Úvod do spolupráce školy a firmy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do spolupráce školy a firmy"

Transkript

1 Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Střední odborná škola Litvínov- Hamr, Mládežnická 236, Litvínov, Škola je krajskou příspěvkovou organizací. V současné době se vzdělává cca 500 žáků oborů Aranžér, Čalouník, Kadeřník, Krejčí, Prodavač, Truhlář, Tesař a Umělecký truhlář. Ve vzdělávání lze pokračovat nástavbovým studiem Podnikání zakončeným maturitní zkouškou. Ve školním roce 2006/07 byl nově otevřen maturitní obor Operátor dřevařské a nábytkářské výroby a ve školním roce 2008/09 byl otevřen obor Grafický design. Škola se průběžně zapojuje do projektů a také se spolupodílí na jejich realizaci např. UNIV H/01 TESAŘ Obor tesař se na škole vyučuje od roku Škola obor otevřela po domluvě se zaměstnavateli, kteří projevili velký zájem o absolventy tohoto oboru. Teoretická výuka probíhá ve škole a odborný výcvik žák absolvuje již od konce prvního ročníku ve vybrané firmě. Teoretická příprava ve škole je založena na zvládnutí materiálů, technologie, konstrukce a je neustále obohacována o nejnovější poznatky z oboru. Probíhá v teoretických učebnách školy. Název firmy Vlastimil Komínek, Vrchlického 1098, Litvínov, Milan Pejla, Husova, Louka u Litvínova, Historie spolupráce mezi školou a firmou S firmami začala škola spolupracovat v roce 2013, z důvodu zajištění odborného výcviku žáků, protože škola nemá kapacity na zajištění odborného výcviku ve svých prostorech. Klady spolupráce Zápory spolupráce Plánování spolupráce Žáci mají možnost získat pracovní uplatnění po vyučení, dostávají mzdu za produktivní činnost, jsou v reálném profesním životě se všemi požadavky na zaměstnance, učí se samostatnosti. Větší vzdálenost pro dojíždění. Firma se nepodílí na ŠVP a to z důvodu pevně daných RVP. Firma si ale sama vkládá do výuky činnosti, které uzná za vhodné znát pro výkon povolání. Tato spolupráce je plánována ze strany školy i do budoucna.

2 Závisí na firmě, zda si žáky bude ochotna i nadále odborný výcvik realizovat. Okolnosti ovlivňující kvalitu spolupráce Smluvní vztah Výsledky učení Výběr žáků pro pracoviště Kontrola Hodnocení spolupráce Ideální průběh spolupráce Opatření Prostor pro vlastní sdělení a názory Kvalitu spolupráce ovlivňují hlavně zakázky firmy. Pokud firma nemá dostatečný počet zakázek, OV není realizována. Kvalita spolupráce je však také dána osobami, které se podílejí na komunikaci mezi školou a firmou a na instruktorech a jejich kvalitách, kteří přímo ovlivňují výuku žáka. Smluvní vztah je realizován rámcovou smlouvou, která obsahuje místo výkonu praxe, obor, jméno/a žáků, kterých se praxe týká a platnost smlouvy. Platnost je na dobu jednoho roku (školního) a obnovuje se na každý školní rok. Jako příloha slouží kopie živnostenského listu a výuční list instruktora, který musí být vyučen v oboru. Smlouva obsahuje odstavec, který uvádí, že učení probíhá dle ŠVP, které se přikládá firmě jako příloha a firma je musí dodržovat. Pracoviště si mohou žáci vyhledat sami, a pokud je zájem o praxi ze strany firmy, je žák po domluvě s ním na firmu přidělen školou. Škola takové žáky přiděluje na pracoviště dle místa bydliště. Pracoviště jsou průběžně kontrolováni vedoucím dílen, anebo ředitelem školy a to osobně a telefonicky na dotázání. Výsledky učení se neověřují. Kompetence se ověřují u ZZ. Spolupráce s firmou je hodnocena průběžně na poradách vedení, kde se probírá komunikace a dosažená spolupráce. Velmi důležité pro fungování spolupráce je komunikace mezi školou a firmou a i s rodiči. Výborná komunikace ohledně hodnocení a docházky žáka, samozřejmost odpovědnosti za hodnocení žáka. Dále dostatek kvalitních firem s dostatečným počtem zakázek. Motivace firmy a její spoluzodpovědnost za výsledky vzdělávání. Spolupráce s firmou je pro žáky velikým přínosem a to s ohledem na získání jiných kompetencí než jsou obsaženy v ŠVP. Není však možná kontrola, která by zamezila nedodržování ŠVP ze strany firmy.

3 Odborný výcvik (H,L) Popis realizace Škola, název, adresa Střední odborná škola Litvínov- Hamr, Mládežnická 236, Litvínov, Kód a název oboru vzdělání H/ 01 TESAŘ Místo výkonu praxe Vlastimil Komínek, Vrchlického 1098, Litvínov, Milan Pejla, Husova, Louka u Litvínova, Cíle odborného výcviku v reálném pracovním prostředí Popis činností vykonávaných v reálném pracovním prostředí Očekávané kompetence žáka Organizační zajištění: Ověření teoretických znalostí daného oboru v praxi se zaměřením na budoucí zkrácení adaptačního procesu ve firmě a získání odborných kompetencí v reálném profesním prostředí. Žáci se spolupodílí na realizaci zakázek v reálném prostředí firem. Vykonávají tesařské činnosti jako je příprava materiálu, kompletace a montáž zakázky. Jsou pod vedením instruktora, který je úkoluje a kontroluje. Na některých jednodušších činnostech pracují samostatně. Do kolektivu zaměstnanců, byli přijati. Provádět tesařské práce Dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci Usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, výrobků nebo služeb Jednat ekonomicky a v souladu se strategií trvale udržitelného rozvoje Mezi školou a firmou je smlouva o poskytování odborného výcviku žáka. Délka pracovní doba je dle ŠVP. Nástup na odborný výcvik je však dle potřeb firmy. Žák je pod vedením instruktora, který na něj dohlíží a úkoluje. Činnost žáka, včetně hodnocení, je zaznamenána do deníku žáka, který je povinen do něj zapisovat činnosti a nechávat podepisovat od instruktora. počet zúčastněných žáků časové rozmezí, hodinová dotace materiálně technické zabezpečení 7 (3, 4) I. ročník, druhé pololetí, duben- červen, II. a III. ročník celoročně, týden teorie a týden OV. Počet hodin realizovaných ve firmě je nyní v I. ročníku 148 hod., II. ročník 561 hod. a III. ročník 544 hod. OV je realizován na zakázkách firmem, které odpovídají zaměření oboru a odpovídají osvojovaným kompetencím. personální zajištění Žáci mají svého instruktora, který je pověřen firmou jejich vedením. Instruktor musí být vyučen v oboru tesař. Spolupráci řídí vedoucí učitel, který komunikuje s vedením firmy, instruktory, žáky a získává potřebné informace.

4 legislativní a finanční zajištění Provádí také kontroly pracovišť. Vedoucí učitel je zodpovědný za kontrolu a průběh OV ve firmách. Vede hodnocení a absenci žáka. Učitelé OV nejsou do této činnosti zapojeni a to z důvodu, že škola nemá pro tento obor učitele OV. Dle dosavadních zkušeností je velmi důležitá komunikace mezi školou a firmami, ale také se žáky, kteří OV u firem absolvují. Poznatky od zúčastněných škola vyhodnocuje při poradách vedení a při problémech a to jak ze strany firmy (nedodržení např. ŠVP, smlouvy, atd.), tak ze strany žáka (absence, špatné pracovní nasazení, atd.) je řeší přestupem žáka k jiné firmě. Pokud u žáka problémy přetrvávají, žák je poté přeřazen na jiný obor. Škola a firma má pro spolupráci realizace OV uzavřenou smlouvu na žáky, kde se firma zavazuje k plnění ŠVP. BOZP je řešeno v rámci vstupního školení ve škole a poté po příchodu žáka na firmu si jej řeší firma s vlastním bezpečnostním technikem. Ochranné pracovní prostředky žák dostává v prvním ročníku ve škole a firma je již neposkytuje. Firmy se podílejí finančně pouze výplatou žáka za produktivní činnost u firmy. Určitě by firma měla poskytovat žákům lepší finanční podporu při studiu (stipendia, peníze za dojíždění, atd.) a vybavit je vlastními OPP. Legislativně upravit zákony o podpoře učňovského školství- větší podpora učebních oborů jako takových a finanční úlevy pro firmy při financování žáků. Hodnocení Žáci jsou hodnoceni slovně a známkou a to instruktorem. Známka se zapisuje do deníku, který si žák vede. Klasifikace je poté zaznamenávaná do školního systému učitelem OV a je přístupna přes heslo rodičům. Není vedeno žádné portfolio žáka. Firma je smlouvou vázaná k plnění ŠVP a tudíž kompetence odpovídají profesní kvalifikaci. Toto je ověřováno kontrolami ze strany školy přímo na pracovišti žáka. Po absolvování závěrečné zkoušky žák získává Europass. Evaluace průběhu a přínosu OV se provádí průběžně na poradách vedení. Toto hodnocení vyplívá z komunikace s firmou a žáky, kteří se také k OV vyjadřují. Popis zkušeností (vč. minulých školních roků), plán do budoucna, návrhy inovace formy spolupráce Pozitivní zkušenosti: žáci mají možnost praxe v reálném prostředí, větší finanční ohodnocení z produktivní práce, zkušenosti z náročnějších zakázek, získání pracovního místa ve firmě. Negativní zkušenosti: žáci v některých firmách nepracují na zakázkách a jsou využíváni na podřadné a úklidové práce (při kontrolách byli nasazováni k zakázkám),

5 nemají možnost opakování praktických činností před závěrečnou zkouškou, přichází do školy až k ZZ. Spolupráce mezi školou a firmami začala ihned po otevření oboru. S firmami doposud nebyl žádný problém. Pouze některé žáky firma odmítla a to z důvodu vysoké absence a nedochvilnosti. Žáci v takovém případě byli přeřazeni na jiné pracoviště a více sledováni. Vše záviselo vždy na vzájemnou komunikaci s firmou. Pro eliminaci negativních dopadů spolupráce škola bude provádět častější kontroly pracovišť (což má dopad na velké vytížení pracovníka, která má tuto činnost na starosti a samozřejmě i časovou a finanční náročnost). Škole tato forma spolupráce přináší úsporu prostor, který by musela vybudovat pro tento obor. Z důvodu zrušení příjímacích zkoušek na střední školy je zájem o učební obor malý a to i v případě, že škola nabízí krajská stipendia a po vyučení pracovní uplatnění. Zaměstnavatelé si žádají kvalifikované tesaře, ale jejich poptávku z důvodů nízkého počtu žáků v oboru nelze nepokrýt. Plán do budoucna, návrhy inovace formy spolupráce Do jaké míry se daří naplňovat představu o fungování spolupráce v dané oblasti Udržet firmy pro spolupráci, případně získat další, zajistit finanční podporu spolupráce školy s firmou. Finanční podporu pro zajištění instruktorů a pedagoga, který se bude plným úvazkem zabývat a řešit tuto spolupráci. velmi dobře

6 Nová závěrečná zkouška Popis realizace Název a adresa školy Kód a název oboru vzdělání Místo konání ZZ Způsob konání ZZ Organizační zajištění: SOŠ Litvínov Hamr, Mládežnická 236, Litvínov - Hamr H/01 Tesař JZZZ se koná v dílnách SOŠ Litvínov - Hamr Praktická zkouška Firmy, ve kterých žáci doposud konali odborný výcvik na JZZZ, se školou nespolupracovaly. počet zúčastněných žáků Všichni žáci konali JZZZ na pracovišti SOŠ Litvínov Hamr. časové rozmezí Praktická zkouška trvá 7 hodin / den po dobu 2 dnů dle zvoleného zadání. Žáci nekonali praktickou zkoušku ve firmě. materiálně technické zabezpečení Celá praktická zkouška je finančně i materiálově zajišťována SOŠ, žáci využívají pouze technologické vybavení SOŠ a po kalkulaci si mohou žáci výrobek odkoupit. personální zajištění Ve zkušební komisi je zástupce firmy, kterého po předchozí dohodě firma uvolní po dobu konání JZZZ. Pracovník firmy postupuje při přípravě žáka k závěrečné zkoušce dle plánu OV a dohody s vedoucím dílen SOŠ. legislativní a finanční zajištění Hodnocení Popis zkušeností (vč. minulých školních roků), plán do budoucna, návrhy inovace formy spolupráce Do jaké míry se daří naplňovat představu o fungování spolupráce v dané oblasti Vše zajišťuje SOŠ dle platných předpisů, firma se nepodílela ani finančně. Hodnocení praktické zkoušky provádí jmenovaná zkušební komise dle zadaných kritérií, pracovník firmy je členem komise. JZZZ ve spolupráci s firmou nerealizujeme. Podmínky firem / hlavně časové, ale i finanční / nesplňují možnost realizace JZZZ. V dané oblasti se spolupráce s firmami nedaří.

7 Využití odborníků z praxe při plánování a realizaci výuky Popis realizace Název a adresa školy Střední odborná škola Litvínov- Hamr, Mládežnická 236, Litvínov, Kód a název oboru vzdělání Charakteristika odborníka/ů z praxe: Obsahová charakteristika Organizační zajištění: H/01 Tesař Obchodní zástupce výrobců tesařských strojů a nástrojů. Odborník se zabývá přednáškami a exkurzemi pro širokou odbornou veřejnost a odborné školy. Odborníci z praxe jsou využíváni při výuce a to přednáškami a při exkurzích přímo ve firmách. Žáci se tímto zdokonalují ve většině využívaných technik a rozvíjí si tak většinu odborných kompetencí. Výstupem jsou zprávy a fotodokumentace, které se využívají při výuce a výkladech pracovních postupů. Uplatnění odborníka je velmi široké. Vždy záleží na konkrétní přednášce. Odborník je zapojován přímo do výuky odborného výcviku a v některých případech (exkurze ve firmách odborníků z praxe) i v teoretickém vyučování jako je technologie. Váže se většinou k probíranému tématu, anebo k tématu, které je obsaženo v ročníku a již bylo probráno (některé přednášky z časových důvodů odborníků nelze naplánovat přesně na čas probíraného tématu). Odborníci jsou využíváni pro ukázky a předvedení techniky používané v tesařství. počet zúčastněných odborníků z praxe počet zúčastněných žáků 2 celý ročník časové rozmezí Příprava výuky odborníka z praxe 2 hodin, až 5 hodin ve výuce. popis spolupráce s příslušným učitelem Odborník s praxe vede přednášku sám, ale za přítomnosti učitele. Přednáška je vedena frontální formou, kdy žáci naslouchají přednášce odborníka, a prokládá se diskuzí s praktickým předváděním. Odborník je učitelem seznámen s tématem, na které má být přednáška zaměřena a to s dostatečným předstihem. Odborník má možnost konzultace tématu a programu vyučování s daným vyučujícím. Hodnocení výuky provádí odborník většinou ihned po vyučování a to jak s žáky tak i učiteli. Krizové situace (např. vyrušování, nepozornost žáků, atd.) nelze předem řešit. Vždy záleží na situaci. Těmto situacím se ale snažíme předcházet

8 legislativní a finanční zajištění domluvou žákům a při vyrušování jejich vyloučení z přednášky a zaúkolováním jinou činností. Není legislativně ošetřen a odborník ze strany školy není finančně ohodnocen a to z důvodu nedostatku finančních prostředků na tuto činnost. Hodnocení Odborník se podílí na hodnocení žáků pouze slovně. Odborníka hodnotí zúčastnění učitelé a to slovně při poradách s vedením školy. Popis zkušeností (vč. minulých školních roků), Zkušenosti s odborníkem z praxe byla vždy velmi pozitivní. Nezaznamenali jsme žádná negativa. Pro výuku žáků byla přednáška vždy zpestřením a vyučovaná témata dle ŠVP se rozšířila o postřehy a novinky z praxe. Spolupráce s odborníky je dlouholetá, jen vždy záleží na učitelích, zda odborníky ve výuce využijí a osloví. Přínosem je promítnutí novinek a moderních technologií do výuky a návaznost výuky na moderní trendy dnešní doby. V dalším případě rozšíření kompetencí žáků a učitelů u daného tématu a to představením novinek při výrobě. Tyto činnosti jsou ve prospěch rozšíření možností při výrobě a seznámení se s novinkami na trhu, které výrobu ulehčují. Plán do budoucna, návrhy inovace formy spolupráce Do jaké míry se daří naplňovat představu o fungování spolupráce v dané oblasti Možnost finančně odměnit odborníky z praxe a tím možnost zvýšit jejich činnost ve škole. dobře

9 Volnočasové aktivity navazující na odborný výcvik/odbornou praxi Popis realizace Název a adresa školy Střední odborná škola Litvínov- Hamr, Mládežnická 236, Litvínov, Kód a název oboru vzdělání Obsahová charakteristika Název a adresa firmy Organizační zajištění: H/01 Tesař Volnočasovou aktivitu si zajišťuje škola sama. Žáci si v ní upevňují a rozšiřují své dovednosti a to formou praktické činnosti. Rozvíjí se tak jejich odborné kompetence. V této aktivitě se firma nepodílí. Na realizaci se nespolupodílí žádná firma. Aktivity jsou organizovány formou kroužků a jsou iniciovány ze strany učitelů i žáků. Motivace žáků je získání možnosti zdokonalení se v pracovních činnostech. Aktivity a jejich možnosti jsou prezentovány na webu školy a dále jsou žákům prezentovány slovně. počet zúčastněných žáků 5 časové rozmezí Po celý školní rok v odpoledních hodinách po vyučování. 1x až 2x týdně, dle náplně a zájmu žáků. materiálně technické zabezpečení Aktivity jsou prováděny v prostorách školy a využívá se výhradně školního vybavení. Firmy se do těchto aktivit nezapojují. O této spolupráci školy s firmou nebyla vedena žádná diskuze. personální zajištění Za aktivitu je zodpovědný pedagog, který zároveň aktivitu vede. Firmy nejsou do aktivit zapojené. legislativní a finanční zajištění Není legislativně ošetřeno a pedagog je finančně ohodnocen odměnami. Materiálně zabezpečuje škola. Hodnocení Popis zkušeností (vč. minulých školních roků), plán do budoucna, návrhy inovace formy spolupráce Aktivity jsou hodnoceny písemně anebo ústně pedagogem. Přínosem pro žáky je zdokonalení se v pracovních postupech. Zkušenosti jsou pouze pozitivní a to z důvodu dobrovolného zapojení žáků do této činnosti. Žáci vše vytvářejí pro vlastní potěšení a dobrovolně a májí možnost sebezdokonalování. Tato činnost je ve škole již dlouholetá. Nikdy se do ní však nezapojila firma. Tyto činnosti jsou prováděny pouze v rámci školy. Při komunikaci s firmami, nebyly tyto aktivity řešeny a školu ani tato možnost nenapadla.

10 Pokud se firmy po domluvě se školou budou chtít do aktivit zapojit, pro školu to bude přínosem. Škola se do budoucna pokusí tyto aktivity do firem rozšířit, ale bude záležet na firmách, zda se budou chtít zapojit. Firmy musí mít ale vytvořenou motivaci pro tuto činnost. Do jaké míry se daří naplňovat představu o fungování spolupráce v dané oblasti málo uspokojivě

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední zemědělská škola Rakovník, Rakovník, Pražská 1222 Charakteristika školy Tradiční škola v regionu, 135 let. Zaměření na zemědělskou prvovýrobu,

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Popis realizace IT Škola, název, adresa Střední škola Podorlické vzdělávací centrum, Dobruška Pulická 695, 518 01 Dobruška Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Gymnázium a Střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky, Frenštát pod Radhoštěm, příspěvková organizace Křižíkova 1258, 744 01 Frenštát

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Škola vzdělává žáky v oblasti gastronomie, obchodu a služeb.

Více

Případové studie: M/01 Dopravní prostředky SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, Jablunkov Stav ke dni: 29.7.

Případové studie: M/01 Dopravní prostředky SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, Jablunkov Stav ke dni: 29.7. 1 Případové studie: 23-45-M/01 Dopravní prostředky Škola: SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, 739 91 Jablunkov Stav ke dni: 29.7.2014 Úvodní komentář k případové studii: SOŠ a SOU podnikání

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Mladá Boleslav, Jičínská 762 se sídlem: Jičínská 762, 293 01, Mladá Boleslav Charakteristika školy

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední odborná škola a střední odborné učiliště, Mladá Boleslav, Jičínská 762 se sídlem: Jičínská 762, 293 01, Mladá Boleslav Charakteristika školy

Více

Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání

Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118

Více

SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, 739 91 Jablunkov. 23-45-M/01 Dopravní prostředky. 23-68-H/01 Mechanik opravář motorových vozidel

SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov, Školní 416, 739 91 Jablunkov. 23-45-M/01 Dopravní prostředky. 23-68-H/01 Mechanik opravář motorových vozidel 1. Úvodní šablona Úvodní šablona uvádí základní údaje o škole, oboru a firmě, popisuje spolupráci mezi školou a firmou a její historii. Slouží k uvedení do problematiky a pochopení souvislostí. Úvod do

Více

Konference TTnet Beroun Mgr. Josef Lancoš. Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku

Konference TTnet Beroun Mgr. Josef Lancoš. Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku Konference TTnet Beroun 30.11. 1.12.2017 Mgr. Josef Lancoš Kvalifikační předpoklady pro učitele odborného výcviku Něco na úvod o škole 1951- zahájení vzdělávací činnosti výuka probíhala v historických

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Integrovaná střední škola automobilní, Brno, Křižíkova 15 Křižíkova 15 612 00 Brno Charakteristika školy Integrovaná střední škola

Více

Instruktor u poskytovatele praktického vyučování

Instruktor u poskytovatele praktického vyučování Instruktor u poskytovatele praktického vyučování Ing. Martina Neužilová Střední škola obchodní a Vyšší odborná škola, České Budějovice, Husova 9 Střední škola obchodní a Vyšší odborná škola, České Budějovice,

Více

Akční plánování pro oblast odborného vzdělávání a spolupráce školy se zaměstnavateli

Akční plánování pro oblast odborného vzdělávání a spolupráce školy se zaměstnavateli Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Akční plánování pro oblast odborného vzdělávání a spolupráce školy se zaměstnavateli Workshop s řediteli škol, Ostrava,

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/ OBECNÉ INFORMACE

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/ OBECNÉ INFORMACE Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk tel.: +420583320111, fax: +420583215264 e-mail: skola@sszts.cz, www.sszts.cz PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 - OBECNÉ INFORMACE Zástupce statutárního orgánu

Více

Případové studie: H/01 Chemik Střední průmyslová škola Otrokovice Tř. Tomáše Bati 1266, Otrokovice Stav ke dni: 24.7.

Případové studie: H/01 Chemik Střední průmyslová škola Otrokovice Tř. Tomáše Bati 1266, Otrokovice Stav ke dni: 24.7. 1 Případové studie: 28-52-H/01 Chemik Škola: Střední průmyslová škola Otrokovice Tř. Tomáše Bati 1266, 765 02 Otrokovice Stav ke dni: 24.7.2014 Úvodní komentář k případové studii: Střední odborná škola

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdìlání Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Klady spolupráce

Více

Spolupráce školy s výrobním podnikem Plastik Horšovský Týn a.s. (PeHToo a.s. Horšovský Týn)

Spolupráce školy s výrobním podnikem Plastik Horšovský Týn a.s. (PeHToo a.s. Horšovský Týn) Spolupráce školy s výrobním podnikem Plastik Horšovský Týn a.s. (PeHToo a.s. Horšovský Týn) 2009 Mgr. Lenka Švarcová 1. Úvod Cíle tohoto projektu vycházejí z klíčových dokumentů ve školství. Projektem

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Bruntál, příspěvková organizace, Kavalcova 814/1, 792 01 Bruntál. Z původních dvou

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední škola MESIT, o. p. s., Družstevní 818, 686 01 Uherské Hradiště Charakteristika školy Střední škola MESIT, o. p. s., původně Učňovské středisko

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/ OBECNÉ INFORMACE

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/ OBECNÉ INFORMACE Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk tel.: +420583320111, fax: +420583215264 e-mail: skola@sszts.cz, www.sszts.cz PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 - OBECNÉ INFORMACE Ředitelka střední školy rozhodla

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Charakteristika školy Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Klady spolupráce

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Praha 2, Podskalská 10 Charakteristika školy Škola

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Vyšší odborná

Více

Model spolupráce škol a zaměstnavatelů úroveň H. Vymezení skupiny oborů

Model spolupráce škol a zaměstnavatelů úroveň H. Vymezení skupiny oborů OBSAH Model spolupráce škol a zaměstnavatelů úroveň H Modul odborného výcviku...1 Modul využití odborníků z praxe...4 Modul stáží a jiných forem praxe učitelů odborných předmětů a učitelů vybraných všeobecně

Více

dovolujeme si Vás požádat o spolupráci v rámci projektu Pospolu (Podpora spolupráce škol a firem) Zajištění vzdělávání v regionech.

dovolujeme si Vás požádat o spolupráci v rámci projektu Pospolu (Podpora spolupráce škol a firem) Zajištění vzdělávání v regionech. V Praze, dne 20.11.2013 Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, dovolujeme si Vás požádat o spolupráci v rámci projektu Pospolu (Podpora spolupráce škol a firem) Zajištění vzdělávání v regionech.

Více

Počet a kvalita žáků v oboru chemik.

Počet a kvalita žáků v oboru chemik. Případová studie Úvod do školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Continental Barum s. r. o. Historie mezi školou a firmou

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Charakteristika školy Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Klady spolupráce

Více

Strategický plán školy pro období 2016 až 2019

Strategický plán školy pro období 2016 až 2019 Strategický plán školy pro období 2016 až 2019 Název školy: Střední škola železniční, technická a služeb, Šumperk Adresa školy: Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk RED IZO školy: 600171388 Ředitelka

Více

Management prodeje motorových vozidel

Management prodeje motorových vozidel Střední škola André Citroëna Boskovice, příspěvková organizace Dodatek č. 1. ke Školnímu vzdělávacímu programu Management prodeje motorových vozidel RVP oboru vzdělání: 64-41-L/51 Podnikání Platnost od

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Charakteristika školy Naše škola /středisko TUO, K.Světlé 2703/ zajišťuje výuku auto, dřevo, elektro a hlavně strojírenských oborů

Více

7. část Dodatek k ŠVP

7. část Dodatek k ŠVP 7. část Dodatek k ŠVP nahrazuje 2. část (Vzdělávání žáků se speciálními potřebami a žáků mimořádně nadaných), od 1. 9. 2017 VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH ZDŮVODNĚNÍ

Více

2. KOLO PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ

2. KOLO PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk tel.: +420583320111, fax: +420583215264 e-mail: skola@sszts.cz, www.sszts.cz 2. KOLO PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ Zástupce statutárního orgánu rozhodl o vyhlášení 2. kola přijímacího

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV 2014-2020

KONCEPCE ROZVOJE ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV 2014-2020 KONCEPCE ROZVOJE ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV 2014-2020 Vypracoval: Ing. Radomil Poles OBSAH Úvod... 2 1 Stručná charakteristika současného stavu... 2 1.1 Současný stav... 2 1.2 Vzdělávací

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

2005/47 Sb. Vyhláška o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem

2005/47 Sb. Vyhláška o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem 2005/47 Sb. Vyhláška o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem 47/2005 ve znění 36/2014 Vyhláška o ukončování vzdělávání ve

Více

2. KOLO PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ

2. KOLO PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk tel.: +420583320111, fax: +420583215264 e-mail: skola@sszts.cz, www.sszts.cz 2. KOLO PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ V souladu s 59, 60 až 62, 64, 83 a 84 školského zákona č. 561/2004

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY ÚPLNÉ ZNĚNÍ VYHLÁŠKY č. 47/2005 Sb., o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem jak vyplývá ze změn provedených vyhláškami č.

Více

Přehled změn v ŠVP. Dodatek č. Datum Dodatek se týká: Dodatek č.1 31. 8. 2012 Podmínky pro přijetí ke studiu

Přehled změn v ŠVP. Dodatek č. Datum Dodatek se týká: Dodatek č.1 31. 8. 2012 Podmínky pro přijetí ke studiu Přehled změn v ŠVP Dodatek č. Datum Dodatek se týká: Dodatek č.1 31. 8. 2012 Podmínky pro přijetí ke studiu Dodatky Dodatek č.1 k č.j. V 465-SŠ-686/11 ke kapitole Charakteristika školního vzdělávacího

Více

Směrnice č. 02/2016. Zabezpečení závěrečných zkoušek v oborech středního vzdělání s výučním listem ve školním roce 2015/2016

Směrnice č. 02/2016. Zabezpečení závěrečných zkoušek v oborech středního vzdělání s výučním listem ve školním roce 2015/2016 Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz Směrnice č. 02/2016 Zabezpečení závěrečných

Více

Instruktor u poskytovatele praktického vyučování (kód: N)

Instruktor u poskytovatele praktického vyučování (kód: N) Instruktor u poskytovatele praktického vyučování (kód: 75-016- N) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Pedagogika, učitelství a sociální péče (kód: 75) Týká se

Více

75-41-M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY

75-41-M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 75-41-M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY dálková forma vzdělávání OBSAH ŠVP ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 PROFIL ABSOLVENTA... 4 PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ... 6

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Návod k vyplnění Škola, název, adresa Střední škola technická a zemědělská Mohelnice, 1.máje 2, 78985 Mohelnice Charakteristika školy Škola zahájila svou činnost v roce

Více

Plán vertikální a horizontální prostupnosti Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace

Plán vertikální a horizontální prostupnosti Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace Plán vertikální a horizontální prostupnosti Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace 1 Prostupnost horizontální a vertikální Horizontální prostupnost

Více

75-41-M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY

75-41-M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 75-41-M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY dálková forma vzdělávání OBSAH ŠVP ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 PROFIL ABSOLVENTA... 4 PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ... 6

Více

Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání

Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění rámcové vzdělávací programy středního odborného vzdělávání Opatření č. 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Č. j.: MSMT-21703/2016-1

Více

Obecný model spolupráce škol a zaměstnavatelů kategorie dosaženého vzdělání M. Vymezení skupiny oborů

Obecný model spolupráce škol a zaměstnavatelů kategorie dosaženého vzdělání M. Vymezení skupiny oborů OBSAH Obecný model spolupráce škol a zaměstnavatelů kategorie dosaženého vzdělání M Modul praktického vyučování odborná praxe...1 Modul využití odborníků z praxe...4 Modul profilové maturitní zkoušky...7

Více

STIPENDIJNÍ ŘÁD. Střední škola umělecká a řemeslná. Nový Zlíchov 1, 150 00 Praha 5 příspěvková organizace

STIPENDIJNÍ ŘÁD. Střední škola umělecká a řemeslná. Nový Zlíchov 1, 150 00 Praha 5 příspěvková organizace Střední škola umělecká a řemeslná Nový Zlíchov 1, 150 00 Praha 5 příspěvková organizace STIPENDIJNÍ ŘÁD Tento stipendijní řád je vydán ředitelkou Střední školy umělecké a řemeslné, Praha 5, Nový Zlíchov

Více

Základní umělecká škola při Základní škole Rtyně v Podkrkonoší Klasifikační řád

Základní umělecká škola při Základní škole Rtyně v Podkrkonoší Klasifikační řád Klasifikační řád projednán na pedagogické radě 21.6.2013 Platnost od 1.9.2013 Základní umělecká škola při Základní škole Rtyně v Podkrkonoší Klasifikační řád Článek 1 Zásady hodnocení a klasifikace 1)

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb SČMSD Šilheřovice,

Více

KRIZOVÉ SITUACE VE ŠKOLE/VÝUCE. Mgr. Dagmar Drexlerová Střední škola polytechnická, Olomouc, Rooseveltova 79

KRIZOVÉ SITUACE VE ŠKOLE/VÝUCE. Mgr. Dagmar Drexlerová Střední škola polytechnická, Olomouc, Rooseveltova 79 KRIZOVÉ SITUACE VE ŠKOLE/VÝUCE Mgr. Dagmar Drexlerová Střední škola polytechnická, Olomouc, Rooseveltova 79 www.ssprool.cz Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu

Více

Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55 Borská Plzeň

Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55 Borská Plzeň 1. Úvodní šablona Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55 Borská 55 301 00 Plzeň SOU stavební, Plzeň, Borská 55 bylo založeno 1. července

Více

Směrnice č. 02/2015. Zabezpečení závěrečných zkoušek v oborech středního vzdělání s výučním listem ve školním roce 2014/2015

Směrnice č. 02/2015. Zabezpečení závěrečných zkoušek v oborech středního vzdělání s výučním listem ve školním roce 2014/2015 Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz Směrnice č. 02/2015 Zabezpečení závěrečných

Více

Příručka dobré praxe. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Reg.č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012

Příručka dobré praxe. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji. Reg.č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012 Příručka dobré praxe Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji Reg.č.: CZ.1.07/1.1.00/44.0012 Partner 11 Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Klíčová

Více

Školní vzdělávací program M/03 Pedagogické lyceum Dodatek č. 2

Školní vzdělávací program M/03 Pedagogické lyceum Dodatek č. 2 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 78-42-M/03 Pedagogické lyceum Dodatek č. 2 Platnost dodatku: od 1. 9. 2017 Dodatek nově upravuje

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Střední škola - Centrum odborné přípravy technické Kroměříž,

Více

Příprava na povolání v zahradnictví z pohledu zaměstnavatele

Příprava na povolání v zahradnictví z pohledu zaměstnavatele Vzdělávání odborných učitelů středních zahradnických škol Příprava na povolání v zahradnictví z pohledu zaměstnavatele Ing. Zdeněk Nachlinger Přednáška na setkání s řediteli a zástupci zahradnických škol

Více

I. Tříleté učební obory H Přijímací zkoušky se nekonají. Obor Třída ZŠ

I. Tříleté učební obory H Přijímací zkoušky se nekonají. Obor Třída ZŠ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště PÍSEK, Komenského 86, PSČ 397 11 Kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020 Ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště, Písek,

Více

Vzdělávací aktivity ve vzdělávání

Vzdělávací aktivity ve vzdělávání Vzdělávací aktivity ve vzdělávání dospělých Cíle výuky, učební cíl Cíl výuky zachycuje to, co má účastník na konci učební jednotky vědět nebo umět. Učební cíl tedy popisuje ne to, co lektoři chtějí nebo

Více

Zhodnocení vazeb a vlivu navrhovaných opatření na aktéry v oblasti odborného vzdělávání 14. 5. 2015. RNDr. Martina Hartlová

Zhodnocení vazeb a vlivu navrhovaných opatření na aktéry v oblasti odborného vzdělávání 14. 5. 2015. RNDr. Martina Hartlová Zhodnocení vazeb a vlivu navrhovaných opatření na aktéry v oblasti odborného vzdělávání 14. 5. 2015 RNDr. Martina Hartlová Kontext a metodologie Příspěvek vychází z výstupů externí evaluace. V rámci hodnocení

Více

KRITÉRIA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

KRITÉRIA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Gen. Krátkého 1799/30, 787 01 Šumperk tel.: +420583320111, fax: +420583215264 e-mail: skola@sszts.cz, www.sszts.cz KRITÉRIA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Střední škola železniční, technická

Více

Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 7 minut

Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 7 minut Spolupráce ŠKOL a FIREM vs. spolupráce FIREM a ŠKOL 1 7 minut Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Systémová podpora

Více

Náměty pro podporu spolupráce škol a zaměstnavatelů. Spolupráce Obsah škol a zaměstnavatelů. Obecný model kategorie dosaženého vzdělání M

Náměty pro podporu spolupráce škol a zaměstnavatelů. Spolupráce Obsah škol a zaměstnavatelů. Obecný model kategorie dosaženého vzdělání M Náměty pro podporu spolupráce škol a zaměstnavatelů Spolupráce Obsah škol a zaměstnavatelů 1 Obecný model kategorie dosaženého vzdělání M Obsah Obsah Úvod 3 Slovníček pojmů 4 Legislativní prostředí 4 Popis

Více

2. Předmětem hodnocení je osobní pokrok žáka. Učitel porovnává jeho aktuální výkon s předchozími výsledky práce.

2. Předmětem hodnocení je osobní pokrok žáka. Učitel porovnává jeho aktuální výkon s předchozími výsledky práce. 6.1. HODNOCENÍ ŽÁKŮ Hodnocení žáků vychází ze zákona č.561/2004 Sb., školského zákona a z vyhlášky č.48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky. Hodnocení

Více

HARMONOGRAM ZÁVĚREČNÝCH ZKOUŠEK ŠKOLNÍ ROK

HARMONOGRAM ZÁVĚREČNÝCH ZKOUŠEK ŠKOLNÍ ROK HARMONOGRAM ZÁVĚREČNÝCH ZKOUŠEK ŠKOLNÍ ROK 2018 2019 Škola organizuje ZZ dle Jednotného zadání závěrečné zkoušky pro školní rok 2018/2019 Jezdecká akademie - SOŠ Mariánské Lázně, s.r.o. Pedagogicko organizační

Více

Škola, název, adresa Střední průmyslová škola dopravní, a.s., Plzeňská 298/217a, Praha 5. Dopravní podnik hl. města Prahy, akciová společnost

Škola, název, adresa Střední průmyslová škola dopravní, a.s., Plzeňská 298/217a, Praha 5. Dopravní podnik hl. města Prahy, akciová společnost Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Střední průmyslová škola dopravní, a.s., Plzeňská 298/217a, Praha 5 Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve

Více

Případové studie: H/01 Strojní mechanik Škola: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého Domažlice

Případové studie: H/01 Strojní mechanik Škola: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého Domažlice 1 Případové studie: 23-51-H/01 Strojní mechanik Škola: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 344 01 Domažlice Úvodní komentář k případové studii: Mezi školou a firmou existuje velmi

Více

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020

PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 Přijímací řízení je organizováno v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších

Více

Odborné praktické. lní situace, výzvy a problémy Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D.

Odborné praktické. lní situace, výzvy a problémy Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D. Odborné praktické vzdělávání aktuáln lní situace, výzvy a problémy 23.10.2013 Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D. Ostravská univerzita v Ostravě Fakulta sociálních studií, Katedra sociální práce I. Úvod (význam

Více

Náměty pro podporu spolupráce škol a zaměstnavatelů Obecný model kategorie dosaženého vzdělání H

Náměty pro podporu spolupráce škol a zaměstnavatelů Obecný model kategorie dosaženého vzdělání H Náměty pro podporu spolupráce škol a zaměstnavatelů Obecný model kategorie dosaženého vzdělání H OBSAH Úvod... 1 Slovníček pojmů... 2 Legislativní prostředí... 3 Popis cílů spolupráce škol se zaměstnavateli...

Více

7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy. 7.1 Hodnocení žáků. 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků

7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy. 7.1 Hodnocení žáků. 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků 7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 7.1 Hodnocení žáků 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků Účelem hodnocení je poskytnout žákům i jejich rodičům co nejčastější zpětnou vazbu. Hodnocení současně přispívá i

Více

Zhotovování sukní, halenek a šatů (31-001-H)

Zhotovování sukní, halenek a šatů (31-001-H) Projekt UNIV 2 KRAJE Proměna škol v centra celoživotního učení PROGRAM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Zhotovování sukní, halenek a šatů (31-001-H) Copyright: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 1. Identifikační

Více

Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ /0.0/0.0/17_047/

Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ /0.0/0.0/17_047/ Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009074 Členové pracovní skupiny ve spolupráci s realizačním týmem identifikovali a popsali příčiny problémů ke každé prioritní

Více

STIPENDIJNÍ ŘÁD. Střední škola a vyšší odborná škola umělecká a řemeslná. Nový Zlíchov 1, Praha 5

STIPENDIJNÍ ŘÁD. Střední škola a vyšší odborná škola umělecká a řemeslná. Nový Zlíchov 1, Praha 5 Střední škola a vyšší odborná škola umělecká a řemeslná Nový Zlíchov 1, 150 00 Praha 5 příspěvková organizace zřízená usnesením Zastupitelstva hl. m. Prahy č. 4/8 ze dne 17. 2. 2011, zapsaná v Rejstříku

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 75-41-M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST OBSAH ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 PROFIL ABSOLVENTA... 4 PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ... 5 ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOST... 5 UČEBNÍ PLÁN... 6 OBSAH A FORMA

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 I N F O R M A C E - o oborech vzdělávání ve školním roce 2010/2011 - o termínech a organizaci přijímacího

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 75-41-M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST OBSAH ŠVP ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 PROFIL ABSOLVENTA... 4 PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ... 6 ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOST... 6 UČEBNÍ PLÁN... 7 ROZPRACOVÁNÍ

Více

Opatření na podporu OV

Opatření na podporu OV ŠKOLA VE FIRMĚ FIRMA VE ŠKOLE Opatření na podporu OV Uherský Brod 20. září 2012 Koncepce 2 DZ vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR (2011-2015) DZ vychází z Programového prohlášení vlády: - Podpora

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 75-41-M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST OBSAH ŠVP ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 PROFIL ABSOLVENTA... 4 PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ... 6 ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOST... 6 UČEBNÍ PLÁN... 7 ROZPRACOVÁNÍ

Více

Rámcový plán práce úseku OV

Rámcový plán práce úseku OV Rámcový plán práce úseku OV Číslo vydání: 3. Účinnost od: do: 1. 9. 2017 30. 6. 2018 Obsah : 1. Rámcový plán školní rok 2017/2018 ZPRACOVAL: OVĚŘIL: SCHVÁLIL: ZÁVAZNÝ PRO: Ing. Ivan Halavín Ing. Ivana

Více

Rámcový plán úseku TV

Rámcový plán úseku TV Rámcový plán úseku TV Číslo vydání: 1. Účinnost od: do: 1. 9. 2016 30. 6. 2017 Obsah: Rámcový plán úseku TV školní rok 2016/2017 ZPRACOVAL: OVĚŘIL: SCHVÁLIL: ZÁVAZNÝ PRO: Mgr. Zdeněk Měřinský Ing. Ivana

Více

Školní vzdělávací program (ŠVP): TESAŘSKÉ PRÁCE. Učební obor (kód a název): 36-64-E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE. Platnost ŠVP od 1.9.2011 č.j.

Školní vzdělávací program (ŠVP): TESAŘSKÉ PRÁCE. Učební obor (kód a název): 36-64-E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE. Platnost ŠVP od 1.9.2011 č.j. Havlíčkova 1223/17, 697 37 Kyjov (zřizovatel: Jihomoravský kraj, Brno, Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82) Školní vzdělávací program (ŠVP): TESAŘSKÉ PRÁCE Učební obor (kód a název): 36-64-E/01 TESAŘSKÉ PRÁCE

Více

Prospěchová stipendia ve školním roce 2014/2015 a vývoj počtu žáků v Pardubickém kraji

Prospěchová stipendia ve školním roce 2014/2015 a vývoj počtu žáků v Pardubickém kraji Prospěchová stipendia ve školním roce 2014/2015 a vývoj počtu žáků v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání Prospěchová stipendia od

Více

Náměty pro podporu spolupráce škol a zaměstnavatelů Obecný model kategorie dosaženého vzdělání L0

Náměty pro podporu spolupráce škol a zaměstnavatelů Obecný model kategorie dosaženého vzdělání L0 Náměty pro podporu spolupráce škol a zaměstnavatelů Obecný model kategorie dosaženého vzdělání L0 OBSAH Úvod... 1 Slovníček pojmů... 2 Legislativní prostředí... 3 Popis cílů spolupráce škol se zaměstnavateli...

Více

75-41-M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY

75-41-M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM 75-41-M/01 SOCIÁLNÍ ČINNOST PRO NÁRODNOSTNÍ MENŠINY dálková forma vzdělávání OBSAH ÚVODNÍ IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 PROFIL ABSOLVENTA... 4 PODMÍNKY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ... 5 ZDRAVOTNÍ

Více

Hodnoticí standard. Dělník výroby bednění (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Dělník výroby bednění (kód: E) Odborná způsobilost. Platnost standardu Dělník výroby bednění (kód: 33-026-E) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů (kód: 33) Týká se povolání: Dělník v dřevozpracujícím

Více

Rozvoj spolupráce zaměstnavatelů a škol

Rozvoj spolupráce zaměstnavatelů a škol Rozvoj spolupráce zaměstnavatelů a škol 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Hlavní PRINCIPY změn financování RgŠ

Více

Dodatek č. 1. ke školnímu vzdělávacímu programu Prodavač a výrobce lahůdek platnost od 1. 9. 2013. Kód a název oboru: 66 51 H/01 Prodavač

Dodatek č. 1. ke školnímu vzdělávacímu programu Prodavač a výrobce lahůdek platnost od 1. 9. 2013. Kód a název oboru: 66 51 H/01 Prodavač Střední škola pro tělesně postižené GEMINI, Brno, Vaculíkova 14 Dodatek č. 1 ke školnímu vzdělávacímu programu Prodavač a výrobce lahůdek platnost od 1. 9. 2013 Kód a název oboru: 66 51 H/01 Prodavač Vypracoval:

Více

POKYN REKTORA č. 2/2018. Část první Základní ustanovení

POKYN REKTORA č. 2/2018. Část první Základní ustanovení POKYN REKTORA č. 2/2018 PRAVIDLA VZNIKU, SCHVALOVÁNÍ A ZMĚN NÁVRHŮ STUDIJNÍCH PROGRAMŮ AKADEMIE STING, o.p.s. Část první Základní ustanovení Čl. 1 Úvodní ustanovení (1) AKADEMIE STING, o.p.s. (dále jen

Více

VI. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY

VI. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ ŽÁKŮ VI. HODNOCENÍ ŽÁKŮ A AUTOEVALUACE ŠKOLY Hodnocení žáků školy je běžnou činností, kterou učitel ve škole vykonává po celý školní rok. Je nedílnou součástí výchovně vzdělávacího

Více

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ Datum jednání: 12.10.2016 Čas jednání: 13:00 hodin V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH Místo jednání: Kancelář MAS Lednicko-valtický areál, z.s., Lidická 3116/134,

Více

Kriteria přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020 na SOŠ a SOU Praha Čakovice, Ke Stadionu 623, Praha 9 Čakovice

Kriteria přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020 na SOŠ a SOU Praha Čakovice, Ke Stadionu 623, Praha 9 Čakovice Kriteria přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020 na SOŠ a SOU Praha Čakovice, Ke Stadionu 623, Praha 9 Čakovice Upozornění: v souladu s 60 odst. 7 zákona č. 561/2004 (školský zákon) v platném znění

Více

INFORMACE K ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM ( PRO ŽÁKY tříd : KČ 3. a BS 3. )

INFORMACE K ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM ( PRO ŽÁKY tříd : KČ 3. a BS 3. ) INFORMACE K ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM ( PRO ŽÁKY tříd : KČ 3. a BS 3. ) Dle nového zadání JEDNOTNÉ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY - zkráceně JZZ!! Závěrečná zkouška se skládá ze 3 částí : písemná praktická ústní PÍSEMNÁ

Více

Dodatek č. 1. k ŠVP Obráběč kovů (platnost od ) Schváleno pedagogickou radou dne:

Dodatek č. 1. k ŠVP Obráběč kovů (platnost od ) Schváleno pedagogickou radou dne: Dodatek č. 1 k ŠVP Obráběč kovů (platnost od 1. 9. 2013) Schváleno pedagogickou radou dne: 27. 6. 2017 Radě školy dáno na vědomí dne: 29. 8. 2017 Název školního vzdělávacího programu: Obráběč kovů Obor:

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Škola, název, adresa Charakteristika školy Kód a název oboru vzdělání Charakteristika daného oboru ve škole Název firmy Historie spolupráce mezi školou a firmou Vyšší odborná

Více

S M L O U V A o zajištění praktického vyučování na provozních pracovištích

S M L O U V A o zajištění praktického vyučování na provozních pracovištích S M L O U V A o zajištění praktického vyučování na provozních pracovištích Smluvní strany 1. Obchodní jméno: Střední škola prof. Zdeňka Matějčka Ostrava - Poruba, příspěvková organizace, Adresa: 17.listopadu

Více

Úvod do spolupráce školy a firmy

Úvod do spolupráce školy a firmy Úvod do spolupráce školy a firmy Popis realizace Škola, název, adresa Charakteristika školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Kladno, Dubská. Dubská 967, 27203 Kladno Střední odborná škola

Více

Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků Střední škola obchodu a služeb, Teplice, příspěvková organizace Pravidla hodnocení výsledků vzdělávání žáků Tato pravidla vychází ze zákona č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň dosaženého vzdělání: Učitelství pro mateřské školy a vychovatelství RVP 75-31-M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika čtyřleté denní

Více

Inspirace pro praxi. Vzdělávání instruktorů/školitelů v OV IPN Pospolu a zkušenost ze zahraničí

Inspirace pro praxi. Vzdělávání instruktorů/školitelů v OV IPN Pospolu a zkušenost ze zahraničí Inspirace pro praxi Vzdělávání instruktorů/školitelů v OV IPN Pospolu a zkušenost ze zahraničí Vstup odborníků z praxe do školního prostředí Současně platná novela Zákona o Pedagogických pracovnících (2014)

Více

VYHLÁŠKA. č. 47/2005 Sb., o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem

VYHLÁŠKA. č. 47/2005 Sb., o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem VYHLÁŠKA č. 47/2005 Sb., o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem ze dne 18. ledna 2005 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více