačně zadáno svým středem, poloměrem a vrcholem. Je osově symetrické osou symetrie je přímka procházející jeho středem a vrcholem. Kulové zrcadlo je tedy centrovanou zrazovací soustavou. Poloměr kulového zrcadla je vykle opatřen znaménkem. Měří se od vrcholu zrcadla k jeho středu, a pud míří ve směru dopadajících paprsků (na rázku zleva doprava), má znaménko kladné a samotné zrcadlo se nazývá vypuklým (konvexním ), v opačném případě je poloměr zrcadla záporný a zrcadlo nazveme dutým (konkávním ). Kulové zrcadlo není ideální zrazovací soustavou. Zadaný bod se v něm zrazí s dostatečnou přesností opět na jediný bod, jen pud se nachází blízko optické osy a jsou-li současně k jeho zrazení použity paprsky, které s optickou osou svírají malé úhly. 3 V opačném případě se pa- 1 Reálná zrcadla se tomuto ideálnímu modelu samozřejmě jen více či méně blíží. Vše závisí na technologii úpravy jejich odrazivého povrchu. Vše (směr dopadajících paprsků i znaménko poloměru) je ovšem jen a pouze věcí dohody, konvence. Bez újmy na ecnosti bychom se mohli dohodnout úplně jinak, jen bychom museli naši dohodu důsledně dodržovat během celého výkladu. V literatuře věnované optickému zrazování se proto čtenář může setkat s celou řadou dalších dohod (konvencí). 3 Množinu paprsků blízkých optické ose a svírajících s optickou osou jen velmi malé úhly (takové, pro něž je možno goniometrické funkce sin a tg s dostatečnou přesností nahradit samotnými úhly vyjádřenými v loukové míře), nazýváme vykle Gaussovým nulovým (či paraxiálním ) prostorem. Pro paprsky z Gaussova prostoru pak vykle používáme označení nulové či paraxiální.

2 96 Jednoduché zrazovací soustavy prsky z tohoto bodu vycházející neprotínají po odrazu na zrcadle v jediném bodě, ale nanejvýš se navzájem sblíží jen v jakési malé lasti prostoru. Čím menší jsou úhly, které tyto paprsky svírají s optickou osu, tím menší je i zmíněná last a tím lépe se dá nahradit jediným bodem. 4 Abychom kulové zrcadlo definovali jako zrazovací soustavu, musíme určit např. jeho ohniska a ohniskové vzdálenosti. Pomocí výsledků odvozených v předcházející kapitole pak už snadno nalezneme i další charakteristiky (hlavní body, hlavní a ohniskové roviny, uzlové body) a napíšeme příslušné zrazovací rovnice. Začněme nalezením ohnisek. K tomuto účelu vyřešíme poněkud ecnější úlohu a to, jak kulové zrcadlo zrazuje body ležící na jeho optické ose. Vše potřebné je zachyceno v připojeném rázku. 5 Z bodu P vychází paprsek, který svírá s osou zrcadla malý úhel α. 6 Na odrazivou kulovou plochu dopadá paprsek v místě X a odráží se podle zákona odrazu velikosti úhlů ε a ε jsou stejné. Odražený paprsek protíná po prodloužení za zrcadlo optickou osu v bodě P, který je zřejmě razem bodu P. Pomocí rázku není těžké ukázat, že platí A =. u u r K tomu, abychom nalezli polohu předmětového a razového ohniska zrcadla, si stačí už jen uvědomit, že razové ohnisko F je razem levého nekonečna ( u F ), tedy u F = r/, a že se předmětové ohnisko do nekonečna zrazí ( uf = r/. u F + ), neboli Obě ohniska jsou tedy pro kulové zrcadlo totožná a leží ve středu úsečky VS spojující vrchol zrcadla s jeho středem. Roviny kolmé k ose symetrie zrcadla a procházející tímto bodem jsou zřejmě rovinami ohniskovými. Ohniskové vzdálenosti zadaného kulového zrcadla určíme pomocí zrazovací rovnice pro příčné zvětšení. V dalším se tedy budeme zabývat tím, jak se v zrcadle zrazí body ležící mimo jeho optickou osu. Opět vycházíme z rázku. Zrazovaný bod je v něm označen písmenem P, jeho raz jako P. Spojnice bodů P a P nutně prochází středem našeho zrcadla jedná se totiž o paprsek, jemuž odpovídá nulový úhel dopadu, ε = 0, a podle zákona odra- 4 Právě zmíněný nedostatek kulových zrcadel se nazývá otvorovou (kulovou ) vadou. V jejím důsledku je zrazení pomocí kulových zrcadel stigmatické jen do jisté míry. Na druhé straně ale zrazení kulovými zrcadly netrpí další vyklou vadou reálných zrazovacích soustav vadou barevnou, kdy poloha razu zrazovaného bodu závisí na vlnové délce použitého světla. Eliminace ou zmíněných jakož i dalších vad zrazovacích soustav je v praxi velmi tížnou úlohou. O jejím významu při konstrukci optických přístrojů není jistě třeba hovořit. 5 Odvození uvádíme v tomto odstavci jen pro vypuklá zrcadla. Čtenář si jistě sám snadno zopakuje naznačený postup i pro zrcadla dutá. 6 O všech paprscích předpládáme, že patří do Gaussova nulového prostoru a jsou tedy paraxiální. Úhly měříme od osy zrcadla k paprskům a kladný směr ztotožňujeme, jak je to vyklé, se směrem proti chodu hodinových ručiček (viz též matematický dodatek A).

3 Trivium z optiky 97 zu i nulový úhel odrazu, ε = 0. Trojúhelníky PKS a P K S jsou tedy podné a můžeme proto psát 7 PK u + r =,. PK ' ' r u nebo též y r u =, y r u kde y = PK a y' = P' K'. Pomocí tohoto vztahu již snadno nalezneme polohy hlavních bodů a hlavních rovin zadaného kulového zrcadla. Hlavním rovinám totiž přísluší podle definice jednotkové zvětšení, y/y = 1, a proto též musí podle výše uvedeného platit ( r u )/( r u ) = 1. To po úpravách vede k důležitému výsledku u = u. H H Protože u a u mají pro vypuklé kulové zrcadlo nutně opačná znaménka 8, nemůže být jinak než, že u = u =. H H H H 0 Hlavní roviny kulového zrcadla jsou tedy totožné a procházejí jeho vrcholem, který tudíž splývá s ěma hlavními body. Pro ohniskové vzdálenosti kulového zrcadla můžeme proto ve shodě s tím, co jsme uvedli výše pro jeho ohniska, psát f = f = r/. Vzhledem k tomu, že a hlavní body splývají pro kulové zrcadlo s jeho vrcholem, nejsou námi zavedené pomocné souřadnice u a u ničím jiným než předmětovými a razovými vzdálenostmi definovanými v odstavci : u = a, u = a. Pomocí tohoto faktu jakož i s využitím vzorců pro ohniskové vzdálenosti můžeme též amžitě napsat odpovídající Newtonovy i čočkové zrazovací rovnice. Kulová zrcadla jsou vždy katoptrickými zrazovacími soustavami, vypuklá zrcadla navíc soustavami rozptylnými a dutá spojnými. Zvláštním případem kulových zrcadel je zrcadlo rovinné (r ), které je jednoduchým příkladem soustavy teleskopické ( f = f ). 1. Lámavá kulová plocha. Pod lámavou kulovou plochou rozumíme kulové rozhraní dvou izotropních homogenních dielektrik o odlišných indexech lomu. Index lomu prostředí vlevo od rozhraní (odtud podle naší konvence přicházejí paprsky a zde se nacházejí i zrazované předměty) označíme n, index lomu vpravo od rozhraní n. Lámavá kulová plocha je jednoznačně určena ěma indexy lomu a, podně jako kulové zrcadlo, svým středem, poloměrem a vrcholem. Její poloměr, stejně jako v případě kulového zrcadla, opatříme znaménkem kladným, je-li směr od vrcholu ke středu zrcadla totožný se směrem dopadajících paprsků (v naší konvenci zleva doprava) a záporným v případě opačném. V prvním případě hovoříme o kulové ploše vypuklé, ve druhém o ploše duté. Lámavá kulová plocha je centrovanou zrazovací soustavu osou symetrie je přímka spojující její vrchol a střed plochy. 7 Opakujeme to již do omrzení, ale opět si pořádně rozmyslete znaménka jednotlivých veličin. 8 Platí sice jen pro vypuklé zrcadlo, konečné tvrzení o totožnosti hlavních bodů s vrcholem zrcadla je ale ecné.

4 98 Jednoduché zrazovací soustavy Podně jako kulové zrcadlo ani lámavá kulová nesplňuje požadavky kladené na ideální zrazovací soustavu přesně. Té se svými zrazovacími vlastnostmi blíží jen, pud se při zrazování omezíme na paprsky z Gaussova nulového prostoru. Lámavá kulová plocha trpí, podně jako kulová zrcadla, otvorovou vadou, další pro ni typickou vadou je tzv. vada barevná. V tomto případě poloha razu závisí na vlnové délce použitého světla a při použití světla bílého vzniká nekonečně mnoho navzájem mírně posunutých razů různých barev. 9 Barevná vada je důsledkem závislosti indexu lomu na vlnové délce světla, tedy disperze použitých materiálů (dielektrik). K nalezení klíčových charakteristik lámavé kulové plochy (např. jejích ohnisek a ohniskových vzdáleností) je zapotřebí dných výpočtů, jaké jsme provedli pro kulová zrcadla v předcházejícím odstavci. Vychází se z podných rázků (ty pro jistotu uvádíme explicitně), používá se dných značení, téměř identických postupů i stejných zjednodušení (např. předplad o příslušnosti paprsků do Gaussova prostoru). Jen na místo zákona odrazu nastupuje, zcela podle očekávání, Snellův zákon lomu (význam jednotlivých symbolů viz rázek 10 ) nebo za předpladu malých hodnot úhlů ε a ε nsin ε n sin ε =, nε n ε. Bylo by zřejmě nošením dříví do lesa provádět celý výpočet znovu a stejně podrně, jak jsme to učinili pro kulová zrcadla. To přenecháváme čtenáři jako snadné cvičení a ověření míry pochopení předcházejícího výkladu a na tomto místě jen shrnujeme hlavní výsledky. Předmětové a razové ohnisko v případě lomu na kulové ploše, na rozdíl od zrcadel, nesplývají, jejich polohy jsou dány v pomocných souřadnicích u a u vztahy nr u F =, u n F n = nr n n. Hlavní body lámavé kulové plochy naopak, stejně jako pro kulová zrcadla, splývají s jejím vrcholem V, uh = u H = 0. Oba vztahy udávající polohu ohnisek lámavé kulové plochy jsou proto i vzorci pro její ohniskové vzdálenosti nr nr f =, f n n = n n, a pomocné souřadnice u a u jsou, opět stejně jako v případě kulových zrcadel, předmětovou a razovou vzdáleností a a a. Pomocí hlavních bodů a známých ohniskových vzdáleností již bez potíží nalezneme i ostatní charakteristiky lámavé kulové plochy (ohniskové a hlavní roviny, uz- 9 Barevnou vadou trpí dále všechny zrazovací soustavy, které sahují jednu či více lámavých kulových ploch, např. čočky. 10 V rázcích se omezujeme, podně jako pro zrcadla, jen na plochu vypuklou.

5 Trivium z optiky 99 lové body) a napíšeme příslušné zrazovací rovnice. I to přenecháváme čtenáři jako snadné, leč užitečné cvičení. Lámavé kulové plochy jsou jednoduchým příkladem dioptrických zrazovacích soustav. Vypuklé plochy (r > 0) jsou soustavami spojnými pro n > n a rozptylnými pro n < n, v případě dutých ploch (r < 0) je tomu naopak. 1.3 Tlustá čočka. Pod tlustou čočkou (nebo jen stručně čočkou) rozumíme dvojici centrovaných lámavých kulových ploch ohraničujících prostředí o indexu lomu n vnořené do olního prostředí o indexu lomu n. 11 Číslujeme-li ě plochy (viz rázek) zleva doprava, můžeme v notaci odstavce 1. psát n1 = n, n 1 = n, n = n a n = n. Tlustá čočka je jednoznačně zadaná ěma indexy lomu, parametry ou kulových ploch (středy a poloměry) a jejich vzájemnou vzdáleností d = V 1 V (přesněji vzdáleností jejich vrcholů V 1 a V ). Podle definice se jedná o složenou centrovanou zrazovací soustavu, dílčími zrazovacími soustavami jsou ě lámavé kulové plochy. Při hledání základních charakteristik čočky můžeme proto využít výsledků odstavce Začneme tím, že zjistíme, jak to je s optickým intervalem studované dvojice lámavých ploch. Tak především, z rázku pro něj plyne (pozor na znaménka) d = f + f, 1 přičemž pro ohniskové vzdálenosti jednotlivých ploch můžeme podle předcházejícího odstavce amžitě psát 1 nr 11 nr1 f1 = = n 1 n1 n n, nr 11 nr 1 f 1 = = n 1 n1 n n, nr nr f = = n n n n, nr nr f = =. n n n n Po dosazení a úpravách získáme snadno konečnou formuli n = d + ( r r1). n n Se znalostí optického intervalu se zbývající odvození stávají jen pouhými dosazeními do vzorců z odstavce 11.5 a nepříliš komplikovanými algebraickými úpravami. Ty přenecháváme čtenáři jako užitečná cvičení a zde shrnujeme jen jejich výsledky: 11 Obvykle bývá n = 1. 1 Uvádíme všechny vzorce, budou se hodit níže.

6 100 Jednoduché zrazovací soustavy e f f nnr, ( n n)[( n n) d + n( r r )] = 1 f f nnr e =, ( n n)[( n n) d + n ( r r1)] f1f nnrr 1 f =, ( n n)[( n n) d + n ( r r1)] f 1f nnrr 1 f =. ( n n)[( n n) d + n ( r r )] 1 Dříve, než postoupíme dále, si všimněme jednoho zajímavého důsledku, který pro tlusté čočky plyne z posledních dvou vztahů, a to rovnosti f = f. Z ní plynou dva neméně zajímavé závěry: Pro tlusté čočky klopené z ou stran stejným prostředím stačí zadat jen jednu z ohniskových vzdáleností. Obvykle se volí razová ohnisková vzdálenost a někdy se též místo ní udává tzv. optická mohutnost čočky, D = 1/f. Pro jednotku optické mohutnosti, 1/m, se pak zpravidla používá vyklejší označení dioptrie. Hlavní a uzlové body tlustých čoček splývají. Tak např. souřadnice hlavního bodu H je v Newtonově souřadnicové soustavě čočky dána podle definice předmětové ohniskové vzdálenosti vztahem x H = -f a souřadnice předmětového uzlového bodu v téže souřadnicové soustavě (viz odst ) vztahem x U = f, což ale vzhledem k f = f dává x U = -f = x H. Dále je též zřejmé, že i zrazovací rovnice nabývají pro tlustou čočku v důsledku vztahu f = f speciálního tvaru (viz odst ) xx = f, y = y f / x = yx / f nebo též (viz odst ) 1/ a 1/ a = 1/ f. Pomocí výše uvedených vzorců pro e, e, f a f je tlustá čočka jako zrazovací soustava sice určena jednoznačně, přesto ale je vztažení poloh jejích ohnisek a hlavních bodů k ohniskům jednotlivých lámavých ploch poněkud nepraktické. Mnohem praktičtější by bylo poměřovat polohy určujících prvků čočky vzhledem k něčemu přece jen trochu konkrétnějšímu například k vrcholům lámavých ploch V 1 a V. Pro hlavní body je to v připojeném rázku provedeno pomocí parametrů h a h. Protože zřejmě platí h = f1 + e f a h = f + e f, dostáváme pro a parametry po dosazení a úpravách nrd 1 nrd h = h = ( n n) d + n ( r r1) ( n n) d n( r, + r1). Čtenář jistě sám svede napsat odpovídající vzorce i pro polohy ohnisek tlusté čočky, uvědomí-li si že jejich polohu vzhledem k hlavním bodům udávají ohniskové vzdálenosti f a f. Tlusté čočky jsou dalším příkladem dioptrických zrazovacích soustav. Pro f > 0 (D > 0) se jedná o soustavy spojné, pro f < 0 (D < 0) o soustavy rozptylné. O čočkách s kladnou optickou mohutností proto vykle hovoříme jako o čočkách spojných, nebo stručněji jako o spojkách, o čočkách se zápornou optickou mohutností jako o čočkách rozptylných či o rozptylkách. Čočky jsou složeny ze dvou lámavých ploch, trpí proto stejnými zrazovacími vadami, jakými trpí i tyto plochy samotné (viz předcházející odstavec). Zrazovací vady čoček se vykle alespoň částečně napravují vhodným řazením vícera čoček zhotovených z různých materiálů za sebou a proložením takové složené čočky vhodně umístěnými clonami. Výsledná soustava se pak skládá z většího množství lámavých ploch oddělujících prostředí o různých indexech lomu a s různou mírou disperze. Technologie korekcí zrazovacích vad je dnes vysoce rozvinutou disciplínou, pro naše potřeby ale přece jen příliš specializovanou. Jako taková přesahuje rámec tohoto textu a čtenář se o ní může dovědět více v doporučené a v další specializované literatuře.

7 Trivium z optiky Tenká čočka. U mnoha čoček můžeme zanedbat jejich tloušťku a ve vzorcích předcházejícího odstavce psát d = 0. V takovém případě hovoříme o čočce tenké. V praxi je ovšem tloušťka čočky vždy nenulová, reálné čočky se tedy idealizovanému modelu čočky tenké jen více či méně blíží. Toto přiblížení je tím přesnější, čím více je splněn předplad n d ( r r1). n n Pro tenké čočky splývají vrcholy jejich lámavých ploch v jeden bod, V1 V. O tomto bodu hovoříme vykle jako o vrcholu tenké čočky. V nákresech používáme pro tenké čočky speciálních symbolů: < > pro spojky a > < pro rozptylky. Po dosazení d = 0 do vztahů, které jsme odvodili v předcházejícím odstavci pro ecnou (tlustou) čočku, dostaneme odpovídající vzorce pro čočku tenkou. Uveďme dva nejdůležitější: První vztah často píšeme ve tvaru f nrr ( n n)( r r ) 1 = =, f 1 h = h = 0. n 1 f = f =, ( n n) ρ kde ρ 1/ r1 1/ r je tzv. vypuklost tenké čočky. Zajímavější je ovšem vztah druhý, který říká, že a hlavní body tenké čočky jsou totožné s jejím vrcholem a hlavní roviny s rovinou čočky (tj. rovinou vrcholem procházející a kolmou k optické ose). Vzhledem k totožnosti hlavních a uzlových bodů i pro ecné (tlusté) čočky, jsou též uzlové body tenké čočky totožné s jejím vrcholem. Odtud, kromě jiného, plyne, že paprsek vedený vrcholem nemění při průchodu tenkou čočkou svůj směr. Grafické znázornění chodu vybraných paprsků tenkou spojkou a rozptylkou, jakož i náznak grafické konstrukce razu jsou pro a typy tenkých čoček shrnuty v rázku. 1.5 Optické přístroje. Zrak je bezesporu nejdůležitějším a nejvzácnějším ze smyslů, kterými nás příroda dařila. Přesto, anebo možná právě proto se již v dávných dách ukázal být nepostačujícím stále se rozšiřujícím nárům člověka. Zejména pak v souvislosti s rozvojem přírodovědného bádáními v 17. a 18. století se jevila silná potřeba vylepšit lidský zrak přístroji, které by člověku umožnily dohlédnout dále a na vzdálených jektech vidět stále více podrností či pozorovat stále menší a menší detaily na předmětech nás klopujících a dopátrat se tak mikrostruktury živých organismů i předmětů neživých. Vznikla tak celá řada přístrojů, které souhrnně označujeme jako přístroje optické.

8 10 Jednoduché zrazovací soustavy Vzhledem k významu, který sehrály v procesu poznání přírody, si jistě zaslouží, aby přehled alespoň těch nejjednodušších a nejznámějších uzavřel nejen tuto kapitolu, ale i naše toulky optikou vůbec Objektiv. Objektiv je spojná dioptrická soustava sloužící k zrazování nepříliš vzdálených předmětů. V nejjednodušší formě si jej můžeme představit jako prostou (tenkou) spojku, v praxi je ovšem v zájmu maximální korekce zrazovacích chyb složen vykle z více spojných a rozptylných čoček (výsledná soustava je ale vždy spojná!) a doplněn o jednu či více clon regulujících množství světla jím procházejícího. Objektiv vytváří vždy skutečný raz zrazovaného předmětu. Ten může být dále zpracován dvěma základními způsy. Jednak může být po patřičném zvětšení za pomoci dalšího jednoduchého optického přístroje uláru pozorován přímo em. Tak tomu je kupříkladu v mikroskopu či v dalekohledu. Na druhé straně může být raz předmětu vytvořený jektivem zachycen na vhodné stínítko, např. matnici, citlivou fotografickou desku či film, jak tomu je ve fotografických přístrojích či kamerách, nebo donce promítán na stínítko fotoelektricky citlivé a převeden do elektrického (dnes již často digitálního) signálu a jako takový zaznamenán či donce přenášen (např. pomocí elektromagnetických vln) na velmi velké vzdálenosti. V tomto druhém případě se vytváří vždy zmenšený raz skutečnosti, jektiv tedy slouží v jistém smyslu i jako komprimátor uchovávané informace. V jistém smyslu právě opačně funguje jektiv v promítacích přístrojích. Pomocí nich promítáme po patřičném zvětšení zmenšený záznam skutečnosti, vykle zachycený na průsvitném materiálu (celuloidový filmový pás ap.), na promítací plátno Lupa, ulár. Lupa je nejjednodušším optickým přístrojem používaným k pozorování malých předmětů. Jedná se vždy o spojnou dioptrickou soustavu, v nejprostší realizaci jedinou spojnou čočku, v praxi ovšem zpravidla o čočku složenou, aby se maximálně eliminovaly zrazovací vady. Lupa se používá k vytvoření zdánlivého zvětšeného razu předmětu, který je následně pozorován em. Obvykle předpládáme o neakomodované, 13 raz se tedy musí nacházet v nekonečnu a předmět musí být umístěn v předmětové ohniskové rovině lupy. Chod paprsků lupou i způs zrazení malého předmětu je zřejmý z připojeného rázku. Nejdůležitějším parametrem lupy je její zvětšení Z. Jedná se o zvětšení úhlové a je definováno jako poměr tangent zorného úhlu, pod kterým předmět pozorujeme pomocí lupy (α v rázku), a zorného úhlu α, pod kterým bychom pozorovaný předmět viděli v konvenční zrakové vzdálenosti prostým em. 14 Není těžké ukázat, že pro neakomodované o platí B 13 Lidské o má schopnost pozorovat ostře předměty nacházející se v různých vzdálenostech od něj. Toho dosahuje spojitou změnou optické mohutnosti své čočky prostřednictvím změn křivosti jejích lámavých ploch. Pro uvedený jev se vykle používá označení akomodace a. Oko zaměřené do nekonečna se pak nazývá em neakomodovaným. Svaly určené ke změně optické mohutnosti oční čočky jsou v případě a neakomodovaného uvolněny, pozorování v neakomodovaném stavu je tedy pro o nejméně namáhavé. Upozorňujeme, že v celém odstavci věnovaném optickým přístrojům máme na mysli zdravé lidské o takové, které je v neakomodovaném stavu zaostřeno do nekonečna. Oko zaostřené i v neakomodovaném stavu na nějaký konečně, zpravidla nepříliš vzdálený bod, tzv. krátkozraké o, neuvažujeme. 14 Konvenční zraková, nebo též čtecí vzdálenost činí podle definice 5 cm. Je jakýmsi kompromisem, který lidé zvolili na základě své praktické zkušenosti mezi mírou namáhání očních svalů při sledování podrností na pozorovaných předmětech (např. písmen na stránce knihy) a schopností tyto podrnosti vidět.

9 Trivium z optiky 103 tg α l Z = = l D, tg α f kde l je již zmíněná konvenční zraková vzdálenost a f resp. D ohnisková vzdálenost a optická mohutnost lupy. Zvětšení lupy bývá maximálně deseti až třicetinásné, v případě jednoduché čočky často i menší. Při větších zvětšeních se totiž začínají v neúnosné míře projevovat zrazovací vady. Použijeme-li lupu ke zvětšení a pozorování razu vytvořeného jektivem (např. v mikroskopu či dalekohledu), hovoříme o ní jako o uláru. Konstrukce uláru je ale zpravidla mnohem komplikovanější než u jednoduchých lup. Jejich zvětšení bývají totiž značná, a je proto nezbytné, aby u nich byly v maximální míře potlačeny zrazovací vady. To vyžaduje často velmi důvtipné a komplikované konstrukce, o nichž se čtenář může poučit v doporučené literatuře Mikroskop. Mikroskop je optický přístroj používaný k pozorování velmi malých předmětů a k dosahování poměrně velkých zvětšení. Je tvořen centrovanou dvojicí jektivu a uláru s kladným optickým intervalem. Pomocí jektivu se nejdříve zrazí malý předmět do předmětové ohniskové roviny uláru, ulárem je pak zvětšen a zrazen do nekonečna. Paprsky vystupující z uláru vytvářejí po průchodu neakomodovaným em na jeho sítnici silně zvětšený a rácený raz pozorovaného předmětu. Chod paprsků mikroskopem je schématicky znázorněn na připojeném rázku. Základní charakteristikou mikroskopu je jeho zvětšení Z. I v případě mikroskopu, podně jako u lupy, se jedná o zvětšení úhlové a je definováno jako poměr tangent zorného úhlu, pod kterým předmět pozorujeme neakomodovaným em v mikroskopu (α v rázku), a zorného úhlu α, pod kterým bychom pozorovaný předmět viděli na konvenční zrakovou vzdálenost. Dá se vypočítat pomocí jednoduchého vzorce C tg α l Z =. tg α f f Všimněte si, že zvětšení mikroskopu je vždy záporné, mikroskop tedy vytváří převrácený raz. Dále si všimněte, že poměr l/ f není ničím jiným než úhlovým zvětšením uláru a že, jak Při pozorování by pro o bylo zajisté nejvýhodnější zůstat v neakomodované stavu, tj. s donale uvolněnými čočkovými svaly. V tomto případě by totiž bylo pozorování nejméně namáhavé, a tím i dlouhodě únosné. Na druhé straně je však možno neakomodovaným em pozorovat pouze předměty nekonečně vzdálené, takže nejsou-li současně nekonečně velké, mnoho na nich neuvidíme. Abychom naopak viděli maximum detailů, je vhodné předmět k u co nejvíce přiblížit. Ovšem čím je menší vzdálenost pozorovaného předmětu od a, tím více napjaté čočkové svaly musí být, máme-li jej vidět ostře, a tím více se i o namáhá. Navíc možnosti a zaostřit nablízko jsou omezené, pod nějakých cm se u průměrného zdravého a stejně nedostaneme. Tento nejbližší bod, na nějž dáže o zaostřit, se vykle nazývá jeho blízkým bodem. Konvenční zraková vzdálenost je ze zkušenosti zvoleným kompromisem mezi odpočinkovým nekonečnem a oněmi deseti patnácti centimetry. Je dost malá na to, abychom mohli pozorovat i malé předměty (např. písmena v knize, a tedy číst), ale na druhé straně i dost velká na to, aby se při tom o příliš neunavilo. Oko, které nemůže zaostřit na vzdálenost menší nebo rovnu konvenční zrakové vzdálenosti, nazýváme em dalekozrakým.

10 104 Jednoduché zrazovací soustavy amžitě plyne z rázku, poměr / f udává příčné zvětšení jektivu. Můžeme tedy říci, že (úhlové) zvětšení mikroskopu je dáno součinem příčného zvětšení jeho jektivu a úhlového zvětšení jeho uláru. Pomocí mikroskopů dosahujeme, na rozdíl od lup, poměrně vysých zvětšení, běžně sto až tisícinásných. 15 O velkém významu mikroskopu pro přírodní vědy ecně a pro biologii zvláště nebude jistě nikdo pochybovat. Nepřekvapí tedy, že je tomuto optickému přístroji věnována velmi rozsáhlá a často silně specializovaná či na technické podrnosti zaměřená literatura. Čtenář v ní může najít mnoho dalších užitečných informací. Odrazovým můstkem se mohou stát učebnice citované v závěru této kapitoly Dalekohled. Dalekohled je optický přístroj určený k pozorování vzdálených předmětů. Z přírodních věd se uplatnil zejména v astronomii. Dalekohled je zpravidla sestaven z jektivu, uláru a podle potřeby i z některých dalších prvků korigujících zrazovací vady. Vše je pak umístěno v pevné kostře (tubusu). Objektiv dalekohledu je buď spojná čočka (vykle složená), v takovém případě hovoříme o dalekohledu čočkovém neboli o refraktoru, nebo kulové zrcadlo a my hovoříme o dalekohledu zrcadlovém neboli reflektoru. Zatímco běžné dalekohledy jsou vždy čočkové, v astronomii se používá ou typů, častěji donce reflektorů. 16 Okulárem může být v dalekohledu spojná i rozptylná čočka. Vzhledem ke kvalitě zrazení se však až na řídké výjimky dává přednost ulárům spojným. Tak např. spojný ulár se výlučně používá v dalekohledech astronomických a jen v některých méně výkonných dalekohledech pro běžné použití se čas uplatní i ulár rozptylný. Refraktory opatřené spojným ulárem se vykle nazývají dalekohledy hvězdářskými (Keplerovými), refraktory s ulárem rozptylným pak dalekohledy holandskými (Galileovými). 17 Chod paprsků dalekohledem je na připojeném rázku ilustrován na speciálním případu Keplerova hvězdářského dalekohledu, a to za předpladu, že je pozorovaný jekt velmi (nekonečně) vzdálený a že pozorování provádíme neakomodovaným em. Proto se raz pozorovaného předmětu vytvořený jektivem nachází v jeho razové ohniskové rovině a ta navíc splývá s předmětovou ohniskovou rovinou uláru. Optický interval takového dalekohledu je tedy nu- 15 Ještě větších zvětšení dosahujeme pomocí mikroskopů elektronových. To je ale již na zcela jiné vyprávění. 16 Astronomické dalekohledy mají kromě přiblížení vzdálených předmětů ještě jednu důležitou funkci. Astronomové se totiž neustále, s výjimkou Slunce či Měsíce, potýkají s nedostatkem světla. Jejich přístroje tedy musí posbírat co možná nejvíce světla přicházejícího od pozorovaného jektu (planety, hvězdy, mlhoviny či vzdálené galaxie). Toho se dosahuje nejčastěji velkým průměrem jektivu používaných přístrojů, tzv. velkých vstupních pupil. Je jasné, že k dosahování velkých vstupních pupil jsou zrcadlové dalekohledy mnohem vhodnější než dalekohledy čočkové. Čočka je totiž v konstrukci dalekohledu uchycena jen na svých rajích, a tam je, je-li spojná, také nejužší. A protože taková čočka ve velkém dalekohledu už něco váží, snadno se deformuje nebo donce na svých rajích praská. Proto také největší refraktory mají průměr svého jektivu maximálně něco kolem jednoho metru. To takové zrcadlo podnými prlémy netrpí, protože je v konstrukci dalekohledu uchyceno po celé své spodní ploše. Největší zrcadlové dalekohledy mohou mít proto průměr vstupní pupily až několik metrů (např. dlouhodý, dnes však již překonaný rekordman na Mount Palomar v Kalifornii s průměrem zrcadla 5,1 m či známý dvoumetr z Ondřejova u Prahy). Přístrojů s průměrem zrcadla větším než 5 m je dnes na světě již více než deset. Největší z nich se nachází na Havajských ostrovech a má průměr vstupní pupily celých 10 m. V poslední dě však potřeba velkých jektivů v astronomických dalekohledech pomalu pomíjí. Ukazuje se totiž, že je mnohem výhodnější použit více dalekohledů menších průměrů, shromáždit jimi získaná data a následně je zpracovat počítačem. Ono vůbec šťastné spojení moderní elektroniky a astronomického dalekohledu v mnohých ohledech zcela rehabilitovalo postavení menších přístrojů, zejména těch s čočkovými jektivy. Ale to je již přece jen na trochu jiné a delší vyprávění. 17 Podle konstrukce rozeznáváme i několik typů zrcadlových hvězdářských dalekohledů Newtonův, Cassegrainův, Schmidtův či Maksutovův. Poučení o nich nalezne čtenář v doporučené a v další specializované literatuře.

11 Trivium z optiky 105 lový. Není třeba zajisté zdůrazňovat, že by se situace zcela změnila při pozorování předmětu v konečné vzdálenosti od jektivu, nebo pud bychom požadovali vytvoření razu v konečné vzdálenosti od uláru (např. při jeho promítání na stínítko). Ponecháváme na čtenáři, aby si a uvedené případy promyslel samostatně. I pro dalekohled je jednou z určujících charakteristik jeho zvětšení Z, tentrát definované jako poměr tangent zorných úhlů, pod kterými pozorujeme předmět v dalekohledu (α v rázku) a neozbrojeným em (α). 18 Pro nekonečně vzdálené předměty a neakomodované o pozorovatele je možno pro zvětšení dalekohledu psát zvláště jednoduchý vzorec f Z = f vyplývající pro Keplerův hvězdářský dalekohled bezprostředně z připojeného rázku. Jeho odvození je natolik jednoduché, že je přenecháváme čtenáři jako snadné cvičení. Pro úplnost uveďme, že při pozorování předmětů v konečné vzdálenosti a od jektivu je třeba použít vzorec modifikovaný 19 a f Z =. a+ f f Matematické doplňky A Dříve než napíšeme a upravíme potřebné vztahy, je nezbytné upozornit na konvenci, kterou v rázku používáme pro měření úhlů. Ty měříme vždy od optické osy k paprsku (resp. od normálové přímky k paprsku v případě úhlů ε a ε ), a to vždy tak, aby jejich velikosti byly z intervalu ; za kladný směr považujeme směr proti pohybu hodinových ručiček, za záporný ve směru pohybu hodinových ručiček. V rámci přiblížení platného pro paraxiální paprsky můžeme jistě nahradit délku kolmice spuštěné z bodu X na optickou osu délkou louku VX a pro všechny úhly použít přibližnou rovnost mezi jejich hodnotou a tangentou. Platí proto (pozor na znaménka!) VX VX α tg α =, u u VX VX VX VX α tg α =, β tg β =. u u r r Úhly α, α a β nejsou ale nezávislé. Z pouček známých z elementární geometrie (o součtu úhlů v trojúhelníku a o vedlejších úhlech) plyne pro trojúhelníky PP X a PSX (opět pozor na znaménka) α + α = ε + ε, neboli 18 Všimněte si, že se v definici zvětšení dalekohledu, na rozdíl od lupy či mikroskopu, nevyskytuje konvenční zraková vzdálenost. Důvod je jasný. Kdybychom totiž mohli pozorovaný předmět přiblížit na konvenční zrakovou vzdálenost, nepotřebovali bychom k jeho pozorování žádný dalekohled. 19 V náčrtku by se předmět nacházel vlevo od jektivu, proto je a < 0. V každém případě si takový náčrtek vytvořte a uvedený vzorec samostatně odvoďte.

12 106 Jednoduché zrazovací soustavy a α + β = ε, neboli α α = ε ε = ε α β= ε. V prvním vztahu jsme použili zákon odrazu, který vzhledem k přijaté znaménkové konvenci nabývá nyní tvaru ε= ε. Po sloučení ou vztahů, α α = ( α β) a po úpravě α+ α β= 0, a po dosazení za úhly z výše uvedených přibližných rovností, ty ovšem v dalším píšeme jako rovnosti přesné, získáme po jednoduchých úpravách kýžený vzorec. B Označme velikost pozorovaného předmětu y. Pak pro zorný úhel, pod nímž jej pozorujeme na konvenční zrakovou vzdálenost l, platí tg α = y/ l. Úhel α měříme podle konvence uvedené v předcházející kapitole od optické osy k paprsku a je záporný, pud má orientaci stejnou jako chod hodinových ručiček. Proto je ve vzorci záporné znaménko. Pro zorný úhel, pod kterým tento předmět vidíme pomocí lupy, plyne z rázku tg α = y/ f = y/ f. Spojením ou vztahů pak již amžitě máme výsledný vzorec. C Pro tg α můžeme použít vztah z předchozí poznámky, tg α = y/ l, kde y je velikost předmětu a l konvenční zraková vzdálenost. Z rázku znázorňujícího chod paprsků mikroskopem dále bezprostředně plyne, že (pozor na znaménka) tg α = y / f = y / f. Za y ale můžeme dosadit ze zrazovací rovnice pro jektiv, v níž je x =, a psát y = y x / f = y / f, tg α = y. f f Výsledný vzorec pro zvětšení mikroskopu získáme sloučením vzorců pro tg α a tg α.

GEOMETRICKÁ OPTIKA. Znáš pojmy A. 1. Znázorni chod význačných paprsků pro spojku. Čočku popiš a uveď pro ni znaménkovou konvenci.

GEOMETRICKÁ OPTIKA. Znáš pojmy A. 1. Znázorni chod význačných paprsků pro spojku. Čočku popiš a uveď pro ni znaménkovou konvenci. Znáš pojmy A. Znázorni chod význačných paprsků pro spojku. Čočku popiš a uveď pro ni znaménkovou konvenci. Tenká spojka při zobrazování stačí k popisu zavést pouze ohniskovou vzdálenost a její střed. Znaménková

Více

Základní pojmy Zobrazení zrcadlem, Zobrazení čočkou Lidské oko, Optické přístroje

Základní pojmy Zobrazení zrcadlem, Zobrazení čočkou Lidské oko, Optické přístroje Optické zobrazování Základní pojmy Zobrazení zrcadlem, Zobrazení čočkou Lidské oko, Optické přístroje Základní pojmy Optické zobrazování - pomocí paprskové (geometrické) optiky - využívá model světelného

Více

Geometrická optika. předmětu. Obrazový prostor prostor za optickou soustavou (většinou vpravo), v němž může ležet obraz - - - 1 -

Geometrická optika. předmětu. Obrazový prostor prostor za optickou soustavou (většinou vpravo), v němž může ležet obraz - - - 1 - Geometrická optika Optika je část fyziky, která zkoumá podstatu světla a zákonitosti světelných jevů, které vznikají při šíření světla a při vzájemném působení světla a látky. Světlo je elektromagnetické

Více

SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH

SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH MECHANIKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMIKA ELEKTŘINA A MAGNETISMUS KMITÁNÍ A VLNĚNÍ OPTIKA FYZIKA MIKROSVĚTA ODRAZ A LOM SVĚTLA 1) Index lomu vody je 1,33. Jakou rychlost má

Více

Optické zobrazení - postup, kterým získáváme optické obrazy bodů a předmětů

Optické zobrazení - postup, kterým získáváme optické obrazy bodů a předmětů Optické soustav a optická zobrazení Přímé vidění - paprsek od zobrazovaného předmětu dopadne přímo do oka Optická soustava - soustava optických prostředí a jejich rozhraní, která mění chod paprsků Optické

Více

9. Geometrická optika

9. Geometrická optika 9. Geometrická optika 1 Popis pomocí světelných paprsků těmi se šíří energie a informace, zanedbává vlnové vlastnosti světla světelný paprsek = křivka (často přímka), podél níž se šíří světlo, jeho energie

Více

5.2.12 Dalekohledy. y τ τ F 1 F 2. f 2. f 1. Předpoklady: 5211

5.2.12 Dalekohledy. y τ τ F 1 F 2. f 2. f 1. Předpoklady: 5211 5.2.12 Dalekohledy Předpoklady: 5211 Pedagogická poznámka: Pokud necháte studenty oba čočkové dalekohledy sestavit v lavicích nepodaří se Vám hodinu stihnout za 45 minut. Dalekohledy: už z názvu poznáme,

Více

11. Geometrická optika

11. Geometrická optika Trivium z optiky 83 Geometrická optika V této a v následující kapitole se budeme zabývat studiem světla v situacích, kdy je možno zanedbat jeho vlnový charakter V tomto ohledu se obě kapitoly podstatně

Více

Optika pro mikroskopii materiálů I

Optika pro mikroskopii materiálů I Optika pro mikroskopii materiálů I Jan.Machacek@vscht.cz Ústav skla a keramiky VŠCHT Praha +42-0- 22044-4151 Osnova přednášky Základní pojmy optiky Odraz a lom světla Interference, ohyb a rozlišení optických

Více

Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika. Jana Jurmanová

Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika. Jana Jurmanová Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika Jana Jurmanová Geometrická optika Následující úlohy řešte graficky či výpočtem. 1. Předmět vysoký 1cm je umístěn 30cm od spojky, která

Více

Fyzikální sekce přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM. Fyzikální praktikum 2

Fyzikální sekce přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM. Fyzikální praktikum 2 Fyzikální sekce přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Fyzikální praktikum 2 Zpracoval: Markéta Kurfürstová Naměřeno: 16. října 2012 Obor: B-FIN Ročník: II Semestr: III

Více

Čočky Čočky jsou skleněná (resp. plastová) tělesa ohraničená rovinnými nebo kulovými plochami. Pracují na principu lomu. 2 typy: spojky rozptylky

Čočky Čočky jsou skleněná (resp. plastová) tělesa ohraničená rovinnými nebo kulovými plochami. Pracují na principu lomu. 2 typy: spojky rozptylky Zobrazení čočkami Čočky Čočky jsou skleněná (resp. plastová) tělesa ohraničená rovinnými nebo kulovými plochami. Pracují na principu lomu. 2 typy: spojky rozptylky Spojky schematická značka (ekvivalentní

Více

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami II Ing. Jakub Ulmann Zobrazování optickými soustavami 1. Optické

Více

25. Zobrazování optickými soustavami

25. Zobrazování optickými soustavami 25. Zobrazování optickými soustavami Zobrazování zrcadli a čočkami. Lidské oko. Optické přístroje. Při optickém zobrazování nemusíme uvažovat vlnové vlastnosti světla a stačí považovat světlo za svazek

Více

ZOBRAZOVÁNÍ ČOČKAMI. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Septima - Optika

ZOBRAZOVÁNÍ ČOČKAMI. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Septima - Optika ZOBRAZOVÁNÍ ČOČKAMI Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Septima - Optika Čočky Zobrazování čočkami je založeno na lomu světla Obvykle budeme předpokládat, že čočka je vyrobena ze skla o indexu lomu n 2

Více

Centrovaná optická soustava

Centrovaná optická soustava Centrovaná optická soustava Dvě lámavé kulové ploch: Pojem centrovaná optická soustava znamená, že splývají optické os dvou či více optických prvků. Základním příkladem takové optické soustav jsou dvě

Více

3. OPTICKÉ ZOBRAZENÍ

3. OPTICKÉ ZOBRAZENÍ FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA 3. OPTICKÉ ZOBRAZENÍ Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu

Více

DUM č. 5 v sadě. 12. Fy-3 Průvodce učitele fyziky pro 4. ročník

DUM č. 5 v sadě. 12. Fy-3 Průvodce učitele fyziky pro 4. ročník projekt GML Brno Docens DUM č. 5 v sadě 12. Fy-3 Průvodce učitele fyziky pro 4. ročník Autor: Miroslav Kubera Datum: 05.04.2014 Ročník: 4B Anotace DUMu: Písemný test navazuje na témata probíraná v hodinách

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami 1

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami 1 Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami 1 Ing. Jakub Ulmann Zobrazování optickými soustavami 1. Optické

Více

Někdy je výhodné nerozlišovat mezi odrazem a lomem tím způsobem, že budeme pokládat odraz za lom s relativním indexem lomu n = 1.

Někdy je výhodné nerozlišovat mezi odrazem a lomem tím způsobem, že budeme pokládat odraz za lom s relativním indexem lomu n = 1. nauka o optickém zobrazování pracuje s pojmem světelného paprsku úzký svazek světla, který by vycházel z malého osvětleného otvoru v limitním případě, kdy by se jeho příčný rozměr blížil k nule a stejně

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Zrcadla Zobrazení zrcadlem Zrcadla jistě všichni znáte z každodenního života ráno se do něj v koupelně díváte,

Více

Optika. Zápisy do sešitu

Optika. Zápisy do sešitu Optika Zápisy do sešitu Světelné zdroje. Šíření světla. 1/3 Světelné zdroje - bodové - plošné Optická prostředí - průhledné (sklo, vzduch) - průsvitné (matné sklo) - neprůsvitné (nešíří se světlo) - čirá

Více

ČOČKY JAKO ZOBRAZOVACÍ SOUSTAVY aneb O spojkách a rozptylkách. PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk

ČOČKY JAKO ZOBRAZOVACÍ SOUSTAVY aneb O spojkách a rozptylkách. PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk ČOČKY JAKO ZOBRAZOVACÍ SOUSTAVY aneb O spojkách a rozptlkách PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk Optická soustava - je soustava optických prostředí a jejich rozhraní, která mění směr chodu světelných

Více

F - Lom světla a optické přístroje

F - Lom světla a optické přístroje F - Lom světla a optické přístroje Autor: Mgr. Jaromír Juřek Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl

Více

Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm.

Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm. 1. Podstata světla Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm. Vznik elektromagnetických vln (záření): 1. při pohybu elektricky nabitých částic s nenulovým zrychlením

Více

3. Optika III. 3.1. Přímočaré šíření světla

3. Optika III. 3.1. Přímočaré šíření světla 3. Optika III Popis soupravy: Souprava Haftoptik s níž je prováděn soubor experimentů Optika III je určena k demonstraci optických jevů pomocí segmentů se silnými magnety. Ty umožňují jejich fixaci na

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Zobrazení čočkou

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Zobrazení čočkou Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Zobrazení čočkou Čočky, stejně jako zrcadla, patří pro mnohé z nás do běžného života. Někdo nosí brýle, jiný

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Úloha 6: Geometrická optika. Abstrakt

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Úloha 6: Geometrická optika. Abstrakt FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 8. 3. 2010 Úloha 6: Geometrická optika Jméno: Jiří Slabý Pracovní skupina: 4 Ročník a kroužek: 2. ročník, 1. kroužek, pondělí 13:30 Spolupracovala: Eliška

Více

Abstrakt: Úloha seznamuje studenty se základními pojmy geometrické optiky

Abstrakt: Úloha seznamuje studenty se základními pojmy geometrické optiky Úloha 6 02PRA2 Fyzikální praktikum II Ohniskové vzdálenosti čoček a zvětšení optických přístrojů Abstrakt: Úloha seznamuje studenty se základními pojmy geometrické optiky a principy optických přístrojů.

Více

6. Geometrická optika

6. Geometrická optika 6. Geometrická optika 6.1 Měření rychlosti světla Jak už bylo zmíněno v kapitole o elektromagnetickém vlnění, předpokládali přírodovědci z počátku, že rychlost světla je nekonečná. Tento předpoklad zpochybnil

Více

Geometrická optika. Optické přístroje a soustavy. převážně jsou založeny na vzájemné interakci světelného pole s látkou nebo s jiným fyzikálním polem

Geometrická optika. Optické přístroje a soustavy. převážně jsou založeny na vzájemné interakci světelného pole s látkou nebo s jiným fyzikálním polem Optické přístroje a soustav Geometrická optika převážně jsou založen na vzájemné interakci světelného pole s látkou nebo s jiným fzikálním polem Důsledkem této t to interakce je: změna fzikáln lních vlastností

Více

OPTIKA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda

OPTIKA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda OPTIKA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda Základní poznatky Zdroje světla světlo vzniká různými procesy (Slunce, žárovka, svíčka, Měsíc) Bodový zdroj Plošný zdroj Základní poznatky Optická prostředí

Více

S v ě telné jevy. Optika - nauka - o světle, jeho vlastnostech a účincích - o přístrojích, které jsou založeny na zákonech šíření světla

S v ě telné jevy. Optika - nauka - o světle, jeho vlastnostech a účincích - o přístrojích, které jsou založeny na zákonech šíření světla S v ě telné jevy Optika - nauka - o světle, jeho vlastnostech a účincích - o přístrojích, které jsou založeny na zákonech šíření světla Světelný zdroj - těleso v kterém světlo vzniká a vysílá je do okolí

Více

Rozdělení přístroje zobrazovací

Rozdělení přístroje zobrazovací Optické přístroje úvod Rozdělení přístroje zobrazovací obraz zdánlivý subjektivní přístroje lupa mikroskop dalekohled obraz skutečný objektivní přístroje fotoaparát projekční přístroje přístroje laboratorní

Více

M I K R O S K O P I E

M I K R O S K O P I E Inovace předmětu KBB/MIK SVĚTELNÁ A ELEKTRONOVÁ M I K R O S K O P I E Rozvoj a internacionalizace chemických a biologických studijních programů na Univerzitě Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.0066

Více

Maticová optika. Lenka Přibylová. 24. října 2010

Maticová optika. Lenka Přibylová. 24. října 2010 Maticová optika Lenka Přibylová 24. října 2010 Maticová optika Při průchodu světla optickými přístroji dochází k transformaci světelného paprsku, vlnový vektor mění úhel, který svírá s optickou osou, paprsek

Více

Zákon odrazu. Úhel odrazu je roven úhlu dopadu, přičemž odražené paprsky zůstávají v rovině dopadu.

Zákon odrazu. Úhel odrazu je roven úhlu dopadu, přičemž odražené paprsky zůstávají v rovině dopadu. 1. ZÁKON ODRAZU SVĚTLA, ODRAZ SVĚTLA, ZOBRAZENÍ ZRCADLY, Dívejme se skleněnou deskou, za kterou je tmavší pozadí. Vidíme v ní vlastní obličej a současně vidíme předměty za deskou. Obojí však slaběji než

Více

R8.1 Zobrazovací rovnice čočky

R8.1 Zobrazovací rovnice čočky Fyzika pro střední školy II 69 R8 Z O B R A Z E N Í Z R C A D L E M A Č O Č K O U R8.1 Zobrazovací rovnice čočky V kap. 8.2 je ke konstrukci chodu světelných paprsků při zobrazování tenkou čočkou použit

Více

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Úloha 6: Geometrická optika Datum měření: 8. 4. 2016 Doba vypracovávání: 10 hodin Skupina: 1, pátek 7:30 Vypracoval: Tadeáš Kmenta Klasifikace: 1 Zadání 1. DÚ: V přípravě

Více

Název: Čočková rovnice

Název: Čočková rovnice Název: Čočková rovnice Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek: Optika Ročník: 5. (3.

Více

Zákon lomu světla (Snellův zákon) lze matematicky vyjádřit vztahem: , n2. opticky řidšího do prostředí opticky hustšího, láme se ke kolmici.

Zákon lomu světla (Snellův zákon) lze matematicky vyjádřit vztahem: , n2. opticky řidšího do prostředí opticky hustšího, láme se ke kolmici. 26. Optické zobrazování lomem a odrazem, jeho využití v optických přístrojích Světlo je elektromagnetické vlnění, které můžeme vnímat zrakem. Rozsah jeho vlnových délek je 390 nm 760 nm. Prostředí, kterým

Více

Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí

Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí Může kulová nádoba naplněná vodou sloužit jako optická čočka? Exponát demonstruje zaostření světla procházejícího skrz vodní kulovou čočku. Pohyblivý světelný

Více

Bodový zdroj světla A vytvoří svazek rozbíhajících se paprsků, které necháme projít optickou soustavou.

Bodový zdroj světla A vytvoří svazek rozbíhajících se paprsků, které necháme projít optickou soustavou. Optické zobrazení Optické zobrazení je proces, kterým optické soustavy vytvářejí obrazy reálných předmětů. Tyto soustavy mění chod světelných paprsků. Obsahují zrcadla, čočky, odrazné hranoly aj. Princip

Více

VY_32_INOVACE_FY.12 OPTIKA II

VY_32_INOVACE_FY.12 OPTIKA II VY_32_INOVACE_FY.12 OPTIKA II Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Optická čočka je optická soustava dvou centrovaných

Více

Fyzika 2 - rámcové příklady Geometrická optika

Fyzika 2 - rámcové příklady Geometrická optika Fyzika 2 - rámcové příklady Geometrická optika 1. Stanovte absolutní index lomu prostředí, jestliže rychlost elektromagnetických vln v daném prostředí dosahuje hodnoty 0,65c. Jaký je rozdíl optických drah

Více

h n i s k o v v z d á l e n o s t s p o j n ý c h č o č e k

h n i s k o v v z d á l e n o s t s p o j n ý c h č o č e k h n i s k o v v z d á l e n o s t s p o j n ý c h č o č e k Ú k o l : P o t ř e b : Změřit ohniskové vzdálenosti spojných čoček různými metodami. Viz seznam v deskách u úloh na pracovním stole. Obecná

Více

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku V tomto článku uvádíme shrnutí poznatků učiva II. ročníku

Více

ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kdy se v zrcadle vidíme převrácení. PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk

ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kdy se v zrcadle vidíme převrácení. PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kd se v zrcadle vidíme převrácení PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk Kulová zrcadla - jsou zrcadla, jejichž zrcadlící plochu tvoříčást povrchu koule (kulový

Více

Otázky z optiky. Fyzika 4. ročník. Základní vlastnosti, lom, odraz, index lomu

Otázky z optiky. Fyzika 4. ročník. Základní vlastnosti, lom, odraz, index lomu Otázky z optiky Základní vlastnosti, lom, odraz, index lomu ) o je světlo z fyzikálního hlediska? Jaké vlnové délky přísluší viditelnému záření? - elektromagnetické záření (viditelné záření) o vlnové délce

Více

Paprsková optika. Zobrazení zrcadly a čočkami. Rovinné zrcadlo. periskop 13.11.2014. zobrazování optickými soustavami.

Paprsková optika. Zobrazení zrcadly a čočkami. Rovinné zrcadlo. periskop 13.11.2014. zobrazování optickými soustavami. Paprsková optika Zobrazení zrcadl a čočkami zobrazování optickými soustavami tvořené zrcadl a čočkami obecné označení: objekt, který zobrazujeme, nazýváme předmět cílem je nalézt jeho obraz vzdálenost

Více

Výfučtení: Jednoduché optické soustavy

Výfučtení: Jednoduché optické soustavy Výfučtení: Jednoduché optické soustavy Na následujících stránkách vám představíme pravidla, kterými se řídí světlo při průchodu různými optickými prvky. Část fyziky, která se těmito jevy zabývá, se nazývá

Více

Optika nauka o světle

Optika nauka o světle Optika nauka o světle 50_Světelný zdroj, šíření světla... 2 51_Stín, fáze Měsíce... 3 52_Zatmění Měsíce, zatmění Slunce... 3 53_Odraz světla... 4 54_Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem... 4 55_Zobrazení

Více

5.2.8 Zobrazení spojkou II

5.2.8 Zobrazení spojkou II 5.2.8 Zobrazení spojkou II Předpoklady: 5207 Př. 1: Najdi pomocí význačných paprsků obraz svíčky, jejíž vzdálenost od spojky je menší než její ohnisková vzdálenost. Postupujeme stejně jako v předchozích

Více

5.2.3 Duté zrcadlo I. Předpoklady: 5201, 5202

5.2.3 Duté zrcadlo I. Předpoklady: 5201, 5202 5.2.3 Duté zrcadlo I Předpoklady: 5201, 5202 Dva druhy dutých zrcadel: kulové = odrazivá plocha zrcadla je částí kulové plochy snazší výroba, ale horší zobrazení (aby se zobrazovalo přesně, musíme použít

Více

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil 4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil Síla je veličina vektorová. Je určena působištěm, směrem, smyslem a velikostí. Působiště síly je bod, ve kterém se přenáší účinek síly na těleso. Směr

Více

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K.

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K. Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Fotografický aparát. Fotografický aparát. Fotografický aparát. Fotografický aparát. Fotografický aparát. Fotografický aparát

Fotografický aparát. Fotografický aparát. Fotografický aparát. Fotografický aparát. Fotografický aparát. Fotografický aparát Michal Veselý, 00 Základní části fotografického aparátu tedy jsou: tělo přístroje objektiv Pochopení funkce běžných objektivů usnadní zjednodušená představa, že objektiv jako celek se chová stejně jako

Více

ZOBRAZOVÁNÍ ROVINNÝM ZRCADLEM

ZOBRAZOVÁNÍ ROVINNÝM ZRCADLEM ZOBRAZOVÁNÍ ROVINNÝM ZRCADLEM Pozorně se podívejte na obrázky. Kterou rukou si nevěsta maluje rty? Na které straně cesty je automobil ve zpětném zrcátku? Zrcadla jsou vyleštěné, zpravidla kovové plochy

Více

2. Optika II. 2.1. Zobrazování dutým zrcadlem

2. Optika II. 2.1. Zobrazování dutým zrcadlem 2. Optika II Popis stavebnice: jedná se o žákovskou verzi předcházející stavebnice, umístěné v lehce přenosném dřevěném kufříku. Experimenty, které jsou uspořádány v příručce, jsou určeny především pro

Více

5.2.3 Duté zrcadlo I. Předpoklady: 5201, 5202

5.2.3 Duté zrcadlo I. Předpoklady: 5201, 5202 5.2.3 Duté zrcadlo I Předpoklady: 520, 5202 Dva druhy dutých zrcadel: Kulové zrcadlo = odrazivá plocha zrcadla je částí kulové plochy snazší výroba, ale horší zobrazení (pro přesné zobrazení musíme použít

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í OPTICKÉ ZOBRAZOVÁNÍ. Zrcdl prcují n principu odrzu světl druhy: rovinná kulová relexní plochy: ) rovinná zrcdl I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í obyčejné kovová vrstv npřená n sklo

Více

Optika OPTIKA. June 04, 2012. VY_32_INOVACE_113.notebook

Optika OPTIKA. June 04, 2012. VY_32_INOVACE_113.notebook Optika Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE

OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE OPTIKA OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE - jeden z nejstarších oborů yziky - studium světla, zákonitostí jeho šíření a analýza dějů při vzájemném působení světla a látky SVĚTLO elektromagnetické vlnění λ = 380 790

Více

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2.

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2. Kapitola 2 Přímková a rovinná soustava sil 2.1 Přímková soustava sil Soustava sil ležící ve společném paprsku se nazývá přímková soustava sil [2]. Působiště všech sil m i lze posunout do společného bodu

Více

2.1.18 Optické přístroje

2.1.18 Optické přístroje 2.1.18 Optické přístroje Předpoklad: 020117 Pomůck: kompletní optické souprav I kdž máme zdravé oči (správné brýle) a skvěle zaostřeno, neuvidíme všechno. Př. 1: Co děláš, kdž si chceš prohlédnout malé,

Více

Optika pro studijní obory

Optika pro studijní obory Variace 1 Optika pro studijní obory Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Světlo a jeho šíření Optika

Více

1 Základní pojmy a vztahy

1 Základní pojmy a vztahy 1 Ohniskové vzdálenosti a vady čoček a zvětšení optických přístrojů Pomůcky: Optická lavice s jezdci a držáky čoček, světelný zdroj pro optickou lavici, mikroskopický objektiv, Ramsdenův okulár v držáku

Více

X = A + tu. Obr x = a 1 + tu 1 y = a 2 + tu 2, t R, y = kx + q, k, q R (6.1)

X = A + tu. Obr x = a 1 + tu 1 y = a 2 + tu 2, t R, y = kx + q, k, q R (6.1) .6. Analtická geometrie lineárních a kvadratických útvarů v rovině. 6.1. V této kapitole budeme studovat geometrické úloh v rovině analtick, tj. lineární a kvadratické geometrické útvar vjádříme pomocí

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 19.3.2011 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 2 Hodina: Po 7:30 Spolupracovníci: Viktor Polák Hodnocení: Ohniskové vzdálenosti a vady čoček a zvětšení

Více

17. března 2000. Optická lavice s jezdci a držáky čoček, světelný zdroj pro optickou lavici, mikroskopický

17. března 2000. Optická lavice s jezdci a držáky čoček, světelný zdroj pro optickou lavici, mikroskopický Úloha č. 6 Ohniskové vzdálenosti a vady čoček, zvětšení optických přístrojů Václav Štěpán, sk. 5 17. března 2000 Pomůcky: Optická lavice s jezdci a držáky čoček, světelný zdroj pro optickou lavici, mikroskopický

Více

ZOBRAZENÍ ČOČKAMI. Studijní text pro řešitele FO a ostatní zájemce o fyziku. Jaroslav Trnka. Úvod 3

ZOBRAZENÍ ČOČKAMI. Studijní text pro řešitele FO a ostatní zájemce o fyziku. Jaroslav Trnka. Úvod 3 ZOBRAZENÍ ČOČKAMI Studijní text pro řešitele FO a ostatní zájemce o fyziku Jaroslav Trnka Obsah Úvod 3 1 Optické zobrazení 4 1.1 Základnípojmy... 4 1.2 Paraxiálníaproximace.... 4 2 Zobrazení jedním kulovým

Více

Krafková, Kotlán, Hiessová, Nováková, Nevímová

Krafková, Kotlán, Hiessová, Nováková, Nevímová Krafková, Kotlán, Hiessová, Nováková, Nevímová Optická čočka je optická soustava dvou centrovaných ploch, nejčastěji kulových, popř. jedné kulové a jedné rovinné plochy. Čočka je tvořena z průhledného

Více

Lupa a mikroskop příručka pro učitele

Lupa a mikroskop příručka pro učitele Obecné informace Lupa a mikroskop příručka pro učitele Pro vysvětlení chodu světelných paprsků lupou a mikroskopem je nutno navázat na znalosti o zrcadlech a čočkách. Hodinová dotace: 1 vyučovací hodina

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 0520 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 4 Ročník a kroužek: Pa 9:30 Spolupracovníci: Jana Navrátilová Hodnocení: Geometrická optika - Ohniskové vzdálenosti

Více

naše vlajka: Řešení prvního úkolu kategorie 3 druhý stupeň: Trochu teorie a historie: Kamarádi ZŠ Chrast S chutí do toho a půl je hotovo,

naše vlajka: Řešení prvního úkolu kategorie 3 druhý stupeň: Trochu teorie a historie: Kamarádi ZŠ Chrast S chutí do toho a půl je hotovo, Řešení prvního úkolu kategorie 3 druhý stupeň: Kamarádi ZŠ Chrast S chutí do toho a půl je hotovo, rádi spolu tvoříme, na úkol se těšíme naše vlajka: Trochu teorie a historie: Dalekohled Dalekohled umožňuje

Více

Úloha 6: Geometrická optika

Úloha 6: Geometrická optika Úloha 6: Geometrická optika FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 1.3.2010 Jméno: František Batysta Pracovní skupina: 5 Ročník a kroužek: 2. ročník, pond. odp. Spolupracovník: Štěpán Timr

Více

OPTIKA -p vodní význam NAUKA O SV TLE

OPTIKA -p vodní význam NAUKA O SV TLE OPTIKA OPTIKA -p vodní význam NAUKA O SV TLE SV TLO elektromagnetické vln ní = 380 790 nm - jeden z nejstarších oborů fyziky -studium sv tla, zákonitostí jeho šíření a analýza d jů při vzájemném působení

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 1. 10. 2012. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_C

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 1. 10. 2012. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_C Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 1. 10. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20_FY_C Ročník: II. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh:

Více

7. Světelné jevy a jejich využití

7. Světelné jevy a jejich využití 7. Světelné jevy a jejich využití - zápis výkladu - 41. až 43. hodina - B) Optické vlastnosti oka Oko = spojná optická soustava s měnitelnou ohniskovou vzdáleností zjednodušené schéma oka z biologického

Více

Lingebraické kapitolky - Analytická geometrie

Lingebraické kapitolky - Analytická geometrie Lingebraické kapitolky - Analytická geometrie Jaroslav Horáček KAM MFF UK 2013 Co je to vektor? Šipička na tabuli? Ehm? Množina orientovaných úseček majících stejný směr. Prvek vektorového prostoru. V

Více

7.ročník Optika Lom světla

7.ročník Optika Lom světla LOM SVĚTLA. ZOBRAZENÍ ČOČKAMI 1. LOM SVĚTLA NA ROVINNÉM ROZHRANÍ DVOU OPTICKÝCH PROSTŘEDÍ Sluneční světlo se od vodní hladiny částečně odráží a částečně proniká do vody. V čisté vodě jezera vidíme rostliny,

Více

Fyzikální sekce přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM. F3240 Fyzikální praktikum 2

Fyzikální sekce přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM. F3240 Fyzikální praktikum 2 Fyzikální sekce přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM F340 Fyzikální praktikum Zpracoval: Dvořák Martin Naměřeno: 0. 0. 009 Obor: B-FIN Ročník: II. Semestr: III. Testováno:

Více

ODRAZ A LOM SVĚTLA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Septima - Fyzika - Optika

ODRAZ A LOM SVĚTLA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Septima - Fyzika - Optika ODRAZ A LOM SVĚTLA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Septima - Fyzika - Optika Odraz světla Vychází z Huygensova principu Zákon odrazu: Úhel odrazu vlnění je roven úhlu dopadu. Obvykle provádíme konstrukci pomocí

Více

9 Kolmost vektorových podprostorů

9 Kolmost vektorových podprostorů 9 Kolmost vektorových podprostorů Od kolmosti dvou vektorů nyní přejdeme ke kolmosti dvou vektorových podprostorů. Budeme se zabývat otázkou, kdy jsou dva vektorové podprostory na sebe kolmé a jak to poznáme.

Více

Jednoduchý elektrický obvod

Jednoduchý elektrický obvod 21 25. 05. 22 01. 06. 23 22. 06. 24 04. 06. 25 28. 02. 26 02. 03. 27 13. 03. 28 16. 03. VI. A Jednoduchý elektrický obvod Jednoduchý elektrický obvod Prezentace zaměřená na jednoduchý elektrický obvod

Více

ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ

ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ Parametrické vyjádření přímky v rovině Máme přímku p v rovině určenou body A, B. Sestrojíme vektor u = B A. Pro bod B tím pádem platí: B = A + u. Je zřejmé,

Více

Momenty setrvačnosti a deviační momenty

Momenty setrvačnosti a deviační momenty Momenty setrvačnosti a deviační momenty Momenty setrvačnosti a deviační momenty charakterizují spolu shmotností a statickými momenty hmoty rozložení hmotnosti tělesa vprostoru. Jako takové se proto vyskytují

Více

Obecný Hookeův zákon a rovinná napjatost

Obecný Hookeův zákon a rovinná napjatost Obecný Hookeův zákon a rovinná napjatost Základní rovnice popisující napěťově-deformační chování materiálu při jednoosém namáhání jsou Hookeův zákon a Poissonův zákon. σ = E ε odtud lze vyjádřit také poměrnou

Více

Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii

Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii DUTÁ ZRCADLA ) Duté zrcadlo má ohniskovou vzdálenost 25 cm. Jaký je jeho poloměr křivosti? f = 25 cm = 0,25 m r =? (m) Ohnisko dutého zrcadla leží přesně uprostřed mezi jeho vrcholem a středem křivosti,

Více

Elementární křivky a plochy

Elementární křivky a plochy Příloha A Elementární křivky a plochy A.1 Analytický popis geometrických objektů Geometrické vlastnosti, které jsme dosud studovali, se týkaly především základních geometrických objektů bodů, přímek, rovin

Více

Přednáška 3: Limita a spojitost

Přednáška 3: Limita a spojitost 3 / 1 / 17, 1:38 Přednáška 3: Limita a spojitost Limita funkce Nejdříve je potřeba upřesnit pojmy, které přesněji popisují (topologickou) strukturu množiny reálných čísel, a to zejména pojem okolí 31 Definice

Více

Seznam součástek. A. Seznam prvků soupravy GON. Rozměry (cm) nebo Poloměry* (cm) Značka Název prvku

Seznam součástek. A. Seznam prvků soupravy GON. Rozměry (cm) nebo Poloměry* (cm) Značka Název prvku Seznam součástek Sklo, ze kterého jsou zhotoveny optické prvky, má index lomu 1, 5 a tloušťku 15 mm. V následujících tabulkách uvádíme seznam prvků v soupravách GON a GON+ a absolutní hodnoty velikostí

Více

3. ÚVOD DO ANALYTICKÉ GEOMETRIE 3.1. ANALYTICKÁ GEOMETRIE PŘÍMKY

3. ÚVOD DO ANALYTICKÉ GEOMETRIE 3.1. ANALYTICKÁ GEOMETRIE PŘÍMKY 3. ÚVOD DO ANALYTICKÉ GEOMETRIE 3.1. ANALYTICKÁ GEOMETRIE PŘÍMKY V této kapitole se dozvíte: jak popsat bod v rovině a v prostoru; vzorec na výpočet vzdálenosti dvou bodů; základní tvary rovnice přímky

Více

Měření zvětšení dalekohledu a ohniskové vzdálenosti objektivů 1. Cíl úlohy

Měření zvětšení dalekohledu a ohniskové vzdálenosti objektivů 1. Cíl úlohy Měření zvětšení dalekohledu a ohniskové vzdálenosti objektivů 1. Cíl úlohy 2. Úkoly Seznámení se základními prvky a stavbou teleskopických dalekohledů. A) Změřte ohniskovou vzdálenost předložených objektivů

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

PŘÍMKA A JEJÍ VYJÁDŘENÍ V ANALYTICKÉ GEOMETRII

PŘÍMKA A JEJÍ VYJÁDŘENÍ V ANALYTICKÉ GEOMETRII PŘÍMKA A JEJÍ VYJÁDŘENÍ V ANALYTICKÉ GEOMETRII V úvodu analytické geometrie jsme vysvětlili, že její hlavní snahou je popsat geometrické útvary (body, vektory, přímky, kružnice,...) pomocí čísel nebo proměnných.

Více

Matematika 1 MA1. 1 Analytická geometrie v prostoru - základní pojmy. 4 Vzdálenosti. 12. přednáška ( ) Matematika 1 1 / 32

Matematika 1 MA1. 1 Analytická geometrie v prostoru - základní pojmy. 4 Vzdálenosti. 12. přednáška ( ) Matematika 1 1 / 32 Matematika 1 12. přednáška MA1 1 Analytická geometrie v prostoru - základní pojmy 2 Skalární, vektorový a smíšený součin, projekce vektoru 3 Přímky a roviny 4 Vzdálenosti 5 Příčky mimoběžek 6 Zkouška;

Více

Světlo 1) Světlo patří mezi elektromagnetické vlnění (jako rádiový signál, Tv signál) elmg. vlnění = elmg. záření

Světlo 1) Světlo patří mezi elektromagnetické vlnění (jako rádiový signál, Tv signál) elmg. vlnění = elmg. záření OPTIKA = část fyziky, která se zabývá světlem Studuje zejména: vznik světla vlastnosti světla šíření světla opt. přístroje (opt. soustavami) Otto Wichterle (gelové kontaktní čočky) Světlo 1) Světlo patří

Více

ZÁKLADNÍ ZOBRAZOVACÍ METODY

ZÁKLADNÍ ZOBRAZOVACÍ METODY ZÁKLADNÍ ZOBRAZOVACÍ METODY Prostorové útvary zobrazujeme do roviny pomocí promítání, což je jisté zobrazení trojrozměrného prostoru (uvažujme rozšířený Eukleidovský prostor) do roviny, které je zadáno

Více