Tok, doprava a skladování sypkých hmot

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tok, doprava a skladování sypkých hmot"

Transkript

1 Tok, doprava a skladování sypkých hmot Snímek 2 - Skladování sypkých látek Pro sypké hmoty ve farmaceutickém průmyslu je typické skladování v jednotkových obalech, kontejnerech, pytlích v menších objemech. Důvodem je výroba i logistika oddělená do jednotlivých šarží. Výjimečně se používá velkokapacitní skladování v silech. Přeprava látek se většinou provádí v jednotkových obalech. Z hlediska předmětu má největší význam doprava na krátké vzdálenosti v rámci technologické linky zppravidla gravitační tok materiálu a krátkodobé skladování na rozhraní kontinuální a vsádkové části výroby. Snímek 3 - Režim spotřeby skladové zásoby Všechny používané materiály stárnou a mají omezenou dobu expirace. Proto je důležité přiblížit režim skladování FIFO, kdy se jako první spotřebovává nejdéle uložená část materiálu. Snímek 4 - Tok prášku K toku sypké hmoty dochází při překonání mezičásticových sil, což je snazší po zvýšení mezičásticových vzdáleností při expanzi práškového lože. Režimy práškového toku mohou být různé podle stupně zředění lože. Tok plastické pevné látky je obdobou toku kapaliny. V setrvačném režimu se objevují oddělené bloky sypké hmoty a plynu, při dalším zřeďování nastává režim fluidní vrstvy a suspenzí režim. Snímek 5 - Vliv vlastností prášku na jeho tok Charakter toku prášku určují adhezivní vlastnosti, kohezní vlastnosti, které jsou složitě stanovitelné a proto se používá funkční empirické kritérium tokovosti. Adhezivnost a kohezivnost jsou ovlivněny velikostí a tvarem částic, texturou povrchu částic, elektrickými vlastnostmi, vlhkostí. Snímek 6 - Měření soudržnosti prášku (v tahu) se provádí přitlačením destičky s lepidlem a následně měřením síly potřebné pro odtržení (a odečtení tíhy destičky). Pevnost v tahu závisí na počtu kontaktů mezi částicemi (více kontaktů, vyšší pevnost) a jejich velikosti (větší částice, větší styčná plocha obr. Vpravo dole). Celková síla potřebná pro přetržení lože (pevnost) je součtem sil potřebných pro přerušení jednotlivých interakcí mezi částicemi. Snímek 7 - Tok prášku vs. velikost částic Počet kontaktů závisí na velikosti částic nepřímo, druhou mocninou (nepřímá úměra k zabrané ploše), pevnost kontaktu závisí na velikosti částice přímou úměrou. Kombinací obou vlivů vychází, že pevnost lože prášku roste nepřímo úměrně velikosti částic. Jemnější prášek obecně hůře teče. Záleží hodně i na tvaru částic, které ovlivňují velikost styčných ploch. U kuliček jsou styčné plochy nejmenší a proto kulovité částice nejlépe tekou.

2 Snímek 8 - Tokovost Často chápeme kvalitativně. Dobře tekoucí materiál je takový, u něhož nedochází k přílišné konsolidaci (lepení, sesedání) látky a dobře teče vlivem pouhé gravitace. Špatně tekoucí materiál má výrazný sklon ke konsolidaci tlakem nebo v čase, tvoří se poruchy toku, který není plynulý. Snímek 9 - Konsolidace sypké hmoty prášku Stlačíme-li element sypké hmoty v hladkém válci kosolidačním (kompaktačním) napětím (tlakem) bude postupně narůstat jeho hustota (obr vpravo nahoře) a materiál získá určitou pevnost. Pevnost se vyjadřuje prostou mezí kluzu, tedy silou, kterou je třeba působit na jednotku plochy, aby došlo k deformaci. Pevnost obvykle roste s konsolidačním tlakem (obr. Dole, plná čára) a závislost se nazývá tokovou funkcí prášku. Výjimečně vypadá TF složitěji, jako čárkovaná čára. Snímek 10 - Časová konsolidace prášku Některé sypké hmoty se ponechány v klidu samy zhutňují, dochází k samovolné konsolidaci v čase. Křivka tokové funkce se s rostoucí dobou stání posouvá nahoru. Snímek 11 - Stav napjatosti při konsolidaci Při konsolidaci (stlačování) je stav napjatosti určen Mohrovou kružnicí (MK) A, kde první hlavní napětí je svislé a druhé je vodorovné. V souřadném systému pro MK je možné nakreslit mezní křivku (získání popsáno dále), která určuje stavy, ve kterých dochází k toku (kluzu) materiálu. Odstraníme-li boční obal bude druhé hlavní napětí nulové a v závislosti na prvním hlavním napětí bude stav napjatosti určen MK B, jejichž průměr roste s PHN. Jakmile se MK dotkne mezní křivky dochází ke kluzu (z toho mj. plyne, že MK které by sahaly nad křivku neodpovídají reálným stavům) a odpovídající první hlavní napětí je prostou mezí kluzu (prostá = s nulovým 2. HN). Pokud by obal zůstal, popisují stav MK C. Snímek 12 - Určení kluzné roviny Styčný bod MK s mezní přímkou určuje stav napjatosti na kluzné rovině. Úhel bodu od středu MK odpovídá dvojnásobku sklonu kluzné roviny (viz přednáška 1), lze tedy zjistit úhel pod kterým materiál poteče. Snímek 13 - Numerické vyjádření tokovosti Tokovost se číselně vyjadřuje poměrem kolikrát je nižší prostá mez kluzu (pevnost) než kompaktační napětí nutné k jejímu dosažení. Vyšší znamená lepší tokovost. Vzhledem k zakřivení tokové funkce tokovost látky nelze popsat jednou hodnotou, většina látek má lepší tokovost za vyššího konsolidačního tlaku. Snímek 14 - Tok sypkých látek v zásobnících Tok může být buď jádrový (nálevkový) nebo objemový (hmotnostní). Snímek 15 - Jádrový tok Při jádrovém toku vytéká napřed jádrová oblast materiálu a až poté okolní části odshora dolů. Některé části materiálu mohou být trvale stagnantní a nemusí být schopny gravitačního vyprázdnění. Režim vyprazdňování se částečně blíží LIFO. Je zde malý kontakt sypké hmoty se stěnou.

3 Snímek 16 - Objemový tok Objemový tok nastává u zásobníků s relativně ostrým kuželem. Dochází k trvalému pohybu všech částic a k intenzivnímu tření u stěn. Režim se blíží FIFO. Ve farmacii je tento režim výhodný nebo přímo vyžadovaný (expirace, segregace). Snímek 17 - Poruchy toku sypkých látek Zablokování výsypného otvoru (klenbování) může být trvalé, které brání zásobníku ve funkci, nebo přechodné, které vede ke snížení využitelného prostoru zásobníku a následně nekontrolovanému toku (flooding), rázům a segregaci částic. Snímek 18 - Příklady poruchy toku sypkých látek U hrubších látek dochází ke tvorbě vzpěrné klenby, u jemnějších látek k tvorbě kohezních kleneb (můstků). V důsledku toho může docházet i k extrémním případům jádrového toku. Snímek 19 - Volba režimu toku při návrhu Režim toku lze ovlivnit návrhem zásobníku. Nálevkový tok je ekonomické řešení, protože malé zkosení ve spodní části znamená prostorová úspornost. Pohyblivé částice mimo kontakt se stěnou (v jádře) takže je nízká abraze stěn. Může však působit problémy se segregací, vyprazdňováním, degradací materiálu. Ve většině farmaceutických aplikací je třeba zajistit objemový tok. Snímek 20 - Zajištění objemového toku K zajištění objemového toku je třeba zajistit dostatečný sklon výsypky k překonání tření na výsypce a dostatečnou velikost výsypného otvoru k zamezení tvorby můstků a překonání kohezní síly vrstvy. Problémy je možné obejít i modifikacemi výsypky nebo úpravou tokovosti materiálu aditivy jako je stearan hořečnatý nebo koloidní oxid křemičitý Aerosil Snímek 21 - Podmínka toku vzpěrná klenba Vzhledem k malé velikosti farmaceutických částic vzpěrná klenba prakticky nehrozí. Teoreticky nenastává pokud je velikost otvoru větší než trojnásobek velikosti největší částice (+ inženýrská rezerva). Snímek 22 - Podmínka toku kohezní klenba Prášek, je-li vystaven tlaku, si vytvoří určitou soudržnost. Tato soudržnost (koheze) může působit zablokování / poruchy toku. Vytvořené napětí v prášku závisí na vlastnostech prášku (vnitřní tření), materiálu stěny zařízení, sklonu výsypky a velikosti otvoru. Pouze pokud je toto napětí větší než prostá mez kluzu dochází k toku. Snímek 23 - Tokový faktor (zásobníku) ff TF je vlastnost zařízení, ale částečně závisí i na vlastnostech sypké hmoty. Charakterizuje schopnost zásobníku vyvolávat tok dané látky, tedy snadnost s jakou v něm látka teče. Je poměrem mezi konsolidačním napětím a vytvořeným napětím v prášku. Vyšší hodnoty ff znamenají horší tokové podmínky. Podmínka toku v zásobníku se může vyjádřit pomocí ff. Podíl konsolidačního napětí nutného pro tok a ff se označuje jako kritické vytvořené napětí (musí být větší než mez kluzu) Snímek 24 - Podmínka toku kritické napětí Pro zajištění toku musíme znát tokovou funkci prášku a tokový faktor zásobníku. Kritický bod je na průsečíku tokové funkce prášku a tokového faktoru zásobníku. K toku dochází nad tímto bodem.

4 Takto se zjistí potřebné kritické vytvořené napětí. Vytvořené napětí roste s průměrem otvoru výpusti a proto je možné zjistit minimální potřebný průměr tohoto otvoru k překonání koheze. Snímek 25 - Měření tokovosti Měření tokovosti se provádí např v Jenikeho smykové cele. Do ní se umístí vzorek prášku, který se předstlačí určitým konsolidačním tlakem. Poté se měří závislost smykového napětí v prášku na normálovém napětí. Snímek 26 - Měření smykového napětí Smykové napětí se měří jako síla připadající na plochu nutná k deformaci (skluzu lože). Hodnota napětí (úměrné síle nutné k tomu aby ke smyku docházelo) může záviset na celkové smykové deformaci (vzdálenosti již proběhlého smyku), uvažuje se maximální hodnota. Snímek 27 - Měření ve smykové cele Vrstva se zkonsoliduje nějakým tlakem, který potom odpovídá kritické konsolidaci. Provede se smykový test pro σ 1 = σ c, odečte se smykové napětí na úrovni bodu L1 a poté se provádějí další smykové testy pro nižší normálové tlaky. Pro vyšší normálové tlaky to nejde, protože vyšší normálový tlak by se automaticky stal novým konsolidačním tlakem. Snímek 28 - Vnitřní úhel tření Výsledky měření pro jedno σ c je možno vynést jako mezní křivku. Kohezivita C určuje smykové napětí v prášku na který nepůsobí žádný normálový tlak. Koncový bod izochorického smyku odpovídá měření při kterém nedochází ke změně hustoty. C závisí na konsolidačním tlaku. Snímek 29 - Mezní křivka (mez kluzu) a MK Body na mezní křivce charakterizují stavy napjatosti, které vedou k poruše (toku) a, b. Kružnice pod mezní křivkou odpovídají stacionárnímu stavu bez toku, kružnice nad křivkou nemají smysl, protože materiál se deformuje dříve, než je takového napětí dosaženo. Snímek 30 - Určení bodu tokové funkce prášku Mohrovy kružnice, k nimž je mezní křivka tangenciální jsou klíčové pro analýzu toku. Podle obrázku se určí prostá mez kluzu a konsolidační napětí při smykovém testu (vzhledem k působící boční síle je konsolidační napětí větší než normálové konsolidační napětí!). Z uvedené dvojice hodnot se zkonstruuje jeden bod tokové funkce. Pro jiné konsolidační tlaky získají jiné mezní křivky a tedy další body TF. Snímek 31 - Efektivní úhel vnitřního tření Tečna procházející počátkem k MK odpovídající konsolidačnímu napětí svírá s vodorovnou osou efektivní úhel vnitřního tření. Volně tekoucí prášky mají jen jednu mezní křivku, totožnou s efektivní, pro kohezní látky však bývá uvedená tečna společná pro všechny mezní křivky. Tento úhel vyjadřuje míru vnitřního tření při ustáleném toku. Snímek 32 - Toková funkce prášku Toková funkce prášku se získá z bodů pro různé mezní křivky.

5 Snímek 33 - Překonání tření na výsypce Stěnové tření lze charakterizovat úhlem smykového tření (wall friction angle), což je úhel sevřený vodorovnou osou a spojnicí počátku s bodem na křivce překonání smykového tření (dále). Zpravidla klesá s rostoucím kolmým zatížením a ovlivňuje jej drsnost povrchu zásobníku (původní, abraze, koroze), teplota, vlhkost, doba klidového kontaktu. Snímek 34 - Adhezivita sypkého materiálu Měří se v podobném zařízeí, jako je Jenikeho smyková cela, ale sleduje se smyk po podložce z testovaného materiálu. Snímek 35 - Úhel stěnového tření Výsledkem měřené závislosti je vnější úhel stenového tření. Někdy se používá jeho tangenta jako faktor stěnového tření. Snímek 36 - Tokový faktor zařízení (zásobníku) Z dosud uvedených parametrů je možné provést návrh zásobníku. Návrh závisí na efektivním úhlu vnitřního tření, vnějším úhlu stěnového tření, sklonu výsypky a průměru výpustního otvoru. Průměr otvoru se počítá podle snímku 24. Pro daný tvar výsypky (kužel) a efektivní vnitřní tření je k dispozici nomogram (ostatní nomogramy v doporučené literatuře). Pro zjištěný úhel vnějšího tření je možné na červené křivce odečíst odpovídající maximální odklon výsypky od svislice, který ještě zajišťuje objemový tok. V praxi je nutné počítat s rezervou 3. Z bodu po započtení rezervy je možné určit potřebný tokový faktor zásobníku pro daný materiál. Podle dříve uvedených vztahů je možné spočítat kritické vytvořené napětí a z něj potřebný průměr otvoru. Snímek 37 - Modifikace výsypky U velkých zásobníků je možné pro lepčí využití prostoru a zároveň zajištění objemového toku modifikovat výsypku. Snímky Dopravníky Pneumatické dopravníky a popis jejich základních vlastností je obsahem předmětu bakalářského studia (Inženýrství farmaceutických výrob) Podrobné informace lze nalézt v doporučené knize.

Skladování sypkých látek. Tok prášku. Režim spotřeby skladové zásoby. Vliv vlastností prášku na jeho tok. Tok sypkých látek v zásobnících

Skladování sypkých látek. Tok prášku. Režim spotřeby skladové zásoby. Vliv vlastností prášku na jeho tok. Tok sypkých látek v zásobnících Skladování sypkých látek Sypké hmoty Doprava a skladování» V kontejnerech» menší objemy» zpracování a logistika na úrovni malých šarží» dlouhodobější skladování» V zásobnících (silech)» velké objemy (např.

Více

Literatura. Skladování sypkých látek. Režim spotřeby skladové zásoby. Tok prášku. Vliv vlastností prášku na jeho tok

Literatura. Skladování sypkých látek. Režim spotřeby skladové zásoby. Tok prášku. Vliv vlastností prášku na jeho tok Literatura Sypké hmoty Doprava a skladování Skladování sypkých látek Režim spotřeby skladové zásoby V kontejnerech menší objemy zpracování a logistika na úrovni malých šarží dlouhodobější skladování V

Více

Literatura. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Sypké hmoty Doprava a skladování. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob

Literatura. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Sypké hmoty Doprava a skladování. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob Sypké hmoty Doprava a skladování Literatura 1 Skladování sypkých látek V kontejnerech menší objemy zpracování a logistika na úrovni malých šarží dlouhodobější skladování V zásobnících (silech) velké objemy

Více

ší šířen Skladování sypkých látek Režim spotřeby skladové zásoby Tok prášku Vliv vlastností prášku na jeho tok Statické metody měření tokovosti

ší šířen Skladování sypkých látek Režim spotřeby skladové zásoby Tok prášku Vliv vlastností prášku na jeho tok Statické metody měření tokovosti Skladování sypkých látek Sypké hmoty Doprava, skladování, klasifikace» V kontejnerech» men objemy» zpracování a logistika na úrovni malých šarží» dlouhodoběj skladování» V zásobnících (silech)» velké objemy

Více

Smyková pevnost zemin

Smyková pevnost zemin Smyková pevnost zemin 30. března 2017 Vymezení pojmů Smyková pevnost zemin - maximální vnitřní únosnost zeminy proti působícímu smykovému napětí Efektivní úhel vnitřního tření - část smykové pevnosti zeminy

Více

Porušení hornin. J. Pruška MH 7. přednáška 1

Porušení hornin. J. Pruška MH 7. přednáška 1 Porušení hornin Předpoklady pro popis mechanických vlastností hornin napjatost masivu je včase a prostoru proměnná nespojitosti jsou určeny pevnostními charakteristikami prostředí horniny ovlivňuje rychlost

Více

Nejpoužívanější podmínky plasticity

Nejpoužívanější podmínky plasticity Nejpoužívanější podmínky plasticity Materiály bez vnitřního tření (např. kovy): Trescova Misesova Materiály s vnitřním třením (beton, horniny, zeminy): Mohrova-Coulombova, Rankinova Druckerova-Pragerova

Více

Pevné lékové formy. Lisování tablet. Plnění kapslí (strojní) Plnění kapslí (ruční) » Sypké hmoty stojí u zrodu většiny pevných lékových forem

Pevné lékové formy. Lisování tablet. Plnění kapslí (strojní) Plnění kapslí (ruční) » Sypké hmoty stojí u zrodu většiny pevných lékových forem UNIVERZITA 3. VĚKU U3V FAKULTA CHEMICKÉ TECHNOLOGIE 2011-2012 Sypké hmoty ve farmaceutických výrobách Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO TECHNOLOGICKÁ PRAHA Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D.

Více

MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ PODMÍNKY PLASTICITY A PORUŠENÍ

MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ PODMÍNKY PLASTICITY A PORUŠENÍ STUDIJNÍ PODPORY PRO KOMBINOVANOU FORMU STUDIA NAVAZUJÍCÍHO MAGISTERSKÉHO PROGRAMU STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ -GEOTECHNIKA A PODZEMNÍ STAVITELSTVÍ MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ PODMÍNKY PLASTICITY A PORUŠENÍ

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Nauka o materiálu Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů chemické,

Více

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin a plynů Kinematika tekutin Hydrostatika Hydrodynamika Kontinuum Pro vyšetřování

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9.

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9. 9. Tření a stabilita 9.1 Tření smykové v obecné kinematické dvojici Doposud jsme předpokládali dokonale hladké povrchy stýkajících se těles, kdy se silové působení přenášelo podle principu akce a reakce

Více

STABILITA SVAHŮ staveb. inženýr optimální návrh sklonu

STABILITA SVAHŮ staveb. inženýr optimální návrh sklonu IG staveb. inženýr STABILITA SVAHŮ - přirozené svahy - rotační, translační, creepové - svahy vzniklé inženýrskou činností (násypy, zemní hráze, sklon stavební jámy) Cílem stability svahů je řešit optimální

Více

MÍSENÍ MÍSENÍ JE REVERZIBILNÍ PROCES. Mísení a segregace sypkých hmot INŽENÝRSTVÍ FARMACEUTICKÝCH

MÍSENÍ MÍSENÍ JE REVERZIBILNÍ PROCES. Mísení a segregace sypkých hmot INŽENÝRSTVÍ FARMACEUTICKÝCH Mísení a segregace sypkých hmot INŽENÝRSTVÍ FARMACEUTICKÝCH VÝROB MÍSENÍ Definice Operace při které se na dvě nebo více oddělených složek působí tak, aby se dostaly do stavu, kdy každá částice jedné složky

Více

Pohyb tělesa po nakloněné rovině

Pohyb tělesa po nakloněné rovině Pohyb tělesa po nakloněné rovině Zadání 1 Pro vybrané těleso a materiál nakloněné roviny zjistěte závislost polohy tělesa na čase při jeho pohybu Výsledky vyneste do grafu a rozhodněte z něj, o jakou křivku

Více

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamika zkoumá příčiny pohybu těles Nejdůležitější pojmem dynamiky je síla Základem dynamiky jsou tři Newtonovy pohybové zákony Síla se projevuje vždy při

Více

Nejpoužívanější podmínky plasticity

Nejpoužívanější podmínky plasticity Nejpoužívanější podmínky plasticity Materiály bez vnitřního tření (např. kovy): Trescova Misesova Materiály s vnitřním třením (beton, horniny, zeminy): Mohrova-Coulombova, Rankinova Druckerova-Pragerova

Více

Adhezní síly v kompozitech

Adhezní síly v kompozitech Adhezní síly v kompozitech Nanokompozity Pro 5. ročník nanomateriály Fakulta mechatroniky Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Vazby na rozhraní

Více

Zahušťování suspenzí v oboru čištění odpadních vod

Zahušťování suspenzí v oboru čištění odpadních vod Zahušťování suspenzí v oboru čištění odpadních vod Obsah přednášky význam zahušťování suspenzí sedimentační procesy suspenzí s vysokou koncentrací zahušťovací zkoušky návrh a posouzení dosazovací nádrže

Více

Adhezní síly v kompozitních materiálech

Adhezní síly v kompozitních materiálech Adhezní síly v kompozitních materiálech Obsah přednášky Adhezní síly, jejich původ a velikost. Adheze a smáčivost. Metoty určování adhezních sil. Adhezní síly na rozhraní Mezi fázemi v kompozitu jsou rozhraní

Více

Smyková pevnost zemin

Smyková pevnost zemin Smyková pevnost zemin Pevnost materiálu je dána největším napětím, který materiál vydrží. Proto se napětí a pevnost udává ve stejných jednotkách nejčastěji kpa). Zeminy se nejčastěji porušují snykem. Se

Více

1 Švédská proužková metoda (Pettersonova / Felleniova metoda; 1927)

1 Švédská proužková metoda (Pettersonova / Felleniova metoda; 1927) Teorie K sesuvu svahu dochází často podél tenké smykové plochy, která odděluje sesouvající se těleso sesuvu nad smykovou plochou od nepohybujícího se podkladu. Obecně lze říct, že v nesoudržných zeminách

Více

Dynamika tekutin popisuje kinematiku (pohyb částice v času a prostoru) a silové působení v tekutině.

Dynamika tekutin popisuje kinematiku (pohyb částice v času a prostoru) a silové působení v tekutině. Dynamika tekutin popisuje kinematiku (pohyb částice v času a prostoru) a silové působení v tekutině. Přehled proudění Vazkost - nevazké - vazké (newtonské, nenewtonské) Stlačitelnost - nestlačitelné (kapaliny

Více

Křehké porušení a zlomy. Ondrej Lexa, 2010

Křehké porušení a zlomy. Ondrej Lexa, 2010 Křehké porušení a zlomy Ondrej Lexa, 2010 Odpověď na působení napětí Reologie 2 Křehká deformace Obálky porušení Tenzní versus střižné fraktury Co je křehká deformace? pevné látky se skládají z atomů propojených

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Nauka o materiálu Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze kluzu R e, odpovídající

Více

Adhezní síly. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Adhezní síly. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Adhezní síly Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Vazby na rozhraní Mezi fázemi v kompozitu jsou rozhraní mezifázové povrchy. Možné vazby na rozhraní

Více

Sypké látky Úvod. Sypké hmoty. Vlastnosti tuhých látek Úprava Třídění Skladování Doprava. partikulární látky (částicové systémy)

Sypké látky Úvod. Sypké hmoty. Vlastnosti tuhých látek Úprava Třídění Skladování Doprava. partikulární látky (částicové systémy) Inženýrství farmaceutických výrob Sypké látky Úvod Vlastnosti tuhých látek Úprava Třídění Skladování Doprava Sypké hmoty partikulární látky (částicové systémy) vlastnostmi a fyzikálními projevy se liší

Více

Sypké látky Úvod. Sypké hmoty. Neobvyklé chování sypkých hmot. Partikulární látky ve farmacii. Sypké hmoty (prášky)

Sypké látky Úvod. Sypké hmoty. Neobvyklé chování sypkých hmot. Partikulární látky ve farmacii. Sypké hmoty (prášky) Inženýrství farmaceutických výrob Úvod Sypké látky Vlastnosti tuhých látek Úprava Třídění Skladování Doprava Sypké hmoty Neobvyklé chování sypkých hmot partikulární látky (částicové systémy) vlastnostmi

Více

Mísení. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Definice. Cíle

Mísení. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Definice. Cíle a segregace sypkých hmot Definice Operace při které se na dvě nebo více oddělených složek působí tak, aby se dostaly do stavu, kdy každá částice jedné složky je co možná nejblíže nějaké částici všech ostatních

Více

Příloha č. 1. Pevnostní výpočty

Příloha č. 1. Pevnostní výpočty Příloha č. 1 Pevnostní výpočty Pevnostní výpočty navrhovaného CKT byly provedeny podle normy ČSN 69 0010 Tlakové nádoby stabilní. Technická pravidla. Vzorce a texty v této příloze jsou převzaty z této

Více

Kompaktace. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Suchá granulace Princip. Vazebné síly. Stlačování sypké hmoty mezi dvěma povrchy

Kompaktace. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Suchá granulace Princip. Vazebné síly. Stlačování sypké hmoty mezi dvěma povrchy Zvětšování velikosti částic Kompaktace, extrudace Kompaktace Suchá granulace Princip Stlačování sypké hmoty mezi dvěma povrchy Vazebné síly van der Waalsovy interakce mechanické zaklesnutí částic povrchové

Více

Mechanika - síla. Zápisy do sešitu

Mechanika - síla. Zápisy do sešitu Mechanika - síla Zápisy do sešitu Síla a její znázornění 1/3 Síla popisuje vzájemné působení těles (i prostřednictvím silových polí). Účinky síly: 1.Mění rychlost a směr pohybu 2.Deformační účinky Síla

Více

Proudění viskózní tekutiny. Renata Holubova renata.holubov@upol.cz. Viskózní tok, turbulentní proudění, Poiseuillův zákon, Reynoldsovo číslo.

Proudění viskózní tekutiny. Renata Holubova renata.holubov@upol.cz. Viskózní tok, turbulentní proudění, Poiseuillův zákon, Reynoldsovo číslo. PROMOTE MSc POPIS TÉMATU FYZKA 1 Název Tematický celek Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Obsah Pomůcky Poznámky Proudění viskózní tekutiny Mechanika kapalin Renata Holubova renata.holubov@upol.cz Popis

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 1 Mechanika 1.1 Pohyby přímočaré, pohyb rovnoměrný po kružnici 1.2 Newtonovy pohybové zákony, síly v přírodě, gravitace 1.3 Mechanická

Více

Primární a sekundární napjatost

Primární a sekundární napjatost Primární a sekundární napjatost Horninový tlak = síly, které vznikají v horninovém prostředí vlivem umělého porušení rovnovážného stavu napjatosti. Toto porušení se projevuje deformací nevystrojeného výrubu

Více

Hydromechanické procesy Hydrostatika

Hydromechanické procesy Hydrostatika Hydromechanické procesy Hydrostatika M. Jahoda Hydrostatika 2 Hydrostatika se zabývá chováním tekutin, které se vzhledem k ohraničujícímu prostoru nepohybují - objem tekutiny bude v klidu, pokud výslednice

Více

PŘEVODY S OZUBENÝMI KOLY

PŘEVODY S OZUBENÝMI KOLY PŘEVODY S OZUBENÝMI KOLY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Druhy a charakteristika základních pasivních odporů Určeno pro první ročník strojírenství 23-41-M/01 Vytvořeno listopad 2012

Druhy a charakteristika základních pasivních odporů Určeno pro první ročník strojírenství 23-41-M/01 Vytvořeno listopad 2012 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Mechanika, statika Pasivní odpory Ing.Jaroslav Svoboda

Více

Cvičení 1. Napjatost v bodě tělesa Hlavní napětí Mezní podmínky ve víceosé napjatosti

Cvičení 1. Napjatost v bodě tělesa Hlavní napětí Mezní podmínky ve víceosé napjatosti Cvičení 1 Napjatost v bodě tělesa Hlavní napětí Mezní podmínky ve víceosé napjatosti Napjatost v bodě tělesa Napjatost (napěťový stav) v bodě tělesa je množinou obecných napětí ve všech řezech, které lze

Více

Reologické modely technických materiálů při prostém tahu a tlaku

Reologické modely technických materiálů při prostém tahu a tlaku . lekce Reologické modely technických materiálů při prostém tahu a tlaku Obsah. Základní pojmy Vnitřní síly napětí. Základní reologické modely technických materiálů 3.3 Elementární reologické modely creepu

Více

Řešení úloh krajského kola 60. ročníku fyzikální olympiády Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas (1, 2, 3), V. Vícha (4)

Řešení úloh krajského kola 60. ročníku fyzikální olympiády Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas (1, 2, 3), V. Vícha (4) Řešení úloh krajského kola 60. ročníku fyzikální olympiády Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas 1,, ), V. Vícha 4) 1.a) Mezi spodní destičkou a podložkou působí proti vzájemnému pohybu síla tření o velikosti

Více

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Název školy Název projektu Registrační číslo projektu Autor Název šablony Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Modernizace výuky

Více

Obecný Hookeův zákon a rovinná napjatost

Obecný Hookeův zákon a rovinná napjatost Obecný Hookeův zákon a rovinná napjatost Základní rovnice popisující napěťově-deformační chování materiálu při jednoosém namáhání jsou Hookeův zákon a Poissonův zákon. σ = E ε odtud lze vyjádřit také poměrnou

Více

Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu.

Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Účelem mícháním je dosáhnout dokonalé, co nejrovnoměrnější

Více

b) Maximální velikost zrychlení automobilu, nemají-li kola prokluzovat, je a = f g. Automobil se bude rozjíždět po dobu t = v 0 fg = mfgv 0

b) Maximální velikost zrychlení automobilu, nemají-li kola prokluzovat, je a = f g. Automobil se bude rozjíždět po dobu t = v 0 fg = mfgv 0 Řešení úloh. kola 58. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas, 5, 6, 7), J. Jírů 2,, 4).a) Napíšeme si pohybové rovnice, ze kterých vyjádříme dobu jízdy a zrychlení automobilu A:

Více

LEPENÉ SPOJE. 1, Podstata lepícího procesu

LEPENÉ SPOJE. 1, Podstata lepícího procesu LEPENÉ SPOJE Nárůst požadavků na technickou úroveň konstrukcí se projevuje v poslední době intenzivně i v oblasti spojování materiálů, kde lepení je často jedinou spojovací metodou, která nenarušuje vlastnosti

Více

16. Matematický popis napjatosti

16. Matematický popis napjatosti p16 1 16. Matematický popis napjatosti Napjatost v bodě tělesa jsme definovali jako množinu obecných napětí ve všech řezech, které lze daným bodem tělesa vést. Pro jednoznačný matematický popis napjatosti

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Konsolidace zemin

Více

VISKOZITA A POVRCHOVÉ NAPĚTÍ

VISKOZITA A POVRCHOVÉ NAPĚTÍ VISKOZITA A POVRCHOVÉ NAPĚTÍ TEORETICKÝ ÚVOD V proudící reálné tekutině se projevuje mezi elementy tekutiny vnitřní tření. Síly tření způsobí, že rychlejší vrstva tekutiny se snaží zrychlit vrstvu pomalejší

Více

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti.

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti. Stěnové nosníky Stěnový nosník je plošný rovinný prvek uložený na podporách tak, že prvek je namáhán v jeho rovině. Porovnáme-li chování nosníků o výškách h = 0,25 l a h = l, při uvažování lineárně pružného

Více

Experiment P-6 TŘECÍ SÍLA

Experiment P-6 TŘECÍ SÍLA Experiment P-6 TŘECÍ SÍLA CÍL EXPERIMENTU Studium vztahu mezi třecí a normálovou silou a koeicientem tření. Sledování změn třecí síly při použití různých povrchů í tělesa. Výpočet součinitelů tření (klidové,

Více

Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Část 1 - Test

Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Část 1 - Test Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady Povolené pomůcky: psací a rýsovací potřeby, kalkulačka (nutná), tabulka průřezových charakteristik, oficiální přehled

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze

Více

4. Napjatost v bodě tělesa

4. Napjatost v bodě tělesa p04 1 4. Napjatost v bodě tělesa Předpokládejme, že bod C je nebezpečným bodem tělesa a pro zabránění vzniku mezních stavů je m.j. třeba zaručit, že napětí v tomto bodě nepřesáhne definované mezní hodnoty.

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

Laboratorní práce č. 3: Měření součinitele smykového tření

Laboratorní práce č. 3: Měření součinitele smykového tření Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 3. ročník šestiletého a 1. ročník čtyřletého studia Laboratorní práce č. 3: Měření součinitele smykového tření G Gymnázium Hranice Přírodní vědy moderně a interaktivně

Více

Vlastnosti kapalin. Povrchová vrstva kapaliny

Vlastnosti kapalin. Povrchová vrstva kapaliny Struktura a vlastnosti kapalin Vlastnosti kapalin, Povrchová vrstva kapaliny Jevy na rozhraní pevného tělesa a kapaliny Kapilární jevy, Teplotní objemová roztažnost Vlastnosti kapalin Kapalina - tvoří

Více

Roznášení svěrné síly z hlav, resp. matic šroubů je zajištěno podložkami.

Roznášení svěrné síly z hlav, resp. matic šroubů je zajištěno podložkami. 4. cvičení Třecí spoje Princip třecích spojů. Návrh spojovacího prvku V třecím spoji se smyková síla F v přenáší třením F s mezi styčnými plochami spojovaných prvků, které musí být vhodně upraveny a vzájemně

Více

Výroba tablet. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Lisování tablet. POMOCNÉ LÁTKY (kluzné látky, rozvolňovadla) LÉČIVÉ LÁTKY

Výroba tablet. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Lisování tablet. POMOCNÉ LÁTKY (kluzné látky, rozvolňovadla) LÉČIVÉ LÁTKY Lisování tablet Výroba tablet GRANULÁT POMOCNÉ LÁTKY (kluzné látky, rozvolňovadla) LÉČIVÉ LÁTKY POMOCNÉ LÁTKY plniva, suchá pojiva, kluzné látky, rozvolňovadla tabletování z granulátu homogenizace TABLETOVINA

Více

7. Gravitační pole a pohyb těles v něm

7. Gravitační pole a pohyb těles v něm 7. Gravitační pole a pohyb těles v něm Gravitační pole - existuje v okolí každého hmotného tělesa - představuje formu hmoty - zprostředkovává vzájemné silové působení mezi tělesy Newtonův gravitační zákon:

Více

7 Lineární elasticita

7 Lineární elasticita 7 Lineární elasticita Elasticita je schopnost materiálu pružně se deformovat. Deformace ideálně elastických látek je okamžitá (časově nezávislá) a dokonale vratná. Působí-li na infinitezimální objemový

Více

Pevnost v tahu vláknový kompozit. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Pevnost v tahu vláknový kompozit. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Pevnost v tahu vláknový kompozit Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Předpoklady výpočtu Vycházíme z uspořádání Voigtova modelu Všechna vlákna mají

Více

Analýza napjatosti PLASTICITA

Analýza napjatosti PLASTICITA Analýza napjatosti PLASTICITA TENZOR NAPĚTÍ Teplota v daném bodě je skalár, je to tenzor nultého řádu, který nezávisí na změně souřadného systému Síla je vektor, je to tenzor prvního řádu, v trojrozměrném

Více

Výroba tablet. Lisovací nástroje. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Lisování tablet. Horní trn (razidlo) Lisovací matrice (forma, lisovnice)

Výroba tablet. Lisovací nástroje. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob. Lisování tablet. Horní trn (razidlo) Lisovací matrice (forma, lisovnice) Lisování tablet Výroba tablet GRANULÁT POMOCNÉ LÁTKY (kluzné látky, rozvolňovadla) LÉČIVÉ LÁTKY POMOCNÉ LÁTKY plniva, suchá pojiva, kluzné látky, rozvolňovadla tabletování z granulátu homogenizace TABLETOVINA

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk,

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Způsoby porušení prvků se smykovou výztuží Smyková výztuž přispívá

Více

6. Geometrie břitu, řezné podmínky. Abychom mohli určit na nástroji jednoznačně jeho geometrii, zavádíme souřadnicový systém tvořený třemi rovinami:

6. Geometrie břitu, řezné podmínky. Abychom mohli určit na nástroji jednoznačně jeho geometrii, zavádíme souřadnicový systém tvořený třemi rovinami: 6. Geometrie břitu, řezné podmínky Abychom mohli určit na nástroji jednoznačně jeho geometrii, zavádíme souřadnicový systém tvořený třemi rovinami: Základní rovina Z je rovina rovnoběžná nebo totožná s

Více

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami

Volba vhodného typu mísiče může být ovlivněna následujícími podmínkami MÍSENÍ ZRNITÝCH LÁTEK Mísení zrnitých látek je zvláštním případem míchání. Zrnité látky mohou být konglomerátem několika chemických látek. Z tohoto důvodu obvykle bývá za složku směsí považován soubor

Více

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod.

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod. Výpočet spojovacích prostředků a spojů (Prostý smyk) Průřez je namáhán na prostý smyk: působí-li na něj vnější síly, jejichž účinek lze ekvivalentně nahradit jedinou posouvající silou T v rovině průřezu

Více

Průmyslová střední škola Letohrad. Ing. Soňa Chládková. Sbírka příkladů. ze stavební mechaniky

Průmyslová střední škola Letohrad. Ing. Soňa Chládková. Sbírka příkladů. ze stavební mechaniky Průmyslová střední škola Letohrad Ing. Soňa Chládková Sbírka příkladů ze stavební mechaniky 2014 Tento projekt je realizovaný v rámci OP VK a je financovaný ze Strukturálních fondů EU (ESF) a ze státního

Více

Výroba tablet. Fáze lisování. Lisovací nástroje. Typy tabletovacích lisů. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob

Výroba tablet. Fáze lisování. Lisovací nástroje. Typy tabletovacích lisů. Inženýrství chemicko-farmaceutických výrob Výroba tablet GRANULÁT POMOCNÉ LÁTKY (kluzné látky, rozvolňovadla) LÉČIVÉ LÁTKY POMOCNÉ LÁTKY piva, suchá pojiva, kluzné látky, rozvolňovadla homogenizace homogenizace tabletování z granulátu TABLETOVINA

Více

Mechanické vlastnosti technických materiálů a jejich měření. Metody charakterizace nanomateriálů 1

Mechanické vlastnosti technických materiálů a jejich měření. Metody charakterizace nanomateriálů 1 Mechanické vlastnosti technických materiálů a jejich měření Metody charakterizace nanomateriálů 1 Základní rozdělení vlastností ZMV Přednáška č. 1 Nejobvyklejší dělení vlastností materiálů v technické

Více

Měření povrchového napětí kapalin a kontaktních úhlů

Měření povrchového napětí kapalin a kontaktních úhlů 2. Přednáška Interakce mezi kapalinou a vlákenným materiálem Měření povrchového napětí kapalin a kontaktních úhlů Eva Kuželová Košťáková KCH, FP, TUL 2019 ADHEZE KAPALIN K PEVNÝM LÁTKÁM Povrchové napětí

Více

Mezi krystalické látky nepatří: a) asfalt b) křemík c) pryskyřice d) polvinylchlorid

Mezi krystalické látky nepatří: a) asfalt b) křemík c) pryskyřice d) polvinylchlorid Mezi krystalické látky nepatří: a) asfalt b) křemík c) pryskyřice d) polvinylchlorid Mezi krystalické látky patří: a) grafit b) diamant c) jantar d) modrá skalice Mezi krystalické látky patří: a) rubín

Více

Pevnostní vlastnosti

Pevnostní vlastnosti Pevnostní vlastnosti J. Pruška MH 3. přednáška 1 Pevnost v prostém tlaku na opracovaných vzorcích Jedná se o mezní napětí při porušení zkušebního tělesa za jednoosého tlakového namáhání F R = mez d A pevnost

Více

TŘENÍ A PASIVNÍ ODPORY

TŘENÍ A PASIVNÍ ODPORY Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MECHANIKA PRVNÍ ŠČERBOVÁ M. PAVELKA V. 3. BŘEZNA 2013 Název zpracovaného celku: TŘENÍ A PASIVNÍ ODPORY A) TŘENÍ SMYKOVÉ PO NAKLONĚNÉ ROVINĚ Pohyb po nakloněné rovině bez

Více

Pevnost kompozitů obecné zatížení

Pevnost kompozitů obecné zatížení Pevnost kompozitů obecné zatížení Osnova Příčná pevnost v tahu Pevnost v tahu pod nenulovým úhlem proti vláknům Podélná pevnost v tlaku Příčná pevnost v tlaku Pevnost vláknových kompozitů - obecně Základní

Více

Návrh a posouzení plošného základu podle mezního stavu porušení ULS dle ČSN EN 1997-1

Návrh a posouzení plošného základu podle mezního stavu porušení ULS dle ČSN EN 1997-1 Návrh a posouzení plošného základu podle mezního stavu porušení ULS dle ČSN EN 1997-1 1. Návrhové hodnoty účinků zatížení Účinky zatížení v mezním stavu porušení ((STR) a (GEO) jsou dány návrhovou kombinací

Více

Diskontinuity. Fault zlom, porucha, dislokace

Diskontinuity. Fault zlom, porucha, dislokace Diskontinuity Diskontinuita nesouvislost Popis horninového Fault zlom, porucha, dislokace Joint trhlina, puklina, diakláza Foliation - foliace Cleavage kliváž, příčná břidličnatost Schistosity - břidličnatost

Více

Skořepinové konstrukce. tloušťka stěny h a, b, c

Skořepinové konstrukce. tloušťka stěny h a, b, c Skořepinové konstrukce skořepina střední plocha a b tloušťka stěny h a, b, c c Různorodé technické aplikace skořepinových konstrukcí Mezní stavy skořepinových konstrukcí Ztráta stability zhroucení konstrukce

Více

Nelineární problémy a MKP

Nelineární problémy a MKP Nelineární problémy a MKP Základní druhy nelinearit v mechanice tuhých těles: 1. materiálová (plasticita, viskoelasticita, viskoplasticita,...) 2. geometrická (velké posuvy a natočení, stabilita konstrukcí)

Více

Pružnost a pevnost (132PRPE), paralelka J2/1 (ZS 2015/2016) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady.

Pružnost a pevnost (132PRPE), paralelka J2/1 (ZS 2015/2016) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Pružnost a pevnost (132PRPE), paralelka J2/1 (ZS 2015/2016) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady Povolené pomůcky: psací a rýsovací potřeby, kalkulačka (nutná), tabulka průřezových

Více

VIII. Zásady a kombinace zatížení pro zásobníky a nádrže

VIII. Zásady a kombinace zatížení pro zásobníky a nádrže VIII. Zásady a kombinace pro zásobníky a nádrže VIII. Zásady a kombinace pro zásobníky a nádrže 1 Úvod V ČSN EN 1991-4 jsou uvedeny modely pro zrnité tuhé látky skladované v různých typech zásobníků a

Více

CVIČENÍ č. 10 VĚTA O ZMĚNĚ TOKU HYBNOSTI

CVIČENÍ č. 10 VĚTA O ZMĚNĚ TOKU HYBNOSTI CVIČENÍ č. 10 VĚTA O ZMĚNĚ TOKU HYBNOSTI Stojící povrch, Pohybující se povrch Příklad č. 1: Vodorovný volný proud vody čtvercového průřezu o straně 25 cm dopadá kolmo na rovinnou desku. Určete velikost

Více

ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I. Rozdělení zatížení. Aerodynamické zatížení vztlakových ploch

ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I. Rozdělení zatížení. Aerodynamické zatížení vztlakových ploch ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I Rozdělení zatížení - Letová a pozemní letová = aerodyn.síly, hmotové síly (tíha + setrvačné síly), tah pohon. jednotky + speciální zatížení (střet s ptákem, pozemní = aerodyn. síly,

Více

Hydromechanické procesy Obtékání těles

Hydromechanické procesy Obtékání těles Hydromechanické procesy Obtékání těles M. Jahoda Klasifikace těles 2 Typy externích toků dvourozměrné osově symetrické třírozměrné (s/bez osy symetrie) nebo: aerodynamické vs. neaerodynamické Odpor a vztlak

Více

Násep vývoj sedání v čase (konsolidace) Program: MKP Konsolidace

Násep vývoj sedání v čase (konsolidace) Program: MKP Konsolidace Inženýrský manuál č. 37 Aktualizace: 9/2017 Násep vývoj sedání v čase (konsolidace) Program: MKP Konsolidace Soubor: Demo_manual_37.gmk Úvod Tento příklad ilustruje použití modulu GEO5 MKP Konsolidace

Více

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Souřadný systém, v rovině i prostoru Síla bodová: vektorová veličina (kluzný, vázaný vektor - využití),

Více

BIOMECHANIKA. 7, Disipativní síly I. (Statické veličiny, smyková třecí síla, nakloněná rovina, odporová síla)

BIOMECHANIKA. 7, Disipativní síly I. (Statické veličiny, smyková třecí síla, nakloněná rovina, odporová síla) BIOMECHANIKA 7, Disipativní síly I. (Statické veličiny, smyková třecí síla, nakloněná rovina, odporová síla) Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin Škopek, Ph.D. SÍLY BRZDÍCÍ

Více

Podklady WWW. ge_id=302

Podklady WWW.   ge_id=302 Podklady WWW http://departments.fsv.cvut.cz/k135/cms/?pa ge_id=302 Smyková pevnost zemin Se smykovou pevností zemin to není až tak jednoduché, zemina je třífázová, smykovou pevnost má pouze pevná fáze.

Více

Vzpěr, mezní stav stability, pevnostní podmínky pro tlak, nepružný a pružný vzpěr Ing. Jaroslav Svoboda

Vzpěr, mezní stav stability, pevnostní podmínky pro tlak, nepružný a pružný vzpěr Ing. Jaroslav Svoboda Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Mechanika, pružnost pevnost Vzpěr,

Více

Pevnost v tahu vláknový kompozit

Pevnost v tahu vláknový kompozit Pevnost v tahu vláknový kompozit Obsah přednášky Předpoklady výpočtu pevnosti Stejná tažnost matrice i vlákna (disperze) Tažnější matrice než vlákna Kritické množství vláken Tažnější vlákna než matrice

Více

Výpočet gabionu Vstupní data

Výpočet gabionu Vstupní data Výpočet gabionu Vstupní data Projekt Datum :.0.0 Nastavení (zadané pro aktuální úlohu) Výpočet zdí Výpočet aktivního tlaku : Výpočet pasivního tlaku : Výpočet zemětřesení : Tvar zemního klínu : Dovolená

Více

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník Mechanika kapalin a plynů Hydrostatika - studuje podmínky rovnováhy kapalin. Aerostatika - studuje podmínky rovnováhy

Více

PŘÍMKA A JEJÍ VYJÁDŘENÍ V ANALYTICKÉ GEOMETRII

PŘÍMKA A JEJÍ VYJÁDŘENÍ V ANALYTICKÉ GEOMETRII PŘÍMKA A JEJÍ VYJÁDŘENÍ V ANALYTICKÉ GEOMETRII V úvodu analytické geometrie jsme vysvětlili, že její hlavní snahou je popsat geometrické útvary (body, vektory, přímky, kružnice,...) pomocí čísel nebo proměnných.

Více

Sylabus 16. Smyková pevnost zemin

Sylabus 16. Smyková pevnost zemin Sylabus 16 se určuje pomocí krabicové zkoušky. Schema krabicové zkoušky dle [1] Krabicová zkouška slouží ke stanovení parametrů zemin, které se projeví při usmyknutí zeminy (např. při vzniku sesuvu po

Více

Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení

Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení PŘEDNÁŠKY Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení Pozemní stavby Pozemní stavby rámové konstrukce Vliv dotvarování a smršťování na sloupy a pilíře střední sloupy

Více

Konsolidace zemin Stlačení vrstev zeminy je způsobené změnou napětí v zemině např. vnesením vnějšího zatížení do zeminy

Konsolidace zemin Stlačení vrstev zeminy je způsobené změnou napětí v zemině např. vnesením vnějšího zatížení do zeminy Sedání Konsolidace zemin Stlačení vrstev zeminy je způsobené změnou napětí v zemině např. vnesením vnějšího zatížení do zeminy vytěsnění vody z pórů přemístění zrn zeminy deformace zrn zeminy Zakládání

Více

BIOMECHANIKA KINEMATIKA

BIOMECHANIKA KINEMATIKA BIOMECHANIKA KINEMATIKA MECHANIKA Mechanika je nejstarším oborem fyziky (z řeckého méchané stroj). Byla původně vědou, která se zabývala konstrukcí strojů a jejich činností. Mechanika studuje zákonitosti

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Zakládání staveb Vlastnosti zemin při zatěžování doc. Dr. Ing. Hynek Lahuta CZ.1.07/2.2.00/28.0009. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více