Posouzení vyztužené stěny podle ČSN EN (Boulení stěn)

Podobné dokumenty
POSOUZENÍ ÚNOSNOSTI PRŮŘEZU VE SMYKU řešený příklad pro BO009

ŔᶑPř. 10 Ohyb nosníku se ztrátou stability. studentská kopie

4. Kroucení prutů Otevřené a uzavřené průřezy, prosté a vázané kroucení, interakce, přístup podle Eurokódu.

NCCI: Určení bezrozměrné štíhlosti I a H průřezů

Stojina ohýbaného nosníku vyztužená příčnými výztuhami a jednou a podélnou výztuhou

PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

Spojovací prostředky kolíkového typu jsou: hřebíky, sponky, svorníky, kolíky a vruty.

Řešený příklad: Návrh za studena tvarovaného ocelového nosníku

5. Aplikace výsledků pro průřezy 4. třídy.

NCCI: Výběr styku sloupu příložkami bez kontaktu

Příklad 3: NÁVRH A POSUDEK TRAPÉZOVÉHO PLECHU A STROPNICE

HLAVNÍ NOSNÍK JEŘÁBOVÉ DRÁHY - DIMENZOVÁNÍ

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE


= μ. (NB.3.1) L kde bezrozměrný kritický moment μ cr je: Okrajové podmínky při kroucení Krouticí zatížení α β. (volná deplanace) obecné 3,7 1,08

Tabulky únosnosti tvarovaných / trapézových plechů z hliníku a jeho slitin.

LindabCoverline. Tabulky únosností. Pokyny k montáži trapézových plechů Lindab


Téma 5 Kroucení Základní principy a vztahy Smykové napětí a přetvoření Úlohy staticky určité a staticky neurčité


Hodnoty pro trubkový vazník předpokládají styčníky s průniky trubek, v jiných případech budou vzpěrné délky stejné jako pro úhelníkové vazníky.


3. Tenkostěnné za studena tvarované OK Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu.

OBECNÁ LOKÁLNĚ PODEPŘENÁ ŽELEZOBETONOVÁ STROPNÍ KONSTRUKCE

Protipožární obklad ocelových konstrukcí


POZNÁMKA Návod na výpočet interakce podloží a konstrukce je uveden v EN 1997.


Příklad 19 Střed smyku

7 Příklady výpočtu prvků z nevyztuženého zdiva

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů

Příklad 4 Ohýbaný nosník napětí

Při distorzím vzpěru dochází k přetvoření příčného řezu (viz obr.2.1). Problém se převádí na výpočet výztuh a) okrajových, b) vnitřních.

Telefon: Zakázka: Kindmann/Krüger Položka: Pos.2 Dílec: Stropní nosník

EI GI. bezrozměrný parametr působiště zatížení vzhledem ke středu smyku ζ g =

P Ř Í K L A D Č. 2 OBECNÁ LOKÁLNĚ PODEPŘENÁ ŽELEZOBETONOVÁ STROPNÍ KONSTRUKCE

Boulení stěn při normálovém, smykovém a lokálním zatížení (podle ČSN EN ). Posouzení průřezů 4. třídy. Boulení ve smyku, výztuhy stěn.

Návrh žebrové desky vystavené účinku požáru (řešený příklad)

1.3.1 Výpočet vnitřních sil a reakcí pro nejnepříznivější kombinaci sil

2. Interakce namáhání. Členěné pruty. Ocelobetonové nosníky a sloupy.



Příklad 4 Ohýbaný nosník - napětí

Posuzování požární odolnosti ocelových konstrukcí

Řešený příklad: Požární návrh nechráněného nosníku průřezu IPE vystaveného normové teplotní křivce

PŘÍKLAD VÝPOČTU RÁMU PODLE ČSN EN


I. Soustavy s jedním stupněm volnosti

ŘŘešený příklad: Příhradový nosník malého sklonu s pasy z členěných prutů


ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ







8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly.

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

Řešený příklad: Nosník s kopením namáhaný koncovými momenty



Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením


Statika 2. Kombinace namáhání N + M y + M z. Miroslav Vokáč 19. října ČVUT v Praze, Fakulta architektury.

73-01 KONEČNÝ NÁVRH METODIKY VÝPOČTU KAPACITU VJEZDU DO OKRUŽNÍ KOMENTÁŘ 1. OBECNĚ 2. ZOHLEDNĚNÍ SKLADBY DOPRAVNÍHO PROUDU KŘIŽOVATKY


Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Postupná plastifikace I průřezu. Obsah přednášky. Příklad využití klasifikace spojitý nosník.


Tento NCCI dokument poskytuje návod pro posouzení prutů namáhaných kroucením. 2. Anlýza prvků namáhaných kroucením Uzavřený průřez v kroucení 5

Posouzení za požární situace




9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti.

Použitelnost. Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: mezní stav omezení napětí, mezní stav trhlin, mezní stav přetvoření.

Řešený příklad: Prostě uložený a příčně nedržený nosník



Ploché výrobky válcované za tepla z ocelí s vyšší mezí kluzu pro tváření za studena

Telefon: Zakázka: Ocelové konstrukce Položka: Sloup IPE 300 Dílec: a

Řešený příklad: Prostě podepřená vaznice průřezu IPE

Řešený příklad - Chráněný nosník se ztrátou stability při ohybu

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

4. Střední radiační teplota; poměr osálání,


Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem

IMPULSNÍ A PŘECHODOVÁ CHARAKTERISTIKA,





Ocelobetonové konstrukce








Transkript:

9. Únosnos ve smu Posouzení vzužené sěn podle ČSN EN 99--5 (Boulení sěn) Používá se eorie roovanýc napěí. liv výzu je zarnu úměrně vššímu riicému napěí - po mírné úpravě soulasí s experimen. Únosnos ve smu (včeně boulení): b,rd = b,rd + b, Rd γ =, (pro oceli do S460) j. připouší se čásečná plasizace ε = 5 příspěve pásnic (malý, obvle se zanedbává) příspěve sojin Posude není nuný pro sojin se šílosí: nevzužené 7 ε ; vzužené ε τ Sabilia sěn b 6 Pro. Ing. Jose acáče, DrSc.

Příspěve sojin χ b,rd = γ Součiniel příspěvu sojin χ únosnosi v boulení při smu lze podle experimenů zvýši pro uou oncovou výzuu a vniřní panel: Pro šílos Tuá oncová výzua Neuá oncová výzua < 0,8 / 0, 8 / < 08, 08, 0, 8 / 0, 8 / ( 0, 7 + ), 7 / 0, 8 / 0,8 u χ, Tuá oncová výzua rozdíl % Důvodem je zaovení pole τ cr Neuá oncová výzua Sabilia sěn 6 Pro. Ing. Jose acáče, DrSc.

Šílos sojin nevzužené sojin (resp. jen na onci nosníu): / = = 86, 4 ε sojin s příčnými nebo podélnými výzuami: = τ cr 7, 4 ε τ Součiniel riicéo napěí τ se bere jao menší z odno pro boulení: a) nejvěšío panelu mezi výzuami: a τ τ = 5, 4 + 4, 00 = 4, 00 + 5, 4 ( / a) + τsl poud a / ( / a) + poud a / < τsl de τsl = 0 (ýá se pouze výzu) Sabilia sěn 6 Pro. Ing. Jose acáče, DrSc.

b) boulení ve smu včeně výzu: viz předešlé vza, de: I 4 sl, Isl sl 9 ale ne méně než a τ = 0ε ( I sl se bere jao souče všec podélnýc výzu) a a Pozn.: pro nebo výzu a poměr a/ < je vzorec pro τ zpřesněn. iz norma, nebo přílad). Příspěve pásnic Lze vuží pouze ed, není-li pásnice vužia, j. poud: < = A Ed, Rd γ 0 b = b, Rd c γ menší ploca z obou pásnic b. momen brá v ěžiši čverce s věší Ed,Rd 4 pl vliv napěí v pásnici c Sabilia sěn 4 6 Pro. Ing. Jose acáče, DrSc.

zdálenos plasicýc loubů v pásnici plne z experimenů: c b,e pro menší pásnici c = a 0, 5 + 6, b a b Posouzení průřezu v SÚ: N + N Ed Ed Ed N = +, Ae We γ 0 Ed =, b,rd 0 + N γ 0 e 0 (even. éž χ, χ LT ) včeně smovéo ocabnuí Sabilia sěn 5 6 Pro. Ing. Jose acáče, DrSc.

Inerace + ) Pro "malý sm", j. 0,5 se inerace neuvažuje; ) Pro "velý sm" plaí: ( ), Rd + 0, pro pl,rd, Rd pl,rd vzorec inerace neřeší = = Ed pl, Rd Ed b, Rd příspěve pásnic b,rd + b,rd b,rd b,rd / σ x velý sm podle vzorce výše + "malý sm",rd pl,rd průřez jen z pásů Sabilia sěn 6 6 Pro. Ing. Jose acáče, DrSc.

0. Loální namáání sojin nosníů Posouzení vzužené sěn podle ČSN EN 99--5 (Boulení sěn) Sojin nosníů při loálním zaížení je nuné posoudi na: prosou únosnos, zráu sabili, ineraci s obem. Prosá únosnos a zráa sabili cází z experimenálníc a numericýc výsledů práce: Lagerqvis, O.: Pac loading. Resisance o seel girders subjeced o concenraed orces. Docoral Tesis, Lulea Universi o Tecnolog, 995 = L Rd e γ součiniel loálnío boulení účinná déla sojin L e = χ l účinná zaížená déla Sabilia sěn 7 6 Pro. Ing. Jose acáče, DrSc.

Sanovení účinné dél L e Spočívá ve sanovení: roznášecí dél s s účinné zaížené dél l součiniele loálnío boulení χ a) Roznášecí déla s s 45 S S S S S s s s s s s s = 0 s s s = 0 s s s s nepřipevněné zaížení (např. v uložení) b) Účinná zaížená déla l (určuje prosou únosnos) Odvozena z inemaicéo mecanizmu po oreci podle experimenů. Rozlišují se p: (a) loální zaížení (b) proisměrné (c) oncové loální Tp (a) Tp (b) Tp (c) Tp (a) Tp (b) Tp (c) s s c,s s s s s,s,s ss a s s s Sabilia sěn 8 6 Pro. Ing. Jose acáče, DrSc.

Pro loální zaížení pu (a), (b): l = s + ( + m ) s + m Pro oncové zaížení (c): podle úprav 4/0 lze zde brá m = 0 de b m = m = 0, 0 m = 0 poud poud > 0, 5 0, 5 (viz dál) l = l e + m l e + + m l = l e + m + m vzí nejmenší odnou l e E = ss + c Sabilia sěn 9 6 Pro. Ing. Jose acáče, DrSc.

c) Součiniel loálnío boulení χ 0, 5 χ = 0,... vplnul z alibrace experimenálníc výsledů: u / experimen Poměrná šílos Kriicé zaížení = l cr 0, 9 = cr E de součiniele riicéo napěí pro jednolivé p plnou z KP: (a) (b) (c) = 6 + 0, 47 0, 06 + (lze přida člen pro vliv podélné výzu - viz norma) a =, 5 + a ss + c = + 6 6 Sabilia sěn 0 6 Pro. Ing. Jose acáče, DrSc.

Posouzení na loální boulení: Ed Ed = =, Rd Le γ 0 Inerace N + + : +, 8 4 0,.0 j.: L e Ed NEd Ed + NEd en + 0, 8 4, + Ae W e γ γ 0 γ 0.0 Sabilia sěn 6 Pro. Ing. Jose acáče, DrSc.